Isabella Löwengrips traumatiska upplevelse

Isabella Löwengrip och sambon Paul är just nu på Capri och åkte ut med en båt över dagen, där hon övertalades av Skippern att följa med in och simma i grottor.
Hon trotsade sin klaustrofobi och gjorde detta, trots att hon tidigare förklarat att det var någonting hon var jätterädd för.
Den första grottan går bra och hon känner sig stark och modig, och ser fram emot att utmana sig själv igen med en grotta vid namn ”Blue Grotto” och som de kunde besöka trots att den var stängd för allmänheten.

I slutet av en fantastisk dag på havet så säger Skippern att vi kan besöka Blue Grotto. Den är den kända grottan på ön. Men han föreslår att vi kan besöka den efter att den har stängt för allmänheten.  Vi blir superpeppade och jag ser fram emot att klara nästa utmaning. Och vad lyxigt att få vara där utan en massa folk! Blue Grotto hade jag hört talas om och när jag googlade på hur den såg ut så var den enormt stor så det kunde ju inte vara så läskigt. //Isabella Löwengrip

Isabella och Paul blir plötsligt lämnade ensam inne i grottan och höga vågor slår upp mot öppningen så den inte längre syns.
Då får Isabella regelrätt panikångest och så här beskriver hon episoden på sin blogg:

Det var helt stilla när vi simmade in. Men när jag ser det, är det försent. Paul och jag är helt själva i grottan och mot öppningen som ni ser på bilden slår vågorna in över hela hålet och vi kommer inte ut, det är vatten överallt.

Nu får jag panik. Det öser in vatten utan stopp och jag ser knappt ut på andra sidan. När vågen väl har slagit in mot klippan och det börjar lugna sig så kommer ytterligare en ny våg som slår och täcker hela öppningen igen. Så håller det på i evigheter. Jag får dödsångest och gråter först hysteriskt, skriker och efter en stund blir jag helt apatisk och jag hör inte vad Paul säger.

Efter var som känns som en evighet så lyckas Paul få ut dem båda ur grottan och Isabella spenderar resten av båtturen gråtandes och i fosterställning.
Hon vet inte ens om hon kommer klara av att sätta sig på planet hem efter den här upplevelsen.

Det värsta tycker jag nästan är det som framkommer i kommentarsfältet.
Där får nämligen Isabella veta att det är förbjudet att simma in i den här grottan på grund av att det är så farligt, men tydligen är det vissa Skippers som gör det ändå.

Isabella verkar bara ha bildgooglat på grottan, och fick då upp den här bilden. Det är alltså den här lilla öppningen som är enda vägen ut, och den täcktes alltså helt av höga vågor när de skulle försöka ta sig ut.

En sån fruktansvärd upplevelse!
Oavsett om man lider av klaustrofobi eller inte så låter det här otroligt otäckt och traumatiskt.

184 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Får panik bara av att läsa om det.

      Paul fotade där inne. Hoppas myndigheterna på Capri får reda på detta och ger dem kännbara böter.

        Men snälla, varför hoppas du det? Ge dig!

        I så fall är det väl skippern som ska straffas?? Så att han inte lurar in fler människor i den farliga grottan!

          skeppare på svenska

        Fan vad pinsam kommentar. Tyckte du det passade i sammanhanget? Hoppas att du blockas härifrån, bittra människa.

        Det är väl skippern som ska ha böter isåfall?

        Den som körde båten dit (skippern kallar de ju honom – undrar vad skillnaden på en sådan och på en kapten är? Berätta gärna om någon vet!) och erbjöd sig att fixa denna förbjudna aktivitet borde absolut få dryga böter! Grottan borde spärras av så att det inte går att ta sig in där! Han borde också bli av med både tillstånd och ”körkort” (eller vad det nu heter när man kör ut turister på utflykter mot betalning. Det borde ju finnas någon motsvarighet till typ körkort för att få köra taxi…)

          Kapten är en yrkestitel. Skipper kan vem som helst kalla sig. Grottan är en stor turistattraktion och de allra flesta Skippers sköter sig och lägger till så att man kan titta in. Bara det är en fantastisk upplevelse. På dagtid förstås. Herrskapet Löwengrip har uppenbarligen råkat ut för en riktig sk*tstövel.

            Tack snälla för informationen! Delbar lärorikt och bra information!
            Detta var säkert precis som du skriver en riktig ”sk*tstövel”! Det tycks alltid finnas några få som lyckad fördärvs för drn stora massan! Tråkigt!
            Ett vackert naturfenomen förtjänas givetvis att få upplevas utan att det behövs ramas in av stora knät och grindar med stora lås och skyltar som informerat om reglerna!
            Hoppas folket som kör turister respekterar och inser faran av att kri gå förbudet i fortsättningen!

            Tack ännu en gång för din information! Intressant och dessutom lärde jag mig något nytt idag också! En bra dag, helt enkelt! ?

