Med eller mothåll?

Jag fick ett mail angående Mimi Höglins senaste vlogg. (ungefär 18:10 in)
I den berättar hon att hon ofta får frågan hur de hinner med allting de gör hemma. Just nu håller de enligt vloggen på med att renovera en båt.
Mimis svar var att ”vi sällan sitter i soffan & kollar på tv” på kvällarna.
Mailskrivaren blev lite irriterad över detta eftersom det faktiskt är Mimis jobb är att vlogga (bland annat) och skrev vidare så här:

Så när barnen är på förskolan hela dagarna hinner ju de göra allt sånt som vi ”vanliga” får göra efter våra 8-17 jobb. Så de har ju typ 8 timmar (eller egentligen 16 timmar, då de är två vuxna hemma hela dagarna) extra tid varje dag jämfört med alla andra.
Att hon liksom inte ens reflekterade kring det i vloggen gjorde mig sur.
Det blir så verklighetsfrånvänt på nåt sätt.

Jag tyckte det var ett mycket intressant mail, och ett intressant fenomen att reflektera över.
Ett fenomen som inte bara gäller Mimi och hennes man, utan influencers i stort.
Ta bara Mimis två sneaste vloggar, som innehåller mängder av video på när hon städar ombord på båten de håller på att renovera.
Det är klart att hon hinner med sådant, då hennes jobb då enbart är att filma, redigera och publicera när hon städar båten.
Det är ju inte så att hon gör det UTÖVER att jobba, och att hon gör DET istället för att sitta på soffan.
Så jja, jag kan nog hålla med mailskrivaren att det är en smula verklighetsfrånvänt.

Håller ni med?
Eller är ni emot?
Med eller mothåll?

127 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Influencers lever i en annan verklighet än oss andra. Så, inte så verklighetsfrånvänt ur det perspektivet. Men annars, ja, ett stort medhåll! ?

      Måste säga att jag tycker det är sån skillnad på vilken typ av influenser man pratar om.

      Det tar tid att bygga upp en plattform. Det är ett jobb och en del influencers driver verksamhet kring sitt konto.

      Inom trädgård t ex, det tar oerhört mycket tid att sköta en trädgård och växter mm och filma för inspiration till andra, inget man hinner göra om man inte också tjänade sig en lön på det.

      Sen finns det influencers som mest tar snygga bilder på sig själva men lik väl tar det tid att hitta rätt plats och outfit men frågan är väl mer vad detta bidrar med.

      Jag skulle önska att influensers faktiskt blev mer vanlisar och visade upp en mer sann bild av sin vardag. Nu är det så mycket filter mm som ser drömmigt ut men jag tröttnar på allt sånt man matas med.

        Fast.. börja följ de som visar upp den typ av vardag du vill se. Finns väl massor av konton som passar ens egen preferens. Lättare att välja konton man vill se än att sitta och vänta på att andra konton ska bli det man vill.

          Jo det är sant så är det, men jag tycker det är svårt att hitta riktiga influencers som går in för att göra ett bra intressant innehåll men ur ett mer äkta perspektiv.

    De kan förverkliga drömmar och bygga för sitt egna höga nöje, på ’arbetstid’ för att de gör det på film. För ja, vi andra uppskattar att titta på det. Alltså kan de tjäna pengar på att göra sitt privatliv till arbetsliv.

    Men jag är kluven. För det sticker i ögonen på andra som kämpar på med samma saker på sin fritid. Det skapar nog en hel del avundsjuka. Visst, alla har möjligheten att starta en youtube-kanal såklart. Men att lyckas såpass att man, två vuxna, kan leva på det är kanske inte det lättaste. Man har kanske inte kunskaper för film och redigering, eller tid att lära sig. Eller så har man inte lusten att lägga ut sitt liv för allmänhet för att få göra sitt privata på arbetstid.

      Jag förstår verkligen inte din kommentar! Vad är du kluven över? Att det är okej att tjäna pengar på underhållning för att alla inte har lust att lära sig att redigera videos?

    Det ena utesluter väl inte det andra?
    Hon kanske har mycket tid OCH låter bli att sitta och dega i soffan på kvällarna.
    Dessutom underskattar folk hur lång tid det tar att redigera videomaterial och förvandla det till en sebar video… (nu vet jag inte vem hon är och har inte sett nån av hennes videor så kan inte bedöma kvalitén).
    Tänker att det generellt är folk som är missnöjda med sin dåliga planering och projicerar det på andra som gnäller på sånt här.

      Hon redigerar inte ens själv.

        Menar det oftast är det ju någon annan som redigerar vloggar och poddar

    Absolut. Tänker på youtubekanalen Kammi tex.
    Hennes kanal innehåller ju när hon filmar när hon vaknar, kokar kaffe, äter frukost, böcker hunden, matar vinden, promenerar med hunden, badar eller duschar 2 gånger per dag minst samt byter kläder 2-3 gånger per dag. Åker till rusta för att köpa något till hemmet eller bilen och redigerar det hon har filmat. Hämtar ut paket och spela TV in ett samarbete, lagar middag, ser på tv, tittar på sina blommor, sitter på balkongen. Åker och gör något jobb som är nöjesrelaterat för att få tittare, tex tar jägarexamen, tatuerar sig, åker på upptäcksfärd, hälsar på sin mamma, hälsar på ett hundtrim och fikar och filmar och så hem och redigera.
    Och de anser att de har fullt upp och behöver helgerna fria ? jo du, de hade inte klarat av att behöva åka 30 min till jobbet. Dvs lägga sig i tid och sova, gå upp när klockan ringer, duscha, äta frukost, rasta och mata hunden, rusa till bussen, promenera fram till jobbet, vara där i 9 timmar, promenera till bussen igen, hem, rasta hunden, kanske tvätta, gå och handla mat, laga mat, fixa tvätten, och vips så är det dags att sova igen. De hade dött av ren chock att inte kunna göra vardagsbestyr under arbetstid.

