Störande fester?

När vi kom hem vid elva så somnade barnen direkt men Pauls och mitt sovrum ligger åt ett annat håll i huset och grannen mitt emot hade fest. Runt om vårt hus bor det många tonåring och alla har sådana där svindyra moppebilar. Det är alltid fest någonstans och framför allt nu i studenttider.
Jag satte en mental gräns för mig själv att är musiken inte på lägre nivå efter 01.00 skulle jag be Paul gå över. Samtidigt kände jag mig som världens tant, jag menar, ungdomarna har ju kul varför ska jag som trist mamma störa? // Isabella Löwengrip

Isabellas grannar har haft fest och hon skriver om dilemmat mellan att låta ungdomar ha kul och behovet av att få sova. 
Den är inte helt lätt alla gånger och det är klart man inte vill vara en ”trist mamma” som kommer över och stör.
Vi fick en lapp i brevlådan inför helgen som var, där våra grannar skrev att deras son skulle fira sin 18-årsdag med sina vänner och de bad om ursäkt och lite överseende om någon skulle komma att känna sig störd.
Med den typen av på förhand visad respekt så hade sonen fått partaja hela natten för mig.
Jag sover dock med öronproppar sedan flera år tillbaka så jag var kanske inte den som riskerades att störas mest, men ändå.
Sådant tycker jag är toppen att göra, om man vet att man riskerar att störa någon.
Jag hoppas Max hade en kanonfest förresten! Vi stördes inte. ???

En av Isabellas läsare tyckte hon var en jävla tönt som hade tänkt skicka över Paul om festen pågick för länge. Det vet jag inte om jag tycker… Hon är trots allt en offentlig person och att då komma knallandes och be ett gäng fulla ungdomar sänka volymen? Nja, det hade nog kunnat gå lite hur som helst, tror ni inte?

Vad hade ni gjort?

92 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Man ska inte störa sina grannar hela natten.
    När min tonåring har haft fest har vi pratat med grannarna innan och de har kunnat kontakta både henne och oss föräldrar under natten. Nu har inte det behövts men det är väl det minsta man kan göra, att säkra att grannarna kan kontakta en om de vill.

      Det kan de väl alltid genom att knacka på..!?

      Däremot tycker jag alltid att det är god stil att hänga upp en lapp om man ska ha ordentlig fest, bila i golv eller annat som stör. Varför skulle inte folk i lägenhet få ha fest då och då liksom..?

        Om grannarna har telefonnummer till festfamiljen så slipper de knata ut mitt i natten och ringa på dörren. När man är ensam med småbarn till exempel är det inte alltid så enkelt att bara gå över till grannen på natten.
        Jag tycker hänsyn är viktigt, minst lika viktigt som att få ha fest.

          Ja det håller jag med om men hänsyn visas åt bägge håll.

      Jättebra att lägga lappar innan, det är ju det BÄSTA! Men man måste ju få ha fest. Både som ung å gammal. Sen beror det ju på hur man bor, hur lyhört det är osv. Men är det helg och det är ”vanliga festljud” tycker jag man låter det va.

      Skillnad om man har en granne som har fest ons, Tors, fre å lör å skillnad såklart om det är kids som springer runt å hittar på skit i området på fyllan pga festen. Men musik å sång hör livet till.

      Jag bor i lght i stan med två små barn. Varje helg har olika unga grannar fest och det stör mig inte alls. Och mina barn är vana vid ljud pga att vi bor i stan å somnar å sover ändå.

    Kan man få en rekommendation på Leo proppar? Mina ger mig skavsår och de gör så ont efter några timmar… tack

      Happy ears! Fantastiska öronproppar som tvättar av och annds natt efter natt?

        De går väl tyvärr inte att beställa någonstans? Efter alla apotek tog bort som ur sitt sortiment.

    Kan man få en rekommendation på öronproppar? Mina ger mig skavsår och de gör så ont efter några timmar… tack

        Jag har testat dessa men tyckte inte de funkade. Kanske gör jag något fel

        Jag älskar dessa. Beroende av dem. 🙂 De är krångliga i början, men sedan när man hittar tekniken kan man själv justera om man bara vill dämpa ljud lite eller göra sig helt döv typ.

