Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

510 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Positiva förlossningsberättelser (eller om ni kan tipsa om någon på Youtube) till en extremt förlossningsrädd? ?

    / oplanerat gravid och nu i vecka 38.

      Eller ert bästa tips till att kunna hantera förlossningen!

      – Jag har redan läst Föda utan Rädsla
      – Gått på aurorasamtal
      – Tänkt ta epidural! ?

        Låt inte personalen på förlossningen köra över dig! Du känner din kropp och din bebis i magen bäst, lita på din magkänsla och säg vad du behöver och känner ❤️ Lycka till ?❤️

        Läs Ina May Gaskin – Guide to Childbirth!
        Fantastisk!

      Lyssna på Sofia Woods förlossnings berättelse i tror vattnet gård podd och Asabeas berättelse på instagram.

      Mycket att lita på kroppen följa värkar som en våg som sköljer över dig när du ligger och tar värkar i ett badkar med dämpad belysning eller att du bestiger ett berg när det börjar göra ont i värk arbetet, väldigt fint, inspirerande och rogivande.
      Ha betald försäkring för den som är gratis räcker inte till så mycket.

      Glöm inte ställ barnet i förskola så snabbt som möjligt pga kö tiderna ?. Lycka till kommer gå bra skriv/var tydlig med hur du vill bli bemött på förlossningen. Jag skrev att sträng ton tex för att jag blir osäker och behöver någon som peppar och är glad men tydlig.

        Haha va? Hon är gravid i vecka 38 och du påminner om att ställa i kö till förskola? Herregud. Alla barn går inte i förskola. Och det är definitivt inget en förälder ska behöva tänka på innan barnet ens är fött.
        Njut av de första åren i barnets liv, innan skolplikten börjar. Det är mitt tips om vi nu ska ge icke-efterfrågade tips om tiden efter förlossningen ?

          Tvärtom, LÖS allt ”praktiskt” som går att lösa innan bebis kommer, för DÅ vill man inte behöva ta tag i saker. Typ förskolan (förutsatt att ni vill sätta ert barn i det), allt med försäkringskassan, planera och regga FL, gör bort tandläkarbesök etc

            Förskolan brukar vara 3 månader i kö innan man börjar! 🙂 Så ingen stress.

              Det är officiellt så i många kommuner men stämmer inte. Ställ barnet så snart det får personnummer, fristående förskolor kan ta in betydligt före tre månader innan!

              I vårt område (Vallentuna) slåss förskolorna om barnen då det är barnbrist

              Beror ju på kommun.

              Ställde mitt barn i kö samma dag man fick, 1,5 år senare när det var dags för inskolning så fanns inga platser. Fick kriga mig till en garantiplats, så 3 månader är ett skämt även om det ”ska vara så”

            Mitt bästa råd med!
            Här i Göteborg får man inte ställa barnen i kö förens tre månader innan.
            Annat var det i sthlm där det var 3!! Års kö och vi fick ha lillen på en förskola i en helt annan stadsdel.

            Lös allt praktiskt innan om det går.

            Annars mina bästa förlossningstips.
            -var öppen för alla förslag
            -smärtan är inte farlig, det gör ont men det är en smärta som driver fram ditt barn.
            -ta inte sterila kvadlar hehe
            -Att krysta är en mäktig men häftig känsla, inget farligt, följ med och tänk på att inte skrika utan den kraften använder du till att trycka på!

              Gud ja! Bästa tipset – oavsett vad som händer, ta INTE sterila kvaddlar?

        Hahaha alla bor inte i Stockholm om du missat de ? I min kommun får man ställa sig 4 månader före start i kö så de där beror ju helt på vart man bor.

      Åh jag hade en fantastisk förlossning! Absolut att det gjorde ont och var påfrestande men jag tyckte det var så fint den där känslan att ”alla” var där för min skull och liksom fokuserade på att jag och bebisen i min kropp skulle må bra, oavsett om det liksom gällde att ge mig smoothie, smärtstillande, sätta på en viss låt eller massera eller vad det nu kan vara. Man kände sig liksom så omhändetagen och viktig.

      Utöver det gick allt smidigt även om det var ”fullt” i början. Det löste de genom att jag fick bada, gå lite i korridoren osv. Epiduralen tog jättebra. Jag kände tryck men det gjorde inte ont. När krystfasen började krystade jag ut bebisen på knappt 10 minuter. Det gjorde ont att sy, det var typ det värsta tyckte jag. Men sen hade vi vår lilla bebis och allt var bra.

      På youtube tycker jag att Melinas båda videos har varit väldigt positiva och gett en lugnande bild. Hon verkar ju ha haft drömförlossningar.

        Jag hade en liknade upplevelse. Sen när epudralen tog så kände jag ingenting – inte ens mina krystvärkar så jag och pappan satt och chillade, lyssnade på musik och hade skön stämning medan jag blev uppassad. Sen tog det 20 min av krystade som bara för mig kändes tungt, men gjorde inte ont.

      Tips är att lyssna på förlossningspodden! Avsnittet med Anna (tror 195) och Brita Zackari var svinbra!

      Heja dig! Du har ett äventyr framför dig!

      (Egen positiv erfarenhet: läste också föda utan rädsla, min stödperson också, noga! Använde avslappningsteknikerna och han använde massageteknikerna som smärtlindring. Det var så jäkla mäktigt. 10/10 would do again!)

      Haft tre fantastiska förlossningar! Skulle lätt göra det igen bara för den mäktiga känslan. Vill dock ej vara gravid eller få ett barn till? gick profylaxkurs och hjälpte massor, speciellt i kommunikation och delaktighet för min man som gjorde att vi hade väldigt bra samarbete under förlossningarna.

      Är gravid i vecka 38 och har kollat på en hel del förlossningsvideos, kan rekommendera dom ifrån Chachi Gonzales.

      Detta ska du göra (LITA PÅ MIG):
      1.Om du inte kan sova pga förvärkar, åk in och be om en sovdos. Du kan då sova gott i allt mellan 4-6 timmar och kan på så sätt spara energin till det som komma skall.
      Dra inte ut på det, gör det bara så slipper du ett helvete som kan pågå i flera dagar.

      2. Så fort du är 3 cm öppen KRÄV epidural. Prata med din barnmorska om din rädsla och be henne skriva att du ska få EDA direkt. Be sjukhuset lova att inte skicka tillbaka dig om du är öppen mellan 2-3 cm. Du kan vara där tills du nått 3 cm så får du bedövningen. Var tydlig med detta då det kan ta upp till en timme innan narkosläkaren ens kommer till avdelningen så börja kräva i tidigt skede.

      3. Skäms inte över att be om påfyllning INNAN bedövningen släppt. Du ska få typ 15-30 min innan den släpper. Så fort du känner MINSTA smärta så ber du om påfyllning direkt!

      4. Värkstimulerande gör fruktansvärt ont så be dem ta hål på hinnan först och ge det tid innan du får stimulerande.

      Hoppa på en boll, ät när du är bedövad och krysta bara när de säger åt dig.

      Har fött 3 barn och sista förlossningen var som en saga. Kan göra om det 30 gånger på raken så enkelt var det!
      Det kommer att göra ont men det är hanterbart. Lycka till!!!

        1. Lyssna inte på folks födslar som fakta. Någon säger ”TA EPIDURAL!!” medan en annan säger ”.. jag andades ut mitt barn”. Ingen av de vet vem Du är och vad du känner inför födande.
        2. Läs på. Om födandets fysiologi, rutiner på förlossningsklinikerna, för- och nackdelar med olika typer av smärtlindring.
        3. Skaffa dig en hanterings-metod, typ Föda utan rädsla, och öva.
        4. Se till att din stödperson är lika insatt som du.
        5. Överväg att ha ytterligare en stödperson, utöver partner, som en doula eller vän om det är tillåtet.

        Fundera över:
        Vad är min drömförlossning?
        Vad är jag rädd/orolig för?
        Hur tror jag att jag kommer behöva bli stöttad under födseln?
        Hur vill jag ha stämningen på rummet där jag ska föda?

        När du känner dig trygg, kommer din kropp att föda som bäst.

          Epidural är verkligen inte som att ”andas ut sitt barn”. Hon förlorar inget på att stilla smärtan när den är som värst. De flesta är ju rädda för smärtan vilket bedövning är till för att stilla så gott det går. Vare sig det blir en kort eller långdragen, enkel eller svår så är ju smärtstillande bättre än att gambla, speciellt om man är rädd och medveten om att smärtan kan vara fruktansvärd och i många fall ohanterbar.

          Alla gör som de vill men att få en infart ger en slags kontrollkänsla och fungerat som ett skyddsnät ifall det skulle bli för mycket. Känns det ok så kan man få en lägre dos. Mitt tips i alla fall och min åsikt.

            Var inte menat som ett svar till just din kommentar! Hamnade fel. Men något som är bra för den ena är dåligt för den andra. Just epidural har många negativa biverkningar som kan vara bra att veta om i förväg så man inte blir överraskad om det skulle hända.

            Har fött utan med, är tacksam att jag provat båda.
            Äe stolt att jag vågade pch lommer försöker skippa det denna gången med.
            Ska snart föda jag också.

            Men tror man ska ha ett öppet sinne och inte tänka ”jag ska” så tar man det som man känner och som det kommer.

            Första gången tog jag Epidural bara för att jag var rädd.
            Andra gången hann jag inte och då insåg jag stt det inte blev värre än vad det redan var och det var hanterbart.
            Bara det var en chock, sen skönt att kunna känna var i förlossningspeocessen jag var samt kunna gå på toa direkt efter.:)

        Ta INGEN eda. Det drar ut på det och varför medicinera bort allt? En förlossning ska kännas!
        Tog eda med första, långdraget och hemskt.
        Ingen eda med andra, snabbt och smidigt.
        Kommer ALDRIG ta eda igen.

          Men snälla, vadå ”ska kännas”, ska man lida i onödan? Jag tog EDA och fick ut min unge på 2h, för andra tog det allt mellan 1h och 20h, man vet aldrig så varför riskera att ha ont r det finns en superbra uppfinning tillgänglig? Det enda jobbiga med EDA är ju kliandet.

            En födsel känns oavsett om man tar eda eller ej och det finns många anledningar till att den födande inte vill ha en epidural, en anledning är att man vill uppleva en födsel så omedikalilserad som möjligt. Som alla interventioner finns för och nackdelar. Men det är inte så enkelt som att säga att kvinnor som väljer epidural har mindre smärtsamma födslar än de som avstår.

          Jag tog EDA, kände krystvärkar och allt men fick välbehövlig vila från smärtan. Lyssna inte på alla som varnar om olika grejer! Folk vill berätta sina skräckhistorier, de behöver inte stämma för dig.

          Med eda drog min förlossning ut 28 timmar. Kände inte krystvärkarna, hade svinont och fick förlossningsskador. Som förlossningsrädd andra gången körde jag andningen och tog mig igenom hela med hjälp av avslappning och lustgas. Andning är så underskattad. Hade inte ont alls på samma sätt andra gången. Lät kroppen själv krysta ut barnet.

      På förlossningspoddens Instagram så finns listor folk tipsar om med de.mest peppiga avsnitten. tror att folk brukar tips som Brita Zacharis?

      Vet inte om jag har någon direkt inspirerande berättelse så, men jag tyckte det var så himla häftigt att föda barn, och för mig gjorde det faktiskt inte jätteont heller. Ont absolut, men ingen galen smärta. Jag är inte alls särskilt smättålig i övrigt, men för mig var det stor skillnad att man vet att det inte är en farlig/ negativ smärta utan att den är en del i en positiv process. Skulle jag beskriva min förlossning med ett ord skulle det vara trygg 🙂

      Följ BB-konton och min barnmorska-kontot. Även asabea britton (hon har höjdpunkter med förlossningar). Kolla serien barnmorskorna på SVT (eller tv4??) play.

      Tycker alla skrämmer upp en så mycket kring att barnmorskor kommer köra över en osv, har aldrig upplevt det. Se till att prata igenom om det är något du verkligen vill ha/inte vill ha med den person som ska följa med dig och att hen kommunicerar detta till personalen om det skulle behöva. Lita på personalen och lita på din kropp! <3

      Har fött två barn och båda gick bra. Jag är otroligt tacksam för detta!

      Här är förlossningsberättelse nr 2 i korthet:

      Kom in vid 19 ungefär med värkar. Är öppen 5 cm och blir inskriven. Eftersom jag gått över mer än en vecka är jag helt överlycklig att det äntligen är dags. Sitter upp i sängen med benen i skräddare typ och dricker saft och andas igenom värkarna. Får några värmekuddar och efter ungefär 2 timmar ber jag om lustgas. Sitter upp och andas igenom värkarna. Blir ombedd att gå och kissa. Precis efter det är bebisens huvud på det ställe där tryck kan göra en illamående så tror att jag ska kräkas i kanske 30 selunder, verkligen akut illamående. Det försvinner lika snabbt som det kom. Fortsätter sitta i sängen och andas och suga i mig lustgas (älskar lustgas) till det är dags att krysta. Pro ar att stå på knä men tycker det är svårt att slappa av mellan krystvärkarna så får lägga mig ner på sidan. Får hjälp av en barnmorska, en student o h en undersköterska som hela tiden är lugna och positiva. Det är noll känsla av stress i rummet. Krystar åtta gånger tror jag innan min dotter föds med flera starka skrik (från hennes sida). Hon läggs på min mage och är såklart finast i världen men just då var jag mer glad över att trycket nedåt var borta faktiskt.

      Jag har aldrig fött barn själv, men min bästa vän har gjort det två gånger. Den första förlossningen var ingen drömförlossning direkt, men den andra gick desto bättre. En av de viktigaste skillnaderna, enligt min kompis, var att hon hade en doula med sig på den andra förlossningen. Eftersom hon själv tycker att det är ganska svårt att stå upp för sig själv, säga ifrån om hon blir märkligt behandlad osv, så var det skönt att ha en doula där som skötte en stor del av kommunikationen med personalen så att min kompis i stället kunde koncentrera sig på andningsövningar m.m. Även hennes sambo upplevde att doulan var till väldigt stor hjälp. Så det är mitt råd.

      Jag hade en jättebra förlossning. Jag tror att det var för att jag 1. Inte hade en massa förväntningar kring hur det skulle vara och 2. För att jag verkligen fick kontakt med min innersta jävla styrka! Jag kände mig som en queeen och stark som fan! Det gjorde ont, det var jobbigt, allt gick inte perfekt kring yttre omständigheter. Men lita på dig själv, du kommer att vara bäst! Och det blir som det blir, det går jättebra att inte välja musik, studsa pilatesboll osv. Lycka till!!!

      Grattis!!! Födde själv för 6 månader sedan, ville ha kejsarsnitt pga extrem förlossningsrädsla(verkligen extrem; led av stark ångest, sömnlöshet & till och med tankar om att skada mig själv, fick medicineras sista veckorna för att bokstavligen överleva). Jag kämpade in i det sista tillsammans med min barnmorska & en psykolog men det blev VF.
      Så här i efterhand kan jag konstatera att förlossningen var en upplevelse jag inte vill vara utan! Det var verkligen, verkligen det sista jag trodde att jag skulle känna gällande en förlossning! Jag fick en sk förlossningsplan (vilken var tydligt markerad & synlig i min journal) som jag skrev ihop med min bm & läkaren som nekade mig snittet.? Den innehöll en beskrivning av mina rädslor kring en VF, samt önskemål & gränsdragningar så som:
      – garanterad epidural(guds gåva??)
      – möjlighet till bad i varm pool
      – maken tar beslut som också ska respekteras om jag av ngn anledning inte kan
      – ingen användning av sugklocka eller tång förutom i absolut nödfall, i första hand skulle VF avbrytas och snitt istället utföras
      – minimalt användande av värkförstärkande medicin
      – hjärtljud på bebisen ska vara hörbart för mig & min man under förlossningen
      – alla åtgärder som finns att tillgå ska användas för att förebygga bristningar: långsamt förlopp, finska handgreppet, olja & varma handdukar etc.