      ”Matar vinden”…. Vilken underbar syn jag fick ab att verkligen göra nåt totalt onödigt men vackert!

      Ursäkta en dum fråga från en som aldrig haft hand om en hund, men jag trodde att hundar ska rastas typ var tredje timme eller så? Eller är det bara valpar?

        Jo men de kanske lämnar iväg den på hunddagis eller så

        Jag brukar nog ha 4-5 h emellan promenader och sen 9-10 h på natten då vi sover

      Böcker hunden och matar vinden? Bra fest igår?

      Hoppas din hund inte är själv hemma 9 timmar och rastas av någon annan än dig.

        Förutsätter att folk har det ordnat med hunddagis eller någon som kommer hem mitt på dagen och rastar ju den. Själv har jag haft hjälp av en pensionär som ändå promenerar som motion och som jag hyr istället för hunddagis. Ja mara vinden blev ju lite fel. Skulle vara matar hunden och väcker hunden.

      Det hade jag också typ dött av och har ett vanligt kontorsjobb. Tack pandemin för att det visat sig att man kan leva ett gött liv med familj och hund och ändå jobba heltid. Alla arbetsgivare som ännu inte fattat detta kommer hamna långt ner på arbetstagares listor.

    Förstår inte problemet? Det är ju vlogg och sociala medier som är hennes jobb? Hennes content består av hennes egen vardag och familjeliv, alltså: alltså ”jobbar” hon när hon gör det hon ska göra? Men hon släpper väl även hårprodukter nu, så hon verkar ju ha annat igång också.

    Så det är ju inte så konstigt att dom hinner med så himla mycket, sen att det sticker folk i ögonen att dom ”hinner” med saker..? Ja alltså det är ju ett val dom har gjort, priset är ju dock ganska högt då de visar en hel del och barnen exponeras. Men jag förstår inte syftet med inlägget ärligt talat. Att dom hinner med för mycket…? ?

    Ja, det är rätt verklighetsfrånvänt. Som att vi andra inte hinner med det för att vi sitter och kollar på TV hela dagarna…

      Var som en uppenbarelse detta! Såklaaaaart, mindre tv! Där har vi lösningen till varför jag inte hinner saker efter jobbet

        Och om du inte köper en latte varje dag har du snart råd med kontantinsats! Sluta med avocadotoast och du är miljonär inom att halvår!

          Varje miljon börjar med en krona.

    Ibland hinner jag knappt ställa mig och laga matlådor om kvällarna. Får prioritera typ träning eller laga matlådor och diska m.m så behöver alltså planera. Men visst, jag har inte tid för att jag sitter och kollar på tv… Har bara jobbat hela dagen

    Tror mailskrivaren blev kränkt eftersom hon gärna sitter i soffan och kollar på tv. Swedish snowflakes

      XD

    Många föräldrar skulle aldrig ens tänka tanken att klämma in ett träningspass medan barnen är på förskolan medan Alexandra Bring ofta går till gymmet, postar en selfie i omklädningsrummet och helt plötsligt är det jobb! Ja, det sticker i ögonen

      jag kan gymma på lunchen på jobbet om då jag har barn på dagis så är väl inte det olagligt. Så vad är skillnaden? Man måste väl få prioritera sin hälsa och välmående

        Sålänge du inte använder subventionerad barnomsorg för att prioritera din hälsa och ditt välmående är det såklart helt okej. Men på förskola och fritids ska barn vara för att vårdnadshavarna ska kunna förvärvsarbeta eller plugga.

          Alexandra Brings familj betalar antagligen mer skatt än de flesta av oss genom sitt jobb, och barnen går också på dagis för att socialiseras med andra barn

        Fast då är du ju ändå på jobbet.
        Ta tex när du har semester och bara är hemma och tar det lugn, då lämnar du barnen på fritids/dagis, och sen går du och gymmar, tar en fika med en kompis, osv. Tycker du det är okej?

    Egentligen tycker jag att influensers som visar upp sina liv och tycker en massa är helt ointressanta. Men uppenbarligen finns det tillräckligt många som är intresserade och följer dem, vilket gör att influensers har gjort sin hobby till sitt jobb.
    Jag förstår helt hur brevskrivaren resonerar men skulle bli mer irriterad på mig själv som slösar bort min tid på en influenser.

      Håller helt med dig. Är helt obegripligt för mig hur människor kan lägga tid på dessa influencer. Hur jag än vänder och vrider på det så förstår jag inte varför jag skulle sitta och titta på en människans random liv?

        Haha vad gör du här då egentligen? ? Gör vi inte samma sak här?

    Vill också påminna om att de flesta influncers inte redigerar varken videor eller bilder själva. Det brukar var det första man outsourcar, eftersom det tar så himla mycket tid.

