Bunkra?

Fick frågan igår på instagram om vi har bunkrat upp med mat och liknande inför en eventuell kris och jag har inte ens hunnit tänka så långt. Allt har gått så snabbt känns det som! Även om det är många som påstår att allt detta har byggts upp under en längre tid. Har ni ”bunkrat upp” där hemma? Eller hur tänker ni i dessa tider? // Gabriella Joss

Har ni bunkrat? Planerar ni att bunkra? 
Eller bunkra, förresten….låt mig ta om den där…
Har ni gjort någon typ av förberedelse för om det skulle bli ett längre strömavbrott eller liknande?
En vev-ficklampa? Batteridriven radio? Någon dunk med vatten? Plåster?

En av Gabriellas följare skriver i en kommentar att ”prepping” kan vara ångestdämpande, för att man känner att man i alla fall gör någonting som förberedelse.
Det stämmer kanske, men så läste jag en annan kommentar som jag inte tror lättar på någon ångest alls om jag ska vara ärlig.

Jag har inte preppat någonting.
Krisar det får jag väl involvera djuren i någon form av ”Hunger Games” för att avgöra vem jag äter upp först.

334 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag började Preppa redan för ett år sedan. Men jag har barn och känns som min skyldighet att tänka framåt inför ev kris/krig.

      Ja, då klarar sig dina barn men inte andras?

        Ja vad KONSTIGT att man som förälder ser till att ta hand om sina egna barn… seriöst nivån på dessa kommentarer är skrämmande.

          Jo men att köpa på sig saker du inte ens vet om du behöver. Då är hyllorna tomma för den som kanske faktiskt har ett behov. Om alla skulle göra på det sättet sitter några med lager och andra inget. Finns rätt många av oss som har barn.

            Men om man bygger upp sina lager över lång tid (ts skriver att hon började för ett år sedan) så kommer ju inte hyllorna att vara tomma. Det är väl själva poängen med att ha framförhållning?

              Jag har köpt typ 1-2 konserver och något extra pastapaket eller liknande typ varannan/var tredje gång jag handlar under en ganska lång tid.

            Alltså, jag skäms å dina vägnar här nu. Vilken jäkla kommentar.

        Ursäkta? Och Vad gör du för Ukraina? Jag håller just nu på att samordna så Sverige kan skicka blod och läkemedel till Ukraina.

          Vill du ha en medalj? Vad vet du om vad vi andra gör?

            Ja gärna, jag vill ha en egen bunker också och allting serverat på silverfat ifall bomberna faller. ??

        Till Anonyms kommentar postad 21.26.
        Är du på riktigt? Du försöker alltså skambelägga oss som följde råden i den broschyr som kom ut maj 2018 och utgavs av MSB på uppdrag av Sveriges regering.
        Snälla du, ta dig samman och försök att förstå att du har ett egenansvar.

        Får väl hoppas att ”andras barn” har lika förståndiga föräldrar.

        Fast hon kanske inte köpte upp hela lagret av toapapper på en gång? Preppa är inte samma sak som att hamstra

      Stackars barn som måste leva med hysteri och paranoia..

        Vad skönt för barnen som vet att de är trygga och har föräldrar som har framförhållning. Det är inte alla som har kloka föräldrar.

        Till Anonym kl 6.26.
        Hahaha!! Så vi som sedan flera år tillbaka har en rutin att vi då och då kikar över vår lilla mat-, vatten-, medicin- och övrigtförråd för att tex byta ut vattnet och äta upp en konservburk som börjar närma sig bäst-föredatum och ersätta den med en ny burk nästa gång vi veckohandlar vi är hysteriska och paranoida? Ja, jisses… Snälla du, ta en halvtimme och informera dig själv om hur man preppar..

        Min barn har inte stirrat på mig och tyckt jag betett mig minsta konstigt för att jag ibland köper två pastapaket istället för ett. Om eller när en syltburk eller inlagd gurka läggs i jordkällaren. Framförhållning som sagt, att sakta bygga upp ett litet lager.

          Å gissa så populär man är hos grannarna när de saknar nåt och vill låna när butiken är stängd?

      Jag har nog haft den kristanken sen jag blev gott vuxen eftersom man inte kan ta något som fred självklart. Har lyckan att ha hus med vedspis och kaminer och tillgång till ved, en matkällare fylld med torrvaror och konserver mm för flera månader. Även för hunden. Toalettartiklar, stor förbandslåda och medicin. Stearinljus, batterier och sånt är ju också viktigt att ha ett förråd av. Vatten i frysen och givetvis en vevradio och kraftiga powerbankar som alltid är uppladdade. Bensin bilen – tankar alltid vid halv tank. Hoppas att jag aldrig kommer att behöva använda allt detta vare sig det är krig eller naturkatastrof! Ta hand om er därute och förbered er för det värsta och hoppas på det bästa❤

    Jag är prepper och är redo för en tid hemma utan samhällets hjälp, har även ett torp på landet som också är utrustat med proviant, ved och liknande. Bilen är alltid preppad så att tre personer kan överleva några dagar i det vilda.
    Det är dock minst lika viktigt att vara mentalt förberedd på att krisen kan slå till. Alla är skyldiga att ha en viss krisberedskap utifrån de egna förutsättningarna.
    Vill även slå ett slag för att man har hämtat ut sina receptbelagda mediciner, utan att för den skull bunkra i onödan. Samt att man har koll på pass och annat ID.

      Lite synd och märkligt att t.ex. fly med plastpåsar när det väl är dags. En bra väska kan man väl vara redo med iaf…

        Va?

        Vi hade allt men ingen tid att varken packa eller tänka, det går inte att föreställa sig hur det är…stackars människor på flykt
        Vi trodde vi skulle vara iväg i högst 2-3 dagar nu har det gått snart 30 år sedan jag lämnade mitt hem och flydde med plastpåsar till en annan stad där vi fick spendera 9månader i skyddsrum….

          ?

      Samma här!

      I bilen har jag allt packat i en ryggsäck så det bara är att ta med den direkt om man skulle bli stående längst motorvägen pga olycka eller fel på bilen. Så kan man snabbt ta sig ifrån bilen och riskera olycka.

      vi med sjukdomar ryker först, det går inte att bunkra receptbelagda mediciner, för du får inte hämta ut hur mycket som helst. många av mina mediciner kan jag inte ens hämta ut innan jag bara har ca 1 vecka kvar av nuvarande paket.

    Jag har förberett mig. Har frystorkad mat som räcker i kanske 1 månad, gasolbrännare med kärl, sovsäck och tält, vattenflaskor fyllda med vatten. Det jag saknar är en batteridriven radio samt något som jag skulle kunna använda för att ladda mobilen om strömmen går. Jag har också tagit reda på var närmsta skyddsrum ligger samt förberett hundmat åt min hund som finns på samma ställe där jag har min frystorkade mat. Detta lindrar min ångest någorlunda inför vad som eventuellt kan ske.

    Läste på krisinformation för att se vad de rekommenderar. Känns som att det är enklare för de som har hus på landet och typ kan elda osv? Själv bor man i nybyggd lägenhet, finns inget sätt att hålla värmen här om elen försvinner.

      Finns nödfiltar på typ Jula för 50 kr. Dom är gjorda av någon form av plast, ser typ ut som aluminiumfolie.. Filtarna alstrar kroppsvärme och håller dig varm ett bra tag!! Så tips!

      Om jag bodde ensam i en lägenhet skulle min främsta prepping bestå av att i förväg ordna någonstans att vara tillsammans med vänner/familj, någonstans där det finns möjlighet att elda och helst också egen brunn.
      Vi har pratat med vänner i stan att de ska ta sig till vårt hus om det blir kris och de fryser eller saknar mat/vatten.

        Ja, man är ganska körd i en lägenhet i stan. Risken för luftangrepp är också mycket större i en stad än ute på landet.

      Mycket enklare är det ju att förvara saker, fast många villor har ju inte kamin eller liknande. Se till att ha värmeljus hemma, bättre än inget i all fall om det inte är långvarigt strömavbrott.

      Man får väl göra en brasa i vardagsrummet ?

      Tänk såhär om du bor i lägenhet. Bunkra lite pasta och konserver. Ha lite medeciner, plåster, gasbinda hemma. Kanske köp något att laga mat på om strömmen försvinner. Värmeljus håller värme och ljus. Nödfiltar i aluminium finns på Biltema för 29 kr styck. Annars ha några filtar hemma. Kolla upp var du har närmaste skyddsrum. Bestäm med vänner/familj var ni samlas om nåt händer. Lite sånt kan man iaf göra.

    Och vad gör ni med hela ert lager om ni måste evakuera?

      Det är väl ändå steget efter. Om det mot all förmodan skulle bli så illa så kommer man ju verkligen få användning för det man bunkrat innan dess.