      Upplevde att allt jag önskar efterlevdes, barnmorskor & USK var alla otroligt empatiska & respektfulla! Förlossningen var lång & ja, det gjorde ont men det var så himla fint att få vara med om hela förloppet, allt från att vi skrevs in, förväntansfulla & rädda på samma gång, men bemöttes med värme & lugn, till att vår lilla tjej låg i min famn. Hela processen blev liksom som en omtumlande fysisk & psykisk resa mot att vi faktiskt skulle bli föräldrar, det är svårt att beskriva med ord men kort sammanfattat så var det galnaste, finaste & häftigaste jag gjort! Då har jag ändå levt ett tag, sett nästan hela världen från havets botten till bergstoppar och däremellan, inget av detta slår förlossningen!
      Vår flicka & jag mådde bra från början till slut, jag fick små, små bristningar(grad 1) & dottern skrek i högan sky så fort hon kom ut, stark och peppad på livet(precis som hon är idag, 6 månader gammal?).

      Önskar dig all lycka & massa pepp, du klarar mer än du tror & snart är du mamma!?❤️ Lyssna till dig själv, vad du tror att du behöver för att må bra! Finns ingen skam i att använda sig att smärtlindring om du känner att du behöver & vill det!!! Heja dig!❤️

        Kvalificerad gissning: Du födde i Göteborg? :/ Tycker det är sjukt att de tvingar kvinnor till en förlossning de inte vill ha…

      Lita på din kropp och ”lyssna” efter kroppens signaler. Stå på dig och ge dig inte om du känner att du inte blir lyssnad på. Det är din förlossning och du har rätt att ställa krav!

      Min förlossning var rätt kaosartad pga oväntat snabbt förlopp, stormvärkar och bedövning hanns inte med, plus personalbrist dvs det borde inte vara en så positiv upplevelse.
      MEN jag tänker på det som väldigt positivt, jag var aldrig rädd! Då är jag ändå en väldigt orolig person, avskyr sjukhus, var orolig hela graviditeten, har panikångest osv ? Men när allt väl satte igång så försvann ALL rädsla, kände mig helt trygg med att nu kommer bebisen ut och allt fokus ligger på det. Hade lätt kunnat föda 10 barn om jag slapp vara gravid ?

      Jag har varit förlossningsrädd sen jag var typ 13 och vi fick lära oss om förlossningar i skolan. Bestämde mig där och då för att aldrig fösa vaginalt. Men när jag blev gravid läste jag alla förlossningsberättelser jag kom över, både enkla och komplicerade. Sen läste jag på om vad som händer i kroppen under en förlossning. Då hittade jag något lugn i att det inte går att veta exakt hur min förlossning kommer bli, utan bara lita på att jag i stunden får göra det som känns bäst.
      Nu har jag fött två barn och jag skulle så gärna vara med om ännu en förlossning för det var så häftigt att föda!
      Stort lycka till!

      Min bästa grej var att jag hade läst om No push-child birth.
      Hade även inställningen att jag fick ta det som det kom, dvs inga förväntningar på hur själva förlossningen skulle gå till.
      Och som många nämnt: EDA är super för att få vila. En bra grej att komma ihåg med det är att en dos bara sitter i 45-60 min, och man behöver inte fylla på den ifall man vill kunna känna krystvärkarna 🙂

    Era bästa raka benen tips? Jag byter rakblad, använder olja, smörjer in mig med oparfymerade krämer osv osv men får fula röda prickar, inåt växande hårstrån osv ?

      Någon form av peeling i kombination med det du redan gör skulle jag säga

        Ja peela! Det gör stor skillnad, skincity har en shower power peel som är jättebra. Använder den 1-3 gånger i veckan

          Vad heter den? Eller får jag upp den om jag söker på shower power peel? 🙂

            Det får du! Gillar också den peelingen. 🙂

      Om du är ok med det, vaxning. Jag tycker det blir mindre prickigt med vax.
      Men det gör också ondare.
      Testa annars att raka ”nedåt” det vill säga som håret växer om du nu rakar uppåt.

      Ta även bort döda hudceller regelbundet, scrubba huden med handskar.

      För mig funkar det med asolsprit från apoteket

        Hur gör du med den? På en bomullspad och ”duttar” på benet eller?

          Ja, precis! Duttar med pad. Fick tips av en skönhetssalong att man kunde göra det vid bikinilinjen. Så testade benen också och det har fungerat.

            När duttar du med asolspriten? Direkt efter?

              Jag brukar skölja där jag rakat med kallt vatten det sista jag gör innan jag går ur duschen. Sen duttar jag försiktigt med handduken och låter lufttorka. Sen baddar jag med asolspriten när jag är torr. Upplever faktiskt att hårväxten även blivit mindre.

              Med vänlig hälsning, hon som ibland kunde ha TVÅ hårstrå i en hårsäck! ?

      Jag har precis insett att jag får inväxta hårstrån så fort jag har nya och vassa rakhyvlar?? När dom är gamla och jävliga så får jag inga röda prickar eller inväxta strån.. så mitt råd: använd som slöaste bladen du kan hitta. Eventuellt en smörkniv.

      Börja använda epilator ist. Supersmidigt (helst en som kan användas i dusch)Till slut minskar dessutom hårväxten eftersom du drar upp med roten. Har gjort det i många år och har nu knappt ngt hår på benen alls att ta bort.

        Har precis börjat epilera men det blir verkligen inte bra! Får prickar och mycket hår är ändp kvar efteråt… Blir galen

          ”Smörj” in benen med majsstärkelse/Maizena innan du epilerar. Av någon anledning så får jag fler röda prickar när det finns friktion mellan ben och epilator. Majsstärkelse torkar ut så att epilatorn glider lättare och drar dessutom ut riktigt korta hårstrån ytan problem.

          Har du en bra epilator då? Man måste låta håret växa en bra bit innan man gör det första gången, för att få med allt, sen underhåller du bara regelbundet. Smörj in med ngn fet lugnande kräm efteråt, med typ Aloe Vera i, du har ju just dragit upp ett hårstrå med roten, så inte konstigt det blir lite irriterat, men det lägger sig när huden vant sig. Har ngn enstaka gång fått inåtväxta hårstrån vid biknilinjen, men det fick jag av rakning oxå.

      Inget raka-benen-tips men… IPL. Min variant (Braun Silk Expert Pro 5) har på allvar förändrat mitt liv. Så så glad att jag i fyllan o villan beställde hem den. Inte hårfri, men 90 % är borta på ben, bikinilinje & armhålor. De hårstrån som är kvar sveper jag bort på några sekunder & får inte längre röda prick eller inåtväxande hårstrån.

      Ingen ser någon skillnad. Det är för små hår ändå.

      Smörj in benen med produkter som innehåller BHA och Salicylsyra. Min keratosis pilaris (kallas ibland strawberry legs av alla röda prickar) har nästan helt försvunnit efter dagligt användande av bra produkter. Mina bästa tips är CeraVe SA smoothing cleanser och cream

    Finner inte ord, så fruktansvärt att man blir helt mållös och förtvivlad

    Till er (❤) som ville ha uppdatering på cellförändringstjofräset. Igår kom kallelsen, 16 augusti blir det operation. Det känns skönt att ha ett datum men är fortfarande väldigt nervös! Tack och lov har jag hunnit bada och har några veckor till på mig innan det är dags ?

      Sofia lycka till. Det kommer gå bra. kram. ?

      Åh lycka till!?

      Tack för uppdateringen! Ta hand om dig Sofia och fortsätt njut av sommaren ?? allt kommer gå bra.

      ❤️

    Vad som händer beror på om hans ålder stämmer eller inte. Sist jag läste var det lite oklart om han verkligen är under 15 år. Jag hoppas att han är äldre så han får ett mer kännbart straff! Stackars flicka ?

      och återkallande av uppehållstillstånd som han fick veckan innan, pga felaktiga uppgifter. vill man så går det.

        Det är nog att hoppas för mycket

          så klart det är. men möjligheten finns, och det ska folk få reda på.

    ?????

    Vilka instagramkonton följer ni nu som ni faktiskt inspireras av? Vill ha lite nya att följa med vettigt innehåll. Sen om det är humor, mat, återbruk eller annat kul spelar mindre roll.

      filindfors, helt klart min stora favorit just nu.
      Rekomenderar alltid alla kvinnor att följa the.vulva.gallery också

      Angelicasigge!! Kanske främst om man är förälder dock, men gillar henne starkt

      Massa om digital planning ?

        Vad är det?

        Vilka? Jobbar i samma bransch ?

      Mackanskost 🙂

      @jennysfreed!

      Elsa Billgren!

      Happybuisness och frilansliv

    Obs tw!!
    Vill bara säga att jag inte är något troll!

    Jag har nyligen fått reda på att en man som står mig mycket nära har gjort något hemskt. Han lider av psykiskt ohälsa och har många diagnoser. My leg traumatiserad från barndomen. Han lider Bla av psykoser och har fått reda på (och bekräftat) att han för ett par år sedan våldtog sin mamma under en psykos. Hans mamma är också väldigt psykiskt skadad pga psykisk och fysisk misshandel genom många år. Men hon ”var med” på det. Han fick in till henne när hon sov och när han hade påbörjat våldtäkten gick det över till att hon var med på det jag tog kommandot.

    Jag är helt i chock! Vet inte vad jag ska tänka eller hur jag ska förhålla mig till detta. Det är ingen jag kan kapa relationen med bara sådär. Vet att detta låter helt sjukt. Men jag förstår samtidigt att han var väldigt sjuk i psykos när detta hände. Han har efter och innan detta haft psykoser med våld och självmordsförsök inblandat. Vet inte vad jag vill med detta men jag vet inte var jag ska ta vägen med denna information!!

      Hmm! Är det en person du vill ha kontakt med fortsatt oavsett hur nära ni står varandra?

      Hoppas innerligt han får rätt vård idag, och likaså hans mamma.

      Fruktansvärt.
      Om det inte är din bror så ser jag inte varför du inte skulle kunna kapa bandet.
      Oavsett kan han vara farlig även för dig om han kan göra så mot sin mamma.
      Att mamman ”varit med på det” säger väl egentligen bara att hon antingen varit extremt rädd och/eller är lika psykiskt sjuk hon.
      Enligt mig så kan man ha stort överseende med närstående med psykisk ohälsa. Jag har själv en familjemedlem och en nära vän som haft stora problem, men jag har inga problem med att vara stöttande så länge personen sökrr hjälp när det behövs.
      Men psykotiska personer (utan sjukdomsinsikt?)som är farliga för sin egen mamma är ingen jag hade velat ha i mitt liv

        Du verkar inte förstå särskilt mycket om psykoser. Man har aldrig sjukdomsinsikt under en psykos, det är en del av själva konceptet. Man kan inte påverka vad man gör, eftersom ens världsbild är förvrängd men upplevs 100 % verklig av en sjvl. Det viktiga är att man tar sina mediciner och sköter sina vårdkontakter för att förbeygga att man hamnar där. Inte att man har insikt under psykosen.

        Och du kan inte själv säga ”det skulle jag göra” om hur du skulle agera under en psykos, för det har du ingen aning om.

          Sen om man ska behålla kontakten eller inte: gör vad som blir bäst för dig själv.

          Du verkar inte ha särskilt bra läsförståelse dock.
          Jag skrev ju just utan sjukdomsinsikt i parentes då det var ett antagande baserat på hur psykotiska personer tenderar att fungera.
          Jag skrev ingenting om hur jag ”skulle agera som psykotisk” utan skrev att jag inte skulle vilja ha psykotiska personer som våldtar sin egna mamma i mitt liv.
          Herregud. Skriva halvotrevliga inlägg när du inte lär kapabel att läsa det man skrivit…

            Tror fortfarande inte jag nådde fram? Man är inte ”en psykotisk person”, psykotisk är man medan man har en psykos, däremellan är man frisk.

            Ledsen om jag var otrevlig, det var inte meningen, jag ville bara vara tydlig. Jag har själv haft psykoser och jag upplever att folk har väldigt svårt att på djupet verkligen ta in innebörden även om man tror att man förstår.

              Då har du missuppfattat mig. Jag vet att man har psykoser och inte ständigt är psykotiskt. Men det går bra rent språkligt att säga ”en psykotisk person” om en person som är en inne i en psykos.

              Jag arbetar med personer med psykisk ohälsa så jo jag har ganska bra koll kring det. Tack ändå.

          Fast nej- träffar dagligen patienter som hör röster, ser saker men har sjukdomsinsikt och vet att det inte stämmer med verkligheten!

      Det här är det SJUKASTE jag läst i hela mitt liv! Spyfärdig! Om nån snabbscrollade förbi TW och undrar om dom ska läsa eller inte: bespara er det

      Till TS: klipp. ur. ditt. liv. OMEDELBART! Jag hade inte kunnat hantera detta om det ens var min egen bror eller pappa.

        Nä, flickans öde i Skellefteå är sjukare.

        Håller med men är det normalt att jag äcklade MER av mamman?????? Kräktes nästan i munnen när jag löste att hon var ok med det? Förstår att det kan ligga mer bakom såsom rädsla men spyr typ ändå!

      Förstår verkligen att du är i chock. Hur tillförlitlig är han dock? Är det säkert att mamman var med på det eller är det något han säger för att skyla sitt dåliga samvete?

      Jag tror inte att jag hade klarat av att ha en sån människa i mitt liv. Usch, får rysningar ?

      Förstår verkligen inte varför du inte kan kapa banden.

        Svarar lite till alla. Ja, det är så sjukt jävla hemskt. Försöker förstå att detta var i en psykos han gjorde detta och att han var svårt sjuk. Vet inte om han säger att hans mamma var med på det för att skyla något eller döva sitt samvete men det tror jag inte. Alla inblandade i hans familj är fucked up på något sätt. Och ja, varför kan jag inte kapa banden? För att det finns så mycket mer i denna människa än hans sjukdom. Förstår att det är svårt för andra att se, samt att jag bryr mig om familjen. Vill inte gå in på vilken slags relation vi har men ja. Det är så sjukt jäkla fucked up.

          Du KAN kapa bandet, men du VILL inte.

          Alla människor är mer än sina ev diagnoser och sjukdomar men en person som kan Våldta sin mamma kan i princip göra vad som helst. Det är en person som är mycket farlig för dig och andra. Du behöver skydda dig själv och det gör du nog bäst genom att helt backa.

          Ja det är klart det gör, ingen människa är endimensionell. Men vad spelar det för roll i sammanhanget. Bryt.

          Men sluta. Att han erkänt det och hur fortfarande har kontakt med honom säger mycket om dig. Du är ju vidrig om du fortsätter ha kontakt med honom ? Skyll inte på psykoser, alla människor gör egna val.

            Lycka till med att göra några val när du har en psykos.

              Lycka till att sluta få sådana som knarkare.

          Vill du inte kapa banden så gör inte det. Men använd det du nu vet till att skapa en distans åtminstone. Du kan bry dig om den här personen och stötta, men gör det från ett avstånd och låt honom inte komma för nära dig. Ha någon slags ytlig relation om ni betyder mycket för varandra, men släpp inte in honom helt.

      Ta dig samman förfan och kapa bandet bara !?!
      . Ja exakt , BARA. Sluta gå runt och innerst inne försvara honom i dina tankar. Han är sjuk,störd och farlig. Stick bara.

        Exakt. Hon borde skämmas att det inte redan är gjort.

      Man kan alltid kapa banden. Låter inte som en person man ska ha i sitt liv, kan kanske bli farlig?

      Den här personen som gjort detta lär bli dömd till rättspsykiatrisk vård. Blir den det så kan du få hjälp av professionella på avd. Har bara jobbat på rättspsyk en kort tid men många patienter där hade begått ofattbara brott men hade trots der ofta kontakt med anhöriga, pga det är sjukdomen som är problemet, inte personen. Du kan få råd och stöd utanför bloggbevakning, råder dig att söka professionell hjälp för att hantera detta. O om personen begått ett så allvarligt brott under en psykos så måste du vara medveten om att det kan hända igen; var aldrig ensam med den personen.

      Låter inte säkert att ha kontakt med honom i nuläget. Beror lite på vad det är för andra diagnoser han har och hur de påverkar hans vilja/möjlighet till att förebygga att han får nya psykoser. Tycker att det är oroande att han haft flera, fungerar inte medicineringen, tar han den inte, finns sjukdomsinsikt? Ofta finns det varningssignaler innan man får en psykos och då krävs det att man omgående söker vård för ens egen och andras säkerhet.

      Ni som tror att nån som är i en aktiv psykos kan göra medvetna och genomtänkta val, googla vad psykos innebär.

      Hej!

      Jag tycker du ska prata med någon professionell istället om de här frågorna, folk som kommenterar här och tror att man kan ”skylla på psykoser” fattar ingenting.

