Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

481 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vad tror ni om det nya programmet som Renée Nyberg ska leda? Där stjärnor/kändisar ska hyllas av branschkollegor. Själv är jag rätt trött på alla dessa program för inbördes beundran och tycker dessutom att det låter väldigt likt Secret song? Även om kändisen där hyllas av familj/vänner

      Inte heller jätteförtjust i konceptet. Men finns massor som gillat det i alla tider, som typ ”här är ditt liv” på 90 talet.

        Precis som ”Här är ditt liv”, eller rätt snarlikt. Att uppmärksamma kända personer har gjorts sedan Hyland. Antagligen för att programmen går hem i riket. ”Så mycket bättre” gick ju hem, med tillägget musik.

        Undrar vilka format som ej provats ännu. Vore intressant att veta.

      Låter snark. Känns spontant som vi har alldeles för många program om kändisar i Sverige kontra hur många kändisar vi faktiskt har.

      Hela 4:an känns som en enda klubb för egen beundran. Samma samma samma gnägg och gäng som är gäster. Tycker det är mer likt ett distriktprogram för stockholmare och skåningar. Lite imponerad och orka se all den reklamen. Nej tack!

        Bra med reklam så man kan ta en paus mellan film. Ex för att pissa

      Dagens program med/av Tilde var verkligen ett stort snark ?.

    Läste på en annan blogg i dag om föräldrar som skjutsar sina barn till i princip alla aktiviteter, istället för att låta barnen gå eller cykla som man gjorde förr. Det intressanta var att så många svarade att de inte längre vågar släppa ut barnen på egen hand, de är för rädda att något ska hända. Och det hjälper heller inte att flytta från en större stad till en mindre, då våldet har spritt sig även till landsbygden. Någon som upplever samma sak?

      Så är det väl. Det fanns ju risker även för 20 år sen men idag är det såklart värre.

      Helt rätt.

        Men från när ska barnen få ta sig runt själva? Och som bloggaren skrev, varför vill man bo på en sådan plats överhuvudtaget? Man kan ju inte plötsligt släppa ut en 18-åring som aldrig varit ute själv, även om 18-åringen då kör bil så kan man ju inte alltid parkera precis utanför dörren etc.

          Man släpper väl på det undan för undan. Vad menar du med ”sån plats” ungarna rånas ju i både ”fina” & ”dåliga” kvarter. Man kan ju inte flytta till mars.

          Bra fråga, alla med barn gör såklart som de vill så har inte någon direkt svar.
          Som svar på andra frågan, man kanske inte har råd att bo i ”bra” områden även om skit händer där också. Så trött på all våld som sker hela tiden.

            Just vg rån finns väl inga ”bra” områden. Kids i ”bra” områden är ju väldigt utsatta.

      Ha barn som är för små för att röra sig ute på egen hand så har aldrig funderat på risken för våld, bor inte i Sverige heller för den delen men otäckt om det faktiskt finns en överhängande risk. Eller så är det ett sätt att rättfärdiga skjutsandet, enkelt att tänka att man skyddar sina barn från förnedrigsrån, vem vill inte det liksom, lika bra att skjutsa så slipper man fundera, enklare så. Att skjutsa eller ej beror väl oftast på många olika faktorer (årstid, väder, hur långt man ska, om det finns cykelväg etc) så låter lite FÖR enkelt att skylla på rånrisk endast. (Läste precis inlägget och kommentarerna i bloggen, ganska säker på att det är den du syftar på).

        Folk curlar sina barn för mkt i Sverige. Landet som har de mest ouppfostrade barnen i världen.

          Jag tänker bara att om man nu valt att bosätta sig/bo kvar på ett väldigt våldsamt ställe. Då är det ju jätteviktigt att lära barnen att hantera de riskerna. Att få välja aktiviteter fritt över stan på alla tider och bli skjutsad dörr till dörr, ja det funkar ju bara så länge man är barn. Kanske får man se till att försöka ha aktiviteterna tidigare på dagen, välja bort det som inte funkar, diskutera hur de själva kan ta sig på ett säkert sätt.

            Men Östermalm t ex är väl inte särskilt våldsamt. Åndå rånas tonåringarna där.

              Även vuxna för den delen.

                Absolut, men de vuxna får ju inte skjuts av föräldrarna 🙂

                  Det jag ville komma fram till att det händer massa skit överallt, mot alla oavsett ålder/kön så klart att man vill skydda de små även om det innebär att man skjutsar barnen tills föräldrarna känner att de kan släppa den oron.

                    Men om både barn och vuxna rånas stup i kvarten så kan man väl aldrig släppa den oron ändå?

                      Rånrisken är mindre om man sitter i en bil.

                  Hahaha, sant. Ser det framför mig – farmor som skjutsar bolagspampen Bruno Drakenås till styrelsemötet.

              Ja och tonåringar kan man ju inte skjutsa runt hur som helst?

          Och ”barn” från andra kulturer står för majoriteten av förnedringsrån,våldtäkter och andra våldsbrott… Men det är klart att fokus ska läggas på att svenska barn inte tackar ordentligt osv :))))))))

            Barn från andra kulturer är artigare. Och det är inte direkt folk från ”andra kulturer” som står för våldtäckter, misshandel och andra våldsbrott…? Finns skitstövlar från alla länder. Men tänk på att svenskar står för myckrt självt. Självklart kan det komma folk hit till Sverige och bete sig illa men de flesta vill ju faktiskt bo här och sköter sig.

            Alla invandrare, framför allt araber, jag känner (då känner jag många då jag är tillsammans med en arab) här i Sverige har bättre respekt, kvinnosyn och är givmilda, omtänksamma. Bryr sig om en. Svenskar är ”sköt ditt, jag sköter mitt” osvosv. Samt att de flesta svenska killar vill ligga och skiter i om man säger nej.

              Jag kan bara inte hålla med. Absolut att vissa är artiga men det är ju inte svenska barn som beter sig som rövhattar i grupp på stan och blir aggressiva när de får en tillsägelse, dessutom verkar de ha väldigt dålig respekt för svenskar och speciellt svenska kvinnor

                Det är inte heller alla invandrare. (Och jag har en utländsk förälder från ett grannland och en svensk) och fyfarao vad alla svenska kids var elaka mot mig i skolan för att jag var annorlunda, trots blond och blåögd. Född på 80-talet så då hade inte flyktingvågen kommit och då var jag tillräckligt annorlunda för att bli utsatt. Är idag gift med en från Mellanöstern. Men jag kan peka ut precis vilka invandrare som beter sig illa men skulle inte kunna göra det för då får man en hel storm emot sig. Men om vi säger såhär. Vilken/vilka religös/a folkgrupp/er har blivit mördade och utkastade och vilken kan fritt få fortsätta härja i Mellanöstern?

              Öhhh bättre kvinnosyn??

          Du är på riktigt inte nor..l. Hoppas du inte har barn. Var bor du? Jag skulle skjutsa mina barn alla dagar i veckan och det är inte curling och heller inte ouppfostrade. Har du barn så är dom troligen så kuvade att dom inte vågar titta dig i ögonen och dom skulle säkert få gå hem själva både mitt i natten om dom hade ett helt gäng bakom sig. Sköt dig själv och jag ska tjäna pengar skriker du väl ut. Antar att du är en sån som bara tänker på pengar och hellre skulle ha köpt en Vicke Lindstrandvas istället för ett barn, men du skaffade väl ett barn bara för att visa att du minsann kan. Sen har fröken petinoga haft piga och städhjälp och sett ditt barn max 1 timme i veckan. Dumhuv d.
          Idag skjuts det dagligen men vad gör det om din unge får en kula i huvudet, du har väl din gucciväska eller nån annan vacker klenod att titta på som betyder allt och ditt barn nada.

      Absolut, jag är uppväxt på -70 talet och fick leka fritt i vår by. Aldrig att mitt barn får vara jaktbyte bland galningar och pack som rånar barn på både värdesaker och kläder. Då bor vi ändå i en liten sömnig stad där lugnet varit dominerande fram tills för 6 år sedan. Nu är vi villebråd i andras jakt på gratissaker, även tomten måste vaktas och allt plockas in så fort man lämnar hemmet. Tar över föräldragården om 2 år och hopas att den bygden får vara fredad ett tag till. Tills dess är det bara att försöka överleva.

        Får man vara nyfiken och fråga vilken stad du bor i?

      Jag är mest rädd för att mina barn/ungdomar ska bli påkörda av nån idiot som kör påverkad och/eller med en mobiltelefon i handen som tar fokus från vägen. Dessutom går det fler bilar på vägarna än när jag var barn och som sagt, var och varannan läser samtidigt på mobilerna som dom kör bil.

        Så skönt att bo ute på landet där alla känner alla och ungarna kan röra sig fritt och på så sätt lära sig massor av saker. När de kommer upp i gymnasieåldern måste de ofta flytta långt till mågon stad och då är de bra att de lärt sig frihet under ansvar.

        Hmmm. Bor i en medelstor stad i Norrland. Aldrig hört kompisars föräldrar prata om överfall, snarare rädsla för trafikolyckor.

          Same! Och jag ser jämt barn (från kanske 8-10 år?) som cyklar själva eller med sina jämngamla kompisar till/från skola eller diverse träningar, på precis samma sätt som jag gjorde som barn. Innan snön/halkan försvunnit och innan det slutat vara mörkt nästan jämt är det dock inte så vanligt såklart.

        Detta är absolut största orsaken för mig med! Trafiken.

      Jag är vuxen nu men mina föräldrar hämtar mig om jag mot förmodan är ute sent på kvällen och det är jag evigt tacksam för. Så sent som i förrgår skrek en somalier till mig – som stolt nog var tvungen att tala om vart han kom ifrån – jävla h*ra till mig och spottade vid mina fötter.

      Det här snuddar lite vid ett annat ämne som togs upp här på BB, nämligen att man måste numera lära sina barn självförsvar, alltså att bruka våld. Några menade att vi inte ska lära våra söner att brukar våld men samhället har tagit en vändning där det nu krävs och jag har märkt att läran av våld ökat sitt kapital markant och hur kan man klandra dem?

      Vi har 15 km från ena barnets fritidsaktivitet och 26 km till den andra. Bor man på landet måste man tyvärr skjutsa konstant. Även många kompisar som bor 8-10 km bort (inga bussar). Skolan är bara 6 km bort men hälften av vägen är en tungt trafikerad 80 väg. Inte alla som bor mitt i stan 🙂

      Bor i en förort där en villa kostar 10 mille, bor 99 % svenskar här. Alltid varit en lugn förort, inte hänt något allvarligt här. De senaste åren har dock ungdomar ifrån dåliga områden börjat komma hit och råna skolbarn, det har varit skjutningar och grova våldsbrott. Vi som bor här har betalat dyrt för att slippa bo bland sånt pack men vad gör det när de kommer hit?
      Här har andelen mopedbilar ökat dramatiskt senaste åren eftersom ingen vill att deras ungdomar ska röra sig ute på kvällarna.

      Otroligt sorgligt att föräldrar I dåliga förorter inte har någon koll på sina söner som terroriserar skötsamma svenskar.

        Euw, vilken människosyn och otrolig oförmåga till analys.

          ???

            Läs mellan raderna.

              Ska inte behövas!!

        Är uppvuxen i ett likadant område. På min tid var det lugnt, idag händer all möjlig skit där.

        Era små lamm till ungdomar uppväxta i era ängsliga 10-miljonersvillor köper ju ofta narkotika till sina Fina Fester vilket ofta förutsätter ett visst samröre med det klientel ni försökt köpa er fria från. Vakna för fan!

        Fast 10 miljoner kostar många villor för vi bor – jag har aldrig tänkt att det är ett ”fint område”….du får nog gå upp lite i budget om du ska tro dig bo i ett fint område?

          Eller hur 10 mille är ju random villaförort till Stockholm? Här kostar husen också det, är inget extravagant eller lyxigt.

      Det här är en grej bara i Sverige, där det finns ett krav på föräldrar att vara coola och laid back och låta barn ge sig ut ensamma från låg ålder.

      Från 1995 bodde jag i Italien, Österrike och Schweiz i perioder och föräldrar skjutsade barnen överallt där, redan då. Anses helt normalt att göra så. I Sverige däremot ska det polemiseras för ungarna ska ju ”lära sig”.

      Vi som inte har körkort och bil låter ju våra barn röra sig tämligen fritt. Har hänt EN grej på 20 år (och den gick bra den med som tur var).

      Så jag förstår att man tänker så men det är samtidigt lite överdrivet. Vi bor till och med i ett sk utsatt område, ändå har mina barn klarat sig utmärkt utan att skjutsas överallt.

      På min hemort går eller cyklar nog majoriteten barn till skolan. Aldrig hört talas om att det förekommer brott emot skolbarn där.

    Vilken är er favorit i eurovision?

      Italien, Norge och Ukraina!

      Finland!