          Ellerhur, man hör inte ett jota med dom intryckta.

        De som finns på Apoteket hjärtat är de absolut bästa silikonpropparna. Jag har provat typ alla på marknaden och de från hjärtat är bäst!

      Jag brukar köpa såna vanliga (Swedsafe) men i lilla storleken, funkar för mig utan att göra ont, som de stora gör.

      Max Lite, Honeywell/Howard Leight! Sovit med dem i säkert 10 år. Inget skav tack vare slät yta och lågt expansionstryck. Finns ibland på apoteken och ibland inte så jag brukar passa på att köpa flera förpackningar när jag väl hittar dem. Apotekens kopior som ser likadana ut är värdelösa i E!

    Ungefär som om Bella någonsin tagit hänsyn till andra?! ?

      Har hon stört sina grannar?

    Upprepar det sig mitt i veckan hade jag tagit samtalet dagtid, inte under pågående fest, för att förebygga kommande störningar.

    Allt efter 24 (vrålhög musik) en veckodag är i min värld inte ok, student eller ej.

    Bratskids på Lidingö med mopedbilar för stora pengar.

      Vet inte om jag bott under sten, men är mopedbil de där töntiga minibilarna? Har brats såna?

        De har väl snarare riktiga epas byggda av nån dyrare bil?

          Nej. Det anses wt att köra ombyggda bilar. Det ska vara mopedbil eller inget alls.

            På Lidingö finns det en Porsche Cayenne som är ombyggd till moppebil. ?

              Inte till mopedbil men till EPA (a-traktor). Det börjar bli allt vanligare med lyxigare bilar som blir till epor eftersom det är mycket enklare att bygga om dem numera. Man begränsar numera bara hastigheten.

            Skitsnack.
            Skulle något olyckligt hända blir man pannkaka i en mopedbil då de egentligen bara är en plastlåda med motor.
            Mopedbilar behöver inte kraschtestas för att kunna typgodkännas.
            Med tanke på att var fjärde mopedbil är inblandad i olycka så vill man köra i en krocksäker bil. Då är det bara en ombyggd bil som gäller. Det är också extremt mycket dyrare att köpa in och göra om än att köpa in en låtsasbil.

        De är dyra och onödiga så det är en ganska bratsig sak tycker jag.

    Jag brukar också be min man gå över till våra grannar när dom har för hög musik ?.

    Är för löjlig/feg/vill inte Verka som en tråkig och trött småbarns mamma ?✌️

      När jag bodde ensam skrev jag arga lappar. Gick aldrig och ringde på – som ensam tjej vågar man inte det helt enkelt. Dagtid när den som haft fest sen ringde på och sa att de sett min lapp var det inga problem för mig att ta diskussionen.

        Har inget med att jag är tjej att göra, kan ge självaste kungen en utskällning om de skulle behövas. De är mest för att jag inte vill måla ut mig som tråkig ?

    Låt folk ha kul och leva lite. Det tycker jag gäller både för tonåringar, äldre, härjande småbarn osv osv..
    Ett hus mittemot.. ja jisses :p

      Man kan ha kul och leva utan att störa sina grannar 🙂

      Man måste ta hänsyn. Ska man prompt spela jättehög musik så är det ju faktiskt inte så jobbigt att informera grannarna om det i förväg.

      För den som ska upp och jobba och har ett väldigt krävande jobb så är det inte så enkelt som att låta folk leva lite. Vill du att din hjärnkirurg ska ha sovit dåligt natten innan din operation? Nä just det.

      Är ju lagomt kul när man har små barn som man försökt nattat i 2 timmar som sedan vaknar av att grannen spelar svin hög musik ?

    För ett tag sedan spelade vår granne vrålhög musik. Vi bor i nybyggda välisolerade lägenheter och vi gör aldrig grannarna, men det var sjukt hög volym. Golvet vibrerade och jag kunde inte ens höra ljudet på min egen tv. Så jag tog mod till mig och gick och knackade på. Jag fick ringa på typ 10 gånger, för musiken dränkte ringklockan, haha.