        Det var väl Skippers på båten som skall få böter

        Det var ju inte deras fel. De blev ju lurade att simma in där.

          De tvingades inte. Men de borde polisanmäla skippern, fast Paul säger bara att han rekommenderar att man ska vara duktig simmare och fridykare men annars låta bli.

            Hans kommentar är mycket märklig. Ska han verkligen vara professionell fridykare och fotograf som gör sådana uttalanden? Dags för Isabella att springa.

      Men fy, samma här. Kan inte ens tänka mig att faktiskt ha varit i situationen. Tur att Paul handlade och fick ut båda i säkert förvar. Inte lätt att agera, när man drabbas av panikattack. ? Låter genuint riktigt traumatiskt.

      Fy fan vad hemskt !!!

      Hoppas Skippers bli av med jobbet!!

      Ingen bild på dem simmandes inne i grottan? Konstigt…Alla, speciellt båtuthyrare vet att det är dryga böter på att simma in i grottan. Det blev allmänt känt när Heidi Klum simmade in där och påstås ha fått 6000 EUR i böter. Är historien verkligen sann eftersom bilden är lånad från Google…? Bildbevis tack!

        Alla tar inte med sig kameror eller telefoner när dom badar…

          ”Paul har med sin undervattenskamera och tar mängder med bilder. Vi är upptagna med det i säkert i en halvtimma och märker inte att vågorna börjar bli större in mot grotthålet.”

        Håller helt med Mimmi. Tyvärr blir ju detta effekten när någon stolt berättar offentligt att man använder exceldokument och töjer på sanningen ända ut i rena lögner. Var detta sant så hade vi fått se en vacker bild (ej från Google) som tydligt visar grottan med någon kommentar i stil med att ”det var ju inte värt det”. Detta är en person som utan att blinka har överdrivit både stort och smått för att skapa innehåll och aktivitet bland sina följare. Hon förnekar sig inte. Somliga av oss sväljer inte allt hon säger rakt av. Eftersom vi har sett vad hon går för.

    Fruktansvärt. Man ska verkligen aldrig lita på någon… 🙁

      Med gud, överdriv much?

      Menar du att man ska gå genom livet utan att lita på någon?

      Eller så kollar man upp själv vilka äventyr man ska vara med på och vad som gäller. Kan väl inte vara varken svårt eller tidskrävande? Det är ju inte förbjudet att tänka själv?

    Tycker väldigt synd om henne när hon nu va så nöjd med sig själv och utmanade sig och så blev det ännu värre.
    Det kunde verkligen slutat illa.

    Så otroligt hemskt! Riktig mardröm. Man undrar vad skepparen sa när de kom ut? Hoppas de åtminstone fick pengarna tillbaka.

    Kan det ha varit Paul som var hetast när det gällde detta riskfyllda äventyr?
    Han borde i så fall sett till att han fick göra det hela på egen hand eftersom han i alla fall är en van simmare och dykare.
    Men att dra in Bella i detta verkar ju rentav idiotiskt. Olagligt som det är plus livsfarligt.
    Men det blev i alla fall bra content förstås. Hoppas det stannar därvid och inte biter sig fast i minnet.

      Tror Bella skiter i att det blev content.

      Hade nog också varit tänkt som ett utmärkt tillfälle och plats för fotografering!
      Håller verkligen med om att upplevelsen låter oerhört dramatisk och hemsk!
      Är själv oerhört rädd för att bada i hav och sjöar om jag inte når botten så bara det får mig att avstå men detta måste varit fruktansvärt!

      Undrar hur Skippern tänkte när han föreslog detta! Antingen ville han erbjuda ngt inte många andra kunde sälja och det var säkert inte billigt heller! Men om man nu inte får simma in där och det – Gud förbjude – hade skett en olycka hade han knappast undkommit ostraffad! DET borde han ha haft i åtanke istället för att enbart vilja tjäna en extra slant!
      Nej – verkligen tur att allt gick bra!

      En kompis som har Instagram säger att Paul där nämner att han inte rekommenderar att bada i grottan om man inte är mycket duktig simmare eller dykare av något slag. Min kompis kunde inte höra vad för dykare man ska vara. Summa summarum: Paul säger inte att det är olagligt!

        Men Paul visste nog inte att det var olagligt, det har de ju fått veta efteråt tydligen. Själv förstår jag inte hur man kan se en grotta utan att simma in i den, är det båtar med folk som tittar på den utifrån bara då eller? Grejen är väl att man ska in i grottan för att kunna se den? Läskigt, synd om IL som var nöjd över utmaningen hon klarat av innan, och sen detta. Usch.

          Det går att komma in i grottan under lågvatten och vid lugnt väder dagtid i särskilda flatbottnade båtar där man i princip ligger på botten av båten. Man köper biljett. Det är bara en eller två båtar åt gången inne i grottan under ordnade former. Har varit så i decennier. Kaptenen på dessa flatbottnade båtar använder sig av ett fast rep för att dra sig in i grottan. Det är svårt även i lugnt väder. Badförbud har det varit sedan minst 1980-talet. Området är klassat som skört område. Troligen betalade de rejält extra för denna olagliga del av utflykten.