      Frankrike, Nederländerna och Norge tror jag. Litauens låt har börjat sätta sig, hoppas på en cool show där.

      Har inte gett alla låtar lika mycket tid och har inte heller sett några liveframträdanden än så favoriter kan komma att ändras ?

      Serbiens performance- akt är grym och annorlunda. Av låtarna Litauen och Frankrike.

      Har endast hört Norge, Sverige och Finland. Placerar dem i den ordningen också enligt hur bra de är.
      1. Norge
      2. Sverige
      3. Finland
      Ukraina ligger väl dock bra till för att vinna, är mer än okej med det oavsett hur deras låt låter!

        And before that wolf eats my grandma
        Give that wolf a banana

      Har ej hört. Hur står sig Sveriges bidrag? Fortfarande kränkt över att Alvaro inte gick till final. ?

      Sverige

      Låten både berörande och grymt bra.

      Storbritannien ❤️

    Handlar snarare bara om att folk blivit mer rädda

      Woops. Skulle till kommentar ovan

      Och vad kan det bero på, -tror du?
      Sverige har verkligen blivit lugnare de senaste åren pga omständigheter under tiden du legat under en stor sten ute i vildmarken.. ?‍♀️

    LST-test (logik)

    Hur mycket går de egentligen på resultatet av ett sånt? Detta var första steget innan intervju 1, ett personlighetstest och så LST.

      De brukar ha nån sorts miniminivå man måste klara av för att gå vidare. Men poängen brukar vara man måste klara den, därefter har det inte så stor betydelse.

      Fel, hos är vägen den 60% och personlighetstestet 40%.

    Har nu lyssnat på Bingo och Katrins bråk angående hans diagnos och hur det påverkar föräldraskapet.

    Bingo och Julia har ju planerat att skaffa 1-2 barn tillsammans.
    Är det verkligen så smart då han knappt klarar av att rodda de har han redan har?

      Nej det verkar som en dålig idé. Julia verkar väldigt rörig så vem ska vara den ansvarsfulla? Antar det blir Katrin ?

        Hahahahahaha

        Otroligt rörig, nånting känns så off med henne ? och de 2 tillsammans .. förstår Katrin blir orolig.

          Katrin är ju bara vidrig iof. Tror hon är avundsjuk eftersom hon är singel och en liten grå mus bredvid Julia.

            När du får barn kommer du förstå

              Om, inte när.

            Grå mus mot en sönderoperarerad fd Dubai-eskort som knappt har några riktiga gener kvar någonstans ??

        Ja, verkligen. Förstår inte riktigt hur de tänker, alls ?

      Men vem är du/ni att ens diskutera någon annans blivande föräldraskap?! För helvete ?

    Ni med äldre föräldrar som blivit dementa, men som fortfarande bor hemma (med hemtjänst). Hur tänker ni om framtiden? När går det inte längre, när blir ett demensboende det enda rimliga alternativet? Hur genomför man processen, rent praktiskt? Hur går tankarna om att behålla huset? Väntar ni med att sälja tills föräldrarna gått bort?

      Det går inte längre när det inte längre funkar trots hemtjänst och om personen går med på att flytta till boende. Sälja nåns bostad kan man bara göra om man har fullmakt eller liknade som ger en rätt att göra det.

      Försök få in personen på ett hem så snart som möjligt. Kan bli väldigt farligt att bo själv som dement och gammal. Demensboende är det rimliga så de inte kan ”rymma” så lätt och så vet du att de är omhändertagna. Visst kan du ha personen boende hos dig men kan bli svårt att sköta ditt jobb då.

      Hoppas ni redan skrivit papper på vem som ska ta hand om finanserna eftersom en redan dement person inte kan skiva en fullmakt

        Min mamma blev dement och kom efter tre år inn på boende. Jag hoppas i framtiden att man själv får välja att avsluta sitt liv med svår sjukdom. Aldrig jag skulle vilja vara på ett boende. Såklart bra det finns. Men jag vill inte sitta i flera år och vara så borta som många blir.

        Håller med till hundra procent. Säkerställ fullmakt snarast. Även om den inte behöver användas än så är det bättre att ha det klart. Vi sålde huset åt vår mamma i samband med att hon flyttade in på demensboende.

          En dement person kan sällan upprätta en giltig fullmakt såvida det inte är väldigt mild sjukdom. En sådan måste vara upprättad tidigare.

      Min mormor bor i hyresrätt. Hon börjar bli dement, men framförallt så har hon dödsångest. Hon ringer min mamma nästan varje morgon, säger att hon kommer dö.
      Innan hon flyttade till lägenhet, så bodde hon i en lägenhet tillsammans med min morbror så han renoverade den och bor kvar där så där kan jag inte uttala mig riktigt 🙂
      Det enda rimliga alternativet för min mormor just nu är ju att hamna på boende, då jag tror hon är deprimerad också.
      Sen är det ju andra omständigheter som avgör att hon kommer få en plats på ett boende, vilket redan är godkänt från biståndshandläggare.

      Hej! Jag är ingen anhörig men jag är specialistutbildad uska i demens och jobbat många år inom hemtjänst där jag möter många personer med demens och deras anhöriga. Ofta när ett särskilt boende blir det enda alternativet handlar det om att det börjar bli farligt för personen att bo hemma, t ex risk att personen går ut och sen inte hittar hem igen eller att personen kan skada sig i hemmet, t ex ramla och inte förstå hur larmknappen fungerar. Sedan kan det också handla om att en person med demens blir så pass orolig att hemtjänstbesöken inte kan ge den tryggheten/tillsynen som personen behöver.

      Mina erfarenheter är att anhöriga behåller huset/lägenheten ett tag (typ 6 mån- 1 år) men att de sedan säljer när personen har bott ett tag på det särskilda boendet. Ofta brukar personen med demens faktiskt förstå att man behöver sälja (även om det såklart är sorligt).

      Jag hoppas jag kunde ge lite svar 🙂

      Jobbar som biståndshandläggare och beviljar alltså hemtjänst och vård-och omsorgsboende. Får ofta frågan från anhöriga till personer med demens att när ska vi söka boende. Det finns inget rätt svar när det är dags, generellt så blir man beviljad vård-och omsorgsboende när man inte längre har en skälig levnadsnivå i hemmet, trots hjälp från hemtjänst. Dementa behöver inte alltid ha ett stort omvårdnadsbehov för att det inte ska fungera i hemmet, det handlar mycket om trygghet och huruvida personen klarar att vara ensam under den tiden hemtjänsten inte är där. Det är alltid den enskilde som måste ansöka, såvida ni inte har en framtidsfullmakt som är påskriven innan debuten av demensen, då kan vi ta en ansökan från anhöriga utan att den enskilde är med på ansökan.

        Jag vill dock minnas att det var jag som tog kontakt med kommunen och hade dialog med en biståndshandläggare som därefter bokade möte hemma hos min mamma med mamma samt mig och min bror. Biståndshandläggaren var fantastisk i dialogen med mamma där hon mer eller mindre fick mamma att förstå att det bästa för mamma skulle vara ett särskilt boende. Det var såklart mamma som signerade. Men utan mitt initiativ eller biståndshandläggarens approach har jag väldigt svårt att se att mamma skulle kontakta kommunen och vara den som själv ansökte.

          Såklart behöver inte den enskilde själv vara den som kontaktar kommunen och sätter igång det. Men är den enskilde helt emot och uttrycker att den absolut inte vill flytta, är det svårt att tvinga en person in på ett boende, det är ju ingen tvångsinsats! Men det är jättebra med anhöriga som tar kontakt och ofta har pratat med sina föräldrar tidigare 🙂

            Ja, precis. Det var därför det var så tacksamt för oss med den fantastiska insatsen/approachen av biståndshandläggaren i dialogen med mamma. Hur hon liksom lirkade och ”mötte” mamma i mammas verklighet typ. Insåg inte då hur tacksam vi skulle vara. Precis som du skriver; tänk om hon hade vägrat.

      Hej! Jag är ingen anhörig men jag är specialistutbildad uska i demens och jobbat många år inom hemtjänst där jag möter många personer med demens och deras anhöriga. Ofta när ett särskilt boende blir det enda alternativet handlar det om att det börjar bli farligt för personen att bo hemma, t ex risk att personen går ut och sen inte hittar hem igen eller att personen kan skada sig i hemmet, t ex ramla och inte förstå hur larmknappen fungerar. Sedan kan det också handla om att en person med demens blir så pass orolig att hemtjänstbesöken inte kan ge den tryggheten/tillsynen som personen behöver.

      Mina erfarenheter är att anhöriga behåller huset/lägenheten ett tag (typ 6 mån- 1 år) men att de sedan säljer när personen har bott ett tag på det särskilda boendet. Ofta brukar personen med demens faktiskt förstå att man behöver sälja (även om det såklart är sorligt).

      Jag hoppas jag kunde ge lite svar!

      Jag jobbar som ssk på ett boende för patienter med demensdiagnos. Hur du praktiskt går tillväga är att kontakta kommunen och en biståndsbedömare. Det är dom som beviljar en plats på boende. När det är dags kan exempelvis vara om din förälder behöver mer hjälp än vad som är hemtjänstens maxbesök eller att hemsituationen blir ohållbar. Ett tips är att redan nu kolla vilka boende som finns och hur köläget ser ut.
      Skulle det bli akut finns korttidsboende i kommunen där den äldre kan bo i väntan på plats.

      Demenssjukdom är oftast påfrestande för familjen som tar hand om den demenssjuke. Det finns lokala stödföreningar för närstående. Kommunen kan också ha anhörigstöd, så du vet att du också har rätt till stöd!

      Personligen skulle jag ta hem mamma till mig.
      Har arbetat på demensboende och det är inte en situation jag accepterar för mamma. Jag vill ha henne hemma, vi kan turas om och även ha en person på deltid typ au pair.

      Svärföräldrarna hade full vård hemma (vårdpersonal från Polen), men det blev allt svårare att hitta bra personal pga. Corona. För svärmor var det bästa lösningen så länge det gick – hon var rätt trygg hemma och hade stark oro i främmande miljöer. Men svärfar (mindre dement) mår bra på hemmet nu, han är blind och behöver folk som talar hans språk.
      I efterhand önskar jag att de hade hittat ett bra boende långt tidigare, med möjlighet att anpassa gradvis – då hade ju miljön redan varit bekant för svärmor.
      Första hemmet hon hamnade på (innan hemvården) gav henne så starka mediciner att hon nästan tappade talförmågan – och hon hade så mycket av sin härliga personlighet kvar trots sin demens. Var uppmärksam och kritisk!

      Kan de anförtro dig en fullmakt? Det har mina föräldrar gjort, utan att vara dementa.

      Så mycket för förlorat utan fullmakt.

      Tråkigt att höra! Min mamma fick alzheimers med tidig debut så hon var väldigt pigg fysiskt och slutade med att polisen ringde när dom hade hittat henne barfota ute mitt i vintern på natten och då fick vi beviljat boende omgående vilket var det bästa i vår situation. Vi skrev en fullmakt tidigt i sjukdomsfasen och för oss funkade det eftersom att vi alla i familjen var överens och underlättade all myndighetskontakt.
      Tycker ni anhöriga att huset ska säljas – så sälj. Det är en anhörig-sjukdom och det underlättar bara för er i längden. Din mamma kanske blir ledsen för stunden men nästa kan hon ha glömt att ni sålt huset och pratar fina minnen där istället ❤️

    Har någon något Amsterdam-tips? ? ska dit med min bästis i maj. Vi är 30 och ska bo väldigt centralt. Alla tips är uppskattade!

      Door 74 är en cocktailbar. Utifrån är det typ som en hemlig dörr. Tror ni måste boka bord

      Body worlds museet!

      Keukenhof ?

      Käka spacecake

        Påminner mig om när Hey Baberiba gjorde När & Fjärran och Maud Olofsson var i Amsterdam och åt ”späjs cookie”.

      Åk kanalbåt, turistigt javisst men tyckte det var mysigt ?

      Bara att slå sig ned på Rembrandsplein med mat eller fika är OSLAGBART! Att kunna njuta av allt folk, solen, tulpaner, olika språk, dofterna av mat etc. Jag längtar alltid till Amsterdam!

      Vill man se de Wallen på kvällstid så är det givetvis en upplevelse utöver det vanliga svenska. Jag har gjort det och förfasades inte av drogerna men av den sorgliga synen av alla tjejer i fönster. Det kändes så otroligt ovärdigt men mina nederländska kompisar är rätt avtrubbade.

      Rijksmuseum ??

      Lord in the attic museet! Om ni stöter på ett torg med typ tivoligrejer så tipsar jag om att INTE åka nånting. Såg en läskig olycka när jag var där :/

      http://www.mosselengin.nl/

      Mkt bra o kul restaurang. Musslor och gin. Allt man vill ha<33 de har också en egen majonnäs med smak av gin som man får till. I en fin liten tub som ser typ exakt ut som Kalles kaviar, heh.

