Student och kärleksförklaring

Liam Pitts – son till Laila Bagge och aktiv MMA’are – har tagit studenten. 
Detta uppmärksammar mamma Laila på Instagram och avslutar det hela med en lång kärleksförklaring.

Jag tycker det är lite roligt med studenten…
”För vi har tagit studenten, fy fan vad vi är bra…”
Mja, du kan ”ta studenten” och ha underkänt i alla ämnen.
Och ”grattis till studenten”, nu är du arbetslös.

Nä, jag skojar bara, men visst hade själva studentmomentet innehållit en smula mer spänning om det var lite mer som att ta körkort?
Klarar du inte de sista och avgörande proverna så blir det ingen student. Då får du smyga ut bakvägen istället?
Var det bättre förr? För så var det väl tidigare?

164 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hon är så snygg Laila !

    På komvux får man ju ingen student? jag läste upp alla mina failade ämnen när jag var mogen för det i efterhand istället, klart man kan ta studenten ändå?

      Det gjorde jag också. Hade kassa betyg från gymnasiet och ett underkänt i matte. Var så skoltrött. Men läste upp allt till högsta betyg på komvux ett par år efter.

    Det skulle vara ett slutprov på ämnena som de läst. Klarar de inte dom så ingen student. Tror de flesta som vet med sig att de ligger pyrt till skulle skärpa sig mer.

      Gymnasiet är ju inte obligatoriskt (än), och eleverna tar eget ansvar över studier så hade väl inte varit någon mening med det. Vissa elever kämpar även fast det inte går så bra. Så alla förtjänar att ta studenten.

        Fast om jag som civilingenjör varot underkänd i mina kurser så hade jag inte blivit civilingenjör. Samma sak med andra utbildningar till yrken som inte har legitimation också. Så ett krav på klara kurserna för att få ut ett typ av diplom etc hade definitivt varit görbart.

          Jag kanske är korkad men fattar inte era argument alls 🙂 om du är civilingenjör måste du någon gång ha tagit gymnasieexamen annars hade du inte varit behörig plugga vidare. Samma gäller ju alla gymnasister, de som vill plugga vidare kan ju inte göra det utan examen. Så varför vill ni ha ett extra slutprov 🙂 du som jämför med civilingenjörer måste väl veta att civilingenjörer inte har ”ett extra prov” när de pluggat klart? Eller menar ni att studenterna bara ska få festa om de fixat sina betyg och att festen är viktigare än examen? Jag fattar noll 🙂

          Men alltså är man underkänd i allt så kommer man ju ändå inte vidare? Du blir ju inte behörig för högre studier.

            Näe precis man använder ju redan sina betyg för att konkurrera. Och man kommer ingenstans på underkänt i allt. Det är väl mer att folk stör sig på att studenterna firar och festar även om de inte ”förtjänar det”.

              Men vill de alltså ha ett extra slutprov enbart för att få gå på fest? Det är ju absurt 🙂 som att det vore mer väsentligt än examen och behörighet.

              Tycker det känns rätt oskönt att inte låta alla som går ut gymnasiet festa loss. Det är inte betygen man firar direkt. Men jag tycker att det borde finnas slutprov som sätter betygen så att vi slipper glädjebetyg som vissa gymnasieskolor sätter i system att dela ut. Det finns för många på universiteten som går utbildningar de inte klarar av för att de fick glädjebetyg.

                Tror inte på ditt sista argument, de som inte klarar högskolestudier gallras ju ut då de inte klarar tentorna.

                  Precis så och då är det lite sent. De borde aldrig kommit in.

                  Fel!

                  Jag har jobbat på universitetet, på en utbildning där antalet elever med glädje betyg har ökat varje år. Universitetet släpper igenom eleverna eftersom det är så de får in pengar. Finns tyvärr de som inte alls är kapabla nog på sina yrken men ändå går ut universitetet också. Att kunna klara sig på sin svenska ät också oviktigt tydligen

                Låter orättvist dock. Tänker på den som varit en stjärna i tre år och missar slutprovet för att hen varit nervös eller haft maginfluensa. Med ”slutprov” kan man väl isf jämföra högskoleprovet, de som ”egentligen” kan men inte är duktiga på att topprestera i vardagen har ju möjlighet få toppresultat på HP bara de klarar godkänt.