        Hur vet du det? Kan gå snabbt också så du inte hinner använnda nåt innan det är dags för evakuering

          *använda

            Ja men som sagt, man vet inte. Jag hade inte vågat chansa. Sen kommer inte varenda människa kunna evakuera samtidigt. Så varför chansa och inte ha något man kan överleva på ??‍♀️

          Evakuering kan ju ske väldigt fort och av många olika anledningar. Innan man funderar på att bygga ett garage för att förvara t-röd eller addera 100 konserver så man klarar sig i 7 månader istället för 6 så bör man ex se till att ha rejäla ryggsäckar, kängor, kunna samla ihop allt viktigt etc samt inte underskatta hur skrymmande förnödenheter kan vara. Alltså inte utgå ifrån att man kan sitta hemma med sitt lager utan planera för vad för mat till exempel man kan ta med sig om man behöver evakuera plötsligt.

            Gabriella har pratat länge om att hon ska bygga ett garage men får aldrig tummen ur röven och har hon ändå tänkt det är det ett smart tips att göra det nu.

            Och ska man vara riktigt petig så ska/får man inte förvara en massa brandfarliga vätskor hur som helst så även ur den synpunkten är ett garage ett bra förslag om hon ändå sk bygga.

          Det är väl som att ha en försäkring, hoppas att man inte behöver använda sig av den men den finns om det skulle behövas…

      Då får man väl ta med lite men lämna kvar resten?

      Ja lagret blir kvar? Eller vad menar du man skulle göra med det?

        Grannarna kanske behöver så det är väl bara att dela med sig?

      Vad gör du med alla saker du inte kan ta med? Det är nog det sista man tänker på……

        Det viktiga är ju då att man har rätt saker, sådant man kan ta med, speciellt om man inte kan fly med bil. Man packar ju inte konservburkar i en ryggsäck och börjar gå.

          Fast vi får inte bara fly hur som helst, vi har totalförsvarsplikt. Och man får väl packa med det man kan helt enkelt.

    Folk var så otroligt oförberedda när pandemin starta.

    Den som väljer att inte ha lite käk i skafferiet eller toalettpapper den här vevvan får fan skylla sig själv.

      Själv tyckte jag det var lite hysteriskt hur vissa betedde sig. Rensade hela affärer på toapapper mm. Men vissa går ju också igång på det…

        Jag och min pojkvän har köpt så att vi har toapapper för ett år typ haha, det var så sjukt bra erbjudande så vi köpte 36 x 8 paket.

        Kostade 8 euro per paket (ett paket 36 rullar)

        Eller hur.
        Men det är väl samma människor som är igång nu och bygger Fort Knox av havregryn bara för att det är krig i ett annat land.

          Tänk alla mjölmask det blir sen ? Fast det kanske är bra ändå, extra protein när krisen är här.

            Om du upplevt krig på nära håll och sett dina barn svälta så tror jag inte du skulle göra narr av de som försöker tänka ut en plan i förväg. Svenskar är inte vana att det kan ske något i deras värld där det gäller liv eller död.

        Haha, jag tycker det är så sjukt att just Toapapper är det som folk är rädda för att vara utan. Många länder som använder annat än toapapper som tex Vatten. Vem kunde ana att Vatten faktiskt också kan tvätta rumpan efter du varit på toa??

          Jag kan ändå förstå toapapper… strax efter vatten, mat och eld är det nog det jag satsat på. Tänk att sitta fast i ett hus i en vecka, kanske utan rinnande vatten, och du inte kan torka avföring eller urin eller blod etc med annat än vad, tygbitar och klädesplagg? Misären, ohygienen och bakterier vore faktum SNABBT! Toapapper kan ju även användas som bandage, eldvirke etc. Aldrig fel att ha för mycket.

            Då skulle jag hellre satsa på att bunkra baby wipes. Funkar även som en raggardusch.

            du kan plaska dig med vatten från naturen som du tar med hem

            De flesta toapapper är nog inte bra till bandage

          Vid ett längre elavbrott kommer även vattnet sluta komma i kranen efter ett tag.

      Problemet var ju vid pandemin inte att folk var oförberedda utan att de bestämde sig för att bunkra just då. Är övertygad om att många, både fullfjädrade preppers och folk som hade ett ”vanligt” skafferi tog i lite extra och köpte det de kunde hitta. Jag menar, tror ingen började äta av sina konserver när andra började bunkra utan de flesta bunkrade nog lite extra då de också.

      Oförberedda på vad?
      Tror alarmister som preppar är de som får känna sig dumma oftare än de som inte preppar..

        De flesta handlade ju inte i panik heller. Tex när jag gjorde min vanliga veckorhandling. Såg jag då att det var slut på pasta så handlade man lite met av det nästa gång för att inte bli utan eller tog 3 konserver ananas istället för en. Men det var ju långt från svält och panik.

          Ja precis. Det skapade en ond cirkel. Speciellt blöjor och välling var det ont om i min butik, vilket gjorde att jag köpte lite extra när jag handlade. Ville inte bli utan det nästa gång jag skulle handla.

        Vem är du hellre, den som får se dum ut 9 gånger av tio och överlever sista, eller den som är cool 9 gånger av 10 men strykee med den sista? ?

        Så länge de byter ut sitt förråd och inget går till spillo ser jag inget problem i att de preppar

      På vilket sätt fick man skylla sig själv som inte bunkrat i början av pandemin? Alla gjorde det ju helt i onödan.

        Nja det är väl rätt många av oss som behövt isolera oss i hemmet i 1-2 veckor när man testat positivt. Bor man ensam då är det väldigt tacksamt att ha mat, toapapper osv så att det räcker under tiden man inte får lämna hemmet, även om det såklart går att be kompisar gå och handla åt en eller likande.

        Respons till Jojo.
        Du tycker det var helt i onödan, ja..
        Tack vare min prepp behövde vi inte gå ut så ofta och beblanda oss med er andra smittspridare..
        Tack vare min prepp klarar vi oss någon vecka utan el, mat och vatten, dvs helt enligt dom föreskrifter om egenansvar som regeringen och MSB informerade alla svenska hushåll om i maj 2018.
        Gör du det?

    Min sambo har alltid fixat så vi har det preppat, håller ordning på datummärkningar och sånt också.
    Vattendunkar, mat, t-sprit mm. Är inte själv sån av naturen, men känns nice vara med någon som alltid tänker efter före… Vettigt liksom.

    Bygga ett garage för all t-röd?! Hahahahh ???

    De senaste åren har jag ägnat mig åt lite prepping, brukar tänka på att köpa med extra varor när jag handlar och på så sätt byggt upp lite av ett lager. När det kommer till vätska har jag en dunk med 20 liter vatten och en del havremjölk. Sen har jag en batteridriven radio, en vevradio som även kan ladda mobilen med, powerbank, eldstål, gasolkök och liknande. Det är själviskt att inte preppa, vid en krissituation ska de allra svagaste erbjudas hjälp först, vilket inte är möjligt om hela befolkningen behöver hjälp samtidigt.

    Nej har trangakök bara. Varför förbereda sig och slösa resurser i onödan.

      För att det är din skyldighet?

        Jag använder min skyldighet när krisen är nära. Vi lever i Sverige och än så länge kan vi skatta oss lyckliga till skillnad från Ukraina.

          Lite naivt att tro att Sverige skulle vara så helt annorlunda andra civiliserade stater som upplever att kriget plötsligt kommer. Om det saknas sunt förnuft eller att man bara är historielös kan inte hjälpas men att vara immun för råd hur man ska agera i en krissituation är nästan alltför drygt

      För att staten har sagt att du ska klara dig på egen hand i en vecka vid en kris? Det är inte slöseri med resurser!

        Ja och Staten har än så länge inte sagt att en kris är nära förestående..

          Ditt val 🙂

          Tvärtom – staten (MSB) säger att all individer i samhället ska ha en krislåda med konserver mm, just för att om krisen kommer ska det inte bli brist på det (om alla ska bunkra samtidigt)

            Man ska ingenting.
            MSB tycker att man bör ha vissa saker hemma i den mån man har möjlighet och utifrån hur allvarligt landet befinner sig i kläm.

              Ja alltså det är ju ingen lag på det, det tror jag alla förstår ? så vad spelar det för roll vilket vokabulär de använder, budskapet kan ju inte vara tydligare

                Jag tolkar det verkligen inte som att det är jättenödvändigt att ha en massa saker på lager hemma by default.
                Men man är olika.

                  En vecka är ju inte heller jättelång tid, visst behöver man vätska men mat behövs nog inte mer än vad de flesta har hemma ändå och kan man hjälpas åt och byta varor/tjänster med andra i sin närhet klarar man sig utmärkt en vecka.

                    Kan vi inte börja diskutera ordet rekommendation igen hörni? Saknat det lite

          När krisen väl är här kommer ALLA vilja ha samma saker och allt tar slut / det blir kaos. Därför bör man vara förberedd INNAN krisen är här.