      Det du behöver säkerställa är ju framförallt att du själv är säker om han får nya psykoser, tänker jag.

      Vet inte hur nära anhörig du är, men om han vill kan man få vara med i kontakten med psykiatrin.

        Tack till er som svarat vettigt och med bra råd! Detta var för en del år sedan när hans psykossjukdom var helt obehandlat och precis blossade upp, han är nu välbehandlad med stor sjukdomsinsikt och lägger in sig själv vid minsta tecken. Han är relativt välfungerande men med en del ångest osv i vardagen. Men absolut inte psykotisk. Jag förstår att jag bör prata med någon men hur nämner man ens en sådan sak? Jag hade bara inte kunnat få ur mig det. Och om jag nämner det, kan det hända något med honom då?

        Till er som bara säger ”Bryt”, ja det är klart alla har ett val men allt är inte svart eller vitt. Ni ved inte om detta är min lillebrors barn, min systers man eller min egen pappa. Ni vet inte om jag ”lämnar” någon annan i sticket. Det är faktiskt inte ens eget val alltid.

        Och ja, psykos är ett sjukdomstillstånd som kan vara extremt farligt men det betyder inte att personen är farlig när denne inte har en psykos. Det är inte farligt att vara ensam med honom och NEJ, HAN HAR INGA VAL UNDER EN PSYKOS. Ni som inte fattar det borde inte uttala er när ni inte ens vet vad sjukdomen innebär.

          Ja det var dumt skrivet av mig. Men det är som att du tar handlingen i försvar.

          Och du kan bryta. Sluta hitta på orsaker att inte göra det.

          Min egen bror har psykoser(även obotlig allvarlig personlighetsstörning) Han har förstört livet för alla i familjen. Klart som fan jag bröt kontakten. Lämnade hela familjen, tills dom insåg själva. Nu är vi en hel familj utan honom, alla mår bra tillsammans och var för sig.

          Tack vare att jag lämnade så räddades dom andra som insåg verkligheten. Förutom min far som dog. Han ville dö av sin sjukdom för att bli fri från min bror.

          Det är alltid ens eget val. Och din anhörig är inte frisk, om han skyller på sin mor att hon ville bli våldtagen. Han tar inte fullt ansvar för vad han har gjort.

            Stackars honom. Hoppas han får den vård han behöver.

            Klart man ”kan” bryta men det har i detta skede otroliga konsekvenser som jag inte är beredd att ta. Vill hjälpa honom på bästa sätt då han är en fantastisk människa som faktiskt tar emot all hjälp han får och förstår sin sjukdom.

              Om du är rädd för att prata om det mes ngn proffessionell pga risken att han anmälas så kan du antingen”
              -prata med en präst (absolut sekretess)
              – prata med psykolog och kurator och inte nämna hans namn.
              De har möjlighet att anmäla brott med fängelse över två år. Men det är inte en skyldighet. Och ingen anmälan kommer att göras om de inte har namn på gärningsperson eller utsatt.
              I mitt jobb som socialsekreterare så får jag ofta höra beskrivningar av brott men har aldrig anmält detta. Jag brukar låta folk prata men inte fråga om detaljer om när/var/hur. Detta så att jag ändå inte ska ha :tillräcklig info”
              Barn som berättat att de blivit utsatta för brott anmäler jag dock då och då.

                Då och då?? Du har skyldighet att jämt anmäla det! Herregud.

                  För det första. Jag menar inte att jag får höra om utsatta barn alltid men då och då anmäler. Utan att det är då och då jag träffar ett barn som berättar att det blivit utsatt och då anmäler jag. Socialtjänsten är dock inte skyldiga att anmäla utan skyldiga att överväga det och bedöma utifrån barnets bästa. På min arbetsplats anmäls dock de flesta gånger barn berättar att de utsatts undantag kan vara om till exempel brottet redan utretts hos polisen.

                  Det andra jag skriver om är personer som berättar att de begått brott. Alltså inte föräldrar mpt sina barn utan exempelvis en ungdom som berättar om droger, misshandel, rån osv
                  Och nej det handlar inte om att kringå lagen. Mitt jobb är inte att polisanmäla dessa ungdomar Utan att hjälpa de bort från kriminalitet. Det faktum att en ungsom säger att deb ngn gång begått ett rån är ju inte heller som att den kommer bli dömd för det. Det behövs liksom mer än så i en polisutredning.
                  Det handlar inte om att kringgå lagen utan om att det finns en möjlighet att anmäla till polisen inte en skyldighet. Hur exakt hade du tänkt dig att gängkriminella skulle få hjälp med avhopp om de blir polisanmälda så fort de säger att de begått brott…? Hur tror du att föräldrar ska kunna söka hjälp för sina barn?
                  Hade du ringt polisen om du hittat narkotika i ditt barn rum? Eller hade du spolat ner det och försökt se till att ditt barn fick hjälp?

                  Hamnade i modd men provar igen.

                  Då och då betyder att det inträffar då och då att ett barn berättar om att det blivit utsatt för brott och då anmäler jag. Angående skyldighet så är lagom utformad på det sättet att socialtjänsten ska överväga polisanmälan om brott mot barn med beaktande av barnets bäst. Ibland är inte polisanmälan det bäta till exempel om brottet redan utretts av polisen.

                  Det jag menar med att lyssna på brott utan att anmäla, där pratar jag om ungdomar i kriminalitet som kan berätta att de varit med vid brottslighet till exempel rån, drogförsäljning, misshandel m.m. Här har jag ingen skyldighet att anmäla. Och det är ju också sällan ngn lämnat så detaljerade beskrivningar heller. Mitt jobb är att hjälpa ungdomar ur kriminalitet. Enligt mig blir det inte särskilt lyckat att anmäla de till höger och vänster om de då faktiskt berättar om kriminaliteten. Det bör finnas möjligheter för både ungdomar och deras föräldrar att vända sig till socialtjänsten för att få stöd vid avhopp utan att för den skullen polisanmälas. Det hade varit ett jättemärkligt sätt att arbeta på.

                  På samma sätt som ts måste kunna få prata med ngn om detta utan rädsla att det ska polisanmälas. Jag säger inte att det inte är värt att polisanmäla våldtäkt (trota polisens ofta undermåliga arbete kring våldtäkter). Men om fokus är på vad som blir bäst på ts så är mitt råd att om hon vill prata omdet så finns möjligheter till det. Hon ska kunna få stöd i det här utan att behöva va rädd för att skapa en rättslig process ifall det inte är det hon vill.

                Klart personen ska anmälas och utredas om detta inte gjorts, det är väl inget att försöka undvika och skydda ifrån?? Försöka undvika lagen.. usch.

                Präster har inte absolut sekretess…

              så det är synd om honom fast det är våra liv som är förstörda, att min pappa gav upp och ville dö för att han var så hjärntvättad? Det är synd om oss, och det är synd om din pojkväns mamma, samt resten av hans familj, och det är synd om dig.

              Tycker du synd om killen som våldtog och nästan mördade den 9åriga flickan också?
              Om du tror att du är god, så kan jag lova dig att du inte är det.

              Du saknar bara kunskap. Det går inte vårda en obotlig personlighetsstörning.

          Alla de alternativen du radar upp skulle jag kunna bryta med. Lämnar du nån i sticket som skulle behöva hjälp menar du? Kontakta myndigheterna om du tror denna lider, tex ett barn. Annars umgås med bara den.
          Eller så får du väl lära sig leva med denna vetskap, jag skulle inte kunna det.

      Med på det och med på det…Hon fattade väl att det gällde att rädda livhanken… (och om jag har fel, ge inga detaljer tack, vill inte veta).

    Det som händer just nu på våra akutmottagningar i framförallt Stockholm är HEMSKT. Vi är så sjukt underbemannade och ligger så fruktansvärt mycket efter att patientsäkerheten är långt över gränsen för vad som är okej. Känner mig så förtvivlad.
    /
    Medicinsk sekreterare på en akutmottagning i Sthlm

      Jobbar på äldreboende numera men är också frustrerad. Går hem med känslan av dåligt samvete och att aldrig hinna med. Har testat att jobba på flera olika ställen (sjukhus, hemsjukvård, särskilt boende) men kan aldrig ge en vård jag står för då tiden inte finns pga underbemanning.

      /sjuksköterska

      Ja, det är katastrof. Makten och ansvaret för sjukvården kan och ska inte längre ligga hos regionerna. Förstatligande av landets sjukvård är det första viktiga steget mot en bättre sjukvård. Rösta för det i september!
      Mvh en annan medicinsk sekreterare

        Jag håller med!

        Som att de som orsakat sjukvårdskrisen (politikerna) skulle kunna lösa den också. Efterspelet av covid-pandemin visar ju bara hur orimligt dåliga samtliga politiker är på att fatta konkreta beslut som påverkar samhället på riktigt. De hade 2+ år på sig att faktiskt lösa vissa av problemen men nu står vi ändå här och absolut ingenting har förbättrats.

      Många sa upp sig under pandemin.
      Många vart sjukskrivna med PTSD syndrom pga pandemin.
      Lönehöjning på knappt 600:- var droppen för mig iaf.

      Listan kan fortsätta men tror inte att folket bryr sig. ”Viiiii” har ju valt vårt yrke själv men alla kommer nog känna av konsekvenserna.

      Känner så med dig. 🙁 Jag fattar inte hur vården kan vara så eftersatt år efter år efter år… Är själv medicinsk sekreterare och har sett kaos (BUP) men kan inte föreställa mig stressen ni måste jobba under på akuten.

        Vi alla är drabbade ?
        Men trycket på våra akutmottagningar just nu är under all kritik .. känner mig så ledsen när jag går hem, ledsen för min egen skull och all stress jag upplever och framförallt för alla patienter som blir drabbade och inte får ordentlig eller säker vård.

          Fast även om man får vänta så har jag och många fått säker och bra vård. Och det betyder ju jättmycket. ❤

            Är glad att du känner så ☺️

      Men varför är det så då? ?

        Bla och förenklat för att det styrs regionsvis. Det blir vinstjagande, tex.ngn områdeschef som vill visa sig på styva linan och klättra uppåt, det första hen gör är att strama upp budget för att visa ”resultat” uppåt osv. För komplex att skriva bara ngra rader om känner jag.

      Jag besökte akuten i annan stor stad i förrgår med mitt barn och det var verkligen under all kritik… Frukansvärt lång väntan och dålig vård. Lämnade vid midnatt och då grät både jag och sonen. Jättedålig upplevelse och har aldrig känt mig så utelämnad av vården.

        Okej, då var det inte så akut då eftersom ni lämnade.

        Suck

          Man kan lämna fast det är akut! Åkte in pga andningssvårigheter och misstänkt blodpropp, fick lämna 7h senare. Förstår inte ditt resonemang? Ska man stanna kvar tills den dagen man dör, annars är man inte sjuk ?

            Om ens barn har andningssvårigheter och misstänkt blodpropp, så stannar man väl för fan kvar även om man får vänta 12-15 timmar?

            Personalen jobbar ju på så snabbt de kan.

            Om vårdcentralen misstänker blodpropp prioriteras man ju och hsr man allvarliga andningssvårigheter får man ju syrgas så fort man kommer in.

            Ja,
            Man sitter kvar om det är allvarligt. Det fanns väl en anledning till att man pker in.

            Inte bara ”nej, nu har vi fan väntat tio timmar, nu åker vi hem och sover.
            Dö du på vägen, det är lugnt”

            Är man orolig på riktigt åker man ju knappast hem igen.

              ”Lämnade” betyder nog att de var färdigbehandlade.

                Ja det får vi hoppas.
                Fattar att man tycker det är segt att vänta allt som allt 7 timmar.
                Men om de fick hjälp så bedömdes det ju som att det inte var jättefarlogt så då borde de vara glada för det istället.
                Varför grina för att det tog så lång tid?
                Var uppenbarligen mer akuta fall före.

                  Tänk vad lätt det är att häva ur sig saker när man inte själv var där…..

                  Är du alltid lika kall och otrevlig?

          Men va? Vi lämnade efter 8h då vi till slut hade fått träffa läkare och fått utskrivet antibiotika. Lugna dig.

            Det lät som att du menade att ni lämnade = stack därifrån utan hjälp.

      Om folk slutade springa till akuten stup i kvarten för halsfluss, öroninflammationer, influensa och saker som kan tas med vårdcentralen hade det ju underlättat.

      Att folk nu ska bli hysteriska för Corona igen gör inte saken bättre.
      Tycker synd om sjukvårdspersonalen!

        Haha ”ta det med vårdcentralen”.
        Vet inte hur många gånger som vårdcentralen inte vill att man ska komma. Har en vän som inte fick komma trots flera påtryckningar vilket ledde till Cancer som spreds sig. Efter utredning stod det klart att vårdcentralen hade gjort fel.
        Pappa fick inte komma när han ringde. Visade sig att hälsenan var av. Sjukhuset använde vårdcentralen och även här hade VC gjort fel.
        Och listan fortsätter….
        Har själv till och med fått till mig att inga lediga tider finns på VC så åk till akuten…..

          Man kan ju sätta sig på drop in på vårdcentralen.

            Ingen av de vårdcentraler jag varit listad på senaste åren har haft drop in-tider. Man får boka tid och får en tidigast om en månad, jättebra om man till exempel har uvi som gått upp i njurarna. Jättebra!

              Då kanske man ska ta sitt egna ansvar och leta vidare och inte ge upp ?

                Men vad tror du egentligen? Att alla orter har mängder med primärvårdsinrättningar varav flertalet har drop in??
                Det fungerar inte så, vc har knappt några akuttid alls. (Därmed min privata sjukvårdsförsäkring – runt 8500 per år och självrisk på 850 kr, men snabb hjälp får man för sådant som inte akuten är till för.

          Ja vårdcentralen är ett jävla skämt. Vården överlag känns som ett skämt. Fy fan vad jag blir trött på skiten ibland.

      Är väldigt mycket som är eftersatt.
      Men vart ska pengarna tas ifrån? Det är skattefinansierade jobb och nästan alla skattefinansierade instanser skriker att de går på knäna…..
      Så det är bara att fråga sig, är man nöjd hur skattepengarna fördelas idag?

        Stäng gränserna och skicka hem obehöriga.

          Invandring är en väldigt stor post som bara fortsätter att växa och svårt att få nyanlända i arbete. Även svårt att få exakta siffror vad det faktiskt kostar. Så det är väl något man få ta ställning till i september.

          Räckte inte utsvävningarna i diskussionen som togs bort från ÖS?

      Jag ska precis börja studera till medicinsk sekreterare i höst och jag hoppas verkligen att det antingen blivit bättre när det är dags för mig att ge mig ut i branschen, eller att jag kan komma in och avlasta och hjälpa alla er som sliter nu. Ska definitivt rösta med vården som prio i höst ❤️

        Ändå gulligt att du tror att din röst gör någon skillnad. Politikerna idag är inge särskilt bra på att införliva vallöften direkt. Gör du något vettigare på valdagen istället för att slösa din tid på något som ändå inte spelar annat än symbolisk roll

          Usch vilken härskarteknik. Om alla skulle tänka lika som du kan vi väl lika gärna bara lägga ner Sverige. Klart att rösten gör skillnad.

      Så länge M blir valda val efter val så vill tydligen invånarna ha det så i Stockholm, eller förstår dom inte att det är M som styr vården? Det sparas på det viktiga och göder konsulter.

        Kom inte hit och var vettig och prata fakta, allt är ju invandrarnas fel… (obs, ironi)

        Men snälla nån. S styr massor av regioner där det är precis lika illa.

    Björnstad!

    Har sent omsider läst första boken (inte jättebra) och kollat serien från HBO. Fattar inte hur serien kan ha 7.1 på IMDB, de har ju totalt slaktat den! Tex Peters karaktär som är en testostinn tönt i serien. Och visst är skådisarna oerhört felcastade??

      Fruktansvärt felcastade! Kevin tyckte jag var okej mot hur jag tänkte honom, resten helt fel. Speciellt Peter, men också mamman. Ingen bra serie enligt mig. Brukar ändå kunna acceptera filmatiseringar av böcker jag gillat, men Björnstad var ingen hitt!

    Blev hon våldtagen också? Jösses. Har tyvärr inte läst på ordentligt. Låter helt stört och fruktansvärt!!

