Gör Antonija Mandir reklam för olagligheter?

Bildkälla: Antonija Mandir Instastory

Antonija Mandir gör reklam för ett halsband från företaget ”Glam by JP” som med största sannolikhet gör sig skyldig till både ett och två fall av varumärkesintrång. 
Antonijas halsband föreställer Chanels logga, och säljs för 349 kr på hemsidan.
Där säljs även halsband med Louis Vuittons, Diors och YSLs loggor, även dessa för 349 kr/styck.
Det rör sig om rena kopior alltså, vilket i sin tur betyder varumärkesintrång.

I varumärkeslagen står följande att läsa:

Jag har sökt både personen bakom Glam by JP och Antonija Mandir för en kommentar.

Tack för tips! 

134 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    För mig skriker det white trash att springa runt med kopior på lyxmärken. Noll förvånad över att Antonija gör reklam för det ?

      Verkligen. Är märken så himla viktiga? Varför inte bara köpa ett vanligt fint halsband?

        Ja, för de som inte har någon hög status annars i samhället, så är märken allt, så att de får status genom märket. Det är därför som kriminella, och andra som lever tufft typ ”white trash”-liv, har mycket märken på sig, både Adidas och såna märken och sen alla fejkade lyxmärken som alla dessa. De kan inte få status på något annat sätt och därför är märken så viktiga för dem.

          Jag förstår vad du menar och min erfarenhet är densamma. Men blir det inte tydligt, att en snubbe utan jobb som springer runt i ”dyra” märkeskläder (kkopior är sällan dyra i jämförelse) motsatsvis framstår som wannabe-rik men inte är det? Förstår du hur jag menar? Gemene man fattar ju att det är en person som förmodligen inte har cash (eller stil) och det blir så fruktansvärt tydligt när det är guccikeps, gucciväska, adidasbyxor, nikeskor, armani-något osv. Kommerinte runt hur paradoxalt det är och om dessa snubbar inte själva inser det?

            Jag har släkt i orten. Många köper äkta men kompletterar med fejk.
            De kan lätt lägga en halv månadslön på en jacka tex. Saker som väskor/klockor är oftast fejk eller stulna.

            De köper märken för att imponera på sina ortenkompisar, inte det fina folket från Östermalm.
            Inom invandrarkretsarna är flashigt och nyrikt inte trashigt. Att köpa second hand och vintage är dock extremt trashigt. Även riktigt rika och anrika familjer i Mellan Östern visar upp sina pengar. Att visa hur mycket pengar man har är ett sätt att visa samhällsstatus (de har kontakter, ett bra skyddsnät osv) då de flesta lever i diktaturer där pengar och rätt kontakter är ditt enda skydd. Att visa att man är viktig markerar för de andra att man ska hålla sig borta. Fattiga kan dock be de rika om pengar. I många länder sitter folk i kö utanför de rikas ”säte” (typ ett kontor där de tar emot folk) och får pengar till utbildning, resor osv. De rika har en slags skyldighet att signalera att de har pengar och kan hjälpa till ekonomiskt.
            När en fattig småstadspojke från norra Syrien äntligen har pengar så vill han gärna visa det, precis som de rika i hemlandet.

              Tycker man glömmer bort att kulturen påbjuder att man bor hemma tills man är gift. Då är ju månadslönen mest fickpengar som man kan göra ganska mycket med.

              Jag förstår den kulturen men undrar varför man tar den med sig till sitt nya hemland där man snarare uppfattas som trashig och kommer att få svårt att bli accepterad om man fortsätter så.

                De som spelar roll är ju ens vänner, släkt och mini-samhälle. Det är de man känner som man vill imponera på och vara med. Vad Agnes 45 från Lidingö tycker är oviktigt. De möts ute i samhället så extremt sällan.

                Men det säljs ju märken och fejk i Sverige. Vad man sen sätter på sig är ju den personliga smaken. Jag menade bara att de har mer ”disponible income” eftersom det inte har fasta kostnader för boende, vilket kan förklara att en jacka kostar en halv månadslön. Plus att de flesta influensers är svenskar som går i bräschen för att visa upp lyxkonsumtion (Jocke & Jonna är ett exempel). Så jag tror du bara är en trött smygrasist faktiskt.

                  Förklara gärna hur jag är en trött smygrasist. Jag tror snarare att du är lite trög, skulle jag kunna skriva om dig. Jag ställde en fråga som är väldigt aktuell som handlar om integration. Alla våra politiker diskuterar integration genom sina ideologiska linser.

                    Det rasistiska är att påstå att integration handlar om att inte klä sig i logotyper eller fejk. Jävlar vad blåögda ni är som tillskriver ”de andra” den egenskapen, som om svenskar är urtypen av sober smak utan diverse logotyper och fejk. Att tala om att ta seden dit man kommer är verkligen att gripa efter halmstrån i sammanhanget, och det vore toppen om du bekräftade att du inte är rasist. Jag är inte trög alls, du är snarare väldigt uppenbar i dina värderingar.