            Ja, då kan man man börja så smått om det kommer indikatorer på att krisen är på väg. Och just nu är den inte det.

              Det är väl snarare så att du ska börja när det är som vanligt för att det inte ska bli problem med varor i butikerna.

        Jag skulle behövs preppa vatten kanske… annars brukar man ha hemma saker så att man klarar sig en vecka. Det har jag gjort båda de gången jag behövt karantäna

    nä fyfan tkr prepping är det töntigaste som finns och vill inte ansluta mig till den kåren

      Hellre förberedd med lite mat och sånt än helt oförberedd tänker jag.

      Man behöver kininet bli en super-propåer utan man jag ju tänka på vissa saker

    Nej, har redan allt som behövs för att klara mig länge och typ alltid haft haha. Bor på landet på gård. Eventuellt borde man lagra lite vatten, även om man har egen brunn är det ju lite meckigt.

      Ser framför mig hur det kommer bli som i The Walking Dead, att cityfolk från lägenhetskomplex i stan går ihop och anfaller och övertar dessa fristående gårdar. Små inbördeskrig i varje ort för att alla vill ha tillgång till vedkamin, vattenbrunn och ladugårdsdjur. Riktigt dystopi-scenario. Detta får aldrig nånsin ske.

        Ofta är ju gårdsägare jägare, så vapen finns att försvara sig med ett tag…

    Preppar verkligen ingenting. Blir det strömavbrott, krig eller zombieapokalyps så får vi problem.
    Vi har väl några gamla knäckebröd att knapra på, filtar och mobilernas ficklampor håller väl ett litet tag beroende på om de är fulladdade eller ej när det sätter igång.

      Samma här.
      Får leva på proteinpulver om krisen mot förmodan är framme. Bor dock i en större stad så är inte jätterolig.

        Varför är du mindre orolig pga stor stad? Jag personligen hade varit mer rädd om jag var i stor stad, ingen känner sina grannar så man har ingen grannsamjämnan. På mindre ställen känner folk varandra och tar om hand om varandra på ett annat sätt.
        Tror inte heller att affärerna tar slut på småorderna på samma sätt som i stan.

          Landsbygden har ju dock låg prio gällande allt så om infrastrukturen slås ut är småorterna rätt körda…

            Vi har väl bil och kan ta oss ut.

            Körda på vilket vis?

              Gengas 😉

            Dom är dock mer vana vid att kanske inte ha alla bekvämligheter

              Bekvämligheter? Mat, vatten, värme? Tror att bekvämligheterna inte kommer att betyda så mycket när hungern sätter in?

          Jag bor i stor stad och känner minst 10 av grannfamiljerna och ca 10 till familjer i kvarteret. Har dessutom nära vänner som bor inom 20 minuters avstånd. Jag har många människor i min närhet som jag skulle söka mig till/erbjuda mitt hem till i en kris. Man är inte isolerad för att man bor i stor stad.

            Bor du i villa eller i lägenhet?!

          Bor i storstan och känner visst mina grannar, en del mer än andra och vi hjälper varandra om det behövs, som tex nu under pandemin. Att man ”inte känner att sina grannar” baserat på att man bor i storstan stämmer inte. Beror nog på vad för hus, lghtshus etc. man bor i. Sen är det väl inte alltid man känner sin granne 2 mil bort på landet heller?

        Jag bor med i en större stad men känner nu att jag absolut inte vill bo här om det blir krig i Sverige. Då vill jag befinna mig i skogen.

          Varför?

            Om man tittar på Ukraina är det dom stora städerna dom siktat på först.

              Jo, men varför skulle skogen vara säkrare om atomomber fälls? El är det ifall Ryssland skulle invadera Sverige likt Ukraina? Då kommer isf följdfrågan, varför de skulle göra det? Finns ingen som helst logik i det. Däremot om kärnvapen fälls, då kan det ju drabba länder i en stor radie och då spelar det liksom ingen roll om du är till skogs el sitter i lght..

                Det snurrar i min hjärna. Om de invaderar Sverige, är de ute efter ryskt styre då? Eller en fri väg mot Natoländerna?

                  Hämnd min vän, det är det enda dom vill ha. För att vi hjälper Ukraina med utrustning och vi funderar på gå med i Nato. Därför!
                  Läser du inga dagstidningar eller ser nyherna på tv???

                    Jag läser tidningarna hela tiden men jag tycker ändå det är svårt veta vad de skulle vara ute efter med tanke på att de vill vägra oss vara med i Nato.
                    Om de skulle bli som Ukraina att de vill avsätta regeringen.

                      Eller om de skulle vilja förstöra så mycket i landet som det bara går.

                      Sen har jag inte heller förstått om vi får nån hjälp eller inte. Av EU eller Nato. Det verkar dock inte ens experter kunna ge svar på.

                    ”Länder som skickar vapen som används mot ryska trupper kommer ”att hållas ansvariga”, hotar Ryssland.
                    Ett av de länderna är Sverige – men vad Putin skulle kunna göra är väldigt svårt att svara på, menar experter som Aftonbladet pratat med.
                    – Var gränsen för hans risktänkande eller galenskap går är svårt eller omöjligt att veta, säger Jacob Westberg som är docent krigsvetenskap på Försvarshögskolan.”

    Har preppat lite, började för ca 6 månader sedan? Har tält, madrass, bärbar grill, first AID kit, en extremt bra ficklampa, mat för en vecka (två pers) vattensil (?) …. glömt massa så klart pga pojkvän tar hand om det mesta.

    Har mat för ca 4-5 månader till mig och maken.
    Har kamin, ved, elaggregat/bränsle, nödradio, ljus/tändstickor, batterier, trangiakök/bränsle, mediciner, första hjälpen, egen vattenbrunn men har lager av vatten ändå, laddade powerbanks, campinglyktor mm.
    Känns skönt att vara förberedd och har man bara koll på sitt matlager så blir ingen mat gammal och behöver slängas.

      Respekt ?

      Har du tänkt på att om ryssen kommer så måste din make rycka ut i försvaret. Så du kan nog räkna med att få sitta ensam de månaderna du pratar om. Hemskt men sant.

        I Sverige har både kvinnor och män totalförsvarsplikt, så både får följa med ut 🙂

          Men de kan väl inte sätta vapen i händerna på oss allihop? Eller skulle vi bli placerade på att hjälpa till på sjukhus osv
          Barnen då, vem tar hand om våra barn.

    Camilla varför hamnar jag ibland i modd?

    Jag har ett stormkök nånstans

      Har ett jag å, men aldrig fått tummen ur att handla t-röd….

        Måste man ha t-röd för stormkök? kan man inte tända på något annat sätt?
        Min pojkän köpte precis en ihop plockbaer grill? Är ca som en stor kortlek. Tänker att den måste vara så mycket mer smidigare då, där kan man tända med ved, gasol och något mer.

          Ja t-röd behöver du ha.

          Det beror ju på vilket stormkök du har. En del har brännare för vätska, andra för gas. Och så finns det multifuelbrännare där du kan använda båda.

    Jag bor i hus på landet där det ofta blir strömavbrott så jag är hyfsat preppad. Saknar en vevradio men har ju bilen i nödfall om man måste lyssna.

    Får ångest av att läsa det här

      Same. Ändå fortsätter jag.

      Ja jag måste nog hålla mig från internet ett tag känner jag.

      Nejrå, vi kommer inte drabbas av ngn större kris. Det som KAN hända är att gaskranen stängs av och då blir det värst för södra Europa tyvärr, där stor procent använder gas, vilket vi ju inte gör.

      Fy fan, jag med ? Har insett att jag har dödsångest. Usch alltså ???

        Haha same. Får sån dödsångest av sånt här. Vidrig känsla, vill fly från min egen kropp när jag får en dödsångestattack

      Jag med. Min ångest har aldrig varit så illa som senaste dagarna endast pga vad som skrivs på sociala medier, så fort jag läser vad experter säger så blir jag lugnare. Tror det är dags att ta bort sociala medier ett tag, det är så extremt hysteriskt med all desinformation. Men samtidigt så drar man sig till det för man själv har lite panik, fy vilken konstig situation det här är

        Bra att du tar information från rätt ställe och att vara rädd och orolig är helt normalt men det är bättre mentalt att veta lite om vad man ska göra om det skulle hända något. Själv känner jag mig lugnare när jag vet att jag har gjort det jag kan och så hoppas jag och tror att det kommer att gå bra❤

    Jag har påbörjat sedan en tid tillbaka. Går efter MSB’s ”om krisen kommer” eller vad den heter.

    MEN jag bor i lägenhet & är ju oavsett rätt körd om vi skulle få strömavbrott i en vecka..
    Endast en liten frys tex så går inte att frysa in vattenflaskor och liknande.
    Ingen möjlighet att elda i braskamin eller liknande heller.

