Sluta posta videos på sånt här!

Att jag ställer mig frågande till många videos som influencers postar från sin bilkörning är ingen nyhet för alla som hängt här inne ett tag. 
Jag tycker att det är idioti att exempelvis filma när man kör bil. Vad kan vara så spännande med att köra bil att man måste filma samtidigt?
Jag förstår det inte, men det jag DEFINITIVT inte förstår är influencers som filmar när de kör bil, och sedan posyar filmerna på sina plattformar.
De vet väl vad ordet ”influencer” betyder? Att det betyder ”påverkare” och hur innehållet de postar har som syfte att påverka folk?
De kan hävdra hundra gånger om att det minsann inte betyder att de tycker att deras följare ska filma och poista videos på när de kör bil, men lik förbannat är det vad de påverkar och influerar till. De hjälper till att normalisera det här beteendet, som faktiskt inte ens är tillåtet att göra.
man kan tycka att det är en trivial sak att ta upp, men frågan är om samma influencer skulle posta videos på när de snattar kexchoklad från mataffären? Det kan också tyckas som en trivial sak att göra, men ingen – eller i alla fall färre – influencers skulle filma och posta något sådant eftersom det är olagligt.
Och trots att snatteri inte riskerar att utsätta andra människor för fara, så som mobilfilmande körning kan göra – så är det ändå någonting som de allra flesta inte skulle göra.

Jelena Meacham tog snabbt ner sin video, men försvarar den med näbbar och klor så här:

Idag är en dag där jag vill lyfta fram det här lite extra.
Hovrättsförhandlingen om bilolyckan i Sörfors där fyra sextonåriga grabbar miste livet är precis avslutad och dom har fallit. Hovrätten fastställde tingsrättens dom.
En av pojkarna som dog heter Felix och jag följer hans mammas konto @felix_mamma på Instagram.

Kan alla influencers en gång för alla bara sluta ge sken av att det är en häftig, cool, relevant, trendig och publiceringsvänlig sak att göra – att filma när man kör bil?
Och ha på er bälte. Alltid. Även på bussen om det finns.
Snälla ni, var rädda om er. ❤️

150 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Pinsamma människa som ska in och försvara sig. Kan inte ngn för en gångs skull skriva” Jag klantade mig”. Nej, i stället ” Folk ska leta fel” ” Alla andra gör ju”.

    Bra att du lyfter idioter i trafiken!

    Och nej, som svar till influencern, visst har väl säkert de flesta hållit i sin mobil när de kört bil. Förhoppningsvis inte när de varit förvirrade, och framför allt inte filmat.

      I Norge kostar det nästan 7500 kr plus tre prickar att fippla med mobil under körning…

      Och dessutom försvara sig med att man ”bara” kör 25-29 km/tim. I såna lägen tänker jag alltid på att jag någonstans, för länge sen, hörde att bli påkörd i 30 km/tim är som att hoppa från femmans trampolin rakt ner i en tom bassäng… Får åtminstone mig att tänka att ”bara” 30 km/tim kanske inte är så ”bara”…

        Den här osmarta människan vet inte vad hon snackar om. Hur lång bromsstäcka, tjejen är det när man kör 29 km/tim tror du?
        Du har ingen aning va?

          Förstår nu att hon skrivit ett långt inlägg om attackerna på hennes svenska mm och halvpudlat… Köper det. Dock har väl iaf ingen här skrivit om tex utseende som hon tog upp…?

          Att man blir extra upprörd är ju hennes försvarstal EFTER att hon fått till sig att detta inte är ok… Och det tar hon ju heller inte med i sitt inlägg , dvs totala nonchalansen gällande trafikvett.
          Hon är ju dessutom förälder, 30 år, så man förväntar sig liiite mer

    Jag skulle vilja tillägga att om man inte vet hur man ska framföra ett fordon när det inte finns trafikljus så bör man inte sätta sig bakom ratten från första början. Hur fick människan körkort? Blir så trött på ignoranta människor.

      Hur ska någon kunna lära sig hur man kör på ställen där det finns trafikljus om man inte får sätta sig bakom ratten från första början?
      Ska man öva i en simulator? Spela ett bilspel på xbox i x antal timmar? Eller hur ska man lära sig hur man kör?

