Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

908 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    PMS-BESVÄR ?
    Fick i veckan utskrivet Citalopram Sandoz mot pms-besvär, att äta 10-14 dagar innan mens (mitt behov). Något jag inte frågade läkaren, kanske ni som tar/tagit det kan vara gulliga och svara på??
    -Erfarenhet att äta 10mg och samtidigt ta 1-2 glas vin på helgen vid något speciellt tillfälle?
    -Vid ev. planer på framtida graviditet, är detta något som kan påverka?
    -Erfarenhet vid insättningen? Ge mig så mycket info som ni bara orkar ✨

      Det bör du nog ta med läkaren. Och läs i FASS 🙂

      Huvudvärk och ångest mer vid intag av alkohol

      För min del har det varit helt okey med 1-2 glas men jag tyckte insättningen va skit jobbig! Mkt ångest och dåligt mående men det är 100% värt att hålla ut ☺️ Ang graviditeten har ja inte hört att det ska va ett problem men dubbelkolla med en läkare ?

      Haha, jag är inne på mitt andra glas vin med samma dos. Inga konstigheter med alkohol. Kände mig smått yr under första månaden vid insättningen men försvann sen. Nu har jag förvisso escitalopram utskrivet men deg räddade fan livet på 50% av mitt liv. Biverkningar är olika för alla, glöm inte att känna efter själv, och prata med din läkare om det.

      Jag har ätit citalopram vid depression, åt under ett halvår. Jag skippade alkohol helt men det fanns ingen avrådan från det från läkaren iallafall. Bara jag som inte var så sugen 🙂

      Blev gravid en månad efter jag slutat med pillerna ?

      Jag har ätit samma i snart ett år. Började på 10 mg och sen 20 mg som jag kör nu.
      Dom första 2 cyklerna drack jag knappt nåt för att kroppen skulle vänja sig vid medicinen. Sen gick det bra att ta några glas när jag åt dom. Dock kan jag bli väldigt bakis med huvudvärk av bara 1-2 glas ibland när jag går på dom.

      I början fick jag biverkningar i form av muntorrhet men det är bättre nu. Också ökad aptit, tyvärr minskad sexlust och svårigheter att få orgasm när jag går på dom vilket hänger kvar. Trots detta väger det upp mot att ha mild pms jämfört med hur jag mådde innan ? vill tillägga att rådfråga din gynekolog, vilket jag gjorde flera ggr om!

      Tar 15mg dagligen mot panikångest och gad. Tycker insättningen var enkel jämfört med Sertralin som jag ätit tidigare (det var vidrigt att börja med). Men förstått att det är ytterst individuellt. Går att dricka vin på dessa så du kan vara lugn haha. Rådfrågade min gyn om jag kunde bli gravid och äta Citalopram och hon sa att det var hellugnt.

      Insättningssyndromen är alltid värst när man börjar med SSRI. Sedan så bör du inte dricka alkohol men to each their own.

      Jag har alltid blivit mycket snabbare berusad av SSRI. Så var försiktig vid alkoholintag. Drick långsamt.
      Inte märkt mycket vid insättning. Däremot utsättningsbesvär från helvetet….
      Med det sagt så tog jag enbart mot depression/ångest, dagligen, inte pms bara halva månaden. Jag anser att SSRI är rent gift som förstör mycket mer än vad det hjälper. Men det är bara min personliga erfarenhet.

      Börja med att plocka fram bipacksedeln – den finns med av just denna anledning!

      Escitalopram sandoz har inte pms som en indikation, så du kommer inte hitta så mycket info kring det i bipacksedeln. Kolla i stället på FASS.se på premalex om du är nyfiken (samma sak, men mycket dyrare så var glad att läkaren skrev escitalopram).

      Skulle inte säga att det är ett big no no med vin. Kanske inte första omgången du tar det dock, så du vet hur du mår innan du lägger på något annat som påverkar hjärnan uppepå.

      Graviditet ska inte vara något problem även om du står på escitalopram. Med din indikation kanske preparatet ändå sätts ut vid en graviditet.

      När man står på escitalopram för pms brukar det inte vara lika vanligt med insättningaproblematiok och biverkningarna är inte lika jobbiga. Inte lika mycket ångest som om man får det mot just ångest till exempel. Läs premalex bipacksedel men fastna inte i biverkningsavsnittet. Alla läkemedel har biverkningar men inte alla får biverkningar.

      /Apotekare.

      Jag vet inte om du uppskattar tips om annat, men här kommer ett. Jag har PMDS och fick lite olika alternativ att välja på av min gyn för att se vad som fungerar bäst för mig. Jag har ätit SSRI tidigare och fått mycket insättningsbiverkningar så det var inte mitt förstahandsval. Hon rekommenderade hög dos av vitamin B6 tillsammans med fettsyran GLA som finns i gurkörtsolja eller jättenattljusolja. Jag köpte Wo-Ho från Elexir Pharma och efter två cykler märkte jag stor skillnad. Jag gick från att ha PMS i 14 dagar till 2-3. Så om du skulle känna att Citalopram inte funkar så bra. Då finns detta tipset! ?

    – Lockigt hår/balsammetoden? –

    Har tunt skandinaviskt hår som är självlockigt/-vågigt (typ 2A-2B).
    Skulle dock vilja framhäva lockarna MER men hittar verkligen inga bra produkter för mitt tunna/fina hår!

    Vad kör ni andra?
    Balsammetoden är det som funkat bäst, men är ändå inte 100% nöjd.

    Vad kör ni andra med samma hårtyp som ni är nöjda med?
    Vad för balsam? Vad för produkter efter tvätt? Fler/andra tips?

      Du kan kolla in curly girl method. Finns Facebook grupp.

      Jag tycker inte den metoden fungerar på fint skandinaviskt hår. Väldigt liten utdelning och mycket matt hår.

      Jag har hår som dig. Kör en egen-anpassad version av balsammetoden, där alla produkter jag använder är fria från silikoner och sulfater (förutom det där sista-schampot som är bra att ha hemma om man varit hos frisören t ex). Tvättar bara håret 1-2 ggr i veckan. Borstar det innan dusch, aldrig annars (kanske någon gång ibland om jag ändå ska sätta upp det t ex, annars ser det ofta crazy ut). Använder Noughty Wave Hello schampo, varvar sen mellan Fructis inpackning (hair food papaya) eller Apotek Hjärtats milda balsam (innehåller protein). Kramar det blöta håret med vanlig frottéhandduk och när det torkat lite kör jag antingen Taft hårmousse eller styling creme gel från the curl Company (finns på Normal). Snålar inte med produkterna. Låter det torka lite till och kör sedan Maria Nilas värmeskydd och fönar med tratt. Väntar tills det är heeelt torrt och kramar sedan ur hårdheten. Sprayar med Maria Nilas finishing eller extreme. Sätter upp håret i en ”ananas” över natten eller när jag cyklar. Räcker oftast att spraya lite till dag 2, annars kan man fukta det lätt och krama med händerna. Fördel med ananasen är att volymen bibehålls. Kör ibland med torrschampo eller fuskar med volym-puder (innehåller silikoner) om jag vill ha ännu mer volym. Har gjort stor skillnad för mitt hår och lockar att köra såhär istället för produkter med silikoner/sulfater osv. Använder ju både värme ibland och alkohol-produkter dock men tycker det blir snygga lockar av det!

      Jag har liknande hårtyp och lockmönster som dig och kör balsammetoden. Dock lite modifierad! Mitt hår kan bli lite tungt och inte kännas helt rent efter ett tag, så numera tvättar jag med schampoo ca 1 gång per månad. De här produkterna använder jag:
      1. Sista schampoo: Coop Xtra
      2. Tvättbalsam: Coop Xtra
      3. Vårdande balsam: Living proof No frizz
      4. Hyaluronsyra: The Ordinary
      5. Leave-in: Living proof no Frizz styling creme
      Om jag vill framhäva lockarna kör jag även:
      6. Bumble & Bumble curl mousse
      7. Bumble & Bumble gel-to-oil

      Jag har hade samma. Jag gick över till att använda produkter från DS. Framför allt så bytte Jag ut balsami mot deras hårinpackning flera gånger. Det har funkar jättebra.

    Så åkte man på covid trots att jag varit så försiktig. Måste ha blivit smittad av en förbipasserande eller inne på Coop. Hur länge tappade ni smak och lukt?

      samma här. vet ej var jag fått smittan pga varit försiktig. inne på vecka 2 med noll smak o lukt, kanske inte så mycket men hoppas det kommer tbx snart

      Samma här. Som tur är var ju det här inte värre än vilken vinterförkylning som helst. Känns helt absurt att man behöver vara hemma i 7 dagar för detta.

        Jag blev sjukt dålig och hamnade på sjukan (35 år) så det kan definitivt bli värre än en vinterförkylning! Är vaccinerad med två doser.

          Man kan bli riktigt dålig av vinterförkylning oxå..

          Wow vilket bra vaccin som fungerar!

            Ja? Jämför antalet svårt sjuka och dödsfall jämfört med förra året….

              Vi hade dock ett ”underskott” på döda från året dessförinnan (främst pga mild vinter) så man kan inte rakt av jämföra åren och tillskriva vaccinet hela skillnaden.

        Du får tänka att de 7 dagarna räddar andra, som hade kunnat dö. Krya!

          Men hur många är det som dör då? Jämfört med andra, liknande sjukdomar som influensa eller vinterkräksjuka. Jaja, jag är lydig och håller mig och resten av min familj hemma, så ingen behöver oroa sig. Känns bara som att åtgärderna inte står i proportion i omicrons effekter.

        Det handlar ju såklart inte om att du behöver vara hemma 7 dagar pga hur du mår utan för att du inte ska smitta andra…suck!

          Suck! Det fattar väl jag också. Folk alltså…

            Verkade inte som du fattade det med tanke på din kommentar, du tänkte ju mest på dig själv.

        För att inte smitta andra?

        Efter 3 dagar med feber, vaknade jag dag 4 helt frisk. Känns piss att behöva gå hemma i flera dagar till….

          Bara för att man känner sig frisk man man fortfarande smitta andra personer!

      Jag var sjuk en dag men tappade lukt och smak i två månader.

        Min kompis var sjuk 1.5 veckor och hennes lukt och smak är fortfarande uppfuckade så här 1 år efteråt.

      Drygt tre veckor utan smak och lukt. Var så jobbigt. Har fortfarande svårt med vissa dofter. Kan lätt ha näsan över kattmat och känner inte det på samma sätt som förut.

    Hur berättar man för en chef att man är gravid? Är ganska ny på jobbet också…men kommer kunna jobba totalt ett år innan jag går på föräldraledighet

      Vadå ”hur”? Man säger väl som det är.

        Men jag blir så nervös…tycker det är pinsamt att jag är ny på jobbet och blir gravid så snabbt

          Det är nog för att det ÄR pinsamt ? Stackars företag

            Jelly much?

              Avundsjuk på vad? ? Graviditeten? Inte det minsta ?
              Tycker bara synd om företag och kollegor som blir förda bakom ljuset. Man tar väl en anställning för att arbeta?

                Det är inget företag så du kan ta det lugnt!

                  Det har väl inte så mkt med saken att göra ifall det är ett dagis eller ett företag du tagit anställning på. Dina handlingar och din graviditet kommer fortfarande påverka andra människor negativt iom hur du hanterar situationen.

                    Gud vad såld du är på kapitalismen. Stackars stackars lilla företag som får lida för att en kvinna råkar ha en kropp, snyft verkligen.

                      Haha såld på kapitalismen? Nej ja tycker bara synd om dom hon vilseleder med det här beteendet.

                      Det väldigt lagliga och naturliga beteendet att bli gravid menar du

                      Men Sandra, snälla sluta trolla. Tråkigt med folk som bara måste dra ner stämningen. Ts, knacka på hos chefen och fråga om hen har tid och säg bara ”Jag vill bara tala om att jag är gravid, så att ni är medvetna om min situation” typ så. Det kommer gå bra ❤

                      Sandra vad är det för korkad chef som inte räknat med att en kvinna i fertil ålder eller en man som lever med en kvinna i fertil ålder antagligen kommer att bli med barn. Anställer hellre en duktig fertil kvinna än en bitter kvinna som sprider dålig stämning.

                Många tar nog anställning främst för tryggheten och inkomsten som en fast anställning brukar medföra. Den företagare som inte gillar att arbetare har rättigheter i Sverige har flera alternativ att välja mellan: flytta, gör arbetet själv eller sluta som företagare.

            Ja helt sjukt pinsamt asså ?

            (ironi)

            Men lägg ner. Inget pinsamt med det.

            Du har testat att driva företag?

              Starta företag själv om du tror man då blir ”affärsman” som cashar in miljarder på andras ”lojalitet”, mmm funkar precis så!

      Be om ett möte, berätta att du är gravid, berätta hur du tänkt dig tiden strax innan och efter förlossningen. Tacka för gratulationerna. Det kommer att gå bra!

      Hur kan du jobba i ett helt år innan du går på föräldraledighet?

        Totalt alltså sedan jag började

          Grattis till graviditeten! ?
          De andra är bara ett jobb ändå…

        Antagligen för att hon hunnit jobba lite innan hon blev gravid också?

      Beror ju på om du ”får”. Hur ser det ut med covid nu? Din chef måste göra riskbedömning om nån är gravid, många får nu gå i v20.

      Du har alla lagar på din sida, be om ett möte, säg: jag har roliga nyheter, jag är gravid! (Du kommer garanterat få ett grattis här, annars är chefen dum i huvudet med noll hyfs), sen är det ju bra om du kan säga när du tänkt gå på ledighet och att du självklart hjälper till att förbereda personen som kommer ta över efter dig. Grattis till graviditeten!!

        Skippa det med roliga nyheter, det är det ju inte för chefen, bara för dig. Inte att hen behöver bli sur eller så men roligt är det ju int efter utomstående. Låter självupptaget.

          Klart det är roligt att en kollega är gravid! Jag hade blivit jätteglad av att någon av mina medarbetare hade blivit gravid, även om de bara jobbat några månader.

          Så om man är chef kan man inte vara glad för andra?

            Om man inte direkt känner chefen så lär hen ju inte bli mer glad än om random människa blir gravid = inget mirakel direkt och naturligtvis är det inte direkt positivt för företaget, de måste börja rekryteringsprocessen igen för att täcka för föräldraledighet.

            Jag tyckte också att det var lite märkligt att berätta, speciellt som jag behövde berätta väldigt tidigt, innan det kändes ”säkert” så att säga. Men säg det bara, kommer kännas bättre efteråt ? Men skippa det där med roliga nyheter, bara säg att du är gravid!

      Det kommer gå bra! Självklart ska man kunna bilda familj och kunna vara föräldraledig.
      Om du skulle få en dålig reaktion på det, så är det helt enkelt inte heller en bra arbetsplats.

      Lycka till nu och grattis till graviditeten ??

      Så länge är man väl inte gravid

    Gabjoss ser så obekväm ut på sina semesterbilder, om man kollar kroppsspråk..

      Nä hon ser ju ut som vanligt?

      Gud, lägg din tid på annat. Hon har alltid sett så obekväm ut.

        Lägg din tid på annat än att kommentera här då.

          Hahaha S*TAN vilken tillbaka kaka du fick till där va??

            Ta din negativa översittarattityd någon annanstans.

              Och sär skrivning.

              Nopp!!!!

                Nope, min kära vän, inte nopp.

      Jag såg en kommentar på hennes blogg någon frågade om hon inte behövde ha en sån här stödBH efter op. Hon skrev då att hon tog av den typ direkt och sen bara använt sport-bh ett tag.
      Sen när hon var utomlands hade hon ofta kläder som man inte får plats med en binda i och efter missfall ska man ju inte använda tampong under tiden man blöder men av bilderna att döma så gissar jag att hon gjorde det. Knäpp sak att reflektera över men har varit i samma sits själv och fick då veta vilka komplikationer som kunde bli av att använda tampong.
      Tycker bara så synd om den tjejen, det känns som hon är så extremt osäker och speciellt sen hon träffade killen. Hon skiter i eventuella komplikationer osv så länge hon är sexig för killen. Hoppas det inte är han som sätter spöken i huvudet på henne. Det brukar oftast vara nått tokigt när man hela tiden måste bevisa något på SoMe typ att dom har sex hela tiden, att dom ?bajsar?framför varandra osv.

        men eller hur, kladd kladd kladd kladd på majoriteten av fotona. We get it, ni har s*x. Men lyckliga par brukar inte ha ett sånt här bekräftelsebehov på sociala medier

          ”Hur ser sin menscykel ut?”
          Vem frågar ens sånt? Jag har då ingen aning om hur mina vänners cykler ser ut, och är inte särskilt intresserad av att veta heller.
          Känns som en fabricerad fråga för att få visa upp att dom minsann har sex varje dag.

        Men man ser ju bilderna från semestern nu att de börjat hänga rejält. Jag gjorde nämligen samma misstag när jag var ung och dum. Var så himla glad över mina nya fina bröst så använde inte bh. Tog några månader sen hängde de och jag fick BO och fick operera mig igen…

        fatta hur små kläder man har om en binda inte får plats ?

      20:27 vad yrar du om. Jävligt fult skrivet. Öppet spår är förändrat pga sådana som vill provera elakt. Jättesynd.

        Menade 20:27!!

      men hans framtid då? Vad jobbar han med som gör att han kan släppa allt och resa bort med henne hela tiden?

        Han jobbar med henne

        Wannabe suitcase pimp.

          Haha vafan är det?

            vet inte jag heller men jag gillar uttrycket ?

        Googla hans farsa och farbror så har du svaret.

          vet inte ens vad han heter så hur ska jag kunna googla hans farsa och farbror?

            Han har själv bytt delar av sina namn så inte lätt att hänga med

    stör sönder mig på det skaver podcast. de härmar verkligen johanna o edvin i hur dom pratar, tex ”då är det vi som XX” eller hur dom skrikpratar vissa ord i en mening. och nadia som säger LIT-ER-ALLY till höger och vänster. hon låter så korkad för hon säger bara exakt det som cass säger, hon framstår som någon som inte kan tänka själv eller ha en egen åsikt.

      Klarar inte av deras podd en sekund ens, så jävla jobbigt att lyssna på, deras ”gråt stunder” känns inte genuina heller.

        Gränshinder?? I en podd? Herregud.

          Gråtstunder…

      Jag älskar podden men tycker att de har fått hybris, upplever att Elsa försöker väldigt hårt att vara intressant och smart men det faller oftast platt. Cassandra har fått hybris och låter mest dryg, självgod och är en besserweisser. Nadia är ganska tråkig och ointressant för att hon är så upptagen med att försöka vara cool. Men de är roliga och det är en del igenkänning.

      Tyckte om den i början, lyssnar mest på rutin nu. Gillar Cassandra när hon har självdistans men ibland är hon så störande att jag inte förstår hur de andra orkar vara vän med henne. Elsa verkar blåst och sakna förmågan att reflektera på egen hand. Nadia vet jag inte vad jag tycker om. Vet knappt vem hon är trots att jag lyssnat på alla avsnitt? Men ja podden är ju otroligt ytlig även när den försöker vara djup.

      Nadia är så så så så blåst. Elsa också egentligen.

        Därav framstår Cassandra som ”jättesmart” om man jämför med de andra två. Men egentligen säger Cassandra ingenting som är så himla smart bara att de andra är så blåsta att Cass bara kan säga: jag håller inte med, ni är konstiga och folk är dum
        I huvet som inte tycker som jag” och Elsa och Nadia ba: wow Cass!

    Ni med småbarn, hur ”jämställt” har ni det med vem som tar nätterna och de tidiga mornarna?

      Min man tar fler nätter än mig för han somnar om mkt lättare än mig. Men när han behöver få sova ostört så säger han till och så tar jag de nätterna. Han tar kanske 70% av nätterna. Funkar fint för oss båda. Han är ändå piggare än vad jag är ?

      I det stora hela tar vi varannan natt/morgon. Men vi hjälps ju såklart åt om någon ex. är sjuk, sovit dåligt och är extra trött, ska gå ut med sina vänner/jobbet och kommer hem sent osv.

      Under föräldraledigheten så tog den som var ”ledig” både nätter och mornar men nu tar vi 50/50

      Åh herrejesus. Högaktuell fråga här.
      Har en 9-månaders. Jag har tagit alla nätter. Han vaknar en gång i timmen och ammar och snuttar sig igenom nätterna. Min sambo sover i annat rum. Han tar varannan morgon på helgen samt då han jobbar kväll. Men barnet vaknar inte så tidigt, mellan 07:30-08:30. Så jag har verkligen jobbat upp en enorm bitterhet kring detta.
      Han tycker dessutom att han ska få en sovmorgon per tre kvällspass. Han jobbar till 20 så inte som att han kommer hem sent, men sent nog för att barnet precis ska sova.
      Han har liksom 12 timmar varje natt då hsn inte behöver vara förälder.
      Nu ska jag börja jobba 50% och han vara hemma 50%. Jag vill vänja barnet vid det först och sen att min sambo tar de nätterna då han ska va föräldraledig.
      Kommer nog vara en väckarklocka för honom

      Finns det inte bättre trådar på t.ex familjeliv för sådana här frågor och diskussioner? ?

        Men bara håll tyst din störige fan

          Nix ?

        Vad vill du diskutera, Sandra?

          Det skulle vara roligt att diskutera covid, nya True Love, goda rödviner, u name it ? Allt utom dessa ständiga barn och graviditets diskussioner som endast den som är gravid eller har barn finner intressant. Därav min kommentar om att söka sig till ett forum som är mer anpassat för den typen av frågor ?

            Jag dricker inte och kollar inte heller på reality-tv så för mig är dina ämnen skittråkiga.

              Okey Mila, förutom barn och graviditeter, va skulle du tycka är instressant? ? är säker på att vi kan mötas i något roligare?

                Jag tycker barn och graviditet är intressant. Men jag bryr mig inte om vad andra diskuterar här, det är ett forum för alla, scrolla bara vidare om det är ett ämne du inte finner intressant.

                  Precis iom att det är ett forum för alla får alla säga som dom känner? Jag tycker snack om Graviditet, ofrivillig barnlöshet ( ? ) barn överlag bör tas på familjeliv då det passar bättre där.
                  Här tycker kanske 10% det är intressant , där antagligen 70% ?

                    Du kan ju inte säga ”det är ett forum för alla” men i nästa mening ”xxx bör tas på familjeliv”.

                    Passar inte ämnet dig, fortsätt scrolla eller sluta läs här bara. 🙂

                      Det är ju precis det jag varken behöver göra eller tänker göra. Jag kommer välja att kommentera där jag vill. Om jag ser något jag inte håller med om, kommer jag att kommentera ?

                      Sandra du har för mycket fritid…

                  fast för nån vecka sen fick vi som vill diskutera covid inte vara med

                    Jo men vi fick ett eget öppet spår. Så visst fick vi diskutera det. Och helt ifred också ??

            Det är ju dock inte sant, folk här.älskar att diskutera graviditet ooh föräldraskap. Ser är man på antalet kommentarer på de inläggen. Lite kan man ju faktiskt misstänka att det är därför CamCam matar på men typen av inlägg, för att de genererar aktivitet.

            Jag föreslår istället att ni som inte pallar scrolls igenom ett och annat barninlägg söker er till ett mer mansdominerat forum så som Flashback. För här inne är det nog bara att tugga i sig att det blir kvar :p

            (Fascinerande också att man hellre hade diskuterat covid, finns ju alltid minst 5 trådar om det intressanta ämnet?)

              Eller så kommer vi som inte uppskattar det vara fortsätta att voica det ? Detta är inte ett utstuderat barn forum.

              Har själv tre barn och tycker det är skittråkigt att diskutera barn och allt omkring det. Bryr mig inte heller om vad random främlingar på nätet har för åsikter och erfarenheter. Men absolut, jag scrollar bara vidare.

      Jag har tagit i princip alla nätter och tidiga mornar pga amning och att barnen ropar efter mamma, men jag har varit ok med det för pappan har tagit mkt annat såsom städning, laga mat etc. Det har även att göra med att jag kan sova närsomhelst om jag är trött, han har svårt att somna om när han vaknat och kan inte sova på dagen (med min syrra är det tvärtom hon som inte kan somna om så pappan tar alla mornar).vissa mornar har jag dock slängt in ungarna till mannen och sagt att jag verkligen MÅSTE gå sova och då tar han såklart de morgnarna. Känner du att det är orättvist i vad och vilka sysslor du och din partner tar så prata med varandra och välj en väg som funkar bäst för er! ❤️

      Vi har inte haft något system men rent allmänt så är jag morgonpigg och mannen kvällspigg så jag tar ofta alla uppvak efter kl 03 och han alla uppvak från läggning fram till 03 (jag går och lägger mig tidigt). Men sedan jobbar han skift, så då får ju jag hoppa in på alla pass.

      vi landade så småningom i 50/50, oavsett vem som jobbar eller är hemma . DVS varannan natt. Så jävla bra, tycker vi båda i efterhand, och kommer vara snabbare med det upplägget om vi får fler barn 🙂

      Ärligen har jag aldrig upplevt tidiga mornar eller matning på nätter. Båda barnen har sovit hela nätter sen vi kommit hem från bb. Men skulle aldrig accepterat annat än 50/50 om annat varit fallet liksom. Man är två föräldrar, då ska båda göra lika mycket.

