Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

498 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag är närmare 30 år idag och kan fortfarande känna total ångest över hur jag bettet mig och varit i tonåren. Jag var otroligt osäker i mig själv och därför ljög jag ofta om småsaker för att uppfattas coolare, roligare och mer spännande än jag var. Jag ljög nog så ofta att jag ibland blir osäker på vad som är sant och vad som jag minns fel för att jag dragit en lögn.
    Jag gick ofta in i roller på fester och gjorde mycket för att ses som attraktiv och spännande, vilket också resulterade i att jag antagligen  framstod som falsk och allmänt konstig. Jag hade inte mycket vänner och många av dem jag hade tappade intresset för mig tillslut (antagligen för att de märkte hur osäker i mig själv jag var och hur jag hela tiden försökte hävda mig). Blev alltid lite för full på fester, skröt och gjorde allt för att killarna skulle tycka jag var attraktiv, och hoppades att tjejerna såg upp till mig och ville vara min vän.

    Idag är jag tack och lov en helt annan människa. Eller jag är mig själv, äntligen. Jag har landat i att det är okej att vara jag, och några få vänner jag har kvar från tonåren menar att jag är en helt annan person idag vilket jag är stolt över.
    Men samtidigt, trots att det gått många år nu, så kan jag fortfarande få ångest sköljande över mig när jag tänker på hur jag betedde mig under alla dessa år. Men vill jag släppa det och fokusera på den jag är idag, och hoppas att dem glömt bort den tiden. Nån som kan relatera?
    Jag vill så gärna bara gå vidare men så fort jag tänker på den falska person jag var så vill jag sjunka genom jorden av pinsamhet. Och det är svårt att gå vidare när man är uppväxt i sån liten ort som jag, där alla känner alla. Jag vill verkligen inte att alla minns och står fast vid den jag var då. För jag var en sån person som jag själv antagligen skulle avsky att umgås med idag.

      Det hörs på hela din kommentar att du verkligen har växt som person och att du verkar genuin. Det är inte många som skulle våga erkänna sina brister sådär och att dessutom kunna sätta ord på dem.

      Var inte så hård mot dig själv, du visste inte bättre helt enkelt. Tycker att du verkar cool ?

        Therese! Tack!! Jag log med hela munnen när jag läste din kommentar, tack snälla.

      Du är inte ensam! Ångesten sköljer över mig för de dumheter jag gjort. Vissa saker minns jag som om det vore igår och jag mår så fruktansvärt dåligt. Trots att det gått över 15 år kan jag inte bara komma över det.

      Jag försöker tänka att barn är barn och vuxna är vuxna. Idag är jag inte den jag var då, man växer med erfarenhet. Vänder man på det tänker jag dock aldrig på andra ungar som var likadana? Vi kanske kan vara överens om att skitungar växer upp och vi kan gå vidare, komma över…

        Mig med. Helst på natten när man har svårt att sova. Oj vad man skäms för en hel del.

        Men samtidigt var vi unga. Det är inget som går att göra ogjort. Och förmodligen skulle det inte vara så farligt att berätta om som det känns i huvudet när man tänker på det.

      Jag har haft samma problem. Går hos en psykoterapeut där vi pratade bland annat mycket om det. Jag ljög mycket och var väldigt manipulerande, helt tvärtomt hur jag är idag. Jag har aldrig pratat om det direkt utan valt att trycka undan den delen av mitt liv. Vet inte hur öppen du är med det men jag märkte stor skillnad när jag prata om det högt med min terapeut som även påminde mig om att jag var en ung omogen tonåring. Kan fortfarande få ångestkänslorna men försöker tänka att jag har utvecklats och gjort är gjort.

      Om ni bara visste!!! Ni verkar inte bry er det minsta om dem som drabbats av ett beteende. Ni tycker synd om er själva och har dåligt samvete. Stå upp för det dåliga beteendet och be de drabbade om ursäkt! Hoppas att ni guidar era eventuella barn så de inte beter sig på samma sätt. Det gör ont…!

        Men bara sluta.

        Låter inte direkt som att Linda har varit någon systematisk mobbare direkt som gett sig på vissa personer. Tycker du ska lugna ner dig.

        Nu har inte Lina skrivit specifikt vad hon gjort eller sagt men oavsett så handlar allt om hur hjärnan fungerar.. tex trauma eller diagnoser kan påverka en persons beteende. Alla barn växer inte upp med kärleksfulla föräldrar och trygga hem och barnen kan visa sämre beteende än ett barn som präglats av kärlek och trygghet .. det barnet har alla förutsättningar i världen medan andra barn saknar grundläggande aspekter för att få ett bra liv och utvecklas normalt. Jag rättfärdigar inte någons dåliga beteende men att försöka förstå är något som också hjälper dig som offer. Jag har blivit mobbad och idag känner jag ingen hat gentemot mina mobbare, jag tycker bara synd om dom.

          Vill också tillägga att alla som växer upp med dåliga förutsättningar och dåliga föräldrar inte blir mobbare, tvärtom kanske ännu mer sympatiska? Oavsett så påverkas barn på olika sätt.

          Mobboffer kommer också oftast från dåliga hemförhållanden så den ursäkten köper inte jag. Väldigt förlegat med den synen för övrigt.
          Mobboffer blir utsatta både hemma och i skolan. Först av föräldrarna, sedan av mobbaren i skolan. De får alltså dubbelt så mycket skit och drar med sig trauman in i vuxenlivet och lider ofta av ptsd pga det.
          Får de några sympatier? Knappast.
          De får snällt ta sitt pick och pack och byta skola. Sen får de höra hur synd det är om mobbaren och hur de måste ha förståelse för mobbaren har det svårt hemma.
          Nä, fyfan för den svenska modellen. Tack gode gud så har andra länder kommit längre i sitt tänk och hur man ska hantera detta.

            Vem sa att det inte är synd om offren? Det är ju självfallet, behöver man ens nämna det? Hur menar du att andra länder har kommit längre i ”tänk” och hur man hanterar dessa situationer? Vilka länder syftar du på specifikt? Jag upplyste endast att dåligt beteende har olika orsaker. Hur tycker du att man ska bemöta ett barn med dåligt beteende? Ska man frysa ut och straffa det barnet?

            Men varför ens utgå ifrån att vare sig TS eller någon av dem som svarat henne att de kan relatera, är före detta mobbare? Vi vet ju ingenting om vad de sagt eller gjort.

            Jag kan själv relatera till det här problemet, det vill säga att man kan översköljas av skam och skuldkänslor för saker man sagt eller gjort för länge sedan, ibland handlar det om 5-6 års ålder. Och jag kan försäkra att jag aldrig har mobbat någon. Snarare har jag blivit mobbad i olika sammanhang under livet och jag tror säkert att det är en stor bedragande orsak till varför jag drabbas asv dessa skamkänslor. För att andra har kommit med budskapet att jag är fel och jag har internaliserat.

        Syrran jag misstänker att drabbade mår ännu sämre. För min del handlade det inte om mobbning gentemot enskilda personer även om jag absolut var delaktig i att inte inkludera alla.

        Mitt djävulska beteende drabbade mer mina föräldrar, mig själv och samhället. Skadegörelse, lögner och skam. Exempelvis tvångsmässiga beteenden att utföra ringa stölder, bara för att tillfället fanns. Något som aldrig skulle falla mig in idag.

        Men då tycker du att det är rimligt att vi ska fortsätta lida idag för 15 år gamla synder. Ja det är en åsikt. Uppenbarligen gör vi ju det också så du fick ”rätt”

      Jag tänker att du behöver förlåta dig själv för att gå vidare. Ett sätt kan vara att skriva. Skriva ett brev till den unga du var då från den vuxna du är nu och förlåta den personen. Förklara att det var dumt gjort, men att du vet vad som låg bakom. Eller skriva ett brev från unga du till vuxna du och be om ursäkt. Eller både och. Det finns mycket kraft i ord.

      Lina, det kunde ha varit jag som skrev ditt inlägg. Jag kan relatera till 110%. Jag har två vänner kvar från den tiden och nu kan de diskutera med mig öppet hur jag var och visst, min ADHD diagnos kanske spelade in men herregud vad jobbig jag var! Jag kan tänka på det typ innan jag ska somna och ångesten kommer i vågor, jag börjar rodna och vill bara sjunka genom golvet. Nu, 31 år gammal, har jag en underbar man och 3 barn. Tack alla gudar att man mognar och växer upp! Jag hade aldrig velat ha en vän som jag för 15 år sen.

      Förstår, men ärligt talat – hur mycket har man som 30-åring gemensamt med tonåringar? Det som var då – var då!

      Min nioåring lär knappast skämmas som 20+, över de märkliga beteenden han visar upp idag. Tonåringar är växande människor precis som alla andra. I vissa sammanhang relaterar de mer till barnperspektivet, i andra sammanhang ter densitet nästan vuxna.

      Vi vet att tonårstiden kan vara problematisk. De flesta vuxna minns den tiden väl och har distans till den.

      Det finns ingen anledning att skämmas över 15 år gamla beteenden, så länge man inte heter Vladimir P och året är 2037.

      Läs på om ”the spotlight effect” .. det hjälpte mig.. sanningen är att alla är upptagna med att tänka på dig själv ? men jag vet hur du känner, vi alla kommer dö ändå, försök och lev i nuet och skit i ditt förflutna för jag kan lova dig att ingen analyserar ditt gamla beteende. Huvudsaken är att du är nöjd med dig själv idag ❤️.

        Rättelse .. *tänka på sig själv*

      Se dig inte som att du var en falsk person utan en osäker person. Som sån tar man obekväma/inte bra beslut. För att du inte visste bättre. Trivs man med den man är behöver man inte göra sig till men där var du inte. Det tar tid att hitta sig själv. En del gör det aldrig. Du gjorde det. Var stolt och glad för det istället.
      En stor kram?

      Skam är en reglerande känsla, dvs fungerar som en kompass i hur man vill bete sig (när man har ett hyfsat normalkalibrerat känslospektra). Så att du känner skam när du tänker på dina tonår är liksom en signal att inte bete sig så igen. Det bästa är att bara stå ut med skammen, och tryck inte undan känslan eller tankarna utan öva på att stå ut och tänk på att du idag skulle gjort annorlunda. Väldigt mänskligt.

    Är så van använda filter på mina bilder att jag inte kan se mig själv i kameran nu utan, tycker jag är fruktansvärt ful. Ser inte mig själv så i spegeln, känner mig ledsen över att det jag ser i kameran utan filter är så jag ser ut på riktigt ..

      Men ofta är man fan fulare på bild eller i kameran. Vägrar tro att jag ser ut sådär ?

        Samma här, ser helt skev ut när jag tar selfie med ”vanliga” kameran. Hoppas verkligen inte jag ser ut så ?

          Samma här, har börjat tvivla så mycket på mitt utseende pga det att jag undviker att se på mig själv. Hemskt, jag vet men vanliga kameran, hatar det???

          Ja framkameran på min iphone har typ förstört mitt självförtroende totalt ?

            Ifall du inte vet så kan kameran flippa bilderna man tar. Tycker alltid jag ser totalt sned ut (som i teams, där är man alltid sned och det går inte fixa). Men det går ändra i inställningarna på iPhone 🙂 sen kan man ju tycka man är ful ändå men ansiktet blir inte så där konstigt snett haha. För mig iallafall.

      Du är verkligen inte ensam. Jag såg hon kate middleton i danska tidningarna och utan Photoshop och filter så ser hon helt…..annorlunda ut. Förstår inte hur hon tillåter uk media att photoshoppa och filtra henne hela tiden. Skäms hon inte?? Finns video filter också som hon använder sig flitigt av.
      Var som dag och natt.
      Kommer aldrig förstå människor som gör så när alla kan se verkligheten.

        Men tror du att det är hennes fel om någon tidning photoshoppar henne? Finns ju videos osv med henne, är väl inget konstigt med hennes utseende. Eller vad för bilder har du sett?

          Många verkar inte förstå att det finns video filter idag. Det är inte bara stillbilder som gäller längre.
          Den brittiska kungafamiljen har ett osynligt kontrakt med sin media i UK. Verkligen alla bilder på henne i deras tidningar är filters och photoshop.
          Här är bilderna när hon var i Danmark.

          https://www.celebitchy.com/wp-content/uploads/2022/03/BGUS_2320267_010-907×1024.jpg
          https://www.celebitchy.com/wp-content/uploads/2022/03/2b84d52e4ad-763×1024.jpg

            Hon ser helt normal ut?

              Ja, men se hur hon ser ut med filter och Photoshop. Inga jowls, inga säckar under ögonen osv
              Det handlar inte om att hon ser ”ful” ut, bara jävligt annorlunda jämfört med filters och ’shop.

                Hon ser faktiskt ännu mer vacker ut på bilden från Danmark. En naturlig skönhet på något sätt.

                Vilken skillnad! Hon ser onekligen verkligen trött ut på de oretuscherade bilder.

            Du använder celebitchy som källa? Som har hatat Catherine sedan hon blev tillsammans med en av kaisers låtsaspojkvänner för 20 år sedan? Troligare att Kaiser photoshoppat bilderna

              Eh,nej. De är från dansk media. Bara för att de re postat betyder inte att det är deras. Är ju inte direkt någon nyhet och finns fler bevis än just de två exemplen.
              Du låter mer som en royalist som hatar allt vad meghan heter, beviset är att du kallar kate för ”catherine”. Jösses, kan inte slippa er någonstans. Har ni g oogle alert eller?

                Länka till dansk media istället då.