                  Har du varit en stjärna i tre år blir du inte nervös på slutprovet. Så det är inget problem. Apropå högskoleprovet ligger medianen på 0,9 vilket ytterligare bevisar att många får betyg som inte motsvarar den verkliga kunskapsnivån.

                    Vad är medianbetyget för de som skriver högskoleprovet?

                      Läs kommentaren ovan.

                      Nej jag undrar om betyg (!) eftersom anonym menar att högskoleprovets resultat inte speglar detta. Då bör hen väl veta vad medianbetygen också är.

                    Tror inte på det argumentet heller. Jag var en medioker student men toppresterade på högskoleprovet & har ett par ”finare” akademiska meriter. Människor har olika inlärningsstilar och motiveras olika. Det är bra att det finns parallella system som kan fånga upp olika ”sorter.”

                      Som akademiker borde du ha lärt dig att din erfarenhet gäller dig. Att dra slutsatser för resten av populationen är knappast relevant.

                    Ska det inte vara så, att det ligger kring 1,0 ? Det ska väl vara baserat på en normalfördelning?

                      Exakt. Också, det är helt ologiskt ta median 1,0 på HP som ”bevis” för att för höga betyg sätts i gymnasiet då proven öht inte mäter samma sak 🙂

                      Och säger ju inget om vad för betyg de som skriver högskoleprovet med olika resultat har heller.

                      19:10 medianen för HP ligger under 1,0. Finns en hel del undersökningar där avgångsbetygen jämförts med samma skolors resultat från nationella provet. Flera skolor visar på större avvikelser när det gäller främst det högsta betyget mellan slutbetygen och nationella proven.

                      Jag förstår inte ditt argument, det är ologiskt? Du jämför gymnasiebetyg med nationella prov (det kan jag köpa) men det finns ju ingen koppling mellan endera och HP då det öht inte är samma kunskap som mäts.

                Finns det verkligen folk som firar student fast man inte klarat gymnasieexamen? Jag har en kompis som pga att hans pappa gick bort inte klarade alla kurser i tid till studenten men då firade han naturligtvis inte att han var klar eftersom han ju inte var det. Trodde alla tänkte så

                  Jag gick ut gymnasiet utan att ha klarat alla kurser pga skoltrötthet, behövde läsa upp 2 stycken på komvux efteråt. Självklart firade jag med mina vänner. Fanns ingen tanke om att jag skulle titta på och inte få ha ett studentfirande pga att jag hade betyg som behövde pluggas upp i efterhand.

                Tror också på externa prov mer än på dagens system. Har väl dock inte supermycket med själva studentfesterna/ examen är göra egentligen. Jämför man med universitet finns ju många utbildningar där man får en examen som inte baserad på just slutprov.

          Dock är ju arbetslivet ganska proppfullt av folk som läst civilingenjör men aldrig plockat ut någon examen pga någon missad kurs eller att man aldrig gjorde klart examensarbetet. Ofta de som fått jobb innan de varit klara med examensarbetet. Och eftersom det brukar rulla på fint i arbetslivet ändå så gör väl folk inget åt det.

          Tänker att det finns vissa likheter med examen även i andra former, att vägen dit ofta spelar större roll än själva pappret. Om man t ex har godkänt i alla ämnen för att man har lätt för sig, men har slappat sig igenom gymnasiet, hur mycket har man att känna sig stolt över? Jag hade IAF inte varit stolt då, men jättestolt om man fått ordning på ett stökigt liv och lyckats tugga sig igenom gymnasiet med godkända betyg genom att kämpa och skapa rutiner. Rent generellt i vuxenlivet är det ju viktigare att man kan hantera motgångar, fokusera och lägga energi på att sköta en arbetsuppgift än specifika ämneskunskaper. Då brukar rester reda ut sig (tänker för 19 åringar nu, inte folk som typ går ut läkarlinjen).

            Det är proppfullt, men om du jobbar pp företag med kollektivavtal, inom HW-branschen eller statligt så ligger din ingångslön lägre.

      Så är det lite på IB där du måste få godkänt på finals för att kunna ta studenten.

