Vita fläckar på tänderna

En liten fråga. Louie har fått vita prickar på framtänderna. Givetvis kommer jag prata med en legitimerad tandläkare, men för att ha något kul att skriva om här inne. Är vita prickar flour-brist. Syrran sa igår att hon trodde det bara var en skröna.. Att vita fläckar är en skada, typ en smäll mot mjölktänderna eller liknande?

Har du bättre koll? När jag var liten så sa man att man var tvungen att dricka mer mjölk. // Magdalena Graaf

Magdalena och jag tillhör ungefär samma generation och jag fick också höra att vita fläckar på tänderna berodde på att man drack för lite mjölk.
Jag drack aldrig mjölk men fick inga vita fläckar på tänderna, men måste ändå medge att det var exakt det jag tänkte när jag läste Maggans inlägg.
Av kommentarerna att döma så verkar det snarare bero på för mycket fluor – för att barnet ätit tandkräm – början till karies eller att tänderna fått en smäll. Eller att man ätit penicillin.
En väldig massa olika alternativ så ta dem alla med en nypa salt, och rådfråga din tandläkare om du vill veta säkert.

Men det här med att man skulle få vita fläckar för att man inte druckit tillräckligt mycket mjölk?
Är det någonting våra föräldrar hittade på för att få oss att dricka mjölk?
Lite som den där att man inte får bada förrän en timme efter att man ätit för annars kan man få kramp?
Det är väl också rent hittepå?

Ah, barndomens alla vita lögner.

89 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vet inte om tänderna men har för mig att matochbad-rådet är en skröna. Fattar dock inte poängen med det? Trodde man att det var så förut eller finns det liksom någon anledning till att föräldrar skulle vilja att barnen väntade en timme efter maten?

      Säkert för att föräldrarna ville vila på maten! ?

      Jag förstår mina föräldrar efter att ha upplevt en sommar med ett barn som BARA ville vara i vattnet. Gick man upp för en puas så varade den i max 5 min innan barnet ville tillbaka ner i vattnet och tjatade varannan sekund ?

      Absolut skröna! Barn äter oftast mkt fortare än vuxna så då kan de vänta en timme så de vuxna får äta klart innan de måste hålla vattenkoll. Jag kommer ihåg att jag var livrädd för kramp för att jag trodde jag skulle bli stel i hela kroppen och sjunka till botten och drunkna, så jag var vääääldigt noga med att hålla koll på mat och bad-tider på sommaren/semestrar.

      Tror seriös att det var en vuxen som kom på att ”ah jag lurar i barnen att de får kramp om de badar diket efter maten, så får jag vila”. Resten av alla vuxna har hört det här med krampen som en slags sanning och följt därefter.

        Resten av alla vuxna tyckte att det var en strålande idé att få vila och hoppade gladeligen på den lögnen. Ingen har väl nånsin trott att det är sant?

      Det finns absolut risk för kramp! Anledningen är att efter man ätit så omfördelas blodcirkulationen till matsmältningen till stor del. Dvs mindre blod i tex benen som kan leda till kramp om man överanstränger musklerna. /sjuksköterska

    Känns som att hela samhället var besatt av mjölk på 90-talet.

      Tänk vad mjölkindustrin måste ha gått back nu när folk köper veganska alternativ. Nästan alla jag känner, vegetables och köttätare, föredrar soja- och havrebaserade produkter. Jag lagar mat med grädde men när drycken ska serveras kall (flingor, smoothing, doppa ballerina kladdkaka osv) då föredrar jag soja. Känns mindre äckligt av någon anledning.
      När jag skippar mjölk helt då försvinner alla äckliga lukter också (nr 2 haha).

        Vi kör också havregrejer hemma. Är allergisk mot soja, så i typ flingor kör vi Icas egna ris och kokosdryck, den är väldigt god.

        Min hy blir så dålig av mjölkprodukter och min man har ibs, så finns ingen mjölk i vårt hushåll. Nej, vi har varken benskörhet eller någon annan brist.

          Det är mjölk som ger benskörhet, men mjölk industrin har ljugit för att få människor att köpa mjölk och sagt – benskörhet om man inte dricker mjölk. Fast det är mjölkdrickande för större människor som ger benskörhet . Vi är inte skapta för att dricka mjölk hela livet och särskilt inte från en ko.

