Erica Lindberg kallar SATS för ”Karen”…

Hahaha…..
Erica Lindberg tar diskussionen med sina köttätande följare och kallar SATS för ”Karen”.
Det tycker jag var lite kul.
Det är fascinerande, hur det finns få saker som engagerar människor mer än när de upplever att någon vill ta ifrån dem rätten att äta kött.
Det skulle vara amning då. Och svärande Melodifestivalsvinnare. 

Ooooh, och…..kommer ni ihåg när Lady Dahmer köpte en blomma istället för en dator för pengarna som hennes läsare samlat in?
Gudars skymning vad det stormade kring den där plantan ett tag. Morr liksom….
Skönt att det runnit både en och två liter vatten under bron sedan dess.
Orka bråka om en blomma liksom…
Kanske är det någonting en Karen skulle kunna göra? Bråka om en blomma?
”MAY I SPEAK TO THE HEAD OF PLANTS, LIKE RIGHT NOW?!?!?!?!”

158 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Är Erica nyfrälst vegan?

      Verkar så!

    ”Nope” vilket fantastiskt upplysande motargument. ?

      #dåligkoll xD

    Grejen är väl inte att man förnekar att kött kan ge protein och vara en proteinkälla. Grejen är väl att det finns alternativ som har mindre påverkan på klimatet och att veganer/vegetarianer kanske inte tror att man kan döda ett djur på ett humant sätt när man har så storskaliga produktioner och industrier för slakt som vi har. Så argumenten grundar sig i att det är fel att döda för vår njutning då det ej anses vara nödvändigt och att det är påfrestande för klimatet då köttindustrin är resurskrävande. Känns som många är väldigt fokuserade på just protein när proteinbrist är något väldigt ovanligt, är vanligare att man har svårare att få i sig fiber och vitaminer.

      Protein är inte särskilt relevant som du säger, däremot t.ex. järn. Det är ett faktum att järn från kött tas upp bättre av människans kropp än järn från grönsaker.

        Jo absolut järn är viktigt och speciellt för kvinnor och jag säger inte att man ska äta vegetariskt eller veganskt om man inte är införstådd med vad man bör få i sig. Finns kvinnor som äter kött som har järnbrist dom med så oavsett kan kvinnor behöva tillskott på den fronten. Hört att gjutjärnspanna ska vara bra och sen finns järn i grönsaker, nötter osv

          Jag är vegan sedan 7 år och blodgivare sen 20 år. Mitt HB ligger stadigt på 135-140 utan att äta några järntabletter.

            Mitt Hb har aldrig varit så här bra! Ligger på 135 och inte ätit kött på ca 5 år.??

          Exakt så. Jag har rejäl järnbrist pga riklig mens och hade egentligen behövt äta MER kött, men det har jag inte råd med. Till det mer c-vitamin. Mer grönsaker med folsyra. Läst om otaliga kvinnor som har det likadant.
          Iom att jag får fruktansvärt ont i magen av ärtor, bönor osv som många veganer trycker i sig så tolkar jag det som att DET för just MIG är ohälsosamt. Och flera vänner kan heller inte äta baljväxter.
          Jag menar att kött som kommer från en vettig gård utan en massa antibiotika osv är bra att äta. Med tanke på problemen jag får av järnbrist så stärker det MIN övertygelse om att kött är otroligt viktigt att äta, i synnerhet för kvinnor.
          Inte minst med tanke på hur mensen och ägglossningen ofta börjar strula för just veganer. En fungerande menscykel är ju också ett centralt mått på hälsa.

            Ja alltså vegansk kost eller vegetarisk kost är inte för alla, vi har alla olika förutsättningar. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Du verkar ju redan ha reflekterat kring närproduktion och alternativ som är mindre klimatpåfrestande vilket är superbra ?

            Konstigt med alla dessa köttätare som alltid har massa anledningar till varför just de och alla deras kompisar absolut måste äta kött…

              Vi är alla på olika resor. För vissa är det jättestort att inte äta kött till samtliga måltider, andra har varit veganer i 25 år.
              Personligen tror jag att man kommer längre med morot än med piska. Om någon har börjat reflektera över sin köttkonsumtion är det ett fint framsteg och bör inte hånas.

              Tycker jag.

              Är det förvånande att olika människor mår olika bra beroende på livsstil, genetik och kostval…?

            Aldrig hört eller upplevt det du säger om veganer och mens, källa?
            Och ”trycker” i sig? Du trycker i sig kött istället eller?

