Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

863 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tut tut. Nu är det fredag igen!

      Jag har ganska plötslig blivit mörkblå i ögonvrån. Rejält. Å det formar sig som en kant ner under ögat. Jag kan leva m rynkor och annat tjaffs men det här e inte kul. Fyller 50 i dec men har aldrig sett ut som min ålder. Förklimakteriet hägrar med svettbad varje natt och hoppande mens.
      Vad göra åt mööörka ringar å svettbad? Biodynamiskt elller kemiskt m hormoner.
      Ge mig allt ni har! ?

        Tut tut?

          ?❤

        Testa att följa din kropps ålder vettja o använd bra concealer tex från NARS lr Tarte . Njut av att du får äran att åldras, inte alla som har den turen.

          Tack för ditt råd ?
          Jag njuter dick inte av att vara blå under ögonen. Concealer hjälper inte i det här fallet.
          Å klimakteriet utgår jag från att du inte kommit till än ? med nattliga bad i svett. Det finns inget njutbart i det.

            Tror hen bara försökte vara positiv 🙂 Har varit i klimakteriet tre ggr (kemiskt) pga medicin (är 33 år). Fick Activelle utskrivet som östrogen, hjälpte mot svettningarna! Prata med din gyn 🙂

              Tack ??

        Tror det finns nån filler behandling som med ett material som även blir ljust under huden som ska hjälpa. Men är ju nålar och dyrt så det kanske man inte är så pepp på.

          Är villig att göra vad som just nu. Jag skiter i rynkor och åldrande men vill inte vara svart under ögonen. Täckstift hjälper inte ? annars hade det funkat fint för mig ?

            Något så enkelt som att gå in i en butik, typ Kicks, och be om råd?

        Jag fick Novofem (låg dos) utskrivet mot nattsvett och dåligt humör då det från en dag till en annan blev som jag levde med ständigt PMS-humör och inte heller sov särskilt bra. Tog nån vecka eller två så var jag mig själv igen. Så för min del var det toppen.
        Mörka ögon vet jag inget om men vill gärna veta hur jag ska komma åt rynkorna under ögonen… 😉

          Tack ? ska kolla upp. Ja det är verkligen som pms hela månaden ?

      NOUUUUT NOOOOOUT

        Pingu!

      Du menar noot noooot?

    Har ni gjort en orosanmälan någon gång? Vad fick er att göra den i sånt fall?

      Bara genom jobbet. Privat nej.

      Ja. Barn som blev fysiskt och psykiskt misshandlade av sin pappa.

        Så genomhemskt! Starkt gjort av dig

      Ja. Jag såg en granne skaka och örfila sin 6 årige son samtidigt som hon var uppenbart påverkad av någonting.

      Ja, via jobbet. Missbrukande förälder med flera barn som levde i misär. Blev möten med soc, sen hände ingenting.

        Definiera misär

        Hur fick du reda på att inget hände?

          Misär i det här fallet. Inga sängar, inga lakan, sällan rena kläder, dåligt med mat, påverkade föräldrar(knark) och andra vuxna i hemmet, barnens behov tillgodoseddes inte alls…osv osv…
          Inget hände iom att det ansågs viktigare att mamman skulle få ha dessa barn hos sig(hon hade andra omhändertagna. Pappan var inte med i bilden) än att barnen skulle få en dräglig uppväxt.

      Jag skulle vilja göra det på en familj i min närhet men vågar verkligen inte.

        Vad gör de som får dig att vilja det?
        Gör det, för barnets skull❤️

          Kan berätta kort så kan ni bedöma om det ens är läge för en orosanmälan.

          Pappan röker på dagligen och är allmänt passiv. Samtidig som han är passiv kan han även bli extremt aggressiv. Vet tex att han en gång börjat skrika på mamman o ena barnet mitt i natten för att barnet inte sov. Barnet i fråga är autistiskt och sömnen är ju oftast som den är då.
          Båda föräldrarna tycker barnen är det absolut jobbigaste som existerat och nu när förskola varit stängd har föräldrarna velat anlita nannys, trots att båda är hemma och inte arbetar.
          Dom vill ha barnen på förskola 8-17, trots att ingen jobbar.
          Barnen är aldrig ute, alltid tv på.
          Förekommer stora bråk mellan föräldrarna ofta.

            Du orosanmäler och du gör det anonymt om du vill. Det är faktiskt din plikt som medmänniska till det där barnet!

            Låter ju som alla i den familjen skulle må bättre av att t ex få en familj som avlastar. Vet du om de har någon frivillig kontakt med soc?

              Exakt min tanke, en stödfamilj hade varit optimalt. Har själv erbjudit mig men förstår såklart att det inte är något man vill göra i första taget.
              Nej inte vad jag vet faktiskt.

                Återigen socialsekreteraren. Stödfamilj låter som ngt som enbart behandlar symtomen dvs bristande stimulans för barnen. Pappan blir inte mindre missbrukare för att en annan familj avlastar.
                Snarare behöver han sluta röka på dagligen, det brukar också i sig medgöra mer ork att vara med sina barn. Samt en bättre ekonomi och möjlighet att hitta på aktiviteter.

            Socialsekreteraren nedan här.
            Det du beskriver är absolut i linje med mkt som inkommer. Att en förälder röker på dagligen är ju att betrakta som missbruk och är ju absolut ngt som kan föranleda en utredning. Därtill bråken och bristande stimulans som också är riskfaktorer.
            Om jag skulle ge ngt tips så är det väl att om du vill göra en orosanmälan aå fokusera på just de sakerna som du skriver som är riskfaktorer
            Att föräldrarna tycker barnen är jobbiga och vill ha dem på förskolan och anlita nannys är ju såklart tecken på ngt men säger ju inte aå mkt i sig, så fokusera på det andra enligt mig.
            Du har ingen plikt att anmäla. Det har bara personer som i sitt yrke har anmälningsplikt.
            Men du kan förstås hjälpa barnen på detta sätt. Det kan ju också vara så att socialtjänsten redan har kännedom om familjen och då kan ju ytterligare orosanmälan bekräfta och förstärka oron.

              Tack snälla för bra och utförligt svar!
              Som tillägg till ditt svar ovan så är inte ekonmin bristande, tvärtom har de extremt god ekonomi och jobbar inte för att de inte behöver.

              Tack igen, det uppskattas!

                Ja okej. Dagligt cannabisbruk landar ju ofta på iaf ett par tusen i månaden, absolut minst. Men det är ju tur att ekonomin håller.
                Om man är fullt frisk och inte arbetar pga att man har det gott ställt så ska det också tilläggas att det är extremt osannolikt att socialtjänsten skulle gå in med ngn form av kontaktfamilj för avlastning..
                Du skriver ju dock att ena barnet har autism och beroende på ålder så kan det ju hända att barnet har rätt till insatser via LSS, drt vill säga genom Funktionsstödsenheten inom socialtjänsten (kan heta olika i olika kommuner). Dit behöver man ju dock vända sig själv som förälder och ansöka om insatser.

            Växte upp med exakt den pappan! Önskar att någon orosanmält för det var ett helvete. Folk fattar inte hur det är att leva med detta missbruk påtvingat sig som barn. Och tyvärr blir det bara värre… snälla oroasanmäl.

        Du gör det ju anonymt

        Kom ihåg att inte uppge ditt namn när du gör anmälan, om du vill kunna vara anonym.

        Du kan göra anonymt

      Jag jobbar som socialsekreterare på en mottagningsenhet för barn och unga dvs enheten som tar emot, skyddsbedömer och förhandsbedömer orosanmälningar. Så om det är något du undrar över eller tänker på så kanske jag kan svara.

      Ja. Pga förälderns missbruk.

      En liten påminnelse till er som gjort inom arbetet (framförallt) – tänk på sekretessen. Berätta inte på ett forum här om ärendet.

        Man har ju dock inte brutit sekretessen om man säger ngt så allmänt som ja pga missbrukande förälder.
        Kan ju omöjligt härleda det till vilket barn det gäller

          Absolut! Men kan finnas de som vill skriva mer detaljerat, det va de jag tänkte på 🙂

      Ja pga tecken på missbruk och osanitärt boende, alltså såpass smutsigt att man blir sjuk av att vistas där

      Nej det har jag inte gjort men jag har blivit anmäld än gång, av sjukhuset, eftersom jag blev inlagd på en psykiatrisk avdelning. Tyckte inte det kändes som något dåligt utan som ett tryggt, fungerande samhälle. Både då och nu i efterhand.

      En gång. En släkting visade sig gå på diverse droger och har tre små barn. Inte den bästa miljön för tre små barn så valde att anmäla.

      Ja, mot en granne som jag misstänkte hade psykisk ohälsa och inte fick vård för det. Några månader senare brände han ned ett hus och får nu rättspsykiatrisk vård.

      Ja, hörde en granne skrika och slå sina barn

      Via jobbet många gånger – privat två gånger.

      En gång för att ett grannbarn ofta satt utomhus (även på vintern) utan ytterkläder ”för att pappa var arg och mamma sagt att barnen inte skulle vara inne då”…

      Och en gång för att en kompis till min son hade massa blåmärken och när jag frågade vad han gjort så ville han inte berätta men sa samtidigt att det kommer nog bli bättre nu för jag har kommit på att jag kan ta med mig min lillebror och gå ut och ibland får farmor hämta oss mitt i natten när pappa bråkar med mamma”…

        ??

        Hur gick det sen?

          I första fallet så flyttade föräldrarna isär kort efteråt och mamman fick vårdnaden om barnen.

          I andra fallet så fick barnen bo hos sin farmor och farfar – föräldrarna lever fortfarande tillsammans men får bara träffa barnen tillsammans med farföräldrarna.

          I båda fallen tror jag fler än jag anmält, i andra fallet så skedde flytt av barnen bara någon vecka efter att jag anmält och så fort tror jag kanske inte det går…

          Oavsett så är jag glad att jag anmälde?

        Ni som anmäler sånt här är HJÄLTAR!!!! Tack för ert civilkurage ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

    Min son kissar i pottan men gråter och vägrar bajsa i den. Han har bajsat några gånger och får då oändligt med komplimanger och gottis men han gråter ändå nästa gång han känner sig bajsnödig. Tips?

      Han kanske helt enkelt inte är redo. För vems skull ska han bli blöjfri?

        Antagligen för sin egen skull?

          Mm verkar så

            Det är bra för barn att bli blöjfria, bland annat är det bra för att minska förstoppningsproblematik. Tycker inte man ska tolka alla motgångar som att ”barnet inte är redo” (vilket en del verkar bli först framåt skolålder om man ska invänta egna initiativ) utan ha lite tålamod.

            Vad betyder ens ”inte redo”? Massor av barn har problem eller oro inför att bajsa på potta kommer över det, och blir blöjfria.

            Det är ju knappast mindre besvär att ha ett nyligen pottränat barn än ett blöjbarn som förälder, så tror absolut de allra flesta pottränar för barnets skull.

              Tror man säger lite slarvigt att ett barn ”inte är redo”, men det kan ju handla om att just i denna tidpunkt/fas är det extra jobbigt med förändringar. Men det skulle ju kunna handla om andra förändringar också, ibland lämpar det sig inte och det är ju samma med vuxna och förändringar också, ibland är det lättare, ibland svårare. Så när folk säger/skriver att barnet kanske inte är redo så kanske det mer menas att man kan ta en liten paus och prova igen om ett par veckor eller nåt.

                Hmm nej jag har nog faktiskt hört det mer i sammanhang av att barnet inte är tillräckligt moget. Finns många som tycker att man ska invänta mognad och att barnet själv vill potträba. Att ta en paus eller att man inväntar lägliga förutsättningar är en helt annan sak, inga konstigheter.

        Han är 2 och 3 månader. Han verkar redo.

          Nej, han verkar inte redo om han gråter. Min son ville inte bajsa i pottan först, han fick en blöja då. Det gav med sig av sig själv sen. Stressa inte ditt stackars barn.

            Men snälla, vi använder blöja. Jag bad om tips, skrev ingenstans att jag tvingar honom på något sätt. Sätt dig ned.

              Tycker det var ett trist svar du fick. Vet även barn i 4 års åldern som absolut inte velat sluta med blöja. Tycker absolut det finns lägen då man ska pusha sina barn lite.

              Man kan vara tillräckligt gammal att sluta med napp eller blöja även om man själv tycker det är en kass ide.

              Min yngsta dotter ville inte heller gå på potta. Köpte ring till toan och hög pall så hon satt bekvämt. På en dag var hon blöjfri dagtid.
              Och helt ärligt förstår inte jag heller grejen med pottor. Tycker inte det är konstigt att det kan upplevas konstigt för barn.

          27 månader

            ?

      Har han ont i magen? Ge honom katrinplommonpuré varje dag ett tag

        Han mår bra i magen men är rädd av någon anledning. När han bajsat blir han glad men sen kommer oron när det är dags igen. Är rädd att diarré kan förvärra situationen.

          Är vanligt att barn är lite rädda för att bajsa, i synnerhet om de har historik av hård mage. Även vanligt att först lära sig kissa och senare bajsa. Ha tålamod och försök skapa det tryggt och lugnt och ha gott om tid och var själv inte stressad över det. De slutar med blöja till sist de flesta?

            Tack, skönt att höra att det är normalt.

              Han kanske får någon form an prestationsångest? Om det blir så att ni lyfter och belönar väldigt mycket när han väl bajsar, så kanske han är rädd för att inte kunna bajsa och alltså ”misslyckas” och att ni då inte blir glada. Att det blir väldigt mycket press och förväntning kring bajsandet tänker jag. Prova att förklara att det är okej om det inte kommer något bajs, det kanske kommer nästa gång, att försök är lika bra som att lyckas, och att inte lyfta jätte mycket när han väl bajsar. Påpeka hur skönt det är att ha bajsat istället för tex hur duktig han är som har bajsat.

            För oss car det tvärtom att båda lärde sig först bajsa på toa och sen kissa.

      Det är vanligt att vägra bajsa pottan. Låt han bajsa i blöjan och låt det vara så några veckor. Pusha inte om pottan utan ge blöja när han signalerar att han vill bajsa. Sen peppa och motivera toaletten på nytt. Bara dumt att stressa fram, när han är redo kommer motivationen av sig självt. ?
      (Jag vill inte låta otrevlig)

      Läste i en bok om potträning att för små barn som pottas så känns bajsandet som att tappa en kroppsdel, vilket är varför det är så läskigt för dem. De har ju aldrig känt hur det känns för blöjan har ju tagit emot förut.

      Min son grät i en vecka men han var iofs 3 år och kunde förklara att han ville verkligen sluta med blöja så vi körde på och efter en vecka som sagt så gick det över. Kämpa på om du verkligen tror barnet är redo men om det är för din egen skull så se till barnets bästa och avvakta tills barnet är större.

        Tack! Barnet är redo men bi har en byxblöja som backup. Har tålamod men tar gärna emot tips 🙂

        Barn är konstiga. Är det liksom inte värre att bli helt kladdig och äcklig i en blöja liksom? ??

          Haha eller hur, man skulle kunna tycka det ja ??

          Haha jag har tänkt på det med sömn. De vägrar sova och skriker och gråter tills de äntligen somnar, när en vuxen önskar somna på momangen men håller sig vaken pga telefon och/eller tankar. Sömn är ju så viktigt, hur kan bebisar/barn hata sömn?!?!?

      Min dotter blev blöjfri dagtid ganska precis vid 3 års ålder, men hon hade också svårare med nr 2 på pottan/toaletten. Då ville hon hellre ha blöja.

      Vi lät det bara bero och att hon fick ha blöja när hon önskade. Då gjorde hon det hon behövde och vi bytta blöja/gick från blöja till underkläder utan bekymmer. Jag tänkte lite att det var bättre att hon fick blöja än att hon blev förstoppad för att hon håller sig pga obehag.

      Så er son kanske också har en liten skillnad mellan behoven på pottan/toaletten och att det är jobbigare med nummer 2? Mitt tips är att inte känna någon stress, utan det kommer alldeles säkert ? Vet att man inte ska göra jämförelser med sitt eget barn, men ville ändå tipsa i all välmening ?

        Tack Elia, vi kör också med blöja för att inte stressa.

      Hur går det om ni sätter honom på toaletten? Min dotter var blöjfri vid ca 1 1/2 år, men hon föredrog sitta på toan istället för pottan.

        Samma på båda tyvärr.

          Ok vad synd. Ni får fortsätta försöka. Ha någon bok liggandes i badrummet som han får kolla i när han bajsar? Kanske han kan tänka på annat?

      Testa lägg en öppen blöja i botten av pottan och se om det känns bättre. Annars låt honom bajsa i byxorna/kalsongerna några gånger så kommer han märka att det känns äckligt och förhoppningsvis vara ok med potta. Mina båda barn har gått direkt till toaletten med toasits, så ett till tips är att testa toaletten istället för potta. Låt barnet vara med när du och pappan bajsar i toaletten och visa bajset i toan (sorry om vissa tycker det är äckligt men det normaliserar mkt för barn att visa vad som är normalt som förälder). ’Så nu spolar vi så får bajset åka rutschkana ner i vattnet, vad kul! Vill du spola?’ typ så. Lycka till!

      Börja med toalettring, min bajsade inte heller så ofta i pottan och förstår det ?

    Skulle vilja gå till en psykolog men känns som jag har för många anledningar för att gå genom vårdcentralen. Skulle behöva prata om så mycket och inte bara en specifik sak.
    Hur går man tillväga?
    Om jag skulle söka privat- finns det någon ni kan rekommendera i Stockholmsområdet?

      Du kommer inte få den hjälpen du vill ha, utan tror privat är rätt väg, kolla genom Ahum

      Kolla om du har möjlighet till samtal via din hemförsäkring. Brukar kunna ingå och då blir du matchad till någon som jobbar med just det du behöver. Dock tror jag det behöver vara en speciell orsak till att du söker, men kanske kan du hitta en sådan, Exempelvis ”relationsproblem” eller liknande

      Jag gjorde nåt form av ”matchnings-test” via Ahums hemsida och blev rekommenderad några stycken baserad på det, valde sen en utifrån vad jag kände passade bäst. Och hon var jättebra! Inte säkert hon skulle passa sig men du kanske kan göra testet!

      Se upp bara. Jag gick privat och efter några gånger kollade jag upp henne. Hon ljög om sin utbildning och jag blev några tusen kronor fattigare. Fy fan.

      Tack alls för svar!! Ska genast göra testet ❤️❤️❤️❤️

      Hitta någon som är leg. psykolog. En terapeut kan i princip ha vilken utbildning som helst, eller nästan ingen alls, för det är ingen skyddad titel.

