Klokskaper av och med Michaela Forni

Blir man så här insiktsfull när man skaffar barn, eller är det någonting man halvt om halvt behöver bli, när man skaffar barn?

Vid en första genomläsning av Michaelas punkter så känns många av dem ganska självklara, men jag inser samtidigt att, bara för att någonting känns självklart så betyder det inte per automatik att det är enkelt.

De enklaste råden kan ibland vara de absolut svåraste att ta, just för att de framstår som simpla. Som någonting man så klart kan göra ”sen”…när man är färdig med sitt ”jag ska bara…”

Om jag ska välja ut en sak från Michaelas båda bilder, som jag tror många av oss skulle må bra av så är det att prioritera mera.
Kanske borde man ha en pin med det budskapet, som en ständig påminnelse om att just ”prioritera mera”?

74 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jo fast alla lever inte som influencers som kan ”prioritera sig själv” genom att typ ta ledigt en hel dag och gå på spa mitt i veckan.

      Nä precis men hon utgår från sig själv. Tolkar det mer som en uppmaning att hitta något som passar en och ens förutsättningar 🙂

      De flesta av oss har ju semester att ta ut om man just vill gå på spa mitt i veckan, kanske kräver mer planering och godkännande av chef för semesterdagen men det går ju. Men tänker att man måste hitta sin egentid som passar i sitt egna liv, inte jämföra vad andra kan göra och när.
      Min bästa egentid är när min son somnat och jag kan lägga mig i soffan bredvid min sambo och läsa en bok medan han tittar på tv.

      Det ser ju olika ut för alla. Ingen har påstått att du ska gå efter vad som passar någon annan.

      Egentid handlar ju inte om spa för alla, för mig vore det en mardröm ? Jag vill sitta hemma i pyjamas och äta vad jag vill samtidigt som jag tittar på vad jag vill. Nu gör jag lyckligtvis det varje dag, men har jag haft en jobbig vecka så är det det jag vill ha mest av allt ? / barnlös och singel

        Fan vad härligt du får det att låta som! ?
        Barnlös och singel här också men får ibland dåligt samvete för jag glor på serier lite för mycket?

        Jag har egentid just nu – kommit hem från jobbet, ligger under värmefilt och äter saffransgifflar ? Ska eventuellt ta en liten tupplur tillsammans med katterna sen. Titta på serie och äta rester senare ikväll ? Behöver inte vara mer avancerat.
        /Barnlös och singel så in i helvete.

        Varför lät det där så lyxigt? Blev lite avundsjuk / gift med 3 småbarn

      Nu har jag läst om inlägget och ser ingenstans om att det tipsas eller uppmanas att ta ledigt en hel dag mitt i veckan för att gå på spa. Eller läser jag som en kratta?
      Det enda jag kan hitta är ”jag måste ha en dag i veckan där jag inte pratar med någon för annars orkar jag inte det andra”
      Det behöver jag också, men inte tar jag den dagen mitt i veckan. Jag tar den dagen på söndagen, där jag bara är för mig själv. I den bemärkelsen att jag inte är speciellt social. Jag har fortfarande barn och man runt mig. Men vi gör inga sociala aktiviteter och jag ringer inte för att småprata med någon under den dagen.
      Även fast man inte lever ett influencerliv så kan man prioritera sig själv.

        Ja man måste hitta sitt eget sätt. Har man vanlig anställning så kan man såklart inte bara boka av men förhoppningsvis har man istället lediga kvällar och helger tex och har man inte det och har svårt att koppla av så får man kanske prata med sin arbetsgivare eller fundera på att byta. Bättre att hon skriver om sin egen situation än att prata om hur andra ska göra.

      Amen. Skulle vilja se någon som jobbar inom välfärden göra allt det där. Det är vad de flesta kvinnor i Sverige gör, och vi jag skulle gissa att vi har det betydligt mer stressigt än Mikaela Forni.

    En av Petra Tungårdens anställda på Adoore sprider vaccinkritik via sin instagram… inte så fräscht

      Tycker yttrandefrihet är asfräscht.

