Odd och Isabella om hål i öronen för barn

Bildkälla

Nyss pratade jag med Sally i telefon. Hon fyller sju imorgonbitti så hon ringde nervös och peppad.
Vi pratade om det här med att ta hål i öronen också. Odd och jag ringde varandra idag och kom fram till att hon inte är mogen nog för att hålla hålen rena och ”sköta om dom”. Motivationen är inte stor nog, hon vill ”bara ha dom”. Så vi sa att hon får vänta. Sally accepterade det och så var det inte mer med det. // Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip och hennes examen Odd har diskuterat fram och tillbaka huruvida dottern Sally ska få ta hål i öronen eller inte – hon fyller sju år idag. 
Resonemanget landade i att hon får vänta, då de anser att hon är för liten för att ta hand om örsnibbarna och hålla dem rena på egen hand.
Jag har svårt för föräldrar som tar hål i öronen på sina bebisar eller som låter små barn ta hål i öronen, och måste säga att Isabella och Odds resonemang är både logiskt och enkelt.

Råd och Rön har skrivit en artikel om just håltagning i öron för barn, där Mitra Liaghat, distriktssköterska på Blackebergs vårdcentral säger så här:

Jag tycker personligen inte att man ska låta göra det före 12 års ålder. Med små barn finns det risk att de fastnar med örhängena när de leker och därmed kan få ett stort sår.

Det vanligaste sättet att ta hål i öronen på barn är med en ”håltagningspistol”, någonting som professionella piercare är kritiska till.

Med en pistol skjuts vävnaden sönder, och då kan det komma blod ut i luften, som kan landa på andra saker och människor. Även om själva kassetten, den del som skjuts in i örsnibben, är steril så steriliseras inte själva avfyrningsenheten, säger Chai Maibert, på piercingstudion Calm Bodymodification i Stockholm i samma artikel.

Irene Andersson, som är utredare på Socialstyrelsen förklarar även att anledningen till att det inte finns någon åldersgräns i Sverige är att man befarar att då skulle barn och ungdomar ta hål i öronen hemma i stället, och att risken för infektion är ännu större då.
Märkligt argument tycker jag…
Inte fasen appliceras det argumentet på annat i samhället?
Hur logiskt känns det här hypotetiska exemplet?

”Vi har ingen åldersgräns på att köp av alkohol, eftersom man befarar att unga då skulle dricka hembränt eller smuggelsprit istället.”

170 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    När jag ser bebisar med hål i öronen får jag ont i magen. Jag förstår inte hur det finns ”piercare” som går med på att göra det, eller vart går man egentligen om man vill pierca sin babis? Man kanske bara går till en vanlig skönhetssalong? I vilket fall tycker jag det är helt sjukt

      Håller helt med dig!
      Vem tar ens på så små barn oavsett om föräldrarna vill??

      Jag undrar hur många spädbarn som sliter ut hängena. Risken är jätte stor att de kan fastna eller svälja dem.

      Ofta från länder där barns rättigheter släpar efter.
      Stopp min kropp liksom

        L
        Jag tror att mycket även handlar om traditioner samt att föräldrar kan känna sig pressade av släktingar. En del traditioner är så djupt rotade att man inte ifrågasätter varför man gör saker.

          Mycket sådant ser man ju inte som konstigt förrän någon annan ifrågasätter det. Man tänker väl att sättet som ”alla alltid har gjort” något på är det rätta.

          Sedan jag fick många invandrande vänner så har jag verkligen upptäckt hur mycket vi svenskar gör som kan verka konstigt eller till och med fel för andra.

            (Och då är de invandrade från inom Europa, Sydamerika och Nordamerika främst. Innan någon börjar med fördomar om deras syn på Sverige…)

            Är själv andra gen invandrare och skulle kunna ta hål i öronen på min 3 åring utan problem. För ”oss” är det konstigt att jag väntat så länge men jag känner ingen stress, hon får hål när hon ber om det. Har 0 att göra med misshandel/övergrepp i mina ögon, det handlar om att jag bara inte tagit tag i det. Min vän tog hål på sin dotter när hon var några veckor gammal, inget konstigt alls i mina ögon.
            Dock så håller jag med om att det, för svenskar/västerlänningar, självklart ser sjukt ut. Jag kan se det från ert perspektiv också även om jag inte har några problem med det själv.

            Sen finns det supermycket svenskar gör som vi bara tappar hakan åt. Det är så det är att vara människa, man ser sitt sätt som det normala och alla andra som konstiga. Eftersom svensken är i majoritet så reflekterar de/ni inte över vad vi anser vara konstigt inom er kultur, och det är ok. Vem orkar gå runt och undra vad andra tycker om den? Jag hade blivit galen.