    När de väl öppnade bad jag dom sänka. Svaret blev ”nej, vi har fest” och så stängde dom dörren. Haha, jag blev så paff.

    I övrigt bor jag i Lund, så är van vid vilda studentfester hela nätterna.

      Haha fy vad otrevligt och ja, förstår du blev snopen! Jag bor också i Lund. 🙂 Bor i ett hus där grannen hann klaga på mig typ 4 ggr första veckorna jag flyttat in (helt konstiga random grejer typ att jag kissat på natten och att vi hamrat en kväll, vilket vi inte hade, det var vår granne ovanför..) så jag var livrädd när jag hade inflyttningsfest. Satt nästan och viskade så fort klockan blev 22. Fick inget klagomål dock så det var väl en succé på det viset…

        Hahaha kissat på natten!?? vilket klagomål!

          Ja helt sjukt, som om man bara får använda sin lägenhet dagtid eller? 😛 Det roliga är att huset är ganska nybyggt och inte ett dugg lyhört så ska man vakna av att en granne kissar får nog grannen vara en elefant eller häst minst…

      Har inte du skrivit detta förut eller är det någon annan som fick exakt samma svar?

    Tror att detta är påhittat för att hon ska få igång en diskussion i kommentarsfältet, precis som så mycket annat när det gäller blondinbella.

      Ja, nu när hon, lite hemskt sagt, inte är så bipolär längre är hon lika tråkig som det är att titta på när färg torkar…

      Ja för det är ju såå otänkbart att man kan ha grannar som spelar hög musik ?

    Jag tycker nog att man kan ha överseende med ungdomar som vill festa lite innan studenten under förutsättning att det inte händer varje helg hos samma granne. Det blir ju konstigt om jag inte skulle kunna ha fest en helg för att en annan granne hade fest förra helgen. Jag upplever att folk har blivit mycket känsligare, bor man i ett villa kvarter får man nog räkna med att folk har fest någon gång ibland, vill man ha tyst och aldrig störas får man bosätta sig på landet utan grannar.

      Eller… Om man vill ha fest och spela hög musik kanske man kan bosätta sig på landet utan grannar..?

        Apan, så om min son vill ha studentfest om 10 år så ska vi bosätta oss på landet? ?

          Jag vet inte. Vem har egentligen ”rätt” i sånahär fall? Det finns ju liksom ingen som har det så därför är det väl viktigt att visa hänsyn mot alla sina medmänniskor. Genom att ha fest men inte jämt och inte hela natten.

        Om man bor tätt ihop med andra människor får man räkna med att de gör grejer som stör en ibland, för så är det med folk. Har fest, renoverar, har barn, tränar på gitarr, kissar på natten…

          Precis så S.

          Bor du i lägenhet så finns det regler för när man ”får låta” och inte. Det står i pappren du skrev på när du skrev kontrakt.

            Det där är en gammal myt. Du får inte störa någon, oavsett tid på dygnet.

      Exakt. Och att ha lite överseende brukar man tjäna på den dagen man själv är lite störig. God relation till sina grannar brukar vara en bra idé tycker jag.

        Inte alltid. Döm om våran förvåning när träsko-familjen ovanför som gärna tjoar med Serbisk musik och sena kvällar med gäster kom ner en dag och undrade om vi kunde försöka få våran tremånaders bebis att gråta lite mindre.

    Hoppas hon tänker på det när hennes ungar växer upp och ska ha fest.

    När jag hade inflyttningsfest (jag har väl typ 20 kanske) satte jag upp en lapp:

    ”Hej granne, om du inte kan sova på lördag kväll/natt pga vårt oljud är du välkommen att komma och festa med oss”

    Det kom faktiskt några grannar – minns speciellt ett par i typ 50 årsåldern som kom en sväng, skitkul ju!

    Trodde att hade typ skottsäkra fönster med tanke på hennes panicroom i det gamla huset. Hur kan de störas så mycket? Har de inte ens tre-glasfönster? Bor i hus från början av 1900-talet med fönster som är lite si så där täta men har pallat med fem studentfester utan större problem.

