Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

523 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Er bästa kärlekshistoria? ❤️

      Min mormor kom från en extremt fattig familj. Morfar var son till ”ministern” i hemstaden (inte Sverige) och hade flera hus, ett slott och massa boskap.
      Han blev kär i henne och hon i honom. De gifte sig i smyg och rymde ihop till grannlandet. De var gifta tills morfar gick bort (gifta mellan 1948-1993).

        Vad fint!

        Hur träffades de?

          Det vet jag faktiskt inte. Båda är döda så jag kan inte fråga heller 🙁
          Hon bodde i en fattig by utanför staden så jag vet inte hur deras vägar korsades. Borde ha frågat mormor och skrivit ned allt men man är så självupptagen som tonåring.

            Ja det är så mycket man borde ha frågat innan de dog men då var för ”självupptagen” för att se värdet av den kunskapen,

      Matchade med en kille på tinder som verkade ”för bra”. Jag trodde han spelade så blev rädd och ghostade. Men sen matchade vi för tredje gången, sågs två dagar senare och satt uppe halva natten, drack rödvin och pratade om precis allt. 2.5 år senare är vi förlovade och har världens finaste hund.
      Har aldrig träffat en människa som honom.

      Så pepp till er som tror tinder = nitlott. Jag hade appen i flera år, träffade mitt ex där och har stött på ex antal idioter. Men det finns fina människor också.

        Åhh! ?
        Lät underbart!

        Samma här, minus hunden ?

        Han är den bästa människan jag vet. Jag tackar Tinder varje dag✌️

        +1 på den! Efter mååånga nitlotter gick jag på dejt med en som jag matchat med flera gånger men inte tagit steget med. Visade sig vara världens finaste människa och är så kär!!! Har mycket att tacka tinder för, även om jag hatade den så innerligt med

      Farmor och Farfar träffades 1946 i göteborg.
      Farmor var 26 och farfar 20 år.

      Hon var hembiträde åt en familj och såg en yngre kille som hon tyckte var snygg utanför affären.
      Men att tjejen skulle vara äldre var ett stort No!!
      Hon var ute på lördagarna med sitt tjejgäng och dansade och han kom dit.
      De hade tittat på varandra länge och de blev ihop.
      Släkt, arbetsgivare och vänner tyckte åldersskillnaden var katastrof och Farfars föräldrar förbjöd dem att träffas.

      Hon blev gravid och som de flesta ogifta gravida i sverige skickades hon till Norrland, nära där hon kom ifrån, för att bo och arbeta på ett vårdboende för gravida och ogifta kvinnor.
      Stooor skandal.
      De flesta tjejerna där var förskjutna tills barnen blev bortadopterade.
      Farmor skrev brev till farfar i Göteborg.

      Hennes pappa i sin tur kom och hämtade hem henne, hennes familj skämdes inte och lovade hjälpa henne.

      Farfar lovade att spara ihop pengar för att åka till henne men hans familj hotade förskjuta honom då.

      20 december föddes pappa i norrland.
      Farfar köpte en lätt motorcykel med sommardäck som gick i 60 km i timmen. Det tog flera dagar pga av snöstorm, halka och motorcykeln gick sakta.
      Vägar plogades inte som idag och kläderna var inte så varma.
      Men han kom fram!
      Friade och när pappa var 6 månader kom farmor med tåg till göteborg.

      De fick två barn till och var ihop i i över 60 år.
      Och pussades och kramades.

      När Farmor dog på Sahlgrenska sov farfar bredvid henne i sängen sista natten, och höll om henne tills hennes hjärta slutade slå.

        ❤️❤️❤️
        Finns inget finare än kärlek!

        Låter verkligen som en film! Kan inte förstå att sånt kan hända i verkligheten, såå fint! ?

        Åh så fint! ❤️ ? ❤️

        Yes men då grät man

        Jag grät av det här ?❤️❤️

        Wow, tänka att Sverige såg ut sådär för bara 2 generationer sedan. Kärleken är fin!

        Hmmm i min släkt föddes minst sex ”oäkta” barn från början av 1900-talet och fram till 1950, ingen av dem orsakade ”skandal”!
        Det var min mormor som hade en oäkta syster redan 1902, sedan mormors systrar som fick oäktingar ca 1935-1855 och även min egen far föddes utanför äktenskapet.
        Alla dessa barn levde med sin mamma och sedan gifte mamman sig utan krångel, ingen utstötning eller skam.

          1935-1955*

          Och Astrid Lindgren har talat om vilken skam det var att hon fick en oäkta son 1926. Hon lämnade till och med bort honom. Det är som att olika familjer har olika åsikter!

            Har svårt att tro att både min mammas släkt och min pappas familj skulle ha varit några modernitetens föregångare. Jag tror snarare att vi har glömt hur vanligt och odramatiskt det var med oäkta barn, och jag tror att bara skandalhistorierna hörs ännu idag, och alla vanliga familjer med oäkta barn har glömts bort.

              Du bör nog tala för dig själv och er familjs upplevelser, tror nog berörda mödrar vet vilket lidande de fick utstå.

            Der var mycket kyrkan och prästerskapet som påverkade, det var ju en synd att få barn utom äktenskapet oavsett hur det togs emot inom familjen. Sedan gjordes det skillnad på barn som föddes med ”fader okänd” där pappan inte ville erkänna faderskapet/där mamman inte ville vara ihop pappan och därför lät bli att tala om vem han var och barn som föddes när föräldrarna var trolovade men inte gifta. I många familjer kunde föräldrarna få flera barn tillsammans innan de till slut gifte sig, utan att det blev skandal för det.

          Tror det var lite regionalt det där. Min pappas släkt är från Svealand, där finns ett fall av oäkta barn som inte alls skapade någon moralpanik. Men i Jämtland under samma tid så skämdes man ihjäl och unga ogifta mammor fick bo på ett hem på Frösön då.

            Min släkt är från södra Norrland och det var oäkta barn till höger och vänster och det blev inga skandaler av det. Mammorna gifte sig med nya män och oäkta barn blev en del av familjen.
            Ingen i min släkt har blivit utstött så länge mina släktingar kunde minnas.

              Är du från Jämtland? För den provinsen är känd för sina hårda landskapslagar angående detta. Min mormor fick föda sin son, min morbror på Frösö hem för ogifta mödrar. Där sattes de efteråt i arbete som sömmerskor så de kunde försörja sig eftersom föräldrarna på gården inte ville ha de tillbaka. Huset på Frösön finns kvar än idag och det jag beskrev skedde på slutet av 1950-talet.

              Min farmors familj hade inte så stora problem med det, de kom från hudiksvall.
              Men släkten i göteborg gillade det inte och arbetsgivaren sparkade ut henne samma dag.
              De var högt ansedda inom läkar- eller advokatvärlden och de ville inte att hon skulle dra skam över deras familj genom sitt handlande.

          Det beror säkert mycket på familj och ”samhällsklass” kanske? Min mormors syster blev gravid utanför äktenskapet under 1920-talet, hon var ung men var tillsammans med pappan till barnet men det spelade ingen roll. Hennes pappa tvingade henne lämna ifrån sig barnet för att det var han som bestämde. Hon gifte sig sedan med samma man och de fick ett till barn. Tänker så mycket på det ödet.. Så sjukt att veta att man har ett till barn utan att få träffa hen. Det var många i släkten som inte visste om det så de måste ha lyckats gömma det väldigt väl..

            Ja det är också möjligt att det var en klassfråga. Min släkt var storbönder och där var det en stor skam.

            Klassfråga och om man kom från mindre byar eller större städer.

          Kan ju bero på många olika orsaker att man inte märkte av det, tror ibte de flesta skulle berätta för sina barn eller barnbarn om det ansågs skandal, eller att man ansågs slampig och billig, man skämdes ju. Barnen blev öven registrerad som oäkting i kyrkoböckerna. Var det fram till på 60-talet tro?

          Min mormors bror föddes sent 1920-tal, utanför äktenskap och bara något år innan deras andra sons födelse. Min gammelmormor och gammelmorfar var föräldrarna, alltså var mormor och han helsyskon. Båda från välbärgade familjer i Stockholm, så när gammelmormor blev gravid skickades hon iväg och sonen fick växa upp hos gammelmormors moster, trots att gammelmormor och morfar gifte sig året efter sonens födelse. Så hemskt. Tror inte att min mormor ens visste om
          sin brors existens när hon växte upp. Så det är uppenbarligen olika huruvida en ”oäkting” uppfattades som skandalöst.

        Både jag och killen storlipade. Så fint ❤️

        ♥️

        Jag är inte mycket för kärlekshistorier, men den tyckte jag var fin.

      Min farmor och farfar träffades på en dans 1954, farmor blev kär men farfar åkte in i lumpen. Dock förlovade de sig i januari -55, gifte sig i april och min faster är född ”för tidigt” i juli samma år. De är dock fortfarande lika kära, pussas och kramas och farfar klappar kärleksfullt till farmor på rumpan när han tror ingen ser ☺️

      Blev bjuden på en spelkväll hos en kompis som bor 20 mil bort, tänkte först att nä får inte ihop logistiken men det sammanföll med en halvdag på jobbet så tackade ja ifall det fanns sovplats och satte mig på tåget. Ägnade tågresan åt att kolla gästlistan i en gruppchatt för spelkvällen och såg en kille som var så fin på sina bilder, men man vet ju aldrig om folk ser ut som sina bilder.

      Klev in i lägenheten och in i vardagsrummet och där satt han, killen på bilderna. ”Honom vill jag ha!” tänkte jag. Vi hamnade bredvid varandra i soffan, slump tänkte jag men har visat sig senare att det var det inte! Vi pratade hela kvällen, men när alla gått hem och min kompis tyckte jag skulle höra av mig för att han var uppenbart intresserad och vi hade flirtat vilt hela sa jag att nä det får han göra, var SÅ less på att vara den som jagade efter killar och bli nobbad. Min kompis är från Frankrike och ganska… fransk och tyckte väl att herregud det här kommer ju inte bli nåt så när jag åkt hem ringde hon upp honom (!!) och sa att om han ville att det skulle bli nåt fick HAN höra av sig. Det gjorde han och nu har vi en liten dotter och två corgis, han är allt jag önskat mig någonsin. ?

    Är inte nöjd med längden på axelremmarna på en väska, den är i kedjor, kan jag få den fixad någonstans? Göra den längre?

      Jag hade kollat med en Skomakare. Där brukar man kunna få hjälp med allt möjligt.

    Jag är så ensam, har 2 vänner som jag är nära och har insett att båda tar mig och våran vänskap för givet och prioriterar inte mig som jag gör med dom. Det är så jävla sorgligt att ha kommit till insikt med detta.

      ❤️

      Vart bor du? Jag är oxå ensam.

        Sthlm, själv? 🙂

          Uppsala här ?

          Linköping. Hur gammal?

            28 ?

    Kanske ett uttjatat ämne, men hur får man nya vänner i 30-årsåldern? Har testat GoFrendly men tycker det är så svårt att få kontakt via stela meddelanden, vilket såklart är en del av mitt problem att jag gör saker stela. Flyttade från min hemstad och förlorade kontakten med gamla vänner där. Jobbar heltid men alla kollegor är rätt mkt äldre och i en annan livssituation. På kvällarna är jag trött och önskar att jag hade någon mer än min sambo som jag kunde prata lättsamt med och göra roliga saker med. Att lära känna människor tar sån energi…. Vill bara hoppa till stadiet där man känner folk. Engagera sig i en förening osv känns kul men kräver också tid och engagemang. Ja jag vet inte, fattar att jag skapar svårigheter själv, men vad ska jag göra för att komma på rätt köl? 🙁

      Fortsätt med Gofriendly! Snacka inte så länge i appen utan föreslå att ni ska ta en drink eller en promenad. Tycker också det är rätt så energikrävande i början, men sen träffas man igen och igen och det blir roligare och roligare. Du kan också skapa ett eget event om inga nära känns skoj, en promenad, fika, bokklubb?

      Känner exakt samma. Har också bara äldre kollegor så det hjälper ju inte direkt.

      Sitter i samma sits som dig , försöker hitta små kurser att gå för att hitta likasinnade men har inte funkat än tyvärr

      Här är en till ??‍♀️ Provat gofriendly också men upplever samma att det är svårt få kontakt och det lätt blir stela meddelanden, känns inte avslappnat.

      Undrar verkligen samma sak. Och så undrar jag, hur fixar ni kompisar från gofrendly ens? Hur inleder ni era meddelanden?

      För jag har skrivit till en del och majoriteten svarar inte. Antingen är jag värdelös på att skriva ett första meddelande eller så dömer de mig från andra saker, bilden kanske. Hur ser ett bra första meddelande ut???

        Hm jag tänker att man kan försöka vara så ärlig och framåt som möjligt på gofriendly? Skriv i din bio vad du är ute efter! Jag har sett att folk letar bästa vänner tom. För min egna del är jag inte intresserad av ytliga bekantskaper utan vill ha en mer äkta och långvarig vänskap.

      Gemensamma intressen

    Tips på någon bra film att se ikväll? 🙂
    Skulle gärna vilja se något lite lättsamt, mysigt och roligt ikväll. Men gärna tips på andra filmer också till andra dagar 🙂

    Har Netflix, Viaplay och Disney+

      Clark på netflix!

        Tycker den var för speedad. Jonas Åkerlund passar bättre som musikvideoregissör.

        Tack för tips! 🙂

        Haha plöjde hela på en dag. Bästa svenska på länge.

      Idiocracy!!!!!

      Och jag vill se någon kärlekshistoria på Netflix eller HBO

        Love life på HBO ?

      Serier har jag bra tips på!

        Kör dina tips på serier då! Älskar serier ?

      About time

      The fundamentals of caring är min favoritfilm , helt underbar. Både rolig mysig och fin.

      The other woman op dinsney+
      Rolig tjejfilm… väljer den ofta när jag vill se något lättsamt och roligt.

      Serie iof, men Derry Girls på Netflix ?

    Har på känn att det är en fnurra på tråden (igen) mellan Bianca och Philippe. Han har inte gillat en enda bild på hennes Instagram på över en månad. Denna gång gissar jag är den sista ? Mvh en tjej som haft lite att göra idag ??‍♀️

      Att de orkar? Tycker Bianca alltid verkat mer på osv.
      Vara tillsammans efter en abort när man inget vill hellre än att få barn. Skulle jag aldrig pallat.

        Det var så i mitt förhållande efter en abort. Mitt ex pallade inte mer efter en tid så vi gick skilda vägar.

      Måste man gillar varandras bilder? Kanske är det något som hänt eller så håller de förhållandet privat och ligger lågt på sociala medier vilket jag tror är det bästa för de båda ?

      Hahah älskar att du suttit och kollat igenom?

      När ska hon fatta att han inte älskar henne?

        Känns som att han bara använder henne för gratis marknadsföring.

        När hon är 32 och han dumpar henne för någon annan. Hon kommer bli knäckt men så plötsligt en dag träffar hon en annan. En helt annan typ av man, trygg med en snygg dad bod och ett barn sedan tidigare. Hon blir snabbt gravid och får en som och så lever de lyckliga tillsammans alla fyra.