              Okej, vad gör vi svenskar som ni tappar hakan åt? Vi är världsledande i säkerhet för barn i bil, på cykel och alla andra färdsätt. Vi har lagar som skyddar barn från det mesta ont vi kan komma på. Sen att de fallerar på individnivå är väl inte jättekonstigt, men vill gärna veta vad vi gör som är så illa så vi kan börja arbeta mot att ändra på det.

                Vi har inte lagar som stoppar någon att göra hål i små barns öron. Börja jobba där.

                  Så man ska behöva lagstifta om ALLT och helst släppa det sunda förnuftet?

                    Det var ju M som tog upp att vi är bäst för att vi har lagar för att skydda barn. Då föreslog jag en lag som inte redan finns men som verkar ligga svenska folket kär

                    Tja.. ni påstår att det är misshandel. Och misshandel har vi ju lagar emot redan så varför inte lägga till detta där då?

                    Sunt förnuft att inte misshandla någon vuxen också.

                En del gillar ju inte att barn och kvinnor har rättigheter heller, och drömmer om länder med stenålderstänk…

                Fu verkar på hugget så jag ger bara ett snabbt exempel: ni låter era barn bada helnakna. För OSS är det jättekonstigt och verkligen över gränsen. För ER är det oskyldigt och normalt.
                Samma med hål i öronen, vi ser det som något supernormalt och ni ser det som misshandel.

                Vi är olika.

                  Vart badar våra barn helnakna mer än i sitt badkar hemma??

                    Annan anonym här men ca på varenda strand på sommaren.

                      Och ute i pool på gården där alla grannar passerar

                      Självklart kan små barn bada nakna, varför skulle de inte göra det? Normala människor sexualiserar inte små barn. Och varför skulle vi ändra på helt vanliga saker för att det finns några idioter för ute? Då kan vi ju börja med burka eftersom det även finns sopor till människor som tycker bara halsar eller armar är något sexuellt. Nej, vi anpassar oss inte till sådana avarter. Tack och lov.

                      Man borde kunna gå naken på stan också utan att bli sexualiserad. Ska vi börja med det också kanske?

                      Erika. Lägger du ut bilder på dina nakna barn öppet på internet också för att du inte vill anpassa dig efter avarter?

                    Har du varit ute vid en sjö/havsbad? Småbarn nakna helatiden. Även ute på gården springer barn nakna genom sprinkler (bor i ett svenskt område). Vissa har trosor men jag har sett många många många småbarn bada helnäck. För mig är det ju inga problem för att jag inte tänder på småbarn men man undrar ju vad föräldrarna tänker.

                    Gav dig bara ett snabbt exempel. Andra exempel som får oss att tappa hakan:

                    Lämna på dagis vid 9 mån ålder för att föräldrarna inte vill gå back ekonomiskt (finns många som hade klarat sig men det handlar mest om ”jämställdhet ä” och att man tagit för stora bolån. Sen finns det ensamstående/fattiga, inte de jag syftar på).

                    En annan grej är att svenskar alltid ska prata om sn0pp/sn!ppa med småbarn av någon anledning. Och att leksaker (gosedjur) är formade som könsorgan (inte vanligt men förekommer, helt tabu inom min kultur).

                    Ni dricker inför småbarn/låter barn smaka på lite vin ibland.

                    Ni är för att barn ska få byta kön och gå på hormoner osv.

                    Ni har ofta en hund som är ”som familj” och har svårt att avliva djuret när det går på ert barn. Det är ju en familjemedlem.

                    Osv.

                    Som sagt, inte alla svenskar men det Ni anklagar oss för gör ju inte alla invandrare heller.

                      För att inte tala om att man sätter sina äldre släktingar på ett boende så snart de inte klarar sig själva. Innan dess får hemtjänsten sköta släktingen. I bästa fall besöker man någon gång då och då. Pinsamt.

                      Man kan inte börja förskola innan ett års ålder.

                      Jo det kan man.

                      Kommuner är skyldiga att ordna plats på förskola från ett ålder då man då har rätt till förskola. Det betyder däremot inte att man inte får ha sitt barn på förskola innan dess. Däremot är du inte garanterad plats och förksolan kan neka.

                      Ett års ålder*

                      Det jag själv reagerar mest på som en del svenskar gör, är själv helsvensk, är att dricka sig fulla framför sina barn. På 70 talet var det inne i vissa vänsterkretsar att ha samlag när ungarna lekte i samma rum. Så jo visst gör svenskar mindre genomtänkta saker.

                      Har flera vänner som berättar att de minns att föräldrarna hade sex när de (barnet alltså) sov i samma säng.

                      Alltså va? Haha otroligt dumma punkter. Inget direkt skadligt för barnen och får ens barn under 18 gå på såna hormoner?
                      Alkohol håller jag med om. Helt sjukt. Men tror att de försvinner mer och mer. Hunden håller jag också med om. Äckligt med djur och farligt om de händer något.

                      Inte skadligt att ha kvar en hund som går på barnet? okej…

                      Jobbar som förskollärare och har aldrig varit med om att en nio månaders baby inskolats men barn som fyllt ett år har rätt till fsk och gäller alla barn oavsett ursprung.