                Jag kommenterar något om celebitchy och då blir jag royalist? Lämnade celebitchy för flera år sedan pga den giftiga atmosfären (Bloggbevaknings kommentarsfält på speed och crack + några mentala diagnoser) och den är uppenbarligen kvar. Veva på du, jag kunde inte bry mig mindre om kungligheter.

                Hur länge har du hängt på celebitchy hos kvinnohataren Kaiser? Var du med under hennes besatthet av Tom Hiddleston? Fassbender? Cumberbatch? Eli Roth? Herrejävlar vad hon öste skit över varje kvinna de männen dejtade. Fantastisk hörn av internet du hänger på. Kaiser raderar kommentarer, blockar hej vilt, alla som har en avvikande åsikt attackeras av de usual suspects kommentatorerna som dessutom anser sig vara supertoleranta.

                  Du verkar veta mer om den sidan än jag. Jag hänger inte där men från vad jag sett så är det en helt vanlig sida som snackar om kändisar. Bara för att de inte slickar kungafamiljen i röven, betyder inte att de är ”hatare” eller vad nu det nya infantila ordet är.
                  Finns tusen oretuscherade och ofiltrerade bilder på henne men kan inte posta eller länka alla.

                    Fastnar i mod när jag försöker länka.

            Jävlarrr vilken skillnad!

            Jag håller med! Man läser kommentarer på IG till ”vissa” sk.kändisar, som tex. ”du blir ju bara yngre & yngre” el ”du lyser”, så har vederbörande använt ett überkraftigt filter på bilderna, typ löjligt uppenbart (har man då dessutom sett person en irl, så vet man att det är lååångt från verkligheten..) Så nej, tror inte en av del människor, konstigt nog,fattar att det är filter, ens på IG.

            Men gud! Jag som brukar kolla runt på bilder på just Kate Middleton för att jag tycker att hon ser så fantastiskt fräsch ut på alla bilder som tas offentligt! Trots att hon är 40 eller något. Hade ingen aning om att hon blev retuscherad!

              Så tråkigt när precis alla idag ska photpshoppas och filtreras. Trodde kungafamiljen stod över sånt men icke. De är precis som kändisarna de ser ner på.

            Tycker det där ser ut som väldigt mycket motljus som förstärker allt mer än något annat samt att hon inte ler/posar för kameran. Och lite väl skarp contour/blush. Hade chillat lite med den. Annars tycker jag hon ser ut precis som i engelsk media (jag bor i London).

      Jag VÄGRAR använda filter på egna bilder. Vägrar. Ibland slår jag på ett filter bara för att och plötsligt är jag ”omg, jag ÄR JU VACKER!”. Sen försvinner filtret och jag typ hatar mig själv. Därför vägrar jag totalt.
      Sluta vara använda. Du lär dig se ”sanningen” och slipper känna dig ful varje dag. För ful är du inte!

        samma här, använde det så mycket när jag var yngre (5-6 år sedan när snapchat filtrerna kom) varenda bild ser jag helt sjuk ut på….

          Ja man växer upp och blir bara ledsen.

      Värsta när man råkar ha bort filtret och blir överraskad av hur man egentligen ser ut

      kan trösta dig med att man faktiskt är snyggare irl och i spegeln än på bild och det beror främst på att du på bild bara ser dig själv i 2D vilket ju ger fel uppfattning!

        Ja! Sen är det dessutom vidvinkeln och optiken på mobilkameran som avgör hur man ser ut på skärmen, men det speglar verkligen inte irl

      Jag brukar tänka att jag tycker alla är så fina i min familjs gamla fotoalbum, fylld med gamla riktiga kamerabilder utan någon redigering. Det är ju så vi ser ut.

      Jag förstår precis! ❤️ Slutade använda t.ex. Snapchat men jag förstår att det är supersvårt när det är den främsta kanalen för kommunikation.

      Lösningen är kanske att endast _se_ sociala medier ett tag, i stället för att lägga upp bilder? Slutade t.ex. lägga upp på Insta under ett år och är rätt avtrubbad.

      Funderade tidigare jämt på fördelaktiga bilder men har släppt det helt. ❤️

    Roliga saker från DIN kultur?
    Jag börjar!
    Kultur: Mellan Östern

    -Köper lök i 10kg säckar
    -Väntar på mellandagsrean
    -Köper ris i säck
    -Tomatpurén kommer i stora konservburkar
    -Kanna/PET-flaskor i badrummet
    -Skinnsoffor och persisk matta
    -Lysrör med kallt sjukhusljus
    -Fiskar är ”husdjur”
    -Tar med torkad frukt/grönt från hemlandet
    -Bröllopsmaten består av en arab-buffe där folk bråkar om köttet och lämnar riset.

      Hahah det här var kul! ? Och intressant, varför kanna/petflaska i badrummet?

        Haha, man måste tvätta rumpan med vatten efter bajs. Finns inga bidér i Sverige. Vissa har en slang som är kopplad till blandaren men förr hade folk alltid en blomvattnare/kanna/PET-flaskor I badrummet haha.

          Som han i Älskar – Älskar Inte som leker rörmokare och klipper sönder rören i badrummet i flickvännens lägenhet som är till salu för att han tydligen inte kunde leva utan att tvätta rumpan ?

            Måste se!!!! Haha! Jag får panik när jag inte kan tvätta mig med vatten. Har dock lärt mig: torka förtält med torrt papper. Sen med massa vatten. Sen med torrt igen. Repetera tills pappret är rent.

              Haha ja så trodde jag alla fick lära sig som barn??

                Tydligen inte svenskar???? De använder bara papper. Vissa duschar och vet vissa som använder våtservetter men de flesta skrattar åt min kanna i badrummet haha.

                  Korrekt, många svenskar använder bara papper!
                  Så ofräscht.

                    Nej, det är inte ofräscht.

                      Det är väl klart att det är! Till och med svenska läkare klagar ju på bristen på anal hygien bland européer.

                      Alltså – att flertalet åkommor kan avhjälpas genom att tvätta sig bättre i rumpan.

                      Föreställ dig en otvättad (endast toapapper efter bajs) med en tvättad.

                      Jag är dansk och upplever att vi får veta mer om sådant än svenskar. Men jag kanske är anal i frågan. ?

                      Var har du hört dessa läkare? Inte sant.

                    Det är väl snarare ofräscht att skölja ut bajset i badkaret. ?

                      Vad menar du? Det har man ju torkat bort med papper.

                      Anonym 21:12 Varför vill man skölja då?

                      Ja, varför tvättar du händerna med vatten och torkar inte bara med papper?

                      Man gör det i toaletten, inte i badkaret. Därav kanna.

                    De flesta svenskar har inte jättemycket hår i rumpan så det räcker bra med papper och sen tvättar man sig på kvällen innan läggdags.

                      De flesta svenskar har samma mängd arselhår som gemene världsmedborgare. Asiater har minst antal, om du undrar.

                      Haha nej Hanna. Araber har generellt mer kroppshår än svenskar. Det är ren fakta. Sen finns det de araber som har mindre och de svenskar som har mer, men generellt är det definitivt så hos både kvinnor och män.

                  Man torkar med torrt papper, blött papper, sedan torrt papper igen.
                  Enkelt.

                    Enklare och renare med bidé

                      Nej det verkar ju bara krångligare och äckligare

                    Vad är äckligt med bidé? Är det äckligare än att stå i duschen och tvätta rumpan?

                    Japp, instämmer. Möjligen oxå med våtservetter. Det ÄR ofräscht med bara papper.

              Men löser inte toapappret upp sig när man torkar en blöt rumpa med det? ?

                Haha nej.

                Jo

                nej

              Troooor inte att det har någon större effekt dock att torka förtält???

              Förtält med papper?

                Kan någon snälla förklara vad förtält är i det här sammanhanget. Det här kommer upp i min googling:
                https://www.bing.com/search?q=f%C3%B6rt%C3%A4lt+bajs&qs=n&form=QBRE&sp=-1&pq=f%C3%B6rt%C3%A4lt+bajs&sc=1-12&sk=&cvid=B1D701F412704E95B725D9D0A2DE8CC4

          Toapapper? ?

            Efter vattnet kommer toapappret. Skulle dö utan vatten efter bajs. I VÄRSTA fall kan jag tänka mig babyservetter men det är bara tills jag kan ta mig hem och duscha.

              Hahah va ?blöt lite toapapper i vanliga kranen bara.

                Jodå om det finns men ibland finns det inte inne på toan. Skäms för att ta med en massa genomblöta papper hahah då funkar våtservetter.

                  Men finns väl en kran på de flesta toaletter? Utom typ någons lilla källartoa eller en del offentliga..

                    Ska man hoppa fram och tillbaka mellan toan och handfatet då? Enklare med bidé.

                      Hoppa? Finns papper.. Du ska verkligen inte tvätta röven i nåns handfat.

                      Det var ju för att blöta papperet.

                      Men varför säger du/hen hoppa emellan då? Hur långt bort är handfat liksom ?

                      Hemma hos mig når man inte heller handfatet från toan. Det krävs riktigt trångt badrum för det.

                      Haha nej, behöver inte va trångt, bara bra planerat.

              Oj. Låter jobbigt. Så camping och sånt är inget för dig? ?

                Aldrig träffat en familj från MÖ som campar hahah.
                Vill dock prova men får ta med vatten till rumpan.

                  Eller prova att va mindre styrd av det. Låter som tvångstankar.

                    Har hellre tvångstankar än bajs i rumpan.

                      Du har inte bajs där om du torkar bort det… ??‍♀️ Spår eller osynliga partiklar av det, wow, vad hemskt. Kommer ju nya när du fiser ändå, ska man springa och tvätta igen då?

                      Wow. Samma sak verkligen. Så om du får bajs på handen torkar du bara bort det med lite papper? Inte tvål och vatten?

                      Jämför du ditt arsle med dina händer? ?

                    Det är normal hygien i många länder, inte tvångstankar. Om du har växt upp med att skölja rumpan ren med vatten efter bajs är det rätt självklart att det känns snuskigt att bara torka med papper.

                      Men det låter som tvångstankar som hen uttrycker sig. Men men, bara man är nöjd själv så ??‍♀️

                      Vi nordbor är extremt känsliga kring detta, eftersom vi är bäst på ”allt”.

                      Nåde den som hävdar att vi skulle kunna vara mer hygieniska!

                      Jag tvättar gärna rumpan med vatten efter ett toalettbesök. Precis som att jag duschar efter jag blivit svettig.

                      Toapapper torkar förvisso torrt men jag har ingen lust att stänga inne bajsdoften i trosorna.

                      Hanna, det är verkligen som du skriver. Svenskar är väldigt säkra på att deras sätt är det bästa sättet alltid, så om det framkommer något som kan tyda på att någon annan till exempel är mer hygienisk (hygien anses vara en svensk paradgren fastän det egentligen inte är så hygieniskt här) då blir folk väldigt upprörda och går i försvarsställning direkt och vill på riktigt få det att låta rimligt att bara papper = renast, och papper-vatten-tvål-handduk = inte renast!

          Haha va? Klart det finns bidéer här?

            Vad heter de som liksom är inbyggda i toalettstolen? Japaner använder dem också. Typ en rumpdusch! De är SÅ bra. Har aldrig sett de här i Sverige.

              Xtremt vanligt inom LSS lr gruppboende. Väldigt bra hjälpmedel för dom som inte kan.

            Fast i många länder har alla badrum bidé. Alla tvättar sig med vatten när de bajsat. Så gör ju inte svenskar.

              Jag har köpt en handdusch. Fungerar utmärkt.

          haha vi har jättemånga utländska vårdtagare på mitt jobb i hemtjänsten och alla har en kanna bredvid toaletten…

            Gotta keep that ass hydrated!

            Är det inte enklare att ta en dusch efteråt istället ?

              Va? Enklare att ta av alla kläder istället för att bara skölja av rumpan?
              Tycker det är lika ofräscht att inte använda vatten på rumpan som om man bara skulle gnugga händerna rena med papper efter toabesöket.

                I rumpan menar du.

                Vet inte riktigt var jag ska börja…
                För det första så bajsar väl de flesta på morgonen efter frukost. Eventuellt senare på kvällen en andra gång. Jag vet inte hur du gör, men jag duschar varje morgon och varje kväll, dvs två gånger per dag.
                För det andra, om man har en bra kost och mage så behöver man inte torka en massa. En normal bajskorv är fast och kommer ut som en korv. Blir ingen ”röra” av det hela och man behöver knappt något papper.

                  Nej jag skulle aldrig duscha två gånger om dagen. Det är inte bra för huden. Inte för miljön heller. Mycket bättre med punktinsatser där man blir ofräsch, dvs använda bidé för rumpan samt handfat för armhålorna.

                  Och du verkar inte veta att inte alla har samma mönster som du beträffande sina toabesök på dygnet. Ej heller att vi anatomiskt ser olika ut där bak. Och för vissa av oss, från MÖ eller inte, så räcker det inte med lite papper enbart oavsett kosthållning.

                  Jag har avföring 1 gång i veckan som oftast. Ibland kan det ta 2 veckor. Enligt min läkare fullt normalt. Det är väldigt olika. Var orolig den gången efter 4 veckor. Men lite klyx fick igen tarmen. Ja, gick på morfin då. Men allvarligt sköter magen högst 1gång i veckan.

                Att man tvättar händerna noga efter toalettbesök är ju för att med de bara händerna tar man ju i saker och människor med mera. Torka med enbart papper räcker inte.