      Jag bor här sedan många år och maj är en underbar månad att hälsa på!
      Promenera runt i Jordaan och 9 straatjes. De polo är också otroligt mysigt. Ät glass på Massimo, ha picknick i Vondelpark eller sarphatipark. Ät ditt livs godaste stek på Loetjes om du äter kött, annars är vegan junk food bar riktigt bra. Happy happy joy joy är jättemysigt och har god asiatisk typ tapas. Bakers and roasters eller dignitas för godaste brunchen i stan.
      De roligaste barerna är på gaygatan – regulieerdswardstraat. Nyx är en hetsig men sjukt kul klubb för dans med underbar pop musik. Marktkantine om ni gillar mer techno och house. Wondr museum om du är en instagrambrud som vill ha roligt content.

    Ni som går på p-piller…vilka går ni på? Vad är eran erfarenhet av dem/andra ni gått på? Biverkningar?☺️

      Åt celeste i måååånga år utan biverkningar.

      Önskar någon sa till mig när jag var yngre att inte gå på p piller. Lär känna dig kropp, din cycle, och använd natural cycles termometer på morgonen och fyll i i deras app. Helt klart bäst att vara naturlig och känna sin kropp.

        Nej inte för alla, det är tex (hormoner alltså) enda behandlingen för endometrios. Sen om det funkar per person är en annan femma. Men det är inte alltid bäst att vara ”naturlig”.

        Natural cycles och liknande är inte tillräckligt säkert om man absolut inte vill ha barn!

        P-pillar är ett preventivmedel, Natural Cycle är inte det.

        Kul jag hade kunnat ha med att spendera flera år med att försöka ”lära känna min kropp” med en app… Har aldrig använt hormonella p-metoder (först avhållsamhet/ointresse för sex, sedan kondom, sedan kopparspiral) och min cykel har alltid varierat mellan typ 28 dagar och ett halvår.

      Äter Amorest och åt tidigare Cilest28. Amorest påstås vara en generisk kopia, men har aldrig funkat lika bra. Har stått ut i flera år men ska äntligen byta denna månad. Hoppas på bättre. Har hört gott om Prionelle, ska fråga om dem tror jag. Har mellanblödningar ofta, kan inte skjuta upp mensen. I övrigt funkar det bra tror jag, men jag pallar inte dessa mellanblödningar hela tiden.

      Jag har gått på Neovletta, Mini-Pe och nu Slinda. Jag har haft tur och inte fått biverkningar av nån av dom ?

      Neovletta 28. Ätit dem i 14 år oavbrutet, aldrig haft biverkningar. Möjligtvis att jag var lite känslig i början 2-3 månader, men det går ju över.

      Alla hormoner ger mig depression tyvärr. Till och med lågdosspiral sänkte mitt humör.

      Jag har Yasmin, är inne på mitt 12 år ish (är 27). Har aldrig haft något annat märke men har också varit supernöjd! Inga biverkningar (vad jag känt av/påverkats av) och har då också haft hormonspiral senaste 5 åren samtidigt (har endometrios så bör ej ha mens).

      Cerazette inga biverkningar, ingen smärta från ägglossning och mens som innan. Ingen mens. Ibland mindre mellanblödningar/flytningar.
      Ätit i typ 20 år.

        Är dock ett minipiller och inte ett p-piller ?

      Äter yasmin (kombinerade p-piller) och det håller min hy fri från finnar och jag har ingen mensvärk och mindre blödning. Inte noterat några direkta biverkningar.

      Jag är 40 år och aldrig ätit ett enda p-piller i hela mitt liv. Jag har aldrig använt något annat preventinmedel heller. Skulle aldrig kunna mixtra med min kropp på det viset. Det är männen som får mixtra med sina kroppar som isåfall. Jag har alltid kört med att männen får ”spruta utanför” när det är osäkra perioder, och ”spruta i” när det är säkra perioder. Och med tanke på att jag bara har blivit gravid 1 enda gång på 40 år så har det ju funkat väldigt bra.

      P-plåster för många år sedan, vet inte om det finns längre? Sedan cerazette i många år. Har aldrig upplevt hemska biverkningar som vissa vänner som fått brutal akne, gått upp massor i vikt, blivit deprimerade osv… Men tror jag fick små biverkningar som jag vande mig vid under åren. Trodde min sexlust var allmänt låg t.ex. men slutade med pillerna för snart 2 år sedan och märkte mycket bättre sexlust, mindre ångest överlag och kände mig liksom mer som mig själv. Kommer aldrig används några hormonella medel igen efter att ha läst på.

    Obehagligt hur många som försvarar myndighetshaverit. Ett dysfunktionellt samhälle är inget att uppmuntra.

    Är det rimligt att samhällsfunktioner kollapsar för att många vill resa samtidigt? Ska inte samhället klara av påfrestningar och vara förberedda på kriser? Hur blir det i händelse av krig, är det också befolkningens ansvar och ingenting som myndigheter kunde förutse?

    ”Folk måste ta eget ansvar”. Det kommer alltid finnas ansvarslösa och slarviga människor. Systemet ska klara av det. De mänskliga rättigheterna gäller ALLA.

    Det är faktiskt en mänsklig rättighet att kunna lämna landet, och ni som försvarar de lamslagna politikerna och förespråkar denna elitistiska människosyn borde skämmas. Ni är skadliga för samhället.

      Det allra viktigaste för politikerna är att 1) ta makten, och 2) behålla makten. Allt annat är sekundärt.

        Och sen har vi de nyttiga idioterna som hejar på när politikerna inte tar sitt ansvar.

        Ja precis så dom får sina feta löner. Undrar om detta går igenom för min förra kommentar försvann? jobbigt när man skrivit en och sedan bara poff borta.

      Kan ha fel men måste typ ha varit en eller två personer som trollade? Kan inte tänka mig många svenskar tycker det är rimligt med över ett halvårs väntetid för pass eller id kort. Vi betalar ju ändå skatt de flesta av oss.

        Men om alla klumpar ihop sig och ska ha pass samtidigt så blir det ju dåligt om tider. Eller ska passexpeditionerna vara öppna dygnet runt för att segtänkarna kommer på Ujsan mitt pass har gått ut.
        Lite framförhållning får man ju ha själv.
        Inget synd om de som står där när resebiljetterna är bokade och passet utgånget.

          Sen när blev Sverige ett land där man behöver boka passtid ett år i förväg? Annars är man en ”segtänkare”?

          Vad är nästa steg, boka läkartid flera år i förväg annars får man skylla sig själv? Farlig retorik.

            Javisst. Sen bokar du uppkörning till barnen när de är fyra. Man är väl ändå en ansvarsfull människa med framförhållning?

            Dock lite skillnad på om man är sjuk eller behöver ett pass.

            Det där med läkartider stämmer ju typ. Det finns en anledning till att min vårdcentral kallas för cykelverkstan ?

              Haha tänkte precis samma ?

            Sen det har varit pandemi i två år kanske?

              Har polisen meddelat medborgarna att det är ett år i förväg som gäller för att vara på den säkra sidan? Nej, de har istället bett oss att vänta. Både februari 2020 och mars 2021 var det uppmaningarna vi fick av polisen.

              Men du menar alltså att man inte ska lita på vad myndigheterna säger?

              Senast i juni i fjol: Vänta med passansökan om du inte ska resa i sommar

              Men det skulle man ha tolkat som att det är ett års framförhållning som gäller?

              https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2021/juni/vanta-med-passansokan-om-du-inte-ska-resa-i-sommar/

                Det gällde just för sommaren 2021.

                  Eh…? Exakt, det gällde just för våren och sommaren 2021. Vad kan vi dra för slutsats av det vintern och våren 2022 tycket du?

                  Vill du bo i en bananrepublik eller varför försöker du rättfärdiga att Sverige inte längre lever upp till den grundläggande rörelsefriheten? Som vi har tack vare att vi är just ett i-land?

                    Försöker inte rättfärdiga någonting. Bara ge informarion kring pass.

                      Tyvärr är din ”information” vilseledande och fokusförflyttande.

                      Få se nu. Om polisen sommaren 2021 går ut med information om att de som inte ska resa just då bör vänta med passansökan och vi vintern/våren 2021-2022 har över 6 månaders kötid- vad drar vi för slutsats av det?

          Hade kunnat köpa ditt argument om det rört sig om några veckor eller tom 1-3 månaders kötid pga en icke förutsägbar kris. Men om det rör sig om över ett halvårs kö under längre period är tre månader efter 2 år av covid handlar det ju helt klart om ett systemiskt fel. Och som personen ovan skriver, vad säger det om vår beredskap. Nää, det är riktigt dåligt.

            Felet är väl snarare att alla vill skaffa nytt pass samtidigt, inte systemet. Ni har ju haft två år på er att skaffa nytt pass utan väntetid, för jag har svårt att tänka mig att allas pass gått ut exakt samtidigt. Men lättare att skylla på andra än att ta eget ansvar såklart.

              Vad menar du ”eget ansvar” här?

              Det är ju myndigheternas ansvar att se till att det inte blir såhär. Det är en grundläggande rättighet och basal samhällsservice som ska fungera trots påfrestningar.

                Hahaha?! Myndigheternas ansvar att en vuxen människa inte förnyat sitt pass i god tid!? Skrämmande på riktigt… ska myndigheterna se till att du handlar mat, försäkring! De är väl ditt vuxna ansvar

                  Dags att läsa på lite om demokratiska rättigheter ser jag. Passförnyelse är en samhällsservice som ska fungera smidigt och snabbt. Svarta marknaden och upp till ett års väntetid är HELT oacceptabelt.

                  Men det är som att du verkligen inte vill fatta att alla som behöver förnya sina pass inom sex månader från och med nu inte lider av dålig framförhållning. Systemet har ju helt kapsejsat, hur kan du inte se det….? Pass är bara giltiga i fem år, om du ska resa någonstans inom 12 månader där de kräver sex månaders giltighetstid är du alltså rökt. Hur menar du att en framförhållning på 14 månader är rimlig…?

                  Skrämmande att du tror att det är ”ditt vuxna ansvar” att förnya pass flera år innan det går ut trots att myndigheterna ber oss att vänta.

                  Hur fan är man funtad om man förespråkar ett sådant samhälle?

            Urdåligt. Inte ok!

          Ja eller hur? Om ditt pass går ut inom 6 månader sök för nytt då!! Vad är problemet, jo just nu har passet gått ut för 1 år sen och nu ska alla resa för pandemin är slut. Vems fel är det?! Ditt eget, nej vi skyller på politiker hahaha så jäkla ointelligent och oansvarigt….

            Är detta komplicerad ironi eller är du helt bakom flötet?

            Problemet är just det – att folks pass går ut inom 6 månader och de söker nytt – men det FINNS INGA TIDER. Det enda som är ointelligent är att heja på denna skrämmande utveckling. Myndighetstjänster säljs på svarta marknaden som om vi bodde i ett korrupt jävla u-land och du beskyller skattebetalarna.

          Problemet för mig o min familj nu är inte att våra pass har gått ut utan att barnens pass kommer att gå ut i juli. Började försöka hitta tider för kanske en månad sen men finns bara tider för långt fram i tiden som även är typ omöjliga att boka verkar det som. Förmodligen pga av att många behöver nya pass nu i kombination med att en del bokar extremt mkt tider o säljer…

        De kommentarerna som la över ansvaret på befolkningen fick ju många likes. Kanske hänger många ryssar här.

          ???‍♀️

            Vem skulle annars vara så puckad att försvara ett myndighetshaveri?

              Vän av ordning noterar att i exemplet som diskuteras så torde vi kunna vara ganska säkra på att det var svenskar.

                Är du säker? Man får ju grova Sovjet-vibbar av alla som accepterar och försvarar (!) att myndigheterna begränsar folks fria rörlighet.

                  Jag tänker mig att det är någon ansvarig för polisens passavdelning alt deras HR som är härinne och kommenterar?

                    Haha, antagligen. Förtroendet höjs ju inte direkt!

      Jag tror faktiskt att det är Ryssland som ligger bakom. Så att vi inte ska kunna lämna landet. Det är Ryssland som bokar upp alla pass-tiderna. De håller ju på med cyberattacker mot allt annat i Sverige, banker, myndigheter osv. Helt övertygad att det är Ryssland.

        Nej.

        Är det även Ryssland som nu säljer alla tider på Insta tänker du?

        Kan inte bestämma mig för om du skämtar och jag ska lajka din kommentar eller om du är helt seriös…

        Kom ihåg att fälla ut antennen på foliehatten så du får bättre mottagning.

        Du tror inte att det skulle märkas att så många bokade tider inte används? Det är inte ryska hackers, det är svenskar som inte har förnyat sina pass pga pandemin.