            Letade efter källor på det där med strulande ägglossning /menscykel för vegetarianer/veganer eftersom det verkligen var en nyhet för mig, trots att jag borde vara mer insatt i ämnet än gemene man. Och otroligt nog fann jag inte en enda. Inte en endaste vetenskaplig studie. Använde sökfrasen ”Menstrual cykle vegan”. Så det verkar onekligen vara en myt det där, men jag tar tacksamt emot källreferenser om någon har några.

              Sökte på Google Scholar såklart, INTE på Google, om någon undrade ?

              Jag sökte på pubmed.ncbi.nlm.nih.gov på tex: vegetarian menstrual cycle, vegetarian amenorrhea osv. Fann bland annat en randomiserad kontroll studie som gav 9 kvinnor en vegetarisk diet och 9 kvinnor en icke-vegetarisk diet. 7/9 kvinnor på den vegetariska dieten förlorade sin ägglossning, men endast 1/9 kvinnor på den icke vegetariska dieten förlorade sin ägglossning. Båda grupperna gick ner lika mycket i vikt och var i åldrarna 19-27.

              Fann också en del andra studier som har undersökt liknande, dock så handlar det mesta om kvinnor som tränar relativt mycket! En del av dessa studierna är relativt gamla (80-90 talet), vilket jag tolkar som om det är rätt lite pengar för denna slags forskning, kan vara av många anledningar.

                Kontentan är: det räcker inte att söka efter två ord i Google scholar och tolka det som att ett visst påstående är en myt. Jag hittade 34+37+3+6+16 artiklar beroende på hur jag sökte, dock så dyker vissa artiklar upp flera gånger. Hittade också bara på Google: iron status of vegetarian adults a review of literature, från 2018. Där nämner det att i alla utöver en studie som de undersökte hade vegetariska kvinnor ferritin värden under rekommenderade nivåer. Jag vet dock inte exakt hur ferritin nivåerna påverkar menscykeln.

                  Läste just studien du nämner och så vitt jag kan se hade ALLA grupper järnvärden inom normalspektrat. De som åt vegankost hade lägre depåer i levern än de som inte åt vegankost, men fortfarande inom normalspektrat. INGEN grupp hade alltså järnbrist utan det är grader inom normalspektrat denna metastudie vittnar om, inte brist, vilket ju är stor skillnad. För höga järnnivåer är farligt, vilket studien också tar upp. Och som slutsats kommer de fram till att alla, oavsett kosthållning, bör hålla koll på sina järnvärden, och äta MER växter och MINDRE kött för att stötta att dessa ligger inom en hälsosam nivå.

                  Så ja. Vad säger man… Iaf blev det solklart varför köttlobbyn inte vill sponsra järnstudier…

                Tack för tips. Intressant. Särskillt som det borde finnas mycket pengar att tillgå för denna grupp av studier. Köttlobbyn har rätt djupa fickor, och mejerilobbyn ännu djupare om jag förstått det rätt.

        Inte riktigt. Hemjärn tas up lättare (finns i kött, gjutjärn osv) än ikke-hemhjärn (som finns i vegetabilier, fullkornsprodukter och även i kött etc). Men… Trumvirvel tack….

        Om du äter c-vitamin ihop med icke-hemhjärn (tex paprika på knäckemackan) hjälper det kroppen att ta upp järnet från vegetabilier. Poängen är att är man medveten om vad man stoppar i sig som vegan är inte järnbrist en större risk än för köttätare.

        Att veganer rent generellt har bättre hälsa än köttätare kan kanske vara värt att lägga i vågskålen (om det nu är enbart hälsoperspektivet som avgör) men det kan ju ha många delorsaker utöver just kosten, även om det nog hjälper en del att slippa allt mättat fett och kolesterol…

      Beror väl på hur mycket man styrketränar och vill bygga muskler – då behöver man faktiskt mer protein än gemene man.
      Men det går alldeles utmärkt med protein från ex. soja/tofu för samma resultat, man behöver bara lite mer mängd.

      mvh styrketränande vegetarian

        Går även utan soja, men är lite meckigare.

        Mvh sojaallergisk tyngdlyftarvegan

      Skulle nästan säga att vegandieten är mer påfrestande för klimatet ?

        har du lust att utveckla?

          Tofu, avokado och dylikt är påfrestar ju rejält med tanke på energin som krävs och hur långt det fraktas.