                      Chilla lite tror faktiskt inte vi står så långt ifrån varandra. Du läser in saker som jag aldrig ens varit i närheten av att skriva. På samma sätt som invandrare är individer är svenskar det. Ingen av oss är en homogen grupp.
                      Undrar hur sjutton du lyckades läsa in att jag tycker att integration handlar om att inte klä sig i diverse logotyper och fejk? Min fråga handlade om att man väljer att leva kvar i samma samhällsordning som i sitt hemland. Du nämner själv att det handlar om att ha rätt kontakter och att pengar är en viktig statusmarkör. Detta stämmer fortfarande även för vissa kretsar bland etniska svenskar men under de senaste 100 åren har man aktivt arbetat med att komma ifrån de markörerna för att bryta med det gamla klassamhället. Istället är det andra saker som ger status. Kunskap och utbildning, entreprenörsanda, familj och vänner, idrottsprestationer och olika konstnärliga yrken.
                      Något som är väldigt ocharmigt är att tala om för andra hur de är. Du har ingen aning om min moralkompass och jag vet inget om din. Med din logik skulle jag kunna påstå att du inte ser något problem i att folk från orten stjäl märkeskläder eftersom du skriver det i din första kommentar.
                      Det jag däremot tycker om dig är att du verkar arg och istället eldar upp dig på antaganden och en förutfattad mening.

                      Svar i mod

                  Vad var det rasistiska med kommentaren? Eller slänger du med ordet för att verka ”cool”?

                    Svar till 17:23 ovan: det var någon annan som nämnde pengar och statusprylar som klassmarkör. Jag pratade om att bo hemma och därför ha möjligheten att lägga en stor del av ens inkomst på märkesjackor. Det du nämner är klassmarkörer och inte kulturintegration – det är inte alla som kan skifta från småhandlare, bönder eller hantverkare till akademiker på en eller två generationer. Att bo hemma efter 18-års ålder måste ju vara en lika stor valmöjlighet som att sätta sina föräldrar på ålderdomshem på ålderns höst och förmodligen ingenting som någon tänker på för integrationssyfte. Det är dessutom svårt att få boende utan att ha stått i bostadskö i hela sitt liv eller utan ekonomisk hjälp hemifrån – återigen en klassfråga och inte en ren integrationsfråga. Jag är inte arg, jag konstaterar att om man tror att logotyper, statusprylar, lyx och fejk bara finns i vad annan Anonym benämnde som ”orten” och om man tycker att det ska tas integrationsgrepp kring den frågan som om den är hänförlig till ett invandrarproblem så är den analysen så pass grund så att man kan förutsättas ha underliggande rasistiska åsikter eller bekväm okunskap i frågan.

                      Ok jag förstår. Att bo hemma gör även svenskar och är tyvärr en konsekvens av att ungdomar inte har råd att flytta hemifrån för att det inte finns ett boende avsett för dem. Och även om man pluggar finns inte tillräckligt med studentlägenheter. Sedan är det inte ovanligt att ursvenskar har extrajobb, bor kvar hemma och lägger precis samma konsumtion på märkesvaror och har samma mål dvs att signalera status.
                      Vi som bor i Sverige är inte så olika som en del tycks tro. Men något jag saknar är att istället för att lyssna på andra och prata med varandra finns det dem som gräver ner sig i skyttegravarna och tyvärr bildar sig en uppfattning på något man tror sig ha uppfattat.
                      Jag önskar att vi alla kunde börja mötas och ha en öppen dialog och hitta gemensamma spelregler och vara överens om vad som är rätt och fel. Ur det växer respekt, tillit och samhörighet. Kanske lite utopiskt men man måste få hoppas.

                      18:46 – vet inte varför det inte finns någon svarsknapp under dina kommentarer men jag svarar här. Jag skulle säga (och jag tycker det är väldigt positivt) att många svenska barn som inte flyger ur boet efter att de har blivit myndiga är skyldiga att bidra till att bo hemma, framför allt för att bli ansvarstagande och inte söndercurlade. Det här hindrar dock inte föräldrar som kan att bidra ekonomiskt när en flytt väl sker men det är nog för att det nästan är omöjligt att ta sig in på bostadsmarknaden annars. Jag har nu både sett och hört dig och ber om ursäkt om jag framstod som arg, det var obefogat att uttrycka sig så hårt istället för att förklara. Tack för att du såg och hörde mig också.

              Tack! Bra och nyanserad förklaring ?

                My pleasure.