        BVC och 1177 säger att nyfödda behöver äta typ var 5:e timme minst. Hur gjorde ni med det?

          Jag har en bebis som sover bra, och vaknar ca 1 gång per natt. 2 ggr som nyfödd.

          Vi fick dock rådet från BVC att om barnet åt mycket innan det sov, var nöjd natten igenom och åt ordenligt när det vaknar var det inga problem. Bara ätandet på ett dygn var tillräckligt 🙂

          Vi lät bebisen sova. Gick bra det! Matade alltid som sista grej och sen sov barnen igenom natten. Skiter i sånt för man känner ändå sitt eget barn bäst.

      Min man tog i princip alla nätter och gick upp varje morgon….jag blir så sjukt otrevlig utan sömn?

      Total ickefråga för mig. Lät alltid bebisarna sova bredvid mig och amma när de ville. Vi sov oss igenom nätterna på det viset.

      Jag och min sambo tar varannan natt och har jag haft en jobbig natt och bebis sovit dåligt när det vart ”min natt” så brukar han ta bebis på morgonen så kan jag sova igen lite (om han är ledig eller börjar sent). Jag har ett större sömnbehov än min sambo pga mina diagnoser, han klarar sig på färre timmar sömn än mig. Så glad att ha en sambo där vi delar lika ?

        Vi kör också varannan natt. En sover med bebisen och en sover i ett annat rum. Hon vaknar vid 4-5 för morgonen så då byter vi, så den som sovit utan bebisen får ta morgonpasset och den som sov med bebisen får lägga sig igen om hen behöver. Funkar för oss för att båda ska få en ok sömn åtminstone varannan natt!

    Har äntligen träffat en kille som jag verkligen gillar! Trivs jättebra i mitt singelliv och har ingen brådska att träffa någon, men han känns verkligen som en person jag kan se mig med. Vi har setts två gånger nu och det känns som att vi klickar bra, intressemässigt och med samma värderingar och synsätt. Vill inte sjabbla bort det här och har en miljon funderingar och frågor men fattar att det inte finns några svar heller….gah vill väl bara ventilera! Men känner mig kär! Hur GÖR man när man dejtar?!

      Andas.
      Kontrollera dina tankar så att du inte skapar en historia i ditt huvud som går 100 steg i förväg, var i nuet.

        Tack!! Du har så rätt. Försöker verkligen hålla mig till det, mitt problem är nog att jag är rädd att vara för på och snarare inte agera som jag känner för – så där måste jag utmana mig själv.

        lite samma tema som att inte skapa historia i sitt huvud: Stalka honom inte på internet! Blir så stelt när han ba: jag var på rhodos 2018. och du ba: Ja juste på din mammas 60-årsdag!!

          ?? det där är så jag. Men har gått bra för mig i livet ändå

      Man gör inget speciellt, man blir bara inte hysterisk, är sig själv och sätter inte den en dejtar på en piedestal eftersom du de facto inte känner honom. It’s really not that hard 🙂

        Tack! Försöker verkligen tänka så och att inte agera på en bild av honom som jag själv målat upp i huvudet. Så lätt att dras med bara. Så här långt går det ju bra, ska försöka hålla huvudet kallt!

          Du kan ju försöka lära känna honom när du inte är hög på dopamin och bekräftelse och se om du gillar honom fortfarande

            Vi har pratat dagligen i snart två månader, så jag vill tycka att vi känner varandra ganska bra! Men du har en poäng i att se bortom den initiala dopaminfasen 🙂

              Fast va fasen, de är ju rätt härligt att bara vara lite kär och galen! ?

      Play it cool

    Gravid och sjuk i covid…

      Fick covid i v 35. Ingen fara alls.

        Hade du lindriga symptom?

          Ja, bara lätt förkylning och bihåleinflammation. Mannen fick vörre symptom med smak och luktbortfall. ? alla som haft covid gravida som jag känner har fått det lindrigt.

            Ja, bara lätt förkylning och bihåleinflammation. Mannen fick värre symptom och lukt samt smakbortfall. ? alla jag känner som fått covid gravida har fått det lindrigt.

          Ja ? fick lindrig förkylning med bihåleinflammation. Mannen fick värre symptom. Alla jag känner som fått covid gravida har fått det lindrigt

            Tur det, de jag känner har blivit inlagda.

      Krya på dig! Hoppas det går bra ❤️

      Samma här! Haft feber i 1,5 vecka men som nu lagt sig, bara jävlig hosta och snuva kvar nu.

      Hoppas det är lindrigt för dig!

    Jag känner mig förvirrad över begreppet ”Mitt barn kommer alltid först”. Vad innebär det i praktiken? Kom gärna med konkreta exempel.

      Att man låter barnen gå före egot.

        Tolkar det mer som att barnen går före andra människor…

          Barnet går före allt, precis som det ska va!

            Nja, jag tror inte det är hälsosamt att nästintill utplåna sitt ego för att barnet går före. Har en bekant som inte köper de kläder den vill ha till sig själv för barnet inte tycker om dem, aldrig äter vissa maträtter för barnet inte vill, gömt undan sitt finaste julpynt för barnet gillar annat… Listan kan göras lång.

      Spontant tänker jag på ny partner vs. barn.
      Typ barnets behov framför partnerns.

        Ja precis men jag vill ha konkreta exempel på hur det går till i praktiken

          Mannen vill ha en spadag med sin fru men det krockar med dotterns fotbollsträning, då går barnet före. Mannen/frun vill flytta för att hen vill testa ett nytt jobb men barnet har en stabil och bra skola med massa vänner, så barnets behov gör först.

      Om det skulle vara fara för livet för barnet och man kunde rädda barnet genom att ge sitt eget liv skulle man göra det.

        Finns det nån förälder där ute (och här inne på ÖS haha) som inte känner så? Jag kan inte låta bli att ligga och tänka på det där och känna mig hemsk… älskar mitt barn sååååå. Men skulle jag realistiskt kunna dö för mitt barn? Jag vet inte tbh. Är superrädd för döden. Ååh får sån mindf*ck av att börja tänka på detta!

          Ja jag känner helt ärligt att jag skulle dö för mina barn. Det räcker väl med att tänka på hur det skulle vara om barnet inte fanns längre.

            Hur många gör det när det väl kommer till kritan egentligen?

            Tänker på hur många som verkar ”ersätta” förlorade barn med nya barn. Verkar vara rätt vanligt. Obs ingen värdering i det, bara en spaning.

              Men nu pratar du ju om något annat. Ett nytt barn ersätter inte ett som gått bort. Precis som att man älskar inte sin förstfödde mindre för att man skaffar ett syskon.

                Syftade på kommentaren om att ”ta sitt liv” pga besked om att ens barn gått bort.

              Kan ju vara för att ens liv saknar mening. Ett till barn ger en en anledning att fortsätta leva. Typ.

          Jag skulle utan att blinka dö för min systers barn. Har inga egna men så pass stark kärleken är till dom så kan jag bara tänka mig att det känns så och lite till för egna. Om de behöver organ så skulle de få precis vad de behövde från mig om det så tog mitt eget liv. Helt seriöst.

            Jag skulle offra mitt liv för min partners skull.

        Ja. Utan tvekan.

      Det betyder att om din partner är barnets förälder och är bra för barnet men du känner ”nja” då ger du partnern många chanser.
      Om din partner är barnets förälder och är dålig för barnet då har du en tuff kamp framför dig.
      Om din partner inte är barnets förälder och inte är 100% bra för barnet så avslutar du med din partner.

      I vilket sammanhang har du hört begreppet? ”Mitt barn kommer alltid först” i förhållande till jobbet, andra relationer, en själv, samhället?

        På tinder. Många som skriver det i sin presentation och jag tycker det är abstrakt. Jag hade själv inte föräldrar som satte mig först så jag vet liksom inte vad det innebär att göra det.

          Tolkar det då som att en ny partner måste funka ihop med barnen, annars får det vara. Samt att man bör bo i närheten av den andra föräldern, om de är separerade då vill säga, och att man håller på dina barnveckor etc.

            Tss. Otrogen snubbe som drar barnkortet för att du inte ska misstänka nåt när han drar hem till frun/flickvännen. Barn är enklare att skriva ut än ”gift sen 5 år.”

      Jag har inte barn men tänker att det betyder att man sätter barnens behov, mående och ibland vilja före sitt eget? Jag kanske exempelvis skulle vilja resa bort med vänner i 2 veckor men jag gör det inte för det bästa för barnet är att jag stannar hemma. Eller jag skulle vilja ta ett jobb långt hemifrån men skulle innebära att mitt barn behöver gå längre dagar på förskolan så jag stannar kvar på min nuvarande arbetsplats. Osv.

        Intressant, tack för svar

      För mig t.ex.
      – Bosatt oss i ett hus ned trädgård i ett barnvänligt område, hade inte valt det här stället om det inte vore för barnen men deras bästa kommer före egna önskemål just nu.
      – Väljer inte jobb som skulle innebära långa dagar på fritids varje veckodag.
      – Försöker vara hemma så mycket som möjligt när de är lediga, alltså kunna natta på kvällarna och inte åka bort på helgerna själv etc

      Låter kanske tragiskt när man skriver ner det såhär. Men det är inte många år kvar tills de är stora så gör det gärna.

        Tack, det känns ju inte tragiskt men förstår om det kanske låter så för barnfria. Men ja, i princip halva barndomen är ju över och jag vill verkligen göra det jag kan för att bygga relationer för livet.

      Barnets bästa är viktigast och går före till exempel ens egen bekvämlighet.

        Kom gärna med konkreta exempel

          Inte samma anonym, men det betyder nog olika för olika föräldrar skulle jag tro. Alla föräldrar som skriver att de sätter barnen först kanske inte skulle göra alla dedär sakerna som står i de olika svaren ovan.

          Tex om nån skulle fråga mig ”sätter du dina barn först?” Så skulle jag svara ja. Men om jag läser igenom alla svar du fått så skulle jag kanske inte agera som samtliga. Jag tror tex att jag skulle kunna åka på en resa i 1-2 veckor utan barn någon enstaka gång. Och jag är heller inte säker på att jag skulle fortsätta vara ihop med barnens pappa tills barnen blir vuxna om jag inte alls var kär i honom eller liksom trivdes med honom och kanske tom var jättekär i någon annan.

          Om man går på trottoaren med sitt barn, går barnet innerst så att man som förälder kan skydda barnet med sin kropp om en bil skulle komma farandes. Och det känns som det mest naturliga i hela världen.

            Så gör man väl med alla barn? Att man som vuxen skyddar barn oavsett vems det är.

      tack för svar!
      Kan du utveckla punkten ’barnets behov kommer före partnerns’?

      När vi är ute och går, så går barnet alltid före mig.

    Var köper man bästa tunna långärmade tröjan i fint material? Helst svart och typ ullmaterial.

      The Wiman ??

      Uniqlo har snygga ulltröjor i olika modeller, färger och material. Jag flera i kashmir och en i merino.

        Och vill du ha riktigt tunn, typ underställ, så har Icebreaker jättebra i merinoull.

        +1 på Uniqlo, älskar deras plagg!

    Testat positivt för Corona för första gången.
    Hur vet man vilken variant man kan tänkas ha?
    Har inte tappat smak/lukt men har en aptit som jag inte upplevt på länge ?

      Undrar också…. Har covid och ringt 1177 och sjukvården men ingen vet vilken variant man har eller hur man tar reda på det???? Fett oklart. Men du kanske har omikron tror det är vanligare att ha kvar smak och lukt då.

        Varför vill man veta det? 🙂 spelar det någon roll menar jag ?

          Intressant att veta bara 🙂

          Tänker också att det är intressant, särskilt om man återinsjuknar 🙂

        Men snälla, sjukvården och 1177 har sjukt mkt att göra, varför ska du veta vilken variant du haft – det spelar ju ingen roll?! Förmodligen är det omikron eftersom ca 60-70% av fallen är det nu.

          Men va? Klart det spelar roll. Hur tror du sydafrikanerna ens upptäckte omicron? Tycker du det är irrelevant med mutationer på vilka dagens vaccin inte biter lika bra?

            Nej det spelar ingen roll för dig personligen. Herregud. Att sitta och ta upp en tid på 1177 för det? Inte så att du behöver göra något annorlunda beroende på vilken variant av covid du får? Snälla.

            De upptäckter olika mutationer pga forskare sitter och studerar folks resultat.

      Man får inte veta vilken variant man har. Många som frågar det i kommentarsfält på min regions facebook. Men det spelar ju inge roll tänker jag, vad ska man göra med den informationen liksom. Omikron är inte så unikt längre heller ju.

        Vad jag förstår så tar det ett tag för dem att testa just vilken sort det är, så det är väl inte det primära målet när dubtestar dig och får svar.

      När jag var sjuk hade jag sådan sjuk aptit. Det var som att jag var bakis i en månad och var bara sugen på fett och salt, kunde lätt ha ätit pizza varje dag trots att jag egentligen inte äter pizza.

        Men ja, exakt den känslan har jag också.
        Känns som jag är bakis men också som jag blivit överkörd femton gånger.
        Har ätit kebab, thaimat, godis och jag vet inte vad. Har typ inget stopp.

        Studier har ju visat att man kan äta sig frisk.

          Vart kan jag läsa om det? Jag känner att jag snarare kommer äta ihjäl mig.

      Jag hade covid i oktober. Cirka 1 månad senare stod det på 1177 vilken variant det var. Bor i region Uppsala.

      De testar inte alla för det, tror de testar 10% av testerna för vilken variant det är. Så det är inget du kommer få reda på.

    Jag vill sluta röka. Är inte ens sugen längre men gör det av gammal vana! Någon som har tips på appar eller sätt eller vad som helst?

      Sitter bara i ditt huvud. Säg bara till dig själv varje dag: Idag ska jag inte röka, vad som händer efter idag är oväsentligt. Så blir det inte så stort. Men helt ärligt: HJÄRNKONTROLL. Lösningen på prick allt.

      Du behöver inga appar, böcker, substitut eller annat.

      Det enda du behöver göra är att fimpa ciggen och sedan aldrig tända en ny igen.
      Jag gjorde det efter att ha rökt i 15 år, har nu varit rökfri i snart 8 år och har ALDRIG ångrat att jag inte tänt en ny cigg.

      Jag använde mig av flera appar men minns tyvärr inte vad dom hette nu. Det som fick mig att klara det var dock att jag och min pojkvän bestämde oss att sluta samtidigt + att jag använde mig av nikotinpåsar och tobaksfritt snus.

      Snusar white än idag. Det är så klart inte att rekommendera men jag slipper åtminstone ångesten rökandet gav mig. Jag bytte ut något dåligt mot något mindre dåligt (men fortfarande dåligt) alltså ??

      Läs boken ”Äntligen icke rökare” av Allan Carr. Alla som vill sluta kan sluta direkt efter den boken. Helt magisk!

        Den boken är så överskattad dock.

      Jag har varit rökfri i 2 år pga graviditet och amning. Tänker varje dag på hur jävla gött det hade varit med cigg.
      Min mamma har lyckats med att trappa ner till 1 cigg om dagen och är nöjd med det. Hon har ju rökt i 40 år så jag tycker det är grymt jobbat.

        Verkligen grymt jobbat av henne! Att hon fixar att bara ta en om dagen också, känns ju nästan svårare än att sluta helt.

      Börja snusa typ LYFT och såna vita nikotinpåsar. Blev äcklad av allt som hade med cigg att göra så och det var typ 5 år sedan. Sen kan du sluta med snus successivt, det är ju iallafall bra mycket fräschare och mindre skadligt än cigaretter 🙂 lycka till ?

      Jag slutade röka helt för 3 år sen, de senaste 5 åren gav mig bara ångest inför rökningen och jag började bli hypokondrisk. Så en kväll så sa jag bara till min man att nu har jag slutat. Det var tufft men vi firade varje framgång. Första dagen, första veckan osv. Efter ungefär 3-4 månader försvann suget och jag trodde aldrig att jag skulle kunna bli så osugen på cigg som jag är nu. Alla har alltid sagt, en gång rökare, alltid rökare. Men det är ingen kamp längre. Jag tänker inte ens på det. Det är det BÄSTA jag har gjort i hela mitt liv och jag önskar att jag aldrig hade börjat.

    VECKANS LÅT? ???

      ”Santa Lucia” med Adel och Drew Low ?

      Melody Gardot: Morning Sun

      First med cold war kids

      Here comes the night med Agnes. Blev helt golvas och fick gåshud första gången jag hörde den.

        Som jag har saknat hennes röst!
        Låter som hon influerats av ABBA på denna. Får lyssna in mig på resten av låtarna i helgen.
        Tack för tips!

      Burn Butcher burn från Witcher 2 med Joey Batey. Min nya favoritlåt och kan inte sluta sjunga på den!

      High on Beat-Sofi Tukker Jan Blomqvist remix
      NBSPLV-Dunes

      Drip 2 hard-Einár och Fiendes fiende med hnm och 1.cuz

    Kan vi prata om Elsa Billgren?

    Vad tror ni sommarjobbet som hon skriver är på gång men inte är påskrivet ännu är?

    Varför visar hon aldrig Lynns rum? Är det för att han bor i en liten skrubb?

    Vad får hon alls pengar ifrån? Tjänst hon verkligen så bra på sin blogg? Eller är det pappas pengar? Eller Pontus?

    Varför har hon inte sin pappas konst på väggarna?

    Tror ni hon inser hur priviligerad hon faktiskt är?

      Angående hennes barns rum så ja, absolut är det därför. Det är inte tillåtet att använda skrubbar som sovrum, så hon är väl rädd för nåt där. Och nej, hon inser verkligen inte hur privilegierad hon är ? Nyss skrev hon ut ett recept där en av ingredienserna var ”3 humrar”. Hennes blogg har ju blivit en parodi på sig själv.

        Fast att en varmrätt till 6 personer på nyårsafton innehåller 3 humrar är väl inte så anmärkningsvärt?

          Nej inte om man är privilegierad som sagt.

            Brukar ofta vara extrapris på fryst hummer inför nyår.
            Ofta kostar fryst hummer runt 100kr/styck. Dvs 300kr för 3. Övriga ingredienser var väl inte så himla dyra? Pasta är ju tex väldigt billigt. Så jag tror inte man behöver vara enormt priviligerad för att äta hummerpasta som nyårsmiddag.

            Men skärp dig, en halv hummer per person på nyårsafton är inte ovanligt och köper man fryst är det heller inte särskilt dyrt.

              Men lugn, det var ETT exempel av många.

                Finns inte på kartan att det var fryst hummer hon köpt…

                  Spelar det någon roll? Hon la ut ett recept. Lev med att det inte är privilegierat att äta en halv hummer tillsammans med pasta på nyår.

        Ja visst måste det vara så! Hon visar ju gärna upp resten av lägenheten.

        Toaborste-gate borgar väl för att hon är rätt inne i sin bubbla av rika människor

        De där klänningarna hon har flera stycken av kostar typ 10000 kr. Heeelt sjukt. Hon köper inte loppis längre, hon handlar antikviteter fr typ Bukowskis. Och det är en himla skillnad. Tror inte gemene man inser hur mkt pengar hennes inredning kostar. Märks att hon är inspirerad av hon Marie-Louise Sjögren (?) som inreder vackert men enbart med helt galet dyra prylar. Det är liksom lika dyra hem som vilket annat superfancy östermalmshem..

          Nej precis! Tallrikarna hon har (de vita och blå) kostar typ 700 kr styck

          Varje gång hon köper något dyrt för hon det med motiveringen att det ska hålla för evigt, men i verkligheten blir det ju inte så. De perfekta gardinerna från svenskt tenn blev ju inte långlivade tex. En stor matta hon köpte för typ ett år sedan för 25000 har hon inte kvar utan den är nu hos hennes bror. I väntan på ”nästa lägenhet”?

        Finns nog ingen influencer som är mer patetisk. Totalt världsfrånvänd och bara urbota löjligt.

        Haha såklart man kan använda en skrubb som barnrum. Det får bara inte kallas rum.. en två med skrubb blir inte en trea om det står en säng i skrubben.

        Här finns planlösningen innan de byggdenom köket. Lynn har alltså ett rum utan fönster. Över 7 miljoner för en lägenhet och då kan barnet inte få ett ordentligt rum.

          Och alla fönster de har vätter mot norr. Men det får inte nämnas på speci-Elsas blogg, då blir man blockad…

            Vad är grejen med fönster mot norr?

              Dåligt ljusinsläpp 🙂

              Tja, solljus i lägenheten ca 7 timmar per år…

                Haha jag har bara fönster åt norr i min lägenhet och ÄLSKAR DET!! Det är typ det bästa med lägenheten. Grannarna tvärs över gatan med söderläge har persiennerna nere från april till september ungefär. Hatar söderläge.

                Jo men vad är det att fråga eller diskutera kring det som är intressant och vad är det känsliga?

                  Att Elsa uppenbart inte ens tänkt på detta innan de slog till på Mooooosebaaaacke och att hon blir helt kränkt om någon frågar hur det funkar, om det känns mörkt etc.

      Sommarprat!

        Hoppas inte. Är så trött på att höra personer dra samma livshistoria i tusen olika kanaler. Först i egen blogg/Instagram, sen skriva en bok med samma innehåll, sedan sitta i tv och bli intervjuad, skriva på sina sociala medier om sin bok och sina tv-intervjuer, sedan säga samma igen i ett sommarprat. Rundgång.
        Syftar inte bara på Elsa utan det finns många andra exempel också.

        Ja det tror jag med. Hon kommer prata om sin cancer (kan bli bra) eller skryta om sin konstnärliga familj (snart)

          Snark ska det stå

        Hon har redan sommarpratat, 2012. Det var ingen höjdare.

      Det jag stör mig mest på är hur hon blåser upp saker på bloggen och i podden. Hon säger saker som att ”det är tydligen viktigt att man firar jul på rätt sätt, men i år ska jag minsann lyssna på min egen magkänsla” och pratar om det med ett liksom uppeldad tonläge.
      Men vem är det som tycker så? Folk firar väl jul på alla möjliga sätt hela tiden? Blir liksom en höna av en fjäder där hon går i försvar mot något som ingen ens har sagt.

        Hon framstår som väldigt ängslig kring att göra ”rätt” generellt

        Hon måste kontrastera sin egen ”bohemiskhet” mot en fullständigt konstruerad hypernormalitet som inte ens existerar.
        Som att hennes konstnääääääärliga föräldrar var de enda som gick på förärldramöte i bandtischa, ”alla andra vanlisar” kom ju i kostym. Har varit på otaliga föräldramöten och sett ca 7000% fler t-shirts med tryck än kostymer…

          Känns som att Elsa lever i en VÄLDIGT liten bubbla.

          Tål verkligen inte sånt här, ”alla andra” – en grå massa där man själv sticker ut så mycket men man missat att alla dessa andra människor man möter också är unika eftersom man är så upptagen med sig själv.

            Exakt!
            ”JAG är minsann ingen A4-människa!”
            Ok, men vem är det då?

            Exakt! Det är en otroligt störande egenskap! Det känns oempatiskt med folk som ska göra en grej av hur speciella de är och minsann inte är som alla andra är. Man lägger sig på en piedestal och kan inte se att andra minsann också är unika fast de kanske inte alltid måste göra en grej av det. Har för dålig koll på Elsa för att veta om hon är sån dock.

      Såklart är det pappas pengar.
      Det är ju ingen som erkänner sånt men så är det. Jag minns när Sanna Lundells pappa Ulf Lundell fick ett ”falling down” moment och avslöjade hur dottern brukade tigga pengar trots att hon utåt dissade honom och agerade ”independent woman”. Till sist skrev han att nu får nästa plånbok ta över (läs Persbrandt).

        Ooops! Haha

        Haha! ? När då, och finns det att läsa/lyssna på någonstans? ?

          Det var på hans blogg, det var säkert minst fem år sedan.