        Folkvett också! Allt man sänder ut får ringar på vattnet. Ju större plattform desto större ringar.

          Fast om samhället kunde vara mer öppna med den pandemi och vaccinet så hade folk kanske inte behövt bli anti-vaccare.

          Vad är grejen liksom med hysterin om senaste mutationen? Folk blir ju inte sjukare än en vanlig förkylning?

          Just nu är det större andel vaccinerade än icke vaccinerade på IVa.

          Vi vaccinerar oss men ändå ska vi begränsas?

          Har vaccinerat mig men börjar känna att det är orimligt nu. Lite info vad man tänker här hade suttit fint. Ska alla behöva behöva ta spruta efter spruta utan att nån verkligen vet hur vaccinet funkar/påverkar oss?

          Själv har jag fått en urballad menscykel. Har varit punktlig på dagen hela mitt liv, men efter vaccinet är den tiden över. Och vad beror det på? Rubbar det hormoner?

            Jag vill se källan på ditt påstående att det är större andel vaccinerade än icke vaccinerade på IVA för det är en felaktig uppgift. Fint också att du avslutar med en konspirationsteori om att det rubbar hormoner. Detta är ett klassiskt exempel på disinformation. Sedan har du försökt dölja detta med att formulera det som en fråga.

            Svar på dina frågor finns hos folkhälsomyndigheten.

            ”Hysterin” med den senaste mutationen är framförallt clickbait från media. Dessutom beror det till viss del på kritiken från Coronakommissionen och regeringen vill den här gången visa sig mer på tårna och handlingskraftiga.

            Att fler vaccinerade finns på IVA beror på att äldre fortfarande drabbas hårdare än yngre och hos de äldre är vaccintäckningen extremt hög.

            Iom arr men fortfarande kan smitta andra även om man är vaccinerad så ska samröre begränsas. Allt för att få ner smittspridningen och det är väl inte orimligt?

            Vill du ha mer information så finns den att få tag på. Se till att söka hos pålitliga källor bara.

            Sannolikheten att din menscykel rubbats avsevärt av vaccinet är mycket låg. Kost, övrig hälsa, stress, preventivmedel är mer sannolika faktorer. Men får du långvariga symptom ska du givetvis kolla upp dem och kan de sedan kopplas till vaccinet så bör du rapportera det!

              Jag vill flika in och poängtera att man kan rapportera alla misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket. De har ett online-formulär och där framgår tydligt att det räcker med en misstänkt biverkning, behöver inte vara utrett att det kommer från läkemedlet, eller i detta fall vaccinet.

              Rapportera in allt ni misstänker.
              Jag har också fått en fucked up menscykel redan efter första dosen. Haft mens på klockan sedan nästan 20 år som menstruerande. Slump? Kanske. Men rapporterat är det.

            Om du är orolig för att vaccinet har gett dig biverkningar så tycker jag att du pratar med vården och eventuellt anmäler biverkningarna till läkemedelsverket. Då blir det registrerat och det blir ett bättre underlag för att bedöma om det stämmer eller inte. Dina privata gissningar på kammaren gör ingen som helst nytta i sammanhanget.

        Fräscht med folk som pratar om yttrandefrihet men inte har en aning om vad det betyder

      Finns väl ingen lag som säger att man måste lita på vaccinet/inte får vara kritisk? Även om jag själv är fullvaccinerad så tycker jag en del information som kommit i efterhand är oroväckande.

        Vilken information syftar du till?

          Tillexempel det här med att skyddet sjunker mycket snabbare än vad de hade räknat med osv. Vill inte skapa en diskussion så tänker inte gå in mer på hur jag tänker.

            Eller effekten eller vad man ska säga. Kanske valde fel ord.

            Fast det är ju normalt att vaccinskydd sjunker efterhand. Kolla på hur TBE-vaccinet ser ut till exempel. 2:a dosen: efter 1-3 månader, 3:e dosen: efter 5-12 månader, 4:e dosen: efter 3 år, sedan boosterdoser vart 5:e år.