      Hos oss i vår kommun får (eller fick åtminstone) inte elever springa ut på ”trappan” och därmed ta studenten om de inte hade minst ett F (eftersom F är ett betyg om än ett underkänt sådant). Så nej, alla får ju faktiskt inte ”ta studenten”

    Finns nog få grejer som låter så bittert som ”grattis nu är du arbetslös”

      Min son tog studenten i onsdags, han har två sommarjobb och rycker in i lumpen i augusti. Han fick höra just det av en riktig sköning igår??

        Förstår inte varför man har behovet av att gratulerar och samtidigt trycka ner? Och ja det finns väldigt många som redan ordnat jobb och är absolut inte arbetslösa!

          Ja vad har man för problem om man inte bara kan gratulera som en normal människa?

            Men snälla människor, det sägs ju med skämtsam underton. ?

        Min son tog studenten 3/6 började sin fastanställning 7/6

      Som sagt, långt ifrån alla är arbetslösa dagen efter de tagit studenten. Själv började jag jobba heltid tre veckor innan studenten (och skolkade följaktligen) men fick en dag ledigt för att vara med på utspringet.

        Ja men precis!
        Så det låter bara så extremt bittert och säga ”grattis nu är ni arbetslösa” ?

    Jag tror man blir lite cynisk när man blir äldre. När jag tog studenten var det nog det största som hänt just då. Jag hade jobb sen innan och skulle jobba hela sommaren och sen börja plugga vidare. Men när jag tog examen från universitetet så hade vi inte ens en ceremoni. Det var liksom, tack och hej! Du får examensbeviset på posten. Nu när folk tar studenten tänker jag bara på att de ska njuta innan livet består av räkningar och heltidsjobb, för gymnasiet är en vals och kommer i efterhand inte kännas som att det var så svårt i jämförelse.

      Ja, men ser finns en härlig frihet i att se alla gå sina egna vägar i livet efter studenten!

      Och jag tycker det är tråkigt att man inte firar examen från universitet/ högskola mer. Då har man ju ofta verkligen ansträngt sig! Fest borde det vara.

      Håller med! Tycker man kan ta tillfälle i akt att fira mer istället. Att fira studenten var otroligt roligt och kanske för att det var (för mig och de flesta jag känner iallfall) sista firandet som var såpass…sorgelöst på något sätt. Man bodde fortfarande hemma, inget riktigt seriöst ansvar att ta än egentligen, man kände att världen låg framför ens fötter osv. Ser ingen anledning att ta bort det, låt studenterna fira!

      Men fira också kandiatexamen och om de blir någon mer examen efter det. Jag studerade och tog min kandiatexamen i USA så där fick man ju fira faktiskt då det är en stor cermoni med pompa och ståt. Inte mycket jag tycker vi borde importera från USA, men kanske det där bara då – att fira slutförande av studier efter gymnasiet lite mer.

        Vi hade stor ceremoni när jag tog ingenjörsexamen vid ltu. Familj som var med på diplomsutgivningen och sen bankett på fint hotell på kvällen.

          Vad roligt! Så det borde vara för alla som tar en examen. Vet flera vänner som fått gått och hämta ut sitt examensbevis bara eller fått det hemskickat och det är ju mycket tråkigare. Tror det är något vanligare att universitet har någon slags cermoni vid examen som är omfattar stuider längre än tre år. T.ex. doktorsexamen har ju oftast cermoni på de flesta universitet i Sverige (tror jag?).

            Det stämmer men då är det akademisk högtid där doktorer, professorer osv promoveras.

              Men jag håller med dig, borde firas mer ?

      Ja, detta! Jag firade inte min student särskilt mycket och tyvärr inte min högskoleexamen heller. 🙁 I efterhand hade jag verkligen velat fira mer eftersom jag lagt ner mycket energi och tid på att studera. Dessutom typ enda i min släkt som faktiskt utbildat mig på högskola. Var väldigt stolt över min examen men kändes som om alla andra var ganska likgiltiga.

    Är ju dock så. Välkommen till vuxenlivet nu är du arbetslös några år. Ge inte upp.

      Jag var inte arbetslös när jag tog studenten 2007. Tog även examen förra fredagen och började på ett nytt jobb direkt. Varför antar man att alla som tar studenten per automatik är arbetslösa?