      Det har varit varje år, redan innan corona, att folk vaknat för sent att deras pass går ut innan de ska åka på semesterresa i juni/juli och sen blir det skitlånga köer att få passet. Vartenda jäkla år. Därför har jag förnyat mitt pass redan i februari och då har det aldrig varit problem att få tid. Bokade precis tid för nästa februari (första lediga tider här är i slutet av oktober).

        Men är det något du tycker är bra? Att det blir skitlånga köer till passtiderna?

          Läsförståelse, tack.

            Det var en uppriktig motfråga till din kommentar.

              Så du förstår inte vad du läser. Okej.

                Varför sådan attityd?

                Jag förstod din kommentar – du säger att det är såhär varje år och därför bokar du passtid i god tid. Min fråga till dig var om du tycker att det är något som är bra? Att man behöver boka ett år i förväg?

                Men du behöver såklart inte svara om du inte klarar av att hålla en diskussion i god ton.

                  Varför skulle människan tycka det är bra? Hur kan du ens tolka in något i kommentaren som gör den frågan värd att ställa?

                    Får man bara ställa frågor som kommentaren i sig antyder? Spinna vidare på diskussioner går inte för sig?

                      Ja, det normala är att fortsätta diskussionen genom att svara på nåt personen säger, inte gripa saker ut luften…

        Men innan Corona fanns det väl drop in-tider? Varför kan man inte kan börja med det igen för att det ska lugna ner sig, blir ju helt galet nu när folk börjar sälja passtider..

      Problemet är ju att vi haft pandemi de senaste åren och blivit ombedda att undvika alla situationer där det är folksamlingar. På vår polisstation är receptionen liten och det är alltid mycket folk som trängs. Även innan pandemin ogillade jag att vara där pga mängder av folk, barn som trängdes, hostade och snörvlande. Inte en chans att jag hade gått dit mitt under någon av vågorna. Nu är det 8 månader kö ?

      Vad är riktlinjerna då för hur lång väntetiden max ska vara? Om det inte finns några riktlinjer vem ska hållas ansvarig?

      Några punkter gällande pass.
      Ett giltigt pass är alltid bra att ha, pandemi eller ej eftersom det är den säkraste värdehabdling vi har. Hade man förnyat det under pandemin hade passet fortfarande varit giltigt i 3-4 år till.

      Polisens bokningssystem utveklsdes för att klara några tusen besökare åt gången och det är inte ”bara” att fixa så det från ena dagen till den andra klarar 5 gånger så mycket när passhandläggare samtidigt arbetar i det systemet under arbetsdagen.

      Om alla som ska boka tid för pass hade bokat 4-6 veckor innan sitt avfärds datum så hade förmodligen fler av dem som ska åka någonstans nu på våren fått sitt pass samtidigt som dem som reser till hösten hade haft sina tider.

      Det finns inte dropp in eftersom det finns en stor risk att arbetsmiljön försämras och öka risken för slarvfel och sjukskrivningar. Det är otroligt viktigt att rättssäkerheten är hög vid passhanteringen det får inte bli fel. Enskilda passhandläggare kan vid stora fel dömmas för tjänstefel och få betala böter på flera tusen kronor.

      Det kommer släppas fler tider och man kommer hålla öppet vissa helger och kvällar samtidigt som man arbetar för att förhindra så ”bottar” bokar upp tiderna. Det rekryteras äver personal men utbildning och säkerhetsprövning tar tid. Alla är inte lämpliga att arbeta med detta.

        Som sagt; alla medborgare är inte perfekta och förutseende men systemet ska klara av det eftersom de grundläggande rättigheterna gäller ALLA. Det är ett bristfälligt system och polisen kan inte avsäga sig sitt ansvar med att hänvisa till bristande resurser.

          Vilken myndighet eller företag är rustade för att från ena dagen till den andra kunna tillgodose ett helt lands befolknings behov samtidigt?

          Polisen hade säkerligen kunnat anställa och utbilda personal, köpa in fler passstationer och utökat öppettiderna för ett år sedan men vem ska betala det? Vill verkligen skattebetalare stå för den extra kostnaden av utrustning och personal OM hela sverige vill skaffa pass exakt samtidigt i framtiden?

          Polisen har gått ut med information redan under 2021 om att det kunde bli såhär.
          Nej ingen är perfekt varken individer eller myndigheter och då krävs det en gnutta förståelse från båda håll.

            Ena dagen till den andra? Vi har haft en pandemi i två år. Inte svårt att lista ut att folk vill resa efter det.

            Man hade kunnat:

            – öka giltighetstiden
            – ordna ett system där folk inte kan köpa upp tider för att sälja på svarta marknaden, med tex personnummer.

            Detta är bara två idéer som kom upp nu. Om polisen hade funderat på detta i två år hade de säkert kommer på fler.

            Det är helt absurt att du försvarar att myndigheterna begränsar befolkningens fria rörlighet. Lever vi i Sovjet eller Sverige?

              Självklart men ingen visste exakt när pandemin skulle ta slut, varken individer eller myndigheter. Så vem ska betala för alla extra resurser i väntan på att dessa ska användas?

              Nej man kan inte bara förlänga giltighetstiden på ett pass. Ett pass håller en så pass hög säkerhetsklass att det är inte möjligt och att ändra dessa bestämmelser och samtidigt se till att det sker på ett rättssäkert sätt gör man inte i en handvänning.

              Systemet håller på att ändras men som sagt är det inte helt lätt då det måste vara tillgängligt för alla. Även för personer som inte har ett svenskt personnummer.

              Myndigheten utför flera åtgärder med rekryteringar, utökar öppettiderna på vardagar och det ska hållas extra öppet på helger. Man gär om bokningssystemet.

                Alla har vetat ATT pandemin kommer ta slut. Att polisen skulle vara förberedda på det är verkligen inte för mycket begärt.

                  Vem ska betala alla resurser som då skulle legat vilande senaste året?
                  Om nu ALLA enligt dig vetat att pandemin kommer ta slut varför har då inte fler bokat en passtid innan?

                  Men vem ska betala för de extra resurserna fram tills att de ska användas?

                  Om nu enligt dig ALLA har vetat att pandemin kommer ta slut varför har då inte fler bokat tid med bättre framförhållning ?

                    Fram till att de ska användas? De bör naturligtvis ha bistått med fler passtider redan 2021 istället för att skjuta problemet framför sig. Istället har de bett befolkningen vänta.

                    Vi hade massvaccinering förra året med målet att återgå till normalitet. I början av 2022 avvecklades pandemilagen. I polisens verksamhetsplan för 2022 räknade de med en kraftig ökning av antalet passansökningar.

                    Men du tycker inte att polisen bör ha någon som helst omvärldsbevakning? Eller jobba enligt sin egen verksamhetsplan?

                    För att polisen har bett befolkningen att vänta med passförnyelse!!!

                      4 April 2021gick man ut och medelade att passköerna förväntades bli långa och att det kommer påverka väntetiden på pass. Man uppmamade även allmänheten att vara ute i god tid med sina passansökningar.

                      Länk? I mars 2021 säger Karin Yngvarsson att ”Ska du inte ut och resa i närtid eller under 2021 kan du vänta med din ansökan eller undvika högsäsong”

                      https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2021/mars/sok-pass-och-id-kort-i-god-tid/

                    Beredskap och planering är nyckelorden. Inte betala för resurser ”I väntan på att de ska anvöndas.”

                      Om ” ☀️ ☀️ ☀️” jobbar på polisen med det tankesättet så förklarar det ett och annat.

                      Men för att hålla en ”beredakap” måste mer personal anställas och utbildas eller hur? Det kostar pengar köper man in fler passtationer kostar det också pengar eller hur?Dessa resurser kommer ju inte att användas förutom vid dessa extrem fall så vem ska betala för dessa resursernär dem inte används?

                      Googla på beredskap och planering och vad det innebär.

                      Nu har ju polisen haft återkommande problem med passhanteringen. Vi har passköande år efter år.

                      Detta är ett systemfel. Går dock att åtgärda på flera sätt, exempelvis genom att förlänga giltighetstiden till 10 år som det var förr.

            Du påstår att ”Polisen har gått ut med information redan under 2021 om att det kunde bli såhär.”

            I slutet av februari 2020 gav Polisen följande råd: ”Du som inte behöver något nytt pass just nu ber vi er att vänta till hösten med att förnya sitt.”

            I mars 2021 lät det såhär: ”Ska du inte ut och resa i närtid eller under 2021 kan du vänta med din ansökan eller undvika högsäsong.” (samtidigt som de manade att vara ute i god tid)

            Så var exakt har polisen gått ut med att det kunde bli såhär, dvs att man får vänta upp till ett år på passtid men att man annars får köpa på svarta marknaden? De har ju snarare bett folk VÄNTAT med att förnya passet. Håll dig gärna till fakta när du försvarar haveriet.

              4 April 2021 Man varnar för att passköerna kommer bli långa efter pandemin och man rekomenderas att vara ute i god tid med att boka sin passtid.

                Det låter väldigt märkligt eftersom man i mars 2021 bad folk som inte skulle resa under 2021 att vänta med sin ansökan.

                  Läste nyss artikeln igen då jag googlade fram den.

                    Februari 2020: ”Du som inte behöver något nytt pass just nu ber vi er att vänta till hösten med att förnya sitt.”

                    Mars 2021: ”Ska du inte ut och resa i närtid eller under 2021 kan du vänta med din ansökan eller undvika högsäsong, säger Karin Yngvarsson.”

                    Juni 2021: ”Vänta med passansökan om du inte ska resa i sommar”

                    I polisens egen verksamhetsplan för 2022 räknade de med en kraftig ökning av antalet passansökningar. Pandemirestriktionerna avvecklades i början av 2022 pga massvaccineringen året innan. Men du menar alltså att de varken hade kunnat förutspå eller förhindra detta kaos?

                    Och senast i juni 2021 lät det såhär:

                    ”Vänta med passansökan om du inte ska resa i sommar”

                    https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2021/juni/vanta-med-passansokan-om-du-inte-ska-resa-i-sommar/

                      Sommaren 2021 ja.

                      Ja? Sommaren 2021 ja. Och mars 2021. Vad var nu din poäng?

                      Du är värdelös på att rädda polisens ansikte så att du vet.

                      Alla normalbegåvade inser att ni har skjutit på problemet i flera år för att köpa tid. Gång på gång uppmanas befolkningen att ”vänta”. Era egna rapporter varnar för långa väntetider och i och med vaccineringen förra året hade vi räknat med att återgå till det normala i år.

                      Men ändå sitter vi här, i territoriell husarrest. Pga polisens eget agerande.

                      Min poäng är att man gått ut med att när pandemin är slut kan det bli långa köer (pandemin hade vad jag vet inget slutdatum då) och att man skulle vara ute i god tid.
                      Skulle man inte ut och resa just under sommaren 2021 rekomenderades man vänta. Men man kunde ha förnyat sitt pass under hösten/vintern.

                      Fast de som bokade tider i vintras får ju fortfarande vänta oacceptabelt lång tid ?

                      Polisen visste mycket väl om att det förväntas bli långa passköer samt att samhället planerades att öppna upp 2022.

      Alltså jag tycker absolut inte att det är bra men det är ju uppenbart att Sverige haft tillräcklig kapacitet för att hantera pass löpande tidigare och jag tycker det är orimligt att förvänta sig att det ska finnas oändligt med tider även om en jättestor del av befolkningen skjutit upp förnyelsen och nu ska göra det samtidigt. Blir egentligen lite samma argument som att man inte ska bunkra ex Alvedon – dvs det finns tillräckligt med medicin för alla men inte om alla köper en årsförbrukning samtidigt.

      Dessutom är det ju anställda hos polisen som hanterar passfrågor och det är ju inte så att den personalen finns i obegränsad omfattning. Så ja jag tycker det är lite eget ansvar, iaf för dem som har ett flera år gammalt pass och nu har kommit på idén att förnya det.

        Kritiken gäller inte att det inte finns ”oändligt med tider”, utan att man får vänta upp till ett år på en passtid.

          Och vad beror det på då? Jo folk väntar till sista minuten och försöker få en tid. När de istället kunnat fixa passen under pandemin.

            Men är 6 månader i förväg verkligen att vänta till ”sista minuten”? Och varför skulle folk fixat pass under pandemin med 1-2 år på giltighetstiden?

            5 år är redan kort tid. Att behöva ordna pass 1-2 år i förväg blir då absurt!

              Ingen säger att de vars pass går ut inom 6 månader är problemet. Det är ju de som har pass som redan har gått ut för upp till två år sedan som skapar problemet, vilket då såklart drabbar dem vars pass går ut till sommaren. Hade majoriteten av befolkningen fixat nytt pass i någorlunda nära anslutning till utgångsdatum på det nuvarande passet så hade det här ju inte varit något problem.

                Är det verkligen INGEN som säger det? Läs kommentarerna! Här är 6 månader i förväg ”i sista minuten” och ”dålig framförhållning”.

