Anonyma kontaktkort och trollkonton

Alice Stenlöf och Lisa-Maria Jönsson har båda delat varsitt inlägg med två – för att säga det milt – rätt osköna kommentarer.
Vad de har gemensamt, förutom att vara just osköna?
De är skrivna från anonyma trollkonton, och Lisa-Maria har till och med fått samma kommentar via sms, som givetvis är skickat från ett anonymt kontantkort.

Är alla ni troll där ute små blyga violer, eller hur kommer det sig att ni inte vågar stå för er skit?
Borde inte det vara ett grundkritierie för att få ägna sig åt näthat?
Sitta och smsa från en anonym mobiltelefon? Det är ju patetiskt på så många plan.
Patetiskt, töntigt och fegt, nästan ömkligt…
Fegisar – det är vad ni är.
Ömkliga fegisar…

121 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Helt sjukt att man inte kommit längre med näthat. Hur kan det inte tex finnas en funktion där man kan anmäla en kommentar, ett stort team på instagram/fb whatever går igenom anmälningar och raderar personens konto som skriver kränkande saker? Vi har ju exakt samma issue med näthat idag som vi hade för tio år sen, hur kan vi inte ha kommit längre?

      Det finns ju redan… du kan anmäla allt och företagen bakom har team som kollar på en del av anmälningarna. Men det mesta går igenom ett inte alltför smart digitalt filter och ignoreras. Företagen bakom plattformarna har inte lust att lägga enorma summor på att anställa massor med människor för att manuellt kolla alla anmälningar som kommer in.

        Nä men jag menar ju det. I praktiken finns ju alltså ingen sådan funktion. Eller åtminstone inte i den utsträckningen att jag upplevt någon skillnad senaste decenniet

      Inget av det de skriver är väl olagligt. Möjligtvis klassas som mobbning om det är återkommande, och då tycker jag det ska gå via rättsväsendet istället för bara ett blockat konto. De skapar ju bara nya konton om de blir blockade.

        Ja mobbning ska anmälas till polisen. Så onödigt och att inte ta hänsyn till den som får kommentaren mår. Verkligen inte ok.

          Jag har svårt att se att detta ska klassas som olagligt. Extremt opassande, omoget och elakt men inte olagligt.

            Psykisk misshandel är ett brott

          Skämtar du? Mobbning är ju inte per automatik brottsligt.

          NEJ, polisens resurser ska INTE användas i denna fjantiga influencer värld. Dödshot, ja, men inte för att någon tycker och tänker för högt (helt opassande) då får man nog tyvärr inse att det inte kommer att försvinna och välja sitt liv efter det. Eller? Jag tycker absolut inte att det är ok…men ingen jävel tvingar dessa ”influensers” att existera. Världen ser ut som den gör…den kan bli bättre men att tro att nätkräkningar/kränkningar kommer att upphöra, är i det blå.
          Det gavs en frihet till fritt tänkande (via ett tangentbord) soo here we go.
          Jag tycker vi går tillbaka till den tiden vi ringde varandra, inte visste allt om allas perfekta liv och där vi faktiskt umgicks. Inte var det så många med dåligt mående heller. Vad tror ni?

    Hanna Bergwall, Robinson-Hanna, fick ett liknande DM fast med en seriös uppmaning/önskan att hon borde haft på sig en tshirt i Robinson för att ”hennes kropp var triggande”. Kika hennes story och förfäras över människor på sociala medier ?

      För att hon är smal? Eller varför skulle det vara triggande?

        För att hon normaliserar ätstörning, och vi tittare som lider av det själva blir ju såklart påverkade. TV4 borde inte ha haft med en deltagare som är sjuk.

          Fast hon är inte sjuk längre så varför kan de inte ha med en f.d ätstörd?

            Det är ingenting du kan bedöma.

            Nej det syns inte, sluta upp med det där!

            Hon var smal när hon gick in och efter 10 veckors svält är det väl inte konstigt att hon blivit betydligt smalare. Det har alla andra också. Är de också ätstörda?

          Kanske ska ätstörda inte kolla på just Robinson då. Hur menar du att de ska kunna ha en vettig kost?