    En fråga om barn..
    Jag har en treåring som inte har några problem med ögonkontakt vid lek/samtal osv. Men om man exempelvis säger ”kan du titta in i kameran” eller ”kan du titta på mig”. Så är det som att han inte kan. Han tittar snabbt, men blicken flackar liksom bort.

    Är det någon som känner igen detta?

      japp, känner igen, grav autism.

        Hur yttrar sig detta? Om du försöker göra mig orolig är det inte roligt.

          nej jag försöker inte göra dig orolig, du frågade och jag svarade. När jag läste igen, såg jag att det var ditt eget barn du undrade om. Ursäkta om jag var okänslig.

          Just det med ögonkontakten var exakt så. Barnet reagerade inte på prat till hen, eller det syntes inte så iallfall. Aldrig ögonkontakt, bara snabbt flackande. Som att hen tittade rakt igenom omvärlden. Talet kom aldrig igång. Svår med maten. Sen från start med all utveckling.

          Men ni kanske borde göra en syn och hörselprövning?

            Ja – du svarade på min fråga. Men det finns många sätt att svara på tänker jag. Skönt du inte menade det lika okänsligt som jag läste det.

            Precis som jag skrev i min fråga är problematiken inte ögonkontakten i sig, för den är jättefin. Han tittar på när man pratar med honom och han söker även min/andras kontakt när han önskar (väldigt social).

            Det jag undrade över är om någon kände igen beteendet att flacka med blicken vid ”kommando”. Som exempelvis ”titta in i kameran” eller dylikt.

            Hörseltest ska vi efter sommaren då språket är försenat. (Dock tvåspråkig).

              Du får tänka hur du vill:) Ibland får man helt enkelt inte svar fyllda med känslor. Det får man helt enkelt ta ibland, så tänker jag. Ibland är det bättre att få ett rakt svar, än inget alls typ:)

              Skönt! Viktigt med hörseln. Kan nog få tips hur man övar ögonkontakt också.

                Men du svarar ju utan att varken läsa eller förstå frågan.

                  Haha ja det var lite goddag yxskaft ?

                    Det är nog a själv som lider av autism ?

                Jag hade nog svarat lika kort ändå, eftersom jag var väldigt trött. Så är det ibland vettu.

                Blev du lite sur för att jag inte lydde dina känslor och tog din lilla uppläsning? ?

              Tycker verkligen inte det låter som någn ”grav autism”. Snarare lite blyg.

      Mitt barn har svårt med ögonkontakt på befallning! Det är något som måste komma naturligt för henne. Jag tror inte att det är någon fara så länge det inte är hela tiden eller näst intill obefintligt.

        Tack för ditt svar. Ja – det är just på befallning han inte klarar. Naturligt kommer det hela tiden och han är mycket social. Dock försenad med språket också.

        Hur gammal är ditt barn? Om du vill dela 🙂

          4 år ?

      Har du sökt vård angående detta? Kanske man kan starta en utredning eller nåt liknande?

        Nej – jag har inte sökt vård pga detta. En utredning kring vad tänker du?

        De instanser vi går hos (BVC & talpedagog) samt förskolan misstänker inga diagnoser om det är det du har i åtanke. Jag har frågat rakt ut (inte pga detta men pga språkförsening).

      Helt normalt!! Så små barn kan inte bestämma mycket i sina liv och det där en en sak de kan bestämma/kontrollera, alltså att nån ber barnet kolla där o där men barnet vet att ingen kan tvinga dem och struntar i det. Ofta samma med mat, är också en sak de faktiskt kan kontrollera själva och många barn gör det såklart.
      Vi vuxna bestämmer ju allt annat, tex när de ska sova, vakna, gå till förskolan, åka bort, vad man äter osv.. tänk på det när barnet gör lite ”konstiga” saker, det är ofta för att det är saker de själva kan styra över ?

        Tack för ännu en infallsvinkel jag inte tänkt på. Det är skönt att få ta del av andras erfarenheter. TACK ?

      Jag är vuxen men har det här problemet. Har jättesvårt för att se folk i ögonen, även min egen mamma. Kan inte förklara varför jag känner så, men jag har inte autism eller annan diagnos, utan är bara lite konstig antar jag ?

        Tack för svar. Påverkar det dig negativt?

        Jag undrar egentligen inte för tankar på diagnos i sig – har han det så har han det. Jag undrar mest för jag inte vill pressa på för mycket, men samtidigt vill lära honom om det kan påverka honom negativt.

          Han är bara tre år med ännu. Vad beror det på att du vill lära honom att det kan påverka honom negativt? Tror som flera här att det är jobbigt på kommando bara.

            Vet inte om jag missförstår nu eller förklarat dåligt.

            Jag har bara reagerat på att han har svårt med den biten (som tex faller naturligt för mig/min övriga familj som jag diskuterat detta med).
            Som alla föräldrar, önskar jag att stötta min son med hans svårigheter i livet (stort som smått). Så anledningen att jag undra var väl för att jag inte har varit med om det förr och helt enkelt inte vill pusha honom om det beror på att det är obehagligt exempelvis.

            Då han är försenad expressivt kan jag inte få ett svar på varför från honom själv.

        Jag har också svårt med ögonkontakt, blir typ obekväm av det. Jag flackar ofta med blicken, även när jag pratar med nära vänner. Kommer på mig själv under samtalen ibland. Jobbar som lärare och har absolut inga problem socialt i övrigt men får verkligen aktivt jobba på att hålla ögonkontakten när jag pratar med föräldrar och dylikt. ?

          Tack för att du delar hur du har det ? Minns du om du hade det som barn också? Vill inte pusha honom/öva det att titta heller om det är obehagligt. (Tex titta in i kameran kan man ju strunta i, men finns andra tillfällen då jag gärna sett att han tittar för att liksom få en bekräftelse att han tar till sig vad man säger exempelvis).

      Vild gissning då jag ej är någon läkare eller dylikt. Men min spontana tanke är: ditt barn är helt normalt (i brist på bättre ord). När du säger tex ”titta mig i ögonen” så blir han så medveten om att han ska titta dig i ögonen att det inte går. Prova med en vuxen; säg tex till en kompis ”nu får du INTE klia dig på näsan”. Förstår du hur jag tänker? Det blir liksom omöjligt för att man börjar tänka för mycket på det.

      Om han spontant tar ögonkontakt, är social och allt funkar som det ska så skulle jag inte oroa mig. Jah kan ibland komma på mig själv med att få svårt att titta någon i ögonen när jag börjar tänka på det. Tex om man är på ett jobbmingel och står och pratar med någon som babblar på länge och så står jag där och börjar jag tänka ”okej, nu måste jag hålla ögonkontakt för det är oartigt annars”. Guud vad svårt det är då! Haha! Plötsligt vill ju blicken dras till allt annat!

      (P.S. Tyckte också det var jättemärkligt av den som bara skrev ”grav autism”. Liksom hallå? Jaja, haha!)

        Godkväll! Och tack för du tog dig tid att svara. Helt ny infallsvinkel som jag inte alls tänkt på. Har bara reagerat att det är verkligen när man ber honom titta han inte vill. Inte så att jag frågar det jämt, men när jag väl gör – så tittar han bara snabbt. Vill inte pusha honom för mycket heller, det ska ju inte vara obehagligt (om det nu är det?) haha.

        Började nästan ångra att jag skrev när jag fick ”grav autism” svaret. För det kändes inte som personen varken läste frågan rätt eller ville väl (svaret i sig är inte fel, för en diagnos är inte något fel. Men sättet att skriva det är onödigt!) Därför blev jag extra glad att du och de andra tog er tid att svara på min fråga.

          Haha jamen ja tror den personen kanske e lite speciell. Asså att hen kanske gillar att provocera lite på nätet Ta inte åt dig.

          Och asså visst, klart du kan fråga BVC osv som andra beskriver men jag tror verkligen inte detta e nåt konstigt alls. Skulle nästan bli mer förvirrad om en treåring på kommando kan titta djupt in i den vuxnes ögon eller låsa blicken i en kameralins ?

          Inte för att förminska dina känslor!! Man oroar sig ju för allt! ❤️ Men just detta låter i mina öron helt normalt

            Tack för att du gav mig ett leende på läpparna. Finns trevliga människor på öppet spår ?

            Och tack för förståelsen för att man kan oroa sig för det mesta som mamma ❤️

      Barnet är endast tre år. Kanske barnet inte förstår när du säger ”titta in i kameran” eller ”titta på mig”. Förståelse för lägesord kan komma senare. När ett barn blir förvirrat/inte förstår kan de ju titt runt lite. Angående autism hade jag inte vart otrolig över eftersom barnet söker ögonkontakt och kan hålla ögonkontakt. Men är barnet språksvag kanske hen är mer förvirrad när du säger till vad hen ska göra och kanske inte förstår fullt ut. Jag upplever att språksvaghet syns mer när man ger barnet en instruktion ”titta på mig” men än under samtal.

        Godkväll ☺️
        Tack för ditt svar och att du delar dina tankar. Min son förstår allting man säger på både mitt och sambons språk. Han har inga problem om jag ställer en fråga eller tex ber honom slänga skräpet i papperskorgen (då tittar han på mig och följer instruktionen). Han pratar massor, men uttalet haltar väldigt mycket. Kan det trots detta skapa förvirring språkmässigt?

          Måste säga, jag tycker det låter rätt normalt för ett tvåspråkigt barn som bara är tre år. Inte för att jag har jättestor erfarenhet, men har ändå träffat ett par stycken.

      Prata med bvc

      ”Kan du titta på mig” är en vag grej att säga. Barnet kanske tittar på ditt hår och din tröja och dina knän och din panna. Då upplevs blicken som fladdrig. Dessutom är det ju något man oftast säger när man är arg eller ska ge barnet en ”uppläsning” eller prata allvar. Klart ungen är obekväm då.

      Och alla gillar inte att vara med på bild. Det behöver inte vara svårare än så.
      Självklart kan du prata med BVC om du är orolig, men jag skulle inte hetsa upp mig i förtid.
      Allt kommer blir bra ?

        Tack för ett fint svar. Du har rätt i din beskrivning att när jag ber honom titta på mig är det exempelvis om han gjort något han inte får. Då har jag bett mig honom titta på mig för att han ska förstå att man tex inte får göra illa lillasyster. Tack för svar. ?

      Min brorsa har alltid haft svårt för ögonkontakt. Han har asbergers och ögonkontakt är inte någon han tänker på som ”något man ska ha med folk” utan han kollar lite överallt när man pratar med honom. Jag vet att andra utomstående stör sig på det men jag tänker inte på det ens.

      Vet inte vad jag ville med kommentaren men här är den 🙂

        Tack för din kommentar och för att dela med dig av din erfarenhet ?
        Kan din bror ögonkontakt när det inte är på ”kommando”? Min sons svårigheter kommer enbart när han blir ombedd. Annars söker han gärna ögonkontakt. Och om vi pratar så kollar han på mig.

      Kan vara inget, kan vara autism, kan vara selektivmutism. Det sistnämnda handlar bland annat om när man får krav på sig som ”titta på mig” osv. Prata med bvc eller förskolan 🙂

        Tack för ditt svar. Jag vet inte så mycket om de diagnoser du nämner. Men undrar om inte selektiv mutism innebär att man inte pratar? Det gör min son – uttalet haltar bara.
        Och kan man ha tex autism trots att ögonkontakten faller naturligt vid andra tillfällen än vid ”kommando”?

      Jag var sådan som barn. Har autism nivå 1.

        Tack snälla för ditt svar och för att dela! Vill du berätta lite om, fall det var jobbigt för dig att ha ögonkontakt vid ”kommando” eller varför du inte hade det?
        Min son har nämligen bara det när det är vid lek/samtal etc.

    Någon som har tips på hotell med pool runt Uppsalaområdet?

      Hotell havsbaden. Helt fantastiskt ställe

        +1 på det!

      Jäkligt stor pool…

    Misstänker att en nära anhörig har någon typ av diagnos och/eller skulle behöva träffa någon professionell som kan hjälpa till med det osunda sätt släkt och vänner behandlas. Hur får man någon att söka hjälp? Ska jag fortsätta försöka upprätthålla en relation som inte fungerar eller trots att hjärtat går sönder av blotta tanken sätta ett ultimatum och upp kontakten tills vidare?

      Gör en anonym anmälan till vuxenenheten på socialen.

      Det är i princip omöjligt att hjälpa någon som inte vill ha hjälp. På vilket sätt behandlar personen sin familj osunt? Går det att tillsammans med familj och vänner ha en intervention och prata med hen? Verkar hen ha någon självinsikt om problematiken?
      Om du verkligen inte mår bra av relationen och personen vägrar söka hjälp måste du nog säga upp kontakten.

    Det är så sjukt!! Han borde låsas in på rättspsyk i resten av ditt liv. Hur kan ett barn göra så?!! Hur är det liksom möjligt?

      Tycker också det är det mest lockande alternativet. Ven om man får livstid fängelse är man ju ut igen om ett apr decennier. Rättspsyk kan vara så länge det behövs…. Dock låter det inte direkt som han var psykotisk och det är väl nästan vad som krävs för rättpsyk nu för tiden.

      Barn och barn. Sannolikt är han inte ”barn” utan snarare ungdom/ung vuxen. Och hur han kan göra så, ja det är tyvärr inte ett fullt ovanligt förhållningssätt mot kvinnor i den delen av världen där han härstammar från. Utan att se den bistra sanningen för vad den är kan vi inte göra något åt problemet och att förneka detta är att djupt kränka alla de kvinnor och barn i världen som utsätts för liknande övergrepp

    Saknar ord, för det är så otroligt hemskt. En liten flicka..Alltså fy farao. Känner bara enorm förtvivlan.?

      Ett av mina barn, då 11 år, blev påhoppad och nersparkad i vår park typ 200 meter bort. En varm eftermiddag. Hon lider än idag, den här stackars tjejen kommer gå igenom ett helvete ? Hoppas innerligt att hon får dom resurser som krävs insatta.

    Vad är det som gör att Amir inte klarar av att behålla vänner? Vad hände med ”the squad”? Han umgås aldrig med Alexis, Vanna, Francesca, André eller hon Börshajen som han umgicks intensivt med förra sommaren. Han verkar oerhört toxisk EfterSom han byter vänner hela tiden.

      Har också tänkt på detta och de följer i många fall inte ens varann på Instagram längre. Jag följer fortfarande folk som jag glidit isär från..

    Jag är en 43årig småfet kvinna med stora bröst som kommer att börja sola topless. Trött på sexualiseringen av mina bröst. Tack filindfors!

      Heja dig!

        Hade du hejat på en man som solar utan kalsonger också? Eller en tonårig tjej som solar topless?

          Du kan ju inte jämföra bröst med att sola naken ?

          Jämför du nu en kuk med kvinnobröst?

      Åk inte till Amalfikusten bara.

      Varför?

      Ångrar att jag donerade till dig…

        Jag är glad att jag aldrig gjorde det ?

        Donerade?

          Någon insamling för att hon och hennes döttrar skulle kunna åka på semester eller köpa husvagn eller nåt. Länge sedan. Och shoppa, tror jag.

            Ok så det är nån välkänd kvinna här inne den där kattfan?

              Det är några år sedan som hon skrev att dottern skulle få en shoppingresa. De hade ont in pengar så hon bad om tips på billigaste sättet att ta sig dit och vart de skulle gå. Tråden utvecklas så att folk ville donera till resan. Camilla fixade så det blev verklighet.

              Nu flera år senare skriver kattfan något som triggar igång dessa kommentarer. Det är ganska ofta folk frågar varför vi inte skriver under samma nick eller varför så många använder sig av Anonym.
              ….Ja undra varför….

      Det är ju inte bara av sexuella skäl man skyller sig tänker jag..

    Just nu känns allt skit i mitt förhållande. Jag har ganska länge funderat på om jag vill fortsätta. Vi har en två-åring också. För några veckor sen kom jag i kontakt med en kille som jag träffade lite innan jag träffade min nuvarande sambo. Han vill träffas och jag överväger verkligen att göra det. Ena dagen tänker jag att vara otrogen är så vidrigt och nästa dag är jag så vill jag typ inget hellre än att träffa den här killen. Ville bara skriva av mig lite

      Gör slut först. Tänk även på eran två-åring. Skulle detta kunna påverka honom? Hur gör jag detta på mest värdiga sätt?

