Nedsläckt land – SVT

Programmet ”Nedsläckt land” på SVT är visserligen ett underhållningsprogram, men innehåller samtidigt realistiska skildringar och utmaningar kring att klara sig om elen försvinner.
Konceptet är byggt på ett experiment och kan kanske vara mer hjälpsamt att titta på än att läsa i random kommentarsfält på olika sociala medier?

Är det någon av er som sett det här programmet?
Eller har ni någonting annat ni kan tipsa om, som också är mer hjälpsamt och mindre ångestladdat?

Så här ser de olika avsnittet ut:

Tydligen är det som en blandning av Utbildningsradion och en dokusåpa. 😉

37 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hoppas detta inte blir ett skrämmande exempel på ”when fiction becomes reality”.

    Suck. Ett av de båda lagen var så handlingsförlamat i båda armarna att filmteamet i princip måste tala om för deltagarna i det laget vad de skulle göra, annars skulle alla ha dött av svält. Dessutom gav en av dem upp efter några timmar, för hennes jobb var så himla viktigt.

    I och för sig, det är väl så det skulle se ut i Sverige i ett skarpt läge. Kära nån.

      I skarpt läge har man ju inget val, man klarar nog mer än vad man tror. Så tycker det blir lite märkligt att jämföra hur svenska folket skulle klara sig efter hur en kvinna i ett tv-program betedde sig.

      Att ge upp en lek för man har ett arbete som är viktigare är inte konstigt någonstans.

      Att tro att en person reagerar på samma vis vid skarpt läge är bara löjligt.

      Och du deltog inte ens så du valde väl också vardagen framför leken antar jag.

      Dött av svält efter 10 dagar?

      Men det ena laget hade ju betydligt bättre förutsättningar än det andra, på grund av hur de bodde.

    Jag har sett programmet, det har varit länge på SVTPlay, och tyckte det var intressant. Framför allt hur snabbt det blev vi/dom mellan de två husen och ovilja att hjälpa varandra.

    Mona och Cissi Wallin försöker ragga en buss som skulle köra dom till Kraków för att hämta ukrainska kvinnor och barn till Sverige. De kan betala bensin men inga andra utgifter såsom busshyra, ”har vi har inga resurser”, https://www.monasuniversum.se/2022/03/05/kan-ni-hjalpa/

      Du menar samma person som just köpt en ny bil eller du menar den som gift sig rikt? Jättebra att man gör något men samtidigt ska alla andra stå för kostnaden. Kommer de att synas sen i sociala medier, de som betalade kalaset?

        Precis… Dom om nån har resurserna att betala hela kalaset själva. Har lite svårt att tro att nåt bussföretag ställer upp gratis bara så där efter att ha drabbats svårt av pandemi.

          Med de dieselpriser som är nu finns det inget bussbolag som har råd med välgörenhet för att ett par tanter fått för sig. Bussbolagen har inte ens råd med löner för sina anställda. Och sen när kvinnor och barn kommer hit, boende etc? Nån annan som ordnar? Tanken är god men…

            Tanken är god men baktanken kanske inte är lika god. Allt för att synas och syns man så klirrar pengarna in. Känns lite som om vissa inte följer med i verkligheten eftersom den största hjälpen är att skicka pengar till någon hjälporganisation eller Läkare utan gränser. De är så vana att sponsras så jag tror inte det tänker på att det mesta av allt hjälparbete görs av människor utan sponsring och utan att tala om det för hela världen. Att andra ska ta hand om dessa stackars människor verkar också lite konstig? Fast jag kan ha fel, de är säkert godare människor än många andra och pengarna kanske behövs till annat mer personligt?

            Ja, nån annan ordnar boemdet också: ”Det är INTE optimalt för dessa kvinnor och barn att inkvarteras på flyktingförläggningar utan vi letar efter privatpersoner som kanske har ett Attefallshus på tomten, en sommarstuga som står tom etc och som kan hjälpa.”

            Mona själv kan inte ta emot några flyktingar då hon saknar ett Attefallshus och flyktingarna inte kan bo under hennes tak då hennes hund inte tycker om främmande människor. (Men det går bra att ha kompisar och gäster över). Vidare tänker tänker hon på en långsiktig lösning angående flyktingarnas boende, vad det nu än betyder. Med andra ord är det som vanligt: Mona vill att folk ska hjälpa på olika sätt men är inte beredd göra samma sak själv.

              Cissi har en jättestor sommarstuga ju, nyrenoverad och allt.

                Hon kan låna ut sin lyxrenoverade lägenhet i Stockholm. Det hade varit en god idé. Verkar ju trivas bra uppe norrut.

        Det skulle nog bli billigare (och vara enklare) att samarbeta med nån lokal polsk organisation och köpa bussbiljetter till dessa kvinnor och barn. Det går ju direktbussar från Polen till Sverige.

        Jag undrade varför hon inte öppnade sitt hem. Hunden gillar inte gäster… Skrev även en kommentar där proffsen ber amatörerna att stanna hemma och hjälpa till. Verkar som jag blev spärrad ?

      Förlåt, skrev fel. Cissi ska inte med bussen utan Mona och några volontärer. ”Cissi (Wallin) kommer sitta här hemma och hjälpa till att styra upp. Hon har tyvärr sin rättegång i nästa vecka och den håller på i tre dagar, annars hade hon och jag åkt tillsammans.”