    Samlar allt i en låda (hittills), men annars är tanken att samla allt på ett och samma ställe (förutom maten) så att alla i hushållet enkelt hittar vid behov, eller om man behöver avvika med sakerna från hemmet.

    Jag funderar på att bära ner till källaren en säng. Och plasta inn. Sen om det behövs ta bort det då har jag ju iallafall en säng att sova i. En kompis höll på att skratta ihjäl sig när jag berättade. Jag menar om dom attackerar här och då tar man ju skydd i källaren.

      Undrar varför du måste plasta in den?

        Men känns ju ofräscht att ha en säng utan plast i källaren. Tänker på kryp o sånt. Ja jisses att man ska behöva tänka så här. Men jag är inte kry och så frusen. Vill inte sitta på ett kallt betonggolv.

          Kanske räcker med att ha nya lakan…?

            Nytvättade lakan (manglade oxå kanske) i en tältsäng i källaren..?Förlåt, men bilden jag får i huvudet. Sen är det nog svårt att få sova om bomberna viner och larmen går, oavsett.

              ”Men jag är inte kry och så frusen. Vill inte sitta på ett kallt betonggolv.”

              Ansi, du tror inte denna person kan ha nytta av en säng utan att sova? Sluta dryga dig, du är själv rädd.

                Är du här nu ”A”..Nej, jag är inte rädd, faktiskt inte alls om jag skall vara ärlig. Hoppas inte du är det heller. Bonusmaterial: öh, trodde sängar var till för att sova..

          Tänk på att det är naturligt fuktigt i en källare. (Hur fuktigt beror på er uppvärmning och om det finns avfuktare). Att plasta in organiska material är det sämsta om du ska hålla det fräscht. Fukten kommer in men inte ut. Ställ ner sängen men skit i madrass och sängkläder tills krisen kommer.

          Haha nej men meanwhile in Sweden… Kriget kommer så man måste gömma sig i källaren men OBS! ofräscht med oplastad säng. Ha ha ha?

        Folk har jättemkt sex i källare medan flyglarmet tjuter? ??‍♀️

      Haha, sorry, men jag håller med din kompis här 🙂

    Min nödplan är att hoppa från balkongen. Jag tänker INTE leva genom krig eller apokalyps eller kärnvapen. Tack och hej, mer pasta till er andra ?

      Bra!

      Kärnvapen – då behöver man nog varken preppa eller hoppa. Då löser det sig av sig själv så att säga

        Ja det finns inte ens dna kvar när kärnvapnet brännt av

      + 1 ???

      Samma här. Har dock ingen balkong så får antingen slänga i mig alla tabletter jag har hemma eller hoppa från Älvsborgsbron. Har inte bestämt mig än.

      Börjar locka redan nu..
      Fy fan vad detta ger mig ångest.

        Varför?
        Det är krig nere på kontinenten, inte här.

          Har du aldrig haft ångest?

            Jo.
            Det var inte frågan?

          För jag är rädd att det kommer bli krig här?
          Putin är inte klok.

          Får ångest av tanken på vad som kan hända, se människor dö, höra skrik, hur hela vardagen kan vändas upp och ner, vad som skulle hända med min katt, rädd att alla jag älskar dör så jag står ensam kvar.

            Oj, stackare.
            Putin vill skapa ett nytt USSR, inte leka Fallout med jordklotet.

            Ger mig mycket ångest också. Men jag känner ett stöd att vi är så många som är rädda. Kanske vi kan försöka hjälpa varann lite här. Luta oss mot varann.
            Hoppas att kriget inte når hit. Att Ukraina får fred igen.

            Min stressnivå är så hög, jag har ont i magen och mår illa hela tiden. Har hjärtklappning. Är så jäkla rädd att kriget kommer hit. Är så ledsen över hur människorna behöver fly. Hur barn blivit dödade. Mår illa av all ondska. Vart kommer all ondska och ilska ifrån. Hur kan man idag 2022 förstöra ett land och liv på det där viset.
            Tänker om vi behöver fly, vart ska vi ta vägen. Vad gör vi om det blir kärnvapen.

        Mig med Kotten ❤️ Det går i skov, får mer ångest såhär framåt kvällen. Men vi sitter alla i samma båt och ingen av oss kan påverka vad som händer just nu.

        Jag har bestämt mig för att bara följa nyhetsrapporteringen på rapport hädanefter. Just nu klickar jag in på kvällstidningarna ett par gånger i timmen och möter alla skräckrubriker som ska få oss att klicka oss in. Det ger mer ångest än att bara följa nyheterna för det mest väsentliga ett par gånger om dagen.

          Finns skyddsrum som skall vara atombombssäkra. Iaf när de byggdes.

            Och när du kommer ut från skyddsrummet?

              Precis. Ngra andetag sen blir det som i ”Tjernobyl”..

              Äsch halveringstiden för kärnavfall är väl bara 100 000 år så det är ba att sitta kvar där nere i sin inplastade tältsäng och konserver, kanske en bra bok?

                El varför inte ett helt bibliotek (inplastat då givetvis..)

                  Smart, oändligt med underhållning alternativt material att bränna när man fryser

          Ja det är verkligen skrämmande rubriker hela tiden. Och att Magdalena Andersson ska hålla tal stup i ett. Man kan verkligen snacka om att vi dränks av information.
          Om våra hjärnor tyckte det va jobbigt med mycket information genom mobiler per dag förut kan du tänka dig varför vi mår som vi gör nu…

          ❤❤
          Jo, tyvärr kan vi inte påverka det som händer. Är väl en del i att det är jobbigt, känna sig så liten och maktlös.

          Det låter väldigt klokt av dig.
          Borde också göra det, även hoppa över denna typen av inlägg här inne.

          Här är en till. Jag har sådant katastroftänk och ångest att jag funderar på att kontakta vården för lugnande. Hjärtat blöder för alla små barn, gamla, hundar och katter, kvinnor och män. Fy fan. Vart ska man ta vägen med alla tankar?

      Jag tänker lite samma. Kanske inte hoppa el så, men mer, om den dagen kommer, så får jag ta det då helt enkelt, vad som sker, det sker och ligger utom min kontroll, typ. Har noll oro över nån kris el liknande. Tror folk är mer lättpåverkade efter Corona faktiskt och skulle förmodligen inte reagerat så här starkt (vissa kommentarer man läser) innan pandemin.

      hahaha tänkte det med. blir det krig ger jag upp direkt. orkar verkligen inte med sånt, vad är detta 90-talet eller? inte en chans att jag tänker ge upp hela mitt liv och kanske så dör min sambo, familj, vänner & kollegor och jag får i värsta fall börja om typ ensam som flykting i något annat land och bara bygga upp något tattigt liv från scratch. spendera resten av livet med att se tillbaka på sina minnen från det goda livet i sverige på 20-talet? haha nej tack då dör jag hellre direkt så man slipper skiten ?

    Gjorde en ansats en gång.
    Chokladen höll inte en dag….

    …..så det jag tar med mig är att ska man preppa så ska man välja saker som man inte gillar så där skarpt.

    Men ändå saker som är hyffsat ätbara så man kan äta upp dem allt eftersom datumen går ut.

    Aldrig fel att ha lite konserver som krossade tomater och sådant som går att koka pasta i (om vattnet stängs av)

    Nå väl, blev sugen på choklad nu givetvis

      Håller med, tonfisk på burk ska med!

      ??=ingen bra preppmat Kanske bättre som tröstmat i pre-kristider..

    Har typ aldrig mat hemma mer än för nån dag så nej.

    Har inte preppat något. Har inte känt att det behövts, fattar ej folk som bunkrade i och med corona faktiskt. Läget i Europa nu har väl dock gett en tankeställare att det kan vara bra med ett litet lager för 1-2 veckor iallafall. Inte för att jag tror att vi kommer hamna i krig, utan för att jag inser hur sårbar man blir om något händer. Bor dock i en liten lägenhet utan plats för mer grejer än vad jag redan äger. Men det kanske går att lösa. Tänker absolut inte panik-handla utan kanske köpa lite konserver nästa storhandling osv. Bryter krig ut i Sverige kommer jag bli inkallad till jobbet oavsett, så jag kan ändå inte förbereda mig på att fly.

    Jag jobbar i stort varuhus som säljer sport- och vildmarksprylar. Och folk preppar och bunkrar för glatta livet kan jag säga.

    Är mest rädd om det blir ett långvarigt strömavbrott. Hur fasen löser man det? Mitt barn har diabetes och insulinet måste förvaras i kyla och förstörs efter 4 veckor i rumstemperatur. Man får heller inte bunkra insulin. ?

      Samma här. Tänker på det ofta.