      Om du har gått med dessa tankar länge och nu är intresserad av en annan kille kanske du ska se det som ett tecken på att det inte är värt att fortsätta? Du kanske kommer bli lyckligare utan din sambo? Om ni bråkar mycket etc så kanske det även är bäst för ett barn att ni separerar. Kärnfamilj behöver inte alltid vara det bästa.
      Med det sagt tycker jag inte att du ska vara otrogen. Det är inte värt det och du kommer ha sjukt dåligt samvete resten av ditt liv. Gör slut först, sen kan du ligga med vem du vill.

      Kan du specificera och kategorisera vad som känns skit? Sätta fingret på det? Iaf för dig själv, i en låst anteckning i mobilen eller något. Relationer går ju upp och ner, allt kanske inte är nattsvart utan övergående faser eller problem som kan lösas. Om relationen inte är värd att kämpa för, lämna by all means men inte genom otrohet mot den människa du ev ska hämta/lämna barn hos varannan vecka, gå på föräldramöten och utvecklingssamtal med, fira barnkalas och ta beslut om uppfostran ihop med. Oavsett om ni ska vara tillsammans eller inte så är det en relation du kommer behöva vårda livet ut, visa respekt.

        Hur var relationen innan ni fick barn? Tänker att det är en så livsförändrande situation att många som gör slut under småbarnsåren gör det pga. Sömnbrist och att livet är väldigt tungt just då och har glömt bort hur fin relation man hade innan och inte orkar försöka hitta tillbaka till den.. var den bra innan och inget major hänt i er relation så kanske den är värd att kämpa för?

      Hur länge har du känt såhär? Blir lite matt med tanke på att barnet är så ungt, är det inte lite väl klyschigt att ge upp just under småbarnsåren som man VET kommer suga. Vad var det i er relation som gjorde att du gillade honom så mycket att du ville skaffa barn med honom? Är det helt kört att kunna hitta tillbaka till den känslan, förutsatt att ni båda vill?

      Vad vinner du på att vara otrogen? Vill du ha ett förhållande med den nya killen är det en pissig start på det förhållandet. Vill du istället att det ska bli bättre med din nuvarande så är det ett steg i fel riktning för det. Fattar inte vad du kan vinna? Ta det som en varningsklocka, det är nu du behöver bestämma dig vilken väg du ska gå, för du ska inte bara låta tiden ha sin gång. Antingen satsar du på ditt förhållande, gör vad du kan för att det ska bli bättre. Eller så gör du slut och är fri att träffa vem du vill. Välj mellan de två alternativt istället för om du ska vara otrogen eller inte.

      Gör det inte; det är barn inblandade.

      Ge ditt förhållande en chans till.

    I inlägget innan detta diskuterades Therese Lindgren och vad det är som håller på att ske med henne och hennes varumärke. Jag tyckte det var intressant så vill gärna fortsätta diskussionen.

    Tror ni hon kommer sluta vara vegan? Sluta med sociala medier? Kommer det märkas mer och mer ingrepp/fillers? Vad tror ni?

      Om hon slutar med sociala medier kommer vi inte märka hur mycket ingrepp och fillers hon gör, eller inte gör.

        Var inte meningen att frågorna skulle sitta ihop direkt

      Ja, hon har väldigt höga toppar och djupa dalar. Jag undrar också varför hon var tvungen att sälja indy beauty, hon verkade ju inte så tillfreds med försäljningen och sa i någon vlogg att hon var tvungen att sälja.

        Dyra levnadsvanor om man ska pröjsa 59ks väskor stup i kvarten. Då tar pengarna slut snabbt

    I våras tog jag examen från en längre utbildning och kände mig otroligt utmattad efteråt. Jag har därför tagit det lugnt i sommar samtidigt som jag sökt jobb, men försökt att inte stressa med det. Nu har jag haft turen att få ett jobb som jag ska börja på om en vecka, vilket jag såklart är otroligt glad och tacksam för. Efter alla år på universitetet där jag kunnat lägga upp mina dagar lite som jag vill känner jag dock nu ett visst motstånd till att sättas in i ekorrhjulet som ett 8-17 jobb innebär. Jag känner mig lat men jag undrar hur jag ska orka, då jag inte längre kan pausa när jag vill eller dela upp arbetsdagen hur jag vill. Det känns som att en stor del av min fritid tas ifrån mig, trots att jag kommer att ha möjlighet att jobba vissa dagar hemifrån.

    Hur hinner ni med livet utanför era 8-17 jobb? Det är ju så himla lite av dagen kvar när man kommer hem, och på den tiden ska man hinna laga mat, tvätta, städa och gärna träffa någon vän någon gång i veckan.

    Jag menar absolut inte att låta otacksam och jag förstår att detta verkligen är ett lyxproblem. Jag tror att det är utmattningen från studierna som fortfarande ligger i bakgrunden och får mig att känna såhär. Ville nog mest få ur mig detta.

      Jag tycker inte alls det låter konstigt eller bortskämt! Det är så himla lätt att fastna i det där ekorrhjulet och bara sova, äta, jobba, kolla tv typ.
      Har du en hobby? Kan du göra den på vardagskvällar? Eller kan du skaffa en som är just vardagar? Då hittar man inte vara på saker på helgen och veckorna känns kortare då man har något att se fram emot ☺️
      Låt någon tråkig dag som måndagar bli städdag, gör din hobby på onsdagar eller kanske både tisdag och torsdag och sen kommer helgen (då kan man tvätta också, massa tid). Kanske kan du även ha din hobby tillsammans med en vän eller två så får du med det sociala också?
      Grattis till ditt nya jobb och lycka till!

      Fattar verkligen din känsla! Jag var i liknande sits för ett par år sedan, efter mina studier. Men det var liksom en annan grej att jobba, även om man är uppbunden med sin tid så känns jobbet förhoppningsvis ändå kul och givande (oftast). Det är kul att ha kollegor, gött att tjäna lite mer pengar än studiemedel. Och kanske inte att det känns såhär dag 1, 30 eller ens 60. Men ett par månader in kommer man in i det, tyckte jag.

      Lycka till!, och känn efter. Känns det inte bra så fundera på vilken förändring du kan göra.

      Relaterar 100%! Minus allt hemskt som hände folk med covid så har det varit den digitala omställningen och hemmajobb varit en av de bästa sakerna som hänt mitt välmående. Kommer ALDRIG gå tillbaka till en arbetsplats som enforcar 5 kontorsdagar i veckan. Mät min jobbinsats efter resultat, leveranser och uppfyllda mål – inte hur många timmar min röv nöter i JUST den kontorsstolen.

      OCH: jag får inte betalt för all transporttid till och från jobbet. Det är typ 5-10 timmar per vecka som försvinner från mitt privatliv. Tack men nej tack.

      Jag själv satsar på att under en 5-10 årsperiod klättra i lön för att sen kunna gå ner i arbetstid. Kommer aldrig kännas nice att jobba 8h per dag och sen ha 28 ynka semesterdagar per år.

      Jag sa precis upp mig från ett måste-vara-på-plats-jobb. Delvis av den anledningen. Pendla, jobba, pendla, sova. Om och om igen. Dessutom någon annan som bestämmer när jag får ta semester eller gå till doktorn.

      Förstår att det är en omställning, men säg till dig själv att du ska ge det ett år. Då har du antingen kommit in i det och trivs, eller är redo att söka annat. Första tiden efter examen är lite hundår, ärligt talat. Men det fixar du!

      Tycker inte alls du har konstiga tankar utan jag kan relatera mycket! Vi arbetar bort såå mycket tid i livet och ibland kan jag bli ledsen över det. Särskilt på vintern känns det ofta som om man jobbar, äter middag, sover och sedan är det så om och om igen. Skittrist… Men jag håller med de andra som skrivit att det finns bättre och sämre arbetsplatser. Jag arbetar just nu på en väldigt flexibel arbetsplats där jag själv lägger upp mitt schema och styr mina tider. Det är en stor frihet! Jag arbetar oftast på distans, börjar kl. 07:00 och kan då sluta redan kl. 15:30. 🙂 Känner verkligen att jag hinner med mer av min fritid än vad jag gör på ett jobb där jag måste vara exakt mellan 08:00-17:00 och inte kan flexa vid behov. På mitt förra jobb kunde jag jobba 80% och det var också en stor frihet. Så det finns sätt att undvika det där ekorrhjulet, iaf lite av det. 🙂

      Jag kände tvärtom när jag började jobba faktiskt, när man var ledig var man verkligen ledig! Under studierna fanns det alltid nån tenta eller uppgift som borde göras, även om jag inte pluggade hela tiden så fanns alltid känslan där att jag borde. På jobbet däremot, när man går hem går man hem! (inte i alla jobb kanske, och nu när jag jobbat längre och har mer ansvar hänger jobbet över mig lite mer, men i princip i alla fall. Och när du är ny på jobbet så ska du kunna släppa det helt när klockan är 17)

      Så vänta och se! Hoppas du får samma känsla 🙂

      Rekommenderar att faktiskt våga anpassa ditt liv efter dina behov. Gå ner i tid om du inte pallar med vardagen som ett 8-17-jobb innebär. Den normen är så jävla stark men den passar inte alla.
      Jag mår inte bra av att jobba dag och har valt ett jobb som kanske inte är så stimulerande jämt (men som krävde en treårig universitetsutbildning) där jag jobbar enbart natt och har 80-100 fler lediga dagar per år än någon som jobbar mån-fre. Det innebär dessutom att jag får jobba i en lugnare miljö med färre kollegor, eftersom mycket ljud och surr och folk runtom mig bara orsakar stress.
      Våga prioritera ditt mående. Fundera på hur du vill ha det och försök uppnå det.

    Jag tänker att händelsen är en direkt konsekvens av Sveriges sjuka invandringspolitik. Majoriteten av alla sexualbrottslingar är utlänningar. Hade killen inte varit i Sverige hade flickan inte blivit utsatt för grov våldtäkt och mordförsök.

      Helt rätt. Invandringen måste få ett stopp, vi måste få kontroll över den och folk som inte har här att göra ska ut.

        Får mardrömmar av sånna som dig!

          Hur tycker du att invandringen funkar i Sverige? Går det bra tycker du?

      Då hade han väl gett sig på en annan flicka i ett annat land?

        vilket underligt resonemang.

        Ska ditt barn riskera att råka illa ut, för att det skulle kunna ske i ett annat hem annars?

          Det är väl inget underligt resonemang. Att utvisa alla våldtäktsmän till typ Afghanistan kommer inte skydda kvinnor i världen från våldtäkt. Om man tycker att kvinnor i andra länder är lika mycket värda som kvinnor här hjälper det egentligen inte. Vi måste fundera över större lösningar än så.

          Självklart vill jag att just min kommun ska vara fri från våldsverkare och våldtäktsmn så jag slipper oroa mig för mina barn. Men det är ju ingen superlösning att alla bor i Alingsås istället, mer än för just mig.

        Vad säger du människa? Man tar inte in våldsmän till sina barn för att rädda andra.

      Källa på det? Räknas alla svenska peddos med då?

        Nu var det inte ett svenskt peddo så kanske kan vi fokusera på hur detta hade kunnat undvikas?

      Men herregud… vad gör vi då om det händer igen med en som inte är invandrare? Barn- och ungdomspsykiatrin går på knäna med långa köer, skola har inga resurser för stödinsatser och socialtjänst på barn och familj är också underbemannade eller saknar specialistkompetens. Vad löser det att skylla problemen på invandrare. Ett barn som beter sig på det sättet är inte vanligt i andra länder heller, vad får er att tro det?

        Exakt. Kan säga av erfarenhet att det finns en hel del svenskfödda med avvikande och mycket farliga beteenden men resurserna att hålla det under kontroll finns inte. Punktbevakning à minst 10 000kr per dygn vill inte många kommuner betala.

        För den kostar massor. Och får människor chans till bra utbildning och ett hem och slippa krig m m så ska dom fan skötta sig om dom kommer hit.

        dumt att ha ta hit mer människor med problematiska störningar när det redan är kris i vård, socialtjänst, skola mm.

        Exakt! Sen vet vi inget om gärningsmannen, mest troligen är han sjuk, ingen frisk, oavsett härkomst gör ngt sådant mot en liten flicka.

        vad gör man om en svensk gör det?: Tar hand om problemet, dömer, låser in, vårdar.

        Ja, dom går på knäna. Därför ska vi stoppa invandring tills problemen där är lösta, så vi kan ta itu med våra egna våldsverkare först.

        Invandrare är överrepresenterade i våldsbrott, erkänner man inte det, kan man heller inte hitta rätt metoder för att det ska minska.

        Denna personen är troligtvis inte ett barn, det hade vi vetat om invandringen var reglerad med krav på styrkt identitet.

    Stäng gränsen helt!! Då slipper vi också 90 % av alla brott.

      Källa på 90%? Ganska naivt att tro att det är enda lösningen.

        Men för fan sluta med det. Kan du inte googla? Läs rapporter. Prata med poliser så får du sanningen. Till och med GW har gått ut med att brotten som begås görs av utlänningar. Jag TROR han kan mer än du.

          Varken han eller någon annan har bekräftat att 90 % av alla brott begås av utlänningar. Eller är det vissa brott du far efter?

            JO det har han mer än en gång.

              Nej, det har han inte. Hänvisa gärna till den källan och sluta sprid dynga.

                Om du orkar Googla kan du hitta detta:

                Svenskar med utrikesfödda föräldrar förekommer fem gånger så ofta som misstänkta för mord och dråp jämfört med svenskar med inrikesfödda föräldrar. Överrisken för rån är nästan lika hög. När det gäller våldtäkt är det utrikes födda som är överrepresenterade.

                Tagit från riksdagen.se/dokument

                  En eventuell överrepresentation är inte lika med 90 %. Go back to school kids.

                    Gör det själv eftersom du bara kan en mening: ”Källa på det?”

                    Verkar vara mer problem med din läsförståelse och syn. Good luck in life!

                    Good löck själv gölle!

                    Måste göra ont att vara så korkad, att inte ens kunna tolka information korrekt.

              Det där är skitsnack. Visa källa eller håll käften.

                Håll käften själv vänster

              Då tycker jag du skall delge din källa. GW är en av de mest humana och kloka personer vi har med sin expertis och har mkt svårt att tro han skulle uttala sig på ett sådant sätt. Du är medveten om att han själv har barnbarn med utländskt påbrå? Eller gör du är skillnad på VAR man ev kommer ifrån oxå, vissa länder är ok, andra inte eller?..

            https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/ny-kartlaggning-av-valdtaktsdomar-58-procent-av-de-domda-fodda-utomlands

            överfallsv*ldtäkter. 80%

            58 procent är rätt mycket, eftersom bara 20% av befolkningen är invandrad.

              Fortfarande inte 90 % av alla brott, dessutom från 2018.

                nej, får väl kräva att man utreder alla brott för att få svar på det, just nu vet ”ingen”. Det vi vet är statistik om sexualbrott och våldsbrott.

                Och där är siffrorna. Vad är dina tankar om dom?

                  Att det är fruktansvärt med sådan överrepresentation. Hårdare straff och ökade insatser för att motverka denna överrepresentation samt utvisning där möjligt önskar jag iaf.

                förresten, brås undersökning är på åren 2005-2015, det vill säga innan flyktingvågen, så att artikeln är från 2018 är inte så konstigt. En grundlig medborglig undersökning finns däremot, med all statistik inhämtade från myndigheter, av alla domar. Den visar att 91 procent av överfallsvåldtäkter är invandrare. Den länken till rapporten är i modd.

              Det är sjukt mycket för en så liten grupp.

                Verkligen.

          Då missförstod du GW å det grövsta. Han sa att invandrare är överrepresenterade (vilket stämmer), absolut inte att de begår majoriteten av brotten och än mindre att de begår 90 %.

            Ja det är svinigt nog. Sverige kommer bli Mellanöstern 2.0

            Ja, och det gäller även vissa typer av brott. Måste göra ont att vara så korkad som vissa verkar vara. Både vad gäller läs- och förståelseförmåga.

              Detsamma

                Moget. Och hänvisa gärna till någon del där jag uppvisat just det. See and you will fail.