                Håller med 🙂

              Blir så trött när svennar tror att alla från orten är samma folk från samma land med samma kultur och hoppas nästan att du själv är en svenne som skriver detta. Som invandrare i orten vet du att det är massor av nationaliteter som har sin kultur och sina seder. Som invandrare i orten vet du också att de flesta vill passa in och göra rätt för sig. Att ha en bra jobb och att blir respekterad av hederliga människor och inte ett gäng gangsters som stjäl saker för att skryta för varandra och visa makt.

                Men vad är orten och vad har det med invandrare och nationalitet att göra?
                Försöker hänga med i er diskussion här men känner mig mest förvirrad, men då utgår jag från min 15 åring som kan peka ut saker som att ”det är så orten” ( en annan sak jag inte fattar är när någon är orre)
                Saken är då att min 15åring har rötter i syd Europa, Sydamerika och öst Europa, och verkligen har olika kulturer i sig.
                Hoppas på ett förklarande svar ?

                  Med orten menas invandrartäta bostadsområden. Tycker själv att det är en himla tråkig benämning för det buntar ihop människor till att bli en enda grupp när det egentligen består av en massa olika grupper med egna kulturer. Anonym 14:37 beskriver en av dessa subkulturer som finns i dessa bostadsområden men det är bara en av många. Tyvärr har det bildats samhällen i samhället genom ett antal sociala grupperingar. Dessa grupperingar har en egen sociolekt, är som en egen dialekt av svenska med egna ord, egna regler och strukturer. När man läser om gängskjutningar handlar det om att olika grupper bråkar med varandra om makten över olika saker.
                  Orre är ortenslang för hora och används tyvärr flitigt av vissa.

          Ja det är lite som att se elefanter i raffset.

            ???Ofta med magväska i ”Gucci”

          Hur menar du med ”de som inte har någon hög status i samhället”? Tänkte direkt på mig själv, haha! Jag har ingen hög status.

          Men bryr mig nada om märken heller ?

            Hen förklarar ju i meningarna efter vad hen menar, läste du bara första delen?

      Håller med. Men tycker även att det är lite trashigt med loggor överlag. Det känns som att väskor mm med loggor som t.ex LV och Gucci har blivit trashigt pga alla fejk, så även en äkta ser numera trashig ut då det bara ser ut som att man skyltar med en märkesgrej.

        Ja, håller verkligen med. Surt för de som sitter där med femtielva Chanels, äkta el oäkta, ingen bryr sig, för ingen vill ha det längre, pga numer på var mans arm (läs flunsors)

          Vore jag Chanel skulle jag porta Pernilla W.

        Jag har sen många år samlat på mig äkta väskor med mera från Louis Vuitton, Gucci, Chanel med flera. Jag gillar kvaliteten och köper det för mig. Inte för att skylta med eller skryta med. Mig stör inte kopiorna, jag får kanske behålla grejerna vid eventuellt rån. De gånger vänner med äkta väskor rånats har tjuvarna tagit pengar och slängt iväg väskan.

        Fruktansvärt är dock att handeln med kopior finansierar annan kriminell verksamhet. Köper man kopior bidrar man till detta.

        Folk bör också veta att de med synliga västkopior etc kan stoppas ”på gatan” och måsta böta tusentals kronor i vissa europeiska länder för detta varumärkesintrång. Det finns inget som heter ”äkta kopia”…

      Antonija verkar mest lida av någon slags mindervärdskomplex. Vem tar henne på alvar när hon beter sig som en ilsken fjortis.

        Japp. Det gör nog hennes nära kompis som står bakom ”Glam by JP”, lika barn leker bäst? Hur man vågar sälja falska produkter och fortfarande försöka anses som ett seriöst (enskild) bolag säger ju mycket. Det förvånar mig dock inte att Antonija tipsar om detta, hon verkar absolut inte vara den vassaste kniven i lådan och har troligtvis sett till att hennes kompis ”bolag” går under nu.

          Exakt, vad kul om det skulle innebära civilrättsliga och/eller straffrättsliga konsekvenser och eftersom det är en enskild firma skulle innehavaren vid en civilrättslig tvist behöva ersätta skadeståndet själv. Densamma gäller så klart vid etr straffrättsligt skadestånd också.

            Tveksamt till att det skulle bli ett straffrättsligt fall för det krävs att företaget lidit stor skada och det räcker inte med ett ringa brott. Däremot kan det bli väldigt dyrt med ett civilrättsligt mål. Vi får väl även hoppas att ägaren till Glam inte är gift och saknar äktenskapsförord för då kan det även spilla över på eventuell partner.
            Verkar väldigt ogenomtänkt, något man kanske kunde accepterat av en fjortis men inte av en vuxen person. Kanske läge att införa prövade näringstillstånd.

      Varför då? Jag köpte kopior chanelörhängen jättefina. och la inte ut mycket pengar. Inget fel med kopior.