    Förlåt men folk följer influencers liv eftersom de tycker det är kul att få inblick i någons ”glamourösa” liv fyllt av shopping, resor och fest. Men i nästa andetag ska de klaga över att de lever ett verklighetsfrånvänt liv. Ja jag tycker att Mimmis kommentar var lite klumpig men det verkar som att folk härinne bara tycker det är ok att influencers lever sitt liv så länge de hela tiden förklarar att de förstår att de är priviligierade.

      Håller med! Och det är ju verkligen fritt fram för var och en att starta youtube-kanal och börja tjäna pengar på det. Men då är nästa kommentar att det är svårt att kunna leva på det. Det är ju just det som är poängen! Klaga inte på att någon har ett yrke som är så himla lätt då nästa klagomål blir att det minsann inte är lätt för dig att göra samma.

        De allra flesta tjänar inga pengar på sina kanaler, oavsett hur mycket de jobbar med det.
        För mig, personligen, är det mest provocerande att det finns så många människor som supportar skiten.

      Haha ja, det är så tramsigt. Jag hade aldrig i livet velat vara influenser men visst drömmer man om att hinna göra saker när barnen är
      på förskolan. Men se, det löser sig ändå, tar bara lite längre tid.

      Jag förväntar mig inte av en influenser att hen ska fatta att hen är priviligierad. Däremot är det mer än störigt att gnälla över hur mycket man jobbar och man gör för sina följare när dagsschemat består av, äta frukost hos Chez Jaques på hörnet. Hundarna är med och kan bajsa i blomlådorna så är deras morgonpromenad avklarad. Gå till kontoret för att bli stylad och sminkad. Spela in content för den nya hårproduktserien genom att slänga med håret. Undra om influensers kan drabbas av shaken baby syndrome med tanke på hur ofta och grundligt det skakar på huvudet för att få till just det där hårsvallet. Dags för lunch, en kort promenad ner till Stureplan där dagens första och andra glas vitt inmundigas. Mat beställs in i stora lass, mest för att det blir bra content. Att det mesta går tillbaka som svinn bekymrar föga. Åter tillbaka till kontoret, nu för ett viktigt möte. Ska färgen på flaska för den nya hårvårdsserien vara ljus- eller mörkbeige? Så många svåra frågor. Dags att plocka fram kvällens outfit. Så många svåra val. Träffa kollegorna för lite bubbel innan middagen. Det blir mycket gumman och finingar. Allt dokumenteras och redovisas på IG. Vad gör man inte för följarna. Tänk när det är manikyrdag som ska klämmas in i ett redans fullspäckat schema för att inte tala om alla ”affärs”resor som måste göras för att kunna erbjuda lyxig content till följarna. Tänk vad våra influensers offrar för oss följare. Klart de behöver åka på 4 månaders rehab på Costa Rica för att vila ut från utbrändheten som är den vanligaste arbetsskadan hos våra influenser. Vilka hjältar…

    Nej jag tycker arbetssättet med 8-17 är förlegat, för de allra flesta kontorsjobb. Jag kan jobba var jag vill, när jag vill. Bara jag sköter mitt jobb mot min arbetsgivare (och typ är tillgänglig för möten och så).

    Jag kan absolut åka till Ica mitt på en fredag, eller ta ett gympass kl 10 en förmiddag medan barnen är på förskolan. Sedan jobbar jag ofta på kvällen när de lagt sig. Våra barn hämtas alltid mellan 15-16. Så vad är problemet egentligen?

      ”Problemet” som diskuteras i det här inlägget är att en influencer inte behöver lägga 8-9 timmar per dag på att göra ett ”vanligt jobb”, utan de kan lägga alla de timmarna på att tex möblera lägenheten så länge de får med en del av det på film. Oavsett om du kan gå till Ica mitt på dagen så har du ett heltidsjobb att sköta varje dag som inte är att fixa i ditt hem, träna, leka med barnen och gå på spa. Så att du hämtar barnen 3 men sedan jobbar igen det på kvällen är liksom inte relevant för just den här diskussionen.

        Fast som privatperson behöver man heller inte hitta på några av de extra projekten eftersom man inte behöver skapa content. Vad är folks problem egentligen? De har ett jobb som inte är som ert och de måste erkänna detta hela tiden?

          De har gjort sin hobby till sitt jobb. De flesta måste sköta sin hobby efter arbetstid och inte under arbetstid vilket influensers gör. Stor skillnad. Kan därför förstå att svaret som brevskrivaren fick är provocerande.

            Då vad det handlar om är missunnsamhet att man själv inte kan leva på sin hobby. Satsa mer på egen karriär i stället för att stirra er blinda på vad andra har.

      Ursäkta? Barnen får enbart vara på förskolan när föräldern arbetar/studerar. Du har ju uppenbarligen inte behov om du kan åka till ICA medan barnen är på förskolan? Förskolan är inga barnvakter!! Hoppas verkligen din kommun får nys om detta.

        Fast om man arbetar hemifrån och har 1 1/2 timme mellan 2 möten och vet att det man behöver göra är att svara på mail och ordna en ppt i för ett möte imorgon och vet att just det kan man göra ikväll när barnen gått och lagt sig. Då är det inte olagligt att lägga om sin tid och åka och handla mat den 1 1/2 timman man har tillgängligt så man kanske kan umgås med barnen mer innan dom ska sova.