            Alma, det är bara hos gamla som mjölk påverkar negativt. Hos yngre och växande laktostoleranta individer så är rimligt intag av mjölk endast positivt i all studier tillgängliga.

              Det har jag aldrig någonsin läst i en studie. Eftersom jag har haft mjölkallergi i +20 år har jag noggrant läst på . Motion gör skelettet starkt , inte mjölk. Det är mjölk, animaliskt fett som fastnar i blodkärlen, vilket inte är bra.

                Mjölkdrickande folkgrupper har större och tyngre skelett. Detta vet varje antropolog värd sitt salt.

        Ingen av alla dom jag känner köper annat än vanlig god mjölk.

      Nä, mjölk har varit en stomme sedan våra förfäder på stäppen. Vissa barnskelett från de indoeuropeer som var svenskarnas förfäder visar att de troligen var anemiska, vilket är en följd av stor mjölkkonsumtion.

        Nja. Järnbrist är den vanligaste bristen hos barn och har alltid varit vad jag vet, oavsett mjölkdrickare eller inte. Beror på för lite intag/upptåg av mat med järn i. Mycket mjölkprodukter kan hämma upptaget av järn.

          Fast man vet att de var stora mjölkdrickare, de bar även genen som anger laktostolerans vilket andra folkslag på den tiden saknade, därav konklusionen att den orsakade deras järnbrist.

        Jag har fått höra från mina föräldrar (som är från Sydamerika) att vi från sydligare delar av världen inte tål laktos, alltså mjölk, då vi inte vuxit upp på det.
        Komjölk var aldrig en naturlig del av kosten i dom delarna av världen förr.

        Jag och mina syskon är laktosintoleranta och i butikerna i päronens hemland finns bara produkter utan laktos.

        Sen vet jag inte om det är vetenskapligt korrekt men det är något jag fått med mig hemifrån.

          Det stämmer i stort sett. Laktostolerans (och folklängd) sammanfaller skarpt med hur mycket Indoeuropeiskt DNA man har. Mer i Norra Europa och mindre i södra Europa. Minimalt i andra delar av världen med några få undantag. De första laktostolernta folken drack och gjorde ost på hästmjölk dock.

            Då har jag lärt mig nåt nytt idag ?
            Tack!

              *tips hat ?

          Är asiat och adopterad och det tog många år innan jag lärde mig att jag faktiskt var väldigt känslig för laktos. Flera andra adopterade jag känt genom uppväxten hade ännu mer besvär med kramper i magen pga detta.

        Nä, verligen inte , nu bara hittar du på. Vi åt ost i Sverige. Men man drack inte mjölk eller hade mjölk på gröt och liknande. Det var i början av 1900 talet tror det var på 20-30 talet som mjölk reklamen satte igång för att få svenskar att dricka mjölk. Det är därför vi i dag tror att det är sp viktigt med mjölk, fast det är tvärtom.

    Stackars barn som måste dricka mjölk. från spenarna från en ko liksom. Bara ryser av obehag

      Ja, för ungen sitter säkert och suger direkt från kossan..

      Du kan inte ha det lätt här i livet du.

    Och det var ju säkert det jag menade också

      Självdistansen, humorn och lättsamheten här inne är alltid på topp

        Du verkar inte heller skriva med glimten i ögat så att säga så…?

    Vi har säkert någon tandläkare här som tjänar 190 000 i månaden som kan svara(och som delar alla utgifterna med sin sambo som bara tjänar 80 000 i månaden)

      ?

      Fattar att du försöker vara rolig men herregud så bitter du framstår ?

        På riktigt? Tyckte hens kommentar var superkul!

        Och du har ingen humor.

        Var väl inte bittert alls? Lite ironi och superkul!

        Antar att anonym 18:59 är ny här och inte en frekvent läsare av öppet spår.

          Har nog läst här i ca 5 år så referensen förstår jag, jag är disputerad i bloggbevakning serru. Jag tror att ni tar min kommentar lite väl seriöst dock ?

          Glad kväll alla!

