Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

628 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag ska ta tredje sprutan imorgon och är så nervös redan. Har ni några tips? Eller stöttande ord? ?

    Är väldigt spruträdd så när andra dosen togs kändes det så skönt för tänkte att nu var det överstökat. Vill verkligen inte ta vaccinet pga rädslan för sprutan. Gör det såklart för mina medmänniskor och för att får jag corona och blir allvarligt sjuk så jag måste söka vård är det mer än ett stick som behövs, så detta är lindrigare.

    Men jag börjar alltid gråta precis innan och ännu värre efteråt när spänningarna släpper. Tycker det är så pinsamt att som vuxen sitta och gråta när det är många sjuksköterskor där + alla andra som är där och vaccineras. Det värsta är när dom inte är något förstående och säger saker som ”det är bara en spruta, det gör inte ens ont”, känner mig redan så löjlig så det gör det inte bättre.
    Skäms så otroligt mycket och försöker att inte gråta men får sån panik så kan inte stoppa det. Är medveten om att det inte är farligt men kan inte sluta att vara rädd. Jag har svårt för att hålla i en synål ens för jag ryser och det är så obehagligt, det är på den nivån ?

    En fråga ang vaccinet, är det sant att om man blir sjuk av vaccinet så ”tar” det verkligen och man får ett bättre skydd än om man inte blir sjuk?

      Du är stark som tar vaccin fast du är spruträdd❤️ Och skäms inte för dina fobier eller rädslor, vi alla har dem! Lycka till!!

        Tack❤❤ önskar lite att jag vägrade ta vaccin så hade jag sluppit känna såhär ? men tycker att det är viktigt så måste göras.

          Jättebra och modigt av dig att ta vaccinet fastän du är rädd för sprutor, tänk ifall fler vågade gå emot sina rädslor ( antivaxers – inte du) och tog vaccinet ändå för att hjälpa andra också. Tänk på vad skönt det är efteråt när du kan släppa det.

      Nej, det är inte sant! Säg till den som vaccinerar dig att du kommer få en stressreaktion och att de får hantera det bara. Det kommer gå bra ❤️

        Vad bra!
        Har för mig att du jobbar inom vården (om ni inte är fler som använder samma namn)
        Varför blir vissa mer sjuka än andra? Eller man vet kanske inte de?

        Tack❤ ska säga det till dom. Hoppas personen som tar denna gången är trevlig, känns lite bättre då

          Yes är ssk och jobbat mkt med covid! Det har lärt mig är att yngre får kraftigare biverkningar pga ett kraftigare immunförsvar.

            Är 28, reagera inte alls på någon av sprutorna, endast lite öm i armen, har jag dåligt immunförsvar då? ?

              Nej, det har du säkert inte! Men det är så jag har fått det förklarat för mig! Finns såklart tusentals individuella skillnader.

              Jag är 27 och fick exakt samma som du, men har grymt immunförsvar generellt, blir aldrig sjuk annars haha. Varsågod för anekdotisk bevisföring!

      Jag är såå imponerad av alla er som tar sprutan fast ni är rädda. Det är verkligen stort och solidariskt av dig att du ändå går iväg och gör det! Så först och främst en eloge för det.
      Det är så himla många som är rädda för sprutor och jag tycker de andra som kommenterat gav bra råd. Säg absolut till sjuksköterskan att du är rädd och hur du brukar reagera efteråt. Kanske skulle det kännas skönt att bestämma med personalen redan innan att någon sitter med dig efteråt?
      Och som svar på din fråga: nej, det är inte så enkelt. Jag själv har tagit tre doser Pfizer utan en tillstymmelse till biverkning. Har aldrig haft covid varken innan eller efter vaccin, trots att jag under hela pandemin jobbat med covidsjuka patienter och haft covidutbrott i personalgruppen. Lycka till imorgon, det kommer gå så bra!

        Åh, tack för dom fina orden?

        Båda gångerna har samma person stöttat efteråt. Hon har inte tagit sprutan men tog mig till en stol där hon satt med mig så jag fick lugna mig lite innan jag fick gå dit man ska vänta ett tag innan man får gå. Tårarna slutar inte att rinna så gråter även där men den där panikgråten när man knappt kan andas har lagt sig. Så det har dom varit toppen på verkligen 🙂
        En familjemedlem ska vaccineras samtidigt också så är inte där helt ensam, vilket såklart är en liten trygghet också.

        Kan vissa inte få covid? Låter så galet att någon kan jobba mitt i pandemin med sjuka och inte bli smittad när någon som bara går och handlar en gång i veckan blir smittad.
        Vad skönt att du hållit dig frisk 🙂 ni gör ett så bra jobb, ledsamt att ni inte får mer uppskattning, hur mycket stress ni är under etc.

        Tack❤

          Det låter ju jättebra att du ska ha med en familjemedlem dit, och att du fått bra stöd av en person. Som sagt är verkligen imponerad över att du går dit.

          Haha ja det finns teorier om det faktiskt, följer forskningen eftersom jag är nyfiken. Men tror också att det gjort skillnad att jag hållt på avstånden och varit väldigt noga med skyddsutrustning etc, mer noggrann än många andra på min arbetsplats. Vore ju skönt om jag var naturligt immun men hade tagit alla sprutor ändå för att safea 🙂

            Tack 🙂 lite stolt och imponerad av mig själv också, vill mest springa åt andra hållet bara?

            Väldigt intressant om det skulle vara så och vad det beror på.
            Känner en familj där först en fick det och smittade dom andra förutom mellanbarnet. Tycker det låter så konstigt att en inte blir sjuk när man bor under samma tak och alla suttit hemma i karantän.

            Gör såklart stor skillnad om man är mycket mer noga och försiktig.
            Man kan aldrig vara nog försiktig 🙂

        Jag är helt ovaccinerad och levt orecissom vanligt. Inte munskydd, tvättar inte händerna oftare, tänker inte på avståndet osv osv. Har inte fått covid alls under dessa år. Nu när jag tänker efter så har ingen i min bekantskapskrets (som är STOR,) har fått covid heller, även dom ovaccinerade och lever på som vanligt. Vi är kanske super människor. ?

        Däremot har alla jag känner som tagit sprutan/följer restriktionerna blivit sjuka.

          ”Däremot har alla jag känner som tagit sprutan/följer restriktionerna blivit sjuka.”

          Hur menar du då? Har de alla fått covid? Eller blivit sjuka på annat sätt? Tänk, alla som jag känner har vaccinerat sig och följer restriktionerna. Ingen har fått covid efter att ha tagit sprutorna och ingen har fått mer än lite känning i armen efter sprutan. Så olika det kan vara!

            Ja alltså de som har tagit vaccinen och följer restriktionerna har testat positivt för covid. Av mina vänner. Dina har väl haft tur då?

              Och ni som inte följer restriktionerna, ni är lika noga med att testa er vid minsta symtom som jag antar någon som följer restriktionerna är?

                Nej aldrig testat oss. För vi hae ju inte blivit sjuka. ?

                De som verkar sämst på att testa sig och stanna hemma vid symptom är ju de vaccinerade. De verkar tro att de har skydd nu.

          Och jag känner ingen vaccinerad som blivit sjuk, inklusive mig själv 🙂

          Ja och superosolidariska människor…suck!

          Då måste det vara så att man får covid av restriktionerna!!!!!!

          Jag hoppas du inte håller avstånd till endast de andra supermänniskorna som ingår i din stooora bekantskapskrets! Vi andra vill slippa trängas med er!!!

            Och tvätta händerna för helveeeeeteeeeee, ingenting att skryta om *facepalm*

              Tvättar dom, men inte oftare än vanligt. Tvättar efter toalett besök, innan matlagning och när jag varit ute. Som man i regel alltid gör ??‍♀️

            Hahha Gud vad ni är hjärntvättade. Vad är ni rädda för? Ett virus som har 99% överlevnadschans?

      Jag jobbar med vaccinering och det är jättevanligt att även vuxna är rädda! Tycker det är superbra att man säger det innan så jag vet. Vad tråkigt att du stött på personal som inte varit förstående, för i alla fall på min arbetsplats försöker vi verkligen vara förstående. Så hoppas du får vaccineras av någon trevligare person den här gången!

        Tror alltid jag säger det, är så nervös så är typ lite luckor för minns inte riktigt allt efteråt ?
        Att folk är förstående i sitt bemötande är verkligen det viktigaste och jag tror att nästan alla är det eller försöker. Så tråkigt när man har otur att få en som inte förstår.

        Första sprutan var en bra upplevelse trots hur rädd jag är, men kände mig så trygg och inget förutom att jag grät stämde överens med det jag målat upp i huvudet. Hon som tog sprutan bad en till komma dit som stod och strök mig på ryggen, båda pratade med mig och sådär. Kan knappt svara på deras frågor ens för jag är så nervös, svarat vet inte på frågan vad jag jobbar med ?
        Hoppas att det blir så bra imorgon också och inte som sist. Tack för din stöttning ❤

      Jag tog 3:e sprutan igår och har bara lite ont i armen idag.
      Säg när du kommer in att du är spruträdd så kommer dom att förstå det.

        Vad skönt att du sluppit bli sjuk 🙂
        Hoppas jag också bara får lite ont.

        Ska göra det, tack ❤

          Jag är inte rädd för sprutor, men ogillar tandläkarborr. Brukar redan på tröskeln tala om det för tandläkaren. Jag är 51, men tycker att det är bäst att tala om hur man känner. Spela cool har man ingen nytta av tycker jag. Inte i det sammanhanget.

        Men ska det inte vara 6 månader mellan dos 2 och 3? Just nu är det väl bara dom över 65år som går den eller

          Eller riskgrupp eller vårdanställd t.ex.

          I Blekinge får alla över 18 ta 6 månader efter sista sprutan. Jag tog sista 9 juni och tog nästa häromdagen. Jag är 50+ och räknas till riskgrupp pga att jag har arytmi ibland.

    Efter 3e försöket på en stor tenta så klara jag den äntligen, 1 år senare, sååååå himla glad ????

      Åh vilken känsla!! Och speciellt såhär nära inpå jul också, vilken härlig tidig julklapp ?
      Grattis!!

      Grattis!

      Otroligt grymt jobbat!! Känner igen känslan och jävlar vad det känns som att man lättar 20kg. Du ska vara stolt över dig själv! ???

      Bästa känslan!! Grattis och grymt jobbat! ?

      Stort grattis!!

      ??????

      Det var riktigt bra gjort. Grattis! ♥️

    Alltså hjälp mig tänka här.
    Jag är gravid, min sambo och jag är överlyckliga.
    För ungefär en vecka sedan fick vi veta att en nära släkting till sambon också är gravid och är ca 4v före gången i graviditeten än vad jag är. Blev så jäkla glad för att deras skull!! De fråga oss hur vi tänkt berätta osv, och vi sa väl att vi kanske berättar på julafton när sambos nära släktingar är samlade, vilket är enklast, men att det inte ska bli någon stor grej av det.
    Nu till ”dilemmat”
    Vi ska fira jul hemma hos sambons släkting som också är gravid. Släktingen har precis fått nycklarna till sitt nya radhus och är väldigt förväntansfull och taggad att få bjuda hem familjen till dom över jul, vilket jag förstår!!
    Men för ca 3 dagars sedan fick jag ett meddelande om att hon undra om vi inte ville samla familjen hemma hos oss istället och berätta nyheten hos oss. Blev först väldigt förvirrad och trodde hon inte orka ha julen hemma hos sig och att de hellre ville vara hos oss. Men efter mycket diskussion och förvirring från min sida så fatta jag att hon inte vill att vi ska berätta vår nyhet hemma hos dom. Anledningen, att de inte vill att vi ska ta fokus från deras slit att de köpt radhus och det är första julen hemma hos dom.
    Är jag knäpp som tycker detta är den sjukaste anledningen?
    Min sambo är med mig helt och hållet och fattar absolut ingenting, samma gäller min svärmor, hon fattar heller ingenting hur de resonerar.
    I mina ögon är det knäppt hur en positiv och rolig nyhet kan påverka dom negativt? När de själva dessutom är gravid och allt är bra med deras bebis? Är det vi som är oförstående eller är det sambons släkting som är helt koko?

      Sambons släkting är helt orimlig

      Nä det var faktiskt lite konstigt. Det finns väl rum för flera glada nyheter? Sk man sitta hela kvällen och oh:a och aah:A åt deras hus? ? Det ena tar väl inte bort från det andra tänker.
      Och då är jag en person som inte har barn men har ett radhus! ??

        Lite skillnad om de nyss fått missfall eller kämpade med barnlöshet, men har inget med huset att göra.

          Ja exkat!
          Men är inte fallet så.
          Sa det till min sambo, jag hade verkligen förstått om det så var fallet, eller att de hade svårt att skaffa barn osv. Men nu är hon själv gravid och deras bebis mår superbra, vilket jag är glad över!

        Tack. Exakt min tanke.
        Har heller inte tänkt att vi ska sitta och prata barn/graviditet hela kvällen..

          Du verkar vettig! Därför tror jag mer och mer att de är de knasiga här… ?

      Ööö…det är ett hus, inte en nominering till USAs nästa president. Låter löjligt enligt mig.

        Ja.. jag kallade detta för trams när vi pratar med min sambos släkting. Det var inte uppskattat av släktingen…

          Hahaha. Kan tänka mig det..

      Jisses, det låter som att släktingen verkligen har övertänkt detta. Känner ni att ni vill göra en grej av att berätta? Annars kan ni ju bara säga att ni inte tänkt göra en stor grej av det, men kommer det fram så kommer det fram ??‍♀️

        Varken jag eller min sambo är några som gillar att stå i fokus och känner mest att när alla redan är samlade av anledning att vi fira jul och då bara berätta lite lätt, det känns mer som en nedtonad grej än att bjuda hem alla till oss och berätta.
        Vi hade absolut heller inte tänkt att vi ska klinga i glaset och be alla vara tysta för att vi har något att berätta.. utan mer kanske bara säga det när alla ätit klart, lite lätt.

      Låter lite märkligt…? Och hon verkar ha stort kontrollbehov som vill bestämma när och var ni ska berätta er nyhet? 😮

      Jättetramsigt av släktingen. Nu vet hon ju redan att du tycker hon är löjlig så kanske lite sent att komma med ursäkter. Men kan du inte säga att du mår dåligt/är trött/ annat pga graviditet och inte orkar med att samla en massa folk hemma hos dig. Sen kan du ju lova att säga det när alla redan gått husesyn och är klara med all beröm.

      Jättekonstigt av släktingen, MEN man kan ju få för sig konstigheter som gravid tänker jag. Är ju inte helt ovanligt att få för sig konstiga saker.

      Jättelöjligt. Jag tycker att du kan säga att ni inte har tid/ork att samla alla igen nu snart. Och att ni i så fall kan berätta det lite senare på kvällen så dom är färdiga med sitt husvisande osv först.
      Typ ”oj jaha. Det känns lite onödigt bökigt. Vi tänkte verkligen inte göra en stor grej av det. Vi kan vänta med att berätta vår nyhet tills lite senare på kvällen så ni för visa upp ert hus osv först”

      Märkligt beteende. Jag hade blivit så glad om jag fick vara värdinna för en så glädjande nyhet i mitt nya hem. Lite som att sätta tonen för fortsatt lyckosamhet där!

      Hahaha. Kan vara det BARNSLIGASTE jag hört. Okej om man nu får en sådan känsla, ibland kan man ha riktigt barnsliga känslor. Men hur kan man som vuxen människa få för sig att agera på känslan och dra iväg det där sms:et? Så rackarns pinsamt.