      När det gäller Elsa tänker jag ofta att det nog vore bra för henne att göra något som inte bara handlar om henne själv. Om man är en drömmare och hela ens tillvaro liksom går ut på att iscensätta ett drömmigt liv i sociala medier så blir det lätt så navelskådande och självcentrerat, och saker blir alldeles för allvarliga. Ingen människa med ett vanligt jobb har väl tid att fundera så mycket på exakt vilka ljusstakar som ska stå framme på kakelugnen? Andras hem skapas liksom av att det finns ett vardagsliv som händer som gör att allt inte är perfekt i minsta detalj. Man får nån ljusstake i present från en släkting när man fyller år som man kanske inte älskar, men den fick ändå stå framme. Man har udda antal koppar för att några gott sönder genom åren och man har inte orkat köpa nya. Det hänger nåt pynt ens barn har gjort på förskolan nånstans. Men det är som att Elsa har för mycket tid för att fokusera på sig själv och vad som känns exakt rätt för henne.

        Fast det är nog hennes personlighet. Vi är alla olika. ?

          Nej, det är nog mer att hon är priviligierad ( och har mkt tid)

        Det där är nog rätt spot on! Hon får saker att låta sååå viktiga och avgörande och så handlar det om en gardin ??‍♀️

          Jag tror tvärtom, det är inte så viktigt för henne men hon förstorar för bloggens skull. Blir bra innehåll.

          Pengarna tror jag är hennes egna. Hennes pappa sa i SVT-serien att hon köpt mosebackelägenheten för egna pengar

            Ja man får ju skilja på vad som är jobb och vanlig vardag.

            Tror inte heller att hon fått ex lägenhet helt betalt av föräldrar. Dock är det ju väldigt vanligt att föräldrar tex sparat åt barn, lånat ut pengar, gått i borgen etc för sina barn så inte konstigt eller ovanligt om det är så. Men man får ju heller inte glömma att en person med ekonomisk backup har andra möjligheter, tex ta ett lån som är precis på gränsen för vad man klarar – säkerheten finns där, till skillnad från den som står helt ensam, där måste man ha större marginaler. Men det gäller ju inte bara Elsa.

            Möjligt att hon förstorar upp saker för bloggens skull, men hon verkar ändå ha så svårt att förstå saker ur andra perspektiv än sitt eget och går nästan alltid i försvar om någon kommenterar något som inte stämmer med hennes egen syn. Men det kanske också är en del av bloggpersonligheten?

      Jag tänkte på Lynns rum för bara någon dag sedan bär jag var inne på hennes blogg! Tycker också det är märkligt att hon inte skrivit ett ord om det.

        De borde ha flyttat för länge sedan. Deras barn har en skrubb men toaborsten är on point!

        Det skulle ju bli sååååååååå fint med nåt fönster från skrubben mot köket, som i sin tur har fönster mot norr – men, det är ju Mooooooosebaaaaaaacke!

      Julklapparna hon ”fått”, ska vi kika? Spons och enkom handplockat för content-prylar.

        Är Sofia Wood och Elsa på väg att bryta med varandra? Känns lite så.

          De verkar ju ha något nytt projekt på gång ihop. Nån slags kokbok/livsstilsbok tror jag

          Tycker du? På vilket sätt då?
          De håller ju på med ett bokprojekt i hop, kanske blir lite för mycket av det goda.
          Elsa har ju visserligen skaffat sig nya vänner nu i form av Kringlan och Antivaxx-Anna, de kanske ersätter SW.

          Nja tror flytten och projekt tar dem ifrån varandra mer. Men visst känns det lite som att det ska förnyas nu.

          Den känslan har inte jag fått. Varför tycker du det?

      Vad är det för inspelning hon hållit på med nyligen? Ny säsong av äkta Billgrens?

        Jag tror det. Pappa Ernst dök ju upp i bloggen när tidigare säsongen var under produktion om det är en fingervisning.

      Det lär ju gå att googla fram en planlösning på deras lägenhet om man är intresserad?

      Annars tänker jag att hon lämnar hans personlighet utanför sociala medier, varför ska främmande folk på internet sitta och glo på hans barnrum?

        Sonens lilla vrå har de själva byggt genom en avkapad serveringsgång så den finns säkert inte med på planlösningen.

          En annan intressant (och rätt sorglig) grej med Elsa är att hon inte verkar trivas alls med att bara vara med sin egen familj, dvs Pontus och Lynn. Hon har skrivit flera ggr på sistone att nu ska det minsann framöver räcka med att bara vara de tre, det är inte så farligt ändå, det räknas inte bara när man är fler än de tre. Hon försöker väldigt tydligt övertala sig själv om att det är helt ok att bara umgås i familjen, men uppenbarligen vantrivs hon ju och vill bara hänga med folk för att slippa egna familjen (?). Hon vill leva lyxliv, inte hänga med sin trista sambo och sitt jobbiga barn.

            Så tolkar jag inte det alls. Snarare som att hon tagit på dig en roll för hon ska fixa ihop sin ursprungsfamilj och att de söka ska må bra och att hon blivit en slav under idealbilden av hur det borde bara. Nu lämnar hon den rollen och låter den sköta det mer själva och lägger fokus på sitt barn och sin man mer. Så tolkar jag det

            Jag har också reflekterat över de formuleringarna men fick för mig att det handlade om att kapa navelsträngen till Billgrenarna lite? Det känns ju som att hon fortfarande ser sig som levandes med den gamla familjen trots att hon nu faktiskt är Vargens fru och Lynns mamma.

              Haha Vargen! Minns när det begav sig att jag tyckte att det var så fånigt att hon kallade honom Vargen i bloggen bara för att han heter Wolfe i efternamn.

                Elsa Wolfe vore ju fint faktiskt. Tror faktiskt han kallades Vargen långt innan Elsa kom in i hans liv. Visst hade han en blogg också?

                Fast han hette ju inte de Wolfe, utan Hellström. Ett typiskt Elsa-projekt att han måste byta till ett konstnääääääärsnamn.

            Jag tycker att du har misstolkat henne totalt.
            Överhuvudtaget är detta en elak tråd med elaka kommentarer.

    Vad har ni för inredningsstil hemma? 🙂
    Finns det något speciellt i ert hem som får er att må bra? Känna ett lugn?

    Känner mig ofta lite stressad inombords så jag håller på att ändra lite i lägenheten, tror det kan göra stor skillnad för att känna ett lugn men sitter typ fast ?

      Ingen stil alls. Skulle tro mitt hem är plockat från 14 olika lägenheter.

      Jag har stort behov av visuellt lugn. Vi har fokuserat på färgskala och material, mer än någon specifik design eller tidsepok eller så.
      Det känns bra för oss 🙂

      Teak, mässing, stringhyllor och krukväxter. Det känns mysigt och varmt.

        Jag har lika + många färgklickar med tyger från Svenskt Tenn.

      Ikea.

      Terrarium. Kommer ha det även om mitt reptil intresse skulle dö ut. Så fint med alla växter osv, lyfter hela rummet.

      För mig handlar det om att ha ljusa lugna färger och inte för mycket saker överallt. Det tycker jag är både fint och lugnande för hjärnan. Gärna vitt, beige, brunt, trä och naturmaterial. För mycket röra på insidan räcker ?

      Jag har personligen väldigt svårt för ”blanda gammalt och nytt”, loppisfyndade hem med saker överallt, tusen olika färger osv. Det ger ett motsatt intryck – stökigt och stressande.

      Ett litet knep tycker jag är fina ljusslingor. Mysfaktor på ett enkelt sätt! But thats just me ☺️

        Man kan givetvis blanda gammalt och nytt utan att ha saker överallt. Loppisfynd är liksom inte lika med stök 🙂

          Alltid dessa kommenterar när man kritiserar just denna stil. Som jag skrev – det här är bara mina personliga åsikter. Du behöver inte ta åt dig alls!

      Mycket trä, växter i överflöd, jordnära färger och mysigt ?

      En massa vxter, ljust trä och grått ?

      Mörkt indiskt trä, rostiga detaljer, mkt gröna växter, mkt ljuslyktor i glas i olika storlekar. Massor av ljus. Udda ljuslyktor i trä. Trä möter industriellt typ. Hade mörka väggar innan men målade om till beige, älskar det! Älskar mitt hem haha ?

        Vad snyggt det lät!

      På tal om inredning, är det någon som har tips på bra förvaring i badrummet?
      Jag har liksom ingen stil överhuvudtaget och vet inte vart jag ska börja….
      Jag har en stor bänk runt mitt handfat där allt ligger huller om buller men vill lägga det i något praktisk men inte bara en plastlåda.

        Ikea tror jag har en hylla som man kan placera över toan. Minns inte namn men googla. Tror det är 3 hyllplan. Jätte smidig.

      Mitt hem ser ut som en modern inredningskatalog. På gott och ont. Jag har inte så mycket prylar framme eller så.
      Jag skulle dock behöva göra mitt vardagsrum mer mysigt! Det är så stort, lägenheten är på 65m² och vardagsrummet är nästan halva lägenheten. Mycket fönster och dåligt placerade dörrar gör rummet jätteljust och svårt att möblera. Så just nu försöker jag hitta en stil som går att kombinera med det jag har på ett snyggt sätt.

      Mitt hem blir mer och mer House and Garden UK-inspirerat, för varje år vareftersom jag mognar ifrån trender.

      Tack för alla era svar! Är så sjukt trött så kommer somna när som ?

      Jag har börjat ta in lite rotting och bambu detaljer, vill få in mer trä och natur. Har rätt mycket växter. Vill köpa ett nytt soffbord så kollar på loppis, secondhand och blocket men inte hittat något som faller mig i smaken än.

      Blir så lugn när jag ser bilder där det är väldigt svaga färger, mycket trä, natur, växter och känner att jag vill ha det så.
      Men sen ser jag bilder där det är mycket färger och blir lycklig av färg och känner att jag vill ha det så?
      Ska försöka hitta en balans och föröka rensa ut och släppa taget om sånt jag inte använder eller gillar, mycket minne kopplat till många grejer så är svårt.

      Skulle väl beskriva mitt hem som modernt skandinaviskt med ett släng av retro och så en massa rotting på det. Eller ja, det är på god väg att bli. Gillar att ha mycket tyger, så har massa omaka kuddar (lite marockanskt) i soffan och en fluffig, mönstrad matta på vardagsrumsgolvet. Soffbord i plåt från Hay. Mycket gröna växter, belysning med varmt ljus. Älskar linne och har kommit på att jag gillar terrakotta också, vilket gifter sig rätt bra med rottingen. Sovrummet är målat i en lila-grå färg och där är det istället lite mer elegant än i vardagsrummet. Tunga gardiner, sängbord i glas med guldben. När jag först flyttade hemifrån så var jag helt inne på att ha ett städat hem (vilket jag ändå har) med grått och vitt som bas. Insåg snabbt att det inte var jag, och nu försöker jag inte tänka så mycket på att allt måste matcha utan tänker istället att allt jag tycker om på något sätt kommer matcha ändå. Jag gillar iögonfallande detaljer men det får inte vara för plottrigt. Jag hatar plottrig inredning. Undviker att köpa inredning på de stora varuhusen, men har ändå ”grund” möbler därifrån som man kan göra unika i efterhand. Gillar möbeldesign och inredning, och studerar grafisk design så det skiner igenom en del det också.

      Jag har Svensk Tenn budget, alltså den stilen fast med betydligt billigare grejer. Färgharmoni måste dessutom råda. ?

        Är Svenskt tenn en stil?? tycker Svenskt tenn Är jättesnyggt men har nog aldrig sett det som en egen stil?

      Jag har över sju tusen böcker och många smålampor utplacerade. Gröna växter och skön soffa. Sånt är mitt hem och jag stortrivs.

      Mitt hem är Hogwarts möter växthus ?. En liten takvåning mitt i stan med snedtak, annorlunda fönster och roliga vinklar. Har en mindre vägg i gotisk stil med kranium och foton. Boksamlare, stora växter, massor av material för skapande och ett gäng sphynxar ?. Älskar mitt hem.

        Låter fantastiskt! ?

          Shabby chic

          Ja, du läste rätt. Fortfarande.
          Älskar den stilen men brukar kalla den för ’granny chic’ för folk är så taskiga när man nämner shabby chic.

    Med tanke på att det är så många som smittas just nu kan man ana att även någon här inne är smittad? Hur mår ni? Känner ni någon som mår riktigt dåligt?

    Det är ändå lite svårt att förstå hur så många kan bli smittade på så kort tid, tänk då om det varit en riktigt superfarlig variant, då hade det blivit en ”rensning” direkt.

    200 000 på ett dygn i Frankrike, helt otroligt.

    Frågan: tror ni att det kommer att komma en mycket farligare variant innan den här pandemin är slut?

      Känns verkligen som att alla är sjuka nu. Jag vet inte om jag har något super bra immunförsvar eller något men har inte varit sjuk på 6 år då jag slutade jobba på förskola, va sjuk konstant när jag jobba där men inte varit sedan dess ?

      Känns som detta aldrig kommer ta slut, är så trött på covid.

      Jag är sjuk i covid och är gravid. Men har lindriga symptom tack och lov. I princip alla jag känner är sjuka samt huuur många bekanta som helst. Min syster hade det precis och hon tog sista sprutan i februari så hon blev riktigt dålig med feber och tappade smak och lukt osv…

      Ja jag blir också förbannad. Vi var på middag hos mamma den 25e. Alla vaccinerade förutom pappa. Alla blev sjuka i covid FÖRUTOM pappa. Vafan??

        Man börjar ju undra hur bra vaccinet är egentligen…

          Man fattar ju att det inte är sååå himla bra iom att alla blir sjuka ändå och man måste vaccinera sig igen och igen…men man hoppas väl att det är lite bättre än om de inte funnits alls. Jag hoppas det kommer nya och bättre vaccin snart- de fattar man väl också de första som kom ut på marknaden inte kan ha varit de bästa, det fanns ju ingen tid.

          Eller… så är det så att viruset muterar och hittar nya vägar som kringgår de nuvarande vaccinen. Det är f.ö. inte ovanligt att det krävs flera doser vaccin för att få ett bra skydd.

        Finns ingen anledning att som frisk vuxen (25-40år) ta ett vaccin mot en vanlig influensa ?

          Jo om sjukvården blir så belastad av alla som smittas och blir ordentligt sjuka så finns det all anledning.

            Kanske dessa unga och halvgamla människor jobbar någonstans? Håller igång landet med anställningar inom vård, omsorg, räddninstjänst, dagligvaruhandel osv.

              Men jesus freakkng christ, hur dumma är ni egentligen? Missar ju poängen helt. Det får inte bli för många arbetsföra människor sjuka i en åkomma av vilket slag som helst SAMTIDIGT för då pajar systemet. Det är ju därför. Därför ska man minska riskerna.

            Borde inte diskussionens fokus vara varför Sverige har lägst IVA-platser i Europa? Vården var extremt belastad långt innan covid.

            Vi hade 2020 ca 500 IVA-platser – I HELA SVERIGE. 500 platser på 10 miljoner människor.
            För att jämföra hade vi 8.7 miljoner människor 1993 – 4300 IVA-platser i landet.

            Det är jävligt passande för vår sittande regering att hitta vilka andra syndabockar som helst, än att titta sig själva i spegeln.

            Istället för att vi diskuterar vem som belastar vården eller ej (räknas inte rökare, missbrukare etc in i detta?), borde vi istället prata vart dina och mina skattepengar går till.

              Regionerna är självstyrande och har ansvar för sjukvården. Majoriteten av alla regioner i Sverige är alliansstyrda, så du kan sluta skylla på regeringen och lära dig mer om hur Sverige styrs inför årets val.

                Kränkt sosse much? Det har nedmonteras i över 25 år och det har inte enbart varit ”alliansen” i kommunerna då det inte ens existerade någon allians innan 2000.

                Jag bryr mig inte vilken jävla parti som gjort si eller så. Vårt land är totalt nedmonterat och ingen politiker verkar ta tag i detta.

                Skrev ingenstans om någon regering utan om dina och mina skattepengar. Dina och mina skattepengar är det också som spelar roll i kommunerna och regionerna.

                Ingenstans skrev jag att det skulle vara styrt på något annat vis, utan du kände för att anta rakt upp och ner.

                Kan vi fokusera på den politiska debatten om vår nedmonterade sjukvård eller känner du hellre att för pajkastning?

          I vår by var många unga killar antivaccers, tills en av dom fick Corona och ambulans fick hämta honom. Knappa 30 år och vältränad, kan säga att flera av dom pep iväg och tog vaccinet?

            Fast i min by så fick en kollega till min man knepiga sidoeffekter av vaccinet verkar det som så nu är de som tvekat innan ännu mera tveksamma.

          Men vaccinet minskar ju inte endast risken att bli allvarligt sjuk själv utan också att smitta andra – som i sin tur kan bli allvarligt sjuka och hamna på IVA = belasta sjukvården.

          Belastas sjukvården onödigt mycket av covid orsakar det bland annat inställda/uppskjutna operationer för hjärtsjuka, cancersjuka och andra som lider. Kul för dom liksom! Ba hej din cancer sprider sig men vi har inte tid att operera just nu.

          Majoriteten av de som vårdas på IVA är icke-vaccinerade.

          Sluta vara så egoistiska.

            ”utan också att smitta andra”, källa på det, tack.

          Du är på hugget idag…

        På min arbetsplats jobbade vi 7 st under jul. 6 vaccinerade och så jag.. ovaccinerad.
        En fick covid och dagarna därpå fick resten symtom. Alla testade positivt för covid. Jag är den enda ovaccinerade och också den enda som inte fick något. Jag jobbade också närmst den personen som fick covid först ?

          Tack för anekdotisk bevisföring ??

            Av alla anekdoter i den här tråden så valde du ändå den här att kommentera på?

      Håller med. Känner mig också lurad och är fortfarande förbannad på Kina för det här. Kan de inte ta fram ett motgift (virus) som får slut på skiten? De har ju allt underlag… Varför ställer vi inte den kinesiska regeringen till svars?

        Men alltså? På vilket sätt?

          Det är bara att börja våga läsa på så kommer en del att klarna för dig. Det är mycket och jobbig men nödvändig läsning, efteråt kommer du se världen på ett helt annat sätt.

            Exakt, då kommer du inse att världen är full med folk som gillar att sprida konspirationsteorier om än det ena än det andra och som försöker få folk att sluta tro på forskning.

            ??

        Tror du samma om tidigare pandemier i världen? Vad är dina teorier om Digerdöden och Spanska sjukan?

          Vad är ett covidläger?

        Jag är fullvaccinerad osv , men ärligt talat tror jag verkligen på att detta är ett virus som är skapat av människan. Finns nog inga andra konspirationsteorier som jag direkt tror på kanske , men Ju denna tror jag på.
        Är det någon mer som tror det ?

          Jag litar inte på Kina över huvud taget och såsom de behandlar djur så är det högst troligt att det kommer därifrån (om Kina ändå inte fanns skulle världen varit så mycket bättre) men har även varit inne på din teori. Dock kan man ju fråga sig: varför i så fall? Det var ju en kinesisk kvinna som skrev en blogg gällande Covid-19 då hon hade information om viruset. Bloggen stängdes ner och kvinnan försvann.

            Stämmer dock inte. Kina och Ryssland är västvärldens största hot mot demokratin . Speciellt Kina .

              Vänta nu…”Kina och Ryssland är västvärldens största hot mot demokratin? Speciellt Kina.” Jag tror att du vill omformulera ?

                Hur menar du ?

            Har jag inte sagt heller men kommer aldrig acceptera människor med en sådan behandling av djur. Hatar de allihop.

      För det första så är inte testerna tillförlitliga. De kan visa falskt positivt vilket säkert en stor andel gör.

      För de andra finns de studier som tyder på att för varje spruta man tar så förstörs ens immunförsvar mer och mer vilket gör att många vaccinerade kommer i framtiden bli lättare sjukare.

      Men sen har du den här som kan va intressant och se. Hur vaccinerades immunförsvar överaktiveras eller vad man nu ska kalla de.

      https://www.globalresearch.ca/video-dr-sucharit-bhakdi-these-vaccines-are-killing-the-young-and-the-old-they-are-killing-our-children/5765866?utm_campaign=magnet&utm_source=article_page&utm_medium=related_articles

      Skrämmande ju man inte vill lyssna på kunniga i ämnena.

        Och hur förklarar du att andra vaccin gör befolkningarna friskare över tid?

          Nu har jag inte läst hens artiklar och säger inte ett ord om covid men förstår inte din fråga? Alla vaccin är olika, det har funnits bra, mindre bra, farliga, ofarliga, effektiva, ineffektiva osv.

        Testerna kan ju också visa falskt negativt så den statistiken jämnar nog ut sig ska du se…

        Åsa-Nisse, är det du?

      Jättebesviken på det jäkla vaccinet och allt tjat om vaccinpass. Så hädanefter måste man vaccinera sig minst 2 ggr per år och man kommer ändå få covid? Nu är det 3e sprutan sen blir det 4e och 14e osv ?

        Ja möjligt. För så funkar många vaccin. Det är sällan det räcker med en dos. Har inte hört någon klaga på att vaccin för säsongsinfluensan måste tas varje år t.ex. (olika typer av den som återkommer varje år, jag vet. Men klagar någon, eller tror någon att de vaccinerna inte hjälper?)

          Dålig jämförelse. Ingen pratar om att de som inte vaccinerat sig för säsongsinfluensa ska bli av med jobb, inte får tillgång till delar av samhället osv.

      Ja kanske ni äntligen börjar ifrågasätta vaccinet? Läste om en ung tjej som var vaccinerad men blev smittad två gånger under loppet av några månader ? Tycker inte folk det är konstigt alltihopa? Eller vad säger ni som tror vaccinet är svaret på allt elände? Genuint nyfiken.

        Svaret på allt elände är väl vaccin och medicin aldrig? Den redan klassiska (?) referensen om att bilbälte inte kan garantera att du inte dör i en bilkrasch men det är betydligt mindre sannolikt tycker jag är bra 🙂

        Ingen som påstått att det är svaret på allt, endast att man kan bli lindrigare sjuk och undgå död mot de tidigare varianterna.

        De är så olika? Av min bekantskapskrets med vänner och familj är det 2 som blivit sjuka under denna pandemi innan vaccinet, jag är vaccinerad med 2 doser, reagerade inte på någon spruta efter och har inte varit sjuk, känner inte någon som blivit det efter vaccinet. Det är väldigt olika helt klart.

        Man får väl vara lite realistiskt. Tyvärr ger inte vaccinet något 100% skydd mot att bli smittad, hade det varit det så hade det ju varit fantastiskt. Men om det ger lägre risk att behöva sjukhusvård och framför allt intensivvård så gör det ju att vi kan börja leva mer normalt utan att sjukhusen blir överfulla av covid vilket ju drabbar alla dom behöver någon typ av vård. Så nej, tycker inte att det är konstigt att man vaccinerar och jag vill inte tänka på hur läget kunnat vara nu om inget vaccin alls fanns. Däremot måste man ju fundera hur vi ska gå vidare nu – vaccinera alla ett par gånger om året eller fokusera på de med hög risk (jag röstar på det senare).

          Tänker också på alla (främst gamlingar men inte bara såklart) som vaccinerar sig mot årsinfluensan varje år men ändå dör för att de är… gamla?

            Alltså dör av influensan, inte bara för att de är gamla, haha.

              Nej det är ju känt att det inte ger fullt skydd. Men uppenbarligen tycker folk att det är värt att minska risken genom att ta ett vaccin. Och är man gammal bryr man sig nog inte så mycket om eventuella risker på lång sikt heller

      befunnit mig utomlands senaste två veckorna. Frisk som en nötkärna! kommer bli trist att komma hem och behöva isolera mig från er smittspridare.

        Om det är till någon tröst har jag iaf inte blivit smittad på dessa år. Har inte rest, inte gått ut och ätit/hängt på krogen vid speciellt många tillfällen, använt munskydd i kollektivtrafiken när det varit rekommenderat osv men ändå åkt till jobbet varje dag och träffat massa människor, givetvis träffat vissa vänner då och då osv. Kan ju iofs ha varit smittad utan att ha vetat om det öht (?) men har mått prima sedan november 2017 då jag var förkyld senast 🙂 Välkommen hem fellow friskus!

          Wow grattis. Så tröttsamt med dessa ”jag blir aldrig sjuk” utläggen när mycket handlar om att man inte ens kan styra om man blir sjuk och är allmänt mer mottaglig pga genetik, vilket yrke man har etc.

            Jag tycker det är tröttsamt med alla som är sjuka stup i kvarten 🙂 Är glad och stolt över att jag har ett immunförsvar som fungerar även om det irriterar dig.

              Det är inte ett kvitto på fungerande immunförsvar men du får gärna tro det. Skyller du detsamma på människor som får allvarliga sjukdomar, att du är trött på dem med? Och tror du verkligen att någon väljer att vara sjuk stup i kvarten?

      Jag fick covid för två veckor sedan. Sjuk huvudvärk med yrsel och illamående. Fortfarande inte helt bra, blir yr och får huvudvärk av men stimuli. Kan titta på skärm en kort stund (dagens skärmtid är här för att få tiden att gå lite ?). Blir yr och illamående av skärmar. Fick ont i kroppen och kändes mig sjuk ett par dagar med, men ingen direkt hosta. Lukten och smaken försvann i en vecka men börjar komma tillbaka nu. Skum sjukdom!

