Vanlife

Att knöla in sig i en liten van och åka land och rike runt verkar vara det nya ”Mykonos” – i alla fall om man ska tro Instagram. 
Nä, skojar bara….
Bianca Ingrossos profilgäng, som gruppen ”De vet du” sjöng om, åker nu för tiden till Marbella istället för till ”Mykkan” men det finns de som faktiskt givit sig ut på vägarna för att leva vanlife och här är två av dem.

Dag Tolstoy har tagit med sig hunden Vilma i sin van, och han planerar att besöka varenda en av Sveriges 290 kommuner. 
Det kan nog komma att ta ett tag.
Hoppas Vilma inte lider av åksjuka bara. ?

Therese Wikman har fyllt sin van med tre barn och vill aldrig att sommaren ska ta slut. 
Hade vi inte haft skolplikt i Sverige så hade hon tagit ut i Europa till hösten.

Att leva vanlife? 
Låter det lockande eller klaustrofobiskt?
Jag tycker det låter asnajs. ??

98 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tycker också det låter asnajs, särskilt att åka själv med ett husdjur.

      Det är få saker som skriker mer medelålders-men-vill-fortfarande-vara-hipp-och-genuin som vanlifers. Samma ängslighet kring folk som kör runt sina ungar i lådcyklar. Övre medelklass men vill inte vara snobbig och spela på den typ utan mer connectade med naturen och sin omgivning, bara det att de glömmer nämna att det är svindyrt. Dessa typer skulle ju aldrig sätta sig i en vanlig hederlig husbil direkt för det är inte coolt ?

        Som en som har en van så ger jag gärna mitt perspektiv till din kommentar.
        Jag och min sambo skulle kanske utåt sett passa in i någon slags bekväm-medelklass-jobba på byrå kategori. Vi har det bra ställt för att båda jobbar heltid och tjänar bra, med det sagt så har vi nästan inga sparpengar, vi har inte rika föräldrar som hjälpt oss köpa lägenhet (vi hyr vår lägenhet) och vi reser inte året runt.

        Vi har köpt en gammal skåpbil (kostade 20 000 kr) och byggt om den för kanske 10 000 kr i 2 år. Det är sjukt kul att kunna få den att se ut precis som vi vill, som du säger är vi inte superintresserade av en husbil, de är inte anpassade till våra behov, fula och så har vi inte heller råd.

        Jag tror snarare än ängslighet så kanske många av oss vanliges inte har hus eller lägenheter att bygga om. Vi har jobb i stan och kanske saknar att sova i naturen. Vi älskar att resa och upptäcka men kan inte ta med hunden på flygplanet (+ det är dyrt med resor). Många små grejer gör att van-livet blir perfekt för oss. Att det ser fint ut och är estetiskt rätt är bara några få på instagram. Åker du ut och kollar så finns det massor med olika vans, fina, fula, dyra, billiga, stora, små.

        Eh what? Grejen är ju att ”en vanlig hederlig husbil” kostar multum men min ombyggda plåtis en månadslön (som är rätt medioker). Vilka sjuka projiceringar du gör ?

    Ribecka (Rebecka) och hennes Martin har ju sjukt rolig serie på Youtube om just vanlife! Nu renoverar de en gammal skolbuss och innan reste de runt i en mindre van ?

      Jaa älskar att följa deras resa ?

      Kolla Julie Valsø @julievalso – de har inte bara semester, utan heltidsvanlife.

      Underbara!
      Men jag tror tyvärr de kommer att ångra att de bytte van mot en stor buss. Visst, mer space (även om vanlife handlar om att hela världen är ens space…) men de kommer sakna att komma fram och nå de där genuina stoppen i långa loppet.
      No hate, älskar dem och deras kanal!

        De ska ha en moppe bak på bussen har jag för mig? Inte sett de senaste avsnitten så inte helkoll. 🙂

          Jo, det stämmer nog när du säger det 🙂
          Tror ändå inte den väger upp att kunna stå parkerad på små/trånga ställen under längre tid. Eller friheten att kunna köra i städer, eller i alla fall ha den möjligheten. Att parkera stelth i city osv.