      Det är ett oerhört slöseri med resurser att köra från Sverige och hämta hit några flyktingar. Även om det görs med hjärtat på rätta stället (väljer att anta att det inte har något att göra med att skapa content på sociala medier för inte ens dessa två kan vara fullt så ruttna) så gör de pengarna mycket mer nytta om man skänker dem till lokala organisationer som samordnar hjälp på plats. Jag är från Ungern och följer hjälparbetet där och det finns inget jättebehov av privatpersoner som vill ta med sig familjer.
      För övrigt har jag ett helt vanligt jobb och skulle inte ha några problem att kunna hyra en buss och köra ner så förstår inte riktigt varför dessa flunsor behöver tigga pengar.

        Bra att folk vill hjälpa men jag fattar inte riktigt hur det ska fungera. Ska de välja ut några som liksom får lift till Sverige? Kommer Mona och Cissi på något sätt vara ansvariga för dessa familjer när de kommer hit, alltså hur vet de att privatpersonerna som inkvarterar är reko? Vad om det av någon orsak inte funkar? Finns det inga andra sätt för folk att ta sig till Sverige, om de vill? Hon skriver att polackerna inte är så bra på att organisera men det kan ju verkligen inte vara helt lätt. Att organisera en buss och hämta några stycken är ju väldigt enkelt i jämförelse men det är ju också ett betydligt mindre projekt där de inte verkar ha en plan för eventuella problem.

        Skulle också tro att kostnaderna för mat (?) och husrum för dessa familjer snabbt kommer överstiga kostnaden för bensinen så ha, någon annan ska alltså ta de största kostnaderna.

          Polackerna inte så bra på att organisera!?! Alla? Det är inte så att det väller in flyktingar från ett krig? Att man väldigt snabbt måste lösa boende, mat osv för många skärrade människor. Nämen då så, vi skickar Mona som löser alla problem med sin enorma organisationsförmåga. Jisses, lite von-oben attityd där. Lajva hjälporganisation. >tar mej för pannan<

            Hon är en jefvel på att packa. Egen företagare så hon har därmed fler kvalifikationer än oss anställda.

              På organisera och laga mat glöm inte det?

            Ja, jag vet inte vad hon har för kriterier, vem hon jämför med etc, tror inte hon varit på plats själv heller för att bedöma hur det går. Vet inte om hon menar just polacker eller även folk från andra länder boende i Polen som hjälper.

              Ja det var väl ungefär vad man skulle kunna förvänta sig av just dessa flunsor. Att tigga är inget nytt men frågan är om det inte var bättre för alla om de tog av sina egna pengar och skickade de till de hjälporganisationer som redan finns där. De kan generera bussbiljetter och sen kan de ju öppna sina dörrar till sina hem och låta dessa kvinnor och barn bo där. Att maten ska ingå förutsätter jag eftersom i alla fall en är jevligt bra på matlagning. Gissa om kommentarer som är kritiska kommer att bemötas av mindre trevliga ord för att klara av att ta kritik och kunna argumentera för sin sak är inte något dessa två klarar av.

        Enligt Mona ”Migrationsverket är inkopplade och alla som hjälper till får grönt ljus.” Okej…

    Hyfsat program som tyvärr vart sämre efter några avsnitt. Men man lär sig lite och man får sig några tankeställare.
    Tex på hur folk beter sig i kris. Hur en del roffar åt sig utan att bidra. Varför det är enklare att tex värma sig i ett äldre hus med öppenspis än i ett ultra modernt hus som är totalt beroende av el.

    Och så vidare.

    Värt att se några avsnitt om man inte har något annat att titta på men underhållningsmässigt är det rätt tråkigt efter ett tag.

      Jag tror att många inte har en aning om hur det skulle vara när allt stannar upp och lite fungerar. De sista generationerna har inte behövt tänka kris och katastrof utan tror att allt kommer att fixas ändå och att mjölken kommer från affären och fisken från frysen i fyrkantiga bitar.

    Nu ber Ukraina att folk ska sluta skicka kläder och mat. Vill man bidra ska man skicka pengar till hjälporganisationer.
    Det blir kaos vid gränserna och inga som kan förvara allt och sortera så mkt kommer hamna på tippen.
    De vill ha pengar så de kan köpa det som behövs på plats.

      Så märkligt att så många tror att de hjälper genom att lämna in sina avlagda vinterjackor och barnens gamla gosedjur.
      Ge pengar till de stora organisationerna som är på plats, de vet vad som behövs. Hyr ett rum i Ukraina via Airbnb så kommer pengarna direkt till någon inne i Ukraina.

        Folk har väl sådana mängder av avlagda kläder och skor som man vill bli av med och då känns det och ser det förstås bra ut att skicka stora påsar till flyktingarna. Två flugor i en smäll.

    Trist när en bloggare känner sig mobbad men ändå låter taskiga kommentarer stå kvar som drabbar dom som vill gott. Jävla skenheligt. ?

      Vem menar du?

    Det kanske inte ska vara något.

    Trist bara att programmet är riggat och ”grannhusen” dem går till mellan varandra egentligen ligger i frösakull och Simlångsdalen i Halmstad. Dvs ungefär 3 mil mellan varann på olika sidor av staden..

    Uuuuusch inne på andra avsnittet. Tanten med rakad huvud resonerar så jävla konstigt!
    ”Gå och leta mat på egen risk men ta inte av mina reserver om ni kommer hem tomhänta”
    Ok och om de hittat mat? Ska de då dela exakt lika ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.