      Men står nu att det kommer en farligare. Inte klokt. Skulle vart bra med ett ös om Corona för jag får magsår av att ens höra ordet.

        För att skrämma de som fortfarande vägrar vaccin. Hur får man människor som inte vill vaccinerad sig att ändra på sig? Jo, tjata om hur FARLIGT det KAN bli med mutationer.. de vet inte, men det KAN bli så..

        Känns mest som clickbait när tidningarna skriver sådär. Virus som muterar brukar ju sällan bli farligare, eftersom ett virus har som mål att överleva samt spridas till så många som möjligt, vilket är svårt att göra om man dödar sin värd.

      Känns som viruset är utanför lägenheten ? Vågar knappt gå ut. Så stannar här, gladeligen ?

        Jag ska till jobbet på måndag med 300 högstadieelever. Prima! ?

        Ja men seriöst är verkligen så. Har inget socialt liv kvar och kan inte jobba på kontoret på grund av ökningen. Vi alla kommer hamna på psyket innan det här är över.

      Hade den varit farligare hade nog folk tänkt till lite mer.
      Jag umgicks med några under jul som sedan blev sjuka… jag skall smittspåras…. Men har ju fortfarande inte fått svar på mitt test, då det känns ju nödvändigt…. Varit instängd 1,5 vecka

      Vad är du förbannad på? Att du är oupplyst och inte fattat att vaccinet inte skyddar mot smitta?

        Men tyst .

          Ja, ni vaxxade är bra på att försöka tysta människor.

      Ja den verkar redan vara på väg enligt krisberedskapschefen ? jag orkar verkligen inte mer och en kompis i Polen miste sin pappa i covid igår. Pratade med honom på morgonen och på eftermiddagen var han borta och hela familjen var vaccinerade. Känner inget hopp alls det finns fan inget.

    Idag fick jag och sambon hem en Tempursäng och jag har lite smått panik då jag gillar mjuka sängar och trots att vi valde den mjukaste madrassen så tycker jag den känns hård. Jag är superkänslig när det gäller sängars komfort och är svinskraj att vi gjort ett felaktigt beslut. Är i enormt behov av att min dagliga återhämtning ger mig prinsessömn annars blir jag sjukskriven rent ut sagt.
    Sängen var såklart jätteskön när vi provade den i butiken men nu hittar jag bara fel på den. Tänker att jag inte kommer kunna sova i natt och jag vill helst bara ha tillbaka den gamla sängen som nu står i källaren.

    Någon som har egna erfarenheter kring byte till tempursäng? Sov ni underbart redan första natten eller är det en jobbig jävla invänjningsperiod? Är tempur verkligen bra till kräsna ”prinsessan på ärten”-personer?

      Vi bytte till tempur för ungefär ett år sen. Bästa vi gjort någonsin! Haft billigare sängar med sämre madrasser innan som snabbt gropat till sig. Som jag minns det sov jag riktigt bra typ första nätterna, sen kom en kort period av invänjning då några nätter blev lite sämre. Efter det har jag sovit gott i stort sett varenda natt!

        Tack för svar. Vi hade också en säng som snabbt gropade sig men jag har aldrig lidit av detta. Så länge sängen är mjuk så är jag nöjd. Vissa föredrar ju stummare sängar så då kan jag tänka mig att man har lättare för tempur men nu när jag ligger i den tycker jag bara att den trycker mot kroppen. Och skaver mot huden. Mina skinkor pressas ihop hårt som ett dragspel mot baksidan av låren eller hur jag ska förklara det och det trycker mot skulderbladen. Det är inte alls som det kändes i butiken.
        Föredrar du i vanliga fall mjuka sängar eller fasta?

          Sängarna i butiken har ju många provat att ligga i. Din säng har ingen legat i. Din säng kommer bli som den i butiken efter några veckor.

            Tar det bara några veckor? Min mamma sa att hennes var hård ända tills den blev gropig i mitten efter några år, då mjuknade den, men då började hon få ont i ryggen av den istället.

          Har alltid haft mjuka sängar innan! Nu har sonen en säng med mjuk madrass och det är helt omöjligt att sova i den ?

      Den känns väl lite hård när man lägger sig, men då den formar sig sen blir det skönt. Kanske jobbigt om man är sån som rör sig mycket .
      Men lite vana är det nog oxå, så du får nog ge det några nätter

      Kan tyvärr inte relatera. Min Tempursäng är min bästa ägodel någonsin! Madrassen blir ju hård när det är kallt men så fort du legat i den en stund och värmt upp den blir den ju mjuk igen. Blir det inte så för dig?

        Jag har legat på den till och med med min värmefilt på Max för att snabba på uppmjukningen men tyvärr är det inte tillräckligt medgörlig ändå tycker jag :/

      Det kan ta ett par veckor innan man vänjer sig helt vid känslan av en Tempur-säng. Men sen kommer din kropp att tacka dig för att du bytt till världens bästa säng! Enda nackdelen är att det kommer att bli svårt att sova i en vanlig säng sen (på hotell och liknande)…

        Exakt, vi brukade älska att bo på hotell för att de har så sköna sängar, men nu blir vi alltid lite besvikna för inga sängar är så sköna som våra Tempursängar hemma.

          Jag tycker hotell har vedervärdiga sängar ? De är alltid för hårda. När jag provade tempursängen i butiken kände jag att det kommer bli ännu svårare att sova i en hotellsäng men nu när jag ligger i min nya tempur är vilken rutten resårmadrass som helst att föredra.

            Men vad sjukt. Undrar om det är något fel på den?

              Jag tror inte det är något fel på den. Helt ärligt har jag aldrig känt en så mjuk tempurmadrass som den de hade i butiken så det var snarare den det var fel på. Men det var den Jah gillade och förväntade mig. Jag gillar verkligen mjukt underlag men de flesta verkar ha svårt för det och föredrar fastare sängar. Då kanske man inte reagerar så mycket på känslan av tempursängen.

              Tycker det var tråkigt att man inte har öppet köp på ett så viktigt inköp. Nu blir det tjafsigt mellan mig och sambon hur vi ska göra om jag inte står ut med sängen.

      Har du kollat så ni fått det ni beställt?
      Ringa annars och prata med butiken och kolla vad de har för tankar. Hoppas det löser sig ?

    PMS-BESVÄR ?
    Fick i veckan utskrivet Citalopram Sandoz mot pms-besvär, att äta 10-14 dagar innan mens (mitt behov). Något jag inte frågade läkaren, kanske ni som tar/tagit det kan vara gulliga och svara på??
    -Erfarenhet att äta 10mg och samtidigt ta 1-2 glas vin på helgen vid något speciellt tillfälle?

    -Vid ev. planer på framtida graviditet, är detta något som kan påverka?

    -Erfarenhet vid insättningen? Ge mig så mycket info som ni bara orkar ✨

      Biverkningarna är värst i början, så även reaktionen med alkohol. Att mixa med alkohol kommer att förstärka biverkningarna. Jag skulle alltså vara försiktig med biverkningsstärkande alkohol under biverkningarnas starkaste period.

      Själv äter jag Brintellix och om jag druckit mig väldigt full skippar jag tabletten. Tar dom annars kvällstid. Har jag bara socialdruckit lite är det inga problem att ta tabletten.

    Gällande vac*inet – ber om ursäkt på förhand för lång kommentar.

    Jag tog mina första två doser, då jag ville hjälpa till med att minska smittspridningen men även för att skydda andra (t.ex äldre och riskgrupper). Det var en självklarhet för mig – jag ville såklart bidra till samhället och ”ställa upp”. Jag är 24 år gammal, och har därmed minimal risk att bli allvarligt sjuk av covid-19.

    Jag har nyligen bestämt mig för att INTE ta min tredje dos. Varför? För att vac*inet inte har hjälpt med att minska smittspridningen i samhället, vi ser snarare en större smittspridning än någonsin. Allt tyder på, vilket även politikerna sagt flertal gånger, att vaccinet endast bidrar till att man får en mildare sjukdom.

    VARFÖR ska jag då ta en tredje dos? Varför ska BARN ta vac*inet? Min dos kan göra så mycket mer nytta hos någon som
    verkligen behöver den.

    Det är så himla obehagligt vad som håller på att hända runt om i världen, och jag förstår verkligen inte hur det hänger ihop. Kan någon hjälpa mig att förklara varför jag ska tvingas ta en tredje dos?

    Till er som inte alls förstår mina känslor – vart går gränsen för er? 10 doser? 20 doser? 4 doser per år? Kommer ni även ta de nya vac*inen på marknaden, och blanda hej vilt trots att NOLL forskning finns?

      För att du blir mindre sjuk, inte dör, inte hamnar på iva.
      Jag vill inte hamna på iva, vill du?

        Men omikron i sig är ju en mindre risk för att dö och hamna på iva och man ser inte någon skillnad på vaccinerade och ovaccinerade hur sjuka de blir i omikron – så varför ska jag då vaccinera mig med 3e nu när den varianten är dominerande och som inte ens verkar hindras av vaccinet?

          Jag kommer absolut ta tredje dos. Allt för att slippa bli sjuk. Såklart toppen man får ta det.

          Man ser väl visst skillnad! Jag är 50+ och har en massa vänner som har varit symptomfria eller bara haft huvudvärk/hosta med omicron.

            Jag kan säkert rabbla upp minst lika många som är ovaccinerade och som också har haft så lindriga symptom av omikron 🙂

              Jaha…?

                ?

        Som 24-åring är risken för att hamna på IVA minimal. Håller med TS. Narrativet kring vaccinet har ändrats.

        Men har du ens läst och förstått mitt första inlägg?

        Vaccinerade blir ju mer sjukare än ovaccinerade. Alla ovaccinerade jag känner har fått lindriga symtom. Jag hamnde inte på IVA iaf

          Så hur kommer det sig att de flesta som blir inlagda är ovaccinerade…?

            De flesta som ligger på sjukhus nu är vaccinerade. Tror det var 60% av alla inlagda som var fullvaccinerade.

              ”tror” är ledordet här

              Vilken uppdatering följer du ?/? Inte speciellt svårt att få fram rätt fakta och du har verkligen vänt på siffrorna.

          Att du känner ovaccinerade som blivit lindrigt sjuka är liksom inte ett underlag som går att applicera på en hel befolkning.

      Jag är som du. Men jag är 30 år och i riskgrupp, har haft corona och blev allvarligt sjuk. Jag har tagit mina 2 doser men tänker i nuläget inte ta min tredje dos.
      Jag hade kunnat tänka mig att man skulle behöva ta en spruta varje år som är något modifierad för olika varianter (precis som influensaviruset) men nu när smittspridningen skenar, folk blir sjuk trots 3-4 doser och så vidare så känner jag att det får räcka. Jag tar inte fler sprutor innan man vet VARFÖR vi tar dem, hur vaccinprogrammet ska se ut, hur vaccinet ska skydda oss mot kommande varianter och så vidare. Jag inväntar mer forskning men har inte stängt dörren för att ta vaccin igen i framtiden.

      Jag tycker att sättet som regeringen försöker tvinga alla att ta vaccin nu är kasst rent ut sagt, hur de själva har sagt att de vill göra att fler vill ta genom att erbjuda sådant som borde vara självklart till endast vaccinerade. Men som sagt – det hjälper inte. Folk blir ju sjuka ändå. Så bara sjukt att stänga samhället för en grupp människor.
      Blev inte glad när de började prata om att det framöver kommer vara 3 doser som gills som fullvaccinerad och därmed vaccinpass. Hur ofta ska man behöva vaccinera sig då för att hålla vaccinpasset giltigt? Allt är så jävla oklart.

      Precis, det är det här som är skrämmande – hur samhället utvecklas i den här pressade situationen.

        Det som är mest skrämmande tycker jag att de som inte är vaccinerade är riktigt obehagliga i sina kommentarer som är ÖVERALLT, så fort ett inlägg på insta handlar om covid (inte om vaccinet) så kryllar det av kommentarer med får emojis och att vi är helt dumma i huvudet som vaccinerar oss osv med väldigt hård ton, det är såå mycket hat nu.

          Jag önskar att alla kunde visa varandra respekt. Det är sjukt läskigt med detta ”vi och dom”. Oavsett vaccinerad eller ovaccinerad så bör man behandla varandra med respekt. När man börjar dumförklara och håna varandra så gör man bara klyftan ännu större.

          Kan säga att de som är vaccinerade är värre! De öser på som om det inte finns någon morgondag ?

            Ja jag håller med om att vaccinerade är värre. Önskar ovaxxade döden osv. Sjukt.

          Ja och om man anmäler det till Facebbok får man antingen svaret att det inte strider mot deras policy(!) eller att de pga pandemin har kort om folk och inte kan granska inlägget.

        Skojar du? Ni lever i ett av världens friaste länder! Blir matt över erat tänk som mest handlar om det egna ”jaget”.

          Jag är så fri jag kan bli! Dock väljer jag att inte ut och resa och festa utan håller mig hemma med min familj. Men tack för att du frågar! Hur ser du själv på din situation?

            Vad vill du KUNNA VÄLJA då? Om du ska dö eller om du ska gå på nattklubb?

              Är det verkligen de två alternativen idag?

                Naturligtvis inte men hårdrar man det så krävs vaccinpass för att kunna göra saker. För att kunna ha ett levande samhälle men utan att bidra till smittspridningen (och evt död). Vad var ditt syfte med frågan? Du vet ju mkt väl detta.

                Bidra till smittspridningen gör du även som vaccinerad.

                Retoriken är så extrem. ”Booster eller iva?” ”Nattklubb eller dö!”

                Finns inte bättre argument för vaccinet än att alternativet är att dö på iva? det stämmer ju inte ens för 99.9 av alla människor.

                Vaccinpass kan väl ifrågasättas?

          Den allmänna friheten är inte ”jaget”.

        Känns ibland som ett stort socialt experiment alltihopa.

          Ja det är så himla synd om oss jämfört med andra länder. Man måste vara lite lätt svagbegåvad om man tror att staten vill kontrollera oss med ett virus och därmed vaccineringen.

          Varför kan man inte se att staten vill få slut på detta så fort som möjligt då det kostar oss liv men även skatteintäkter (som varje arbetande individ bidrar med). Ju fler som blir arbetslösa, desto mindre skatteintäkter som då ska betala bl.a för ökad behov av sjukvård. Varje arbetslös kostar samhället otroligt mycket varje år.

          Ni som maler på om era olika konspirationsteorier borde börja läsa in er ex på hur ekonomin fungerar.

      För någon vecka sedan kallades alla vaccinmotståndare foliehattar och idag ser lommentseFältet ut såhär. Äntligen vaknar folk!

        Jaaa! ?? Visst är det härligt att se?

        Längtar efter ett öppet spår där covid och vaccinet inte får diskuteras, är så satans trött på detta som tagit upp varenda ös i 2-3 år nu.

          Det är ju en del av allas vardag nu och tror det kommer vara så i minst 10 år till. Så det diskuteras lika mycket som vilket samhällsämnen som helst.

          Nu lever vi ju mitt i detta vare sig vi vill eller inte. Självklart måste det få diskuteras.

            Ja, men varför inte i ett eget öppet spår dedikerat till ämnet så som det var här i bloggen i början av pandemin?

        Läste någonstans att de allra flesta är ”antivaxxers”, är bara en fråga om när man drar sin egen gräns för när det är nog. En del drar den vid första sprutan, andra drar den när vi måste ta en spruta var x:e månad, andra drar den när deras små barn ska vaccineras osv.

          Tyvärr inte. De flesta är fårskallar och följer flocken.

        Jag anser fortfarande att det är osolidariskt att inte ta vaccinet, däremot gillar jag inte utvecklingen mot att inskränka folks rättigheter för att man inte tar ett vaccin.

          Det är inte ett vaccin i den meningen utan en booster. Så argumentet faller redan där.

            Nej, argumentet faller inte alls om man byter ut ordet ”vaccin” mot ”booster.” Vad menar du? Det är exakt samma argument.

              Nej, eftersom det här vaccinet boostar din hälsa om/när dur får covid, men stoppar det inte. Så hur kan det vara osolidariskt mot andra att inte ta det?

                What? Jag förstår på riktigt inte vad du skriver.

                  Alltså, du skyddar bara din egna hälsa lite grann, inte andras, så det är därmed inte osolidariskt mot någon att avstå.

      Kommer inte heller ta min tredje spruta som det känns nu. Verkar poänglöst, som jag fattar det blir alla sjuka ändå. Bättre med handsprit, munskydd och avstånd verkar det som.

        Så du blir hellre jättesjuk än lite sjuk? Det låter ju rimligt…

          Nää, hade covid när jag var ovaccinerad, lite förkylningssymptom och lukt/smakbortfall i en vecka. Det var det. Hade jag inte vetat det var covid hade jag gått och jobbat, det var inte värre än så.

            Anekdotisk bevisföring, kallas detta. Kolla på IVA:s statistik över ovaccinerade/vaccinerade så ser du hur det verkligen ser ut.

              Eh? Vad säger IVAs statistik över vaccinerade och ovaccinerade om din individuella chans hamna på IVA i covid? Givetvis ingenting, du måste ta dina individuella förutsättningar i beräkning (där vaccin kan vara en bland flera andra parametrar).

              Du behöver lära dig att tolka statistik innan du uttalar dig igen.

              Vad pratar du om?

              Anektodisk bevisföring på mina covidsymptom men om jag läser statistiken över vaccinerade och icke vaccinerade på iva så får jag reda på vilka symptom jag hade i verkligheten? Så bra.

              Nej det där är inte anekdotisk bevisföring.

        Det är inte antingen eller, det är både och som gäller. Det är för att folk inte fattar det som smittspridningen ökar.

      Större smittspridning beror ju på att folk skiter i alla riktlinjer.

      Har bokat in min tredje, vill bli av med skiten nu!

        Kommer vi bli av med det med fler sprutor?

      För att det är så vissa vaccin funkar. Ta vaccin för TBE som exempel: dos 2 tas efter ca 3 månader, dos 3 efter 5-12 månader, dos 4 efter tre år och sedan behövs booster-doser vart 5:e år. Här har vi dessutom ett virus som fortfarande muterar eftersom vi är mitt i en pandemi (=otroligt många människor smittas samtidigt). Då behöver ju också vaccinet utvecklas. Så ta dina doser och hjälp till att bekämpa detta nu, snälla!

        MEN snälla, jag hade tagit 100 doser om jag visste att det HJÄLPTE. Det gör det inte – man blir ändå sjuk.

        Min fråga är fortsatt, varför ska jag, som har 0.06% risk att bli allvarligt sjuk (enligt WHO) ta en tredje dos? Alla andra som behöver den, snälla TA FÖR ER. Men varför ska jag, när den inte hindrar smittspridning?

          Men du har ju inte rätt fakta. Du kan bli sjuk, ja. Men risken är mindre, och därför bidrar du också till att minska smittspridningen. Skulle du bli sjuk så blir du dessutom mindre sjuk än en person som är ovaccinerad.

            Risken för omikron är precis lika stor, ovaccinerad som vaccinerad.

              Källa på detta?

                https://www.dn.se/varlden/3-av-4-danska-omikronfall-dubbelvaccinerade-skyddade-mot-allvarlig-sjukdom/

                Har sett statistik på det innan, men har druckit för mycket vin för att orka leta. Detta är första som dyker upp när jag googlar ??‍♀️

                  Detta är en månad gammal information, skulle tro att man kommit lite längre i vad man vet nu.

                  Här kan du läsa varför en tredje dos är nödvändig: https://sverigesradio.se/artikel/omikronvarianten-tar-sig-forbi-dubbla-vaccindoser

                  ”Tre doser ger ett bättre skydd mot omikron. Och andra studier visar att dubbla vaccindoser skyddar mot svår sjukdom och död .”

                    Jag tror tyvärr inte ett dugg på detta. Nu är det inte så många som är trippelvaccinerade, och då är det enkelt att säga att det hjälper mot omikron. Men statistiken kommer vara tydlig om ett tag, tro mig. Jag bor i Danmark, och här är det tydligt att det är oväsentligt hur många doser du har.

                    Oavsett handlade inte min frågeställning om det. Frågan är varför jag ska vaccinera mig en tredje gång, när jag inte riskerar att bli allvarligt sjuk? Jag hade som sagt gärna ställt upp för andra, men när smittspridningen är högre än någonsin vill jag inte ta mer onödiga risker med vaccin som fortfarande är i testfasen. Varför är det så svårt att förstå? det

                      Tycker du resonerar väldigt sunt! Ingen antivaxxer eller annat konstigt. Utan du börjar tänka till, reflektera och lita på din egen magkänsla. Tycker det är betydligt mer sunt än hur många andra reagerar och resonerar idag! Börjar man göra sin egen research så får man fram väldigt bra information. Och då menar jag inte massa konstiga konspirationsteorier om att det är 5G som orsakar sjukdom, chip osv. Utan ren fakta. Dessutom vet alla som är lite mer pålästa att naturlig immunitet slår artificiell alla gånger i veckan. Sen är det super att vaccinet finns då vissa inte skulle fixa att insjukna i covid. <3 Som med allt annat så måste man väga fördelar mot risker när det kommer till vaccin.

                    Känner två unga tjejer som är trippelvaccinerade, båda har covid nu (antar omikron).

              Men snälla, kan alla bara sluta leka WHO här inne? haha

                Desinformationen här inne är ju skrämmande. Fler borde lyssna på just WHO.

              ”Precis lika stor” är den verkligen inte! Vaccinet hjälper där också.

            Man minskar inte risken för smittspridning genom att minska risken för allvarlig sjukdom. Smitta kan man göra även som vaccinerad och med lätta/inga symptom.

              Sannolikheten att smitta som vaccinerad är betydligt lägre.

                Hur mycket är ”betydligt lägre”? Vet du skillnad på ARR och RRR när man pratar om smittspridning och vaccin?

                Nej, risken att smitta andra verkar vara exakt lika stor ovaxxad som vaxxad

      Jag har svårt att förstå varför fullt friska unga individer ska ta vaccin mot covid i huvudtaget! Det är ju sjukvården som är under all kritik . Helt vansinnigt att vi fortfarande skyller på ovaccinerade när det är sjukvården som är nermonterad och vi har minst sängplatser i hela Europa per invånare. Faktiskt är svensk sjukvård under all kritik .

        Jag är vaccinerad men håller med om att det är helt sjukt att vi unga ska missa våra liv (sitta inne och isolera oss) bara för att politikerna inte tar ansvar över sjukvården?

        Minst IVA-platser i hela Europa och fältsjukhusen hade de ju skänkt bort till andra länder?

        Alla har liksom köpt att ”sjukvården går på knäna, vi måste ta ansvar” JA men HUR kommer det sig egentligen? Var är kritiken mot politikerna?

          Det är ju så politikerna kommer undan ansvar gång på gång. De hetsar folket mot varandra istället.

            Hur kan folk acceptera att offra sina liv för sjukvårdens skull?

            Det är politikerna som måste skärpa sig och tar ansvar över landet! Riktigt magstarkt att lägga över ALLT ansvar på oss medborgare.

              Ja.

        De klarar inte ens av att fixa fram tillräckligt många tester. Munskydd fick vi till slut från Kina. Sjukvården är verkligen under kritik.

        Det är exakt det här jag inte förstår! Så himla betryggande att inte känna mig ensam i mina funderingar.
        Som sagt – jag ifrågasätter inte vaccinet i sig, utan varför friska, unga individer ska TVINGAS att ta det.

          Vem är det som tvingar dom? Vad händer om de vägrar? Tortyr? Fängelse?

      Helt ärligt så kommer jag ta de doserna som krävs för att få resa så jag kan träffa min familj. Tycker egentligen att den tredje som jag fått nu borde räcka, men när länder sätter krav på hur många doser man ska ha för att få komma in i landet då kommer jag behöva fortsätta ta dom.

      Lyssnat på Joe Rogans podcast med Robert Malone (en av skaparna av mrna-tekniken i vaccin). Han säger själv att han inte anser barn bör vaccineras med dessa vaccin. Det säger ju rätt mycket…

      Jag tänker med vägra en 3e dos.

        Skottland upplever just nu en överdödlighet hos nyfödda till vaccinerade mammor. För många för att vara en tillfällighet uppger BBC men man vet alltså inte exakt orsaken ännu.

          Åh fy fan. Länk?

          Vilket bullshit. De pratade om ifall det är covid-relaterat förut (INTE vaccin-relaterat) men har nu i de nyaste artiklarna avskrivit det.

            Då har du tyvärr inte hängt med.

      Jag kommer vaccinera mig för att det är det enda som kan hjälpa oss leva så normalt som möjligt, tills smittan har klingat ut. Det skrämmer mig att många tvivlar på dos 3, för då har vi ju inga verktyg längre för att handskas med smittan förutom restriktioner. Och jag orkar inte leva med restriktioner mer.