          Nåja, vi får hoppas att jag har fel 😉

    Jag älskar vanlife, men hatar att det blivit så jeeeekla poppis för 1. Bilarna är PISSDYRA att köpa loss (supply & demand) och 2. Det är sjukt crowded överallt. Hela grejen med vanlife var att komma bort från alla människor. Men nu är det fullt med bilar överallt hela tiden.

      Finns inte svenska ord och begrepp när man pratar om detta fenomen?

        Vanlife = åka husbil
        Crowded = mycket folk
        Supply and demand = tillgång och efterfrågan

        Men det kanske inte låter lika coolt?

          Och kanske ska förtydliga att jag är en annan C

      Tror du missuppfattat uttrycket ”köpa loss”. Var ifrån ska man ”köpa loss” en skåpbil? Tror inte gemene man leasar en direkt.

    Hade ÄLSKAT det!! Tror jag….
    Kanske romantiserar jag minnena av att tälta veckovis med familjen som liten 🙂

    Avundsjuk dock på killar när det gäller toalettbestyr. Det är lite skillnad att gå upp på natten och slå en 7:a i skogen jämfört med att gå ut och huk-kissa…

    Därför hade jag inte klarat mig utan toalett dessvärre, men det finns mindre campers med toalett som ändå går som pb och får åka som personbil på färja och stå på vanliga parkeringsplatser…

      Finns att köpa byxor med dragkedja mellan så man inte behöver visa hela rumpestussen! ? finns även en speciell hjälpmedel som folk använder på festival, tänk typ en tratt som du håller mot fiffii

      Jag drar upp kjolen och står bredbent utan att huka mig när jag kissar i skogen. Gäller att klä mig rätt utan trosor så kan även jag ståkissa som en kille.

    Det andra som verkar blivit lite halvinne är att köpa en foodtruck.

    Tacoparet från gift vid första ögonkastet byggde ju egen van och åkte på härliga resor fram tills att dom fick barn. Går att hitta bilder o inspo på deras insta regnbagsreggad.

    Ingen. Absolut ingen säger Mykkan. Det måste du ju ha hittat på… ?

    Skulle inte vilja leva van-life med barn. Jobbigt att behöva fixa mat och kompromissa med vad man gör om dagarna. Skulle kanske kunna göra det ensam eller med en vuxen person. Men vet inte om det är min grej egentligen. Tänker dåligt väder många dagar i sträck och liksom lite stressigt att inte ha en stor yta att röra sig på inomhus. Får väl testa.

      Amalia (Braun eller liknande) och Robin (på youtube) åker runt med sina barn. Tror att dom hade liknande livsstil och då föll det sig naturligt. De verkar ha det hur mysigt som helst ?

        Dem flesta ser ut att ha det hur mysigt som helst…. baksidan visar dem ju sällan

    Hade aldrig fixat det och tycker inte det låter najs för fem öre

      +1
      Men det är ju inne att göra det svårt för sig i allmänhet.
      Alla som köper stugor på landet utan el och rinnande vatten för att ”komma bort från allt”… Whyyy liksom?! ?

        För att boendekostnaderna går ner då, och då behöver man jobba mindre, och då får man mer tid att göra sånt som tar tid när man inte har en massa bekvämligheter. Men har man tummen mitt i handen och ingen vilja att lära sig nånting, så är det förmodligen inte en livsstil för en.

        Jag har inga problem med stugor utan el eller vatten. Man har oftast en brun och utedass. Så det är inge problem att leva så under sommaren.

        Däremot i dessa van, ingen toa, dåligt med tillgång på vatten, osv.

      Haha +1 på det!
      Har inget emot att tex backpacka och bo på hostels för att uppleva mer i andra kulturer, men det här med trångt utrymme i en van ger mig panik. ? Vill ha en toa och dusch, blir lätt svettig, och tanken på att gå och lägga sig svettig/skitig näeeee. Problemet med vans är ju också att man blir ganska fast i Europa, som inte känns så ”wow exotiskt” i alla lägen.

        Håller med dig vad gäller panik över trångt utrymme.

        Men jo, det finns massor av exotiska platser i Europa.