      Mindler. Du kan se vilka specialområden en viss psykolog jobbar med och välja en som verkar ha kompetens om de problem du har/behöver hjälp med.

    Finns det någon här som läst boken ”Björn!” När ni var yngre? Kan än idag tänka på den ibland, hur obehaglig den va haha.

      Jag! Läste också uppföljaren men minns inte vad den hette, faktiskt obehagliga men ändå bra böcker

      Jaa! Samma här! Även uppföljaren Följa John!

        Jaa, Följa John hette den! Måste se om de finns på biblioteket, haha blev ju sugen att läsa om dem nu

      Åh vad glad jag blev av att läsa om någon annan som läst den. Jag är 31 nu och det är fortfarande min favoritbok pga alla minnen. Min lärare läste den högt i 6an. Men alla tyckte den var så dålig så hon slutade efter halva boken. Jag minns fortfarande gåshuden jag fick när författaren med ett enda ord förklarade vad det handlade om.
      Följa John är inte lika bra, men jag har båda två och läser dem någon gång vartannat år.

    min man och jag ska börja försöka skaffa barn och jag är överlycklig. någon som har tips eller något man ska tänka på när man försöker? har precis beställt hem folsyra men uppskattar gärna fler tips!

      Natural cycles är jättebra för att lära sig om sin cykel. Ha tålamod – kom ihåg att genomsnittstiden för att bli gravid är 7 månader. Och se till att planera in roliga saker. Sitt inte bara och tänk på din cykel och planera in sex m.m. Då går tiden långsamt.

      Njut av sexet och kom ihåg att det tar en cykel för vissa och många för andra. Stressa inte upp dig

      Att leva som vanligt! Det är givetvis bra att ha mycket sex men värt att minnas att 1-2 gånger per vecka är mer än nog för konstant tillförsel av spermier så ni ”prickar” alltid ägglossning på så vis. Lycka till!

        Bästa tipset! I synnerhet när man just börjar försöka.

        Håller med om att detta är bästa tipset! (När man börjar försöka, inte när man försökt ett år).

        Även det som Vårdguiden rekommenderar har jag för mig? Svar ligg varannan till var tredje dag, och fokusera inte så mycket på cykeln, ägglossning mm 🙂 psykiskt mindre påfrestande!

          Det låter som det stämmer. När vi väntade på ivf så gav min doktor mig rådet varannan dag. Vi hade försökt över två år, så det var verkligen inget romantiskt eller upphetsande utan bara nåt vi gjorde. (Blev gravid utan ivf, efter jag fått medicin för min sköldkörtel).

      tack för tipsen! kan påpeka att jag har NC som jag använder för att hålla koll på ÄL. kan även tillägga att jag är 30+

      Ta MASSA järn nu så att du får en bra depå. Blir jobbigt att ta tabletter under graviditeten pga illamåendet det framkallar.
      Ta lergigan + lergigan comp regelbundet om du mår illa.
      Seaband är hittepå.
      Det är ok att gå upp/ned i vikt.
      En TENS-apparat är superbra vid foglossning.
      Vill säga ”njuuuut” men det är inte så kul att vara gravid haha! Lycka till!

        Seabands funkade toppen för mig! Och alla har ej järnbrist så bäst att kolla upp värdet innan så kanske tillskotten inte ens behövs:) jag är gravid nu och har inte behövt ta ett enda järntillskott

        Jag säger njut!!! Jag älskade att vara gravid, nu när jag fört saknar jag det lite. Men det är okej att både må bra och dåligt, gilla och inte gilla att vara gravid.

      Alltså allt är ju egentligen rön men olika saker som jag läst kan hjälpa det på traven är:
      Ha sex varannanntill var tredje dag så finns det aktiva simmare där inne hela tiden
      Ha sex dagen innan ägglossning, på dagen och dagen efter (om du inte har ägglossningstest brukar man kunna märka det ca 12-14 dagar efter första mensdagen då man brukar ha äggviteliknande konsistens på sitt underlivsekret)
      Lägg dig med benen upp mot väggen gärna med en kudde under rumpan för att ’hjälpa simmarna inåt’
      Ät bisolvon (hostmedicinen) både du och mannen några dagar innan ÄL då det kan göra alla kroppsvätskor rimligare och eventuellt lättare att röra sig
      ’Slappna av, stressa inte och tänk inte på det’ (obs omöjligt om man gärna vill bli gravid ?)
      Lycka till!!

        Det där med benen upp… är det verkligen sant att det hjälper? Känns som en gammal myt?

          Allt är skrönor men vem vet, jag hade mina ben upp, men vem vet om det hjälpte mina barn att komma till världen? Precis som bisolvon…

      Mitt tips som många inte vet är att det är viktigast att inte dricka alkohol före man testat positivt. Så klart efter också, men störst skada tidigt i graviditeten så sluta dricka när ni börjar. Så kan du dricka 1-2 veckor när du får mens ?

        Ipren kan även strula till det ?

        Nej, det där är mer moraliskt råd än fysiologiskt. Det tar ett tag efter befruktning innan embryot fäster och ännu längre tills moderkakan utvecklas och överför alkohol till fostret så inte alls så illa att dricka måttligt innan man testat positivt (dvs v. 2-5 ca). Råd som dina är anledningen till att många tror sig behöva göra abort då de tagit ett par glas vin innan de visste att de var gravida. Som sagt, leva normalt och inte stressa med tester och trick innan man låtit det gå ett rejält antal cykler av försök. Mvh mamma till två friska barn varav båda tog 4 månader var av försök. Jag var även över 30 respektive närmare 40 vid tillkomsterna. Drack vin och njöt av livet.

          Finns forskning på att alkohol kan försvåra att ägget fäster. Så jo man ska undvika det så mycket man kan andra halvan av menscykeln. Dessutom har jag upptäckt att alkoholen gör att min ägglossning blir försenad. De månader som jag druckit kanske en vecka innan på en fest eller så, så blir min ägglossning 3-4 dagar senare.

            Samma här! Fast bara 1-2 dagar sen. Det slår aldrig fel.

          Jag som skrev det tipset är läkare använder har ganska bra källor. Allohol är fettlösligt och passerar också innan placentan är färdigutvecklad. Ingen behöver ta abort, så sluta överdriv. Det är ett bra tips, det att det gått bra med dig (och många andra) betyder inte att det inte kan gå dåligt för andra, eller ännu bättre utan alkohol.

            Ursäkta…men läkare som använder ”ta abort”…I call BS

              Även anmärkningsvärt att nämna att man har bra källor men vägra uppge dem lol

        Säg det till Sandra Beijer.

        Mjaa, jag har blivit gravid med båda då vi har druckit de veckor med största sannolikhet att de blivit till, säg att ägglossning är 21.6 och vi drack helgen innan och då barnet troligen blivit till på midsommarafton, samt sen nästa dag och helgen efter, andra barnet hade jag ägglossning 30.4, vilket jag inte då visste om och andra barnet har kommit till då just på valborgsmässoaftons fest eller på baksmällan nästa dag ? sen firade vi finsk morsdag helgen efter med mammakompisar med skumpa osv.. men som sagt, har inte vetat om nån dera ägglossning men båda är gjorda under en period då vi druckit lite mer än annars… ?

        Så alkohol är ju inte helt illa och kan ju släppa spänningar ifall man kanske har såna ??‍♀️?

          Men SNARK anekdotisk bevisföring.

          Jag skulle kunna posta några länkar till forskning som stödjer att alkohol antagligen är som mest skadligt tidigt i graviditeten, men något i din kommentar får mig att tro att det att läsa en forskningsartikel skulle få en säkring att gå hemma hos dig

            Jag är en annan alkohol-drickare som fick barn utan att skippa alkohol under försöken (såklart ingen alkohol som gravid om nån trodde det)….

            Hur tänker du om hur det var tidigare. När kvinnor på 70 talet blev gravida och inte visste det förrän kanske i v8?
            Under tiden levde dom som vanligt.

      Ett kanske märkligt tips (men du bad om det haha) – men bli inte besatt av tanken. Låt det ta tid (om det tar tid), för vissa tar det lång tid och andra mindre men njut av stunden och tiden med varandra. Håll kvar i att njuta, inte ligga för att testet ger utslag och bli besatt av tanken att bli gravid. Eller jo klart ligg när det ger utslag. Men sett hur folk blir galna av tester tillslut. Glöm inte bort varandra helt enkelt ?

      Använd inte glidmedel! Drar ut säden ?

        Va?? Är det sant?

      Folsyra o vitaminer, bra mat rent allmänt! Leva på som vanligt! Sen tyckte jag att det kändes rätt skönt att vara i ok fysisk form när jag blev gravid, blir så mkt enklare med allt.

    Tror ni att den sexuella revolutionen påverkat oss kvinnor negativt?

      Individer ja, som grupp nej.

        Hur tänker du? Vill gärna höra 🙂

          Som grupp har kvinnor fått enormt mycket större makt över sin egen sexualitet och kropp de senaste 100 åren (vi pratar nu om Västeuropa) än vad vi haft på väldigt, väldigt länge. Det gör att det är en positiv förändring för kvinnor som grupp.

          För enskilda individer finns det saker som varit mindre positiva. Tex kan en del uppleva att det nu är press åt andra hållet. Förr skulle kvinnan vara kysk, sedesam och oskuld för att anses vara en bra kvinna. Nu ska hon vara sexuellt tillgänglig istället. En del känner sig nog pressade in i det istället

            Håller helt med dig.

      På vilket sätt skulle den ha gjort det?

        Jag vet inte, men känner att något är ”lurt” och att vi på något sätt är förlorare trots att vi nu har större frihet. Något känns off men jag vet inte vad.

          Efter den sexuella revolutionen har det blivit ett krav för oss kvinnor att vilja ha sex och vara tillgängliga för sex. Unga tjejer känner ett måste att ha sex för att framstå som mogna, intressanta, åtråvärda.
          Innan den sexuella revolutionen kunde det vara ett värde även att vara oerfaren.

            Ja, precis det jag känner men kan inte sätta ord på det. Jag kan inte ha sex med en random människa så jag känner att det är omöjligt att dejta då män förväntar sig sex direkt i princip. Har en man och barn men oroar mig för mina döttrar.

              Tänk om dina döttrar inte är som du utan vill ligga runt utan att skämmas i framtiden?

                Att ligga runt inte är hälsosamt så jag vill gärna skydda dem mot den livsstilen.

                  På vilket sätt är det ohälsosamt?

                  Har du söner? Vill du inte skydda dem från den livsstilen då?

                    Inga söner men jo absolut, hade lärt dem att aldrig någonsin stressa en kvinna till sex. Aldrig!

                      Men hade du skyddar dem mot att ligga runt då det är ohälsosamt? Eller tycker du det är olika regler för män och kvinnor? Trodde vi kommit liiite längre i samhället…
                      Alla kvinnor är inte lika och inte som du, så du vet. Låt dina döttrar bli sina egna personer och ta sina egna beslut.

                      Nej, hade lärt dem att inte ligga runt.

                      Oj vad märkligt.. Tycker inte man ska lägga sig i barnens sexliv på det sättet. Låter hämmande.

                Och hur många tjejer är nöjda o efterhand med att ha legat runt?
                Jag är medelålders nu och jag och alla mina vänner låg runt. ALLA vi ångrar 95% av liggen, de var värdelösa och det hade varit bättre att smeka sig själv.

                  fyfan vad tragiskt att vara hetero

                    Inte som att man kan välja

                  Va!! Jag är så JÄVLA glad att jag legat med många! De flesta ligg har också varit bra! Träffat många snygga och spännande personer som gjort mig mkt gott. Är otroligt glad över att jag fått bestämma över min egen kropp och kunnat utforska min sexualitet helt fritt.

                    Samma här! Har legat med många och åh så kul vi har haft!

                  Alla är inte som du och dina vänner…

                  Jag önskar jag hade legat runt mer. Låg en del innan jag träffade min man när jag var 21 år gammal. Inte så att jag ångrar att jag blev tillsammans med min man och därmed ”missat” att kunna ligga runt mer, men att jag innan jag träffade honom liksom höll tillbaka för att inte ses som en [diverse skällsord för kvinnor som gillar att ligga]. Tycker sex är kul överlag och känner inget äckel eller ånger kring det. Önskar jag hade haft mer när jag ville istället för att hålla tillbaka bara för att det var det jag ”skulle” göra.

              Alla män är inte likadana. Och man ska göra som man själv vill, då hittar man rätt.

            Var det inte så innan också, fast inom äktenskapet? Våldtäkt inom äktenskapet va ringer ens kriminaliserat osv.

            Fanns ett värde i att vara oerfaren.. Ja och om man inte var det var man ”hora” och förbrukad. Inte en bra tid.

              Eller så var det bra för kvinnor slapp vara intima med en massa korkade killar. Jag hade många partners och det var helt onödigt. Det gav noll och ingenting. En dildo är bättre

                så sorgligt.. varför är så många kvinnor hetero?
                jag har aldrig ångrat något ligg jag haft med en kvinna

                  Tror du man väljer? Det är medfött att vara hetero, inget någon kan ändra på.

                    Haha, tänk om jag hade skrivit ”Varför är folk homo, helt sjukt”, vilket liv det hade blivit.

                  Folk är hetero för att det är så naturen sett till att vi fortplantar oss på.

                Man slipper nu också. Man får välja själv, det är ju grejen!

          Vad exakt är det du tycker skaver då och känns off? Är det möjligheten att ha och själv välja flera sexpartners eller att hålla på oskulden till den ”rätta”, eller mer med preventivmedel typ?

            Som ovan skrev, att vi typ måste ligga trots att vi kanske inte vill. Tycker att det är hemskt! Man är aldrig tvungen såklart men det känns som att mina döttrar kommer att ligga bara för att och att det kan sätta sina spår osv.

              Man måste ingenting. Lär dina döttrar att va starka och känna sina gränser. Och även att ligga om de vill såklart. Så du beskriver har det varit länge.

          Inte konstigt. Många unga tror porr och sex är detsamna. Dvs porr i filmer som är med ofta påtända skådisar. Det är långt ifrån ett respektfullt och kärleksfullt förhållande. Där man har bra sex.

            Porr är nog det värsta som hänt sex sedan pedofili och övergrepp.

              Inte alls. För oss som inte vill ha sex är porr perfekt!

                Men det är förnedrande, objektifierande och förstör hela generationer unga.

                  Äsch då. Många av de har valt det själva.

                    Det är ofta samma producenter av porr som trafficking and barnporr. Du stöder indirekt avskum.

                      Bryr mig inte eftersom jag inte betalar ett skvatt så stödjer ingenting.

                      Hört talas om reklam?

                  Porr förstör även olyckligt gifta män, och har haft porren som enda sällskap under massa år. Träffade en snubbe (som jag inte visste var gift) Han var helt porrskadad och krävde en massa från min sida som jag inte kunde gå med på. Allt var extremporr…
                  Blev helt avtänd, och drog så snart det gick upp att han var gift

                    Det var kanske han som förstörde sitt äktenskap på grund av porren?

              Nja, det är väl lite moralpanik. Själva porrbranschen dock är väl kanske inte jag så sugen på att stötta.

          Vill du hellre ha det som förr eller när man inte fick bestämma själv?

            Finns väl ett mellanting?

              Ett mellanting? Nu får man välja helt själv, det är väl det enda rätta?

                Jag tänkte mer såhär:
                Förr skulle man vara oskuld.
                Idag ska man ligga första dejten.

                Det är fantastiskt att vi får välja men män har lärt sig att det är max tredje dejten som gäller. Hade varit bäst om det istället las mer energi på att lära känna en man och ligga efter. Idag är det tvärtom. Män sållar bort kvinnor som vill avvakta för att det finns så många som är villiga att ligga direkt.
                Det är inget fel på sex men det vore ju bäst om män inte förväntade sig sex direkt. Att normen är att sex kommer sen, inte först typ.

                  Gud vad du generaliserar. ”Män har lärt sig”.

                  Om de sållar bort så är de väl inte rätt för dig som vill vänta helt enkelt. Och du är inte rätt för dem.

                  Varför är det bäst att lära känna nån innan? Så känner inte alla. Alla får göra som de vill.

      Möjligtvis de individer som har använt sin ”sexuella valuta” för att få sin partner att committa

        Intressant, hur ”växlade de in den”?

          Barn som motparten ej önskade

          De som ”håller på sig” för att (oftast) mannen ska vilja stanna kvar. Alltså som ser sex som något man ger för att få en stabil monogam relation i utbyte.

            Men det är väl bara bra? Ska man ha sex bara för att ge mannen något? Eller missförstår jag?

              Jag menar att man inte har sex eller ej för att man vill, utan för att få en hållhake på mannen. Dvs ej utifrån sina egna behov och lustar.

                Och det behöver inte vara fel approach 🙂 bara menade att de nog tycker det är svårare när män inte behöver vänta på sex om de inte vill, på samma sätt som tidigare.

                  Ok, då förstår jag.

              Man ska väl ha sex för att man vill och njuter av det? Inte som en gå a eller i utbyte.

                Det är trist att män förväntar sig sex direkt. Sätter press på oss kvinnor.

                  Men snälla. Alla är inte likadana, män eller kvinnor. Ha inte sex om du inte vill, ha det om du vill.

      Ja självklart

      Både ja och nej!

      Mkt positivt för kvinnor som kan få chansen av njuta av sex som de vill och inte bara förväntas ligga och ge till en man som bestämmer.

        Fast de flesta kvinnor njuter mer av sex när de är med någon de älskar. Det är så hajpat att ligga runt, men det är mer en grej för män.

          Men skulle du för den sakens skull inte vilja ha möjligheten att välja sexpartner? Det hindrar ju inte att du bara ligger med den du älskar bara för att möjligheten finns att ha flera och ligga med vem du vill?

            Och hur vet du vem som blir en bra partner om alla män förväntar sig sex? Även killar påverkas av normer och tror att ”roliga” tjejer vill ha sex och de som håller på sig är trista nuckor.

              Fast även män blir kära och vill ha en fast partner. Men visst, det blir nog svårt idag att hålla sig fram till äktenskapet typ. Tror både män och kvinnor vill testa även sexet innan man bestämmer sig för en fast relation, precis som man testar andra saker man är kompatibel kring. Det behöver för den sakens skull inte innebära att man ligger på första dejten. Generellt alltså, sedan finns det alltid individer av båda kön som har olika preferenser.

          Hur vet du det? Menar på riktigt, finns det undersökningar? Har aldrig hört det.

          Men hur mycket man än älskar någon kan det faktiskt vara så att mannen inte har rätt teknik. Om man inte har testat lite är det svårt att veta vad som är normalt. Och då vet man kanske inte vad man kan be om eller hur det ska kännas.

