Att klaga över klimatångest på resande fot?


Enligt Internationella klimatpanelen (IPCC) står faktiskt bara det globala flyget för omkring 2-3 procent av de totala utsläppen av koldioxid, men kanske borde Jennifer Reinhold ändå ha valt en annan bild att illustrera ett inlägg om klimatångest med, än en från en utlandsresa?

Hur ser ni på det? 
Och på all ”flygskam” som drabbat influencers både förräe och efter att ”Aningslösa influencers” gjorde entré med taktpinnen?

Tack för tips! 

202 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det är FÖR dumt. Jag orkar fan inte med dem.

      Influensers i ett nötskal! ?

        Wahlgren /ingrosso – klanen kammar definitivt hem första pris i ”vi skiter fullständigt I att våra barn barnbarn osv kommer att leva i brinnande helvete.” med deras flängande mellan Sverige, Spanien, Grekland och Italien.

    Kanske smart att skriva vad företaget gör/erbjuder också om det nu är reklam för dem ??‍♀️

      Väldigt skumt samarbete! Enligt deras LinkedIn: ”Hitachi Energy is a global technology leader that is advancing a sustainable energy future for all. We serve customers in the utility, industry and infrastructure sectors with innovative solutions and services across the value chain.”

      Av en slump hade jag faktiskt planerat att söka jobb där efter min examen, men det här får en ju att undra vad det är för slags företag…

        Företaget behöver inte vara dåligt bara för att marketing inte riktigt verkat förstå tjänsten och dess målgrupp

        Har jobbat där, sök dig inte dit som nyexad välj ABB istället. De förlorade precis som fantastiska VD Jenny till Schneider med henne försvann företagets ändå lite.

    ?‍♀️

    @designbymirelle har gjort dessa samarbeten också och jag fattade absolut ingenting vad det var hon försökte sälja in eller göra reklam för förutom någonting om miljön och hur viktigt det är att vi värnar om den. Sen i de 10 kommande inläggen efter så var det reklam med rabattkoder hos företag och uppmaning till mer konsumtion. Jag kommer aldrig kunna ta influencers seriöst någonsin, varken som personer eller yrkesgrupp.

      Håller med. Hon pratar om miljö och att handla second hand också men byter möbler typ varje år och kör massor med rabattkoder. För några år sen gjorde hon samarbete och visade upp en divan i sitt gästrum sen några månader efter la hon ut den på lokala köp-och-sälj. Känns väldigt hållbart….

        Angelica Lagergren också. Förstod inte alls reklamen/hur hon marknadsförde företaget. Fick inte alls ihop det. Uppenbarligen verkar fler ha svårt att sälja in det.

    Visst var det Edvin Törnblom som delvis eller helt låg bakom aningslös lösa influencers? Jag har ett minne från flera år sedan innan jag ens visste vem han var av att hanapee säger att det var han. Har funderat på det länge för nu när jag lyssnar på deras podd och följer honom känns det… oväntat

      Uuusch jag tål inte honom, måste han vara med överallt?

        Han är ju inte ens rolig.

      Hur vet man att det var han? Har alltid undrat vem det va som låg bakom kontot

      Kan det inte varit så att hanapee skämtade då? Känns verkligen inte som något Edvin skulle göra

      Haha det är så komiskt om detta stämmer ? Edwin är verkligen dubbelmoralens ansikte.

      Vad är det för konto? Låter spännande ?

    Flygskam känns väldigt ute just nu. Folk flyger som galningar efter pandemin och det enda det pratas om är hur synd det är om alla som missar sina resor pga strejken. Tror att tom Greta har glömt bort att jorden skulle gå under pga alla flygresor. Själv fattar jag inte varför det är dyrare att fylla tanken på sin bil som man behöver för att kunna klara vardagen än att flyga utomlands. Borde man inte rimligtvis höja priset på flygresorna istället som i många fall är ren och skär lyxkonsumtion.

      Vet inte om våra resor till min sambos familj kan kallas ren och skär lyxkonsumtion. Lycka att få träffa dem efter 3 år och barnen få träffa sin farmor och sina fastrar (ena för första gången någonsin). Allt är inte semester på playan ? stackars min sambo som hade otur att förälska sig i någon från ett annat land (jag bodde i hans land när vi träffades) ska han aldrig mer få träffa sin familj då?

        Man kan ju åka tåg om man ska resa. Det går resa mer klimatsmart än med flyg.

        Samma här!

        Svensson har inte fattat att det finns andra resor än att ligga vid poolen på en charterresa i en vecka. Alla som flyger gör det för att svina på ett charterresmål.

      Exakt!

      Håller helt med dig i det du skriver.

      Jag tänker också på de kändisar som ska vara såååå miljömedvetna men säljer skönhetsprodukter, smycken och klädkollektioner, parfym och viner som tillverkas utomlands.

      De ska åka dit till fabrikerna, sen ska allt produceras och sedan regelbundna leveranser med flyg hit till sverige.
      Sen åker de utomlands för reklamplåtningar, promotionresor mellan sina egna privata resor.

      Sen kommer de hem och hyllar sina nya produkter som vi konsumenter ska köpa, så det kan flygas in lite mer grejer, så de får mer pengar och kan fortsätta leva i marbella och skita det vi gnäller på.

      Jag är inte bättre själv, flyger om jag vill även om det var 3 år sedan nu.

        Att följa influensers och deras liv är som att titta på valfri såpa från 80 talet. Det är kärlek och drama, det är bråk, det är många klädbyten och flashande med lyxmärken. Det mesta av musiken är 80 tals covers till och med frisyrer och det eviga slängandet med håret är så 80-tal.
        Sen verkar de tro att i moderna företag anno 2022 inspekterar produktionen och flackar kors och tvärs över världen för att säkra hela produktionskedjan. Även det så 80-tal.