        Finns något som heter trafikregler som man lär sig i teoriboken…..

          Det krävs ju viss praktisk övning också. Det är därför man har ett körprov. Hade en teoribok räckt hade vi bara behövt ett godkänt teoriprov för att få ett körkort.

            Prov ja. Men först körlektioner. Så många som behövs för att behärska alla situationer i trafiken.

              Oh nej. Så många som behövs för att klara körprovet.

        Kan vara det dummaste ”svaret” här på länge. Du känner alltså inte till själva proccessen fram till att man har körkortet i handen..?

          Att man klarat en uppkörning säger ju egentligen inte att man är en BRA förare. Det säger bara att du klarar av att göra en säkerhetskontroll av bilen och du kan köra i 25 minuter utan att göra större fel.

          Sedan är det ju så att det är en färskvara, kör man inte ofta blir man en osäker förare. Ska man bara lämna in sitt körkort då eftersom man inte bör sätta sig framför en ratt då man inte har något i trafiken att göra?

            ”utan större fel” är inte detsamma som att inte klara en korsning utan rödljus.
            Det är i klass med att inte känna till vad en stoppskylt betyder eller hur man beter sig vid ett oövervakat övergångsställe.

            Minns man inte reglerna vid en korsning ska man absolut lämna in sitt körkort eller ta extralektioner på en körskola.

            Låtsas att du återger samma bortförklaring till en polis. Vad tror du svaret från polisen hade varit?
            ”Jahaaa du minns inte trafikreglerna. Ja men då förstår jag. Klart du ska ut i trafiken och öva då.”

            Och en sak till, man sitter bakom ratten när man kör.
            Sitter man framför har man garanterat inte tagit körlektioner. ?

              Ja prepositioner är viktiga. Vi kan ju inte ha anarki här i kommentarsfältet!

            Oj liksom, vill inte möta dig i trafiken. Ever!

              Mig är nog ingen fara med. Jag har rätt så många bokstäver på mitt körkort.
              Däremot har jag noll förståelse för tänket ”personer som inte kan köra bil har inget i trafiken att göra”. För hur ska man bli bra om man aldrig kan öva?

                Vi tar det igen: övar gör man på körlektionerna.

                INTE efter att man tagit körkortet.

                  Det är rätt orealistiskt att kräva att någon som redan har körkort ska mängdträna enbart på en körskola

    Så hennes fel blev helt automatiskt rätt för att andra också håller i mobilen när de kör? Så dumt tänk.

    Vilket starkt försvarstal av henne. Bra retorik, sakliga och starka argument samt ett bra språk.

    Bara för att folk håller på med ett visst kriminaliserat beteende är det inte mer okej för det. Respekt för lagar och normer är steg 1 i en fungerande rättsstat. Det hade varit värdigare om hon pudlade, nej då i stället ska hon alltså peka på ”alla andra som framfört ett fordon med en mobil i handen i 5 sek”.

      Trodde Jelena var en ilsken tonåring som nyss fått körkort. Antog det pga språket, minns själv att det inte var så noga då, och hur hon med en dåres envishet försvarar en dålig post. Blev därför överdrivet förvånad när jag googlar henne och läser att hon är 30. Så många frågor, vad gick fel i processen att växa upp, lyssna på andra, inse att språklig förmåga är något viktigt och andra kommer att bedöma en utifrån den förmågan.

    Min pappa och hans fru krockade med en bil vars förare kollade i telefonen och kom över på fel sida vägen i en kurva. Räckte med någon sekunds brist på uppmärksamhet så var frontalkrocken ett faktum. Som tur var så överlevde alla krocken men så snabbt livet hade kunnat vändas upp och ned där och då.

    Blir så arg kring bilolyckan i Sundsvall och hur likgiltig/empatilös hon som körde tycks vara, patetiskt straff.. Vatten och bröd på livstid hade varit mer lämpligt!

      Förstår inte hur det kan vara förmildrande att man även skadats själv, eller har jag missförstått något när jag läst om straffet?!