                Däremot funkar det att torka rumpan noga med papper och sen, vanligtvis, ta på sig både underkläder och kläder.

                  Det funkar för svenskar för att de är vana så, upplärda så.

                  Kommer man från en kultur där man tvättar rent med vatten efter bajs så går det liksom inte att vänja sig vid bara papper. Det känns för snuskigt helt enkelt. Man känner sig som man går runt och luktar.

                    Och du tror lite vatten hjälper? Vatten tar inte bort smuts eller bajsbakterier.

              kanske inte för en 90+ åring ?

          Det finns kvar bidéer i en del hus/hyreshus.

          Saknar också bidé/handdusch sen jag flyttat till Sverige. I Finland finns det i princip på alla toaletter, även offentliga ställen typ bensinmackar. Som tur räcker vår duschslang till toan så jag brukar använda det hemma så det funkar typ som ”vanligt”. Värre är det när man inte är hemma och behöver på toa ? jag fattade inte toapappershysterin i och med corona, det är ju bara att skölja sig där nere istället och använda handduk efteråt.

            Hade ingen aning om att Finland är så olikt Sverige när det kommer till rumphygien!

            Fast tvättar man en bajsig rumpa med händerna och handduk på rumpan? Hoppas ingen gör det hos mig, tänk om någon tar fel handduk efter dig?

              Nej. Man torkar rumpan med papper. Sedan flyttar man över till bidén och tvättar med vatten. Sedan har man en bidéhandduk att torka torrt med. Klart och fräscht!

              Grovtorka med papper, tvätta med vatten och tvål, torka med rumphandduken såklart ?

          Men det blir väl inte så mycket renare med bara vatten?
          Krävs väl att man använder tvål också?

            Ja tvål står alltid på bidén och det är bara för rumpan och inte för fiffi – så ingen behöver gå igång på det!

      Omg förklara användandet av det kalla lysrörsljuset, jag förstår inte!!!!

        Hahah jag vill också veta och då har jag växt upp med dem. Så förbannat jobbigt och fult!
        Har bara varma ljus hemma nu när jag är vuxen.
        Tror att de kostar mindre då de drar mindre el?

        Jag har läst nånstans att människor från varma länder föredrar kallt ljus och vi som bor i ett mörkt och kallt land föredrar varmt ljus. Har ingen aning om det beror på det men det låter rimligt tycker jag ?

        Jag har fått förklarat för mig att forskningen visat att människor som bor i varma länder föredrar vitt, ”kallt” ljus, eftersom det upplevs som svalkande, och att personer som bor i kalla länder vill ha gult ”varmt” ljus. Både ljus och färg används ju olika i olika miljöer eftersom vi påverkas av det. Tex är mild grön lugnande o används på sjukhus.

      Har alltid undrat över lysrörsljuset. Varför?

        Tror att det är elen. Folk från MÖ är väldigt skrytiga i det sociala livet men kan snåla rejält på småsaker som el, vatten osv.

          Fast moderna LED-lampor drar ju minimalt med ström, så det är ju inte särskilt logiskt…

            Det har följt med på något sätt. Känner inte en endaste andra generationens invandrare som har kallt ljus hemma. Alla vi fick typ men för livet och lever istället med mysbelysning.

          Gäller latinamerikaner också. Aldrig mysljus. Endast starka lysrörslampor i hemmen.

        För man bryr sig inte om att ha mysigt hemma. Det är inte viktigt på samma sätt som för svenskar.

          Precis. Jag känner att det är så. Nordbor vill gärna mysa mer. Tror det beror på våra långa mörka vintrar. Man vill göra det uthärdligt och fint trots mörker och kyla.

      Svensk som köper 1 kg ris och en liten påse fryst färdighackad lök. Är osocial och har sällan matgäster.

        Fryst hackad lök har jag aldrig förstått.. visst att man gråter lite av lök men all smak av lök sitter ju i när den är färsk

          Tror inte jag känner nån skillnad. Har bara små mängder i köttfärssås och biff stroganoff. Gråta gör inget, men det luktar lite svettigt.

          Vad bra med fryst lök. Mina ögon klarar inte av att jag hackar själv.

            Supersmidigt. Köper även fryst vitlök. Finns i en liten tetra bland fryst dill, persilja mm.

              Fryst dill är död.

                Dill köper jag varken död eller levande ? Dillchips äter jag visserligen.

        Jag har aldrig gäster (bara familj/skäkt) men vi köper ändå i säckar. Det följer med från föräldrahemmet. Lök, potatis och ris klarar sig förvånansvärt bra och länge.

        Ni svenskar har alltid typ leverpastej och skinka hemma. Ni har också ”lyxiga” ostar. Själv köpte vi billig hushållsost och använde den till allt från mackor till pizza, gratänger och såser.

          Jag har mycket mat, men lite av det mesta. Skulle klara mig länge utan att handla.

        Känns väldigt logiskt att köpa en stor förpackning med ris

          Extrapris på Matdax, 99 kr för 5 kg basmatiris. Den gröna påsen är bäst.

          Om man inte vill bli förgiftad med arsenik förstås.

            Vadå finns det bara i storpack? Äter inte ris så det är inget jag har hört talas om.

      Haha! Ok då min kultur, Italien:

      -Du blir sjuk om du inte torkar håret med hårtork
      -Du tvättar självklart rumpan i bidé precis som Mellanösternfolk och hånar Frankrike där de inte har bidé fastän ordet kommer från franskan
      -Du måste bråka i två timmar på restaurang över vem som ska bjuda på besöket, jätteviktigt att bjuda och framstå som generös
      -Du får absolut inte bada innan det har gått tre timmar sedan du åt
      -Du vrålskriker när du pratar i telefon
      -Du får pengar i kuvert av alla släktingar när du gifter dig

        Läskigt hur lika kulturerna runt Medelhavet är. Detta trots olika religioner, språkfamiljer, tusentals år av olika riken och en massa krig.
        Kände igen varenda punkt förutom att skratta åt fransmännen haha.

        Min fru kommer från Malta och de är exakt likadana, varenda punkt ????

        Oj det var likt Mellanöstern också! Är från Iran och håller med dig till 100% på alla punkter.

      Rolig tråd! Synd att den blev kapad av representanter för endast-torka-arslet-med-papper ligan, som innerst inne vet att det är ofräscht, varför annars gå igång så hårt:)

      Också intressant hur araben fick svar som ”ni tvättar röven pga mer rövhår än svenskar” eller pga ”tvångstankar” men italienaren nedan med samma vana fick inte samma reaktioner.

        Men orka.

        Det är ju för svenskar och italienare bor inte så nära varandra att det blir tjafsigt, skulle de komma till Sverige i stor mängd så skulle du nog få höra tjafs där med.

        Jag ville ta fram det roliga från varje kultur. Sånt som svenskar kanske tänker ”Ja, men varför gör ni sååå” fast på ett lättsamt sätt. Orkar inte med allt elände i världen just nu, det minsta vi kan göra är att försöka hitta en slags gemenskap. Tro det eller ej, men vi bor alla i Sverige och vill gärna känna samhörighet med varandra även om vi är väldigt olika.
        Tyckte rumphårskommentaren visade mer på att den personen inte vill samarbeta för att finna lite humor i vardage, bara klaga. Finns såna i alla kulturer.

          Det var ett trevligt initiativ! <3

    Hur gör man för att sluta leta fel på alla snubbar man träffar? Varit singel för länge ?

      Då är det nog inte rätt kille. Försöka hitta något positivt varje gång du hittar något negativt. Sedan är ju frågan vad det är för fel killen har. Man vill ju inte göra om en annan människa. Säg något som brukar kännas fel, är det bara något ytligt?

        Händer med alla jag träffar så gissar det är någon slags försvarsmekanism för att inte låta någon komma nära? Blev mer komplicerat då kanske ??

      Ibland får man leta fel,ä men när man alltid ratar killar pga småfel så är det dags att skaffa sig lite självinsikt.
      Börja med att lista dina fördelar men även dina egna nackdelar.
      Var inte elak mot dig själv, bara realistisk.
      Du kanske är superläcker men pratar mycket. Du kanske är smartare än genomsnittet men snål. Osv.
      Kolla så att dina egna brister är på samma nivå som killen du är intresserad av och påminn dig själv om att du inte är perfekt.
      Sen väljer du killar som är bra, snälla och stabila. Killar med brister som du kan leva med om du bara hittar små sätt att acceptera dem.

      Är du för kräsen så kan du gå miste om väldigt fina killar. Men du verkar ju ha självinsikt och det är super för då kan du jobba på att komma runt problemet.

        Tack! Viktigt att också tänka på sina egna fel, det ska jag ha med mig.

          Men var snäll mot dig själv! Aldrig leta fel i utseende, kropp, hälsa osv. 🙂

            Det har du väldigt rätt i! Enkelt att gå dit ?

        Haha jag var likadan, fick tipset av min psykolog att läsa ”Hemligheten – från (nånting, minns ej) till varaktig relation”. Nåt halvår senare träffade jag en kille med noll klädsmak och det visade sig vara mannen i mitt liv. Fyra år senare, bor ihop, helvete vad jag älskar honom

      Funderar också ibland på att sluta va så petig, men nä, man ska fan inte nöja sig.

      Tror mitt problem är att med den senaste killen nöjde jag mig med vissa saker. Alltså t.ex. att det kanske inte va värsta hunken, framgångsrik eller vad som nu lockar, men att jag ändå var kär och att han verkade vettig. Men sen betedde han sig ändå illa så nu tänker jag att ska man träffa nån som ändå är en idiot så kan han ju åtminstone va perfekt från start ? det hjälpte ju uppenbarligen inte att sänka standarden för o få nån med hyfs

        Nej att någon beter sig illa ska man aldrig acceptera!

      Fokusera på vad personen tillför i relationen istället för smådetaljer kring hans person

      Jag tror ändå att när du hittar rätt så ser du inte felen. Så enkelt är det nog.

      Frågan är kanske varför du letar fel. Kanske trivs du egentligen med att vara singel?

      Kan du leta rätt istället? Och bestämma dig för vilka fel du inte kan stå ut med? Typ att han är elak, snål eller sur så går han bort men om han har dålig musiksmak och snarkar så kan han stanna?

        Alltså om du tycker om honom för övrigt , inte som för att nöja dig med vem som helst.

        Ja, just det där med att trivas med att vara singel, ta bara någon som får dig att faktiskt må bättre (eller i alla fall inte sämre) än när du är ensam.

      Inse att du själv inte är perfekt….

    Vadå kanna/PET-flaskor i badrummet? ?

      Detta skulle förstås vara svar till Anonym 20.08

        För att skölja rumpan efter nummer 2

          Vad hände med bidé?

            Bidé var en B-idé.

    Jag ska flytta ihop med min pojkvän! Vad behöver vi tänka på? Vad hade ni önskat att ni pratat om med era partners innan ni flyttade ihop?

    Vi kommer i princip bara ha mina möbler och prylar, behöver jag tänka på något där? Splittar ni andra 50/50 på inköp av möbler och inredning?

    Vi kommer flytta ihop i en hyresrätt så ett samboavtal känns inte aktuellt, eller?

      Få städningen och andra hushållssysslor rättvis och jämlik direkt! Ha delad ekonomi alternativt betala procentuellt om ni har olika hög lön. Se till att inte en betalar maten och den andra dyra prylar som den sen kan behålla om ni gör slut (kvinnofälla).

      Prata om hur ni löser ”vardagsekonomin” (hyra, mat och liknande) innan.
      Prata om era behov (egentid, sömn och liknande) och ”hur det ska vara hemma” både innan och löpande. Man kan ha ganska olika uppfattning om olika småsaker och bara att prata om dem gör att man ofta kan undvika irritation (när ska det diskas, hur ofta ska det städas, vad ska ses som ett gemensamt ansvar men också fåniga saker)

      Skaffa tex ica-kort som är kopplat till er båda där ni lägger in en summa för mat varje månad. Tycker det är supersmidigt. Sen att redan från start fördela sysslor i hemmet rättvist. Helst att ni båda gör allt, så inte en syssla blir kopplad till ena personen. Jag studerade våra första år och tog mycket mer ansvar i hemmet och det är tyvärr skitsvårt att bryta det mönstret nu i efterhand.

      Samboavtal (tänk på besittningsrätten om ni skulle göra slut!), red ut redan nu vem som tar vad ish om ni gör slut, betala stor inköp procentuellt efter sparkonton, löpande ekonomi procentuellt efter inkomst. Och snacka hushållssysslor, kanske identifiera olika sysslor (dagliga/veckovisa/månadsvisa/sällan) och dela upp ansvar

    Mitt ex mamma skriver till mig flera gånger i veckan och ibland flera gånger om dagen. Och säger att jag ska lämna tillbaka nyckel till vårt hus som vi hade när vi bodde ihop, jag och mitt ex. Men jag har inte någon nyckel. Nu hotar hon mig med att dem kommer byta lås och att fakturan kommer till mig! Jag undrar om det ens är möjligt att hon ska skicka en faktura till mig? När jag inte ens står på varken huset eller bor där. Kan hon bara skriva detta i mitt namn då? Är orolig över detta. Jag tycker också det är märkligt att mitt ex inte kan höra av sig om detta när han är 30 år. Väldigt konstigt alltihop, vill bara inte få någon räkning och vill att hon ska sluta trakassera mig på sms flera gånger i veckan.

      Wtf? Blocka henne! Hon kan självklart inte skicka fakturan till dig utan ditt godkännande. Hon kan ju inte ens bevisa att du har en nyckel än mindre tvinga dig betala för ett nytt lås. Idiotmänniskor.