    Ska bli 33 grader i Stockholm är idag! ?

      Var 36 i Göteborg igår ??????

        Åh jag som skulle dit men stannade hemma. Vi hade ”bara” 33☹️

          Nej för i helvete stanna där du är. Jag smälter bort här. Imorgon ska det dock bli 21 grader och regn och det ser jag fram emot.

            Ja det var varmt. Men folk betalar pengar förnatt åka till grekland och spanien på sommaren där det är lika varmt. Var hemma och njut i stället.

              Eller så råkar man jobba precis den varma sommardagen i Sverige.

                Ja som tur är jobbar man ju inte 20 timmar vanligtvis.

      Det var 38 grader i Ultuna 1933 och 38 grader i Molkom 1947 bara så ni vet.

        Ja, men då så, då har alla forskare FEL, klimatförändringar och den globala uppvärmningen är en bluff. Tack för info, då kör vi på som vanligt nu bara då ?

        Ja? Vad är din poäng?

          Att det råder klimathysteri? Är över 30 grader varenda sommar vad är problemet?

            Stay in school kids!!! ??

        Målilla var det väl 1947?

          Ja

      Och i uk slog vi rekord i tisdags. Inget direkt någon varken gillade eller ser som något positivt.

    Blir verkligen inte intresserad av att klicka på länken och läsa mer. Är det någon som blev? Tråkigaste inlägget någonsin. Vad handlar det ens om, Hitachis produkter eller att jobba där? Ingen info om vad för typ av produkter det är ens.

    … och det här inlägget sponras av en reklam från flygresor.se

    Cirkeln är sluten

      För mig är det reklam för värmepumpar som visas. Tror att den där reklamen är användaranpassad. Det vill säga att kakorna du godkände spårar vad du gör på resten av internet och genom det visar reklam som är intressant för dig

    Finns alltid nån som är värre. Såg nån Kardashian som tog flyget för 12 minuters resa när det hade gått snabbare med bil.
    Kanske de rika som ska begränsa sig lite istälket för de som åker till Kanarieholmarna nån gång per år.

      Vi behöver alla begränsa oss lite – Även en vanlig Svensson i valfri svensk småstad konsumerar ju betydligt mer än vad jordklotet klarar av.

        Men nej! Detta att alla ”svenssons” ska slippa sina nöja är så fel prioriterat. Alltid dras de upp ”whataboutism” eller ”två fel gör inte ett rätt” men faktum är att rika som tar privatflyg eller vanliga jobbresor eller frakttesor – där ska fokus ligga om du bryr dig så mkt om klimatet. Privatflyg står för 2-3 procent. Fokusera rätt. ”Alla reser för mkt” funkar inte som argument. Ibland tror jag folk bryr sig mer om att folk ska flyga än det faktiska klimatet. Brydde du dig så mkt så skullle energin gå nånannanstans o inte för att hacka på nån som flyget med familjen. Kylie jenners 12minuters privatflyg. Eller hennes bild med hennes privatflyg och killens och kommentaren ”yours or mine?” Varför ska vanliga svensson inte få se världens men rika hålla på så?

          Och den oinsatta har tyckt. Vi ska sluta använda kol, olja, bensin i våra bilar. Men gud nåde den som även vill att vi reducerar flygfotogenet. Och ja vi ska inte glömma privatgetterna men den största andelen av rena nöjesresor står den stora medelklassen i väst för. Man skulle nästan kunna tro att nöjesresor numera är en mänsklig rättighet.

          Vi i väst, speciellt Sverige, lever som att vi har fyra jordklok.

            Klot…så klart.

            Jag säger inte emot dig, men varför ”speciellt Sverige”?

    Om alla kunde dra ner på sin konsumtion och t ex helt sluta att köpa nyproducerade kläder, leksaker och andra prylar skulle vi kunna resa med flyg någon gång per år. Problemet är att folk både ska köpa mängder av skit från Shein, Wish, Amazon, Chiquelle och så vidare, fylla garderoben och förråden till bredden, klaga på att man ha för mycket grejer OCH resa..

      Exakt! Hittade @hallbarasara på instagram som tar upp mycket ang Shein tex. Sååå bra, hon borde uppmärksammas ??

        Men snälla, Ullared säger jag bara

      Och! Två influencers som är sämst gällande det är Alicia Wall och Josefine ASMR (på youtube båda). Alicia är det så märkliga grejer kring med. Men hon lägger upp siiiinnessjukt många hauls. Tror hon har en ”Shein del 25” typ ?

      Jaaaaaa så rätt. Det finns så mycket alla kan göra. Problemet för influensers är att de kan inte gå ut och uppmana sina följare att köpa mindre kläder, smink, bus, mobilskal, solglasögon för då är de inte så intressanta som annonsplatser för dessa företag.

    Det är så vidrigt med g företag som försöker kränga på oss mer skit genom att hävda att de är ”klimatanpassade” eller ” miljövänliga”, när det enda som hjälper är att shoppa mindre.

    Pernilla Wahlgren tillexempel, reflekterar hon någonsin över miljön, när hon köper semesterhus i Spanien och hon och alla hennes vänner åker i skytteltrafik mellan länderna?

      Nä, men hon sopsorterar ju!! Det har hon försvarat sig med i podden, no joke

        Ja, men då så! ???‍♀️

      Oj, undra om alla tusentals människor som äger semesterhus i Spanien reflekterar över miljön?Eller gäller frågan bara just PW?