                Är du säker på att det är folket som vill förnya pass som är problemet här? Det är inte systemet som är katastrofalt där folk kan köpa upp tider att sälja på svarta marknaden? Det är inte polisen som myndighet som har svårigheter inom sin organisation?

            Fixa passen under pandemin? Ett pass är giltigt i 5 år, menar du folk ska förnya det efter 2 för säkerhets skull? Hur kan det inte finnas tillräckligt med resurser för de vars pass går ut 2022?

          Men om två miljoner människor vill boka pass samtidigt och det faktiskt finns ett begränsat antal tider så är det ju så? Annars kräver man ju oändligt antal tider.

      Endast i Sverige som folk applåderar åt nedmonterad eller försämrad samhällsservice.

      Det är ett skämt!! I vilket annat land som helst hade folk gjort uppror mot regeringen och krävt valuta för sina skattepengar.

      Polisen själva medger ju att väntetiderna är oacceptabla så att vissa dårar försvarar detta är bortom mitt förstånd?

      Detta borde vara en varningssignal till hela befolkningen att samhället är påväg åt helt fel håll. Om man inte kan lämna landet för att man saknar möjlighet att skaffa pass så är det en inskränkning av den frihet som man är berättigad till.

      Ja det är helt sjukt att det är försvarbart.
      Där jag bor finns inga tider alls, detta för att i september ska polisen göra om receptionen så då har polisen stängt ner helt och fram till dess är allt uppbokat. Man hänvisas istället till en annan stad där första lediga tiderna finns i januari 2023. 2023!! Hur kan det vara försvarbart. Polisen visste att 2 miljoner pass hade gått ut under pandemin och har således haft all möjlighet att hantera situationen och redan innan se över sin kapacitet. Istället arbetar man nu mitt i skiten med att hantera det. Hade man nyanställt redan då på visstidstjänster hade det ju inte ens varit ett problem. Typiskt Sverige.
      Ingen kunde heller förutse att tider skulle systematiskt bokas upp och säljas? Om inte polisen kan förutse sånt vems jobb är det då?

      Nu larmar polisen att de fått problem med provisoriska pass och för många beställer ett sådant, ja men tro fan det? Den konsekvensanalysen borde ju också kunnat göras långt tidigare.

      Varför har våra grannländer inte samma problem????

        Fast här i Norge har ett annat problem dykt upp, leverantören av pass och id-kort klarar inte av att leverera som förväntat. Det är en svensk firma som levererar till ett antal länder och som har problem…

          Hahaha. Hoppas norge byter till en kompetent leverantör på studs!

        De har ett fungerande system där.

        ”När vi frågar våra grannländer i Norden och Baltikum om de upplever samma passtrul som vi i Sverige är alla helt oförstående med undantag av möjligtvis Finland som säger att de upplever längre väntetider på 4 till 6 veckor. I Sverige ligger det så vitt vi förstår på 4 till 6 månader!”

        https://www.svd.se/a/1Ob3OG/vantetiderna-for-pass-maste-kortas

    Dom under mig spelar hög musik, ibland så hög så jag känner det om jag har fötterna mot golvet.

    Min katt har vaknat och reagerat några gånger när det är som värst, och det får mig att tänka på deras katter.. Gör så ont i hjärtat att tänka att dom är i lägenheten när musiken är så hög ?
    Eller låter det värre än det är? För ljudet går uppåt eller något? Eftersom jag hör det så väl måste det ju vara jättehögt tänker jag, men dom festar ju och pratar/skriker, så dom hör ju varandra uppenbarligen.

    Tycker bara så synd om katterna som varit där i flera timmar med det, och lär bli väldigt många timmar till? men dom kanske inte har ont av det.

      Katterna bryr sig nog inte den som störs är ju du.

        Katterna bryr sig säkert och blir störda, de har mycket bättre hörsel än människor.

        Skrev jag att jag stördes av det nu?
        Sa att det gör ont i hjärtat när jag tänker på att katter är instängda i en lägenhet med så hög musik. Jag hör musiken var jag än går i min lägenhet, så katterna lär ju höra den var dom än är.
        Men dom ligger kanske högt upp någonstans och känner sig trygga, så kanske bara jag som tänker för mycket på hur djur har det.

          Du har ett stort hjärta där även omtanken om djur får plats ?

            Tack? den kommentaren gjorde mig glad?
            Började känna att de kanske var något fel på mig som kände så för katterna

          Du har ett stort hjärta där omtanken även gäller djur ?

          Skicka in en anmälan till länsstyrelsen om du misstänker att katterna far illa. Anmälan kan skickas anonymt.

            Jag vet inte om katter kan vänja sig vid hög musik, om vissa inte bryr sig eller så. Så vet inte om dom far illa, eller man kan räkna det som tillräckligt för att anmäla. Finna inget annat som får mig att tro att katterna inte har det bra. Och dom skulle kanske förstå att det var jag ändå.
            Men ikväll i perioder var musiken så hög att mina fönster skallrade, även några glas i köket som stod nära varandra ?

              Orkar inte med mer trams nu…jag gillar också katter och ogillar hög musik. Men NEJ, de tar inte skada om decibelnivån inte är skadlig för en människa vilket jag förmodar den inte är. Du har nåt sorts problem och läser in mönskliga eller dina egna känslor i katten.

                Tack för ditt svar 🙂
                Känns skönt att veta att det inte är någon fara för katterna utan att det bara är jag som har problem, så kan jag släppa det och inte behöva tycka synd om dom.
                Känns tryggt och bra inför nästa fest också, det enda viktiga är att katterna har det bra i sitt hem?

              Kontakta hyresvärden. Inte ok att behöva utstå det ljudet.

            Jag skulle tro de på djurskydd har bättre saker för sig än lägga energi på kattägare som spelar hög musik.

      Kan du inte säga till grannen att sänka volymen? Eller ta kontakt med värden om du inte vågar säga själv?

        Vill inte bli ovän, få dålig stämning eller något? och klagar jag till värden så förstår dom att det är jag.

          Typiskt svenskt, ni vågar ju aldrig nånting. När jag blivit störd av mina grannar, har jag gått och sagt till dom. En gång var jag tvungen att ringa upprepade gånger till värden då personen inte slutade störa. Det visade sig sen att personen ifråga bodde olovligen i lägenheten och kastades ut direkt när detta upptäcktes. Så jag skiter fullständigt i vad mina grannnar tänker om mig, jag har rätt att få vara i fred i mitt hem.

          Tycker synd om dina djur, det är din uppgift att ta hand om dom och skydda dom även om det innebär att du måste gå utanför din comfort zone.

            Vad skönt och bra att du vågar och står på dig. Härligt att inte vara typsikt svensk 🙂

            Varför är det synd om mina djur?
            Min katt vaknade några gånger men somnade om igen, hon låg och sov hela kvällen nästan. Började tänka på deras katter just för att musiken fick min katt att vakna, men min katt var inte rädd, orolig eller någonting.
            Det är väl deras djur det är riktigt synd om som var instängda i den lägenheten med så hög musik, massa människor som skrek och så?

      OT på din kommentar. Jag hade en granne i England, han bodde över mig och var arbetslös och spelade tung hiphop med mkt bas varje dag hela dagen (och kvällen), grannen som bodde under mig kom en dag och knackade på hos mig och bad mig drar ner musiken ?

        Det är helt sjukt hur det kan höras! ?
        Sa du till han som bodde över dig eller fann du dig bara i det?

        Förra lägenheten jag bodde i så bodde jag på andra våningen, trodde den ovanför mig hade sina barnbarn på besök för hörde barn som sprang, hoppade och skrek. Men nope, en barnfamilj som hade flyttat in på fjärde våningen?

          Haha ja jag sa till en dag och då sänkte han några timmar men sen höjde han igen ?

            Vilken underbar granne?

      Klart det blir jobbigt för katterna som har så bra hörsel. Jag tycker du ska prata med grannarna om du känner dig bekväm med det och annars skriva en lapp och uttrycka din oro.

        Borde kanske göra det men fy fan, är så konflikträdd ?

      Tyvärr många katter som är instängda med dumt folk. Skulle aldrig utsätta djur för något stressande för att mina behov är viktigare.

    Misstänkt för mordet på Einar har blivit häktad, https://www.expressen.se/nyheter/uppgifter-misstankt-for-einar-mordet-haktad/

    Marcelo åker på fotbollsmatch istället för att vara med på sin dotters ettårskalas ?. Fattar verkligen varför Emilia var less häromveckan och lade upp ”göra slut”-posten.

      Märkligt förhållande de 2 verkar ha. Förstår inte varför inte alla kan fira tillsammans? Bådas familjer.
      Och oavsett om Emilias familj firar idag så är man väl ändå med som pappa?

        Ja, verkligen! Håller med, känns så himla skumt att ena föräldern inte skulle vara med för att det primärt är den andre förälderns släkt och vänner som kommer? Det är väl självklart att båda föräldrarna är med.

          Fast de skulle ju ha flera kalas för dottern.

            Ja, förvisso men skulle då bara Marcelo vara med under morgondagens kalas tror du? Eller är det Emilia och hennes mamma som roddar och fixar allt inför båda kalasen och att sedan är Emilia med även imorgon? Tror 100% på det senare.

            Fast då är man väl med på alla kalas för ungen som förälder?
            Hade det varit att en förälder behövde hoppa in och jobba för någon kollega blivit sjuk så kan man förstå, men inte vara med för man ska på nöje själv? Nä.

          Är väl inte självklart. Folk får välgöra som dom vill. Barnet är1 år tror knappast hon bryr sig

        Familjerna kanske inte kommer överens?

      Om de har kommit överens om det, fine, men om han har sagt att han åker på det trots kalas osv så nej, då icke fine! Men deras förhållande verkar inte annars heller vara stabilt och som om de trivs och har tid för varandra..

      Märkligt beslut, men han kanske inte går bra ihop med hennes familj?

      Men de skulle ju dela upp dagarna mellan familjerna.
      Lördag Emilias vänner och familj
      Söndag Marcelos vänner och familj.
      Och om det nu var så viktigt att hela familjen är där så allt har kunnat firas på söndagen.
      För övrigt så fattar ju inte ungen vad det är frågan om i alla fall.

        Fast det känns väl rimligt att båda föräldrarna är på plats när man firar sitt barn, oavsett vilka gästerna är? Har aldrig varit på ett barnkalas där födelsedagsbarnet har två föräldrar och att då en av dem inte skulle närvara pga ”skulle på Bajen-match” eller annan skum anledning, men det kanske bara är jag ??‍♀️

      Är ju inte bara en match. Hemmapremiär med marsch som inte varit sen innan pandemin. DET är viktigt ?

        Ja här är du inne på något. För vissa fotbollsintresserade går det över allt som finns, även sina barn. Tragiskt.

          Men du. Om fotboll är en stor passion och man pga det inte deltar på ett av tre kalas för sin 1-åriga dotter, betyder det då att fotboll är viktigare än ens dotter? Känns inte det som en väldigt hård slutsats?

            Jag skulle inte säga att det som är av betydelse inte bara handlar om att delta på själva kalaset, utan också att hjälpa sin partner. Det är fan svinroddigt att ordna med kalas och att bara lämna sin respektive därhän för att det är en *viktig* fotbollsmatch känns inte schysst. Fotboll är inte viktigare än familj och att ställa upp för sin partner oavsett om det är derby på hemmaplan eller ej.

              Då har de kunnat ha ETT kalas på söndagen om det nu var så viktigt att Marcelo skulle vara med.

              Jag tänker nog fortsatt i samma bana som jag gjorde tidigare; för att vi ser att han åker på fotboll och därmed inte deltar på ett av tre kalas, är det pga det rimligt att vi drar slutsatsen att han inte ställer upp för sin partner? Jag förstår såklart att detta är ett forum där vi skvallrar och spekulerar. Men jag tycker nog att det känns lite orättvist att dra sådana slutsatser gällande någons föräldraskap, grundat på att vi ser någon som går på fotboll istället för ett kalas. För en 1-åring.

          Fast han är ju med på de två andra kalasen. En sak om hon faktiskt fyllde igår, då är den en sak. Men att planera ett kalas en sån dag där det är en stor händelse för bajare, när dotterns faktiskt inte fyller, så får man ju anta att de är överens om att han inte ska vara med och att det är ok. Det betyder inte att barnet inte är viktigare än fotbollen. En annan sak om de bara skulle ha ett kalas och det var den enda dagen som funkade. Men så är ju inte fallet.

        Ingenting som rör Hammarby är viktigt?

    Behöver lite råd. Min kompis är gravid med sin kille, men är kär i en annan person… Hon hade tänkt göra slut med sin kille innan hon fick reda på att hon var gravid. Sjuk situation och det håller på att ta knäcken på henne. Vad kan jag göra för att hjälpa och vad borde hon göra? 🙁

      Du kan inte göra nåt. Din kompis borde göra det som känns bäst för henne.