      Har hon inte sagt vid något annat tillfälle att hon alltid sover med fönstret öppet. Stäng det då, till att börja med.

    Gick över till en granne två våningar upp (yes så högt var det ?) och sa till efter 23 någon gång, hade väl varit ok med viss musik men skämtar inte när jag säger att väggarna skakade. Han blev helt galen och skrek på mig, fattade sen att han var påverkad av något annat än alkohol. Hotade att förstöra mitt liv för evigt eftersom han visste vem jag var, jag var ju dum nog att säga att jag bodde i rummet två våningar ner. Var så rädd och hade precis flyttat hemifrån. Så nä, att gå och säga till vid hög musik kommer jag inte göra igen..

      Är det på riktigt ingen som vet att man kan ringa Störningsjouren?

        Jag kan inte minnas att det fanns någon information om det, det här var studentkorridor för 10+ år sedan. Hade det funnits hade jag säkert ringt.

      Bara att ringa störningsjouren

      Förutsatt att man bor i hyresrätt eller att ens brf har anlitat en störningsjour.

    Mina grannar brukade ha fest mitt i veckan för nåt år sen (yes, under pandemin). Var inte askul att vakna, eller att försöka somna, till musik så hög att det vibrerade i mitt sovrumsgolv.

    Efter några tillsägelser har musiken tystnat som tur är. Däremot har de börjat ha så högljutt och vilt sex att min säng gungar i takt??

      Gungar i takt ? nej va vidrigt!!

        Skrattade rakt ut!

    Jag hade också bett min man gå över. Isånafall är jag också en tönt med den läsarens logik…..

      Jag hade legat och bitit ihop hela natten och skrivit en arg anonym lapp dagen efter. På den nivån ligger min konflikthantering. :p

        Varför inte bara gå över själv och be dem sänka? I 99% av fallen ber den som blir tillsagd om ursäkt och sänker. Det är väl bara bra att försöka ha en vettig relation till sina grannar.

          Jag hade nog hellre skickat min kille än att gå själv om det är en grupp med fulla människor så känns det inte som att man kommer bli tagen lika seriöst som en man

          Jag har alldeles för livlig fantasi och skrämmer upp mig själv. Därav att mannen får gå…..

            Bättre att de slår ihjäl honom ??

      Jag brukar gå över och be dem sänka. Så tröttsamt bara för ofta är det inte ens fest utan den ena grannen som spelar hög musik ensam hela natten eller en annan grannfamilj som håller på som om det var fest men det är inga gäster där.
      Hörlurar finns, varför hålla halva stan vaken?

      Jag tycker det är mer typiskt kvinnor att våga knacka på och vara socialt besvärliga i såna här situationer. Tycker män brukar ducka sådant.
      Tror aldrig jag som tonåring blev tillsagd av en man? Alltid damer.

        Begreppet krutkärringar har inte uppstått på tomma grunder ?

    Hon har ju ändå inget jobb att gå till så det spelar väl ingen roll. ?‍♀️

      Jag brukar vilja sova på natten även de dagar jag är ledig.

      För mig är inte grannarna värst utan raggarna som smyger förbi med enorma högtalare varje torsdag till söndag hela sommarn. De börjar vid 00 och håller på till 05 ungefär. Ibland har de så hög bas att de parkerade bilarnas larm går igång. Lite studentfest då och då hade varit mycket bättre.

        Eller ett gäng måsar som skriker och bråkar över ett par pommes som fyllon kastat på vägen hem från krogen.

        Hatar. Måsar. Som. Skriker. Klockan. Fyra. På. Morgonen.

          Låter som en disneyfilm 😀

          Snövit och måsarna

          Måsar är mitt största problem också, alltid måsfest på innergården… Det är verkligen otroligt hur högt de skriker

          Relaterar. Men i vårt fall är det främst trutar. Fattar inte hur dessa, relativt små varelser kan låta så in i helv…. !

      Man måste inte ha ett jobb för att må bra av att sova och hålla sin dygnsrytm.

