Självkärlek och självhat

Många i min bransch kan ändra kroppsformen på bilder, få längre ben, smalare midja etc men jag har inget behov av det eller ork. Har man en gång börjat med att ändra kroppen så måste man ju göra det på alla bilder framöver. Jag fejkar dock oftast min hy. Gärna ett filter på instagram när jag pratar in i kameran för det blir så himla nära och jag står inte ut med visa alla aknen/ärren.
När jag fotar längre i från med smink på och rätt ljus så ser man den dåliga hyn knappt.

Det är så dubbelt det där med min självkänsla. Å ena sidan så har jag känt mig fin trots att jag kanske inte har varit ”så smal’” som man ska vara enligt instagram-normen. Och jag känner mig vacker utan att hålla på med en massa fillers (aldrig testat). Men samtidigt har jag kämpat med ätstörningar sedan tonårstiden och jag kommer på mig själv att backa ut från ett ljust badrum när Paul är inne där med mig för att jag inte vill att han ska se alla celluliter. Jag tycker att jag är fin i underkläder framför spegeln hemma men jag skulle aldrig i mitt liv gå ut bland folk vid poolen i bikini, för då skäms jag för min kropp.

Hur man tycka om sig själv mycket samtidigt som man verkligen inte gör det? Det pendlar jämt. // Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip tar upp sin något ambivalenta inställning till sin kropp och sitt utseende, och att många av hennes kollegor ändrar sin kroppsform på bilder och ger sig själva längre ben och smalare midja.
Hon skriver att hon varken har behov eller ork att göra det, för har man en gång börjat med det så måste man ju göra det på alla bilder framöver, men fortsätter med att hon gärna fejkar sin hy eftersom hon har akne och akneärr.

Hur man tycka om sig själv mycket samtidigt som man verkligen inte gör det?

En av livets stora gåtor, hur kan ens inställning till en och samma kropp och utseende ändras från en dag till en annan?
Jag skulle säga att det är våra hjärnor som spelar oss ett spratt, och tankens kraft är nog så mäktig.

Så här skriver några av Isabellas läsare i hennes kommentarsfält:

62 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Meh. Orka mer Bella, tanten från Lidingö.

      Skulle tant vara något nedsättande?

        Exakt! Stå upp för tanten! ?

          Älskar tanter! Och snart är jag en själv också, men det ser jag fram emot.

            Tant Isabella har väl ofta ljugit om sig själv och sina förehavanden ganska urbota.

            Att Isabella nu vill marknadsföra sitt självhat går väl väl i linje med detta. Men att ändra något på de konstanta lögnerna verkar svårare. Det är väl bara att kolla på hennes blogg (about) så ser man väl lite av de konstanta lögnerna som isabellla länge har ägnat sig åt och fortfarande ägnar sig åt?

            Isabella förefaller vara en ljugande tant, varför är hon det?

              Kanske har blivit en ovana som är svår att sluta med.

        Om någon kallade mig tant när jag var 30 så hade det kanske inte varit så kul.

          Äsch, tanter är coola ju!

            Ja. Men man är ingen tant när man är 30.

              Om man beter sig som en ”tant” så får man det epitetet.

    Tänk alla influensers som är skönhetsopererade både här och där och som ändå använder filter!
    Sjukt.

      Men Isabella är väl också opererad? Hennes haka ser helt annorlunda ut än förr och brösten lika stora oavsett vikt.

        Nej brösten varierar beroende på bh, och hennes haka ser likadan ut som alltid likaså hennes kinder, så troligtvis inga operationer och inga fillers. Finns vissa andra väldigt kända som gjort sina bröst och haka däremot.

          Brösten är 100% fake. Ser du inte det rekommenderar jag att du skaffar glasögon utan rosa filter.

          Brösten ÄR fake. Detta diskuterades för flera år sedan.

            Hennes näsa är ju också helt annorlunda

    Märkligt att vara ansiktet utåt för ett hudvårdsföretag och ha så dålig hud att man måste ha mycket filter för att dölja

      Fattat inte varför folk tycker detta ät konstigt? Är det någon som vet och kan något om hudvård är det vi med problemhy.