          Varför skulle han dumpa henne? Hon har och är ALLT någon någonsin skulle kunna önska sig.

            Utseende och pengar är inte allt. Bianca verkar inte vara så lycklig och har massa hjärnspöken.

            Så kan du verkligen inte säga.
            Jag vill inte låta elak, Bianca är säkert en jättefin människa.
            Men av det vi fått se verkar hon lida av det ena och andra… kort stubin, ätstörningar, svartsjuk, låg självkänsla osv…

            Att hon är allt man kan önska sig? Hon har fillers och botox och opererat sina bröst… Kräks till smal. Nej, det är verkligen inte ALLT man kan önska sig.

            Hon är rik? Är det allt du önskar dig kanske?

            Hur som helst önskar jag henne verkligen lycka i livet och hoppas att hon finner ro men tror inte att ens hon själv är allt hon önskar sig.

              Allt det där du beskriver med ätstörningar, kort stubin mm är bara att vara människa. Människa med känslor och problem med allt vad livet innebär. Sen är ju mkt av det där för galleriet, precis som kardashians (som verkar vara hennes idoler). Blivit en av de mäktigaste familjerna för de skapt massa drama och verkat hela galna framför kameran. Är ju en strategi för att bli intressant och tjäna pengar. Vem fan skulle kolla på en serie om en helt normal person ?

              ”Jag vill inte låta elak men”

            På vilket sätt har hon allt någon någonsin skulle kunna önska sig? Är inte så kärlek fungerar.

              Nej men han är uppenbart kär annars hade dem inte varit ihop 10år typ

            Vad exakt är det, pengar och utseende?

            Killar är superbra på att vara med tjejer de bara ”tycker om” länge. Sen träffar de tjejen de blir förälskade i och lämnar allt och alla för henne.
            Vi kvinnor är mer allt eller inget. Vi dumpar/lämnar/skiljer oss när kärleken svalnat. Män är bättre på att hålla ut då ”tycka om” räcker gott och väl. De kan vara med någon de ”tycker om” tills de dör (om inte den de älskar finns/funnits). Detta är ingen regel men allmänt känt inom psykologin. Flipp är ett levande exempel. Bianca är helt förälskad i honom och vägrar släppa medan han mer ”är ok med henne”. Antingen svalnar hennes känslor och hon dumpar en gång för alla eller så blir han förälskad på riktigt och dumpar henne. Han kan komma över henne fortare då han inte är lika förälskad och investerad i relationen. Han kan också valsa in i hennes liv enklare av samma anledning.

              Tillägg: kan ha heeeeeelt fel men att det kan se ut så rent allmänt är det jag menar. Han kanske är den som är störtflrälskad. Är inte så intresserad av deras relation.

              Jomen det tycker jag stämmer. Bianca hade helt klart mått bättre av att vara singel tills hon träffar den rätta, som förmodligen är någon som är lite äldre och som är redo att stadga sig med den rätta kvinnan.

            Ja det är så han behandlar henne, som om hon är allt han kan önska sig va?

              Hur vet du hur han behandlar henne? Knappast att du är en fluga på väggen

            ”Hon har och är allt” okej hon har pengar. Vad mer? Bra utseende är subjektivt. Jag tycker inte Bianca ser bra ut. Gillar inte det plastiga. Hennes personlighet? Är den så go/rolig? Eller är hon annorlunda i en relation? Som sagt – nej hon har inte ALLT

      Min man gillar typ aldrig ngt, han har inte tid längre med Instagram.:)

      Tror också att dom kanske har gjort slut. Dock ej förvånande… det är väl femtielfte gången..

      En annan som har lite att göra. Jag tror inte just det betyder något för han verkar inte ha likeat hennes bilder konsekvent ens när de var ihop (jämförde med i höstas). Däremot har han inte postat något om henne, hon inget om honom och hon har inte heller kommenterar Ted (restaurangens) instagram sen 8 mars. Så ja…

      Vet att de ej är ihop sedan ca 5 v tillbaka. Han dumpade henne.

        Är det så? Varför?

      Han har visst gillat flera bilder, senast i förrgår.

        Då har det med all säkerhet skett efter det här ?? Ett försök att få stopp på spekulationerna i guess.

          gosh jo självklart…… *suck*

      Dom är nog fast i ett traumaband. Cyklerna av att bråka och bli sams. Dessa varvningar av hormoner är extremt beroendeframkallande. Uppkomna av sår från barndomen

    Jag behöver köpa persienner, hur gör man det? Finns det standardpersienner någonstans eller måste man köpa special? Jag bor i Stockholm och kan nog ha råd med special, men vilka är bra och pålitliga i sånt fall? Jag behöver hjälp med allt tror jag, utom möjligen att mäta. Och jag menar såna persienner som sitter inne i fönstren mellan rutorna.

      Om du vill ha hjälp med allt så kontakta en firma som säljer fönster tex. Nordiska fönster. Om du kan mäta och göra sånt själv så finns det att beställa på nätet, då behöver du bara anlita en hantverkare som fixar med monteringen. Det andra alternativet blir betydligt billigare.

      Det finns firmor på nätet där du kan beställa persienner. Jag är sjukt ohändig men klarade faktiskt av att själv byta persienner med hjälp av de instruktioner jag fick av firman. Kommer tyvärr inte ihåg vad den heter men googlade hittar du dem säkert.

        Tack Ulrica och anonym! När jag googlar ser firmorna så oseriösa ut men jag tänker att kanske är för att de fokuserar på persienner och inte websidor? Ska kolla Nordiska Fönster.

          Om du tänker att du ska beställa persienner själv och anlita någon som fixar med monteringen så rekommenderar jag Hasta Home.

          Kan ha varit de här jag köpte ifrån: https://www.persiennbutiken.se/index.html

      Här i stan har vi flera firmor som specialiserar sig på ”solskydd”, dvs de säljer allt från persienner till jaulsier och rullgardiner. De har alla show room där man gå och kolla. Beställde själv persienner till en ny lägenhet i veckan och de kom till lägenheten och mätte alla fönster och sen kommer de och installerar (ja, dyrt…. offerten var på 14″000 men vad ska man göra, persienner är ju nödvändigt….).

    Mat som folk inte har upptäckt?
    Kom att tänka på hur mycket gott som finns under Lidls temaveckor som folk inte hört talas om så jag tänkte att vi tipsar om godsaker 🙂

    Lidl:
    Cheese twists (ett gult paket vid chipsen) är så goda smördegspinnar med ostsmak.
    Indenveckan har supergoda jordnötter täckta med indiska kryddor.
    Italienveckan har supergod basilikaolja i sprejflaska.

    Arabbutiker:
    Aprikos- (inte persika!) ark. Typ ett platt ark med fruktläder i aprikossmak. Jättegott med salt.

    Vanliga butiker:
    Internationella hyllan har ofta ”Creme caramel” pulver som är supergod.

      De kan ha grymt gott bröd, om man kommer när det finns kvar vill säga.
      Och har köpt supergoda tomater där.
      Och vilka goda ostar de har som man köper färdigskivade!

        Rågrutorna och havrehjärtorna i deras bake-off är jättegoda!

      Även finska veckan, så mycket gott!

        Tyvärr mestadels kött i olika former. Det finns sååååå goda saker i matväg i Finland, fattar inte varför Lidl insisterar med att köra med dessa köttprodukter, lakrits och torra + smaklösa kringlor (+lite tjäderschampoo på det).

          Tjäderschampo ? Hoppas du menar schampo som doftar tjära

        Något specifikt? Har aldrig sett finska veckan??? (Gärna vego).
        Franskt, Amerikanskt, Indiskt, Italienskt och några fler men aldrig finsk vecka???

          Dom hade finska veckan typ 1-2 veckor sen. Det enda på vegovägen var djupfrysta potatisar i olika former samt bär.

            Det stämmer inte, de hade olika sorters kåldolmar och kålrotslåda också i kyldisken

          Dom hade finska veckan typ 1-2 veckor sen. Det enda på vegovägen var djupfrysta potatisar i olika former samt bär.

            Glöm inte karelska piroger

      Grekiska veckan! Bra olivoljor, goda röror och ostar m.m

        Ja! Deras extra virgine olivolja i 3-litersdunk är ett måste för mig.

          Undrar ärligt, vad gör du med så mycket olivolja??

            Jag är inte samma anonym men vi använder olivolja i stekpannan, i degar, i olika såser när man gör grunden, på sallad, på grillade grönsaker osv osv osv.
            Tre liter olivolja räcker inte särskilt länge för en stor familj.

            Jag äter enligt medelhavsdieten och använder olivolja till allt möjligt (t ex på brödet, som salladsdressing etc). Äter ca 45 ml olivolja/dag.

              Hur mår du? Funkar det (om viktminskning är ditt mål dvs)?

                Jag mår bra och det funkar på viktminskning också. Ett bonus är att mina skorpor till fötter är inte längre skorpor utan lena och fina – har provat alla möjliga krämer men ingenting har funkat.

                  Intressant…får läsa på. Just den dieten känns nyttig på något sätt.

      Måste pröva dom där med ostsmak. Sett dom på Lidl men aldrig köpt.

        Beroendeframkallande! Sen är jag gravid så allt är beroendeframkallande.

      Aprikosen!!!! Lever på den jäveln

        Den är farligt god!

    Ni som har syskonbarn och egna barn – är era föräldrar lika engagerade i alla barnbarn? Jag har en mamma som i princip bara är med min systerdotter och inte alls lika engagerad i mina pojkar… Så uppenbart att hon är mer fäst vid henne och det gör mig så ledsen att det inte är balans och lika mycket fokus på alla barnen.

      Min mamma var sån. Hade alltid ett favoritband (det varierade från vecka till vecka) och senare favoritbarnbarn som hon använde för att straffa nått annat syskon. Är glad att hon aldrig fick slå klorna i mina barn.

        Måste ha varit jobbigt. Hur har du hanterat det?

          Terapi. I massor. Nu har hon varit död i 18 år och jag gick vidare för… 20 år sen

      Tror det är relativt vanligt. Upplevt själv och även hört från andra. Det är trist men jag vet inte vad man kan göra åt det? Det skiner igenom och iallafall mina barn är stora nog nu att de noterar det lite själva. Det förändrar ingenting i våran kärnfamilj och det faktumet tror jag ”skyddar” dom från att bli riktigt ledsna.

        Tack för din kommentar! Har dina barn tagit upp det någon gång? Har du pratat med din förälder om det? Tänker också att det inte är så mycket att göra åt saken men känner hur jag kommer längre och längre i från min mamma pga detta och det gör mig lika ledsen som jag blir ledsen för barnens skull.

      Nej, men inget jag tagit illa vid mig av.

      Min mamma har definitivt starkast band till ett av mina två barn. Mina barns kusiner är hon inte heller lika nära. Känns förstås tråkigt på ett sätt men samtidigt har det blivit så av naturliga orsaker: jag behövde mer stöd i min mammaroll med första barnet, kusinerna bor längre bort o.s.v.
      Jag var närmre min mormor när jag var liten och min syster närmre vår farmor. Där handlade det mycket om personlighet och gemensamma intressen vilket jag inte tycker är något konstigt ?

      Kanske hon känner att det är lättare att vara mormor till en flicka eftersom hon redan har två döttrar?

        Nja köper inte den faktiskt. Barnen är 1-4 år och alla har samma intressen osv trots olika kön.

          Menar mer att hon med barnbarnet som är flicka kanske återupplever hur det var när ni döttrar/dottern var små/liten. Hon ser er/din syster i barnbarnet.

          För mig känns det som att min ena son är en miniversion av sin pappa och relationen till farmor blir därefter. Han är verkligen fammos pojke ♥️

            Sorry men tycker detta är ren bullshit. Som vuxen människa är du dum i huvudet om du favoriserar ett barn eller barnbarn på detta vis. Det är små barn det handlar om. Det finns inget ”lättare att vara mormor till en flicka pga du är tjej”. Kräks på såna ursäktande påhittade förklaringar.

              Det är klart att man som vuxen bör bete sig vuxet och behandla alla barnbarn på likvärdigt sätt. Men känslor är just känslor och det är väl helt naturligt att känna olika mycket tillhörighet till personer i ens liv. Jag vet att min mamma älskar alla sina barn lika mycket, men det betyder inte att hennes relation till oss ser ut på samma sätt.

      Har inga barn själv, men jag kände väldigt starkt när jag var liten att jag och mina bröder var de barnbarn min farmor och farfar tyckte minst om. Det låter ju hemskt när jag skriver det, men det var så jag upplevde det. Alla farmor och farfars tre barn bodde i närheten av dem och alla vi kusiner umgicks på kalas och liknande. Men de två andra familjerna var närmare varandra och hade en annan typ av relation med farmor och farfar. De sov t.ex. ofta över där och åkte på små utfärder som vi inte var med på. Tycker det är märkligt nu när jag tänker på det, för min pappa har alltid haft en nära relation med sina föräldrar och hjälper dem massor nu när de är gamla. Och umgås också regelbundet med sina syskon. Kanske vi bara var närmare vår mormor och morfar helt enkelt. Men jag minns att jag kände av att jag inte var favoritbarnbarnet som liten.

        Tack för att du delar med dig. Tråkigt att läsa att du kände det så starkt som barn. Det vill man inte att något barn ska behöva känna!

      Ja, mina svärföräldrar är sådana. De umgås med barnens kusin varje vecka, det enda de pratar om när de få gånger de är hos oss är kusinen och hur underbar hon är, de hoppade över dotterns 1 årsfika för att umgås med kusinen (den familjen var självklart bjudna men ville inte komma pga corona). Jag tycker det är tråkigt men det är deras val, jag tänker inte lägga ner massa tid och energi på att älta det.

        Nej fy så himla himla dåligt! Jag förstår att du känner så och vad klokt av dig att inte lägga ner tid och energi på det. Jag hade nog inte brytt mig lika mycket om det inte vore för att det gäller min mamma…

          Jag har inga föräldrar så barnen har bara sina farföräldrar. Jag hade därför uppskattat om de brytt sig lite mer om våra barn men nu är det som det är. Sambons bror har alltid varit deras favoritbarn så det går väl igen i barnbarnen..
          Du kan inte prata med din mamma om hur du känner? Hon kanske inte ens tänker på hur hon prioriterar?

      Mitt syskons farmor hade en väldigt tydligt favoritbarn och ett av barnets barn var väldigt uppenbart favoritbarnbarnet. Barnbarnet fick alltid mycket finare presenter och fick göra roliga utflykter osv

      Mitt syskon har varit väl medveten om det sedan 8-10 års-åldern.

      Tyvärr har favoritiseringen lett till konflikter mellan farmoderns barn. Mitt syskon har heller ingen relation till sina kusiner annat än ren artighet. Fy vad favoritisering leder till kassa relationer och ledsamheter.

        J-ä kärring rent ut sagt!