      Fast va? Hur får du ihop det med att studenten leder till arbetslöshet? Min son fick fast anställning innan han tog studenten vilket också flera av hans kompisar fick.

        Din SON ja

          Eh? Menar du att alla kvinnliga studenter är arbetslösa efter gymnasiet? Det fattar du väl själv att det inte är sant.

        Eller hur? Jag hade också jobb direkt efter studenten, har aldrig varit arbetslös sen dess heller. Jäkligt märklig sak att säga.

          Jag har haft jobb sedan åk 7. Aldrig varit arbetslös. Född 1975. Det fanns extrajobb och sommarjobb att söka. Jobb efter studenten också.

          Valde dock att plugga på högskola i 3 år ochvextrajobba istället.

          Lycka till alla fina studenter!!

        Ja, går man yrkesförberedande kan man ju ofta få jobb. Och går man studieförberedande brukar man väl ta något tillfälligt jobb ett år typ, sen bli student. Tror många tycker att de åren i livet är roliga och fria, härligt att vara så nybliven vuxen och få forma sin egen framtid.

      Ööhh, snacka för dig själv much? De flesta unga går direkt vidare till jobb, studier eller lumpen. Jag tog studenten när jag var 17 och började ett nytt jobb två dagar senare.

        ??

        Jag tog studenten när jag var 11 och då hade jag redan jobbat i 10 år!

          Jäkligt bra gjort att börja jobba som ettåring! Inte alla som klarar det!

          Haha men snälla bittra ni, jag började skolan ett år tidigare för på 90-talet tyckte man sånna påhitt var vettiga. Gå ut i solen och njut av fågelkvitter och syrén innan den blommat över och ni själva helt säckat ihop under era mindervärdeskomplex och eskalerande bitterhet.

            Fancy 🙂

          Va sent! Jag var redan doktor i flera ämnen när jag föddes och 2 minuter senare fick jag flera Nobelpriser. Sen grattade jag mina föräldrar för sitt ubersmarta barn, hoppade in i min Tesla och åkte till flyplatsen, flög till England och fortsatte min akademiska karriär på Oxford.

      Fånigt att skriva att man är arbetslös. Det finns massor av jobb. På riktigt.

    Alltså, snälla, kan man få slippa filmsnuttarna som dyker upp hela tiden – jäävligt irriterande!

      Ja, jag förstår inte heller varför de måste ligga i inlägget.

      Installera Brave som webbläsare så slipper du all reklam. Även filmerna.

    Kan man slippa dom här reklamfilmerna på något sätt? Dom kommer ju upp hela tiden och det är oerhört störande.

      Håller med. Men är det nån mer som får upp väldigt konstig reklam alltså när man googlat på något, blir galen på det, har självklart aldrig sökt på såna skumma saker.

      Adblocker

    Gud vad snygg han är. ?

    Min kompis gick ut med IG i alla ämnen. Hon var super glad när vi tog studenten, jag fattade aldrig varför x)

      För att skolan inte passade henne kanske. Eller för att hon gjorde så gott hon kunde och ändå ”misslyckades”.
      Ingen tycker ju att det är kul att göra grejer man inte vill eller är dålig på.

      Vad gjorde hon efter studenten då? Kanske något hon kände sig bättre på?

        Hon blev städerska. Svar till anonym hon ansträngde sig noll.

          Hoppas att hon trivs med att jobba som städerska.

          Så hon försörjer sig samt gör något som bidrar till samhället? Det låter bra det.

    Var galet skoltrött och hade underkänt i nästan alla ämnen. Fick ändå springa ut och festa med alla vänner.
    Är enormt tacksam för det.
    Hade blivit deprimerad av att få smyga ut bakvägen.
    Alla har det inte lika ”enkelt” och att utesluta är inte alltid lösningen.

    Sen pluggade jag upp alla ämnen på 1,5år med högsta betyg som resultat. Så i slutet blev allt bättre.

      Fast det där gillar inte jag. Det där märkliga att man skiter i när det gäller men sen så, sen passar det ?

        Det är ju inte så samhällskostnadseffektivt direkt.