    HEEJ! Jag kom in på Linköpings universitet Campus Norrköping och ska därmed om någon månad flytta till hemifrån till Norrköping. Såå vad väntar i Norrköping? Vad ska man se? Vad får man inte missa? Både tips och trix gällande att flytta hemifrån, möblera en studentlägenhet samt studier önskas 😀

      Har du ens fått studentlägenhet?:)

      Om gratulerar jag bara!
      Mitt tips är att gå med i studentkåren och häng på med aktiviteter så löser sig resten. 🙂

        Ja, studentlägenhet är fixad! 😀
        Tack snälla 🙂

      Norrköping är en supermysig stad tycker jag! Budgettips för att flytta hemifrån, så kolla med föräldrar eller mor o farföräldrar de har kanske en del köksgrejer de egentligen inte behöver eller använder, extra kuddar, täcken, påslakan, någon möbel osv. Det drar så lätt iväg med kostnader att möblera om man bor i lägenhet och inte korridor (där man inte behöver just köksgrejer!). Kolla blocket för möbler, det är toppen!

      Åhh jag har pluggat där, vill bara säga att jag tyckte att det var toppen!

      Kan bara säga GRATTIS till att du kommer plugga i Sveriges mysigaste studentstad. Tack vare det lilla campuset får man en otrolig gemenskap och det är alltid saker på gång, samtidigt som man har chansen att ta del av större fester och kravaller i Linköping! Dessutom är Norrköping fantastiskt fint och det är gångavstånd till allt och alla. Du har några väldigt fina åt framför dig ❤️

      Jag är från Norrköping (bor inte där längre) och det är jättemysigt där nu när jag kommer hem. Gillar områden längs strömmen, typ knäppingsborg mm. Bästa baren är Boca (också supergod pizza). Många bra restauranger, bla. Enoteket och Vy. Gubbens trädgård och Abborrebergs veranda är mysiga om sommaren. Ta bussen till Söderköping och besök Smultronstället och Ramunderberget, och besök Löfstad slott när det är marknad.

      Hoppas du kommer trivas!

    Var på anställningsintervju idag, chefen sa ”du får 135/h plus moms, alltså blir det 151”.
    Jag vågade inte fråga chefen, men alltså vad exakt innebär det hon sa? Får jag 135/h eller 151/h? ?

      Moms på lönen?

        Hahaha

      Kolla vad som står i kontraktet. Man betalar inte moms på lön men hen kanske försökte vara lite rolig?

      Hen menar säkert 135kr/tim + semesterersättning på 12%. Så 151 ink semesterersättning. Töntig chef dock som ska skoja och kalla det moms ?‍♀️

      Hahaha va? Menade denne semesterersättning? Vad är det för anställningsform?

      Hen menade nog 135 + 12% semesterersättning som är lag på att man får vid timanställning. Så 151 blir din timlön då.

        Fel. Semesterersättning ersätter semesterlön, den är alltså tänkt att täcka perioden man är ledig, och får inte läggas på lönen – måste betalas ut separat i anslutning till semestern. Arbetsgivare som gör på annat vis gör fel och redovisningen blir olaglig.
        Framförallt fel om arbetsgivaren skriver x kr/tim INKL sem.ersättning.

      Låter som att chefen sa fel och menade semesterersättning och inte moms. Semesterersättning brukar vara ca 12% av timlönen vilket blir totalt 151kr om du har en timlön på 135kr.

    Samhället gör ingenting. De är orsaken till att det ser ut som det gör från början.

      Vad mer ska samhället göra? I Sverige får man alla chanser till ett tryggt och säkert liv om man anstränger sig och tar dessa chanser.

        Sverige är ett paradis för dessa människor. Hur många tror du bor här för att de flyr från krig och hur många tror du bor här som ekonomiska flyktingar? De från Somalia säger fortfarande att de är ”gäster” här och behöver inte jobba. Perfekt, ska också åka till ett land och leva i lyx som ”gäst”.

          Se hur många som flyger på semester hem igen. Bara det är ju sjukt. Först är det krig och starkt skyddsbehov sen när uppehållstillståndet är på plats då bokas flygbiljetter för att hälsa på….
          Förklara för mig hur det ens finns pengar för det? Hur kan bidrag räcka till utlandssemester?

          Japp har hört från en somalier själv att de i hemlandet får tips att åka till Sverige för här har vi bidrag osv. Sen kanske det inte ärså jävla lätt när man väl är här men men

    Björn Ulveaus ändå. Karln skiljer sig, hastigt och lustigt, i mars efter 40 års äktenskap. Ett par tre månader senare dyker den 77-åriga Björn upp alldeles överstylad och med sin nya flickvän som är 40+.

    Karlar alltså. Så egoistiska. Jag tycker så synd om deras fruar som alltid blir utbytta mot en yngre förmåga.

      Men han blev ju kär. Och man ska ta tillvara på livet och njuta av det. Tycker bara det är roligt att dom funnit varandra. ?

        Svinigt är vad det är. Män.

      Det är väl inget konstigt om kärleken tar slut efter 40 år. Tycker snarare att det är jävligt sunt att dom vågar bryta upp och inte bara går i samma hjulspår. Och Lena Ulvaeus verkar inte det minsta olycklig i intervjun med Expressen idag. Att Björn mött kärleken igen är bara kul att se.

      Och om det var tvärt om, att ex-frun kom med en ny man. Har det varit ok?

        Nej lika svinigt

          Vad är det som är svinigt? Påverkar det dej på något sätt? Får folk välja själva vad de gör med sina liv? Du vet vad du läst i tidningen, du har inte levt deras liv. Finns det någon regel för när man träffar någon enligt dej? Så du blir nöjd menar jag.

      Men äktenskapet kan ju varit dött länge.

      Du verkar väldigt insatt i Björns liv. Kan du berätta något mer om hur han är?

      Hoppas de kvinnor som blir utbytta på ett svinigt sätt får mycket pröjs åtminstone. Annars kan jag tänka att det är lite skönt att få bara bry sig om sig själv på äldre dagar.

      Jag såg bilden på Björn och den nya kvinnan och min spontana tanke var ”Äntligen en snorrik äldre man som skaffat sig en ny kvinna som är ungefär i samma ålder.”

      Det var visst 28 års åldersskillnad.

        Är båda över 30 så bryr jag mig ärligt talar inte så mycket. Men man ska ju hantera det snyggt vid övergången s.a.s

      40+ är ju snarare 50 i detta fall.
      Stod hon var 49 år.

        som 49-åring och vara ihop med en 77-åring?! ?

          Men det är väl ändå ointresserant I deras åldrar?

          Nej det skrev jag väl inget om? Jag rättade bara åldern. Då kunde ts skrivit 70+ för det stämmer ju mer (på en del ställen står det att han är 76 år).

    Skräck för att tala inför folk!

    Tycker jag är så sjukt konstigt som blir så nervös över att tala inför folk, även mitt egna team. Många tror nog inte det, jag är social annars o så. Imorn har jag en hejdå-lunch på mitt jobb (jag har slutat efter 6 år) och det är SÅ gulligt att min chef arrangerat detta, typ 22 pers kommer och jag vet att jag kommer få present o kort osv men jag är SÅ nervös för att jag förstås måste stå upp o göra nått slags tack-tal. Hatar att visa mig nervös, blir röd, rodnar, kan stamma, få blackout osv men mest vill jag bara inte göra bort mig. Det är så löjligt. Det tar 2 minuter och det är med mitt team liksom. Varför är jag så här? Haft ångest i veckor! Och jag vet det låter otacksamt, jag är sååå tacksam men bara orkar inte med ångesten

    Tack för tips
    / Introvert

      Träna på vad du ska säga!

      Träna in två meningar: ”Tack så mycket för denna tiden och denna avtackningen. Jag kommer att sakna er och hoppas att mina kollegor på nya jobbet är ens hälften så bra som ni är! Tack!”. Det kan du säga sittandes och det blir tydligt efter tacket att du är klar och inte tänker säga mer.

        Förlåååt i förväg. Språkpolisvarning. Skriver bara detta för att hjälpa TS.

        Man säger inte ”denna tiden” och ”denna avtackningen” osv. Det här är ett språkfel som verkligen ökat de senaste åren och min egen teori är för att många influencers säger så i vloggar.

        ”Tack så mycket för denna tid” heter det. Och ”denna avtackning” eller bara ”den här avtackningen”. Men att både säga i bestämd form + ”denna” blir fel och tyvärr låter det väldigt tacky när vuxna säger så i professionella sammanhang. Så ville bara tipsa i all välmening.

          Det är skillnad på talspråk och skriftspråk. Man kan absolut säga ”denna tiden”, även om det borde omformuleras i skrift.

            Nej, det kan man inte. I det här fallet är det ingen som helst skillnad på talspråk och skriftspråk.

              Jo 🙂 Språk utvecklas dessutom alltid. Många tycker inte att det är något som helst fel att säga ”denna tiden”, varför det också är ganska accepterat i talspråk.

                Hon får göra som hon vill. Bland de flesta utbildade vuxna idag kommer det låta illa om hon säger så. Sen gör man som man vill.

      Åh hög igenkänning. Är också en social person men kan lätt få ångest i den typen av situationer där jag är i fokus.

      Med det sagt kommer det gå bra imorgon – heja dig! Ett tips jag brukar köra är att inleda med att säga något i stil med att ”Oj nu blev jag nästan lite nervös” för då avdramatiserar man det både för sig själv och andra. Efter det brukar det kunna lägga sig för mig och skulle jag rodna, snubbla på orden etc så har jag innan nämnt att jag blev nervös så andra är mer förstående.

    +100000

    Influensernas Ibiza-resa var så cringe! Blanda ihop massa olika folk som inte hänger annars, alla (de som jag följer då) lägger upp svindålig reklam för företaget de jobbade för. Resulterade i 0 köplust hos mig. Alla ville bara visa upp sig ( när ska man slippa se folks rumpor hela tiden? Vem lägger de upp bilderna för ens?! Förstår verkligen inte det) helst nakna och ingen verkade göra ett bra samarbete av det hela.
    Nej fy vad cringe!
    Vad tycker ni?

      Pratar vi om sponsresan med Adanola? I så fall: håller verkligen med! Dessutom skickar de från UK vilket gör att man åker på en fet tullavgift när man beställer. Vem pallar det?

        Nej. Anty, Julia F, Katrin Z, Mimmi K, Andrea N, Kissie, Tone m.fl var där med belissas whitening

          Haha jaha. Oj vilken konstig kombo av folk?

          Katrin Z! ????

    Håller med dig!! Sjukt land det håller på att bli. Kan inte ens föreställa mig om det var mitt egna barn som ligger där nedsövd. Vilken mardröm.

    Jahopp. Vet du vad? Jag kunde uppriktigt sagt inte bry mig mindre om vad du tycker.

      Nej för du föredrar hellre att se hur Sverige förfaller. Du kanske ändrar åsikt när du ligger på sjukhuset nästa gång.

    Måste jag ge bröllopspresent?

    Jag var toastmadame på ett bröllop för tre veckor sedan. Om en vecka ska brudparet åka på bröllopsresa och då ska de få bröllopspresenten, en summa pengar som bröllopsgästerna samlat ihop. Jag blev idag påmind av brudtärnan som håller i insamlingen att jag inte swishat pengar ännu. Hade helt glömt bort det, men kände samtidigt att jag redan gett dem min bröllopspresent genom att lägga ca 40 h på att förbereda inför bröllopet med lekar, tal, överraskningar m.m. + att jag ”arbetade” 14 h på deras bröllopsdag då jag höll i hela tillställningen, roddade med kökspersonal och serveringspersonal m.m.

    Är detta en bröllopspresent eller räknas det som sånt som är självklart att man gör för en kompis + swishar 1000 kr till bröllopspresent…? Är jag snål?

      Det väljer du själv. Vill du inte ge 1000 kronor kan du säga att du köpt en egen bröllopspresent. Då kan du även välja summan själv.

      Tycker du gett tillräckligt med din tid och arbete.

      Jag hade gett present. Och sett min tid som nåt jag vill ge till mina vänner för att jag tycker det är roligt 🙂

        Vill absolut ge av min tid till mina vänner, men tackade ja till detta trots att jag egentligen inte ville (eftersom jag just nu jobbar 100% och studerar 100% och inte hade tid) då jag visste att de inte hade någon annan som vågade vara toastmaster/toastmadame. Var nog lite det som gjorde att jag kände att jag gett nog.

          Men det är ju ditt eget fel om du inte kan tacka nej.

          De vet ju inte hur mkt du ger om det äf brudtärnan som roddar detta. Ge valfri summa.

          Sen är det näekligt gjort av brudtärnan att komma med detta i efterhand, det brukar överlämnas till brudparet på bröllopsfesten.

          Du får ju göra som du vill alltså. Men känner nog också att du kunde tackat nej om det kändes för stort/mycket liksom. Men iaf – jag hade gett present ändå 🙂

            Jag hade inte samvete att säga nej, men vet att jag får ”skylla mig själv”.

            Jag har haft mycket oväntade utgifter de senaste månaden så 1000 kr känns i plånboken, men tänker att jag ska ge dem en frukostkorg eller liknande utanför dörren när de kommer hem från bröllopsresan (de kommer hem tidigt på morgonen så tänker att de säkert är hungriga och kylskåpet är tomt). 🙂

              Bra idé!
              Det hade jag och min man veeerkligen uppskattat om ngn gjort.

              Jag tänker att summa eller så inte spelar roll, 1000kr är mkt ? Men just något hade jag gett ändå ? Tur du tog min kommentar rätt, haha

      Otroligt oskön tärna måste jag säga.

      Btw så gav vi vår toastmaster en present efter vårt bröllop. Skulle aldrig begära en present efter det arbetet hon gjorde!

        Varför är hon oskön?? Hon håller väl i en insamling?
        Jag tycker du borde bidra TS

          Men man håller inte i en insamling av bröllopspresent alls. Även om paret endast önskar sig pengar så är det upp till var och en att ge det i den form eller summa de vill. Självklart håller inte en tärna i en insamling, det är helt befängt!

          En frukostkorg låter som en helt underbar present!

            Vanligt är att det är toastmadame som håller i ”insamlingen” om brudparet skrivit i inbjudan att de har allt men tackssmt tar emot valfritt bidrag till bröllopsresan.
            Då skriver man med swish till toastmadame som organiserar detta och sedan skriver namnen inett kort och lämnar över totalsumman till brudparet på bröllopsfesten. (Alltså inte kontant).
            Detta gör flera på ett roligt sätt, kanske genom att visa vart
            De kan åka för summan.
            ”Vill ni inte resa så långt räcker pengarna till Malmö och 30 frukostar på hotell blabla, men vill ni verkligen ha det härligt räcker det även till en resa till Kroatien” osv.

            Meningen är att brudparet aldrig ska få veta hur mkt någon har swishat/bidragit med, det är halva grejen.

            Och det är inget som sysslas med efteråt.
            Hon kanske helt enkelt är okunning brudtärnan, eller fått direktiv från brudparet hur hon ska göra.

      Ja du är snål. Din tid är ingen present herregud jag sekundärskäms

        Ska säga det till min psykolog nästa gång jag är där. Hans tid har inte något värde så därför tänker jag inte betala.

        Samma sak som att säga att någon som lagt över 50 timmar av sin tid på att göra bröllopsdagen bra för brudparet ska betala för det.

          Så du är utbildad i att förbereda bröllop..?

            Inte Mastus, men blev lite full i skratt av denna (Jag är TS). Jag har arbetat flera år som eventkoordinator så jag kan tänka mig att det var lite därför som de frågade mig. Vi är bra vänner, men de har många vänner som står dem närmare 🙂

              Jag och min man gav vår toastmasters/madame presenter och vi sa att hon och han absolut inte behövde ge någon bröllopspresent till oss.

              Så mycket tid och energi de la ner är guld värt, skulle ALDRIG KRÄVA PRESENT!!! Så otroligt snålt och småsint

              Min kommentar försvann så försöker igen:

              Jag och min man gav våra toastmaster/Madame presenter och sa att de absolut inte skulle ge något till oss.

              Skulle aldrig kräva present efter allt de gjort för vårt bröllop. Otroligt snålt och småsint.

      Ja. För min del ger jag present även om jag är toastmadame. Det är ju en ära!
      1000kr behöver du väl inte ge om det svider

      En sån där brun dubbel pin-isglass

        Igloo!

      Du är inte snål. Tärnan verkar ha missförstått konceptet gåva. Det är inget man kan kräva och inte heller någon särskild summa. Låter mer som 1000:- var inträdesavgiften till bröllopsfesten.