        Varför skulle det gälla bara PW?

        Gäller ju alla galningar som flyger hit och dit för nöjes skull hela tiden och verkar helt faktaresistenta gällande jordens upphettning.

    Sinnesslö reklam. Vad handlar den ens? Vad är produkten hon försöker sälja in?

    Skönt ändå att vara flygrädd och inte ha råd med annan onödig konsumtion, gud sån miljövän jag gått och blivit.

      Det var en fördel under pandemin också! Alla som inte hade råd i vanliga fall med bio och restaurangbesök och andra aktiviteter skötte distanseringen utmärkt.

    Det är nästan så att man kan tro att head of marketing och teamet satt en kväll och rökte på när de kläckte idéen att göra content av deras energilösningar och marknadsföra dem till en homogen grupp följare som prioriterar kläder, smink och resor.
    Briljant…

      Exakt så, hur har Hitachi tänkt här??

      Och jättemärkligt att de influencers som gör reklamen ska skriva att det är sånt man skulle vilja jobba med om man bytte jobb?

    Jag tror jag har landat i att jag har gett upp. Det är för sent, regeringar och företag lägger ansvaret på enskilda människor och gör inte mycket själva. Det här med miljön och klimatet och vad vi borde göra, det har man ju hört hela livet. Det blir värre för pengar styr och vanligt folk vill inte ändra sin livsstil.

    Visst, jag kommer absolut fortsätta källsortera, bara skicka efter det nödvändigaste och göra det jag kan för min egen sinnesfrid men jag har inget hopp om att det inte bara kommer bli värre och värre och värre.

      De är inte intresserade av att rädda jorden, de är intresserade av att pumpa ut all olja.

        Ja. Precis.

    Jag är övertygad om att de som skammar högst är de som vill men inte har möjlighet att resa. Man får ju inte använda ordet avundsjuka här inne så det kommer jag inte att göra.

    Lätt att sitta hemma och nu tycka att man gör en god gärning när man inte har möjlighet att göra annat. Klappa er på axeln som miljöhjältar så kanske bitterheten inte är lika påtaglig.

    Och nu kommer det att komma flera kommentarer om att så inte aaalls är fallet men vem försöker ni övertyga egentligen? Mig kommer ni inte övertyga men kanske er själva.

      De som skammar mest upplever jag är +50 kvinnor som på 80-talet reste jorden runt och nu med mallig röst kan vråla ”Jag flyger inte av etiska skäl!” fastän de redan tagit typ 5 varv runt jorden på den tiden flyg och cigg var okej…

        Fast å andra sidan så pratades det ju inte om klimatet på samma sätt då som nu, och på hur vi kan påverka framtiden. Det är väl jättebra att man kan förändras och tänka till…

        Jag pendlar långt med bil (bor inte så jag har möjlighet att ladda vilket innebär att jag fortfarande har bensinbil) och trots att det är apdyrt att ta sig till jobbet så tror jag ändå det är så det måste vara, bensinen behöver kosta pengar för att folk ska köra mindre (ffa nöjesköra, folk åker ju bil hur korta sträckor som helst) och kanske tänka över om de kan åka kollektivt eller till och med byta jobb. Jag ser ingen annan utväg. Tror verkligen att det som påverkar folk mest är den ekonomiska faktorn.

          Nej men jag tänker bara att det är väldigt lätt att skamma unga människor idag som inte satt sin fot utanför Ulricehamn när man själv gjort en massa spännande resor och nu kan luta sig tillbaks med kul minnen. Jag fattar att många unga gärna vill se någonting annat än sin sömniga hemstad och att då känna sig som en enorm syndare för att man flyger utomlands vid något tillfälle är lite trist.

          Håller med om ekonomiska faktorn. Det borde inte gå att flyga till Spanien för typ 1000 kr tur och retur.

            Exakt så! Det gäller att hänga med i diskussionen och förstå mekanismerna bakom istället för att bara skamma.
            Varför vill köpa massa skitprylar, skaffa än fler barn, köra bil överallt när det går att åka kommunalt? För att vi har det för bra och vi är bekväma. Hur kan vi pedagogiskt och med incitament få människan att varje dag göra bättre val? Det är vi i slutändan som styr produktionen och konsumtionen.

            Tror dock unga reser betydligt mer än vad äldre gjort pga folk har mer pengar nu…

              Bättre ekonomi + vi lever i en mer globaliserad värld, och dessutom finns en viss hets av att ”man ska” resa så mycket som möjligt (särskilt) som ung. (Men även barnfamiljer verkar hetsa.)

            Hah, Ulricehamn just med. Born and raised in Ulricehamn.

              Same

      Haha vad olika man uppfattar saker. När jag läser din kommentar är det första jag tänker är att det låter som en kommentar från en random butt-hurt influenser som skriker hat och missunnsamhet mot alla som har fräckheten att ifrågasätta hennes resande.

      Men varför är det att skamma att ifrågasätta ett beteende som många influensers har som bidrar till att världen förstörs? Flyga varje vecka och köpa en massa skit? Det är väl bara sunt att ifrågasätta det tänker jag.

        Köpa en massa skit är värst alla dagar i veckan.

      Det verkar vara svårt för dig att förstå men alla är inte lika själviska som du tänker. Det finns ju massor av människor som bara reser med tåg trots att de säkert skulle ha råd med flyg. Löjligt att antyda att alla som inte hetsreser och beställer nya kläder varje vecka bara är fattiga stackare.

        Nej men de som skammar högst står det. Läs om läs rätt.