      Är det bara rätt säsong så kan man ju förvara det utomhus, fast problematiskt om det fryser förstås. Lite lagom småkallt måste det vara x) Tror tyvärr att vi med medicin som håller oss vid liv är rätt körda! Det är den bistra sanningen. Kan inte så mycket om just diabetes men kan man inte spara in på sitt insulinanvändande, till viss del såklart, genom att undvika kolhydrater? Bara äta kött typ D:

        Man måste ändå ha sitt basala insulin även om man kan dra ner lite på måltids insulinet genom att reglera kolhydrater. Sen om du har diabetes typ 1 får du ketoner om de tar bort kolhydraterna vilket är livsfarligt.

      Det är fortfarande kallt ute, du kan förvara det utomhus eller på balkongen så länge det inte är varmt ute.

      Hur mkt kyla? Du kan ju alltid hänga ut en påse via fönstret, ett bra tag innan vi kommer upp i ”rumstemperatur” i vårt land och när vi är där, lär detta vara över.

      Om det fruktansvärda skulle hända borde väl sjukhusen ha ström ändå? Så man kan hämta insulin.

      Små elverk man kan ha i stugor eller så kanske lyckas hålla kylen kall?

    Har mat i frys och skafferi som räcker i ett helt år, jag köper nytt och roterar med det jag har – slänger aldrig något utan använder och fyller på med nytt.

    Jag kan inte understryka nog med hur viktigt det är att kunna ta hand om sig själv i en krissituation. Vårt samhälle är så otroligt skört, och ingen kommer att komma och rädda när det väl krisar.
    Ta hand om er själva, se till så att du inte står där samma dag som alla andra ska ut och bunkra.
    Och cash is king! Se till att ha kontanter inför ett långvarigt strömavbrott/ internet.

    Även att ha en del av skafferiet med sådant som du skulle kunna använda som betalmedel så som; alkohol, mensartiklar, läppbalsam, tandkräm, tuggummi etc.

    Bättre att vara väl förberedd än att stå där helt handlingsförlamad pga att det inte finns något i butiker.

      Sassa här igen, om du har möjlighet köp en stor generator hemma så att du kan kyla kylskåpet, ladda mobiler etc. Så viktigt.

      Se till att bilen alltid är fulltankad, samt att du har extra bensin i rejäla dunkar hemma.

        Tror du att alla bor i treplansvillor?!

      Kanske man skulle köpa lite cigaretter så man kan byta grejer med rökare?

      Jag föreslog min karl att vi skulle ha en dunk bensin i vindsförrådet men han säger att det är en brandrisk.

    Varför kommer ekonomin krascha?
    Skäms över hur dåligt insatt jag är?

      Uppdatera dig genom att läsa nyheterna istället för att bli serverad tveksamt återberättad information här.

        Tack för tipset?

    Tycker prepping som en del skriver verkar så egoistiskt. Typ jag har mat så jag och min make klarar oss i 4 månader. Släck tror jag lösningen snarare ligger i samarbete. Jag bor i hyreshus i en storstad och idag stod jag på gården och pratade med grannarna om vad vi ska göra. Te x hur vi kan hjälpa den äldre funktionsnedsätta mannen och hur vi kan plöja upp gräsmattan för att odla kål. Och hur vi kan dela upp saker, kanske inte alls behöver en egen radio eller likande

      Det är egoistiskt att inte preppa!!! Herregud

      Det är inte egoistiskt att se till så att man själv klarar sig någorlunda i början av en kris, det är en skyldighet. Var du då en börda för någon annan sen och snylta på det förråd någon annan sett till att preppa. Du kan hjälpa den funktionsnedsatta mannen genom att själv vara förberedd.

      Men hur ska du kunna hjälpa andra om du själv inte har nåt att äta eller rent vatten?

      Och odla kål? På riktigt? Hur mycket kål behöver du odla och äta för att få i dig 2000 kalorier per dag? Och hur ska du klara dig tills kålen kan skördas?

        2000 kalorier per dag??
        Äter ni så mycket?!

          Precis. Under en krissituation behöver man knappast 2000 kcal, man kan klara sig på bra mycket mindre. Man ska ju inte sitta och moffa trerätters direkt.

            Eller hur.
            Inte undra på att all mat tar slut i butikerna om folk tror att de ska äta så mycket

            Men va? 2000 är ungefär där basalbehovet ligger vid låg aktivitet. Det går åt mycket energi åt grundläggande fysiologiska funktioner. Lycka till att moffa trerätters hela dagarna för under 2000 kcal.

      Kom ni överens om vem som ska skaffa EN radio åtminstone eller bordlade ni ärendet?

      Förstår du vad som händer om ingen är förberedd och alla ska in i affärerna samtidigt vid en kris? Hur många personer tror du torrvarorna räcker till? Om man ens kommer in i butikerna vill säga. Och vad betalar folk med om det är strömavbrott? Väldigt få har kontanter hemma.

      Vi som är förberedda kommer i alla fall inte att vara de som går in och krigar om den lilla maten som finns!

      Genom att vara förberedd har man mat hemma utan att belasta reserverna.

        Men vad exakt är det du tror, el är rädd ska hända? Jag förstår faktiskt inte denna enorma rädsla. Vad som ev kan hända och där beräknas risken tämligen hög, är att Ryssland pga sanktioner stänger av gastillförseln, det drabbar då inte tex Sverige särskilt mkt.

          Det handlar inte enbart om kriget just nu. Vi bör alltid vara redo för strömavbrott etc. Att infrastrukturen slås ut av någon anledning. Finns många scenarion som absolut inte är någon hög risk just nu men som vi bör vara förberedda på ändå.

            Förlåt, men det låter inte riktigt rationellt el särskilt hälsosamt för psyket att ”alltid vara redo” för strömavbrott el ”att infrastrukturen slås” ut el div andra scenarion som kan inträffa. Självklart bör man ha xtra proppar hemma precis som vanligt osv. Men att gå upp i extrem rädsla och preppa för saker ”som kan hända” när risken för vad jag tror du är rädd för, är väldigt liten. Precis allt kan hända egentligen, varje dag, oavsett krig i Ukraina. Skall man leva utifrån det, så får man närmast packa in sig själv i madrass och gå i ide…Jag kan ju få en tegelsten i huvudet om jag går ut osv. Låter väldigt jobbigt och inte särskilt kul och ingen av oss vet ju eg vad som händer imorgon. Finns inga garantier för ngt eg. Så försök slappna av lite och använd sunt förnuft, och säger det i all välmening.

              Kolla serien ”Nedsläckt land” på SVT, 6 kul och lärorika avsnitt om vilka typer av kriser MSB listar som sannolika och hur förberedd du som privatperson bör vara

              2018 gjorde MSB ett jätteutskick till alla hushåll i sverige.
              Om krisen kommer heter den.
              Läs.
              Begriper du inte- fråga en vän.
              Inte fasen handlar det om proppar.
              Herregud…..

                Och du behöver läsa lite psykologi och vad ”ständig beredskap” alltid ”fight and fight mode” gör med en människa. Förstår du inte, fråga din mamma el pappa.

                  Fight or flight? Tror du att vi går runt med stresspuls hela dagarna för att vi resonerar kring hur mycket vatten man behöver ha i förrådet, eller att ett stormkök kan vara bra att köpa?

                  Är du en sån som inte sparar pengar heller ”för man kan ju dö imorgon”?

              Ha du dina extra proppar och lycka till vid strömlösheten. Tror du att proppar är nån form av aggregat?

                Om du bemödat dig med att läsa igenom hela kommentaren och inte hängt upp dig på ”proppar” (vilket var skrivet i sammanhanget ang att ha vanlig beredskap i hemmet) så hade jag svarat dig mer utförligt.

              På vilket sätt ger S sken av att vara ohälsosam psykiskt? Verkar ju vara en stabil och rationell person. Du däremot utstrålar något annat.

                Ok, du tycker så.(ang ”utstrålningen”), men däremot diggar jag inte när ngn omskrivet vad jag sagt, exakt var har jag skrivit att ”S” ”ger sken av att vara ohälsosamt psykiskt” ?Däremot skrev jag att det inte är bra el hälsosamt för psyket att vara rädd och ”alltid redo” hela tiden för en massa scenarios .För att förtydliga så du förstår, man mår inte bra i längden av ett sånt tillstånd.

                  Och du mår bra?

                    Tackar som frågar, jag mår utmärkt. Du med hoppas jag!

                      Vi ska alla kunna ta hand om oss själva. Samhället är som dominibrickor på rad, faller en faller alla. Så levde vi i pandemin, höll majoriteten av oss friska och inte belastade sjukvården klarade sjukvården att ta hand om de sjuka. Om läget i Europa förändras och landets resurser måste riktas om behöver inte alla de som klarar sig själva belasta resurserna. Jag förstår inte vad det är som är konstigt. Varför ska alla som kan preppar och tar ett eget ansvar bli ifrågasatta? Det är precis det vi ska göra. Om man inte på alla sociala medier vill lägga in kommentarer som ska slå split förståss och få befolkning att inte vara förberedda. Då förstår jag kommentarerna. Beror ju på vems ärende man går. Med eller mot.