              Exakt. Folk har så otroligt dålig koll på och kunskap om hur vacciner i allmänhet fungerar och tror därför att det är något fel på just covidvaccinet.

                Fast de erkände ju själva att det sjönk snabbare än de räknat med? Jag vet hur vaccin fungerar, men när tillochmed tillverkarna inte var beredda på att en tredje dos skulle behövas såhär fort så är det ju inte direkt min kunskap som är problemet.

        Är man så kritisk att man tycker att det är värt att så frön av tvivel hos andra? Annars kan man väl hålla det för sig själv – vill man inte ta vaccinet så tjänar man ju ändå på att andra gör det iom att det får ner spridningen.

    Tror inte det handlar om barn ? Jag har inga barn. Men har lärt mig prioritera mig själv i andra sammanhang. Jag bokar inte in mina helger utan tar det mesta spontant utifrån måendet. Vissa saker typ födelsedagsfest/dop/bröllop osv osv får såklart bokas in. Men inte annars. Och är det nåt jag inte vill eller orkar så tackar jag nej.

    Nu kan ni som har tjatat och gormat om LDs vikt passa på att skriva direkt till henne istället på instagram.

      Va?

        Många här inne har varit väldigt upprörda över att hon har gått ner några kilo. Hon har ett nytt inlägg där hon svarar på frågor angående det, ett tips till er som bryr sig om hennes vikt!

          Natacha, är det du?

            Kan du inte komma med något nytt någon gång?

              Fayme, är det du?
              (den har jag aldrig kört förr).

                Den har du också kört x antal gånger jo.

            ??

          Ingen bryr sig…

      Är mer orimligt intresserad av hennes skilsmässa och nya mannen ? Men ja man märker att hon gått ner i vikt, lägger ut snygg selfies och har köpt nya kläder i samma veva som hon blivit kär i karate tränaren.

        Men VA? Vad har jag missat, och framför allt HUR har jag kunnat missa detta?

        Var ska jag läsa? Insta? FB? Bloggen? (När jag slutat jobba :'( )

          Det enda stället du kan läsa om ”skilsmässan” och ”nya mannen” är i kommentarsfältet här. Dvs det är lösa rykten.

            Lägg ihop 1+1 från storys Lady dahmers lägger upp och att Oscar är på tider och söker nytt. Det går också att finna kommentarer från lady Dahmer på hennes nya, Stigs Instagram som tyder på att de är tillsammans.

              Är på tinder enligt någon från detta kommentarsfält ja.

                Enligt flera härifrån ja. Kolla upp det själv annars.

      Jaha så hon har börjat röra på sig och gått ned i vikt. Det var ju helt omöjligt enligt henne själv. Konstigt det kan va.?

      Det är väl någon enstaka person här som nämnt det? Hen som är ”besatt” har nog redan sett. Alla vi andra bryr oss ej.

    Både håller med och inte! Tycker absolut att influenser lever glassigt, kan tjäna hutlösa pengar på lite samarbete som de kan utföra från soffan. Men samtidigt är det nog en förenkling att tro att de bara kan ta ledigt när som helst, de har nog en inplanerade saker en lång tid framåt så att bara ta ledigt en dag om en inte orkar tror jag inte alltid funkar.

      Att vara influencer handlar till viss del också om att känna en konstant stress kring att leverera på diverse samarbeten. Det är en otroligt kul/skön känsla att landa ett samarbete, men även jobbigt när allt hopar sig/man vet att man bara MÅSTE publicera och leverera på det där samarbetet etc. Det ställs liksom krav på ens personliga varumärke som är svårt att förstå om man inte varit där. Obs säger inte att de har det jobbigare än andra yrkeskategorier, men mer att det finns en annan typ av stress.

        Ja, det är ju lite så att vara egenföretagare..?

          ja de är ju de facto egenföretagare

            Ja de är egenföretagare och som grupp den mest gnälliga grupp jag stött på. De har enbart ett ansvar till sig själv och möjligen en familj. Deras uppgift är att lyfta fram en produkt eller tjänst genom att visa hur bra den hjälper dem i deras dagliga liv och att hitta samarbetspartners så att de kan fakturera.
            Att tycka att det är stressigt att behöva leverera tror jag nog alla känner oavsett om man är egenföretagare eller anställd.