      10:18
      OMG! Tror du på det där själv?!

    Flyget står för 2-3 %! Människan kommer alltid vara nyfiken av sig och både vilja/behöva ta sig till andra länder snabbare än vad det går med bil och tåg. Med andra ord borde man satsa på att göra flyget så miljövänligt det går.
    De återstående 97-98 % behöver man däremot jobba mycket mer med och på annat sätt än att skamma. Det handlar både om onödig konsumtion, bilkörning när det inte behövs och antal barn man skaffar.

      Produktion med. Så otroligt mycket saker som görs som ingen behöver. Tycker ofta det blir tal om kött exempelvis vilket är bra, men det är ju fortfarande viktig mat och näringskälla, skulle vara bra om alla kunde dra ner på det men kanske ta bort helt. Däremot allt onödigt; skräpmat, smink.. Alla förpackningar i allt.

        Exakt, det är den onödiga produktionen och konsumtionen som vi behöver komma åt mycket mer och snabbare. Vi slösar också på resurser som vatten som om det oändliga och har fortfarande förpackningar som miljön inte kan bryta ned eller som inte kan brännas utan att skada miljön ytterligare. Vi tror att vi utvecklade länder har superkoll på allt medan man i många civiliserade men mindre utvecklade länder är mycket mer mån om sin natur och sina resurser.

      Det blir ju så fel att skriva de siffrorna då det är i hela världen och de allra flesta har inte råd att flyga, många knappt råd med mat. I Sverige motsvarar det all vår personbilstrafik.

      Att flyga till ett annat land och sippa drinkar är inget nödvändigt för ett bra liv. Bara sluta

        Det är fortfarande 2-3 % bara. Det är de övriga 97-98 % som behöver minska för att det ska göra effekt. Vi är nog än större bovar där, vad gäller konsumtion. Så bara för att man inte flyger så kommer det inte att lösa problemet. Plus flyga kommer alltid vara nödvändigt, bara att gilla läget.

          Utsläpp mäts på landsnivå och varje land ska redovisa hur man bidrar till att nå agenda 2030 målen. Ett land i Afrika behöver inte skriva mål som innebär att minska flygandet för flyget bidrar inte till något större avtryck. I Sverige däremot, där utsläpp från personbilstrafiken och flyget är lika stort behövs krafttag. Att då komma släpande med en global siffra låter som att man är grundlurad av resebranschlobbyn.

            Problemet när man mäter på landsnivå är att man missar när exemplvis produktion flyttas från väst till billigare länder i Asien (billigare för oss att konsumera mer). Och man missar också vem som konsumerar det som produceras.

            Man kan inte bara se ett lands utsläpp rakt av. För flyget kanske man kan göra det till viss del men generellt så är det mer komplext än så.

              Exakt så!

                Tror inte du förstod svaret du kommenterade på. Det är inte en förklaring till att man ska mäta globalt utan en problematik som måste hanteras för att kunna komma till rätt med de länder som driver utsläpp.

                  Jag tror att jag förstår svaret jag kommenterade på men tack för omtanken gulle.

                    Trist att du har så svårt att ta till dig kunskap.

                      Vad baserar du det på? Jag förstår mycket mer än vad du tror. Om om all produktion som tillverkas i andra länder och som konsumeras av oss räknas i i varje lands/regions budget så blir flyget ännu mindre procentuellt sett. Dvs det är konsumtionen av junk shit vi behöver komma åt. Man behöver inte vallfärda till Ullared, köpa 70 produkter på Shein, nya kläder och möbler varje säsong, ny grill och bil för att grannens är större etc. Det är där du har problemet. Människan nöjer sig inte. Ever.

                      Prylar prylar prylar. Folk är maniska när det kommer till prylar, vissa mer än andra. En nära släkting till mig är helt hopplös. Han ska vandra i en vecka, första gången på 3 år typ. För det behöver han köpa det ena efter den andra och allting ska vara det bästa. Endast. Proffsvandrarkvalité. Jag och min man har det mesta som han fick låna gratis, men det duger inte. Tältet han köpte för över 6000kr väger 700g mindre än vårt tält så…det var en investering, tyckte han.
                      Förmodligen kommer tältet att användas i en vecka för var 3-4år. Så, en ”investering” var ordet.
                      Folk har för mycket pengar helt enkelt.

                      Det är inte min mening att göra dig förbannad. Det du tar upp beskriver enbart problemet med att kunna räkna det totala avtrycket i produktionskedjan och förklara också varför det är bättre att gå på den direkta källan som är det som direkt genererar CO2 avtrycket. Flyget ger en direkt mätbar effekt. Det gör inte stopp att konsumera onödiga produkter.

              Detta är känt och något man försöker att korrigera för att ge en korrekt bild av territoriella utsläpp.

                Ja visst, jag syftade mer på när siffror slängs i kommentarsfält som detta.

                  Jag förstår och håller med. Det är varför jag blir väldigt trött när människor utan insikt och kunskap slänger sig med siffror de inte förstår. Hållbarhet är komplex och full av människor som av olika anledningar vill köra på precis som vanligt genom att rycka fakta ur sitt sammanhang.

                    Det är vi helt överens om!

                    Ganska korkat och kortsiktigt att tro det baserat på en kort diskussion här. Siffror är bra som utgångspunkt men självklart är det mer komplext. Frågan är fortfarande varför man inte gör större insatser vad gäller all sjukt onödig konsumtion…

                      Det uppenbara svaret är att det är CO2 utsläpp som måste begränsas och helt ärligt behöver det helt elimineras. Du pratar om att minska konsumtion absolut men effekten av den minskningen är inte så lätt att mäta eftersom produktion sker i flera led. Att eliminera källan till CO2 utsläpp är däremot lätt att mäta och genom att helt förbjuda det försvinner automatiskt konsumtionen. Därför är det mest effektiva att reducera användandet av fossila bränslen vilket flygfotogenet är. Så länge det inte finns fossilfria alternativ att tanka flyget med måste flyget helst minska men absolut inte tillåtas att öka.