      Skrattade högt, tack!

      ”…som bara tjänar 80 000 i månden” Jag skulle känna mig som en miljonar om jag ”bara” tjänade 80K i månaden.

      Jag är tandläkare och kan med säkerhet säga att det varken blir 190000 eller ens 80 för den delen tyvärr ?.
      Men vita fläckar på framtänderna, mitt på tänderna (alltså inte upp mot tandköttskanten) beror på att man fått i sig för mycket fluor som barn och kallas för fluoros. Ifall fläckarna ligger mer upp mot tandköttet kan det vara början på hål (behöver inte bli hål) och fläckar som man får av antibiotika, inte pencillin utan tetracyklin, är mer grå/gulaktiga och är på alla tänder.

        Fast det kan ju också bero på mineraliseringsstörning samt tidigare trauma mot tänderna. Hälsningar tandsköterskan med väldigt mycket lägre lön.

          Fluoros är en typ av mineraliseringsstörning, och trauma ger oftast lite mer brunaktiga fläckar. Men det kan det absolut vara ?

    ”Släck lampan i baksätet annars ser jag inte vägen”
    Var rimligt när jag var liten.. idag… nej.

      Man bländar ju andra bilar.

        Har du strålkastare till lampor i bilen?

        Hur menar du nu?

          Att alla ljuskällor i mörker som inte är hjälpande, är stjälpande.

        Man ska inte ha en lampa tänd inne i bilen när man kör. Du visste inte det?

      Fast om det är mörkt ute och tänt i bilen så blir det ju nästan omöjligt att se nåt utanför tänker jag.

      ”Du får fyrkantiga ögon av att titta på tv” är en klassiker annars

        Hos min farmor var det en regel att det var farligt att sitta närmare än 2m framför teven. Och ja, måttbandet åkte fram.

        Inser ju i vuxen ålder att det bara handlade om att vi barn blockade teven för de som satt i soffan.

      Jag blir bländad om det lyser i bilen och jag ska köra i mörker ? Och blir tröttare i ögonen av att sitta nära så låter inte barnen sitta nära skärmar.

      Sjukt störigt dock och det vet alla som kört bil i mörkret.

    Min äldsta fick en rejäl smäll över framtänderna när hon hade sina mjölktänder. Vi kollade upp det hos tandläkare och anmälde till försäkringsbolaget. Tandläkaren sa att en rejäl smäll kan ge skador på de permanenta tänderna. Skador i form av vita fläckar.
    Hon är idag 14 år och har vita fläckar på sina framtänder. När hon har vuxit klart kommer försäkringsbolaget bekosta vad det kostar att fixa dessa.

      Nyfiken bara, fixar de det estetiska eller är det även skador som ”behöver” åtgärdas eller vad man säger?

        Vill också veta! Sonen har samma, vill gärna få skalfasader nu, han blir 12. Lite taskigt om dom måste växa klart för att få hjälp? Tänderna ser verkligen för jäkliga ut.

          Amatör men av egen erfarenhet: han lär behöva växa klart. Jag slog ut (eller ja, av på mitten) mina framtänder när jag var 11 och fick inte permanenta fasader förrän jag var 19.

          Jag har samma. Kan bero på slag, flouros (för högt intag av flor) eller mineralinlagringen när man låg i mammas mage. Jag har fått dentan pålagt hos tandläkaren. Fick det som barn i den åldern. Har behövt fixa det nu när jag är 35 år. Det håller super. Är lätt att byta ut och är billigt. Be om det och ta ställning till skalfasader när han är äldre. Hade gärna skickat en bild. Det ser verkligen riktigt bra ut!

            Det är alltså samma substans som man lägger på tänderna vid frätskador då emaljen blivit skadad. Tror även det är samma som man lagar tänderna med men är inte helt säker. Men tandläkaren vet vad du menar.

        Dom fixar det estetiska. Fläckarna ger inga andra konsekvenser.

    Jag får ofta vita streck på framtänderna när jag är förkyld (eller dagen innan jag blir sjuk), och de försvinner efter några dagar. Vet dock inte varför, har inte lyckats googla fram något svar och har ärligt talat inte brytt mig nämnvärt mycket för att fråga min tandläkare (då jag typ aldrig är sjuk, samt aldrig kommer ihåg)…

    Någon som får liknande? Har aldrig hört om eller sett någon annan som får så..