        Exakt så S. Det är folk med dålig hy som kan något om hudvård. Förstår IL mycket väl att hon vill ha filter när hon filmar sig nära för man orkar inte se det hela tiden, dessutom har de flesta ett filter när de filmar så inget konstigt.

        Nja, det är ju samma sak som om någon med jättetunnt, slitet och risigt hår gör reklam för hårprodukter, som konsument blir man inte vidare sugen på att köpa något som får håret att se eländigt ut! Det spelar ingen roll om håret/huden ser risig ut pga en sjukdom för det vet man inget om när man ser en reklam.

          Om du inte blir sugen på att köpa är det bara att låta bli, jag blir jävligt osugen på att köpa hudvård av någon 20-åring som kan tvätta ansiktet med bensin och ändå ha slät persikohud.

          Du ska inte låta dig luras av ett utseende, jag som alltid har slätt och glansigt hår kan absolut ingenting om hårvård eftersom jag aldrig behövt reflektera över det. Mina hårprodukter kommer aldrig ge en kvinna med risigt hår ett bättre svall.

      Hon har inte ”dålig hud”. Hon har en hudsjukdom.

      Acne och ”dålig” hy är inte samma sak. Svår acne gör inte att ordna med hudvård, det krävs medicin.

    Att hon inte hållt på med fillers är ju ren och skär lögn. Vem som helst kan se hur hennes ansikte har förändrats, särskilt de sista åren.

      Man kan gå upp i vikt också.

    Kan det handla om någon annan än Isabella?

      Nej, inte i detta inlägg.

      Detta inlägg, nej. Bloggen i övrigt, ja. Den är full av inlägg om andra personer.

    Jag har också haft jättemycket komplex för min kropp. Har massor av bristningar efter perioder av ätstörningar åt båda hållen. Mina F-kupebröst hänger ner till naveln snart om jag inte har på mig bh, och det har gjort att jag tidigare inte har velat gå ut utan att ha en tjock jacka på mig. Sen började jag avfölja alla konton med bilder på smala och slimmade kroppar för att de fick mig att må dåligt, och började istället att följa kroppspositiva konton med stora magar, hängbröst och stora lår. Nu vågar jag gå ut med en tight topp och skiter fullständigt i vad folk tycker om min kropp. Folk får såklart följa det de vill på sociala medier, jag är bara så glad för att jag hittade andra konton, konton som får mig att sluta skämmas över mig själv och vågar gå ut och njuta av livet på mina villkor. Alla är fina, ALLA! Med eller utan hängpattar, acne, bristningar, stora lår och celluliter. Hoppas vi kommer dit en dag att alla får känna att de duger som de är.

      ”Kroppspositiva konton med stora magar, hängbröst och stora lår”. Vad betyder kroppspositiv? Stött på det begreppet flera gånger i kommentarerna här & i poddar. Betyder det att man är tjock, enligt ditt exempel här, eller är det något annat? Kan en smal person vara ”kroppspositiv” också? Är det personer som tagit sig genom en ätstörning och blivit friska? Undrar genuint vad det är.

        Har förstått det som att det anses provocerande att smala brandar sig själva som kroppspositiva – eftersom de redan anses snygga av samhället och alltså inte har det speciellt svårt. Bara för att du är smal behöver inte det betyda att du automatiskt passar in i idealet dock, det är inte så pass svart-vitt. Men enligt dem så verkar det bara existera t j o c k och smal.

