Margauxs och Marbodals ”hållbara” köksrenoveringar

Margaux Dietz gör reklam för Marbodalkök och deras ”inte slita ut allt som finns-renovering” där man försöker återvända så mycket som går av det existerande köket.
Om det verkligen är så mycket bättre än vanlig renovering eller enbart ett försök till lite traditionell ”green washing” låter jag vara osagt.
Vi kan väl se det som att jag ”öppnar upp för en debatt” här. ?

Det blev jättefint och ”clean:t” när alla skåp och hyllor togs bort över bänken med spis och ugn, men min kompis Johanna ställde exakt samma fråga som poppade upp i huvudet på mig. (Johanna är alltså en riktig kompis till mig och inte en av alla ”kändisskoj-kompisar jag ibland hänvisar till. ?)

Ju fler skåp och lådor – desto bättre, är min filosofi. 
Jag hade ALDRIG tagit bort så mycket. Öppen skåpslösning däremot är totalt uteslutet.
Allt blir flottigt. Ischjk! ?

Visst, lämnar du stekpannan framme i ett halvår innan du använder den, så har den förmodligen ackumulerat lite gratis stekfett. Tillsammans med den delikata hinna av damm som förmodligen täcker alltsammans, utgör perfekta förhållanden att tillaga din köttbit i. ?

73 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Problemet med att ha väldigt mycket skåp och lådor är att man fyller på dem med saker. Det verkar vanligt att folk skaffar mer förvaringsplats istället för att rensa och se till att ha färre saker. I Margaux nya kök finns ju massor av lådor kvar, mer kökssaker än vad som får plats där behöver väl knappast ett sådant litet hushåll haha.

      Det beror ju på hur köksintresserad man är också. Äter man mest ute behövs inte lika mycket grejer som när man bakar, är intresserad av olika matkulturer och lagar all mat från grunden.

    Håller med och tycker att det är snyggare än innan. Lite som Biancas kök med köksfläkten. ?

    Tyckte typ det var snyggare innan? Mycket mer personligt. Det nya köket ser lite opersonligt och tråkigt ut, som vilket nytt kök som helst

      Hennes gamla kök ser lika opersonligt ut som vilket 15 år gammalt kök som helst.. vitt med den typen av avlånga handtag. Det var lika inne som Maggans nuvarande en gång.

      Haha, jag tyckte det nya var superfint och fräscht, hade helt klart valt det före det förra.

      Intressant med det här vad människor uppfattar vara ”personligt”, särskilt när man uttalar sig om någon annans hem eller klädstil. Vitt och minimalistiskt kanske är personligt för en, medan afrikanska mattor och terrakottakrukor är det för en annan. ??‍♀️

      Oj. Och jag som blev chockad över hur fult det var? såg ut som ett kök från en hyresrätt, sånt där kök som är standard i hyreslägenheter typ.

      Jag antar att de inte har den referensen pga inte haft vanliga jobb, men nya ser typ ut som köket på jobbet, på typ ett vårdhem…?

    Det viktigaste i mitt kök är alla överskåp med vitrindörr och belysning, tycker det ger en mysig och ombonad känsla. Har även byggt en platsbyggd bänk så att ingen ska behöva sitta uppepå arbetsbänken.

      Jag brukar sitta på en stol i köket men vem är jag att döma hur folk sitter i kök

        Alltså jag sitter alltid uppflugen på köksbänken…. Hatar kök där jag inte kan sitta någonstans på bänken!

    Fast de flesta, särskilt i Stockholms innerstad, har väl mindre förvaring än Marqaux? Vi är fyra personer och har ungefär lika mycket lådor, det går finfint.

    Gulligt. Det äääääär miljövänligt, promise!

    Det enda hon inte bytt ut är ugnen eller? Såå miljövänligt ?

      Skoja, tom ugnen är utbytt. Vad är det hon inte bytt ut menar hon?

        Stommarna

      Jag undrar det med! Alla luckor är ju nya. Samma med ugnen. Der enda som ser likadant ut är kranen?

        Det var inget. Kranen är bytt med. Vet inte hur jag fick för mig att det var samma när dom ser helt olika ut ?

    Är stommarna från Marlborodal?

      Marlborodal, när köksfläktsrökaren själv får välja.

        Ha ha! Ja där gick det fan lite fort kanske. ?

        Det här var årets kommentar. Skrattade rakt ut. TACK

        hahahahaha xDD

        Morran vill komma i kontakt med dig…

      Ja, stonmar från marbodal och vitvaror från Siemens

    Margaux verkar gilla dessa greenwashing-samarbeten. *Host Na-kd’s så kallade second hand*

      Fast vadå ”så kallade”? Oavsett om Maggis använt kläderna hon visar i reklamen innan eller inte så är det ju de facto en secondhand tjänst hon gör reklam för (typ som fläckarna i yes-reklamen inte är genuina matstänksfläckar). Tjänsten möjliggör för människor att lämna in sina gamla kläder för att ge dem nytt liv sååå…. Vad är problemet?