        Du får tänka samhällsekonomiskt. Lär kosta multum att ha en väldigt handikappad person i fängelse. På ett sätt har hon fått ett straff, livslånga skador

        Det togs tydligen hänsyn till att föraren av bilen var 19 år vid olyckstillfället.
        Sjukt ändå att fyra människoliv inte är värda mer än två månader i straffvärde …

          Det är skyddstillsyn + två månader, dvs straffvärde betydligt högre än två månader. Jag tycker det är helt sjukt att folk på allvar tycker att hon som körde ska få livstid eller många år i fängelse, hon har inte mördat någon.

            Tjejen är vållande till 4 människors död. Låt det sjunka in. Ja, man kan välja att se det som en olycka. Men, hon körde 160 på en 70 väg. Hon borde insett vilka risker det fanns och man undrar om hon bara struntade i riskerna och om hon inte förstod att om hon tvärbromsar med 4 personer i baksätet, en för mycket, som inte var fastspänd att de skulle slungas ut och inte överleva. Hon borde hållit hastigheten, vägrat att ta fler än 4 passagerare och krävda att killarna i baksätet hade bilbälte. Man kan diskutera om hon hade uppsåt, likgiltighetsuppsåt. Hon borde begripit att risken för dödsfall var stor.
            Egentligen har hennes straff ingen betydelse, för de anhöriga kommer aldrig igen att kunna krama barnen som dog. Men varför inte inte utdöma maxstraff på 6 år? Jag hoppas att hennes körkort är indraget på livstid.

              Ja exakt. Ingen hävdar livstids fängelse eller dödsstraff men när man får körkort så har man faktiskt ett visst ansvar. Trafiken är ingen lekplats vilket man antas känna till. Det här var en tragisk olycka och den hade kunnat undvikas om hon tagit det ansvar som en förare förväntas göra. Det var inget misstag att hon råkade köra lite för fort. Det var extremt omdömeslöst och totalt likgiltigt inför vad som kunde hända de i bilen och varenda en de mötte på vägen.

              Jag tycker inte att hon förtjänar livstid men 2 månader är ett hån. Och ja, måtte hon aldrig mer tänka tanken på att köra bil igen.

              Så bra skrivet 17.36

          Saft och bullar i princip.. Vilket straff och såå avskräckande.. *Ironi*

      Helt missat detta! Varför krockade dom?

        Börja läs nyheter.

      Hur är hon empatilös? Har inte hört/sett något uttalande från henne, därför undrar jag.

        Tror det syftar till hur hon framförde fordonet. Så som hon körde visar på total likgiltighet framför allt och till viss mån även brist på empati.

        Kör man 160 på en 70 väg lägger man inte särskilt mycket tankemöda på sitt eget och andras livs säkerhet.

        Kollade hennes sociala medier i samband med olyckan och en tid efteråt innan hon gjorde dom privat, vet inte om det ändrats? Men, hon verkade tycka mer synd om sig själv än det faktum att hon lekt pajas bakom ratten och orsakat dödsolycka med fyra minderåriga samt en femte allvarligt skadad med livslånga men som resultat.. Sen hennes attityd vid rättegång, nonchalant/undviker ögonkontakt/inte visat ånger/bett om förlåtelse.. Och vid överklagan till hovrätten så var hon inte ens närvarande för att det var för jobbigt??!

    Höll på att bli påkörd vid ett övergångsställe förra veckan av en kvinna som kollade mobilen. Försökte få ögonkontakt men såg hur hon kollade ner på mobilen och log åt det hon såg. Sen blev hon rätt paff när hon såg att jag sett bad hon höll på med och att hon gasade utan att kolla upp.?

      Börja kör motorcykel och det där kommer bli vardagsmat.
      Jag har tappat räkningen på antalet gånger jag varit nära att bli påkörd för att ouppmärksamma bilförare inte ser mig.

        På vilket sätt är det vanligare om man kör motorcykel? Är det att du tex kör sicksack i mellan bilar i en bilkö eller vid vilka tillfällen?

          Som motorcyklist behöver man köra väldigt defensivt eftersom man syns sämre! Bilar had ibland svårt att se motorcyklar.

            Enda gången jag (ja anekdotisk bevisföring här) varit nära att krocka med motorcyklar är när de typ kört slalom på motorvägen, kört om på högersidan på enfilig väg, eller en gång när jag skulle svänga vänster och nån bestämde sig för att köra förbi en bilkö på mittlinjen. Tror man ser er bättre om ni kör som rimliga människor faktiskt.