              Med kötid redo menar jag att jag har förberett med mat för någon vecka framåt, har vatten i en dunk och stormkök m.m. Har haft det sedan broschyren kom och har inte tänkt så mycket mer på det sedan dess. Ser bara till att äta upp någon konserv då och då och byta ut så att det inte blir gammalt. Varför måste man vara hysterisk bara för att man följer statens rekommendation? Jag känner mig trygg med att jag har gjort det jag kan.

          Sommaren 2018 var det evakuering från grannkommunen på grund av bränderna. Bara en vecka tidigare trodde ingen att det skulle ske. Polen fick skicka brandbilar.
          2020 satt skolbarn och klippte och klistrade visir åt sjukvården av overheadplast.
          Om inte dessa saker fick folk att inse behovet av beredskap är nog hoppet ute.
          Vi som preppar räknar med att kunna hjälpa folk som du, i alla fall någon enstaka familj.

      Tänk som på flygplan, när syrgasmaskerna ploppar ner tar du på dig själv först och sen hjälper du andra

      Hur går det med odlingen om något sker i säg oktober? Vad odlar du då och hur? Vad kan du odla i kyla som ger dig näringsrik mat när er mat tagit slut?

      När det är kris kommer era grannar hålla hårt i sin mat. Räkna inte med att någon kommer dela med sig. Låt bli att preppa, för allt i världen, men räkna då också med att behöva slåss för er överlevnad långt mkt tidigare än andra.

      OM nu något händer.

        Behövs energi för att orka slåss så…

      Är väl inte egoistiskt att vi har mat till oss i vårt hushåll för 4 månader.
      Det innebär ju att jag vet att jag kan hjälpa tex 2 till i min familj så vi alla har mat i 2 månader osv. Beroende på vilka som behöver hjälp.
      Eftersom jag har koll på antalet portioner i vårt förråd vet jag hur mycket jag kan hjälpa andra.
      Sen råkar jag vara handikappad och obotligt sjuk och vill inte belasta andra i onödan utan förbereder det jag kan tillsammans med min man.

        Du tänker helt rätt. De som surar är de som saknar förmåga att planera. Och det verkar tyvärr vara skrämmande många.

      NÅN måste ju köpa mat i alla fall… eller?

    Preppat lite men inte i den utsträckningen jag vill. Mest på grund av Corona, bodde utomlands när det slog till och hyllorna i butikerna var helt tomma första tiden. Vill inte hamna i den situationen igen. Känns dock som att man behöver andra saker nu.

    Ser till att ha en extra vattendunke hemma, lite extra mat som står sig i skafferiet, värmeljus och lite medicin. Har varit nice att kunna koka kaffe när vattnet var borta några timmar eller när jag fick akut spysjuka.

    Jag bunkrar definitivt. Jag ser det som en skyldighet att följa MSB:s rekommendation att ha ett lager så att man klarar sig en vecka hemma. Bara dumdristigt att haka upp sig på om det står ska eller bör. Vi bor i Sverige, klart du inte är tvingad att följa den rekommendationen, men varför skulle man inte göra det? Jag köpte en nödradio och vattendunkar för 40 liter vatten igår. Konserver och torrvaror har vi alltid skafferiet fullt av, men har bunkrat lite extra de senaste dagarna. Främst för att jag är rädd att priserna på allting kommer att skjuta i höjden snart, om ryska naturgasen till Europa stängs av. Då behöver vi i alla fall inte försöka roffa åt oss mat på en tid när det på riktigt är kris.

      Jag kan svälta i en vecka. Har vatten och proteinpulver i skafferiet som standard.
      Tänker att det mest är hysteriska tjockisar/småbarnsmorsor som inte klarar sig utan mat två timmar som måste hålla på och preppa som om de skulle försörja en mindre nation.

        Hellre en hysterisk tjockis än en proteinpulverdrickande arrogant nedlåtande fjant som t.ex. du.

          Jag kan i alla fall springa ifrån er tjockisar när ryssen kommer ?

            Knappast, du låter så jävla undernärd att du kommer falla ihop, energilös efter tio meter.

              Och sakna underhudsfett och stryka med vid första minusgrad. Dagens ungdom och proteinpulver ?

            Varför ska du springa ifrån oss? Tror du vi tjockisar är frestade att använda dig till något? Som packåsna?

        Klarar du dig utan vatten en vecka också? ?

        Så jävla oinformerad ?

          Om vad.?

            Om vilka det är som preppar och varför man preppar.
            Du verkar tro att du bara ska leva snålt ett dygn om tex kriget kommer. Men visst, gå du hungrig ett dygn. Sen kan du leta upp alla ”tjockisar” som ”preppat för en hel nation” och böla.

        Har du provat att svälta i en vecka, på riktigt? Kan lova dig att efter 2-3 dygn när hungern kommer igång på riktigt så är man inte lika tuff.

        Is that you Katrin Z?

          Katrin tar väl med sig en flaska universalmedicin. Fiskolja.

        Vi tjocka småbarnsmorsor har småbarn som behöver mat. Själv klarar jag mig ett bra tag på fettet jag preppat inuti min kropp, men jag vill ju inte inte att ungarna ska äta upp mig

    Statsministern håller tal till nationen kl. 20.01. Nu är det på allvar och jag inser att även jag behöver förbereda mig på att klara en kris, det är liksom min skyldighet förstår jag nu och något som jag inte brytt mig särskilt mycket om tidigare. Jag tror inte (eller vill inte tro) att vi hamnar i krig men tror att vi snart kommer att se stora störningar i samhället/vår infrastruktur.

    Min plan:
    – vattendunkar (finns)
    – ficklampor, batterier, tändstickor och stearinljus (finns)
    – batteridriven radio (köpa)
    – ved (finns)
    – konserver (köpa mer)
    – stormkök (finns)
    – närmsta skyddsrum (vet nu)
    – laddgrejer till mobiler (köpa)
    – filtar, kängor, ryggsäckar, tält (finns)

    Ikväll ska jag läsa mer på MSB, den där ”Om krisen kommer…” och på något sätt dämpas min ångest av att nu försöka förbereda mig istället för att göra ingenting.

    Ta hand om er! ?

      Ja nu säger Maggan ”tack och adjö Sverige, det var kul så länge det varade.”
      Herregud..

        ?

        Va dom har ju bestämt att hjälpa ukraina med vapen. Och nu offrar dom oss pga putin är förbannad att vi hjälper dom. Detta är ju inte klokt.

          Vilken underbar slutledningsförmåga!

            +1

          Exakt så. Himla riskant att spela så högt. Dessutom, varför skicka vapen – Ukrainas motstånd är ju ändå dömt att misslyckas, hade varit bättre att kapitulera på stört.
          Det här kommer vi att få ångra.

        Sprid inte desinformation var en av sakerna hon sade. Som du gör nu ungefär.

          Va?

    Alla borde bunkra mat och vatten så att de klarar sig i en vecka.

    Läste att Ryssland just nu har atomubåtsövningar i Barents hav utanför de nordiska länderna. Det skrämmer mig något oerhört att han kommer använda kärnvapen mot oss som hämnd för att vi sänt vapen till Ukraina.

    Vi får be för/hoppas att detta bara är tomma hot men jag tror att Putin är ursinnig över hur fel allting gått. Vilken grym jävel han är. Må han hamna i helvetet. Världen måste stoppa honom NU!!

      Ni som på riktigt tror på kärnvapenknappen – snälla lär er något om grundläggande säkerhetspolitik istället för att sprida en massa idiotisk hysteri. Nu går ju exakt i den fälla som Putte vill att ni ska gå i. Små rädda kycklingar på en pinne som han kan skratta åt.

        Ja du har rätt. Ursäkta. Han vill såklart skrämmas nu när han är trängd.

        Tack för en vettig kommentar i denna masspsykos. Bli faktiskt mer rädd för folks tendenser att överreagera och domedagsslutsledningar än en ev kris.

        Jag får jättemycket ångest av hotet om kärnvapen… menar du att det inte är så enkelt att Putin kan ”trycka på knappen” om han blir nog kränkt? Jag försöker läsa på men får då också ta del av mycket skrämmande information så de slutar med att jag skrämmer upp mig själv ännu mera! Uppskattar om du/någon kan dela med er av ett mer rimligt tankesätt angående kärnvapen hotet…

          Såhär, för det första, nyheterna idag är ute efter klick och brer på, så du kanske inte skall läsa allt, eller iaf filtrera lite. Sen riskmässigt, logiskt sätt, är sannolikheten att Putin skulle använda kärnvapen inte särskilt stor. Vinsten är närmast noll i bemärkelsen att utöka sitt välde, vilket ju är varför han går in i Ukraina. Om man riskmässigt jämför med tex. Nordkoreas hot om kärnvapenavskjutning, så är/var det en mkt större ovisshet, dels pga Nordkorea som land, dess struktur och okunskap om mer exakt omfattning av vapen pga isolerat land i förhållande till övriga världen, samt att de höll på att provavskjuta frekvent under en period. Jag är personligen inte särskilt orolig alls, men har full respekt för din rädsla. Tänk såhär, tidigare länder, i modern tid,med lynniga diktatorer vid makten och som hotat med kärnvapen har alltid nedmonteras med hjälp av resten av världen och resten av världen (förutom Kina)är just i detta nu emot Putin och och hans agerande, de kommer göra allt för att stoppa honom OM är det skulle gå så långt.Sen krävs det en hel del för att initiera kärnvapen och är inte gjort i en handvändning.?