    Inte kanske vanlife i ordets rätta bemärkelse, men jag är lite impad över att Polyfamiljen med tre vuxna och 5,5 barn + tre äldre barn som sporadiskt besöker dem, lever drömmen om att knöla in allihop i en husvagn på obestämd tid. Förr i tiden var det såklart vanligt att en storfamilj bodde i en etta, men själv skulle jag inte som palla omställningen från att bo i ett stort hus med alla bekvämligheter till att leva i husvagn.

    Tur att jag slipper och härligt att de följer sina drömmar!

      Såg ngt inlägg om det. Fattade inte om det är för att de behöver hyra ut huset eftersom ingen av dem jobbar? Och ska de fortsätta till hösten? Är det inget barn som är i skolåldern?

        Dom hyr ut huset för att dom inte bor i de nu..

          Jo men varför bor de inte där? För att spara pengar?

            Kan det inte vara det att dessa personer vill resa istället och under tiden hyr ut lägenheten eller villan?

              Men ska de fortsätta att resa runt? Inga skolbarn?

        Ang Polyfamiljen så har De sålt både den förskola de drev och cigarraffären de hade. Tror dock inte att de tjänade så mycket på förskolan då den var hårt kritiserad… och jo de har barn i skolåldern. De har tappert har försökt få till hemskolning för dem men det går trögt då ”kommunen är dumma i huvudet och inte är nytänkande”. Men de ska ha credd för hur de försöker slå sig in som youtubers och influencers.

          Vi har ju skolplikt i Sverige, inte undervisningsplikt. Det är alltså inte kommunen som är ”dumma i huvudet” utan lagen och hela skolsystemet. Jösses, googla skolverket eller skollagen bara och sluta bråka med kommunen.

          Då behöver de vara tillbaka hemma till skolstarten Mao. Har svårt att se hur hemskolnkng ska kunna funka i en husvagn full av folk.

      Tänker att det är en sak att drömma och en sak att göra det. Man romantiserar ju gärna saker.

      Ja det är roligt följa familjen på resan. På avstånd haha
      Jag hade inte heller klarat av det, blev matt av att se tvätten de hängde tillfälligt på en lina på en rastplats där de stannat för natten.
      Eller som igår när barnen satt på en trottoarkant och åt lunch. Allt verkar vara knöligt och bökigt. Och så lite plats. Jag hade verkligen blivit knäpp.
      Men som sagt är det roligt att följa med på deras resa. Helst just nu när de ger sig iväg ut i Europa. Men frågan är hur länge det är så roligt liv?

        Ingen dusch …

      Vi var 4 ungar och 2 vuxna. Det var mysigt och roligt.
      Tills 3 av oss ungar kom upp i tonåren, då ville plötsligt våra föräldrar inte tränga in alla ungar i en husvagn längre. Mycket konstigt 😉

    Tycker det låter hemskt, är alldeles för bekväm för den typen av liv och kan inte se charmen med det alls.
    Ett av mina stora problem när det kommer till Tinder-dejting är att jag får upp så många killar som vill ”leva vanlife” och ”resa jorden runt”, ryyyyser i hela kroppen. Var är killarna som vill köpa hus och skaffa barn?

      Träffade en sån igår, så de finns.

        Åh vad härligt, hoppas det var en vettig person också!
        Jag har börjat ställa in mig på att leva utan partner resten av livet pga det (enligt mig) värdelösa utbudet av singelkillar, kommer aldrig hitta någon som duger känns det som

          K, är man ful så är det så. Jag kommer också vara singel för alltid!

      Haha jag är precis tvärtom ?

        Tur det, världen hade blivit tråkig om alla var som mig ?

      Tror den typen av killar finns mkt på landet och i småstäder?

        Har växt upp på landet och därefter bott i småstad i 10+ år, vet med säkerhet att jag inte vill bo varken på landet eller i småstad och inte heller träffa en kille som är lantis eller småstad tyvärr :’) men du har nog rätt, de finns säkert där!
        Måste väl finnas vettiga killar i stan också hoppas jag

          Vettiga finns nog men ”köpa hus och skaffa barn” var det ju, är inte lika med vettig… Just köpa hus är inte storstadsgrej.

