Kända svenskars initiativ för ukrainas flyktingar

Johan Petré, som till vardags driver en eventbyrå, finns på plats vid den polsk/urkainska gränsen för att hjälpa så många som möjligt. Antingen direkt på plats eller genom att hjälpa dem till Sverige.
Det är ett enormt engagemang och prov på medmänsklighet som nu visas upp och han är långt ifrån den enda svenska ”kändisen” som nu handgripligen gör mycket för att bistå ukrainas folk.
Det här är bara ett fåtal exempel, som dykt upp i flöden på mina sociala medier, som jag uppmärksammar här. Jag uppmärksammar gärna fler, så lämna gärna en kommentar men tips eller länkar.

Och ett sista önskemål bara…. 
Om ni står i valet och kvalet mellan att skicka mig tips på människor som hjälper Ukrainas folk på olika vis, eller den här typen av tips. Välj alternativ nummer 1. Tack på förhand.

87 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Något jag fastnade för var din(?) tråkiga kommentar i ditt svar längst ner: ”vad gör du själv för att hjälpa till?”. Varför?

      Ska man klaga på att att någon erbjuder sig att laga god mat till ukrainska flyktingar så bör man väl i så fall själv bidra på något sätt? Som man tycker är bättre än det som Dominika och hennes familj erbjuder. Eller?

        Jag förstår vad du menar Camilla! Men jag kan tycka att du ibland svarar på kommentarer på ett sätt som kan verka taskigt. Det är ju inte första gången.
        Jag tycker absolut att, kan man göra något, att man hjälper till. Men det går att svara på olika sätt!

      Haha var det du själv som skrev det eller? ?

      Är väl snarare kommentaren som hon svarar på som är tråkig ??‍♀️

      Tråkiga kommentarer får tråkiga svar. Det man ger är det man får. Folk skriver tråkiga/dumma/nedvärderande kommentarer och sen så förväntar dom sig ett trevligt svar tillbaka. Jättemärkligt. Som man ropar får man svar.

      Är det sista inlägget samma person som ville förstöra Billgrens budgivningar på Tradera igår?

      Tycker det var ett bra svar till en sjukt tråkig och dryg kommentar. Troligtvis gör personen absolut ingenting själv.

    Tips! Kolla in Marcus Dubios senaste youtube klipp när han och Ilona åker ner till Ukraina för att hjälpa till

    Så fina och bra initiativ! Om jag hade bott något större hade jag också gärna öppnat mitt hem.

    Tyckte Dominikas inlägg var väldigt fint, med mycket värme och omtanke bakom orden. Fint att hon skrev att hon förstår språket och lagar god mat, tryggt och välkomnande.

      Hon verkar vara en så varm person med ett stort hjärta. Tyckte också det var jättefint skrivet.

        Jag håller verkligen med! Så att de som kommer till Dominika och Anders förstår att de verkligen kommer att bli omhändertagna och att deras barn kommer att få det bra, en fin lägenhet med leksaker och nära till parker. Så fint ❤ jag gillade verkligen Dominikas ”airbnb-annons”.

    Jag tycker det är fantastiskt att folk blir berörda, engagerar sig, använder sina plattformar etc. Men att samla in grejer och åka ner och vara ”på plats” är ju helt fel sätt – risken är stor att man kommer med grejer som inte behövs, skapar logistikproblem och är i vägen. Varför måste alla spela hjältar och vara i centrum själva? Påminner om när Sean Penn, med ett eget filmteam, gav sig ut i båt för att rädda nödställda efter orkanen Katrina i New Orleans, själv hamnade i sjönöd och fick bli räddad i sin tur. Pinsamt…

    Impulsen borde vara att starta en insamling till en etablerad organisation, som gör jättemycket mer nytta, inte att hyra en lastbil och börja samla grejer.

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/roda-korset-forklarar-har-ar-tre-saker-du-inte-ska-skanka-till-ukraina?fbclid=IwAR0PSCHQSypEBNPOQLiD9mfo62YXcpTDPSiZ8xnKIRn6KgyauH7zZOpX9DU

      Såg ett inlägg om att kläder som samlats in bara hamnat på gatan pågrund av att ingen kan ta hand om det i Ukraina.