        Eller så kanske man åker och handlar mat mitt på dagen MEDAN man tar sina möten. Tycker du man ska hämta barnen från förskolan då?

          Fast det är ju en arbetsrättslig fråga om du sitter utan jobb under kontorstid? Förstår verkligen varför chefer vill ha folk på plats ni igen…. Under kontorstid ska man arbeta. Så i ditt fall blir det svårt att diskutera.

            Jag sitter ju inte utan arbete. Jag väljer att istället att göra vissa icke-akuta arbetsuppgifter när barnen lagt sig för att åka och handla innan ett möte (som är om 1 och 1/2 timme, och har sefan resten av dagen inbokat med möten. Ska man då åka och hämta barnen från förskolan för att man väljer att göra vissa saker på kvällen när barnen sover?

              Spelar ingen roll om du arbetar igen när barnen sover. Förskola är till för när vårdnadshavare har arbete/skola. Förskolan är inte till för att föräldrar ska handla eller gymma, då får du helt enkelt jobba igen när du har luckor i schemat för att sen hämta tidigare. Har träffat så himla mycket barn som är på förskolan långa dagar medan föräldrarna är hemma och menar på att ”barnen behöver förskolan”. Barnen mår bättre av att vara hemma med sina föräldrar än på förskolan.
              /förskolelärarstudent

                Men är förskolan en pedagogisk verksamhet eller ett ställe som föräldrar har sina barn på när de arbetar? Är förskolan det senare – Ja då bör föräldrar hämta så barnen inte får långa dagar. Är ni en pedagogisk verksamhet – då bör barnen inte hämtas allt för tidigt för då missar de kanske en del av den viktiga pedagogiska verksamheten.

                Och vad är det som säger att jag inte hämtar barnen 15 som alla andra dagar men istället för att de ska följa med på handling så går vi till lekplatsen och umgås, leker och utforskar? Det blir ju win-win. Sedan arbetar jag när de lagt sig för kvällen. Barnen är inte i förskolan mer än de brukar.

                  Den undervisning som sker, är nästan alltid endast på förmiddagen. På eftermiddagen är det vila/uppe vila. Så barnen missar inget.

                  Den pedagogiska verksamheten som bedrivs på förskola är ju för att kompensera det barnen missar när de är ifrån sina föräldrar.

                  Dessutom är de flesta förskolor under all kritik och det enda barnen lär sig är att man ständigt behöver vänta och att den som skriker högst och slåss får mest uppmärksamhet.
                  Var tror du barn lär sig bäst, hemma med en eller två vuxna, eller tillsammans med två vuxna och 25 barn på liten yta?

                ” Har träffat så himla mycket barn som är på förskolan långa dagar medan föräldrarna är hemma och menar på att ”barnen behöver förskolan”.”

                Mmm man älskar anekdotisk bevisföring. Bevisa detta tack. Att det är ”så himla mycket barn som är långa dagar på förskolan medan föräldrarna är hemma och tycker barnen behöver förskolan.”
                För om det bara handlar om några du träffat så kan det väl knappast räknas som nåt trovärdigt underlag för ”hur det är”.

                  Nu tror jag inte det finns någon forskning kring detta och att röja identiteter kanske inte är det bästa. Det är väl känt i antagligen de flesta förskolor att föräldrar är lediga/har semester medan barnen är i förskolan. Detta är ett problem som alltid diskuteras bland pedagoger då man vill ha en god kontakt med vh men barn har även de rätt till semester/familjeliv. Varje sommar kommer diskussionen upp i de förskolor (samtliga avdelningar) jag har vart men vet att det förekommer väldigt ofta. Många föräldrar jobbar helg vilket innebär att man är ledig under veckan, ändå är barnen alltid heltid. Väldigt vanligt. Såklart det är anekdotisk bevisföring.

            Många av oss har förtroendearbetstid idag dvs väljer själva hur arbetstiden ska förläggas. Jag får absolut jobba på kvällen och gymma på dagen om jag vill bara jobbet blir gjort och jag deltar på möten etc. Jag kan lika gärna jobba en lördag som en torsdag. Har inga barn så ingen omsorgsgivare som bryr sig.

            Har haft jobb där man måste sitta på kontoret mellan 8-17 oavsett hur lite eller mycket man har att göra.
            Men mina senaste jobb har varit task driven, där man är medveten om att vissa perioder jobbar man mer än andra. Vid de lugnare perioderna jobbar man mindre vid de hetsiga jobbar man lite mer, det jämnar ut sig.

            Hade varit svårt för mig att gå tillbaka till en stolavärmare igen.

            Det går ju inte att hämta barnet och sen lämna igen och hämta och lämna flera ggr per dag bara för att man har hål i sin arbetsdag och barnet absolut inte får vara på föris en enda minut som föräldern inte aktivt jobbar…

        Du har aldrig hört talas om flex? Får man gå till tandläkaren mitt på dagen eller måste man ta med sig ungarna då med? Barnen har det ju uppenbarligen hur bra som helst om de blir hämtade runt 15 tiden. Att vi väljer att offra tv tittandet på kvällen för jobb som vi behöver ta igen pga att vi handlade kvällens middag mitt på dagen när vi fick en lucka, är det verkligen något att oja sig över? En del människor har inte möjlighet att lämna hemmet när barnen ligger och sover för det kanske inte finns någon annan vuxen närvarande. Stackars alla föräldrar som måste smussla med Ica kassen när de hämtar ungarna hos dig.. Momshaming på högsta nivå.