            Nja, inte riktigt. Vi kommer inte sluta flyga därav bättre att öka miljövänliga möjligheter där. Våra mål behöver handla om så mycket mer än flyg dvs hur vi kan påverka de 97-98 % mer.

              Det du säger är att du inte vill sluta flyga.

                Människan, inte jag. Bättre vara realist.

                  Tror inte vi pratar Svensson banala Thailandsresa utan människor som statusreser för att de kan.

          Kommer nöjesflyg alltid vara nödvändigt??
          Varför?
          Ingen vill förändra ngt i sitt liv helt enkelt och vi kommer förstöra planeten.
          Så less på mänskligheten så lika bra för just den sakens skull.

            Varför fastna i endast det som är procentuellt just nu minst skadligt? Varför inte fokusera massivt på den stora massan?

              Procentuellt minst skadligt? Ursäkta men hör du inte själv hur korkat det låter? Du måste se till avtrycket per resa och vilka skadliga effekter det har. Att utsläppet sker högt upp har dessutom betydelse jämfört med markbundna utsläpp.
              Är det inte bättre att du erkänner och står för att du tycker att utsläpp från flyget är en skitsak.

                Det är fortfarande procentuellt minst skadligt jämfört med annat skit människan inte behöver.

                  Nej det är det inte. Procent mäter ett förhållande. Inte en effekt.

                    Vad är då effekten om det procentuella är 2-3 %?

                      Kanske konsekvensen av utsläppet?

              Vad tycker du att fokus ska ligga på? Du fattar att det är västvärlden som står för merparten av konsumtionen? Om man på samma sätt slår ut konsumtion av fast Fashion på hela befolkningen som med flyget som du snöat in på blir även den konsumtionen en piss i Mississippi.

          Men 2-3 % är ju ändå mycket? Sedan behöver man ju förbättra över alla områden, de flesta utsläpp kommer ju inte försvinna, de kommer kunna minska. Så otroligt naivt att tänka att det inte är värt att dra ner på flygresor.

            Så klart det är mycket i sig. Frågan är varför inte agera där den stora massan är för att på så sätt få snabb effekt. Vi vet att människan kommer att resa, av nödvändighet och av nyfikenhet och för att man gjort det sedan människans uppkomst. Det är så människan kunnat hjälpa varandra och förstå varandra bättre. Vissa saker behöver upplevas och ses på plats.

              Du verkar tro att globalisering är ett 2000 tals fenomen. Människor var lika nyfikna och globala sen urminnes tider.
              Stora flertalet som reser idag gör det inte för att upptäcka nytt utan för att komma bort. Majoriteten av nöjesresenärerna reser tillbaka till samma plats. Stämmer även bra på influensers. Så ditt argument stämmer inte riktigt.

                Det är exakt det jag menar, att fenomenet funnits sen urminnes tider. Och ja, många reser för att komma bort och se samt uppleva nytt. Det gör man också mycket i länder där man inte flyger men med andra färdmedel.

                  Kan man inte röra på fläsket och cykelsemestra, paddla, vandra eller ta tåget för miljöombyte. Hänga med lite i vad som är miljösmart och bra för hälsan?

                    Tyvärr farligt för kvinnor att resa genom visa länder på bara cykel eller liknande…

                      Men välj andra länder då eller res i grupp. Bara ursäkter för att fortsätta att flyga.

              Vilket område tycker du saknar fokus?

          I Sverige är det inte 2-3%, vi kan inte förändra andra länder. Men vi kan förändra Sverige.

          ”Svenska befolkningens totala klimatpåverkan från flyget står för lika stora utsläpp som HELA personbilstrafiken i Sverige. Den uppskattade totala klimatpåverkan från svenska befolkningens flygresor år 2017 var cirka 10 miljoner ton koldioxidekvivalenter”

          Ändå skriker folk ”sluta köra bil”, men när man försöker prata om flygets utsläpp så vill folk att man ska vara tyst… Troligen anser Svenskar att det är viktigare att flyga utomlands 1-4 ggr/år, än att kunna resa till och från sitt jobb…

      ”Det handlar både om onödig konsumtion, bilkörning när det inte behövs”

      Så bra att flyget behövs – för nyfikenhetens skull.

        Och flyget, menar att diskussionen blir så ensidig om man tror att man världen genom att sluta flyga.

          Flyget är ett problem på samma sätt som all energiproduktion som använder fossila bränslen. Det kan vi väl vara överens om?
          Omställning sker i snabb takt där företag har fattat att om de ska överleva måste de blir hållbara. Detta är positivt och inte en dag för tidigt.
          Vi som konsumenter måste ställa krav och även vara beredda på att hållbara alternativ i början kommer att vara dyrare.
          Vi kommer alla att vara tvungna att göra vissa uppoffringar, att välja bort saker. Att göra prioritering och välja det som är viktigt för oss. Detta kommer att vara olika för olika personer.
          När vi gör val som inte är hållbara måste vi inse detta och fundera på annat vi kan dra ner på.
          Flyget gör avtryck liksom fast fashion, kött från idisslande djur, biltrafik mm. Vi gör alla olika val och för en del är det lätt att välja bort flyget för andra är nya kläder varje säsong inte ett måste. Vi i västvärlden bidrar till höga CO2 utsläpp. Hur vi reducerar våra utsläpp måste göras på individnivå. Det viktiga är inte vad vi avstår ifrån utan att vi når de satta målen.