        Förslag på saker som kan ske som gör att man ’skiter i det’ när det gäller.
        *ens förälder/syskon blir allvarligt sjuk/avlider
        *du skadar dig allvarligt/blir allvarligt sjuk och blir sjukskriven under lång tid
        *du har en pissig hemsituation som gör att livet går ut på att överleva snarare än leva, men du har inte möjlighet att flytta hemifrån pga ingen anställer en 16-åring utan gymnasiebehörighet
        *du är mobbad i skolan och pallar inte gå dit
        *du väljer att pilla naveln i tre år för det är så jävla roligt att få F.

          Tack❤️

    Min dotter tar studenten nästa vecka och hon har 4 extra jobb som hon kan välja emellan. Så långt ifrån alla ungdomar som går ut i arbetslöshet.
    Folk som säger grattis till arbetslösheten är oftast utan undantag, bittra pessimistiska typer. Inga att lägg energi på med andra ord.

    Här i Finland får du inte studenten om du inte klarat skrivningarna (typ slutprov) ?‍♀️

      Förstår inte varför vi inte bara kopierar Finlands system när det fungerar så mycket bättre!

        Kan du ge exempel på saker som fungerar bättre i Finland just pga det systemet?

          Finlands skolsystem är erkänt bra av någon anledning men det måste ju handla om vad de lär sig och hur i tolv (?) år och knappast nån liten petitessfråga som huruvida de har slutprov eller allmän behörighet efter gymnasiestudier.

            Jag tror inte alls det är en petitess. Det handlar ju om att man har en examination som genomförs av extrema examinatorer och inte ens egna lärare Dvs det blir inga incitament för glädjebetyg, inget tjat från föräldrar och ingen betygsinflation. Fokus blir på att skolan/ lärarna ska förmedla mycket kunskap så att man är beredd inför examinationen, inte att de ska bedöma resultat.

              Exakt! Det är så roligt när svenska föräldrar är sååååå stolta över sina barns goda gymnasiebetyg och tror att barnen är barngenier när det i själva verket handlar om betygsinflation. När dessa ”underbarn” går till universitet kan de plötsligt ingenting – och föräldrar ringer till examinatorer och försöker tjata att dessa ”korrigerar” F till A som deras små gullegrisar tjänar.

          Osäker på vad du vill ha exempel på? Hela skolsystemet fungerar bättre i Finland. Om du vill ha belägg för det så får jag nog hänvisa till att googla.

          Om du menar systemet för själva examinationen så tror såklart inte att deras goda resultat i skolan enbart beror på hur de mäter elevernas kunskap, men tror att det är en del av det.

      Vi har ingen studentexamen. Vi har gymnasieexamen. Och dom med för många F får ett studiebevis och kan plugga upp det på komvux sen. De kan fira tretton jobbiga år i skolan kanske och göra nåt annat ett tag istället för känna sig misslyckad.

        Så borde det vara i Sverige också. Gymnasieexamen och inte studenten.

          Det ÄR i Sverige!

      Jag e o från finland o tycker det är riktigt rätt. Kan tillägga att det dessutom finns vissa kriterier för vad du nåste klara. Modersmål och litteratur har fällt en och annan men det är obligatoriskt att klara o så finns det vissa kriterier för vad annat du måste ta dig igenom för att bli student. Skriver du inte matte finns det t.ex. kriterier för vad du mæste skriva istället. Och man måste skriva o bli godkänd i minst 4 ämnen. Man kan alltid skriva om följande höst om man misslyckas men då tar man inte heller studenten med sina klasskompisar. Förstår tanken att alla ska få ta del av det men det finns andra alternativ än gymnasiet också och med det här systemet känns det som om man kan vara stoltare över studentmössan när man inte får den per automatik…

    Känns lite väl bittert att säga ”grattis, nu är du arbetslös” till en person som tagit studenten.

      Kanske ”grattis för nu har du gått gymnasiet”?

    Det är väl fint att ungdomarna som kämpat på med skolan under corona äntligen får fira och festa lite.

      Kämpat just under corona??

    Varför är det så fel att vara arbetslös ett tag? Det enda som händer är väl att man personligen kan få problem med sin ekonomi men det har väl ingen annan med att göra.

      Märklig kommentar. Bor du själv så varsågod. Men snyltar du på någon annan så är det inte ok att dra benen efter sig.