      Öka åldersintervallet på Tinder så borde du slippa en del av hippiefolket iaf.

        Jag har 23-45 tror jag, behöver jag utöka ännu mer? Tycker hippiesarna finns i alla åldrar haha

          Tycker ofta att folk runt 25-30 ändå fortfarande backpackar och gör såna grejer om de inte skaffat familj än ?

            Ja, härligt!

      Varför vill alla bara gifta sig och skaffa barn nu för tiden? Ticket tvärt om det låter härligt och uppfriskande att ha såna drömmar om frihet och resande!

        Tycker ju inte alla vill det haha, jag hittar ialla fall ingen vettig
        Men jag håller med, fantastiskt att inte alla vill ha det klassiska svenssonlivet utan att man gör det man drömmer om och inte bara följer normen

        Det finns ju mycket annat man kan göra innan ”gifta sig och köpa villa”, hade det varit en 30+ som vill resa jorden runt och leva vanlife men som inte tagit tag i saken ännu hade det ringt varningsklockor

          Nej? Man kanske pluggade först eller jobbade ihop pengar. Det är aldrig för sent. Barn och villa kommer inte sen för alla, verkligen inte allas dröm.

      Åh fy fan va hemskt! Ok kanske om man är 20 men i övrigt… lider med dig!

      Hahaha kunde inte håll med mer! Jag är 31 och har hunnit med både att resa, plugga och göra karriär så jag är absolut noll intresserad av att ”resa jorden runt” som det flesta av dessa killar verkar vilja (älskar att resa, men på ett annat sätt). Jag har förlikat mig med tanken att jag kanske kommer vara singel väldigt länge och det gör faktiskt inte så mycket. Vet inte om jag vill ha barn men om jag blir säker på det kanske jag skaffar barn på egen hand. Känns mer lockande än att leva med en mansbebis ändå. Så kanske man träffar en vettig partner nån gång efter 40!

    Har själv byggt egen van och åkt runt Europa och Sverige med min sambo. Det blir fort stökigt & smutsigt (men går lika fort att städa). Man får lära sig djungelkissa och -bajsa. Det kan ta mycket tid och energi att hitta ett bra fricamparställe, speciellt nu då vanlivet blivit så poppis och p-förbud likaså. Mkt planering med tvätt, mat och vattenfyllning. Har man en äldre bil kan man räkna med att få meka mkt alt betala dyrt till verkstäder…..

    Men jag skulle nog inte byta ut det vi upplevt mot nåt. Har sett så otroliga platser och mött så trevliga människor på ett sätt man inte kan ifall man tar flyg lr tåg nånstans. Sen finns det såklart olika nivåer; vissa köper en färdig van med all lyx man kan tänka sig, andra bygger själv lyxigt med toa etc – vi byggde med återbruk och den lyxen vi hade var väl kyl, vattenkran och solceller. Plus en portabel dusch som aldrig nyttjades. Men för oss var det en extrem lyx och en finfin tid i livet! Skulle dock inte vilja åka nu då det blivit mycket svårare såvida man inte vill bo på camping varje natt…

    Känner mest att gud vad förstoppad jag hade blivit. En helg på festival räcker för att min mage ska vara kaos. Tänk då att bo utan egen toalett ?

      Man kan ju ha toa i vanen. Lite meck då det ska tömmas etc men lätt värt det för att ha en egen toa tänker jag 🙂

    Van är trångt och jäkligt.
    Vi som är proffs skaffar husvagn med ac, soffgrupp, kyl+ frys, ugn, micro och badrum inklusive duschkabin. <3

      Allt det har Rebecka och Martin i sin van med ?

      Proffsen har allt det där i sin bil utan att stoppa upp hela trafiken på vägarna. Någon som kör husvagn kan aldrig vara proffs.

        Till Anonym kl 12.39.
        Haha, gissar att du gnäller och beklagar dig över lastbilstrafik och traktorer oxå? ;-D

          Absolut inte, de fyller ett syfte och är proffs på sitt sätt.