      Om hon mot förmodan faktiskt skickar en faktura är det bara att bestrida den. Bevisbördan ligger ju på henne.

      Blocka henne direkt och om hon faktiskt skickar en faktura bestrid den direkt. Finns inget sätt för henne att bevisa att du av någon som helst anledning anledning skulle behöva betala för byte av lås

      Hon får ju inte göra fakturor i ditt namn – gör hon det är det bara att anmäla henne! Nästan så man hoppas hon gör det?
      Står fakturan i hennes namn men skickas till dig kan du ju bara lita den gå till inkasso?

        Känns skönt att höra. Hon skrev senast idag att fakturan kommer till mig om jag inte lämnar nyckeln. Så var orolig över att jag kommer hamna i kronofogden tillslut tack vare henne.

          Om hon skriver fakturan i ditt namn ska du bestrida den men även anmäla henne direkt, att skriva faktura i någon annans namn utan personens medgivande kan falla under bedrägeri. Om jag var du hade jag skrivit det tillbaka som svar.

            Ja skriv det svaret. Bra tips!

            Hon verkar ju helt knäpp. Varför skulle du kidnappat en nyckel.

              Jag väljer att inte svara på hennes meddelanden alls. Känner att det kanske provocerar henne mer.

                Spara för guds skull ALLA meddelanden så att du kan bevisa allt. Biatches be crazy!

                Kanske är trög nu, men om du aldrig svarar på hennes meddelanden är du säker på att hon vet att du inte har nån nyckel?

      Hej!
      Du skulle kunna kolla via ditt vanliga försäkringsbolag (hemförsäkring) om du kan få juridisk hjälp. På vissa orter kan man också boka tid med juridikstudenter på biblioteket. Annars, om det blir riktigt jobbigt, kan det vara värt att själv betala en timme med advokat som nog kan hjälpa dig att skriva ett tydligt brev till ex-svärmor om vad som gäller!
      Som sagt: spara alla hennes sms, o ta skärmdump av telefonsamtal.
      Lycka till!

    Hur fan överlevde ni som fick covid innan vaccinet fanns? Har 3 doser och ligger här med 39 graders feber och orkar inte göra någonting. Fyfan jävla sjukdom alltså…

      Alla blir ju inte så sjuka. Och de som blev allra sjukast överlevde ju faktiskt inte.

        Ja jag är så tacksam att jag inte fick covid innan vaccinet kom. ?? Vågar inte tänka på hur dålig jag blivit om jag fått det då. Kanske dumt formulerat men det är mina tankegångar helt ärligt. Blev som en käftsmäll när man glömt bort vilken jävlig sjukdom covid är, eftersom man bara hör om de som får en liten lätt förkylning nu för tiden…

          Fast du vet ju aldrig hur sjuk du skulle blivit utan vaccin. Kanske värre, kanske mildare. Det är det som är lite läskigt med denna sjukdom, den slår så olika.:( Krya på dig ?

      Undrar samma, hade covid version 1 innan jag hann ta min första spruta. Det var evigt plågeri som pågick en hel vecka

      Ja det var inte kul, vi var sjuka i typ 10 dagar och då är vi ändå unga och hälsosamma i övrigt. Som en riktigt jävla jobbig influensa med hög feber som kom och gick. Vi hade en niomånaders bebis hemma också, tack och lov att jag fortfarande ammade, det räddade mig att kunna ha henne vid bröstet medan jag halvslumrade mig igenom dagarna ? Men glad att vi inte hade några riskfaktorer, annars hade vi kanske blivit ännu sjukare.

        Vilken mardröm ? jag vet inte riktigt om jag tillhör någon riskgrupp, har opererat bort mjälten så har riktigt dåligt immunförsvar när det kommer till bakterieinfektioner (livshotande om jag tex får lunginflammation) men covid är ju en virussjukdom.

          Du är absolut riskgrupp. Kontakta din vårdcentral!

            ? ajdå! Tog bort mjälten bara för en månad sen och min läkare sa att covid var lugnt så länge jag hade tagit mina doser. Var en planerad operation alltså. Får kontakta min läkare om jag inte är bättre efter helgen och höra med dem då!

              Men om det bara är en månad sen du tog bort mjälten, ändå en relativt stor operation, är det ju inte konstigt att du känner dig så sjuk, kroppen har ju nätt & jämnt hämtat sig från operationen förmodligen och att då åka på Covid, blir en stor påfrestning. Tycker som ngn sa att du skall kontakta sjukvården, utan intakt immunförsvar (ingen mjälte)räknas man som riskgrupp.Krya!✊

          Ring redan idag till sjukhuset, den mottagning där du opererades/behandlades för mjälten!

      Jag fick covid i november 2020 och hade knappt ett enda symtom. Jag testade mig för att min sambo blev smittspårad och det visade positivt. Två dagar efter positivt test försvann min lukt och först då hade jag ju fattat att jag hade det om jag inte hade testat mig innan. Jag var i övrigt frisk som en nötkärna, hade ingen feber inga förkylningssymtom. Kanske hade lite ont i huvudet någon dag nu när jag tänker efter.

        oj så olika det slår! Jag hade också covid samtidigt som du. Blev superdålig med precis ALLA symptom. Ambulans fick komma och titta till mig tom. Var sjuk i ca 2v men återhämtade mig bra. Det ända som hänger kvar är en envis ensidig nästäppa. Killen blev inte lika dålig som jag blev, men hans återhämtning tog lååång tid! Tror inte han kände sig som sig själv förrän efter 3-4 mån

      Jag ligger sjuk i covid nu, trodde man knappt skulle ha några symptom när man fått covid efter tre sprutor, men jag mår verkligen pyton. Det värsta är halsen, det gör så sjukt ont i halsen och när man måste hosta känns det som nån river upp en massa sår i halsen igen 🙁

      Är det någon som haft illamående och trötthet som symptom på covid? Knappt feber, runt 37,7. Ingen snuva eller hosta. Snabbtester negativa.

        Jag hade det. Var fruktansvärt trött och mådde sååååå illa. Mitt barn hade lika, båda hade covid.

      Jag hade covid och är fortfarande ovaccinerad. Vanlig förkylning för min del. ?

      Alla får inte så jobbig covid, både jag och killen har covid nu och är som förkylda med snuva, täppt näsa och hosta. 3 vaccin har vi båda tagit så det hjälper nog till.
      Krya på dig önskar en medsyster❣

      Hade inga symptom förutom rinnande näsa en dag, inte vaccinerad.
      Vissa blir sämre än andra oavsett vaccinerad/ovaccinerad.

    Min 1.5-åring har börjat få såna utbrott på sistone, hon har väl kommit på att hon har en egen vilja i kombination med att hon inte kan uttrycka sina känslor antar jag… Allt som vanligtvis varit enkelt säger hon nu ”nej nej nej” åt, alltifrån att borsta tänderna till att ta sin d-vitamin. Idag vägrade hon sova sin dagsvila, jag tog ut henne i vagnen som vanligt men där låg hon bara och skrekgrät och sa ”nej nej”, så jag tog in henne igen och då blev hon helt tokig och började riva i alla ytterkläder och drog i vagnen och ville typ sova (fast ändå inte…?!). Hon kände nog att hon var trött men ville streta emot. Jag fick inte lyfta henne, inte krama henne, hon blev typ förbannad bara hon såg mig, slog huvudet i väggen (?!) och sa nej till allt jag föreslog. Stod i ett hörn som värsta tonåringen som inte ville se mig. Till slut backade jag undan och tog fram ipaden för att locka, då kom hon till sist fram och lugnade sig… Men alltså, är det normalt med såna här utbrott? Vad kan man göra för att hjälpa henne? Och snälla säg inte typ ”vänta bara till treårstrotsen”, för det hjälper mig inte nu…

      Ja det är normalt. Min son är strax över två och samma

      Ja, supernormal skulle jag tro. Fatta vad häftig när man upptäcker den egna viljan liksom. Till dig som förälder: härda ut! Var snäll mot dig själv och följ minsta motståndets lag om det inte typ gäller fara för livet. Så gjorde jag iaf.

      Googla på närmandefasen. Hjälpte mig en hel del att förstå. ?

      Känner absolut igen såna utbrott vid 1,5 år! Svettigt verkligen ? Tips, diskutera/fråga funkar typ inte tycker jag. Backa lite, sätt dig på golvet, säg typ ”Jag ser att du är arg. Jag sitter här”. Om man vill försöka avleda sen tycker jag det brukar funka att typ stirra ner på golvet och ”Nejmen! Titta! Oj en spindel! Oj nu kryper den iväg, ånej under soffan!” och krypa runt på alla fyra. ??

        Tack, jag märkte också detta idag. Hon blev typ bara mer uppvarvad av att jag ställde massa frågor så till slut backade jag bara undan och tittade bort en stund så att hon inte skulle känna sig så ”trängd”. Avledning funkar ju ofta bra så länge man kommer på något tillräckligt spännande att avleda med, får testa spindelknepet nästa gång ?

      Min son blev precis två så ja jag skulle säga att det är normalt. För oss kommer det och går, men just nu är vi i en ”vill inte klä på sig fas”. I måndags övervägde jag att skicka honom till förskolan i pyjamas för att slippa ta fighten…det är mycket nej just nu blandat med att vara super go nästa sekund. Det tär definitivt på tålamodet ibland men försöker tänka att det är en fas han behöver gå igenom och det måste vara väldigt frustrerande för honom.

      Helt normalt. Arbetar med ettåringar och vi har cirka 32 såna utbrott på en förmiddag. Ofta för saker som vuxna tycker är självklart. Jordens undergång för att man inte får klättra upp på diskbänken, inte får tvätta händerna i mer än 30 minuter, inte får kasta blött papper på sina kompisar osv.
      Livet är hårt när man har jättemycket vilja, men noll konsekvenstänk och begränsad kommunikation.
      Det går över.
      Försök komma ihåg att ditt barn inte medvetet provocerar dig eller försöker manipulera. Det är bara mycket känslor att hantera när man bara har existerat i ett år.
      Kämpa på ?

        Tusen tack för alla svar! Jag jobbar som lärare så har ändå en del erfarenhet och utbildning i lågaffektivt bemötande, försöker använda den principen även här. Typ backa undan och vara lugn. Men jag jobbar med äldre barn så allt som har med dessa små att göra är en ny värld för mig. Måste bara passa på att ge cred till dig/er som jobbar med våra små på förskolan, vilket tålamod ni måste ha som får hantera dessa utbrott hos så många individer varje dag. Jag är helt slut efter en dag, och då har jag bara haft min egen unge att hantera ?

          Lågaffektivt bemötande är förlegat och något vi definitivt inte använder oss av längre.
          Barn behöver disciplin, de känner trygghet i det. Man ska absolut inte backa undan. Lugn ska man vara men man ska hålla en hård ton när man säger ’nej’ och inte backa undan, utan visa att man menar det man säger.

            Da fuck. Lågaffektivt bemötande är inte förlegat.

            Disciplin? Hård ton? Du skoja med oss aprillo?

            Eh, förlegat enligt vilken forskning då? Barn behöver trygghet och tydlighet, absolut. Men det är inte samma sak som disciplin. Jag har haft många elever med NPF och jag vet av erfarenhet att lågaffektivt bemötande fungerar bäst. Någon gång har det kommit in en annan vuxen i klassen (typ en vikarie) som försökt ”ta striden” när en elev fått ett utbrott och då blir det alltid värre… Sen är det ju en annan grej att vara konsekvent och stå fast vid ett nej, ha tydliga rutiner och inte byta regler hit och dit. Det är också viktigt för barn. / TS

      Helt normalt, min 1,5-åring är exakt likadan vissa dagar. Svettigt och påfrestande men det är bara att härda ut.

      Min 1,5åring är exakt lika Dan nu ? är nog en fas. Får natta henne i vagnen denna perioden (trots protester nej nej nej)

    Stackars Julia Franzén om hon råkat bryta benet på Bingo. Vilket avslut på deras första skidsemester ?

      Alltså mest synd om Bingo men också för Julia som hade börjat få flyt.

        Flyt med vad ?

      Hennes stil i backen har ju varit lite roligt ändå att följa ?

      Var ju hans eget fel, hade han varit uppmärksam istället för att filma hade det inte hänt…

      Tror inte han bröt benet, borde ha gjort ondare, mest troligen blödning, skulle dock även kunna vara en liten spricka.
      Vet dock inte vad hans plan är med att vägra åka till sjukhuset och kolla upp benet? för att verka cool för kidsen? för troligen kommer smärtan bli värre och de kommer sluta på sjukhuset oavsett.

    Lisanna Carmens typ 5 operationer som hon fick ”mängdrabatt” på, spons eller inte?

      vad tror du själv?

        Förmodligen spons men hon sa i en story att ”jag betalade mycket mindre än så” ungefär, men kändes inte riktigt genuint när hon inte kunde svara på vad det kostade.

      Ja; hon fick mängdrabatt.

        Och ja sponsrat.

    Jag hade velat testa Kenzas hårprodukter men tycker det blir så dyrt att köpa schampo, balsam och infusions. Vad tror ni om att man bara köper infusions och har i sitt vanliga schampoo?

      Då är frågan varför du inte bara köper ett schampo med den effekt du vill uppnå?
      Vill du ha volym? Köp volymschampo. Då slipper du också blanda kemikalier som du inte vet något om. Tror inte att du kommer råka skapa ett nytt grundämne i badrummet men de kanske inte går ihop så bra och då förlorar du ju effekten och pengarna.
      Margareta Grääs gjorde en recension och de var tydligen inget speciellt alls. Plus överpriser. För det priset får du salongsmärken som faktiskt fungerar.