          Hon var ingen elak person på något sätt. Tror inte hon tänkte på hur hennes sätt att behandla barn och barnbarn olika fick övriga att må. Hon såg det som att favoritbarnet hade större behov av hjälp. Det var sant ett kort tag men inte sen. Tror att det egentligen pågått sedan hennes barn var små och att favoritbarnet helt enkelt var mest lik henne själv. Hade hon reflekterat hade hon insett att hon gjorde exakt samma sak som hennes egen mamma gjorde med henne och hennes syskon. Vet inte hur hennes övriga syskon gjort men mitt syskons pappa har absolut inte följt i hennes fotspår på den fronten. Han behandlar mig som sitt barn trots att vi inte är biologiskt släkt och behandlar oss rättvist,

      Min mammas högsta önskan var att få en son, hon fick tre döttrar. Jag var den sista, alltså sista chansen att få en son, för mer än tre barn kunde hon inte tänka sig. Hon var så besviken när jag föddes att hon vägrade hålla mig. Tog lång tid att acceptera mig och hon kom aldrig över sorgen att jag inte var en pojke. Detta berättade hon om och om och om igen under hela min uppväxt. Vilka barnbarn tror ni hon favoriserade?? Jo såklart mina pojkar.. Helt plötsligt dög jag, för jag fick ju söner. Vi har inte längre kontakt.

        Men fy fan så tungt! Hoppas du är ok idag.

        Min son var mina svärföräldrars första barnbarn, han fick jätte mycket uppmärksamhet och spec. hans farmor lade all sin tid på honom när vi var där, tills min sons kusin föddes.. Hon ger min son uppmärksamhet när det andra barnbarnet inte är där, men så fort hen är där är det bara hen som gäller. Gör så ont.

          Be din man prata med sin mamma. Absolut inte ok beteende. Givetvis får man älska er barnbarn mer men man får fan aldrig visa det för barnen. Det är bara elakt.

          Känner igen mig!!!!! Precis likadant med min son, som tur blir han ”äldre” och mindre ”intresserad” över att hänga hos farmor då han istället umgås med kompisar osv, men fortfarande otroligt orättvist och smärtsamt

      Alltså så länge det inte är på en helt sjuk nivå så måste det ju ändå få vara okej att man faktiskt kanske trivs bättre och är närmare med en ”sida” framför den andra? Sannolikt är det ju relationen till barnet snarare än barnbarnet som är grunden till att det är på ett visst sätt. Förstår att det såklart kan vara jobbigt och ledsamt ändå.

      Sen är givetvis såna sjuka grejer som att skippa kalas för att hänga med ett annat barnbarn eller att ge ett barnbarn jättefina presenter och det andra ingenting inte alls okej. Och då skulle jag tro att det beteendet kommer fram i mer än bara mot barnbarnen.

      Har inga egna barn men min farmor hade tre barnbarn och favoriserade mig och min kusin stort när vi var små, min halvsyster kändes inte vid alls. Sen när jag (precis som min halvsyster) tog avstånd från min pappa avslutades vår kontakt med.
      För några år sedan, innan farmor dog, skrev hon ett brev till mig där hon förklarade att hennes kvarlåtenskap skulle gå till min pappa och kusin och skickade med en tusenlapp i brevet. Min syster fick inget brev alls.

      Har väldigt fina minnen från barndoms-somrarna hos farmor, men det är synd att det blev som det blev sen. Man borde inte favorisera mellan barnbarn, speciellt inte beroende på deras kontakt eller icke-kontakt med föräldrarna.

      Här är det svärmor som gör skillnad på min mans brors barn och vårt. Ett oerhört engagemang i de barnen redan från start medan vårt barn inte alls fått samma uppmärksamhet. Det känns konstigt.

      De är alltid rättvisa med presenter och sånt, men medan hon har full koll på allt som händer i den familjen så känns det som om hon knappt verkligen bryr sig om mitt barn. Tyvärr märker barnet det med…

    Kan man åka med SL kort från Stockholm- Uppsala?

      Du måste köpa en UL-biljett också om du ska åka längre än Arlanda. Går att köpa i appen eller vid spärren.

      Ja, på SL-pendeln

        Ok toppen tack! Tänkte att pendeln går ju dit men undrade om man måste betala extra eller om det går med SL kortet

          Du måste köpa tilläggsbiljett i SL-appen.

      Nja du måste ha UL kort också för att komma in i Uppsala och de kommer kontrollanter

        Rättar mig själv, UL biljett

          Ah ok så då går det alltså inte med SL kortet hela vägen?

            Nej du måste lägga till en UL biljett, du kan köpa SL + UL biljett i sl appen 🙂

              Tack så mycket ? hittade ingen info ifall man har månadskort därav min fråga

                Åker ofta den sträckan, ladda ner ul appen och köp från Knivsta-Uppsala kostar typ 40kr. Just i Knivsta händer det ofta att kontrollanter hoppar på för där går gränsen mellan SL och UL

            ”Stockholm – Uppsala
            För resor med SL-pendeln från Stockholm till Uppsala gäller våra kombinerade UL/SL-biljetter. Har du redan en SL-biljett behöver du köpa en UL-biljett för zon 1+2+5 i UL och SL:s app eller i SL:s spärrar.”

            https://www.ul.se/reseinfo/resa-med-oss/vara-bussar-och-tag/sl-pendeln/

      Nästan. Man måste köpa till sista biten. Finns i appen.

        Tack!

    Jag börjar på en fast tjänst om två veckor alltså utan provanställning. Jag och min sambo längtar så mycket efter att få barn och har gjort det ett bra tag, på grund av studier osv har vi väntat men vill gärna börja nu. Samtidigt som jag på något sätt känner lite samvetskval för arbetsgivare om man skulle bli gravid direkt så känner jag också att jag måste tänka på mig själv och mitt privata liv och lyssna på hjärtat. Man vet ju inte hur lång tid det tar heller. Är i 27-årsåldern så jobbet skulle väl inte bli helt förvånade att det händer inom den närmsta framtiden. Avskyr ibland att jag är sådan som vill vara alla tillags och tänker på vad alla andra kommer tycka. Någon som varit i samma sits?

      Bli gravid. Alla vettiga arbetsgivare räknar med att folk i 30-årsåldern kan komma att behöva vara föräldralediga.

        Just därför jag inte anställer såna människor…

          Då är du ingen vettig arbetsgivare.

            Tycker du ja. Mina anställda är nöjda. (Många tycker det är skönt att inte ha föräldrar/föräldralediga som kollegor…)

          Är det bara kvinnor i 30-årsåldern du väljer bort eller även män?

            Det är ju inte männen som behöver bära barnet och vara borta i evigheter….

            Män också. Inte alla i den åldern såklart men man får en känsla för personen och luskar med lite frågor så man vet om det är nåt som är aktuellt eller inte.

      Inte varit i samma sits men kör på gravidplanen om det är det du och din partner vill, det hade jag gjort! ❤️

      Kööööör på vännen!

      Jag bytte jobb i september i fjol, också fast/utan tillsvidareanställning. Då var vi i det händer när det händer-fas – hade kunnat bli gravid mellan att jag signade och att jag började… Men det blev i november. Tänkte väldigt lite på vad nya jobbet skulle tycka/tänka faktiskt. Men då är jag nog lagd åt ”man ska inte anta att man kan bli gravid/går ändå inte att planera”-hållet, och ville inte vänta på grund av en sådan struntsak som ett jobb-byte. Inte som att jag kommer vara FL resten av mitt yrkesliv ändå.

      Kan tillägga att jag i många andra frågor också bryr mig orimligt mycket om vad andra ska tycka. Men inte just vad gäller mitt familjebildande.

        Utan provanställning skulle det förstås stå.

      Skulle inte göra det nej… Inte så snabbt.

      Inte hört talas om någon arbetsgivare som tackar en för att man väntar med barn för deras skull. Kör på! Gör ett bra jobb innan föräldraledigheten, var tydlig med din arbetsgivare om hur du vill göra med ledigheten (om/när det blir dags) och gör ett bra jobb efter föräldraledigheten. ”Fördelen” med att vara föräldraledig är ju att det är rätt lång framförhållning för arbetsgivaren att lösa vikarie mm. Säger man upp sig eller blir sjukskriven så är det ju kortare tid generellt sett. Men sen förstår jag 100% dina samvetskval, såklart.

      Första barnet var en opppsssiiii under ett vikariat som kunde blivit fast anställning. Råkade bli gravid en månad efter att jag börjat men upptäckte graviditeten först i v7 då jag inte misstänkte något. Andra graviditeten var planerad men emellan jobb. Fick reda på graviditeten en vecka innan jag blev erbjuden en fast tjänst. Började nya jobbet med att säga att jag var gravid. Nu gravid med tredje och jobbade ca 4-5 månader efter förra fl innan jag blev gravid. Känns sådär kul att behöva gå hem på fl men INGET jobb kommer någonsin tacka dig för att du inte varit fl eller ställt upp. Du har ändå sisådär 35-40 år kvar att jobba. Skaffa dina barn och njut ? jobben finns alltid där

    Brukar ni ha en serie, podd eller musik på i bakgrunden när ni sover eller ni har det helt tyst?

      Herregud, tyst såklart.

        Du får det att låta som att det är så självklart att alla har det knäpptyst?

          Haha tänkte också på det, sambo/barn som snarkar, gnäller, pruttar i sömnen osv ?

      Förr hade jag alltid radion på, sen blev det tv;n (med timern på). Nu när jag är äldre har jag inget.

      Gillar att somna till någon dokumentär och får inte vara amerikansk med massa jobbiga effekter och musik. Helst typ ett time team avsnitt.

      Sätter på någon serie och lyssnar i hörlurar när jag ska sova. De stannar ju efter ett tag så det låter inte hela natten men ett tag.

      Jag har min luftfuktare och luftrenare. Luftrenaren låter som vitt brus typ. Älskar ljudet och alla sover så gott.

        Är det dyson eller har du tips på någon billigare variant? 🙂

          Haha nä, luftfuktare är från Bauer (?), kostade 700 kr på Apotea. Luftrenare är från Thermo eller något och kostade 600 på Bauhaus.
          De är superbra båda två 🙂

            Tack för tips ☺️

        Jag funderar på att köpa luftrenare, kan du rekommendera din?

          Om ditt sovrum är litet så ja absolut! Min kostade 600 (eller 700) på Bauhaus. Filtret kostar 150 kr och man får väl allt mellan 2-3 månaders användare. Älskar den och jag sover gott till bruset. Den kyler även rummet lite trots att den är så liten.
          Mitt sovrum är ca 20 m^2 men om ditt rum är superstort då kanske en större funkar bättre.

            Tack!

      Har white noise på 🙂

      Vi är ett tjejgäng på fyra som besökte den fjärde och sov över en helg för ett tag sedan. De ville ha någon himla ljudbok på när vi skulle sova och jag gick motvilligt med på det. De hade på den väldigt högt och väldigt länge. Jag låg och led med en kudde över huvudet tills den jävla skiten tog slut och jag äntligen kunde sova. Aldrig igen.

        Har de hört talas om hörlurar?

          Haha! Jo, när de är ensamma eller det bara är jag och en av dem. Men nu var det tre av fyra som ville ha ljudbok och jag ångrar djupt att jag gav mig som sagt… Det var en ljudbok som Harry Styles läste upp och jag har aldrig hatat den mannen så mycket ?? Nej tack, komplett tystnad alternativt med lite stadsbrus i bakgrunden är min melodi!

        Har en vän som älskar att sova om tv är på. Vi bodde på hotell en gång och jag höll på att dö. Hon somnar, jag går upp och stänger av tv (ingen jäkla fjärrkontroll heller), hon vaknar och slår på, jag stänger av. Hon antog att tv hade en timer, hon förstod inte att det var jag som stängde av. Fick förklara att jag absolut inte kan sova med både ljud och bild så vi kompromissade: svart skärm men lite ljud på. Har sovit hos henne 10000 gånger och vi slår alltid på text tv och låter ljudet vara kvar i bakgrunden. Båda sover gott 🙂

          Åh nu jag blev nostalgisk över minnena av tiden då man sov hos kompisar. Hur många ggr har man inte legat och pratat med sin kompis i mörkret och plötsligt inte fått nåt svar utan insett att hon somnat? ?

            Hahaha! Jag är alltid den som ba ”hallå?” Vilken var du?

              Haha jag och min bästa vän körde alltid (och fortfarande dom få gånger vi numera sover med varandra) ”har vi inte somnat om fem minuter så börjar vi prata igen” vi somnade alltid! ?

      Det går lite i perioder. När jag mår bra och/eller är trött så somnar jag utan någonting. Men podd är annars min go to att lägga i öronen om jag grubblar på nåt eller känner mig otrygg eller inte kan somna. Alltid ett gammalt avsnitt av någon ångestfri, rolig snackpodd. Ställer in så att det slutar spela vid avsnittets slut, men oftast stänger jag av själv inom 15 minuter när jag märker att jag börjar slumra till.

      Helt tyst och öronproppar i silikon.

      Älskar att somna till en podcast! Gärna något dokumentärt så det är lite monotont berättande (ljudbok hade säkert funkat bra det med).

      Nä jag vill ha tyst men min partner vill alltid somna med datorn på magen med nån video på och det är alltid jag som vaknar och behöver stänga av den och lägga ner den på golvet, blir tokig! Om vi inte delade dator hade jag puttat ner den på golvet och låtsats att det var han som vände sig i sömnen ??

        Haha tyckte detta var så roligt! Stor igenkänningsfaktor.

      Sedan jag blev singel för fem år sedan så lyssnar jag på olika creepypasta nätterna igenom. Bäst röst har CreepsMcPasta ??

      Podd

      Beror på hur trött jag är men är jag inte trött men ändå måste sova så blir det Somna med Henrik-podden, annars tyst.

      Jag har somnat till svensson svensson i 14 års tid ?

    Blev helt chockad över hur många som missförstod Lenas text om Ebba i Aftonbladet. Att man tror att kritiken gäller att en småbarnsmamma går på gala på fritiden – hur är det möjligt?

    Är det

    – debattteknik där man låtsats missa poängen för att kunna argumentera kring halmgubbar

    – extremt dålig läsförståelse?

    Har sett massvis med arga kommentarer om att Löfven och Reinfeldt minsann inte fick kritik för att de gick på galor och fester. Kritiken gäller ju inte att Ebba gick på gala utan att Ebba och Åkesson tjafsar om bagateller, vilket varken Löfven eller Reinfeldt har gjort.

      Klart att de misstror med flit, nu när deras nya älskling Ebba får berättigad kritik
      Lättkränkta är bara förnamnet. Ungefär reaktion från Jimmie Åkesson när han parti kallas brunt. Då går hans topplock fastän alla vet att partiet grundades av nynazister.

        Men sossarna stöttade ju de tyska nazisterna? Vad är skillnaden då egentligen? Jag röstar inte på S eller SD ( Jag är konservativ) men visst blir det tramsigt av de röda att tala om ett brunt förflutet?

          Skillnaden är att de fortfarande finns kvar i SD och således när Jimmie blev medlem. De har inte tagit avstånd. Läs och lyssna på vad de egentligen har för politik? De ekar högt från Tysklands 30-tal.
          De har en väldigt tunn polerad yta som definitivt kommer spricka om det får en reell makt framöver.