      Är dina vänner normala så kommer de fatta att din tid är värd mycket mer än 1000:-. Skit i tärnan

        Jag håller med dig, man kräver aldrig presenter. Isf får man kalla det inträde/ kuvertavgift.

      Tycker inte att du måste ge! ❤️

      Vilket snålt tänk. Du tackade själv ja till att agera rollen som du blev erbjuden, trots att du inte hann, och nu anser du att på grund av tiden du lagt ner på det inte ska behöva ge present? Det tycker jag faktiskt är ett oerhört snålt tänk. Förväntar mig väl mer än av någon annan att de allra närmsta dvs toasterna och tärnorna ger present. Jobbar och studerar du dessutom 100% var, så bör väl inte den summan vara en kris i din ekonomi?

      Ps. Om du nu verkligen inte vill ge pengar till dem på grund av din tid, kan du vänligt förklara för personen som koordinerar detta att du anser din tid var värt mer än 1000 kronor eller att du ger en separat present.

        Det är tvärt om oerhört snålt att kräva in en present av en som jobbat hela bröllopet.

        Någon förklaring till tärnan behöver inte ges alls. Svara bara att du ger en egen present.

      Varför just 1000kr?
      Vem begär sånt av folk som varit på bröllop?

      En kuvertavgift tar man ut innan, och det framkommer. Oftast brukar ingen present behövas då.

      Men en gåva är ju fasiken frivilligt, ingen fast summa såklart. Låter ju helknäppt

      Vi förväntade oss ingenting av vår toastmadame. Vi bjöd henne på boende för att hon jobbade hela dagen för oss. Hade inte velat att hon gav oss någon present. Hennes tid och engagemang är den största presenten vi kunde få av henne ❤️

    Idag är bara skit.
    Blev reserv på utbildningen jag sökt, och det känns som att man har noll chans att komma in. Håll tummarna för mig? Jag vill verkligen ha detta.
    Och har jag en svampinfektion som inte vill ge sig. Och så kostar allt så jävla mycket. Det Känns inte som att jag har något alls att se fram emot.

      Du kommer komma in! Många hoppar av jag håller alla tummar!

    På tal om ohälsosam vikt, bara jag som tycker att Janni ser oroväckande tunn ut? Hon ser överlag inte välmående ut tycker jag. Reagerade väldigt mycket på det i hennes senaste reklam för träningskläder.

      Och en annan som tappat vikt är Elsa Billgren…

        Bradford, Beijer, Billgren och Trä. Alla har smalnat av betänkligt.

      Känns som att alla influencers/bloggare rasar i vikt för tillfället

        Tänkt samma. Själv blir man bara fetare lol 🙁

      Håller med, hon ser blek och tunn ut.

      Reagerade på exakt samma sak. Såg otroligt smal ut på den storyn

      Tänker samma om Hanna Schönberg och Lojsan som båda rasat i vikt på kort tid.

        Droger med mindre matlust kanske

    Vad tror ni att influencers som Alice Stenlöf, Lovisa Worge, Sara Bolay etc. tjänar? Alltså som de typ lever på i månaden som lön (inte omsättning alltså(

    Har du hört talas om ”öppna era hjärtan”?
    Vi är med i EU och måste ta emot en viss mängd flyktingar, det kommer även nästa regering att tvingas göra.

      Kolla på Polen: de har inga muslimer då politikerna har sagt nej. De har däremot ukrainare i mängder som beter sig som svin.

    Slog sönder ansiktet med en sten? Varifrån kommer de uppgifterna? Det har jag inte läst om någonstans.

      Spelar det roll vad han använde för att slå sönder henne?

      Står i utredningen.

    Det är så hemskt.
    Sen hade det ju hänt incidenter redan innan. Så skolan visste ju att allt inte var som det skulle. Det om något är ett svek. Vi är så ”mjuka”. Vilket i sin tur riskerar att andra barn drabbas. Vi ser det gång på gång.
    Hade skolan reagerat direkt när han tvingade in en tjej på toan så kanske detta aldrig hade hänt….

    Så jävla hemskt. Polisen där verkar extremt inkompitent.
    Låter han vara fri. Han är ett monster, vad spelar åldern för roll??

      *inkompetent

    Kan man få missfall om man är tidigt gravid och får huvud/nackmassage hos frisören? Hård massage i 3-5minuter när han tvättade mitt hår. Tänkte just i stunden att det kanske inte är bra men är livrädd ni för att det om orsaka missfall! Vet att många inte masserar kvinnor innan v.12

      Embrytot sitter i livmodern, inte i nacken.
      Slappna av!

        Fotmassage kan sätta igång förlossning trots att barnet ligger i livmodern.

          Stämmer inte enligt min barnmorska. Frågade specifikt eftersom det står på vissa ställen på nätet.

            Men snälla. Byt barnmorska.

            Att massera rygg samt mage avråds den första trimestern, sedan är det gravidmassage som man råds till om man vill ha massage.

            Fotmassage där man masserar mellan tår samt utsidan fot är det också vissa avråder ifrån innan vecka 20 sisodär pgs av olika triggerpunkter.

            Mvh före detta massör

              Men snälla tillbaka. Jag var förbi första trimestern när jag frågade. Dessutom avråds mycket i första trimestern då missfallsrisken är allmänt stor och tex massagesalonger inte vill ta smällen om något händer. Kommer absolut inte byta – hon är vettig, har skrivit en uppskattad bok och texter i gravidappar. Litar fullständigt på henne, och som gravid är det bäst för sinnesron att lyssna på sin barnmorska istället för 1000 olika åsikter på nätet. För övrigt kommer jag ändå boka gravidmassage vid massage för att de ska våga ta i och för att få ligga bekvämt. Ibland måste man lite på att folk (gravida i det här fallet ) inte är helt dumma i huvudet.

      Nej nej, absolut inte!! Du kan sluta oroa dig, ingen fara med huvud och nackmassage.

      Det är massage på kroppen som kan vara risk för missfall. Och lång massage, och det är mest att de ska ha ryggen fri. Nu är det ju gjort och bara i 3-5 min (hoppas du njöt ?)

        Njöt inte men tack för svar ?

      Anledningen till att många inte masserar innan vecka 12 är att det finns en generellt högre risk för missfall under denna period, och att man inte vill få skulden ifall missfall sker. Det finns ingen vetenskapligt belagd kunskap om att massage i sig ger missfall.

        Exakt detta.

        Jag har fått två missfall i år, träffat 4 olika specialistläkare och de har alla sett mig i ögonen och sagt ”Du har inte orsakat detta!”. Trots att de faktiskt inte frågat om jag tagit dr*ger, druckit alkohol eller annat hehe. 😛 Men det är SVÅRT att framkalla ett missfall om man inte har rätt medicin för det. Det hade inte behövts abortkliniker om lite massage och 3 koppar kaffe orsakat missfall.

          Haha fråga hon Jenny Koos eller vad hon heter ?

        Precis så.

      Av just den här anledningen så väljer många att inte massera kvinnor innan vecka 12: folks hysteri kring att exakt allt skulle leda till missfall…

        Haha ja jag får väll se mig själv som exemplet på varför man inte masserar gravida hysteriska kvinnor ?

          Bra där! Snyggt med tanke och självdistans.

    Man får hoppas att han blir inlåst för alltid någonstans. Att man tar itu med anmälningar i tid i fortsättningen. Varför tog de inte det på allvar när skolan varnade?

    Sen blir jag upprörd över att läsa att familjen fått gömma sig, att folk är ute efter ”pojken”. Jaha vad konstigt. Förmodligen är han äldre än han utger sig för. Och med tanken på det fasansfulla han gjort ska han bli jagad.

    De som godkände ansökan i juni, varför kollade de inte upp hans bakgrund? Att han överfallit en kvinna förut.

    Lilla tjejen hoppas att hon klarar sig och blir helt återställd.

    Samhället ska först och främst inte importera en individ som redan visat prov på grov våldsamhet. Blir också äcklad av den media som förminskar vad som hände, anklagar de som sprider nyheten istället för de som är ansvariga för hans existens i Sverige. Om denna flickan inte får upprättelse så kan vi lägga ned Sverige som land. Kallas oss import AB bara.

    Reserv 33 (högskoleprov) på en utbildning, det känns både möjligt och omöjligt att komma in…Vad har ni haft för reservplats när ni kom in?

      Beror på antal platser. Du kan söka din utbildning på antagningspoäng.se och se hur många som antas i första och andra omgången.

        Visste inte detta, tackar, det ska jag kolla

      Reservplats 23 utan högskoleprov, kom in! Håller en tumme ✊?

      33 är inte omöjligt du! Fingers crossed ?? OCH: om inte, ring utbildningen under första veckan också!! Många som droppar av då utan att dom orkar ringa in reserver, så ligg på, det är inte kört förrän typ två veckor in

        Du som skrev att man kunde ringa utbildningen. Menar du att man ska kontakta antagning.se? För den utbildningen som jag har sökt finns det bara en mailadress till?
        Jag är på plats 7 och 8 i två urvalsgrupper och vill verkligen komma in..

    Hur blir man så sjuk?

    Varför är ukrainare riktiga flyktingar? Jag arbetar med nyanlända dagligen, som flytt galenskapen i Kongo och suttit i flyktingläger under hemska förhållanden, människor från kaoset i Tigray i Etiopien som tagit sig genom halva Afrika upp till Libyen och över medelhavet, överlevare från Syrien som varit fast mellan Isis och Assad, vad är de då? Varför är inte de riktiga flyktingar? Deras barn förtjänar inte att växa upp i en fungerande stat med skola och vård menar du?
    Du har dock rätt i att Sverige blir allt mer mörkt. Vi har ett parti som idag föreslår kollektiv bestraffning, en i en familj begår ett brott så ska hela familjen bestraffas. Förslag om förbud om vissa klädesplagg. Riva moskeer som inkräktar på religionsfriheten. Det påminner om de samhällen som partimedlemmarna själva är så rädda för. Sverige är för mig demokrati, frihet och välfärd. Låt oss inte börja rucka på demokrati och mänskliga rättigheter, låt oss istället jobba på vår välfärd med skola, vård, polis, socialtjänst som fungerar med resurser och samarbete.

      Tack , så väl formulerat. Det där vi och dom-tänket är så farligt.

      Tycker d på det är fullkomligt vidrigt och jag hoppas pojken får ett hårt jäkla straff och aldrig mer släpps ut!!!

    Tips på en bra planerings/list app, tänker mest för privat och inte jobb? Typ listor där man kan bocka av och kategorisera inom olika områden.

      notepad

      20220713
      bloggbevakning done
      slänga gamla räkor i kylen

      Notion!!!

      Jag gillar To Do!

    Jag har tänkt på det här som Nicci lagt ut på tik tok… är det hennes ex M.G som det gäller?

      Vad syftar du på? Är inne på hennes tiktok nu men hittar inget anmärkningsvärt, har hon tagit bort det? Var det längesen?

        Hon la upp en story där det såg ut som att hon hade massa blåmärken i ansiktet. Hela tiktoken handlade om att hon varit misshandlad innan men rest sig upp och blivit starkare..

          Oj! Det såg jag inget av. Tack för svaret!

      Ja det lär ju vara han eller B.M

    Jag förstår verkligen din ledsamhet, ilska och frustration, och jag delar de känslorna med dig. Jag tycker att straff etc ska bli strängare (t ex utvisning vid grova brott osv) MEN jag tycker också det är viktigt att komma ihåg att invandrare inte bara är överrepresenterade inom brottstatistik utan även inom vård & omsorg t ex.

      denna hamnade helt fel haha

      De är också överrepresenterade som brottsoffer och just därför måste man vara hård mot buset. För laglydiga, kämpande, välintegrerade medborgare i våra förorter är dom som får betala priset när vi daltar med idiotierna. De får t.ex. sina butiker rånade och bilar brända, försäkringsbolagen prisar ut dem osv.

    Det blir en politisk diskussion väldigt lätt och de vill Camilla inte ha här.

    Finns en lång tråd på Flashback där detta diskuteras, testa den

      Fast Camilla har själv gjort politiska inlägg. Det är lite på känn vad som passar henne känns det som så jag klandrar ingen som postar något politiskt här.

    Om du vill läsa om det finns andra sociala medier.
    Allt spårar ur om det får stå kvar.

    Vidrigt att skriva så. Att alla här har flickans liv i våra händer. Vad är du för en hemsk människa? Om du tror en kommentar i en skvallerblogg kan åstadkomma en förändring så har du mycket att jobba med. Rikta din ilska åt rätt håll så kan det resultera i något bra. En kommentar här gör ingenting för att förändra det hemska som sker varje dag

    Tror du sanningen skrivs här?
    För övrigt, vad har den här plattformen för del i det hela.

    Varning för känsligt babbel men vrider mig av mina endometriosplågor så vill bara ventilera lite.

    Har varit vän med en tjej under många år som inte bor här i Sverige. Vi träffades online då vi hade gemensamma intressen och spelade samma spel. Vi har alltid kommit gott överens men på senare tid känns det som vi börjar komma ifrån varandra. Hon har en äldre syster som hon tidigare inte kom särskilt bra överens med men som hon nu gör allt tillsammans med för att systern gjorde slut med sin pojkvän och känner sig ensam. Min kompis har gått ner massor i vikt och är alltid iväg varje helg tillsammans med sin syster. Nu ska de snart åka utomlands tillsammans och jag vet inte: jag har inga syskon men kan syskon influera en till att ändra sig så som hon har gjort? Hon ville aldrig göra någonting innan och klagade alltid på att systern reste utomlands varje år men nu vill hon själv plötsligt ”se världen”. Något hon aldrig har brytt sig om tidigare.

      Det låter spontant som en positiv utveckling

      De har väl hittat varandra nu, det är väl bara positivt? ?

      Med eller utan syster så kan man ju ändra sig och bli influerad av nya vänner, nytt jobb ä, barn osv. Det är väl jättebra att hon har kontakt med sin syster igen, kanske varit en stor sorg för henne och därför har hon kritiserat henne istället för att erkänna sorgen. Det är tråkigt att ni glidit ifrån varandra men många vönner kommer och går i livet. Om du saknar henne och vill ha kvar henne i ditt liv bör du prata med henne. Var dock inte anklagande utan ta upp det från den vinkeln att du saknar henne och vill ha kvar henne som vän och att du känner att ni glidit ifrån varandra.

    Ja, en stor del av befolkningen är passivt delaktig till detta dåd. Hålen skulle ha kunnat täppas till men de flesta är för fega för att uttala vad som behövs åtgärdas.

    Känns det inte som att åldersnoja för 40 åringar idag = publicera mycket på sociala medier och helst bilder på när man spelar paddel? Obs viktigt att berätta för en bred krets att man spelar paddel också.

      Jo, är själv fyrtio och så trött på flera av mina jämnårigas sociala medier. ?

    Man måste ändå prata om det även om inte alla kan kontrollera sig. Det är så pass viktigt. Vi kan inte låta detta bara hända en liten tjej.

    Känns det inte väldigt märkligt att bjuda med både Katrin Z och Fellsis på samma resa?

    Någon som har blivit igångsatt utan att ha fixerad bebis eller varit ”mogen” i övrigt?

    Vet inte om jg ska tacka ja till igångsättning i morgon (v 41+0) eller vänta…

      Jag blev det min första graviditet. Hade havandeskapsförgiftning så hade inget val. Men hade inte en toppenupplevelse för att milt uttrycka det. Andra barnet fick jag havandeskapsförgiftning igen så att jag behövde sättas igång men då var tappen mer mogen så då gick allt mycket bättre och fick en fin upplevelse. Kan ju också varit pga gjort det en gång tidigare så att kroppen visste vad den skulle göra. Men nu med facit i hand skulle jag inte med ofixerad bebis och helt omogen tapp ta igångsättning om det inte fanns medicinsk anledning för det. Men alla kroppar svarar såklart olika så kan ju gå kanon för dig. Hoppas det blir bra och att du får en fin upplevelse oavsett vad du bestämmer dig för!

        Tack för ditt svar! Jag känner verkligen att det inte är drömförutsättning för förlossning att vara helt omogen. Jag har ju som sagt möjlighet att vänta men är i något moment 22 där igångsättning nu och att vänta på naturlig start (och ev stor bebis) innebär delvis samma orosmoment: att det ska bli utdraget och sluta med akut kejsarsnitt eller sugklocka.

        Tack snälla för lyckönskningen!