          Om alla Svenskar sluta flyga skulle det innebära samma sak som om alla Svenskar slutade åka bil.
          Problemet är att många behöver bil för att ta sig till och från jobbet, för att utföra sitt jobb, för att kunna handla, åka till läkaren, osv.
          Väldigt få människor MÅSTE flyga så ofta som vi svenskar gör.

    OT Att göra i Malmö

    Är det någon som har tips på nån rolig aktivitet i Malmö för en barnfamilj (pojkar 4 och 7 år)? Vi ska dit och se Sommarlov imorgon och vill göra ngt mer kul efteråt. Vi har besökt Tekniska och Malmö museer så gärna ngt annat ?

      Folkets park, stranden i Sibbarp och kanske någon av temalekplatserna (sök på malmo.se). Gratis och kul!

      Tekniska är bra. Också temalekplatserna som nämns men främst skulle jag nog slå ett slag för Folkets park ändå. Bra lekplats, plaskdamm om det är pissvarmt, sen har du några tillräckligt bra restauranger tex Far i hatten som är ganska lämpligt för barn och trevligt för vuxna.

      Förresten en annan grej jag kom på att Malmö kör fre-sön, risk för rätt mycket folk dock. Malmö big five:
      https://kulimalmo.se/big-five-festival/
      För lite större barn men finns något för alla ändå. Har bara varit på den med vattentema, mina är 5 och 2,5. Om det är varmt och i närheten av Hyllie brukar vattenparken vara uppskattad.

      Funnys Äventyr på köpcentret Mobilia. Sen är det trevligt att fika på Slottsträdgårdens Café. (Brukar vara mycket folk dock vid fint väder!)

    Det blir ju också jättekonstigt när det gång på gång är folk med barn som pratar om klimatproblem, när det sedan länge är konstaterat att det bästa den enskilde kan göra för att minska klimatproblemen är att skaffa inga eller färre barn. Det här är bara början, sätt inte barn till världen om du inte är beredd på att de kommer att leva i en värld som kommer vara enormt mycket sämre och svårare än den vi lever i idag. Tänk efter.

      Barnafödande i västvärlden är inte problemet utan befolkningsökningen står underutvecklade länder för. Det är där det krävs insatser och det är även där svält och död kommer att öka.

        Barnafödandet globalt är ett problem. Vi kan inte sitta här på våra rika priviligierade arslen och peka finger åt den delen av jordens befolkning som har det sämst. Vem tror du är den största miljöboven; en farmarfamilj i Swaziland där varje familjemedlem behövs för att få mat på bordet, eller Maria och Stefan med sina tre barn i en villa på Lidingö och som gör rekreationsresor till rivieran och verbier på loven?

          Läste du överhuvudtaget kommentaren du svarade på? Barnafödandet i väst minskar redan. Begränsningar behöver ske där det ökar. Det låter snarare som att du vill utrota dina hatobjekt Maria och Stefan på Lidingö.

          Men snälla, har du gått på den?

          Väst är inte direkt ett problem, men kolla på U-länder och länder som Indien.
          Där är problemet,
          Både på grund av okunskap men också av tradition. Skaffa 5-8 ungar fast man har svårt torka, ingen mat, inga mediciner och lever i svår fattigdom.

          Se bara människor i krigsfrabbade länder, som exempelvis syrien. Vem fan skaffar barn medvetet under brinnande krig när det varken finns mat eller tak över huvudet.

            Tyvärr är många lite dåligt pålästa och tycker en massa saker och en del även genom sin ideologiska lins. Det L inte verkar ha särskilt bra koll på är att västvärlden är en åldrande befolkning med en medelålder på 43. Det betyder att kopulerande inte leder till så många barn. Afrika däremot har världens yngsta befolkning på 20 år. Alltså många kvinnor och män i fertil ålder. Lägg till brist på preventivmedel, minskad barnadödlighet och ökad livslängd så förstår man den tickande bomben. Väst däremot har en åldrande befolkning folk väljer medvetet bort barn till förmån för karriär och eget självförverkligande.

      för att deras gener tillåter de inte att avstå

    Precis! Tänk om saker som förpackningar att förvara bananer i, små miniryggsäckar som ett suddi endast får plats i osv osv osv inte producerades, vad mycket utsläpp som skulle försvinna. Tänker på det varje gång jag befinner mig i en affär att ingen skulle sakna hälften av det som säljs om det försvann.

      Exakt så! Och det blir för mycket fokus på det man gör sällan ex flyger och de valen man gör varje dag. Det är där man uppnår en effekt. Sluta konsumera in absurdum och konsumera miljövänligt när det är nödvändigt och sluta skaffa för många barn.
      Influencerna som manar till konsumtion är helt passé i denna fråga, så pinsamt.

        Det borde införas en gräns hur många barn man får skaffa i Sverige, förslagsvis högst 2 barn per person, sen bör de tvångssteriliseras. Helt sjukt att skaffa unge efter unge. Och sen försvarar de sig med att ungarna kommer bli skattbetalare en dag. Fast det verkar de ju inte alls det
        bli, många av barnen verkar ju
        drabbas av psykisk ohälsa och andra svårigeter och blir en belastning istället för samhället och vården när de blir vuxna.

          Ta bort flerbarnstillägget och eventuellt också barnbidraget. Vore en bra början.