                      Man får inte lämna sitt barn på förskola vid 9 månaders ålder i Sverige, vad snackar du om.

                  Bada naken (eller än värre i en gigantisk T-shirt vad är syftet där liksom??) har jag aldrig någonsin låtit något av mina barn göra.

                Något väldigt typiskt svenskt är ju att ivrigt hävda att Sverige är världsledande i exakt allt och bli mer än lovligt kränkt när någon visar på motsatsen.

                  Haha!! BÄSTA kommentaren. Så sant!

              På vilket sätt gynnar det barnen med hål i öronen? Ett ingrepp som kan göra ont och inte tillför en spädis nåt alls.

              Varför kan ni inte bara låta barnen vara tills de får bestämma själva, om de nu ens vill?
              Så obildat

                Det är väl västvärlden som leder i hela ”ge småbarn hormoner så att det kan byta kön”? Ser hål i öronen som väldigt oskyldigt i jämförelse med det.
                Och ja, jag buntar ihop västvärlden precis som ni buntar ihop hela MENA.

                  Nu har frågan ställts flera gånger men fortfarande inget svar…..

                  Varför pierca BARN I ÖRONEN? Vad är syftet????

                  Kan NÅGON FÖRKLARA?

                    Det är väl viktigt att barnen ska vara gulliga små dockor ?

                  Jämförde du precis att hjälpa transpersoner med att ta hål i öronen på spädbarn? Mycket konstig liknelse

              Men varför ta hål i öronen på småbarn? Vad har barnet för nytta av det? Är också andra gen invandrare från ett land där många gör det. Skulle aldrig få för mig att göra det på min dotter. Varför inte sluta med såna meningslösa ”traditioner”. Stör mig oerhört när jag ser bebisar med hål i öronen.

                Varför lämna sina föräldrar ålderdomshem i äldre dar och knappt hälsa på? ( jobbat med äldre, väldigt vanligt förekommande) överlag kan svenskar ses som väldigt ofamiljära och kalla. Har haft arbetskamrater där det talas om arv efter släktingars död, så tragiskt egentligen…

                  Fast det finns ju många orsaker till att en inte hälsar på sin gamla och dementa förälder som hände under uppväxten tex.

                    Som svensk bryter man med familjen så fort man får minsta ”negativ energi”. Det är ju just det som ses så konstigt av andra. Familj betyder ingenting här.

                    Då lägger vi till ”att bete sig så illa mot sina barn under deras uppväxt att man blir satt på ett äldreboende utan besök” på listan över typiskt svensk. Då känns ändå ett hål i örat rätt så lindrigt.

                  Låter väl bra att inte ”lämna” sina gamla föräldrar på hemmet men min väninna som ursprungligen kommer från Chile får passa upp på sina svärföräldrar varje vaken stund hennes man gör ingenting för att avlasta henne
                  -nä i vår kultur ta vi hand om våra gamla
                  -ähhh jaha vilka vi?
                  största feta kvinnofälla som tur är så talar hon om för sina barn att den dag pappa o jag inte orkar klarar oss själva skall vi in på hemmet ni mina döttrar skall inte bära detta ok
                  Hur många män tror ni offra sin egen fritid och arbete gör att sköta sina åldrande föräldrar

              Fast det med västlänningar stämmer inte. I södra Europa tar man också hål i öronen på bebisar pga tradition.

            Anonym 15:42
            Dansa kring midsommarstången måste vara jätte konstigt om man flyttar hit. Varför hoppar medelålders män och kvinnor som grodor? ??

            Haha vi svenskar måste se jätte tokiga ut när vi kvackar!!

              Man allvarligt, hur många dansar runt midsommarstången…känns som något som görs av några få och som förstoras upp för att visa hur gaaaalna vi svenskar är

                I de städer jag har bott i under mitt liv så har kommunen alltid haft en stång med lite firande. Brukar vara många där. Främst barnfamiljer.

                Det är ju ingen som gör det nu för tiden, eller gamla människor som fortfarande kan gå gör kanske det men det är knappast 4 ringar av människor runt vare sig midsommarstång eller julgran sen 20 år tillbaka

              Rätt stor skillnad på att dansa runt en stång och vara glad och på att göra illa barn så de börjar gråta

                På vilket sätt tar dessa barn skada? Blir de traumatiserade som vuxna?

                  Så dumt. De tar ju skada i stunden genom att man tillför dem smärta. Ingen nödvändig smärta som t.ex. en spruta, utan smärta för att de ska se söta ut, enligt vuxna.

                  Dåliga beslut behöver inte handla om att man blir traumatiserad.

                  Det gör ont på barnet, den som tror att barnet gråter pga att man håller fast det försöker bara lura sig själv.

              Många kulturella danser som i så fall ser heltokiga ut. Tror sunt folk inser det oavsett vart de kommer ifrån.