    Konstigt nog, eftersom jag är lite av en hemmakatt, så tror jag att jag skulle älska Vanlife, eller ännu hellre, med en husbåt. Friheten och att kunna ta sig iväg när som. Slippa allt fix som pockar på hemma med större ytor och behöver göras, mindre att ta hand om osv. Sen allt man får spontan se, på vägen. Ingen hets som vid en veckas semester iväg nånstans, utan softa när man vill & känner för det, ligga och läsa en bok en hel dag osv.Lockas oxå av att man då tillåts vara lite ”ruff”, skitigt hår och inte så noga,ha,ha.

    Vi är två vuxna och en katt som har taktält och jag ÄLSKAR det! Det är ett lite större med förtält vilket ger bra med utrymme och inte så väderberoende om man ska laga mat. Gällande toalettbestyr har vi ett litet pop up tält för portabel toa och dusch. Toaletten tömmer vi varje/varannan dag i offentlig toalett eller dass. Och bor vi på camping, använder vi deras faciliteter. Funkar utmärkt : )

    Läste bara om hur sunkigt det blir på platser där många van-bilar samlas pga toalettbestyr o annat..

      Ja mardrömmen hade ju varit om man ägt en fastighet där det funnits en fin sjö eller liknande där folk vill campa. Tyvärr ärju många sämst på att ta med sig skräp och sånt också

    Jag är för bekväm av mig även om det i teorin verkar mysigt. Prova glamping förra året och det var helt okej, men hade föredragit egen toalett och att inte ha 100 tvestjärtar att dela tält med…

    Vore en dröm! Jag backpackade genom Thailand och Malaysia i 3 månader när mina barn var 3, 5 och 7. Önskar jag kunde genomföra det igen men både ekonomi och skolplikt stoppar det. Jag blev dessutom diagnostiserad med svår epilepsi sedan dess så får inte köra?

    Tycker vi ska kalla det för skåpbilsliv istället. Låter mycket mysigare haha

    För rätt personer är det säkert superdrömmigt och jättekul, men personligen håller jag mig till lite mindre äventyr.

    Jag har tågluffat två gånger när jag var yngre och det är superkul, givande och spännande, men jag var sjuuuukt sliten efteråt. Och under tiden.

    Visrigt varmt som det är vissa sommarnätter hemma i sovrummet. Hade dött i en liten van med barnen.
    Är man singel eller bara ett par kanske man klarar de varma nätterna.
    Men fler som ska ligga där inne och svettas och andas. phu..

    Hur får man in tre barn i en ombyggd skåpbil på ett trafiksäkert sätt? Är uppriktig nyfiken. Eller är det med en vuxen till som kör en vanlig bil? Måste bli svindyrt isf med tanke på bensinpriset, för att inte tala om miljöovänligt!

      EXAKT mina tankar!! Speciellt det med trafiksäkerheten och barnen.

      Och sen kostnaderna.
      Undrar vad Therese Wickman har för inkomskällor.
      Hennes blogg är typ död och extremt tråkig och instagram tror jag inte ger mkt, men hon verkar ändå spendera en hel del

        Hon gör ju en hel del samarbeten så där har hon ju inkomster. Tycker hennes konto är mysigt och bra, riktigt trevligt och van-life ser mysigt ut tycker jag, iaf hennes van ser supermysig ut. Härligt att bila runt och stanna var man vill.

          Nu har tydligen vanen gått sönder så den står på en verkstad, precis sånt jag skulle vara skraj för på en roadtrip. Tur i oturen var det i närheten av hennes brors hemstad så de kunde bo där över natten, men i annat fall hade det ju blivit hotell och en massa extrakostnader utöver vad det blir att reparera… Bortsett från liknande missöden verkar det vara ett mysigt sätt att se sig om i Sverige! 🙂

      Jag har aldrig hört talas om människan men det tog mig tio sekunder att titta på bilder hennes bil. I förarsätet finns det tre platser och bakom ser det ut att vara två stolar till. Så de slipper förhoppningsvis en följebil.

    Älskar vanlife och hade gärna gjort det på heltid och istället för att vara en weekend warrior som nu. Upplever inte alls att det är trångt på de ställen jag åker till, men så kan man ju själv välja att skippa de mer populära ställena för att få vara ensam.

    ”Weekend warrior”. Ha ha!