            Men om mannen har fel teknik är det ju bara att instruera honom ?
            Eller byter du man om han har fel teknik vid grillen också? ?

              Det finns tyvärr många män som inte vill ta emot tips pga för stolta, samt att man som oerfaren inte alltid vet vad man kan förvänta sig.

      Absolut inte, hur skulle alternativet vara bättre? ?

        Alternativet i min värld är inte ”tillbaka till köket, kvinna” haha utan mer att man får dejta i flera månader utan att ligga, leva i ett monogram förhållande med fadern till sina barn osv. Mer traditionell familj men där kvinnan jobbar och är en del av samhället. Sex blir mer privat och mindre förväntat.

          Det får man, jag lovar 😉
          Att leva i ett monogamt förhållande med fadern till sina barn är väl fortfarande norm och det dom flesta siktar på ändå..

            Ja men eller hur?

          Känner att det bästa vore om det finns plats för bägge! Personligen vill jag inte vänta med sex i flera månader för att sedan inse att killen jag är kär i inte alls matchar mig i sängen.

          Det får man väl. Dock är det där nåt många kvinnor inte vill heller.

            Här har vi vad jag uppfattat som problemet: Kvinnor TROR att de vill ligga runt och göra karriär men vi har blivit lurade till den livsstilen och det tänket.
            Jag har löst studier (finns på google) som tyder på att hemmafruar har mindre problem med mental ohälsa och anser sig lyckligare än kvinnor som jobbar.

              Men snälla du! Nu tror jag du trollar. Alla kvinnor är inte likadana, du har helt skeva tankar. Lev som du vill och låt andra leva som de vill. Vet du hur mkt psykiska besvär hemmafruar hade förr (och till viss del fortfarande har i USA tex??)

              Kul ända tills mannen hittar en yngre fru och slänger ut dig och ingen vill anställa dig och du är beroende av bidrag från honom för att överleva 🙂

                I de flesta stater (kanske alla?) så har hemmafruar rätt till hans pension och underhåll även om han gifter om sig. I Kalifornien så har den lämnade kvinnan även rätt till hans livförsäkring.

      Jag tror det. Allt blev inte bra med sexuell frigörelse.

        Bättre än förr iaf.

    Jag är ensamstående på heltid med en son på tre år.
    Jag mår fruktansvärt dåligt och känner ofta bitterhet och besvikelse över att hans pappas frånvaro.
    Det är tungt att vara ensam på heltid.

    Jag har barnvakt ofta av mina föräldrar och min bror och hans fru.
    När jag har det ligger jag med män. Det är som en slags drog. Jag får en kick av att höra att jag är skön, bra och kan min grej.
    Tyvärr leder detta aldrig till mer än sex och jag träffar aldrig någon som vill vara med mig mer än sexuellt.

    Jag har försökt träffa män utan att ha sex, jag föreslår promenad tex.
    Men det är aldrig någon som nappar. Förutom en man som jag träffade en kort stund. Han lovade mig guld och gröna skogar och avgudade mig.
    Tills jag ifrågasatte honom en dag om han kanske drack lite för mycket när han var ensam med sina söner?
    Då ghostade han mig..
    Även om jag vet att den mannen inte var bra för mig var det ren tortyr att jag fick känna mig älskad och speciell en stund, för just nu är det så tomt och jobbigt att vara helt ensam igen.
    Jag önskar att jag aldrig fått känna mig så speciell för då hade jag sluppit sakna den känslan nu.

    Jag tror att sex med män som egentligen struntar i mig bara är självdestruktivt.
    Jag skadar mig själv.
    Jag älskar sex men som det är just nu blir jag bara ledsen efteråt när jag blir lämnad.

    Längtar efter någon som verkligen vill ha hela mig.
    Jag tog bort alla dejtingappar och ska försöka fokusera på mig själv nu. Men hur gör man? Hur älskar jag mig själv? Jag är så trött på att må dåligt och att ge min kropp till män som inte bryr sig om mig.

    Hur bryter jag detta och blir starkare i mig själv?
    Och hur träffar jag någon som vill vara med mig på riktigt?

      Jag tycker att du ska gå och prata med någon som kan ge dig rätt verktyg för att jobba på din självkänsla. Finns jättebra hjälp att få!

        Ja, jag tror också att jag måste göra det. Jag hade hoppats på att fixa det själv men jag tror det behövs professionell hjälp.

      Tycker du har tagit ett så modigt första steg genom att sätta ord på det här.
      Jag tycker också du ska söka hjälp.
      Det kommer att bli bra ?

        Men tack! Va fin du är ❤️

          Håller med Anonym, sök dig till en psykolog, en du känner förtroende och trygghet med, gör du inte det så byt tills du känner det. KBT, ACT, DBT och/eller compassionfokuserad terapi tror jag kan passa för det du beskriver. Många psykologer kan flera av dessa inriktningarna, på mindler kan du filtrera fram psykologer utifrån vad du behöver och tror du vill ha. Och du, att inte vilja vara ensam, och att hamna i ett sånt här beteende är inte ovanligt. Du är inte ensam i det, även om jag förstår att du känner dig jätteensam.

      Vet inte om detta är ett bra tips, men återuppta dejtingapparna och börja dejta utan sex? Nu var det längesen jag själv var singel, men kan verkligen relatera till känslan, och hade jag varit singel idag hade jag testat det. Slutar någon visa intresse bara för att sex inte finns med i bilden (under i alla fall den initiala perioden av dejtandet, runt 10 dater iaf?) så gå vidare. Du ska inte behöva ha sex med en man för att bibehålla hans intresse för din person, svalnar det på grund av det under datingstadiet är han troligtvis inte den som kommer stå vid din sida genom livet. I alla fall inte villkorslöst.

      Men varför ska du ha män och sex?
      Du har en liten son. Fokusera på din son, på ditt jobb, på vänner och familj.
      Om några år, kanske fem-sex år när din son börjar bli stor, kanske du kan öppna upp för nya bekantskaper. Men se det som vänskap. Sedan kan det utvecklas till mer, eller inte.

        Men gud, låt henne. Klart man kan vilja ha sex, ska man va utan i flera år??

          Ja fast hon skriver ju själv att hon mår dåligt av att ha sex bara för att ha sex

          Men läs. Hon har ju massor av sex och mår bara dåligt av det.

            Jo men om hon gör det på ett bra sätt sen. Anonym fokuserade inte på det utan helt andra argument.

        Vad skevt svar, varför skulle hon inte kunna ha barn och relationer? Moralisttrams

      Jag förstår att du testat dejta utan sex, att få nappar hjälper dig bara att sålla bort de dåliga redan i början. Hellre det än att ödsla tid och känslomässigt kapital på dem för att bara bli besviken senare. Det är viktigt att du förstår att det är något positivt att de faller bort, för det är de män som INTE gör det som är värda att lära känna bättre. De är svårare att hitta men värda väntan. Du kommer må mycket bättre över dig själv, försök se ditt eget värde, du ska aldrig behöva övertala någon man att du är intressant genom att ge honom din kropp. Även om du själv vill fysiskt så är det inte värt det. Lovar att du kommer känna mycket mer självrespekt om du verkligen lovar dig själv att inte göra så. ?

      Fina du ❤️ Jag har haft lite liknande problematik och helvete så illa jag gjorde mig själv ? Närhet av män som behandlade mig illa blev till ett destruktivt missbruk. Ju mer idiot de var ju ”bättre” mådde jag för stunden. Men tillslut orkade inte min kropp längre. Jag gick in i väggen av mitt destruktiva liv. Blev sjukskriven 6 månader och började jobba på min självkänsla. Tog hjälp av psykiatrin och familjen. Du kan! Och du är värd mer! Ditt barn och du är värd mer ❤️

      Finns det tid för att hitta någon rolig hobby som tar dig ut lite? Dans, studiecirklar vadsomhelst som ger dig någon mening och som i förlängningen ger dig sociala sammanhang att möta trevliga män?

      Du har en treåring, det ÄR tufft även om man inte är ensamstående. Håller med resterande om att gå och prata med någon och sluta att skada dig själv med det destruktiva beteendet. Du har verkligen tagit ett steg i rätt riktning som analyserat ditt beteende ?? Följ mansbebisar på instagram så kan du få lite perspektiv och lugna längtan lite under tiden som du jobbar med dig själv haha… ?

    Idag går jag på min ynka 1 veckas semester men fy va gött det känns ??

      Hoppas att du får en fantastiskt bra vecka!!❣️

        Tack! ?

      Vad härligt! Min semester är slut, känns långt till julledigheten?

      Har du några planer och ska hitta på någonting? 🙂

        Jag ska till Åre och Göteborg, även hinna med lite ledig tid bara hemma också ? ser fram emot det mycket

    Hjälp! Jag har länge använt ansiktsprodukterna från märket Phytomer. Hittade märket genom att den som gjorde ansiktsbehandling på mig använde det, och jag fastnade för produkterna. Främst använt ”tvålen”, ansiktsvattnet som heter typ ”Rosée visage” och krämen som heter ”thirst releif melting creem”.

    Märket är dock bökigt att få tag på. Har beställt från nätet men nu har typ alla nätbutiker slutat sälja dem och jag ogillar att behöva gå till små salonger för att fråga efter produkterna. Vill byta till något märke som man kan köpa ”spontant” och enklet.

    Är det någon som känner till märket och kan tipsa om något som de tycker är liknande? Eller bara kanske nån som har tips på ett märke jag kan testa?

    Har ingen problemhy direkt. Men gillade Phytomer då de känns så lugnande och icke-parfymigt mot huden även om de luktar gott. Och så innehåller de mycket fukt vilket min tydligen mår bra av! Är 30 år om det har betydelse.

    Så tacksam för tips!

      Jag tror att det säljs på åhlens city Sthlm. Gjorde det förut iaf 🙂

      Haha åh jag hade så hög förväntningar att få massa bra tips på hudvårdsserier här – och så fick jag inte ett enda ??

        Dermalogica. Bäst.

      The ordinary, billigt
      Paulas choice, dyrare

    ??, har du hunnit titta på Sagan om Ringen? Nyfiken på hur din upplevelse blev den här gången, som vuxen.

      Vill också veta! Vill se den för första gången igen 🙁
      Mästerverk!

        Hoppas jag kommer känna så!
        Underbar känsla när det finns filmer och serier man önskar att man kunde se igen för första gången, då har dom verkligen något magiskt ?

      Nej, inte än. Håller på att se sista Harry Potter filmen ikväll, sen står Sagan om ringen på tur!

      Ska handla imorgon så tänkte köpa något gott och mörklägga tvrummet imorgon och kolla på den, ser verkligen fram emot det ?
      Ska försöka komma ihåg att uppdatera. Roligt att du frågade!?

        Kan jag få komma och titta PÅ DIG? Får gåshud och är så avundsjuk lol! /samma anonym som vill se den igen för första gången

          Du är så välkommen!? Lite creepy kanske, men trevligt med sällskap såklart!

          Önskar du något speciellt att äta medans du kollar på mig? 🙂

          Alltså du ger mig så stora förhoppningar, hoppas att jag kommer känna likadant. Kommer bli så besviken annars ?
          Något tips hur jag kommer bäst i stämning och får bästa upplevelsen? Jag hoppas det ska regna för allt blir mysigare då och känner inte att jag borde vara ute, men har tyvärr ingen makt över vädret så får bara hoppas haha

            Haha!
            Jag hade väntat till hösten, lite regn, en fredag, massa gott (men undvik chips då det kan bli svårt att höra pga allt knaprande haha).
            Bakgrundsbelysning. En filt och massa kuddar.
            Bara njut.

              Men jag hade inte kunnat hålla mig till hösten så du får fejka höstmys haha

              Nu blev jag sugen på att vänta till hösten ?
              Tända ljus och sådär. Kan inte få det helt mörkt och orkar inte börja kolla på en sån film typ kl 22, vill gärna kolla tidigare men vill ha mysig stämning.
              Vilken beslutsångest ?

            Sätt på telefonen på ljudlöst och lägg den gärna i ett helt annat rum.
            Mörkläggning har du redan koll på läste jag. Sånt ger verkligen lite extra när det är fantasyfilmer. Lättare att leva in sig i det ju mer av nutiden/världen runt om man stänger ute.
            Vädra innan i rummet om det behövs så den är sval och skön luft. Annars kan man lätt bli dåsig i värmen när det är en så pass lång film.
            Det som jag kommer på just nu iaf.

              Är inte en nattmänniska längre, men skulle vara perfekt att se filmen mitt i natten. Allt är så tyst, kan ha balkongen öppen utan att störas av ljud, mörkt och sådär.
              Känns som man är helt själv på natten så lätt att stänga ute allt då. Rätt tyst nu och mörkt, så skulle funka.
              Får kanske ta en tupplur imorgon på kvällen och börja se filmen kl 23?

              Saknar ungdomenstid ibland.. Se en film kl 02, inga problem. Börja laga mat kl 01, inga konstigheter.
              Nu vill jag helst krypa ner i sängen senast 22 ?

      Nej aldrig

      Varje gång jag ser gamla filmer som vuxen ser jag mest avsaknaden av tjejer.

      Tänk om det varit systraskapet istället. Frodina, Samine, Legoina, Argonia..

        ?

    Varför försöker så många barnfria insistera på att de avstår barn pga empati (planeten, barnet etc) och inte pga egoism (vill ha kul hela tiden och tackar nej till ansvar)?

      Det är väl med socialt accepterat att skylla på planeten än att man vill festa varje helg.

        Tror du de flesta barnfria festar varje helg? ?

        Jag skaffar inte barn för att jag inte vill ha barn. Jag skaffar inte häst för att jag inte vill ha häst.
        Det finns inga stora bakomliggande orsaker, varken gällande miljö eller fest. Jag vill inte, bara. Inte svårare än så.

      Det är väl mer egoistisk att skaffa barn för att bebisar är så mysiga?

        Nej. Du skriver ju själv ”barn”. Normalfungerande skaffar barn, inte bebisar. De allra flesta förstår att bebistiden varar ett är. Sedan växer barnet upp blir både tonåring, ung vuxen och medelålders. Fortfarande ditt barn men ingen bebis.

        Nja, att få barn är att lämna ego-zonen och investera i en annan människa. Finns en anledning till att väldigt självupptagna personer har barn som sitter i psykologstolar världen över.

          Det är ändå egoistiskt att skaffa barn, man gör det för att man vill ha barn, inte för deras eller nån annans skull. Inget fel med det dock.

            Det är ju ändå en naturlig drift i oss. Naturen vill att allt liv ska fortsätta. Det rör sig lite om drifter djupare än vad vi gärna erkänner i samtal. När man får barn så bör man lämna självets krav i stora perioder, sålunda är det inte alls själviskt att få barn.

              Men valet att skaffa barn är själviskt, det gör man för att man vill. Och det är väl i princip inget fel i det.

                Alltså, planeten behöver liv. Vi behöver människor. Att bidra till stammens fortlevnad anses inte själviskt inom psykologin. Det är dessutom så pass berövande av självtid att ingen kan i grunden anse det själviskt. Det du baserar ditt argument på är en grund modern tes sprungen up en ideologi. Det är något helt annat.

                  Varför känner du ett behov av att tävla om vad som är minst själviskt, är nog det jag undrar mest över…

                    Ursäkta? Jag deltar i en diskussion som andra startat, på exakt samma premisser som de? Om du känner att det är en tävlan så kanske du ska fråga dig själv varför du känner så?

                  Planeten behöver verkligen inte oss människor om vi ska va såna… Och det är ju inte därför man skaffar barn? För att planeten behöver liv? Man gör ett val, man gör det för man vill (eller känner behov/drift, kalla det man ni vill, men det är ett aktivt val baserat på nåt man vill).

                    Planeten behöver väl egentligen ingenting alls, inte liv heller. Tror nog Tellus klarar sig fint utan liv.

                    Livet finns för sin egen skull, utan egentlig mening. En hel del arter missgynnas av människans framfart, men å andra sidan har ett och annat massutdöende genom åren har gjort att livet på jorden tagit fart efteråt. Det som pågår nu är varken det första eller det sista. Om det är bra eller dåligt med mer liv vet jag inte, det bara är?

                  Planeten behöver väl inget liv. Det finns hur många planeter utan liv som helst ju. De flesta, förmodligen. Vår planet skulle förmodligen klara sig mycket bättre utan oss dessutom.

                    Planeten behöver inget liv? När man startar ett argument med att man vet bättre än kosmos så är det liksom svårt att föra något resonemang med dig.

                      Tror inte ”kosmos” har någon åsikt om huruvida du skaffar barn eller inte. Liv bara uppstår, förändras, och dör ut som senast när solen inte längre ger förutsättningar för liv på jorden.

                      Om du vill ha barn så skaffa barn, vill du avstå så låt bli, men du behöver inte ta på dig något kollektivt ansvar för livets fortskridande för att kosmos skulle bry sig.

              Men man kan gå emot den driften om man vill (säger inte att det är fel att inte göra det). Uppenbarligen har många inte den driften heller. Men det spelar egentligen ingen roll, de flesta val i ens liv är tagna på egoistisk grund, inget konstigt med det. Föräldrar har ju inte tagit beslutet av godhet, man är varken bättre eller sämre för att man skaffar barn, varför bry sig?

                Självklart kan man gå emot, jag argumenterar för varför det inte kan anses själviskt att skaffa barn.

                  Men dina argument är ologiska. Bara för att det finns en drift gör det inte ens val icke egoistiskt. Det är baserat på vad du vill, du väljer att följa din drift, du skaffar barnen för din skull. Inget fel med det men kan inte va nåt annat än egoistiskt. Annars förstår du inte enkel svenska.

                    Så varför anses föräldrar dåliga om de sätter sina egna behov före barnens? Jo därför föräldraskap ska vara osjälviskt.

                      Ja till viss del. Men att SKAFFA barn är ett själviskt beslut, som alla livsbeslut. Man gör det för sin egen skull, för att man vill, inte för nån anann. Du jämför äpplen och päron nu.

                      Ja men varför vill man det? En inre djup drift startar den viljan, menar jag. Vi är en del av den fortplantning som sker på jorden.

                      Alla gör det inte pga en drift. Och spelar ingen roll, det är ett VAL.

          Så… antingen skaffar man barn och slutar vara egoistisk, eller så låter man bli barn och lever ett självcentrerat liv? Du tror inte att det finns nyanser i detta? Tex att inte leva ett egoistiskt liv trots att man inte har barn?!

            Jo jag pekade just på nyanser när jag argumenterade för varför man inte kan påstå att det är själviskt att skaffa barn.