          Snälla skärp dig. Hon normaliserar ingenting. Har du sett hur avmagrade deltagarna blir efter en tid på ön? Är man dessutom en långdistanslöpare med smal, senig kropp från början (ätstörning tidigare eller ej) så är det klart att det syns.

          Om man som tittare är så pass skör och sårbar att man inte kan kolla på ett kommersiellt underhållningsprogram på tvn utan att bli ”triggad” eller påverkad, men då kanske man ska undvika tv helt och satsa på typ böcker.

            Tycker du borde göra något åt din ton. Hon normaliserar visst ett stört beteende och hon borde aldrig blivit castad. Dock ligger inget ansvar på henne utan på produktionsbolaget.

              Vilket är det ”störda beteendet” du hänvisar till? Att de inte får så mycket mat av produktionen under 10 veckor?

              Det ligger inget ansvar på varken henne eller produktionsbolaget eftersom hon dels inte är sjuk och dels inte normaliserar ett stört beteende. Sluta påstå någon som är en ren lögn, det är en riktigt ful anklagelse!

                Tråkigt att du bara kan ta in ett perspektiv. Tråkigt att du är så dåligt påläst på en komplicerad sjukdomsbild. Men det är samtiden som tror att en åsikt är en sanning.

            Att övriga deltagare blir avmagrade är inget konstigt. Dom var fullt friska innan Robinson. Hanna var ej det. Produktionen borde satt stopp för hennes medverkan. En ätstörd person hör inte hemma i ett överlevnadsprogram.

    Det görs på denna blogg med! Nedlåtande och riktigt vidriga kommentarer om tex. utseende, som dessutom får stå kvar, beroende på vem det är. Kanske sopa rent framför egen dörr först?

      Anmäl dem gärna när du ser dem så kan jag radera dem snabbare. Tack på förhand. ?

        Kan man anmäla kommentarer? Hur?

          Du skriver Ger vide (ska sitta ihop)

            Ah okej tack!

      De kommentarer jag sett här om utseende har handlat om att det är negativt och farligt att tex Bianca har klippkort hos plastikkirurgen och att de opererar och injicerar sig till de ser ut som helt andra personer. Sen ljuger de om det så deras fans tror att de verkligen ser ut sådär (eller att det är tack vare en kräm de kränger!) och driver därmed ett otroligt skadligt skönhetsideal som är fullständigt omöjlig att nå utan kirurgiska ingrepp. Det är operationerna och inte deras naturliga utseende som kritiseras! Alltså tvärtom vad trollet skriver till Alice.

        Du behöver titta lite noggrannare. Det där är långt ifrån alla utseendekommentarer som skrivs här

          Har man inte heller rätt att påpeka när någon influencer ständigt springer på behandlingar för naglar, hår, hud och kropp? Jag tycker personligen att de sänder ut signalerna att lycka sitter i lösnaglar, extensions och lösögonfransar…det är väl inte direkt att kritisera någons utseende? Åtminstone tycker jag inte det själv…det jag vänder mig emot är hur vissa inte bara pysslar med det egna utseendet hela tiden, utan dessutom skriver om det på sina bloggar och till och med gör reklam för frisörsalonger, nagelinstitut osv. De skapar en bild av att man måste göra om sitt utseende för att duga. OK, det är inte förbjudet, men jag tycker att man som läsare ska ha rätt att reagera över det – i synnerhet om de talar sig varma för behandlingar de får gratis i utbyte mot reklam. Jag märker till exempel att en del influencers höjer vissa produkter till skyarna, och sedan är det plötsligt andra produkter som är världsbäst…då undrar man om de bara byter åsikt för att de bytt sponsorer. Lite kritisk granskning behövs i en bransch som inte direkt är självsanerande…

            Det kan man väl ifrågasätta utan att skriva att de ser förjävliga ut?!

            Att påpeka ett beteende är inte att kommentera någons utseende.
            Eller hur tänker du att dessa kommentarer är utformade?