      Hm, håller med om att det är förlegat, men verkligheten är ju att många fortfarande måste vara på plats på kontoret. Efter pandemin återgick många till det ”normala” igen. Superbra för dig att du har bra arbetsgivare som tillåter hemarbete, men det är väl knappast normen? ?

    Jag märker jättestor skillnad på vad jag hinner med och orkar. Tidigare har jag alltid haft ett krävande ”vanligt” jobb och då gick verkligen all tid och energi till jobb och pendling. Nu driver jag eget hemifrån och har så himla mycket tid och energi. De flesta dagarna jobbar jag fler timmar är på mitt gamla jobb, men friheten att kunna styra över sina egna tider, sätta på en tvätt mitt på dagen eller handla när det inte är någon annan i affären gör jättestor skillnad!
    Och energin som jag har över efter en arbetsdag går inte att jämföra över huvud taget. Som natt och dag!

      Amen! Har ett jobb med jättemycket fritid och intervjuades nyligen av ett som ville låsa mig flera dagar i veckan på kontoret. Och jag har inget problem med att vara på kontoret i sig – utan allt runtomkring. Det hade tagit mig en timme enkel resa dit, en timme hem (det är ”normalt” i Stockholm, ofattbart..) vilket blir 6 timmar per vecka som försvinner från mitt privatliv. Det är inte själva kontorstiden som skadar mitt privatliv, utan att kedjas fast i det där ekorrhjulet med noll kontroll över min egen tid och ett ständigt livspussel med logistik, hund mm. För mig är friheten och lugnet med flexibel arbetsplats värt mer än pengar.

        Har ett jobb med jättemycket frihet* skulle det stå i början

          Jobb med jättemycket fritid hade också varit härligt ändå! ?

        Verkligen så hög igenkänning på detta. Har ens tjänst inte ett behov av att vara på plats kommer arbetsgivare som fortsatt kräver kontorstid att sållas ut. Jag har väldigt nära till jobb, men jävlar va mkt tid och energi man sparar på att jobba hemifrån! För vissa passar det bättre att ta sig till kontoret, det fattar jag också, vi är alla olika.

    Men hur kan man provoceras så lätt av vad hon tror.. ??

    Jag har också ett 7-16 arbete, rättare sagt 8-17.

    Det hon menar är nog prioritering, jag hinner renovera, jag har barn, jag har man, jag har åt helvete massa att göra utöver en jävla renovering men det är ju ingen annans jävla fel att jag inte har lika stor möjlighet att renovera som en arbetslös, eller influenser (skattebetalande).

    Hur kan våra svårigheter bli någon annans jävla ansvar att ta ansvar för ? det är samma som ”jag har knappt råd”, Kvinna 54 år, bor i villa med två barn, belånad.. sälj villan!

    Vi vill ha allt och sen äta de med och asså jag pallar inte människor ??

      Just arbetslösa är ju kända för att ha riktigt bra renoveringsekonomi och det enda som stoppar dem från båtrenovering är att de kollar så mycket på tv.

      Sälj villan och flytta… vart? På många platser i Sverige kryllar det inte av billiga hyresrätter med plats för de där två barnen förstår du.

        Nej men på många platser kan man bo betydligt billigare än vad många klamrar sig fast vid.

      Du fattade inte inlägget eller? Det var ju Mimis kommentar om att vi som jobbar med annat 7-16 ”glor på tv” hela kvällarna och att det är därför vi inte har tid till annat.

    Jag har också tänkt tanken. Att deras jobb bl.a. är att renovera deras hus/båt. Men de har ju jobbat upp en stadig följarskara och kan en tjäna pengar på samarbeten så är det väl bara grymt jobbat av dom. Finns väl ingen som säger att just du inte kan försöka med samma sak.

    Själv har jag så svårt att förstå nöjet att följa deras dagsbestyr. Fattar inte grejen att se någon koka kaffe, eller städa/renovera en båt, prova en klänning osv. Men grattis till dom som får följare och tjänar pengar på totalt ointressanta saker…?

      Ja hur intressant är det? Jag suckar alltid när det är någon jag följer som ska göra en vlogg från mataffären eller rusta. Hur intressant är det att se att de köper mjölk och äpplen.

    Så sant! Haha tycker det låter så märkligt när influencers ba ”ÄNTLIGEN lämnat kidzzzen på föris, nu blir det fixa naglarna, sen gympass med min PT, myyyzlynch inför Nettanz nya kollektionsläpp, lite massage och så ska jag FÖRSÖKA hinna med lite shopping ingör Marbella på söndag, it’s a rough weeek osv????”
    ?

      Några rätt har ju influenserna gjort, när de har stora följarskaror och välbetalda reklamjobb. Då är deras jobb att upprätthålla deras vardag så följarna fortsatt är intresserade och tittar.

    Men största frågan är väl, vad ser folk på tv? Finns ju ingenting att se på ?

    Jag funderar på om det om gör folk upprörda är frasen ”vi gör det i stället för att kolla på TV”. Jag tror de som bollar ett heltidsjobb, barn, träning, matlagning osv osv och ändå inte hinner göra det ovanstående person säger att hon hinner för att hon inte kollar på TV blir sårade då de gör sitt bästa.