      För att många inte skaffar barn pga den anledningen, precis som vissa källsorterar och äter mat som inte påverkar naturen. ??‍♀️

      Tackar nej till ansvar skulle jag inte hålla med om att de gör, är väl de (flesta) som skaffar barn som tackar ja!

        Men det ”naturliga” är att skaffa barn, då att tacka ja är default (svenska?) så att säga.

          Det är det väl inte. Default borde ju vara att inte göra ett aktivt val att skaffa barn.

            Det är inget ”aktivt val”. Vi har ett behov av sex och sex resulterar i barn. Det är ett naturligt val där default är att skaffa. Asexualitet är ovanligt. Det är bara sen 70-talet som vi kunnat ha massa sex men slippa barnet. Detta genom hormoner.

              Eh det är förhoppningsvis ett mycket medvetet och aktivt val att skaffa barn. Och självklart har folk sett till att kunna ha sex utan att bli gravida mycket längre än sedan 70-talet!

              Men idag så dör vi inte som flugor på samma sätt heller och lever längre samt förbrukar resurser som om varje person vore 10 st.

              Nuförtiden resulterar inte sex i barn alltid! ?

              Det stämmer inte. Säkra perioder, avbrutet samlag, amning etc har använts massor för för att reglera hur många barn man får. Även ren avhållsamhet är ju ett populärt sätt att reglera antal barn.

      Vi väljer att inte skaffa barn för att vi inte vill. Skyller inte på något utan följer våra egna känslor och vilja i det. Och nej, vi är långt ifrån ute och festar varje helg utan trivs med varandra som det är. Har aldrig drömt om barn, inte han heller. Sen är det klart att det är skönt att slippa den typen av ansvar, men nu har vi två hundar så vi är inte helt fria ändå ?

        Så himla tråkigt att ni som inte vill ha barn ska behöva förklara er. Det borde bli mer socialt accepterat att barn inte är det största i livet för alla.

          Tycker det är mest här det ifrågasätts ?

          Verkligen, varför ska man ens behöva förklara sig? Varför måste det finnas en negativ anledning till varför man inte vill? Som personen där uppe skriver ”tackar nej till att ta ansvar”. VARFÖR måste man vilja ha barn, är ju bara sinnesjukt att tro att det är normen?

          Jag skiter i om folk skaffar barn, personligen men kan tycka det är intressant att diskutera som vilket socialt ämne som helst. Allt är inte en attack.

        Jag tycker absolut att det är super att avstå från barn om man inte vill ha dem men det finns en viss grupp som alltid ska ge anledningar trots att ingen frågat. De anledningarna är alltid planeten och andra empatiska saker men samtidigt konsumerar/reser de hela tiden så det känns som bs.

          Om folk ger anledningar trots att ingen frågat, så är det nog för att de är så vana vid att folk ALLTID frågar, att de valt att förekomma med ett bra svar. Kan inte klandra dem för detta.

          Om du vill ha en ändring på det kan du försöka jobba för ett samhälle där folk utan barn inte ska behöva hamna i försvarsposition jämt och ständigt.

          Eller skaffar husdjur som sliter lika mycket på klimat och resurser. ?

          Aldrig stött på dessa människor, låter otroligt.

        Exakt! Festar väldigt lite, folk tror att jag ”väljer bort” barn för att jag gillar att resa – men oavsett livsstil så hade jag ju inte viljat ha barn ?

        All respekt till er. Jag har själv tre barn (helt och hållet för att jag och min man helt enkelt ville ha barn).

        Men jag blir faktiskt genuint irriterad på de som kallar andra för egoister för att de inte vill ha barn, och liksom sätter ett likhetstecken med att ”då vill de festa varje helg ist”. För det första är det inte ens fel om man VILL göra så, men respektlösheten att utgå ifrån att DET är skälet… Nej.

        Huruvida man vill ha barn är något man bestämma själv och det är otroligt beklagligt att man, än idag, ska behöva uppge anledningar och förklara sig.

          Skönt med en vettig förälder här… ❤️

      Man kan väl vara ansvarsfull utan att man skaffat barn?!
      Men nej tror inte det är pga av att man vill vara miljövänlig. Men möjligt att man känner att man inte vill sätta flerbarn till världen när den ser ut som den gör och är överbefolkad

        Jag talar om de som exklusivt avstår pga klimatet/planeten men samtidigt gör sjukt själviska saker som åka bil, resa och konsumera. Det känns som att de bara vill intala sig själva att de gör något bra för att de känner sig lite udda.

          Tror helt ärligt inte det är sant, snarare att det är en bonus. Har svårt att tro att det skulle vara största anledningen..

            Jag tror också att det är en bonus, för det är ju faktiskt så, att man låter bli att belasta planeten ytterligare om man inte skaffar barn. Och det är ju jättebra, varför kan man inte få vara nöjd över det??

          Du kan åka jävligt mycket bil och konsumera och ändå inte komma upp i samma utsläpp som ett barn resulterar i.

          Självklart gör man något bra för klimatet om man avstår barn. Känns som du inte är bekväm med detta faktum?

            Precis, ingen med barn kan snacka egentligen.. ?

            Fast jag förstår inte riktigt hur ett barn kan ha större klimatpåverkan än en vuxen människa som konsumerar hej vilt för att man anser sig själv vara klimatvänligare pga inget barn?

            Jag förstår att risken för ökad klimatpåverkan finns, bland annat genom att barnet som sedan blir ytterligare en vuxen på planeten som förbrukar resurser i 80-90 år, men är det bara skillnaden i antal människor man tittar på?

              Ja, man tittar på skillnaden i antal människor och räknar dessutom med att barnet själv kommer fortsätta skaffa barn i all oändlighet.

              Ganska absurt att jämföra ett helt släktled av människor med någons nya handväska.

              För att barnet växer upp ja.Finns att läsa mer om om man googlar (obs ej drygt menat.)

          Hur många har du egentligen hört säga detta, och hur mycket är det du som tror att folk resonerar så?

            Precis, låter som nåns fantasier. Finns folk som avstår barn pga klimatet men de gör inte såna där grejer..

          Varför skulle de känna sig udda? Du beskriver lite märkliga människor, tror inte de är så vanliga… (skryter och gör sen tvärtom osv).

          Hur många sådana finns det?! Jag har aldrig stött på någon

        Men alltså…så märklig inställning? Är ju i principen ingen människa som lever 100% klimatvänligt även om den bryr sig om miljön och kanske försöker minska sin negativa påverkan på olika sätt. Att någon väljer bort barn, till stor del kanske pga klimatpåverkan, betyder ju inte att de vill eller måste avstå allt. En del i det kan ju vara att de vill just själva kunna göra saker som att resa, men ändå minska hur mycket de bidrar negativt till klimatet genom att inte ha barn. Sen är det så att ha barn är bra mycket värre på alla sätt och vis än att själv inte leva helt klimatvänligt, iom att du sätter en människa till världen som själv kommer leva ett helt liv med allt det innebär.

      Varför försöker så många med ungar insistera på att de vet varför vi barnfria valt bort barn?

        Läs igen: jag talar om de some exklusivt gör det ”av en god anledning”.

          Tack, men jag förstod redan första gången och jag undrar fortfarande varför du tror att du vet något du omöjligt kan veta.

            För att de uppger varför?

            Nej men läs igen nu. Du missförstår ju hela frågeställningen.

          Ja och? Klart de finns, finns t.o.m. en rörelse som syftar till att människan ska försvinna genom att inte skapa nya. Men det är nog inte vanligaste anledningen. Låt folk ha vilken anledning de vill dock, skadar ju ingen. Fokusera på dem som skaffar barn de inte tar hand om istället…

      Det är snarare egoism att skaffa barn.

        Är en katt egoistisk när hon skaffar ungar? Är träden egoistiska när de kastar runt pollen? Nej, det är naturen.

          Men vi människor vet hur planeten mår och hur framtiden verkar bli. Det vet inte ett träd.

            Tills ni går på alla husdjursägare med samma argument så tänker jag ploppa ut svenska barn med ett leende.

              Du tror en katt har ens i närheten av samma påverkan på klimatet som ett människa? Jisses…

          Till skillnad från katter och träd kan vi människor göra intellektuella val och kontrollera våra drifter och begär.

          Med tanke på din bristande intelligens bör du verkligen fundera några varv till på om du ska skaffa barn.

          Har dem ett medvetande på samma sätt som människor?

            Nej, men vi har en drift som dem.

              Men vi kan också ta ansvar för framtida barn genom att inte skaffa dem. Alla bör inte bli föräldrar heller.

                Men var ärliga istället för att leka Messiah.

                  Huh? Vad ska folk vara ärliga om?

              Bara barndriften som får användas såhär.. inte sexdriften (ligga var och med vem man vill), matdriften (käka allt man ser som verkar gott) osv ? Då ska man ha kontroll…

                Barndriften är normal.
                Att ha mat tillgängligt 24/7 är ett nytt fenomen.
                Att kunna ligga utan att oroa sig för graviditet är också ett nytt fenomen. Dålig analys…

                  Sexdriften och matdriften är lika gamla och centrala som barndriften, inte alls dålig jämförelse. Kan man kontrollera sig angående dem kan man kontrollera sig angående barn och det gör många. Man kan tex längta efter barn men va i ett dåligt förhållande och därför inte skaffa barn just då.

                Ja, det är storken som kommer till alla normala och naturliga människor. Synd att den inte kom till mig också, jag har ju bara aktivt valt bort sex, inte barn…

      Är barn det enda som genererar ansvar i livet?

        Ja men precis.. lite konstigt också att det anses ”moget och ansvarsfullt” att liksom skaffa sig något man behöver ta ansvar för ? istället för att lägga den energin på ”problem” som redan finns (obs vill inte kalla barn för problem och reta upp folk.. men ni fattar..)

        Exakt. För att alla som inte har barn är så himla ansvarslösa och vill bara festa hela tiden ?

      För att det kanske är sanningen. Jag vill inte ha barn för att samhället är helt jävla skevt och för att jag inte kan ge barnet den kärlek det förtjänar.

        Varför kan du inte ge kärlek? Egoism och självkännedom. Precis det jag skrev liksom. Varför skylla på att göra världen en bättre plats när det egentligen handlar om att man känner sig otillräcklig som potentiell förälder? Att man älskar sig själv för mycket för att vilja dela den kärleken med någon annan..

          Självkärlek*

          Att man älskar sig själv för mycket? Snarare tvärtom. Jag vill inte att ett barn ska få mig som förälder, vore synd om barnet att få en sån misslyckad förälder.

          Haha va?! Du tror att folk väljer bort barn för att de älskar sig själv för mycket och inte kan dela med sig av den kärleken till någon annan? Alltså va?

          Men alla har ju inte samma anledningar. Den personen känner så, en annan vill inte ha barn i en värld som ser ut såhär, en tredje vill inte ha ansvaret osv. Jag tror jag skulle bli en jättebra förälder men jag vill inte. Det räcker så.

          Men hur tänker du nu? ? Älskar sig själv för mycket? Vem går runt och tänker så? Känner ingen. Typ Zlatan, men han har ju barn.. ?

      Egoism? Att skaffa barn är också ett egoistiskt beslut ? (och inget fel under, självklart måste såna stora beslut va egoistiska).
      Tror det finns massa olika anledningar till att skaffa barn, alla har inte samma.

      Varför undrar du? Vad spelar det för roll om folk skaffar barn eller inte? Låter lite avundsjuk… Sen har ju barnfria massa annat ansvar ofta och ingen har kul hela tiden.

      Lika egoistiskt att skaffa barn som att avstå och få festa istället!

      Kan vi bara överge föreställningen om att människor som inte har barn är egoistiska och självcentrerade, festar varje helg, reser och konsumerar överdrivet mycket. Det är himla tröttsamt. Tack!

        Nej, ni går ut med hunden och läser böcker, vi vet!

          Och det gör inte ”ni”? Vad är du ute efter egentligen?

          Till 22:02
          Barnfria gör massa olika saker, precis som alla andra. Varför vill du starta bråk, vi mot dem? Tycker du har en dryg ton men förstår inte varför. Vad är problemet?

      Det låter som flera här på nåt sätt stör sig på barnfria? Vad spelar det för roll om de är egoistiska (fast jag tror ni menar egocentriska?), den sortens ”egoism” påverkar ju inte er eller andra? Finns det ett behov av att få känna sig bättre eller bekräftad – ”föräldrar är mindre ego”? Varför? Låt folk skaffa barn eller inte, av de anledningar de känner, finns inga motsättningar mellan dessa grupper egentligen? Förstår inte varför man bryr sig helt enkelt eller gör det till en ”tävling”.

        Jag stör mig på att de ljuger och hycklar, inte på att de avstår barn.

          Förlåt. Låter hårt men undrar genuint. Hur orkar du bry dig så mkt? ?

            En fråga på ös en dag av alla tusen jag levt = bryr mig mycket?

              Du argumenterar väldigt hårt för detta och verkar störa dig, därför antar vi det.

          Men låt folk tycka att de gör en bra sak för planeten om de avstår barn (om de nu verkligen säger så särskilt ofta, vilket jag betvivlar), hur berör det ditt liv? Det är ju dessutom sant…

            Men ts pratade specifikt om de som säger en sak men lever på ett annat? Alltså, är läsförståelsen så här låg bland folk idag?

          ”De”. Några få som du påstår finns. Finns de som inte skaffar barn pga klimatet och världsläget ja. Kanske finns nån i din närheten som du av nån anledning anser ljuger om detta eller gör saker du anser går emot detta. Men det är ju inte ett vanligt ”problem”. Låt folk prata och leva som de gör, förstår inte varför detta stör dig så? Massa människor hycklar.

      100% egoism här. Kan inte svara för andra, men för mig är det självklart egoism. Gillar barn generellt men fyyy i faaaan för att själv sitta fast i det där. Båda i vardagen men också rent mentalt för resten av livet.

        Hehe, läste tråden efter mitt svar. Mitt.liv ser ut såhär:
        Festar inte jätteofta. Har ett hus med en kille utan barn. Vi dricker lite vin i veckorna ?
        Jag jobbar på timme så är ledig mycket. Vi lägger ned mycket tid på vardagsmiddarna, träning och tar en del promenader i veckorna. Äter lunch iväg en del för att komma iväg lite. Badar jacuzzi en del i veckorna, kan ta några timmar = för att det är extemt skön avkoppling.

        Skönt att inte styra tiden efter skola/läggdags/någon annan som inte är… vuxen ?

        = det som är skönt med att inte skaffa barn = ”egoism”.

        Jag har bara ett liv. Vill inte behöva styra det pga en annan person som kräver det = barn/bonusbarn.

          Låter som ett härligt liv! ❤️

          Utan barn skulle mitt liv vara så fattigt.

        Precis som allas livsval är.

          Ah, skrev en lång kommentar som svar på min egen efter att jag läst mitt eget svar, men hamnade i modd.
          Men håller med, rent krasst är alla livsval 100% egoistiska ?

            Ja det var ingen kritik mot dig. Bara att du inte är mer egoistisk än nån annan. Smart att ordna sitt liv som man vill ha det anser jag.

    Hur blir jag av med melasma i ansiktet? Någon som har tips på någon superdupermegadunderbra hudvårdsprodukt eller dyl?

      Googla c-vitamin + melasma och kolla även upp IPL på salonger. Enda jag vet som faktiskt funkar.

        Tack snälla!!

        Nej, ipl kan förstöra fettceller i ansiktet. Kolla ipl/laser damage på real self och facebook-grupper. Över hälften av alla reviews uppger att de förlorade fett och fick hängiga ansikten.

      Hej!
      Jag har melasma sedan 3 år tillbaka och har provat det mesta inom produktväg. Skulle inte rekommendera laser då det väldigt lätt kan ge permanenta skador efteråt. Jag gjorde 6 laserbehandlingar på min överläpp som absolut tog bort delar av det mörka pigmentet men även orsakade andra mörka fläckar. Oftast beror det på solen eller hormoner och då många gånger pga en inflammation i kroppen. Om du söker på engelska får du upp mycket mer information om melasma. Ens kost och maghälsa kan också vara en stor orsak till varför man får det. Jag försöker äta LCHF och mer ”ren” mat i hopp om att kunna läka kroppen inifrån. Det allra viktigaste är att använda SPF 30 men gärna 50 varje dag.

      Jag går på Tretinoin sedan 5 månader tillbaka och det är det starkaste inom hudvård man kan få tag på i Sverige (receptbelagt). Har ännu inte märkt någon skillnad men man får räkna med uppemot 1 år innan man börjar se någon förändring. Skulle rekommendera dig att du kontaktar en hudläkare som kan hjälpa dig. Jag träffade min genom mindoktor. Jag lider verkligen med dig och vet hur dåligt man kan må av denna hemska åkomma. Önskar dig stort lycka till!

      Jag har tyvärr inga direkta tips på produkter, men ingredienser som kan hjälpa mot melasma är retinol, c-vitamin, niacinamid och azelaic acid (känner inte till det svenska namnet).

      Var noga med att smörja in dig med spf om du inte redan är det för att inte förvärra problemet. Spf:en i dagcreme eller foundation ger inte ett fullgott skydd om du vistas ute i solen.

      Jag fick jättemycket melasma i samband med graviditet o amning. Satt kvar i flera år, men bleknade med tiden och är nu helt borta.

        Jag med! Det bleknade bort. Mina barn är 3 och 4 och melasman är helt borta.

    Brukar alltid få så kloka och bra svar härinne så jag testar ännu en gång?
    Det perfekta huset har kommit ut för mig, min sambo och vårat barn. Bor nu i bostadsrätt och har därför pengar i den som förhoppningsvis täcker kontantinsatsen till huset. Men det behövs också renoveras, hur tar man sig råd att göra 2 badrum samt ett kök innan man flyttar in? Är det ett blancolån man måste ta hos banken då? Eller hur gör man? Är banken förstående i sådant så man får lån för att göra större renoveringar? Är väldigt dåligt insatt så ursäkta om jag låter som en 3åring…

      Ta inga lån i dessa tider.

      Är det inte möjligt vänta med renoveringen ett tag? Vi behövde fixa badrummet men väntade 1 1/2 år efter vi hade flyttat in istället så vi hann spara ihop det.

      Om ni vill bo där, fundera om huset verkligen behöver renoveras just nu?

      Är verkligen våtutrymmen och köket i så dåligt skick att de måste renoveras direkt?
      Allt är ju dyrt just nu och räntorna stiger. Kan ni få huset billigt och bara låna till det och sedan avvakta några år med renovering. Hus är livstidsprojekt och allt kan hända. Ni vill ha en buffert och inte vara belånade upp till smärtgränsen.