        Jodå det är fel med kopior, både rent juridiskt men även – i mitt högst personliga tycke – rent stilmässigt. Men angående det sista är vi som bekant fria att ha vår egen stil utefter våra egna preferenser, och tur är väl det ?

        ”Inget fel med kopior”….. Ja jo, ta den diskussionen med lagen är du snäll.

        Piratkopior är olagliga av en anledning. Hur skulle bolag kunna gå runt om alla fick kopiera deras produkter och sälja till inga pengar alls?
        Man får alltså inte varken köpa eller – som i detta fallet – sälja piratkopior, vilket dessa falska produkterna är. Jag hoppas att Tullverket samt YSL, Chanel och Gucci informeras om att det förekommer försäljning av piratkopior. Det kommer att kosta tjejen av enskilda bolaget dyrt (rent ekonomiskt alltså).

        Oftast görs dessa kopior av människor som jobbar på lön där de inte ens har råd med mat, eller av barn som tvingas jobba istället för att gå i skolan. Även om du skiter i de stora företagen så borde du bry dig om att dessa människor utnyttjas tills de dör av svält.

    Tipsa tullen så kan de göra tillslag

      Du tar initiativet och andra följer efter?

      Du kan väl tipsa?

    Det där med kopior är konstigt. Varför inte bara köpa en vanlig snygg väska som inte är från ett stort märke som Dior, Saint Laurent, Celine etc? Det finns massa snygga och mindre märken som t.ex svenska exemplet ATP eller Little Liffner! Att köpa dyra märkesväskor är ett val men att köpa en väska i dålig kvalitét som ska se ut som en dyr är bara skumt.

    Föreställer? Det är väl exakt deras loggor? Ser ingen skillnad överhuvudtaget

      Föreställa = utgöra bild av. En bild som föreställer en person innebär ju att det är den personen på bilden, och inte någon som liknar den.

      Oj Lisa och dom andra 8 personerna, ni vet alltså inte vad ”föreställer” betyder? Skrämmande.

    På tal om kopior, hur många influencers tror ni har sådana? Känns som att vissa ganska unga och kända influencers visar upp en ny väska i veckan. Då från stora märken som Chanel, Prada, Saint Laurent etc vilket innebär en prislapp på 15-30 000 även om de är köpta Second hand/Vintage.

      Tror faktiskt inte att det är så många. Men Antonija är väldigt snål, det har framgått rätt tydligt i hennes videon (bland annat från senast i Italien där hon kräver att de tar bort mat från notan för att hon inte GILLADE det), så just för denna tjejen förvånar det inte mig att hon använder falska varumärken. Det finns en viss person där de utstrålar ”klass” och ”stil”, det tycker jag tyvärr inte det utstrålar om Antonija. :-/

      Queenfeyli (osäker på stavning) är en av dem iaf! Är själv en riktig märkesnörd och VET att vissa plagg/accessoarer hon och maken/barnen bär är fejk för att tex LV, Gucci, Dior helt enkelt inte har designat några sådana produkter.. bildgooglar man så går det exempelvis inte att få fram någon legit hemsida att köpa många av dem på.

        Hon skulle aldriig erkänna det ?

          Isf följer du inte henne för hon har flera gånger sagt att flera av hennes saker är fejk tex frågade jag vart hennes LV fleece tröja va ifrån och hon svarade att den va fejk från dubai under en live.

    Lite off topic, lite on topic. Jag är intresserad av att köpa märkessmycken i andrahand, har börjat kika via Vestiaire Collective. Är det någon som har erfarenhet av att ha handlat där? Några tips, något man bör tänka på? Är inte van vid att investera i dyrare märken.

      När jag shoppade en väska på Vestiaire så fick jag den aldrig, man får tillbaka pengarna efter en vecka om den inte skickats så det löste sig bra. Köpt kläder utan problem! Jag vet dock att det förekommer fake väskor, osäker på hur det är med smycken

        Tack för svar!! Trist med väskan, men skönt att du fick tillbaka pengarna iallafall. Det är sånt som gör att man gärna blir lite tveksam till att handla av privatpersoner…

      Jag handlar väldigt mycket på Vestiaire och säljer även! Jag har köpt väskor, plånböcker, smycken och jackor mm på Vestiaire (handlar nästan bara där). Har alltid funkat superbra för mig och allt är antingen redan autentiserat eller åker till Vestiaire på vägen till dig för autentisering. Mitt tips är att bara investera i saker som är timeless. Utan loggor och inget ”trendigt”. Jag har superfina smycken och väskor från stora märken men allt är väldigt plain och i bra skick, så det kommer hålla i många många år. Köpte tex en Loewe Puzzle bag för fem år sedan som jag har använt exakt varje dag sen den dagen jag köpte den, just för att den inte är är trend utan väldigt plain. Tips för smycken är att inte köpa från typ YSL och sådant, det är ofta inte äkta guld utan investera i märken som är rena smyckesmärken så får du bra kvalitet och andrahandsvärde 🙂

      Jag kollar pantbankens nätauktion lite då och då. Har både smycken och väskor.