        Haha vilken skön människosyn du har. Snyltar man på någon för att man råkar vara arbetslös? Har varit arbetslös flera gånger och min partner likaså. Självklart betalar han för mig och jag för honom när så är fallet. Men du är väl en sån där snål svenne som ska ha Swish efter varje restaurangbesök så det är väl helt otänkbart för dig.

          A-kassa, bostadsbidrag, försörjningsstöd, ej betala inkomstskatt = snylta

            Då ser du ner på hemlösa eller de som lever med psykiska ohälsa som lever på försörjningsstöd? Då har du verkligen vidrig människosyn. ?

            A-kassa är inte att snylta – det är en försäkring. För att få a-kassa måste man betala för sitt medlemsskap och uppfylla vissa kriterier.

              Men avgiften för a-kassa är bara en liten liten del av kostnaden. Resten betalar staten.

                Jag vet det, och jag anser att det är fullt rimligt att staten ser till att medborgarna har möjlighet att få ekonomiskt stöd vid arbetslöshet. Men jag blir så trött på folk som likställer a-kassa med socialbidrag/försörjningsstöd.

                Nej. Staten betalar inte ens 20%

            Ja, vi har förstått att du har en helt fruktansvärd människosyn. Du behöver inte förklara mer.

    I Finland har vi studentskrivningar, X antal prov som man måste klara innan man blir student, klarar du inte proven kan du inte bli student och får då testa om på nytt till julens studentskrivningar! Helt idiotiskt ifall alla i Sverige kan bli studenter fast man inte har klarat skolan ?

      Vad är det farliga i det? De slutar ändå skolan och kan fixa sina betyg senare.

        Är det inte bättre då att få bra betyg direkt, istället för att läsa upp sig senare.

          Många väljer ju det första alternativet också. Vad är det vi diskuterar egentligen…

          Klart det är bättre men det är inte möjligt för allihopa.
          Jag tex fick läsa matematik på komvux för det var inget lätt ämne för mig. Inga konstigheter med det, utan det kändes skönt att det fanns som ett alternativ och en till chans att få betyg.

      Det finns egentligen ingen examen alls, dvs ingen tar en studentexamen. Man får bara betyg, som är olika bra och därmed olika gångbara att använda i framtiden. Och firar gör alla som vill.

      Vi har ingen studentexamen. Vi har gymnasieexamen. Och dom med för många F får ett studiebevis och kan plugga upp det på komvux sen. De kan fira tretton jobbiga år i skolan kanske och göra nåt annat ett tag istället för känna sig misslyckad.

    Jag tänker att om man nu inte har fått godkänt i tillräckligt många ämnen för att ta studenten så kan man väl fortfarande springa ut och festa med sina klasskamrater. Det jag funderar på är dock om familj osv ska fira och anordna studentmottagning med allt vad det innebär? Borde man inte fira det mer om personen är ifråga så småningom läser in ämnena på komvux och blir högskole behörig?

      Tror du att det firas när sådant tas upp senare, som vuxen? Att de ska anordna en studentskiva för Anders, 23? ? Jag tog examen 2020 och tänkte att jag skulle fira det senare (hade ju faktiskt inte klarat allt än, väntade på svar från uppsats) men det gör man ju inte. Känslan försvinner ju.

        Men skulle det inte kännas lite konstigt att ta emot en massa (ofta dyra) presenter för en prestation man inte har gjort?

          Vad har man presterat för att få födelsedagspresent eller bröllopspresent?

            Ja då firar man ju inte en prestation som jag tycker att man gör vid en examen

              Men låt bli att ge presenter till någon student som inte fyller dina krav på prestation då. Enkelt löst.

                Det får man ju aldrig veta, om kusinbarnet tog examen eller inte.

                  Kräv att få se betyg innan du lämnar över presenten.

                    Eller ännu bättre innan du köper den så att du kan matcha presentens värde mot prestationen.

                      Tycker personen ska ha ett eget kunskapstest så den känner att studenten bemöter dess förväntningar.

                  Det är väl bara att säga att du vägrar fira kusinbarnens student innan du får se betygen eftersom du måste bedöma deras prestation innan du kan avgöra om du dyker upp eller ej?

              Och man kan välja att fira studenten för att gymnasiet är över, inte för att fira betygen i sig.