      Jag tycker dock absolut inte du ska gå ner på deras nivå, utan säg bara ”okej, okej” och gör en egen liten annonsering av graviditeten hemma hos er, och sen skratta åt det/ åt henne. Och det menar jag bokstavligt. De här tokerierna kan ni skratta gott åt i många år framöver.

      Och om någon frågar varför ni samlade familjen 3 dagar innan jul för att berätta, när ni ändå snart skulle ses, så njut av hur pinsam förklaringen är :p

        Nää, då sänker hon sig till samma nivå som släktingen.

          Menade inte att berätta exakt vad som sagts i det där sms:et om någon frågor om orsaken utan att man kan svara lite luddigt men ändå skratta för sig själv åt hur pinsamt det är.

          Eller menar du att det är låg nivå att skratta åt någon? Det tycker jag inte alls, självklart får man skratta gott åt andras tokerier, de är så man orkar med dem 🙂

      Men gud. Nej hennes ego har nog tagit över. Som om ”eran” nyhet inte är lika viktig. Låter som hon är livrädd att inte få 100% all fokus på sig….

      Somliga tar sig själva på alldeles för stort allvar!

      Hon vill nog inte att du ska ”steal her thunder”. ??‍♀️

      Men jisses vad egoistiskt av henne!

      Kan absolut inte förstå släktingen alls ?
      Dock tyckte jag att det var en lite onödig dag från min mans bror att outa att han skulle bli pappa samma dag som vår son föddes ?

      Haha hur vart det med julfirandet? Hos vem var ni? Varför/varför inte hos er, varför/varför inte hos släktingen till sambon? ? Undrar så mycket hur allt tillslut löste sig!

      Prokrastinerar att skriva tentan (mitt i natten) och minns inte ens vad jag googlade på för att hamna här. Men allt jag vill veta nu är hur julfirandet gick! ?

      Tycker f.ö att det är lite taskigt att ändra planerna så kort innan, framförallt när det är ett stort julfirande och mycket som ska fixas (inte som att ändra en bordsbokning eller liknande).

      Och julen är ju (förhoppningsvis) en kul och mysig dag, så varför inte slå två flugor i en smäll och glädjas över huset och över barnen som är på väg, ju mer glada nyheter desto bättre tänker jag!

        Haha vad sjukt att jag fick för mig att gå tillbaka till denna tråd?

        Men det blev tillslut lite smått kaos i sambons släkt. Blev en del bråk mellan många andra som blev inblandade och det är nog ingen som fattar någonting.
        Jag har dock inte berättar min sida av det hela till någon förutom min svärmor. Känner inte för att vara någon som springer runt och säger ”hon sa så, och gjorde så” är inte drama och kommer aldrig vara.
        Men hennes sida har de nog fått höra, men undrar mest hur hon sagt det? Hade skämts ögonen ur mig att ens nämna för någon vad man hade för orimligt krav??
        Slutade iaf med att jag och min sambo firade enbart med sambons mamma. Hon firade enbart med oss och så blev det..

        Idag nästan 1 år senare, är det lite halvtryckt stämning i släkten. Vi pratat inte alls med sambons släkting. Och vi vet inte hur julen ska bli. Men sitter här med vår dotter och tänker INTE åka och fira den med sambons egoistiska släkting.

    Vad tycker ni om följande personer:
    Janni Deler, Tanbyklara och Fanny lyckman

      Zzzz

    Hur får jag min sambo att sluta röka?

    Är sen några år tillbaka ihop med en helt fantastisk man. Det är mitt bästa förhållande hittills och vi planerar en framtid ihop med barn etc. När vi träffades så var jag feströkare och han rökte varje dag (bor i en europeisk storstad där rökning är vanligare än i Sverige). När vi blev ihop och sen när Corona kom med hemarbete började jag också röka varje dag, vilket jag mådde jättedåligt av – ända tills för ett halvår sen, när jag insåg att det var vansinne och slutade tvärt. Jag tyckte inte att det var särskilt svårt att sluta förutom de första dagarna och har inte rökt sen dess.

    Men ju längre tiden går desto mer börjar jag störa mig på att han röker. Dels pga lukten (han röker bara på balkongen men han luktar ju själv) men jag är också orolig för hans hälsa. Han har rökt i säkert 25 år nu, har hosta på morgonen och jag älskar honom och vill att han ska må bra. Om vi bildar familj vill jag inte heller att han röker.

    Men det är såklart inte så lätt. Han är väldigt peppig och stolt att jag har slutat men tycker inte det är samma sak för honom, eller att det är lika lätt som för mig. Och det är det säkert inte. Han reagerar inte heller på press eller hälsooro. Därför behöver jag era tips – hur kan jag få honom att sluta när det varit en så stor del av hans liv så länge?

      Finns väl inte så mycket mer du kan göra. Om han ska sluta röka är det någonting han måste ta tag i och vilja.

      Svårt att få någon att sluta med något när personen inte själv vill. Tyvärr.
      Men hade visat lite studier och bilder på lungor som fått utstå rökning och friska lungor som aldrig fått dra i sig cigarettrök.
      Hade väl kanske försökt ge honom någon morot att försöka uppnå något mål eller så. Kanske kan börja med att trappa ner lite.
      Räkna på hur mkt pengar per år som han röker upp osv, så kan ni kolla vad ni kan göra för de pengarna istället om han slutar eller trappar ner 🙂

        Att trappa ner kan vara värt ett försök. Försökte det själv och det funkade inte särkilt bra, var mest röksugen och tänkte jättemycket på rökandet hela tiden, men det är säkert olika.

          Ja, funkar kanske för vissa men kan nog också vara väldigt svårt också. Lite äta kakan och ha kvar den..
          Min mamma slutade bara rakt av för 24 år sen. Och hon sa att det är det bästa, bara sluta.

            Ja, det bästa är bara att sluta rakt av! Att ”försöka” är fel. Bäst att bara bestämma sig och göra det!

            Till TS: säg att du tvekar till att skaffa barn med en rökare. Även om han röker utomhus påverkas små lungor av röklukten i kläder och eventuellt hud m.m.

      Jag har alltid varit anti snus, är rökare sen 10 år tillbaka. Jag gillar att röka och vill inte sluta hur konstigt det än låter. Det stör mig att det är så. Men i början på året (är 26) började jag känna av hur min kropp mår dåligt av rökningen och tyckte inte att det är gott som innan. Har sagt att jag ska sluta innan 30 och har aldrig varit intresserad av att snusa istället. Men med all snus som finns idag med massa andra smaker än just tobak så provade jag det, och det hjälper faktiskt. Man blir inte röksugen med en snus i munnen. Idag är jag nästintill rökfri. Röker på fest osv men inte dagligen. Dock snusar jag istället..

        Hm, är också lite anti snus (hade snusande killar som tonåring) men kanske är det bättre i alla fall ur hälsosynpunkt.

      Jättebra att du slutat! Men det är väl ungefär det enda du kan göra.
      Han får göra sina egna val. Du blev tillsammans med honom när han rökte, medveten om det.
      Att du tycker att han luktar är kanske ingen rimlig anledning till att du ska få honom att sluta med ngt.
      Sen tycker jag att det är rimligt att ha en diskussion om hur han tänker utifrån eventuella barn. Förslagsvis kan du ju säga att du tänker att det är rimligt att inte röka när man är med eller i närheten av sitt barn, inte heller på balkongen.
      Men det behöver ju inte nödvändigtvis vara samma som att han måste sluta. Det är nog inte ett ultimatum du kan ställa.
      Det är mycket häxjakt på rökare nu för tiden, tänk efter lite först, det va inte så längesen du själv slutade.
      / fd rökare, numera rökfri mamma

      Räkna ut hur mycket han bränner (pun intended) på rökning varje år. Översätt det till resor/restaurangbesök/annat han tycker om.

      Du som anhörig kan ringa eller chatta med Sluta röka-linjen! De har säkert bra tips och det är både gratis och anonymt (om det är viktigt). Lycka till!

      Rökt i 25 år. Vad är det för en gammal gubbe du vill bilda familj med? Eller började han när han var 10?

        Han är 37, var 13-14 när han började.

        Hahah gammal gubbe = alla över 35 eller va?

      Kanske ta ett prat om den farliga sidoröken och dess effekt på barn? Men nä, annars tror jag det bara är att vänta på att han själv kommer till insikt.

    Tips på byxor för någon som mestadels lever i tights? Om man liksom vill höja standarden lite, till typ ”finare vardagsklädd”. Stelt och ”hårt” (typ jeans) går fetbort.

      Kostymbyxor!

        Jag har ett par kostymbyxor (ish) från Me&i som är som ett par mjukisbyxor att ha på sig! Supermjuka och jättesköna!

            Tror att det är den modellen jag har ? Använt dem flitigt under ett par år nu och de håller både färg och form bra!!

            Men gud vilken onödig kommentar. Sellpy är väl inte direkt kända för att få kläder att se fantastiska ut?

      Hatade att ha på mig jeans innan och har alltid hatat jeans? MEN äntligen så har jag hittat mina jeans modeller som gör att jag kan sitta i soffan på kvällen utan att tänka på att jag har jeans på mig. Tack äntligen modet att vi inte ska ha stuprörs jeans längre.
      Jag har ett par mom jeans med lite resår från bershka. Sen har jag ett par utsvängda jeans. Rekomenderar dig att gå att prova olika jeans modeller och sedan köpa efter det.

      Jag har dessa:
      https://nelly.com/se/kl%C3%A4der-f%C3%B6r-kvinnor/kl%C3%A4der/byxor-shorts/nly-trend-917/my-favourite-pants-390327-0014/

      Skönaste ”kostymbyxan” jag äger, sitter inte hårt i midjan och skär inte in någonstans. Kanske kan vara något? ?

      https://www.lindex.com/se/p/8025465-80-svart-fiona-flare-byxa
      har dessa på jobbet, måste medvetet ta av mig dom så jag inte ligger i soffan o spiller mat på mig då jag glömmer jag har på mig dom

    Är det någon här inne som jobbar på Blomsterlandet eller Plantagen och vill berätta lite om det?
    Är det ett trevligt företag att jobba för? Vad har du för lön? Arbetsuppgifter? Förmåner? ?

      Mitt drömjobb men känns som en för ”osäker” bransch så la det på hyllan, har min egen djungel hemma istället ??

      Jag jobbade på blomsterlandet från 2002 till 2011. Himla roligt jobb men slitigt då man får dra tunga vagnar, lyfta jordsäckar och bära hinkar med vatten. Dessutom obekväma arbetstider, svårt att få 100% anställning och lön enligt handels kollektival.
      Det var kul några år med att få följa växter och blommor i säsong men tillslut så tröttnade i alla fall jag och började jobba i teknikbranschen istället ?‍♀️

    Hej
    Jag är extremt rädd för att prata i telefon. Känner mig så obekväm… hur kommer man över det?

      Pratar mer i telefon. Enda sättet.

      Det gör man inte.
      Att vara vuxen handlar mycket om att googla de telefonnummer som ringer en snarare än att svara.

        This is true

      Om det är jag som ringer försöker jag förbereda mig så mkt som möjligt, göra anteckningar och stolpa upp vad jag ska säga/fråga. Även öppningsfraser och presentation.

        Jag brukade göra så förut, men upplevde at det blev värre och värre ju mer jag förberedde. Nu ringer jag bara, låter nervositeten/ ångesten skölja över mig i samtalets början och sen låter jag samtalet bli som det blir.

        Tyckte det blev en större grej ju mer jag förberedde.

      Tack för svar. Ja, jag håller med.. man får kanske helt enkelt känna ångesten och göra det ändå.

    Någon som fortsatt med studier på avancerad nivå direkt efter socionomprogrammet och tycker det varit värt/bidragit till högre lön eller ett mer intressant yrke? Själv har jag varit inne på att göra en master i kriminologi eller eventuellt grundläggande psykoterapeut programmet. Det finns ju master i Human Rights att läsa också men vet inte ..

    Någon med intressant och någorlunda bra betalt jobb inom fältet som vill inspirera lite?

      Har jobbat drygt 10 år som socionom. Och sorry men du blir inte mer anställningsbar pga master. Steg 1 utbildning psykoterapeut däremot skulle jag säga öppnar upp för flera tjänster om du vill jobba behandlade. Dock brukar upplägget vara att man ska arbeta samtidigt, eftersom du ska genomföra behandling med klienter/patienter.
      Ett tips är väl att kolla lite i jobbannonser på jobb du är intresserad av och se ungefär hur kravprofilen ser ut och vad som brukar va meriterande.
      Generellt efterfrågas nog även mkt kortare vidareutbildningar i olika tekniker/program som man normalt sett får av arbetsgivaren exempelvis MI, tejping, familjeterapi osv.

        För övrigt så är det väl generellt helt ok ingångslöner numera. Jag tjänar 43 efter 10 år i yrket, jobbar på en mottagningsenhet för barn och unga.

      Kul! Jag gick direkt på masterprogrammet efter avslutat sociomprogram och blev därefter direkt antagen till forskarutbildningen. Nu disputerar jag snart! Om du är sugen på att gå vidare inom akademin är mastern en förutsättning (se specifika krav). Om du är sugen på att jobba ute på fältet så tror jag nog inte du har så mycket att vinna, förutom kunskapen, på att läsa på avancerad nivå. Lycka till!

    Hur är det möjligt att ännu en kvinna döms til förtal för att hon har berättat sin historia? Jag SKÄMS för att vara svensk.

      Utan att nämna personens namn ens. Helt jävla sjukt.

      För att hon berättar FEL. Hur svårt är det att begripa?

        TS här. Vadå FEL?

          Om det på något sätt går att urskilja vem personen är kan det riskera att vara förtal, oavsett hur sant det är.

          Det är däremot okej att delge information till familj och nära vän i samtal, inklusive namn, det är inte förtal.

      Man kan berätta sin historia utan att namnge hur enkelt som helst? Förtalslagen är väl i grunden något jättebra?

        Hon namngav aldrig personen, han kände dock igen sig i beskrivningen och kände sig kränkt.

          Kan du länka FUP så får man se vad som faktiskt stämmer eller ej?

          Ja om folk känner igen personen på beskrivningen är det såklart samma sak som ett namngivande. Ett enkelt exempel: Sveriges statsminister. Du måste inte skriva ut Magdalena Andersson för att folk ska fatta vem det är. På samma sätt blir det i Karlstad eller valfri småstad med ”kille som jobbade extra på Elgiganten våren 2021 men nu jobbar på Ica och har tax.” Huvudsaken är att folk fattar vem du menar, inte att du skriver ut personuppgifter.

            Ja, jag håller med. Gör man inte tillräckliga anställningar för att dölja identitet är det motsvarande att namnge.

            Bör ju inte vara för att personen känner sig kränkt dock (men det tror jag nog ej det var), utan för att omgivningen kan identifiera vem det gäller.

      Tack, men nej tack. Jag vill inte ha Instagram-domstolar.

    Behöver middag och lunch inspiration, tack 🙂

      Halloumi stroganoff! Mmmmm

        tack 🙂

      Kyckling i grön curry och kokosmjölk, med sockerärter, hackade jordnötter och rostad lök ? Blir nästan ännu godare i matlådan dagen efter ?

        älskar kyckling, tack ska prova

          Hur kan man älska kyckling?

      Stek 4 kycklinglårfilér, 2 slantade morötter, 1 hackad lök, potatisbitar, 1 palsternacka i bitar och fint skuren stjälkselleri. Häll på ett gott vitt vin och kycklingfond så allt täcks. Släng i lagerblad och krydda med salt, peppar och persilja. Red med mjöl eller maizena (grytan ska inte vara sopptunn men inte heller supertjock). Koka under lock i 40 minuter. Ha i en halv deciliter grädde eller creme fraiche och mindre bitar av grönkål på slutet.