            Absolut nu äter väl inte alla veganer tofu och avokado varje dag sen så transporteras även djurfodret långa sträckor och det krävs mer resurser att föda upp ett djur och döda det än en avokado

            Majoriteten av all soja som odlas används som djurfoder, så att tofu skulle vara en miljöbov stämmer helt enkelt inte. Avokado äts ju även av köttisar, det är inget som måste ingå i en vegansk kost.

            Det går alldeles utmärkt att som vegan äta närodlat/miljövänligt utan större ansträngning, det är helt enkelt en myt att det skulle vara sämre för miljön än att äta kött. Tvärtom är råder det ju konsensus kring köttkonsumtion och dess miljöpåverkan.

              Majoriteten av sojan som odlas blir till olja. Restprodukten kan användas som djurfoder. Tycker du att det skulle vara bättre för miljön att bara kassera den?

              Vilka närodlade produkter livnär du som vegan dig på under vinterhalvåret?

            Den mesta tofu som säljs i Sverige (YinPin) görs av ekologiska sojabönor från Frankrike. Att en vegansk eller vegetarisk diet skulle vara mer miljöovänlig än ett köttdiet är helt enkelt fake news som sprids av köttlobbyn.

            Jag önskar nästan att du hade rätt för oj vad seglivad den myten är. Avocado och mandlar tex frestar på klimatet, färskvattenreserver osv mkt, jämfört med de flesta andra vegetabilier, men INTE jämfört med kött, mejeriprodukter etc. Och tofu, som ju görs av sojabönor, är fortfarande en fjärt i rymden jämfört med produkter från djur som numera allt som oftast föds upp på, ja, just sojabönor. Nästan all sojabönsproduktion i världen går idag till djurfoder(nästan 80%), en hyfsad del till biodiesel, och bara ca 7% till människoföda. Det finns undantag (visst vilt tex) men de är så få, och otillgängliga för den stora massan, att det inte går att föra in som allmänna argument i debatten.

          Samt att 75 %av det som odlas är oätligt för människor, 1000x fler djur sätter livet till vid odling: småfåglar, möss, sorkar, insekter etc etc.
          Förstår ni vilka enorma mängder mark som skulle behövas för att utfodra människor på endast växter?

            Hur tror du att djur utfodras?

            Tror du kossor och kycklingar äter plast eller?

              Och tar upp noll markyta också, man bara staplar djuren på varandra ??‍♀️

              Det är djuren som äter de 75% som inte vi kan äta, alltså kan vi bara äta 25% av allt odlat, ergo, vi måste ha ENORMA arealer odlat för att mata människor med endast växter. Alltså ännu fler smådjur som ska sätta livet till.
              Läsförståelsen alltså?

                Om du ändå hade rätt… ? Desvärre är det inte så. Särskillt inte som det moderna jordbruket ser ut. De flesta djur som går igenom kött- och mejeriindustrin utfodras till stor del med kraftfoder. Kraftfoder är soja, säd etc. Alltså fullt människoduglig föda. Fast du har du rätt i en sak, makarealen som tas upp blir i länder med kass djurhållning mindre, då djuren verkligen ”staplas på varandra” ?

                  Du har helt fel i dina påståenden här.

                    Konstruktivt

        Jag har en teori att detta kan bero på var man bor. Tror att vi nordbor inte är gjorda för en vegankost, då vi har så långa kalla vintrar och ska man klara sig bra så behöver man importera vissa matvaror från andra sidan jordklotet. Blir dåligt för miljön och blir även en kamp för kroppen att få bra näring (bristen på solljus är också tuff både för våra grödor och för kroppen allmänt). Tycker alltid det är frustrerande att se veganska yogabrudar på Bali moffa i sig mango, papaya m.m. och ba ”So yummy, I don’t understand why people think vegans only eat lentils hihi!”. Well, ska man vara vegan i norra Sverige är det inte mogen mango på menyn liksom…

          Vi har flera rotfrukter, spannmål, grönsaker och annat gott som man kan odla både själv och hitta närproducerat handlar väl mer vad man gör med det. Såklart man kanske uppskattar en banan eller mango ibland men man behöver kanske inte ha det i sin dagliga kost.

            Absolut, menar bara att det lätt blir missvisande på nätet hur en vanlig vegankost ser ut. För den ser väldigt annorlunda ut i Sverige, i Mexiko, i Australien o.s.v. Det är inte lika lätt att odla allt i kalla länder.