        Då är det ju tur att vi har vaccinpass så att ni kan sitta inlåsta utan att det behöva drabba oss andra!

          Du kan dock bli smittad av en vaccinerad också. Men att du är vaccinerad skyddar dig mot risken att bli svårt sjuk. Men det skyddet har du väl oavsett om en vaccinerad eller ovaccinerad smittar dig?

          Om vaccinet är effektivt så är vaccinpass onödigt. Och om vaccinet är ineffektivt så är vaccinpass onödigt.

            Bryr mig 0 om att bli smittad, bryr mig bara om att få leva mitt liv som vanligt, och tyvärr är det ni ovaccinerade som hindrar det just nu, eftersom lägre antal vaccinerade = mer restriktioner. Säger inte att det är rätt, men så är det.

              +1

      Skäms nästan för att säga det men håller med.. jag har tagit två doser och känner inte heller för en tredje. Har svårt att beskriva känslan för vaccinet just nu, men om jag säger att ”punchlinen försvann” lite i samband med att fler doser helt plötsligt skulle behövas, så kanske några kopplar vad jag försöker förmedla. Från början var jag mycket övertygad om vaccin och tog det tidigast möjligt, men ja..

        Tog min tredje spruta idag! Känns perfekt att blivit bostad och slippa iva.

          Valet är iva eller tredje sprutan?

      Tänk gärna några vändor till så kanske din tankegång blir rätt någon gång…
      Svårt?
      Kan hjälpa dig:
      Vaccinet kommer hjälpa att avlasta vården. Går inte vården på knäna, kan vi ta bort restriktioner och öppna upp samhället.

      Men vill du fortfarande leva med restriktioner så fine, skippa vaccinet.

      Ps. Unga tjejer är de som drabbats hårdast av långtidscovid. (Din åldersgrupp) så tänk kanske en eller två gånger till när det gäller vaccinet 🙂

        Tänka är väl inte den här målgruppens starkaste egenskap…

    Försäkringsfråga!

    Finns det någon försäkringsexpert här? Jag undrar om det är möjligt att kolla upp om ett objekt är försäkrat och i så fall vilket försäkringsbolag? Det gäller ett objekt som en kommun ska leasa. Vet att det är möjligt om det finns ett regnr men kan det räcka endast med serienr?

    Man får väl ändå säga att det här är en annorlunda fråga så här en fredagkväll ?

      Nej, det finns tyvärr inget gemensamt register för oregistrerade fordon, maskiner eller liknande objekt. Den som äger objektet bör ju dock veta och kunna visa upp ett försäkringsbevis.

        Jag förstår, och det har alltså ingen betydelse om det är en kommun som leasar eller hyr?

          Det som är viktigt är i så fall att läsa i kontraktet så att det inte står att leastagaren ska hålla med försäkring. Men tyvärr finns det inget register över objekt och rent krasst får du själv som ägare välja om du vill ha försäkring för dina saker. Beroende på vad det är så är det heller inte säkert att det finns en specifik försäkring för just det här objektet (namngivet), det kanske är ett övergripande försäkringsbelopp som inkluderar alla maskinerier/inventarier företaget äger.

          Det är bara några få försäkringar som är lagstadgade, ex trafikförsäkring för trafikförsäkringspliktiga fordon (alla trafikförsäkringspliktiga fordon är dock inte registreringspliktiga och finns de inte med i bilregistret finns det heller inget register även om de måste ha trafikförsäkring, ex truckar och hjullastare).

          Sorry om jag rör till det ?

    Någon som nyligen pluggat eller pluggar just nu till barnmorska? Vart isåfall och är ni nöjd med utbildningen?

      Jag läste i Borås för några år sen och det var en riktigt bra utbildning. Fokus på det fysiologiska födandet och att stärka kvinnan, tyvärr ser inte verkligen ut så. Iaf var det superbra lärare och kunskap som jag har nytta av varje dag, även om jag av olika anledningar inte arbetar som barnmorska idag.

      Jag läser på Linköpings universitet, examen om 1 vecka!
      Är jättenöjd med utbildningen. Är dock en väldigt krävande utbildning med mycket praktik.

    Ställde samma fråga för drygt ett år sen och det är helt normalt. Går i perioder. För oss hjälpte det att tex stänga av tvn i god tid och sen prata igenom dagen. Och såklart ha stenhårda nattningsrutiner.
    Det blir lättare snart 🙂

      Bada innan sängdags fungerade bra för min dotter när hon var liten.

    Mer aktivitet under dagen?

      Nu är ju alls barn olika och har olika behov men min dotter är en tjej med extremt mycket energi och jag behöver vara ute med henne drygt tre timmar per dag och då aktiva timmar där hon får hoppa, gå, leka osv. Märker stor skillnad när det tex är dåligt väder och vi är ute kortare tid eller inte alls och bara gör inomhuslekar.
      Men som sagt, alla barn är olika och jag skulle bara testa mig fram helt enkelt men även luta mig mot att det verkligen bara är en fas och kommer vara över snart 🙂

    När man köper en bil (begagnad) hos en bilfirma, hur betalar man då?

      Kort oftast men vissa tar även kontanter 🙂

      Många tar avbetalning.

      Oftast med pengar…

    Om en kille som svar på frågan ”är det kallt ute?” drar åt sin t-shirt så man ser hans nipple som svar på frågan – skulle ni ta det på ett flörtigt sätt?

      Nej.

      Haha ja verkligen! Särskilt om ni är två gaykillar.

        Ja e tjej o han e kille

      Tbh, ja kanske. Inte om det var det enda tecknet såklart men det låter lite flirtigt tycker jag.

      Beror nog på relationen ni har och situationen

      Ja, men inte om han drog ner brallorna och visade hur mycket den lille krympt…

    Trött på att bara få höra att jag gör fel hela tiden av min sambo. Allt är fel. Spelar ingen roll. Vad. Jag. Gör.
    Och säger jag något ”försvarar” jag mig. Ska bara svara Ja och okej.
    Trött på att vara ledsen.

      Du kan välja att lämna.

      Det är inte värt det <3
      Du skriver själv att du är ledsen hela tiden och att det spelar ingen roll vad du säger. Antingen får du prata med honom och säga hur du upplever situationen eller så får du fundera på om det verkligen är den här typen av förhållande som du önskar.

      Parterapi!

      Nej befria honom från detta jobbiga! Gör slut och dra!

        Hur vet du det är en han? Kanske är en hon ?

          Spelar det någon roll?!?

          Svar till ts, om inte barn är inblandat, lämna.

      Det låter inte sunt! Har det alltid varit så eller när började detta? Vad säger Jan om du försöker prata med honom?

        Haha står inte ngt om en manlig sambo ?

          Är manlig sambo. Jag är kvinna ?

      Min man tycker som du, men han gör verkligen inte sitt bästa. Det kvittar hur många gånger jag säger till när han slänger sina saker runt sig, går in med smutsiga skor, stoppar inte ner i diskmaskinen m.m. Han fattar inte att jag blir irriterad för det blir jag som plockar efter honom, sedan surar han för att han känner sig påhoppad.
      Jag håller oftast igen på gnället för att inte tjata, men då blir han ännu slarvigare bara.

        Så han ska fatta att du blir irriterad av hans stök. Men fattar du att han blir irriterad av att få höra det hela tiden?

    Ska ha min första presentation på onsdag (pluggar socionom) efter att ha varit heltidssjukskriven i 2,5 år. Jag hatar verkligen redovisningar. Har tänkt att det inte är lika farligt då det är på distans men jag är så uppskruvad pga det ändå ?

    Har varit sjukskriven pga utmattningssyndrom i 2,5 år och pluggar nog på deltid. Antar att det är mina höga krav på mig själv som gör att det här påverkar min sömn, mitt humör, ont i magen osv…

      Pluggar nu på deltid* ska det stå så klart!

      Åh jag var likadan när jag skulle redovisa i skolan…men det som hjälpte mig var att göra det hela tiden så man vänjer sig till slut. Sedan att öva in det så att man kan det och vet vad man ska säga!

        Visualisera också framför dig hur bra det kommer gå! Vad du ska säga och att spela självsäker trots att man inte är det. Fake it til you make it

          Tack för dina pepp och råd ? Jag har inte ens gjort klart hela min powerpoint än så jag tror att det bidrar till stressen. Blev sjuk efter jul och har varit väldigt trött efter det.

          Jag vet nånstans innerst inne att det säkert kommer gå bra men det spökar alltid i huvudet på mig. Sen är jag nog lite ringrostig efter så lång tid ?

      Jag tror det är bra att ta en funderare kring socionom om du varit sjukskriven så länge. Socionom är väldigt tufft särskilt i början och många pallar inte trots bra hälsa.

        Jag hade precis påbörjat sista året när jag blev sjuk så det är ”bara” slutspurten kvar. Även om den slutspurten är intense så klart ?

          Alltså jag menade yrket, inte studierna.

            Fast ts kan välja att till exempel få kuratorsleg (många deltidsjobb och inte samma stress som socialtjänsten) eller jobba skolkurator (behövs ej kuratorsleg, de är ör sjukvården) eller välja ngt annat på deltid om ekonomin tillåter. Hvb-hem till exempel. Hon måste inte gå på heltid på soc direkt.
            Kommer gå bra och lycka till.
            / socionom

              Mitt mål och drömjobb är just kurator och har varit sedan start. Att jobba med ungdomar, kanske inom skolan ?

              Tack ”Socionomen” för att du ger pepp och hopp! Det är tufft att höra att ”du kanske inte klarar det” när man själv inte har det tvivlet just nu utan börjar se ljust på det hela.

      Det är så oerhört låg nivå på redovisningarna under socionomutbildningen, efter du har sett första gruppen redovisa kommer du bli lugn av att se hur lågt ribban är satt

        Jag blev tryggare efter att ha gjort det några gånger då min klass var så stöttande och fina. Nu är jag i en helt annan klass som jag aldrig har träffat pga pandemin. Jag tänker ärligt talat inte på nivån på redovisningarna, jag fokuserar mest på att överleva dom ?

      Visualisera vad du ska säga, hur allt ser ut. Jag skulle snarare säga ”FACE it til you make it”. Att låtsas vara självsäker kan ibland orsaka ännu mer nervositet. Du får känna vilka känslor du vill, äg då de känslorna och ta dig igenom presentationen ändå! Man behöver inte vara perfekt och självsäker för att ta sig igenom något jobbigt 🙂

        Tack för stödet. Det känns redan bättre av att få så fina svar!

        Är så glad att det är genom Zoom ändå. Kan ha fuskpapper bredvid datorn, sitta i soffan i mina mjukisar osv ?

          Jag brukade minimera Zoom-fönstret och ha hela texten på resten av skärmen. Då kunde jag läsa innantill om jag behövde utan det syntes. Jag slapp även ha ögonkontakt med de som lyssnade, vilket tog bort nervositet och jag kunde då fokusera mer på det jag skulle säga ?

            Jag är ny på Zoom men ska lista ut hur man gör det. Det hade hjälpt mycket. Tack ???

          Skulle annars tipsa om att INTE sitta i mjukisar i soffan. Klä dig som om du skulle presentera på plats, sitt vid ett ordentligt bord osv. För att göra det mer seriöst och man skärper till sig lite då.

      Tips från en som verkligen hatar presentationer:
      Skriv ut ett manus. Alltså inte punkter utan ett manus med allting du har tänkt att säga. Lägg tillomed in talspråk, haha.

      Ett tips om det är så jobbigt att det påverkar din vardag, be att få betablockare utskrivet.

        När jag började högskolan var det så jobbigt att jag hade behövt det, tog ångestdämpande i desperation ? Nu vet jag nånstans att jag klarar det, men jag mår orimligt dåligt över det eller vad jag ska säga ?

    Läs böcker varje kväll!

    Nån fler som saknar spelet skissa och gissa som fanns på passagen.se? ?

      Jaaa! Bästa?

      Jaa! Gud vad jag spelade det! ?

      Jaaa bästa?!

      Åååh älskade det!

      Jaa! Kommer ni ihåg när vissa ritade typ en kuk istället för det man skulle? Jag var en av dom hehe

        Du förstörde spelet

    PMS-BESVÄR ?

    Fick i veckan utskrivet Citalopram Sandoz mot pms-besvär, att äta 10-14 dagar innan mens (mitt behov). Något jag inte frågade läkaren, kanske ni som tar/tagit det kan vara gulliga och svara på??
    -Erfarenhet att äta 10mg och samtidigt ta 1-2 glas vin på helgen vid något speciellt tillfälle?
    -Vid ev. planer på framtida graviditet, är detta något som kan påverka?
    -Erfarenhet vid insättningen? Ge mig så mycket info som ni bara orkar ✨

      Har inte ätit Citalopram mot PMS men mot depression. Påverkades inte annorlunda av att dricka med den och inte med andra antidepressiva heller ?

    Fråga ,,, jag har haft en anställning som tog slut i dagarna. Jag har fått erbjudan om förlängning och jobbade några dagar utan nytt avtal., men kommit överens muntligt om att jag ska skriva på ett nytt snart.. nu har jag fått ett annat bättre erbjudande och vill börja där istället. Vad har jag för skyldigheter till min arbetsgivare?

      Eventuell uppsägningstid, annars inga. Har du inget avtal så har du inte.

    Någon som blivit sjuk nu med omikron som är ovaccinerad? Hur sjuka blev ni? Har två vänner som testats positivt nu, båda trippelvaccinerade.

      Jag antar att jag har omikron. Är inne på dag 3 och har haft feber som gått över, har muskel och ledvärk som jag aldrig känt förut. Varenda kroppsdel gör ont. Lite snorig. Annars mår jag bra, tar Alvedon och Ipren på morgonen och på kvällen och då känner jag mig nästan som vanligt, förutom låg energi och trötthet.

      Jag har fått omikron. Dubbelvaccinerad och hade covid redan mars 2020.

    Det är något med vattnet i vår nya lägenhet och duschen och handfatet ser tråkiga och smutsiga ut väldigt fort. Känns som att det enda jag gör är att städa badrummet 😛

    Finns det något speciellt knep eller medel som förhindrar att kaklet och fogarna ser missfärgade och smutsiga ut efter typ en halv dag?

      Är det mkt kalk i vattnet?

        Ja, jag tror det.

          Bikarbonat och ättika och sen lära sig att leva med kalkfläckar om man inte vill spendera all sin vakna tid med att städa.

      Torka av med mikrofiberrasa och fönsterputs, det ger glans.

      Skrubba med birkarbonat.

    Vilket sommar/vinterprat har gjort mest intryck på er?

      Gillade Markoolios väldigt mycket.

      Miriam bryant. Caroline farberger. I sommar för ett par år sedan.

      Svårt att säga att det kanske gjort mest intryck, men jag gillar verkligen Lasse Kronérs från typ…2013?

      Men det finns så himla många bra och det är svårt att välja egentligen.

      Anna som är med i kvarteret Skatan gjorde ett sommarprat för några år sedan som handlar om hur hon lekte med Barbie som liten. Kunde relatera så mycket till det 🙂

      Björn Natthiko, Stina Wollter, Rasmus Troedson, Jonas Karlsson, Erik Niva är några jag verkligen uppskattat.

      Johan Rockström. Alla, ALLA borde lyssna på det för att förstå klimatkrisen.

      stina wollter och kristian gidlund

      Kristian Gidlund

        Finaste Kristian! ♥️♥️♥️

      Isabella Löwengrip!

      Skoja

      Stina Wollters

    Helt normalt dessvärre ? båda mina barn har varit otroligt svårsövda. Äldsta (som nu är 7) tog det 1-3 h med varje kväll tills hon var ca 5 och nu går det på en kvart och hon lägger sig själv. Lillasyster på 2 år tar 1-2 h varje kväll..men vet att det blir bättre. Får ångest ibland när jag vet hur många timmar vi lagt på läggning ? med nr 2 har min sambo i princip tagit alla läggningar och tittar på ngn sport på mobilen ??‍♀️? funkar för dom. Håll ut! Det kommer bli bättre ❤️

      Haha jaa! Samma. Så sjukt. Speciellt första året när jag var hemma med dom. Så kändes det som jag la halva dagarna på att söva barn? klart man tappar det ibland, vem skulle inte göra det ? men som du säger, det hjälper ju absolut noll.. sen kan det ju vända snabbt! Plötsligt händer det! Håll ut ?

      Kanske läggningen tar tid för att mobilen är framme?

        Det är ju såklart en tanke men efter 5 år av 3 timmars nattningar har vi dessvärre testat alla knep i boken så att säga. Så i vårt fall kan jag säga att det har haft noll påverkan. Sen har man ju såklart inte hög ljusstyrka och skärmen i deras ansikte..

          Tror dock att de fattar att dagen liksom inte är slut för er vuxna och att något spännande är på gång om man har mobilen framme. Brukade själv ha podd i ena örat så att barnet inte alls kunde se när det tog lite längre tid.

    Jag letar en sak som fanns när jag var liten (är född på 90-talet)
    Det var som en tavla man ritade på, gjort av hårdare papp och typ svarta linjer i tyg som skapade en bild och man skulle färglägga innanför dom svarta linjerna??
    Vet inte ens om det finns idag men är det någon som fattar vad jag menar????

      Ja!! Jag vet precis vad du menar! Men vet inte vad det heter ?

      Djeco gör velourbilder (sammetsbilder)

    Tips på helgmiddagar?

    Någon här som testat regressionsterapi? I syfte att få information om tidigare liv. Har läst om detta och blir så orimligt nyfiken, någon som gjort, hur var det, vad fick ni veta?

      Fokusera på ditt nuvarande liv istället

        Det gör jag, läste en bok som nämnde det därav min fråga 🙂

      Hade en bekant för 100 år sen som gjort det, hon tyckte det var bra. Men hon gjorde det nog mest som rolig grej.

    Jag har dejtat en kille till och från i cirka 3 år. Vi har inte varit exklusiva utan vi båda har även träffat andra vilket har gjort att vi ibland inte har hörts på några månader men sedan återupptagit kontakten igen.

    Vi har haft gudomligt sex och jag har aldrig känt mig så bekräftad och sedd av någon förut (inte bara sexet). Nu vill han mer. MEN han är egentligen inte min typ och det är ingen som jag ser framför mig att jag presenterar för min familj.
    Han har fina ögon och fin kropp MEN han har även tatueringar och piercingar – något som jag alltid har tänkt varit Big NO NO när jag dejtat och jag har inte dejtat någon annan kille med dessa attribut. Och med tatueringar så har han även en liten i ansiktet, tatueringar på hals, på händer. Och jag (och min familj) har fördomar om ”sådana” människor, vilket gör att jag tror inte att han skulle bli accepterad av min familj. På grund av detta vet jag inte heller om jag vågar satsa på att försöka något mer och större än det vi redan har, samtidigt som jag ju så klart inte kan säga detta till honom och jag vill inte såra honom. Samtidigt är jag rädd att förlora honom helt och hållet om jag inte vågar satsa nu då han uppenbarligen inte vill köra med dessa villkor längre..

      Känns som att din bild av vem som du ”egentligen” ska vara tillsammans med inte matchar med verkligheten vilket känns vanligt. Pratat med en kvinna på en middag som trodde aldrig hon skulle vilja bli tillsammans med någon som är kortare än henne men hon är nu i en långvarig relation med någon som faktiskt är kortare än henne.

      Vore tråkigt att förlora kille som du verkar bry dig och tycka om och låta det bli till en what if situation som du tänker på i flera år framåt.
      Tänk om din familj faktiskt accepterar och tycker om killen efter första mötet (eller kanske efter några träffar)?

      Har du dejtat honom i tre år och ändå tvekar pga tattoos etc, då är det nog bara sex som ni har gemensamt och du borde nog avsluta helt och gå vidare.

        Bra poäng!

        Jag tvekar för att jag är orolig för vad min familj ska tycka – inte för att jag inte kan vara med honom pga tatueringarna. Vi har massa andra intressen gemensamt 🙂

          Om du känner så är du inte värd den killen, stackarn? Det är 2022

            Berätta gärna om den gången som du så självklart sade upp kontakten med din familj och släkt på grund av en kille – så får jag höra hur enkelt det beslutet var 🙂

              Men då är det nog dags för terapi för dig och din familj om det är på den nivån att dom säger upp bekantskapen med dig pga att en fin kille du träffar är tatuerad ? Hör du inte själv det orimliga och oerhört nedvärderande i det? Lämna killen ifred.

                Jo, och det är därför som jag ber om tips?
                Du får gärna komma med konkreta råd istället hur jag kan presentera honom för familjen på ett fint sätt, hur jag kan bemöta mina föräldrar och syskon när de kommer med sina åsikter eller annat konstruktivt.

                Jag förstår att inte alla kan sätta sig in i det här eftersom alla har föräldrar och familjer som är woke och öppna. Men verkligheten ser inte ut så för alla, hos mig gör den inte det.

                  Det finns tyvärr inget annat sätt än att sätta dig ner med din familj och förklara läget. Det jag reagerar på är ju att du säger att dom aldrig kommer acceptera det? Så det verkar som att dina enda val är att lämna honom eller stå på dig för din familj och vara med honom oavsett konsekvenserna. Jag tycker inte det är fair så som du kör nu och berövar honom chansen till en fin relation vilket det låter som ni ändå skulle kunna ha. Så det finns inte så mkt konkreta råd. Antingen gör du slut eller så tuffar du till dig och berättar för familjen oavsett vad konsekvenserna kan bli ?

          Iofs från en låt om att vara lesbisk men går att applicera på mycket i livet:

          ”Vad min mamma tycker spelar ingen roll, jag ska vakna upp imorgon och vara glad!”

      Lev ditt liv för dig själv och inte för din familj annars är risken stor du aldrig blir lycklig. Hade skämts ihjäl över vara så ytlig och ha såna trångsynta människor omkring mig.

        Ja, jag skäms också över mina tankar, för uppenbarligen attraheras jag av honom trots detta och han är den snällaste och mest omtänksamma människa som jag känner.
        Men det är inte bara utseendet som jag vet att min familj kommer att ha åsikter om, utan även vad han jobbar med, att han inte kan så många fina ord, att han särskriver och har svårt med språket (tror att han har dyslexi men vi har aldrig pratat om det). I min familj är det viktigt att prata och skriva korrekt och de flesta har hög utbildning och fina jobb och han passar liksom inte in i den imagen.

          …alltså wtf ? Stackars kille!

            Tack för ditt kloka råd! 🙂

              Verkligen stackars kille som du säger är så snäll och omtänksam. Skärp dig och commita eller låt honom va så han kan inte nån som inte skäms för honom och har sånna värderingar som du och din familj .

                Hade beslutet varit så självklart för dig om du visste att kontakten med hela din familj och halva släkt stod på spel? Oavsett hur mycket du gillar killen i fråga?
                Jag kan ju liksom inte styra över vad min familj har för värderingar men jag kan absolut välja att inte umgås med de som har dessa värderingar. Men det skulle också innebära att jag säger upp kontakten med mina 6 syskonbarn vilket jag inte lika lätt är redo att ge upp. Skulle du?

                  Vad är allt det här pratet om att säga upp kontakten? DU måste inte säga upp kontakten med någon, om du inte vill, oavsett vem du är eller inte är ihop med. Om din familj säger upp kontakten med dig för att du är tillsammans med någon de föraktar, ja, då kommer de från typ 1800-talet, och du kan inte göra någonting och de hade lika gärna kunnat bryta med dig av något annat futtigt skäl.

                Jag skulle inte säga att jag har samma värderingar som min familj, därför jag ber om råd hur jag ska bemöta deras åsikter.
                Har du några tips? Kanske rentav några egna exempel?

                  Är det din familj eller du som ska vara tillsammans med din kille?!?

          Åh lite klassförakt. Fint! Gör killen en tjänst och säg upp kontakten med honom.

            Tack för din synpunkt!
            Jag hade hellre tagit emot tips och råd för hur jag kan introducera honom för familjen på ett bra och fint sätt. Hur jag kan ha den här diskussionen med familj och släkt. Men ÖS ständiga råd är givetvis ”DUMPA”, ”GÖR SLUT”, ”GE UPP!” 🙂

            Hur bemöter du själv rasism och klassförakt i din närhet? Kanske du har några kloka ord att komma med?

              Ja, jag har en tex en släkting jag tyvärr inte kan undvika vissa högtider som drar både sexistiska och rasistiska skämt. Jag säger ifrån, typ som en förälder som behöver lära upp sitt barn. Går inte in i några långa diskussioner men påpekar _och upprepar_ att man inte säger n-ordet och att skämten om korkade blondiner är ganska så förlegade, inte okej och inte alls roliga.