    Vanlife skulle sakert vara najs om man emellanat tog in pa billigare vandrarhem. Sjalv gar jag i tankarna om att kopa en begagnad pick-up med talt som kan monteras pa flaket och en luftmadrass och aka genom hela Perus kust och stanna lite dar man kanner for det och ha taltet mest som back up ifall man inte hittar ett billigt vandrarhem eller helt enkelt vill sova ute.

      Låter totalt livsfarligt att åka runt som ensam kvinna i Peru och bo i en bil, men du kanske inte är ensam (eller kvinna ?). Var försiktig!!

    Wickman heter hon, sen fattas något ord också men inte så viktigt 😉 vem orkar korrekturläsa alla gånger MEN det jag främst reagerar på, och förvånad att inte flera gjort, är att det är det okej nu att visa barn härinne OCH dessutom halvnaket?! Med tanke på eventuella pedofiler som kan ta bilderna, var ju ett inlägg om det här alldeles nyligen så blir väl dubbelmoral, lite skevt liksom.

    Jag lever vanlife och älskar det! Har en nyare bil som är precis under 6 m med toalett, dusch, kök och man kan åka och sova 4 Pers (dubbelsäng där bak och poppa upp taket för en till dubbelsäng). Jag bor i vanen minst 50% av tiden och är för det mesta runt i Alperna på olika äventyr. Det bästa är friheten. Jag kan åka vart jag vill och sova vart jag vill. Någon gång per vecka tar jag in på camping för att tömma toaletten, fylla på vatten och tömma gråtanken.

    Jag skulle aldrig stå ut som familj att dela en så liten plats men det är perfekt för mig som mer eller mindre bor i den själv. Ibland kommer min man och hälsar på eller någon vän.

    Eftersom jag mestadels jobbar remote så fungerar det bra att vara ute längre tillfällen. Jag tar tåget hem till Sverige för jobb emellanåt bara.

    Skulle inte byta det mot någonting. Vanlife livet är helt fantastiskt. Kan verkligen rekommendera!

    Såg Thereses senaste insta-inlägg. Fy vad det kliar i mig när turister/influencers i Skåne taggar allt utanför Österlen som ”Österlen”. Smygehuk är inte Österlen! En annan stockholmsfavorit att tagga, Wanås slott, är definitivt inte Österlen. Obegripligt. Inte ens mäklare kan få Smygehuk att tillhöra Österlen…

      Samma sak ystad som egentligen inte tillhör men ligger på gränsen till Österlen.

    Jag levde vanlife på Nya Zeelands nord- och sydö för sex år sedan. Helt fantastiskt och bodde på diverse campingar varje natt där det fanns tillgång till dusch och toalett, så den typen passade mig perfekt. Att bajsa i skogen låter inte jättemysigt imo ? men kan drömma mig bort till livet på Nya Zeeland lite alltför ofta fortfarande, så blir nog en tur tillbaka någon gång. Att vara barnfri underlättar såklart!

    Hej för att bajsa i skogen utan papper och tvål Måste lukta illa om fingrarna?

    Som fellow IBSare låter det som en mardröm :-)))

    Jag har blivit lätt besatt av att följa amerikanska influensers i fifth wheels eller husbilar. Allt är ju så vansinnigt stort i det landet, så många fifth wheels är typ större än min etta ^^’ Har inget körkort idag men leker med tanken på att en dag i livet ha en liten husbil (kök + toa är viktigt för mig, skulle inte vilja gå ut för behov mitt i natten) så jag kan upptäcka Sverige lite med min Corgi. Jobbar ändå 100% distans så så länge som det finns plats för en liten setup med dator och kan lösa internet så skulle jag tekniskt sett kunna vara ute hur länge som helst… En stor inspiration är en amerikan jag följt ett tag som bor i en van med en hel gamingsetup, eftersom jag spelar rätt mycket och dessutom arbetar som spelutvecklare hade det verkligen varit något för mig

      TTTHEFINEPRINTTT?
      Sjukaste vanen ?
      Älskar hans vantour och hela hans stil i vanen. Trots att jag inte är gamer själv (dumpade exet pga gamer ?). Men ändå coolt att lyckas med allt i en van!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.