          Det finns sätt att bevara/konservera mat. Torka, frysa, konserver etc

            Ja blötlägga bönor och kikärtor är även billigt och bra om man vill dra ner på sina matkostnader ?

          Kan inte Umeå-veganerna komma med lite input här. För dom är måååånga. Och väldigt sunda som det verkar ?

        Transporter står för 15% av det samlade koldioxidutsläppet och köttindustrin för 13%. I den moderna köttindustrin betar inte kossorna gräs utan föds upp på sojabönor och de äter stora mängder mycket mer än vad en människa behöver. Tar man bort kossorna i vår näringscykel får man mer soja till folket och minskade utsläpp av metan från kossorna som är en värre växthusgas än koldioxid.

          Nu talar du inte om svensk köttindustri ska tilläggas

            Du får nog vara lite mer specifik i ditt uttalande. Vad är det som skiljer att Svenska kossor inte avger metangas för det är det största problemet.

              Svenska kossor föds inte upp på soja!

      varifrån kommer myten att vegetarisk/vegansk är klimatvänligt? är det klimatvänligt att hugga ner skog för soja-, avocado-, och seed oils & andra plantager, högbearbetar allt med höga energikostnader och vattenåtgång (acocados, sojamjölk, solrosolja), frakta råvaror och produkter rund jordklotet, processa de vidare till vegana burger patties och vad det nu finns, förpacka de och kör ut de till det minsta lanthandel för att brainwasha folk även där?
      jag vet, myten kommer från industrin som måste påstå att deras produkter är klimatvänlig för att storskalig tjäna med pengar.
      klimatvänliga veganer får äta gras och larv på vintern…allt annat är hyckleri.

    Det naturliga för betesdjur är att äta gräs året runt – inte kraftfoder. Kraftfoder orsakar mer utsläpp – inte gräs. Det är att man frångått gamla principer som gör att industrikött ger mer utsläpp. Jag tänker inte komma med länkar här. Nu har ju även renskötare tvingats börja mata renar med kraftfoder… Google is your friend.

      Intressant att vissa djur drog nitlotten i livet och blev inget annat än en mat. ???

      ?, He he he. Inte jag.

    Haha va? Tror inte hon vet vad en Karen är för något… 🙂

    Ot. Läste i en nättidning (motherhood.se) att Sindy Niklasson ”Idag jobbar hon med att hjälpa andra mammor som vars föräldraförmåga är ifrågasatt på grund av missbruk, kriminalitet och våld i nära relation.” Hade ingen aning att hon jobbade med det. Vet någon nått ner? Föreläser hon eller hur hon jobbar med det?

      Hoppas inte detta är sant ???‍♀️?

        Haha varför hoppas du inte det? ? Hoppas du inte att hon förändrats eller vad menar du?

          Det är såklart jättebra att kunna bidra med egna erfarenheter och hjälpa andra och bra att hon fått ett jobb. Men, det är ju också jätteviktigt att hon själv verkligen är ur det till 100%. Annars kan det ju bli totalkaos om hon faller tillbaka i gamla mönster och dagligen har kontakt med andra i den världen. Alltså, slutade man ta droger förra veckan så är man ju teoretiskt drogfri men samtidigt väldigt sårbar. Ju längre man hållit på tar det ofta längre tid att verkligen bli fri. Hon har ju även själv fortfarande små barn och missade mycket av deras uppväxt, frågan är om hon redan nu är redo att hjälpa andra eller om det är bättre att fokusera på sig själv i några år till, för hennes egen och de andras skull.

            Hon har varit drogfri i flera år samt jobbat där under en längre period, så jag tror inte du behöver oroa dig.

              Det är verkligen inte mitt problem om jag är inte oroad personligen. Men någon ifrågasatte och jag kom med en förklaring till varför det kan vara problematiskt. I sammanhanget var det inte så länge sedan hon ”sökte snö” online, skulle man då vara ute efter det och i kontakt med människor med drogproblem dagligen – ingen bra kombination. Jag hoppas såklart också att organisationen vet vad de gör och hoppas att hon kan hjälpa andra, det är ju fantastiskt om det funkar.

            Du E verkar veta mycket om det här, egen erfarenhet…?

            Du får kanske ha tillit till att S och de runt henne i organisationen kan göra en relevant bedömning av hennes situation och förmåga.