      Jag känner flera som har dåliga erfarenheter av VC. Framförallt grundar det sig i att man inte har returrätt annat än om varan inte stämmer överens med beskrivningen alternativt är uppenbart en kopia. Deras autentifieringsavdelningen gör inget jättebra jobb och har de väl godkänt en vara så vägrar de nästan kategoriskt att ta tillbaka den om man menar att den är fejk. Då vill dem att du ska lista varan och sälja den i din tur, vilket då betyder att du säljer en kopia i ond tro.
      Jag rekommenderar VideDressing som har två dagars returrätt – jobbigt om man säljer men skönt om man köper. Då hinner man känna, prova, eventuellt fråga någon kunnig eller bara ta det säkra före det osäkra och returnera om det inte känns bra.

      Jag har ett tips på en sida där jag köpt vintage (märken) halsband. De håller fint och jag älskar mina.

      https://boutiquesecondlife.co.uk/

      Snabb leverans och aldrig haft problem.

        Också olagligt. Det är exakt såna här som avses i 13:53.

        Det är varumärkesintrång att ta små spännen eller berlocker från dragkedjor, knappar och annat från riktiga varor och sen omproducera dem till snarlika halsband om det är för att kommersialisera. Man får dock göra det för eget bruk.

        Har du även beställt därifrån efter Brexit?

      Jag har både handlat och sålt där, mycket nöjd! När jag köper väljer jag alltid till att Vestiaire är mellanhand.

      Tusen tack till alla er som har svarat här ovanför!! Det är guldvärt.

    Jag vet inte. Men innan du vet mer än att de med ”största sannolikhet” gör intrång på varumärke kanske du inte ska hävda att hon gör något olagligt i rubriken. Innan ett sådant här inlägg kommer kanske det är på sin plats att ta reda på mer kring varumärkesintrång, mer än att gissa.

    Vad baserar du det på, att de med största sannolikhet gör intrång här? Vore ju intressant med lite mer substans bakom det påståendet.

    Och detta säger jag med all uppriktighet och god ton ?

      (Jag menar, vad mer exakt i texten du kopierat in vill du hävda gör det olagligt?)

      Är du på riktigt?

      Halsbanden är exakta kopior av originalen och kostar under 400 kr. Tror du att detta sker med företagens medgivande och inte är rena kopior?

        Vet du vad som krävs för att någon ska dömas för varumärkesintrång? Tips är annars att läsa ett par domar där det blivit friande dom och ett par där det har blivit fällande dom. Inte så enkelt kan jag lova.

        Därför tycker jag att det är lite illa att i rubriken hävda att hon gör något olagligt, speciellt då det inte är prövat juridiskt ens.

        Men det är ju din blogg och jag lämnade bara min tanke efter att ha läst inlägget.

          Klart man inte får skriva och låtsas att någonting är Gucci när det inte är det. Är väl ganska känt att det är olagligt att sälja piratkopior

            Igen, juridiskt är det inte så enkelt faktiskt.

              Men jag ska inte diskutera detta mer, vi kan lämna det. Det var min tanke när jag läste inlägget. Varken mer eller mindre.

              Men vi är ju inte juridikstudenter utan vanligt folk. Vi är nöjda med den enkl förklaringen. Vi behöver inte läsa igenom en massa dommar. Vi är nöjda ändå.

                Vad har vi domstolar till om var och en kan avgöra vad som är olagligt och lagligt efter eget tycke och smak?

                  Nu menade nog kossan just inlägget ?

              Jo i detta fall är det faktiskt så enkelt. Dessa loggor är ”registered trademarks” och skyddas av internationellupphovsrättslag. Det som det finns domar på är när företag som Gucci mfl försöker att varumärkesskydda mönster där de ofta inte är så framgångsrika. Men i detta fall är det ett solklart varumärkesintrång.

                Det är inte solklart att detta skulle leda till en fällande dom. Ofta är sådana här fall mer komplexa än ”solklart”. Och läser man ett antal domar där det friats så förstår man vilka gråzoner det rör sig om.

                Sen skulle jag inte själv köpa det som för mig uppenbart är kopior då det är fult att tjäna pengar på det viset. Dömd eller inte.

                  Det är faktiskt solklart. Men det gäller att företagen har en giltig registrering hos PRV, vilket skulle förvåna mig mycket eftersom alla företagen bedriver verksamhet i Sverige och det är fråga om seriösa företag. Intrång gör du om du inte ber om lov att få använda företagets logga. Intrång kan ske i lite olika former. I fallen med YSL och Channel är det fråga om varumärkesintrång då båda företagen använder sin logga i smyckekollektioner. Så det är antagligen fråga om både varumärkes och desigintrång. Men som sagt företaget kanske har inhämtat tillstånd.

