Vilseledande adventskalender?

Influencern Evelina Forsell har publicerat den här bilden i ett reklaminlägg för företaget My Muesli.se där hon sitter uppflugen på en enorm julkalender.
Det finns bara ett problem – minst – med den här reklambilden.
Bilden är redigerad.
Och inte så lite heller.
Den här kalendern är i verkligheten bara 40x40x40 cm stor, men att den retuscherats större framgår ingenstans i reklamen.

Evelina Forsell tycker kanske att det är ett lite roligt tilltag, att redigera kalendern på det här viset och sätta sig själv ovanpå den.
Men det finns ett problem, och det stavas i vanlig ordning ”marknadsföringslagen”.
Att göra så här kallas för ”vilseledande marknadsföring” – någonting som kan bli en dyr historia om man har otur.

Enligt marknadsföringslagen (2008:486) ska all marknadsföring vara i enlighet med god marknadsförings sed och får inte vara otillbörlig.

Vilseledande marknadsföring innebär att den påverkar eller sannolikt påverkar mottagarens förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut. Vad som anses utgöra vilseledande och därmed även otillbörlig marknadsföring är om en näringsidkare använder felaktiga påståenden eller framställer produkten på ett vilseledande sätt, att pris inte tydligt framgår eller att produktens förpackning är vilseledande i fråga om storlek, mängd eller form.

Som jag skrev här ovan så kan den här typen av otillbörlig marknadsföring resultera i ett föreläggande om vite eller marknadsstörningsavgift. Avgiften är som lägst är 5 000 kronor och högst uppgår till 10 miljoner kronor och processer rörande vilseledande marknadsföring förs i Patent och marknadsdomstolen (PMD).
Källa: Marlaw.se


Är det för mycket text?
Okej, jag sammanfattar.
Man får inte redigera storleken på produkter i reklam hur som helst, och utan att det framgår. ?

Tack för tips! 

47 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hon erkänner ju iaf i kommentarerna ? Förstår att det är fel att göra så. Men jag hade nog tänkt att det va en reklamkartong liksom. Hade inte förväntat mig att få en så stor.

    Haha, blir som när folk köpt en soffa på 149 kr på Wish eller Amazon och tror sig göra sitt livs fynd, men får hem en i dockskåpsstorlek ?

      Haha älskar att se sådana ”vad jag beställde vs vad jag fick” ???

    Hon kunde hållit en original kalender i handen så folk såg storleken.

    Tittade på en video på Therese Lindgren där hon berättar att hon har en iq på 141 och är medlem i mensa. Hon verkar nästan skämmas ”det är ju ingen bedrift” men det är ändå väldigt häftigt tycker jag. ?

      Väldigt jante att inte få vara stolt över en sån bedrift. Ja, såklart hon är född med sin IQ men jag menar någon som har typ absolut gehör är ju också född med det men kan sen använda det för att främja sina musikaliska talanger, det gör det ju inte mindre beundransvärt. Folk förtjänar att vara stolta över sig själva, sina talanger, sina bra sidor, sin utveckling, saker de jobbat på hos sig själva, saker de åstadkommit. Livet är fan för kort för att inte erkänna sina bedrifter och bah ”men inte är lilla jag bra på något tihih”

        Exakt! Äg det och var stolt! ?

      Är det där med att hon drack varje dag verkligen sant undrar man eller behövde hon få uppmärksamhet. Hon skrev att hon drack hela dagarna, började på morgonen och drack innan möten osv men en stund senare så säger hon att hon aldrig var beoende av alkohol. Märkligt för om man dicker varje dag och hela dagarna så låter det som ett beroende. En skriver också ”men du brukade ju köra till mötena körde du rattfull då?” då svarar TL jag körde självklart aldrig onykter. Går liksom inte riktigt ihop så helt ärlig verkar hon ju inte ha varit. Kryddar och saltar likt Bianca och är lika lismande och motsäger sig själv ofta, trasslar in sig lite liksom.

        Reagerade också på det, konstigt att det inte tas upp. Hon har ju gått ut tidigare med att hon hade ett Alkoholmissbruk så konstigt att förneka det & förmildra.

        Man kan ha ett missbruk utan att vara beroende. Jag fattar att det låter motsägelsefullt men känner personer som i perioder har missbrukat alkohol (börjat dricka tidigt om dagarna, druckit varje dag, utan att bli asfull men ändå) men sedan kunnat sluta plötsligt och fortsätta utan alkohol utan problem.

        Självklart söker hon bara sympati/ska lansera någonting. Men glömde bort att hon vloggar sitt liv och att folk håller koll på vad hon gjort/kan undersöka i efterhand. Märkligt nog räckte inte hennes höga iq till klura ut det (något säger mig att hon mätt den via något missvisande villhadinapengar-sajt på nätet…)

    Börjar bli mer och mer nöjd med min tekalender.

    Förväntar mig även en chokladkalender från mamma och pappa.

    Jämför högra skosulan med den vänstra och kolla högerhanden, den ser läskig ut ?

    Rätt uppenbart att den är redigerad ?

      Ja det där ser ut som när jag använde Photoshop när jag var femton typ ?

    Att det är uppenbart att redigering skett är irrelevant.

    Det finns regler kring marknadsföring av en anledning.

    Reklamen var bra, men en notis om att produkten har en annan storlek eller dylikt hade suttit fint

      Storleken framgår väl på hemsidan när man beställer den? Eller?