        Låter spännande, tack och bock.

      Tortellini med gorgonzolasås.

    Tycker tiden går sååå fort, redan snart 2022, vad hoppas/ser ni fram emot nästa år?

    För mig: ta examen, flytta till min första egna lägenhet (bott i andra hand), se Ed Sheeran på Ullevi, om det inte blir inställt ?

      Verkligen!
      Resor till värmen, konserter, fortsätta hänga med och fördjupa relationen till vissa kollegor, roliga aw:s, att mina knäppa grannar äntligen flyttar!

      Har inget att se fram emot för ingenting går att förutse (:

        Men det går att grunda för något annat.

          Yes, med alkohol

      Hoppas på att gå på honeymoon resa till Paris och Amalfi Coast ? Kanske även försöka bli gravid med första barnet ?

      Låter som att du har ett kul och spännande år framför dig 🙂
      Jag ser fram emot att ta examen, skaffa ett jobb inom det jag utbildat mig till, flytta ihop med min partner som jag har haft på distans i perioder i snart 3 år under studierna, gå på festivaler (om pandemin inte förvärras givetvis) och umgås med mitt lilla syskonbarn.

      Jag och min sambo ska bli familjehem under nästa år! Det känns så spännande men samtidigt är jag väldigt nervös!

    Häromdagen såg jag en snubbe sortera plast och kartong vid en återvinning. Han fick över en glödlampa och ett batteri och lite annat skrot som inte platsade i något kärl. Han ställde det på marken invid kärlen. Undrar hur man tänker? Vem ska ta hand om det? Handen på hjärtat – hur mycket slarvar ni med sånt eller har ni helt rent samvete vad gäller källsortering/återvinning? ? brukar inte vara ”polis” men blir så nyfiken på hur folk tänker?! Någon annan får ta hand om min skrot? ?

      Varför sa du inte till,?

      Gör aldrig så. Är inte bäst på allt nej, men det är ju så sjukt onödigt och slappt.

        Det låter som mina grannar som lämnar precis allt på golvet i vårt vanliga soprum (ej källsortering/grovsoprum) eller i gångarna till källarförrådet typ som om det vore någon form av återvinningscentral?! Stör mig enormt på detta. Så nonchalant beteende att tvinga någon annan att göra det åt en. Styrelsen har satt upp MÄNGDER med lappar i ÅRATAL, och gett information om närmaste ställen för återvinning/grovsopor men lik förbannat slutar inte folk… ??

          Om du vet vilka det är, skriv dit namnen längst upp.
          Så det blir typ

          Till MAY OCH BILL, kolla hit!

          ALLT ANNAT SKA SLÄNGAS PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN.
          MVH STYRELSEN

      Min man är sorteringsfascist och kan på riktigt plocka upp små bitar äggskal ur hushållssopor och lägga i komposten. Så nej, jag fuskar aldrig, haha.
      Det där med att bara dumpa skit har jag aldrig förstått. Typ en soffa i miljöhuset, eller bara lägga sina påsar bredvid när det är fullt. Har dom aldrig sett hur sophämtning går till, eller kör dom bara ”inte mitt problem-tänket”?

      Om lite skräp i soprummet är det värsta ens grannar gör har man tur… Hyrde en lgh svart (sue me, jag är student i Uppsala, bostadsbristen är gigantisk) i ett nybyggt hus som tillhör det kommunala bostadsbolaget. Det var alltid fimpar och soppåsar i trapphuset, det stank alltid urin eftersom många manliga hyresgäster verkade behandla trappen som en toalett. Men värsta var att jag vid flera tillfällen hittade mänsklig avföring i trapphuset…. Övriga hyresgäster var som djur! Var överlycklig när jag kunde flytta därifrån.

        Fast vem har sagt att det är ens största problem ?

          ?

      Jag fattar inte heller varför folk dumpar möbler och annat skrot vid en vanlig pappersåtervinning. Varför ska andra behöva ta bort sånt?

      Här har en pizzeria dumpat döda får minst två ggr vid en återvinning. Man ser ofta spår av pizzerior vid återvinningen, brukar vara deras jätteförpackningar *10 och lite annat från pizzerian. Som inte går ner i containern utan dumpas intill.

        Döda får?! The fuck

    Jag har funderat på vad som händer med alla föredettingar. IL, CW och alla andra som har passerat sitt bäst före-datum. Alla kan inte bli mäklare, liksom. Alla kan inte hitta en man med pengar. Klarar de av att hantera ett ”vanligt” jobb?

      CW? Cissi Wallin? Hon har nog sitt på det torra…

        Ekonomiskt, ja, men att skriva krönikor i Expressen, det är liksom höjdpunkten i hennes liv. Kul, liksom.

          Hon har nog sitt på det torra även där, adhd med mkt att göra hela tiden 😉

      För mig kommer Cissi Wallin för alltid vara enrödhårig punktjej i filmen Tjenare kungen och inget annat ?

    En fråga under ett annat inlägg som jag tyckte var intressant, men som ställdes lite för sent:

    Gällande dem som inte ser sig som varken kvinnor eller män,

    Om en tävling eller utmärkelse riktar sig till ex. kvinnor är förstås alla biologiska kvinnor som definierar sig som sådana välkomna att delta, och många tycker nog att även de som definierar sig av kvinnor men som har ett biologiskt manligt kön ska få delta på samma premisser i de flesta fall. I alla fall då det inte rör sig om fysiska prestationer som t ex. sportutövning (dock råder ju delade meningar även i den frågan).

    vad gäller ”hens” då? Ska människor som definierar sig som ”hen” men är av biologiskt kvinnligt kön kunna delta? Ska människor som definierar sig som ”hen” men är av biologiskt manligt kön kunna delta på samma premisser som ”hens” med kvinnligt kön? Eller ska det biologiska könet ändå utgöra gränsen mellan vilka ”hens” som ska kunna delta? Alltså ska man göra skillnad på ”hen” och ”hen”, tillåta alla ”hen”, eller förbjuda alla ”hen”?

    Undrar bara av nyfikenhet vad allmänheten tycker, och ännu roligare vore det om någon som faktiskt ser sig som varken kvinna eller man ville svara? 🙂

      Ja du hör ju hur störd hela debatten är. Det finns två biologiska kön och de bestäms i magen. Man kan inte ändra på biologin för att inte trampa folk på tårna, det finns nen psykvård för det.

        Men det finns ju genvarianter där man föds med t ex XXXY istället för XY eller fall där man inte fullt kan avgöra vilket som är det dominerade könet.. Villet biologiskt kön har man eller bör ha då?

          Men snälla du, det du pratar om är kromosomfel och inte TRANS, det är människor som föds med grava motorikproblwm, korta lemmar, förtida död, liten kroppslängd, testiklar i magen. Det har absolut inget att göra med människor som är TRANS utan det är svåra medicinska tillstånd.

          Det stämmer. Men du har alltid antingen Y-kromosom eller inte. Oavsett om det i övrigt diffar från det vanliga XX XY. Det finns alltså en genetisk uppdelning.

          Det är även uppdelat sett till potentialen att kunna bära barn alternativt tillföra spermier.

          Det är även uppdelat utifrån kluster-modellen. Dvs du behöver inte uppfylla alla kriterier men tillräckligt många av ett kluster = du tillhör det klustret, i detta fall det könet.

          Könsidentitet är något annat. Men vad exakt det är, är däremot oklart.

      Tycker att det biologiska könet avgör vad man tävlar i.

      ??Exakt så, vanföreställningar är vad det är. Alla andra inbillningssjukdomar behandlas mentalt, ingen annan psykisk störning kräver att hela samhället anpassar sig till ens vanföreställningar på exakt alla sätt, hela diskussionen är absurd.

      Det kan ju finnas en tredje grupp? Alltså, kvinnor, män och hen.

        Nej. Du föds som kvinna eller man. Du väljer att vara hen. Men i ditt pass, skatteverket etc definieras du fortfarande som kvinna eller man. Hen är inget kön.

      Förstår tankegången men det blir ju extremt dumt eftersom alla ”hens” antagligen har olika definitioner/uppfattning av vad deras ”henighet” är…

      Jag diskuterar aldrig transfrågan öppet, hela debatten är så infekterad att man inte ens kan ha en sansad diskussion utan att den ena sidan försöker ”cancel” alla som inte lägger sig platt.

      Men jag anser att folk får leva hur de vill så länge det inte skadar eller inkräktar på andra. Men när någon arkeolog gräver upp våra ben om 1000 år kommer vi alla bli ”könade” som biologisk man eller kvinna tack vare vårt dna och ingen kan ändra på det.

      Det jag tycker är absolut viktigast är att se till att barn tillåts genomgå irreversibla ingrepp på oklara grunder. Ett barn som har en annan könsidentitet ska naturligtvis tillåtas leva som de kön hen är bekväm med. Men att förhindra puberteten, operera sig och ta massa hormoner är orimligt.

        Håller med om att det är ett ämne man inte vill diskutera öppet utan att stora piskan åker fram.

        Jag funderar dock mycket över detta. Hur KÄNNS det att vara ett kön? Jag definierar mig inte först som mitt kön, det är någonting som bara är medans jag som person är massa andra saker. Vilket kanske betyder att jag är nöjd?

        Tycker för övrigt det verkar så himla jobbigt att ställa sig i mitten och kalla sig för hen. Det blir ju en ständig sak att förklara och rätta och helt plötsligt ligger ens kön högt upp i tankeverksameten istället för att bara vara någonting som är, medans man är upptagen med att göra saker man tycker är roliga.

          Vadå hur känns det? Du är ju av ett kön och vet hur du känner dig. Så känns det för dig.
          Så som jag känner mig, så känns mitt kön för mig.

    Bonde söker fru!! Vem väljer dem?!

      Daniel valde rätt.

        Ja! Hade det på känn! Tror Lina blir vald men vem Backis ska välja är lite svårare.

          Han väljer Lina men det håller inte så han är ihop med Ellinor idag

            Omg om det stämmer!!!

              Det stämmer. Det är enkelt att kolla upp. Lina är högst omogen så han upptäcker väl felet han har gjort.

                Hur kan man kolla upp det?

              Det stämmer vet det från honom själv

          Åh Backis, vilken trevlig man. Jag kunde inte söka. För gammal att bli gravid ?

      Evelina, Benita, Ellinor och Clara blir det säkert. Åh ni som ser Bonde söker fru, ni har väl inte missat gays som gluttar? Finns på youtube och de går igenom alla bonde avsnitt. Det roligaste och bästa jag sett på länge ?

      Daniel och Backis valde rätt, Filip hade jag hoppats på skulle välja Ellinor. Peja trodde jag skulle välja Benita haha

      Båda Daniel tjejer var så söta så han måste haft svårt!
      Backig valde rätt! Något med Erica som gjorde att jag irriterade mig på henne
      Peja….
      Sen valde Filip helt fel! Omogen liten tös!
      ( jag vet inte mitt val och allt sånt tjafs)

        Verkligen trevliga tjejer, men väldigt mycket äktenskapstycke med tjejen han valde.

        Stämmer bra dock! Men Evelina är ju falsk som vatten med krokodiltårar deluxe så det lär inte hålla tror jag.

          Vadå på vilket sätt e hon fejk? 🙁

    2 pass kvar sen SEMESTER! ?

    Hallå hej!
    Jag har träffat en grabb i ett par veckor tror det är circus sju veckor och vi ses minst tre gånger i veckan osvosv. Igår berättade han att han har köpt en julklapp till mig, så hahah jag vill ju ge något tillbaka men vad är rimligt att lägga?

    Haha, det här känns knas att skriva 🙂

      Några hundra max, men något lite genomtänkt/fint/mysigt/personligt/roligt? 🙂 Man vill ju inte overdo it men inte heller bara ge något generic bara för att ge tänker jag. Haha. Ursäkta svengelskan. ?

        Generiskt kan man säga på svenska

          Asså hahaha fick min julklapp ikväll, får lite panik men ändå gulligt han har köpt en resa hahaha så han overdid it by far

      Jag har köpt en poster med ram, ett flerpack med whisky (förutsatt att man får dricka och tycker om det) och ett par strumporsom jag ska lägga i en fin kartong. Han fyllde år den 4:e och då fick han ett rituals try me set från Samuraj serien. Vi har också setts ett par veckor och jag är hos honom väldigt ofta. Hoppas det hjälper lite ?

      Om du vågar tänka långsiktigt och bor i sthlm: köp två grönankort och skriv ett fint kort om alla konserter ni ska gå på i sommar ?

    Jag hade en intervju för en praktikplats i måndags, gjorde garanterat bort mig helt och räknade bort mig själv typ halvvägs in i intervjun. Synd eftersom det är en DRÖMPLATS och öppnar så många dörrar. Vilket min nuvarande praktik också är iofs men ändå… Aja, hoppas de hör av sig snart med att jag är ett av Sveriges största skämt ??

      Nu får du berätta vad du gjorde! ??

        Blandade ihop lite fakta om organisationen, så pinsamt när jag hävdar att det är min drömplats ?? men jag sa att jag var otroligt nervös och hade lite kortslutning

      Bryt ihop och kom igen! Eller så har du vanföreställningar och gjorde ett superbra intryck, man ska inte underskatta sånt!

    Sara Songbirds nya flickvän har enligt hennes ex utsatt henne för psykisk misshandel när de var tillsammans. Hon har lagt upp videor och texter om det på hennes instagram, Jessy Larsson.

      Aaa såg detta. Läbbigt. Vad var det Margauxs ex Seans ex sa om honom?

        ??? que???

      Känns inte som deras relation är äkta? Vet inte varför, men de känns så omaka och mer som vänner.

      Eden Alm alltså?

        Ah. Hon har börjat synas väldigt mycket på Felicia Bergströms youtube också. Typ tagit över och vloggat åt henne på ett skojigt sätt. Men det kom väldigt plötsligt så ligger kanske nåt i att hon vill bli mer känd?

      Tittade på exets sparade videos och storys och de insinuerar också starkt att Saras nya flickvän planerat att nyttja sin kontakt med Sara för att bli känd.

        Hon har tydligen sagt till en vän för ca 2 år sen att hon känner Sara Songbird och det är ju bra att om hon vill bli mer känd

    Jag läste just en studie från 2020 där man slår fast att collagenpulver i peptider faktiskt tar sig ut i blodet och att personer som intog detta har upp till 6ggr mer fuktighet i huden, utan undantag. Varför sprider svt så mycket ensidig vinklad fakta?

      Kan du länka studien?

        Och vad säger SVT? Har försökt googla men hittar mest något från 2019

          Verkar vara en metastudie?
          Kommer dock inte åt hela artikeln utan att betala…

              Den studien är finansierad av företaget som gör Gold Collagen®

                Den citerar oberoende forskare.

                  Som fått sin lön av?

                  Oberoende forskare som säger att exempelvis rökning och stress åldrar huden, ja. Studien visar även att Gold Collagen® fungerade bäst på personerna som gjort skönhetsbehandlingar/ingrepp

                    En oberoende forskning är alltid en oberoende forskning även om de citeras i en köpt studie.

                      Då är den inte alltid så oberoende. Men vad säger du om att den största urvalsgruppen valdes när dom skulle göra skönhetsbehandlingar/ingrepp? Och att effekten av kollagenet mättes på helt olika sätt?

                      Nu läste jag om din kommentar och får tillägga att jag aldrig hävdade att forskningen som citeras inte är oberoende. Min poäng är att dom oberoende forskarna som citeras nämner oftast helt andra saker än att dricka kollagen

                      Scientist: our results are useless taken out of context.
                      Media: Scientists says their results are useless!