    Jag har inga barn och bor själv så jag kan inte riktigt tala för de som har många fler bestyr (ni är fantastiska hur gör ni haha) men det är en tanke som slår mig. Ingen vill att någon annan som har det ”lättare” ser ner på en för att man är lat när det egentligen troligtvis är tvärt om.

      DESSUTOM! Haha men jag tror det är FETT hälsosamt att slå sig ner en stund på kvällen och kolla TV/telefonen/läsa för att slappna av.

    Blir mer irriterad på att de försöker få alla att tro att de betalar själva och gör allt själv. Sen kan jag tycka synd om dom. När
    Man har 8-17 jobb så finns det ju en tydligen gräns mellan jobb och fritid. Vilket är lite förlegat. Men en influenser måste tänka Content 24/7. Kan väl aldrig slappna av.

      Ja, stackars de hårt arbetande flunsorna. De lever verkligen ett tufft liv…RIKTIGT synd om dem!

    Det beror väl på om hon/de redigerar sina videos själv eller inte. Sånt tar ju en jäkla massa tid.

    Kan gott unna dem att de kan göra vad de vill på dagarna när priset är att de säljer ut hela sitt liv och sin familj. Se Margaux tex som säljer sitt barns integritet för pengar. Vill man betala det priset för att slippa jobba så varsågod. Synd om barnen bara som inte har något val.

      Hur kan man ”unna någon” något när priset är att de säljer ut sina barn?

      Ja, tyvärr många är villiga att fläka ut sina barn o sig själva för cash och lite fame. Sorgligt.

    OT – lyssnar på en del poddar. Så irriterande dessa reklamsnuttar som poddmakarna läser upp. Så dålig känsla och det låter så falskt. Och vad är grejen med all denna nikotinreklam!? Snabbspolning är en superfiffig uppfinning!

      Betala för poddarna så slipper du reklam. Eller vill du att de ska skapa poddar gratis för dig?

        Ja varför inte? Att sitta och prata om ingenting och sen ta betalt för det verkar ju rätt meningslöst.

          Varför lyssnar du på poddar där någon pratar om ingenting?

    Visst, jag förstår vad som menas. Det är lite samma vibb man fick av Kim Kardashians utläggning om att folk är så jäkla lata nu för tiden och inte vill jobba hårt. Kvinnan som är född med silversked i munnen…
    Men samtidigt har jag accepterat att livet är orättvist. Vissa måste slita som djur för att få ihop till existensminimum, andra håvar in en halv miljon för att de gjort två samarbeten som tagit 4 timmar på en vecka. Och ganska många av oss är där mittemellan i en vardagslunk där vi längtar till röda dagar och semester mest… Men det kommer alltid sticka lite i ögonen när väldigt priviligierade personer vräker ut sig att andra är lata.

      Men sticker det verkligen så mycket i ögonen? Jag vet inte, men jag blir verkligen noll procent provocerad av att en kardashian eller annan influencer kallar ”vanliga” för lata.

        Håller med. Att bli kallad lat av wt är snarare lite kul. Sån total avsaknad av självinsikt.

        Det blev mycket rabalder kring det uttalandet i media så jo, folk verkar reagera. Jag är inte heller så mycket mer berörd än att jag himlar med ögonen åt sådant. Men allmänt provocerar det nog många.

          Då kanske man ska rannsaka sig själv och fråga sig varför det är så fruktansvärt jobbigt att någon (för en själv) främmande person har åsikter om ens sätt att leva. Speciellt när det inte ens var sagt personligt mot just en själv.

    Jag förstår inte riktigt problemet. Varför är det så provocerande att någon har mer tid än en själv? Och om det nu är så provocerande, prova att avfölja i stället för att kräva att de ska anpassa sig efter just dig.

    Det som provocerar mig mest i detta är mailskrivaren faktiskt. Ta av offerkoftan och gör förändringar i ditt eget liv om du är missnöjd.

      Fast det är ju inte DET som är provocerande, utan bristen på självinsikt och perspektiv.

        Tycker inte att det är så provocerande heller faktiskt

    Håller med till 100%

    Jag tycker Mimi Höglin är ett dåligt exempel på världsfrånvänd influencer. Hon har inte jobbat bara som influencer särskilt länge om man jämför med andra influencers. Hon har ju haft sin egen frisersalong och jobbat som frisör på ”vanliga arbetstider” och samtidigt bollat barn och renoveringar på kvällar och helger.

      Hon är fortfarande frisör. Driver sin egna salong. Har precis startat ett hårvårdsmärke. Verkar jobba med att lansera ett inredningsföretag. Vloggar å gör massa samarbeten.

      Har kollat från å till från att hon startade och skulle inte säga att hon softar runt på dagarna. Snarare verkar hon å hennes kille ha mkt energi. Han har dessutom haft ett rätt soft jobb, kommit hem tidigt osv och dom har bra kontakt med sina familjer å får mkt barnvaktstid. Dessutom har de barnen på förskola från ganska tidig ålder. Tror snarare att det är sånt som gör ”att hon orkar”

      Jag hade som personen i inlägget inte heller orkat men så är jag inte som mimi heller. Har inte så mkt energi, har en kille som jobbar extremt mkt, har haft depressioner och utbrändhet. Har ingen barnvakt och ingen kontakt med min familj.