            Är det verkligen så? Jag tycker det verkar vara mest prat från partier som förlorar röster till SD.
            Särskilt nazistiska verkar de ärligt talat inte.
            (Röstar ej SD, aldrig gjort)

              SD bildades ur nynazism, det är inte svårare än så. Hur kan ni ha missat?

                Nazism är socialism.

                  Haha NEJ. Skämtar du?

                  Nazismen bygger på att vissa ”människoraser” är överlägsna andra.

                  Socialismen bygger på att kollektivets bästa är individens bästa, samt en strävan efter arbetarmakt och minskade klasskillnader.

                    ???

                    Nazism är nationalism. Alltså anti-globalism. Nästan varenda land i världen var nationalistisk tills slutet på 1900-talet. Nazism är slang för ”nationalsocialism”.

                      Vad yrar du om?

                      Nationalism är INTE nödvändigtvis nazism nej. Du kan liksom inte likställa begreppen för att de kanske låter lika.

                      Nationalism = idén om särskild gemenskap inom nationens gränser

                      Nazism (nationalsocialism) = idén om att vissa ”människoraser” är överlägsna andra

                      Socialism = idén om att kollektivets bästa är individens bästa etc

                      Du har ju fel. Hitler var inte ens intresserad av den då svenska vetenskapen rasbiologi. Nationalsocialism uppstod som en revolt mot den mer globala socialismen som uppstod i Tyskland under Weimarrepubliken. Man ville han en mer nationalistisk politik som främjande de etniska tyskarna. Raser var på den tiden något som alla länder talade om. Stalin ville blanda raserna för att motverka klassamhället. Hitler ville bevara raserna som de var och deras nationer. Kortfattat. Men de var båda starkt vänster, ideologiskt sett.

                      Jag har inte fel, du kan slå upp begreppen på NE eller vilken sida som helst.

            Exakt. När Jimmie gick med i partiet gick de runt och heilade i sina demonstrationer. Är det mer troligt att han lämnat det bakom sig än att han bara är smart nog att ligga lagom lågt tills de verkligen kommer till makten?

              Men nazism, på riktigt? Tror ni någon är intresserad av det idag? Självklart är SD inte intresserade av nazism.
              Jag skulle aldrig rösta på dem, men jag försöker inte låtsas att det är nazityskland som väntar runt hörnet. I hur många länder ser ni nazism idag? Varför skulle det hända just i Sverige?

                För vi är ju ARIER i förklädnad som bara väntar på att få kliva fram och ta herraväldet!! Det vet väl alla Woke-människor värda sitt salt.

                Sjuuukt farliga resonemang du kör med. Hur tror du att nazismen fick fäste i Tyskland egentligen? Tror du att befolkningen var förberedda på ett naziststyre?

                  Ja på den tiden var det ju genom att hetsa mot judar som Hitler fick röster. Sedan gjorde han sig själv till enväldig ledare, men han kom till makten genom att öppet redovisa nationalsocialismens tankegångar. Folk tyckte det lät bra, ekonomin var dålig och syndabockar passade bra att peka ut.

          Vänta nu. Stöttade sossarna nazisterna. Hur då?

            Ja alltså nationalsocialism är ju socialism, sossarna stod ju ideologiskt väldigt nära nazism. Detta uttryckte sig så att många höga sossar på den tiden öppet gav stöd till Tyskland och hjälpte dem.

              Du får gärna komma med källor här. På vilket sätt stod sossarnas ideologi nära nazism som handlar om att rensa mänskligheten från vissa raser? Och när menar du? Under andra världskriget?

              Vilka höga sossar gav stöd till Tyskland? Under kriget styrdes Sverige inte av S enbart utan av en samlingsregering. Här finns att läsa om de här felaktiga påståendena du och SD gärna kommer med. (Obs att såväl tidning som skribent är s-märkta. Det gör dock inte fakta i texten mindre sann.) https://www.fonstret.se/artikelarkivet/opinion/nar-de-bruna-forsoker-brunsmeta/

              Det är SD som sprider det du skriver för att peka åt ett annat håll. Inget annat parti anklagar sossarna för att ha stått nära nazisterna ideologiskt. Det är en grundlös anklagelse. När Jimmie gick med i partiet dock, heilades det ännu på deras officiella sammankomster. Det är fakta.

                Nazisterna ville rensa ut Tyskland menar du väl, och få upprättelse efter första världskriget. Det är fullkomligt ologiskt att påstå att de ville rensa hela världen på vissa raser eftersom den allians de ingick i var mer diversifierad än fiendens allians som var mest WASP, helt ärligt. Intellektuell ärlighet måste vara startplatsen på en sådan här diskussionen för att jag ens ska orka ta dig på allvar. Ok så nu menar du att maktpositioner under andra världskriget inte stöttade Hitler i viss mån?

                Socialismen i Tyskland och socialismen i Sverige var baserade på samma grundvalar. Socialistiska grundvalar. Det känns ändå rätt elementärt?

                https://www.levandehistoria.se/node/5652

                Forum för levande historia, det är ju en högst trovärdig källa.
                Svart på vitt om Sveriges regerings förhållningssätt till nazisterna under 2:a världskriget. Per Albin Hansson var den socialdemokratiska statsministern.

                De som gjorde något positivt var enskilda människor som Folke Bernadotte och Raoul Wallenberg.

                  Rasbiologin var ett tvärpolitiskt beslut, däremot var det sossarna som avskaffade institutet.

            Det var också sossarna som sysslade med rasbiologi och som mätte huvudena på samer och andra minoritetsgrupper för att särskilja mindre önskade raser från den ariska, vilken socialdemokraterna önskade bevara. Vi snackar 50-tal här, dvs EFTER tyska rikets fall. Det är vida känt men det låtsas man inte om.

            https://amp.svt.se/nyheter/uutiset/svenska/skallar-mattes-fortfarande-pa-50-talet

              Alla partier var för beslutet att att inrätta ett institut i Uppsala för rasbiologi. Däremot var det sossarna som la ner rasbiologin till slut, men det låtsas man inte om.

              https://amp.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/alla-partierna-var-for-rasbiologi

                Nu pratar du om när institutet upprättades år 1922, det var dock Socialdemokraterna som lät utföra undersökningarna och tillät det pågå fram tills att ämnet till slut blev för kontroversiellt i och med den förändrade synen på raser efter tyska rikets fall.

                  1921 enligt din källa.

                  Ja det är väldigt viktigt att förstå att alla partier var eniga till beslutet att börja med rasbiologi.

                  Också viktigt att komma ihåg att sossarna lade ner det.

                  Och att SD grundades av nazister 1988.

                    Jag vet inte varför du blandar in SD i ditt svar till mig? Jag har endast svarat på kommentaren om hur socialdemokraterna haft samröre med den nazistiska ideologin.

                    Socialdemokraterna har dock extremistkopplingar än idag, dock islamistiska istället. Exempelvis till det muslimska brödraskapet, socialdemokratiska ungdomsförbundet drivs också delvis framåt med en islamistisk agenda, då många med liknande ideologiska mål samlats där. Socialdemokraterna är inte heller pigga på att erkänna den motsättning som finns mellan islamister och judar och hur judar utsätts till följd av det.

                    Känns också viktigt att inte blunda för, bara för att man tycker det är bekvämt att förenas i att kritisera sverigedemokraterna betyder det inte att socialdemokraterna på något sätt är oproblematiska.

                      Precis. Googla bilder på Ingvar Carlsson och Olof Palme där de besöker och skakar hand med diverse diktatorer och tyranner. Eller att Palme konsekvent vägrade ta emot flyktingar från länder med vänsterregimer. De som flydde Röda Kmererna fick bestämt avslag. Men flydde man högerdiktatorer så blev det flygbiljett till Arlanda direkt.

            Nej absolut inte, lika lite som Astrid Lindgren!! Ren skitpropaganda däremot var det många som bildade motstånd mot nazister

          Ung vänster vill införa kommunism i Sverige, alltså som i Sovjet, det skrämmer mig mer än SD.

            Alla ungdomspartier är ju radikala. Inget att bli skrämd över för deras förslag kommer aldrig komma igenom.

            SD däremot besitter riktig makt!

              Du avfärdar det för lätt. Dagens ungdomspolitiker är morgondagens riksdagsmän, det kommer vara dem som driver partiernas utveckling, inget partis värderingar är statiska.

              Kan vara värt att ha i åtanke när ungdomsvänstern vill ha kommunism och socialdemokratiska ungdomsförbundet är fullt av islamister.

                Ungdomspartierna har ALLTID varit extrema. De har ofta fristående åsikter från moderpartiet.

                Sjukt världsfrånvänt att gå omkring och oroa sig över att Sverige skulle bli kommunistiskt när vi har ett gammalt nasseparti i riksdagen.

                  Vilka förenklingar du kör med. Nej ungdomspartier är inte alltid extrema, ibland har de såklart åsikter som avviker men ofta kan man också på dem se vilken riktning politiken inom partiet kommer ta.

                  Är framförallt oroad över den växande islamismen inom socialdemokraterna, men det är klart att det inte heller är önskvärt med kommunism, men vänstern är ju i alla fall inte ett lika stort och tongivande parti.

              Anna Lindh var radikalvänster som ungdom. När hon väl tog positioner i makt så sålde hon ut till USA och stöttade kriget i Irak.

                Vilka förenklingar du kör med.

            Facismen är i Ryssland

      En otroligt stor del av folket har ju (medvetet?) missförstått Ebbas uttalande också, som att hon önskar att muslimer skulle skadats eller att poliser skulle skjuta och döda massa oskyldiga. Verkar lätt att vrida uttalanden till det man vill/tror sig höra när man är färgad av politik/åsikter.

        Det trodde man ju för att SR hade översatt fel, inte för att man gjorde en egen tolkning.

          Vilken himla stor makt Statens radio sitter på egentligen? De kan ju avsiktligt eller oavsiktligt starta en hel kedja av väldigt allvarliga missförstånd.

            Alla medier besitter stor makt.

              Men SR är så ohotade och säkra på sin existens? De får sitt understöd och anställer mest liktyckare, det blir så mycket pravda över det känns det som?

                Tyckare? De är objektiva.

        Exakt! Blir tokig på det!
        Lena Melin har ju dessutom skrivit den ena knasiga krönikan efter den andra under de senaste åren. Av någon outgrundlig anledning verkar hon ha oerhört svårt för politiker av kvinnligt kön. Har flera gånger undrat hur hon kan få fortsätta skriva.

          Har Jimmie kvinnligt kön eller hur drog du den slutsatsen?

        Vadå MEDVETET missförstått? Vad menar du? SR citerade ju fel?

    För några veckor sen tipsade någon här om en pyjamas i krinklad bomull från Lindex. Gick och köpte den och HERREGUD jag måste tipsa vidare. Den är så skön, och jag känner mig perfekt mys-snygg i den!!! Sover inte i den (vet inte om folk sover i pyjamas?) men jag den som hemmamysklädsel. Den känns så pass dressad att jag inte behöver skämmas över att gå ut på innergården för att slänga sopor och sånt heller.

    Tack du som tipsade om den och hoppas fler köper!!

      Länk? ??

          ??????

      Måste köpa nu efter så många super recensioner 🙂

      Förlåt? ? Känner att jag missförstått hela universum om folk inte sover i sin pyjamas??

        Alldeles för varmt att sova i långärmad tröja och långa pyjamasbyxor tycker jag! ? Så sover aldrig i pyjamas, bara i mjuk behå och/eller står th-shirt.

          Ja inte skulle jag kunna sova i pyjamas. Alldeles för varmt.

          Sover du i BH? ?

        Kan inte sova i kläder alls.. bara trosor. Testat allt (fryser på vintern) men går bara inte. Blir dubbla täcken istället haha.

        Haha jag sover alltid naken, tycker det är obekvämt med grejer på ? om jag sover över hos en kompis kör jag trosor + t-shirt men från och med nu kommer det bli min toppen-pyjamas såklart!!

        Sover inte heller i pyjamas, lite jobbigt när vi skulle hälsa på svägerskan med familj och sova där en natt och jag hade glömt packa pyjamas. Sov i sambons tröja hela helgen ?

      Åh det var jag! ?? va glad jag blir att fler tycker om den så mycket som jag gör ??

        jag har min på mig just nu, efter ditt tips! helt underbar är den, tack!!

        Jag köpte också! Den är så skön, tack för tipset! ?

        Jag köpte också efter ditt tips, hur nöjd som helst ?!!

          Blir orimligt glad av att läsa detta haha, som om de vore jag som gjort den ?? men så kul tipsa om något och att se nu att ni är lika nöjda som jag! ?

            Haha ja roligt, synd att det inte finns långa ben utan bara shorts

              Det finns långa med!

    Hus eller lägenhet? Lägenhet och sommarstuga? Kan inte bestämma mig. Jag bor i ett hus på landet och jag gillar verkligen min altan och att ha en trädgård. Samtidigt är det så oerhört mycket att ta hand om. En del kan jag leja bort men mycket måste jag fixa själv. Och det är mycket körande till aktiviteter. Det är bara jag som är vuxen i hushållet och så barn. Funderar så på hur jag bor bäst. Lägenhet och sommarstuga är ett alternativ men tänker att en sommarstuga också behöver tas om hand? Men kanske inte lika mycket? Har så svårt att tänka mig en sommar i lägenhet. Å andra sidan verkar det supersmidigt.

      Lägenhet och hyra hus på sommaren?

        Jag skulle köra med den varianten om jag ville vara i nåt hus under sommaren. Enkelt och billigt i jämförelse med sommarstuga + man behöver inte alltid åka till samma hus som med sommarstuga.

      Radhus med liten trädgård?

      Jag hade satsat på lägenhet och sommarstuga. Skönt att vara i stugan på helger/lov och ha saker på plats. Hyr man nytt måste allt packas med varenda gång. Vill man ha ombyte kan man hyra ut sin egen stuga några veckor.

    Någon som har/haft katt med gallsten?

      Kan djur få det. Stackars dom. Haft själv och fy sjutton vilken smärta. Men nu är gallblåsan väck.

        Jag med! Aj aj aj, vad svinont det gjorde. Som att föda barn typ. Skönt att ha opererat bort den.

          En miljon gånger värre än att föda barn för mig(hade även bukspottkörtelinflammation) och då födde jag ändå utan bedövning.

    Kära ni. Jag försöker hitta styrkan att våga bryta upp från mitt förhållande som har präglats av psykiskt våld under alla år. Men det har så klart gått upp och ner, mellan varven är det väldigt fint och då känns det inte som att jag vill byta det för allt i världen. Vi har varit tillsammans 18 år, hela mitt vuxna liv. Som tur är har vi inga barn. Jag är så utmattad, konstant ångest för att göra fel och kan aldrig göra det jag vill. Ni som har tagit steget, hur kände ni? Vad gjorde er redo?

      Kära du. Det där är typiska tecken på ytterst skadligt förhållande. Jag har inte själv upplevt det så kan inte säga hur känna och göra. Men du behöver lämna, eller åtminstone börja prata med en familjemedlem, vän eller professionell för att få modet att göra det.