              Du är en vuxen människa och bestämmer själv vem du vill hänga med. Jag vet inte vad ni gillar att göra som familj men fika eller gå ut och ät tillsammans och presentera honom? Det är väl inte dom som ska hänga med honom, de får väl acceptera den person som deras dotter väljer? Om de påpekar att han inte är ”fin nog” för er familj kan du väl säga att du tycker det är ofräsch med klassförakt.

      Strunta i vad din familj har för åsikter ❤️ Hur kan du ens lägga det som något viktigt? Jag är gift med en muslim. Min familj är väl lite lätt rasister men det struntar jag helt i ??

      Du har alltså sex med honom men han är inte tillräckligt ”fin” för att träffa din familj.

      Snark på dig.
      Väx upp

        Snark på dig också vilken dryg kommentar.
        Vi har aldrig tidigare varit i det stadiet att det ens har varit tal om att träffa varandras familjer. Jag har således inte heller träffat hans och det har liksom aldrig varit aktuellt.
        Vi har dejtat, gått ut på middag, gått på bio, gjort utflykter, haft filmkväll, haft sex, lagat god mat hemma, umgåtts och DEJTAT men inte exklusivt. Det har alltså varit okej för oss båda att både dejta och ligga med andra och det har inte varit några konstigheter.

          – Siri, spela S8er Boi med Avril Lavigne.

            *Sk8er Boi

      Stackars kille. Gör hnm en tjänst och avsluta för fan.

        Varför är det synd om honom ? 🙂

          För att du är sjukt ytlig som väljer bort vad som verkar en toppenkille för att han har tatueringar.

            Då har du inte läst ordentligt.
            Det som gör att jag tvekar är på grund av hur min FAMILJ kommer att reagera då han inte passar in i DERAS mall. Jag vill därför skydda denna ”stackars” kille från att sitta på familjemiddagar där personer hade behandlat honom som pesten.

              Du får nog ta och inse att du inte får nåt medhåll här ? Du och din familj framstår som hemska ytliga och rasistiska utifrån va du berättar ☺️ låt honom vara bara!

          Hårt men sant: han är för bra för dig. Du förtjänar honom inte.

            Förtjänar jag honom inte för att min familj har de värderingar som de har?
            Logiken?

              Du gömmer dig ju bakom din familjs värderingar. Inget hade hindrat dig för att stå upp för din snubbe men det gör du inte. Sen skyller du på din familj. (Ursäkta om jag är hård med dig men problemet är inte din familj utan du & din brist på integritet)

                Det är lätt att döma och vara hård när man inte har hela bakgrunden berättad för sig – så det är helt ok att du dömer på felaktiga grunder.

                Berätta gärna när du själv har stått upp för någon (bekant, vän eller okänd för den delen) när den har utsatts för rasism, klassförakt eller osunda värderingar. Kanske det är något exempel som jag kan ta med mig i diskussionen med min familj?

                  Menar inte få dig att må dåligt! Om du seriöst behöver hjälp hantera din familj tycker jag att du ska vända dig till psykolog. Annars kan ett sätt att hantera bara vara att inte hantera alls, låt de ha sina åsikter om du är tillräckligt säker i dina egna- det är ju din kille och vad din familj anser har ingen betydelse i det här fallet- du är vuxen och kan fatta egna beslut.

      Hade du velat ta det längre om det inte vore för tatueringarna?

      Känns som en himla trist (och förlegad) anledning att inte gå vidare med någon. Tatueringar eller piercingar säger ju inget om hur en person är.

      Min man är väldigt tatuerad och en väldigt bra man och pappa. Om min familj inte accepterat honom pga en så ytlig sak, så säger de ju mer om vilken unken människosyn de bär på.

        Ja, det hade jag. Eller egentligen tror jag att jag vill det också men han kommer aldrig bli accepterad i min familj och jag vet inte om jag är beredd att ge upp det. Särskilt inte då jag har många syskonbarn som jag värnar om och vill behålla kontakten med.
        Tatueringar och piercingar är ungefär samma som att jag skulle ta hem en person med utländsk härkomst. Skulle liksom inte komma innanför tröskeln hemma hos mina föräldrar.
        Mitt ex levde upp till alla deras förväntningar han var fotomodell-snygg, rik och framgångsrik men jag har fan aldrig varit så olycklig som i det förhållandet. Men alla pratar fortfarande om hur snygg han var på familjemiddagar.. Den nivån på samtal.

          Du kan alltså inte ta hem någon av utländsk härkomst? Vad är det för dömande familj egentligen? Låter helt fruktansvärda av det du skrivit här

            De drar alla utländska över en kam, alla med härkomst utanför norden är kriminella som man ska passa sig för.
            Ja, och det är mycket det som gör att jag tvekar att inleda något mer seriöst. Jag vill skydda den här personen från min familj som har dessa åsikter.

            Svar i modd.

          Seriöst? Utländsk härkomst? Är dina föräldrar rasister?

          Men jisses…klipp navelsträngen? Hallå? Eller visst, dumpa honom då för att tatueringarna inte passar och ge honom en ärlig chans hitta en vettigare tjej än dig som har lite ryggrad.

            Då du inte har hela min bakgrundshistoria med dig tycker jag att du är lite onödigt hård i dina ord.
            Dela gärna med dig av egna erfarenheter eller konkreta tips och råd som kan hjälpa mig i situationen istället 🙂

              Hmm, sorry om för hård men syftet var få dig att grow some balls och inte att vara taskig med dig. Det låter som att du vill ha hjälp få din familj att ändra sig och helt plötsligt bli accepterande, toleranta & älska killens tatueringar? Det kommer såklart (tyvärr!) aldrig hända- det du behöver hjälp med är nog att acceptera att de är som de är. Och ha ryggrad/mod att välja en kille du gillar, inte dem.

              Vi har ju bara den bakgrunden du har gett oss. Vill du att svaren baseras på mer så får du ge mer.

              Alla i din familj är välutbildade och har bra jobb och samtidigt tror de att alla utländska är kriminella?

              Du är ett troll. Alla välutbildade i Sverige idag har massor av utländska kollegor och vet att inte alla utländska är kriminella. Du hittar på.

          Alltså jag fattar verkligen. Nyfiken fråga – hur hade din familj reagerat på om det var en tjej du blev kär i? Och vad hade du gjort då?

            Det hade varit lika otänkbart.
            En annan i släkten är bisexuell och blev tillsammans med en tjej i unga 20års åldern och hon blev då utfryst totalt, förutom av mig som givetvis fortsatte att umgås med henne, hon är min bästa vän. Men av släkten blev hon inte välkomnad igen förrän hon hade kommit över sin ”fas” och blivit tillsammans med en man.

              För där kan jag tycka att valet är mer självklart. Du väljer själv hur du bildar DIN familj, annars kommer du ångra dig på dödsbädden. Typ, har du verkligen levt DITT liv, eller har du levt ett liv enligt någon annans instruktioner?

              Så om jag riskerade att bli utstött av min familj för att jag blev bottenlöst kär i en tjej, som också var kär i mig, och vi båda ville mer – då hade jag inte haft så svårt att säga hejdå till familjen. Jag menar, älskar de mig inte för den JAG är så behöver jag inte dem i mitt liv överhuvudtaget.

              Så om du känner lika med den tatuerade killen, så ja. Fast jag personligen tänker att det kommer fler killar, som inte är tatuerade i ansiktet och som du säkert kommer bli jättekär i. Att han ser ut som han gör är ändå konsekvenser av de val han har gjort. Medan etnicitet och kön är inte något man kan påverka.

                Fast va? Det där argumentet (det kommer väl fler killar utan tatueringar) hade du ju lika gärna kunnat dra om din tjej? Du blev väl förälskad i en människa, inte den absolut enda kvinnan på jorden som var ledig. Om mamma & pappa har synpunkter på lesbisk utlänning ska man följa sitt hjärta men om de har synpunkter på tatueringar ska man vänta tills man hittar någon som inte är tatuerad? Det låter orimligt- han är ju den han är/med/utan tatueringar.

                  Genom att förneka sin kärlek till någon av samma kön så förnekad man också sig själv och vem man är. Därför skulle det vara rimligt att lyssna mer till sig själv där än till familjen.

                  I det här fallet som TS beskriver så är det mer en kille hon gillar. Förmodligen har hon gillar andra killar innan och kommer säkert bli handläst förälskad i 10 killar till under sin livstid. Är det värt att bryta upp med familjen för just that one guy? Förmodligen INTE.

                    Fast nej- jag tycker att det är exakt samma sak. Förneka sin kärlek till en tjej, en utlänning eller en kille med tatuering. Om du tycker hon kan vänta på att bli förälskad i en kille utan tatueringar kan du lika gärna be nån ”vänta” på att bli förälskad i en svensk eller någon av motsatt kön (vi är ju alla lite bi, kom igen- 15 år senare hade du säkert blivit kär i en man…obs ironi). Det är ju personen man blir kär i, inte könet, etniciteten eller tatueringen. Om inte du ska behöva förneka din kärlek ska inte hon heller behöva göra det.

                    Fast det kan du ju inte veta, det kan ju lika gärna vara så att det här är den sista killen hon blir kär i. Dessutom kan det bli svårt att komma över om man brutit med någon mot sin vilja (vilket det ju låter som i detta fall).

                    Är kontakt med familjen värt så mycket att man faktiskt låter dem bestämma vem man ska ha ett seriöst förhållande med eller inte? Förmodligen inte.

              Utifrån det här så tror jag inte att du har någon hjälp av tips på hur du ska introducera honom. Det verkar vara en extremt trångsynt familj, inte bara lite fördomar. Du måste nog välja familjen eller killen.

              Du är inte trovärdig. Du beskriver din familj som välutbildad medelklass och försöker påstå att de har fördomar mot folk från utlandet och folk som är gay? Det är påhitt allt det du skriver. Svensk medelklass av idag är extremt medveten om att sånt där är fel.

                Är du totalt naiv eller? Finns sjukt många rasister och fördomsfulla människor bland medelklassen trots att det ”är fel”.

                  Hon skriver att familjen tror att alla med härkomst utanför Norden är brottslingar. Det är helt enkelt inte trovärdigt. Är man så välutbildad som hon skriver att de är så har man haft både studiekamrater och kollegor från övriga världen.

                    Newsflash: man kan ha fördomar trots att man träffat och umgåtts med folk från övriga världen.

                    Hur gammal är du?

                ??? Förlåt men din självbild är jätterolig. Är du seriös?

          Det låter väldigt sorgligt faktiskt.
          Jag tycker att det är dags att DU väljer med hjärtat nu och struntar i vad din familj anser. Han låter ju uppenbarligen som en fin person som du tycker mycket om. Fattar att det måste vara tufft men du kan ju inte välja en partner utifrån vad din familj vill ha. Det kommer troligen aldrig göra dig lycklig.

          Vad tror du skulle hända om du dels förbereder den här killen på hur din familjs människosyn är och sedan berättar för din familj att du träffat en kille som gör dig lycklig och som du tycker mycket om och berättar det här som du är rädd för, och ber dom att behandla han väl och respektera ditt val?

          Tror du att dina syskon skulle hindra dig från att ha en relation med dina syskonbarn om de får träffa honom?

      Fina ögon och kropp men tatueringar som förstör, och inte din typ, är din beskrivning av honom. Låter superytligt. Du låter ju inte kär överhuvdtaget. Tycker det mest rättvisa är att släppa honom och låta honom (och du) hitta någon som är kär.

        Nej, det är inte min beskrivning av honom, det är din tolkning av min beskrivning.
        Själv känner jag mest en rädsla för att bli utstött från familjen om jag skulle välja att gå vidare och det är väl därför som jag själv inte heller har släppt fram några mer känslor än de jag har då jag hela tiden har tänkt att det inte är någon idé.

          Är det verkligen en förlust att förlora en familj som dömer någon för ens tatueringar och inte blir lyckliga över sin dotters lycka?

            De som jag mest bävar över att förlora är ju mina små syskonbarn som fortfarande är väldigt små och har inget med saken att göra. Känns riktigt sorgligt att de ska behöva fundera över vart moster/faster tog vägen och bara försvann ur deras liv, från att umgås med barnen (med och utan föräldrar) flera gånger i veckan, hämta på förskola osv.

              Jag har en släkting med GALNA åsikter. Alltså helt sjukt på alla sätt och vis. Jag älskar trots det släktingen men inte åsikterna. Man måste inte bryta, det fungerar att tänka ”okej, sådär tycker hen- det gör inte jag.”

                Min familj är inte så storsinta i sina tankar och de kommer göra situationen obekväm för alla om det är något som de inte gillar. Så att mötas i att man är överens om att vara oense finns liksom inte i vår familj.. 🙁

                  Hahaha, min släkting är likadan- det är en vandrande social härdsmälta 🙂 Det är JAG som är storsint och accepterande, något som går att öva upp. Jag låter helt enkelt inte hens beteende och åsikter påverka mig.

          Sorry men jag tycker inte du låter som en partner han förtjänar. Släpp honom, han förtjänar bättre. Kommer inte linda in mitt svar i bomull. Jag skulle aldrig vilja vara tillsammans med någon som tänker som dig

            +1000 på denna!

            Hoppas verkligen TS lyssnar på denna kommentar. Det är synd att man inte kan varna den här stackars killen på något sätt ?

      Jag har massor av tatueringar över hela kroppen och FAN vad ledsen jag hade blivit om en person jag träffat så länge tvekar på att inleda något mer enbart pga inte fin nog för familjen. Fy så ytligt.

        Det som spelar in till stor del att jag tvekar är ju att jag vill skydda honom från min familjs åsikter och värderingar. Jag vet att de inte kan hålla masken om vi kan komma på besök – de hade med både blickar, uttryck och kroppsspråk signalerat att han inte är fin nog.

        Om du hade en partner som älskade dig men vars familj hade dessa åsikter som min har. Hur hade du då velat bli presenterad för familjen? Är det något jag som eventuell partner kan göra innan katastrofen är ett faktum? Jag vill ju liksom inte att han ska må dåligt eller känna sig otillräcklig på något vis – men jag är säker på att min familj hade visat tydligt att de inte tycker att han är bra nog för mig.

          Men berätta för honom om dina tankar. Säg att du vill men att du är rädd för din familjs reaktion och beskriv hur de är. Det är ju faktiskt inte bara ditt beslut. Hade någon jag dejtat beskrivit sin familj på detta sätt och sagt att hen funderade i de tankarna du gjort här ovan hade jag avslutat det själv. Bara värre att dra ut på det, din familj lär ju inte ändra sig och det är något han också kommer behöva ta ställning till.

            Tack för dina ord. Givetvis behöver jag prata med honom om det här. Men det känns jobbigt så klart då jag inte vill såra honom och jag vill inte att han ska tro att JAG tänker så om honom. Jag vill ju inte att han ska börja fundera över huruvida han duger eller inte.. 🙁
            Men som du säger, han måste få veta sanningen om min familj och fundera över vad han tycker och tänker om det.

            Klart att de kan ändra sig. För de tror sig nog nog veta hur alla tatuerade är. Men nu mer är det ju vanligt i många lika kretsar och deras fördommar kanske stryker på foten

          Du har ju egentligen inte så många val – antingen står du upp för honom, förklarar för din familj att det är honom du vill vara med, att han gör dig lycklig och att de får acceptera det. Och så får du ta konsekvenserna av det.

          Eller så får du helt enkelt avsluta det med killen för att du inte vill gå emot din familj.

          Vad du helst vill göra vet bara du. Men som sagt – killen kanske inte heller vill gå in i något mer seriöst med någon som har en familj med åsikter som din, tycker ni bör prata om det.

          Vad jobbigt det måste vara med en så dömande familj. Förstår att du vill skydda honom och någonstans också dig själv.

          Du har egentligen två val, leva ditt liv som du vill men att det kostar dig en nära kontakt med de barn i släkten du gillar eller att du fortsätter spela efter deras ”regler” och väljer en partner och ett liv de kan acceptera. På ett sätt kanske ett ställningstagande från din sida kring att du inte accepterar att din familj behandlar din partner (om ni nu blir ihop) illa kommer hjälpa syskonbarnen att slippa bli offer för den kultur ni har i er släkt. Troligen finns det fler som inte håller med om det inskränkta, tex din kusin. Det är sorgligt att förlora nära kontakt med sin ursprungsfamilj men du kan ju bygga upp en egen familj med barn och vänner istället

            Tack för din förståelse och dina ord. <3

            Hur ruttet än familjen beter sig så är det, precis som du säger, en sorg att gå miste om sin tillhörighet liksom. Men jag önskar så klart mina syskonbarn än friare uppväxt och när jag är med dem peppar jag dem att gå sin egen väg, vara snälla, respektera andra och vara inkluderande.
            Klart det skulle ha större genomslagskraft om de såg dessa värderingar i handling istället.

            Jag blev själv utfryst från släkten redan som barn men fick på nåder komma tillbaka (i den åldern man fortfarande var beroende av sina föräldrar). Detta är givetvis ett trauma i min barndom hur jag övergavs av mina föräldrar vilket har gjort att jag har en otrygg anknytning och nu försöker pleasa mina föräldrar för att de inte ska stöta bort mig igen. Osunt men den mänskliga verkligheten.

              Låter inte som ett friskt familjeförhållande direkt om de sagt upp kontakten med dig tidigare och hur de har behandlat fin kusin. Är dom religiösa eller anser de sig endast vara ”finare”? Hursomhelst så verkar du ju inte kunna släppa taget om dem så då har du ju inget val än att dumpa killen då de aldrig kommer acceptera honom.

              Det låter väldigt osunt och det är ett steg på vägen att att du insett att det är så. Att cred till dig som försöker visa barnen ett annat förhållningssätt.

              Du behöver nog prata ordentligt med nåt proffs om det du varit med om och hitta ett förhållningssätt gentemot främst dina föräldrar för att bli mer fri. Du kommer ju behöva acceptera att dina föräldrar troligen aldrig kommer ändra sin inställning, för att göra det måste de ju konfronteras med all smärta det orsakat dig och andra och de låter inte som typen som kommer göra det.

              Du får söka dig till en partner som har en riktigt bra familj du kan vara en del av. Finns många varma och normala familjer där ute.

              Har du någon kontakt med en terapeut?

          Är ni religösa? Sekt? Jehovas?

            Jag tror hon hittar på. Hon skriver att de är så välutbildade och har så bra jobb, samtidigt ska de alltså tro att alla med annat ursprung än svenskt är brottslingar? Och de är homofober? Det vet alla välutbildade att det inte är så, man har kollegor från andra länder och kollegor som är gay. Berättelsen håller inte.

              Driver du? Tror du att utbildning och klass ger immunitet mot rasism, homofobi, idioti, elakhet, allmän inskränkthet etc etc etc?

      har han några andra attribut än kroppsliga? Fina ögon men tyvärr tatueringar. Hur är han som person då?

        Snäll och omtänksam har jag ju skrivit? Vad mer letar du efter? 🙂
        Har också skrivit att vi har flera gemensamma intressen som vi utöver tillsammans.

      Du vill äta kakan och ha den kvar, det fungerar inte.
      Det är inte så komplicerat, vad vill du?

      Vill du inte ha ett förhållande – gör slut.

      Vill du ha ett förhållande – prata med din familj och våga stå för ditt beslut.

      Sättet du skriver får mig dock att tro du använder din familj som ursäkt. Kan det finnas en del inom dig som gillar honom endast för att han är olik din vanliga typ och mer ”spännande”?
      Men egentligen är du inte intresserad?

        + 1

      Vad är anledningen till att han har tatuering i ansiktet? Det brukar väl kriminella gängmedlemmar ha, när de förlorat en ”broder”. Har han trasig uppväxt? Drogproblem? Suttit inne? Det finns en anledning till varför folk (dina föräldrar i det här fallet) har fördomar. De brukar vanligtvis stämma.

        Han har aldrig hållit på med droger eller suttit inne.
        Däremot har han agerat övningsobjekt till polare som har utbildat sig till tatuerare.
        Han har ingen tår intatuerad i ansiktet (är väl det som brukar stå för att ha suttit inne/förlorat en broder?) utan han har en tatuering vid örat typ.

        Jag har tatueringar i ansiktet ? aldrig provat en drog eller varit inblandad i kriminalitet . Du måste som TS familj och släkt ?

        Sjukt skabbigt med ansiktstatuering

      Alltså vad är det för fel på folk???

      Lyssna inte på alla idioter i kommentarerna TS. Du förtjänar inte att bli bemött på det här sättet.

      Din situation låter tuff, men jag tycker ändå att du ska lyssna på vad ditt hjärta säger. Det verkar som att du verkligen tycker om den här killen och man ångrar sällan saker man gjort, mer de saker man inte gjorde. Fundera på hur det hade varit längre fram om du inte gav det en chans. Hade du ångrat dig? Jag tror att det svaret säger mycket ?

        Varför kallar du folk för idioter?

          För att TS har inte valt sin familj, sin uppväxt, sin uppfostran och vad hon än väljer i den situationen hon är i nu kommer förmodligen att ta hårt på henne. Hon ska välja mellan pest eller kolera och på det sitter ett helt kommentarsfält och vräker ur sig hur vidrig både hon och hennes familj är. Det är att sparka på någon som redan ligger ner i min mening.

          Jag tolkar det som att TS är medveten om hur hennes familj är och vad de har för värderingar, hon förstår att hon själv fått med sig en del från dom (t.ex. det här om tatueringar). Nu har hon träffat en person som motbevisar de fördomar både hon och hennes familj har/har haft.

          Är det bara för mig det här är självklart?

            Tycker ofta att folk är lite för hårda här i ÖS, men jag tycker dock inte att ts uttrycker att ”hon har träffat en person som motbevisar de fördomar både hon och hennes familj haft”, eftersom hon fortsätter uttrycka sig både fördomsfullt och nedlåtande om killen – främst i originalposten. Jag får känslan av att hon gömmer sina egna känslor – dvs tvivel på om han kommer passa in i HENNES liv – bakom sin familjs åsikter för att slippa erkänna för sig själv/andra att hon är ytlig.

              Hur kan hon fortsätta uttrycka sig fördomsfullt i originalposten?

              Därefter har hon ju förtydligat att han är snäll och omtänksam och att de har gemensamma intressen. Hon är rädd för familjens reaktion, både för som och för killens skull. Man väljer tyvärr inte sin familj, men man växer upp med den och det är självklart svårt att välja mellan en kille och familjen.

              En jättejobbig situation!

                Tycker det är märkligt att familjens hemskheter kommer upp när folk börjat kritisera hennes ytlighet och att killen förtjänar bättre?

                Jag köper det inte. Tror att hon inte gillade kritiken om ytlighet och kan inte stå för att det lika mycket handlar om att han inte passar in i hennes eget liv och inte bara föräldrarnas, och sätter sig själv i offerposition för att få medlidande och slippa ta åt sig av kritiken. Det är vad de gamla grekerna skulle kalla för ”efterhandskonstruktion”.

            Folk har gett sin syn på situationen det blir inte idioter bara för att du inte tycker det är tillräckligt.
            Jag tycker dock inte det du säger är självklart, du utgår ifrån att blomman vill ha ett förhållande, själv tolkar jag inte det så, inte bara pga hennes familj utan de känslor hon skriver.

            Tack för att du orkar stå upp för en anonym på nätet och ta diskussionen <3

              Självklart ❤

          Detta är ju ett diskussionsforum. Ibland får man på nosen om man har fel och folk inte håller med en ?

            Hur kan stackars ts ”ha fel” när hon ber om råd pga komplicerad familj?

            Tänk gärna efter 1 eller 2 gånger på hur du uttrycker dig. Finns ingen anledning till den hårda tonen.

              22:05

              Jag tänker oftast 500 gånger längre än average på tonen här men ibland blir till och med jag förbannad.

              Tack <3

              Hennes första inlägg handlade dock inte bara om råd pga hennes familj, hon uttryckte osäkerhet över sina egna känslor och därför fick hon svar därefter.

            Även om det är ett diskussionsforum så tycker jag att man kan visa lite känsla. Den här situationen finns det heller inget ”facit” på. Ingen kan säga att det är varken fel eller rätt.

              Nej Sofia det är precis tvärtom. Man behöver inte ha ” känsla ” eller anpassa sig. Om man inte tål att få kritik eller ta en diskussion har man inget här eller på andra forum att göra. Alla får tycka och säga vad som vill ?

                Om man vill ha på sitt samvete att få andra människor att må dåligt så visst, då behöver man inte ha känsla.

                För mig är det viktigt, uppenbarligen inte för vissa andra.

                  Hoppa ner från dina höga hästar, du kallade folk för idioter ovan – varför är det ok?

                    Varför tar du åt dig så hårt?

                    Det är aldrig nice att kalla andra idioter, det tar jag på mig, men en del personer i det här kommentarsfältet är så okänsliga att det på riktigt är så jag känner för dom.