      Gick ut med icke godkänt i några ämnen, men höga betyg i övrigt. Självklart firade jag ordentligt med flak och middag med familjen, jag firade ju att gymnasiet var slut!
      Läste sedan in några kurser på komvux parallellt med att jag jobbade heltid och fick då betyg att söka högskolan. Men för mig handlade inte studenten om betygen i sig utan om att skolan nu var slut och jag skulle ge mig ut i vuxenlivet.

        Hur menar du? Skolan var ju uppenbarligen inte slut om du skulle fortsätta läsa gymnasiekursena? I min klass var det en självklarhet att de som inte var klara än inte firade studenten

          Du vet inte om alla klarade examen/slutbetyg

    Tycker nog att alla ska få ta studenten. Och grattis du är arbetslös känner oerhört bittert. Jag glädjas med studenterna, det är liksom en symbol för att vuxenlivet på något sätt börjar. Själv har jag inte varit arbetslös en dag sedan studenten för 16 år sedan. Sen har jag haft en massa märkliga jobb på vägen, men långt ifrån alla står arbetslösa efter studenten.

      Måste kännas himla skönt för dig! När jag tog studenten för alldeles för många år sedan så hade jag massa ströjobb. Jobbade i affär och på lager och ideellt. Började plugga inom en väldigt mansdominerad bransch och på den tiden stod kvinnor inte direkt högt i kurs av att jobba inom det. Var arbetslös under många år trots otaliga CV-utskick och intervjuer. Självförtroendet fick verkligen en stor käftsmäll men gav aldrig upp. Önskade bara att vägen hade varit lite lättare för mig.

        Det är många med dig. Det är så typiskt det här kommentarsfältet att utgå från sig själv. Liksom.. jag har åkt räkmacka, då måste det vara likadant för alla andra.

    Självklart ska väl alla få ta studenten – min son tog studenten med flera underkända betyg men också med många godkända….han har kämpat, antagligen betydligt mer än många med höga betyg…han är klar med skolan och har jobb som börjar om 2 veckor. Jag tycker verkligen han är värd att firas!

      Heja!

      Varför skulle han ha kämpat mer än någon med höga betyg? Om nu inte betyget visar hur hårt man kämpat (vilket du antyder) så är det lika dumt att komma med ett sådant påstående som att någon skulle säga att din son inte kämpat för han har dåliga betyg.

    Den gamla studentexamen, där du förhörs på studentdagen av censorer som du aldrig har träffat, och därefter får veta om du klarat dig eller inte, samtidigt som släkt och vänner väntar utanför – det var ju rena tortyren! Det är fortfarande lite samma sak när det gäller uppkörning – att du bedöms vid ett enda tillfälle av någon som inte har en aning om vad du kan. Också idiotiskt!

    Jag hoppade av gymnasiet och reste runt världen och bodde utomlands några år. Köpte en billig enkelbiljett för studiepengen och bodde hos en värdfamilj ett tag sen hoppa på en turnébuss ett tag med olika artister, jag var som ett bihang och levde på generösa människor. Jag arbetade aldrig och har aldrig gjort i hela mitt liv. Tog en kort gratis psykologutbildning utomlands och fick min Psykologlicens godkänd i Sverige och arbetar nu som psykolog här. Tjänar 50k i månaden som kan komma att höjas om jag byter jobb.
    Finns alltid genvägar i livet och jag mår bra och livet är perfekt ?

      Men oj! Det låter ju helt fantastiskt. Blir nyfiken – vilken typ av psykologutbildning läste du? Låter ju oväntat att staten skulle erkänna en kort sådan ?
      Ifrågasätter inte utan bara nyfiken!

        Jag läste en vanlig psykologutbildning (motsvarande svenska psykologprogrammet) i ett EU land, vill inte säga den exakta längden på utbildningen (Vill inte outa mig själv, Sverige är litet och vem vet vem som läser här) men kort var den.
        Helt lagligt och korrekt. Alla psykologutbildningar är inte på fem år och tur det. Skulle aldrig söka till psykologprogrammet här i Sverige, tycker den är för lång för ingångslönen man får.

          Det är ändå nåt som inte stämmer med din historia eller så överdriver du innebörden av ”kort.” Du kan inte få översätta examen och legitimeras utan att bevisa att utbildningen du läst motsvarar det svenska innehållet i sånt som är väsentligt.

