Tisdagstipset med Hanna Bergwall

Hanna Bergwall – jurist, Robinson-deltagare och fd. ätstörd – skickar varje vecka ut ett nyhetsbrev som kallas för ”Tisdagstipset”.
Den här veckan innehåller det början på hennes tillfrisknande från en ätstörning.
Hon delar med sig av hur hon gjorde, hur hon tänkte och korta, tydliga hjälpmedel som fungerade för henne.
Jag fick det skickat till mig från en av mina följare, och frågade Hanna om jag fick publicera delar av det.
Det fick jag.

Det viktigaste steget att ta för att bli frisk från en ätstörning är att söka vård på en ätstörningsklinik – det är Hanna tydlig med.
Man kan få en remiss från VC eller göra en egenanmälan direkt hos vårdgivaren. MEN! Långt ifrån alla har möjlighet att få vård, av flera skäl och därför gör hon den här serien.
Hennes text är fylld med jobbiga sanningar att ta in, om man har en störd relation till mat och ätande.

Det går inte att tänka sig frisk, man måste äta sig frisk.

Du måste göra precis det där som ger dig ångest. Äta utan att kompensera för att du ätit. // Hanna Bergwall

Vill du också ta del av Hannas nyhetsbrev så kan du anmäla dig här. 

56 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag tänkte mig frisk och jag slutade röka. Det går att ändra sitt mindset!

      Ätstörning kontra rökning går ju dock inte att jämföra överhuvudtaget. Eller du kanske var sarkastisk, svårt att avgöra i text ibland?

        Jag tror hhen menar att hen BÅDE tänkte sig frisk samt klarade av att sluta röka.

        Vetenskap? Använd hjärnan, det går att tänka sig frisk och tänka sig att sluta röka!

    O gränslösa Bingo åker med på Novas studentflak …

      Åh fy. Jag minns en pappa till en tjejkompis jag hade i tonåren. Han brukade blanda bakisdrinkar till oss när vi hade varit ute kvällen innan, ibland köpte han även ut till oss. Då var vi femton-sexton. När hans dotter blev äldre började han festa med hennes vänner och tog ibland med sina egna killkompisar. Alltså män i femtioårsåldern. Behöver jag säga att flera av dessa gubbar fick ihop det och hade engångsligg med dom artonåriga tjejerna?

        Kräks! Men var de snygga eller??

          Ja dom var väl väl bibehållna för att vara i den åldern, s.k. ungdomliga. Som Bingo

            Men han är ju APOFRÄCH

        Män är djur

        I’m not a regular mom, I’m a cool mom! Right Regina?

      Varför är det gränslöst?

        För studentflaken är arrangerade för dom som tar studenten, inte för att någon c-kändis till pappa ska få ännu en chans till uppmärksamhet (läs: skämma ut sig)?! ?

          Håller med dig. Önskar att dessa barn kan få vara glada och fira och stå i rampljuset (vilket verkar vara extreeeeemt viktigt för så många) utan att föräldrar/syskon ska ta det ifrån dom. Men sånt kan vara svårt för vissa som har ”syns jag så finns jag”-tänket som sitt syre och får dom inte det så dör dom i själen. Om det så ska kosta mina egna barns glädje så måste jag ha mitt syre….

      Det är väl skitbra att en förälder är med och håller koll. Bingo eller någon annan förälder spelar väl ingen roll.

        Ja när jag och min klass åkte flak så var en vuxen (25+) tvungen att åka med som ”flakansvarig” och en från klassen samt den personen var tvungen att skriva på ett kontrakt där dem/klassen lovade att följa dem säkerhets- och ordningsregler som chauffören/företaget som ordnade flaket hade satt upp.

        Kommer inte ihåg dock om vi hade någons förälder eller om det va nåns äldre syskon.

          Med tanke på att Bingo tar med sina barn i låg- eller mellanstadieålder på fyllefester i fjällen känns han inte helt optimal i rollen som ”ansvarig vuxen” ?

          De flesta fixar ju egna flak och då finns det inga krav. Känns bara långsökt.

        Anonym 19.40

        Jooo kunde ju varit så. Men Bingo tar alla chanser han kan att synas. Vad har han på flaket att göra? När Nova ska fira med sin klass

      ööööek vad ofräscht. Letar garanterat nya unga objekt där bland alla tussilago.

    OT: kärlekssagan verkar vara slut mellan paow och alex. De är inte längre i ett förhållande på facebook och hon har bytt ut bild på dom tillsammans. Var väl kanske väntat i och med att hon inte följde med på bröllopet.

      Det var bara en fråga om tid. Vad ska Paow göra nu? Hon är 30 och har ingen utbildning och är tatuerad över hela kroppen och opererad över hela kroppen och försörjer sig på Onlyfans.

        Kan tänka mig att OF är hennes karriärval även i framtiden. :/

          Jag tror hennes framtid är att gifta sig med en rik Incel snubbe i stil med några av killarna i 90 days to wed och flytta över pölen pga hennes syn på jantelag.

            Hon hade just en väldigt rik snubbe.. Kanske inte jättelätt att bara haffa en till.