              Detta är även min erfarenhet (obs erfarenhet, inte vetenskaplig statistik i någon avhandling).

                Pratar du om att krocka med en motorcykel när du själv sitter på en? Eller att du varit nära att köra på en som bilist?

                  Jag håller med 16:45 då det är samma erfarenhet som den jag har.

                    Vad bra. Men samma sak här, bara för att DU är uppmärksam i trafiken betyder inte det att alla är det.

                      Jag sa ju att det var min egen erfarenhet och inte vetenskaplig statistik. Hur mycket tydligare ska jag behöva vara?

                      Och att din erfarenhet är inte mer generell än min så sitt ner i båten.

                      Är våra erfarenheter precis lika generella dock? ?

              Bara för att DU är uppmärksam i trafiken betyder inte det att alla är det. Det är faktiskt långt ifrån alla som är det.

                Nä visst, men det kan ju ändå inte underlätta att hålla på så. Att det hänt fler än en gång måste ju betyda att det ändå finns en del som kör så.

                  Det enda det betyder är att du stött på en viss typ av motorcykel och en viss typ av motorcyklist mer än en gång.
                  Dessutom är det inte några situationer som du tar upp som jag pratar om. Klart att det finns idioter i trafiken, bilist som motorcyklist som vanlig cyklist och också gångtrafikanter.

                    Precis som att du har stött på en viss typ av bilförare då?

                      Vad menar du? Jag stöter på alla former av förare, både på motorcykel och de som kör bil. Både när jag kör bil och när jag kör motorcykel.
                      Av de gångerna jag inte blir sedd är majoriteten av dem när jag sitter på motorcykeln och inte när jag sitter i bilen. Trots att jag kör på precis samma sätt i bilen som på motorcykeln.

                      Bra att du kör mc så som du kör bil. Långt ifrån alla gör det.

                      De flesta gör faktiskt det. Rent statistiskt så körs en motorcykel i genomsnitt 200 mil per år och genomsnittsåldern på en motorcykelägare är 54 år.
                      Det är inte riktigt den ”normala” mc-föraren som kör på det sättet som du beskriver.

                      Dina siffror säger inget om hur de kör. Men nåja. Dina erfarenheter är lika mycket erfarenheter som någon annans här. Tråkigt att du inte förstår det.

                      Jo, siffrorna säger en hel del. Den genomsnittliga mc-föraren kör bil och är ute och luftar motorcykeln under typ Mälaren runt.

                      Det är skillnad på erfarenheter och fördomar. Lite trist att du inte förstår det.

                      Det säger fortfarande inget om hur(!) de kör. Men vi släpper det här om du inte vill förstå.

                      #sistaordet

                Och bara för att DU inte kör motorcykel som en dåre så betyder det inte att ingen annan gör det. Långt ifrån faktiskt.

                  Okej? Hur ofta är du nära att bli påkörd/köra på en motorcykel? Jämfört med antalet gånger du ser vinglande bilar som kör som om de vore fulla?

            ”Ibland”? Allt som oftast tycker jag

          Bilförare är vana att titta efter bilar på vägen inte motorcyklar, och det märks.
          Vanliga tillfällen där man som motorcyklist är extra utsatt är bilar som kör ut framför en i olika situationer där de helt missat en och där man egentligen har företräde.
          Till exempel när man kommer som motorcyklist körandes i en rondell. Eller när man kommer körandes på en huvudled.
          Också när bilar gör filbyte, så att ligga i närheten av någons döda vinkel är livsfarligt.

            Ja mycket lätt att hamna i döda vinkeln när man kör mc. och med tanke på att många förare blivit sämre på att ha uppsikt i alla speglar har det blivit otryggare.

          Till Anonym 16:16 En motorcykel är mycket mindre än en personbil och syns därför inte på samma sätt. I vissa ljusförhållanden ” försvinner” nästan en mc-förare då motorcykeln inte tar lika mycket plats och inte har lika stora ytor som ex reflekterar ljus.
          Med en motorcykel är det lättare att ta luckor, ta sig in på ”trånga”ställen och bilföraren är inte bredd på att det finns ett fordon där….
          I döda vinkeln är det lätt att en motorcykel försvinner.
          Ovan kanske ger lite svar på din fundering ?