          Men hur kan längden på din utbildning vara avslöjande för dig?
          Den kan ju omöjligt spåras till dig. Så hur lång var den?

      ”Tog en kort gratis psykologutbildning utomlands och fick min Psykologlicens godkänd i Sverige och arbetar nu som psykolog här.”

      Och sen vaknade du och släppte ut katten. Lär dig ljuga bättre, tack.

        Tänker personen typ gick nån life coach kurs och fått nån sorts ”licens” till det men leg psykolog kan hen ju inte vara. Men det måste inte vara 100% lögn men lite ”finformulerat.”

          Absolut. Det fungerar inte så. /Psykologistuderande

            Jag är leg. psykolog och ljuger inte.
            Som jag skrev ovan; alla psykologutbildningar är inte på fem år.

              Nej men du hade inte fått din examen godkänd av svenska myndigheter om den varit på två år heller…

                Precis. Dessutom måste man göra PTP om man vill ha en leg. psyk. exam godkänd i Sverige. Vet en person som pluggade till psykolog utomlands (i EU, utbildningen var lika lång som Sverige och hon gjorde en motsvarighet till PTP). För att få sin examen legitimerad i Sverige fick hon göra PTP i Sverige.

              En ännu en katt som släpptes ute.

      Det finns ingenting som heter ”psykologlicens”….som psykolog är man legitimerad man är inte licensierad?

      Öga dig inte, honey

    Fast att ta studenten är ju egentligen att ta examen från gymnasiet (jag är osäker på om det fortfarande heter studentexamen). Ja man kan ha någon underkänd kurs och ändå få ut sin examen (olika för olika program). Men att de som inte ens tar själva examen också ska innefattas i ceremonierna etc. när det inte är en obligatorisk utbildning tycker jag är helt absurt. Som att någon som läst ett femårigt program på universitetet men inte lyckats ta examen ska få gå upp och ta emot någon form av låtsasdiplom bland de andra som tar emot sina riktiga diplom och examensbevis under diplomeringen.

    Personligen tyckte jag att min egen insats i gymnasiet kändes nedvärderad under studentcermonierna när den värderades lika högt som för klasskamrater som inte ens fick ut någon form av examen. Jag tycker att skolavslutningar och dylikt skall vara för alla men just ceremonierna som firar något särskilt bör ej vara för att fira de som inte gjort det särskilda.

      Amanda. Du behöver inte vara ogin. Du kan vara stolt över ditt slutbetyg! Även om din klasskamrat gick ut med hälften underkänt. Du har fortfarande en ENORM fördel jämte dom som inte har gymnasiekompetens.

    Att ta studenten är väl bara en förberedelse för vidare studier. ? Jag räknade med att jag är tvungen att studera vidare för att kunna göra någon slags karriär. Har inga speciella talanger eller driv att klara mig med i arbetslivet, så universitetsstudier var ett måste, säkert samma för de flesta.

      Finns ju många yrkesförberedande program.

    Varför satsa på mma?

      Man får väl gissa han tycker det är kul och är duktig på det. Eller var tror du?

        Är det en framtid?

    Vem är hans pappa? Kourush Pitts?

      Hans pappa är en amerikan.

    Är det nåt annat land än Sverige där man inte har några slutprov som man måste klara för att kunna säga att man har avlagd gymnasieutbildning? Det är ju verkligen bara som en skolavslutning, men i det skedet så är det väl ens största bedrift i livet så man kanske inte ska vara så missunnsam hehe.

      Du har ju inte gymnasieexamen om du inte skrapat ihop, vad är det, 2200 godkända poäng eller något sånt. Sen är det ju ingen som kommer och sliter av dig studentmössan om du är underkänd.

    Bara jag som reagerar ofta på at LAILA har ett eget instagramkonto MEN trots det så ska det ganska ofta delas privata saker från henne på Rix morronzoos instagram. tex la hon upp sonens student även där.. händer ju rätt ofta… och hennes söner ska ringas upp i morgonprogrammen ang olika saker… jaja egentligen kan det väl kvitta men ibland undrar man om det är för att promota sina söner? Som om de ändå inte får draghjälp i kändislivet 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.