        ”Såg ett inlägg”… Betyder ju inte att de inte används. Folk är ju livrädda, de lever mitt i ett blodigt krog, att ETT inlägg visar att kläder hamnar på gatan betyder inte att det är sanning eller är så hela tiden.

      Fast alla kan ju inte lämna heller, de som är kvar av olika skäl är i samma behov som de som lämnar ??

    Det gjorde han ju den här gången också. Sean Penn har ju varit på plats i Ukraina nu under kriget tillsammans med sitt filmteam och han träffade Ukrainas president, det var första veckan av kriget. Sen fick han ”räddas” genom att fly och då lämnade han bilen och fick promenera över gränsen ned resväskan, det finns ju bild på det. Precis samma scenario som med Katrina. När något hemskt händer då dyker Sean Penn upp med sitt filmteam och behöver sen räddas.

      Det svaret var till Annas kommentar, det hamnar fel ibland när man svarar, vet inte vad jag gör för fel.

        Vet inte vem sedan penn är men det låter så komiskt med att hen drar fram o ska va hjälte o sen själv behöver hjälp.

          Väldigt känd skådis.

          Exman till Madonna

      Behöver man ta med sig ett filmteam för att rädda någon blir det ju helt uppenbart att det enda man ville var att samla godhetspoäng.

      Hade HATAT att bli filmad i en utsatt situation, tänker de inte på människorna som kanske inte vill vara andras content? Stressade, rädda, förlorat allt och så ska man få en filmkamera uppkörd i ansiktet. Usch.

        Det var väl Svts reporter som tryckte upp mic och kamera i ansiktet på flyktingar och frågade ”hur känns det”?

          Tycker dock lite skillnad på en kändis som försöker skapa godhetspoäng (vill man verkligen hjälpa gör man det utan kamerateam) och nyhetsreportage.

          Dock skulle många reportrar behöva öva lite på takt och ton. Inga mickar och kamera i ansiktet utan stå lite åt sidan och låta de som vill bli filmade komma fram och berätta.

      Elon Musk är också en white knight (Flint, Thailand och nu Ukraina). Gärningen är god men det finns en baktanke med det de gör.

      Sean Penn är idioten som intervjuade knarkkungen El Chapo och sedan fruktade för sitt liv. Nu vill han att USA ska skicka jaktflygplan till Ukraina. De flesta av oss förstår varför detta inte är en så god idé.

      Haha vad roligt (eller hemskt), ett mönster helt enkelt.

    Undrar om Läckberg öppnar upp Villa Lumos nu för dessa flyktingar. Annars blir allt hon säger bara tomma ord.

      Verkligen! Väldigt många familjer hade fått plats där

        Skall alla ta emot en viss procent flyktingar baserat på golvyta så hade många familjer fått husrum i Sverige…

        Och nej, det tycker jag inte alla skall göra.
        Men det är fint av de som vill och kan!

          Fast nu handlar ju just Läckbergs inlägg om att hitta hus att hyra och hon har ju ett helt enormt extrahus som skulle passa utmärkt. Just saying ??‍♀️

      Hur kan det bli tomma ord när hon använder sin plattform och enorma räckvidd för att försöka hitta akutboenden åt flyktingar? Nu vet vi ju inte om hon själv öppnar upp sitt hem men det kan finnas tusen anledningar till att hon inte kan det. Oavsett så hjälper hon ju till.

        Fast nu handlar ju just Läckbergs inlägg om att hitta hus att hyra och hon har ju ett helt enormt extrahus som skulle passa utmärkt. Just saying ??‍♀️

          Tycker du ja. Då borde kungahuset öppnas upp för DÄR lär det finns oändligt med rum.

          Vissa av er verkar tro att influencers ska både ge bort sina pengar till välgörenhet och sen nu öppna sina hem. Man får kanske inte säga så – men alla vill inte. Att hon är sjysst och hjälper genom att hitta de som vill låna ut är väl en oerhört god gest?

          Men att tycka att bara för att hon har en nyrenoverad villa med 300 rum, så kanske hon inte vill. Och det är helt okej.

            Jag tycker slottet ska hjälpa till med rum till krigsdrabbade.

          Du kan just saya hur mycket du vill, du vet fortfarande inte om deras hus skulle passa utmärkt.

          Du svarar heller inte på min fråga, på vilket sätt faller allt hon säger platt om hon av olika anledningar beslutar sig för att inte låna ut just sitt hus?