              Planerar man in alla sådana samarbeten när det ska fotas, skrivas och publiceras så är det nog inga större problem om man håller sig till en rimlig mängd och har en egen plan tex detta ska ta max 4 h.

              Tror det är värre att behöva hålla sig aktuell och gå på alla dessa event. Tackar man nej för mycket blir man kanske inte bjuden igen, likaså om man inte är pepp eller lägger ut bilder efteråt. Men samma här, man får planera tydligt för sig själv vad man har för förväntningar på sig själv och planers in strikt vad man går på.

    Att lära sig prioritera är ett bra råd. Prioritera handlar om att göra rätt saker vid rätt tillfälle och kan vara stort som smått och både jobb, fritid och livet i stort. Sånt som är viktigt och bråttom måste göras direkt som att när månaden är slut måste räkningarna betalas. Andra saker kan vara viktiga men inte så bråttom som att planera in när man gör deklarationen och sen håller sig till planen. Andra saker kan vara bråttom men inte så viktiga som att delegera tvättstugan till sin partner. Sen har vi kategorin varken bråttom eller viktigt som att ha netflix maraton. Kan prioriteras bort helt och blir en desto större belöning när man ändå unnar sig den.

      Jag håller delvis med men tror att prioriteringarna bör handla om välmående inte enbart syssla. Och inte se saker som ”belöning”. Har du haft en lång dag på jobbet och vill köra Netflix maraton en tisdag, gör det! Även om du har en tvätthög. Se det inte som en belöning utan att du gör något du mår bra av. Kan du vänta med tvätten och inte se det som en prioritering?

        Fast är ju många som måste boka tvättid iförväg osv, så kan ju bli svårt att vänta med tvätten om man inte har egen tvättmaskin.

          Jo…..men det kan ju bytas ut mot städning, diska etc. Poängen är att inte alltid sätta den typ av uppgifter först.

    Ja är man inte programmerad till att ens välmående går först utan att t.ex jobb, barn, partner eller en massa annat går före så krävs en otrolig omprogrammering och träning i att fylla sin egen kopp först för att ens orka finnas till för någon annan. Speciellt under utmattning. Utmattning är en väldigt nyttig läxa för att både träna om och också få syn på sina egna programmeringar och prioriteraringar.

      Det är väl inte alla förunnat att kunna tänka på sig själv först, istället för att jobba och få mat på bordet till sina barn? Bara folk i länder med ett starkt välfärdssystem tänker så, och då har inte ens alla här i Sverige råd att sjukskriva sig och vila ut så länge man känner för det. Bara här bir man utmattad av att jobba 40h arbetsveckor, när världsstandarden för arbetstimmar är någonting helt annat. Hur kommer det sig?

        Hur kommer det sig att varje gång utmattningssyndrom eller psykisk ohälsa är på tal så ska du ifrågasätta och nedvärdera?
        Du har ju ingen aning om vad det är? Du kan bli utmattad som arbetslös. Du kan bli utmattad efter en separation. Du kan bli utmattad av barnlöshet. Du kan bli utmattad av att sitta still och pilla dig på tårna. Utmattningssyndrom får du av konstant inre stress. Inte pga hur många timmar du arbetar. (Även om det självklart kan vara en faktor till att man stressar.).

          Nja, yttre faktorer/identifierbara stressfaktorer ska finnas med om diagnosen utmattningssyndrom ges. Men det behöver inte bara handla om arbete, utan kan t.ex. vara att vårda en sjuk anhörig. Stress som enbart kommer ”inifrån” bedöms efter andra kriterier.

            Allt ovan har yttre faktorer. Och nej, utmattningssyndrom handlar om långvarig stress. Det finns inga kriterier om vad stressen kommer ifrån. Man får fylla i keds, som handlar om hur du känner dig – inte hur många timmar du jobbar.