        Fast Grääs sa väl ändå att själva infusionsen var bra och att hon testat blanda med sina vanliga schampon hemma och det fungera jättebra.

          Vill man riskera 300+ kr istället för etablerade märken så får man ju göra så. Grääs tyckte bara om inpackningen.

    Var har Amir akrouti tagit vägen?

      Vart har Johanna G rahn tagit vägen?

        Skönt att en till undrar! Hon gick liksom från ett par hundra följare till att köpa 20K och sen försvann hon? Totalt? Insta, blogg.. borta!

        Hon fick väl inte framgången hon förväntat sig.

    Jag har varit till en frisör för första gången sen Coronans utbrott. Fan vad skönt att slippa de självklippta ojämna längderna. Utan hästsvans hade jag blivit utskrattad.

      Varför gick du inte till frisören? 🙂 Jag va supernoga, men frisören va jag tvungen att gå till. Plus hjälpte henne gå runt. Hon hade munskydd + visir, bara vi på salongen. Självklart gick jag inte dit om jag hade symptom men tack o lov klarade jag pandemi utan att få det.

        Ville ändå inte ta risken. Har många sjukdomar som gör att jag hamnar i flera riskgrupper.

    Vilka influencers tycler ni är mest cringe på sociala medier?

    Jag tycker
    Kenza
    Peg Parnevik
    HoP-Petra
    Jonna Jinton

      Alla. Fattar inte hur man kan fota och filma sig själv hela tiden överallt. Vågar inte ens ta en selfie i bilen om min sambo sen 10 år är med för de känns så löjligt ? dom tror att dom är så viktiga och att alla vill se allt. Följer ingen heller för skäms åt dom ?

        De tror ingenting. Folk följer dem – alltså finns det intresse.

        Det låter mer som att du är rädd för att folk ska döma dig exakt så som du dömer dem.

      Johanna Bladh
      Vulverinekoos (särskilt kärlekskontot med snubben)
      Ida Warg
      Mammasanningar

        Omg ja mammasanningar? Inget emot henne som person men hennes content på instagram samt podden? CRINGE är verkligen ordet som beskriver spektaklet

      Michaela Forni i rörligt material

      Hanna Friberg när hon gör hauls

        Ja Fornis filmer hahahs som alltid börjar med en halvminuts tystnad och stora ögon ?

      Hanna Friberg, inget känns äkta med hennes konton, allt är liksom super stageat ihop med onaturligt poserande, tänker tex på hennes ”skid”bilder i Åre

      Jonna Jinton?! ? jättemysig ju?

    Så jävla less. På mitt jävla liv. På min jävla kille. Kan inte säga eller göra något, såfort jag säger något som inte passar honom så står han i 20 min och kallar mig dum i huvudet,att jag är korkad, att jag ska tänka efter osv. Idag när vi åkte kollektivt hem så sa jag något som inte passa då stod han och sa framför folk att jag är dum i huvudet, whitetrash osvosv. Så jävla less. 30 år och blir behandlad som en 5åring. Just i detta nu står han och skriker på mig hir dum i huvudet jag är,att jag är keff, att jag aldrig lär mig. Att vi är fejk. Hade gjort slut på varmvattnet, får skäll för det.. vågar inte säga att jag använt får skäll för det och ”är oärlig och blabla”.

    Nej går inte bara att flytta. Har inget jobb. Där av ingen ekonomi. Vill bara dö.

      Har du ingen i din närhet du kan bo hos medan du söker jobb?

      Men vilken idiot! Vad skulle han säga om du vad honom hålla käften och inte tilltala dig på det där viset?

      Har du ingen vän eller familjemedlem du kan flytta in hos under en tid medan du får ordning på livet?
      Alternativt planera att lämna, sök alla jobb som finns och ta det första du får. Börja jobba och leta lägenhet (nu vet jag inte vart du bor och hur svårt det är att få tag på) eller ett rum att hyra. Och när du ordnat det så packa dina saker och lämna honom. Du förtjänar bättre än någon som behandlar dig på det viset. Och jag vet hur det är när man är på botten, men du måste börja någonstans för att kunna ta dig upp därifrån och bort från honom.

        Om jag säger håll käften eller du är dum i huvudet så blir han arg. Säger jag är skev.

        Jag vet inte vad jag ska göra längre.

          Men du blir ju arg och ledsen när han säger så.

          Det finns en risk att han slår dig. Eller hur? Och en våldsam man är livsfarlig.

      Det finns annan hjälp att få. Har du familj eller vänner? Socialtjänsten finns också alltid. Så där ska du inte behöva ha det ❤

      Det är absolut inte okej att behandla sin partner på det viset. Eller någon, för den delen.
      Har du någonstans du kan ta vägen, kanske en vän? Du kan även vända dig till kvinnojouren för att få hjälp. Med a-kassa och bostadsbidrag kanske du har råd med något litet eget?
      Du ska inte behöva ha det så.

      Flytta hem till mamma? Börja plugga? Skolan och dagis skriker efter vikarier om du behöver jobb snabbt

        Har inte sån kontakt med min mamma. Är rätt ensam.

        Frågade nyss varför är du med mig då om du stör dig så mycket på mig, nu har han stått i 10 min och frågat vilket fejk förhållande vi har, att jag är svagsint. Att jag inte fattar vad kärlek är. Att jag är dum i huvudet.

          Han är nog med dig just därför du är rätt ensam och ett ”lätt” offer. Han utnyttjar din utsatthet och kan få friare spelrum att mentalt misshandla dig. 🙁 Jag tycker du ska prata med psyk eller socialvården, att du känner dig utsatt och behöver hjälp att lämna.

          Jag tänker att om man är kär i någon beter man sig inte som du beskriver att han gör. Låt honom inte förvränga din syn på kärlek och hur du förtjänar att bli behandlad. Hoppas du kan hitta något sätt att ta dig ifrån honom.

      Inte för o skuldbelägga, men som jag ser det så finns det ju bara två scenarion här.

      1. Han är en idiot o beter sig som en idiot helt obefogat

      2. Han beter sig som en idiot, men han har ”rätt” i sak

      Har du något exempel på vad du har sagt eller gjort när han säger att du är dum i huvudet osv?

        Therese, alltså det kan vara vad som helst. Typ jag vet att han avskyr svamp. En gammal vän till honom sa men tror han åt svamp förr,så sa på skämt till honom att haha *** sa att du ätit svamp, då fick jag skäll i 30min för jag snackar skit om honom bakom hans rygg och blabla. Så ah jag vet inte..?

        Rätt i sak? Utveckla gärna.

      Är det ingen annan som reagerar? Skulle jag höra att nån blir tilltalad så blev det explosivt. Tex när jag var yngre och var på krogen. Många killar har fått skäll när de betett sig illa mot en tjej. Skulle jag höra din kille på en affär exempelvis så kliver jag fram.

        Och jag backar dig!

          Tack! Vi blir ett bra team. Har fått höra av killar att de skulle klappat till mig om jag inte hade varit tjej.

        Jo idag kollade folk på tåget. Sa men snälla sluta kalla mig saker.. tyst sa jag det. Då började han kalla mig jävla fitthora, goolare, du vill att folk ska höra att vi har det dåligt osvosv. Men vägra lyssna när jag sa att minst 6 personer stirrade på honom och hörde vad han sa. Han har liksom ingen gräns. Mitt på ICA, bland folk, mellan bostäder. Blir tokig. Ska hålla käften och aldrig mer säga något

          Helt otroligt att ingen säger sanningen till honom. Om han skulle vara påtänd och beväpnad kan jag förstå om folk är försiktiga. Mer civilkurage behövs.

          Skojar du? Säger han såna ord till dig?
          Varför är ni ihop? Han föraktar dig och du är rädd för honom. Stick så fort du kan!

          Det finns ngt som heter verbal misshandel, det är det han sysslar med. Du måste lämna direkt, han kommer aldrig sluta om han inte möjligen söker hjälp/vård för sitt misshandlade. Om du inte har ngn i din närhet att få hjälp att ta dig ur det hela, ta kontakt med kvinnojouren!

          Du kunde varit jag. Han har inga gränser, som mitt ex han fattar ingenting. Han har tagit mitt Id, mitt bankkort. När jag säger jag vill inte vara med dig. Nej då ska han skuldsätta mig mer. Har ingen kontakt med vänner eller familj. Säger jag nejdå ja då jävlar. Har ingen koll på något som sagt kort, id, bank id. Nej som han säger du borde vara omyndigförklarad.

      Hej!
      Hans beteende är inte okej och du bör aldrig någonsin behöva acceptera den sortens skit. Du är mer värd än så! Alltså tusen gånger mer värd!

      Förstår att situationen är förjävlig men jag lovar att det finns lösningar.

      För det första: du säger att du inte har ett jobb. Vad beror det på? Kan du tänka dig att börja söka? Eller kanske hoppa på en utbildning så du kan få CSN?

      För det andra: har du någon familjemedlem, vän, släkt eller annan bekant som du kan tänka dig att ta kontakt med och fråga om du kan få mellanlanda där? Ett parallellt alternativ är att direkt sätta upp dig i bostadskö.

      För det tredje: tror du att du skulle må bättre om du fick prata med någon som kan hjälpa dig, exempelvis vården eller psykiatri? Mår man dåligt kan man alltid få hjälp där.

      Kram.❤

        PS! Om du påbörjar en utbildning kan du flytta till studentboende.

      Vilken loser. Han lider uppenbarligen av dålig självkänsla och tar ut det på dig. Han pratar egentligen om sig själv. Du är för bra för honom och han vet det. Stora kramar till dig.

      Förstår att det känns skit, det låter ju fruktansvärt! Du har dock två val, antingen stannar du med honom och fortsätter att hata ditt liv, eller så gör du något åt det. Ta av dig offerkoftan och inse att livet är orättvist och suger ibland men det FINNS alternativ. Du har fått jättemånga bra tips här, ta åt dig av dom!

      Det han gör är psykisk misshandel! Kontakta en kvinnofridslinje, där kan du få hjälp och stöd. Du måste lämna galningen. Det han gör är hemskt, elakt och fel, det är inget fel på dig!

        Kvinnofridslinjen hjälper nog inte mig. Är även jag en man, vi är två män. Han lite mer badboyen hehe

          Det finns mansjourer också ❤️ Det pratas tyvärr alldeles för lite om våld/psykiskt våld i samkönade förhållanden och det kan vara svårt att få omgivningen att förstå allvaret i situationen.

          Såhär ska du inte ha det. Det han utsätter dig för är psykisk misshandel och han kommer inte sluta. Ta kontakt med mansjour för stöd och hjälp och börja sedan att leta jobb. Googla vart det är brist, exempelvis hemtjänst, förskola osv. Ta det du får och börja lägga undan pengar.

          På blocket finns rum att hyra, ta det som är billigast och lättast att få, och så flyttar du när han är på jobbet. Anförtro dig åt en vän eller någon på en hjälporganisation. På rfsl.se hittar du tips om vart man hittar hjälp när man utsätts för våld/övergrepp i samkönad relation.

          Du kommer klara det här ❤️ Det känns tungt nu men det kommer bli så mycket bättre när du slipper honom!

          Snälla snälla lämna. Det är inte ditt fel och inte ditt ansvar att fixa honom. Det finns hjälp att få. Ta hand om dig!

          https://www.rfsl.se/verksamhet/stod/

        Kvinnofridslinjen kan inte hjälpa mig heller.

      Du får jättegärna ringa mig. Får återkomma med uppgifter lever skyddat just nu.

      Men gud! Du måste göra slut. Om du inte har ett jobbet hitta en väg UT ur förhållandet

    Hur uttalar ni euro? Valutan dvs. Evvro? Juu-rå? Är det en dialektal grej eller finns det ett korrekt uttal på svenska?

      Juu-rå.

      Ebro i Sverige/med svenskar och Uro med invandrare/utomlands.

        Haha what? Två helt felaktiga alltså?

          Evro och Juro menade jag.
          🙂

            Pjuh.

              Haha ska säga ebro och uro bara för att

      Min bror sa alltid att det hette evvro när jag var liten, så enda sen dess har jag sagt det. Men alla jag känner säger juurå haha.

      Samma sak med årtal, jag är den enda bland de jag känner som säger ”tvåtusentre” och inte ”tjugohundratre”

        Intressant det där med hur man säger årtal. Jag har inte funderat på hur jag säger det förrän nu. Jag har nog sagt ”tvåtusen…” fram till 2020. Efter det har det blivit ”tjugotjugo”, ”tjugotjugoett” osv ?

          Haha men visst är det konstigt. Jag säger förvisso tjugotjugo osv nu när det bytt men innan hette det tvåtusennitton…

            M: ja, men exakt! Sjukt att vi gjort exakt lika ?

              Fast så gör alla i min bekantskap typ inklusive jag själv ?

          ”Tjugetjutvå” ?‍♀️

          Haha samma här!! Började också säga tjugo tjugo efter att ha sagt tvåtusen…

      Så här, de flesta svenskar säger euro med engelskt uttal för de tuffer det är tufft/låter mest normalt. En liten bildad/snobbig klick säger evro, eftersom vi har läst klassisk grekiska och vet att det är rimligaste uttalet på svenska/vill glänsa. Men alla säger ju vafan de vill, i Franrike och Tyskland använder de sina respektive uttal, öro och ojro, det är ju inte så konstigt egentligen.

