Att ta en nyhetspaus?

Isabella Löwengrip meddelar att hon ska ta lite av en ”nyhetspaus” i helgen, från medias rapporteringar från kriget i Ukraina. 
Med det menar hon att hon inte ska uppdatera nyheterna var femte minut och följa förloppet i realtid.
Någon kan kanske tycka att det är ignorant, jag tycker det är smart.
Givetvis ska man hålla sig uppdaterad om vad som händer, men risken finns ju att man bränner ut sig helt om man fortsätter plöja nyheterna, om man samtidigt mår jättedåligt av det.
Konsekvensen kan ju bli då att man skärmar av sig helt, och det är ju inte heller bra.
Det är så klart alltid en balansgång, att fortsätta leva på men utan att få dåligt samvete för det.
Allt handlar om respekt för situationen i Ukraina och hur man agerar.
För influencers tycker jag det handlar om hur man kommunicerar till sina följare, snarare än vad man gör.

Miljontals svenskar följer nyheterna från Ukraina varje dag. Trots att det inte faller bomber över Sverige är det många som är oroliga, berättar psykologen Kerstin Jeding till journalisten  i en artikel i tidningen Sydsvenska Dagbladet..
– Även om vi inte känner någon kan vi vara oroliga av det. Man kan få dåligt samvete för att ”här sitter vi och har det bra medan folk är fast i Kiev”.
Hon säger att man inte ska försöka förtränga oron. Dels för att man mår sämre av att göra det men också för att det är omöjligt.
– Det är naturligt att vara berörd.

Istället föreslår hon att svenskar ska försöka omvandla oron till något produktivt. Till exempel försöka prata om sina känslor, hitta rutiner att stänga av nyhetsnotiser efter en viss tid och få tillräckligt mycket med sömn.

Får ni dåligt samvete när ni gör ”roliga” saker, samtidigt som det rasar ett krig i Ukraina?

95 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Håller med. Tror att det är viktigt att ta en paus för återhämtning (som med allt annat i livet) för att orka.

    Nej inte dåligt samvete, men det är väldigt obehagligt med detta krig.
    Samtligt lider väldigt många människor av krig i andra delar av världen som vi knappt uppmärksammar eller ens vet om.
    Hur ska man förhålla sig till allt lidande i världen?

      Grejen med just detta krig är väl att samtidigt som man tycker det fruktansvärt synd om Ukraina så är man orolig för hur det ska drabba oss osv. Så blir ju en lite annorlunda grej när det är så nära.

        Ja och som med allt så påverkas man mer ju närmre något är, geografiskt eller kulturellt.

    Ursäkta men vad för återhämtning behöver vi? Som sitter i varma hem med fungerande el och vatten, mat i kylskåpet, våra söner och män är inte inkallade som soldater?

    Det här bebisfolket verkar utom räddning. Återhämtning! För det har varit jobbigt att uppdatera nyheterna!

      Tror många grottar ner sig i ALL info så det går helt över styr för vad deras mentala kapacitet kan hantera.

      Inte ALLA, men vissa kanske inte har förmågan att sålla och sortera samt hantera informationen- vi är alla olika och de du beskriver som ”bebisar” kanske har andra behov än du?

      Preach! ?

      Du behöver kanske inte ta det så extremt bokstavligt, ingen har jämfört sig med hur de som är drabbade av kriget har det. Men klart det varit tufft och mer intensivt än vanligt att läsa nyheterna senaste dagarna.

      Personligen behöver jag återhämtning från informationen för att jag skapar en stor oro för mina egna barn att samma ska hända oss. Men har börjat förbereda mig här hemma på ett långsiktigt sätt, så ifall någon kris inträffar så vet jag att mina barn klarar sig länge. Det lättar iaf min oro.

      Snöflingegenerationen får upptäcka verkligheten. På tiden.

        Nu verkar ju alla generationer vara väldigt dåliga på att förbereda sig inför kriser. Vilket blev tydligt i början av pandemin.

        Har absolut ingenting att göra med att man skulle vara en snöflinga som nyss upptäckt verkligheten att göra, människor i alla åldersgrupper är oroliga. Det är enbart mänskligt att bli berörd och orolig.