              Men gud, vad är det med er? E har ju givetvis helt rätt. Har man pajat sina barns uppväxt hittills borde SJÄLVFALLET fokus ligga på att rätta till allt där. Dvs finnas där och vara pålitlig. Och sedan kanske också att repa sig själv va. Lite terapi ich självinsikt. Och varför inte utbildning. Sånt tar åratal. Därefter, om något decennium eller så skulle hon ju vara en fantastiskt tillgång, men dessförinnan …stor risk för haveri.

                Vi har nog helt enkelt olika uppfattningar om hur lång tid det tar att repa sig själv och relationen med sina barn och därefter kunna hjälpa andra. Jag tänker också faktiskt något decennium. Å andra sidan, funkar det är det säkert bra med en kontaktperson som gått igenom samma för inte allt för länge sen. Jag är inte anti henne på något sätt och tycker såklart att det är jättebra att hon tagit sig ur sina problem.

        Varför skulle inte hon få jobba med det?

        Hon står som kontaktperson här:
        http://qrut.se/kontakt/

        Jag hoppas att hon verkligen kommit på fötterna igen (framförallt för barnens skull) och om hon kan hjälpa andra, varför inte?

    Ingen aning vem hon är men hon borde jobba lite mer på sin argumentationsförmåga…

      Det är ett instastories inlägg. Hennes egna instagram dessutom. Hon får argumentera hur hon vill.

        ?

    Är lika fascinerad då som nu hur fan någon kan skänka pengar till LD oavsett anledning.

      Inte jag. Hon har ju ALDRIG gjort ett samarbete eller liknande så om man frivilligt vill stötta henne med en engångssumma så förstår jag det.

        Behöver verkligen mångmiljonärer ekonomisk stöttning för att köpa en dator?
        Tycker inte jag.
        Men du har helt rätt i att var och en får göra som de vill.

          Det var dock innan maken sålde sin andel, så mångmiljonär vet jag inte.

            Oki, då missuppfattade jag det hela och backar tillbaka ett steg.
            Lätt att dra förhastade slutsatser ibland.

          Om hon skriver att ”jag gör detta gratis, vill du bidra så tar jag gärna emot” så är det ju en sak. Ospecificerat och tydligt att folk får bidra om de vill, inga motkrav, bara en schysst gest för att visa uppskattning. Om man ber folk att bidra för att man ska kunna köpa en dator så tänker ju folk direkt att den här människan har inte råd att köpa en dator och behöver därför gåvor. Den som skänker kan ju få uppfattningen att mottagaren har det sämre ställt än en själv och skänker mer etc.

        Jag skulle absolut kunna bidra, på samma sätt som jag skulle kunna köpa en bok av en redan rik författare. Skillnaden är väl att LDs material (då när hon skrev bloggen iaf, vet inte vad hon gör nu) finns tillgängligt för alla, gratis och man inte BEHÖVER betala. Men det blir konstigt när hon skrev att hon behövde köpa en dator för pengarna, då donationerna inte var nödvändiga för att hon skulle kunna fortsätta. Bättre att bara skriva att det är gåvor och sen kan pengarna användas hur som helst, precis som vilket arvode som helst.

          Det var ju själva poängen? Att hon bloggar gratis, men om någon ville betala som en slags uppskattning för texterna så kunde man frivilligt göra det.

      Ja jag var dum nog att göra det. Hade själv dålig ekonomi då men hon fick det att låta som att hon hade det så svårt. Sen fick man veta att hon är miljonär ?

        Hon swishade ju tillbaks till de som ville sen.

          Inte då jag swisha. Det var senare.

      Ja med tanke på att hon är mångmiljonär så är det ganska märkligt.

        Hon var inte det då nej.

          Jag drog lite för snabba slutsatser och denna gång hade jag fel. Sorry.

          Tror du de var fattiga innan maken sålde? Nej. Pengar fanns även innan.

            Ingen har påstått att de skulle varit fattiga?

              I Sverige idag är väl uppfattningen att man är fattig om man inte har råd att köpa en dator. En dator av något slag är ju en grundförutsättning för det dagliga livet. Och då menar jag alltså en dator som du kan blogga på, kanske en begagnad sådan, inte nyaste snabbaste. Påstår man sig ej ha råd med det så tolkar nog folk det son fattigdom, ja.