              Han var ju dock ingen incel

        Just att var tatuerad över hela kroppen är ju inte ett hinder att leva att härligt liv med kul karriär.

          Beror nog på vad man vill göra för kul karriär. För paow är det nog inget hinder skulle jag tro.

            Vad är det du tänker att man inte skulle kunna ha för karriär pga tatueringar?

              Finans, bankkontor, jurist/advokatkontor b.la. Om du dessutom är anställd som office manager eller VD assistent på ett kontor kan de vilja ha någon som inte ”sticker ut” så mycket och inger ett professionellt intryck vilket då innebär få tatueringar. Just händer/hals/ansikte verkar vara känsligt i många branscher och vissa kräver att du täcker dem

      Stackare. Han som fixade nya tänder och allt.

        Man får väl hoppas att han får ha kvar tänderna trots att de gjorde slut, eller?!

        HAHAHA!!!
        ASGARV!?????????????????????????????????????????????

      De verkade ju gilla varandra.. Brukar dock sluta illa när iaf en part är så omogen som det Paow visat upp, så ej förvånad om det stämmer.
      Tycker mest synd om killen ändå som inte kan få tillbaka sina ”gamla” tänder..

        Men hur tänker du nu? Tror du Paow slet tänderna ur munnen på honom? Tror du inte att han ville ha nya tänder och bestämde själv?

        Men vad är det här?? Stackars killen. Stackarn för tänderna. Han är väl för fan vuxen och kan bestämma själv. Inte synd om honom!

    Självklart är det bra med ätstörningskliniker, jag blev dock kallad för att vara ”ett hopplöst och meningslöst fall” när jag sökte hjälp för min anorexi… många kliniker hjälper, medan andra stjälper

      Men va! Varför?

    Jag är lite nyfiken på hur hon såg på att delta i ett program där svält ingår som fd anorektiker. Jag tänker att det måste vara väldigt triggande?

      Hon fick många mejl om det där folk anser att hennes till exempel tävlande med en otroligt smal kropp var triggande. Hennes svar: Inte mina problem att du blir triggad.

        Jo men man skulle kunna tänka att det blev triggande _för henne själv_

        Men såklart hon inte kan tacka nej till Robinson pga folk EV blir triggade av hennes kropp. Hon ska inte bli begränsad pga det.

        Haha bra svar av henne!

        Inalicekitchen har fått liknande kritik. Att hon påstår sig stoppa i sig massor av kakor hela dagarna och skrattar åt folk som ”är besatta av vikt, man måste leva ju!”, samtidigt som hon hade grav anorexi för några få år sedan. Troligt att gå från att ha svält sig till 27 kg och nu möla kolasås och smörkräm dagligen?
        Samtidigt har hon ett annat konto där hon visar upp kroppsbilder och skriver saker som ”madame extremely petite” och har använt hashtags som ”weightloss”.

        Sociala medier är ett paradis för enorma hycklare.

          Anorektiker är ju besatta av mat och det är inte ovanligt att de bakar och lagar mat istället för att äta den. Har också mycket svårt att tro att hon tillfrisknat så pass att alla ätstörningar beteenden är borta och hon äter bakverk på daglig basis. Snarare tittar på dem.

            Ja, det är en klassiker. Att mata alla runtom och sedan lever man själv på några kokosflingor per dag. Jag tror Alice tittar på bakverken samt göra sin ”cake p0rn” videos, när hon klämmer och drar isär dem riktigt långsamt och skriver ”titta så fluffigt och gott!”… Stackars kvinna.

            Typ ALLA som äter på sociala medier spttar ju ut maten de låtsas äta. De låtsas kasta med huvudet osv o VIPS så spottades maten ut i en hink.

      Krasst sett så har hon haft vanan att svälta sig själv så att vara hungrig var förmodligen inget hinder men.. Jag kan tänka mig att hon såg sitt deltagande som en utmaning för sig själv, visa att man kan vara stark trots ätstörning i bagaget och möjligen föregå med gott exempel till andra som bonus =)

    Mycket bra tips hon ger. Hoppas att det hjälper många.

    Jag trodde felaktigt att man gavs mentala verktyg och jobbade rent psykiskt. Men såg på ett The real housewives-avsnitt att terapin rent konkret bestod av att trappa upp matintag.

      Ja, och det beror just på det som Hanna säger: att man inte kan åtgärda en svältande hjärna. Maten kommer först, sedan terapin.

    Fd ätstörd? Vet inte om jag tror på det när hon valde att vara med i ett program som till 90% består av att svälta sig själv………………….

      Jag tror inte heller att hon är frisk. Tyvärr. Det var min känsla innan också.

        Hon var ju extremt mager när hon kom in i programmet.

    Hon såg verkligen inte frisk ut i programmet, hon såg likadan ut i avsnitt 1 som i avsnitt 50 och det säger en hel del. Tror hon nämnde i programmet att hungern inte störde henne, vilket jag tyckte var konstigt men det är ju rimligt om hon är van att svälta. Hoppas hon blir frisk på riktigt.

    Hon är inte frisk från sin ätstörning anser jag. Hennes beteende i Robinson visar på det. Trots svält var hon ute och sprang längs stranden, hon avstod från mat när hon blev erbjuden mm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.