      Ring kvinnojouren och be om hjälp att lämna. De har tips. Och ja de är för dig. Du MÅSTE lämna. Jag har gjort det, och känslan att se tillbaka, och veta att där kommer jag aldrig aldrig hamna igen, det kommer vara så självklart. Lycka till.

      Kvinnojouren hjälper dig med allt❤️

      Jag har precis lämnat ett sådant förhållande du beskriver. Du måste göra slut, snälla jag ber dig! För din lyckas och livs skull. Relationen kommer aldrig bli bra, du kommer aldrig vara tillräcklig i hans ögon, han kommer alltid ha saker att kritisera/bli arg på (eftersom det är så de behåller kontrollen över oss och kontroll är det enda de bryr sig om). Jag hade blivit helt avtrubbad för allt han gjorde mot mig men däremot känner jag en enorm sorg och ”hjärtekross” över att ha lämnat relationen, vilket är galet men visar bara på hur manipulerad man blir i en sådan relation. Att ha berättat för min familj och vänner hjälpte mig att ta mig ut, de påminner mig varje dag om att jag gjorde rätt. Ta hjälp av en psykolog för att bearbeta dina upplevelser och dina ”kärlekskänslor” för honom (det gör jag). Du klarar detta!!

      Och ett till tips: känn inte att du behöver vara en ”bra” person och göra slut med honom på plats, ta hjälp av familj/vänner om du kan, ta dig till en safe plats och gör slut via telefon. Jag kunde åtminstone inte göra slut ansikte mot ansikte, då han var mästare på att bryta ner mig och manipulera mig. Att göra slut var fruktansvärt vidrigt och var beredd på att han kommer använda alla olika manipulationstaktiker mot dig (ilska, besvikelse, sorg, kärlek, ursäkter, lova dyrt och heligt om bättring, hot, etc), så gör slut på det sättet som blir enklast för dig. Kvinnojouren kan hjälpa dig om du känner att du inte har stöd från familj eller vänner.

      Ge dig själv möjligheten att bli lycklig och att få må bra. Du är inte ensam, vi är många som känner med dig och stödjer dig i detta. Ta hand om dig! <3

      Gå nu! Gå direkt utan tvekan, innan du är nedbruten för gott.

    Några som har tips på hur man som ensam kan köpa bostadsrätt i stockholm? försöker spara så mycket jag kan.

      Vinn på triss

      Du får köpa långt ut, tyvärr. Och antagligen sänka din standard också. Men nu när räntorna höjs blir bostäder troligen lite billigare så att handpenningen sänks. Men det är för jävla dyrt.

      Här i Göteborg har HSB ett koncept som heter HSB Dela, som är ett initiativ just för att man ska kunna komma in på bostadsmarknaden. Kolla lite närmre på det om du vill, kan säkert finnas i Stockholm också ?

        Dom hade nåt motsvarande i Stockholm, såg en reklam på Hemnet. Lägenheterna ligger i Sollentuna.

      Jag sparade så mycket jag kunde under 4 år (fegade så allt var på nollräntekonto, hade jag haft dem i fonder hade jag nog haft mer i slutändan). Men med lön från 30k till 36k (ändrades under åren) (och ja, medveten om att det är en grymt bra lönenivå) så hade jag en miljon till slut, lite fusk att jag dock hade ca 150k i starten. Banken kunde tänka sig låna ut 2m. Slutade med att jag köpte en tvåa för nästan 3m. Nu var ju inte detta i sthlm, men kan tänka mig att motsvarande summa skulle täcka en etta någonstans iaf? Kanske inte i centrala sthlm men tänker typ Solna eller något? Har noll koll på sthlms priser haha.

        Du sparade alltså nästan 18000 i månaden med en nettoinkomst på ca 21000? Låter inte direkt rimligt. Sluta ljug

          Asså jo. Jobbskatteavdrag, snabb löneökning i början där och så hade jag en pojkvän som jag delade en etta och därmed avgiften med (sparade till gemensamt köp men sen gjorde vi slut). La inte ens 2000kr i hyra, köpte billig mat så 1000kr per person (åt bara ute på vår årsdag eller när någon fyllde år, annars bara på erbjudande och bodde nära willys), cyklade till och från jobbet, la kanske 200kr per månad på att hälsa på folk, tandvård osv vartannat år, hade typ 4k i friskvård från jobbet (lyx) så de betalade gymkort eller massage eller vad man ville ha det året, inom min släkt så köper vi presenter för kanske 200kr inte 1000 som jag hört en del andra gör. Var aldrig sjuk så inget inkomstbortfall där, hade inga studielån för levde likadant under studietiden och klarade mig då på bidrag + extrajobb. I princip började jag jobba men fortsatte leva som student, förutom att jag unnade mig gratis gymkort och massage. Vi semestrande på hemmaplan också så inga hotellutgifter. Mycket väl medveten om att jag är ett extremfall så förväntar mig inte att alla kan jobba så extremt, men även om man minskar 50k om året så sparar man ju fort. Har ju tyvärr missat en del kul i livet för att jag är sån här med, även om jag inte insåg det då. Sedan kommer jag från en bakgrund där det inte var så gott ont om pengar så jag har detta sätt att leva i mig liksom.

    Det kanske diskuterats tidigare, men jag har inte hängt med, varför är inte Sandra Beijer på Elsa Billgrens ”bröllop” idag?

      Undrade samma

      Hon är ju på franska rivieran sedan flera veckor och ska vara kvar ett tag till, kanske inte ville flyga hem bara för en fest. Elsa var ju där och hälsade på typ förra veckan så knappast en fnurra på tråden

    Johnny vs Amber? nu har man fått höra från båda. Vad är era åsikter?

      Bara tragiskt.

      Pinsamt alltihop. Var det kokain hon snortade från servetten???????

        Mmhhh ser ut som det men tror inte att hon faktiskt gör det. Varför skulle hon göra det när det är hon som vittnar och vet att hon har förtal kameror på henne hela tiden?

          Kan det vara en snorkråka?

        Hon stod still och poserade för de tog kort.

          Jahaaaa

      Väldigt mycket droger involverat alltså… De verkar knepiga personer att leva med båda två men mycket av hennes beteende i rätten upplevs som skådespel och inte heller särskilt bra. Tydligen vet man att det är en lögn när det breds på onödigt många detaljer, något som hon verkligen gör b.la med den där speciella concealern hon använde för att täcka en blåtira; när concealern inte ens kom ut på marknaden förrän 2-3 år senare!

      De har ju väldigt tydligt haft ett toxic förhållande där båda har gjort fel och varit extremt dåliga för varandra. Ska jag välja sida så är det team Johnny 100%. Amber är riktigt obehaglig och ger riktiga psykopatvibes. Så tydligt att hon har försökt ”sätta dit” honom från start, provocerat och filmat när hans mamma precis gått bort etc. Så sjukt obehaglig typ.

        Exakt så tänker jag också.

      Amber är ju ta mig fan helgalen.

        Japp, agreed. Kan dock inte låta bli att få panik över tanken att det kan finnas en risk att hon talar sanning och att hon bara råkar vara så där speciell när hon uttrycker sig. Jag menar vi känner ju inte henne och vet inte hur hennes kroppsspråk och de ser ut i jobbiga/pressade situationer. Tänk att ha hela jävla världen mot sig när man har blivit misshandlad under flera års tid. Jag hoppas verkligen hon ljuger för annars är det sjukt synd om henne???

          *det

          Huvudanledningen att hon blir misstrodd är ju dock för att hon själv 1. Initialt försökte utmåla Depp som kvinnomisshandlar och sig själv som ett offer och 2. Blivit ertappad ljuga om flera grejer redan. Hade inte dessa saker hänt hade hennes kroppspråk etc. analyserats lika hårt nu tror jag. Så är väl så att hon har sig själv att skylla här att hon blir så ifrågasatt och misstrodd nu.

          Ja förjäkligt att hon ljuger om sådana saker! Tänker på dom som verkligen är utsatta inte blir betrodda. Hon är nog väldigt sjuk och pengagalen ?

    Vad har ni för tips till en blivande tvåbarnsförälder? Väntar andra barnet till sommaren och har typ inte fattat mentalt att mitt barn ska få ett syskon, det känns mer overkligt denna gång trots att jag varit gravid en gång innan och tänker att jag måste börja ställa in mig på det nu ? Saker jag tänker kommer underlätta första tiden: pappan ledig med oss i minst en månad (beroende på när bebisen föds, kan bli längre också), bärsele och bärsjal (var oumbärligt med dottern och kommer säkert komma ännu mer väl till pass denna gång), preppa matlådor i förväg… Men mer då? Vad kan vi göra för att göra den första tiden så smidig som möjligt? Tar gärna emot tips och erfarenheter kring att gå från ett till två barn ☺️

      Det bästa tipset är att ta det som det kommer bara. Om man har rätt mellan barnen blir det lite kaotiskt ett tag men det går över. You can do it!

        Tack, det är ett bra råd. Hade en tuff bebistid med första så känner mig ganska luttrad att inte ha höga förväntningar. Tänker typ att man får göra det som är enklast för stunden? Vi kommer ha nästan prick två år emellan så ganska tätt, kommer nog att vara intensivt men hoppas att det också blir en glädje för dem att ha varandra nära i ålder.

          Skaffa en gigantisk säng om ni inte har det redan, så att alla får plats.
          Sömnen är prio 1! ?

      Vill också veta. Hur gör man? Hur nattar man två barn varav en nyfödd? Hur får man den äldre att känna sig sedd?

        Jag gick med bebisen i sjal samtidigt som jag nattade storasyskonet genom att stå bredvid sängen och prata. En del protester i början men efter några veckor hade alla vant sig. Jag nattade ofta båda två ensam. Ibland somnade bägge två med mig i vår säng.

      Utan att känna till detaljer så vänj stora barnet vid pappan på natten (om barnet fortfarande vaknar).

        Tack, vi har faktiskt köpt en 120-säng till hennes rum där hon somnar på kvällen nu för att han ska kunna gå in dit på natten. Nu tar vi oftast in henne till oss när hon vaknar pga mest bekvämt att sova i vår säng, men vi kommer inte att rymmas fyra stycken där sen, den är bara 160 eller 180 bred. Så jag tänker att jag får ligga där och amma bebisen på natten och pappan får sova inne i dotterns rum. Det är planen åtminstone, hoppas att den fungerar sedan också ?

      Tror det beror så himla mycket på vilken sorts bebis man får samt hur gammalt syskonet är. Mitt barn nummer två sov typ hela tiden första månaden så det märktes knappt att vi hade två barn ? Men tror också det är bra att båda är hemma första månaden, det var vi. Plus att bebisen förhoppningsvis slipper förkylningar då som absolut kommer med hem från förskolan ?
      Annars tänker jag att fortsätta med tidigare rutiner/aktiviteter så gott det går ? En rolig bebispresent till storasyskonet och mycket mys! ?

        Ja, det tror jag också. Vi hade en tuff bebistid med dottern då hon hade kolik och hon är fortfarande en väldigt aktiv och bestämd liten dam. Det ligger helt enkelt i hennes personlighet. Jag hoppas lite innerst inne att denna bebis har ett lugnare lynne men det vet man ju aldrig ? Men helt klart påverkas upplevelsen av hur bebisen är. Om jag jämför vår bebistid med andra i vår närhet så har vi haft det betydligt svettigare än de som haft ”nöjda” bebisar som tagit napp, sovit hyfsat, inte haft magknip eller liknande. Men men, vi får helt enkelt se hur lillasyskonet är! Jag hoppas verkligen att jag kan njuta lite mer av myset denna gång och försöka att tänka att allt det jobbiga är en övergående period. Vill gärna minnas denna bebistid lite ljusare än dotterns och försöka njuta av allt det fina också!

      Nu är jag ärlig, det finns inga förberedelser. Ta varje dag för vad den är. Du lär dig något varje dag, hur du ska natta den stora medan den andra ammar/flaskas, eller hur du ska kunna laga mat med två som behöver din uppmärksamhet. Det kommer vara dagar som är skitjobbiga men du kommer att klara av det ❤️ sen kommer det dagar allt flyter på och man tänker ”vad gjorde vi annorlunda idag?” Också har man lärt sig något.
      Lycka till ❤️

        Tack, det är ett klokt råd. Jag försöker att inte ha några förväntningar. Är ett kontrollfreak men ska försöka att tänka dag för dag när bebisen väl är här. Det är ett spännande äventyr om än lite skrämmande också ?

      Mitt äldsta barn var 3 år när syskonet kom. Var väldigt svartsjuk och i en ganska jobbig åldersfas generellt. För mig blev det viktigt att få avlastning av pappan, så han tog bebisen ibland så jag kunde vara själv med mitt äldsta barn. Med två barn kände jag också mig mer avslappnad och säker, jag tyckte det var lättare att ta hand om bebisen och lärde mig att nattamma liggandes, så fick betydligt mer sömn. Om bägge barnen var ledsna någon gång, sprang jag inte alltid till bebisen först (beroende på situation). Mitt äldsta barn tyckte om att vara på förskolan, så såg till att vila när bebisen och jag var själva, fick liksom planera in lite mer struktur under mina dagar än med första, men det gick bra. Hängde på öppna förskolan och biblioteket när min äldsta klättrade på väggarna, bebisen hängde bara med 🙂

        Tack, det låter betryggande! Jag hoppas verkligen att jag ska känna mig mer grundad i min föräldraroll nu och att erfarenheten av att ha gått igenom det tidigare gör att man inte är lika hispig kring småsaker. Typ som du skriver med att båda barnen blir ledsna samtidigt. Med första fick jag ju stresspåslag av minsta skrik men hoppas att man är lite mer luttrad denna gång.

          Man får fortfarande stresspåslag när båda gråter samtidigt men man lär sig leva med det. Ingen för.

      Har två barn med drygt 2 år emellan. Yngsta är 6 månader. Är själv med dem och här är mina bästa tips:

      Sänk dina förväntningar och ambitioner. Hellre att känna sig grym för att man tog sig till lekparken runt hörnet än ha dåligt samvete att man inte åkte på heldagsutflykt till djurparken.

      Köp en iPad och installera några pedagogiska appar. Helt ok att låta stora titta när du behöver ta hand om lilla (eller gå på toa ifred)

      Prata med stora om att ni ska få en bebis i god tid. När bebisen kommer gör ingen stor grej av det men fråga stora då och då om hon vill klappa och krama men tvinga aldrig och tjata inte. Betona hur bra storasyster stora är när hon tex ger en leksak eller likande. Prata om att bebisen tycker om sitt äldre syskon osv

      Har ni bra relation med mor/farföräldrar så låt dem ta med stora på roliga saker. Stora får känna sig stor och får fullt fokus ett tag.

      Lär sig sjala på ryggen tidigt. Underlättar när du ska laga mat och annat och vill ha nöjd bebis samtidigt som stora inte kan peta på bebisen.

      Köp en babysitter och sätt bebisen i när du ska duscha. Stora kan kolla på ipad i badrummet under tiden.

      Sov på det sätt som funkar. Lät min äldsta somna i soffan i månader både före och efter bebisen föddes. En dag ville ha själv somna i sin egen säng och då fick han det. Inget att stressa runt. Samsover med bebisen från start och liggammar pga får mest sömn så.