    Hovrättens dom kom väl igår, eller? Så vad är det för sista dag som sker i förhandlingen idag? Ber om ursäkt om jag missar det uppenbara eller blandar ihop det totalt.

    Bra och viktigt att du tar upp det här.

    Fint att du påtalar det här. Men observera att pluralformer av ordet video är videoR, inte videos. (Bra att påverka läsare med rätt böjning av ord som placeras i rubriken av inlägg, tänker jag.)
    Heja, Camilla, du är i övrigt en person med ett intressant innehåll och ett gott språkbruk. Tack för ordet och trevlig sommar!

      Alla tar vi med oss olika saker från ett inlägg som detta.

        Ja, och det är möjligt att tänka på och prata om flera saker samtidigt. Fint, eller hur, att vi har den förmågan! ?

      Videosar då? ?

        Haha, börjar bli trött. Läste videosossar. Vad nu det kan vara. En ny slags valkampanj på yt kanske. Det är nog dags att stänga ner för ikväll.

          Stefan Löfven goes TikTok?

    Camilla, domen fastställdes i Hovrätten igår (två månader och skyddstillsyn).

      Igen? För det var det hon fick i Tingsrätten.

        Hovrätten sänkte bland annat skadeståndet till tjejen som överlevde om jag förstod domen rätt.

        Anonym 15:48
        Hovrätten fastställer domen som alltså blev samma som i Tingsrätten.

      Så ur denna fantastiska harang på skavande svenska lyckas jag tolka 1 – hon har inte gjort fel, 2 – vi kan inte med säkerhet veta att det är hon som filmar pga klippet är 5 sek, alltså är vi överdrivna? 3 – om hon har filmat (vilket vi inte med säkerhet kan veta att hon har) så har alla andra också gjort det och därför är det inte fel.
      ???

        Smart tjej det där.

        Och sen ber hon om ursäkt och säger att det inte ska hända igen. Men det var ju inte du som körde eller…??

    Nog för att jag slarvar med stavningen ibland, men hennes svar får mina ögon att blöda, det är ett rent övergrepp på svenska språket.

      Haha jag håller med dig. Och då anser jag mig själv inte vara en språkpolis.

      Ja är hon osvensk eller helt skippat skolan? Känner mig korkad av att bara försöka läsa..
      Värsta kombon är någon som är hysteriskt upprörd och inte kan skriva.

        Hon kanske är icke-svensk?

          Beror på om hon har åkt tunnelbana eller inte.

        Hon pratar felfri svenska

      Ja, och ”de”, ”de”, ”de” hela tiden….. Vad hände med det, den, dem?????

    Tänker faktiskt på alla flunsor som vloggar i bilen och har barn i baksätet men även utan barn. Något man verkligen borde sätta stopp för! Man ser ju hur ofokuserade dem är på vägen och fokus är på kameran, vissa håller även upp kameran medans dem kör…senast igår såg jag Dolleris, torsgården, Tanby osv listan kan göras lång. Även hur Tingelinns sambo kör utan att hålla i ratten…

    Onsdags bitter? tack och hej

    Orkar knappt läsa vad eländet till puckoindivid skriver. Sån nonchalans, sorgligt

    Det här när hon skriver om att hon vlir fett irriterad på att hon höll mobilen i 5 sek. Det krävs inte mer för att ett litet barn eller djur ska springa ut framför bilen! Och ja, att köra på ett litet barn i låga hastigheter ger skador. Hon får bli hur fett irriterad hon vill. Hon borde ta sitt ansvar istället, be om ursäkt för sin dumhet och tacka gudarna och bloggbevakning som påminner henne om att göra annorlunda!

    När blev det coolt att vara dålig på att köra bil?

    Och språket… Hur kan det år 2022 vara coolt att vara obildad, dum och korkad?

      När man inte ens orkar skriva ut order ”tycker”…..

    Logiken är ju flawless. Andra gör så = det är lagligt. Om man ändå levde enligt en influencers morala kodex.