                    Det finns flera faktorer som spelar in när man pratar om intrång i varumärke eller design. Det är sällan solklara fall och jag skulle bli förvånad om detta var ett undantag. Men vi är inte överens här så det blir bara rundgång. Vi får väl se om det prövas vad utfallet blir.

                      Du får gärna länka till relevanta domar. Jag kan bara utgå ifrån de case där jag hjälpt klienter med rådgivning kring hur de ska skydda sitt varumärke och vilket skydd de har, vilka avvägningar de kan göra och vilka risker som finns. Du grundar uppenbarligen din ståndpunkt på civilrättsliga domar och det vore intressant att se vilka de är.

                      Jag kan länka till ett par intressanta domar lite senare. Är ute just nu och har en del sparat på datorn hemma, inte på mobilen ??

                      Är inte helt säker på att Anonym kommer att svara här då dennes svar känns litet som antaganden eller personliga tycken snarare än fakta. Hittills har svaren mest bestått av att ”det sällan är solklart”, och okej. Det kanske är så, men det vore ju fint om du kunde länka till faktisk fakta.

                      Linda – det är inget jag räknar med heller, men ibland kan man bli förvånad. Nej tyvärr tror jag inte att det finns några domar. De domar som jag efterfrågar ligger inte på internet så det finns inget att länka. Man måste begära ut dem från domstolen och man måste ha valida skäl.

                      Varför jag också säger att jag har på datorn hemma, och inte i telefonen. Jag kan hänvisa till målsnummer men har inte domarna i telefonen och är inte hemma just nu. Vill ni ha hänvisningar så behöver ni tyvärr vänta lite. Soligt här idag och då tar jag hellre en promenad än att sitta inne och vara redo att hänvisa målsnummer i olika forum. Trodde inte att ni hade så bråttom.

                      I smell bullshit!

                      Så vad hände med målnumren då?

                När man prövar varumärkesintrång juridiskt så är det ju mer än bara ”om det ser likadant ut” som man tar hänsyn till.

                  Jag tror att du tänker på desigintrång och när man försöker skydda mönster. Har du ett registrerat varumärke så är det skyddat.

                    Nej jag talar om varumärken.

                      Då tror jag inte att du vet vad ett varumärke är.

                      Okej. Och det vet jag med all säkerhet. Så.. då är vi tillbaka på ruta ett.

          Bara för att det är svårt att bli dömd betyder det väl inte att de gör rätt som säljer kopior? Utan att kunna juridik kan man ju som privatperson ändå tycka det är jäkligt illa etiskt att sälja kopior istället för att skapa något eget.

            Absolut. Jag skulle inte köpa dessa heller. Och det är inte det jag säger heller, att det är okej eller etiskt rätt.

            Det finns enbart två saker i detta fall som skulle fria och det är 1) man har inte varumärkesskyddat sin logga hos PRV, 2) man har gett företaget rätt att använda loggan. Tror inte att någon av dessa två är särskilt sannolikt.

          Kruxet är lagens femte stycke, dvs att en gärning endast åtalas om det är påkallat ur allmän synpunkt. Det innebär att det ska finnas vissa, ur allmän synpunkt, kvalificerade skäl för att en åklagare ska ange brottet till åtal. Med att det ska vara påkallat ur allmän synpunkt antar jag att det inkluderar om det varit storskalig verksamhet, att gärningspersonen tjänat mycket pengar på det, det skett inom ramen för en organiserad näringsverksamhet, etc. Det finns alltså en rad, fastställda i praxis, faktorer som påverkar ett eventuellt beslut om åtal.

          Kort sagt innebär det att Glam by JP å ena sidan gör en uppenbart straffrättslig handling, men det innebär inte per automatik att det kommer leda till åtal och fällande dom.

            Nu pratar du om sådant som hamnar under brottsbalken. Här är det fråga om ett civilrättsligt mål och det är rätt tydligt vad som gäller. Om ett Musse Pigg företag bara kan valsa in och tjäna pengar på ett exklusivt varumärke finns det ingen anledning att betala dyra pengar för att upphovsrättsskydda varumärket.

              Men var det inte det straffrättsliga vi diskuterade? Den lagtext som Camilla kopierat in är inte brottsbalken men är det straffstadgande som framkommer i Varumärkeslagen och som jag utgick från i mitt resonemang? Eller har jag missat diskussionens kärna?

                Diskussioner är sällan särskilt precisa i detta forum. Dock har du helt rätt för tycker också att det ser ut som ett utdra ur brottsbalken.