        Det är snarare så att ”snöflingegenerationen” är smarta nog att de inser att återhämtning, på alla plan, är viktigt för både den fysiska och psykiska hälsan. Dessutom matas vi med betydligt mer information nu än man gjorde ”på den gamla goda tiden” eller vad du nu jämför generationerna med, och det kan väl inte ens ha undgått dig hur det påverkar oss?

      Nu är du väldigt förminskande. Jag bor inte i Ukraina men mår extremt dåligt över det här. Min ångest ökar för varje dag då media skrämmer upp mig med kärnvapenkrig och vad det än är. Jag borde inte läsa nyheterna men kan inte låta bli då jag blir så påverkad och orolig.

        Oro är tydligen det värsta som kan hända en svensk!
        Oro är NORMALT! Det är inte farligt att känna oro, men det blir ju så det uppfattas när alla myndigheter ständigt fokuserar på att vi inte ska känna oro.
        ”Är du orolig för X? Gör såhär för att minska din oro” etc etc

          Varför så raljerande? Ingen påstår att det är det värsta som hänt.

          Du har rätt i att oro inte är onormalt.

          Men som så mycket annat här i livet så kan det faktiskt bli ohanterbar oro för vissa. För alla är inte lika skapta.

          Jag förstår att det är svårt för dej att förstå, annars hade du inte skrivit din kommentar – men är det SÅ omöjligt att ta in att många människor faktiskt mår dåligt av sin oro?

          Viss oro är normalt, ja. Men när det tar över livet och vardagen så behöver man sätt att hantera den. Det vet alla oss med diagnosticerad GAD…

          Fast folk lider ju av ångest och depression även när det inte är krig. Folk lider av psykiska besvär även när de är friska, har hus, jobb, vänner osv och då är ju inte ”behandlingen” att man ska rycka upp sig och tänka på de som har det värre. Skulle tippa på att de är främst personer som har en sårbarhet, som kanske redan har en pngestproblematik som har svårt att tackla det som händer, så pass att det blir jobbigt på riktigt. Självklart ska man då försöka ta tag i det själv och göra det man kan (ex inte kolla nyheter), eller är det bättre att folk väntar tills de behöver psykakuten?

        TS är nog en person som ser allt svart eller vitt. Upplever hen inte en sak så är det nonsens och skräp.

        Det måste vara väldigt begränsade att leva så, att inte kunna se saker från andras perspektiv. Och tråkigt.

        Som jag skrev ovan, vi är alla olika och det är okej, men det är inte okej att nedvärdera andra på det viset hen gjorde.

          Fast är det verkligen så att vi i väst förmår att se saker ur något annat perspektiv än utifrån vår egen norm och verklighet?
          Tycker att etniska svenskar uppvisar stora luckor när det kommer till att förstå andra som inte delar vår kulturnorm.
          Håller däremot med om att ts är väl hård och dömande mot dem som visar sin oro och mår dåligt av den. Faktiskt så är det värre om folk inte kände oro för då har man inte uppfattat det hot som vi alla är utsatt för.

      Ja, alla människor behöver återhämtning, från jobb, från vardagen, att ta en paus, andas, vila mentalt och låta kroppen vila upp sig, de flesta tar denna återhämtning på helgen.
      Vi hjälper inte Ukraina genom att sitta och läsa nyheterna 24/7 och gå runt här i Sverige och må dåligt/ha ångest över det som händer där.
      Du verkar vara det största bebis folket här som tror att läsa nyheterna och må dåligt i Sverige hjälper Ukraina….

        Bra skrivet! ?? Vi hjälper inte Ukraina med vår oro och de mår inte bättre för att jag är orolig. Att ta en paus från nyheterna betyder inte att man blundar för det som händer eller att man sympatiserar mindre med de som drabbas. Jag kör nyhetsapaus efter kl 20 varje kväll, för jag behöver varva ner annars ligger jag vaken hela natten och oroar mig och tänker på all skit som händer.

        Men om man mår så dåligt av att överhuvudtaget hålla sig informerad om detta krig medan vi själva på hemmaplan fortfarande har det så lugnt och bra, vad händer då om kriget sprider sig? Halva Sveriges befolkning köar till psykakuten? Vad händer om Sverige kommer i krig? Putin hittar oss i fosterställning första dagen av invasion?