        Brukar skrivas om folks utseende betydligt mer elakt än så. Att de ser ut som aliens, som att de är sjuka, att de är fördärvade, äckliga, sen för att inte gå in på hur en del klär sig, smala som anorektiker, vidrigt feta, diskussioner kring hur synd det är om vissas barn, om de verkligen älskar sina barn, om de bryr sig om sina baen (syftar inte på sakliga kommentarer om tex exponering av barn här). Hur har det tex låtit om bellas barn här inne? För att ta ett konkret exempel. En del får det att låta som att barnen blir direkt traumatiserade av att vara i hennes närhet typ.

        Men sen påstås det alltid vara ”kritik” kring uppmuntran till operationer eller annat när någon ifrågasätter varför man säger att någon ser ut som en apas röv i ansiktet.

          Jag måste ha missat majoriteten av dessa kommentarer. Anmäl dem gärna så att de kan tas bort. Tack på förhand.

          Kanske inte så smart att influencers visar upp sina barn i bloggarna? Trots allt väljer de att visa upp sina familjer för omvärlden, och detta från det att barnen är så små att de inte har något att säga till om. Jag försvarar inte elaka kommentarer i stil med dem som du räknar upp, men vad är anledningen till att de visar upp sina barn i bloggen dagligen? Vill de bara ha kommentarer om hur söta de är? Eller är barnen där för att förstärka intrycket av familjeidyll? Det är nog en ganska speciell yrkesgrupp på det sättet eftersom inte bara influencern själv utan även familjen och ofta hela släkten figurerar i bloggen.

      Ja ibland tycker jag kommentarer här inte ska godkännas. Kan ÖS få vara så att där får man inte kränka någon. Det är min önskan. Särskilt människor som mår dåligt och skriver för att få stöd men istället för att få hjälp blir påhoppade. Jag blir så ledsen av det

        Mår man dåligt och behöver stöd vänder man sig till en psykolog/läkare och till ett anonymt kommentarsfält.

          Nä, så funkar inte människor. Inte psykvården heller för den delen, den funkar inte alls. Hjälp därifrån kan man glömma.

      Tycker att det är värre att skriva om psykisk ohälsa än utseende. Varför skulle det vara ok att håna någon som uppenbarligen har en personlighetsstörning men tabu att skriva något om hur någon ser ut?

    Inlägg som gjorde mig jävlig förbannad va när hon mamman som jag inte kommer på vad hon heter på instagram som har fyra pojkar och 2 av dom har ds (down syndrom) hon la upp på insta att hennes söner hade fått dödshot på grund av sin funktionsnedsättning.

      Kränka någon med funktionsnedsättning? Wow, där snackar vi låga nivåer. Otroligt 🙁

        Är det värre att kränka någon med funktionsnedsättning jämfört med en utan?

          Kränka Putin jämfört med kränka ett barn med funktionshinder. Just saying.

            Var kom den jämförelsen in?

          Att kränka någon som redan tillhör en utsatt grupp i samhället?
          Ja, det är värre.

            Varför? Det är väl lika dåligt tänker jag

              Så du menar att det är lika ok att sparka på någon som ligger som på någon som beundras av många?

              Att den med mest sår blöder mer och lättare på grund av sin utsatta situation spelar alltså ingen roll?

              Jag förstår inte hur du inte har reflekterat över detta tidigare och hoppas att du ställer dessa frågor endast för att försöka skapa en diskussion. Annars rekommenderar jag dig att börja sätta in dig i någon annans situation.

                Jag menar att det inte är okej att sparka på någon. Oavsett vad det är för person.
                En spark är en spark är en spark.

                  Exakt. Bara för att det finns någon mer utsatt så betyder det inte att det är okej att kränka en annan. Det behöver inte jämföras sinsemellan och bara det värsta får vara hemskt. Att kränka barn är illa. Punkt.

                    Ni känner inte till uttrycket att det finns grader i helvetet?
                    Allt är dåligt. Vissa saker är värre.

                      Om man ställer det till sin spets då.
                      Du har två barn som blir kränkta. Ena har en funktionsnedsättning, den andre har det inte. Du kan bara trösta det ena, vilket barn väljer du?

                      Väljer du automatiskt den med funktionsnedsättning enbart på grund av att den har en funktionsnedsättning? Eller kollar du av behovet först och tröstar det barn som tagit mest illa vid sig och därför har störst behov av tröst?