          Anonym / 12:38
          Bara för att det är svårt att få till en dom i domstol betyder det inte att det är lagligt.
          Våldtäckt är olagligt, men ändå blir väldigt få dömda i domstol. Det betyder ju inte att våldtäckt är lagligt.

      Anställd på företaget mån tro?

        Nej, men utgick från att den kommentaren skulle komma.

          Vore en rimlig förklaring till dina uttalanden ??‍♀️

            Inte samma anonym här, och håller med.
            Det ser verkligen inte bra ut att en professionell blogg påstår rätt upp och ner att det definitivt är olagligheter i rubriken, när det inte alls är glasklart och till och med står med i inläggets text.
            Jag skulle också gärna se argument i inlägget varför det ”med största sannolikhet” är olagligheter. Det är inte så svårt att ta fram länkar och praxisutdrag och inkludera det i inlägget för att ha det torrt om fötterna när man kommer med ett så starkt påstående.

              Gör Antonija Mandir reklam för olagligheter? är rubriken för detta inlägg. Sedan en massa exempelbilder och en kort text om att det är exakta kopior och ett påstående om att det är varumärkesintrång.
              Att på den texten i en, ursäkta Camilla, skvallerblogg kräva både rättspraxis och ställa krav på att ha tort på fötterna blir bara löjligt. Särskilt som samma person(er) inte med ett enda vettigt argument kan ange varför det inte är ett varumärkesintrång utan själva kommer med vaga påståenden om att det inte är så enkelt.
              Jag är faktiskt helt övertygad om att du/ni som skriver detta har någon koppling till Glam by JP och är förbannade över att ni blir synade och ifrågasatta.

                Kan du inte diskutera saken utan att påstå att de skulle vara anställda? Är det så solklart fall bör det väl inte vara svårt att argumentera för det. Lite nivå ändå väl?

                  Men det är ju du, om du nu är samme anonym som ovan, som varken diskuterar sakligt eller ger information/länkar till vad du påstår?

                  Nivån sätter du inte jag och nu drog du ner den ytterligare ett pinnhål.
                  Om det nu är så solklart så borde det vara enkelt för dig att argumentera för varför Glam by JP inte begår varumärkesintrång. Eller hur? Jag väntar!
                  Vidhåller fortfarande att de som ifrågasätter inlägget ha koppling till Glam by JP.
                  Du vet att du argumenterar med härskartekniker. Många är tyvärr helt omedvetna att de gör det så jag berättar det för dig så att du kan göra något åt det.

                    Du kan nog börja med att se över dina egna härskartekniker då. Jag har överhuvudtaget ingen koppling till vare sig företaget eller influencern och skulle aldrig köpa detta skräp. Vad andra anonyma här har för kopplingar vet jag lika lite om som du. Så. Kan vi återgå till sak nu?

                      Jag uttrycker en åsikt, att du har kopplingar till Glam by JR. Jag står för den åsikten.
                      Det verkar provocera dig så jag har anledning att hålla fast vid min åsikt.
                      När tänker du komma med faktabaserade argument som stöder att det inte rör sig om varumärkesintrång? Det faktum att alla de aktuella produkterna nu plockats ner från hemsidan kan tyda på att ägaren fått kalla fötter.

                      Ja du har uttryckt den åsikten nu och jag har bemött den. Vad mer ska vi diskutera kring detta? Vill du ha min lönespec så att du kan se var mina inkomster kommer från?

                      Jag har varken sagt att de är skyldiga eller oskyldiga. Jag (en av flera anonyma) har sagt att fall inte är så solklara som folk verkar tro. Att det krävs mer information än ett par bilder för att kunna avgöra rent juridiskt huruvida de är skyldiga. Håller du inte med om det?
                      Sen har jag också sagt att jag håller med om att det är fel att köpa den här typen av kopierade produkter.

                      Du bygger halmgubbar och helt ärligt vet jag inte ens om du läser det jag skriver.

                      anonym 16.11 – jo nog läser jag det du skriver och det roar mig att läsa dina svar. Behåll du din lönespec för den intresserar mig inte. Men du har bevisat min poäng det enda du har att komma med är ett fluffigt påstående om att det inte är så solklart som folk tycks tro.
                      Att du är helt okunnig inom området är däremot solklart numera även för den oinvigde. Nu är det dock helt solklart att jag ska ut och fånga det sista av dagens solsken.

                      17:34, ironin i att du själv inte har kommit med ett enda sakligt argument hittills. enbart härskartekniker.

                Om du kollar URL:en så var rubriken från början ”Antonija Mandir gör reklam för olagligheter”.
                Rubriken ändrades efter Anonym 12:26 kommentar.
                Uppenbarligen valde Camilla att ändra rubriken till något mer passande än att lägga fram styrkande till att det verkligen är olagligheter. Helt okej tycker jag och inget man behöver tjafsa om.