    Att skriva typiskt kärringar känner jag inte igen mig i. Jag har träffat många kvinnor som är tuffare än sina män. Och vi singelkärringar blir mindre konflikträdda ju äldre vi blir. Hade en släkting som läxade upp fulla ungdomar när hon var över 80 år. Det var till henne grannarna ringde när utryckning behövdes.

    Jag har utvecklat ett tänk som fungerar jättebra vid buller. Bor själv i ett typiskt blue collar/medelklass villaområde där det är en del mopeder, nån raggarbil och jordens alla bensindrivna trädgårdsmaskiner. Närmsta grannen älskar att gå loss på sin folkracebil med vinkelslip och grannen mittemot har kapat stenar till sin uteplats varje dag i 18 månader ? hade sjuk panik över bullret ett par somrar men har lärt mig att tänka ”inget av detta angår mig, jag behöver inte agera på dessa ljud, det är ingen som vill mig något så jag kan ägna mig åt mitt” och det funkar otroligt bra. Kan ta världens mest vilsamma tupplur i trädgården medan någon klipper gräset på andra sidan häcken.

    Har dom råd med dyra bilar till ungarna. Så kan väl föräldrarna hyra festlokal, så slipper kidsen störa rikemans grannen??

      Jag läste igenom alla kommentarer men den bästa kom sist – heja dig.

      För mig är det enkelt: Följ vanliga regler, sådana som finns i hyres- och bostadsrättsfastigheter, även om du bor i villa. Då är det inte ens dagtid okej med hur höga ljud som helst och sen kväll och natt ska det vara tyst, helt enkelt. Det blir absurt om människor inte får eller kan lita på att de får sin dygnsvila, om alla ska kunna ha högljudda sammankomster när de vill. Vi har själva fest ibland, med musik till långt in på natten, särskilt en årlig är mycket uppskattad eftersom vi samlas alla gamla kurskamrater som nu jobbar och har bildat familj. Skulle vi ens komma på tanken att ha de här tillställningarna hemma hos någon av oss? Naturligtvis inte, vi hyr en lokal som ligger avskilt.

      Och det här att sätta upp lappar? Det är ju bara trams. Det är ungefär ”Jamen-nu-har-vi-ju-sagt-till-så-då-kan-vi-störa”. Man lägger över ansvaret på grannar som ska ”säga till om det låter för mycket” och det är jävligt oförskämt. En god vän råkade ut för det här och blev förbannad och ringde på hos den som satt upp lappen, sa: ”Okej, så om det blir störande så ska vi ändå inte bli störda därför att du talat om att vi kan bli störda?”.

      Det finns gott om festlokaler att hyra, både i Stockholm och ute i landet. Gör det – och visa dina grannar respekt.

    Tips: kan ha fel men är det inte olagligt att göra sig av med kakelugnar vid renovering? Föreningen äger ju dem. Kenza verkar ha tagit bort sin/sina, syns inte på en enda bild iallafall…

      Kakelugnar och öppna spisar tillhör fastigheten dvs bostadsrättsföreningen.
      Man behöver därför styrelsens tillstånd om man vill göra förändringar när det gäller eldstäder.
      Gäller också om man får för sig att installera en ny kakelugn eller göra förändringar när det gäller radiatorer (värmeelement).

    Hon hade ju kunnat bygga en ljudisolerad vampyrkista att sova i.

    Att man orkar hetsa upp sig över vem som går och säger till. Som om det spelar nån roll liksom.

    Mina grannar är pensionär men dom säger ändå till om dom ska ha folk över på middag.
    För det kan ju vara hög samtalsnivå till kl 21.

    Så söta!

    Men när vi bodde i lgh så uppskattade man när grannarna sa till någon dag i förväg om det skulle vara fest.
    Så man kunde sova borta med sina hundar.

    Hade världens värsta grannar som gärna festade högt på vardagar. Hög musik och mycket gap. Jag och min man skulle upp klockan 5 så jag sa till. Nån timma senare och festen är fortfarande igång så min man går ner och helvetet bröt ut. Fick ringa polisen :)) god natts sömn man fick.

    Inte många under 20 som vet vem hon är tror jag, men kan ju vara läskigt att gå dit som ensam kvinna förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.