      Exakt min tanke, både hon och KZ har ju hus som står tomma – kommer de upplåta dem till flyktingar eller vill de slippa det och därför erbjuder sig att hyra andras bostäder ist? Det är väl inte många som skulle ta betalt nu utan folk tar emot inneboende gratis och det är väldigt fint. Märkligt det där, ska Läckberg och KZ låta flyktingar bo i deras hus också annars är det lite konstigt. Känns som att vissa vill få visa sig rika och samla godhetspoäng på detta dessvärre men väldigt fint att många gör mycket för att hjälpa.

        Men herregud. Hur kan man ens resonera så? De kanske inte VILL ha in flyktingar i sina privata bostäder? Det får man ju faktiskt lov att känna, hur omänskligt det än må låta.

          Otroligt viktigt att tänka på nu faktiskt när så många så fint erbjuder boende. Man måste ha tänkt igenom det ordentligt att man klarar av det. Det är traumatiserade människor som kommer och man kanske inte kan kasta ut dem om en månad när det blir för jobbigt.

            Jo men det kan man ju faktiskt göra, är helt okej att ta in någon i akut nöd men förvänta sig att den söker sig till något mer varaktigt så snart det bara är möjligt. Det är bättre än att inte ta in någon alls.

        Varför är det konstigt? Hur vet du att husen står tomma?

        Jag vill inte ha flyktingar i mitt hem, av olika orsaker men bland annat för att jag helt enkelt inte har kunskap nog att ta emot folk i kris. Däremot gör jag andra saker för att hjälpa till så mycket jag kan.

      Exakt min första tanke!

    Det är så fint att människor engagerar sig och försöker hjälpa efter bästa förmåga. Tror det är viktigt att vara lyhörd och vara förstående för att det inte alltid är lätt att ge den hjälp som för stunden efterfrågas. Något som alltid funkar är att ge till NGOn som UNHCR eller Röda Korset som har massor av erfarenhet och vet vilka insatser som räddar liv och som krävs för stunden.

    Fint att Bingo vänt i frågan. Minns att jag avföljde honom när han skrev ett inlägg om att vi inte kan hjälpa Afghanistan och jämförde det med ngn våldtagen tjej i Sverige. Hängde inte ihop alls.

    Chang Frick har gjort en stor insats. Helt galet fint.

    Alltså..My Martens…inte ens de små sakerna blir rätt… Hon har lagt upp ett recept på Instagram, med bild på bakverken. Men bilden stämmer inte med receptet eftersom man i receptet blandar kakao i smeten men på hennes bild är det ljusa bars med smält choklad ringlad ovanpå. Det står inget i receptet om smält choklad.

      Nä.. och läser man på nya hemsidan är det massa stavfel och andra felaktigheter.
      Imponerad av henne ändå att hon är så positiv men framförallt orkar hålla på!

        Människan har kanske dyslexi?

          Ja det har hon. Men hon kan ju be någon läsa igenom?

            Så du vet det men sitter ändå här och bitchar över hennes stavning? Det är fan lågt!

            Särskilt under ett inlägg som handlar om kriget. Du kunde inte vänta med elaka kommentarer tills det kommer ett inlägg om lite mer allmänna saker?

              Hon har anlitat en byrå för att göra hemsidan det är dom som har gjort ett slarvigt jobb inte hon! Om du andas och läser igen så kanske du förstår. Bitch kan du va!

                Och så gick du över till att kalla mig saker, snyggt! Du bevisade precis vilken typ av person du är.

                Att hon får hjälp med hemsidan ger dig bara ännu mindre anledning att håna henne.

      Inlägget handlar om folks vilja att hjälpa folket i Ukraina och flyktingar men det viktigaste du vill lyfta är alltså My och hennes recept ?‍♀️ Ni som skriver om My under precis varje inlägg skrämmer mig mer än att någon skulle fucka upp ett recept.

      Håller med Madame såg 100%!

      Förövrigt tycker jag det är helt sinnessjukt hur många härinne som verkar leta fram sin inre mobbare, som kollar hemsidor osv osv för att hitta fel. Och sen kunna skriva om dom här och skratta åt det. Samma med hennes stavning. Fy fan för er.