                      Men ser du inte det orimliga i det du skriver? Du säger att du känner folk är idioter och rättfärdigar det med att det är på riktigt så du känner.
                      Men folk som kommenterar blomman och killens relation på ett sätt DU inte tycker är stödjande kallar du för idioter.

                  Haha verkligen hoppa ner från dina höga hästar ? Ingen här har kallat TS för några fula ord eller varit orimlig och elak. Endast called her out för hennes beteende och varit ärliga utifrån hur hon själv har beskrivit situationen. Och om TS mår dåligt är det endast för att hon får bekräftat att detta är ett rätt pissigt beteende mot killen.

                    Ingen har förståelse för var hon kommer ifrån, ingen tänker att det faktiskt inte behöver komma from a bad place. Hur ska någon kunna ändra sig när man bemöts av det TS blivit bemött av?

                    Sitter gärna på mina höga hästar en stund till.

                      Då får du sitta där och dingla själv ? Eller ja kanske med TS då ?

        Tack, nu blev jag alldeles tårögd så fina ord <3

        Jag tror absolut att jag hade ångrat mig. Jag saknar ju honom när vi inte är med varandra, drömmer om honom när vi inte har setts på ett tag och så vidare. Jag tror att jag i alla framtida förhållanden hade funderat på hur det skulle vara om det istället var han och jag.
        Kanske måste våga lita mer på min egen känsla och våga satsa på oss <3

          Alltså det spritter typ i kroppen på mig av att läsa vad du skriver ? Det låter verkligen som att han är någon du inte ska släppa! I den bästa av världar så kommer din familj att se honom med samma ögon som du så småningom. Om inte så har du iallafall stått upp för både honom och dig själv. Det hjärtat säger är det som är rätt.

          Jag tror att det kan vara bra, som någon längre upp skrev, att förbereda både honom och din familj på vad/vem dom kommer att möta. Du är knappast ensam om att ha föräldrar med skeva värderingar och det finns gott om par som har liknande struggles.

          Håller tummarna för dig och för er ❤

          Sök hjälp hos terapeut för att hantera situationen. Det hjälper att ha någon att diskutera med som kan bekräfta dig i dina val och känslor. Det jobbiga i din sits är att du vill att familjen ska göra det men det kommer inte att hända, ibland är folk helt enkelt som de är och släkt och familj hör verkligen dit. Så du kan fokusera på hitta olika strategier för att det inte ska bli för betungande för dig. Det kommer ordna sig!

      Är det bara dessa yttre attribut som stoppar dig?! I så fall tycker jag att du skall köra. Tror många haft fördomar om tatueringar, speciellt äldre. Men är det en bra grabb så kommer de snart glömma dessa.

      Min familj ”varnades” för hans utseende när min yngre syster träffat en väldigt tatuerad kille med långt svart hår. Vi var heller inte vana med den stilen, men inget sa nåt om det utan litade på min systers förmåga att välja partner.

      Från första början och nu många år senare har han visat sig vara världens finaste människa och sedermera fantastisk make och pappa med mera.

      Du skriver även att denne kille är snäll och omtänksam. Det om något är det allra viktigaste! Satsa på honom! Du behöver ju inte heller presentera honom för din familj det första du gör.

      Lycka till! Kram ❤️

      Om du älskar honom och han dig och ni inte kan tänka er ett liv utan varandra, så tycker jag du ska prata med honom och berätta allt. Ni kan ta er igenom den jobbiga perioden tillsammans. Om killen är en fin person så kommer din familj acceptera honom till slut även om det är jobbigt i början. Jättemycket kommunikation om precis allt är viktigt så att killen verkligen förstår och kanske inte tar illa upp. Har varit i en liknande sits och jag ångrar inte en sekund att vi tog steget! familjerna har vant sig. Lycka till!

        Så bra skrivet!

      Om du verkligen känner att det här är en person du vill fortsätta med så måste du ha samtal både med din familj och honom. Förklara för honom hur din familj fungerar och också förklara för din familj att du träffat någon som gör dig lycklig men som inte passar in i deras mall. Hur jobbigt det än känns! Och då vara beredd på konsekvenserna, både hur han och din familj kommer reagera. Jag har själv synliga tatueringar och piercings och endast en familj jag träffat har dömt mig för det. Jobbar i vården och träffar således massa människor. Lågutbildade, stenrika, högutbildade, svenskar och icke-svenskar, INGEN har dömt mig pga detta i mitt yrke. Det är ändå 2022 nu. Kanske kan din familj tänka om, om du verkligen pratar med dem?

      En familj har dömt mig och pratat om mig framför mig och tyckte jag var helt efterbliven pga mina tatueringar, trots att jag är välutbildad, har bra jobb etc. De som dömde mig sådär var inga direkta sköningar (uppenbarligen), men det gjorde ändå rätt ont att någon sa så trista saker rakt till mig. Det vill du undvika så den du träffar slipper hamna i en obekväm situation.

      Hoppas du kan komma fram till ngt bra ?

      Åh så hårda folk varit mot fig i kommentarerna, och eloge för att du svarat ganska sakligt och inte använt samma språk tillbaka.

      Jag förstår ditt dilemma och har varit i liknande sits själv, min familj är väldigt ”fina” av sig och högutbildade med förutfattade meningar om andra som inte passade in i de ramarna.

      Jag har personligen ofta fallit för arbetarklass med tatueringar, vilket skavt. Jag har nästan alla gånger (fyra) valt att presentera min partner för familjen även om jag oroat mig mycket, och det har funkat vid ett tillfälle.

      Familjen har aldrig liksom uteslutit mig men däremot har jag känt en viss distans då det inte funkat mellan familj och partner. Sedan så har det varit tydligt att de gånger som det inte funkat, så har fördomarna och icke-tyckandet varit åt båda hållen. D.v.s min partner har varit lika anti och oförstående som familjen. I det fall där det funkade så var det en kille som jag verkligen tyckte om, så jag gjorde mitt bästa genom att förbereda honom på hur min familj kan vara och vara ärlig med vilka fördomar och beteende som han kan mötas av. Han var även en sådan person som var rätt trygg i sig själv och kunde låta sådant rulla av honom, så han bemötte alltid min familj med lugn och ett leende så till sist så började de acceptera honom. Jag förberedde även min familj inför första gången de träffade honom genom att ja, förvarna dem om att han kanske inte hade den ”image” som de kanske förväntat sig.

      Jag vet inte riktigt vad jag vill säga, kanske att det GÅR att få det att funka. Sedan så kan man tyvärr inte välja sin familj, och behöver någon gång komma till instinkt om vad som är viktigt för en själv. Liksom, kommer du vara lycklig av att leva utefter deras värderingar?

        Sedan så kan det alltid vara bra att sätta realistiska förväntningar, och kanske inte förvänta sig eller sträva efter att de ska älska honom, utan istället sträva efter en acceptans.

    Det är helt omöjligt att hitta en bra och rimlig festlokal för en 18-årsfest för max 20 personer. Antingen är det 12 000 eller 6000 kr. Finns inget billigare..

    Någon som vet ett bra ställe i Uppsala?

    P.S Alla som ska delta i festen umgås dagligen med varandra, samma smittorisk som att vara i skolan med varandra.

      Många nationer kan man hyra, men jag vet i och försig inte vad de tar betalt nu för tiden. Västgöta nation hyr ut rummet på övervåningen, Kinnekulle. Det rymmer lätt 20 pers och kan inte vara så dyrt.

        Jag kollade med dem och de fixar inte för 20 personer. Det är för lite.

        Dessutom med nationer måste man ha en akademisk anknytning..

      Kolla bygdegårdar om ni kan tänka er en bit ut?

        Ja jag kollade bygdegårdar men fortfarande dyrt för att rättfärdiga en sån bit utanför staden. Vissa ställen vill servera och laga mat vilket är ytterligare en kostnad.

      Kolla Stabby Prästgård och Bergsbrunna bygdegård. Båda tar man sig dit med stadsbuss

    Räknar mig som en gamling,här inne . Är man runt 25 år är vi över 50 nära graven . Men faktum är när man är runt 50+ så räknar man 80+ som riktigt gammal . Saken är den att jag då som är över 50 tycker väldigt många runt 80 är ganska otrevliga . De är ofta gaggiga,ifrågasättande -allt var bättre förr. Min fasa är att jag också blir en gnällkärring som ska mästra ( yngre) hur de ska vara, göra osv. Dags att tapetsera med lappar hemma , bli inte gaggig , var trevlig ..

      Jaha?

        Trevligt svar. Not.

      Det är okej att vara ”gamling” ?

    Är alla veterinärer vegetarianer, tror ni?
    Jag tänker att det borde kännas märkligt att typ operera på en fågel och sen gå hem och käka kyckling.

      Knappast! Dom har ju ihjäl katter som är fult friska bara ett ex!

        Men det gör dom väl inte för skojs skull, tänker jag.

      Jag har jobbat på en veterinärklinik. Veterinären där är inte vegetarian ?

      Haha varför skulle dom vara det? 🙂

        ”Jag tänker att det borde kännas märkligt att typ operera på en fågel och sen gå hem och käka kyckling.”

          Vi ger ju sjukvård till djur som senare ska slaktas också? Inget konstigt med det. Även djur som senare kommer ätas ska må bra och vara friska, för både sin egen och de som äter köttets skull.

      Naturligtvis inte, även om många yngre veterinärer är vegetarianer/veganer precis som i samhället i stort. Många veterinärer jobbar med livsmedelsproducerande djur och slakt och vet hur det ser ut i den produktionen och kan stå för det. Själv äter jag gärna nötkött och vilt, kyckling ibland men aldrig fläsk, på grund av hur livet och slakten av djuren ser ut.

      Nej? Precis som alla djurägare inte är vegetarianer ??‍♀️

    Är så ledsen! Har ett superviktigt event imorgon som kräver vaccinationspass, och jag tog min andra dos för 12 dagar sen. Missade alltså med EN DAG 🙁 så surt!

    Skrev i förra veckans ÖS att jag var lite ledsen då jag fick ”dåligt” resultat på KUB, då jag även innan denna graviditet fått ett missfall. Men fick idag svar av Karolinska att det Inte finns några avvikelser och att vi väntar en flicka ?

      Grattis! Vilken lättnad ❤️

      Vad glad jag blir för dig!

      Grattis?

      Vad kul, grattis ❤️ Ska själv på KUB om 1 vecka och även jag har haft missfall (3 st)

        Håller tummarna att det går bra ?

          Tack ?

      Men åååh vad glad jag blir för eran skull!!! ?

      Grattis! ?

    Ni som försöker bli gravida, hur mycket sex har ni runt ägglossning? Eller kör ni på känsla?

      Varannan dag ganska exakt, enligt den research jag gjorde då.

      Vi körde oftast typ varannan dag runt ägglossning eller dagen innan och på äglossning el dyl.

      Blev gravid de gånger vi bara hade sex en gång den omgången. Så för oss hjälpte inte kvantitet, bara kvalitet ;).

        Nej, slumpen.

      Tycker det där är svårt… om jag vet att jag ska ha ägglossning (eller tror) på lördagen så har vi sex varje dag från tisdag fram till söndag. Men än så länge ingen graviditet efter flera månader så kanske är det fel…?‍♀️

      Kör ägglossningsstickor! Visar dina två mest fertila dagar (OM allt fungerar som de ska med din ägglossning vill säga).

    Brännvinsfilt?

    Tips på en god vanilj och chokladparfym?

      Vanilj – Sol de Janeiro ???

      Angel från mugler , doftar gudagott men i lite dyrare skalan ⭐️

    Några företagare här ikväll?
    Jag och min sambo ska starta eget företag att ha som bisyssla vid sidan av våra ordinarie arbeten. Dock planerar vi barn inom 1-2 år (om man nu får ha sån tur att det ens går och att allt går bra) och vi har därför börjat fundera på vad vi tjänar på mest ekonomiskt. Jag kommer gissningsvis vara mammaledig längre än vad sambon är pappaledig, vi tjänar ungefär samma på våra arbeten.Hur påverkar eget företag som bisyssla mamma-penningen? Förlorar jag på att företaget reggas på mig? Tycker alla föräldraregler verkar så krångliga…

    Hur gick ert sparande förra året? Mitt Avanza-konto (mestadels aktier) var upp 43%! Bästa året någonsin, firar med sherry!

      En av mina aktier (säger man så?) gick upp med 64%, så det enda jag önskat är ju att jag hade ägt fler.
      Ett annat företag har gått ner över 80%, haha. Då är man ju nöjd att man investerat väldigt lite.
      Jag är helt nybörjare och sparar bara för skojs skull och för att lära mig. Har i princip bara några kronor investerade, så det gör inget om det går dåligt.

      Jag väntar på att Veg of Lund-aktien ska gå upp igen. Deras potatismjölk har ju så många återförsäljare i många länder.

      Zzzzzzzzz

    Jaha. Hur VANLIGT är det att man blir attraherad av andra när man är i en relation?
    Klart att jag förstår att man kan bli attraherad av andra, det har jag blivit tidigare och det har gått över. Eller snarare jag har inte råkat på personen så ofta som jag gör med denna nu som jag är attraherad av. Hur gör man så att det går över? Känner mig hemsk mot min partner men herregud vad jag vill ha den andra killen… och jag vill inte känna så.

      Väldigt vanligt, vi är bara människor som pressats in i en norm av monogami 🙂

      Håll dig på avstånd, undvik personen och låt tiden gå så löser det sig.

        Tack J!

      Här inne är det supervanligt, vissa rättfärdigar till och med otrohet .

      Aaa…a….aaaatjoo!!!!!!!!!!!!!!!

    Säger inte att det är rätt eller fel eller att det funkar men gjorde såhär när barnen var mindre:
    – Var alltid ute och gjorde någon aktivitet i ett par timmar ca på förmiddagen, dagsljus och fysisk aktivitet
    – Försökte ta sovstunden på dagen så tidigt som möjligt = sov kortare tid och längre tid till läggdags
    – Brukade köra ett litet ”race” efter middagen där de fick springa/leka av sig
    – Gjorde sen i ordning för natten med pyjamas, tandborstning och hade sen lite tråkigt, alltså ingen TV på, lugnare aktivitet. Kollade efter tecken på trötthet, varierade lite dag för dag
    – När de väl var nerstoppade i sängen så var det bara bokläsning som gällde, inget lekande eller springa upp och hämta grejer etc, ha ett glas vatten vid sängen ifall törstig etc

      ?

      Min 2- åring sover alltid på fm, blir trött runt 11.00 och sover en timme. Sen inget mer fram till läggning runt 19.00 . Äter en stadig portion gröt en halvtimme innan. Brukar vara ute en stund på fm och em. Hon är alltid jättetrött på kvällen. Hon somnar i min eller min sambos famn ( i ett mörkt rum ) i sitt näste som hon har haft sen hon var liten, när hon har somnat lägger vi ner henne i sängen. Sover hela natten till 6-7.

    Någon här som använt Go Frendly appen?

    Vad är era erfarenheter? Vad brukar man göra när man träffas och hur ”slutade” det för er de gånger ni träffat någon?

      Insett att jag behöver psykiatrisk hjälp. Dock inte KBT eller annan lösningsorienterad vård som verkar vara det som erbjuds av vården.
      Tänker alltså typ psykoanalys, prata om det som hänt och format ens persona.
      Var vänder man sig? Har inte råd med privat psykolog.

        Många psykologer är skolade i flera olika stilar. Jag gick till en i vården som blandade schematerapi med kbt som var toppen!

      Värdelös om du bor i en liten stad. När jag träffat folk har vi oftast tagit en fika, lunch, promenad, en drink typ.
      Jag umgås dock med en sen fyra år tillbaka, men det är kanske inte världens roligaste människa, men jag känner bara henne här.
      Sen har jag kontakt med en till som jag träffat en gång, vi pratar fortfarande dock men har inte setts på några månader…

        Vilken stad är en ”liten stad”? Jag bor i en mellanstor stad i Mellansverige, och tycker det är helt dött. Och de som är där får jag konstiga vibbar av, typ folk som inte mår så jättebra om man säger så. Men hoppet är det sista som överger en! Vill höra om andra positiva erfarenheter, ha ha

      Jag har använt det! Fått superfina vänner, vi är nu ett tjejgäng som träffas mellan varven. Kul! Är även med i en bokklubb därifrån där vi också blivit goda vänner.
      Jag har även testat att träffa en person i taget (alltså ingen ur grupperna då) men det har inte varit min grej. Men är nog mest att jag inte hittat rätt person. Det är som dejting. Plötsligt hittar man sin match!

      Jag har! ? Hittat två superfina vänner genom den! Träffade ena på gymmet och den andra har jag inte träffat än då vi bor en bit ifrån varandra. Men jag har verkligen kommit båda väldigt nära och de mig ❤️ Tacksam!

      Jag har träffat flera vänner idag som jag fortfarande umgås med, i varierande utsträckning. Tycker det lättaste var att skapa eller haka på evenemang via appen. På så sätt blir det inte lika pressat och man kan lära känna flera personer samtidigt.

    Kan du testa att pussa/krama godnatt och gå ut ur rummet? Så kan hon leka själv i rummet tills hon somnar? Eller kommer hon ut då?

      Ja detta? Alla våra barn har fått börja somna själva när de är runt två år. Har kompisar som kämpar med att natta sex- och sjuåringar liksom. Är glad att vi införde vårt system tidigt. Nu har vi tre glada barn på 4,5 och 8 år.

        Det är såklart olika för olika barn, ett av mina barn har jag alltid läst en godnattsaga för, legat bredvid en stund och klappat och sen kunnat gå ut. Från ca 3 år så somnar hon på 10 min. Nästa barn är väldigt fysisk, alltid velat sova på mig, hålla handen, är mörkrädd och så vidare. Hon sover fortfarande bredvid mig. Man kan inte tvinga barn till trygghet, speciellt inte genom att lämna dom ensamma.

        Typ… en flaska välling och sa gonatt ?‍♀️ De har varit enkla med sömnen allihop. (Men jobbiga på andra sätt haha)

    Är så trött på att min arbetsplats konstant går mot kommunens råd gällande corona och bland annat möten. Idag kom ett mejl om att kommunen önskar att vi har apt, möten och liknande online. En halvtimme senare kom ett mejl från chefen att vi kör gemensam uppstart i matsalen på måndag med samtliga anställda. Det var samma sak före lovet. Då skulle vi ha gemensamt mingel. Känns sjukt att sitta tillsammans med ca 60 personer (som man inte ens brukar träffa under en arbetsdag). Många av dessa har dessutom varit ute och flängt under jullovet. Nåja! Om målet är att samtliga lärare och övrig personal ska bli sjuka så är det ju en god strategi.

      Ta upp frågan med arbetsplatsens skyddsombud

        Vi har inte ens ett skyddsombud just nu. Tydligen sa väldigt många upp sig inför och under sommarlovet förra året. Jag började i höstas, tillsammans med några andra. Alla tjänster blev inte ersätta.
        En av de som ska ha slutat i somras var skyddsombud. Ingen har ersätt den rollen.

          Be att få bli vald till ombud då, låter ju som om det verkligen behövs och prata med facket.

      Önskar jag hade jobbat hos er

    Hur fan kan man vilja åka till Dubai på semester?

      … är frågan jag får bita mig i tungan för att inte ställa varje gång en i övrigt till synes intelligent människa säger att dom ska dit.
      Fattar verkligen inte grejen, när det finns så fantastiska platser på jorden liksom!? Obegripligt.

        Har ni varit där? Fantastiskt god mat, golfbanor i världsklass, cool stad, fint väder osv. Också baksidor som med väldigt många andra destinationer i världen.

          Emelie: driver du eller bor du under en sten?

          Jag har också varit där flera gånger trots att det finns andra fantastiska platser. Varför är just Dubai no no? Är alla andra länder så himla ”clean” som vi reser till? Thailand som blundar för barnprostitution, Grekland & Italien som behandlar flyktingar mycket illa, USA som bombar andra länder hejvilt etc.

        Alltså visst skojar du nu? Haha orkar inte.. på vilket sätt är Thailand bättre? Eller Haiti? Eller något annat ”fantastisk land”. Dubai är superlyxigt, varmt året om, inga regnperioder, nuförtiden är det helt ok priser på lyxhotell, och rent av billigt på vanliga standardhotell. Mkt billigare än Spanien eller typ södra Frankrike och tusen gånger bättre standard. bra shopping god mat och en hel del kultur. Vad är det som förvånar dig så? Antar att du inte varit där? Jag var där för tio år sedan och förstår helt varför folk väljer att semesters där, men stanna du i Knutby.

          Thailand är också en diktatur om du har missat det och är inte heller något man bör stötta.

          Du låter som en riktig idiot som inte vet någonting men tror att allt som ser fint och lyxigt ut är bra.

          Om vi nu ska vara sånna…. Jag har varit på safari i Afrika, sett Angkor Wat, vandrat i Patagonien, dykt i Australien, bott i NYC, med mera. Att resa till torra palmer och sharialagar i Dubai lockar mig däremot inte. Den som tror att Dubai är det finaste som finns att se på denna jord är en tråkig och ignorant person. I mitt tycke ?‍♀️

            Ingen har väl sagt att det är det finaste som finns men kan vara intressant nog. Är livet alltid en tävling eller kan människor få vara olika och tycka om olika saker?

              Det är dock helt ofattbart att vissa tycker om diktaturer.

                Att resa till ett land innebär väl inte att man instämmer med allt landet gör? Skulle innebära att man inte kunde resa till många länder. Tror att det är sunt att människan är mer nyfiken än så.

      Skämtar du?

      Ska man stötta en diktatur med sharialagar som kränker mänskliga rättigheter för att det finns ”god mat” och ”bra badmöjligheter”? Och ”säkert och tryggt”?? Ja för korkade turister med pengar! Hur tror du medborgarna har det?

      Ger upp hoppet om mänskligheten.

        Argument i precis den stil jag förväntade mig!

        Nej Dubai bryr sig ju varken om kvinnor, fattiga, gästarbetare, regimkritiker osv osv. Och du stöttar alltså människoförtryck och hustrumisshandel pga ”god mat”.

        Tragiskt och totalt ignorant. Du borde skämmas.

        Medborgarna har det jättebra i Dubai, det är väl snarare gästarbetarna som inte har det jättebra alltid., Jag har varit där och pratar med många gästarbetare, de är där för pengarna såklart men upplever rätt hård stress och blir ofta dåligt behandlade.

          De manliga medborgarna har det säkert jättebra, men man kanske ska tänka på kvinnorna också? Eller?

            Precis! Rekommenderar alla ignoranta Dubaiälskar att kolla på det här https://www.svtplay.se/video/21173827/flykten-fran-dubai och läsa om Dubais sheik Mohammed och hur han behandlar sina kvinnliga släktingar. När det är så här illa inom de rika, makthavande kretsarna hur är då med vanliga människor?

        Då får du ge upp hoppet om att resa till en hel del länder. Vissa vill av nyfikenhet ändå se dessa länder, se något nytt och gynna turismen. Om du inte gillar det så är det fine och alla gillar inte Knutby heller ??‍♀️

          Tror du att det bara finns diktaturer eller Knutby att välja på? Du gör bara bort dig.

            Nope men det finns ganska mycket skit däremellan som verkar ok att acceptera. Nämn varför Thailand, USA, Indien, Sydafrika etc skulle vara bättre? Många europeiska länder med.

    Booken har frågestund på Insta och får en fråga om hennes åsikt om gangsterrap. Hon svarar då med en lång utläggning och analys som är en ren copy & paste av olika delar från texten i en debattartikel i Aftonbladet.

    Utan att vare sig citera eller ange källa vill hon få det till att se ut som att det är hennes egna ord. Igen.

    https://www.aftonbladet.se/debatt/a/1n3Kzl/skyll-inte-gangvaldet-i-orten-pa-gangsterrap

      75 % av frågorna avslutas även med en emoji. Är det måntro frågor från en och samma frågeställare..? Undrar vem… Frågor och komplimanger till Anna…

        Ja och eftersom Anna har fått såååååå många meddelanden om hur vacker hon är gör hon det till EN ”samlingsfråga” med svar till ALLA dessa måååånga som skrivit!
        ?❤???????

      Haha läste hennes svar och tänkte bara ”det här har hon inte skrivit själv”

    Jag har en familj i min bekantskapskrets som verkligen struntar i sina fyra barn. Föräldrarna kan ligga och sova till 13-14 på dagen, barnen som är 6 och 3 får klara sig själva fram tills att de vuxna vaknat. Ibland händer det att ena föräldern vaknar tidigare, gör mat till barnen för att sedan gå och den andra vuxna fortsätter sova.
    Barnen sitter med iPad i princip dygnet runt.
    Detta är nu under loven. När det inte är lov så kommer barnen ofta sent till skola/förskola och detta upprepar sig sedan igen på helgerna.

    Vad skulle ni gjort?

      Gjort en orosanmälan till soc.