      Jag! Sattes igång på BF på grund av högt blodtryck! På morgonen sa läkaren ”det här kommer ta tid, då inget alls hade hänt trots att igångsättningen börjat dagen innan”. Hon föddes senare samma kväll, hade en drömförlossning trots förutsättningarna! Det jag vill säga är att alla sa att detta kommer ta tid, du är inte mogen etc. men det gick jättefort i sammanhanget och gjorde verkligen inte ont! Hade hört så mycket illa om igångsättningar innan men blev som sagt helt fantastiskt!

        Låter ju som att det slutade på bästa möjliga sätt! Jag får verkligen bara höra om hur jobbigt det kommer vara. Tack för att du delar med dig av din positiva upplevelse!

    Jag och sambon är relativt nyinflyttade i ett höghus och har ett par grannar där vi hört mannen varit aggressiv. Dels så har han skrikit en del men vi har också hört ljud som att han slagit knutnäven hårt in i väggen. (Förhoppningsvis knutnäven och inget annat). Från samma håll har vi också hört ett yngre barn skrika oavbrutet i flera timmar. Vi är inte helt hundra på vilka grannar det är men tror att det är de under oss, men vi har inte heller vågat knacka runt eftersom han låtit så aggressiv. Såvitt jag vet så bor det ett par där med en liten pojke. Vi är oroliga för kvinnan och barnet (eller vem han nu lever med), men vart vänder man sig? SOC?

      Polisen.

        Topp, jag tänkte ringa 114 14 imorgon och höra med dem. 🙂

      Ja, gör en anmälan hos soc. Eller ring polisen om det pågår något. Så snart barn är inblandade så bör man ringa polisen. Jag ringde en gång när grannpojken grät och grät, polisen bröt sig in och det visade sig att barnvakten låst in honom i ett rum tagit pengarna och dragit. Så glad att jag ringde ?

        Man bör ringa polisen annars också vid såna våldsamheter.

          Ja det har du rätt i.

      Ja, du kan googla socialtjänst + din kommun, och sedan brukar det alltid finnas en del på hemsidan som handlar om oro för barn. Dock måste du ju veta vilket barn det är då. Om du hör det igen tycker jag nästan du ska ringa polisen, om du inte kan avgöra direkt vart ljudet kommer ifrån. Vet att mitt syskon gjorde det en gång, och då gick poliserna runt i huset och sökte efter ljudet typ.

      Har också hört tipset att som granne gå ner och knacka på dörren för att avbryta en ev eskalerande situation (du kan ”busringa” och sticka därifrån för att slippa konfrontation, men det kan vara ett effektivt sätt att abrupt avbryta pågående våld OCH dessutom signalera att ”vi grannar hör er”). I kombination med att ringa polisen såklart. Men då kanske en del slag och våld hinner utebli tills polisen är på plats (alla bor ju inte i storstäder där aina är där på 5 röda, kan ju ta 45 minuter).

      Gå med någon och knacka på. Det kan handla om liv och död. Sen absolut kontakta polis och socialtjänst.

      Gör en orosanmälan till barn och familj på socialtjänsten där ni bor. Man kan vara anonym.

        Yes! Jobbar på mottaget för barn och unga där vi tar emot orosanmälningar.
        Vi får in ganska många anmälningar av den här typen. Där en anonym granne ringer in och hört eller sett ngt. Så länge du vet vilken lägenhet det är och vad som står på dörren så behöver du inte veta namn eller ålder på barnet. Det kommer socialtjänsten hitta.

    Vill inte ha kommentarer om att utseende inte spelar roll, för det anser jag helt enkelt att det gör. Inte heller mogen för att ”jobba på min självkänsla”.

    Jag har alltid varit ful, hela min uppväxt. Det var dock inget jag tänkte särskilt mycket på förens tonåren, då jag hörde några kommentarer och vänner lämnade mig. De senaste åren har jag varit helt besatt av utseende, det har hemsökt mig dag och natt. Jag har försökt ändra så mycket som möjligt, då jag insett hur avskyvärt mitt utseende varit och är. Jag tog upp detta med min förälder här om dagen, då jag just nu håller på att ska skaffa tandställning. Det jag inte förväntade mig var att även tandställning var känsligt att ta upp. Förälder sa att jag får göra vad jag vill med pengar, men att man kanske ska lägga dem på att resa eller liknande. Jag har inga vänner och tyvärr mycket ångest, så hur mkt jag än vill, så blir resa rätt omöjligt. Varför inte lägga pengar på att äntligen bli fin? Ni som gjort ingrepp, har ni känt er lite finare efter det? Hur hanterar ni det om närstående inte riktigt håller med er? Har det varit värt det, ni som mått riktigt dåligt?

    Förlåt för ytligt inlägg, men jag har tänkt över det så många gånger o undrar genuint om det faktiskt kommer hjälpa, för jag kan inte se hur det ej skulle det.

      Hej!
      Jag vet att många kommer svara ändå det du inte vill ”gå till en psykolog” osv, men det är ju inte det du vill höra, så här är mitt svar.
      Jag har känt mig ful men det finns faktiskt mycket man kan göra åt sitt utseende, som faktiskt gör skillnad. Det är oftast inte dom ”större” ingreppen som ex en Näsoperation utan det är helt ärligt lite mindre grejer. Mina bästa tips, som gör att jag känner mig BETYDLIGT snyggare:
      Fransförlängning
      Fixade naglar (här är nog mer känslan för det gör ju egentligen 0 för utseendet)
      Brun utan sol/solarium (man ska väl inte rekommendera solarium egentligen haha men jag själv klarar verkligen inte BUS tycker bara man blir oranget)
      Snyggt hår – färgat hos frisören eller om du inte har ekonomi hemma funkar också, fixa håret med bra serum och föna
      Köp lite smink, basprodukter typ en BB cream och något Contour kit och öva lite framför spegeln
      Träna! Detta låter kanske sjukt men det får än att känna sig fräsch
      Rätt kläder. SÅ viktigt. I vissa kläder känner jag mig SÅ mkt snyggare än i andra.

      Många närstående har åsikter. Jag har gjort vissa skönhetsoperationer och det har varit mkt snack, men det får man bara försöka skita i.

      Sen, i slutändan, handlar det om att försöka acceptera sig själv. Jag har haft svårt att acceptera att jag inte är SKITSNYGG (jag tycker inte jag är ful men bara helt okej) men vad fan ska man göra, mer än att försöka förändra litegrann och det man kan? Det FINNS andra saker i livet som ÄR viktigare och absolut att man kan vara utseendefixerad och försöka förändra sitt utseende till viss grad, jag respekterar det, men jag tror det är viktigt att inse att det finns andra värden i livet också. Kärlek, hobbys, familj och nära vänner.

      Stor kram

      Jag har nyligen gjort en 360 fettsugning och en mindre bröstförstoring så jag har liksom format om överkroppen. Jag försökte i över ett år att bli av med mammafettet runt magen och höfter och gick ned 10 kg till 54kg men ingenting hände kring mage och höfter, istället försvann brösten och benen blev ännu smalare (alltid haft väldigt smala ben) så jag såg så oproportionerlig ut och jag hade verkligen så dåligt självförtroende och kände mig så ful plus att alla kläder satt så konstigt. Fick tidigare bara ångest av att köpa kläder och kunde få gråtanfall i provrummen.
      Nu, när jag opererat mig, ser jag äntligen proportionerlig ut och visste man inte att jag hade opererat mig så hade man inte kunnat se det. Utan det ser naturligt ut. Jag mår så otroligt mycket bättre och känner mig äntligen fin igen och kan ha på mig fina kläder igen som sitter som de ska och känner inte att jag behöver gömma mig i vassen på stranden. Bästa beslutet jag tagit när det gäller min kropp.

        Ska alla med liknande kropp som du egentligen har gömma sig i vassen?

          Hen berättar om vad hen valde. Inte vad andra borde göra.

            Hen? Hon skrev mammakropp och är väl en hon. Har vi blivit könlösa i Sverige?

          Jag berättade om hur JAG mådde över MIN kropp.

      Jag har skitfula tänder, skulle lätt välja tandställning före resa! ? Tycker gott folk kan hålla såna åsikter för sig själva, varför skulle en resa vara bättre.
      Får du någon hjälp för din ångest? Tänker på att man ju kan få förvrängd kroppsuppfattning, då blir man inte nöjd oavsett hur många ingrepp man gör. Säger inte att det är så för dig, men det är ju trist att lägga pengar på ingrepp om terapi hade varit till mer hjälp.

      Resa kan man absolut göra ensam! Jag har rest runt Sverige, till Sydafrika och flyttat till USA två omgångar för college och jobb – helt ensam. Man har mycket lättare att träffa folk på plats då också, än om man redan sitter med sitt gäng.

      Att resa är ju världens bästa sätt att faktiskt träffa nya vänner på ❤️

      Fast just tandställning tycker jag inte är ett ”ytligt ingrepp” som typ plastpattar eller obehagliga läppfillers. Så nej, där håller jag inte med dina föräldrar. Jag önskar lite jag själv skaffat tandställning förut (har inte råd och kommer inte ha råd de kommande åren) då fräscha tänder gör mycket för ett utseende och är inte skadligt på något sätt så som faktiska plastikoperationer kan vara.

      Tycker det där tjatet om resor har gått för långt med. Trots klimatförändringarna är alltid svenskar på en om att resa. Otänkbart att inte alla ääälskar resor? Jag hade aldrig fått för mig att resa ensam kan jag säga. Finns risk att om du har ångest så isolerar du dig bara på hotellrummet och så blir det ingen upplevelse ändå.

      Jag tror absolut att man kan känna sig fin om man korrigerar ett komplex, exempelvis att man har sneda tänder. Men om det är mycket man vill ändra på så tror jag faktiskt att man behöver komplitera ingreppen med att försöka acceptera sitt utseende.

      Vad är det du tycker gör dig ful?

      Du kan få KBT hjälp via nätet för ditt problem du kan ta prata med personalen på ungdomsmottagning också, det finns UMO på nätet och BRIS.
      Det är jobbigt att växa upp och utvecklas, och mycket av västvärlden är utseendefixerat men man behöver inte hänga på i karusellen om man inte vill.
      Vad är du annars intresserad av?
      och hitta likasinnade i intresseförening eller på nätet.
      Det är många som som tycker att annat är viktigare i livet som gör livet värt att leva.

    Har du skrivit till dina politiker? Nä tänkte väl det.
    Du vill bara avreagera dig men använd den ilskan till att kontakta dina utvalda representanter istället.

    Jag har äntligen fått en tid för bröstreduktion! Nu räknar jag ner varje dag! OBESKRIVLIGT!!!! ?

      Grattis! Glad för din skull.

    Någon som stelopererat ländryggen? Vad var plus vs minus?

      Visste inte ens att man kunde det! Mvh född med en ländrygg som skulle kunna vara stelopererad

    Har otroligt torra ben som jag smörjer med diverse klet och kladd men inget hjälper. VAD funkar?? Vill ju ha mjuka och lena ben nu på sommaren!
    På vintern är det skit samma om den regnar skinnflagor när jag tar av min byxorna ?

      Canoderm!!!

        Tack!!

      Min (då) nyfödde bebis var så torr att han fick sprickor och blödde. Fick en tub Decubal Junior i goodiebagen från sjukhuset så jag provade att smörja med den 2-4 gånger/dag. Hand hud blev supermjuk!!

        Ja Decubal är fantastiskt bra. Jag rekommendera alltid det till torrisar, stora som små.

      Special Care Protecting Body Cream från ACO!

      Eucerin pH5 Lotion oparfymerad ??

      Exfoliera försiktigt när man duschar och sedan smörja in sig

      HTH för torr hud. Billigt och jäkligt effektiv!

      Tipsar också om Canoderm! (Får man den på recept är den billigare)

    Någon som vet hur det är att bo i Sundbyberg, Stockholm? Är det ett bra område? Vart är det bättre/sämre i Sundbyberg? Är ensamstående med en litet barn.

      *ett

      Centrala Sundbyberg och området runt t-banestationen Duvbo är supermysiga. sämre i Sundbyberg är hallonbergen och rissne (båda egna t-banestationer men på olika linjer). Har bott i ör som ligger precis vid hallonbergen – 5 min till tunnelbanan. Lite lugnare område med blandat folk, ena sidan hanlonbergen andra sidan fina naturområdet golfängarna med två sjöar och promenadavstånd till centrala Sumpan och mall of scandinavia. Hade inte velat bo med barn i Ör, hade säkert gått bra men hallonbergen centrum kan kännas otryggt kvällar.

      Uppvuxen i Rissne och det var hur bra som helst DÅ. Vi flyttade därifrån då det var väldigt stökigt och otryggt på kvällar till näckrosen/storskogen som ligger mittemot Ör som A skriver om och där är det en blandning av många äldre och barnfamiljer med egen T-banestation. Många lekparker, nära till förskolor och nära till sjöarna. Annars centrala och Duvbo om du har den ekonomin.

    Killen jag var på dejt med idag (nåja, igår onsdag men jag har inte gått och lagt mig än så det känns som idag) berättade om sina dejterfarenheter, frågade om mina och vi hade samma erfarenheter och syn på dejtande (att man iaf gärna vill ha två dejter innan man vet om man vill fortsätta eller inte).
    Han frågade om min senaste dejt och jag blev rätt paff då jag aldrig fått den frågan förut men svarade för han ville veta, jag sa nämligen det att det var en ny fråga för mig men han sa att han alltid brukade fråga det. Så jag svarade, han undrade hur många gånger vi sågs (1) och vad som hände. Det var killen som valde att dissa så jag sa det, att han sa att nästa gång var det min tur att bestämma vad vi skulle göra men att han inte svarade på mitt meddelande sen. Dagens dejt bara ”hahaha men va varför säger man så om man inte menar det??!”.

    Klipp till: Jag skickade en snap på något vi hade pratat om idag/igår, nån timme efter. Han öppnade, svarade inte. ”Han kanske gör annat” håller inte riktigt eftersom han varit blixtsnabb tidigare. Detta efter att han själv sa att vi ses igen. Så jävla trött på det här, det händer jämt. Och sjukt synd med den här killen för jag tror verkligen vi hade kunnat ha kul ihop och vi har mycket gemensamt.
    Han sa även att han tyckte jag var precis som han föreställt sig, det lät positivt i alla fall (och hade man förväntat sig något negativt kanske man inte hade gått på dejt alls).

    Men det suger ju jävligt hårt när det blir såhär. Killen säger en sak, gör en annan. Inte konstigt att jag bara blir mer och mer rädd för att dejta.

    Nattliga tankar jag behövde få ur mig…god natt?

      Mitt tips är att dejta äldre killar, det låter som som att killarna du träffat är både unga och omogna.

        Mitt tips är att skita i åldern, äldre är absolut inte mkt bättre ?

          Nej det behöver ju inte vara så, mitt svar på jennie ovan hamnade i modd, men det tar upp exempel på äldre killar jag dejtat som inte varit bättre.

        Jag är 30 och han igår är också 30, dejtade en 86a i vintras, han dissade så snart vi legat, efter honom en 87a, han dissade (för att han inte fick ligga?), han hade åkt en bit så det blev att han sov över men jag ville inte ligga. Dock sa han då att han respekterade det.
        Nästa efter det en 88a, men han ville bara ligga och det ville nog jag med egentligen.

        Har snart en tinderdejt igen med en 86a, han känns bra och mogen hittills, men man vet ju aldrig. Kanske är det egentligen så att den gemensamma nämnaren här för alla dejter är jag, och att det är jag som är problemet…

        Anyway. Tycker ju inte egentligen att en 30årig kille ska bete sig så, inte heller 86an som dissade efter sex.

        Så hur mycket äldre tycker du man ska gå på, haha? Egentligen är det väl inte så att det är åldern som är problemet utan som i ovan teori: jag?

          När jag skriver äldre menar jag inte 30. Utan 40+. När de redan haft sin kris, ett par misslyckade förhållanden bakom sig, sprungit klart på krogen och vill stadga sig på riktigt pga att de vill men också för att alla de umgås med kanske gift sig och börjat skaffa familj. Plus att de oftast inte har värdelös ekonomi nu så man behöver inte stanna hemma och mysa jämt pga att de är panka.

            Haha nej gud nej, 40+, stor risk att de har barn också då. Folk gör som de vill, men jag tycker det är lite äckligt att tänka _mig själv_ ihop med en som är +10 år äldre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.