    Jag har aldrig tagit något körkort och anledningen till det är att jag vet om att jag hade kört ihjäl någon. Vissa är inte gjorda för att köra bil. Uppenbarligen så missar man något väsentligt när folk tar körkort eftersom så många fartdårar och andra olämpliga i trafiken slinker igenom. Jag vet inte hur omfattande det är när man ska ta körkort, men man verkar ju enbart fokusera på själva körningen. Det borde göras en bakgrundskontroll när man tar körkort med ev kriminalitet, även psykisk sjukdomshistorik, psykiska besvär osv. Det borde vara lika svårt att få körkort som det är att få ha tillgång till vapen. För bilen är just ett vapen.

      En sådan koll hade inte fångat upp varken föraren i sörfors eller de influensers som filmar när de kör. Dåligt omdöme föregås inte alltid av en dom eller psykisk ohälsa.

      Man gör faktiskt en del bakgrundskontroller innan man får tillstånd för att övningsköra och ta körkort.
      Har du dömts för en del brott får du inte ta körkort. En del sjukdomar hindrar dig också från att få lämpet.
      Men det är fortf ingen garanti, det ser vi ju tydligt på huduvdpersonen i inlägget ?

    Att se en sån här idiotisk video gör mig rosenrasande !!!!!! Hon är fullständigt imbecill !!! Jag hoppas att nån av er andra kan polisanmäla henne, även om det inte går till Tings så finns det registrerat och man kan uppge att hon regelmässigt gör så här.
    Tyvärr så kan jag själv inte hitta tiden för att göra en anmälan.
    Skulle hon köra över nån i min bekantskapskrets skulle jag i mina tankar och drömmar vrida nacken av henne och även hoppas att hon själv drabbas lagom .

      Går tyvärr inte att anmäla brott så länge alla inte är felfria. Så länge flera kör för fort så är det ok. Finns flera mördare så ursäktas de alla, eftersom andra inte är perfekta. Synd ?

      Nej, det kommer inte finnas registrerat. Dessutom, för att anmäla måste du veta var, vem, när och hur ett brott skett. Hur ska du kunna bevisa något av detta utifrån en 2 sekunders suddig video där ingen människa syns?

      Om du inte kan hitta tiden att göra en anmälan så var det nog inte så viktigt för dig. Men någon annan borde.. jo jo.

      Håller med 100%. Med makt kommer ansvar så influencers måste fuxking SKÄRPA SIG. Ska de köra ihjäl någon innan de fattar? Kan dom SLUTA DELA MED SIG AV EXAKT ALLT? Dom tror att dom är såååååå viktiga å intressanta. Helt sjukt att fler inte ser igenom

    Jag kör ofta i stan (och på andra ställen) och om jag av någon anledning måste kolla mobilen så stannar man ju till? Blir så paff och arg att folk fortfarande kollar sin mobil när de KÖR!?

      Exakt, det kan man på sin höjd göra när man står prick stilla i oändliga bilköer 🙂

    Jag har bilskräck och är livrädd varje gång jag åker bil. Jag litar på mig själv men inte på andra. För något år sedan åkte en man in i bakdelen på min bil i cirka 40km/h. Han hade inte sett att det blev rött eftersom han kollade telefonen

    Patriciavidelindh la ut klipp när hon filmade sin minsta son när han satt i knät på föraren. Bilen stod INTE stilla utan körde. Barnet fick hålla i ratten och vara med och styra.
    Har man inte mer respekt för fordon?

      Det var hennes yngsta dotter som är typ 5 år snart, men det kvittar. Jag reagerade också på den videon och tyckte att det var respektlöst. Väldigt märklig grej att låta sitt barn sitta i en vuxens knä och köra en bil. Fattar hon inte att det ger ut fel signaler till barnen, är olagligt och dessutom kan vara farligt.

    Mitt barn blev påkört i en korsning. Båda hade grönt, föraren kollade ner, troligtvis i en mobil.
    Barnet klarade sig mirakulöst men ge åtminstone faan i mobilen om ni ska ut i trafiken!

    Jag förstår inte vad hon menar med att hon inte vet vad hon ska göra om det inte finns trafikljus? Menar hon att hon inte kan högerregel eller kan läsa skyltar, eller menar hon att det liksom går för smidigt att köra och hon vet inte vad hon ska göra (typ uttråkad) när allt bara flyter på?

    Jag är från en mycket liten ort där det bara finns ett trafikljus, som dessutom alltid är grönt. När vi skulle öva stadskörning fick vi köra till Halmstad :P. Inte heller en metropol, direkt.