                Fast nu pratar vi ju om barn. Är det mer okej att kränka ett ”friskt” barn?

              Fat det handlar också om hur personen i fråga kan försvara sig, det är jävligt lågt att kränka ett barn med ett funktionshinder som inte vet bättre. Självklart är det dåligt att dödshota vem som helst, men du måste väl hålla med om att dödshota ett barn med downs syndrom är sjukt låg nivå?

                Självklart håller jag med om att det är en sjukt låg nivå att dödshota ett barn med downs syndrom. Det hoppas jag att alla gör.
                Jag tycker bara att det är precis lika låg nivå att dödshota vem som helst. Oavsett diagnoser, ålder, kön etc.

          Ja.

    Hon mår ju aldrig bra, så det går inte.

    Finns många olyckliga satar, bara grava och fortsätt njut av och livet!

    Har själv ben som jag hatar. Det gör SÅ ont när man får höra något som redan är känsligt. Men det kan väl inte vara vuxna människor som skaffar anonyma kontantkort och börjar hata.

      Det är nog folk som är ensamma och inte har något annat för sig som trollar…usch.

      Tänker på alla som kommenterar vidriga kommentarer här, tror inte det är unga. Tror tyvärr ”vuxna” är värst.

        Tänker på Facebook-kommentarer man ser när tidningar lägger ut artiklar, typ AftonbIadet skriver om Tess Holliday som är på något tidningsomslag… Alltså de kommentarerna är FRUKTANSVÄRDA. Och nästan alla skrivna av män och kvinnor +55… Jag tycker ofta unga försöker skriva lite elaka kommentarer medan de äldre helt verkar sakna filter och inte fattar (?) hur många som kan se deras kommentarer.

          Har sett EXAKT samma sak! 50+ människor har ett behov av vädra sin åsikt så fort något dyker upp. Gör fb reklam för t.ex. walgrens värld är det fullt av äldre som kommenterar ”Skräp” ”jag vill inte se detta”. DET ÄR INTE MENAT FÖR DIG, det är riktat mot folk som följer programmet

            De skriver inte så för att de är 50+, de gör det för att de har gått i LHS och är lätt efterblivna.

      Med tanke på hur kommentarsfält ser ut på sociala medier (tex facebook) där man inte är anonym så kan jag visst tänka mig att vuxna människor skaffar anonyma kontantkort för att sedan kunna hata på folk.

    Det behövs en lagändring per omgående! NU, inte sen!

    På något sätt så måste man kunna identifiera sig med bank-Id INNAN man ens kommer ut på nätet – oavsett vad man ska göra där. Det måste gå att lösa 2022, för minderåriga får la föräldrarna logga in på nåt sätt, ingen aning men det måste till en förändring. Då skulle iof denna sajt slå igen, tänkte inte på det?

      Skrämmande tanke! Men du kan alltid flytta till Kina, på köpet blir dina samtal avlyssnade också.

      Nej, den typen av lagändring ska vi inte ha. Däremot finns tekniken för enskilda sidor, Nyheter 24 kan lägga till det på sin sida, problemet är att ”massan” inte vill det.

        Räcker ju med att behöva logga in med Facebook för att kommentera så minskar kommentarerna drastiskt. Hur många här inne skulle fortsätta kommentera som de gör om deras rätta identitet stod vid kommentaren tex?

          Nej precis, men det är ändå en helt annan sak om ett privat företag har som regel att användarna måste kunna identifiera sig. Skulle exempelvis de största bloggplattformarna och instagram kräva det skulle det till slut bli norm. Att vilja att vi ska identifiera oss så fort vi ska ut på nätet är däremot farligt, då har man inte tänkt igenom vad det faktiskt innebär.

            Ja visst, det håller jag helt med om. Var mest ett svar på att stora massan inte vill kommentera då. Jag tror att de flesta större forum skulle tappa majoriteten av de som skriver om alla var tvungen att kommentera helt icke-anonymt. Och helt ärligt, plattformarna är nog mer intresserade av antal kommentarer än något annat.

              Håller helt med dig!