          På Instagram när han säger detta är efteråt, typ idag. Så nog visste han att det är olagligt.

            Dom fick reda på det i dag när kommentarerna kom in

          Det är faktiskt fantastiskt att bara titta in och det är det alla seriösa båtföretag erbjuder.

        När den kommentaren kommer från Paul vet han om att det är förbjudet. Isabella nämner det i meningen precis före. Då säger Paul att han kan inte rekommendera att man ska in i den där grottan.
        – sedan ändrar han säg till ”om man inte är van vid vatten och inte kan fridyka så absolut inte!”

        Ett förbud är alltid ett förbud! Det handlar ju inte om att de rekommenderar att man inte ska summan där – man får helt enkelt inte! Som jag ser på saken är det inte några tveksamheter på den punkten!

        Dessutom skriver hon tidigare att skippern påstått att grottan ”var helt säker” och att ”barnfamiljer är här jämt”!
        Tycker absolut att den som är ansvarig för att ha tagit dem till grottan och påstått att det var både säkert och vanligt att folk tog sig in där, borde få dryga böter!
        Dessutom har de säkert tagit betalt för denna tjänsten av många turister före Isabella och Paul! Detta är ju rutin!
        Dessutom erbjuder han att ta dit dem efter att de hade stängt för allmänheten vilket låter som om det tydligen är öppet för allmänheten vid vissa tider på dygnet!
        Väldigt märkligt…
        Är det öppet för allmänheten men förbjudet att ta sig in eller är det förbjudet PUNKT!? Man undrar ju..

        Efter händelsen krävdes det hela två glas vin! ??? Och det förstår jag verkligen!

          Enkelt att kolla upp på Google. Det är öppet för allmänheten under dagen när vädret tillåter, och då åker man in med små flatbottnade båtar som man betalar för. Det är inte tillåtet att ta sig in i grottan på något annat vis.

            Fast varför skulle de kolla upp det om skepparen själv föreslog det och säger att det är säkert?

              Det sa jag väl inte att de skulle göra? Det var ett svar till Anonym 15.40 som skrev: ”Är det öppet för allmänheten men förbjudet att ta sig in eller är det förbjudet PUNKT!? Man undrar ju..”

            Ja jag måste säga att jag tycker alla kommentarer på främst Isabellas blogg om vilken tur det var att Paul var med och att all skuld ligger på skepparen är lite märkliga. Självklart borde skepparen ha böter och inte få ta ut turister. Men hur tänkte Paul? Uppenbart verkar det ju vara han som har intresset och kunskapen och även den som har velat göra den här typen av utflykter. Det verkar ju oerhört lätt att se att det var olagligt, har inte han kollat upp utflyktsmålen lite innan? Om han nu då ändå tyckte det vore spännande att simma in, varför avrådde han inte Isabella från att göra det? Lite ansvar bör man väl ta själv också, även om skepparen verkar rent farlig och jag förstår att Isabella själv inte sett över det om det var Pauls reseönskemål. Tur det gick bra i allafall.

              Finns ju män som gör sånt här bara för att manipulera, skrämma och psyka sina flickvänner och fruar. För att själva känna sig ”behövda”, som hjältar och som någon som kvinnan är beroende och behöver ”hjälp” av. Rädda kvinnor är attraktivt för många män. Ett annat vanligt exempel är män som kör bil i höga, okontrollerade hastigheter bara för att skrämma kvinnan i passagerarsätet.

            Alla seriösa företag anger att man måste byta båt till de flatbottnade, att det kostar extra i entré + båt samt att man är inne i grottan då i cirkus 5 minuter.
            Dessutom skriver Bellsan att hon googlade innan. De visste att det var farligt och lagligt men kan inte erkänna det.
            Hon anger att de ville vara där utan andra personer.

          Ställer mig frågan om det verkligen var skepparen som till Bella påstod att grottan var ”helt säker” och att ”barnfamiljer är här jämt”? Eller var det andrahandsinformation till Bella från Paul?

      Fast det visste ju inte att det var förbjudet?

      Andy, du har gjort en alldeles egen liten historia över hur du kan tänka dig att det gått till. Verkar det vettigt, tycker du?

    ?

    Fyy vad hemskt!! ?

    Skulle aldrig gått in där!!! Fick upp på instagram om en kille som fastnat i en grotta när han var inne och klättrade med sin familj. De gick sådana där supersmala gångar. Han fastnade och räddningstjänsten fick inte ut honom. Så han dog till slut. Kroppen är kvar så de fick gjuta in honom i betong och sen stänga grottan. Hur gillar människor att utsätta sig för sånt?? Får klaustrofobi att bara tänka på det ??

        Fy vad tragiskt, stackars alla inblandade

        Så sorgligt ?

        Fy så tragiskt!