        Hahaha klassisk grekiska

        Eh va, alla jag känner uttalar euro ”evro”, det har ingenting med snobbighet att göra..

          Logiken bakom resonemanget: ordders rötter finns i grekiskan. Det inte jättemånga som läser klassisk grekiska nuförtiden och gör den kopplingen. Fler människor har kontakt med engelskan, skulle jag tro. Så nej, du är inte snobbig om du säger evro. Men oddsen förändras om du samtidigt vet varför du säger det. /Mvh snobbig med självdistans

            Ordets … Nä, nu får jag nog ställa undan karaffen för i afton!

        Haha så antingen försöker man va tuff eller så är man en snobb

      Varför ska man säga jorå med engelskt uttal? Det enda engelsktalande landet som har euro är Irland. I övriga länder uttalar de med sitt språks uttal.

      Jag säger det som det stavas, e-u-r-o. Jag säger också E-u-ropa istället för Eropa. Varför har så många svårt att uttala diftonger?

      Evrå.

    Det kan väl inte vara lagligt att Isabellas pojkvän kallar sig för Paul Sundvik. Det kallas han också i blivande tv-program på tv 4.
    Han heter ju Robert Riddervold och inget annat. Så jättemärkligt!

      Man får väl kalla sig för vad man vill?

        ok Cleopatra tackar för svaret. ?

          Fast det är egentligen Paul Sandvik som är hans riktiga namn, vet dock inte varför han gjort ett namnbyte och fortsatt kalla sig det gamla namnet ??‍♀️ Men finns väl någon förklaring från hans sida antar jag

        Testa att skapa ett bankkonto som Kalle Anka!

          Fast att kalla sig något i tex sociala medier sammanhang eller i tv pottan är ju inte samma som att ha det namnet på sitt bankkonto. Tror du lady gaga har ett bankkonto i det namnet? Eller Kim Ks ex som nu bytt namn så många gånger att jag inte vet vad han kallas nå mer ?

            Tv-pottan ? Förlåt, det lät så roligt…

              Haha skulle stå tv program ? vet inte hur jag lyckades skriva så fel…kan nog inte skylla på autocorrect ?

      Lika olagligt som du kallar dig AK skulle jag tro. Dvs inte alls olagligt ?

      Vilken märklig grej som skulle vara olaglig. Av alla grejer liksom ?
      Då borde det ju typ vara olagligt att Lady Gaga kallar sig för det?

        Haha inte att Lady Gaga kallar sig för Paul då, utan Lady Gaga

      Förr fick man inte bara använda namn så där men tror det blev lagligt för några år sedan?

      Varför använder han inte sitt vanliga namn?

    När jag gick därifrån var jag nästan platinablond, alltså VITT. Min och frisörens personkemi var sådär, och jag går gärna inte tillbaka till honom.
    Tror ni det skulle funka med en färgbomb för att göra håret lite varmare? Jag tänker typ Maria Nila Sand. Skulle det funka på blekt hår eller riskerar jag att förvärra?

      Tror du missat halva ditt inlägg? ?

      Och jag skulle inte röra det om jag vore dig. Gå tillbaka om du inte är nöjd, det är dina pengar som du betalat med. Men annars vänta ut

      Det funkar på blekt hår. Finns även färgbomber från Revlon som ger liknande effekt, kolla på Lyko.

        Var dock jätte försiktig med att använda färgbomber som innehåller ask, då ditt nyblekta hår mest troligt kommer att slå över i grönt då. Sand kan funka men jag skulle rekommendera att blanda ut det med ditt balsam och börja med att låta det verka 1 min, skölj och se hur det ser ut – Låt verka ytterligare 1 min om nödvändigt osv.

    Är det ingen som ska kommentera den spyäckliga bilden som användes till dagens öppet spår? Mår illa och kommer drömma mardrömmar ??

      Uuuuh tack för titten.

      Jo, den var rälig ?

      Usch, hade inte lagt märke till vad bilden föreställde innan du skrev

    Och nästa vecka kommer vi se Finland gå med i NATO , och jag skulle gissa på veckan efter är det på tapeten för Sverige. Jag kan satsa att jag har på detta .

    Fördelen med att gå med just nu : Ryssland kan inte ha två krig samtidigt. Just nu är dom upptagna i Ukraina .

      Jag tror inte att Sverige kommer gå med i NATO så fort.

        Baserar det på att Sverige redan har ett långtgående och snart ännu mer fördjupat samarbete med NATO och att ett ryskt hot hänger över oss.

        Men man vet tyvärr aldrig.

      Detta krig kommer nog att chocka oss alla. Det går inte ens att förutspå något längre. Allt och alla ljuger. Propaganda överallt. Man vet inte vad man ska tro pga alla historier man hör. Putin verkar inte alls så svag som man trodde för 2 dagar sedan. Zelenskyy kommer säkert att bli brutalt mördad.
      Sverige kommer att gå med i Nato.
      En ekonomisk kollaps är på G.

      Tror tyvärr på ett världskrig innan 2024.

        Nej tror inte det bli fler krig. Jag har lugnat ner mej och läget känns tryggare. Men vill dom ansvariga ska ställas till svars.

        Om man ska tro på alla rykten är Putin döende så han lär inte ens hinna starta ett världskrig.

          ”Alla rykten” vilka rykten då?

            Vi har också diskuterat det här hemma, vi har också en känsla av att han har fått en dödsdom!

            Om du googlar på Putin sick (kan inte klistra in länkar här) så sägs det att han opererades för en hjärntumör i februari och att han har Parkinsons och vet om att han inte har långt kvar. Jag tror inte på det dock men läs så får du tolka vad du själv tror är sant eller inte.

              Parkinson ser man att han inte har. Det syns på mimik och hållning även om man tar mediciner.

                Vad har jag sagt att han hade det? Jag sade RYKTADES. Har du varit med på ett möte med honom och sett honom på nära håll?

                https://www.thesun.co.uk/news/17806903/does-vladimir-putin-have-parkinsons-disease/

        Nej nej. Inget Nato, bara starkare samarbete dvs ingen vågar röra oss och Finland. Ryssland vinner tyvärr. Kriget stannar där, många flyr från Ukraina och det är oroligt i Europa i många år framöver. Ryssland blir isolerat typ som nordekorea.

      Tror inte Putin är intresserad alls av Sverige eller FInland just nu. Han vill nog ta över östra europa om han ska fortsätta.

        Tror också det. Det finns annat på priolistan innan Sverige blir ett mål.

        Precis.
        Det kostar redan jävligt mycket att kriga i Ukraina. Varför skulle Putin då attackera alla Natoländer bara för skojs skull lol..
        Att gå med i Nato är bara en markering, inget annat.

          Exakt ! Menar inte att Putin kommer helt plötsligt starta krig i Sverige, utan bara att Sverige och Finland inom nästa veckorna/veckan kommer ansöka om att gå med . Som säkerhet och markering / ts.

      Tvivlar på att Sverige går med i NATO. Det kommer skapa ytterligare hot och aggression från Ryssland och vi drabbas som Ukraina eller tredje världskriget blir av. Magdalena Andersson har sagt att ett nära samarbete med NATO är något vi borde ha men inte att vi ska gå med nu.

        Nja .. Världen har nu sett att ett land inte kan bli garanterat skydd om det ej är med i Nato. Hörde idag på ”efter fem ” att om Finland går med, kommer Sverige behöva tänka om gällande medlemskap. Just nu är de det säkraste vi kan göra.

          Säkraste? Är du dum eller? Det kommer ju leda till att hela världen blir utrotad.

            Nej ! Hela världen kommer INTE BLI UTROTAD för att Sverige och Finland går med i NATO.

              Har du hört talas om kärnvapen? Eller du kanske missade den diskussionen.

            Tycker också att det är en väldigt kass ide att Sverige ska gå med i NATO nu, vi behöver sitta ner i båten och inte pressa/ stressa så att det eskalerar ännu mer.

      Finns det någon boende i Finland här? Hur är stämningen där? Hur pratas det i Finland om allt detta? Lika hysteriska som vissa här som tömmer butiker på diverse grejer?

        Jag vet via min familj att alla jodtabletter är slut på apoteken i alla fall

          Personer över 40 år behöver inte äta jodtabletter.

        Här hamstrar människor jodtabletter ? Nato medlemskap och Finlands säkerhet diskuteras mycket.

          Är ni rädda också? Jag är både orolig och rädd. Givetvis ledsen för folket i Ukraina.

            Jag själv är nog lite rädd. Tror nog alla är mer eller mindre oroliga just nu.

      Jag har varit så himla orolig och rädd senaste veckan. Satte mig ner i dag och såg dokumentärer om Putin. Känner mig faktiskt inte lika rädd längre efter jag har sett dom. Det är så mycket historia bakom dessa krig och jag har verkligen svårt att tro att Sverige är prio ett. OM han väljer att kriga mer så står nog Moldavien och Georgien på tur. Han har redan trupper där inne, exakt som han haft i Ukraina senaste åren. Har även läst väldigt gamla artiklar sedan många år tillbaka där han även då ”varnade” Sverige och Finland att gå med i Nato. Så det är absolut inget nytt hot han kommer med.

        Precis – samma här. Men du kan inte säga det här då du ses som någon som står bakom Putin. Men det är verkligen lång historia bakom det här som folk inte tycks förstå. Det är ju inte så att Putin vaknade upp en morgon och bara: Jag har ganska tråkigt just nu. Vad sägs om att bomba Ukraina?

          Exakt så! Har arabiska närstående med ett helt annat perspektiv (ser USA och Nato som fienden istället för Ryssland) och även om det ibland blir hetsiga diskussioner här hemma så uppskattar jag ett annat perspektiv på världspolitiken och Rysslands motiv. Det lugnar mig att se historiska och säkerhetspolitiska skäl bakom dagens tragiska situation, istället för att bara läsa perspektivet ”galen diktator” vilket såklart känns som ett mycket mer skrämmande och oberäkneligt alternativ. Är lite besviken på svensk medias ensidiga rapportering just nu

      Jag har varit så himla orolig och rädd senaste veckan. Satte mig ner i dag och såg dokumentärer om Putin. Känner mig faktiskt inte lika rädd längre efter jag har sett dom. Det är så mycket historia bakom dessa krig och jag har verkligen svårt att tro att Sverige är prio ett. OM han väljer att kriga mer så står nog Moldavien och Georgien på tur. Han har redan trupper där inne, exakt som han haft i Ukraina senaste åren. Har även läst väldigt gamla artiklar sedan många år tillbaka där han även då ”varnade” Sverige och Finland att gå med i Nato. Så det är absolut inget nytt hot han kommer med.

    Attraktion

    Tror ni att om man själv känner stark attraktion till en människa att det nästan bör vara ömsesidig attraktion? Annars skulle man inte känna så starkt som man gör när denne är i samma rum.

    Varför jag frågar är för att jag under ett års tid upplevt att jag haft väldigt mycket ögonkontakt med en från mitt jobb och hoppas nästan denne känner samma? Tittar ni mycket på andra på ert jobb om ni inte vore lite attraherade, alltså verkligen låser blicken i flera sekunder?

      Jag hoppas ju att det är så, men jag vet verkligen inte. Skulle gärna vilja veta dock och jag har läst någonstans att oftast är det så, den man är attraherad av är attraherad av en själv.

        Hoppas det stämmer för jag är så jävla tokförälskad för första gången på 20 år.

          Vad får du för känsla när du träffar personen? Alltså, förutom att du är förälskad? Känns det som att den skulle vara lika attraherad av dig?

          För det är den känslan jag får, men sen kan han bemöta mig så jävla kallt och drygt och därmed drar jag mig tillbaka och trycker bort allt jag känner. Men så sågs vi för 1v sen för första gången på jättelänge och det var så mycket frågor, det var samma leende, samma glittriga blick som alltid när vi ses så jag föll ju tillbaka. Det var något som jag t.o.m skulle vilja kalla för en liten flirt. Och då får jag ju känslan av att intresset och attraktionen är ömsesidig.

            Jag blir alldeles till mig. Nervös, klump i magen, glad? Han har nog gjort mycket saker som jag egentligen skulle tolka som att han känner NÅGOT för mig, men jag är osäker på vad. Ibland kan jag liksom ta på spänningen i luften, men det kanske bara är från min sida? Ofta upplever jag att vi får lång ögonkontakt men ibland undviker han mig totalt. Jag märker ju verkligen hur han då inte tittar åt mitt håll alls och ja undviker mig. Senast igår när jag satt med en manlig kollega vid lunchen… jag tror jag analyserar detta så mycket att jag blir tokig, men hur mycket jag än försöker inse att han nog inte känner som jag, så är det för mycket små saker som hänt dom gör att jag ändå inte kan släppa hoppet liksom…

              Fattar precis!!! Hur beter han sig när ni pratar? Är det normal ton eller kanske lite flirtigt?

      Haha, hade samma fråga förut. Men jag tror att det kan kännas från bara ena sidan. Men jag skulle inte titta på nån så om jag inte var intresserad nej, om jag inte tyckte den stirrade och jag stirrar tillbaka haha.

      Tror att man lätt tänker att den andra personen tycker om en mer än vad den gör, för att man själv gillar personen. Ibland kollar man ju bara tillbaka om man märker att någon kollar på en. Glöm inte att ord, handlingar och kroppsspråk också spelar roll.

      Nja alltså, jag vet flera gånger när andra varit väldigt attraherad av mig och jag inte alls känt något.. Men i de fallen har jag inte hållit ögonkontakt, flörtat eller ingett förhoppningar utan snarare försökt undvika personen.