    Inför bankid för att kunna kommentera.

      Eller för att ens kunna skapa ett konto på sociala medier. Man ska inte kunna vara anonym tycker jag

      Det fungerar inte… För det första är plattformarna utländska företag, svensk lag gäller inte dem, och så vida Sverige inte vill göra som Kina och blockera dem i Sverige så kommer det alltid bli frivilligt att använda bankID.

      För det andra, jag har ett helt unikt namn. Jag har ingen lust att alla ska se mitt namn öppet överallt på nätet. I Sverige är det farligt enkelt att leta rätt på ALLT om någon med ett annorlunda namn.

      För det tredje, det finns stora fördelar med att folk kan vara anonyma på nätet. Det finns många situationer där det är bra om folk kan vara anonyma visselblåsare.

        Som ett inlägg på vilken info man kan få tag på om folk.
        En kollega såg ett hus till försäljning. På 5 minuter hade kollegan tagit reda på inte bara vem det var som skulle sälja. Utan hen hade hittat ägarens instagram, där man fick veta var personen jobbade och vilket företag denna person ägde. Ena företaget har bekostat husbygget, x antal miljoner togs ut i utdelning varje år. Man fick veta vilka bilar personen ägde, hur många gånger denne var listad i belastningsregistret. De 4 sista siffrorna i personnumret. Vilka hundar han ägde. Vad fd frun hette och var hon bodde nu. Man såg också att skilsmässan var på grund av att han blivit tillsammans med sin träningskompis, som flyttat in i huset. Också vilka lag deras barn idrottade i. Vilka skolor de gick i.
        Genom det öppna facebook-kontot kunde man hitta ägarens alla kompisar och övrig släkt. Och med det, all dokumentation om vilka semestrar han varit på sedan 2007.

        Allt detta på som sagt 5 minuter. Jag tror inte att folk förstår hur mycket man kan hitta sjukt snabbt. Man behöver inte ens vara duktig på att googla för att hitta.

          Fler av mina utländska kollegor tycker att detta är helt sjukt när de kommer till Sverige. Bland annat en kollega från Mexiko som inte vågade använda hitta.se på arbetsdatorn då han var helt säker på att det var en olaglig sida. Han kom in på mitt kontor, stängde dörren och frågade försiktigt om det var okej att använda den sidan över huvud taget. När jag förvånad svarade ja så såg han så förvirrad ut. ”I Mexiko är det här information som maffian köper svart av myndighetspersoner ju!!”

          Ibland tänker man inte på hur konstigt det är att allt ligger öppet här i Sverige. Det känns som att offentlighetsprincipen inte är uppdaterad efter att internet blev tillgängligt för alla. Förut fick man begära ut uppgifter på gammalt hederligt vis och den tiden la väl sällan gemene man bara av ren nyfikenhet på någon. Idag är allt så lättillgängligt.

            Ja, är det något vi behöver reglera i Sverige är det hur lätt det är att begära ut information om folk. DÄR skulle jag vilka se BankID och ett system som med kreditupplysning så att man får ett brev hem när någon begärt ut information om en. Det är sjukt att nyfikna kollegor och bekanta, grannar etc ska kunna kolla upp allt från betalningsanmärkningar till civilstånd om vem som helst.

            Håller helt med dig men alltså, den där historien har jag hört så många gånger här haha. Sist var det någon från Brasilien och innan dess Italien. Kom du ihåg att du läst kommentaren tidigare och gjorde en twist med Mexiko istället eller är du ursprungskällan kanske?

              Nej jag har inte hört det innan. Min kollega är från mexiko och det kan hända att jag har nämnt det någon gång innan här men i så fall har jag inte hittat på ett annat land. Brukar ta det som exempel när detta kommer upp till diskussion för det slog mig då hur lätt vi får tag på allt i sverige.

              Däremot är andra kollegor från tex tyskland, iran, spanien osv också förvånade över allt man kan hitta här men det om hitta.se med mexikanska kollegan har hänt.

          Snabbt på bara 5 minuter!!! Samtidigt kanske inget är direkt hemligt för dem heller? Jag gar inga problem med att ha öppen insta och fb. Vad ska ngn med infon till vilken hund jag har och vem mitt ex är? Varsågod att snoka.