      Men vänta nu lite, visserligen har vi det bra och vi har inte många rent konkreta saker att oroa oss för här och nu jämfört med ukrainarna eller andra folk som just nu befinner sig i väpnad konflikt, MEN aldrig förr har informationsflödet varit så intensivt som det är nu och har varit det senaste decenniet. Krig är inte ett nytt fenomen, men informationsflödet i dagens samhälle är. Och ska man se det evolutionärt, så kan det bli övermäktigt för det mänskliga psyket oavsett om man är en snöflinga eller inte. Det innebär ju att vår överlevnadsinstinkt, även såhär i våra bekväma hem några länder ifrån, triggar igång, hamnar i beredskap och hörsammar alarm om fara mycket, mycket mer ofta än vad människor tidigare upplevde när väpnade konflikter pågick någon annanstans. Och det blir ju också oproportionerligt, eftersom att faran inte är just här och nu, men hjärnan hos människan är fortfarande ganska primitiv i det avseendet: fara-> fight or flight. Det funkar ingen om vi struntar i det att tänka på och hantera det, inte oss själva och inte ukrainarna.

        *Det gynnar ingen om vi struntar i att tänka på och hantera det, inte oss själva och inte ukrainarna.

      Många har riktiga helveten här också ändå utan att vara i krig. Folk är sjuka, har sjuka släktingar, känner ångest, skilsmässor, missbruk, arbetslöshet, småbarn som är ett helvete, utbrändhet… Tror vi alla behöver paus emellanåt ändå.

      Jag har följt nyheter från Ukraina nästan all vaken tid sedan kriget bröt ut. Jag är inte rädd för egen del, men jag känner stark sympati och har under dessa dagar gråtit flera gånger per dag för att jag blir berörd av människors berättelser, oro över Ukrainas ledning osv. Jag har nu tagit nyhetspaus i två dagar. Det beror inte på att jag är en snöflinga utan bara på att jag har en välutvecklad medkänsla med andra människor.

    NEJ
    Får inte alls dåligt samvete för att jag gör roliga saker.

    Funderar dock mycket på kriget, men det är så svårt att greppa och verkar svåranalyserat även för experter, så jag försöker att inte ”privatspekulera” utan håller mig bara uppdaterad!

    Att bidra till insamlingar eller annat stöd är ett sätt att känna att man bidrar.

    Absolut inte dåligt samvete – att jag gör roliga saker innebär inte att jag inte bryr mig om Ukraina….har skrivit det så många gånger förut men man kan ha två tankar i huvudet samtidigt!

    Man kan uppdatera och fortsätta att leva sitt liv. Vidrigt krig på alla sätt och jag hoppas att det blir kortvarigt, men är tyvärr pessimistisk i det här. Putin ger sig nog inte förrän Ukraina är i smulor. Stackars alla dessa oskyldiga civila som drabbas. ???

      Dåligt samvete? Nej, inte alls. Jag har snarare behövt göra roliga saker för att INTE kolla nyhetsapparna var och varannan minut, min pappa har t.o.m gett mig nyhetsförbud. Går inte jättebra att hålla det, men bättre och bättre hela tiden.

        Oj jag skulle inte svara dig

    Låter bara klokt! Man kan ju hålla koll på världsläget och samtidigt ”logga ut” och vara i nuet i stunder.

      Ja de kan fan inte logga ut.

    Jag kan inte förstå mig på Ladydahmers (och andra). Hon fortsätter med sitt osmakliga dreglande över Ukrainas president, kallar honom Daddy och spammar med bilder och klipp.
    Nu i senaste videon från hans konto var han synbart desperat och förtvivlad och bad ännu en gång om hjälp från väst, hans land bombas sönder, hans folk blöder, Ukrainas hjältemodiga kamp är som att följa en bilolycka i slow motion och lidandet är så ofattbart, och Ladydahmers fattar inte att det är dags att sluta lägga upp om hur tänd hon är på landets ledare. Hon bevisar verkligen gång på gång hur ytlig hon är.

      Vill hon fortsätta dregla kan hon ju göra det för sig själv. Sitta och glo på vad hon vill utan att förmedla vidare.