      Jag får också så, och det jag har märkt är att det blir så när tänderna utsätts för luft. Låter kanske jättekonstigt men när man är förkyld så andas man oftast med munnen och då drar man in luften förbi tänderna. ?

        Det beror på att man munandas. Det som ger randen på tänderna är bakterier som ”torkar” fast. Borsta extra noga bara. Man får en biofilm på tänderna i samma ögonblick man stänger munnen efter borstning, det är normalt och gäller alla, och den har en smörjande effekt i munhålan men torkar in när man munandas. Hälsn Tandläkaren

    Haha gud vad det låter som att Louie är hennes eget barn i hela detta inlägget. Har dålig koll på Graaf och vart tvungen att googla

      Framförallt med tanke på att hon skriver ”Givetvis kommer JAG prata med en legitimerad tandläkare” och sen all text om föräldrar och barn haha

        Fast hon har väl en son som heter Louie?

          Jaha! Heter både partnern och sonen Louie? Gud så förvirrande haha

            Ja, hon har en son som heter Louie

          Men det är ju partnern hon pratar om hela tiden här, sonen är ju inte med.
          Antingen pratar hon om /till honom som någon som är lite korkad eller så refererar hon till honom som ”moffa”
          Vad är tändningen där?

        Hon har väl en son som heter Louie?

          Blev lite förvånad nu över att det var fler en första kommentaren som alltså inte förstod att hon, de facto, pratar om sitt barn Louie? Sin son? ? Partnern och sonen råkar heta same men kom igen nu va

            Vadå heter partnern och sonen Same? Vilket lustigt mellannamn, och så delar de det! Otroligt!

              Helknasigt är det rakt av

            Fast nu var det ju inte sonen hon pratar om.

              Förlåt tänderna är ju så klart sonens.

      Tror inte det är morfar louie som det syftas på här nej

    Hej. Jag har vita fläckar på framtänderna, min moster samt mormor hade likadant och min son fick det också. Det kallas för Mineraliseringsstörning, vilket kan även vara ärftligt. Dottern slapp det iaf.

    Och vita fläckar på naglarna är inte heller kalciumbrist som man fått höra utan ett ”yttre trauma” som det kallas av hudläkare. Dvs att man fått en liten smäll/slagit till dem mot något. 🙂

      nja…

      Kan vara väldigt mycket annat än en smäll. Reumatism till exempel.

    När jag var liten på 80-talet fick jag lära mig att absolut inte svälja tuggummi för då kunde det fastna i tarmarna så att man DOG!
    Ps fick heller inte bada direkt efter att ha ätit pga risk för kramp och dö eller kolla i kors pga högrisk att ögonen skulle fastna i kors..

      Det där med tuggummit fick jag också lära mig (90 talet) ? Har dock för mig att det fanns en viss sanning?! Inte riktigt så dramatiskt men något om man inte ska göra det till en vana

        Sväljer alltid tuggummi

          Smart. Har du svårt att spotta?

    Har man egen vattenbrunn så kan tänderna få vita fläckar, det kan vara för mycket flour i vattnet. Därför rekommenderas man göra vattentest när man skaffar barn.

    Ät inte snö för då får du mask i magen!

    Ser du för mycket på tv blir dina ögon fyrkantiga!

    Man blir förkyld av att gå utan mössa!

    Kläm inte en finne för den kan gå upp i hjärnan!

    Om du ljuger blir din tunga blå!

    Tomten ser dig, så var snäll…annars!

    Japp, det var min barndom.

      Det där med klämma finne stämmer om finnen sitter mitt på nästippen. Infektionen kan sprida sig upp i skallen.

    Vita fläckar på barntänder beror på Fluoros, för hög fluorkonsumtion.

      Jag har vita fläckar på mina tänder och det beror på flourskada. Jag smällde i mig en hel burk flour när mamma lämnade badrumsskåpet obevakat (smakade ju godis). Det påverkade mina permanenta tänder som sen växte ut ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.