                      ”Hej”, jag tror du missar vad citerad betyder. Det är alltså referenser till andra studier. En väl citerad studie bär tyngre bevis en en ociterad. Så även om en studie är beställd, så länge den är välciterad så är den alltså läsvärd.

                      Ja? Jag pratar om referenserna till andra studier i studien som länkas. Jag ifrågasätter exempelvis inte att sol, stress och rökning åldrar huden i förtid. Det säger dock inte mycket om produkten som testas.

                      Det här svarar jag på:

                      ”Den citerar oberoende forskare.”

                      Alltså. Sammanfattning här av vad som skrivs i pappret överst. Man VET att personer som intagit kollagenpulver uppvisar bättre hudhälsa. Man vet INTE vad det beror på eller hur uppsägningen sker. Där behövs mer forskning. Svt’s rapportering: Det finns inga bevis för att kollagenpulver kan tas upp av kroppen.

      Källa på det.

      Har ej sett studien men generellt kan man säga att en enda studie inte bekräftar eller bevisar något, mer forskning behövs. Därefter är antalet som medverkat av extremt stor relevans innan det går att peka på några slutsatser alls.
      Sen bör man kolla på vem som utgör beställaren av studien, som alltså betalt för att den ska göras (ofta just de företag som tillverkar produkten…). De kan också sen välja att resultaten inte ska publiceras om de inte skulle vara (ekonomiskt) gynnsamma för företaget i fråga. För varje studie som menar på något kan det alltså finnas flera som pekar på noll-resultat. Av dessa anledningar ska man vara försiktig att antyda att något är sanning för att en studie från 2020 visat på ett resultat.

        Nej precis en studie bevisar inget. Men att helt utesluta något på så få studier är fel och vinklat. Det finns ju lite bevis som talar för att kollagenpulver i peptidformat tar sig ut i blodströmmen, det är bara det att man vet inte exakt hur den processen ser ut.

      Appråpå det hör med kollagenpulver… kollagen från nöt. Är det verkligen helt riskfritt? För mig ringer en stor varningsklocka när vi pratar om att äta benmärg från kossor. Kommer vi att få se en ny bse-katastrof (galna kosjukan) om ca 10 år tror ni? Eller är den benmärgen kontrollerad och testad?? Någon som är kunnig?

        Den sjukdomen uppstår från kannibalism. Om ingen i kedjan kannibaliserar så finns noll risk.

          Och var kommer galna ko-sjukan från?

            Från att kor ätit kor. Samma sjukdom återfinns på Papua Nya Guinea bland kannibaler.

              Och collagen görs av?

                Kollagen kan man göra på veganska alternativ eller fisk och köttboskap. Eftersom man numera inte matar kor med nedmalda köttprodukter i de flesta länder så är risken liten att få galna ko-sjukan.

                  Antibiotika?

                    Ger inte galna kosjukan nej. Eller vad var frågan?

          Nej. Det uppstår från virus som finns i benmärgen. Folk fick det av att dom hade ätit kött med benmärg från smittade kor.

            Okej, jag hade föe i att det var ett virus. Men folk i England som blev sjuka hade ätit kor, inte människor.

              Dom hade ätit kor som hade matats med döda kor.

            Nej det är inte virus. Det är priorer.

              *prioner

    Min syrra letar alltid fel hos sig själv och är mer eller mindre övertygad om att hon har autism trots att hon gjort en utredning.
    Hon tycker att allt hon gör är så konstigt och att hon är så akward och underlig hela tiden och det börjar verkligen hålla henne tillbaka i livet.
    Har försökt prata och stötta henne men hon säger typ att hon vet att det är mentalt bara och att hon inte vet vad hon ska göra. Jag tycker att hon borde träffa någon och prata.

    Hur kan jag hjälpa henne få bättre självkänsla? Eller stötta på andra sätt?

      Hon kanske har autistiska drag men inte uppfyller alla kriterier för en diagnos? Tycker lite synd om de som faller mellan stolarna där så att säga.

        Mycket möjligt men känns också som hon snöat in sig på att hon måste ha en diagnos, vilket jag kan förstå också iofs. Kanske är enklare att hantera om man vet att man har en diagnos.

          Fast är det inte du som brukar skriva här och fråga efter diagnoser till dig själv och dina barn? Är det så konstigt om din syster gör likadant?

            Nej, mitt namn är inte direkt superunikt.

            Hade du tips på hur jag kan hjälpa min syrra att få bättre självkänsla? 🙂

              Typ uppmuntra henne till en utredning och ta hennes funderingar på allvar istället för att förminska dem? Det kan ju vara så att du har rätt och att din systers problem är hennes dåliga självkänsla men det kan ju också vara så att du har fel.

                Men hon har ju redan gjort en utredning? Och den visade att hon inte hade det, vilket gjorde att hon fick ännu sämre självkänsla.

                  Det är EXTREMT vanligt att kvinnor med autism inte får diagnos förrän efter mycket krigande och flera utredningar. Lita på hennes känsla och stötta henne. Julklappstips: Clara Törnvalls bok Autisterna.

                    Tack snälla! Ska kolla in den ?

      Kan förstå frustrationen. Många, främst kvinnor, får inte diagnos autism så lättvindigt. Men vad skulle bli lättare för henne av att få diagnos?

    Vad MÅSTE finnas på julbordet? I år är det min tur att hålla i hela grejen och jag är inte så bra på mat så hjälp ??

      Rödbetssallad ?

      Rödbetssallad och inlagd sill. Skinkan är för mig väldigt viktig. Med god senap.

      Janssons!!!

      Skinka. Ägghalvor med majonnäs och räkor.

      Ägghalvor, sill och potatis samt GODA köttbullar

      Prinskorvar som är klippta i ändarna så att det blir en krona ?

      Köp lite max mat så löser det sig.

      Hujamig, får du någon hjälp? Det är ett stort lass att dra.
      Här kommer mina absoluta:
      vörtbröd, ost och julskinka
      rödbetsallad köttbullar
      potatis (kokt, gratäng/janson)
      ägg med majonäs

      Men gud dela upp det! Alla kan väl bidra med något. Det är inte kul om bara en ska slita ihjäl sig. Med det sagt så vill jag ha egen inlagd sill, Jansson, gravad lax, ägghalvor, en god torr julskinka, mandelmusslor och knäck.

        Nej haha alltså jag har tvingat familjen att låta mig göra det i år. De tror inte jag kommer klara det och jag vet att de ändå kommer stå där i köket men jag känner att jag verkligen vill prova.

          Gör köttbullarna och frys dem. Tar lång tid. Skala all potatis kvällen före och låt stå i kallt vatten. Äggen kan också kokas långt före. Alla älskar min mammas Jansson. Köper restaurangansjovis på ICA. Massor med grädde.

      Sill, vörtbröd, knäckebröd och Jansons

      Jansson, sill, grönkål och brunkål och vegobullar är mina favoriter. Och ris a la malta, men generellt verkar folk föredra risgrynsgröt tyvärr :/

      Hemlagade köttbullar.

      Karelska piroger!

      SILLTÅRTA!❤️

      Julskinka, hårt bröd och senap!

      Dopp i grytan. Ska vara på tunnbröd och skinkspad, inget annat.

      En ny favorit sedan förra året är portionen under tians brysselkålsallad med asiatisk dressing. Den är ett måste på julbordet nu.

      En seriös fråga. Finns det någon som faktiskt tycker om julmaten på riktigt? Eller är det enbart pga att man ska äta det på julafton?

        Man plockar väl och lagar de delar av julbordet man gillar. Jag brukar äta skinkmacka och ägghalvor. Vill någon ha något annat på julbordet så får de fixa. Är man då några så blir det ju lite olika eftersom alla plockar med sina favoriter.

        Varför skulle köttbullar, skinka, korv och potatis inte vara gott på julafton helt plötsligt? Är väl mat de flesta äter andra dagar också, bara inte på samma dag.

        Men ja, älskar julmat!

          Jag hatar julmat, kommer beställa en kebabtallrik istället

    Jag är så irriterad och besviken!! Min sambo har alltid haft dålig inställning till alkohol i grupp (när vi är hemma eller på restaurang kan han hålla sig till 1-3 öl). Han blir alltid för full, högljudd, ska bråka etc.. Jag bestämde mig för 2 år sedan att aldrig vara med när vi är bjuden på fest pga hans beteende. Covid kom och vi har inte varit på fest på 2 år. De senaste 9 helgerna har vi varit bjuden på fest 4 av dem utöver det har han varit med sina vänner 3 helger och festat. Jag har inte varit med på någon av dem för han ville dricka. Helt okej för mig.

    På nyår är vi bjuden till ett par vänner där vi samt 3 andra par ska fira. Jag sa direkt till sambon att jag följer inte med om du ska dricka. Han sa att det hör till att man super på nyår så då får jag stanna hemma. Tråkigt att han tar alkoholen före, men jag har inga problem att fira själv med barnen (tanken fanns att de skulle vara med, men barnen vill inte följa med om inte jag är med… dessutom anser jag att alkohol och barn inte hör ihop).

    Jag har inga andra vänner än de som ska till festen..

    Jag klarar inte av sambon full, jag har blivit så utskämd, besviken och ledsen pga han många gånger så jag orkar inte mer.

    Är det jag som är omogen och fjantig som ställer ett sånt ”krav”?

      Nej det är han som är den omogna och fjantiga. Det vet du nog också. Kram

      Det är du absolut inte, från vad du berättar så låter det som att han har problem. Inte värt att utsätta varken dig eller barnen för det. Är det inte någon i vänkretsen som reagerat eller kanske kan hjälpa?

      Nej. Jag skulle även tycka att det skulle vara rimligt att kräva mer, typ välj mellan alkoholen eller familjen.

      Verkligen inte, låter snarare som att din sambo har ett faktiskt problem med alkohol. Bra att du håller barnen borta från det. Man måste inte göra något extravagant bara för att det är nyår, köp lite god mat fira hemma framför en film med barnen om du vill. Helgen efter kan din sambo se efter barnen så kan du själv gå ut och fira lite med dina vänner.

      Hade snarare tyckt det var okej om du sagt: nu får du välja alkoholen eller mig!!

      Du är inte alls omogen, han verkar vara fjanten här. Och framförallt med tanke på att ni har barn.
      Era vänner kanske också kan markera att hans drickande inte är okej? Om de har uppfattat hur illa han beter sig dvs.

      Det låter som att han är max MAX 25 år. Det är inte rimligt att prioritera att bli full före annat. Hade varit rimligt om han ville ta några glas, men inte gå in med inställningen att KRÖöÖÖöka när ens barn ska vara med.

        Saken är att han inte kan ta ”några glas” , han har sagt många gånger att han ska göra det men tappar helt omdömet och får dåligt samvete dagen efter att han drack för mycket och inte stod för vad han sa…

      Reagerade ganska starkt på ”det hör till att man super på nyår”
      Barn och supa hör inte ihop.
      Du gör helt rätt❤️

      Det där är ju inte ok, någonstans. Ni är familj och med barn. Vill du leva så? Vill du att dina barn ska växa upp med det?

      Du är den vuxna och vettiga i relationen! Om jag var som du, hade jag ställt ultimatum eller lämnat. Det är inget normalt sätt att leva och låt honon inte intala dig i at det är ditt fel, eller att du är tråkig eller annat. Du är den smarta! Kram på dig.

    Är det någon som lyssnar på senaste avsnittet av gynning och berg? Alltså jag får en så olustig känsla och mycket av elefanten i rummet när de pratar om body positivity och gynnings haranger om hur hon hade den perfekta kroppen innan hon blev gravid, hur stor hennes (köpta) röv är, hur hon är en kurvig (återigen köpta kurvor) kvinna osv… alltså hon har varit öppen med att hon fixat brösten nio gånger, att hon fixar allt här och där. Hennes brazilian butt lift är så uppenbar för någon som jag som är lite besatt av sånt, men jag tycker det är så himla stört att hon liksom skryter om hur perfekt hennes kropp är och hur stor röv hon har trots att hon fött barn när hon KÖPT den kroppen hos dr berne?! Alltså gynning har alltid varit rak men jag tycker ju hennes egna gamla kropp var mycket snyggare, men iaf, hur fan kan man prata body positivity när man opererat sig minst tio gånger??

      Vad menar du? Hon är väl nöjd med operationerna helt enkelt? Eller får man bara vara nöjd med sånt som är naturligt?

        Alltså nej, det är verkligen inte det det handlar om. Hon skryter ju om hur perfekt hennes kropp är efter hennes två första graviditeter när hon OPERERAT sig till den och pratar om att man ska ”älska sig själv” och ”jag är ju så kurvig” blablabla när hon har köpt de kurvorna och bara försöker passa in i dagens stor röv liten midja ideal

          Förstår inte problemet. Hon ÄR ju kurvig (trots att det är pga operation) och hon älskar sin kropp (trots operation). Får hon inte säga det då?

            Nä hon ÄR inte kurvig och har aldrig varit. Hon har opererat sig kurvig och skriker nu om att man ska älska sig som man är när hon opererat sig tio gånger för att då de kurvorna som hon idag skryter om. Det är som att vara plattbröstad, köpa F kupor och skryta om ens stora bröst och skrika att man ska älska sig själv när man köpt bröst som man skryter med. Alltså det är patetiskt och då har jag både fixat bröst och lite annat. Men att gå runt och försöka porträttera sig som någon som embracar sig själv men som opererat ihjäl sig är patetiskt. Hon hade inte ”inne” kroppen så hon gick och köpte den och skriker nu att man ska älska sig själv och sina köpta kurvor. Patetiskt

              Men kan du inte läsa? Hon ÄR ju kurvig TROTS att det är pga operation.

              Eller ska man alltid beskriva sitt naturliga utseende? Ska jag beskriva mig som en blondin med korta naglar trots att jag har färgat håret brunt och har långa lösnaglar?

                Men vad är det du inte fattar? Om du har platta bröst och sen köper enorma bröst och sen börjar säga att du faktiskt nu äntligen ”accepterar dina enorma bröst som de är” och skryter om hur enorma de är trots att du köpt dem är du ju patetisk. Hur fattar du inte grejen själv? ?

                  Så om du har helt obefintliga läppar och fyller ihjäl dem för att det är trendigt och sen påstår att de är naturliga och att du lärt dig älska dem, du fattar inte vart det brister eller? ?

                Det är som att klaga på att det är så tråkigt att vara blond när man färgar sig blond varje månad

            Men alltså snacka om att inte fatta grejen. I avsnittet pratar hon om body positivity, alltså att man ska älska sig själv som man är. Hon nämner flera gånger sin röv som hon opererat sig till och pratar om hur nöjd man ska vara med sig själv när hon i själva verket opererat ihjäl sig. Fettsugit mage, lagt fett i röven, opeeerar bröst, massa fillers osv

              Nej hon pratar inte om att man ska älska sitt naturliga jag. Hon pratar om att älska sig själv.

                Gör hon inte alls. Du är 100% hon eller Berg.

                  Kan vi inte lägga ner den här retoriken att alla som håller med/försvarar en kändis själv ÄR personen i fråga?

                  Och jo det gör hon.

                    Hon säger att ”jag är ju så kurvig” och min ”röv är så stor”. Hon hade en rak kropp innan, mådde dåligt av alla kurviga ig tjejer och köpte sig en kurvig kropp. Nu säger hon att hon lärt sig älska sig själv och sin stora röv och kurviga kropp när hon KÖPT DEN. Hade det inte väg tyngre om hon stått emot insta trenden och låtit hennes raka kropp vara och sagt att ”jag är nu bekväm i min kropp som den är” än att operera sig till något som man naturligt INTE har och sen säga att man är bekväm med det?