      Vad är din källa på atombomsövningarna?

        Jag läste om det på Aftonbladet eller expressen för en stund sedan. Berättade om det för min man men han tycker jag ska lugna ner mig.
        Hittade inte länken nu konstigt nog. Men när jag googlade var att det övningar 16 feb.

        Oavsett så vill jag be om ursäkt för att jag blev så rädd. När jag tittat på nyheterna nu känner jag mig lugnad.

          Aftonbladet är källan, deras journalist Johan Ronge i liveflödet uppger att Interfax står för informationen.

            Puh vad skönt att jag inte speed något osant eller desinformation som någon skrev. Trodde nästan själv att jag inbillat mig.

            Blev så rädd och tog för givet att andra läst. Ber om ursäkt ändå för att jag skrev något.

            Tack!

              Ingen fara, men tycker du skall ta din man på orden, inte bra för själen att jaga upp sig så av nyheter man tar del av.?

                ❤️ Det har du rätt i! Jag tänker oftast det värsta och får såna katastroftankar.

      Alltså? Sluta sprida skräck. Ja, säkerhetsläget i Europa är inte detsamma men konstigt vore väl annat nu när det faktiskt är krig och Ryssland har invaderat Ukraina och får hjälp av Belarus. Men att Putin skulle vilja attackera Sverige för att vi sänder vapen är rent av löjligt. Det är många nationer som bidrar just nu, han KAN säkert utplåna halva jorden om de nu har massa kärnvapen men det kommer han inte göra. Finns nog med kärnvapen för att i så fall jämna Ryssland med marken som hämnd. Han är en idiot men han är inte så dum. Sluta skräm upp folk.

        Flrlpt. Det var verkligen dumt av mig inser jag nu. Läste om det på Aftonbladet eller expressen för en stund sedan, men märkligt nog hittar jag ingen länk nu.

        Jag tycker allt är väldigt skrämmande men blev lite lugnad av Magdalenas tal. Så ledsen över denna situationen ? Hörde även att Sveriges försvarsförmåga är väldigt god och inom vissa områden världsledande e ??

        Du vet inget vad han tänker göra!!

        Eller hur! Svenskar som tror att Sverige är det första målet är hysteriska. Det handlar inte om oss! Förstår att man blir orolig när man läser nyheterna men det är ingen anledning att sprida skräckscenarion.

      Sprid inte desinformation!

        Det var inte det. Men fick mig ändå en tankeställare.

      Bor i Nordnorge och ute till havs är det många ryska militärbåtar som passerar även transporter med atomdrivna fartyg. Övningar förekommer årligen. Rysslands största marinbas finns på Kolahalvön sen lång tid tillbaka med atomubåtar bestyckade med kärnvapen.

      Det förekommer övningar från den ryska marinen utanför Norges kust likaväl som det sker övningar från Nato vid jämna mellanrum. Inte allt rapporteras av de svenska medierna men är man lite nyfiken kan man alltid följa med andra länders nyhetsrapportering om man vill veta vad som händer utanför rikets gränser.

    Jag kommer byta glas i mina gamla glasögon, snarast. Har inte uppdaterat glasögonen eftersom jag har kontaktlinser sedan många år. Det är ju dumt, har jag insett. Som om linsvätska kommer att prioriteras vid en kris… Har ska jag klara mig om jag inte ens kan se ordentligt?

    Vem är ansvarig för att försörja mig och min familj till vardags? Jo jag. Vem är ansvarig att försörja mig och min familj i en kris? Jo jag.

    En oerhört viktig del av Sveriges beredskap och försvar består av att alla tar ett kollektivt ansvar att vara förberedda på att klara sig själva i en krissituation. Då kan samhället också ta hand om de som är sjuka och sköra och inte har möjlighet att ta hand om sig själva. Istället för att friska (och egoistiska) vuxna som inte orkar bry sig och tror att någon annan ska fixa mat och vatten till dem ska ta av viktiga resurser.

    Gud blir helt matt av hur ignoranta många är.

      Det blir ju dock inte särskilt solidariskt när vissa bunkrar upp för 7 svåra år, medan andra köper en vattendunk och en ficklampa..

        Köp mer än en vattendunk och en ficklampa då?

        Fattar inte riktigt? Hur kan det vara osolidariskt att vara förberedd på sju svåra år innan en kris? Då har man ju möjlighet att klara sig själv så att knappa resurser kan gå till dem som inte kunnat förbereda sig.

        Om du menar att det är osolidariskt att börja bunkra för sju svåra år mitt I en pågående kris eller strax innan så håller jag med. Det kallar jag att vara oförberedd och ja, osolidarisk.

          ?

        Människan har möjligheter att välja själv och fritt använda sin hjärna. Sunt förnuft sa politikerna när pandemin kom så det borde väl inte vara så svårt att förstå att man väljer själv hur man agerar?

      Exakt. -Magdalena! Magdaleeena min pasta är slut. Och vattnet. Ta med dig lite ström också när du kommer.

    Jag har inte preppat men jag skulle klara mig i en vecka på det jag har hemma. Kanske måste komplettera med vatten dock. Alla måste inte preppa för flera månader. Jag har vissa konserver och knäckebröd och bröd som jag tänkt äta framöver ändå. Går att livnära sig på i kris. Att Sverige skulle slås ut helt är inte något som ligger nära över huvud taget just nu. Prepping är såklart bra men jag orkar inte hur högfärdiga många som preppar är.

      Word.
      Vatten/vätska är det enda man bör ha tillgång till.
      MSB broschyren är jättebra, men folk verkar skippa delen som handlar om att inte tro på allt som står på internet och går direkt till prepping-delen lol.

        Instämmer. Som sagt, att preppa är inte fel men gemene man klarar sig förmodligen på sitt skafferi om det krävs i en vecka. Många hetsar upp sig just nu och det är ok att vara orolig. Jag är orolig också, men mer för framtiden i Europa och inte för krig i Sverige. Tycker att statsministerns tal var bra. Hon påtalade allvaret men underströk att Sverige inte är under direkt hot. Men invasionen i Ukraina är ett hot och ett övertramp mot alla länders gränser.

          Jao.
          Om det på allvar var nödvändigt att preppa skulle myndigheterna vara betydligt mer publika med den informationen. Det fyller ju ingen funktion när bara typ 3% av befolkningen gör det liksom..
          Detta är bara ytterligare en masspsykos som här om året..

            Du tycker inte det var tillräckligt tydligt att skicka ut en tryckt publikation med information till ALLA hushåll i hela landet??

              Nej.
              Den skickades ut för fyra år sedan och de flesta slängde den i soporna.

                De flesta slängde nödvändig information i soporna? Är det den befolkningen vi lever med i hela landet? Eller kan det vara så att majoriteten insåg att det var värt att spara informationen?

              Hade dom skickat den nu kanske folk tagit den mer på allvar, men den skickades ut för flera år sedan

    Ja jag är förberedd. Har allt man kan behöva. Kompletterade med en solcellsdriven powerbank nyss och har rejält med kontanter. Jag avskyr att framtiden ser mörk ut.

    Kontanter, medicin och drivmedel har jag börjat bunkra.
    Dels för att ryssen ger sig på många it-system långt innan de attackerar rent fysiskt men också om tex elen försvinner. Kontanter är bra vid många tillfällen.
    Medicin kan hjälpa andra, inte bara mig.
    Drivmedel för att fly när andra klar till macken.

    Mat osv preppar vi i mammas stuga. Där kan vi elda samt gömma oss och hålla värmen enklare. Hämta vatten vid Mälaren och gå på toa i det fria utan större bekymmer.

    Jag är mer orolig än vad jag trodde att jag skulle bli när detta började. Känns skönt att planera lite även om det kanske är dömt att misslyckas.

      En del tycker att det är hysteriskt att preppa.

      Men tänk så här. Många skriver sitt testamente redan vid ”ung” ålder. En del skriver klart infon i vita arkivet.
      Inte för att man förväntar sig att dö imorgon.
      Men för att alla vet att det mest oväntade kan hända precis när som helst.
      Visst är det skönt att vara förberedd då?
      Ännu skönare att förbereda sig för en kris som aldrig kommer.