        Nej, jag tycker det är synd att hon anlitar en byrå som ska hjälpa henne och sen gör dom ett slarvigt jobb. Hon tar ju hjälp en en anledning. Allt är faktiskt inte bara hennes fel. Så läs igen

          Snälla, det är inte den som skapat hemsidan som sedan väljer vad det ska stå utan det är ju My själv. När någon säger att de fått hjälp att bygga hemsida så betyder det ju inte att man får hjälp med att stava.

        Hon tar betalt, riktigt bra betalt, för tjänster som är uppenbart undermåliga. Självklart ska hon granskas och bristerna i de tjänster hon tar betalt för lyftas. Varför ska någon betala 2000 kr för tjänster där ägaren inte ens kan bemöda sig att matcha ett recept med bild eller kontrollera stavningen på hemsidan? För att inte säga något om hennes uppenbart falska bilder av ”kunder” på hemsidan.

          Men då är det väl upp till kunden att ta beslut om de vill köpa hennes tjänster eller inte baserat på vad som finns på hemsidan.

          Finns ju inget som säger att ”brister måste granskas” av random folk i ett kommentaresfält bara för att hon säljer PT tjänster. Några stavfel och rent slarv men det är ju varesig olagligt eller med skattepengar involverade så släpp det bara.

            Håller med! Stor skillnad på henne och ex Dennis där den senare hittar på ”värde” på produkter och säljer med skrämsel. För den dom faktiskt lyckas vända sitt liv med My kan det vara de met välinvesterade pengarna någonsin, oavsett stavfel eller om hon är den skickligaste PTin i stan. Man får helt enkelt överväga själv, det går inte att sätta ett visst pris på den typen av produkt. Ingen här verkar ju heller ha testat och blivit missnöjd så allt är bara spekulationer.

      Ett tydligt tecken på att hon aldrig gjort dem. Hennes kunskaper i köket är på en låg nivå.

    Men snälla det är ju huvudsakligen ett poserande. Tror de att deras kanaler räcker ut till ukrainare? Samla pengar till röda korset (som har upparbetade rutiner och logistikflöden) eller Refugees Welcome.

    Kontakta Migrationsverket eller kommunen och erbjud boendeplatser.

    Och vet ni vad? Det kan man göra utan insta.

    Eller så kan man gå och köpa två vita chanelväskor som Bianca gör i dag istället.
    Visst får man fortsätta shoppa och leva sitt liv men ibland undrar man.

      Och inte blir hon lyckligare för det.
      Ett tips om man vill må bra, strunta i konsumtion och hjälp en medmänniska istället.

      Bianca är tacky.

      Köpte hon verkligen dessa idag eller valde hon bara att visa upp dem? Hursomhelst så är väl inte Wahlgrensfamiljen kända för att tänka på andra…

    Såg någon som påstår att de som tar emot inneboende nu får betalt men så är det väl inte??? I så fall känns det inte lika fint. Såg någon som skrev på insta att hon gärna ville vara jourhem och ta emot någon, och är man det så får man ju betalt väl, iaf i vanliga fall. Hur ligger det till egentligen, någon som vet?

      Jo, man får betalt. Varför gör det saken mindre fint? Man kapitaliserar inte direkt på flyktingarna när man öppnar upp ditt eget hem för dem.
      Mindre fint i sådana fall med dessa baracker som slås upp, där flyktingar ska inhysas på minsta möjliga yta till minsta möjliga kostnad för att generera vinst.

        Inte de som kommer nu som du tar emot får du betalt för vad jag vet? Av Migrationsverket eller var skulle man få betalt ifrån?

      Det är väl extremt bra att kunna få pengar för det? Du bjuder in folk till ditt hem, mer mat, mer el, mer kläder, du blir en hjälp in i samhället, du får tolka osv osv osv osv. Du blir en trygghet efter detta fruktansvärda trauma. Att människor öppnar upp sitt privata hem – hoppas verkligen de får hjälp ekonomiskt gör det, inte många som gör ??

    Skulle inte våga swisha till ett mob nr bara sådär. Tänker på Margaux..
    Hon borde vara mer tydlig

    Det är fantastiskt att så många vill hjälpa, men det viktiga är väl att man utgår från de drabbades behov och inte vad man själv vill göra/skänka. Bättre att hjälpa genom seriösa organisationer som har insyn och kan kontrollera kvaliteten.