                      Klart det hade varit toppen om inte känt behovet att operera sig, men nu gjorde hon det OCH blev nöjd och bekväm.

                      Bra att hon är nöjd känner jag bara.

                      Ja hur nöjd är man egentligen om man opererar sig tio gånger? ?‍♀️

                      Hennes tidiga bröstoperationer blev misslyckade vilket hon varit öppen med, men nu är hon uppenbarligen nöjd vilket du hörde i podden.

                      Du som försvarar gynning med näbbar och klor, varför erkänner hon inte sin fettsugning och transplantation till röven utan påstår att hon har tränat till sig nya höfter när man ser exakt varje incision på hennes mage där kirurgen gått in och hela hennes kropp är ojämn av dr bernes skitjobb

                Det lär hon ju uppenbarligen inte gjort.

              Spelar ingen roll hur många olika anonym du låtsas vara. Din besatthet över hennes kropp verkar inte sund. Släpp det och gå vidare.

          Fast hon har ju alltid haft väldigt snygg kropp, med eller utan operation. Klart hon får vara stolt och glad över hur hon ser ut.

          Fast Gynning var ju lika kurvig när hon var 16 och 35? Hon har ju inte direkt köpt sina kurvor, hon kanske har bättrat på dem men hon har ju aldrig varit en planka direkt.

            Haha visst skojar du nu eller är du hon? Hon har aldrig varit kurvig, hon har till och med skrivit i sin blogg att hon hatar sin raka form och platta röv och plötsligt är hon stolt över sina kurvor ?

              Du låter faktiskt…bitter?

                Inte alls bitter. Jag är supernöjd med min kropp men har också opererat brösten och inte fan går jag runt och skryter om hur enorma bröst jag har och att jag ”accepterar dem” när jag KÖPT DEM.

                  Nu pratar hon ju om att vara nöjd med sig själv oavsett operationer. Kan du inte bara släppa det och fokusera på dina egna tuttar?

                    Nä det är inte alls det hon pratar om. Du verkar inte ens ha lyssnar på avsnittet. Varför kunde hon inte vara nöjd med sig själv utan att operera ihjäl sig? Det är som att Kylie jebner ska börja skrika body positivity när halva hon är plast. Jag är själv det men inte fan leker jag att det är naturligt

                      Hon har aldrig påstått att hon är naturlig.

                      Jo faktiskt hon gjorde till och med ett reportage efter att hon gjort sin BBL och hävdade att hennes röv var ett resultat av gymmet när hon på riktigt gjort Sveriges sämsta BBL av en läkare som nu visar sig inte ens vara plastikkirurg! Hon fick så många
                      Kommentarer på sin ig om att sluta leka att hon inte gjort en BBL och hon bara raderade kommentarer.
                      Jag har själv gjort en och den ser fantastisk ut, så jag vet vad en bra BBL är.

                      Vad bra att du ser fantastisk ut! Carolina är också nöjd med sin kropp och det är ju jättebra, eller ville du bara framföra att hennes operationer är misslyckade enligt dig?

                      Ja du konstigt om man inte är nöjd efter 10 ggr minst under kniven

                  Märklig logik.

              OK. Jag som opartisk betraktare som såg henne i BB någon gång för 20 år sedan kan dock bekräfta att hon enligt min måttstock alltid varit…kurvig.

                Kurvig och tjock är olik. Vi pratar om KURVIG- smal midja Breda höfter, stor rumpa. Inte kurvig så som i lite hull överallt

                  Kanske får du bara acceptera jag alltid uppfattat henne som skitsnygg och kurvig- aldrig tjock ? Du verkar ha en osund hang up på hennes kropp…?

                    Nä tycker bara hon är patetisk som försöker profilera sig som någon body positivity influencer när hon är öppen med att bara ha fixat brösten 9 ggr, och det är BARA brösten. Att hon sen skryter om sin stora röv som var platt innan berne opererade henne är tragiskt

                      Med all respekt- du verkar inte må så bra.

                      Jag mår inte bra för att jag ifrågasätter det osunda i att en ihjälopererad människa ljuger om hur hon fått sin kropp när hon tjänar pengar på den? Skojar du eller?

                  Men snälla människa. Hon hade absolut inte hull överallt? Och jo hon var ganska kurvig även innan trots att du inte lär hålla med om det.

                    I min värld är kurvig – smal midja, stor röv och höfter, Carolina har alltid varit RAK. Det är INTE kurvig i min värld. Beyonce är kurvig, jlo är kurvig, Carolina har aldrig varit det.

                      Get over it.

                      Okej. Tror du att du kan leva med att andra uppfattat Gynning som kurvig hela tiden? Hur ska du komma över det här podavsnittet nu?

                      Intressant vad skit ni kastar på Bianca som gjort fillers och ett
                      Säljer en ty ouppnåeligt ideal, trots att hon är öppen med sina fillers. Men gynning som köpt ny röv bröst mage ansikte och leker nöjd med sig själv är helt ok? Nä hon är inte kurvig, det får du leva med.

                      Fast hon är inte naturligt kurvig. Lev med det du med. Om hon är kurvig vad fan är då Kylie jenner?

                      Ni som helt besatt försöker övertyga alla andra om att Gynning INTE är kurvig måste ha nåt sorts problem? Räcker det inte med att ni själva tycker det- vad är poängen med att propsa när folk uppenbarligen inte håller med er? Har ni inget annat i era liv som ni tycker är viktigt än att jämföra era rövar med andra kvinnors rövar? Även om era rövar är STÖRST i världen verkar ni ju bara jättesorgliga.

                      Det handlar inte om det, det handlar att hon nu köpt sig till en kurvig kropp och då hävdar att hon är kurvig för att vara inne, och menar att hon embracear sig själv när hon opererat sig till en ny kroppsform för att passa in på insta idealet. Samtidigt påstår hon att det är så hon ser ut naturligt efter två graviditeter vilket är ännu konstigare då alla vet hur hon tidigare såg ut. Hon var jätte snygg men hon var inte kurvig som hon är NU. Alltså hon hade ingen stor bakdel och höfter som hon har nu.

                Ja, hon är en relativt kurvig tjej naturligt. Hon skulle kunna ta bort tuttarna och fortfarande inte vara en Molly Rustas.

                  Kurvig i betydelsen liten midja och stor röv? Nej.

                    Jo. Lägg av nu, du har fel!

                    Nä hon har aldrig haft stor röv haha ! Hade hon haft det hade hon väl inte behövt operera sig?Verkligen orka.

                      Hon menar säkert bredhöftad. Alltså, svenska kvinnor anses kurviga även om arslet inte sitter på ryggen.

                Hon var ju både opererad och tillfixad på andra sätt redan på den tiden. Sen har det blivit värre med åren.

                  Dessutom var hon spritfet på den tiden, inte kurvig.

                    Men hur är det fatt egentligen? Obehagligt fixerad.

                    Ta en paus nu.

                Ja, hon var även modell som ”större”/plus size. Alltså inte dagens plus size och fortfarande plus size-mått enligt modellvärlden. Sen opererade hon brösten större, bland annat för att passa mer in i det idealet eftersom hon aldrig kunde passa in det ”vanliga”-modellmåtet.

              Tänk om Bianca börjat säga att hon är så stolt över sina stora läppar och att hon äntligen accepterar dem ? herregud alltså

                Helt orimlig jämförelse då Carolina inte har sagt så.

                Det har hon visst, lyssna igenom hela avsnittet.

              Såklart man är bitter om man ifrågasätter en influencer som drar sig med falsk marknadsföring ? herregud alltså. Tycker du det är ok att säga att en lip plumper gett en stora läppar när man fyllt dem?

            Hon har köpt i stort sett hela sin kropp.

      Men alltså om man inte förstår det problematiska i att en influencer skriker att man ska älska sig själv men har opererat ihjäl sig är man ju inte helt hundra… det är väl givet?

        Här är en tanke du kan leka med: man kan älska sig själv trots skönhetsoperationer.

          Nä man älskar fan inte sig själv om man i 40 års åldern opererar om halva sig för att passa in i ett instagram ideal och om man redan opererar sig så många gånger som det skrivs här. Sen får du ju påstå vad du vill.

          Varför känner man då behovet av att operera sig tio gånger?

        Fattar faktiskt inte den logiken. Tycka vad man vill om skönhetsoperationer men man får ju ändå förmoda att de som gör dem opererar sig för att de vill se bättre ut. Det är väl bra om de blir nöjda efteråt?

          Du missar poängen. Hon framställer sig som att hennes kropp är naturlig när hon opererat sig till den. Hon säger att ”jag har ju fött barn och ändå ser min kropp ut såhär utan någon träning alls”, när hon i själva verket efter sina två födslar opererade fettsög hela magen och la in fettet i höfterna och röven. Att då sen spela att man nått dit naturligt efter två barn och säga att man är nöjd med sin stora (köpta) röv är det jag ifrågasätter

        Word

      Men va? Alltså gå och lyssna på avsnittet. Hon säger ju att hon är så glad över hur hennes kropp ser ut trots att hon fött två barn när hon opererade sig efter det andra barnet. Hon opererade ju hela magen och la in fettet i rumpa och höfter, men hon hävdar att hon minsann kom i form naturligt. Det är tragiskt.

        Har lyssnat hela avsnittet. Hon menar att hon alltid bantat tidigare men att hon nu inte känner samma press på att vara smal.

        Hon säger alltså att hon är nu är nöjd och att hon inte känner att hon behöver tänka på vikten längre. Tror du misstolkade henne.

          Ok så jag hittar på att hon sagt att hon är stolt över hur hon ser ut trots att hon fött flera barn när sanningen är att hon genomgått en stor operation efter de två första graviditeterna? Jag hittar på att hon säger att hon är en kurvig tjej med stor rumpa och att hon äntligen accepterat det när hon naturligt inte är någon kurvig tjej med stor rumpa utan köpt sig till det och nu leker nöjd då rumpa är trendigt? Herregud alltså. Att man ens pallar försvara en kändis som säljer en falsk bild av sig själv är bara tragiskt.

      http://www.unitedbloggers.no/uploads/sites/1080/2015/06/IMG_4040-1.jpg

      Det här är efter hennes rumpop och fettsugning och hon är fortfarande inte kurvig

        Hur orkar du ? Består ditt liv av Carolina Gynnings kropp? Skaffa en trevlig hobby?

          Vänta skämtar du nu? Du är inne på en skvallerblogg och undrar varför något ifrågasätter en influencer (med all rätt)? Här inne får tjejer skit om de så sminkar sig eller fyller läpparna, men gynning ska försvaras när hon fejkar att hennes magrutor och röv kommer av träning och inte vaser lipo och BBL? Det är ju komiskt

      Alltså dubbelmoralen! Bianca får så mycket skit för att hon har lite fillers, men gynning ska försvaras när hon påstår att hennes kropp är resultatet av träning och inte tusen operationer? Varför då? Är det för att Bianca är yngre eller snyggare som gör att skon klämmer eller vad är grejen?

      Jag har nu lyssnat på avsnittet och mycket riktigt säger hon att hon är stolt över hur hennes kropp ser ut efter två graviditeter, hon missar ju bara att nämna att det är så hon opererade sig. Det var även då hon gjorde reportag om sin ”superkropp”. Verkligen inte ok någonstans.

    Hur ska mina växter klara sig ensamma i 3 veckor? Generella tips?

      Parkera dem hos en granne?

        Känner ingen granne, studenthem dessutom så tror att alla är borta över jul…

      Fråga om någon kan vattna dem medan du inte kan.

      Fyll en pet-flaska med vatten och tryck ner i jorden ☺️

        Ja, det absolut bästa sättet. Har klarat sig utmärkt under många semesterresor

      Du kan ha en radio stående på, på låg volym

        Vänta jag glömde skratta

        Ha, ha, jag skrattade i alla fall! Bara man undviker P3, växterna föredrar P2.

      Ställ dem i endast innerkruka i tex badkar, diskho, balja med nån centimeter vatten.

      Ställ krukorna i baljor med mycket vatten så kan dom dricka själv, det håller flera veckor beroende på hur mycket vatten du har?

        Tyvärr lätt att rötterna ruttnar då

      Bevattningssnören.

    Den stora tråden med tips på julklappar till julklappsspelet. Har ni några bra tips på saker som förbrukas av de flesta eller som inte är onödigt skräp som hamnar direkt längst ner i någon byrålåda?

    Jag har tidigare köpt
    julkaffe och chokladpraliner
    Senap
    Hemmagjord varm choklad i chokladbomb
    Korg med olika ostar, kex och marmelad

      Hahaha gud var det inte det var någon som tipsade om tosppper förra julen? Minns jag fel eller ?

        Toapapper och handsprit ? minns att personen blev sur över all kritik så den kommentaren togs bort.

        Utmärkt sätt att bli en legend på.

          Hahaha jaaaa just det! Stackarn tog det så personligt haha men alltså jag kan fortfarande skratta åt att tänk att få toapapper i julklapp ? alltså gud vad kul

            Finns färgat toalettpapper på Ikea så varför inte smyga in en rolig rulle i leken 😀

            HAHA det va jag. Ni behöver inte tycka synd om mig, jag tog det inte personligt. Folk kunde däremot inte bete sig, skillnad ?

            Och!! Toapappret blev en stor hit! ?

            Alltså det var en kul grej med tanke på året som gått. Ingen verkade dra den kopplingen.

          Blev inte sur över nån kritik, folk va bara allmänt otrevliga så ja jag bad C ta bort kommentarerna ist ? Mkt trevligare än otrevliga människor.

          Och! Toapappret blev en hit ?

      Ljus är ju bra, nån god handtvål eller finare rengöringsmedel/diskmedel (finns på Lagerhaus t ex), flingsalt, olivolja och balsamvinäger.

      Biobiljetter
      Ngn fin pumptvål
      Kökshanddukar
      Doftljus
      Fin lakrits
      Gott te och hemmagjord fudge
      Kokbok

      Finns sån där doft grej för bilen från rituals. Den ser så lyxig ut och doftar gott. Förutsätter väl dock att alla har bil.

      Man är väl gammal när man skulle bli glad över ninjaplast ? men ska ge några fler tips också:
      Kökshanddukar i bra kvalitet
      Eldstickans tändstickor
      Olivolja
      To-go-mugg
      Ficklampa
      Vetekudde

      Jag blev less på allt krafs som ofta köps där kring hundralappen. Så jag köpte faktiskt en gåva med gåvobevis från Unicef till årets julklappslek. Kanske ultratråkigt att få men då gick ju iaf pengarna till något bra.

        Gör samma. Hade inte velat ha något av det som listas här ovan.

          Hellre sånt ovan än ett gåvobevis. Blir NÅGON på riktigt glad över det?

      Trisslott(er)!

    Vill ni dela med er av era mest dolda åsikter, alltså sådant ni aldrig skulle säga i det fria men INGEN HÄR FÅR SVARA PÅ ÅSIKTEN! Alltså ni delar era mest extrema (ska inte säga opopulära då sådana oftast visar sig vara populära) MEN ingen annan får starta något diskussion eller argumentation utan bara likes?

      Omg denna tråden kommer spåra

        Tar fram ?

        Tydligen inte. Gissningsvis eftersom folk i vanlig ordning inte kan klämma fram faktiskt impopulära åsikter utan envist upprepar åsikter om ”dagens dåliga föräldrar” (jordens mest populära åsikt sen tidernas begynnelse) eller att ”det är skönt att slippa träffa folk” (öppet spårs mest populära åsikt sen öppet spårs begynnelse.