              Å Lucia och stjärngossar… nja vi har olika traditioner men tycker inte den ena gruppen kan peka finger på den andra och hävda att ens egen åsikt är den rätta. Trodde att folk som älskar att resa runt i världen hade uppfattat mera att inte alla länder är exakt som perfekta Sverige?

        typ Spanien då eller?
        Skämt å sido, i Spanien är det vanligt att ta hål i öronen på bebisar fortfarande.

      Som fd. bebis med hål i öronen och nu 40 år med hål i öronen som sitter alldeles för högt upp blir jag också jättesur när jag ser bebisar med hål. De satt bra på mig i 3 månadersåldern enligt foton men oj tydligen växer öron och hålen kan hamna sämre till.

    Uppfriskande och bra att du faktiskt försöker skriva om Isabella i positiva ordalag och inte bara letar fel hos henne.

      Man ska ju lyftas när man gör nåt bra och granskas när man gör nåt tvivelaktigt…tror inte det handlar om att Camilla ”försöker” skriva nåt bra om Bella – det är upp till henne själv att fortsätta göra bra saker om hon vill ha bra publicitet helt enkelt ?

        Så naivt?

          Kanske, eller realistiskt ? man är ju ansvarig för sina egna handlingar, vill man ha god PR får man se till att göra goda handlingar ??‍♀️

            Det var inte det jag syftade på men ok.

      Ofta när det kommer ett inlägg som är positivt om Bella så kommer det inom någon dag ett inlägg som är riktigt under bältet och som Camilla vet att hon kommer få kritik för här i kommentarsfältet. Då kan hon försvara sig med att hon visst skriver positivt också. Även Camilla har ett excellark….

        Jag har inte ens planerat vad jag ska äta till middag idag, än mindre vad morgondagens inlägg ska handla om. Det beror ju helt på vad som händer liksom…

          Så skulle nog Isabella svara också om du ställde samma fråga till henne. Vem vill erkänna sitt excelark? ?

            Bella gjorde det. Helt öppet i en välbesökt podd, Alex och Sigge.

    Kommer ihåg när min kompis på dagis fastnade med sitt örhänge i någon kvist när vi lekte. Örsnibben revs helt upp och det såg så himla läskigt ut tyckte jag. Slutade tjata på mamma om egna hål i öronen efter det ?

      Jag tjatade och tjatade, säkert från att jag var 4 år.
      När jag fyllt 6 år fick lag lov. Minns hur mamma och jag gick till frisören och jag valde ( har kvar dem) örhängen och sedan fick välja ett par i guld med rosa sten på i guldaffären som jag skulle ha efter, när de läkt.

      Jag snurrade på dem som man skulle men mamma hjälpte mig tvätta rent när hon ändå borstade mina tänder.
      Jag var så stolt, men vet inte om jag själv skulle gå med på att min 6-åring fick ta nu.

      Aj aj aj

    Älskar Bellas hitte-på-inlägg för kommentarer, gällande barnen.. Hur mycket socker/vilken kost, gå hem från skolan själv, märkeskläder osv

      Eller hur. Så genomskinligt! Vill man få igång ett kommentarsfält är det guld att slänga in något som rör barnen. Hon vet vad hon gör, och det skulle inte förvåna mig om mycket inte ens har hänt.

        Funkar ju uppenbarligen här inne också?

    Får ont i magen av filmer på nätet med små bebisar som får hål i öronen.
    Usch! ? Är en form av barnmisshandel tycker jag.

      Det gör mindre ont än ett sprutstick. Att värna om ett barns integritet är en grej men att kalla det för misshandel är extremt överdrivet. Ordet misshandel ska inte urvattnas i folkmun anser jag. Man kan lyfta diskussionen och lägga fram sakliga argument, misshandel/övergrepp bör inte vara fokus.

      Istället kan man tala om konsekvenserna och varför man bör vänta till en viss ålder. De som verkligen vill ta hål kommer inte att avskräckas av att andra skriker ”misshandel” men de kan ändra sig om man förklarar hur det är bättre att vänta några år.

        Det är ett hål som görs på personens kropp utan någon som helst medicinsk nytta.

        Ett hål som den personen sen inte kan välja bort.

        Kanske en liten ring i naveln också när vi håller på, skaver nog gött mot overallen

          Ska du diskutera på det sättet så sätter vi stopp redan nu.

        Fast de är misshandel när de är helt onödig smärta för att ”det är fint” sprutor tar man inte för skojs skull. De tar man för att hålla sig frisk ??‍♀️??‍♀️??‍♀️??‍♀️

          En annan M
          Om man måste ta sprutor med medicin så är det för överlevnad. Ett spädbarn förstår inte varför de måste ta en spruta om dagen. En vuxen vet vad som händer om inte barnet får medicinen och måste ibland vara elak och hårdhänt när det gäller medicin och undersökningar.