        Tack ville bara bekräfta min oro

      Det är ju försummelse. Absolut en orosanmälan. Stackars barn!

      Gör något nu! Stackars värnlösa barn ?

      Snälla snälla, orosanmälan direkt på måndag. Stå på dig och följ upp om inget görs. Stackars små skyddslösa oskyldiga barn!

      Hur vet du att det är så? Alltså hur vet man när folk i ens bekantskapskrets går upp på morgonen? De vänner jag är riktigt riktigt nära kanske jag träffar en gång i veckan max. (Tror inte att du hittar på men förstår bara inte hur man kan ha så tydlig insyn i en annan familjs vardag).

        För vi umgås mycket och har tät kontakt.

      Men va? Får de ingen frukost vissa dagar? Lunch? Har du pratat med föräldrarna? Varför sover de så länge? Dricker de? Jag hade anmält det.

      Skulle omedelbart gjort en orosanmälan!

    Hur gör ni som är ensamma med presenter och julklappar till syskon med familjer? Köper ni till alla?

      Har syskonen barn? Till jul köper jag till barnen endast och till födelsedagar till alla.

      Nu har jag barn, har 3 syskon varav 2 av dom har barn. Men mitt syskon som inte har barn hon och hennes man köper bara julklappar / presenter till våra barn. Allså alla oss syskons barn.

        Men ni köper till henne då eller?

      Jag köper bara till syskonbarnen och de brukar ge mig en julklapp som de själva fått välja ut. Vi vuxna ger inget till varandra.

    Jag är nyfiken på era tankar härinne!

    Nu på söndag skulle jag tillsammans med min klass åkt till Sälen, vilket ingår i min utbildning (läser på universitet), och stannat till fredag nästa vecka. Nu i och med restriktioner och fruktansvärt mycket fall så väljer vårt universitet ändå att genomföra denna resan. Men de har gett oss (efter mycket om och men i förrgår) alternativ att stanna och utföra liknande utbildning i vår hemort.

    Läraren skrev i mail till oss att han vill ha en motivering till varför man väljer att inte åka, men står också fast vid att vi har stöd från skolan att åka. Varför i hela friden ställer man bara inte in skiten?

    Vad är era tankar?

      Personligen skulle jag utan tvekan stanna hemma just nu med tanke på extremt hög smittspridning av extremt smittsamt virus som varken biter på vaccin eller antikroppar. Även om man bara riskerar en ”lindrig” variant så är det ju inte ovanligt att man är sjuk i cirka två veckor och kanske även drabbas av postcovid-besvär. Nej tack, då är jag hellre frisk och isolerad!

      Tycker precis som du att skiten borde ställas in!

        Håller fullkomligt med dig och jag har valt alternativet att stanna kvar hemma och göra ”kompletteringar” och utföra liknande utbildning på hemmaplan. Jag tycker det är idiotiskt att det inte ställs in och att läraren i sig har gjort allt för att vi ska åka, eftersom ”upplevelsen där går inte att jämföra”.

        Jag vill iallafall inte bli sjuk och jag vill inte smitta familjemedlemmar som är i riskgrupp.

        Skönt att någon mer tänker likadant.

          Du gör helt rätt tycker jag!

      Jag hade aldrig åkt med och tycker det är högst olämpligt i dessa tider och speciellt nu. Står ju dagligen hur hög smittorisk det är i fjällen så jag förstår inte varför de inte bara stänger igen skidanläggningarna. Var hemma och ta hand om dig själv! Kommer resor en annan gång.

    Bästa salongen i Gbg för fillers och hudvård?

    Finns det någon som har tagit escitalopram? Ska börja ta det som tilläg till min Voxra

      Jag går på escitalopram för tillfället och har gjort kanske i 7 månader. Är det något speciellt du tänkt på i och med det? ?

        Tänkte mer allmänt. Hur är insättningen? Har du några biverkningar? Vad är jobbigast? (Om det finns nåt jobbigt). Är mest orolig för viktuppgång och minskad sexlust.

        Jag sätts in på escitalopram för att jag har väldigt mycket ångest trots Voxra. Äter Concerta också som kan öka min ångest men jag har även GAD & PTSD så är ett ångestvrak mest hela tiden. Så är väl den biten jag hoppas få hjälp med tills jag har hittat rätt psykolog för mig så jag kan börja jobba med mina trauman ?

          Jag äter detta! Insättningen kan vara lite tuff men för mig varade den endast 1-2v. Har ätit det i ca 7 år nu, bästa jag har gjort ??? varken sexlust eller aptiten blev särskilt påverkad ☺️ jag rekommenderar att du iaf ger det 4-5 månader för att känna effekt! Jag kämpade oxå mkt med ångest och GAD som blivit mkt bättre efter escitalopram ☺️

          Hoppas du hittar en psykolog du trivs med så snart som möjligt och verkligen all lycka till ???

            Tack fina du för ditt svar! Känns hoppfullt. Jag kommer ge det en lång och ärlig chans, jag måste råda bot på oro, malande, katastroftänk och all jähäävla ångest nu alltså. KRAM! ❤️

          Har du testat någon annan medicin än Concerta? Fick äcklig kemisk ångest av den, så mådde verkligen sämre av den. Bytte till elvanse som var så himla mycket bättre. Bara ett tips!

            Nej jag är under upptrappning just nu. Har absolut fått ökad kemisk ångest av den, lite samma som dagen efter alkoholintag. Jag har också levt med ångest nästan hela livet så kan skilja på concertaångest och ”riktig ångest”. Men jag ska fråga om Elvanse vid min nästa uppföljning med adhdsköterskan ?

      Jag gör! Mot ångest och depression. Har tidigare testat sertralin, venlafaxin och fluoxetin men escitalopram är det enda som funkat för mig

        Vad skönt att det har funkat för dig! Jag har bara testat Voxra. Fått Fluoxetin för hundra år sen men tog dom aldrig. Alltid varit så jäkla rädd för viktuppgång och biverkningar. Men nu är det dags att ge escitalopram en ärlig chans?

    Har ni som brukar gå till gymmet slutat med det nu när omikron har ökat så mycket? Jag är 30 och dubbelvaccinerad. Jag försöker bli gravid om det är relevant. Det enda jag gör utom att vara hemma är att handla mat och gymma vilket jag mår bra av.

      Har under största delen av pandemin hållit mig borta från gymmet men vågade mig tillbaka i höstas. Mår väldigt bra av det MEN precis som du börjar jag bli tveksam igen… Så inget svar från mig, bara att jag känner samma sak ?

      Nej absolut inte… tränar varje dag och har gjort under hela pandemin men går efter 22 och på mitt gym brukar det typ vara 2-3 pers vid den tiden. När det varit mkt folk har jag dock hoppat över men det har hänt sällan. Skulle bli galen om jag inte fick träna ..

      GUd nej. Man måste ju bevara hälsan, inte minst nu!

    Det låter helt normalt! Jag har en son på 2 år som inte tycker det är så spännande att sova, men jag har märkt att det funkar ganska bra att berätta att kompisarna på förskolan ska också sova, dina leksaker ska sova nu, imorgon kan du leka med dem igen. Jag upplever att han accepterar sömnen bättre då ?

    Jag vet inte hur många här som har koll på honom, men… Pontus Rasmusson. YouTuber som skapar content riktat till barn på 7-12 år, och samtidigt anspelar mycket på sex. Han har i multipla videor sagt att (i stil med) ”kanske kan någon av er dejta mig”, så likväl hans mamma, samt uttryckt sig konstigt kring ämnen som samlag, incest(!), ”ålder är bara en siffra” osv. På hans Instagram har han stories där han ”söker flickvän” och han har många gånger riktat det som att hans följare ska höra av sig till honom. Han har gjort många ifrågasatta och icke-ifrågasatta saker, orkar inte skriva allt. Jag får mycket äckliga vibbar från honom och hans familj, som driver hans företag.

    Varför tar jag upp honom just nu? Han har troligen börjat dejta en tjej som är 05a. Pontus Rasmusson är född -98. Är jag den enda som ser något problem i det här? Någon mer som har lite koll på honom? Snälla skriv. Jag mår på riktigt dåligt över att han får plats på internet.

      Är sjukt förvånad över hur lite den killen granskas.. jag uppriktigt spyr när jag ser hur små små tjejer kommenterar på hans tiktok som om han vore deras gud. Och vad är det för fel på hans föräldrar? !

        Precis! Folk tycker att han är ”rolig”/skämmig, så det skits i vad han faktiskt gör. Hans föräldrar driver bolaget, Studio Universe, som Pontus är ”signad” av. De har alltså ett familjeföretag med Pontus i täten. Senast vet jag att hans mamma sa något i stil med ”storleken spelar ingen roll, det är hur man använder den”. De får alltid in sådana kopplingar. Jag förstår inte varför inte han kritiseras, likt alla andra influensers? Han gör faktiskt riktigt illa saker, men ingen bryr sig. Kolla tex på hans ”läser mina följares sjuka hemligheter”, vet inte vilken. Där skrev en ung tjej in, att hon hade haft sex med sin bror, varpå Pontus skrattar och säger ”modigt att du vågade säga det ändå, jag tror faktiskt det är rätt vanligt!”. Rätt säker på att han tagit upp händelser där unga haft sexuell kontakt med lärare, styvföräldrar osv. Även situationer där åldersskillnaden är stor, men ”ålder är en siffra” enligt Pontus. Äldre videor har clickbaits där det är inzoomat på bröstklyfta med en dreglande emoji över, med titeln ”kollar på mina följares Tik Toks”. Detta är inte de sjukaste sakerna, mår illa av att skriva det. Sedan har jag även kollat hans gamla Twitter, det var… ja. HUR är detta ok? Kan vi ta upp detta någonstans? Hur mår man ut till folk och framförallt föräldrar? Tjejen som han dejtar-s föräldrar?

    Vaccinationsbevis. Innan jag ställer min fråga kan jag väl berätta att jag tagit två doser och kommer snart ta en tredje.

    Hur kommer det sig att det är så mycket fokus på vaccinationsbevis just nu och utökningar på gång? Vad hände med ”hålla avstånd” och inte trängas? Vi har en MYCKET smittsam virusvariant som tar sig förbi både vaccinationer och antikroppar från tidigare infektion och då ska vi trängas med andra så länge alla har ett vaccinationsbevis?

    Omikron ger troligen – vi vet inte säkert – en lindrigare variant av Covid men är bevisligen mycket mer smittsam. Ju fler som smittas desto fler riskerar att bli allvarligt sjuka (enkel matematik) och ju fler som smittas samtidigt (inom vården och andra samhällskritiska yrken) desto större risk för en stor kris.

    Med detta i vetskap ska vi vaccinerade fortfarande trängas i affärer, på krogen, på gymmet, på bussar och i skolan. Och ingen ska ha munskydd.

    Borde vi inte istället under en (förhoppningsvis) kortare tid se till att så få som möjligt träffas och trängs för att ”platta till kurvan”?

      Man ska inte trängas? Står i alla butiker att man ska hålla avstånd. Munskydd är också välkommet.

      SKA? Nej, vi får. Vi får gå i affärer, vi får gå på gymmet, vi får åka buss…munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken och avstånd ska hållas. Trängas ska vi absolut inte göra.

      Och sen, det är vårt ansvar. Även om vi t.ex inte ”ska” ha munskydd i mataffären, ta ansvar och ha det ändå?

      Det handlar om någonting helt annat än att minska smitta…

        Men sluta nu. Jäkla fjanterier. Klart det handlar om att minska risken

      För att det är helt orimligt att som samhälle leva isolerat och hålla avstånd under en längre period. Jag tror att de flesta vill kunna leva så vanligt som möjligt.

      För att folk ska ta sin tredje dos. Alltsammans så att alla som har vaccinerat sig ska känna att det finns ”en anledning till det” (bortsett från allvarlig sjukdom för dem i riskgrupperna). Samt bibehålla någon form av ekonomi. Fler saker som ställs in = färre människor som får arbeta = mer pengar som ska betalas ut av diverse försäkringar = mindre pengar in i statskassan.

    Kul att På spåret alltid har så bra musik där och då i programmet och många musikminnen för oss tittare. Ett låtinpass: vilka sånger sjunger ni oftast när ni nattar barn som ej är vaggvisor dvs inte Sov du lille videung eller Nocturne t ex?
    Tio av mina favoriter på svenska och tio på engelska kommer här:

    Vid en väg på en sten
    Vinden drar
    Samboronbon
    Vårvindar friska
    Oxdragarsång
    Sommarön
    Jag hade en gång en båt
    Inatt jag drömde
    Visa i molom
    Tombalalaika

    Where have all the flowers gone?
    Edelweiss
    Amazing Grace
    The Rose
    Somewhere over the rainbow
    Summertime
    Jamaica Farewell
    Eleanor Rigby
    To make you feel my love
    May the road

      Jag förstod inte artikeln, vad ville man förmedla?

    Tips på träningspass på youtube till otränad person som jobbat hemifrån på hård köksstol hela pandemin? Ergonomi finns icke men däremot ryggont och icke-existerande bålmuskler. Behöver nåt pulshöjande för folk som hatar träning och är rätt kassa på det?

      https://youtu.be/Kx4MfjYxWMc

      Denna är den jag gjort flest gånger genom åren, väldigt skön och man blir bättre och bättre på allt i den 🙂 Efter ett par gånger behöver man inte se något utan kan bara lyssna på honom, det behövs inga hjälpmedel/verktyg och den är lagom lång, prova!

        30 minute killer Power yoga with Sean Vigue, för den som inte vill klicka på länkar förresten.

      Sandra Friberg har bra pass på youtube

      Skulle testa yoga. Jag kör pass från en tjej som heter Anna på youtube. Typ yoga för nybörjare

      Pamela Reif har många korta och roliga träningspass!

    De senaste dygnen har jag tänkt så mycket på hur fort tiden går, mycket då det denna månaden var 3 år sedan jag hörde ”katten i trakten” och på hur jag lyssnade på den så mkt såg på intervjuer med Nisse och hela sommaren 2019 bara lyssnade på hans singlar och albumet första klass, har så mycket minnen där hans musik har varit involverad och minns hur jag såg en intervju med honom om hur han kom på texten till katten i trakten och bara -wow vilken kille, såg några fler intervjuer under det året och han var verkligen en karaktär, var som att man kände honom efter att ha sett dessa intervjuer och lyssnat på alla låtar. Kommer sannerligen aldrig glömma honom men heller aldrig förstå det som hänt. Var som om det var igår jag hörde katten i trakten och för 2,5 månad sen tog ngn livet i från honom, kan än idag inte förstå vad som hänt och att han är borta. Kan inte släppa tanken på honom, hans fina personlighet och hans musikaliska talang, och det jag verkligen inte kan släppa är att jag aldrig mer kommer höra av honom igen. Aldrig mer en intervju, aldrig mer en instagram live och aldrig mer någon ny banger. Livet är sannerligen tufft och hårt mot vissa, hade så sätt fram emot att få se honom utvecklas, man hörde hur han bara blev bättre och bättre och att han hade så mycket mer att ge. Tänker på hur hemskt det måste vara för hans mamma nu, de verkade ha haft en sådan fin relation och att hon inte fick se honom växa upp gör ont i mig. Tänker också på det en i GP tror jag, skrev: E hade bara börjat-det var verkligen så trots alla framgångar så hade han bara börjat. Tänker också på det straynane skrev på ig-tack för allt, det har varit en ära, asså gråter när jag tänker på det, älskade Nisse, så fin och så talangfull, att det var tvunget att sluta så här, sluta så snabbt…
    Kan inte tacka honom nog för allt han gjort för en, oavsett hur man mår eller vad man gör blir det alltid mycket bättre med hans musik.
    Man hade bara velat ge honom en kram och tacka honom för allt, men det går inte, inte i detta livet iallafall.
    Behövde bara skriva av mig lite, kan inte sluta tänka på honom.
    Vila i Frid, alltid saknad, aldrig glömd Nils!❤️

      Det du skrev hade kunnat vara jag ❤️ På något oförklarligt vis så har Nils fastnat i mig. Tänker på honom ofta! Har sett alla klipp! Lyssnar på alla hans låtar! Känns som om jag känner honom. Så sjukt löjligt men det känns så ? Han och Ted Gärdestad är två människor jag kommer leta på den dagen vi befinner oss på samma plats ??

      Vila i frid Nils!❤️

        Ja samma här, tänker på honom hela tiden.❤️

          Jag hoppas han någonstans där ute känner hur många som tänker på honom ❤️ Han hade verkligen en speciell och djup personlighet av det jag sett.

    Jag tror att jag utsätts för vad som brukar kallas för psykisk misshandel. Men jag tycker det är så förvirrande? Och känner mig skyldig? Jag är närmre 40 år och har alltid haft inte så lyckade relationer. Dock ingen som varit så här eller som jag misstänkt vara liksom skadlig. Men det känns pinsamt? Ska jag säga det till mina vänner som är gifta och har flera barn? Alla tror att jag hittat världens finaste man. Det trodde jag också! Tills att vi flyttade ihop och det vände lite från en dag till en annan. Jag för en dagbok bara för att inte tappa förståndet. Liksom sker det som sker? Jag är på vakt hela tiden för jag vet inte vilket humör han kommer att vara på. Är han snäll idag? Skriker han på mig för att jag drack upp den sista juicen? Jag sover på soffan varje natt eftersom jag enligt honom är helt omöjlig att sova bredvid då jag låter så mycket. (Aldrig hört förr.) Under julen skällde han ut mig i tre timmar för att det gått två dagar sedan jag duschat, jag brukar duscha varje dag, men kommenterade kvällen innan hur skönt det va att bara hänga i soffan och slappna av. Tre timmar av hur äckligt det va och om det inte fanns något underliggande budskap i att jag valt att inte duscha när jag nu va med honom? Om det fanns något jag försökte säga med mitt beteende osv. Så skriker han, jag kommer ej till tals. Och samtidigt säger han: Du lyssnar inte på mig. Det anklagar han mig för hela tiden vilket har fått mig att få jättedåligt samvete och känna mig knäpp? Jag lyssnar och förklarar och gud nåde mig om jag skulle ställa honom mot väggen. Det är olika regler i allt. Han kommer och går som han vill, jag har flyttat till honom, en ny stad och känner ingen. Så någon gång har jag kommenterat att det skulle va snällt om han sa om han blev sen en fredag så jag vet om jag ska äta själv eller vänta. Men det tycker inte han att han behöver. När jag följt med mina kollegor på en aw eller liknande blir han helt vansinnig om jag kommer hem efter 22 och säger att jag har fel prioriteringar och ja jag vet inte. Känner att huvudet snurrar och att han när som helst kan börja skrika på mig eller gå till attack.

    Jag har läst på mkt och det som hjälpt tycker jag är att inte försöka försvara eller förklara. När jag märker att han går upp i varv så har jag sagt: Sluta prata så till mig. Och gå därifrån. Det gör honom såklart helt vansinnig men jag slipper höra vilken hemsk människa jag är och så egoistisk och allt som är fel på mig.

    Jag vet att jag borde lämna honom. Men ärligt talat är det inte så lätt. Och jag undrar bara om någon är i en liknande situation? Jag är inte rädd att han fysiskt ska slå mig. Men jag har börjat märka att jag liksom är på helspänn och studsar upp från soffan när han kommer hem och slår av tvn. För just den dagen så kanske han skulle skratta och säga att jag kollar på sån skit. Jag vet inte. Så gör han. Om jag säger ska vi kolla lite tv så säger han men det finns väl ändå något mer intressant att göra. Så ber han mig komma med förslag. Då kan jag säga ja vi kan ju sitta o prata, spela spel, läsa en bok. Sen kanske jag går på toa och när jag kommer tillbaka har han okommenterat satt på tvn och så är det bara så. Då kollar vi på tv.

    Kan ju uppenbarligen inte sova i natt och tycker det stundvis är en så hård ton här inne. Önskar verkligen inte att någon skriver ”men gud lämna bara” eller ”det där hade jag aldrig stått ut med”. För jag känner mig redan ganska värdelös som det är. Men är någon i samma situation?

      Jag har också varit i en relation där jag blev totalt manipulerad och psykiskt misshandlat. Jag insåg egentligen ganska snabbt att våran relation inte var hälsosam men stannade ändå hos honom i 4 år. De 4 åren bröt ner mig totalt. Jag förlorade alla mina vänner. Nästan min familj.

      Önskar så att du och andra kvinnor kunde se hur bra ni kan ha det ensam eller med en annan människa än den där narcissisten ni lever med ❤️ Ni är värd så mycket mer! Personen ni lever med nu kommer enbart ta sönder er! Du vet nog redan det här men det är inte så lätt att bryta. Jag vet. Tycker du ska vända dig till någon vän eller kontakta kvinnojouren. De hjälpte mig att förstå att min partner var sjuk.

      Tänker på dig! ❤️

        Tack för ditt svar och vad skönt att du tog dig vidare. Jag älskar ju honom eller den bra och fina versionen som han liksom är ibland. Hur slutar man älska den?:( Kände du också så?

      Du ska absolut inte skämmas utan prata med dina föräldrar. Eftersom de har fler barn och ett fint äktenskap kommer de förstå och hjälpa dem. Kanske har något liknande hänt dem tidigare i livet. Det är inte du som gjort något fel. Bra att du flyttat till honom och till en annan stad. När du vet att han är borta be dina föräldrar komma och hämta dig och packa snabbt ihop dina saker. Du är värd mer. Lycka till du klarar detta men berätta för någon så du slipper vara själv i detta.

        Tack för ditt svar. Mina föräldrar är tyvärr skilda men du har rätt ändå såklart. Inte tänkt på det så med staden. Jag har tänkt så mkt på hur ensam jag är men när du skrev så insåg jag ju att det faktiskt finns noll risk i att springa in i honom etc om jag lämnar.

      Du måste gå,
      men det verkar
      som du behöver
      hjälp med det
      vilket inte
      alls är konstigt.
      Öppna upp dig
      för en vän och be
      om hjälp snälla du.
      Prata med någon på
      en kvinnojour för stöttning
      /rådgivning.
      ♥️??

        Jag ska försöka göra det. Jag har ju väldigt fina vänner men jag skäms ändå och jag pendlar mellan att tro allt han säger om mig till att inte veta vad. Känner att min självkänsla fått en rejäl törn har slutat prata med mina vänner för dels kanske han blir störd av att jag pratar i telefon och dels har jag fått för mig ibland att de kanske bara är vänner för att vara snälla. Att de kanske också tycker så om mig. Jag förstår att det inte är så rationellt men ibland känns det så och sen ibland lyckas jag slå bort de tankarna. Men jag känner mig otroligt ensam är van vid att bo nära familj och vänner och ha ett socialt rikt liv. Och det är svårt när man inte kan ses och få input från sitt kontaktnät.

          Du är utsatt för misshandel. Psykisk misshandel är inte mindre allvarlig än fysisk misshandel, om han skulle ursäkta sig med det någon dag.
          Jag tvivlade också på mina vänner till sist.

      Om du bor i Stockholmstrakten har jag ett nummer du kan ringa. Där kan man få prata med jättebra terapeuter om våld i nära relationer, och de är väldigt noga med att påtala att allt våld inte är fysiskt, det kan vara psykiskt också och det är lika viktigt att få stöd med. Det var flera år sedan jag gick där men jag har sparat numret utifall att någon jag känner skulle behöva det. Det finns säkert liknande terapeuter överallt i landet.

        Tack snälla. Tyvärr inte i Stockholm.

    Tror plattformen för att nå ut kring detta är Facebook faktiskt. Vi har alltså en MAN, på 23/24 år, som inte bara intresserar sig för tjejer så nära byxmyndighets-gränsen som möjligt, utan även influerar kring sex på delvis olagliga sätt till små barn. Det enda ”riktiga” kritiska jag har sett kring honom är någon härva om när de lurat barn på pengar. Kom på något i skrivande stund, måste ju finnas en grävande journalist som är intresserad av kartläggning? Jag vet inte.. men tack för att du drog upp det, hade glömt av äcklot.

      Var svar till ”?‍❄️” såg ut som den hamnade fel? Är lite ny på kommentarerna här..

        Ja, tack! Ska se vad jag själv kan göra! Blir alltid lika förvånad när han kommer upp i mina flöden, han har mkt trafik på sin kanal men ingen ifrågasätter honom alls.

    Gick missfall och min kille hånade framför mig

      ? Sorgligt! Hur är han som person i övrigt? Hur kan man göra så mot sin partner som går igenom något hemskt ? Alla kramar till dig !

      Det där är ingen partner! Jag hoppas att han snart blir ett ex. Jag beklagar verkligen.

    En grej som funkade med vår dotter var att säga ” nu är det natt nu ska alla sova” alla tog på sig pyjamas och lägenheten släcktes ner helt. Om barnet tror att troliga saker pågår som hen missar är det svårt att sova. Sen när barnet somnat tände vi igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.