      Tror alla måste inse att man är och har det olika. Gäller den som skrev såväl som Mimmi. Det handlar nog inte om att sitta i soffan eller ej.

        Bra kontakt med brorsan också? Inte va? Vad hände mellan Mimi och Miranda?

          Fast det har både Mimi och Miranda förklarat gång på gång nu. Och Mimi med familj var ju precis i Sthlm på fest som Miranda och Fredrik ordnat.

    Om vi vanlisar inte skulle lägga så mycket tid på att titta på dessa videos med influencers renoveringar så kanske vi skulle ha mer tid för våra egna renoveringar (eller vad vi nu vill hinna med)

      Framför allt skulle vi inte finansiera dessa flunsors liv. För det är ju följarna som gör det möjligt.

    Jag funderar över vad de bloggare med många barn som nu har växt upp gör hela dagarna. Barnen bor bara till hälften hemma, de yngsta är i lågstadiet- mellanstadiet. Mammorna skriver enstaka inlägg på insta (eg en bild någon gång i veckan) och knappt ngt blogginlägg och definitivt inga vloggar. Då kan det väl inte vara mer än ett jobb på 20%.

      Tycker synd om alla dessa mammor som tappat sin identitet helt sen barnen ”vuxit upp” och klimakteriet knackar på dörren. Vem är man när man skapat hela sin identitet på att bara vara mamma?

    Tror det är en tidsfråga innan regleringar för förskola skärps. Har själv arbetat inom förskola, där det var tydliga regler om att barn enbart ska vara på förskolan om behov finns i form av arbete eller studier (eller viss procent vid arbetssökande). Dels för att förskolan är en pedagogisk verksamhet, och inga barnvakter. Men personligen tänker jag att det även är för föräldrarnas skull, som bör umgås med sina barn mer i denna tid där de arbetar 8h/dygn. Är något fruktansvärt provocerande med influencers ”arbete”. Stackars förskolepersonal som tar emot deras barn på morgonen – och alla vet att nu ska influencern fixa naglarna, träna eller renovera…. Så bisarrt.

      Som tur är älskar vi vårt jobb och vill ha barnen på plats ? Däremot alla som utnyttjar, vi har aldrog möjlighet att kompa ut, ta extra ledigt osv. Vi har vår 30 minuters rast. Vi kan inte göra saker för våra egna barn på samma vis.

      Men! Utan barnen på plats hade vi inte haft nåt jobb ?

        Har inte sagt något om det? Säger bara att det finns en problematik kring föräldrar som lämnar på förskolan och tror att det är fritt fram att gymma och gå till affären. Man säger åt ena gruppen att de inte får göra sånt medan barnen är på förskolan. Men influencers har det som ”jobb” och därför är det OK för dom.

          Ja varför skulle en del få göra sitt jobb när barnen är på förskola medan andra inte skulle få det?

            Men sluta fultolka mig. Du förstår mycket väl min poäng.

              Nej. Vi har alla olika jobb. Det jag gör på mitt jobb kan ses som en fritidsaktivitet som får klämmas in efter arbetsdagen för någon annan. Vilka arbetsuppgifter ska rättfärdiga plats på förskola?

                Jag jobbar på sjukhus och lägger absolut ingen värdering i varför folk är där, om det är självorsakade eller ej till exempel, jag gör det jag behöver göra, prioriterar mina uppgifter och trivs med jobbet. Däremot är det klart att man vill uppmana folk att tex inte ringa en ambulans om det inte är akut eftersom det faktiskt tar resurser från dem som verkligen har ett akut behov. Det är väl lite samma som med förskolan kan jag tänka mig, klart personalen vill arbeta där med barnen och närmade väl är lämnade så får de samma omsorg som alla andra. Men det är väl brist även där, så att vissa föräldrar som måste jobba på plats behöver åka omvägar för att de inte fått plats till sina barn på närmsta förskola = längre dagar för dessa barn. Hämtas barnen lite tidigare, innan nagelfixet, så har man mer resurser till de barn som behöver vara där långa dagar. Men det blir ju väldigt svårt att avgöra vad som är jobb resp. fritid idag och det är inte så enkelt. Visas naglarna upp på sociala medier och det ger inkomst så är det ju ett jobb. Det får man nog bara acceptera, på samma sätt som det alltid kommer sitta någon med nageltrång på akuten.

      Du motsäger dig dock själv lite, är det endast för att föräldrar inte kan se efter barnen själva pga jobb är ni ju ’barnvakter’, alltså ni ser efter barnen när föräldern jobbar. Är det pedagogisk verksamhet så gynnas ju barnet av att vara på förskolan och lära sig saker och det skulle bli jobbigt att ta barnet ur rutinen med olika scheman varje dag/vecka pga varje timme hemma räknas.

      Men den här argumentationen! OM det är en pedagogisk verksamhet så bör väl barnen vara där oavsett vad föräldrarna gör? (Själv ser jag det mer som förvaring och håller barnen därifrån i den mån det funkar.)

    Mimi såg sin chans att utnyttja Helen Torsgården för views på YT. Verkar som det har fungerat. Trist.