                Men snälla nån, hon bodde redan då i stor villa i Segersäng och hade råd att vara hemmafru, vilket inte alla med lån och barn har, det var ju hur tydligt som helst att den familjen hade det bra ekonomiskt även innan de blev mångmiljonärer.

      Jaa, jag med! Tänk om det varit Cissi som gjort det..

    Erika är den mest obehagliga jag sett i PH. Arg för ingenting. Hela tiden.

      Ahh, det var därifrån jag kände igen henne! Gud ja, hon var så satans negativ och arg HELA tiden ?

    SATS har dock fel!

    ”Given their equal vitamin profile, Andrea Giancoli, a registered dietitian in California says plant-based proteins are far healthier than their meat counterparts. That’s because, pound-for-pound, they pack more nutrients into fewer calories. They also have one thing that animal protein completely lack: fiber.”
    https://www.popsci.com/plant-protein-healthier/

    “Animal proteins are complete proteins. That means they contain all the essential amino acids that you need in your diet. Plant proteins are often, but not always, incomplete sources of protein, There are benefits and concerns with both types of protein. But diets that rely mostly on plants for protein have been linked to a lower risk of stroke, heart disease, and early death.”
    https://www.webmd.com/diet/difference-between-animal-protein-plant-protein

    Jag minns att den senare diskussionen om sköljmedel spårade ur totalt. ?

      *senaste

      Haha ja, det var tydligen en dödssynd att använda. Överraskade mig att det engagerade så mkt! ?

    Snurrigt inlägg, men erica är ju verkligen känd för att argumentera aggressivt… hon påstår att hon bara vill ”upplysa” sina följare men är passivt aggressiv i allt hon skriver. Den argaste veganen jag känner till utan tvekan.

      hell no, det finns fler av dem

        Finns massor av ilskna köttätare också.

          Det finns inga som är så ilska som veganer och det är ju inte så konstigt när de lider av näringsbrister.
          https://youtu.be/4izuk_3fex8

    Okej, jag lever med två veganföräldrar. Jag äter kött. Jag äter enbart skjutet djur tex älg, ren, men inte rött dåligt amerikanskt bacon. Jag känner verkligen hur min kropp måste ha köttet om jag är ifrån det, tittar jag på innehållsförteckningen på vegomaten är det ju….fresh…

      Vad är det i vegomat som du inte tycker uppfyller dina krav? Jag personligen äter inte fejkköttsprodukter då jag tycker det är för dyrt men vore kul att höra. För mig är vegomat potatis, linser, grönsaker, nötter osv

        ja men det är ju det som ÄR vegomat, inte plast som i anamma.

          haha plast?

          Vegofärs: Vatten, SOJAPROTEIN (26%), rapsolja, lök, salt, kryddor, naturliga aromer, karamelliserat socker ?

            whoppla, en liten kränkt arg vegan? 😉

              jag tror vi är flera som försöker reda ut vad du menar med din kommentar kring plast i anammas produkter

              Nej jag är inte vegan. Men väntar på ett svar..? 😛

              Sjukt att uppfatta någon som kränkt därför att de postar en innehållsförteckning?

            Vatten, lök, salt och kryddor är ok, inte det andra.

          För djur får inte i sig plast? Vi alla får i oss plast nu för tiden men brukar inte ha det som en ingrediens. Är väl typ 1 av 4 fiskar som har höga halter plast i sig men tror inte dom brukar skriva ut det på paketen direkt.

            Jag tror Köttis menar att bara för att något innehåller artificiellt framställda ingredienser så är det plast..?

              jag älskar kommentarsfältet där man likt förbannat ska försvara sin RäTt aTt ÄtA veGansKt. Som sagt, skulle inte låta mina barn äta det.

                Varför skulle du inte låta fina barn äta veganskt?

                  *dina barn ? (som säkert är fina såklart ?)

                  Jag tvingar inte mina barn till något.

                    Nä, såklart tvingar man inte folk till ting. Men att ”inte låta” lät som ett förbud. Jag har inte barn ännu men när jag får det tror jag inte jag kommer tvinga dom äta kött. Men om dom gärna vill det och väljer det själva kommer jag såklart heller inte förbjuda dom. Lite som med religion faktiskt. När dom är stora nog att göra valet, får dom välja det dom själva tror är näst ?