            Förstår verkligen inte det där argumentet. Barn kostar ju mycket mer än vad man får i barnbidrag. Det är ju inte som att barnbidraget gör att man kan skaffa fler barn ? Det täcker ju knappt matkostnaden.

              För att samhället inte ska uppmuntra att man skaffar hur många barn som helst. Jag är för att man får skaffa precis så många barn man själv vill men jag är emot flerbarnstillägget. Det är absurt tycker jag.

          Vill du verkligen att någon annan bestämmer över din kropp och utför ingrepp utan att behöva ha ditt medgivande ?

          Människor kommer fortsätta skaffa barn och resa. Men vi kan ju se till att leva mer hållbart.

            Om det behövs för att världen inte ska gå under så ja. Människan är uppenbart själv för korkad för det.

              Världen kommer gå under ändå

              Börja med dig själv, du verkar inte så smart

                Baserar du på vad? Berätta gärna

                  Du tycker en massa, vägrar att ta till dig fakta och resonerar som en sopa.

                    Och du är en stjärna på sakliga argument?

                    Tack för fin respons och konstruktiv svar. Jag kan tycka vad jag vill och förstår visst fakta. Frågan är fortfarande varför man envisas med att föra så intensiv diskussion om en faktor när så många andra faktorer gör så mycket större skada? Jag ser inga skamdebatter kring folk som köper nya kläder, bilar, annat skräp som de inte behöver.

          Barnafödandet i Sverige är inte ett problem. Det är enbart tack vare invandringen som befolkningen inte minskat.

            Jo fast de barnen hade ju annars varit någon annanstans i världen? De har ju inte försvunnit

              Hm det jag försökte säga är att utan invandring hade vi minskat i antal. Att det för fler än det föds i landet.

            Tack vare var rätta ordet. Det är pga snarare

              Ett helt medvetet val från min sida även trots vetskapen om att pga är det vanligare valet.

          Oj här spårade det ur rejält plötligt med tvångssterilisering.. nej men problemet med att ta upp att sluta skaffa barn när det gäller klimatfrågan är ju att någonstans är ju klimatfrågan uppe för att vår art och vår värld ska kunna leva vidare? Om vi slutar föda barn behöver vi ju heller inte bry oss. Men uppmuntran till att skaffa färre barn som att ta bort flerbarnstillägget kan ju vara bra, även om just det inte lär påverka folks barnalstrande så mycket. Men kan ju vara en fingervisning åt vad som önskas av befolkningen. Tvångssterilisering är ju klart mer effektivt då, om än extremt?

            Inte slutar men begränsar. Med incitament.

            Klimatfrågan spelar ingen roll för andra arter än människan? Skojar du? Det är människan som har sabbat planeten på en pisskvart och vi måste för ALLA arters överlevnad försöka stävja förstörelsen. Hur iskall är man om man tycker att vi ska sluta bry oss den dagen det inte föds nya människor längre.

    Hur ska framtiden se ut för våra barn? skriver hon. Mitt intryck är att just småbarnsföräldrarna gör minst för kilmatet, trots att det är deras barn som kommer drabbas. Det är ungdomarna och pansionärerna som engagerar sig för klimatet.

      På vilket sätt gör småbarnsföräldrar minst och pensionärer och ungdomar mest?

        Många köper en extra bil och blir allmänt bilberoende, renoverar hus mm.

          Ja och försvarar in absurdum att man inte kan åka kollektivt med småbarn. Går mycket bra kan intygas.

      Säg den samhällsgrupp som är mer berättigad och egocentrerad än småbarnsföräldrar. Kan iofs komma på en: medelålders män. Men sen kommer småbarnsföräldrarna på en hedrande andraplats.

        Medelålders män är den värsta gruppen. Rättfärdigar sin överkonsumtion med att de betalar för kvalitet och att det är investeringar. Att de sen byter ut den kvaliteten mot en modell nyare så snart det finns tillgängligt är inte onödigt heller. Och det gäller allt. Så fort de skaffar minsta lilla hobby så ska de köpa prylar. Kan inte ens börja spela innebandy på jobblunchen utan att köpa prylar för ett halvt proffslag.

          Haha, så sant! Dom har aldrig spelat innebandy förut och vet inte ens om dom tycker att det kul. Efter några gånger sliter dom av hälsenan och så bli prylarna liggandes i tio år innan dom hamnar på loppis eller på tippen. Använda 2 gånger. Investering var ordet, ja.

          de vill väll påfågla sig

      Mmm och ungdomarna som köper all skit från chiquelle, About you och caia som produceras

        Exakt! Käkas ute påmrestaurs g där det ska skålas i rosé och sen går vi gärna och lyssnar på ngn influgen dj som spelar innan vi går och stöttar mc donals på natten.

        Problemet:
        Importkött på restaurangen, importvin, troligen import påmdet mesta käk och dryck, ngn halvbra dj som ska föyga hit bara för att och alla skit påmöc donals. Brödet och köttet till o med ketchupen är producerad på andra sidan jordklotet.

        Innan man går ut?

        Bus-spraya lite med importprpdukter från Caia eller Ida Warg och sen dra på en klänning från chiqelle som man bara har en gång.

          För att inte tala om oskicket att beställa hem 30 plagg via nätbutiken för att behålla 2 i bästa fall och skicka tillbaka resten. Är det för denna konsumtion som Volvo tar fram eldrivna lastbilar?

          Låter som nyskilda 50åringar som återlever ungdomen med tjejerna tycker jag.