        Jag skrev som jag skrev för att nakd är ett fast fashion-bolag. De är inte ett dugg intresserade av hållbarhet. Men eftersom det är på tapeten just nu så måste de göra någonting som får dem att se miljömedvetna ut. Gröntvätta sig själva som sagt 🙂

        Ja, kläderna är second hand, men det är så otroligt fult att marknadsföra sig som hållbara och goda på det sättet de gör när hela deras verksamhet går ut på motsatsen.

        Det är problemet.

    Lite färg att gjort susen! ?

    Tror snarare detta ”koncept” leder till met onödiga renoveringar. Att totalrenovera ett kök är ju ändå lite av ett projekt. Att kontakta ett företag för lite uppfräschning blir istället naturligt efter att man flyttat in etc. De har säljare och kommer naturligtvis inte föreslå att måla handtagen i annan färg och köpa nya kökshanddukar utan det kommer nog bli rätt rejäla renoveringar där kanske stommarna bevaras. Lätt att dras med när man väl börjar fundera på renovering/uppfräschning

    Så klart det är MER miljövänligt att hon sparat stommarna än om hon hade rivit ut hela köket. Hon ville uppenbarligen ändra på det och jag förstår henne. Jag tycker också det är betydligt snyggare nu. Hade heller inte haft minsta problem med förvaringen. Det räcker gott och väl till det som är nödvändigt. Hon verkar ju inte vara någon stor bagare eller kock. Utan förmodligen som de flesta i Sthlms innerstad som äter ute/ takeaway ett par gånger i veckan. Frågan är väl inte heller om det hade varit mest miljövänligt att låta det gamla vara kvar. För det fattar ju alla. Men OM hon nu ville göra om det så är det här en klart bättre lösning än att gå bärsärkagång på hela köket för att sedan sätta in allt nytt. Hon säger också det tydligt i videon att det är vad det handlar om. Hon hävdar alltså inte att det skulle vara det mest miljövänliga. Så tycker det finns 0 anledning att bli upprörd. Grattis Margaux till ett delvis nytt och snyggt kök!

    Jag har precis flyttat till min drömlägenhet som är perfekt för mig och min sambo på alla sätt och vis. Den är från 1945, jag älskar den och Vi har verkligen fått till allt som vi vill MEN köket är högblankt, vitt och precis nyrenoverat ? har så svårt för högblankt och vitt kök. Jag har absolut inte hjärta att riva ut ett helt nytt kök för att jag inte gillar utseendet dock. Är det någon som lyckats måla eller lacka om sådana luckor? Med ett bra resultat alltså!

      Det går att lämna in för omlackering.

      Hej! Jag har lämnat in luckor på industrilack – går att välja färg o matthet! Kostar några hundralappar per lucka ☺️

      Går att sälja hela kök! Lägg upp på FB eller blocket. Vi gjorde det med ett inte alls nytt men helt ok kök. En snubbe monterade ner det och satte in det i sitt sommarhus mot att han fick det gratis

      Beroende på vad det är för stommar så finns det också väldigt många företag där man kan beställa luckor endast, så det enda du behöver göra är att montera bort fronterna och på med nya. Om du nu inte hittar ngn som kan måla om dem

        Ja det rekommenderar jag också, blir som nytt och inte alls så dyrt!!

      Om det är målat med högblankt går det, men våra var folierade med högblankt och då var det inte värt att lämna in dem för det skulle kräva så mkt jobb att det blev dyrare än nya luckor. Flera firmor sa också att det inte gick pga skulle göra luckorna tunnare och inte längre passa med stommar a.

    Jag tycker inte att det verkar vara så himla lite förvaring. Om man inte har matlagningen som intresse behöver man inte så himla mycket prylar i köket heller.

      Håller med helt och hållet! Man samlar bara på sig en massa onödig skit som man ändå aldrig använder när man har så mycket förvaring.

    Det enda jag verkligen önskar i ett kök är ett sånt där skåp över diskhon där hyllplanen är torkställ ??? ett sånt och jag kan leva i frid

    Någon som haft ett sånt och kan berätta om man upptäcker nackdelar i längden?

      Standard i Finland! Det är bra och praktiskt.

        Har också drömt om det! Men vad kallas det mer exakt? Vad kan man googla!

          Åtminstone på hashtaggen ”astiankuivauskaappi” hittar man en del. Tror nästan att alla kök i Finland har detta 🙂

      Jag har ett sånt, älskar det!

      Hade ett sånt i fem år där jag bodde tidigare och det var DRÖMMIGT. Upptäckte inga nackdelar. Så skönt att bara ställa in disken och slippa se den!!

        Riktigt smart och uttänkt design. Gillar! ?

      Nackdelen är att det blir mer vattenskada, har aldrig sett ett liknande skåp som inte var vattenskadat efter några år. Tycker själv mest att det tar plats och blir sjukt stökigt, grejer står därinne för evigt och får aldrig komma tillbaka på sin ”riktiga” plats. Men om man inte har diskmaskin kan det vara väldigt praktiskt, men jag föredrog ändå ett vanligt stativ på diskbänken.