        Vilket fruktansvärt sätt att dö på ?

      Man har ju heller inte glömt killarna från ett fotbollslag i Thailand. De blev väl fast i den där grottan i en hel vecka typ.
      Dykare kunde väl på något sätt ta sig dit med mat och vatten men det var inte helt lätt att få ut dem därifrån av olika anledningar.
      Hemskt! Mörkt, kallt, fuktigt och oerhört skrämmande!
      Grottor ska man ha respekt för!

        Visst dog någon dykare som försökte rädda dom? Finns en dokumentär på Netflix om det (har bara sett att det finns)

          Ja! ?

          Rekommenderar verkligen att kolla den dokumentären! Jag hängde väl med i nyhetsrapporteringen lite halvt när det hände men hade helt missat HUR de faktiskt lyckades få ut pojkarna, ett modigt men riskfyllt beslut som gjorde att de överlevde. Och har man inte klaustrofobi innan man sett dokumentären så lär man få en släng av det efter ?

            Vad heter dokumentären då?

    Ingen! Jag menar verkligen att ingen hade lyckats övertala mej att simma in i grottan.
    Stackars Isabella! Tur att båda lever.
    Jag höll på att dränka en kille när jag fick panik i vattnet intill en stenpir som var jätteäcklig, och jag använde honom som språngbräda upp ur vattnet.
    Nä, huija, vilken otäck upplevelse.

      Jag har snorklat massor i Egypten och finns turister som tror sig vara bra simmare men får panik ute vid reven pga vågor och möjligheten att inte kunna ställa sig och vila. Livsfarligt att försöka hjälpa dom, även för guiden.

      Hoppas killen inte fick men för livet. Hade nån amatör försökt dränka mig sin panik hade jag flippat efteråt. Håll er till till allmänna badstränder.

        Det var han som lockade ut mej.
        Det gick jättebra att dyka från piren men att ta sej upp igen var otäckt. Och att se stenarna med sina håligheter där det fanns pirayor, ormar, hajar och allt annat läbbigt du kan tänka dej.
        Ja just ja, några lik fanns där åxå.
        Jag fick panik helt enkelt.
        ”Killen” var min dåvarande make. Han kunde gott ha’t för han visste hur larvig jag är.

      Men hjälp, stackars människa som du höll på att dränka (?????) och använde som något redskap för att du själv skulle komma upp?? Hoppas han är okej och inte fått men för livet.

        Människor som håller på att drunkna eller har panik gör så. Det var bland annat därför som livbåtarna vid Titanic inte kunde rädda fler ur vattnet. De hade vält båten.

          Ja, men man får ha huvudet på skaft innan man gör potentiellt livsfarliga saker. Är man inte så bra på att simma, eller vet hur man vilar i vatten om man blir trött, inte är van att få kallsup så man kan hantera det lugnt och sansat… Simma inte var som helst hur som helst. Håll dig till en badstrand eller pool.
          För att klassas som simkunnig måste man efter att ha fallit i vattnet kunna simma 200m i djupt vatten varav 50m på rygg. Hur många har testat att dom klarar det?
          Dom allra flesta drunkningar sker pga att folk får panik. Skaffar man sig vattenvana så får man inte panik, inte i vatten i alla fall, och då kan man fokusera på att lösa problemet istället.

            Tror jag hade kunnat skaffa mig hur mycket vattenvana som helst. Jag hade ändå fått panik i vatten. Vissa människor ska undvika vatten helt.

            Därför jag bara badar där jag bottnar och i välkända vatten (om jag ens badar utanför en pool).

            Det Isabella var med om är en av mina värsta mardrömmar. Hade ALDRIG simmat in i en grotta oavsett hur säkert någon annan intygade mig att det var.

              Så är det, vet man med sig att man är vattenrädd el annat så får man antingen jobba på att överkomma sin rädsla el rent av fobi, el hålla sig ifrån det. Jag är inte alls vattenrädd, men givetvis hade jag tyckt det vore läskigt att bli instängd i en grotta, men för mig vore det tusen ggr värre att vara på hög höjd och tvingas gå ut på en skör ranglig hängbro.

        Det är därför man ska rädda en människa genom att själv simma ryggsim och hålla den man räddar med ryggen mot sig.
        Annars är det lätt att den man försöker rädda får panik och drar ner en under vattnet.

    Som turist har man förstås själv skyldighet att kolla upp vad som gäller. Att bada i blå grottan har varit förbjudet i många år. Efter ett par dagar på ön med i alla fall en person med extrem vattenvana är det ytterst märkligt att de gjorde detta. Oansvarigt till 200%.

      Fast hon brukar nog göra saker som inte många ”vanliga” brukar ge sig på.
      I synnerhet om det finns någon som är villig att göra det för en extra kostnad.
      Dessutom skrev hon något om att hon ju var väldigt glad över att han kunde fixa så att de fick simma in i grottan när det intravar några andra turister där samtidigt! Just den grejen var ju en extra bonus för henne!
      Och den lilla detaljen förstår man ju nu när man läser att ingen får simma in där! ???
      Hon är nog van vid att om man bara vill betala går allt att fixa! Då spelar det inte s stor roll om man får eller inte får… Hon spelar lite efter sina egna regler!