        Jag kanske ska ta och bidra med något riktigt kontroversiellt om att man ser dum ut när man särskriver eller att influencers inte tillför något till samhället.

          Det står ”era mest dolda åsikter” och att opopulära ofta egentligen är populära…

            Det står ”era mest extrema (ska inte säga opopulära då sådana oftast visar sig vara populära)”

            Ändå skriver (en del) folk populära åsikter. Som ej är ens en gnutta extrema.

          Tycker den om ”sjukdom är bra för det rensar genpoolen” var rätt grov haha, ser framför mig en modererad debatt mellan den personen och ett gäng ungar från en barncancerfonden-reklam.

      Människor med bakgrund från länder utan snö har ofta svårt att förstå det här med att slänga sopor på rätt ställe. I alla fall där jag bor.

      Jag har en förjävlig åsikt men jag tycker fan det här blir kul OM folk håller sig till att INTE kommentera andras posts. Så – Jag tror att många kvinnor hävdar sexuella övergrepp (ej våldtäkt) för att känna sig bekräftade av män. Jag står bakom det 100%. Jag har sett hur en kvinna som aldrig varit attraktiv förstorat något som hänt henne (en kollega la en skämtsam kommentar) och hon pratade om det så mycket att folk till sist frågade om hon ändå inte tyckte om det med tanke på hur mkt hon pratade om det. Hon har varit singel i hela sitt 45 åriga liv så min teori är helt enkelt att hon är stolt över att någon lagt en skämtsam sexuell kommentar (som inte ens var menad till henne). det är min det!

        Okej, jag bryter mot regeln. Det där var en för jävla dum åsikt!

          Men palla förstöra. Säger mer om dig att du inte kan hålla dig på fingrarna och låta folk ha sina åsikter. Alla åsikter som inte stämmer överens med dina egna är inte ”dumma”. Elon musk tycker en massa som inte jag gör men inte fan är han dum eller har dumma åsikter för det, alla har en anledning till varför de tycker vad de gör. Jag tycker det är skönt att kunna tycka utan att bli kallad för det ena och andra vilket hela tråden handlar om.

          Och du är dum som inte ens kan hålla dig till reglerna. Hoppa över nästa gång om du inte klarar av att hålla käft

      Svenskar är snåla

      Tycker föräldrar idag ska vara så bekväma med allt och alltid sätta sitt behov före barnens.

      Jag tror faktiskt min är populär men jag SKRÄMS av att vi lever i ett samhälle där man ska spela att man vid födseln får spela Sims och välja sitt kön när det väljs i MAMMAS MAGE. Redan i v 14 ser man liksom vilket kön fostret har. Att vi har ett samhälle där en liten minoritetsgrupp försöker tysta ner biologiska lagar och försöker ändra på ett helt samhälle för att passa en PSYKISK sjukdom skrämmer mig. Tänk om vi hade haft 8 åringar som hävdar att de faktiskt nu är 18 och ska behandlas och ha alla juridiska rättigheter som en 18 åringar har och alla som inte höll med skulle brännas på bål? Det låter ju absurt, men det är precis det som håller på att hända bara att det är en liten grupp som bråkar om kön.

      Att regeringen lagt fram förslag på att barn vid 12 års ålder ska få byta kön juridiskt utan vare sig läkarbedömning eller målsmans medgivande. Alltså vi pratar om SVERIGE, ett land där beslut tas baserat på åratal av forskning – förutom i den här frågan! För inte ska fakta och forskning vara viktigare än att inte trampa någon på tårna. Barnläkarförbundet är överens och avråder starkt från ingripande åtgärder och är överens om att könsdysfori är en mental sjukdom.

      Hur hade det sett ut om vi började behandla andra patienter med mentala eller andra sjukdomar på icke vetenskapliga sätt? Om vi kanske hade lagt vitlök i öronen på patienter med öroninflammation? Ska vi börja ge in för de vanföreställningar som yttrar sig hos personer som lider av schizofreni? tänk hur samhället hade sett ut om människor med schizofreni hade KRÄVT att all politik, semantik och samhällskultur förs å deras vanföreställningars vägnar?

      Det provocerar mig enormt att den här diskussionen ens får ta plats.

      Föräldrar idag har noll koll på sina barn och är totalt oförmögna att säga ifrån eller tillrättavisa dem

      Det är bara WT som inte vaccinerar sig.

        Och sd:are, mindre intelligenta människor och konspiratoriska knäppisar.

      Svenskar känner inte lika starka känslor som folk i hela övriga världen

      Tycker hela grejen med att vara ”gender fluid” är rent trams. Alltså inte att känna att man är född i fel kön, utan att man väljer kön lite beroende på hur man mår för dagen. Nej tack.

      Tycker pandemin har blåsts upp till helt orimliga proportioner. Och jag tycker egentligen att sjukdomar är bra eftersom det rensar upp i genpoolen.

      Att ha fetma och förespråka det som kroppspositivism är lika illa som att förespråka anorexi, rökning, alkoholmissbruk och annat som uppenbart är en hälsofara.

      Jag har njutit pandemin!! (Inte av att folk dör och andra behöver jobba så extremt). Men att slippa krama och skaka hand med en massa folk. Bara fördelen av att slippa träffa folk jag inte har något utbyte av.. Vill inte gå tillbaka till 2019!

        Tycker du verkligen det är en så extrem åsikt…?

      Abort är mord och borde vara förbjudet förutom vid risk för moderns liv. (ja, även vid våldtäkt och incest, barnet är fortfarande oskyldigt).

      Att man är riktigt puckad om man tror att kroppsaktivism handlar om att ”förespråka” och ”uppmuntra” fetma etc.

      Feta människor har till drygt 99 procent enbart sig själva att skylla.

      En åsikt blir inte unpopular bara för att det finns en stor mängd människor som inte håller med, den blir unpopular när en stor ANDEL av de människor som har en åsikt i frågan inte håller med.

      Det kommer aldrig att bli ordning i Afrika eller Mellanöstern.

      Föräldrar som tar med sina barn till Pride är idioter

      Om inte CW hittat en man med pengar, så hade ingen känt till henne i dag.

      90% av folk här inne är feta, kan inte gå ner i vikt pga lata så de skriker att man inte kan gå ner i vikt ?de jobbar på typ biblioteket men leker att de är jurister, de är konventionellt icke attraktiva vilket gör att de hatar män och vackra kvinnor. De har inga ambitioner i livet och hatar därför alla som har det och letar fel. De har pga deras bittra personligheter svårt att få vänner och sitter därför här inne varje helg. Jag sa 90%, ok! Många är fina normala människor.

      Att CW hade varit känd oavsett hur rik hennes man är eftersom hon var skådespelare, debattör, radiopratare och skribent långt innan hon träffade honom.

      Att folk hade känt till CW oavsett hur rik hennes man är eftersom hon skådespelat, debatterat, radiopratat och skrivit långt innan hon träffade honom.

      Inget CW gör i framtiden kommer att bräcka hennes position som krönikör på Expressen. Det här är höjdpunkten i hennes liv.

        Haha hur mycket åsikter om cw har du egentligen?

      Svenska kvinnor har dragit en nitlott med sitt 50-50 liv med sina män. De behandlas inte ens som kvinnor längre, de betalar för sig själva, de delar på notan ? tycker det är helt sjukt att en man INTE betalar för notan och står för större delen av kostnaderna i hemmet

        Hahahahahahaha. In under stenen med dig!

          Du bryter mot reglerna. Öva på din självkontroll

          Fattade du inte? Folk skriver deras åsikter och ingen skriver svar på det. Så håll tyst.

            Så tröttsamt med folk som inte kan hålla fingrarna borta från tangentbordet. Snacka om dålig självkontroll. Men det säger mer om dig att du inte kan låta folk ha en egen åsikt om saker och ting, måste vara svårt för dig i verkliga livet

      Djurrättsorganisationer överdriver och gör propaganda över hur hemsk djurhållningen är i Sverige. De som driver såna organisationer har ALDRIG satt sin fot i en ladugård innan och vet ingenting hur en ko fungerar. De applicerar en människas känslor på en ko. En ko som mår dåligt mjölkar inte. Hur svårt ska det vara att förstå det?! De som tror på all propaganda dessa sidor pumpar ut är outbildade.
      Sverige har hårda regler kring djurhållning. Utomlands är en annan grej, men Sverige har det förhållandevis bra.

      Harry Potter-filmerna är glorifierade barnfilmer som får för mycket uppmärksamhet.

        Så extrema och tokiga åsikter ni har hörni ?

      Folk som påstår att de inte kan gå ner i vikt är patetiska och räknar inte kalorierna i sin creme fraiche ? de tror de bränner 3000 kalorier på att gå i 15 minuter och tror de äter 1500 när de äter 2000 och undrar sen varför de inte går ner i vikt

      För övrigt, så jävla skönt att få yttra sig utan att få en massa skit

      Legalisera c#n#bis och avkriminalisera k#nark

      Feminister som hatar män gör det för att de inte är snygga

      Kvinnor från Mellanöstern opererar sig så mkt för att de har komplex pga vita och svenska kvinnor är så mycket vackrare

      Att det är så synd om barn som har föräldrar som skiljer sig.
      Eller som sätter sina egna behov först. Att det blivit en grej att skriva hur jobbiga barnen är och att de längtar efter att få sova på hotell utan barn.
      Känner bara, idioter varför skaffade ni barn.
      Om jag ska sova på hotell vill jag ha med mitt barn.

      Att mammor idag är mer egoistiska. Vet två stycken som lämnat deras 1-åring en vecka med pappan för att fara utomlands. Hade tyckt det var lika illa om pappan gjorde så. Men det är egoistisk och en normal funtad hade inte velat göra så.

      Rösträtt bör inte vara självklart allmän, utan bör föregås av någon form av allmänbildningstest.

      Michael Jackson var ingen pedofil.

      Folk som inte tränar (men vill eller bör) är bara jävligt lata och har sämre disciplin än de som gör det. Finns inga andra ursäkter.

      De flyktingar som kommer hit och som inte vill jobba pga lathet ( ja det finns det fenomenet och är stor skillnad vilket land och kultur du kommer ifrån) förstör så jävla mycket för de som kommer hit och kämpar för att anpassa sig, jobba och fixa ett ordentligt liv då det bidrar till att alla tyvärr dras över en kam

      Att djurmänniskor i överlag är äckliga. De luktar illa om kläderna. Hundar stinker.
      Att det är äckligt ha en katt inomhus och en kattlåda. Att djurhår på kläder är äckligt och allergiframkallande för andra.
      Att folk som har åsikter om att andras allergier är påhittade, borde bli straffade med samma allergi och problem så de lär sig hålla käft.

        ”i överlag”? lol

      SD ska vinna valet.

      jag är en hemsk person, men jag blir glad när barn gråter. Spelar ingen roll om det är av skada eller annan anledning, det värmer bara så i mitt hjärta

    Jag har varit sjukskriven och arbetslös större delen av mitt vuxna liv (är strax över 30 nu) och har aldrig haft något fast jobb. Är det ok att skarva/ljuga när folk frågar vad man gör eller gjort? Blir så pinsamt, speciellt när det är någon som är riktigt frågvis och inte nöjer sig med ett kort svar, när man försöker få fram något som inte låter helt idiotiskt. Och än värre med släktingar eller bekanta som man inte sett på flera år och undrar vad det senaste är. Hur gör man egentligen? :/

      Ja! Om du har ngt på g, oavsett om det är praktik eller ngt som arbetsförmedlingen fixat eller vad som så kan du svara det. Om det är ngt kommande alternativt typ det senaste du gjorde om det inte är mer än ngt år tillbaka

      Är i typ exakt samma sits. Jag har psykisk ohälsa som jag kan kontrollera men inte tillräckligt. Har dessutom fått smärtor på senaste åren vilket begränsar mig en del. Och jag undviker faktiskt släkten. Vet inte heller vad man ska säga när de frågar vad man gör nuförtiden.. Nu under julen kommer jag träffa några kusiner, jag tror att jag kommer vara ärlig och säga att man har panik ångest men jag skäms.

      Ja ljug på! Särskilt om sånt de inte kan kontrollera. Säg att du bott utomlands osv

      Jag förstår dig. Jag är lite i samma sits som dig. Hatar också den frågan. Brukar ljuga om att jag söker jobb just nu. Tror ingen går på det men de har ju inte vett att fatta vinken att man inte vill prata om det.

    Någon som har sett And just like that? Sex and the city-fortsättningen alltså. Jag är besviken! Alla känns som boomers som inte har koll öht på samtiden, det pratas bara om hur gamla alla är? Varför skulle dessa coola tjejer bli såna, känns out of character. Och var är sexet?! Sedan händelsen i första avsnittet… nej, bara nej. Alldeles för lite feelgod och humor. Saknar Samantha också, känns som det behövs en sådan karaktär som livar upp lite. Och kan man inte ens få slippa corona i en tv-serie.

      Skriv inga spoilers när ni diskuterar tack

        Jag förstår kritiken och håller med men uppskattar samtidigt att dialogformen och till viss del humorn är sig ganska lik.

      Det var så himla sorgligt när Mr Big dog ?

        Men idiot. Tack för spoilern!

          När tänkte du se avsnitten då? Resten av världen såg de förra veckan.

            Nu till helgen hade jag tänkt.

              Håll dig undan trådar som handlar om avsnitten då. Var ingen spoiler i första kommentaren så scrolla.

          Så när kan man få börja säga något om FÖRSTA avsnittet? Annars går det inte att diskutera resten av avsnitten heller ju…

            Man brukar diskutera utan att spoila.

              Sluta grina nu. Det är inte synd om dig.

                ?

                  !

              Med tanke på att bägge släppta avsnitt ungefär bara handlar om hans död och begravning så lär det också diskuteras om avsnitten diskuteras.

              Ska man se avsnitt senare får man själv undvika diskussioner. Här var det ju rätt enkelt eftersom ts inte spoilade så då kan man scrolla förbi utan att läsa.

          Men sluta. Har stått överallt att han dog. överallt!

            Nej, det har det inte! Och där det har stått har det varit jättetydligt i inledningen att det kommer spoilers.

              Läs inte i en tråd om serien om du tänkt vänta ett halvår med att se avsnitten.

              Var ju ute långt innan serien släpptes att han dör i första avsnittet.

                Ett halvår? Det släpptes förra veckan.

                  GjOrDe DeN!!??

              Jo det har just det. Senast idag en rubrik i en kvällstidning varför Mr Big valde att lämna serien.

                Ja det kan inte ha undgått någon vid det här laget.

        Hämnden för att han kallade Carrie för slampa?

        Sorgligt? Han låg levandes rätt så länge (en pianokonsert och en promenad hem) utan att ringa på hjälp. Inte heller Carrie ringde på hjälp utan satt med honom tills han dog. Udda.

          Hur och varför dog han? Har inte HBO.

            Massiv hjärtattack.

      Tycker det var töntigt att de skulle verka så woke. Annars tycker jag inte det var så dåligt. Känns som jättemånga klagar för att klaga. Saknar inte Sam särskilt mycket, tycker hennes karaktär var överdriven och inte särskilt trovärdig.