          Där kan jag försvara ”övervåld” nu tänker jag på att tex hålla i barnet när den vägrar ta en spruta hos doktorn. Ha barnet i knät medan man väntar på att bedövningen ska ta m.m

          Men när gäller att ta hål i öronen på spädbarn eller att omskära pojkar som spädbarn. Det är rent övervåld och ren och skär misshandel!

            Ja jag har ju samma åsikt som du?

              Jag höll med dig och fortsatte att prata om ämnet. Om det togs fel så ber jag om ursäkt.

        Det gör absolut INTE mindre ont än ett sprutstick! Det gör fan svinont och är helt fel och totalt onödigt på små barn.

          Anonym 16:55
          Sen kan bebisarna dra i sina öron för art det tex kliar. Att göra rent kan göra ont om man måste vika öronen på barnen.

        Håller inte med om att det gör mindre ont ett ett sprutstick i och för sig men det hade ju räknats som misshandel om en förälder satt och stack sitt barn med en kanyl helt utan medicinsk anledning. Vad är skillnaden?

          Finns väl rätt så mycket som skulle räknas som misshandel om man gjorde på ett annat sätt än man gör. Jättekonstigt argument.

          ”Ni tycker att det är okej att krama sitt barn? Men tänk om man gjorde det så hårt att barnet inte kunde andas??!!!! Va?? Va??!!”

            Men jag här handlar det inte om något snällt emot något elakt utan det handlar om samma förfarande, sticka med smärta. Varför är det ok för att man sätter ett örhänge i hålet men inte ok om man bara skulle sticka om utförandet är exakt det samma?

              Varför skulle man ens göra det? Är det den nivån du vill ta ner diskussionen till..?

              Du vill alltså diskutera hypotetiska scenarion som inte sker?

      Nej, det är inte misshandel att ta hål i öronen på bebisar. I sådana fall hade vi på socialtjänsten behövt vidta åtgärder. Att ta hål i öronen på en bebis är inget vi lägger oss i.

        Gör ni inget om en förälder sticker sitt barn med en nål utan att sätta örhängen då? Bara sticker så att barnet börjar gråta av rädsla och smärta?

          Men oj. Första pris i dumma jämförelser alltså ?

            Tack för pris men motivera gärna varför istället. Varför det anses ok för att man sätter dit ett örhänge men inte ok om man bara skulle göra hål utan att sätta ett örhänge.

              Jag skulle inte göra hål i öronen på min bebis så jag ser det inte det som okej själv. Tycker ändå att jämförelsen är heldum.

              Du får väl socanmäla föräldrar som tar hål i öronen på sina barn då.

                (Om det nu är att jämföra med att sticka hål i barn hejvilt utan minsta syfte)

                  Men ingen har ju kunnat svara på vad syftet är att ta hål i öronen på små barn.

            Camillas jämförelse med livsfarlig alkoholkonsumtion tar första priset.

    Jag var 4-5 år när jag fick ta hål i öronen, är 28 idag. Även om jag själv inte tog fram alsolsprit och bomull för att rengöra hålen och örhängena så kunde jag ändå göra det när det var dags att rengöra.

    I dagsläget verkar barn inte kunna ta mycket ansvar eller sköta sig själva. När jag var 12-13 år brukade jag vara barnvakt åt vänner till familjens barn som är yngre än mig och i dagens läge verkar flera 10 åringar ha svårt att hans klara sig själva hemma i en timme.

      Tror att många föräldrar i dag är lite för överbeskyddande och vågar inte lämna över ansvar.
      Eller så kan det vara så att de inte har krav på barnen och har mentaliteten ” det löser sig, de lär sig” frågan är varför det har blivit så.
      Är dagens föräldrar mer stressade över saker?
      Litar de inte på barnen?

        Finns en underbar japansk serie på Netflix, Old enough, där typ treåringar går ärenden åt sina föräldrar. Barnen känner ansvar och blir så stolta när de är klara, extremt gulligt! ?
        Känns ganska specifikt för Japan dock, har väldigt svårt att se att nån skickar iväg ett så litet barn här.

          Maria
          Jag tror att de har ett annat sätt och en mer gemenskap. Jag tror inte att föräldrarna skulle skicka ut barnen om de kan lita på grannarna.
          Tror även att de har en starkare ”här hjälps vi åt” mentalitet.

          Det är ganska intressant att se hur olika kulturer och folkslag i världen ”kräver” av barnen. Såg en film där en femåring startar upp en eld, ställer en gryta över elden och har i lite olja och börjar laga mat till sitt yngre syskon.

          Vet inte vart i världen det var men det visar hur mycket ansvar unga barn får ta. Det är inte ovanligt att barnen jobbar 8-12 timmar om dagen för att få ihop pengar till familjen.