      De första kan inte renovera två badrum och ett kök direkt utan har en långsiktig plan. Är badrummen och köket funktionsdugligt så vänta och spara ihop till renoveringen istället. Tråkigt under tiden men du kommer tacka dig själv sen. Under tiden kan du/ni läsa på massor kring hur man gör, material osv så kan ni troligen få ner priset genom att göra en del själva.

      Måste det verkligen renoveras?!

      Hör med banken om ni kan ta upp bostadslån för hela beloppet inkl renovering av kök och ett bad. Det andra badet tar ni när ni har sparat ?

        Vi fick en del av lånet inbakat i stora lånet och en del som ett såkallat renoveringslån ?

      Prioritera ett badrum om ni inte har råd med båda direkt, blir minst 2-3 hundratusen per badrum beroende på hur stort och blir billigare om man kan göra lite själv. Ni kommer kanske få ut lite vinst på lägenheten och kan ta lån som gör att ni kan använda det till renoveringen. Försök inte spara ihop pengar till större renoveringar, låt ”huset” betala för det istället och spara pengar till pensionen och saker ni vill göra/köpa. Är köket och badrummet verkligen i behov av renovering eller är det bara för att ni inte är nöjda? Hade rått er till att se över huset med en kunnig som kan berätta vad som är mest akut. Kanske är det dränering eller taket? Skriv en prioriteringslista och börja med det mest akuta. Börja och se över uppe från och ner om taket läcker, eller tvärtom om källaren är fuktig etc.

      Angående lån tar ni huslån, ej blanco. De blir ett större lån än vad ni ”måste ha” och då får ni ut lite pengar som ni betalar av i månaden sen tillsammans med lånet. Banken är förstående beroende på hur er ekonomi ser ut, ni kan bara ta så mycket ni har råd med. Råder er också att läsa på mer om lån så ni vet vad dom pratar om på banken. Ställ mycket frågor till mäklaren och banken 🙂

        2-3 hundratusen per badrum?! Verkligen inte. Kanske om man lyxrenoverar. Renoverade nyss ett badrum med hjälp av hantverkare. Valde relativt billiga material (våtrumsmattor på golv och väggar istället för kakel) nya möbler från Ikea, golvet och brunnen göts om och taket målades. Totalt knappt 30 tusen.

          Låter väldigt billigt.
          Ur ett värde perspektiv är de också dumt att inte renovera ”ordentligt ” när man väl renovera. Våtrumsmatta på golv och väggar är ju dessvärre inte värdehöjande. Om man vill/måste sälja framöver så kommer förmodligen en köpare vilja renovera badrummet.

            Ja de känns ovanligt att ens välja en våtrumsmatta istället för kakel idag vid en badrumsrenovering?

              Tycker jag nog inte, känns väldigt vanligt när jag kollar på liknande hus i samma stad. Så det har jag ganska bra koll på! Dessutom är det säkert ur våtrumsperspektiv eftersom man kan se om det finns några skador. Rekommenderades till och med när jag gjorde besiktning inför köpet av huset.

              Nej verkligen inte. Våtrumsmattor är bättre än kakel, lättare hålla rent. Bättre hållbarhet.

            Det är att renovera ”ordentligt”!

          Ja precis. Min man är snickare och jobbar med badrum hela tiden, allt inräknat (hantverkare, material etc) så hamnar slutsumman på det om man ska ha ett badrum som är enligt dagens standard och självklart beroende på hur stort det är. Plastmatta är inte värdehöjande.

          I vilken håla bor du? ? Renoverade mitt badrum precis på 3kvm i sthlmsområdet och offerterna började från 150 upp till 250 tusen

            Är det ett problem att bo i en ”håla”? Det är uppenbarligen billigare än att ha en smeten garderob till badrum i Sthlm.

          Inte en chans det blev så billigt. Vi renoverade vårt badrum med att bila upp golvet osv för 10 år sedan och valde allt i budget. Gick på ca 80 000 redan då.

          Vi gjorde precis om gästtoaletten. Kostade på en dyr toalettstol och våtrumsskivor på väggen, nytt tak, osv och vi landade på strax under 80 000kr.

          Trettio låter som en fantasisumma

      Du hoppas att pengarna i br ska täcka kontantinsatsen och måste ta extralån för att täcka 3 renoveringar. Låter inte som att det är erat drömhus.

        Har ni sparat något under tiden i BR som kan användas? Om inte, varför? Hur kommer kalkylen för månadskostnader se ut nu? Tänk också på all bara kostnader som uppstår vid flytt till hus, är ju en hel del som ska hostas upp även innan man ens tänker på renoveringen.

      Ta absolut inte ett blancolån med hög ränta.. Försök att renovera vartefter ni har råd.

    Vad definierar en framgångsrik person för er?

      Snygg och rik.

        Är snygg viktigt både hos män och kvinnor?

          Nej, bara kvinnor.

          Ja.

        Min svägerska!
        Dock super hon som fan, kan inte behålla en karl längre än 1-3 år då hon festar för mkt, har hemsk pms och tar kokain ibland.
        Hon hittar dock alltid bra män men sumpar det genom att ha mkt kontakt med alla ex, samt nya karlar.
        Gjort IVf med tre tidigare sambos men tyvärr händer inget.

        Men snygg äe hon och har jävligt fet lön.
        Är det framgång för dig så visst.

          vad är en ”Fet lön” och vad jobbar hon med?

            Ja, jag tycker 60 000 i månaden är en fet lön. Hon har en chefsposition.

      Mycket pengar, social status, har gjort en klassresa, har rätt utseende.

        Helt tvärtom för mig: Framgångsrik = smart. Utseendet är totalt oväsentligt. Jag imponeras av smarta människor, inte för att de är snygga eller rika.

          En till sak. Att lyssna på framgångsrika (smarta) människor gör att jag totalt struntar i deras utseenden. De flesta kan köpa snygghet men intelligens går inte att fejka. Att följa kloka människor gör åtminstone att jag lägger mindre vikt vid de som endast profilerar sig som snygga och rika. Jag tror att fler skulle må bra av det.

            Håller med! Andra personlighetsdrag då? Lyssnade på ”Inga beiga morsor” idag och tänkte att Ellinor verkar framgångsrik (snygg, smal, rik, fancy flöde). Men så fort hon pratar verkar hon så osäker så allt bara rinner ut i sanden, och Melina som verkar mer WT (ursäkta! Hatar själv det uttrycket) framstår mycket mer beundransvärd

              Förstår precis. Jag följer inga influensers alls. Antagligen med anledning att jag är rädd för att dras med i snygg-, smal- och rikhetsen. Det känns bättre att betrakta influencers via den här bloggen. Lite på avstånd. Så kan jag ägna mig åt mitt eget liv till största delen av tiden.

      Enkelt: någon som inte tittar på priset i mataffären utan bara plockar det man vill ha och sen drar kortet. När jag inte tittat priset på avokados, då är jag framgångsrik ???

        Va? Då är du ju bara rik.

        Haha! Jag kollar priset i mataffären av ren vana, men det avgör inte vad jag handlar utan tar det jag vill ha ändå. Vågar inte riktigt kalla mig framgångsrik bara pga det, det är bara att jag prioriterar färska bär och råsaft ?

        Haha isf är jag framgångsrik. Bara genom att bo billigt jämför med inkomst. Samt tycka att mat är mer värt att lägga pengar på än konsumtion mm.

      En framgångsrik person bryr sig inte om social status, lever som hen vill och uppfyller sina mål.

      Någon som lyckats med det den vill eller någon som bara trivs med sitt liv

      En person med mycket tid och resurser för att göra det den tycker om i livet, och med goda relationer (kvalitet, inte kvantitet). Bonus: Om personen är skapande, kreativ eller drivande i något sammanhang.

      att de tagit nobelpriset i fysik eller kemi

      Nöjd med sej själv. Symp
      patisk och intresserad av andra människor. Ödmjuk.

        Även om den saknar alla ”klassiska” parametrar som pengar, arbete, social status?

      En person som uppnått sina egna mål är alltid framgångsrik, oavsett vilka målen är och oavsett vad andra tycker.

      Men ”framgångsrik” kan också betyda att man uppnått något som en stor mängd människor tycker är eftersträvansvärt.

      Ordentlig, ansvarsfull, driven men samtidigt ödmjuk och ”ger tillbaka” till nära och kära i form av engagemang.

      Jag definierar nån med mångmiljonbelopp på banken som framgångsrik, gärna om deras namn kommer fram på en googlesökning på några nyhetssidor också (typ DI, kinte Hänt nu).
      Däremot rik eller lycklig definierar jag någon som lever sitt bästa liv. Som jag ? jag har inte många miljoner på banken men jag bor i ett vackert hus i sydamerika och har sagt upp mig från mitt IT-jobb och njuter av strandhäng med mina små barn och man. Vi har sparpengar från tidigare bostadsaffärer och en del av det använder vi att kunna göra det vi vill, just nu, umgås med våra små barn och göra det vi tycker är kul (surf, träning, läsa böcker, lära mig språk). Om några månader kommer vi behöva jobba lite igen för att fylla på depåerna men då kommer även barnen vara äldre och vilja/ kunna vara ifrån oss mer. Allt har sin tid och vem vet hur länge vi lever, är vårt motto. /familjen Lycklig

    Nappar med ett ”hål” är de svårare att spotta ut? Bebisen spottar ut nappen konstant..vart kan man köpa dem?

      Varför tvinga en liten stackars bebis till att använda napp när hen inte vill?! Ge dig.

        Det är oftast reflexen som gör att de spottar ut den.
        Störigt som fan i början.
        Men har det gått ett par veckor och bevisen inte fattat hur man gör så ge upp. Alla är inte nappbarn.

          Be isen tycker om nappen men puttar ut den, gråter och blir tyst när den är i munnen igen. Sen är den ute efter 3 min.

            Kanske är hungrig då? För nappen kan ju efterlikna tutten/flaskan och så börjar den suga för att märka att det inte kommer mat och spottar ut och blir ledsen? Bara en tanke 🙂

      Men om bebisen spottar ut nappen hela tiden vill den inte ha nappen. Att bebisen tappar nån gång händer ju. Men spottar ut. Varför tvinga på bebisen då?

        Tror inte detta stämmer. Bebisar kan ju spotta ut tutten hela tiden trots att de egentligen vill ha mat. Det är inte så medvetna om hur kroppen fungerar eller tänker på konsekvenser.

      Finns ju olika former på nappar, rund, symetrisk och anatomisk. Kan vara att barnet inte gillar formen.

      Vet inte hur gammalt ditt barn är men kan vara att nappen känns för stor för barnets mun. Så var det för mitt ena barn, hon fick en napp som skulle vara från 3 mån som hon konstant spottade ut. 2 månader senare accepterade hon den nappen (hon gillade alltså andra nappar från dess att hon föddes).

        Jag har provat några. Mam verkar funka men hon spottar ut, gråter och vill ha den igen. Om och om igen.

          Hur gammalt är barnet?

            3 månader.

              Prova snuttetrasa istället.

                Hur funkar den? Hur får man en bebis att somna med hjälp av en tygbit? Undrat genuint.

      En del barn vill bara inte ha napp. Jag har haft ett av varje ?

      Nu vet jag inte hur gammal din bebis är men min nu ettåriga bebis hade en period där han av misstag (eller ej?) spottade ut den H E L A tiden men ändå visade att han ville ha den så fort vi stoppade in den igen, det tråkiga svaret är att det var en fas (för oss, det är såklart olika för alla) och går över. Nu gläds vi över att han har koll på den själv, tar ut när han vill och letar upp och stoppar in den själv när han vill.

        Precis så är det. Ska prova olika nappar och vänta ut fasen.

          Varför är det så viktigt för dig då?

            Stort sugbehov och blir arg när det kommer mjölk.

    Någon som har tips på vad man kan göra i Budapest med barn?

      Hur gamla är barnen?
      Beror så mycket på hur gamla de är med Palatinusbadet är bra. Finns många på innergårdar restauranger med lekplatser också

        Oh vad jag gillar människor som tar sig tid att tipsa! ❤️

          Älskar Budapest. Ungrare är mer vänligt inställda till barn än svenskar

      Stadsparken och även zoo är kul för barn.
      Är de lite äldre är Fiskarbastilionen fantastisk, ser ut som ett Disneyslott, något som barnen säkert tycker är fint!
      Det finns ett kafé som har ett bakverk som en glaserad bulle med olika toppings:
      https://www.tripadvisor.se/Restaurant_Review-g274887-d2463232-Reviews-Molnar_s_Kurtoskalacs-Budapest_Central_Hungary.html
      Ha en trevlig resa!

      Tågmuseet!! Bästa alltså, för både barn och vuxna. https://vasuttortenetipark.hu/en/home/

    Det tog slut med ett ex för tre år sen och har ny pojkvän i dagsläget men nu har tankarna fastnat kring mitt ex. Tankar kring hur han behandlade mig har bubblat upp och det är grejer som vi aldrig pratat om eller som jag tidigare har processat. Det känns som jag har känslor nu som jag borde ha haft under vårt förhållande/då det tog slut och att det hade varit rimligt att bearbeta dem då och inte nu. För vi båda har gått vidare med nya förhållanden och allt. Hur ska jag släppa det? Har sagt till mig själv att skärpa mig och släppa det men går inte så bra

      Går över med tiden.

        Jag längtar!

      Ibland kan man få en fix idé som är svår att släppa. Du skriver att det har gått ett tag och att ni båda gått vidare så det verkar inte vara ett läge att prata om det, men du kanske själv skulle må bra av att gå och prata med någon extern? Bara för att få lite perspektiv!

        Tack för att du tog dig tiden att svara! Har pratat med vänner men också tänkt på om jag ska ta upp mina psykologsamtal igen och att detta är en grej jag ska lufta även där (men på ett sätt skäms jag för det? Tror det har att göra med att jag säger det till någon utomstående. Mitt normala jag vet att en professionell person som en psykolog är den sista som skulle döma mig och tycka att jag är knäpp men ibland skäms jag för detta. Kanske också för att jag går och tänker på denna person som har skadat mig på ett sätt medan jag istället borde fokusera på mitt nuvarande förhållande med en kille som har fått mig att känna kärlek och trygghet som ingen tidigare har gjort)

          Är det uteslutet att tala med ditt ex? Inte utifrån att gå tillbaka till varandra utan som vuxna människor med ett förflutet.

            Jag tycker inte man ska släppa sådant i knäet på någon som uppenbarligen gått vidare och har en ny.

    Har lite problem på jobbet. Hur ska man tänka egentligen? ?

    Jag sitter i samma rum som en annan kollega, vi kallar hen K1.
    I veckan när vi satt och jobbade fick K1 ett meddelande på Teams från K2 som frågade om K1 ville äta lunch. K2 hade även frågat K3, K4 och K5 om dom ville följa med.
    Min kollega jag sitter med frågade mig om jag ville följa med men tackade nej för kände mig inte inbjuden. K2 valde att skriva privat meddelande till K1, samma med dom andra antar jag, istället för att skriva i vår gemensamma chatt där alla på avdelningen ser så då antar jag att K2 inte ville ha med mig.

    Vi är en liten grupp på runt 10 personer, några fortfarande på semester och en jobbade hemifrån denna dagen, men alla som var på kontoret den dagen fick frågan om lunch förutom jag.

    Känns som det är något fel på mig för jag blir så ledsen. Jag vill inte ta åt mig, vill inte bry mig. När jag går hem från jobbet vill jag lämna jobbet där, inte ta med sånt här hem och grubbla över.
    Detta gör att jag inte trivs så bra på jobbet för jag känner mig utanför.
    Vill bara gå dit, jobba mina timmar och gå hem. Vill inte lägga energi på det utan bara sköta mitt jobb. Skulle inte vilja äta lunch med dom varje dag ens så jag borde inte ta illa upp. Känner mig inte omtyckt bara och det gör ont.

    K2 ska även byta arbetsuppgifter om 1-2 månader och börja med samma arbetsuppgifter som jag och K1 gör, så K2 kommer antagligen dela rum med oss. Vet inte detaljerna helt för chefen och K2 har inte berättat detta för mig och hela avdelningen, K2 har berättat det för några så jag har fått höra det på den vägen.
    Tanken på det ger mig sån ångest. Nu behöver vi inte träffas varje dag för vi sitter på olika ställen i byggnaden, vet inte hur jag ska orka sen.
    Hen har gjort fler saker där jag känt mig utanför, så detta är inte det enda.

    Kan man lära sig att inte bry sig och bara låta det rinna av sig?
    Är ju inte så att jag vill vara vän med hen eller något, så vet inte varför jag reagerar såhär och känner mig utanför. Känns så barnsligt och skäms över att jag blir ledsen.

      Det är ju självklart att du blir ledsen, du blir ju illa behandlad! Det är inget fel med din reaktion!

        Önskar bara att jag inte reagerade såhär.
        K2 eller jobbet överhuvudtaget är inte värt att lägga energi på utanför arbetstid, men så svårt att bara lämna kvar dom känslorna på jobbet.

      Alltså den ena frågade ju om du ville med, och du valde att inte. Tänker att då drar du ju dig därifrån på egen hand. Antingen tackar du nej och struntar i att de käkar ihop osv, eller häng med. Man kan ju inte styra andras relationer 🙂 Den första kanske bad den andra att fråga dig med.

        Kände mig inte välkommen när K2 frågade alla utan mig. K1 sa typ ”Vill du också följa med? Går säkert bra men kan fråga K2 om det är okej för säkerhets skull om du vill”. Så K2 bad inte K1 att fråga.

        Är rätt blyg så vill inte klampa på oinbjuden.
        Och när K2 gjort andra saker som fått mig att känna mig utanför känner jag mig ännu mer oinbjuden. Hade inget av det hänt och K1 frågade om jag ville följa med också hade jag gjort det för hade tänkt att K2 glömde fråga, missade mig eller något. Men är inte första gången liksom.

        Men är kanske för känslig av mig som tar illa upp. Vill inte bry mig egentligen.

          Okej.. Äh vet inte haha. Känner nog att jag hade antingen bara släppt det, eller hakat på nästa gång ändå. Eller som nån annan skrev – skriv o bjud med alla nästa gång ?

            Får försöka tänka så 🙂

          Men du fick ju en inbjudan, så det hade ju inte varit att klampa på!!!

            K1 frågade ja, men K2 frågade ju alla andra. Hen drog ju igång allt och samlade ihop ett gäng, frågar hen inte mig så känner jag att jag klampar på.