      Företag som Channel, YSL, Gucci skyddar sina varumärken (logga) och även all design som de kan skydda. Det innebär att du inte får reproducera deras logga. Det enda som är oklart i detta fall är om företaget Glam by JP tagit kontakt med respektive företag för att be om tillstånd att reproducera respektive logga för kommersiellt bruk. Det är rätt säkert att anta att Glam inte kontaktat någon av företagen och att dessa företag med största sannolikhet inte givit tillstånd för Glam att reproducera loggorna.

        Haha nej, det har tjejen bakom detta ’bolag’ absolut inte gjort. Hon har inte någon kontakt alls med dessa företag och de hade aldrig godkänt att hon säljer replika av deras varor till en sådan fjuttig summa. Vad skulle annars tala för att andra köper dessa smycken från ”the real deal” för flera tusen?

        BTW, som det skrevs igår, häng inte med Antonija om ni inte vill förstöra ert varumärke. Här har vi ännu ett exempel. Igår var det Camilla, idag denna bruttan och imorgon kanske en tredje. 🙂

      Att de inte kommer fällas betyder inte att det är lagligt. Det är heller inte lagligt att ta små spännen eller berlocker från dragkedjor, knappar och annat från riktiga varor och sen omproducera dem till snarlika halsband om det är för att kommersialisera. Man får dock göra det för eget bruk.

      Ni skulle bli förvånade hur hårt Chanel slår ner på varumärkesintrång och de för till och med en kamp mot andrahandsplattformar som Vestiaire Collective som de menar förlitar sig för mycket på försäljning av Chanels varor utan att ha möjligheten att garantera äktheten till 100 %. Om man tänker på hur stor andel av GDP mode utgör för Frankrike är det inte så konstigt att de tar intrång på stort allvar.

      Jag rekommenderar att följa May Berthelot på Instagram. Hon är kunnig inom varumärken ock postar ofta om intrång, visar upp kopior och original som de får in på plattormen till försäljning (och chefsjurist på Vide Dressing som är Bonpoints svar på Vestiaire Collective).

    Redan för 15-20 år sedan fattade väl de flesta att kopior inte är helt rumsrena…? Genuint förvånad hon tror detta är ok.

      Jag är inte det minsta förvånad, A ger ju uttrycket ”iq fiskpinne” ett ansikte åtta dagar i veckan…mer blåst och osmaklig person får man banne mig leta efter.

    Detta får mig att tänka på hon Therese Shopping and Fashion som tillsammans med sin kille, innan de dömdes för att ha trashat huset de hyrde, tillverkade typ kuddar med Chanel-loggor.

    Också såvitt jag vet enda gången Camilla tagit bort ett inlägg om någon efter påtryckningar från personen ifråga. (Fanns säkert goda skäl till det men är fortfarande så nyfiken på detta)

      Just det, henne minns jag. Vad gör hon idag?

        Jag läste henne varje dag. Skulle också vara nyfiken på vad som hände.

      Å ja, det husker jeg! Jeg er også helt utrolig nysgjerrig – på livet de levde, hva som skjedde med kopi-butikken og hva som skjedde med dem begge etterpå. Det ble plutselig vare helt stille…

      Har för mig att hon fick behandling för cancer samtidigt som hennes man hade skattmasen efter sig – men kan ha drömt.

        Okej – jag var inne på hennes instagram, hittade bild på hennes son, googlade hela hennes namn och hans efternamn, hittade en tråd på den här bloggen från 2016 och herrejävlar! Klickade på länken, verkar som ett namnbyte har skett ?

    Nu är dessa borttagna från hemsidan 🙂 Bevisar ju en del.

    Minns någon bloggaren som gjorde massa fake Chanel kuddar osv?
    Hon som hade likadana tatueringar på fingrarna som Engla och hennes man.
    slutade hon blogga eller kanske endast har insta?

      Men åh ser att nån redan frågat det högre upp så fick svar redan

    piiiinsamt…

    Har jag inte råd med en Chanel/Tessla/Rolex eller vad som, varför skulle jag då låtsas som att jag har det?
    Haha tänk om man skulle komma körandes i en fejkbil. Ändå konstigt att det inte finns? Eller det kanske det gör?

      Hahahha vad menar du med fejkbil ? typ en piratkopierad ferrari?

        Haha ja exakt!

      Anledningen att det inte finns är att ferrari/tessla skulle stämma skiten ur den som gjorde en fejk kopia av deras bilar/märke 😉

    Tänker bara på ”Our name, sweetie, on JUNK!”

    Sjukt trashigt att dels sälja kopior och sen också plåta smyckena mot en Guccikartong ???

    Jag är genuint nyfiken på om det ens är lagligt att göra så? Blir det inte väldigt missledande för kunderna när det står Gucci med stora bokstäver i bakgrunden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.