        Håller med dig i att den inte är så dålig. Gillade man sex and The city serien borde man gilla den här också. För det fanns massor att störa sig på i orginalserien också men det bra vägde upp. Likaså här, men tycker ofta att folk är mer kräsna när det kommer till uppföljare, man vill gärna minnas föregångaren som perfekt

    Hej! Jag ska träffa ett par kompisar efter 10 år isär… Vi hade ett litet bråk som ingen ville lösa och vi valde då att gå skilda vägar. Jag kontaktade de för snart 1 år sen och sa att jag saknade vår vänskap och att jag gärna ville träffas vilket de var väldigt positiva till men i och med Corona så kom det i kläm. Nu har jag hunnit bli gravid (vecka 21 tom haha) så är lite osäker på om man ska nämna det när vi ses? Är det inte helt random att bara säga att man är gravid från ingenstans? ? Om jag struntar i att berätta och sedan föder om 20 veckor så blir det ännu konstigare tycker jag, speciellt ifall vi håller kontakten och allt efteråt. Vi var väldig tajta innan bråket men eftersom vi inte setts på snart 10 år ville jag gärna se först om vi fortfarande klickade. Gör vi inte det så måste man ju inte ses (mycket kan ha förändrats på dessa tio år) men går det bra så blir det bara konstigare att inte berätta då graviditeten är väldig stort. Man har ju lixom ett barn sen ?

      Men frågan likt ”vad har hänt sen sist?” Lär ju komma upp efter 10 år. Kläm in det där då. Eller om ni ska dricka alkohol till maten eller nåt, då kan du ju passa på att säga att du inte dricker pga graviditet. Det kommer nog många tillfällen till att berätta om ni inte srtts på så lång tid. Det viktiga är väl att du faktiskt vill berätta och inte kommer känna dig tvungen till det.

      Tror att du har övertänkt det här lite. Okej om du var typ 10 veckor gravid men 21 veckor borde väl synas till och med? Är ju jättemkt konstigare att inte säga att du är gravid, nästan oavsett vem du än skulle umgås med

    Bara jag som tycker det känns så cheesy och banalt att säga ”jag älskar dig”? Även om det handlar om personer man älskar. I min värld visar man på andra sätt att man älskar någon än att säga att man gör det.

      Ja, jag tycker det känns cheesy. Har aldrig sagt det själv till någon i hela mitt liv.

      Vi säger inte det så ofta men visar det däremot med handlingar desto oftare. En sån sak som att min kille går ut och tvättar av vindrutan och bakrutan på min bil när jag kört mycket grusväg är kärlek för mig hehe.

        Ja, exakt såna saker!! ☺️

      Finns en bok som heter kärlekens språk eller något som handlar om att alla kommunicerar sin kärlek på olika sätt. Faktiskt intressant som fan

      Jag har aldrig riktigt sagt det till någon och känns konstigt att börja nu (till föräldrar osv) men när jag får barn en dag ska jag fan säga det till den varje dag och TVINGA den att säga det tillbaka. Vill inte att ungen ska bli rädd för de orden precis som jag.

        Hoppas bara att ungen älskar dig också, annars kan den nog bli rädd om du tvingar den att säga något den inte menar?

    Kan Britta sluta avbryta alla aaaah

      Hon totalt körde över Alba August inatt. Tyckte synd om Alba

    Har ni varit med om att en nära vän till er ”fejkar” hur bra hennes relation med sin man är? Alltså, min väns man är ett helvete, han raggar på tjejer ute, han kan gå fram till andra tjejer framför sin fru, kommenterar ständigt andra och är inte trogen. Hon blir ledsen av det här och har liksom sagt det men hon leker liksom att han är perfekt och typ skyddar honom. ”Men han menade inte sååå” osv. Alltså jag bryr mig inte men jag vet ju hur konservativ hon är och hur sådant beteende i hennes ögon inte passar sig men sättet hon spelar teater på för folk som inte är lika nära äcklar mig typ? Alltså det känns som att någon ibland driver med mig, någon som känner igen sig?

      Du får ju tänka att det kanske är en pinsam situation för henne att sitta och säga att hennes kille är så. Särskilt till folk som inte är lika nära, som du säger. De har kanske diskussioner om det hemma men man pratar nog inte om det med någon random. Hon lär ju isåfall också få stå till svars ”varför är du med honom” osv, den debatten kanske man inte orkar ta

        Ja jag kan förstå det, men till och med till mig (vi har varit bästa vänner i 18 år) kan hon börja försvara honom utan att jag ens sagt något (har aldrig sagt något av respekt för henne, hon får väl vara med vilken skit hon vill). Men jag kan bli förvånad när hon typ tar upp från ingenstans att han gick fram till någon tjej framför oss båda och när han kom tillbaka hade han börjar kommentera hennes bröst, min kompis blev typ tårögd och jag sa inget och då började hon bara skapa alternativa verkligheter för att rättfärdiga hans beteende och jag sitter där som ett frågetecken. Vet liksom inte hur man stöttar en sådan person… mitt sätt hittills är att ignorera hennes kommentarer och byta ämne typ

      Har och har haft flera nära vänner som varit likadana. Tror hon försöker hålla uppe fasaden och dessutom inte vill skämmas inför andra över hur hon blir behandlad. De som hade det så när vi var lite yngre gjorde slut med sina killar till slut men jag tror det blir svårare ju äldre man är att lämna när man väl stadgat sig med en sån person… Det låter iallafall som att din vän kan vara ärlig med dig, det betyder nog mkt för henne och kanske kan hjälpa henne att nån gång lämna

      Ja, en vän till mig har en konstig flickvän. Hon gör sig rolig över hans val som han gör, himlar med ögonen när han berättar saker och skämtar om honom på ett mindre snällt sätt när han inte är med. Meeen så ser man de gulliga inläggen på Instagram med massor av hjärtan och kärleksförklaringar så jag vet inte. En del par är märkliga.

      Men snälla nån, det låter som om din vän är väldigt olycklig i sitt äktenskap om hennes man behandlar henne så där illa, och det enda du verkar bry dig om är att hon ”spelar teater” inför folk hon inte står särskilt nära?
      Vad är du för en vän egentligen?

        Men va? Du verkar ju inte fatta nånting, hon tycker ju att han är perfekt, att hennes äktenskap är perfekt, det går liksom inte att säga nånting om honom. Herregud lär dig läsa

    TW vikt. Jag är gravid i v. 11 med mitt andra barn och tycker att det känns jobbigt att gå upp i vikt. Jag är normalviktig och med första barnet gick jag inte upp särskilt mycket, men denna gång har jag mått så illa i början så jag har ätit vad som fallit mig in och känner att jag säkert lagt på mig något kilo extra redan. Inte haft ork att träna men har ett aktivt jobb så samlar ändå steg under dagen, men är också extremt hungrig (var jag även första graviditeten) så måste typ äta mellanmål och kvällsmål. Det känns så jobbigt att vara hungrig men ändå inte kunna äta med ”gott samvete”, varje gång jag ätit något extra mår jag lite dåligt och börjar noja… Jag hade jobbiga tankar med vikt när jag var yngre så därför ber jag om att få slippa veta min vikt när de väger mig på MVC. Men ändå gnager det i mitt huvud, det känns som att min barnmorska dömer mig (på mitt MVC iaf pratar de mycket om vikt och kost). Blir också stressad att jag ska gå upp en massa kilon nu som jag sen inte blir av med. Ni hör att min hjärna fortfarande inte är helt sund… Hur ska jag kunna släppa dessa tankar?

      Låter jättejobbigt! Lätt att säga kanske, men kan du försöka se det hela ur ett större perspektiv? Att din kropp signalerar vad du behöver just nu för att den SKAPAR ETT BARN? Herregud, förstår du vad häftigt det är? Vad din kropp har möjlighet att göra? Spela roll om den väger några kilo mer hit och dit – du skapar ett barn!!! Ditt värde sitter inte i din vikt <3

      Kan du inte berätta för din barnmorska hur du känner?

    Vad älskar ni med er själva rent utseendemässigt?

    Jag älskar mitt hår. Samt min kroppsform.

      Älskar… inget speciellt tror jag? Men jag älskar att jag är frisk, inte har ont och fungerar. Kan gå, dansa, lukta, höra bra osv. Tänker på det nästan varje dag. Har nära som har olika sjukdomar och skador.

        Bra svar. ❤️

      Att jag är så smal att alla kläder jag tar på mig sitter som en smäck ??

      Jag älskar att mina höfter är sådär perfekt breda och min midja liten och rumpa stor. Det dock många fler saker jag inte gillar?. Haha hade du kört ”vad hatar du med din kropp” hade den här tråden inte haft ett slut.

      Älskar att jag är proportionerlig. Mina kroppsdelar harmonierar med varandra och mina rörelser är mjuka och ser behagliga ut (folk har påpekat det men jag ser det själv när jag ser mig på video).

        Så avundsjuk på folk som rör sig på ett behagligt sätt! Usch blir så deppig när jag ser mig själv på video och ser hur obekväma mina rörelser är ibland. Lyllos dig!

      Älskar o älskar.. men jag gillar mina ögon. Har fått många komplimanger för dem. Irisen har ett ovanligt mönster. ?

      Att jag ser så ung ut att jag ofta får visa leg på Systemet trots att jag är över 50.

      Mitt hår, mina ögon, mina tänder och min längd.

      Min kropp när jag är vältränad. Min lilla smilgrop (har bara en? Haha), mina isblå ögon till mitt naturligt svarta hår. Att jag lätt får färg på sommaren. Mitt breda leende. Har mjuka fylliga läppar, hade såna komplex förr, sen har många killar sagt att de älskar det så nu gillar jag dem.
      Mina ben och mina handleder, låter konstigt men så är det.

      Överlag alltså hela mig, men vissa saker lite extra.

        Du verkar vara vacker. Vill se en bild på dig

      Oj svårt… Men jag älskar mina naglar, de ser naturligt ut som sånadär långa gelnaglar folk betalar 700 kr/månad för. Och att jag ser väldigt ut ung och knappt har rynkor. Och mina läppar som är fylliga och fina. 🙂

    Ni som jobbar som lärare – vad tjänar ni? Vilka ämnen undervisar ni i och vilket stadie jobbar ni på?

      32 000. Undervisar i sv, en, ma, SO, bild i en åk 4. Tre år i yrket, mellanstor stad. Ganska nöjd men löneutvecklingen kommer ju att vara piss på sikt om man jämför med andra yrken med motsvarande utbildning. Tur att jobbet är kul och eleverna härliga! ?

      Slöjd, åk 3-6. 34.000.

    Hur lång tid tog det för er att bli gravida? (Vill inte veta om det slutade i missfall). Tack till er som svarar ❤️

      Första försöket. Är det nåt speciellt du undrar?

      Sex månader med första barnet, första försöket andra gången (gravid nu) ?

      För oss tog det ca 9-10månader. Vi försökte aktivt med ägglossningstester och mäta temp. varje dag.

      1 år och då försökte vi väldigt aktivt.

      Nån månad, Max, med båda barnen

      Jag har haft tur.
      När jag var 29: gravid vid första ägglossningen efter att vi hade betsämt oss för att skaffa barn.
      När jag var 35: gravid vid andra ägglossningen.

      Första barnet: tre månader
      Andra barnet: tre veckor

      Första barnet, första ägglossningen vi valde. Andra, vad hände där? Körde dra ut i tid metoden..
      Tredje barnet, tre månader.

      Båda två ca 2 månader..

      Första försöket, så tacksam ❤️

      Första barnet – första månaden
      Väntar nu andra barnet och vi försökte då i ca 1 år och 4 månader

      Folk som blir gravida snabbt för generellt förjusta i at prata om det så förbered dig på lite oproportionerligt många såna svar.

        50% blir gravida inom 3 månader och övriga varierar mellan 4 månader och flera år. Det är väl det enklaste svaret. Genomsnittet är 7 månader, men det säger inte så mycket egentligen.

        Exakt min tanke också! Vill därmed påminna om att det är helt NORMALT att det tar 1år. Det kan lätt glömmas bort när många svarar ”på första försöket”.

      En kvart

      Tack för alla svar! Vi är bara på tredje försöket så det har inte gått lång tid alls. Jag är ändå redan lite otålig samtidigt som det är skönt att få mens för då vet jag att mitt liv fortsätter som vanligt en månad till. Är lite orolig för illamående men främst mitt psykiska mående när jag väl är gravid. Det är verkligen dubbla känslor.

      Första försöket båda gångerna, väldigt tacksam

      Nästan tre år.

      8 månader. Vecka 39 nu.

    Lite (helt oombedda, jag vet) hårvårdstips som jag märkt att många inte hört!

    1. Schampo är till för hårbotten och balsam för längderna, och tvätta gärna två gånger för bästa resultat (speciellt om man använder produkter i håret).
    2. Man kan med glädje blanda schampo från en serie (volym/fukt etc) och balsam från en annan. Välj det som passar ditt hår bäst! Man behöver inte ens ha alla produkter från samma märke ?
    3. Alla behöver balsam! Även korthåriga! Även män! När man tvättar håret öppnar fjällskikten upp sig och med balsam sluter man dem igen (annars får man runt med ”öppna” hårstrån och där samlas damm, avgaser och smuts bla)
    4. Ta hand om vad din hårbotten behöver först och jobba därifrån. Alltså om din hårbotten är känslig och irriterad, skaffa ett schampo för det och om du även verkligen vill ha volym så styla fram den istället.
    5. Använd inte mjällschampo om du inte har mjäll! Mjäll och torr hårbotten är dessutom inte samma sak ☺️

    Grunden är viktigast (schampo, balsam och kanske inpackning eller leave-in treatment), allt annat är komplement.
    Hoppas detta hjälpte någon!

      Hej Kenza

        Haha nej, även om det kanske kan se ut så efter veckans ”stora” släpp från henne. Men jag bor i en helt annan stad, jobbar med hårvård och följer inte ens henne på sociala medier (förutom det jag läser i den här bloggen förstås) ☺️

    Är det någon som upplevt lash extension anxiety? Alltså jag gjorde ögonfransförlängning idag och ÅNGESTEN! Jag bara svalde och svalde och ville springa därifrån, det vad hemskt. Har någon upplevt det och har ni några tips på hur man kan hantera det?

      Japp, och det var därför jag slutade! Funkade bra flera gånger men sen en dag blev det kaos och jag klarade nästan inte av att ligga kvar.

        Men gud! Jag trodde jag var ensam till jag började läsa om andra tjejer som haft samma upplevelser på Google. Värsta timmarna i mitt liv

    Tips på flytande, nästan serumform, foundation med lätt till medel täckning och lystrig finish? Jag använder sensation flawlessw satin men den är ju matt så tar gärna emot tips. Ingen budget

      Gillar verkligen bareMinerals complexion rescue (appliceras absolut bäst med fingrar, blir inte alls lika snyggt med borstar och svampar), Clarins skin illusion, Lancôme teint miracle. De två sista är tunnast i formulan och ger riktigt fint glow med lätt till medium täckning. Bareminerals kräver som sagt lite mer jobb med fingrar och jobba in produkten för att den ska bli snygg men den är så fin när tekniken sitter, med lyster och lagom täckning.

        Åh tack! Jag har skin illusion men den oxiderad något otroligt på mig! Oxiderad den på dig med? Vad kör du för primer?

          Vad menas med oxiderar i den här kontexten?

            Den blir mörkare efter en stund på huden. Jag har färgen vanila som är väldigt ljus, den är perfekt första 30 minutrarna, därefter blir den orange. Annars är foundationen helt perfekt ?

          Jag minns inte riktigt exakt, var längesen jag använde skin illusion men som jag minns det oxiderade den inte på mig. Däremot brukar Lancôme och Diors foundations oxidera kopiöst mycket. Under skin illusion brukade jag variera mellan Beauty flash balm eller primern som är i en vit tub och är lystergivande (båda från Clarins). 🙂

      Gillar Lumenes natural glow ?