    De stora humanitära organisationerna jobbar med detta och hjälpen når fram. De har erfarenhet och vet vad och hur man packar och hur man får fram till det ett krig. Bättre att skänka pengar så att de som är proffs får avgöra vilken typ av hjälp som gör störst nytta.

    De som basunerar ut att de kommer bussa flyktingar, risken är att de är i vägen och tar upp sängplatser som flyktingar behöver bättre. Och de som erbjuder inkvartering här hemma – är de verkligen beredda att ge det stöd som behövs? Det viktiga är att det ska bli bra för de drabbade, man ska förstå att det krävs en arbetsinsats och ett engagemang. Det kan vara en familj som sett väldigt skrämmande saker och som förlorat anhöriga eller saknar kontakt med dem. Om någon som erbjudit bostad till människor på flykt upptäcker att den inte klarar av det riskerar det att bli ett nytt trauma.

    Fråga Fru Bromma. Hon vill hjälpa långsiktigt. Om andra swishar. Om andra erbjuder husrum.

      Vad är det vi ska fråga henne?

        Om hon kan låna ut boende.

    Så fint att så många människor, både offentliga och privata, sluter upp för ukrainare. Önskar man kunde se samma engagemang när det gäller flyktingar från andra krigsdrabbade regioner med.

      Jag hjälper iallafall hellre kvinnor och barn än en massa män med usel kvinnosyn.

    Tycker det Dominika erbjuder är så fint. Bor i Berlin, dit det kommit tiotusentals flyktingar de senaste dagarna. Vid centralstationen står mängder med personer (numera lite bättre uppstyrt) med skyltar om hur många de kan ta in i sina hem och hur länge. Tyvärr bor vi för litet och försöker hjälpa till på annat sätt men flera vänner har tagit in familjer, ibland bara för en natt eller två, för att de skulle vidare till vänner eller familj i Europa, ibland längre.

      Låter som bäddat för trafficking

    Hur kan 13 mammor ha 8 barn? Menar han 8 barn totalt eller har 13 mammor 8 barn vardera? ?

    Sebbe Stax ör i Ukraina nu, jag tycker han gör en beundransvärd insats ❤️

    Jag SPYR på alla jäkla människor som har ett BEHOV av att visa upp hur jävla duktiga dom är!! De blir så vansinnigt ytligt!! Tänk att göra någonting UTAN att behöva stoltsera med det! DÅ snackar vi genuin medkänsla. Allvarligt talat. Jag SPYR på ”mänskligheten”. Total jävla utnyttjande av andras missöde. SKÄMS på ALLA som gör på samma sätt.

      Att erbjuda någon hjälp är för den personen värt enormt mycket oavsett om det visas offentligt eller inte, att visa på vilka sätt kan hjälper kan dessutom inspirera andra att göra samma sak.

      Får det dig att känna dig sämre eller varför är det så känsligt?

        Är du på riktigt?! Du fattar inte alls va jag menar?! Om de får mig att känna mig sämre?! HAHA!! Du har ju uppenbarligen inte hajat ett dugg av de jag skrev. Om du inte har ögon nog att se igenom deras ”välvilja” så får du nog skaffa dig ett par glasögon. Kan man inte göra något utan att filma/fota de hela så är man ute efter såååå mycket mer än bara att hjälpa någon. Måste de synas så är de även i egoistiskt syfte. De fattar ju vem som helst som är över 20 år, har levt lite och jobbat en del med sig själv. Om du inte tillhör den skaran så rekommenderar jag dig att börja! De kommer göra dig gott! Må väl

    Dominika Peczynski gör det alla borde i stället för att samla pengar och snacka smörja. Action speaks louder than word – här behövs praktisk handling som mat, kläder och tak över huvudet. Om jag bara hade möjlighet skulle jag göra exakt detsamma, i stället får jag läsa om skivbolags-Bert som ska veva i gång en ny omgång av sina famösa flyktingboenden. *kaskadkräks*

    Sean Penn gjorde ett bra jobb som filmade i Ukraina.

    Åh Dominika och Anders <3 JAG skulle gärna flytta hem till dem. Superfint skrivet tycker jag, det kändes extremt varmt och välkomnande. Hoppas det flyttar in flyktingar till dem, det verkar som att de kommer bli väl omhändertagna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.