      Så fruktansvärt osmakligt så det liknar ingenting. Och tänk om det hade varit tvärtom, en ung snygg kvinnlig president som karlarna hade suttit och dreglat över. Då hade samma Lady Dahmer med company, bokstavligen, FLYGIT i taket. Jag står knappt ut med någon av alla de här feministerna som befinner sig i ropet. De har så otroligt märklig syn på saker.

        Du menar att män inte dreglar över kvinnliga politiker?

          Var väl inte det personen skrev nej. Bara att detta beteende aldrig accepterats om Ukrainas president vore en kvinna och att det var en massa män som satt och skrev sånt i dessa tider.

            Men vad menar du ”tänk om män pratade så om det var en kvinna”, ja.. det är ju precis det de gör. Så vi behöver inte tänka om.

              Jag kommer faktiskt inte på några exempel på män som sitter och dreglar och skriver osmakligheter över kvinnliga ledare i krig.

                Zelinsky har en snygg fru som finns på Instagram och lägger upp mycket om kriget, jag ser inga manliga svenska flunsor som dreglar över henne?

                  Välkommen till flashb då. Där har du gott om dom.

                    Eller jaha. Var kravet att det skulle vara influencers som dreglade?

      Håller med! Hon får väl tänka precis vad hon vill inne i sitt huvud och dregla på bäst hon vill i ensamhet, men att sitta och lägga upp sån här skit offentligt är så oerhört tondövt och osmakligt. Trodde faktiskt mer om henne och avföljde henne nu, för att jag blev så förbannad. Och hade en man skrivit samma dynga om en kvinnlig president i samma situation så hade hon förmodligen ylat om hur vidrigt det är.

      Jag är med dig, det är ett dåligt skämt. Varför vill de ens gå med i EU när vi knappt hjälpt till. Några hjälmar som flyger av när de unga gossarna dör. Pansarskott som gör vad?

        Nån som vet om det Sverige utlovade kommit på plats?

      Inte undra på att Putin är sur när inte en endaste svensk kvinna uttrycker beundran. Men vi är ju hjärntvättade och blinda för hans gulliga uppenbarelse ? En riktig karl med klackskor och allt.

      Det är så ohyggligt osmakligt så jag får lust att bara ge samtiden en jäkla örfil. En kollega visade mig att halva TikTok är fylld med videos antingen om ”Zaddy Daddy” eller olika typer av hjälteförklaringar till de som kommit över ryska stridsfordon etc.

      Jag har kollat på hennes story de senaste dagarna efter vad ni skrivit här. Jag håller med er. Vad fan är det för fel på folk. Att skriva nåt om Ukraina och kampen ja. Men drägla över presidenten som kämpar för sitt liv, sin familjs liv och människorna i sitt land.

      Det är osmakligt att göra en grej av detta. Jag kunde inte ens prata om han idag utan att gråta. En man som folk försöker döda, hans familj är också i stor fara. Alla i landet är i stor fara. Det är så vidrigt att det finns inte. Ukrainas befolkning är ju riktiga kämpar, har aldrig sett nåt liknande till kämparglöd. Så man kan ju fokusera på det än hans utseende.

        LD verkar inte fatta att krig är på riktigt, det är ingen film eller något dataspel. Den där mannen leder ett land där folk, vuxna och barn, bombas sönder just nu och för två veckor sedan levde de helt vanliga liv. Presidenten har egna barn och de riskerar att aldrig mer få träffa sin pappa.
        Jag vet inte om det är att hon är för uppfylld av sitt ego och sin nyväckta sexdrift, eller om hon bara inte är tillräckligt intelligent för att förstå när det är läge att skämta och när det är läge att hålla tyst.

          Där säger du nåt som jag också tror på. Hennes nyväckta sexdrift. Galet att den går före empatin för alla människor som blivit dödade i kriget.

      Fruktansvärt äckligt och osmakligt att sexuellt objektifiera en krigsdrabbad nations ledare. Men vad förväntar du dig av någon som har döpt sin profil efter en massmördare?? Något är ju allvarligt fel på henne.