    Människor som kommenterar såna saker till Alice är 100% bara avundsjuka på hennes yttre. Annars hade de ALDRIG skrivit någon sån kommentar. De försöker trösta sig själva genom att hitta fel hos människor som triggar igång deras osäkerhet..

    Det är faktiskt synd om dessa människor. Tänk så mycket ilska, ångest och bitterhet de måste ha inom sig. Om de ändå kunde pröva att säga något positivt istället? Man kan faktiskt bli lycklig genom att göra andra lyckliga. Om du inte kan säga något positivt om någon annans utseende, säg inget alls då!

      Nej tycker inte synd om dom. Dom gör ett val. Att jävlas ellerha respekt. Det är den drabbande det är synd om!

      Jag kan faktiskt förstå din kommentar. Jag hade en YT-kanal ett tag, om ett specialintresse, ingenting stort alltså. Men fick plötsligt en superelak kommentar från en snubbe, typ att jag blivit tjock och hade fult hår. Blev först såå ledsen och nedstämd över det! Men jag rotade runt lite i det communityt och insåg att flera personer hade fått elaka kommentarer från samma människa. Efter ett råkade han använda sitt privata konto (alltså inte ett fejkkonto) så en tjej lyckades spåra hans privata blogg. Och han levde ett väldigt ledsamt liv! Han hade depression, hade det dåligt ställt ekonomiskt, och bodde i ett land där det inte var okej att han ibland klädde sig som kvinna och var homosexueII. Nej, så klart ska man inte få vara en skitstövel för att man har det tufft, men jag kan förstå att det stack i hans ögon hur ”bortskämda” vissa var och att han bar på mycket ilska och sorg inombords.

        Ja men mår han bättre på att ta ut det över oskyldiga. Skitsnack. Elaka ska alltid skylla på något.

    Men vad finns det för sjuka individer??
    Vem skriver ens något om någon annans kroppar till personerna?
    Hur störd är man inte på riktigt? Tycker inte det spelar någon roll hur gammal man är, man har verkligen inte alla hästar hemma.
    Jag följer/tycker om få influencers, men då kollar man väl inte på dem? Man kan ju inte gilla alla liksom.

    Men alltså, vad är det för sorts människor som lägger tid och pengar på att skaffa anonyma telefonnummer och kontantkort för att kunna skriva elaka saker till influencers? Det känns inte riktigt friskt? Alltså på riktigt inte friskt, som att den som gör så lider av någon sorts störning?

    Men det är ju skitbra att lägga en sådan kommentar just under ett inlägg som detta. Som någon annan skrev, det är inte ett dugg bättre på den här bloggen. Finns väl knappt ett inlägg – oavsett vad det handlar om – som inte har en massa dryga kommentarer? Är ju ganska uppenbart att det finns en del här som har en ganska sopig tillvaro. Så gör något åt det istället för att sitta och dryga er på internet.

    Det finns väldigt många sjuka människor i vår värld och som offentlig person så är man extra utsatt.
    Men det är bara okända människor vars åsikt inte borde spela någon roll, blocka och gå vidare.
    Bara att se vilka kommentarer så fälls på denna sida, har nog själv blivit kallad för ganska nedsättande epitet, men varför ska jag ta åt mig eller bry mig?
    Är man så tunnhudad och kännslig så bör man inte fläka ut sitt liv i det offentliga ( eller inte skriva en kommentar som jag just gjorde).

      Är du en offentlig person alltså?

        Eller har du blivit kallad något här på bb?

          Sorry,såg inte att du skrev en kommentar till.
          Ja, jag menade på denna sida.

        Jobba med läsförståelsen.
        Men eftersom du troligen inte kommer förstå så ska jag hjälpa dig.
        Med tanke på hur många elaka kommentarer som fälls på denna sida där alla (nästan) användare är anonyma så är det ännu värre för offentliga personer.
        Fattar du nu?

          Av den kommentaren att döma så känns det inte orimligt att människor skrivit nedsättande saker, haha det är ett så HIMLA otrevligt svar på en fråga?