          Tror att svenskarna har överlåtit mer och mer till den bekvämliga tekniken som finns i dag. I dag ska man vara en snäll kompis och inte en förälder som tar kommando. Tror att svensken är ganska mjäkig och inte vågar att ställa krav i dag. Det märks i trådar på familjeliv när tbå familjer går i sär och barnen MEDVETET spelar ut föräldrarna.

          Om en förälder ställer krav på att tex diska en gång i veckan och hjälpas åt med städningen så stannar barnen hos den som inte har krav eller regler. Det är då mutantdet och inga krav alls kommer för att få umgås med barnet. Det drabbar även den nya som man träffar och ser hur föräldern blir en toffel.

          Barn kan vara riktiga själviska och manipulerande egoister.

          Men de treåringarna är ju superövervakade med typ avspärrade vägar när de ska gå och handla. Det hade ju aldrig hänt om de inte filmats och vaktats av vuxna

        Nej, de litar inte på barnen. Nästan galet vad hysteriskt det är.

      Haha, håller med. Tog hål i öronen när jag var 6 (vanligt i den kulturen jag delvis kommer ifrån), fick nyckel hem vid 8 så från och med tvåan fick jag inte gå till fritids mer. Hade dock 2 äldre bröder på samma skola så hade kanske varit annorlunda annars.

        Hanna
        Jag var så avundsjuk på barn som fick gå på fritids när jag var yngre. ?

        Jag brukade också få gå hem från fritids tidigare om jag ville (född 89). Dealen var att jag ringde mamma på jobbet och talade om att jag gick hem så hon visste om hon skulle hämta mig eller inte. Vi bodde i radhus och i lägenheten bredvid bodde min kompis. Vi brukade gå hem ihop och leka hemma tills någon av våra föräldrar kom hem. En gång lekte vi med stearinljus och fick en utskällning. Så efter det lekte vi inte med ljus när vi var ensamma hemma.

        samma här, tog hål i öronen när jag var 4a, minns dagen så väl och jag var så nöjd.
        Började gå hem själv från skolan redan i första klass och ringde mormor direkt och pratade med henne.

        Har idag yngre syskon som blir skjutsade nästan över allt. Men samhället ser heller inte ut som det gjorde för 28-30 år sedan.
        Idag skulle man kunna läsa om att en 8-åring blivit rånad eller nedslagen vilket är helt jäkla galet.

    Bättre att gå till en riktig piercare som tar hål
    i öronen. Pistolen som bla frisörer använder skjuter sönder nerver och liknande i örat.
    Har man otur så kan ett ärr börja växa och det slutar inte.

    En annan nackdel med att ta hål i öronen är att kroppen skjuter ut örhängen.

      Jag har aldrig sett/hört talas om det. Är det verkligen såååå vanligt?

        Keloida ärr är inte speciellt vanliga.

        Kroppen kan stöta bort piercingar. Kan hända även om man varit hos en piercare. Min kropp har stött bort många piercingar på olika ställen i kroppen. Givetvis använde jag smycken av titan och skötte piercingarna, men min kropp gillar inte piercingar.

      Men riktiga piercare har en åldersgräns och tar inte hål på så små barn. Föräldrarna skiter i det.

        Många piercade har inte åldergräns för hål i öronen utan piercar barn också (endast öron då alltså)

          barn ja, asså typ åldrarna 7-12 år gamla. Finns nog ingen riktig piercare som tar hål på 6 månaders-2 års bebisar.

    Tycker det är sjukt att i princip vem som helst kan köpa en håltagningspistol och börja pierca folk hit och dit.
    Är heeelt för att bara piercingstudio med sterila instrument och bra kanyler ska få ta hål på vår fina kropp!
    Synd att så många föräldrar (mina inkluderade) inte kan tänka ett steg längre och se att frisören kanske inte ska ta hål på ungens öron.

      Tror att många inte ver att man kan gå till en piercare.

    Och jag som har piercat mig hos en piercare får ofta frågan av folk runtomkring varför jag inte gör det hos en person som har en pistol. Eh, typ detta är en anledning…

      Tog mina hål i öronen när jag var 18, idag är jag 33. Har nog aldrig kommit upp på tal om hur de gjordes. Förutom när jag kom hem och visade upp hålen för mamma men annars vet jag inte varför någon skulle bry sig var jag gjort dom och hur.

      Joanna
      Tog ett hål uppe på/i örat vid brosket med en pistol hos frissan.
      Det blev inflamerat med en gång och det var svårt att hålla rent då det blev inflamerat runt om. Att göra rent gjorde jätte ont. Så jag fick ta ut smycket och låta örat andas. Tog evigheter innan det blev bra. Efter det blev det inga mer hål i öronen för mig.

        Jag har också erhålla uppe vid örat/brosket. Det brukar ta tid att läka, men jag gjorde förvisso det med en redig nål hos en piercare. Hade aldrig satt någon där med pistol.

        Tråkig upplevelse du fick utav det, om du gör om det så gör det hos en riktig piercare ?