        Det har du rätt i. Det hade jag inte tänkt på. Hon koketterar konstant om sin ADHD och hur kreativ och charmig hon är pga den, men hon har nog värre problem med (brist på) empati.

        Vilken massmördare?
        Ja det är riktigt jävla sjukt fokusera på hans sexighet.

          Ladydahmers nick kommer från Jeffrey Dahmer, en sjuk seriemördare som mördade många unga homosexuella män i USA.
          Hon har också brevväxlat med andra dömda seriemördare.

            Jeffrey Dahmers förgrep sig också på barn, och sexmördade minst ett barn.

            Nämen usch. Det lät ju normalt ta ett namn efter honom ?

    Jag försöker att inte läsa för mycket nyheter speciellt som många nyhetsmedia bara frossar i hemskheter och spekulationer, jag tror inte det blir bättre i Ukraina om vi också ska må psykiskt dåligt här och älta detta dygnet runt.
    Vi har swishat pengar till Röda Korset och läser eller tittar på en nyhetssändning om dagen, jag har en del privat i familjen som redan stressar mig och så har jag Corona också vilket är jobbigt nog. Just nu är jag väldigt gråtmild när jag tänker på de som är mitt i kriget, men om jag ska vara ledsen hela tiden mår jag ännu sämre än jag redan gör av Coronan.
    Vi ska inte tävla om vem som läser och tittar mest på nyheter.

    Jag lever väl på som vanligt. Men allt om kriget finns ju i bakhuvet. Speciellt när det poppar upp nyhet om det överallt hela tiden.

    Tycker bara att när Ukraina ber på sina bara knän att snälla stäng luftrummen så ger omvärlden kalla handen. Vi står och ser på när människor, barn dör för att vi är så rädda för Putin. Så jäkla fegt. Först NU rustar vi upp försvaret, nu!

      ALLT handlar om pengar.
      Tror ingen är rädd för Putin per se, alla länder försöker genomföra sanktioner som skall drabba det egna landet så lite som möjligt.

      Det var nog ingen slump att det endast var 7 (tror jag) ryska banker som blev drabbade nu när beslut om uteslutning ur swift skedde.

      …och sen tror jag få ser problematiken som finns i ett land (Sverige) som varit förskonade från krig i så många år, även om pengar läggs på försvaret så måste ett intresse att vilja kriga finnas, det måste finnas människor som faktiskt VILL göra lumpen så kallat, annars kvittar det om vi avsätter 1 eller 33 miljarder

        Det är lugnt, vi har ju att alla måste vara med. Då uppfostrar man också befolkningen. Vi har dragit med ”icke krig” för länge nu

          Idiotisk kommentar. Man kan inte leva i fred för länge.
          Och alla måste inte vara med.

        Förskonade genom att vi hjälpte invasorerna. Ww2 är inte ett vackert kapitel i historien för den svenska staten.

      Hjälper Nato till kan det bli kärnvapenkrig. Det är inte så lätt.

        ? hoppas ni sover gott om natten.

        Med vänlig hälsning, Idiotisk kommentar

          Putin hatar Nato och känner sig hotad av dem. Han är dessutom gränslös. Jag vill verkligen folket väl men jag är rädd för konsekvenserna. Är det verkligen idiotiskt?

            Vi får ju inte ens ge vapen till Ukraina nu, enligt Putte, Är du på den idén också?! Det stod idag, Putin vill helt enkelt förgöra de människorna. Äcklas över att vara människa.

              Vad ska han säga? Att det är bra att vi skickar vapen?

              Risken att Ryssland använder kärnvapen ökar markant om Nato involveras tyvärr. Bara det jag säger. Jag säger inte att det är rätt. Jag tycker alltihop är så sorgligt.

    Nej, jag får inte dåligt samvete. Jag är nog en av dom som skulle behöva pausa ännu mer från att läsa nyheterna.