      Men han som körde båten måste väll veta vad som gäller? verkar inte klokt?!

        Han var väl bara intresserad av att tjäna pengar och sket i om det var olagligt/olämpligt så länge han fick betalt. Lite får man tänka själv även som turist.

        Absolut att skippern har ansvaret här men det verkar ju som att de visste innan de simmade in att det var stängt för allmänheten. Det i sig är ju en varningsklocka, varför det är stängt är väl det första man frågar sig.

      Eller hur. Varför gick hon in i grottan om den var stängd för allmänheten? Tror hon att det bara gäller den otvättade massan men inte sådana jetsettare som henne?

      Är den stängd för allmänheten har ingen något där att göra, och går hon ändå in får hon skylla sig själv.

      Och kan hon sluta byta tempus? Sjukt störande.

        Hon gick in i den för att Skippern sa att det var okej.

        Wow, undrar vad du har varit med om som gör att du är så hård mot någon som nyss har varit med om en helt vidrig upplevelse och kunde ha mist sitt liv. Hade hon ”fått skylla sig själv” om hon hade drunknat också eller? Hela ansvaret ligger hos den som körde båten och tog med dem till grottan.

          ”anonym” är typ så mot alla. Tycker det börjat bli riktigt tråkigt att läsa hens kommentarer om (framförallt) Bianca och Isabella

            Du har inte upptäckt än att dom flesta kallar sig anonym? Tror du det är en enda människa?

      Fast Skippern sa ju att det var okej? Så den som var oansvarig var Skippern.

        Så om någon som jobbar i en skyskrapa säger till dig att det är säkert att hoppa från taket så gör du det?

          Hur tror du att bungy jump funkar?

        Jag tycker ändå att det verkar så märkligt att inte Paul kollat upp det. Om han är den som velat göra utflykterna och som van simmare och dykare så vågade han kanske prova på det ändå trots risk, men han borde väl avrått Isabella från att simma in.

          Kan tänka mig att de har lite sådana diskussioner. Lite typiskt eviga ungkarl ändå att inte tänka på att en osäker mamma kanske inte måste vara en våghals, om det nu var så att han övertalade henne?

    Det kanske var skipperns avsikt, pga avundsjuka gentemot rika turister eller något.

      Vissa gör detta i byte mot en rejäl bunt svarta pengar. Skepparn tar inte in dem så han kan säga att de hoppade i utan att han kunde stoppa dem. Vilket i sig är sant.

      14.26…. Herre Gud människa, du har verkligen fantasi.

    Hur många fobier har Isabella egentligen? Torgskräck, klaustrofobi, höjdrädsla, telefonskräck. Jag tycker influenser använder begreppet alldeles för löst. Typ Kenza som har ’flygskräck’ men flyger typ veckovis.

      Hur många fobier är lagom många då?

      Det är inget konstigt Erica, har man torgskräck så har man oftast klaustrofobi och höjdrädsla också. Telefonskräck är ett ord många använder men det är nog ingen egentlig skräck utan bara att man ogillar när telen ringer och ogillar att prata i tel och föredrar att skriva sms, vi är nog många med ”telefonskräck”. Själv har jag alla de fobier du Erica räknar upp så jag förstår Isabella.

      Du verkar inte vidare påläst i vad panikångest är. Jag fick diagnos för fyra år sedan och kan få panikpåslag av flera olika situationer. Varav vatten är den värsta, trånga utrymmen såsom omklädningsrum, sitta i en tandläkarstol som man såklart inte bara kan gå iväg från, att svettas och få stress i kö på ICA, bli omkörd av långtradare i för hög hastighet, köra i tunnlar, gå in på platser som jag inte vet hur de är där inne, utmanade mig själv och gick på Paradox i Sthlm men det var sjukt jobbigt i flera dagar innan, plus många andra situationer

      Det hänger ofta ihop och hon var inte levt ett ”normalt” liv. Tycker uppriktigt synd om Dessa som vuxit upp i rampljuset..

    Oj så snabb du var, nästan direkt efter att IL publicerat sitt inlägg så hamnar det här. Otäckt, fick nästan panik bara av att läsa om det. Stackars henne, måste varit fruktansvärt, tur det gick bra för det kunde gått illa. Dåligt av skippern. Fy alltså.

    Jag tycker syndom om henne, måste varit fruktansvärt. Men man borde inte simma in i en grotta som är stängd för allmänheten, bra ändå att hon skriver det så andra blir uppmärksamma.

      Men hon visste ju inte att grottan var stängd

        Hon skriver i inlägget att de skulle besöka den efter att den stängt för allmänheten.

          Kanske trodde stängt för allmänheten för dagen?

            Så tolkade jag det också.