      Får du bebisen på hösten eller vintern förbered dig på att hålla stora hemma från förskolan pga RS-viruset. Kan vara bra att ha med sig så det inte blir en chock mentalt.

      Har du råd så köp in städhjälp, vore så skönt att slippa storstäda.

        Tack för fina råd! Väldigt konkret och bra ? Att sjala på ryggen lärde jag mig faktiskt med dottern, så det har jag tänkt börja med tidigare denna gång. Min mamma har köpt en bilbarnstol för att kunna hämta storasyster om jag/vi behöver avlastning, känns skönt. Vi pratar en del om bebisen med henne, vet inte hur mycket hon egentligen fattar men hon är inne i en riktig dock-period och älskar att pyssla med sina dockor. Hon har en docka som gråter om man tappar henne och där har vi varit så generösa med beröm för att hon är så ”snäll och duktig på att trösta” att hon börjat kasta den i golvet bara för att den ska gråta så att hon kan trösta den ? Haha så… Det känns ju tryggt inför bebisens ankomst… Nej skämt åsido. Tack för väldigt kloka tips. Jag tar med mig allihopa!

      Hade en kaos bebistid med min första men andra var smooth och hade förberett mig på en katastrof-sommar när andra skulle komma men han var hur lugn som helst så allt blev toppen. Det behöver inte bli som förra gången ?

        Jag hoppas verkligen att jag får dela samma upplevelse som dig! Vore så skönt om det blev så denna gång. ?

      Jag är i samma situation, lillasyskonet kommer om allt går bra nu i sommar, en månad innan storasyskonet fyller två. Klamrar mig också fast vid hoppet att nr 2 kan bli en lite mer chill bebis, vet dock ändå inte hur det ska gå. Håller tummarna för oss båda!

        Då är vi i exakt samma situation! Hade ni också en tuff tid med bebis nummer ett? Jag inbillar mig att vi är mer rustade nu eftersom vi hade det kämpigt från start, att man kanske får en större tvåbarnschock om ettan är en ”chill” bebis och tvåan är den kämpiga. Nu tänker jag att vi vet vad som väntar och att man därför kommer att hantera det bättre, jag inbillar mig det i alla fall ? Det kommer säkert att gå bra. Nu är man ju i alla fall vis av erfarenheten att allt går över med tiden! Vår snart tvååring är ju nu förstås en helt fantastisk liten individ så man vet ju att det blir bättre ?

          Ja, ettan hade inte kolik så där ligger vi i lä. Men han var klisterbebis deluxe, så man kunde inte lägga honom ifrån sig mer än max ett par minuter åt gången och han ammade ofta och länge (tyckte att var 90:e minut var lagom att börja amma nätterna igenom). Okej, och var mycket missnöjd på kvällarna, ont i magen eller nåt. Så första halvåret var verkligen ingen dans på rosor och jag fattar inte hur det ska gå om nästa blir likadan. Men det kommer det såklart att göra!

          Sen har jag en kompis med två barn, åldersskillnad 21 mån, som jag vet tyckte allt var kaos (nivå diskussion om skilsmässa varannan vecka för att allt var aå jobbigt) från att tvåan kom och två år framåt, så jag försöker liksom förbereda mig på att det skulle kunna bli så för oss också. Hoppas verkligen inte dock…

          Du får gå in här igen senare i sommar/i år och berätta hur det gått ❤️

    Någon mer än jag som fått sämre hud av microneedeling? Jag har fått torrare och rödare hud samt ojämn hudton. Kul att betala flera 1000 för något som ska vara SÅ BRA och så blir allt värre.

      Hur går den behandlingen till?

      Hur länge sen gjorde du det? Många behandlingar och även produkter med syror i gör ju att man ser shit ut innan resultat kommer. Några veckor med ”fulare” hy får man räkna med.

        har gått månader nu. Gjorde microneedeling 4 gånger med 8 veckor emellan. Sista i februari

      Finns en stor grupp på Facebook med personer som fått men i ansiktet av microneedling bland annat. Apelsinhud, problem med nypåkommen rosacea, acne, och förlorat underhudsfett är några av de vanligaste problemen som uppstått. Sök på Facebook om du vill fråga andra om råd.

        Vad heter gruppen?

    Visst är Sandra Beijers kille Björn lik Brolin?? Kan inte sluta tänka på!

    Jag älskar mello och eurovision och tänkte från början kolla på det i USA som Christer Björkman drog dig. Men jag har inte hört en själ prata om det, så jag känner att det kanske inte är sevärt? Någon som har sett? Var det kul?

      Nej det är skit

        Jaså. Vad tråkigt. Kändes som många timmar att sätta sig in i så jag struntar nog i det. Varför tyckte du det var skit?

      Har sett och det var… Väldigt Amerikanskt haha? en låt i olika stil från olika delstater tex en hiohop, en countrylåt, en ballad osv inte orkat se alla deltävlingar, gulliga och snälla programledare iaf

      Finns tydligen en dokumentär om det på Svt.

      Såg ett och ett halvt avsnitt och nä det var inget jättebra. Det som är bra med eurovision saknas, dvs hypen, de mer eller mindre skumma mellanakterna, glittret, falsksången, skridskoåkning på scen, växande klänningar, jättar som bär på sångerskor, Balkanballadern osv

        Vilken härlig beskrivning av ESC?
        Nu längtar jag tills nästa vecka!

      Såg första avsnittet. Sjukt tråkigt och dessutom sjunger inte alla artister live.

    Hur kan jag renovera köksluckor? Har helt vanliga basic beige-vita luckor, antagligen folierade spånluckor. Kan man måla såna? Eller lämna in på lackering?

      Vi har målat våra med en ”bra” färg från Nordsjö som skulle vara extra tålig för slitage men det har ändå blivit skav på vissa luckor och skulle behöva förbättringmålas. Men vi har en framtida köksrenovering i sikte så orkar inte riktigt måla om ? Vill dock poängtera att jag tror att man får vara beredd att förbättra med jämna mellanrum om man målar själv. Vet inte om det blir mer slittåligt om man lämnar in på lackering (antagligen?).

      Jag har lämnat in mina på lackering. De slipar och sprutlackerar dem. Och spacklar bort handtagshålen om så önskas.

      Så med detta + nytt kakel + nya handtag kommer mitt kök se ut som ett helt nytt. Och kosar mig kanske 5% av en köksrenovering skulle kostat.

        Vad för typ av företag lämnar man in för sånt??

          Tex Lackerings verkstad, måleri, snickeri som har måleri

      Blir proffssnyggt om man lämnar in.

      Min mamma lämnade in köksluckor för lackering för hon ville fräscha upp köket ist för att riva ut ett fungerande kök. Blev jättefint, 15 år sen ungefär och ser fortfarande nytt ut 🙂

      Köket är byggt samtidigt som huset på 60-talet. Vet inte om det kan bli olika bra beroende på vad köksluckorna är gjorda av.

      Jag lämnade in alla 12 luckor (40-tals kök med massa skåp) för omlackering och det kostade bara 4000 kr. Klart värt. Gjort samma sak med dörrar och garderobsdörrar.

    Nån i Lund som vill ta en öl ikväll?

    Finns det några här med tonårsbarn?
    Vad gör de/ni tillsammans på helgerna?

      Kollar på lite TV eller pratar lite, inte mer än så. Ibland spelar jag spel med något av barnen (i övre tonåren) men de är rätt nöjda med att vara med sig själva nuförtiden. Det gäller bara att finnas tillgänglig när de vill vara med en. Det mesta handlar om att hänga med på deras intressen.

        Vad har de för intressen? ?

      Ja du, min dotter har ett eget liv redan fastän att hon bor hemma. Är 18-år. Hänger med ibland om vi ska ut och äta eller så. Lite lättare att få med yngre teens på saker. Det bästa är om msn har ngt gemensamt intresse kanske.

        Eget liv har väl alla, även vi vuxna. Det behöver inte betyda att man inte gör saker hela familjen.
        Detta suger verkligen i Sverige att föräldrar omedelbart backar och ropar ”DE HAR SITT EGET LIV FAKTISKT” så fort ungarna fyller 15, typ. Då tycker föräldrarna det är skönt att slippa ansvar.
        Jag är en närvarande förälder och våra barns vänner söker sig till oss och hem till oss! Ungdomar VILL att vuxna ska bry sig! De vill inte att mamma och pappa ska stanna hemma, dricka vin och gå och lägga sig och låta barnen ha ”ETT EGET LIV”.
        Ett eget liv får alla förr eller senare, men vid 18-20 år är det bra att ha familjen nära på mer än ett sätt.

          Hängde inte med riktigt? Det är väl normalt att en 18-årings liv är kompisar kanske osv?
          Vad menar du med att föräldrar stannar hemma, dricka vin och går o lägga sig?
          Vad gör du för något med dina/din ungdomar?

            Umgås! Alltså från det de var 13-14 så har vi engagerat oss i dem och deras vänner vilket leder till att hela kompisgäng vill vara hos oss. Även när de närmar sig slutet på gymnasiet!
            Föräldrar idag backar undan med ursäkten att tonåringar bara vill vara för sig själva, sanningen är att tonåringar älskar trygga sammanhang där även vuxna finns med!

              Jag fattar fortfarande inte riktigt, vad gör ni ren konkret ihop med barnen och deras kompisar? Vill också bli som ni om tio år!

                Vi skjutsar och hämtar dem och deras vänner när det är sent och sitter och pratar om hur kvällen var. Vårt hem är öppet för deras vänner som pratar med oss om allt och verkar gilla oss boomers. Vi bjuder på mat och diskuterar läxor och sommarjobb och idrottsaktiviteter.

                  nu kanske du aldrig hinner se detta anonym pga sen kommentar men måste bara säga att ni låter precis som mina föräldrar!❤️ det va alltid hemma hos oss vi landade/hängde som ungdomar – middagar, läxhjälp, skjuts till och från träningar, matcher, fester, utgångar när vi kom upp i den ålder. Mina föräldrar var verkligen alla traktens barns extraföräldrar, och även nu när vi blir äldre och har flyttat till olika städer/börjat skaffa familj etc etc samlas vi fortfarande där ibland för fika, middagar eller ”bara” häng❤️ Det är så otroligt uppskattat från ungdomars sida att ha ett sånt ställe/sånna vuxna, och även idag har mina föräldrar en väldigt fin relation med dessa numera vuxna, och är med på allt från examensfester till bröllop och dop. Mina vänner (och även personer jag inte längre umgås med men som jag umgicks med då) har alla nu i vuxen ålder uttryckt sån tacksamhet för mina föräldrar och deras engagemang. TACK för allt ni gör för ungdomarna!! Jag är helt säker på att alla ”era” ungdomar kommer att bli trygga och fina vuxna när de har så trygga och fina vuxna omkring sig nu

        Tack ja o ännu lättare var det när kidsen var ännu mindre att få med på saker ?
        mina barn är så nöjda hemma bara efter en lång skolvecka o det är ju ok men ville försöka göra lite mer saker

      Mina tonårsbarn idrottar och vi föräldrar ser alla deras tävlingar. I övrigt äter vi alla middagar ihop, alla dagar, inte bara helger, och vi hjälper barnen med läxor. I övrigt är de med vänner eller på sociala medier.

      Spelar golf, tränar, går på bio, lagar mat ihop och om de inte har tid äter vi alltid middag ihop. I dag åkte vi till stan och hängde på Ikea och sen fotboll.

    Sandra Beijers drömliv i Frankrike!! ? Lite lagom avis

      Undra varför hon måste hyra hus i Italien när de har tillgång till ett sånt fantastiskt hus där?

        Kanske ville de se något annat? Tycker deras hus i Frankrike verkar helt fantastiskt men har man spenderat mycket tid där i x antal år är det väl inte så konstigt att man vill upptäcka något annat. Italien och Frankrike är ju väldigt olika också och hon säger ju att hon har drömt om just Italien. Som att säga att en som bor i Stockholm aldrig skulle vilja åka till Göteborg. Helt annan vibe.

    Treåringen har så fruktansvärt ont i magen efter kräksjukan. Hur länge kan det hålla i sig? Vi har varit stammisar på akuten/jourläkarcentralen den här veckan så dit kan vi inte åka igen. Alla säger att det kan vara så här men han har ju så oerhört ont hela tiden.

      Har inga råd men jag får ont i hjärtat. Kanske kan han få i sig lite frukt? Vattenmelon innehåller mycket vatten och ”kyler” magen. Magmassage?

      Ring 1177. Varför har ni varit på akuten pga magsjuka?

        Men barnet har väl varit uttorkat! Orka ifrågasätta. Magsjuka småbarn blir lätt uttorkade och då får man faktiskt söka akutvård. För några år sedan dog ett barn av uttorkning när akuten underskattade allvaret i hans magsjuka.

    Vilka influencers stör ni er mest på?
    För min del är det nog helt klart Felicia Bergström. Bara skrik, gråt och sånt överspel hela tiden.

      Jag stör mig mest på LD pga att hon är skenhelig och gnäller över utseendefixering och ojämlikhet samtidigt som hon är helt fixerad vid sitt utseende, lever ojämlikt och ursäktar detta med att hon är ett OFFER FÖR PATRIARKAAAAATET!

        Ja alltså att uppmärksamma och diskutera strukturer betyder ju inte att man själv lever på en ö helt utanför samhället? Man påverkas såklart lika mycket som alla andra.

          Fast alla påverkas inte. Jag är också kvinna och bryr mig inte ett dugg om ”utseendehetsen”. Tycker LD kan sluta bry sig också istället för att gnälla samtidigt som hon lägger upp snyggselfies.

            Du påvkerkas absolut av strukturer och normer så länge du lever i samhället. Sen är ju vissa mer lättpåverkade än andra, men ALLA blir påverkade.

        Både hon och Cassandra är största hycklare. Jag har tänkt på en sak att lady dahmer kritiserade kläder och mode när hon var fet, la skulden på patriarkatet om varför kvinnor klädde sig sexigt osv
        Nu när hon har gått ner i vikt så köper hon festkläder och annat plagg som är modernt. Cassandras konto för över 1 år sen var mestadels om hennes stora kropp. Och idag så beter hon sig som att hon aldrig har varit fet innan. Usch tål ej sånt. Går inte att lita på influencers.

          Har tittat och tittat på lds konto och inte hittat någon bild där hon klär sig i sexiga eller moderna festkläder? Menar du jeans och typ sommarkaftan från indiska? Var köper man omoderna kläder förresten? Om nu ld inte ska vara en dum hycklare som har mage att köpa nya kläder i rätt storlek på de vanliga mdoebutikerna istället för att fortsätta använda sina gamla för stora.

          Sen har hon mig veterligen aldrig kritiserat mode eller kläder. Däremot har hon kritiserat att kvinnor förväntas klä sig sexigt.

          Cassandra har alltid klätt sig modemedvetet o h sexigt, tjock som smal. Tror det handlar om att DU tycker hon är sexigare som smal, inte att hon börjat klä sig annorlunda.

      Tanbyklara, känns som kvinnliga motsvarigheten av Daniel Redgert.

        Hahahhaha jaaaa!!!