    Scrollar i princip förbi allt i svenska tidningar som rör kriget. Ser inte på nyheterna i SVT lr, gud förbjude, TV4. Lyssnar på ekot i p1 ngn enstaka gång men de pladdrar i timmar i sina extrasändningar – rätt meningslöst ordsvall.
    För att få någon som helst saklig information läser jag Hufvudstadsbladet, hbl.fi. Finnarna kan och vet hur man skriver vettigt och har kunskap om läget som inga andra.
    Finns ingen som helst anledning att skrämma upp folk så som Expressen t ex gör. De skriver sensationer för klick, inte journalistik. Saken är ju den att de som verkligen vet hur det ligger till knappast står och babblar i Expressen eller Aftonbladet om det. Skydda er mentala hälsa!
    Re skänka: vi skänker redan via skatten till t ex Röda Korset, 385 miljoner förra året, hälften av deras intäkter. Känns som att de borde allokera sina pengar bättre nu när det är kris i Europa.

      Jag donerar till Ukrainas armé istället.

        Hur då?

    Tycker det låter klokt! Man kan vara uppdaterad om läget utan att vara uppkopplade hela tiden. Känner man att man behöver avgränsa intaget av dessa nyheter kan man ju följa nyheterna på tv istället för tidningar på nätet.

    Jag hade grov ångest av att läsa allt som hände, har inte läst nyheterna på ett par dagar nu och mår så mycket bättre. Inte för att vara ignorant utan för att skydda mitt psyke. Sambon berättar för mig när det är viktiga uppdateringar men inget annat.

    Dagens Nyheter har gratis prenumeration några månader framåt, och det tycker jag är snyggt gjort.
    Jag blir förbannad på aftonbladet som låser artiklarna efter en stund, precis som under pandemin när i alla fall jag ville informera mej så mycket som möjligt.
    Heja DN!

      SVT är alltid gratis, där får du både viktiga nyheter och reportage. Att vinstdrivande företag inte slutar ta betalt är en ganska orimlig begäran. Även DN:s ”gratisprenumeration” handlar om att locka in kunder som kommer betala, de gör det inte av moraliska skäl.

    Fast det är ju inte trovärdigt när det kommer från en sån som Isabelle. Hon som är bland den mest egoistiska i landet.

    Jag hade nog behövt ett nyhetspaus. Jag har en otrolig ångest över allt som sker och är faktiskt mest rädd för vad som kan hända här i Sverige (typ att kriget kommer hit).

    Har såklart en otrolig empati för de som drabbas här och nu, skall sägas.

    Men jag har varit livrädd och haft många ångestattacker i veckan. Knappt sovit eller ätit. Vad gör ni för att lugna er i den här situationen? Behöver alla tips jag kan få ?

      Känner samma.

    Vi som jobbar hinner inte kolla på nyheterna mer än enstaka gång under dagen.

      Beror ju på vad man jobbar med.

        Jo det är ju olika saker att faktiskt jobba eller att bara vara på jobbet.

          Du vet om att det finns jobb där man kan lyssna/titta på nyheter osv samtidigt som man utför sitt jobb?

      Jasså? Det gäller inte mig och mitt jobb i alla fall.

    Nej inte dåligt samvete. Känns bara meningslöst att göra saker.

    Jag har vänner på nätet som jag har följt i flera år och jag vill bara att de ska klara sig. De är håller sig inne i Kiev och är fast där, de har även uppfödning av superfina bengalkatter så det är nog svårt att fly med så många djur. De statusuppdaterar flera gånger per dag och jag känner att jag måste hålla koll. Önskar jag kunde släppa det men det är svårt. Jag vill ha kul och jag unnar mig absolut det, men jag känner ångest och vet inte riktigt vad jag ska göra. Det blir liksom inte kul.

    Ignorant betyder okunnig.

    Ignorera betyder att inte bry sig om.

    Om man har dåligt samvete när det är krig i Ukraina nu borde man ha det när det är krig i mellanöstern eller Afrika också. Jag förstår oron för att det är nära. Men finns ingen anledning att ha dåligt samvete nu om man inte har det annars för att tex Sverige säljer vapen som dödar massa folk i Syrien eller Afghanistan.

    Jag gör aldrig roliga saker när det pågår krig i världen. Så jag har inte haft roligt en enda dag i hela mitt liv.

    Jag måste pausa nyheter för att öht kunna fungera i vardagen. Blir lamslagen av skräck, oro och förtvivlan. Har stängt av pushnotiser från nyhetsappar och läser nyheter vid valda tillfällen. Det går inte annars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.