      Jag tippar på att hon inte kan högerregeln, eller när man ska visa företräde i andra situationer där högerregeln inte gäller.
      Det är väldigt vanligt skulle jag vilja säga. Det där med högerregeln verkar alla glömma bort så fort övningskörningsskylten åker av på bilen.

        Så sant! Det är som att högerregeln slutar att existera för många.

    Sveriges framtid hörrni! Grattis Sverige, det kommer gå bra för dig…

    L22 och sampev2 är rätt duktiga på detta med.

    Ser dagligen personer, unga som gamla, sitta helt skamlöst med mobilen i ansiktet medan de kör. Blir så förbannad!

      Häromdagen såg jag till och med en på moped som satt och kollade i telefonen och körde samtidigt.
      Att man vågar?!

      Eller alla fartdårar på elsparkcyklar som susar fram bland folk med blicken ner i telefonen. Galet att det är så oreglerat.

    Det är skrämmande många som håller på med mobilen när de kör bil. Möter flera dagligen som kollar ner på mobilen istället för på vägen. Blev rejält rädd när en jävla idiot till tjej kom vinglande över vägen på min sida på en 60-sträcka (hon körde betydligt snabbare än så) som tur var hann hon väja tillbaks. Men där trodde jag att det skulle smälla ? Hon hade dessutom barn i bilen. Synd att det inte är nån idé anmäla efteråt, för många borde anmälas för det.
    Fruktansvärda olyckor kan hända.

    Detta var ju pinsamt.
    Jag hade ingen aning vem denna person var men nu vet jag att hon är en mamma som använder mobilen och gör inlägg på Instagram medan hon kör bil. Kul ?.
    Hennes försvarstal att skylla på att alla andra gör likadant och att det inte var hon är bara genant. Så försvarar sig små barn.

    Men bara för att ”alla andra gör det” betyder det inte att hon måste, hon hade kunnat visa sig varje den bättre och inte filma så stolt så.

    Hon kan inte ha kört i Sveriges storstäder sedan alla elskotrar kom till världen ?
    Det tar en halv sekund så har någon idiot svischat ut på en sån rakt ut i en korsning utan att ens se att hen har rött ljus eller om det kommer bilar.
    Har tutat sönder min biltuta men det kvittar, dom reagerar inte ens när dom hör en tvärnita precis brevid dom, än mindre reagerar dom på en biltuta.

    Skulle jag titta på min mobil i tre sekunder i stan så har jag med lätthet kört ihjäl en voitönt.

    Vilket iofs skulle göra världen lite bättre….och mig gladare.

    Hahah ändå att säga ”ni vet inte ens om det är jag som håller i telefonen” och samtidigt säga ”alla har väl hållit i telefonen herreguuuuu” är väl ändå lite att veva åt alla håll?

      Åh dom är så korkade dessa patetiska influencers ? kan dom bara komma ner på jorden nångång

    Nu tar hon på sig offerkoftan och berättar om alla hemska kommentarer hon fått skickat till sig det senaste året. Hon skriver att hon vet att det med telefonen var fel men att mobbing ibland leder till döden.
    Att påpeka att någon gör något som faktiskt är olagligt har aldrig varit och kommer aldrig att bli mobbing.

      Fast nu är det ju inte bara kommentarer kring att det hon gjorde var olagligt. Hon får ju kommentarer kring hennes språk, hur hon ser ut osv. Absolut att det hon gjorde var fel, men att hoppa på henne om annat är inte relevant – och det i sig är mobbning.

        Om du säger att jag är ful, så heter det inte mobbning.

    ”Tkr” ??

      Tusen kronor?

    Förstår till 100% att man inte ska hålla på att smsa eller kolla i mobilen när man kör. Det finns en anledning till att det är olagligt. Men att alla nya bilar nu för tiden har en stor skärm där man kan hantera musik, gps mm som är helt ok att pilla på…? Min Tesla har liksom SVTplay-appen i förarskärmen ?

      I min Mazda fungerar inte touchskärmen om bilen inte står still.

        Ok. Då har Mazda mer säkerhetstänk än Tesla.

      Står ju dock uttryckligen på apparna att de endast är till för passagerare och inte förare. Lite ansvar får ju föraren ändå ta.