        Denna har enligt mig flörtat, stått så nära att jag känt hans bröstkorg mot min axel och blickarna går inte ta miste på, MEN han gör mig så osäker. Han får mig att känna mig osäker också. Som en kär tonåring… fattar inte…

      Jag tror att man kan vara attraherad utan att den andra är attraherad tillbaka, men att det oftast stämmer om man känner av blickar och sånt.

    Någon mer som blir ovanligt klumpig och
    trögtänkt (hjärndimma typ) under de första dagarna av mensen? Det märks så tydligt på jobbet att man ena dagen är ”in the zone” och andra dagen knappt kommer ihåg vad 1+1 är.

      Ja, nästan. Eller snarare att jag blir sjukt glömsk före och 1-2 dagar in.

      Känner helt igen mig och har hört liknande från andra kvinnor..

      Samma här, blir helt dum i huvudet första dagarna, fattar ingenting.

      Jag blir väldigt klumpig och får som en hjärndimma när jag har pms. Jag ramlar, tappar saker och går in i saker. Jag har dock pmds och får massor av andra symtom som svullenhet, hemskt humör, depression och vill inte leva längre. När mensen väl kommer blir jag bara ynklig och ledsen men tacksam att det är över för ett par veckor.

      Jag blir väldigt klumpig, saker flyger åt höger och vänster och allmänt seg i huvudet..

    Hur matchar man ett par (halvt chunky) loafers? Är det snyggt till skinny jeans (svarta, blåa)? Brukar kunna tänka mig outfits till skor men dessa är svårare så vill ha lite inspiration och tips?

      Inte skinny jeans.. skulle nog passa med ett par rakare jeans eller en kostymbyxa i lösare modell eller vidare ben.

        Ja kostymbyxor tänker jag mig också. Tyckte själv att det såg lite pippi långstrump ut till skinny jeans men mamma tyckte det passade..?? men vill ha dem till fler outfits för de är så snygga! Känns som att det kan bli snyggt till barbent och klänning framöver, men skulle det vara snyggt till strumpbyxor och klänning såhär års? Som sagt, snygga skor men känns svåra?

      Ja tycker loafers kan vara svåra men snyggast till raka jeans eller kostymbyxor.

    Någon som sett Love is blind s02?
    Visst måste väl Shayne vara torsk på droger? Han är ju helt stissig i många klipp, typ bröllopet och på återföreningen, som fan inte kan bero på annat än droger. Hans kroppsspråk är så jävla off, uppspärrade ögon, kan knappt sitta still.

      Ja, bröllopet var ju inte klokt. Jag undrar också hur det där bråket uppstod, de verkade uppriktigt betuttade i varann innan det hände.

        De sa ju att de bråkade om hans ”festande” efter han kommit hem, jag tror det handlade om hans drogande. Att det inte alls handlade om drickande utan typ koksande – men de förklädde det i att det skulle handla om alkohol/fast.

        Tyckte det var sjuk att alla försvarade Shayne när han för fan misshandlat Nathalie psykiskt? She dodged a bullet och ingenting annat.

      Haha fan i mitt huvud läste jag ”Love (namnet) is blind”

      Sett det, s01 var så mycket bättre. Majoriteten här var bara konstiga individer. Älskar dock Sal.

      Jag har sååååå många frågor efter ”the reunion”-avsnittet. Så många lösa trådar.

    Nu har jag vårkänslor. Plusgrader och sol i Stockholm. Jag tror våren kommer tidigt. så bra. Roligt att fixa hemma och ändra lite.?

      HOPPAS!

      Igår hade jag vintervårkänslor också. Men idag har det varit minus hela dagen trots sol (just nu -9 grader). Vi har all snö kvar, men sportlovet börjar på måndag så det är som det ska vara.

    Jobbcoach!
    Ska på intervju i veckan som Jobbcoach på ett privat företag. Åsikterna om yrket verkar svänga nått så otroligt. Är det någon här som arbetat som Jobbcoach?

    I ansökan står det som meriterande om man har kontakter inom företagsvärlden, vilket jag inte alls har. Ligger det på mig som enskild medarbetare att jaga kontakter? Får lite telefonförsäljarvibbar av det. Vill företag samarbetar eller skyr dom Jobbcoacherna som böldpest?

    Och lönen? Såg på flera ställen att marknadslönen ligger på runt 33, vilket jag tycker är helt ok för en nyexad som ändå har lång arbetslivserfarenhet inom administration. Men såg också att lönen var beräknad på runt 24 och för de pengarna kan jag gå tillbaka till mitt gamla jobb. Någon som vet var lönen rör sig? Eller har något annat matnyttigt gällande yrket att berätta om?

      Jobbar deltid som jobbcoach och man behöver inte ha företagskontakter men det underlättar ju absolut! Hos oss är det upp till deltagarna att söka jobb själva. Men jobbet är otroligt dränerande och krävande, hade aldrig klarat av att jobba med det heltid

        Tack för svar! Vill du berätta lite mer? Vad är det som är jobbigt? Vad händer om en coach inte lyckas prestera och få ut deltagarna I sysselsättning? Kan du säga något om lönen? Finns det några utvecklingsmöjlighet?

          En sak till, ser att det ofta publiceras annonser där det söks Jobbcoach/matchare och dyl, är det pga att det är stor omsättning på personal eller är det helt enkelt ett yrke som är på uppgång och det behövs mycket personal? (Har en känsla att det mest lutar åt det första alternativet va?) Vad har du för utbildning? Om du vill dela med dig såklart ?

            Jag pluggar heltid så har ingen färdig utbildning än! I mitt område tror jag mer det beror på att folk tar examen och det är därför man byter jobb.
            Det som jag tycker är krävande är just mängden deltagare som man ska sköta samt att det är så pass många av dem som inte bryr sig och inte vill ha hjälp. Man gör så mycket för dem men får inget tillbaka känner jag..
            Hos oss händer det inget om man inte lyckas få ut dem i sysselsättning, jag tror man räknar med att 30% kommer ut i sysselsättning så ingen räknar med att du ska lyckas med alla.
            Utvecklingsmöjlighet hos oss skulle väl vara att man får bli områdesansvarig, eller ansvarig för flera områden inom koncernen och klättra på så sätt!
            Jag har en helt vanlig timlön runt 130kr, vet inte hur det ser ut för heltidsanställda som jobbar med detta tyvärr!!
            Om du tycker om att prata med många olika typer av människor samt mycket administration så kommer du gillar arbetet!!

              Tack för du tog dig tid att svara!

      Jag tror du kommer att behöva jaga praktikplatser hos olika företag, så ja det ligger på dig misstänker jag.

    Snälla hjälp! Min granne under mig spelar så JÄVLA hög musik varje fucking helg. Både fredag och lördag. Alltså så högt att jag kan shazama hans musik och så att ljuslyktorna på bordet skallrar. MEN han sänker alltid vid kl 22. Kan alltså inte göra någonting åt det?? Grannarna bredvid ringde polisen för några helger sedan men dom gjorde ingenting pga. att det är innan kl är 22 och (vad jag antar) för att han sitter ensam och dricker och lyssnar på musik, inte har fest liksom.
    En anhörig till mig som känner fastighetsvärden pratade med honom om detta och han sa att jag ska ringa journumret så att Securitas åker dit för det får han tydligen betala för. Men kan jag göra detta innan kl 22?

    Låter säkert jättelarvig men jag blir på riktigt tokig av att det händer varenda helg. Får ångest av att vara hemma på helgen och försöker vara borta jämt. Detta är första helgen på 2 månader som jag är hemma.

      Nej du är inte larvig, förstår dig precis! Det är jättehemskt, som psykisk terror. Ring dem tycker jag, man får inte störa grannar. Många hus har regler om att det ska va lugnt mellan vissa klockslag men man får aldrig störa faktiskt, särskilt inte så där pass!

      Du kan absolut ringa innan 22 när det är en pågående störning som dessutom är återkommande. Väktare brukar dokumentera detta och det underlaget brukar även fastighetsägare ta del av. Så det skadar inte alls att du ringer. Ju mer underlag man har på en störande granne desto större chans att denne kan bli varnad eller vräkt till slut.

      Kan du inte bara ringa på och prata med honom? En vanlig dag om det känns jobbigt på helgen om han är berusad? Tipsa honom om hörlurar!
      När jag har haft störande grannar har jag alltid gått dit och bett dem dämpa sig. De flesta är faktiskt helt resonabla människor. En gång var en störig tonårsgrabb och hans kompisar lite kaxiga, men de sänkte musiken sen ändå.

        Har bett honom flera ggr, men han är väldigt speciell. Har inte ”alla bestick i lådan” så att säga. Han la även upp på snap (på hot spot) när polisen hade varit där att han fått lov att ringa polisen nästa gång en granne ringde på för att säga till honom innan kl 22. Pga. att vi grannar då stör honom ?‍♀️

          Usch för såna grannar… Men är väl egentligen synd om dem. De behöver kanske bo nånstans med mer stöd men det finns ju knappt numer..

        Fast ärligt, hade min granne kommit o bara ”Du, hörlurar är ett bra tips!” så hade jag sagt ”Öronproppar med”. Man får lyssna på musik, men självklart sänka om det stör så mkt. Men tips om hörlurar är ju faktiskt märkligt.

        Lite ljud får man ju dock tåla om man bor i lägenhet. Skönt att han slutar spela 22 iaf haha ?

          Vad är det för märkligt att lyssna med lurar om han ändå är ensam hemma (vilket ts skriver att han brukar vara)?

          Och varför skulle du svara så otrevligt när det är ditt beteende som stör från start? Varför inte bara säga ”oj förlåt” och sänka ljudet? Så har mina grannar sagt när jag har behövt be dem sänka lite.

          Varför vara kaxig och otrevlig i onödan?

      Du kan ju också berätta det för hnm, han kanske tror att ingen annan hör eftersom ingen pratat med hnm? ?

        Hur svårt är det att skriva ”honom”? ?

      Har också varit med om det där men i det fallet hade min granne fest på riktigt varje gång. Det gick inte att vara i min lägenhet för att det dundrade så mycket att allt glas i lägenheten skallrade och jag inte kunde höra min egen teve. Gick och sa till honom men han blev bara arg…

    Bokade en resa idag, men tänker att det kanske är dumt med tanke på hur det ser ut i världen just nu.. hur tänker ni andra? Har ni bokat nåt för semestern? Jag valde avbokningsbart såklart ifall läget med krig eller covid ändras, blir det krig så blir jag krigsplacerad och får ändå inte lämna landet. Lustigt bara för innan jag bokade och betalade så var jag så glad och positiv och såg framemot att få skapa så roliga minnen med min familj som jag aldrig rest med. Och nu känner jag mig bara dum… ?‍♀️

      Det värsta som kan hända är väl att du får avboka. Om du inte ska till Östeuropa är det nog helt lugnt.

        Ja lite så jag tänkte. Bokade till England. Samtidigt som det är hemskt allt som händer så vill jag ändå kunna ha lite glädje i livet om möjligt.

      För några veckor sedan bokade vi en resa till Spanien över påsk. Så ja, har bokat resa i framtiden, men vi får se hur det blir.

      Hur länge är det till resan? Och kan du inte avboka om nåt händer?

      Får man fråga vad du jobbar med eftersom du blir krigsplacerad (och redan vet om det menar jag).

        Det är i juli redan ska bli av förhoppningsvis. Kan självklart avboka om nåt händer innan dess. 🙂

        Har ett statligt jobb som är säkerhetsklassat så när vi blir anställda så skriver vi på att vi blir krigsplacerade vid ett ev krig.

          Ja men dåså, det är ju ändå ett bra tag dit. Vi får verkligen, verkligen hoppas att kriget slutar med en gång.
          Jag ber om ursäkt att jag slarvläste första gången, jag missade att du hade köpt avbokningsbart.

          Man ska ha nåt att se fram emot. Det mår man bra av.

      Jag var sugen på att resa utomlands, men jag vågar inte just nu. Tänker att läget i världen ändrar sig snabbt. Först ville jag vänta till corona lugnat ned sig så man kunde ha en semester utan munskydd och tester.
      I och för sig är nog semesterstället tryggare än Sverige om kriget kommer.

    Är det olagligt att köpa läkemedel som är receptbelagt i Sverige (ej narkotikaklassat) på nätet från annat eu-land?

      Jag vet inte, men jag har gjort det flera gånger. Tänker att så länge det inte är narkotikaklassat så är det lugnt. Att i värsta fall kanske tullen bara slänger det om man åker på koll.

      Köper du från EU så brukar det inte vara några problem att få det igenom tullen (det kollas inte). Har aldrig haft problem med saker jag beställt inom EU. Men som ovan skriver, skulle inte chansa på narkotikaklassat.

      Jag har köpt flera gånger utanför EU, ibland går det igenom och ibland stoppas det och skickas tillbaka. Har aldrig hänt mer än så.
      Det har bland annat gällt viss homeopatika, vissa örter och sköldkörtelmediciner.

    Dagens dieselpris ger mig ångest. Har fasen inte råd att åka till jobbet om det fortsätter höjas 🙁 Och JA jag måste ha bil då jag bor på landet utan vidare bussförbindelse. Idag ville dottern till en kompis i stan. Jag sa nej. Jag har inte råd med onödiga bilresor.

    Vill inte flytta då huset jag bor i gått i arv i måånga generationer och skulle få dyrare bostadskostnad vid flytt..