      Brukar de andra vara ute och äta?! Jag som alltid har man med mig blir inte tillfrågad heller eftersom jag är ”en av dem som äter inne”
      Ser inget konstigt i det. Däremot om alla de som jag brukar äta med inne på jobbet valt att åka iväg ngn dag utan att fråga kanske jag hade undrat lite…
      K1 frågade du i alla fall 🙂 och jag tycker du borde svarat ja om du velat åka med!!

        Jag hade förstått om du blivit upprörd om du inte fått någon inbjudan. Men K2 frågade ju? På vårt jobb brukar vi fråga alla lite huller om buller. Har hänt någon gång att vi har missat någon som suttit avsides. Jag hade inte tagit det personligt om jag fått frågan på något sätt i alla fall. Hade det däremot varit uppenbart att de försökt smyga ut eller nått. Ja då hade det varit en annan grej.

          Sorry menar K1

          Fast K2 smög ju eftersom hon skickade pm till alla utom TS istället för att skriva i gruppchatten.. Dåligt

      Sträck på dig och ta ingen skit!!
      Låt inte denna K2 få dig att må dåligt. Ta för dig och bjud med andra på lunch utom K2.
      Ibland behöver man ha skinn på näsan och markera tydligt, dessutom om du märker mer grejer där du medvetet lämnas utanför konfrontera.

        Är rätt blyg och tillbakadragen. Med K1 och en annan kollega som har semester så pratar jag gärna och tar lite plats, men K2 gör mig så osäker.
        Hade varit kul att bjuda med dom andra men inte K2, men tror inte mitt samvete hade klarat det ? man behöver såklart inte bjuda alla, men jag tycker inte man bjuder alla utom en. Tex så bjud 6 av 10, helt okej men bjuda 9 av 10 gör man inte enligt mig.

        Vet inte om jag vågar konfrontera. Borde såklart, men tycker det är så jobbigt.

          Som sagt, stå på dig och låt inte K2 trycka ner dig.

          Det är för att K2 är en mobbartyp som får falskt självförtroende genom att trycka ner andra. Tyvärr brukar det bli så att även de som ser detta inte låtsas om det eller tar upp det i rädsla av att skapa dålig stämning. Uppenbarligen märker k1 av k2:s sätt och tycker nog inte det är ok, därav att k1 bjöd med dig.

          Ta inte k2:s beteende personligt. Du är knappast första eller sista som utsätts för hennes mobbarbeteende.

          Fortsätt att bete dig trevligt mot dem du gillar och korrekt mot k2. Att k2 läckt nyheter som chefen borde berättat visar bara på k2:s opålitliga natur. Lita inte på henne en sekund.

            Word!!! Kill her with kindness

            Nu överanalyserar du totalt.

            Det kan lika gärna vara så att k2 trodde bara att huvudpersonen ville inte vara komma med och käka. Det är den intrycken Jag får när hon beskriver sig som blog etc…

          Ibland tycker jag att dumma frågor fungerar utmärkt.

          Tänk att du är i samma situation och får frågan om att haka på. Fråga ”tror ni att det är okej, K2 skickade ju bara till er?”. Det får övriga kollegor att observera det absurda i att utesluta en kollega. Det skulle även kunna få dem att se till så att uteslutandet faktiskt upphör.

        Tycker hellre TS ska föregå med gott exempel och bjuda alla, inklusive K2, kanske lite demonstrativt. Om K2 sedan gör samma sak igen, ja då kan man exkludera hen i framtiden.

      K2 är en idiot och en mobbare. Så gör man inte om man är vuxen och normal!

      Förstår att det kändes tråkigt men du säger ju också att du inte vill eller engagerar dig i det sociala på jobbet. Då blir det lätt så. Känner igen mig själv hur jag var förut. Dock så är det det kanske inte ok att inte fråga alla när man är så få kan jag tycka. Iaf för lunch, skillnad på fritidsaktiviteter.

        Nog ingen som är på ÖS nu men skriver ändå.

        Jag känner så nu för att jag är utanför.
        Innan var jag såklart också blyg men vi fikade tillsammans, när K2 var sjukskriven ett tag skrev jag och hoppades allt var bra, jag drog igång och frågade kollegorna om vi skulle lägga lite pengar var för att skicka blombud, när K2 var tillbaka frågade jag hur hen mådde och var glad att hen var tillbaka. Var sån mot alla.

        Sen blev jag sjukskriven någon månad innan corona. Ingen hörde av sig, jag skickade ibland mejl till alla för att uppdatera hur det gick med min skada, saknade mitt jobb och mina kollegor jättemycket i början och ibland svarade någon.
        När jag kom tillbaka mitt i corona så jobbade dom flesta hemifrån men 2-3 personer måste vara på plats så man turades om. Gemensamma chatten på Teams skrevs det i mycket så jag skrev såklart också där. Men ingen frågade hur jag mådde, välkomnade mig tillbaka, då hade jag varit borta i 1 år. Kunde trott det bara var en helg jag var borta.

        Men jag fortsatte som innan sjukskrivningen. Skrev någon kollega att den var sjuk så skrev jag krya på dig, när den var tillbaka sa jag att det var roligt att se den igen.
        Varit tillbaka sen slutet av 2020, försökte hela förra året. Var social, när någon frågade i chatten om någon kunde hjälpa med en sak och folk skrev annat men inte svarade den personen så skrev jag att jag kan fixa det fast det inte är mina uppgifter.

        Så när jag känt mig utanför i över ett år började jag ge upp. Så nu är jag inte lika social längre i chatten, allt har fortfarande inte kommit igång helt så vi äter inte frukost tillsammans som innan corona. Känner mig så dum varje gång jag frågar något och ingen svarar men dom svarar på allt alla andra skriver. Så jag engagerar mig inte längre, tar så mycket energi på att vara som innan när man inte får någonting tillbaka.
        Men borde inte bli ledsen längre när jag inte känt någon gemenskap sen jag kom tillbaka.

          Fan vad jobbigt! Jag förstår att du slutat engagera dig.

          Åh tycker så synd om dig som har kollegor som beter sig så!?

    Finns det någon kvinna här inne som lyckats få barn ”sent”? ?

    Jag har efter övergrepp alltid känt att jag aldrig vill ha barn, levt själv och för mig. För ett år sedan träffade jag en man som ändrade allt och vi har nyss flyttat ihop. Han vill gärna ha barn och har fått mig att vilja det med. Problemet är att jag är 38.5 år gammal. När jag googlar låter det som att det i princip är hopplöst vid min ålder om man inte fött barn tidigare i livet och jag är så rädd… Finns det några solskenshistorier här? Jag förstår ju att allt är individuellt men jag försöker bilda mig en uppfattning om mina chanser, om jag borde köra igång med ivf eller hur jag ska tänka och det vore hjälpsamt att höra andras berättelser…

      Jag har flera vänner som fått barn i din ålder och även ett par år äldre. Är lite svårare men absolut inte omöjligt. ?

      Jag känner flera kvinnor som fått barn vid 40 (första barnet). Min moster, kollegor, bekanta m.m… Så även om chansen sjunker med hög ålder så är det inte omöjligt.

      Det är helt individuellt ?? Kör på och lycka till!

      Syrran var 35 när hon blev gravid och då försökte de inte ens

      Jag fick första vid 35, andra när jag var 37 och ska ha om 3 veckor. 40 år.

      Första gången fick jag missfall men blev gravid igen innan mensen hann komma.
      Andra gången gick på andra försöket.

      Nu gjorde vi ett försök i augusti som blev tidigt missfall två dagar efter beräknad mens.
      Gjorde ett försök i december som tog sig.
      Snart kommer en liten kille.

      Optimera din näringstatus så går det lättare (dvs ät kött)

      Känner flera som fått barn i din ålder och något äldre, fast det varit första gången. Var nog med IVF i och för sig, men det gick på första försöket.

      Min kusin träffade sin man vid 36 och blev gravid när hon var 38 och barnet föddes efter hon fyllt 39. De körde bara på ägglossningstest.

      Har också varit med ett övergrepp, pratade aldrig med någon om det så det blev att jag stängde in mina känslor.
      Försökte få barn under 10 års tid, blev sedan gravid vid 38års ålder ( när jag hade gett upp) har nu 3 barn tätt. Lite solskenshistoria är det, förutom hur jobbigt det är att ha 3 barn!
      Men det är ju en annan sak

      Inte ett svar på din fråga, men vill tacka för ditt inlägg, det fick mig att känna mig tusen gånger mindre ensam. Jag har också varit med om övergrepp och har alltid varit själv utan partner pga det, fyllde 29 i år. Fick lite hopp nu om att det inte alltid behöver vara så, det har jag inte haft förut. Att bara säga tack känns för lite, men jag kan ju inte göra mer än så – så tack! Och jag håller alla tummar och tår för att ni får en bebis❤️

      Jag fick barn oplanerat vid 45. Allt gick bra och det första min bm sa var: sluta googla!

    Hur många gånger är vi uppe i att Fayme vill ha tips om hur det är att flytta och bo någon annanstans, denna gång utomlands ? förut va det någon gård och innan dess typ uppe i Norrland tror jag? Rastlösa eller tror ni att familjen ska flytta?

      Är också intresserad av detta.

      För övrigt är jag rätt trött på den där typen av feminist. Som är hur priviligerad som helst: lever loppan på sin välbetalda och framgångsrika man, klär sina barn i dyra kläder, äter dyr och vällagad mat, har städhjälp och bor i helt perfekt område med svindyra villor (á la ”Bullerbyn”) OCH SEN HA MAGE ATT LÅSAS ATT HON LEVER NÅGON SLAGS KVINNOKAMP. Snälla. Sluta. Kom tillbaka när du själv jobbar, skattar och pusslar din vardag med hämtning/lämning/handling och matlagning.

        ja verkligen, samma med LD

        Menar du att man inte får vara priviligerad och samtidigt föra kvinnokampen? Kom igen. Kvinnokampen är inte öronmärkt till enbart en viss social grupp.

          Jo men faktiskt, någon verklighet måste man känna till innan man ska berätta för andra hur de ska leva. Dessa, som LD och Fayme, har bara teoretisk livserfarenhet. De har läst och hört om andras liv med jobb och stress, men de vet ingenting om att arbeta, betala räkningar, stressa hem
          från jobbet för att hämta på förskolan och så vidare. De bara tycker att vi andra ska dumpa våra killar om killarna sitter bredbent på tunnelbanan eller inte tar 50% av föräldraledigheten, medan Oskar och Moltas tar noll föräldraledighet men LD och Fayme PRATAR OM STRUKTUUUUREEERRRR…

            Läs lite mer vad LD har skrivit om sitt tidigare liv innan hon träffade Oscar.

            Så att LD varit ett socfall och levt ett vanligt liv fram till hennes man blev rik för 5-10(?) år sedan räknas inte?

            Snälla berätta mer om vilka som inte får vara feminister!

              Förlåt men hon har aldrig jobbat. Oskar kanske inte hade en superbra lön första åren men han jobbade i familjeföretaget från första dagen och har definitivt varit superprivilegirerad som lillebror i en välbeställd familj.

                Får man inte vara feminist om man ”bara” jobbat på förskola? Eller om ens partner kommer från en välbeställd familj?

                Kan du göra en lista på vem som inte får vara feminist så att vi vet ?

                  Lyxfruar som jobbat sammanlagt 6 månader under ett helt liv och inte heller har en enda dags utbildning behöver inte yttra sig om feminism, nej.

                    Varför inte? Är patriarkatet isolerat till yrkeslivet menar du?

                      Ja ska man predika för andra om hur de ska leva så bör man ha testat ett vanligt liv

                      Vems definition av ”vanligt liv” ska vi följa? Obehagligt synsätt att endast vissa människor får uttala sig om vissa frågor och ämnen.

              Var hon socfall så jobbade hon inte och sedan hon träffade Oscar har hon varit hemmafru. det är INTE ett vanligt liv att vara hemmafru. Så ja, hon kan sätta sig ned och hålla käften om ”feminism”

                Varför räknas inte att jobba på förskola? Vad ofeministiskt och elitistiskt av dig att endast vissa yrken räknas till ”verkligheten”.

                  Barnskötare är definitivt ett riktigt jobb. Men LD jobbade lite som vikarie, kanske några månader totalt.

                    Hur många dagar måste man ha jobbat och i vilket yrke för att få diskutera patriarkatet?

                  Herregud vad ni ld fans bjäbbar. Hon är en hycklare av rang, hur du kan undgå att se det är otroligt.

            Hear hear!

            Så man upplever inte verkligheten i skolan tex? Jag som aldrig haft ett heltidsjobb utan bara pluggat vet ingenting om verkligheten? Vad synd att mina upplevelser av män och patriarkatet inte räknas.

              Du saknar en stor del erfarenhet från verkligheten ja.

                Så jag får inte vara feminist då? Pga endast varit student och timanställd? Hade ingen aning om detta!

                  Du får tycka att du är feminist, men bespar oss andra predikningar om hur vi ska leva tills du själv provat på verkligheten.

                    Predikningar om hur ni ska leva? Du får leva hur du vill. Och alla får skriva om feminism och patriarkatet hur mycket de vill, oavsett yrke/ickeyrke.

                      en hemmafru som lever på sin man ska hålla käft om feminism. Hycklande är hon däremot expert på så det kan hon skriva om.

                      Alla får uttala sig om feminism tack och lov ?

        Är inte helt seriös nu men… Vem annars ska orka föra kvinnokampen då? Kvinnor som jobbar heltid både på jobbet och sen med allt hemarbete som tidigare hemmafrun gjorde. Sen ska hon dessutom träna och se ”ung och fräsch” ut hela tiden trots hon är 43 och fött tre barn och lägga orimliga pengar på hudvård för att hålla sig ung, för det är hennes ”intresse”. Eller underbetalda ensamstående kvinnor som gör ännu mer om dagarna och dessutom ständigt oroar sig över om pengarna ska räcka till de där fotbollskläderna till barnen eller något extra på semestern? Eller kvinnorna som lever med kontrollerande män eller familjer som styr vad de får säga och tycka?

          Du, jag är 50 och oroar mig inte över att se superfräsch ut. Jag ser ut som en trött morsa och det är ok. Bara för att LD och andra Instagramfeminister påstår något behöver det inte gälla för normala kvinnor.

            Vad bra. Jag med. Bara för att du inte lever på ett visst sätt betyder det dock inte att andra gör det. Många kvinnor lever med höga krav på sig själva, inbillade eller existerande. Många kvinnor lever med höga krav från jobb och hem. Många kvinnor lever på existensminimum. Många kvinnor lever med en kontrollerande partner. Många kvinnor lever under hedersförtryck. Jag vet inte vad du menar med normala kvinnor men jag är glad för de som orkar föra kvinnokamp oavsett om det är instagramfeminister, aktivister, politiker, volontärer på kvinnojour, sjuksköterskor på gynmottagningar, socialsekreterare på Våld i nära relation eller helt enkelt vanliga trötta morsor. Men förstår också de som inte har den orken.

      Tror kanske hon har lite svårt att känna ro helt? Hon har väl ADHD samt flyttat mycket i sin barndom.

        Oj flyttat mycket ? stackars ?

    Nu när jag och mina vänner är runt 30 har jag märkt att alla plötsligt har blivit väldigt intresserade av friluftsliv och vandring i naturen. Själv känner jag 0 dragning till det. Det ser fruktansvärt långtråkigt ut, om än lite vackra vyer såklart. Min fråga är, kommer denna längtan att slå till för mig med eller måste jag skaffa nya vänner? Ni som uppskattar friluftsliv, skedde det en förändring med åldern eller har ni alltid gillat det? Och VAD är det som är så roligt med det?

      Så kände jag med mina vänner och träning ? gick över dock

      Det enkla är härligt helt enkelt. Det är en stor kontrast till hur livet i övrigt ser ut; dvs storstadsliv, vardagspussel, hämtningar, lämningar, stress..
      Natur och rörelse är ju också starkt förknippat med hälsa och nu pratar jag enbart utifrån eget perspektiv, men när jag blev 30 blev också hälsan viktigare än vad den varit tidigare. Både den fysiska och mentala, och det tycker jag friluftsliv kan ge mig.

      Absolut skett en förändring för mig med åren. När jag var 20-25 älskade jag fest och nattklubbar. Numera hatar jag det. 😛 Tycker det ger mig mycket mer att vandra, se naturen, gå på picknick och liknande. Rker samma tendens hos mina vänner. Man förändras nog ofta efter 25, oavsett om det är friluftsliv man börjar gilla eller någon annan aktivitet/hobby.

      Jag har också märkt det och jag fattar inte. Mina vänner/kollegor (alla svenska bör tilläggas*) tillbringar semestern ute i naturen. Verkar supertråkigt och jobbigt (uppskattar naturen men vill inte bo ute i flera dagar). Vill älska det men det går inte!

      *svenskar uppskattar naturen mer än genomsnittlig jordbo.

      Jag blir på så bra humör när vi gör våra utflykter/ dagsvandringar. Bor i Höga Kusten så det finns väldigt många fina platser att se. Spontant över kvällen, eller en länge sväng över dagen. Roligt upptäcka nya berg och utsikter. Och så skönt i kroppen när man kommer hem och slänger sig i duschen.
      Blev intresserad när jag var runt 25 år. Innan hade jag noll intresse för naturen.

      Alltså jag har fått för mig att jag gillar naturen, tycker det ser så bra och mysigt ut… Men så kommer man två meter ifrån bilen och allt är ett helvete. All mygg och den här jävla renflugan eller vad den heter som äter sig in i hjärnan på en, eller risken (ja minimal fattar jag men ändå) för att råka knalla in i vilda djur. Och skavsår och tung packning och rövsvett. Och så får man för sig att det är en jävla bra idé att sova i tält men eftersom man fyllt 25 har ju kroppen börjat ruttna och man får ont på ställen man inte ens visste existerade. Och så regnar det alltid, eller är för varmt. Och så finns det alltid en människa med som är så jävla pepp att man bara vill putta hen utför nån ravin.

      Nej usch stanna hemma.

        Det låter väldigt deppigt att vara du.

          Låter deppigare att ta allt man läser 100% seriöst. Eller är du sån som klarar av att sova i tält för då har jag några frågor.

            ”Eller är du sån som klarar av att sova i tält för då har jag några frågor.” ? tack du gjorde min kväll!

        Haha tack för skrattet, det behövde jag idag ? du är kul!

        Hahahaha relaterar väldigt mycket till dig!

        Älskade din beskrivning och fattade humorn! ?❤️

        ? sjukt kul inlägg ändå

      Alltid gillat att vara ute i naturen. Prova!! Med gött sällskap är det ju ännu bättre

      Jag reagerar på att 90% av alla män på Tinder har bilder där de vandrar i fjällen eller bestiger ett jävla berg!!!