      Och hantera musik, fläktar, osv gör väl föraren i en ”vanlig” bil också om den inte har en passagerare med sig där fram.

        Ja men då kan man ju säga samma sak om en telefon? Varför är det farligare att jag sitter och pratar i telefon (håller den i handen) än att jag fibblar med temp och musik och därmed behöver titta ner i bilens skärm/instrumentbräda? Den ena är olaglig den andra inte.

          Om du orsakar en olycka för att du fipplar med reglage så kan du också bli dömd ansvarig. Du ska inte fippla med saker som gör att du inte kan köra bil ansvarsfullt. Du får liksom inte sitta och läsa en bok heller men det verkar förare kunna begripa.

            Du lyssnar ju inte på vad jag säger. Det är ingen polis som stannar dig om du sitter och pillar med radion (om du inte uppenbart kör som en idiot eller kollar ner i boken). Men det gör den om man sitter med en telefon i handen, även om man har den mot örat och har stenkoll på vägen. Det är lite skevt.

      Men varför?? Ska du kolla på Bäst i test när du kör till jobbet?

        haha det undrar jag också? /ts

        Hört talas om passagerare?

          Som kollar på förarskärmen?

          Medges att jag inte varit i såna nymodiga bilar som Tesla eller ens nåt i närheten men sitter man i baksätet och glor över axeln? Även om det är på en skärm bredvid föraren (typ handsfacket vid passagerarplatsen) så är det ändå risk att distraheras.

            Jag har varit passagerare i en tesla. Vi hade karaoke på skärmen. Föraren körde med fokus på vägen och var inte mer delaktig än om det bara varit radion.

            Och med det argumentet så får väl ingen förare ha på radion, prata med en passagerare, lyssna på en ljudbok medan de kör.

              Skulle kännas bättre om föraren hade musik/podd på än en rörlig bild i synfältet, faktiskt. Tycker inte det är jämförbart.

    Kan vi inte alla bara komma överens nu om att man inte håller på med telefon när man kör bil. Likaså att man använder blinkers vid filbyte/svängar (gärna i tid också och inte börjar blinkar samtidigt som man svänger). Sen får folk gärna slå på sina baklysen på bilarna vid skymningen eller dålig sikt så som spöregn så man ser dom..
    Hålla ordentligt avstånd är också en grej vi kan börja med nu.

    Tack för mig, hej!

      Ja, nu blev det flera felstavningar. Ursäkta tröttmössan här, men ni fattar nog vad som menas.

    Mycket bra inlägg! Har själv förlorat en närstående (som var passagerare) i en bilolycka. Har exakt noll respekt för de som inte fokuserar på sin bilkörning.

    Jag höll i telefonen några sekunder för att byta låt. 1500kr kostade det mig. Never again, var inte dum som jag var.

    ”Fett löjligt”. Hur gammal är hon?

    Denna Jelena har galet mycket köpta följare

    Vem fan är Jelena? Som kallar sig influencer, hon är inte ens känd? Löjligt att de flesta influencers blir så kränkta av minsta lilla. På riktigt så jävla pinsamma. De alla vill bara va lika coola som Kylie Jenner men failar så hårt ?

    Älskar Bloggbevakning och att hon uppmärksammar sånt här sjukt patetiskt beteende, bortförklaringar osv. Jelena borde växa upp å ta ansvar, kanske tänka ett varv extra innan du yttrar dig för du framstår bara som väldigt självupptagen/ego/arrogant. Stå för ditt misstag å lär dig av det istället för att skylla ifrån dig som en unge på dagis.
    Du ska känna skuld och skam när du gör fel. Inte förminska å skylla ifrån sig. Fyfan blir så jäävla irriterad på dessa influencers, NÄR SKA DET BLI TRENDIGT ATT VARA INTELLIGENT? ?

    Alltså ”haft körkort länge” ”alla gör väl så någon gång”.

    Jag gillar inte henne alls som influenser . Känner ju inte henne som person så kan inte döma henne, men tycker hon beter sig omoget . Sen alla ”utmanande” bilder hon lägger ut på sig själv för att hon tycker hennes bigga boobs är sezzy. Kul för hennes söner att se de när dom blir äldre …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.