            Känns dock naturligt att ifrågasätta varför en grotta är stängd vid vissa tidpunkter. Paul som är van dykare bör ju veta hur det fungerar med havet, vågor etc. vid olika tillfällen på dygnet.

            Sedan gjorde självklart skippern fel som tog dit dem överhuvudtaget!

    På tal om annat
    Vill någon informera mig om vad som hände med Katrin och hennes förra kille? Hörde rykte om att hon blev dumpad för att han gick tillbaka till sin fru? Är lost

      Han kanske insåg att hon har en vidrig personlighet?

        Det sa jag inte emot, undrade om någon visste vad som hände

        Hur kan man inte inse det med en gång? ?

      Haha

      Vilken förra kille?

      Jag är också nyfiken haha

      andreas friman?

        Ja precis

    Känner kanske att simma och dyka i grottor i allmänhet är riskabelt och ska lämnas till erfarna dykare. Utan att ha någonsin gjort det själv så har man ju läst och sett hur det går till när man undersöker vattenfyllda grottor, och vad det finns för risker. Vissa saker är inte bara tuta och köra utan någon som helst kunskap eller erfarenhet.

      Vilken tur att de klarade sig! Kompisen deras NR var bara inne en kort stund och simmade ut medan IL och PS stannade kvar och fotade i en halv timme. Först då upptäckte IL att det var högvatten och svårt att komma ut. De var alltså uppenbart helt upptagna med att göra content på en farlig plats. Varför får man känsla av att content går före förnuft när influensers gör något? Högst troligt att skepparn sagt att de bara skulle simma in och därefter direkt ut igen då vädret snabbt ändras. Vilket uppenbart NR gjorde. En naturlig följdfråga är PS meriter som dykare. Är han verkligen så erfaren som han vill påskina? Plus då att han har nyligen skadat en arm och axel?

        Nu spekulerar du hej vilt!

          Så jobbigt med folk som gör en egen hittepå historia när dom inte vet vad som hänt.

            Jag tar med mig flytkorven igen eftersom jag inte riktigt litar på min egen simförmåga på öppet hav utan en botten att stå på. Paul, Nicho och jag simmar in men Nicho simmar ut igen efter en stund. Paul har med sin undervattenskamera och tar mängder med bilder. Vi är upptagna med det i säkert i en halvtimma och märker inte att vågorna börjar bli större in mot grotthålet. Det var helt stilla när vi simmade in. Men när jag ser det, är det försent. Paul och jag är helt själva i grottan och mot öppningen som ni ser på bilden slår vågorna in över hela hålet och vi kommer inte ut, det är vatten överallt.

    Nej usch. Hade från första början aldrig simmat in där oavsett hur modig jag känner mig. Får panik bara jag ser den lilla lilla öppningen. Förstår att hon blev livrädd.

    Hennes mamma har gått bort.

      i cancer.
      mimi har inte haft kontakt med sin mamma vad jag förstår det som. men fredrik har haft det hela tiden.

    Hon skriver också att hon inte vill prata om det.

    Verkligen fruktansvärt och under all kritik att skepparen tog med dem dit. De borde definitivt anmäla bolaget till italienska myndigheter.

    (En liten parentes, skeppare heter det. Skipper är det engelska ordet. Håller på att bli galen på att vi använder engelska ord där det finns mitsvarighet på svenska. Unicorn är ett sådant.)

      (Det är ingen idé att bli upprörd över att språk tar in låneord; det är en naturlig utveckling av alla språk)

        Är väl ändå skillnad på ord som lånas in för att det inte finns någon svensk motsvarighet och när engelska ord bara ersätter svenska rakt av? Det finns ju vedertagna svenska ord för båda exemplen.

          Nope. Båda förekommer i ett språks utveckling.

        Finskan t.ex har väldigt många indoeuropeiska ord, trots att de en gång hade egna ord för samma saker. Man blir som de man umgås med.

    Ot men vad skriver Sandra Beijer om idag? Twiggy, tolvårstänk och knepiga beskrivningar av en ny kollektion som mest verkar likna allt annat hon redan har i garderoben. Lider med hennes följare.

      Otroligt tråkigt inlägg. Samma nivå som suddiga bilder på didrik från facetime… Zzzzz…

      Finaste bloggen, så låt bara bli att gå in om det retar er.

      Tyckte det var lite mysigt. Hon är ju en kreatör ändå och verkar ha tid att fundera. Antagligen en tidsfråga innan hon får göra en kollektion igen.

        Du menar drömmare?

    Snarast är det väl synd om klimatet som redan håller på att haverera – när människor som skiter i andra fortfarande flyger.

    Jag rekommenderar den intresserade att ta del av klimatforskares syn på de företeelser som visar sig just denna sommar, till exempel de extrema temperaturerna i Storbritannien nyligen och som de anser förebådar en dramatisk förändring i hela klimatsystemet. Dödsångest? Ja, det är det nog många som lär ha ganska snart.