              Orsaken till UMS är yttre identifierbara belastningar (stressorer), med en varaktighet av sex månader eller mer. Stressorerna kan utgöras av psykosocial stress på arbetet eller i privatlivet, ofta en kombination av båda. Den dominerande stressorn ska vara av en tyngd som skulle vara kännbar för vem som helst, exempelvis:

              För hög arbetsbelastning
              Dåligt stöd av närmaste chef som leder till osäkerhet i arbetet, svårigheter att fatta beslut och att fullgöra sina arbetsuppgifter
              Vård av sjuk anhörig med otillräckligt stöd från övrig familj eller utomstående
              Bristen på tillräcklig återhämtning tycks vara centralt för sjukdomsutvecklingen.

              Vid andra samtidiga ”inneboende” problem, exempelvis låg begåvning som medför en ökad stresskänslighet, får läkarens diagnostiska omdöme avgöra vilken diagnos som bäst förklarar den aktuella problematiken. Inre stress, orsakad av en annan grundproblematik, behöver inte innebära att diagnoskraven för UMS uppfylls. Här bör man istället fokusera på den inre sårbarhetsproblematiken.

              https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/arbets-och-miljomedicin/utmattningssyndrom/

              Och du skrev: ”Du kan bli utmattad av att sitta still och pilla dig på tårna. Utmattningssyndrom får du av konstant inre stress.”
              Vilket alltså inte stämmer.

    elak du är

      Vad är elakt? Jag vet vad som är att vänta av människor med den blicken.

    Tycker du borde ta en paus från internet, din kommentar känns inte hälsosam

    Förstår inte grejen med varför detta uppmärksammas hon har ju inte uppfunnit hjulet direkt, hon skriver det många redan tänker och /eller försöker leva efter, hon är vare sig någon expert el har någon utbildning i området liksom.

      Jag tycker det är bra att det uppmärksammas för på så sätt så kan man ju tänka efter själv 🙂 är väl bara nyttigt med en tankeställare ibland:)

      Eller hur. Dessa saker gör jag typ dagligen. Och söndagar vill jag gärna ha som min egna dag. Då är det vila som gäller, toppen om jag slipper prata med någon också?

    CamCam, det vore kul om du ville visa upp hur BakaMedFrida gör sina samarbeten! Har aldrig sett en influenser som märker samarbeten lika tydligt som hon gör både i inlägg och stories, och alla samarbeten presenteras på riktigt snygga sätt. Influencervärlden borde verkligen ta till sig av den proffsigheten!

    MS, skalltrauma, hjärnhinneinflammation, utmattningssyndrom, hjärnblödning osv
    Exempel på olika diagnoser som har trötthet/fatigue som ett symtom.

    Forskning visar att det blir en skada i hjärnan vid det klassiska ”gå in i väggen” /utmattningssyndrom, likväl som det blir en skada när man skär i vävnaden (kirurgi) .
    Skadan innebär att hjärnan tvingas hitta nya vägar för att fungera, och det är DET som gör personen så vansinnigt trött.

    Att bearbeta och ta in ny information, både syn och hörsel, tröttar otroligt eftersom hjärnan måste arbeta extra.
    Att försöka träna upp detta är inte möjligt, det får ta sin tid att läka, men det finns mycket att göra som kan göra det enklare.

    Ett exempel är precis som hon skriver, prioritera, eller ”bra nock”.
    Vad ÄR egentligen viktigt?

    På Forni.se finns det rapportage med ”fem snabba med” och alla är blonda typ. Trist med så enformig hemsida…

    För mig har det hjälpa att tänka att jag måste ingenting. För om man tänker efter så måste man ju faktiskt ingenting. Jag måste inte laga mat till barnen ikväll. Men jag vill, för det blir tråkiga konsekvenser om jag slutar ge dem mat. Å andra sidan kan det ju finnas andra lösningar än att stå vid spisen just ikväll. Vad vill jag? Ingen tvingar mig ju att gå till jobbet heller men jag vill ju ha pengarna. När man funderar över vad man vill och varför man vill det blir det lättare att prioritera.

    Skulle säga kvantitetstid före kvalitetstid när det gäller barn..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.