      Vet många köttätare som får ”köttcraving” . Tror kroppen talar om vad den behöver om man äter allsidigt och balanserat i allmänhet och har en sund relation till mat i allmänhet. Men, det är ju inte köttet din kropp skriker efter, det är ju energi samt vissa näringsämnen. Du har ju tränat din kropp till att förstå att viss näring kommer genom kött. Någon annan har tränat kroppen till att förstå att samma sorts näring kommer från andra typer av livsmedel, så den personens kropp skriker efter annan mat, när ni egentligen har samma ”craving”. Så ja, smaksak/vanesak i slutändan ändå va… Eller?

        Vi är skapta att äta kött ❤️

          Viär skapta till att vara blandätare. Det betyder att vi kan äta kött, vi kan äta grönt, och vi kan äta bara grönt om vi vill (bara kött är svårare.).

          Katter är skapta till att äta kött. Inte samma lika det där.

        Nej, jag har faktiskt •hör och häpna.• ätit veghoho och fick enormt kassa värden, så min läkare var väldigt tvek till er kost. Jag har inte ”tränat” min kropp till att äta kött. Min kropp är gjord för kött. Kyss lilla vegan ?

          ? Din kropp är gjord för en viss mängd energi och näring. Källan till den energin och näringen är mindre viktig. Det centrala är att du får i dig rätt mängd, och rätt sorts, energi och näring. Om man har kassa värden som vegan, eller köttätare, har man inte fått till den energi- & näringskombo man behöver, vilket såklart måste fixas. Att så många köttätare har näringsbrist (betydligt vanligare fenomen hos köttätare än veganer) beror ju inte på att dom inte äter veganskt, utan att dom äter för ensidigt. De allra flesta köttätare, och veganer, har finfina värden så det är inte just där skon klämmer… Det vet dessutom alla läkare, förutsatt att dom kommer ihåg något från den 12,5h i näringslära som ingår i läkarnas grundutbildning…

            Men ja din galna vegan

              ?

              ?? ?

    Samma här. Grymt nyfiken nu ☺️

      Hahah, en till här

        Finns ju en anledning att kommentarsfältet stängdes ner, tänker jag. Då kanske man inte ska fortsätta spekulera, ganska oskönt ?

          Man kanske bara vill ha en liten hint, det behöver inte bli full blown crazy

    Det som My nämnde i sina kommentarer på Instagram är väl förtal. Därav tror jag det togs ned. Då det spekulerades i gamla vänner till My.

      Tyvärr förstår My inte det. Hon som tror sig ha koll på det mesta.

    Det jag inte förstår är det som många veganer säger ”att det är omoraliskt att äta kött”. Hänger inte med på detta, någon som vill förklara?
    Jag äter kött. Antingen vilt eller köpt från bönder i närheten. Någon enstaka grillad kyckling slinker också ner. Jag har inga problem att äta ett djur. Jag hade också kunnat döda dem själv om jag var tvungen. Klappar gärna på grisarna hos bonden som jag sen äter upp. Förstår inte varför min moral är sämre för det. Tycker den är ganska intakt.
    För övrigt så är 90% av alla KRAV Odlade grönsaker gödslade med slaktrester från Grisfarmar. Det är det inte många veganer som vet om eller tänker på.

      Alltså jag tror inte att något levande djur vill bli dödat eller mördat så på samma sätt som jag inte tror eller tycker att man ska döda människor oavsett hur humant eller smärtfritt man tror att det är så tycker inte jag att man ska döda djur ? tycker det är jättebra att du köper närproducerat och skulle kunna döda själv för att äta, men jag själv skulle aldrig kunna döda djur eller min hund t.ex och äta upp henne då hon är en varelse med känslor och personlighet och detta tror jag alla djur har.

      Sen så klimatfrågan att det tar mindre resurser med närproducerad vegetarisk kost än en närproducerad köttbaserad kost. Så där kan man prata om individens ansvar kring konsumtion och klimatpåverkan om du känner för det. Sen så när du tar upp gödsel så finns det vegetariska alternativ som skulle kunna implementeras om köttkonsumtionen minskade men som du säger är det köttrester som används och då är det väl bra att så länge som vi har rester från köttproduktionen att dessa kommer till användning och inte bara slängs.

        Vad är ”vegetariskt gödsel”?

          Växtbaserat gödsel sorry för förvirringen

      Tror inte din moral är lägre. Moral är ju att förstå och handla i enlighet med vedertagna sedvänjor och det gör du ju. Många blandar nog ihop moral, etik och empati. Tror förövrigt heller inte du har låg etik (du har ju reflekterat över dina val och kommit fram till att de är i linje med din åskådning kring rätt och fel). På empatisnlret faller du ju, men att ha lägre empati (relativt någon annan såklart, inte låg ur ett allmänt perspektiv) betyder inte att man har lägre moral eller etik och vv.