        Men om jag ska vara ärlig så är de där kroppspositiva tjejerna mycket mer fixerade vid sina och andras kroppar än vad alla andra är, haha. De pratar om sina kroppar KONSTANT och verkar helt besatta. Varför ska man äääälska sin kropp? Kan man inte bara vara nöjd och objektiv och fokusera på att ta hand om den i form av kost, träning, sömn osv. och ha på sig det man känner sig fin i? Jag äääälskar inte min kropp, jag tycker jag är fin ibland, mindre fin ibland men i slutet av dagen är det ändå bara en kropp…

          Tack för svar och tankar men ja fattar fortfarande inte vad det ÄR haha. Asså jag måste ha bott under en sten men jag fattar inte själva definitionen av ordet som begrepp. Är det ett begrepp som typ ”mammamaffian” eller ”Karen” som man använder lite negativt för att beskriva en typ av person? Eller är det nåt man faktiskt titulerar sig själv och som ÄR någonting, mer i stil med ”feminist” eller ”komiker” eller ”modebloggare”?

            Ja, det är något man titulerar sig, i likhet med feminist. Man står för kroppspositivitet. Uppfattar det som att sådana konton är befriade diettips och självhat.

            Anledningen till att man kanske kan uppfatta dem som kroppsfixerade är nog för att många av dem fått utstå hat och mobbning pga sitt utseende. Så de vet hur många andra med större kropp mår och gör sitt bästa för att prata fint om runda kroppar, då blir det ju mycket fokus på kropp men i slutändan handlar det ju om att neutralisera den runda kroppen så att den ska få existera i samma rum och på samma villkor som en smal kropp.

            Tycker de gör ett jättebra jobb med att förändra synen på den tjocka kroppen och förstår inte varför så många blir så provocerade av dem. Kan de få en enda tjej att må bättre så hejjar jag på dem.

            Enkelt svarat kan jag berätta om ett riktigt exempel, jag och min kompis var ute och såg en överviktig tjej i korta shorts. Min kompis som inte är kroppspositiv sa att oj hon borde nog inte ha korta short. Jag som är kroppspositiv sa att det är befriande att se någon överviktig som inte försöker dölja sina ben och som har på sig vad hon vill.

        Som jag ser det handlar kroppspositiv mer om ens egen relation till sin kropp, oavsett kroppsform och storlek. Att alla människor ska få ha en bra relation till sin kropp utan att bli skammade för att de är ”för tjocka”, ”för smala” eller vad det nu kan vara. Alla kroppar duger som de är, alltid och hur du än ser ut. Det är målet med kroppspositivism tänker jag. Att alla får finnas och att ingen ska skammas.

        Som normalsmal är hela samhället redan kroppspositivt inställt mot dig.

    Jag skyller allt på menscykeln. Jag kan tycka att jag är skitsnygg när jag har ägglossning, under mensen och just efter dock…?

      Samma här! Eller tycker väl aldrig att jag är skitsnygg för det är jag inte. Men är en enorm skillnad beroende på var i cykeln jag är

    Ser att du uteslutit kommentaren som skrev att vissa kända blir synade och får kommentarer om sin kropp och utseende vilket Isabella fått mycket, att få höra och läsa kommentarer om hur man ser ut sätter såklart spår och ger hjärnspöken och komplex. Sånt förekommer ju ofta härinne. Detta inlägg var väl lite onödigt då det säkert kommer elaka kommentarer, finns ju mycket annat att skriva om.

    Jag tycker att det är jättesvårt med badkläder! Skulle vilja ha bikini men trivs inte att visa upp så mycket av mig själv runt stussen. Känns för privat med trosor/boxertrosa att bada i. Någon som har tips på snygga badshorts till kvinnor?

      Åhléns brukar ha badshorts i kortare modell än herrbadshorts! Avskyr bikinitrosor eftersom jag känner mig naken i dem, så jag kör shorts.

      Tankini. Linne till badbyxor. Jäkligt snyggt.

      Clara Henry gjorde precis reklam för ett pr badshorts för kvinnor!

      Jag har precis köpt ett par badshorts från calvin klein. Inte så billiga men skitsnygga och jag tänker att dom kommer att användas lääänge ?