            Ja i vissa fall så får man ju de svar man ropar efter..

              Haha alltså jag höll med dig ella och syftade på att lewis får de svar han ropar efter ? ser att det kan tolkas slm att jag tyckte din enkla fråga förtjänade ett så drygt svar, det tyckte jag inte. Men kan också förstå att en del är otrevliga mot lewis om det är den där attityden han svarar med ofta.

                13.29 ställde en ledande fråga så hen får nog förvänta sig ett drygt svar.

                  Tror inte att du vet vad en ledande fråga är..

          Nä. Du är väldigt otydlig.

      Lätt för en själv att säga att det inte borde spela någon roll, blocka och gå vidare. Men min inkorg är inte full varenda dag av elaka meddelanden om mig eller mina barn. Jag tror att man ändå kan ha förståelse för hur jobbigt det ändå måste vara.

      Men offentliga personer behövs också. Inte influensers i sig kanske men inte så länge sen som kvinnliga journalister, radioprofiler, programledare, krönikörer osv gick ut i ett upprop om hur deras mailinkorgar ser ut varenda dag de öppnar mailen. Helt sinnesjukt att folk tar sig frihet att maila precis vad för elakheter som helst till någon bara för att de är offentliga. Det var allt från elaka saker om deras utseenden till vad de önskade skulle hända med deras barn. Problemet är inte att offentliga människor inte är nog hårdhudade om du frågar mig.

      Offentlig och offentlig…influencers lever ju på att vara kända. De behöver fler och fler följare för att fler och fler ska hoppa på deras erbjudanden i samarbete med olika företag. På det sättet påminner verksamheten om ett pyramidspel. En del av dem lämnar ju ut sina liv i minsta detalj – poserar i nyköpta baddräkten, berättar om sina hälsoproblem, lägger ut foton på barnen och hela släkten, låter följarna följa dem på semestern – så då får man kanske räkna med att vissa inte reagerar enbart positivt. Det är OK att ösa beröm över dem och tala om hur snygga de är och hur vackra deras hem är, men inte OK att vara kritisk och ifrågasätta t.ex. deras (i vissa fall) sanslösa konsumtion eller utseendefixering. Då blir de genast defensiva och direkt rusar några följare till deras försvar och säger ”bry dig inte om elaka och avundsjuka människor utan var dig själv, du är bäst!” Vilket gör en konstruktiv diskussion omöjlig. Men poängen är att influencers vill vara offentliga personer. Då kan de inte bara sälja sitt varumärke, utan de blir också inbjudna till diverse evenemang och så får de ännu fler sponsorer. Det här påminner mig lite om Meghan & Harry-diskussionen i Storbritannien…de ville inte längre vara offentliga personer, men de ville behålla sina kungliga titlar som de också utnyttjar för att skriva kontrakt med TV-kanaler och bokförlag. Det är samma mönster som med influencers – de vill vara offentliga när det gynnar dem, men de vill inte ha kritik för sin livsstil. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar. Är du en känd person (av vilken anledning det än må vara) och odlar en offentlig image får du finna dig i att inte alla tycker om dig. Och om det nu är så fruktansvärt jobbigt, varför byter de inte jobb så att de kan leva en anonym tillvaro?

        På vilket sätt är kommentarerna i inlägget ”kritik och ifrågasättande”?

          (Eller meddelanden kanske det var..)

          Inte kommentarerna just här. Min kommentar gäller influencers mer allmänt och tendensen att de inte kan hantera minsta avvikande åsikt utan att gå i försvarsställning och bli upprörda. Jag försökte bara nyansera debatten något och säga att de väljer att vara offentliga personer, de söker offentlighetens ljus, de vill visa upp sig och sitt hem och de vill ha beröm och bekräftelse. Det är ett ”yrke” med ett sanslöst fokus på den egna personen och det egna utseendet då det är just detta de försörjer sig på. Då får man också räkna med att inte alla är positivt inställda. Personligen känner jag större respekt för bloggare som inte lägger ut bilder på sina barn. Vill man skydda barnen från påhopp ska man nog inte exponera dem på sin blogg.