      Går det att cykla till eventuell busshållplats eller liknande?

        Kan absolut cykla. Bussarna går dock dåligt och passar ej mina jobbtider och kommer behöva vänta 1-2 tummar på buss hem.

        Hej
        Vill bara flika in att lokaltrafik är bedrövlig på landsbygden. Är uppväxt på landet och där var det 2 kilometer till närmsta usdhållplats. Där gick endast skolbussen, dvs en buss in till ”stan” kl 07 och buss tillbaka klockan 16. Inget på helger eller lov. Svårt att veta om man bor i stan, men rådet att cykla till busshållplats är omöjligt för många.

      Köp elbil?

        Funderar på hybrid, vill ej ha ren elbil.

        Hahahahaha ja för de är ju så mycket billigare att köpa ny bil. Är du puckad på riktigt??

          Det finns begagnade.. och säljer hon sin nuvarande så får hon lös pengar där. Snabbt ihopsparade pengar sen när hon slipper lägga pengarna på diesel.

          Hybrider verkar dock dyrare i inköp! Men en begagnad Zoe är inte dyr alls 🙂

            Och hur vet du att hennes nuvarande ger bra betalt vid försäljning? Jag skulle iaf inte få ut mer än 10 000 för min bil. Blir så less på folk som bara antar att alla har råd på något sätt.

      Du får se till att MP inte kommer över spärren i nästa val.

      Japp, man kan undra om de vill att folk ska bo på landsbygden

        Nej MP vill inte att det ska bo folk i glesbygd utan alla ska bo centralt. Det låter helt sjukt då man tror att det är ett grönt parti men så är det faktiskt. De anser att det är miljövänligare om alla bor nära varandra. I de allra flesta fall utgår de också från att alla kan cykla eller gå oavsett kroppsfunktioner.

    Alltså fy sjutton vilket uppvaknande! Sitter på bussen och halvsover, så som jag glr när jag är påväg hem efter jobbet vid den här tiden.
    Då det rusar in en man i mittdörren och skriker ”nån ska av bussen vänta”
    Han rusar bak och grabbar tag i en kvinna, ”du ska av nu”
    Jag kollar bak och ser att hon ser rädd ut. Rusar bak och tar tag i henne och frågar om hon vill av. Hon kollar ner i backen, han tar tag i henne och drar ut henne. Bussen fortsätter åka.
    Vad ska jag göra, fick en så himla dålig känsla.

      Oj. Du borde kanske frågat om allt var ok?

        Allt gick väldigt fort så han inte. Plus nyvaken, trött och extremt förvirrad.
        Men jodå jag sparkar mig själv i baken för det ja.

      Du ringer 112

      Ring polisen?! Säg var hon är så de kan kolla henne?

      Önskar du kunde skriva mer tydligt istället för någon slags dåligt skriven novell.
      VEM rusar bak och frågade om hon vill av? Du eller killen?

        Tror du att mannen först rusade in och beordrade kvinnan att gå av, för att sedan rusa bak igen och ställa en fråga till kvinnan? Och nu är du helförvirrad?

        Var en smula skärrad och nyvaken när jag skrev.
        Men jag rusade bak och frågade kvinnan.

        Ringde polisen och sa vad som hänt och vart, dom skulle se över det.

          Var mannen kvar på bussen efter att han kastat av kvinnan, eller gick de av bägge två? Bra att du ringde polisen hur som helst.

    Är det någon som haft skivepitelcancer som har fått det bortopererat och kan berätta hur det blev sedan, är det borta då eller kan det sprida sig. Hur farligt är det?

    Jag avskyr gym och det är inte min grej men jag behöver träna upp bålen och ryggen och armar så jag får upp min styrka och kan minska min smärta jag får av endometrios. Har länge funderat på Crossfit men vet inte om det funkar för mig – är det väldigt ansträngande? Eller går det att ha lite lugnare pass också?

      Jag har alltid hatat gym och att träna för den delen. Tränade på ett gym mest för att de hade simhall och gick på några få pass. Råkade hamna på ett crossfit pass och idag 4 år senare är jag fortfarande fast och tränar inget annat för det behövs inte. Inget pass är det andra likt och du tränar hela kroppen både styrka och kondition. Man kan anpassa vikter och repetitioner osv efter sin egen förmåga så skulle inte säga att det är för tungt. Du väljer själv hur hårt du vill ta ut dig! Om jag har kört 6 dagar en vecka – ja då kan det kännas tungt i kroppen men inte annars

        Tusen tack för svar! ❤️ Då ska jag höra av mig till ett ställe som ligger i närheten av där jag bor. Jag förknippar alltid Crossfit med extremt vältränade personer och jag är inte vältränad över huvud taget. Men för att få bygga upp min kropp och stärka de delar som kommer hjälpa mot min endometrios så behöver jag träna och gym är verkligen ett stort nej. Jag hatar det.

          Var typ rädd för de som såg så vältränade o starka ut innan jag provat men alla var så hjälpsamma och det är väldigt blandat med folk. Fick en helt ny bild av vad träning kunde vara

      Förlåt, men din smärta beror ju inte på hur stark/svag du är ? Börja med promenader på bandet och typ crosstrainer. Prata med en fysioterapeut ang hur du ska träna utifrån endo-perspektivet.

      Jag har svår endo, problemet med smärtorna är inget vi kan göra åt typ. Operation isf. Rörelse är ju alltid bra, men starta lugnt.

        Jag lider inte enbart av endometrios. Jag lider av andra sjukdomar som påverkar min ansträngning och nu är det så att endometrios – som du då borde veta – drabbar alla olika. Du kanske inte får problem med träning och kräks och hamnar på toaletten vid kraftig ansträngning men det gör jag. Så du kanske inte borde vara så dömande.

          Om det är ansträngning = kondition du behöver träna så behöver du ju inte träna på gym. Promenad, jogga, löpning, vandra off roade i skogen, osv är väldigt bra för konditionen. Gym är mer för att bygga muskler.
          Endometrios hänger inte heller ihop med muskler och leder, vilket gör att bygga muskler på gym inte hjälper emot endometrios, däremot kan lättare motion som promenad osv hjälpa när man har ont eftersom det frigörs endorfiner (kroppens eget smärtstillande)

          Absolut att du kan gymma om du vill det, träning är bra för hälsan i det stora hela. Men är det kondition du vill komma åt är inte gymmet det bästa, är det smärtlindring vid smärta pga endometrios du vill åt behöver du träna när du har ont, förebyggande träning hjälper inte.

            Då har du inte tränat crossfit ? det är bra konditionsträning

              Vart nämnde jag crossfit?

            Jag förstår dock inte varför du nämnde konditionsträning när jag sade att jag behöver bygga upp styrka och ingenting annat.

      Skulle -inte- vända mig till crossfit om jag hatade gym! Crossfit är liksom gym gånger 1000 ? och motsatsen till lugnt.
      Bättre att bli bekväm med att träna först, både kondition och styrka, och köra crossfit när du behöver lite mer utmaning.

      Dessutom tror jag man behöver ha ganska bra koll på träning / sin kropp när man kör crossfit därför att man på många ställen blir väldigt hetsad att göra mer, lyfta tyngre, snabbare, oavsett vad. Man behöver ha koll och tryggheten nog att kunna sätta gränser och bromsa själv, annars är det nog lätt att bli skadad.
      Och om atmosfären på gym känns ytlig och otrevlig så har det varit mycket värre på dom crossfitgym (2 st) jag tränat på ??

        Tack för svar! Då får det bli ett jobbigt gym i alla fall ?

    Någon som vet om Emma ”att vara någons fru” fortfarande är gift eller om dom separerat? Blev så fundersam på en kommentar på det sista inlägget.

      Ja, jag undrar också. Det verkar som att de har gjort det, annars hade hon kanske svarat på ett natt sätt?

        Ja jag tänker samma sak. Men samtidigt om dom separerat varför är det så väldigt hemligt?! Dom sålde ju huset så det vore inte helt oväntat. Tycker bara det är märkligt att inte bara nämna det men att hon tex ”inte vill svara på ytterligare frågor”

          De bor ju på olika ställen så det är klart att man undrar. Håller med dig om att hon kunde skriva precis så, det respekterar hennes bloggläsare säkerligen.

    Vad tycker ni om Svenska nyheter? Jag skrattar, men ibland undrar jag hur andra reagerar. Dödshjälp och ALS kändes som det balanserade på en tunn tråd.

      Hatgillar det programmet. Kan sitta och garva men blir ofta arg när ämnen som berör mig tas upp. Blir lite magstarkt ibland

      Jag tycker det är kul, och aldrig reagerat negativt på något avsnitt.
      Däremot är människor olika känsliga, jag ser det som vad det är, ett humor program, och tar det inte så seriöst.
      Men endel blir lätt triggade av vissa ämnen, eller personligt berörda, och då kan jag förstå att dessa personer kan reagerar starkt på visa delar.
      Tycker helt enkelt att är man lite känslig ska man inte kolla på Svenska nyheter eftersom deras humor kan vara lite ”rå/tuff” ibland, och det passar inte alla.

    Maggan Graafs blogg: ”Helt glömt bort er här inne”. Kul för bloggläsarna som väntat på ett inlägg. Ibland tycker jag om henne men alltmer ofta inte. Ja. Löjlig kommentar i dagens läge.

      Jag tycker hennes blogg har tappat rejält nu. Går sällan in.

        Ska sluta, blir bara irriterad.

      Hon upplevs väldigt lynnig.

    var på tinderdejt förra helgen och kan inte släppa att jag känner mig så ytlig.
    Hade skrivit i min presentation hur lång jag är. Killen dyker upp och är typ exakt lika lång. Blev så avtänd! Och tycker att det var en hint från min sida att skriva ut hur lång jag är för att visa att det är en löjlig detalj jag bryr mig om.
    Blir äcklad av mig själv att längd känns så viktigt men kan verkligen inte tända på en kille under typ 185

      Att du skriver din längd ser jag inte som en hint. Tror du behöver vara tydligare om det är viktigt för dig ?

        Skulle inte heller fatta det som en hint, bara som information ifall den andre var petig haha
        Själv har jag ju ingen lust att dyka upp på en dejt (om jag nu var singel) och så blir det en överraskning/stor grej av att jag är lång ???

          Killar påstår att det bara är tjejer som har längdkrav, men jag tycker att det är lika vanligt att killar har längdkrav så längden kommer alltid på tal.

          Jag vill själv ha en längre kille och tar inte han upp ämnet gör jag det, genom att kanske fråga ”hoppas du inte har något emot långa tjejer? Jag är 1.72”. Eller typ ”behöver jag mina 67cm höga klackar på fredag eller räcker det med typ flipflop?” – föredrar att dra på med en helt random siffra för av min erfarenhet får jag alltid ett svar på hur lång han är då, typ ”hahaha är 1.97 så ta dem bara om du är under 1.30”.
          Annars brukar min längd stå och det sållar nog bort en del, det var väldigt längesen nu som jag träffade någon som var runt min längd.

      Hepp, förbli ensam då. Kan helt ärligt inte förstå tjejer som ställer krav på killars yttre attribut i bion på en dejtingapp. Förstå rabaldret om snubbarna gjorde det. ”Dejtar inte tjejer över 70kg eller mindre än D-kupa”

        Killar har också krav om du inte visste det.
        Dejtingappar som tinder är dock väldigt ytliga, eller alla dejtingappar är väl det, inte skriver man väl eller swipar höger på någon man tycker är ful?

      Till skillnad från Sofia så tycker jag också att det är en hint. Funkat bra för mig nämligen, gissar att det skrämt bort många?

    Hej, vet inte om någon är vaken men jag hoppas det!
    Skrev igår på Instagram till en nära vän eller ja vi var det innan jag hamnade i den relationen jag är i nu.

    Jag berättade iaf om att jag är utsatt för psykisk och fysisk misshandel och skickade bilder på vad han gjort ja men blåtiroroch liknade. Vet inte varför jag har så dåligt samvete känns som omtag sviker mitt ”ex” alltså förstår att det låter som om jag är väldigt konstig. Men vi hade ju det bra ibland. Snälla hjälp mig hur jag ska resonera!

      Du anmäler.
      Det är väldigt vanligt med att vara offret är förenat med skam vilket är helt bedrövligt för så ska det inte vara. Det är också vanligt att man har det bra ibland, men det spelar ingen roll. Du är inte trygg om du har det bra ”ibland”. Du ska ha det bra hela tiden och det finns INGEN som ska utsätta dig för någon form av misshandel.

      Ditt liv är alldeles för kort för att slösa ens lite tid på att inte ständigt bli behandlad som en prinsessa. Anmäl, anmäl, anmäl! ❤️❤️❤️

      Sök hjälp och stöd hos närmaste kvinnojour, du förtjänar så mycket bättre. Kärlek ska vara trygghet 24/7 och du ska aldrig acceptera mindre än så. <3

    Någon som vet vad som gäller med vaccinpass nu? Är det krav i Europa? Det kanske är olika i olika länder.
    Jag har bara en vaccindos då jag blev så dålig av den. Tänker om det tas bort helt ifall sjukdomen inte klassas som allmänfarlig längre?

      Än så länge gäller det i Italien iallafall. Vaccinpass på alla tåg/bussar, restauranger och inomhusevenemang. För inresa räcker negativt test (max 24h gammalt).

      I Italien kan du ladda ner vaccinpass också om du tillfrisknat från Covid, men i Sverige går ju inte det att få så som svensk måste man vara vaccinerad där.

        Åh tack att du tog dig tid att svara. Tack för infon ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.