      Estee lauders water fresh foundation!!! Slår allt jag någonsin testat. Den är väldigt lätt och syns i princip inte på huden, och man får otroligt glow. Älskar deras Double wear också, men endast om jag verkligen vill ha en täckande bas. Water fresh är min nya go to!

    Hjälp, mitt hår är så torrt och skört. Hårstråna går av på mitten och håret bara skriker efter fukt. Snälla ge mig bra tips på schampo som kan komma i bukt med problemet.

      Olaplex

        Sökte på märket. Det var dyra flaskor det! Är de värda priset?

          Ja Olaplex är riktigt bra.

          De är väldigt, väldigt dryga så de flesta tycker nog det!

          Nix. Det är värdelöst tycker jag ?

          Joicos guldiga serie däremot är wow!

      Testa The every och återkom med en recension till oss andra här sen ?

        Nej tack.

      Varför hamnar alla mina svar i modd plötsligt?!

        Samma här

      Olaplex eller Kerastase Genesis-serien. Eller Nioxin! Men testa Olaplex först ?

        Läser lite recensioner om Olaplex och vissa tycks mena att schampot torkar ut håret och att man måste ha i mkt balsam för att tillföra fukt…hmm?

          Om man är orolig för det skulle jag börja med endast inpackningen, no 3. Den är ändå grundstenen i olaplex!
          Kom ihåg att den ska i först dock, sitta minst tio-femton minuter, och sen tvättas ur med schampo och balsam ?

            Ah! Har alltid tyckt att instruktionerna varit lite oklara både i no 6 och no 8 men de ska alltså användas innan schamponering?

              Nej, nummer 6 är en leave-in och ska användas i fuktigt/torrt hår och inte sköljas ur medan nummer 8 kan användas efter schamponering. Nummer 3 däremot ska i innan allt annat och tvättas ur ☺️

        Genesis är otroligt dålig. Gör håret platt och livlöst.

      Till mig hjälpte det att börja med curly girl metoden, följer inte slaviskt men böt ut produkterna till CG-vänliga! Jag har ett schampo XZ sedan balsam från några olika som jag byter mellan samt hårmask från Fructis, vattenmelonen är the best!

        Alltså är de maskerna från Fructis så bra som ”alla” påstår? Jag avskyr schampot men inpackningar är ju en helt annan sak och nu är jag nyfiken!

    Baconchips.

    Vart hittar man dom godaste baconchipsen? Köpte den Lidl idag och de var helt okej. Drömmen hade ju varit att hitta såna som man köper på biografen!

      De finns att hitta på biografen ?

      Ska mind blowa dig nu. Man kan gå till bion och köpa baconchips och popcorn och sdn gå hem och sen en film i lugn och ro ?

        Oj, att jag inte kom på det själv. Jag bord dock långt ifrån en biograf, helt hävla tappad är jag inte.

      I Göteborg finns dom bästa på Sega Gubben

      Finns på öb! Vet dock inte om dom är i klass med biograf men

      BBQ-chipsen från Gotlandschips smakar exakt så!

    Nån annan som känner att ens snyggaste jag och sitt fulaste jag är som två olika människor, öht inte ens släkt med varandra?

      Ja och när jag är den snygga byter jag personlighet. ??‍♀️

    Hur vet man att man älskar någon och ska leva med den? Han är världens snällaste och hjälper mig. Men jag känner inget efter ett år. Är det på grund Av jobbstressen? Eller är jag bara bekväm? Han älskar mig mer än vad jag gör honom.han är en fin person. Ska jag ta det här och skaffa barn (är 29) eller leta vidare? Aldrig träffat någon snällare.

      Ingen får mig att skratta som han. Men jag tänker ”är det såhär det ska vara?” Jag känner inget pirr.

      Jag känner inget pirr. Men han får mig o skratta som ingen annan. Är det såhär det ska vara?

      Man känner bara det. Här pirrar det efter snart 8 år, men inte hela tiden såklart. Flera gånger om dagen dock och känner mig liksom ”hel” ihop med honom och hemma och trygg. Om du inte känner så mycket efter bara ett år är det kanske inte rätt. Vill du känna såhär i 10 år? 20 år?

      Att han älskar dig mer än honom är ett varningstecken. Stress kan såklart påverka ens känslor… och jag förstår barntankarna för du är inte gammal än, men kan ta tid att hitta någon ny som är drömmannen.

        Tack för svar RK.

        Jag vill nog inte leva så här flera år. Även fast det är det tryggaste jag varit med om. Något måste göras tyvärr, ävrn fast det är läskigt.

          Kände exakt som du med ett ex och gjorde slut strax efter ett år och kände verkligen ingenting i att det tog slut. Då insåg jag att jag nog aldrig ens varit kär i honom utan bara i själva tanken. Du kommer hitta någon som passar dig perfekt som får dig att känna det där pirret!

    Har ni tips på hur man kan hålla ihop under en begravning? En av mina bästa vänner begravs på fredag och jag har sån ångest. Är så oerhört ledsen och har gråtit varje kväll senaste tiden.
    Är ingen rookie när det gäller begravningar då båda mina föräldrar plus ett syskon gått bort. Men på nåt sätt så hanterade jag det annorlunda och grät inte hela tiden. Jag var väl kanske i chock eller nåt då. Men den här gången är jag så himla ledsen. Och jag brukar inte gråta inför folk. Har med min sambo som ”stöd” men jag har aldrig gråtit inför honom. Så allt är bara ångest. Ångest för att jag vill kunna hålla upp fasaden och ångest att nån jag älskar så mycket inte fick leva längre.

      ♥️♥️♥️

      Men snälla, känns så sorgligt att läsa att du behöver tänka så. Känner du behovet av att gråta, så gråt. Beklagar!

        Jag kommer garanterat gråta för jag är så oerhört ledsen. Och att behöva se hennes föräldrars sorg kommer göra mig ännu mer ledsen. Mitt hjärta går sönder för deras skull. Det känns bara så olustigt att visa sig svag. Även fast jag vet att det är okej att visa att man är ledsen. Det har alltid vart en spärr hos mig.

          Men sorg och svag är olika saker. Att gråta över en vän är inte svaghet.

          Jag var orolig för samma sak på en begravning av en ung person när man liksom inte ville störs de närmsta med hulkande. Men fattade sen att alla gäster grät förvillat när man såg föräldrarna ta avsked, ingen noterade mig (såklart). Bara man håller sig från att vråla högt (om man inte är närmast anhörig) så gråt på.

      Mitt råd, som du såklart inte behöver bry dig om, är: släpp alla spärrar. Gråt om gråten kommer. Det är en begravning, glöm alla runtomkring och tänk på din vän och låt alla tårar som vill komma ut få göra det.
      Att gråta på en begravning är jobbigt just då men det är en del i sorgeprocessen. Neka inte dig själv detta viktiga.

        Tror som du skriver, det är nog viktigt för processen. Just nu är jag i stadiet att jag försöker inbilla mig att hon bara är borta en liten stund men att hon snart kommer tillbaka. Och den illusionen kommer ju krossas på fredag när man ser kistan i kyrkan. Nä usch. Det här önskar jag ingen även om det är livets gång.

      Gråt

      Jag brukar också vara jätteorolig att jag ska bryta ihop på begravningar (konstigt egentligen), då jag inte ens klarar av att höra psalmer eller sånger vid begravning utan att börja gråta. Men sen kom jag att tänka på min egen pappas begravning och att det faktiskt värmde att höra att folk grät.. Så jag tror inte man ska vara rädd för att bryta ihop men förstår dig.

      Du behöver inte hålla ihop ❤️ Det är okej att gråta och bryta ihop. Det är okej att hulka eller snyfta högt. Det är okej att inte orka vara med på någon fika efteråt om du inte vill. Hoppas att du kan ha dagen ledigt och kan ha dagen för din sorg. Mitt enda praktiska tips är att ta med ett paket näsdukar för det är jobbigt att hålla inne gråt om man inte kan torka tårarna. Kram.

    Varför är svenskar generellt så timida? Eller rättare sagt – jag upplever att de flesta är ”ja” sägare eller följare. Häromdagen ringde jag ambulansen när en kille fick krampanfall på gatan – 10 pers bara stod och tittade. Vad är det som gör att folk i Sverige (min egen erfarenhet) till mesta del är så tillbakadragna och inte vågar sticka ut? Jag blir tokig på detta beteende.

      Det där handlar snarare om brist på civilkurage.

      Ett par generationer tillbaka var nästan alla bönder. Inte många som vill erkänna det idag.

        Eftersom att det inte stämmer haha. Dessutom finns ingen korrelation mellan bönder och brist på civilkurage.

      Enligt mig är detta socialdemokratins långa historia som inte premierar individen utan kollektivet.

        Och varför går kollektivet dvs 10 pers inte in och räddar en person med krampanfall? Ser inte hur den förklaringen går att applicera i sammanhanget.

    Hur stylar man pojkhår? Te x slickad sidbena? Är det massor av gelé som gäller?

      Om det är slickat hår med glans som eftersöks skulle jag rekommendera en Pomada, tex American Crew Heavy Hold Pomade eller Eleven Slick Hold Pomade.
      Vill man ha lite mer textur eller ”busigare” look skulle jag rekommendera en paste, kanske Kevin Murphy Free Hold eller American Crew Fiber. Maria Nila har många olika bra också om man vill köpa svenskt!

    Ulf Kristersson har testat positivt för covid-19

      ??

      Lasse i Växjö också.

    Jag har just fått reda på att min bror är dömd för våldtäkt. Mår så fruktansvärt illa, känner så för hans offer, är så arg, äcklad och besviken, samtidigt som jag skäms och är orolig för honom i fängelset.

      Vad har han att säga? Hon kanske ljuger

      Beklagar. Vad säger era föräldrar?

        Vår pappa har aldrig varit med i bilden och min mamma och bror har ingen kontakt med varandra sedan många år tillbaka. Jag är så ledsen och arg och sörjer den person som han kunde ha varit samtidigt som jag känner mig så ensam i det här. Vem kan man prata med? Känns som att hans brott smutsar ner mig, och är så orolig för att själv bli dömd om jag berättar.

          Du är givetvis inte skyldig till din brors brottslighet, det vet du innerst inne.

    Finns det någon terapeut här ikväll? Är konfunderad och börjar tro jag är knäpp.

    Är ganska exakt ett år sedan jag blev tillsammans med min kille (numera ex).
    Älskar honom men har haft tvivel på oss som par. Vi är på olika platser i livet.
    När vi bestämde oss för att göra slut kände vi båda samma. Vi älskar varandra men det funkar inte just nu.
    Till mitt dilemma.
    Jag har känt i månader att vi inte är bra tillsammans men under vårt samtal var det som att det satte stopp och allt jag ville var att ta tillbaka allting och att vi ska fortsätta vara med varandra.
    Utan att jag ens reflekterade över det började jag komma med lösningar på våra problem istället.
    Jag vet ju att jag inte ska vara med honom, att han inte uppfyller det jag vill ha hos en partner.
    Varför kunde jag inte bara hålla med honom och säga tack för en fin tid?
    Vad är det för fel på mig?

      Jag är ingen terapeut, men det där är dina känslor som går crazy. Det är svårt med avslut och hur många har inte försökt lappa ihop en relation de vet borde ta slut? Du är helt normal och om ett år kommer du vara glad att du släppte honom.

    Tycker vissa som skriver här inne som trycker ner folk och kritiserar och kallar folk för feta verkar inte må bra. Verkar vara patetiska losers. Ofta är det samma typ av stil som skrivs så det känns att det är samma person kanske? Tycker synd om dig , du verkar ej ha kärlek i ditt liv eller nåt vettigt.

      Kanske några töntar från flashback? Fel i huvudet har dom iallafall.

      Lyxfällan-syndromet. Alltså att de själva mår dåligt och vill peka ut folk som är ”ännu sämre” än vad de själva är. Tycker också det är sorgligt.

    Lyckoviken, såg ett avsnitt av säsong 3 idag. Hade glömt bort hur fullkomligt värdelös den serien är. Pinsamt dåliga skådisar.
    Och sminket på dom? ? De skulle se lite solbrända ut men det såg inte klokt ut.

    Vad hände med julkalenderns utlottning nummer 13 här, ser ingen dragen vinnare i inlägget?

    Hej alla!
    Hoppas ni har en fin onsdagskväll. Nu till min fråga, hur lär man sig dricka vin? Jag har alltid i mitt liv haft väldigt svårt för alkohol, även i ung ålder. Jag tycker verkligen inte det är gott, men jag vill lära mig kunna dricka ett glas vin till maten då min fästman är en stor vinfantast. Så, har ni något tips på något lite svagare vin för en nybörjare? Kan inte fråga min fästman för han tog fram väldigt starka förslag och dem han bjudit på har varit hemska.

      Börja med vitt:) Stoneleigh riesling (Nya Zeeland) är jättegott. Eller börja med mousserande förresten, det gjorde nog jag när jag tänker efter. Mousserande rosé kanske t.o.m.
      Har börjat beställa rött ute och börjar känna att jag kan vilja ha ett glas rött hemma. Det tar sin lilla tid. Egentligen är det ju inget måste att dricka vin, men det är lite trevligt.

        Tack snälla för tipset! Ska definitivt kika upp! Ha en fin fortsatt kväll!

          Ja gör det 🙂 det var en annan på ÖS en gång som tipsade om det vinet och det blev min favorit, hoppas du gillar det också.?

      Vinet Mia lärde jag mig dricka först, ett sött mousserande. 3 apor med smak av hallon och persika är lättdrucket tycker jag 🙂 jag gillar söta fruktiga och inte torra viner, så det är mina tips.

    Stör mig så på att jag aldrig får vara värst. Mina upplevelser och känslor ska alltid ”komma tvåa”.
    Framförallt av en kompis. Har jag blivit dissad, då har hon minsann gråtit i en vecka över en kille.
    Har jag haft bra sex, då har hon inte gått från sängen på en hel helg med sin kk.
    Som sist vi sågs. Jag har haft ont i min fot i över ett år, under åtta månader kunde jag inte gå, åtta månader utan att kunna belasta den foten. Berättade nu att jag hade kunnat träna igen utan att få ont, men att det då, några dagar senare när vi sågs, börjat göra ont igen och sa typ ”jag orkar inte med det här längre, vill kunna leva som vanligt utan att vara rädd för bakslag”.
    Hon ”ja jag vet, jag har haft ont i baksida lår i två veckor”. Hon kan ändå träna, något jag inte kan. Inte regelbundet i alla fall. Två veckor vs över ett år, kom inte och gnäll liksom. Hon vet hur ont jag har haft, hon har fan fått handla åt mig för att jag i perioder haft så ont att en runda på ica varit en onödig ”promenad”. Och så ska hon bara ta ifrån mig det. Jag ska alltid finnas, stötta, lyssna. Men jag kan inte få ett litet medlidande.
    Det är inte det att jag VILL att nån ska tycka synd om mig egentligen, jag krigar på. Men när det är så tydligt och så ofta att allt mitt tas ifrån mig och hon ska vara värre med allt, det känner jag är störande. Vet inte om jag överreagerar men det känns inte så bra. Det är hon, hon, hon, hon. Vi är ändå nära vänner och då om någon gång ska man väl kunna stötta någon eller vara glad för någon utan att hela tiden komma med något värre själv..?

      Åh, känner igen typen! Jättestörande. De är så egofixerade.

    Blivit SÅ mycket sjukare av vaccinet. Är sjuk hela tiden nu. Snälla snälla, sluta undanhåll viktig information om de som faktiskt blivit vaccinskadade…

      Vad för sjuk?

      Samma här.. ?

      Hur vet du att det är av vaccinet ? Och vad gör sjuk?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.