        Funderar på om det är många som bara tror att man måste gilla naturen för att man är 30+? Eller har insett att man måste gilla att vandra för att få matchningar på tinder? Hoppas det finns några stadsmän kvar åt mig.

        Är det det nya båt/fisk??

      För mig kom det med pandemin, allt stängde och det var bara naturen kvar. Men det är inte omöjligt att det hade kommit med åldern, för jag har även kommit att frivilligt vara superturist när jag är iväg på saker, och det gillade jag inte för några år sen. Är 30.

      Under pandemin var man ju typ tvungen att vara ute i naturen pga att det fanns ju inget annat att göra. Så två somrar har jag vandrat i skog och på fjäll. Tack gode gud för att restriktionerna är borta. Kom just hem från en resa till medelhavet och herregud så mycket mera ”jag” det är med sol, värme, restaurangbesök än med mygg, regn och skavsår.

      Det kom mkt med corona tror jag? Att mkt annat blev inställt och man skulle umgås utomhus. Min man och hans vänner är liknande, jag inte. Ser också mkt av detta på gofrendly. Tror inte det är åldern bara men ibland vill man ju testa nya saker, händer inte för alla dock.

      Jag känner lite, vad ska man göra som är roligare i vardagen och som inte kostar flera tusen? Bara sitta inne? Alla har inte råd att dra utomlands etc. Jag vill mest se något nytt, sen har jag hund också annars hade jag nog inte varit så intresserad av att ge mig ut i naturen iofs.

      Håller helt med dig, jag är också totalt ointresserad av friluftsliv. Bodde 12 år i Sthlm och flyttade sedan tillbaka till Norrbotten. Ogillar vinter men avskydde den mer i Sthlm än här uppe. Frös konstant i Sthlm och det gör jag inte här, trots samma kläder. Vinden gick genom märg och ben. Hälsan får jag genom träning och div. utelek med barnen. Vandring och skidåkning händer aldrig.

    Bästa Joe Rogan avsnittet/klippet ni hört?

      Tänker spontant på när Bill Burr sitter och pratar om svenskar och kassörskor på Pressbyrån. Inte det bästa kanske men väldigt kul

          Hör liknande snack från många andra Amerikanska vänner. Svenska tjejer! Om ni vill känna er omsvärmade och vackra, dejta amerikaner. Just saying.

        Tack!

    Har bröstcancer, haft en sån jobbig dag idag med massor med biverkningar från cellgitfter. ?

      Hade velat skriva något stöttande men vet inte riktigt vad man ska säga, men tänker på dig?

      Vet inte hur länge biverkningar sitter i, om det får i vågor eller hur det funkar. Men hoppas morgondagen blir bättre❤

      ❤️❤️

      Min kompis har också bröstcancer och har fått första dosen. Kram till dig.

      Gumman! ❤️
      Cancer är verkligen ?? men tänk att dessa hemska mediciner och biverkningar gör dig frisk!

      ❤️❤️❤️

    Har ni någon last som ni vet är dåligt för er men som ni ändå njuter av och därför skiter i eventuella konsekvenser? Tex äta mkt skräpmat, äta godis varje dag, dricka mkt alkohol, röka etc.

      Alla har det. De som säger annat ljuger.

        Vad är din då?

      är en riktig soffpotatis

        Kan du inte va om du ska bli gravid!

          Går alldeles utmärkt att bli gravid i en soffa!

            Härlig kommentar? blev själv gravid med mitt andra barn i en soffa faktiskt?

          Det går utmärkt

        Härligt ändå att kunna njuta av att ligga och chilla i soffan med nån serie eller bok ?

      Otrivin Menthol! Hatar att jag älskar det ?

        En till här. Har använt nässpray i över 25 år. Otrivin menthol sen den kom ut på marknaden. Skräcken är ju om den slutar tillverkas ?

          Ja! Slutade när jag blev gravid, men fick ok att ta när jag fick covid. Nu är det svårt att sluta igen, men försöker med min koksaltlösning föööör fullt ?

      Totalt beroende av coca cola. Har haft problem med det hela mitt vuxna liv och har som längst låtit bli att dricka i 3 månader men sedan återfallit.

      Choklaaaaaaaad varje daaaaag.

      Skriva fel typ av sms till fel typ av män. Dvs inte min man.

      Sova för mycket.
      Chips.

      Chips haha

        Samma här, önskar jag tyckte det är äckligt haha

          Åh jag (med Otrivin menthol här ovan) tycker verkligen chips är äckligt ? Choklad med. Önskar jag kunde ge liten dos av det till er ?

      Ligga på soffan och kolla på telefonen. Äta onyttigt. Skjuta upp saker.

      Latmask och gillar godis lite för mycket, samt det värsta, skjuter upp grejer hela tiden. Blir väldigt trött på mig själv! ?

      Självklart, det har väl typ alla? ?
      Jag har flera, röker och snusar ibland, dricker alkohol, äter skräpmat, chips och godis, dricker läsk och sitter i soffan istället för att träna. Inget extraordinärt ?

        Ostbågar och Cream Cheesechips samtidigt. Kanske även ostbollar, nu när jag tänker på saken. ?

      Jag äter stora mängder choklad varje dag…

        Blir nyfiken på vad är stora mängder?

      spelar datorspel istället för att studera, typ Stellaris

    Bästa balsam för mer volym?

      Val av schampo är lika viktigt som val av balsam, precis som dom produkter man använder efter tvätt. Om du vill ha volym alltså. Du kanske menar att du vill ha ett balsam som inte tynger ner håret? Sen beror det såklart på vilken hårtyp du har osv. Finns inget bra svar bara sådär men ett tunt skandinaviskt hår älskar Joico grön

        Jamen precis. Som inte tynger ner håret. Har självlockigt hår, som tyvärr börjar bli tunnare med åldern. När jag sprayar håret med torrschampo får jag så fin volym, så letar nog någonting ditåt. Håret både känns och ser tjockare ut av det.

        Förresten tack för tipset vad du använder 🙂

      Jag får mycket mer volym om jag tvättar med först schampo och sen balsam. Alltså, tvättar hårbotten med balsam. Precis som man gör med schampo.

      Schampo, skölj, balsam som schampo, sen skölj, sen balsam i längderna i håret.

        Tack för tipset. Ska testa om det fungerar även för mig.

    Nu ska hanapee ha en inneboende barnskötare typ? Haha. Kolla hennes story. Är väl iofs inte konstigare än aupair i guess

      hon har gjort sin IG privat?? smygföljde alltid henne

        Japp! I veckan. Står typ att hon vill ha en tjej, 20-25, gärna från småstad, som pluggar och kan bo hos dem och ha hand om Nisse lite i veckorna (mot betalning).

          Tokigt att typ 90% av hennes följare faller in i mallen ? har ingen stark åsikt om inneboende barnskötare/au pairs/nannys så länge de får ersättning för arbetet, men tycker att det känns rätt oskönt att hymla med som hon gör, ”huuuur hittar man en sån?? kan man göra så?? vill nån??”.

            Hur menar du då? Att hon skulle hymla? Du menar att hon mkt väl vet att hon har folk som följer henne som skulle vilja ställa upp och som kvalar in på beskrivningen?

      Bara i Sverige det är konstigt att två karriärister till föräldrar köper barnpassning privat

        So medel Svensson själv gärna säger så ”sticker det i ögonen” när andra människor inte följer vår gemensamma svenska mall över livet ?

      Kände en tjej som var det, en svensk tjej hos en svensk familj alltså. Barnflicka I guess? Finns ju såna förmedlingsföretag, ofta studenter som gör det.

    Varför har lisette a gjort sin insta privat?

      Ingen aning, ta reda på det du.

    Hej. Nån här som varit på ellos outlet i Borås?

      Yes ?

      Varför vill man vara taskig mot just henne? Fattar inte grejen när i princip alla influensers lägger ut adlinks….klicka inte om ni inte vill men vad tigger hon för pengar det är ju företagen som betalar detta och inte du..hon har dessutom diagnoser som gör att hon skulle kunna ha rätt till aktivitetsersättning tom 29 års ålder (npf) sen har hon också varit ensamstående med 2 och det är inte lätt (har själv varit det tidigare)..många med npf diagnoser vill ha LUH för aktivitetsersättning och du skulle bli förvånad hur många som säger att jag inte vill jobba,strosa på hästgårdar eller jag är ingen ”löneslav” finns alla varianter..har träffat många som man ändå tycker borde kunna jobba men som inte gör det…sen alla gravida som vill vara ss eller småbarnsföräldrar..ja jag har jobbat med exalt detta så jag vet..men Aisha hon försöker åtminstone och jag kan fatta att det inte är så motiverande att jobba om man saknar utbildning eller har oinspirerande arbete..det är vanligare än man tror..

        Sorry hamnade fel skulle vara under kommentaren om Aisha

      Var där förra sommaren. Stökigt (sunkigt tom) men dyrt framför allt. Ej värt ett besök.

        Vad bra att veta. Kommer inte besöka om jag är i närheten. Tycker ofta outlet är dyra, oftast billigare köpa samma på nätet än deras outlet. Tänker på sportbutiker.

    ESTER IN FLOW

    troligen fel plats att fråga på, men finns det någon här som har något plagg från dem och kan berätta om kvaliteten? Tänker främst på deras ullkappor i färg.

      Min mamma har flera, hur fina som helst!

    Men VARFÖR måste ni göra det då? Om hon verkligen inte vill? Vad får ni ut av det?

    Och… fråga 2) Tror ni hon och hennes man kommer att skiljas?

    Jag är nyfiken på deras äktenskap! Känns extremt knackigt. Han krigar på med två jobb för att kunna betala alla hennes spontan-shopping grejer. Helt orimligt i längden. Men också hennes konstanta outande av deras ekonomi över lag: kan inte vara kul för honom att hon bara kräks ut hur dålig deras ekonomi är och hur hon får tigga pengar för att kunna köpa barnkläder etc etc.

      Vem bryr sig? Den enda intressanta frågan är hur mår du Sara? Det verkar lite knackigt på den fronten. Hoppas du har någon där hemma som kan ge dig en kram❤️

    Låter som mobbarna i högstadiet. Retas för att det är kul

    Hur accepterar man att ens partner inte vill ha fler barn medan man själv längtar efter en till? Känns som att det är det enda jag kan tänka på, allt jag gör med min nuvarande bebis är sista gången…

      Till slut så har tiden gått så länge att man kommer över det (tror jag). Jag ville ha syskon till vårt barn, men sambon ville inte det. Han ändrade sig en gång och sa att det nog var dags börja försöka igen (det tog över två år och mediciner första gången). Så jag blev ju hoppfull. Sen ändrade han sig igen, och var orubblig. Jag gick i några år med en stor ledsamhet inombords. Men nu har tåget gått och jag tänker knappt på det längre (eller snarare tillåter jag mig inte att tänka på det).

        Din sambo. ?

          Ja helt roligt var det inte direkt. Jag började med medicin igen för att få igång min ägglossnings. En enda gång hade vi oskyddat sex innan han ändrade sig igen. Minns den dagen fast det är sju år sedan, hur lycklig jag kände mig och att vi äntligen hade börjat försöka igen.

        Jag har upplevt samma sak. Hade gärna haft ett syskon till vårt barn, men min man ville inte. Vi har varit tillsammans länge och nu är det försent, men en del av mig kommer alltid att anklaga honom för att jag inte har fler barn och vårt barn aldrig kommer ha syskon.

          Jag känner detsamma som dig. Att en del av mig anklagar honom för det. Att jag kunde kanske haft en större familj som jag hade drömt om. Att jag skulle få uppleva bebistiden igen, jag älskade verkligen varje sekund när mitt barn var bebis och trodde naivt nog att jag skulle få vara med om det en gång till.

      Vill han inte ha barn då får han ta ansvar. Du tar inga hormoner, tar tempen osv. Vill han ligga då får han också skydda sig.
      I värsta fall kan du råka bli gravid…

        Uträknat och äckligt bara!!

          Tyckte det var ganska klokt? Inte att försöka luras alltså, men oftast ligger ju ansvaret på kvinnan i en relation att skydda paret från att bli föräldrar. Det tycker jag gott man kan lägga på mannen om han inte vill ha barn och man själv tar ansvaret för skydd. Kan ju kännas jobbigt med att utsätta sig för eventuella biverkningar av preventivmedel om man egentligen vill ha barn. Enkelt att göra en vasektomi då.

            Vad har deras preventivmedel att göra med att TS frågar hur hon ska hantera att hennes man inte vill ha fler barn?

            Skulle saknaden efter ett till barn bli mindre för att mannen minsann får stå för preventivmedlet?

              Kanske inget, men det är ju ett sätt att slippa tänka på det vareviga dag iallafall när man tar det kanske förhatliga pillret?

            Ansvaret ligger väl på båda och man tar ett beslut om vilket skydd man ska använda tillsammans? Väldigt konstigt annars.

        Tycker inte man ska försöka råka bli gravid men såklart om man själv inte vill ta mediciner och andra preventivmedel och lägga ansvaret på den andra så får man väl göra det tycker kvinnor överlag tar för mycket ansvar kring att bli gravid eller inte

        Jag skulle sterilisera mig då om min fru höll på så (försökte luras).

          Rimligen steriliserar man sig väl helt enkelt om man till 100% inte vill ha fler barn? Är ju ett jätteenkelt ingrepp för män. Eller ska man spara sig ifall man vill få barn med någon annan sen?

            Ja kanske vad vet jag. Är ju vanligt att man skiljer sig och träffar nån ny.

              Vad är det för skit-man som nekar ena kvinnan barn men skaffar med nästa?

                ”Nekar”. Skitman? Man kanske kände sig nöjd men med en ny partner blir det ju nåt annat, hon kanske inte har några barn och önskar det? Inget konstigt.

                  Skulle ni prat såhär om kvinnor? Hon ”nekar” sin man fler barn? Man är inte skyldig nån nåt sånt.

      Skulle aldrig kunna acceptera det så vi skiljdes men det var främst av andra anledningar men skulle aldrig slösa min tid på ngn som vet att jag vill ha en stor familj men förvägrar mig det..var 25 år då så skulle ha kunnat vänta men som sagt var det andra orsaker som ledde till skilsmässan och jag är väldigt glad över att ha blivit dumpad 2 månader efter min förlossning..är 34 år idag och väntar i dagarna mitt 4:e barn..tog sin lilla tid innan jag hittade min nuvarande make , vi gifte oss när jag var 30..vi gifte oss direkt efter att vi umgåtts med som vänner till min familj då..han visste om att barn är/var viktigt för mig..barn nr 2 föddes mars 2020, sen fick jag ett missfall augusti 2020..sen fick jag barn nr 3 oktober 2021 och det var planerade graviditeter från min sida iallafall..vi använder aldrig preventivmedel och diskuterade ej barnfrågan utan bara att ja vi ville ha barn..nr 4 är ett stort hoppsan och då blev maken ställd..ville först att jag skulle göra abort men jag vägrade givetvis var i v 12-13 när han fick veta..nu ser vi båda från emot barnet trots att han inte ville ha fler barn på ett antal år..han är yngre än mig så han tycker vi har tid att vänta.. just nu känns det som att 4 barn räcker för mig..eventuellt ett till om det får men först om några år isåfall..mitt ex har fortfarande inte några fler bar och han är 40 så är evigt tacksam att vi skiljde oss…skulle min nuvarande inte vilja ha fler så skulle ja ha övervägt skilsmässa faktiskt..just nu är vi båda nöjda tror jag..

        Så du hade passerat gränsen för att göra abort när din man ”fick veta”. Låter inte alls utstuderat och manipulativt.

          Hennes kropp, hennes val..eller hur var det?

            Ja för det var exakt det jag ifrågasatte. Inte att hon håller tyst om en graviditet hennes make inte ville ha. Hur fan är man funtad när man ”råkar bli gravid ooopsie” och medvetet håller tyst om det? Kommer aldrig förstå mig på kvinnor som skaffat barn med män de vet inte vill ha barn. Så fruktansvärt egoistiskt

              Då får de avstå från sex. Enkelt.

                Eller så kommunicerar man och är ärlig i ett förhållande. Man ska inte va rädd för att bli lurad.

              Man får väl göra abort till v 18?

                Yep.

              Ja inte konstigt om de blir lämnade sen.. ett förhållande ska bygga på respekt och tillit.

          Jadu det var helt oplanerat men önskat ändå framöver..han gjorde närmanden och ville ha sex medan jag bara ville ha närhet..min förälder låg på sjukhus pga plötslig sjukdom och gick tyvärr bort..jag sprang på sjukhus dagligen pga allvarligt tillstånd och ammade vårat lilla barn så det var inte planerat…sen upptäckte jag det i samma veva som jag skulle försäkra mig om att jag inte hade äl…jag skulle ändå aldrig någonsin ha gjort abort men jag ville landa i det själv först och oavsett v 5 eller 15 så är abort inte aktuellt för mig och det vet givetvis min make om..han fick även välja om han ville skilja sig på hans villkor och då utan bråk givetvis och han kunde få våran lgh men då blev han besviken över att jag ens föreslog det..

            Lät ju som en fantastik tid att skaffa barn i…

            ❤️

          Nej? Abortgränsen är 18 veckor, inte 12.

        Det där får man prata om innan tycker jag. Sen kan man ju såklart ändra sig om man märker att det är jobbigare än man trott med barn. Klart man kan skilja sig om man prioriterar många barn framför att hålla ihop familjen och sin kärlek till partnern… Ovärt enligt mig.

      INGEN kille är värd att offra att skaffa de barn man önskar!

        Va?

        Man kan ju nöja sig med förre för att leva i en familj, med sina barn varje vecka och med sitt livs kärlek? Varför måste folk ha så många barn?

      Lyssna på hens argument, kan va kloka. Sen får man ju acceptera det, finns inget annat att göra. Till slut tar det ju slut på det ändå, annars skulle nästa bebis va sista, sen nästa. Till slut är man med i Familjen annorlunda..

    Vi eller aldrig
    – Yoxx och Spike – var kommer de namnen ifrån?
    – speakerrösten a la Halv åtta är så irriterande. Onödigt hurtig och överflödig i programmet.
    – Coach Diab som är rak, det gillar jag!

      Tror de gett sig själva smeknamnen faktiskt.

      Hoppas så mycket att Linnea dumpar Mano. Hon verkar ändå vara en smart tjej med framtiden för sig men stannar hon med honom blir det inte så kul. Tror hon redan insett att deras värderingar inte stämmer överens med hennes alls. Hon förtjänar verkligen bättre.