          Joanna
          Ja den läxan har jag lärt mig.
          Vågar inte ta fler i öronen även hos en piercare. De har en förmåga att vandra.

    Vad är poängen med att små barn tar hål i öronen. Förstår inte poängen. Om de vill smycka sig så finns ju såna örhängen som man klistrar på för barn. Det räcker väl. Men riktigt små barn förstår väl inte att de vill smycka sig, inte bebisar iallafall eller lägsta åldrarna.

      De med klister är lättare att ta av och svälja.

        Jag tänker samma när jag ser riktigt små barn med halsband eller armband. Vad lätt det ska vara att fastna och göra illa sig. Min treåring älskar smycken och har en del hemma att leka med. Hon skulle aldrig få ha dom på förskolan tex. Jag kanske är överdriven men känns så lätt att göra illa sig i sådant som barn.

          Och då menar jag smycken i metall. Av någon anledning känns elastiska pärlhalsband som hon har pärlat mer okej men nu vet jag inte riktigt varför haha.

            Anonym 15:52
            Pärlor har ändå ett hål i mitten så luft kan komma igenom om de sväljer och sätter fast i halsen. På förskolan är det mycket barn, stim och stoj och lättare att göra sig illa. Tror även att det kan vara lättare att fastna vid vild lek.

              Det beror ju på vilket håll pärlan fastnar på? För övrigt är banan det farligaste att sätta i halsen. Jätte svårt att hosta upp.

            Min dotter satt ett litet elastiskt armband runt foten och satt strumpa över. Var blå när jag hämtade henne?‍♀️ Allt kan vara farligt. Barn halsband har ofta säkerhetskedja så det går sönder om man fastnar.

      För oss med invandrarbakgrund så är anledningarna bla.
      1. Kultur
      2. Man ska kunna se att det är en tjej.
      3. Folk ger guld i present så småbarn har massa guldörhängen hemma (har själv typ 5 par barnörhängen i 21k guld).
      4. Det följer med från förr att guld är bra att ha på sig (tänder, öron, halsband osv) ifall man skulle behöva muta någon.
      5. Spädbarn pillar inte på öronen så de läker fint.
      6. Hål man tagit som bebis sluts aldrig igen. Jag har inte haft örhängen på säkert 5 år men hålen jag tog som spädbarn är fortfarande kvar, de andra (tog de i tonåren) måste jag trycka hårt för att öppna upp igen.
      7. Alla andra gör det så det är inget konstigt.

        Ja men vad rimligt att göra ett fysiskt ingrepp på ett oskyldigt barn som inte kan säga nej för att folk ska lunna se att *det är en tjej*. Så himla rätt prioriterat!
        Usch hemska tanke att LÅTA BLI ATT SKADA sin bebis och någon bara kommer och antar den har ett annat kön?!!

        Jag tog hål när jag var 16 år. Det en har jag inte haft örhänge på 10 år i. Det he inte växt igen. Tvivlar på attet har att göra med när man ta det utan snarare Hur det läker.

        ”Alla andra gör det så det är ibget konstigt”? Världens största problem är den här flockmentaliteten där ingen utvecklar en egen tankeverksamhet. Rannsaka dig själv, på vilka fler plan följer du bara strömmen?

        Om man inte vill att hålen ska växa igen kan man töja dem. Har töjt mina hål till 5mm (töjningen har krympt lite så dom ser normala ut). Har haft flera hål i öronen men dom jag inte töjde har växt ihop.

      Poängen är väl att de vuxna tycker det är fint ( tyvärr)

    Jag tog hål i öronen när jag var sju år och var väldigt mån om dem. Dock så utvecklade jag allergi ändå mot nickel eftersom de gav mig silverörhängen.

      Jag tog hål i ögonen vid 7 års ålder och det var helt ok. Inga problem. Tycker absolut inte man ska göra det på bebisar.

      Min dotter fick när hon var 6 år. Jag tyckte det var jätte kokrat och min exman gjorde det dessutom på sommaren. Hon är super nöjd och många i hennes klass har det också. Det är droppar som ska droppas på 2ggr per dag. En 6åring förstår ju när man säger att de inte ska pilla.

    Vilket annat argument har man för att ta hål i öronen? Förutom ”vill ha” och ”det är snyggt”? ?

      Hon menade väl att hon fortfarande är lite för liten för att förstå att man inte bara tar hål i öronen utan att det krävs mer av en efteråt ??‍♀️

    Jag fick inte ta hål förrän jag var 15 år. Alla andra hade det på högstadiet och jag var såå avundsjuk. Kunde aldrig förstå varför, 15 är rätt sent och ingen risk att man skulle fastna i nåt tror jag 😉 kommer absolut inte vänta så länge med min dotter men åtminstone till 10 år tror jag.

      Jag fick vänta tills jag var arton ?

    Förstår verkligen inte varför det är ok (lagligt) att ta hål i öronen på små barn. Det är inte ok att på andra sätt åsamka barn skada eller smärta och jag mår illa av att föräldrar tycker det är rimligt att göra illa sina barn p.g.a. en skönhetsnorm.