    ”lite förvaring”? Massor av stora skåp/lådor ju. Sen undrar jag, är det bara jag som fick tänka till innan jag fattade vilken som var före/efter bild? Ok, man ser ju på långa handtag och rundad bordsskiva det är lite äldre, men å andra sidan går ju allt igen och kaklet på gamla bilden är ju typiskt ett sådant som kommer bli ”inne” igen och små knoppar på luckorna känns inte hypermodernt det heller. F.ö spyr jag på alla som renoverar kök i parti & minut.

      Haha nä fattade inte heller! Tyckte heller inte det var jättestor skillnad?

    Nya kök har oftare smartare förvaring än äldre. (Inte specifikt det som är på bilderna)

    T ex karusellskåp i hörnen.
    Personligen har jag gärna öppet över vasken, alternativt ett kortare överskåp som är kloss mot taket, då det ger känsla av rymd. Lika så fritt runt fläkten.

    Jag tror många har saker de aldrig använder eller väldigt sällan använder i alla fall. En större köksmaskin kan till exempel förvaras i ett förråd om den används en gång i månaden. Om man har plats där då ?

      Karusellskåp är väl inget nytt? Finns i var och varannat gammalt kök från 60-70tql skulle jag säga.

    Oj jag tyckte att det fanns massa förvaring i det nya köket. Tror också på att många nog sparar på massa grejer som aldrig används, om du har plats för det.

    Oj så opersonligt och fult. Opraktiskt och lite skåp och lådor.

      Men är personligt alltid målet med kök egentligen? Hur ser ditt eget kök ut?
      Tyckte förövrigt det såg fint ut.

    https://www.instagram.com/p/CY9cBNjjJkh/?utm_source=ig_embed

    Så fel det kan bli när ens influencerkollega skriver att hon ”dör för jackan” och så är det äkta päls som visas upp…

      haha, älskar att caia skriver på sin hemsida att dom är starkt emot alla typer av djurförsök.. men det går bra att en av ägarna springer runt med en jättepäls. wow, hur tänkte hon här?! visst, bär vad du vill, men kasta dubbelmoralen..

      Hon har inte bara en utan två, en i beige också. Även Lovisa har visat upp pälsen. Dubbelmoralen flödar hos Bianca och Caia och de bluffar och luras. Tex så är inte vissa produkter helt veganska som de säger är helt veganska, och de skriver att produkter innehåller aktiva ingredienser men det är så liten mängd så det har ingen aktiv verkan. Märkligt att det inte skrivits något om det.

        Menar ni Bianca jacka? Den är fejk

          Men ojjjj den är äkta. Bianca hade tidigare taggat bilden med #fakefur men det är ju räv. Vad otippat

            En väldigt ljus räv isf ?

        7000kr för en äkta päls. Otroligt billigt! Klart man passar på att köpa två dåå!

    Ser helt ok ut förutom spisfläkten. Ser ut som man försökt snygga till ett stort ventilationsrör i ett kontor men det ser helt malplacerat ut. Hade förresten varit mycket finare med en eller två hyllor med en växt, kokbok eller vad som helst som gav lite färg på väggen

    Hade nog velat ha åtminstone 1 rolig detalj som sticker ut lite. Hennes kök är verkligen beiget på alla möjliga sätt.

    Blev väldigt snyggt. Ser ju ut att vara tillräckligt med skåp ändå. Inte dåligt att få ett nytt kök i samarbete, som Pernilla W och hon ska väl få ett helt nytt hus i spons också.

    Jag har inga överskåp i mitt kök och kan inte tänka mig något värre än överskåp. Ett kök utan överskåp ger ett mer cleant intryck och ja, man får plats med allt!

      Det beror väl ändå på hur köket är utformat, och på hur stort det är.

      ?!! Jag hade inte fått plats med mycket i mitt kök om jag inte haft överskåp. Beror ju helt på vad man har för kök. Jag hade haft ett skåp och några lådor kvar utan överskåp.

    Om man ändå ska renovera köket så är det väl bättre mot både miljö och plånbok att inte riva ut hela köket utan bara byta luckorna. Förstår inte hur man kan se det som något negativt.

      Kanske att köket var så pass nytt att det var onödigt att byta ut något alls

    Tycker det ser lägre ut i tak utan överskåp. Hade varit snyggare att platsbygga några skåp, vissa kanske med glas. Tycker också man har bättre möjligheter att skapa stämningsfull belysning när man har överskåp, i eller under skåpen.

    Ser ut att vara rätt mycket skåp kvar ändå. Tycker det blev snyggare utan överskåpen. De såg lite hoptryckta ut med snedtaket.

    Jag satte in ett mörkblått kök ( säger mörk bläckpenna blå ? mörkgrå/ svarta bänkskivor i Sten och bara lådor nertill ! Lådorna tar bra mycket mer än ett skåp och mycket smidigare att städa … kör dammsugare ? hade Vitt kök innan och aldrig mer m barn och djur ! Men smaken är som baken ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.