    Snart kval i Miami, undra om vi får se Ferrair i pole igen?
    Nån mer som ska se?

    Min stora kärlek är död och jag har svårt att må bra när jag tänker på att jag var kylig sista gången vi sågs. Vi har ju båda familjer, han hade det redan när vi lärde känna varandra och jag har aldrig haft svårt att välja, jag har moral. Men nu är han borta och han kontaktade inte mig under sin sjukdomstid. Jag förstår honom, men det gör ont att jag inte fick säga att jag älskar honom även om jag valde det moraliskt rätta.

      ?

      ❤️

      Sorgligt det lät. ?

      Du får tänka att om du hade vetat att det var sista gången hade du sagt alla saker du nu önskar att du sagt. Och att han inte kontaktade dig för att han ville skona dig från sorg och att se hans lidande.

      Förstår att du troligen bär på din sorg ensam. Gå och prata med någon, det är inte bra att bära sånt här själv. Kommer inte ta bort sorgen men kan vara bra att få prata öppet med någon om det och om er kärlek.

        Tack för ditt svar. Jag kommer inte att prata med någon eftersom jag inte vill ha detta i någon journal och inte vill behöva betunga någon vänskap med detta, och sedan alltid veta att vännen vet en hemlighet om mig. Jag har haft en otrevlig episod med en vän långt tillbaka i livet, och litar sedan dess inte på människor.
        Men tack för att du också tänker att han inte kontaktade mig för att förskona mig från att behöva förhålla mig till hans lidande. Det är sådan han var, genomsnäll och beskyddande mot dem han brydde sig om. Men jag hade velat få ge honom min kärlek i ord i hans svåra sista tid.

          Kan rekommendera att prata med någon i kyrkan om du inte vill ha det i en journal. En präst har absolut tystnadsplikt och får inte anteckna minsta sak om sådant som sägs, inte ens avslöja att man träffat dem. Man behöver inte prata om ”religiösa” saker heller såklart. Men de är bra på sorg och livsfrågor.

            Vill bara säga till alla er här att det varit mysigt läsa alla kommentarer om olika ämnen för god ton och vänliga svar trots man tycker olika ❤️

      skriv ett brev där du berättar allt du känner! du kan slänga det, spara det, bränna upp det, posta det utan adress, posta det till dig själv, skicka till hans mail, whatever. även fast han inte kan få det så kanske det känns lite bättre att få ur sig det ❤️

      Igen?

    En influenser sa hon tagit bort sina fillers i läpparna. Men hon speglar sig med jätteläppar. Varför ljuga för. Hon tror följare är dumma men det är hon som är det. Och varför Pluta så med dom. Det är så larvigt.

      Fillers försvinner inte på en gång efter att man ”tagit ut det”. Man går dit och får en spruta med gift som bryter ner dom, men det tar tid.

        Och ofta behöver man gå dit och få ännu en spruta.

      Annica?

        Annica har ju visat när hon är och får medel för att ta bort allt från läpparna. Hon ska ju även ta ur sina små bröstimplantat hon har. Allt för att få kroppen så ren som möjligt för att kunna bli gravid.

      Varför inte skriva ut vem du menar i stället för att folk ska spekulera?

    Let’s dance, varför får han i rullstol full 10 då han inte i princip gör så mycket? ?
    Tycker inte det är rättvist mot de andra..

      Som jag förstår det är det för att han måste uttrycka lika mycket med överkropp + rullstol som de andra kan göra med hela kroppen..
      Han får försöka kompensera mindre rytm och rörelse i underkroppen med hur han lyckas röra sig på dansgolvet, jag förstår att hans insats kräver en hel del.

        Men han rör ju inte sig mer i övre kroppen än de andra eller att han skulle utstråla mer känsla än de andra..

          Men nu åkte han ju ut så nu kan ju du vara överlycklig över att Marie – som inte kan dansa ALLS – tog hans plats.

      Lets Dance handlar väl mycket om varje deltagares individuella utveckling. Han måste ju bedömas utifrån de förutsättningarna han har.
      På samma sätt kan två elever få högsta betyg fastän den ena kanske har mer kunskap än den andra. Så länge båda uppnår kriterierna för högsta betyg.
      Det är väl bara i högskoleprovet ens poäng påverkas av andras resultat eftersom de vill ha en särskild jämn fördelning.

      Ni borde skämmas. Tony har bedömt rullstolsdans tidigare och Aron uppfyller alla krav och mer därtill. Han gör ingenting? Okej så rullstolen åker själv då menar du?

        Absolut rullstolsdans i sig, då alla är lika, men tycker här det blir helt fel då tex Filip eller Eric dansar väldigt fint och duktigt och får bra poäng men sedan han som åker fram och tillbaka och ja, styr sin rullstol och kan vippa på den, men ändå, är det inte likavärdig dans som om alla är i samma sits.

        Tycker de samlar godhetspoäng.

          Jag tycker du kan försöka dansa med en rullstol och så kan du återkomma sedan. Det är ett underhållningsprogram och det enda de vinner är en gul jävla glas-sko. Tack vare Arons medverkan har föräldrar hört av sig med barn sjuka i cancer och barn som strävar efter att kunna vara lika duktiga som honom. Hans medverkan är mer än bara dans.

            Amen!!
            Tror alla tävlande är nöjda med sina rörliga ben och skulle inte vilja byta!

        ? Det är en danstävling, där en av personerna uppenbarligen inte kan dansa. Hur mycket ni, eller han vill.
        Det är väldigt orättvist mot de andra deltagarna, då han av uppenbara skäl, bedöms annorlunda. Vissa saker kan man inte göra. Jag skulle exempelvis inte kunna tävla i sumobrottning, då jag inte har kroppen för det, hur mycket jag än vill, och det får jag acceptera.

        Visst, han är säkert skicklig på att föra sig, men dansa kan han inte. I alla fall inte i den mån man ska kunna om man är med i en tävling som bokstavligen är till för att röra kroppen snyggt.

        Inget emot honom som person, men ni som inte förstår att tv4 endast gör detta för ”good will points” ser absolut inte hela bilden.
        Så PK så det är sjukt.

        Hade känt mig förnedrad om jag var han, då han uppenbarligen är med ENDAST för han sitter i rullstol. Jag hade känt mig förnedrad.
        Pinsamt är det

          Det är ett UNDERHÅLLNINGSPROGRAM!!!

            Och vem har sagt att man bara för att man inte har fungerande ben så är det inte dans?! Så ignorant!!
            Och alla deltagare har olika förutsättningar från början, det är ju det som gör hela programmet Lets Dance. Eller skall de ena året bara ta in artister, ett annat år bara 56åringar etc

            Och? Hade varit lika orättvist om det var en liten tävling för 30 pers också.
            Ni som inte ser ”felet” i det är hjärntvättade.

            Hade jag varit en av deltagarna hade jag varit ganska förbannad. Speciellt eftersom han garanterat får många sympatiröster.
            Sure att det är ett underhållningsprogram, men det är långt ifrån schysst och väldigt skevt.

          Fast man kan dansa även fast man sitter i rullstol, det är liksom en grej. Så ditt argument håller inte.

            Nej, det kan man man per definition inte? Långt ifrån på samma nivå som de andra tävlande i alla fall, just sayin

              Det fascinerar mig att du 2022 är provocerad över att en person i rullstol får delta i ett underhållningsprogram, det är inte direkt OS? Take your ableism somewhere else

                Är inte provocerad av en man i rullstol. Är provocerad av att media blivit så pk år 2022, att någon som inte har fysik att röra halva kroppen ens kan vara med i en danstävling, där man per definition tävlar i att röra kroppen????
                Det är ganska fucked up när man tänker efter?

                Han borde vara med i Talang i så fall, ärligt

                … Men najs härskarteknik av dig btw

                  Håller med dig.
                  Helt sjuk är det

      Det är ju som när Americas Next Top Model började ha med transsexuella och överviktiga. De ville få godhetspoäng men alla fattar ju att utanför programmet fungerar inte det där…..

      Tyckte att idag var första gången han var så bra som alla sagt innan.

    Var har Aisha tagit vägen? (Aishaummharun)

    Jag tror att min pojkväns familj ogillar mig. Speciellt hans mamma.

    Har på senaste tiden känt att jag inte duger. Känner mig jämförd med hans ex.

    Han och hans ex gjorde slut för ca 4 år sen. Vi blev tillsammans för ca 3,5 år sen.
    Exet är en bra vän till hela hans familj, jag har absolut inga problem med henne, tycker om henne också.
    Är på nivån att jag, pojkvännen och exet (och ibland hennes pojkvän) kan äta middagar tillsammans.

    För några månader sen fick jag veta att min pojkväns mamma hade sagt i början när jag och min pojkvän började träffas, att hon tyckte att min pojkvän och hans ex skulle försöka med varandra igen, då dom – enligt mamman, är menade för varandra.
    Hon har även lagt andra märkliga kommentarer under förhållandets gång.

    Exempel:
    Mamman skulle köpa påskgodis till mig i år och frågade då min pojkvän vad jag gillar för godis.
    Efter att han nämnt detta så säger hon: ”EX var mycket lättare att köpa åt, då var det bara att köpa xxx och så var hon nöjd.”

    Samt en gång när hon hade köpt en Marabou till min pojkvän, så sa hon innan hon gav den till honom ”Den här är till DIG!”
    Vilket jag anser är en rätt märklig grej att säga? Men jag kanske överdriver?

    Sedan en gång var vi och shoppade med exet. Sen kommer hans mamma och jag blir nästan ignorerad och behandlad som ett tredje hjul. Fick gå bakom alla tre. Kändes inte heller så roligt.

    Inte nog med det, så lägger hon sig i förhållandet för minsta lilla. Jag kan tex ha en dålig dag och då anser hon att jag är taskig mot min pojkvän för att jag är lite irriterad. Som man kan vara ibland. Man är inte alltid på tipp topp mående.

    I början av förhållandet så mådde min pojkvän dåligt pga hans jobb, vilket han fortfarande gör då han blir utnyttjad och får göra allt ensam på jobbet.
    Han får usel lön, ingen pension och får ALDRIG semester.
    Han och hans familj har diskuterat den här situationen men ingen vågar säga något till chefen (som är en familjemedlem som också äger företaget). Ingen gör någonting för då kommer det tydligen förstöra familjen.
    Jag anser att det är uselt gjort utav dom. Är nästan själv på gränsen att ta tag i den situationen i egna händer för är orolig för min pojkväns hälsa samt vårt förhållande, då vi nästan aldrig får tid för varandra längre och det blir mycket stress och irritationsmoment pga hans jobb.
    Iallafall, då i början av förhållandet när han började må dåligt pga jobbet, så trodde hela hans familj att det berodde på mig.
    Dom frågade till och med min pojkvän om dom skulle göra slut med mig åt honom.

    Och enda sen dess så känns det som att den stämpeln dom suttit på mig ligger kvar, att det är jag som är problemet till hans mående.
    Senast för ett par veckor sen hade hans familj pratat med varandra för att dom märkte att han mår dåligt. Och så klart, tror dom att det är jag som är problemet. Det spelar inte heller någon roll att min pojkvän säger att det beror på jobbet.
    Hans mamma tyckte att han skulle flytta till henne ett tag, för att hon vägrar tro på det han säger och är fast besluten om att jag är problemet.

    Jag har försökt ta upp det här med hans familj med min pojkvän, men han viftar typ bort det och säger att dom tycker om mig och inte ”menar så”? Samt att han har kläckt ur sig att ”Min familj tycker om dig, men dom älskar EX”
    Som att det skulle få mig på bättre humör….

    Detta med hans familj och jobbet har fått mig att bli på dåligt humör och jag får göra nästan allt själv hemma, men känns inte som att jag blir sedd eller hörd när jag pratat med min pojkvän om det.

    Vet inte mer vad jag ska säga eller göra, har ni några förslag? Vad hade ni gjort? Vill ju så klart att det ska funka mellan oss, men det känns samtidigt svårt. Vill ju så klart hjälpa honom så mycket som det går men blir jobbigt att dra lasset hemma nästan helt själv exempelvis.
    Tänker dessutom konstant på vad hans familj säger när ingen av oss är med, då jag vet att dom är bra på att prata bakom varandra och vet inte hur jag ska göra för att sluta tänka på det? Känns dessutom som att jag överdriver men samtidigt inte.

    Ursäkta för lång och möjligen rörig text, försökte korta ner det så gott det gick.

      Försök att fokusera på att ha ett bra förhållande med din pojkvän. Det är honom du är ihop med inte hans mamma/familj. Att din svärmor ev tycket bättre om exet är väl helt ok så länge hon inte behandlar dig dåligt. Man klickar olika bra med olika människor och det är sällan något man kan styra. Jag klickar inte med min svärmor t ex men är alltid artig och snäll när vi träffas..

      Jag hade nog inte orkat vara ihop med en sådan person tror jag. Alltså nu har jag ju enbart läst det du skrivit och vet inget mer, men det känns som att det är för mycket ”djupt strul” som inte verkar normalt/hälsosamt i längden.

      Tex bara det faktum att du och hans mamma var och handlade med hans ex? Att han jobbar för nån familjemedlem som kör med honom men där ingen får säga nånting? Liksom byt jobb utanför familjen bara? Och att han tydligen är så nära sin mammma & pappa att de ens erbjuder sig att göra slut med hans tjej trots att han är vuxen? Det hela låter liksom bara bökigt… jag hade nog försökt bryta från hela den familjen

      Det största problemet i er relation verkar inte vara hans familj utan han. Han klarar inte av att säga ifrån till sin släkting som utnyttjar honom, han klarar inte av att säga ifrån till sin familj som behandlar dig dåligt, han låter dig göra allt i hemmet.

      Han är säkert djupt påverkad av dynamiken i sin ursprungsfamilj där det verkar ok att snacka skit om varandra, lägga sig i vuxna barns förhållanden, utnyttja varandra ekonomiskt. Sånt går att ändra men det kräver rätt mycket av en person att bryta sig loss och din pojkvän verkar vara rätt långt ifrån att vara redo för det. Mest sannolikt är nog att han aldrig gör det. Tyvärr.

      Fundera på hur du vill leva ditt liv. Hur skulle det vara om ni fick barn och hans familj är som nu och han jobbar som nu. Inte så kul kanske?

      Vill han själv leva som han gör nu? Om inte, är han beredd att offra sin sk relation till sin familj för att uppnå ett annat liv?

      Jäklar…. Vilken tuff situation. Jag tolkar det som att det positiva ändå överväger, det är alltså inte så att du överväger att avsluta relation? Om jag hade varit i din sits hade det där känts så påfrestande att jag inte stått ut. Att du blir jämförd på det sättet med din killes ex och ”lägre” värderad är helt fruktansvärt. Din killes jobbsituation som är orsakad av en familjemedlem känns också extremt destruktivt.
      Nä, jag hade blivit så dränerad så att jag övervägt att lämna relationen.
      Men berätta om det som får dig att stanna kvar?

      Anni: Så är det ju! Man klickar inte med alla och det är helt okej.