        Jepp ”frågar nog åt en kompis”.

        Nej, nu har hon skapar ett nytt liv och ungen är prio, inte hon.

          Så man ska offra hela sitt liv? Ingen är inte en unge än, finns ju abort…

      Hon borde INTE skaffa barn, det är säkert iaf! Fattar inte hur man kan ta så lätt på detta att sätta en annan människa till världen. Oftast utan livserfarenhet, taskig ekonomi, en pappa som inte vill bli pappa osv osv! Blir tokig på folk! ?

      Det förnuftiga är att göra abort. Men när man väl är gravid kan känslorna kring det vara otroligt starka och göra det svårt att ta det beslutet.

      Fin vän får fundera på om hon vill bli ensamstående med allt vad det innebär. Om hon vill ha en relation i och med barnet med sin nuvarande i minst 18 år (alltså inte en kärleksrelation) och om hon ärligt tror att han kommer vara en bra förälder.

      Har varit i en likande sits och valde abort. Har nu två barn med någon jag vill vara med

      ”Kompis”

      Jag skulle göra abort och göra slut. Om känslorna var helt borta för killen (vilket de verkar då hon ville göra slut).

      Jag skulle göra abort och göra slut. Förutsatt att känslorna är borta för killen, vilket de verkar vara då hon hade tänkt göra slut. Med ett barn är man fast vid personen väldigt länge…

    Kommer spendera en helg i Göteborg i sommar – vad får man INTE missa? ? Liseberg är inbokat och vi kommer bo centralt.

      Äta på Nonna! Italiensk restaurang som har såååååååå god maaaat attt maaan tappaaar talförmågan ?

      Har ni småbarn: Alfons Åbergs kulturhus.

      Vet ju ej dina intressen eller budget men;

      – Universeum är ett fint besök
      – Botaniska trädgården är oerhört vackert
      – Fika i området Haga typ ett måste, fint ställe att strosa runt i
      – är du en nörd som i ”Yeay Harry Potter/LotR/Star Trek” o.s.v så besök Café Sirius på SF-bokhandeln.
      – afternoon tea på hotell Dorsia. Dyrt men fantastisk miljö
      – Göteborgs Konstmuseum

      Vad gillar du att göra? Om du vill gå ut och äta/dricka, vad gillar du för typ av ställen?

      Brunchoteket! Alltid kö men ack så värt det. På vardagar har steinbrenner och Nyberg sopp och tårtbuffé vilket också är en trevlig lunch. Finns mycket härliga grönområden så som botaniska och slottskogen men också museum som världskulturmuseet och Göteborgs stadsmuseum ? om ni har barn med er är universeum en väldigt rolig aktivitet men kanske är lite för inriktat för barn om ni bara är vuxna. En utflykt till Marstrand eller någon skärgårdsö kan också vara mysigt! Ha det gött helt enkelt ?

    Har bihåleinflammation och tycker synd om mig själv.

    Så, nu när jag gnällt så ska jag gå och lägga mig så min kropp i alla fall får en chans att återhämta sig. Ha en fin kväll!

      Ska vi gnälla så vill jag också vara med och kontrar med att jag har kronisk bihåleinflammation!

        Uh, stackars dig! Fattar inte hur du står ut.

        Jag läste det här på ett flyg igår och kunde inte svara innan. Jag led av en kroniskt bihåleinflammation i nästan fem år. Den försvann bara tillfälligt med antibiotika men kom tillbaka lika fort när kuren var över. Jag träffade en old school läkare av en slump som sa att modern medicin brukar bota sjukdomen så pass fort så läkare har inte lärt sig hur man gör när det inte funkar. Hon bokade in en tid med mig, hon satt i Södra Kungstornet i Stockholm men jag minns inte hennes namn. Jag fick lokalbedövning i näsan och sen körde hon igenom ett tunt metallrör anknutet till en spolningsslang. Hon spolade igenom mina bihålor med saltvattenlösning (tror jag) från insidan, alternerat vid flera olika tillfällen, till dess att inget slem kom ut över huvud taget. Det gjorde inte ont under tiden men efter att lokalbedövningen hade släppt kände jag av att någon hade varit i näsan. Helt totalt värt det och jag är helt frisk utan återfall sen dess. Jag önskar att du kan se det här meddelandet – Camilla Gervide kan du på något vis uppmärksamma det här meddelandet?

      Krya på dig! ?

    Tips för att hantera eller komma över tandläkarskräck?

      Kognitiv beteendeterapi (KBT)

      Vissa tandläkare erbjuder lustgas till de som är rädda, har funkat på min kompis som slappnade av av det?

      Att gå till en tandläkare som förstår och du kan prata med ang din rädsla.

      Ta kontakt med en klinik med inriktning på att behandla tandläkrrädsla. ❤️

      Viktigast av allt: hitta en bra och förstående tandläkare. Jag går hos en som förstår och tar det enkelt. Nu får jag lugnande innan, har alltid fått bedövning om det är något som kan göra ont, bara gel om det är något litet.
      Finns alltid tid för mig att fråga osv. Så ingen stress eller press. Jag vågar uttrycka mina rädslor och känner mig lyssnad på.
      Det är stor skillnad från min tidigare tandläkarmottagning som aldrig lyssnade utan bara körde på, tidspress så man skulle bara göra klart, aldrig bedövning om inte laga hål typ. Aldrig igen ska jag gå till något sånt!

      Inte gå till tandis.

      Lustgas! Det är så jävla gött. För mig blir det som att jag sover (har förstått att man reagerar olika) men kan prata. Kroppen är helt avslappnad också. Medan jag ligger där är det som att jag ser mig själv ovanifrån och flyger runt i rummet. Riktigt bra grej, om man kan ta till sig det, alla kan inte det sa tandläkaren till mig.

    Söker efter gamla vanliga chatt/webforum. Lockas inte av flashback eller familjeforum men intresserad av något i den stilen fast för folk mellan 20-30 typ… Vad finns det mer? Inte lyckats söka mig fram till något.

      Öppet spår ? eller olika facebookgrupper om du har nåt specifikt intresse.

      Reddit

      Facebook-grupper

      Är du duktig på engelska så rekommenderar jag Reddit.

    Har fyndat en möbel som jag tänkte måla om med sprayfärg. Problemet är att jag bor i lägenhet och insåg att det nog inte är så bra att göra det inomhus. Är det generellt okej att stå på innergården och slipa och spraya? Eller tycker folk att det är störande?

      Beror nog på hur stor gården är och om du är där själv?

      Jag skulle tycka det var helt ok men du kanske kan fråga dina grannar?

      Går fint att göra ute, men gör det på gräsmattan för säkerhets skull. Även om man lagt ut tidningar etc som skydd så kan det hamna färg utanför och gräset klipps ju ändå av sen. Värre om det hamnar färg på typ asfalt, svårt att få bort. Tycker det är lättare att måla med möbelfärg faktiskt, särskilt stora möbler.

      Borde väl vara okej? Jag skulle inte tycka det var något fel iaf.
      Behöver ju inte stå precis vid porten eller om någon hängt ut tvätt såklart. Och lägga ut kartong, presenning eller något så det inte blir färg på marken/gräset. Annars spraya och slipa på!

      Vad blir det för färg på möbeln? ?

      Om det är utomhus hade jag inte brytt mig (så länge du inte lämnade skräp osv efter dig)

      Skräpa inte ned bara, helt ok.

      Tycker det är helt okej bara man skyddar gräsmatta, asfalt etc med papper eller plast.

      Skicka iväg ett Mail till styrelsen o fråga, det kommer säkert gå bra utomhus!

      Gör det dagtid och nu innantill sitter på sina balkonger

      Ja det går väl bra. Se till att täcka marken osv med papp bara så du inte lämnar rester efter dig.

      Det är svårt att spraya ute pga vind. Det är typ alltid någon lätt bris som blåser bort sprayen. Sen torkar inte färgen så bra när det är såhär kallt. Om jag var du skulle jag måla med vanlig möbelfärg – lättare att göra inomhus. Använd bara en bra primer ?

    Vad skulle du äta nu, lösgodis eller pommes frites och McFlurry Daim från Donken? Kan inte bestämma mig ??

      Donken!!! Mår alltid illa efter jag ätit lösgodis, även om jag älskar det!

      Lösgodis

      Lösgodis. En så kallad no brainer det där.

      Varför inte lite av allt?

      En fransk löksoppa inte från McD

      Lösgodis! Eller så väljer du inte alls och kör alla 3

      McFlurry daim med extra chokladsås!

        Neeej kolasås!!!

      Pommes och McFlurry Daim röstar jag på! Ljuvlig kombo. Ta en extra stor pommes, kör stort liksom.

      Pecannötkola. Bästa glassen.

      McFlurryn med daim. Lösgodis har jag redan hemma och småätit hela dagen….

      Godis

      Inget av dem…päronmilkshake ska det va!

      Mcflurry daim MED kolasås…

      Omg lätt sistnämnda ? Älskar glassen! Och pommesen är så goda och saltiga. Får nog åka till McD efter min dusch haha!

      Omg lsistnämnda ? Älskar glassen! Och pommesen är så goda och saltiga. Får nog åka till McD efter min dusch haha!

      McFlurry Daim hade jag valt just nu.

      Hade valt glassen. Brände tungan på middagen så allt som kyler ?

      Omg McFlurry daim ?

    Jag älskar min man men är inte kär längre och har nog inte varit det de senaste året. Inget har hänt men är enormt trött på att vara hans mamma/housekeeper plus mycket saker som han gjort tidigare i vårat förhållande som jag fortfarande ältar. Han dock bett om ursäkt för det nu på senare tid men jag är skadad mentalt.
    Men, vi har småbarn och jag tror inte jag klarar av att skilja mig nu och missa halva deras liv.

    Behöver ärliga svar. Är det fel av mig att härda ut i typ 10 år till och sedan skilja mig när mina barn är lite äldre? Eller är det bättre att göra det nu?
    Har självklart pratat med honom om allt det jag stör mig på och saker ändrar sig i några dagar för att sedan vara tillbaka på ruta ett.

      Kanske testa parterapi för att ni båda ska få förståelse för hur ni kan bättra er relation? Jag röstar för att stanna och försöka hitta tillbaka till varandra och hur du kände från början. Småbarn är fantastiska men tyvärr romansdödare ? kan ni boka in lite barnvakt pch köra några romantiska dejter med aktiviteter ni tycker är kul?

        Men problemet verkar ju vara han, inte brist på romans och kul aktiviteter?

      Klarar du av att härda ut? Av att ligga på din dödsbädd och veta att du slösat 10 år av ditt liv på att vara olycklig? Livet pågår ju nu, du kanske dör om ett år eller så vill han ta ut skilsmässa. Det finns ju inga garantier för att du kommer få leva med dina barn på heltid ändå, så det bästa är att du gör det som är bäst för dig. Skulle säga att du och din man absolut bör jobba på relationen istället för att du bara ska stå ut. Även om han säkerligen har många fel och brister så har du garanterat det också. Kan du stå inför honom och ödmjukt acceptera vad ni måste jobba på ihop? Och skylla allt på honom? Det är det största du kan göra för dina barn, inte att stanna kvar och ”stå ut”.

        Missade några ord, det är för tidigt för mig. Hoppas du förstår ändå!

    Fina Dirawi i hela Sverige skramlar för Ukraina… Shit vilken kass låt.

      *Gina

      Och ”sångerska”.

      Ja och hur hon tiggde om publikens bekräftelse.

        Är det värsta jag vet ”kom igen klappa händerna”. Är du så dålig att folk inte klappar självmant så ja…

    Någon annan här som påbörjade ramadan idag? Var i landet bor ni och vilka tider gällde er idag? ?

      Började igår, Stockholm. Mashaallah jätte glad varje år men första dagarna är så svåra innan man vänjer sig 🙂 hur är det för dig?

        Oj glömde tider Ca: 03.30-19.30 🙂

        Ja igår var det så gott att äntligen få äta ? vi åt 19.35 men känns som att det kommer bli svårare och svårare med tanke på att solnedgången går lite framåt och soluppgången lite tidigare varje dag? Jag tar dock medicin ändå på morgonen med vatten, svår epilepsi så har inget val. Har du fastat hela livet? I år är mitt andra år.

          Jätteledsen to break it for you, men din fasta räknas inte om du tar medicin och dricker vatten till? Står skrivet att om man bl.a. är gravid, äter medicin eller har mens ska man avstå. Just for your information.

          Mitt andra år också faktiskt, idag har varit jätte mycket lättare än igår. Och kommentarer om din fasta ska du strunta i din fasta är mellan dig och Allah, han är mest förstående.
          Ser så mycket fram emot Eid att få fira med alla!

    Kallskänka i vuxen ålder i Sthlm, hur går man tillväga? Verkar finnas noll utbildningar.

    Ni som jobbar som kallskänka, trivs ni?