      Skamlös

    Jag provoceras inte av deras livsstil, däremot blir jag nyfiken på hur stora summor det rör sig om i denna branch. Syftar inte just på Mimi nu utan min nyfikenhet rör sig mer runt exempelvis Polyfamiljen. De är tre vuxna och nio barn varav i alla fall åtta av barnen fortfarande bor hemma tror jag. Nu har samtliga vuxna slutat på sina ”vanliga” jobb för att helt försörja sig på sina sociala medier. Det som får mig att reagera är att de har inte ens speciellt mycket följare, strax under 10 000 på insta och strax över 9000 på Youtube. De gör sällan samarbeten och om de gör något så är det med små och ganska okända företag. Hur kan det lilla försörja en så stor familj, är det sådana sjuka summor pengar inom detta? De visar ofta vitt och brett att det går på många tusen när de handlar mat och de snålar inte med inköp av kläder och liknande till barnen. De reser också väldigt mycket med husvagnen som de numera flyttat permanent till och planerar väl en framtid som tämligen rörliga.

      Tror två av barnen flyttat? Men är osäker. Nu kommer de få in pengar för att de hyr ut huset. Men annars absolut att jag kan fundera på vad de tjänar på samarbeten. Tycker de har ganska mycket reklam.
      Sen kan jag inte hålla med om att de verkar köpa så mycket kläder åt barnen, så ofta visar de inte upp nya kläder. De har haft samarbeten med Lindex och Nordbjörn eller vad utekläderna heter.

      Tycker det är kul att folk vågar göra annorlunda.

        Ok kanske är två som flyttat, är osäker där. Tycker du de har mycket reklam? Jag följer ganska många och Polyfamiljen är nog upplever jag har väldigt lite i jämförelse med annat. Och alltid när Linda pratar om ytterkläder till barnen så verkar det inte som de snålar på det, de hade lagt 13 000 på skalkläder sa hon i en vlogg nyligen.

        Och jag kritiserar inte, gillar familjen och deras kanal. Men det väcker nyfikenhet för om den tämligen lilla följarskala kan försörja så många personer så förstår man vad mycket pengar de med större konton drar in.

    Jag tycker också det sticker i ögonen när influencers är aningslösa. För de allra flesta är det bara att glömma och drömma att hinna och träna i lugn och ro flera dagar i veckan, boka långa resor hit eller dit osv. Jag uppskattar därför verkligen när influencers reflekterar över hur otroligt bra de har det, precis på samma sätt som jag förväntar mig att alla privilegierade personer (även jag själv) har det.

    Men rent krasst: de har hittat ett yrke som de uppenbarligen gör bra och tjänar bra på. Någonstans är det väl en avundsjuka från min sida på att mina 5 års universitetsstudier leder till att jag (i vart fall i dagsläget) måste jobba minst 8 timmar med 45 min lunchrast i ”ekorrhjulet” för att få det att gå runt. Har absolut ingen möjlighet att hinna ta långa luncher, träna, frisörbesök och jag har mina lagstadgade semesterdagar per år. Klart det hade varit skitskönt att ha samma lön som nu, eller ännu mer, men också ha sovmorgon, träffa kompisar, träna, göra roliga saker, ha ännu längre semestrar osv, men det är bara inte möjligt för mig.

    Äh, människor lever olika liv med olika möjligheter, hinder osv. Inget att sura över!

    Det här fick mig att börja fundera på hur det egentligen fungerar med rätt till förskoleplats. Jag har förstått det som så att om man exempelvis inte jobbar/studerar eller gör det på färre procent så minskar antalet timmar på fsk. Hur bedöms det egentligen hur många procent en influenser arbetar och därmed hur många timmar fsk de har rätt till för barnen?

      Bör väl rimligtvis bedömas som vilken egenföretagare som helst, eller!?

    Såg hennes videor under en period, men slutade då hennes (deras) köphets inte kändes ok.
    Oavsett om de har massor med tid så är det inte många som har råd att total renovera ett helt hus på några månader. Byggmaterial är snordyrt. Se Helene Torsgården, hon visar en mer realistisk bild av pengar och husrenoveringar.. De har hållit på i 5 år (minst) och är långt ifrån klara. Hon är en mycket bättre förebild.

    Blev också sur av den kommentaren haha. ÄLSKAR följa mimi m familj på youtube men när hon klämde ur sig många undrar hur vi hinner med bla bla blev jag lack haha! Kände ba ÖÖÖÖÖ ni går hemma två personer konstant med rätt att ha barnen på förskola, alltså 16 h jobb hemma varje dag.. jo det kommer man ganska långt på.. tom med min man regerade i soffan och undrade wtf sa hon precis..

    Förstår verkligen inte hur influensers (och andra) som väljer att gymma, handla och städa medans barn (särskilt under 3) är på förskolan.. hade hellre hämtat tidigare och varit med mitt barn och tagit gym på kväll/helg.. Blir så konstigt när det är ett ”heltidsarbete” så de får ju ha sina barn vilka tider de vill i princip men så sitter de och lunchar i någon timme, gymmar och sen handlar? Handlar ju inte om avundsjuka utan att det är så olikt exakt alla andra samhällsbärande yrken..

    Jag fattar att det tar tid att planera content, filma det osv. Men man kan ju ändå inte komma ifrån att de får renoveringen gjord och tjänar mycket pengar på det.
    Det jag skulle vilja veta är hur de (inte alla, men många influencers) tänker kring den ofantliga konsumtion de ägnar sig åt. Där är Mimi en av de som köper nytt och köper nytt. I princip varje vlogg visas de nya saker. Vilket ansvar tycker de att de har? Miljötänkande?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.