      Tro det du

    Håller med så många här som påtalar den onödiga konsumtionen med saker som verkligen ingen skulle sakna.
    Frosseri-shoppandet på ställen som Ullared borde förbjudas.
    Sverige borde satsa på lokalproducerade produkter med hög kvalitet o rensa bort all giftig och onödig skit som bara förstör för människan och dennes miljö.

      Tänker också mer lokalproduktion. Mer miljövänligt nu och framöver kommer det ju bli kriser som gör att vi inte kan lite på att vara så beroende av import. Märktes ju under covidpandemin, ingen vill dela med sig och transporter får problem.

      Leva mer spartanskt och minimalistiskt funkar stilmässigt för fattiga också. Natur och hantverk, återvinning och färre prylar, mindre boenden osv.

      Såå ute att konsumera mer än det man behöver.

    Elin Kjos gjorde ju ett stort sett identiskt samarbete med Hitachi, lika luddigt och med samma frågeställning (vad är viktigt för dig i ditt yrkesval?). Att de inte ens sätter sin egen prägel på inlägget gör det ju bara ännu mer falskt.

    Usch, är så innerligt trött på influencers och alla samarbeten som ena dagen ska främja miljön och andra uppmana till konsumtion. Att det får fortsätta!

      Men varför bojkotttas inte alla influencer som tjänar miljoner på onödig konsumtion + bidrar till psykisk ohälsa hos , främst, unga.
      Tänker också på alla youtubers som riktar sig till barn och visar överflöd av leksaker och godis/glassätande mm. Det frossas i överflöd på ett makabert sätt. Som om livet inte bestod av annat än materiella ting och att skapa samt stilla begär.

      Ett uppror behövs mot all skit som barn och ungdomar matas med.
      Är inte förvånad över att världen är käpprätt på väg åt hell!

    Om det inte redan nämnts bland kommentarerna, upprepar jag mig som en papegoja: Majoriteten av flyget är fraktflyg. Framförallt Air China och liknande, som flyger skytteltrafik mellan Kina och övriga världen, fullastade med billiga varor som vi konsumenter vill ha snabbt och till minimal kostnad. Jag bor rakt under en flygkorridor och kan knappt någonsin titta upp mot himlen utan att något cargo-plan passerar – från Kina. Jag ser hellre att människor flyger för att få uppleva andra länder etc, än shoppar billiga slit-och slängprodukter som inte ger mer än en kort stunds behag, om ens det.

      Njae det är inte riktigt sant. Enligt IATAs rapport från 2021, som dessutom påverkats av den kraftiga minskningen i personflyget pga Covid utgjorde 65% av tonnaget av persontransporter och 53% av godstransporter.

      Kan inte bägge fenomen sluta! Det går att både resa och frakta varor miljövänligare än flyg! Många resor (jobbmöten etc) kan tas bort och skötas via skype och många varor går att producera lokalt eller behövs inte alls.

    Alla dessa ?

    Klimatet är en viktig sak som borde få folk att tänka till men när Extrema väntetider för pass(till och med så folk FLYGER inrikes till andra städer för att göra pass) plus timslånga köer på Arlanda och lite pilotstrejk som extra krydda (så du inte ens vet om du får komma hem när du planerat), inte ens allt detta kan göra så folk stannar hemma i Sverige ??‍♀️

    Bara en fråga. Hur ska vi göra för att få fyra jordklot till? För det är det som behövs om vi fortsätter som nu. Punkt slut!

      vi har ju 3 grannplaneter. lägg till månen och resten av de ca 50 månar i solsystemet så har vi nog 4 jordklot

    Globala flyget står för omkring 2-3 procent ja. Men vi Svenskar flyger sinnessjukt mycket jämfört med många andra.

    Svenska flyget står för cirka 10 miljoner ton koldioxidekvivalenter! (siffror från 2017)
    Det är lika stora utsläpp som hela personbilstrafiken i Sverige!

    Så om vi Svenskar slutade flyga så mycket som vi faktiskt gör så skulle hjälpa att minska utsläppen massor.

    Många MÅSTE ta bil till och från jobbet, i jobb, för att ta sig till mataffären, läkare, apotek, och liknande.
    Väldigt få MÅSTE resa utomlands, det är ren lyxkonsumtion som är helt onödigt och skadar våran miljö.

      PS: jag menar inte att man ska sitta hemma och aldrig resa. Men att flyga max 1 gång/år, helst mer sällan vore kanske ett vettigare mål.
      Ännu bättre är kanske flyga max 1 gång vart 5:e år. Det skulle spara miljön så mycket ifall alla i Sverige gjorde så.

    För alla som är så himla duktiga här så kan ni gärna testa

    https://www.klimatkontot.se

    Hamnade långt under snittet dvs om alla gjorde som jag skulle det ligga långt under det jorden behöver. Tack för mig och lycka till alla som resonerar som krattor här.

      Jag också, långt under snittet ?

      Tack! Du hjälpte mig med min klimatskuldskänsla.

        Den skuldkänslan kan du själv påverka ? så att den försvinner.

    Aldrig känt någon klimatångest. Är 40+, barnfri och när jag är död, är jag död. Vad som händer efter det spelar noll roll för min del.

      Jag är också barnfri men lever så klimatsmart jag kan. Tänker på alla djur och människor som lever kvar.

        Främst djuren. Dom är ju oskyldiga offer.

    Fast röstar vi på M behöver vi inte ändra någonting för klimatets skull…så smart är Ulf Kristersson?

      Exakt! Många yrar om klimatet men röstar ändå på klimatförnekare ??‍♀️

    När Victoria på Matplatsen fick kritik för sitt ständiga resande försvarade hon sig med att hon minsann åkt tåg till både Stockholm och Göteborg…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.