        *på empatisnöret…

    Samma här.

      Så fruktansvärt störande när kommentarerna stängs ner! ?
      Vem var den andra personen? Förstår att M.G är en utan de två…

        Hennes syster.

        Ska Camilla behöva radera här inne också för att folk ska sluta spekulera?

    Rabiata köttätare är lika jobbiga som rabiata veganer. Äter själv kött, men bryr mig noll om någon väljer att inte göra det.

      Särskilt nyfrälsta oavsett inriktning (diet, religion, livsstil etc) och som saknar självdistans samt vill frälsa alla andra blir jag alldeles matt på…

      Misstänker att jag driver andra till vansinne med mitt nya intresse. Försöker åtminstone driva med mig själv samtidigt så de förstår att jag försöker lägga band på mig själv ?

        Den ökända LCHF-kulten.. :O

    Har vi fått veta varför Erica och Patrik ska sälja sitt hus? Har de gjort slut?

      Dom har inte gått ut med det men verkar onekligen så

    Äta äta kött känns som en pervers njutning.

    Så tröttsamt.

    Fast det där med LD+Blomgate var väl inte så ”bara” ?? eftersom hon först påstod en sak som sedan visade sig inte vara riktigt sant, och när det uppstod frågor/invändningar/kritik så gjorde hon strutsen och stickade vidare på sin offerall..

    Men snälla, LÅT OSS ÄT VAD MAN VILL! Vill jag äta godis och kakor varje dag? Men varsågod 123, gör det då. Det är väl ändå upp till var och en. Vill jag äta kött? Ok. Vill jag äta växtbaserat? Ok.

    Det är din EGEN jävla kropp, gör vad du nu vill göra med den.

      Grammatiken blev ju si sådär men ibland orkar man bara inte.

        Du får en guldstjärna för att du kunde använda ordet ”egen” rätt! ⭐️

          ”Låt oss äta vad man vill”, inte lika kul om det även gällde äta människor. Förstår inte varför det är så viktigt att behöva plåga fantastiska individer, när det finns så otroligt mycket bra alternativ nu. Smaklökarna och människor generellt vänjer om sig fort, så bara egoistisk äta så mycket kött som folk gör nu (undantag allergier osv).

      Människor också? Eller hundar, katter, kanariefåglar och annat som vi kollektivt beslutat bör vara fredade. ”Vad man vill” är ett rätt knepigt uttryck…

    Ska man hårddra argumentet att inte äta kött för miljöns skull ska man ju bara konsumera svenska produkter året om. Alltså inte tropiska frukter, ris, utländska viner osv.

      ICKE! Finns många exempel på när frilandsodlade importerade grödor är bättre ur ett klimat – och miljöperspektiv, trots transport etc, än växthusodlade svenska. Svenska vs marockanska tomater tex. Mat- & klimatfrågan är desvärre betydligt mer komplex än nära vs långt borta. Och transporter av slutprodukten är, hur crazy det än kan låta, en förhållandevis liten del av matens miljöpåverkan. Det är desvärre inte där de stora klimat-och miljövinsterna ligger. Om det bara vore så enkelt ändå ?

    Bästa vore ju om vi alla åt plantbaserat, ingen processad mat. Arealerna som krävs för att kunna tillverka pasta tex är ju helt galen.

    Hon har ju missförstått vad en Karen är men ok ?

    Vem fan är Erika Lindberg? Ivf har hon så in i helvete fel att det inte finns någon som helst anledning till att lyssna på henne.

    Hur skulle det vara om folk började äta REN mat istället för all den processade o ultraprocessade skitmat som så många trycker i sig idag! Jag skiter fullständigt i om någon vill äta kött, fisk, fågel, veganskt, vegetariskt men kära människor håll er till rena produkter så behöver det inte vara så komplicerat o ni mår bättre! Börja med byggstenarna aka proteinet , fyll sedan på med dina kolisar, kanske bara från växtriket grönsaker o välj lite goda fetter från växtriket. Lite smör dör du inte heller av . Det är rätt få ingredienser i det om du vänder på smörpaket o läser. En portion frukt/ bär till din måltid är inte heller fel.
    Voila! Du har precis skapat dina måltider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.