        …som sagt, finns regler hur man får göra reklam för grejor. Vilket jag tolkade att hon gjorde.

      Storleken spelar ingen roll vet du väl ?

    OT men i Margaux story på IG finns ett klipp från senaste avsnittet av Alexa. Alltså jag skäms så mycket, det är stön och smisk. Låter som en dålig porrfilm. Sen någon märklig mening när hon säger ”okej jag är med, jag är med” mitt i allt. Det är så jävla märkligt ? usch får panik så fort jag råkar höra något från den där ”podden”… vem lyssnar ens på dessa avsnitt? Det är så dåligt skådespeleri ?

      Råkar höra? Du måste ju aktivt klicka dig in där.

        Jag skrev ”råkar höra något från den där podden” inte ”råkar höra något på hennes IG”? Jag följer henne på instagram men det är väll inte samma sak som att aktivt gå in och lyssna på Spotify? Hade jag skrivit att jag ”råkade gå in på Spotify och råkade söka upp podden” kunde det ju tyckas vara märkligt. Jag tycker generellt att Margaux är kul men som sagt den där podden ger mig panik av det lilla jag hört.

    OT Alexandra Nilsson svarade på en fråga på story där någon undrar vad hon tyckte om det *censurerat namn* skrivit om henne på instagram, någon som vet vem/vad det handlar om?

      Mimmi kapell!

        vad skrev hon?

    Såg precis lancelot på Malou där han bla sjöng sin nya låt. Blev förvånad över hur bra jag tyckte både han och låt var!

      Blev du förvånad för att du sällan blir berörd när någon sjunger eller blev du förvånad för att du hade förutfattade meningar om honom p.g.a. hans föräldrar eller om honom som person?

    Kika hos thessan.se där ser ni smygreklam utav rang. ?

      Nej.

        Så ni tycker inte att sånt bör anmälas? De skor sig på sina läsare och följare. ?

          Anmäl då. Räcker med en anmälan, gör ingen skillnad om ytterligare 20 anmäler.

      Vi vet att det är du thessan och vi tänker inte läsa din blogg

        Nej!! jag är inte hon men är så less på dessa skrupelfria influencers som jämt gör medvetna val att vilseleda. Hoppas att ingen männisla köper det de visar upp som de fått Gratis. Hon tog emot kläder till ett värde av minst 7000 i sina senaste 2 blogg inlägg. ?

    Hon är uppenbarligen en av de människorna (kvinnorna) som är rätt hormonstyrd, med många toppar och dalar. Och är det någon gång kroppen är full av hormoner är det ju efter förlossningen. På detta är hon van att vara uppfylld av sig själv och sitt mående och analysera allt i livet efter att ha skrivit om det i en blogg i 15 år. Jag gissar att hon är glad och kommer landa i detta också, men det kommer att ta ett tag och hon kommer nog ha en och annan mamma-identitets-kris genom åren. Tur att hon verkar ha en trygg och stabil medförälder. Jag tror inte att amma kommer att passa henne, hon kommer nog lägga ner det snart så blir det flaskmatning och mer 50/50 i föräldraskapet.

    Är det bara jag eller är kommentarerna från hennes läsare väldigt dramatiska? Alltså, att man ska ”söka hjälp” för att man gråter mycket efter förlossningen. Jag har ingen aning, men jag tänker att det är rätt normalt att vara överväldigad av känslor. Omställningen är ju enorm. Och man är trött, hungrig, hormonell… Är väl inte direkt vanligt att man föder ett barn och sen bara kör på ”som vanligt”? Dessutom är Sandra bra på att beskriva känslor, men jag tror att det hon går igenom är väldigt vanligt.

    Sen är det absolut viktigt att vara uppmärksam på förlossningsdepression osv, men jag bara reagerade över den bekymrade tonen i hennes kommentarsfält.

    Och brasklapp, disclaimer, jag VET inte hur hon mår. Hon kanske borde söka hjälp, vad vet jag.

    Men gud alla fattar väl att den inte är sådär stor? Förväntar man sig att det ska komma ett ton med müsli då eller?

      Haha, hade en kollega som trodde hon beställde 5kg havregryn men råkade beställa 50kg istället. Vi hade världens säck med havregryn på kontoret, såg ut som att vi typ proppade för krig eller gödde ett helt dagis.

    Varför ser alla veganer likadana ut

      För att de är undernärda.

      Vi är snyggare för att vi kan mer om kost och näring, äter bättre och därmed har bättre hy och hår. Simple. Alla som säger emot är bara avundsjuka. ?‍♀️

        You wish.

        Kolla på biohackers istället. Mycket häftigare och de kan faktiskt något om kost på riktigt.

      Jag tror att endel veganer vill sticka ut, vara unika, osv. Och därför har de annorlunda hårfärg och klädstil, för att synas och märkas, endel är säkert vegan pga just den orsaken, att vara annorlunda, att sticka ut.
      Det finns veganer som är helt normala, som man inte ser att de är veganer.

      Man är vad man äter

    Refererar hon till låten ”Fishmen” 😀

    Som Caias då, de verkar typ bluffa en hel del. Är inte öppna med om var produkterna tillverkas, sätter jättehöga priser och reklambilder/ reklamklipp verkar ha filter, dessutom så verkar de göra fejkkonton för att hylla hypa och sälja mer produkter. Bianca trasslar in sig i lögner, finns ju bevis på vissa av hennes lögner i form av videoklipp som t.ex det där med vad hon röstat på he he

    Nu framgår det i hennes post ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.