    Vad väljer ni? Jag har möjlighet att bo på två ställen: Spanien som är nära till Sverige (att hälsa på familj/vänner) och bra kommunala skolor, sjukhus etc eller ett land i Sydamerika som är mindre utvecklat och man behöver privat skola och sjukvård men man kan leva billigt med större bostad, städerska och andra tjänster. Vad väljer ni?

      Spanien lätt

        Varför?

          Det är tryggare i Spanien och allt funkar bättre där.

      Sent svar… men sjukt svårt. Har bott i Spanien 3 år och hade det otroligt bra och älskar erfarenheten jag fick. Men har haft som dröm hela mitt liv att bo i sydamerika. Så hade jag haft möjligheten att bo i Sydamerika så hade jag tagit den. Spanien känns mer lättillgängligt, kan testa det ifall Sydamerika inte funkar..

        Tack för svar ? ska tillägga att min partner är från Sydamerika och skulle gärna vara där men Spanien känns mer som ett mellanting mellan Sverige och Sydamerika (vi har bott i Sverige ich det passar oss inte som familj). Har små barn också så vi kan inte flytta runt hur mkt som helst, vi har några år kvar att experimentera tills de börjar grundskolan.

    Söker en liknande kjol som Kenza hade när hon var gravid med första barnet. Hon hade en lång, gul plisserad kjol (tror jag det heter?). Kan nån hjälpa mig med tips var jag ska leta? Vill vara lika fin i sommar när min mage växt!

      Du kan bildsöka i Google

    Testar igen: Någon här inne som donerat stamceller? Jag har fått en match och vill donera ❤️ Skulle gärna vilja höra höra av någon som gått igenom processen.

      Fint av dig!

    Hamnar fler i modd väldigt ofta? Skriva 2 kommentarer går bra, sen plötsligt nope.

    Är det därför det är så dött här inne? En timme och inte ens 100 kommentarer. Inte för att jag själv kommer med något intressant men för någon månad sen kändes det som det var mer livat här inne. Kommer man en timme för sent nu har man inte missat något.

      Alla verkade hamna i modd idag, nu har alla rullat in.

        Jag hamnade aldrig i modd förut, men nu hela tiden. Man kan aldrig vara med i diskussioner längre och det blir inga roliga diskussioner att läsa heller. Trist. Öppet spår har alltid vart så kul och levande ?

          I går var det ju något med den spammande säljaren som Camilla försöker få bort. Hoppas att de funkade.

      Hamnar i modd säkert var tredje kommentar. :/

    Någon som låtit sitt barn med autism göra IBT? Eller någon som har autism som gjort det själv eller TBA?
    Hur är era upplevelser? Är det bra? Dåligt?

    Tänkte från början att det var positivt för min son att få gå IBT när han är runt 4, men läser mycket om att det handlar om att ”tvätta bort” hans autism och utsätta honom för situationer han inte trivs i. Men jag vet inte?

    Intressant att visningen av Emilias och Marcelos lägenhet ställdes in den här helgen, var det för att som plötsligt kom på att de hade en ettåring att fira?
    Nu har visningen dessutom flyttats fram TVÅ veckor, kan det ha att göra med renoveringen? Att det fortfarande finns detaljer som inte är klara?

      Att du är så insatt och vet detta gör mig rädd. Hur nyfiken får man vara? Har du inga andra problem i din vardag att ta itu med?

        Jag kanske själv drabbades av den inställda visningen eftersom jag och min familj är genuint intresserad av lägenheten. Nu är vi dock tveksamma om detta är ett par som vi vill göra affärer med då det känns mycket oseriöst att skjuta på visningen.

    alltså det här med menstrosor som alla verkar göra reklam för just nu.. någon som testad? funkar det bra utan att läcka, kännas konstigt, lukta? är det inte som tygbindor bara?

      Jag har testat i några månader. Tycker de funkat jättebra! Ingen lukt och inget läckage. För mig som normalt blöder mycket första dagarna har det varit otroligt smidigt.

      Jag har testat nu ett tag och jag gillar det! Sover oftast med dem för tycker inte alltid tampong är bekvämt. De har hitills aldrig läckt eller på annat sätt inte hållt måttet 🙂 kan verkligen rekommendera!

      Tvättar man dom i maskin sen då? Eller för hand eller jag fattar inte…

        Maskin! Kör 40 grader, sen självtork. Använt – och tvättat – vid varje mens i ca 4 månader ?

    Någon här som haft basalcellscancer? Väntar på svar men läkaren misstänkte att det är det jag har i ansiktet. Fick ingen info alls pga ”man ska inte oroa sig i onödan”, men blev nog mer orolig av att höra det även om det ska vara relativt ofarligt ?

      Har inte haft det själv men det är den absolut snällaste hudcancerformen, i princip ingen spridningsrisk och brukar gå att ta bort genom tex frysbehandling. Det är dock viktigt att tänka på att ändra sina solvanor om man väl drabbats, eftersom det är ett väldigt klart tecken på solskador. Det kommer att gå bra!

      Jag hade ett litet på magen, man tar bort den och kollar så inget blir kvar. Det är nog 20 år sedan och det har inte kommit tillbaka. Men sola inte för mycket utan smörj dig och använd solhatt.

      Jag har haft det. Hade ett rött märke på höften som såg lite annorlunda ut. Hade själv inte tänkt kolla upp det men min dåvarande sambo pushade på. Gick till VC, fick remiss till specialist nån vecka senare och tog då bort det under lokalbedövning. Fick sedan brevsvar att det var basalcellscancer. Gjorde återbesök på VC för att ta bort stygnen. Har ett ärr som är ca 2*2 cm. Det kommer gå bra för dig för dig med!

      Inget farligt. 🙂 Men fundera över dina solvanor och förbättra dem så du slipper mer problem i framtiden.

      Det roliga är att jag är väldigt noga med solskydd och ligger som inte och pressar i solen heller. Men har ju haft andra solvanor tidigare i livet så kanske det här hänger med ifrån det? ??‍♀️

    Är det dåligt med kommentarer, för att vara lördagskväll?

    Är tiingeliing synskadad? Hon blundar på varje bild/samarbete.

    Funderar kring en situation jag inte riktigt kan släppa… När min sambos syskons partner tog examen för 2-3 år sedan fick h*n en present till ett värde av cirka 5000 kr, som alla syskonen plus respektive betalade tillsammans. När jag tog examen nu i januari fick jag ingenting.

    Vi har varit inom familjen under ungefär lika lång tid och det handlar om ganska många år. Personen som fick presenten passar nog in bättre i familjen, men jag har absolut inget otalt med familjen eller liknande.

    Hur hade ni reagerat?

      Du är väl helt enkelt ingen favorit? Släpp och gå vidare.

        Alltså, vad är det med vissa som skriver här inne? Så sjukt att man kan vilja lägga en kommentar som din (eller likea den), enbart för att få en annan människa att må dåligt.

          Det behöver inte vara för att hen ska må dåligt. Att vissa personer funkar bättre ihop än andra är en realitet. Mina svärföräldrar gillar inte mig heller, det är så det är och inget jag blir ledsen över om någon konstaterar det. Det är ju så. Jag kan förstå det, eftersom jag har rejält andra värderingar än de har.
          Man mår ofta bättre när man konstaterar fakta och accepterar den.

            Men man visar det ju inte på detta sätt?! Genom att behandla folk så orättvist. Det är ofint och omoget.

      Hade blivit jätteledsen. Vad säger din sambo?

        Tack för bekräftelsen. Jag har känt mig ganska ledsen över det, men inte velat framstå som någon ”drama queen”.

        Min sambo tycker det känns jobbigt att det blev såhär. Jag undviker dock att prata för mycket om det med honom i och med att jag märker att han blir nedstämd och tycker det känns pinsamt. Så det känns skönt att han är på min sida. ?

          Varför drog inte han ihop en insamling från sin familj till dig då?

            Förlåt, menades inte så drygt som det lät.

      Har ni pluggat lika länge?

        Jag har pluggat ett år längre (h*n tre år och jag fyra år).

      Pluggade ni olika ”höga” utbildningar? Menar att det är en viss skillnad på typ komvux/yh-utbildning och högskola. Pluggade båda högskola kan jag förstå att du funderar. Pluggade du typ yh och den andre högskola så är det inte konstigt att du fick något, tycker jag.

      En yh utbildning är inte något som JAG behövde fira och fick inte heller present. Däremot när jag några år senare tog högskoleexamen blev jag firad.

        Förstår hur du menar. I detta fall så har dock vi båda pluggat på högskolan, h*n tre år och jag fyra år.

          Sorry för konstig meningsuppbyggnad (såg det nu). ?

      Min analys är att din sambos syskon är en kvinna och det som tog hand om insamling av pengar och fixade presenten till sin sambo. Din partner är man och tänker bara på sig själv att ”någon annan fixar”

        Det stämmer att min sambo är en man, men han tar mycket ansvar osv. Det var inte syskonet som fixade insamlingen till sin partner, utan ett annat syskon.

          Det syskonet kanske är mycket närmre den partnern och tänker att den som står nära dig får ansvara för att fixa present till dig.

      Kanske har inte familjen lika mycket pengar längre nu som då. Eller har fler ”partners” så det inte funkar att överösa med dyra presenter längre.

        Så kan det säkert vara. Däremot bryr jag mig inte om summan i sig (vet inte varför jag skrev ut den, ärligt talat ?), utan mer om att det hade varit trevligt att bli uppmärksammad på något vis. Hade blivit glad för en blomma, chokladask eller vad som helst.

          Inte ens det?? Verkar inte vara trevliga människor, skulle nog minska kontakten.. Skulle göra det om jag var din man också, eller ta ett snack med dem. Så otrevligt och oartigt!

      Jag gav min man (sambo var det visst då) ett armbandsur modell finare när han fyllde 30. Han blev jätteglad och använder det var dag. När det tre år senare var min tur fick jag… strumpor och choklad. Vet att vi tänker olika när det kommer till presenter och att klura ut bra sådana men är fortfarande lite besviken.

      Ang din fundering, kan Covid ha spelat in? Var ju restriktioner i januari, om du inte hade möjlighet att ha nåt firande kan det ju ha varit därför det föll mellan stolarna?

    Testing testing

    Inga kommentarer sedan 20:40..? Är alla i mod nu? ?

    Varför är jag satt på modd?

    Är det något fel här inne? Gervide?

    Hur kommer man ur en rejäl dip? Har just nu en svacka som gör att jag inte vill nånting, orkar ingenting och bryr mig inte om nånting egentligen. Jag orkar bara inte. På mitt jobb är det vanligt med svackor och cheferna pratar ofta om dom har svackorna när man helt tappar tron på sig själv men jag har inte haft nån sån här dip förrän just nu. Ifrågasätter vad jag ens gör där trots att jag vet att mitt jobb är väldigt nöjda med mina insatser. Men jag känner bara att blä, vad värdelös jag är och att jag inte fattar nånting. Samtidigt har jag jättesvårt att interagera med mina kollegor. Jag är väldigt glad och trevlig utåt sätt men jag kommer ändå inte in i gemenskapen riktigt.
    Börjar nästan fundera på om jag har en depression på intågande. Har haft sån problematik och har även en diagnos men som jag inte vill medicinera mot pga alla biverkningar jag upplevde.
    Skriver här eftersom jag inte har några vänner att prata med..

      Jag har precis gått igenom samma. Så jag sjukskrev mig en vecka utan att egentligen vara sjuk. Sett på film och serier, läst böcker, sparat citat som talar till mig på pinterest, bakat, pratat en del med mina föräldrar i tele och försökt tänka ut vad det är som skaver i själen. Nu mår jag betydligt bättre och har kommit fram till att jag ska starta eget vid sidan av mitt tråkjobb. Har startat ett konto på go friendly och ska banne mig vara lite pushig och aktiv trots blyghet. Har även skaffat gymkort. Själen känns lugnare och jag känner mig inte längre lika deppad och omotiverad. Ta en vecka bara för dig! ❤️

        Åh, önskar verkligen att jag kunde det men jag är uppe i en viktig utbildning på jobbet där frånvaro skulle vara katastrof. 🙁 desssutom så får jag ingen lugn och ro här hemma med flera barn och alla måsten som ska göras hela tiden.
        Har också skaffat GoFriendly och har faktiskt träffat en tjej därifrån som verkar vilja ses igen och umgås. Så kanske blir det en riktig vänskap så småningom. 🙂

    Någon som haft en katt med överväxt av bakterier i tarmen (sibo)? Vad var symptomen?

    Jag ska på dejt imorgon ! Är så peppad, men vad gör man på en söndag lixom? Vill att det ska vara avslappnat , men inte heller en fika och promenad som jag gör med mina vänner lixom ?

      Detta frågar du kl 22 kvällen innan? Du verkar vara en person som inte planerar, så lycka till imorgon ??

      Minigolf, om banorna har öppnat. Spela padel, finns ofta singelbanor så man inte behöver vara 4st.