      Jag tror inte ens att vi har 10 år kvar. Folk verkar tro att det är odödligt. Vi är allesammans borta inom 10 år. Det är jag helt övertygad om.

        Riktigt så illa är det inte Lisa.

        Men det ska skapa stora påfrestningar på samhället om det blir än värre. Läste om att elnätet höll på att slås ut i Storbritannien när det var som varmast.

        Jag hoppas att folk inte reser mer med flyg. Det är inte värt det om man bryr sig om sina barns framtid.

          Det kommer ju aldrig gå att stoppa människors flygningar och så länge som vi har Kina och USA så kommer det inte ske någon förändring.

          Men flyg är inte värst. Alla fabriker i kina är betydligt värre.

        Jag med. Då är jag 45 år så känns ändå helt okej.

        Det finns ingen seriös forskning som stödjer det påståendet. Du verkar vara nån form av alarmist.

          Hört talas om 2°C?

      Rekommenderar alla att läsa ”Blå” av Maja Lunde! Ha dlar om en framtid med extremtorka och vattenbrist, riktigt bra bok som fick mig att tänka en extra gång faktiskt. Rekommenderar Binas historia också av henne!

    Finns en liten film som visar hur det går till med de små båtarna som dras in i grottan.
    Det står också att det är olagligt att simma i grottan.
    I detta fall fick Bella & Co tydligen simma in och ut ur grottan eftersom det var efter de tider då de små båtarna är där.
    Sök på YouTube:
    Duck As You Enter This Italian Blue Grotto | Capri, Italy

      Det går tydligen också att simma in i grottan utan att åka båt ut från Marina Grande. Finns en landväg ned.
      I denna video uppmanas man att vänta tills båtarna försvunnit och grottan ”stänger” för dagen.
      Sök på YouTube:
      Capri, Italy: Inside Grotta Azzurra, ”Blue Cave”

        Men så sjukt!! ?

        Det är dock förbjudet. Det är ok att åka båt in såkänge grottan är öppen och vädret tillåter men det är inte ok att simma in oavsett.

          Ja det står ju att simning är ”illegal” ?

    Paul kan vara det bästa som har hänt Isabella på länge. Skönt att allt gick bra, det låter helt fruktansvärt och kunde ha slutat riktigt illa.

      Håller med! De är så fina ihop

      Han försatte en småbarnsmamma i en väldigt farlig situation.

        Ja hade hon inte haft barn så hade det inte spelat någon roll! ?

    Fyyyyyy fan får panik av att bara läsa detta. Herregud. Stackars IL ?

    Fruktansvärt! Ingen skulle få in mig i en grotta ens med 20 flytkorvar.

    Hade de flytväst eller skulle de simma utan?
    Fy vad läskigt! Vilken tur att Paul kunde hålla huvudet iskallt och lösa situationen.
    Hoppas att de polisanmäler skepparen.

      Brukar du ha flytväst när du simmar?

        De åkte ju båt till grottan och folk med sjövett använder flytväst.

    Fy vilken skräck. Har också klaustrofobi, min största skräck är just grottor och vatten så lider med Bella. Fick stresspåslag bara av att läsa vad som hänt.

    Så skippern säger att det är stängt för allmänheten och de tänker att det då är ok och bra attvåka dit? Tillhör inte de allmänheten?
    Brukar ju finnas anledning till regler tänker jag.

      En gissning är väl att Bella inte tycker att hon tillhör allmänheten ?.

      Att det stängs för allmänheten en viss tid på em.

        Ja, å den tiden åker de dit.

      Det är ju skepparen som föreslår att dom ska åka dit efter stängning?! Inte deras idé

    Men fy så vidrigt! Och jag tycker inte att det är Isabella och Paul som ska få böter som någon skriver här uppe. Det är ju inte deras fel, de blev ju lurad av skippern.

      Lurad? Han sa ju att det var stängt för allmänheten?

        Ja, han föreslår att dom ska åka dit när dom stängt för allmänheten? Det är väl tämligen problematiskt?

    Någon skrev innan att hennes mamma gått bort, men dom kommentarerna har tagits bort.

    Men hon skrev också att hon inte vill dela med sig av det. Respektera det ist för att spekulera!

    Från hennes story; ”Läs mitt inlägg om min mardrömsupplevelse i Blue Grotto. Sprid gärna till vänner som ska in i grottor med trånga öppningar”. Det ska jag sannerligen göra, bra tips!
    (Kan hända att jag är ironisk här)

      Du vill inte varna dina vänner?

      Så lägligt att det kom upp ett samarbete idag…

        Det är dessa samarbeten som förvandlar semesterresan till avdragsgill kostnad i Bellas bolag.
        I alla fall tills det blir taxeringsrevision.
        Men Skatteverkets tjänstemän verkar inte så väldigt intresserade av att kolla upp influencers.
        Det är bara Alexandra Nilsson som fått betala extra skatt för sina inbesparade levnadskostnader.
        Myndigheterna verkar tycka att det finns mer pengar att hämta på andra ställen där de riktigt stora fiskarna simmar.