    Ni som anser det är fullt rimligt att göra hål i en person som är oförmögen att välja själv samt är i beroendeställning till er:

    Tycker ni det är lika rimligt att göra hål på andra delar av kroppen eller är det endast öronen som gäller?

    Nyfiken!

      Jag drar gränsen vid tatueringar ovanför axlarna.

      Har jag oxå alltid undrat, varför inte i bröstvårtorna snippan osv ? Eller 3 guldringar i vardera örat ?

    Kanske lite OT, men läste tiotals tips i Sandra Beijers fb-grupp att boka en tid på piercingstudion-Calm på Söder i Sthlm för att ta hål i öronen (av snubben vars citat finns med i inlägget). Så sjukt profesionella! Kan inta förstå att pistol ens kan vara tillåtet?!? Hade inga som helst problem med infektioner eller liknande efter mitt besök där. Så tips till er som vill pierca er, men kanske känner oro osv.

      Tipsar om Ornament för de som behöver en bra studio i Malmö ?

    OT, men nyfiken! Vem är egentligen Susanne Histrup? Ni vet hon färgglada. Hon verkar bada i lyxiga prylar.

      Du, du är Susanne histrup.

        Din mamma är susanne histrup

        Hahaha I wish!

    Jag är afrikansk och min mamma tog hål i örat på mig när jag va bara några månader . Men istället för örhängen så satte hon dit en tråd som satt . Inget man kan råka svälja och den satt så jag inte kunde dra ut den och inget man kan råka svälja som örhängen?Man har ju sett bebisar som fått tag i nåt och vägrar släppa inklusive deras eget hår. Sen läkte ju hålet och när jag va äldre fick jag örhänge som jag kunde bara trycka in. Ville ha fler hål när jag va 12 men fick ej så tog 5 hål själv med nål . Tur det vart inte infekterad ha ha ha

    Sorry alla som tänkt sig att gå före i kön för nytt pass: nu införs krav på bank-ID.

      Hihihihihihi

      Skit bra!!! Ingen har mer bråttom än någon annan.

    Fick hål då jag var 4år efter en hel del tjat och jag älskade det! ?

    Tog hål i öronen när jag var runt 7år
    Låset åkte in i öronsnibben och vi fick åka till vårdcentralen så dem kunde tycka ut det tillsamman med massa var ? tydligen något som kan hända att det växer igen över låset.
    När jag var 15 fick jag för mig att skulle ha ett till hål på ena sidan, slutade med infektion fast jag tvättade och gjorde rent.
    Så mina barn får nog vänta ett bra tag innan dem får ta hål i öronen.

    Cam, varför godkänner du inte kommentarer som fastnar i modd?

      Hon kanske inte hunnit det ännu.

        Kommenterade för 2.5h timmar sedan. Även under ÖS så dyker svaren aldrig fram.

          Anonym 18:25
          Eller så dyker de upp en timme senare!
          Vet inte hur många gånger hag har tänkt ” Hur missade jag detta inlägget? Det var bara två inlägg efter inlägget med katter på camping, nu är det fyra. Är jag helt blind?”

      Varför finns mod öht? Fastnar där ibland och det är sjukt irriterande.

    När fick era barn ta hål i öronen? Mina fick ta nyss, de var 11 och 9. Hos en frisör samtidigt som de klippte sig. Tänkte att blir det problem får de ta ut örhängena så hålen växer igen…

      Samma här. Min dotter har nu ett och är jätte nöjd med det ??‍♀️

    min mamma bestämde över min kropp tills jag var 10 och ville inte jag skulle ta hål i öronen. Jag minns att jag blev arg på henne eftersom jag upplevde att jag bestämde själv vad jag ville göra. Jag tog ändå, och tänkte inte ens på att rengöra hysteriskt mina hål haha när jag tog dem. Så nej, låt barnen ta hål om de vill. De är skitsnyggt!

    Min dotter fick sina vid 2 års ålder, med pistol. Var inte ens röda och skrek inte heller. Inga problem såhär 6 år senare heller. Känner faktiskt inte en enda som fått infektion av håltagning i öronsnibbarma med nål eller pistol. Och då har nog 99,9% av alla de i min omgivning. Däremot de som tar hål på övriga delar av örat i vuxen ålder verkar ju konstant ha inflammation/infektion.

      Varför? För att du tyckte det var fint? Egoistiskt

    Kan inte komma över faktumet att vid ifrågasättning av att pierca bebisar ställs detta mot ”mEn Ni sVeNsKaR lÄmNaR gAmLa pÅ hEm OcH lÅtEr bArNeN bAdA nAAAAAknAAA”. Jisses.

    Mina fick ta hål när de var tre och fyra. Aldrig varit problem. Man får ju som vuxen se till att det hålls rent!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.