      Har ni boule bar i din stad? Det är en ganska kul grej, och de har god mat!

    Min mamma fyller 50 efter sommaren! Så nu är vi 4 syskon som har väldiga problem med vad vi ska köpa i present ? vad gjorde ni för er mamma när hon fyllde 50?

      En fotobok med bilder från er barndom tillsammans med er mamma

        Näää Fyfan vad tråkigt.

      En resa till Kreta för mig min syster och mamma ?

      Beror väl på budgeten.
      Spa? Antikbehandling? Middag med alla barnen på fin resturang?
      Sätt en trend att Återskapa gamla barndomsbilder.
      Beroende på vart ni bor – en tripp till Köpenhamn, Göteborg, Stockholm
      Låt henne gå loss på Ullared.
      Betala färg och klippning

        Antikbehandling! ???

          Ja vänta bara, din tur kommer snabbare än du tror?

            ? Ja det förstår jag och då vill jag gärna ha antikbehandling!

        HAHAH! såg verkligen inte det när jag postade ?? bjuder på den!!

      Beror förstås hennes intressen men jag hade satsat på något klassiskt och lite lyxigt. Något från skultuna eller svenskt tenn. Behöver inte bli brutalt dyrt om alla syskon delar.

      Min mamma fick ett fallskärmshopp när hon fyllde 50, och hon älskade det!

        Hade hon önskat sig det eller någon liknande adrenalin-aktivitet?
        Är det hennes grej?

        Jag kan personligen inte föreställa mig en värre present än ett fallskärmshopp eller liknande, och det hoppas jag att mina nära och kära lagt på minnet. 🙂

        Min bonusmamma fick också det i 50-årspresent. Hon hade drömt om det lääänge och blev superglad. Hela släkten följde med för att stötta/peppa/titta på och ett av syskonen överraskade henne henne på plats och hoppade samtidigt med henne ?

    Undrar vad som hänt med alla kommentarer? Och Undrar varför jag skriver detta som troligtvis inte kommer publiceras då dem sista kommentaren är från kl 20:40.
    Oh well sov gott

    S V A R T A S T R U M P O R

    Världens tråkigaste fråga, men vart köper ni svarta strumpor? Vill ha helt vanliga, enkelt svarta, som sitter bra på foten och som är någorlunda hållbara. Köpt på HM, men de strumporna har tappat färg direkt och satt inte heller bra på foten.

      Jag köper på Biltema.
      Håller både färg och form efter mååånga tvättar.

      Överallt där det finns svarta strumpor. Köpte jättebra svarta strumpor på ica en gång som både är sköna och i bra kvalitet.

      Har i flera år köpt 10-pack på ICA Maxi, brukar vara på kampanj för 79:-, fyller på allt eftersom och slänger de som går hål i, så enkelt när man tvättat också: alla är likadana ?

    Någon som provat jobba som chattoperatör? Berätta era erfarenheter!

    Ryssland förnedrar kvinnliga ukrainska krigsfångar genom att raka av dem håret:

    https://twitter.com/Mariia_Zolkina/status/1510323171815264258?s=20&t=w2zBU7cuPGrK-EZbI1FqPg

      Kan tänka mig mycket värre straff som krigsfånge ?

        Och det tyckte du var roligt?

    Tips på true crime-dokumentärer?

      Elize matsunaga. En brasiliansk kvinna som dödade sin man (mannen kommer från en familj som äger ett stort matvarumärke i Brasilien). Finns på Netflix! Riktiga Eliza intervjuas.
      Även John of God, en brasiliansk guru/healer som talar i tungor och skär upp magar utan bedövningen och kurerar folk från cancer för att sen förgripa sig på kvinnor. Netflix även den.

    Varför så få kommentarer?

    Senaste kommentaren är från 20.41. Är alla i modd eller har folk bara hittat på bättre saker att göra?

    Har ryska hackare stoppat öppet spår, eller varför bara 83 kommentarer?

    Kommer ingens kommentarer fram eller är det något fel på min mobil och internet? ?
    83 kommentarer kl 22:54.

      Förlåt!
      Jag försökte stoppa Reductil-spammet men inser att jag istället fångade in alla er.

        Det gör inget. Bara du fåt bort ”henne”.

        Varför blev jag typ glad och tyckte det kändes coolt att du svarade på min kommentar? ? tycker det var trevligt att du skrev förlåt och trött som fan, skyller på det ?

        Det är lugnt! Hoppas du fått/kommer få bort hen

        Moderator är fortfarande inget som är aktuellt..?

        Om det är så att du använder titan anti spam 7.2.7 (finns i högerklick, visa källkod) så har det bra reviews upp till 2 år sedan, och efter det ca 23 negativa och 1 positiv. https://wordpress.org/support/plugin/anti-spam/reviews/?filter=5

    Är 34 år och i en position nu där det känns som att jag behöver välja mellan super karriär utomlands eller bilda familj. Har ingen partner och vill ändå skaffa barn innan det blir försent. Är svårt att träffa någon i mitt nuvarande lv, med många flyttar, utomlands etc, Behöver nog flytta tillbaka hem för att hitta den person jag vill leva med. Ni andra i liknande situation, hur har ni gjort?

      Vad vill du allra mest? Jag hade försökt följa mitt hjärta även om det låter töntigt… Finns ju även sätt att pausa fertiliteten, som att frysa äggen i några år så kan du känna det är lite lugnare att vänta tills du är 40-43.

      Jag försöker bli gravid med helt ärligt så är mitt liv annars ganska trist. 😛 Har ett dead end jobb som jag bara går till för att få lön varje månad, har intressen som varken tar mycket tid eller pengar, stabil partner, ja livet puttrar på liksom och därför känns det trevligt att liva upp allt med familjeliv. Men om jag hade ett otroligt intressant jobb och reste runt och gjorde roliga saker inom det så vet jag inte om jag hade satsat på Svenssonlivet bara för att typ alla andra gör det?

    Undrar också! Hoppas hon tänker berätta snart jag är så nyfiken. De verkade ju ha så himla bra relation?

    Skrev en kommentar om det igår som inte släpptes igenom (vad jag såg iaf). Men ja jag håller med, förra veckan skrev några att det måste ha skurit sig mellan dem, då var jag inte övertygad (pga kändes så osannolikt) men nu efter senaste veckans inlägg tillsammans med det hon skrivit tidigare så håller jag med de andra!

    Men svårt att förstå vad som kan ha hänt..

      Kan inte förstå ni som skriver kommentarer, herregud så okänsliga och alla ser igenom ert ”välmenande”, det är bara snokigt. Bara för att man är offentlig har man inte skyldighet att berätta allt om sitt liv.

    Men spekulera inte i det. Hon hade ju isf gått ut med nåt om hon hade velat.

      Regina är en mästare på att fiska kommentarer. Varför nämner hon överhuvudtaget hennes mående och släpper igenom kommentarer om mamman? Jag kan förstå att hon vill att bloggen ska vara transparent men ibland verkar hon som sagt bara vilja fiska kommentarer.

    Någon som är duktig på ”vita lögner”? Jag och min kille ska gå på ett bröllop (hans kompisar, jag känner dem inte) och vi har tackat ja sen ett tag tillbaka men jag fick reda på igår att jag har fått plats på ett rehab och datumet är dagen före bröllopet. Bröllopet är utomlands, vi har inte bokat biljetter än pga covid. Vill inte säga att jag ska på rehab, lite obekvämt eftersom jag inte känner dem så någon som har ett tips på hur jag kan ursäkta min frånvaro..?

      Säg bara ni inte kan såvida han inte åka ensam. Det är inte som att ni måste ha någon ursäkt.

        Jo han får såklart åka ensam, och jag förstår vad du menar! Känns bara som att jag ”måste” ha en ursäkt, att det typ inte är bra nog att säga helt plötsligt att jag inte kan

      Bara att säga att polisen inte låter medborgarna resa ut ur landet pga grova organisationssvårigheter.

      Säg till ASAP att du fått förhinder, varje plats kostar på ett bröllop så att få veta så tidigt som möjligt är det snällaste. håll det till så få detaljer som möjligt. Jag tycker det räcker att säga att du fått förhinder men killen kommer (om han vill åka själv). Eller säg att du har blivit bjuden på nåt event hos en nära vän till dig som du prioriterar. Eller säg att du är efterlyst av polisen i landet bröllopet är ?

      Att du inte lyckats få nytt pass?

      Säg att du inte kan närvara pga jobb/plugg.

      På grund av ”olyckliga privata omständigheter behöver vi tyvärr utebli”. Ingen borde fråga vidare på en sådan orsak. Och kanske dessutom en sann förklaring till och med. Ja, själva rehab-platsen är såklart inte olycklig men orsaken till rehab däremot.

        Det räcker väl med pga privata angelägenheter.

    Filmen med Zelenskyj på SVT, vilken jävla röra.

    Skrev detta som svar på en kommentar, en som undrade om p-piller men det verkade inte komma med så skriver det igen. Jag är 40 år och har aldrig ätit ett enda p-piller i hela mitt liv. Jag har aldrig använt något annat preventinmedel heller. Skulle aldrig kunna mixtra med min kropp på det viset. Det är männen som får mixtra med sina kroppar isåfall. Jag har alltid kört med att männen får spruta utanför när det är osäkra perioder och spruta i när det är säkra perioder, eventuellt kondom och alltid kondom i början, men sen så kör jag alltid på säkra/osäkra perioder för jag gillar inte kondom, så jag säger alltid till männen hur dom ska spruta, var dom ska spruta nånstans osv, ibland har man ju inte ens den typen av sex utan kanske oralsex osv. Jag har bara blivit gravid 1 enda gång på 40 år (behöll barnet) så det här sättet är tydligen extremt säkert. Så tragiskt att se unga tjejer och kvinnor mixtra med sina kroppar hormoner, biverkningar osv för männens skull, och större risk för bröstcancer osv.

      Så osäker metod.
      Bara för att det funkade för dig så är det inte säkert det funkar för andra.
      Du kanske hade svårt att bli gravid.

        Jag håller helt och hållet med om att det inte är en säker metod. Finns väl egentligen inget p-medel som är 100% och har man sex så finns det alltid en risk/chans att det blir barn.

        Har dock själv kört denna metod och funkat hur bra som helst för mig och min sambo. Men det betyder inte att det är något jag rekommenderar till andra eller säger att det ska funka för dom. Precis som andra preventivmedel inte funkat för mig.
        Jag har stenkoll på min cykellängd, vet exakt när jag ägglossar, hur lång lutealfas jag har osv.
        Sen när vi väl bestämde oss för att försöka bli gravida så underlättade detta för oss då jag känner min kropp så pass bra.
        (Nej jag hade inte svårt att bli gravid)

        Dömmer ingen som tar preventivmedel, alla gör det de känner för.

          Inget är 100 men flera är 99,97% säkra… (pearl index).

      Sjukaste jag har läst på länge. Jisses

    Om man gifter sig utan äktenskapsförord- delar man då även på bostäder som köptes innan giftermål? Både vid skilsmässa och dödsfall?

      Ja det gör man. Man ska upprätta äktenskapsförord om man inte vill dela med sig. Bra att även tänka på att om man t ex köper en lgh själv och ens partner flyttar in samtidigt har rätt till hälften om det tar slut. Såvida man inte gör ett samboavtal.

      Ja.

    Jag försökte skriva igår men det gick inte. Hoppas någon läser idag ?

    Vad gäller vid resor nu i Europa gällande vaccinpass? Jag har en spruta samt har haft covid-19 både 2020 samt i februari.
    Blev så dålig av sprutan så läkare tycker jag kan vänta med dos 2.
    Hur kan man få ett sånt tillfrisknande-intyg?
    Eller är det vaccinpass som gäller i tex Spanien, Grekland? Går det att resa utan fullständigt vaccinpass? ?

      Om du går in på…Krisinformation.se så kan du lättast få svar hur det ligger till. 🙂

        Tack läste där men hittar bara info om att 1 april har Folkhälsomyndigheten beslutat att från den 1 april upphäva myndighetens föreskrifterom kriterier för intyg om covid-19-infektion.
        Men det gäller ju endast inresa till
        Sverige. Har kollat sweden abroad men ville bara veta om någon hade rest och hade något tips inför resor

      Varje land har sina olika regler, så tips är att söka på landet du ska åka till för att få veta vad som krävs. Sen hur man ansöker om de olika intygen är lätt att googla fram, men ett friskhetsintyg har jag för mig inte håller så länge och man måste söka om det i anslutning till sjukdomen. Men som sagt, Google is your friend ☺️

        Tack för tips! Ska kika på varje land för sig. Läste att tillfrisknadsintyg håller 180 dagar.

    Som anonym skriver så har du troligtvis svårare för att bli gravid än en del andra då det du beskriver är en otroligt osäker (och därmed dum) metod. Alternativt har du haft rejäl tur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.