        Förlåt men om du tycker att meddelandena här kan klassas som kritiskt och sakligt ifrågasättande av deras livsstil så säger det nog mer om dig.

          Av Annas kommentar går inte att utläsa ett smak om vem hon är och vad hon står för. Gräv ner härskartekniken, du är bara marginellt bättre än nättrollen.
          Det finns troll och det finns troll. Jag tror att många börjar ruttna på alla influensers och den plats de hela tiden ska ha. Deras målgrupp är smal och stora flertalet är tämligen ointresserade av influensers och deras livsstil. Jag tror folk är trötta och reagerar mer och mer negativt för att var man än tittar dyker de upp och kräver uppmärksamhet likt en femårings eviga tjat, titta på mig.

            Och jag tycker inte att meddelandena i inläggen har något alls med kritik och ifrågasättande av deras livsstil att göra. Att ens försöka rättfärdiga det som detta tycker jag säger något (inte allt) om en person och det står jag fast vid.

            Precis så känner jag!

            De dyker inte upp och kräver uppmärksamhet. Om du överhuvudtaget vet vilka de är beror det på att du själv aktivt har sökt upp dem. De flesta har ingen aning om vilka de är.

    Min frustration över att influensers drar in magen och alltid försöker se perfekta ut läggs på en stor hög som bara fylls på ju mer jag ser dom. Jag kan inte göra något åt detta strukturella problemet med att de försöker se perfekta ut och jag kan samtidigt inte låta bli att följa influenserna för innerst
    inne vill jag se ut som dom. Men den frustrationen är ofta orsaken till varför jag kan bli lite nöjd när en av dessa influensers får kritik (inte hat!). Jag har aldrig skrivit något elakt. Jag skäms över att säga det men jag blir liksom skadeglad när man sätter personen på plats. Min frustration över deras skeva bilder minskar ju mer de får kritik. Om jag hade haft ännu mer frustration i mitt privatliv hade jag kanske gått längre? Skrivit kritiken? Ökar risken att man skriver såhär kränkande ju sämre man mår? För mig är det så iaf.

      Det jag själv reagerar för är hur vissa influencers skriver att utseendet är inte det viktigaste, utan det viktigaste är att man trivs med sig själv och är lycklig osv, och sedan skriver de inte om annat än om utseendet och hur det kan förbättras med allt från smink och extensions till fillers och diverse behandlingar. Samtidigt har de ständigt nya kläder och skor. Det kan man reagera över utan att må dåligt själv.

      Mitt tips till dig är att inte följa influencers på t ex instagram om det får dig att känna sådär. Jag följer bara vänner och det gör upplevelsen mycket bättre!?

        Som jag skrev kan jag inte låta bli att gå in på deras sidor eftersom jag innerst inne vill se lika bra ut som dom. Är väl en mänsklig insinkt, att vilja se bra ut inför ”gruppen”

    På samma sätt som det på instagram automatiskt kom upp informationslänkar kopplade till Covid-19 när man skrev om corona i stories osv, borde det kunna dyka upp till polisanmälan/hjälp till självhjälps-länkar när man skriver triggerord för mobbing.

    Förra året när jag började kommentera här och då med namn och länk till min blogg….så fick jag ett anonymt brev hem…till brevlådan. Som påtalade att ja postade för många selfies samt är en parasit på samhället för att jag har kroniska sjukdomar.

    Jag polisanmälde direkt.

    Tänk att ta åt sig av vad någon anonym random person skriver till en att man behöver skriva en hel roman som respons. ?

    Ibland tycker jag faktiskt det är influencern som är mobbaren.
    Ta bianca i t.ex. hon säger alltid hur fula tunna läppar är och hur fuuuula bruna ögon är och det är så fult med blek hy och fan och hans moster. Gissa vem som suger åt sig av de kommentarerna som hon slänger ut titt som tätt? Unga tjejer med tunna läppar, bruna ögon, blek hy osv
    Det vore väl en sak om hon höll sitt självhat för sig själv men nä hon ska promt sprida detta gift till unga tjejer som redan kämpar med låg självkänsla.

    Hon heter Lisa inte Lisa-Maria

    Hur kan man göra så… mot en INFLUENSER?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.