      Anonym: Jag, hans vänner och min familj har sagt åt honom att han borde byta jobb, han vet att han borde, men är för snäll för att ta tag i det. Eftersom att han är orolig för vad som ska hända med det här företaget och relationen om han slutar.
      Försökt förklara för honom att han inte ska tänka på vad som händer om han slutar och byter jobb.
      Tanken är ju att han så småningom ska ta över företaget, så det är ju något han sett fram emot och kanske inte riktigt vill ge upp.

      Anonym: Nej, det hade inte varit kul alls faktiskt.
      Han säger att han inte vill ha det som det är nu, eftersom det får honom att må som han gör.
      Som jag skrev ovan så är tanken att han ska ta över företaget och han håller sig fast i den tanken och tror att det kommer bli bättre om han får ta över. Vilket jag så klart hoppas på. Men sen vet man ju inte om det blir bättre eller sämre.
      Men helst hade jag sett att han byter jobb faktiskt. För att få ihop ett liv som gör att vi kan få mer tid ihop.

      Vendela: Nej, jag överväger inte just nu att avsluta relationen. Om det fortsätter såhär med åtminstone jobbet och ingen förändring sker på något vis, så kommer jag nog överväga det faktiskt.
      Det finns ju självklart positiva sidor i förhållandet också.
      Vi har roligt ihop när vi är med varandra, vi delar för det mesta samma värderingar och tankar kring framtiden, han är snäll och omtänksam.
      Finns inte många dåliga sidor hos honom. Och det är nog därför jag håller mig kvar för att jag inte vill ”kasta” iväg relationen.
      Men det är ju klart, det blir ju jobbigt i längden att behöva stå ut.

        Jag förstår att han är fin men fundera ordentligt innan ni får barn om du vill att hans familj ska styra och lägga i sig så, det är ytterst påfrestande. Eller prata åtminstone ordentligt om det innan, ev med hjälp av professionell stöd.

        Varför blev inte min kommentar godkänd? Skrev inget opassande?
        Jag skrev att tänk till ordentligt innan det kommer barn in i bilden, om du vill att hans familj ska påverka, tycka till och lägga sig i. Diskutera ordentligt innan, själva eller med hjälp av en professionell.

      Oj alltså jag hade fått total panik av att hans familj är så extremt tight men även av att hans jäkla ex måste vara i bilden hela tiden? Ni handlar med henne, äter middag med henne, hon har kontakt med hans familj… Varför? Ett ex är ett ex. Visst behöver man inte ogillar varandra men umgås massor? Låter onödigt. Känns som om du behöver sätta ner foten mot din kille och han i sin tur behöver sätta ner foten mot sin familj.

        100% ja

        Varför skulle man inte kunna umgås med sitt ex om man avslutat på goda termer?
        Så länge TS inte har ett problem med det så är det väl ok?

          Det verkar uppenbarligen inte fungera särskilt bra om du läser ts inlägg??

            Jag uppfattar inte exet som själva orsaken utan att det är pojkvännens mor.
            Ser inte att TS gnällt över exet i fråga? Mer än att TS känner sig jämförd av modern/familjen.

      Men herregud. Blir helt matt bara av att läsa om hur ni har det. Han måste ju sätta ned foten gentemot sin familj, helt klart. Det tänker jag är prio ett. Det betyder inte att han ska klippa kontakten, utan tydligt visa var gränserna går. Hans mor har ingenting med ert förhållande att göra öht, det måste han klargöra. Hade detta gällt mig och mitt förhållande hade jag uttryckt hur allt detta fick mig att må, togs det inte på allvar av killen hade jag övervägt att hellre leva ensam..

    Vad äter ni för lördagsmys just nu?

    Hälsningar från en chipssugen!

      Ah, kom just på att vi har ostbollar hemma! ?

        Lidls ostbollar, inte så goda.

      Flap jack

      Kastrullpopcorn & cheesedodles som jag doppar i smält choklad

        Hur? Ostbågar+choklad? Är du knäpp eller ett geni? Måste prova för att avgöra.

      Vispad grädde med mango. så gott.

        ??

      Åt linschips, en ny smak med typ chili och ja vad var det mer…? Inte så minnesvärd uppenbarligen. 🙂 Gillar de med smak av rostad lök eller sourcream onion bäst.

      Kakor, sådana marabou cookies. Var inte alls sugen på det men det hade vi hemma ?

      Marabou mörk choklad

      En tonic-vatten som jag låtsas är GT haha kör vit månad ?

        ?

    Har någon tips på växter/plantor som älskar att stå varmt och soligt? Både inomhus och utomhus. Blir galen på att allt jag köper dör pga både mitt kontor och mitt hem och balkong är dränkta i sol…
    (Jag avskyr pelargoner så inte sådana, tack!)

      Hibiskus älskar sol. Och de finns i många olika färger.

      Lavendel älskar sol och torr sandig jord.

      Kaktus! ?

      Tomatplantor!

    Någon här som har större storlek och hittat en baddräkt med byglar?
    Alla jag hittat är utan och det funkar ju inte. Dessutom har många baddräkter i större storlek något fult tantmönster som ska lura ögat. Jag behöver bara rejält stöd!

      Har sett inne på Eva nette/ triumph!

      Freya

      annars kolla efter tankini istället

        Tack för tips!

      Tycker Asos har en del snygga. Har en därifrån (dock några år sedan jag köpte den) men där kan du filtrera för typ ”Fuller bust”. Tycker denna var snygg https://www.asos.com/asos-design/asos-design-fuller-bust-recycled-moulded-underwired-swimsuit-in-black-dd-g/prd/24245731?colourWayId=60551212&cid=2238
      Men vet ju såklart inte vad du gillar för stil!

        Ja, den var fin men verkar vara mer bröst utanför än innanför baddräkten…
        Tack för tips i alla fall!

      KappAhl och Lindex

    Hur svårt är det att få skyddade personuppgifter? Samt, hur lång tid kan det ta?

      Det är ganska svårt och kräver i regel att det finns polisanmälningar. Rätten att ha skyddade personuppgifter omprövas också med jämna mellanrum och finns hotbilden inte kvar eller om den anses tillräckligt minskad (spelar ingen roll om du fortfarande känner dig hotad) så tas sekretessmarkeringen bort.

        Tack för bra svar! Vet du ungefär hur lång tid det kan ta innan uppgifterna blir skyddade?

          Dina uppgifter blir sekretessmarkerade i samband med att ansökan registrerad hos Skatteverket om det inte är uppenbart att du inte uppfyller kraven för att få skyddade uppgifter (tror inte det kravet är så högt ställt)

          Går att läsa mer hos Skatteverket.

          Nej det vet jag inte. Har en vän som levt med skyddade personuppgifter i många år och jag vet att hen flera gånger fick kämpa för att få behålla det skyddet, så min erfarenhet är att det inte är så lätt att få. Det är också väldigt krångligt att leva med skyddade personuppgifter. Inga datasystem där man måste mata in personnummer fungerar så det kan vara svårt att söka jobb, att handla på internet, att skaffa legitimation, att öppna bankkonto etc.

          Kolla på Skatteverkets hemsida. Där finns information om hur man söker och vad det kan innebära.

    Någon som blivit gravid via äggdonation, men valt att skaffa barn själv ( alltså att spermie är från någon du ej vet vem pappan är? )

    Jag kommer behöva ÄD om jag ska bli gravid, och tanken bara slog mig hur det skulle funka haha ?

      Jag tror att i Danmark och England (och Ryssland men det är nog inte aktuellt nu…) så kan man få ett fertiliserat ägg donerat, alltså en spermadonator och äggdonator som de slår ihop innan de stoppar in det i dig. Har ingen egen erfarenhet tyvärr.

    Finns det någon/några som är familjehem? Spelar ingen roll vilken typ, jour eller mer permanent. Vad har ni för upplevelser och erfarenheter av det? Hur har samarbetet med bio-familjen funkat? Har ni kunnat hålla er neutrala när barnen behöver möta dem/umgås med dem, särskilt om det finns missbruk/misshandel eller dylikt bakom omhändertagandet? Vad är bästa tipsen att hantera det? Andra tips och råd?

      Andra tips och råd: ”skriv in” dig på nån annan soc än den på din ort så barnet kommer från en annan ort och du riskerar inte att stöta ihop barnets biologiska familj och släkt i tid och otid.

    Jag tittade idag på Wahlgrens Värld, avsnittet som handlar om Alla hjärtans dag.
    Jag blev både förbannad, förtvivlad, ledsen och uppgiven på Pernillas beteende mot sin pojkvän. Hon var så otroligt ignorant, oförskämd ja, till och med jäkligt korkad.
    Pust!!!
    Hur funderar ni om det avsnittet?? Har jag överreagerat 🙂

      Oj vad gjorde hon?

        Ursäkta sent svar. Han bjöd henne bla på en fin hotellsvistelse och en lite sväng för att visa sina barndoms hus. Det går inte ens att förklara hur okänslig och oförskämd hon var. Tror det avsnittet visas på torsdag om man inte har prenumerationen på kanalen. Verkligen sevärt.

          Tänkte också på det. Är ju säkert inte lätt att träffa en kändis när man är en vanlig person. Pernilla har ju en jättefamilj, lång karriär, mängder av vänner och pengar. Vilket gör det tyckte jag än mer obekvämt när han ville visa upp sin barndom osv och Pernilla är så totalt uttråkad. Kan de bli mer obalans.

    Men hon har ju själv en dotter från en tidigare relation?

      Ja det skulle stå Anna, inte annan.

    Behöver lite tips hur man skall gö. Skall ev få ett jobb som ligger 2.5 timmar enkel väg från min lägenhet, skall man veckopendla asså hyra nått annat / rum på veckorna eller köra bil tur och retur . Har liksom en sambo att ha hänsyn till också så kan inte permanent flytta till platsen. Hur skulle ni gö tips?

      Kan ni flytta halvvägs? Klarar relationen att du är borta hela veckorna? Måste du ta jobbet?

        Jobbet e lite spec då jag e utbildad i det området , och dom jobben växer inte på träd tyvärr och deg e en skanns att komma in och få kontakter inom branchen . Jag ver inte om vi kommer klara att bo borta hela veckorna . Jo sant att man kan flytta halv vägs men får lite dåligt samvete att bryta upp allt då sambon trivs bra där vi bor nu , kommer få sådannt dåligt samvete om han inte trivs på nya stället

          Förstår. Svårt och tufft att pendla så många timmar varje dag. Istället för att du hyr där jobbet är kan ni hitta något att hyra halvvägs för att testa (då kan han komma dit ibland) och också tills du vet att du trivs på jobbet?

          Hur har tankarna gått medan du gick utbildningen?! Känns som ni borde pratat om vad som skulle hända km du skulle få jobb en bit bort?! 5 timmar att pendla varje dag känns ju övermäktigt iaf.

      Så hade jag det i 8 år. Hyrde litet och billigt och veckopendlade. Till slut pallade jag inte så vi sålde hus och flyttade närmre mitt jobb.

    Vill starta företag men vill inte att det ska synas att jag äger företaget. Hur gör man?

      Det går inte!

      Går inte och finns många skäl till det.

      Hur menar du med ”synas”?

      Om du startar ett aktiebolag så ska det framgå av den så kallade aktieboken vem/vilka som äger aktier. Men den här aktieboken registreras ingenstans. Den ska hållas tillgänglig för allmänheten men i praktiken innebär det alltså att någon måste komma på att fråga efter aktieboken för just ditt aktiebolag för att se att du äger aktierna. Bolagsverket har liksom inte detta registrerat.

      Det man däremot kan se på bolgsverket, allabolag etc är vilka som sitter i styrelsen för ett bolag. Så du kan i så fall ej sitta i styrelsen.

      Aktiebolaget behöver dessutom inte heta samma sak som verksamheten. Säg tex att du vill driva en webshop för smink. Då kan ditt ”sminkmärke” heta Supersminket. Hemsida supersminket.se, mailadressen @supersminket. Osv osv. Men det registrerade aktiebolaget kan heta Det blå skåpet AB. Och det namnet behöver inte stå någonstans på supersminket.se. Är du med?

      Så för att vara som mest anonym: starta ett aktiebolag där du inte sitter med i styrelsen. Döp aktiebolaget till något helt annat än verksamhetsnamnet och kör med såndär postbox-adress.

        Nja, i vissa register redovisas även verklig huvudman dvs ev aktieägare med inflytande som inte sitter i styrelsen. Det går också att få fram enkelt.

          I vilka register då? Undrar genuint. Kommer bara på att banker inhämtar detta om sina kunder.

        Fast om hen inte är med i styrelsen kan hen ju inte bestämma någonting.

          Nu var ju inte det frågan.

          Och jo. Hen kan ju byta ut styrelsen om styrelsen inte gör som hen vill. Och varför skulle hen välja en styrelse som inte ville göra som hen vill?

      Har du näringsförbud?

      Tack för alla svar!
      För er som kanske undrar så är det inget seriöst, mest att jag inte vill att andra ska se att jag äger ett ”krämföretag”. Vet inte varför men skulle skämmas om någon bekant skulle se att jag startat något brunkrämsföretag (ett exempel). Nu har jag inga direkta planer på det, fundera mest om det går att vara hemlig i det här landet men det går ju såklart inte.

    Ni som har övervikt/fetma, blir Ni provocerade av ätstörningar? Alltså att det värsta en person kan tänka sig är att bli tjock och dör hellre än att bli det

      Nu kan ju faktiskt tjocka personer också ha ätstörningar.

      Jag är tjock och har ju själv en ätstörning. Blir inte alls provocerad av andra med ätstörning. Däremot känns det när ”normsmala” pratar om hur de måste tänka på bikinisäsongen när de redan är fina i mina ögon. De måste gå ner 3 kg. 3 kg känns liksom varken till eller från.

      Nej, jag känner snarare medlidande. Jag tror att fetma ofta beror på en ätstörning, eller åtminstone ett skevt förhållande till mat, och det är skitjobbigt. En ”vanlig” ätstörning måste vara lika jobbig, om inte mer. Vi borde känna empati för varandra snarare än att provoceras. Och innan någon blir kränkt: Jag har varit tjock hela mitt vuxna liv, så jag får visst uttala mig om saken.

      Inte svar på frågan men många med ätstörning (även anorexi) har också övervikt.

      Blir inte provocerad av att de är sjuka men känner mig obekväm att äta tillsammans med dem just för att jag tänker att jag kan trigga deras ätstörning. Att det blir svårt för dem att äta om jag är med. Att om de ser att jag tar en viss sak på matbordet så kommer de tänka ”jag kan inte äta det där, då blir jag tjock”. Sedan tror jag i praktiken att en person med svår anorexi inte tänker så mycket på hur andra ser ut utan bara på sig själva, men jag vet inte.

      Nej absolut inte. Det är en psykisk sjukdom, inte en personlig attack på min kropp.

    Nej. Men vi kan prata om att du sprider dynga. Du har ingen aning om hur deras relation ser ut så lägg av med det!

      Du har rätt. Det var onödigt att skriva ut namn. Har bett Cam ta bort kommentaren men hon har inte gjort det.

    Vilka är, i era ögon då, de mest otippade paren? Jag börjar: Anitha C och hennes kille.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.