    OT

    Jag har väldigt svårt för Therese Lindgrens skenhelighet med fast fashion bojkotten och att hon nu leker klimathjälte, det rimmar så otroligt dåligt med hennes extrema pryl-köpande och marknadsföring för prylar. Har jag missat något eller är det sämre för miljön att köpa just kläder från fast fashion företag än att köpa en massa billiga prylar som man är intresserad av i två veckor för att sedan köpa nya? Jag är absolut för att man kan driva en kamp som är viktigt för en men kanske inte vara perfekt på andra plan, men just detta tycker jag är så konstigt för kläder, prylar och överkonsumtion är samma sak i min värld. Vad har jag missat?

      Håller helt med! Tycker mycket med henne är skenheligt..

      På vilket sätt leker hon klimathjälte?

        Idag t ex shamear hon folk som handlar fast fashion på sin instastory.

          Är det där att shamea? Tar man illa upp av det där så är man säkert själv kund hos shein. Man behöver inte vara en miljöhjälte för att fatta allt som är fel med det där företaget.

            Nej jag handlar bara på H&M 🙂

              H&M är ju precis lika illa som typ Shein, om du inte visste det…

    Förlåt men hur lättpåverkade är folk?
    Alla ska påverkas av allt, jämnföra med allt och överallt ser man såna här inlägg och texter.
    Jag har aldrig i mitt liv tänkt dessa tankar om mej själv el andra? Vad umgås ni med för vänner el hur ä ni uppväxta?? …. Vad har ni för iq?
    Fattar inte hur man kan bry sej såå j*vla mkt och framförallt påverkas av allt i ens omgivning? Så otroligt uttjatat beteende nu.
    Man ser väl ut som man gör? Andra ser ut som dom gör?
    Det måste ju snarare va så att nu för tiden matas yngre med allas dåliga självkänsla/självförtroende och typ därefter normaliseras. Allt behöver inte vädras liksom…. Herregud.

    Aldrig retuscherat sin kropp???

      Har hon?
      På bild alltså

    Gillar Bella och hennes synsätt på saker och ting!

      Isabella?

    Tjejen som har pannan full med botox. Skulle aldrig våga erkänna. Jämför rörligheten i pannan när hon var med Skavlan första gången med andra gången.

    Blev lite överraskad av detta. Hon verkade väldigt trygg med sin kropp när hon gjorde sitt utvik i Egoboost, under den tid hon inte var pinnsmal. Men det var också i den vevan Dennis M skrev att hon var fet och att det var ansvarslöst av henne att lägga ut bikinibilder på sig själv i sociala medier 🙁

      Gud, Dennis M alltså …

      Fy fan vad vidrigt jävla äckligt beteende av Dennis, usch!

    Skulle inte kollagenpulvret få bort cellluliterna?

    Bara for att man ar normalviktig behover det absolut inte betyda att man gillar sin kropp. Hatar mina celluliter, gamla bristningar pa mina hangbrost och min kropp blir bara varre och varre. Armarna ar storre och losare an vad jag onskar. Mina hofter ar ratt stora. Rynkor i pannan och finnar har och dar. Da ater jag oftast raw food veganskt, utesluter gluten och pa senare tid oftast aven socker, och processerad (mikrad, snabbmat, halvfabrikat etc) mat. Jag dricker och roker ej. Har inte druckit alkohol pa ca 12-14 ar (ar 33 nu). Har aldrig varit en rokare. Tranar lite, nagra h per vecka nar jag har tid. Sminkar mig tyvarr aldrig langre (var sminkgalen fram tills forra aret, hela min ungdom och aven vuxna tid). Pga mitt och pojkvannens jobb (han ar egenforetagare sa vi har det kampigt) etc. (bor i USA) har jag ont om tid att ta hand om mig sjalv men orkar heller knappt oroa mig for mycket da jag gar i terapi veckovis pga sjalvmordstankar etc. Har massa stora problem att oroa mig over… Ar stl 25 i jeans, storlek 0. Ser mig som ratt mullig, bmi ar dock normalt men anda… 168 cm, 61 kg. Kampar hardare och hardare med att ata renare, och battre men gar anda upp verkar det som… Tycker inte om utseendet men vad fan ska man gora… Acceptera massa lidande och fokusera pa det viktigaste. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.