      Sluta hacka på oss som förbereder oss. Det skadar ingen så länge vi inte sopar alla matreserver tomma.

      Får jag fråga vad du tänker mer specifikt ang att ”kontanter är bra vid många tillfällen”, om inga varor el tex.bensin finns att tillgå? (brukar vara så i krig och kris)

        För att muta folk när man försöker fly kanske

          Exakt! Muta folk. Köpa annat än mat, kanske bensin av din granne, medicin, filtar. Betala för att få åka med en bil. Osv. Om du föreställer dig att hela samhället har stängt, då måste vi betala för allt vi behöver.
          Vård. Transport. Allt.

          Räkna aldrig med att folk hjälper varandra i krig (även om det ser ljust ut nere i Ukraina på den fronten)

        För att handla något som en människa har i sitt lager kanske. Har du inget vettigt att byta med får du betala.

    Ja detta verkar vara en vattendelare. Vi har också ”preppat” i form av torrvaror, konserver ,bandage, förband etc. Dock har vi pratat om detta länge med tanke på att krissituationer kan ske i form av storm, elen slutar fungera etc etc. Men någon form av ”förråd” så man klarar sig ett tag hemma utan omvärlden trodde jag alla hade…..

    Bunkrar upp med apelsiner och toarullar. Viktigt med en ren bak inför kristider.

      Då räcker det väl med toapapper? För en ren bak behöver väl inte apelsiner eller har jag missat nåt?

    Gyllene regel! Berätta aldrig att du bunkrar eller hur mycket du har hemma.

      Varför inte?

        Då blir det som i The Walking dead.

        Du förstår inte hur man överlever alltså..

        För då kommer alla de som inte har brytt sig och kräver att du är ”solidarisk” och delar med dig.

    Är ssk på sjukhus. Om shit hits the fan stannar jag på jobbet. Tror inte att de hade låtit oss gå hem? Många yrkesgrupper måste ju fortsätta jobba trots krig/kris.

    Men. Jag har vatten, konserver, batteridriven radio, nötter, mina mediciner. Klarar mig rätt länge om jag snålar.

      Alla mellan 16 och 70 är totalförsvarspliktiga, så man kommer inte bara kunna fly iväg

        Jag undrar hur detta funkar? Hur gör man för att skydda sina barn om man måste jobba när det är krig??

          Jag undrar också. Har inga barn själv men det blir lite ensamt på sjukan om alla mina kollegor lämnar ?

        16 år.. ?! Hemskt att barn ska behöva kallas in om det blir krig.

          Krig är hemskt ja.

      Vi kommer kallas in till jobb där jag jobbar och flyttas långt ner under jord.
      Vi har allt där för att överleva länge.

      Men jag tvingas lämna min familj.

      Pest eller kolera.

    Vad är det för människor som köper upp mediciner och annat som de troligen inte ens behöver. Ngn annan blir utan. Folk preppar snart som när Covid dök upp.

    Vi gjorde en prepperlåda när Corona kom. Köpte vattendunkar, mat osv- och köpte en sån bra vevradio(?) med ficklampa. Verkade ju så himla bra, men har ingen aning om var den är nu ?‍♀️ Väldigt störigt ?
    Efter 1,5 år öppnade vi den lådan igen, och åt upp maten…
    Nu känns det som vi var väldigt oförberedda, men får väl ta tag i prepperlådan igen.

    Glöm inte era husdjur! Blötmat i form av konserver/tetra håller sig väldigt länge. Även torrfoder om man inte öppnar påsen. Jag har själv mat till mitt djur för månader framåt, känns ganska tryggt 🙂

      Jag är redo att utfodra grannens katt. Min lilla kompis.

        En vettig kommentar från dig A. Där fick du ett pluspoäng (men du ligger fortfarande på minus?)

          Vi är minst 3 stycken A ?

    Har preppat i flera år. Har en dubbelgarderob med en massa mat som roteras så inget slängs. Ananas på burk, c-vitamin, vatten, makrill, tonfisk, soppa på burk, majs ja allt möjligt. Köpt vevradio, har massa ljus och tändare. Årsförbrukning av bindor och våtservetter för hygien. Handsprit. De som inte åtminstone nu proppar är ju otroligt ansvarslösa och naiva. Tänk efter: Tror ni att kommunen delar ut mat när det är kaos?! Nej åk genast i morgon och köp mat för ca en månad åtminstone. En vecka är för kort tid. Åk till Biltema och köp plastdunkar ni hemma fyller med vatten. Gör något för samhället. Förbered er!

      Du verkar inte inse att inte alla har ekonomin att lägga på mat och utrustning man bara ska stirra på. Prepping är, som så mycket annat, en klassfråga.

        Om man tror att man bara ska stirra på maten så har man mkt att lära. Nej du alla som har ekonomiska resurser (tänk prioriteringar) bör se om sitt eget hushåll. Jag preppat endast sådant vi äter i normalfallet. När något är slut i ordinarie skafferi så köper jag minst en ny och den nya hamnar längst bak i garderoben och jag använder den som står längst fram (kortast datum). Inget blir bara stående. Köper saker med långt bf-datum. Jag gör också med jämna mellanrum en koll på vilka produkter som närmar sig bf och tar fram de fr garderoben för att äta. Fyller sedan på med minst lika många jag tog. De som kan ska preppa annars är man egoistisk och korkad rent ut sagt. Ta ert ansvar!!! Gällande klassfråga: De som verkligen inte har råd har nytta av oss som preppat. De slipper i panik trängas med oss i butiker och kommunerna kan satsa på dem och inte oss som kunnat göra vårt. Har folk försäkringar? Ni har det OM något händer eller hur? Detta är samma sak. Plus att det är skönt att ha saker hemma.

        E2, du har uppenbarligen missuppfattat hur man preppar. Är det en klassfråga att tex köpa ett trepack makrill i tomatsås, konserverad grönsakssoppa, fyra påsar pulversoppa, ngr energibars, fylla upp ett gäng 1.5-litersflaskor med vatten och köpa en Biltemakopia av ett sk Trangiakök för mindre än 200kr? Anser du dig inte har råd med det borde du söka till Lyxfällan eller socialkontoret.
        Istället för att hänga på sociala medier och Bloggbevakning, ta en halvtimme av ditt liv och googla hur du förbereder dig.

        Ja E2 man kan alltid välja, en mobiltelefon av senaste modellen eller grundläggande basbehov av prepp. Finns inget som säger att man måste köpa allt på en gång. Det handlar till slut om att vara förberedd. Det gäller ju i alla situationer i livet. Den förberedde överlever. Tändstickor, ljus, ficklampa, radio, vatten, konserver+öppnare (komihåg!) går man inte i konkurs av.

        Nej och alla har inte utrymmet heller.

          Vad menar du med utrymme? Bor man verkligen så litet så man inte har plats med en plastlåda modell skokartong där man förvarar det mest primära så som tändstickor, ljus etc. Och finns det verkligen inte plats för något extra i skafferiet? Bor man så yttepyttelitet bor man väl förmodligen själv och lagrar för en person? Ja om man inte ska odla kål också förstås. Gör inte problem av något som inte är ett problem.

    Hej, vet inte vad som sagts all.

    Mina föräldrar hade varit på Lidl i Katrineholm häromdagen och där hade det varit en del tomma hyllor o så, så nu blev de oroliga och började fundera på om de oxå borde köpa på sig konserver och liknande .

      Jag var på Willys igår kväll och har inte sett sådär tomma hyllor sen början av pandemin. Kom hem med en halv veckohandling.

    Skrattar fortfarande åt ”odla kål”. Herregud. Men för all det, sätt igång.

      samma här ?

      Jag med. Skrattar mest åt kommentaren som svarade ? Behövde det skrattet SÅ mycket igår när jag satt och grät efter läst nyheterna.

    Vi bor på landet, kan elda utomhus om så behövs för att värma mat. Har även vedspis för värme. Stormkök, vattendunkar, solcellsladdare, ficklampor, t-sprit och lampolja, tändare/tändstickor, bunkrat potatis/morötter i jordkällaren osv. Tror vi klarar oss ett tag.

    Som husvagnsägare känner jag mig väldigt trygg.
    Jag behöver ingen tillgång till elnätet för att hålla mig varm, laga mat eller spola på toaletten. Med gasol, solceller och elverk klarar jag mig i flera veckor.

    Flyttat till hus med källare och en kakelugn, har ficklampa, stormkök och vattenrenare.
    Brukar köpa med någon konserv till källaren när jag handlar så det handlar inte om någon rensning. Funderar på att ta jaktlicens enbart för att få ha vapen hemma men känner också att här kanske gränsen går.

      Nej men allvarligt ta det. Du kommer garanterat känna dig tryggare om du kan använda ett vapen.

    Tips på vattenrenare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.