    Var på Capri för många år sedan och var med om något liknande i blå grottan. Kom strax efter stängning och det var personal kvar. De sa att det var ok att simma in, vilket vi gjorde. Vi insåg snabbt att det brådskade att ta sig ut, och vi fick ta oss ut under vattnet, längs vajern som satt i öppningen. Nu är vi vana dykare och blev inte särskilt skärrade. Vi insåg risken och insåg snabbt att en längre visit inte var lämpligt. Oavsett visste inte guiden hur ”vana” vi var, så med andra personer hade det tveklöst kunnat bli en liknande situation som den Isabella beskriver

    En annan lite skum sak: hur kan det ha varit högvatten? Stämmer inte med vad tideschart.com uppger re tidvattnet på Capri

      Det var höga vågor skriver hon ju, de säger väl inget om högvatten utan att det blev höga vågor som täppte till utgången.

      Var säger hon att det var högvatten?

    Hur kan man gå på det?

    Fick panikpåslag av att bara läsa blogginlägget. Stackars, stackars Isabella. Hoppas att hon kan andas igenom flygresan, kan tänka mig att det kan vara ett helvete efter en sådan händelse, fy vilken dödsångest. Skippern borde anmälas och bli av med sitt jobb omgående.

      Han kan inte anmälas eftersom han endast existerar i Bellas fantasi……………..

    Känns som att Bellman och Palle sett Flykten från Alcatraz och Talented Mr.Ripley samma en gångför mycket. Storyn med grottan skriker ”fake”. Alternativt så var ”skippern” trött på mytoman-bloggerskan och Papphammar så han lurade in dem i grottan.

      Bra försök….

      Griplööv saknar man. Att det notoriska töjandet på sanningen skulle vara så lätt att komma undan med helt ansvarslöst och bara fortsätta tjäna pengar på är frustrerande. Att ljugandet envist och obegripligt fortsätter i den egna presentationen är också skamlöst. Ända in i kaklet, liksom.

        Alla verkar dessutom falla i fällan utan att reflektera….
        Denna gång tar ljugarbella och laddar upp en tagen bild från Google på grottan.
        Finns inga bevis på att denna traumatiska händelse ägt rum.

        Alla skippers på Capri är noga informerade över faran.
        Skulle vara intressant att intervjuva denna påstådda Skipper om han existerar.

        Publicitet fick hon ialla fall och kvällstidningarna nappade direkt på skrönan….sjukt…..så absurt.

          Ja, jag förstår inte hur man kan med att ljuga..Riktigt vidrigt och lågt. Hur är man funtad när man är kapabel till att leva i lögnernas värld?

          Tramsfrans har gjort om skippern till en guide eller är det kompisen de delar lägenhet med som plötsligt blivit guide. Isabella nämner honom vid namn samt att han lämnade snabbt grottan – som man gör på ordinarie turer fast i båt ej simmandes. Hur har Tramsfrans fått det till guide? Jo via en kommentar på hennes blogg. Intressant denna viskningslek men Aftonbladet borde veta bättre.

          Jag är bosatt på Capri och tror inte detta är sant. Det är förbjudet att bada i grottorna. Förbjudet enl Italiensk lag. Höga böter och skippern blir av med jobbet och kan även riskera fängelse. Min svärfar äger några turistbåtar och han tror inte det är sant han heller . Om så är fallet får nog personen gå omedelbart.

          Det är alldeles för många frågetecken i denna historien för att detta verkligen ska ha hänt. Gör man något som uppenbarligen är förbjudet eller olagligt är man ju totalt utraderad i hjärnan om en sen lägger ut detta på sociala medier inför 1000 tals läsare. Sen går/simmar man inte in i en grotta där man inte känner till innandömmet eller vet vilka faror som finns där pga av den stora risken att skadas, råka illa ut eller t.o.m förolyckas. Bella har även vid flera tillfällen skrivit att hon är en dålig simmare och då är inte grottor nåt man överhuvudtaget simmar in i. Lider man dessutom av klaustrofobi kommer man inte ens på tanken att utsätta sig för det Bella påstår sig ha gjort i inlägget.

    Det finns så många videor om katastrofer i grottor på Youtube (sök på caving gone wrong om ni är intresserade) att jag började svettas direkt jag började läsa, fy fan vad läskigt!!

    Konsumentinformation – om man går in på http://www.capri.com så listas alla båtturer. Borde inte Belsebub outa den elaka skippern som lurade henne och Phileas Fogg in i den farliga grottan. Särskilt då det inte var ett samarbete så vore det på sin plats så att andra slipper dras med i djupet. Just sayin’

      Det var kanske guiden enligt Tramsflans som lurade dem. Guiden Nicko, Pauls kompis?

      Där det står även att det kostar extra om man vill besöka denna grotta och att man byter till flatbottnad båt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.