      Är nyfiken på Maja. Vad är hennes story? Måste finnas en anledning till att hon är ihop med en man som skulle kunna vara hennes far och som beter sig riktigt gubbigt (”ticke-tocky” och ”snappe-chatty). De ligger ju inte ens. Vad får hon ut av det?

        Alltså skiljer väl bara 15 år typ, skulle inte säga att det är så mycket tycker det är mer problematiskt att han var hennes chef och inte har någon annan än henne

          15 år är ju ganska mkt när man är 20 och 35 (som de var när de var ihop) men ja håller absolut med om att det finns större problem, han verkar ju ha en del känslor undantryckta

          De blev ihop när hon var 19 och han 36 så jo, det är stor skillnad. En hel annan sak om
          man är 35 och 52 istället.

      Ja, många par som gör mig så stressad! Det gör ont att se hur Albin (?) uttrycker sig, skulle inte orka vara tillsammans med någon som beter sig så.

      Inte överflödig eftersom han är där och pratar med dem. Han ( Morgan Alling är alltså inte bara speakerröst)

        Eller missuppfattade jag detta, är det nåt halv 8 i en serie du menar. ?

        Det är ju Malin Gramer som är speakerröst? Tänker du på nåt annat program kanske?

          Mano är såå obehaglig. Linnea är smart, men min hobbyanalys är att eftersom hon är uppväxt med missbrukande förälder och allt vad det innebär har hon undermedvetet söker sig till personer att ”fixa”, eller som är en utmaning.

            Det framgår av senaste avsnitten att hennes pappa (och mamma?) var/är missbrukare så din analys är korrekt. Hon känns äldre än 18

          Jag missförstod verkligen helt och trodde ts menade riktiga halvåtta, inte ”a la halvåtta” ?

            Samma. Blev irriterad av att någon ”Mano & Yozz” tagit över programmet. Saknar Helge Skoog. Men det är en annan historia. ?

      Undrar också kring namnen.. riktiga ”hen” namn. Spike är dock den mest vettiga av hela gänget där? Gillar också coachen filip och att han är så rak. Blir ledsen när jag ser 18 åringen olivia tror jag hon hette som är så ung och redan förstört sitt utseende och läppar

      Yoxx är verkligen en martyr.

        hurdå?

      Nån som har koll på vad deltagarna heter på Instagram? ?

    Fan vad du är en hemsk människa Sara. Logga ut och börja jobba med dig själv istället. Personlig utveckling verkar vara något som du behöver.

    Just detta hon vill undvika ju. Varför inte respektera det?

      Har man så jäkla dåligt omdöme att man väljer att bli ihop med någon som är åtalad och dömd för liknande och har massor av inga följare så bör man nog förklara varför när man ändå valt att visa upp eländet till pojk. Även tar med på yt när hon svarar hej älskling när han ringer från anstalten mm

        Beror väl på vad han är dömd för?

          Våldt@kt! Är det inte grovt nog enligt dig?

            Chilla, frågade för att jag inte visste.

      Vill man undvika spekulationer är det i min mening konstigt att teasa om det på sin story ?‍♀️

        Exakt! Och detta hade inte dragit igång på nytt om hon inte tagit med i senaste videos när hon slänger att hon ska fira sin födelsedag med sin kärlek och svarar medan hon filmar med orden hej älskling osv. Antar att han hade sin första permission och att de därför kunde ses för middag. Han påbörjade straffet i början av januari, så räknat man 2/3 delar av straffet så var väl det dags nu för första permission.

    Eller så är hon du och du vill enbart öka trafik till ditt eget konto genom att skriva liknande inlägg här på VARJE öppet spår??

    Du verkar vara en riktigt vidrig person, Sara!

      Fast vänta nu. Jag är kritiskt inställd till henne pga enligt mig en rad välgrundade anledningar:

      För att ge några exempel:

      Hon har tidigare haft insamlingar av pengar till sig själv. Vilket hon blev avslöjad med av en muslimsk syster-grupp. Dom kände sig lurade av henne för hon uppmanade att dom som skänkte pengar skulle göra det som en ”zakah” (allmosa) och vara goda muslimer om dom gjorde det. Sen förde hon de som skänkte pengar helt bakom ljuset när de i själva verket gick till henne själv (och inköp av ny bugaboo-barnvagn etc).

      I maj månad tiggde hon (ja, jag kallar det tiggeri???) pengar av sina följare för att betala hennes Klarna-fakturor på 15 k. För om det inte skulle betalas i tid skulle det vara haram för då skulle det bli ränta på fakturan. När följarna hade pungat upp dessa pengar visade hon senare gladeligen upp dyra märkes-barnkläder från Babyworld.

      Jag tycker också det är rätt så konstigt att hon bara köper nya barngrejer: nyaste bugaboon för över 15 k, ny dyr skötväska, nya barnkläder och nu senast visade hon upp ett babynest för 1500 kr. FÖRLÅT, vem köper ett babynest för 1500 kr när man sen inte kan betala dotterns efterlängtade gymnastik-avgift på 1200 kr.

      Ok. Kalla mig vidrig osv. Men jag är kritisk och köper inte hennes krokodiltårar.

        Du skrämmer mig. Du verkar i det närmaste vara besatt av henne? Låt henne vara nu för fasen.

        Vet du – här kommer ett genuint tips. AVFÖLJ MÄNNISKAN. Så slipper du se henne och störa dig så mkt. Menar det med all välmening. Det är inte sunt att störa sig så mycket på en person, du tycker hon gör fel – sluta kolla.

        Oj, det låter fasen inte bra. Har bara följt henne några månader men har märkt mycket av det du skriver. Visste dock inte det med att hon blivit avslöjad i en syster grupp och att hon bett folk betala hennes klarna fakturor?! Snälla sluta shoppa nya, dyra saker till barnen om du riskerar din ekonomi.

    Jag har nyligen fått barN. Trodde jag skulle vara totalt osynlig men det är så många män som ler och tittar efter mig. Min mamma sa att det var så för henne också och att det väcker känslor hos män när de ser mammor. Någon som märkt samma?

      Nej, folk kollar väl för att det är gulligt med barn.

      Inte märkt någon skillnad i mängden män som spanar in och flirtar med mig sen jag blev mamma. Men blev dock också lite chockad över det faktiskt, att män fortfarande flirtar trots att jag är med barnen? Har två små barn (och man) så tänker att andra män borde inse att jag troligtvis har en partner eftersom jag fått barn med någon nyligen? Plus att barnen i sig borde vara avskräckande haha, typ att de signalerar ”om du vill ha mig får du två småbarn på köpet” vilket de kanske inte borde vara så sugna på haha. Antar att snubbar är snubbar och inte analyserar så mycket, typ bara flirtar på instinkt så fort tillfälle ges.

      Satt och ammade min då 3-månaders när en man som satt i närheten kom fram och började ragga. Väldigt märkligt.

        En snuskgubbe!

      Märkte samma när jag fick min första för 3 år sedan. Hade förväntat mig att män skulle undvika mig som pesten men istället stöter riktiga kvalitetskillar på mig tills de får reda på at jag är gift. Fler blickar på stan trots mammakilon+barnvagn. Jättekonstigt!

      Även när jag var höggravid stirrade män, bjöd på saker (utomlands) bjöd ut på dejter osv. Började med ring där och då. Har inte fungerat egentligen…

      Du kanske är supersnygg bara? Då struntar män i om en barnvagn är med i bilden. 😉

      Fertilitet är sexigt?

    Undrar också!

    Killen sitter inne 1 år och fyra månader för våldt@kt just nu. Hände 14/2 2021 allt finns även dom på fb

    Sara, Sara, Sara….. det måste vara jobbigt innerst inne att veta att du är en vuxen kvinna och fortfarande håller på med mobbning? Jag tycker synd om dig. Du går miste om så mycket fint i livet medan du ägnar tid åt att vara en hemsk människa.

    Såg också hennes story och undrar med vad hon skall berätta. Tycker om Kammi då hon verkar så genuin och odramatisk och har inte läst något rykte så förstår inte… ?

      Finns allt på fb, killen åtalades för 4 fall av våldt@kt förra vintern samt misshandel. Avtj@nar 16 månader därför han inte längre bor hemma hos henne men de är ff ett par vilket är det som upprör följare. Hennes dåliga omdöme att fortsätta en relation med en som gjort detta.

        Vart kan man finna detta på fb då? Vill läsa !

        Oj! ? Jag kan inte i min vildaste fantasi förstå hur man kan vara ihop med någon som är dömd för något sånt ?

          Eller hur!! Dessutom inleda något precis när han blivit åtalad för detta, alltså påbörja något med någon som precis gjort detta. Hade ju absolut inte varit något att fundera på ens. Men hon har ju sin diagnos så hon har ju inte riktigt normalt konsekvenstänk om det nu skulle kunna vara en förklaring. Synd dock!

      115 tusen i skadestånd efter att hovr@tten skärpte straffet

    Jag skulle vilja gå från Sassnitz till Prag. Hur kommer jag undan på billigast möjliga sätt? Finns det möjlighet att hitta människor att övernatta hos längs vägen tro?

      Vet inte om tåg är billigast, men tar ”bara” 10,5h. Ta tåget till Stralsund, sen vidare mot Berlin och från Berlin tåget till Prague. Tror du borde kunna använda dig av Tysklands 9euros biljett, som gäller på alla regionaltåg, fram till Berlin. Så det är ganska billigt. Sen vet jag inte vad resan Berlin – Prag kostar, men skulle gissa på att det inte är allt för dyrt.

      Och nu insåg jag att du kanske menade att du skulle gå bokstavligen ?‍♂️. Ursäkta i så fall för den här icke hjälpen.

    Louise som bjöd alla sina närmsta vänner till Paris, vilken bra vän hon verkar vara (utifrån videon – inte för att hon bjöd på resan). Vad är det finaste en kompis gjort för dig/ du gjort för en kompis?

      Bjöd hon verkligen på resan för 11 Pers eller menade hon att hon bara bjöd in dom muntligt för att hon ville ha dom där??

        Hon bjöd alla på resa och boende tror jag. Har för mig att hon sa i en vlogg att hon var så tacksam över att hon har möjligheten att göra det

          Jävlar??

        Absolut ingen aning, men hon verkar ju i alla fall ha styrt upp allt (bokat hotell, bord, klubb etc.)

      Vilken Louis? Och hur vet du att det inte var betalt samarbete?

    Varför vill man vara taskig mot just henne? Fattar inte grejen när i princip alla influensers lägger ut adlinks….klicka inte om ni inte vill men vad tigger hon för pengar det är ju företagen som betalar detta och inte du..hon har dessutom diagnoser som gör att hon skulle kunna ha rätt till aktivitetsersättning tom 29 års ålder (npf) sen har hon också varit ensamstående med 2 och det är inte lätt (har själv varit det tidigare)..många med npf diagnoser vill ha LUH för aktivitetsersättning och du skulle bli förvånad hur många som säger att jag inte vill jobba,strosa på hästgårdar eller jag är ingen ”löneslav” finns alla varianter..har träffat många som man ändå tycker borde kunna jobba men som inte gör det…sen alla gravida som vill vara ss eller småbarnsföräldrar..ja jag har jobbat med exalt detta så jag vet..men Aisha hon försöker åtminstone och jag kan fatta att det inte är så motiverande att jobba om man saknar utbildning eller har oinspirerande arbete..det är vanligare än man tror.

    Så j-vla taskigt att hålla på såhär men bara för att du och liknande håller på så har jag klickat på länkarna..klickar aldrig på länkar annars men av princip skäl så har jag gjort det följer henne på IG..följer väldigt få annars..jag hoppas att hon får bra och välbetalda samarbeten och får in en rejäl slant på adlinks..vad har du med hennes make eller äktenskap att göra..du kanske själv vill hitta ngn som sponsrar dig medan du själv sitter och spyr galla över nån som uttryckligen sagt att de mår så pass dåligt av det..gå lägg upp lite chips med dipp och skapa en dejtingprofil om du inte redan har nån partner du kan få en kram utav

      Men tagga ner hon har rätt att utrycka sina åsikter. Kan du inte ta det?

    Mitt badrum är långsmalt, vita väggar, blått golv. Vitt porslin. Ljuset är väldigt gult. Har så svårt att få det fint där inne! Länge tänkt att det bara är ett badrum, men lite fint skadar inte.
    Har ni några tips på detaljer som kan vara fint? Jag är så låst till färgerna vitt och blått så det står still. Kanske kan det vara fint med lite detaljer i jute?

    Och finns det någon annan typ av glödlampa man kan ha för att slippa gult ljus? Att byta taklampa har jag ingen lust med då den som sitter där hör till lägenheten.

      Gröna växter! Och typ trä-detaljer. Korgar, krukor i korg typ.

        Det lät enkelt! Tack för tips. Så får det nog bli?

          Ett gott doftljus och kanske en stor ljuslykta (om du har plats) ? ÄLSKAR INREDNING! Hade så gärna hjälpt dig irl ?

            Älskar också inredning men mitt badrum är hopplöst?? har inte plats för ljuslykta, men ljus (gillar inte doftljus, däremot doftpinnar) finns det plats för.
            Trä, ljus, växter, nog ska det gå att få till något med detta!?

              Lycka till ???

    jag ber om ursäkt i förväg för lång kommentar, hoppas någon orkar läsa. Ska försöka hålla mig så kort det går.

    Lite bakgrundsfakta så ni får en helhetsbild:
    Jag är 30 år, han är 34 år. Vi har varit tillsammans i 5 år och har ett barn på 3 år ihop. Vi pratade i telefon varje dag kommande året, var helt galna i varandra, har alltid haft bra sex, vi bodde i olika städer och hade lite pengar båda två men såg till att kunna träffas varje vecka ändå. 1 år senare flyttade vi ihop och det råkade infalla i samband med ett plus på stickan. Båda var lyriska över nyheten.

    Nu till problemet:
    Under hela graviditeten mådde jag skit rent ut sagt, som många andra kvinnor säkert känner igen sig i mådde jag illa och kräktes i princip tills ungen var ute, hade foglossning så jag var tvungen att sjukskrivas redan i vecka 25 från jobb, migrän, ont och tung och bara jobbigt att vara. Fick också någon dipp i hjärnan så jag föll i en graviditetsdepression mot slutet som sedan gick över till en förlossningsdepression dels pga ett väldigt tuff förlossning.
    Försökte ändå laga mat så ofta jag klarade det, några gånger i veckan alltså. Hade sex trots att jag inte hade lust men för att han började säga att han kände sig oattraktiv och att jag inte längre var sugen på honom – vilket jag inte var EFTERSOM JAG VAR GRAVID och tung. Hur som helst bråkade vi rätt mycket och när han bråkar gör han det så lågt och oförlåtligt på ett sätt. Jag vet inte om jag överdriver så ni får gärna diskutera den saken. Om jag berättat något för honom i förtroende eller berättat om ett trauma för honom jag varit med om använder han detta emot mig i bråk för att såra mig. Han har flera gånger sagt att jag förmodligen ljugit om att jag blev våldtagen och misshandlad av ett ex, det finns ingenting jag berättat för honom genom åren som han inte dragit upp i bråk och använt emot mig. Även sexuella fantasier som jag tillslut vågat berätta för honom om, vilket varit att jag hade velat prova en trekant – två killar och jag alltså. Han, en kille han får välja om han vill och jag. Det var okej när vi var tillsammans att fantisera om (fantasin var något han drog ur mig efter mycket tjat, var alltid rädd att han skulle använda det emot mig någon gång så jag har varit tyst om det) men så fort vi gjort slut skäller han på mig om att jag är äcklig som velat ”ligga med andra” under tiden vi varit ihop. Ja ni fattar, det är mycket. När vår dotter var 3 dagar liten gallskrek han på mig för att han ansåg att jag höll henne för mycket utan att han fick hålla henne lika mycket och på den vägen har det fortsatt. Jag satt i sängen då och ammade henne. Jag vill inte att hon ska växa upp i en skrikig och bråkig hemmiljö så tillslut, när dottern var under året, separerade vi. Han fick flytta ut och då började det riktiga helvete. Vid varje lämning och hämtning kallade han mig för hora. smuts, äckel, parasit, spottat mot mig ja allt möjligt för att förnedra mig. När han fick veta att jag hade börjat träna låg jag tydligen med tränaren. Jag sålde min kropp. Ja ni hör. Allt detta skreks i mitt ansikte framför dottern. Jag har varit i kontakt med soc men fick ingen hjälp där, familjerätten men där gick det inte att ha möten med honom då han började gapa och vägrade samarbeta. Jag har pratat med en barnpsykolog för att veta hur mycket min dotter tar skada av detta i den låga ålder hon var i, själv gått till psykolog och kriscentrum. Jag gråter bara när min dotter är hos sin pappa, vill inte gråta framför henne för nu vet hon vad tårar innebär och tröstar.

    Detta beteende pågick i 6 månader sen bröt jag ihop bad om ett samtal med honom och bad honom på mina knän att sluta. Av att se mig gråta sådär verkade ha mjuknat upp honom för helt plötsligt började han vara trevligt – fantastiskt!!! Det slutade med att vi blev ihop igen 2 månader senare, jag fattar idag inte hur jag kunde gå tillbaka efter allt. Men så blev det. Jag visste att saker och ting skulle lugna ner sig om han hade mig, det höll i några veckor sen var det tillbaka i samma mönster. Vi gjorde slut och gick tillbaka ett par gånger kommande 6 månader sen orkade jag inte mer. Jag gjorde slut och träffade en kille i en annan stad som slutade i ett one night stand. Så jävla härligt att bara få vara, det var dessutom mitt första one night stand så det var något nytt. Exet frågade mig om jag hade träffat någon på min ”weekendresa” och efter massa utfrågningar svarade jag ärligt. Jag hade legat med någon. Som singel! Varken han eller jag hade varit med någon annan sedan vi blev ihop för 5 år sedan så detta var ett svek trots att jag gjorde det som singel. Förmodligen för han trodde att jag skulle gå tillbaka till honom snart igen pga så har jag alltid gjort. Jag är den som alltid bett om en ny chans trots att han är den som behandlat mig illa. Allra mest för att min dotter inte ska behöva ha dessa gräsliga överlämningar och han verkar lugna ner sig en stund när vi är ihop. Måste kanske tillägga att han längtar till sina pappadagar och är en bra pappa mot dottern.
    3 månader av hemska sms, hemska överlämningar följde. Han krävde att få veta killens namn, bild, vad vi gjort i detalj, adress osv. Efter hot efter hot gav jag vika och visade honom en bild och namn, berättade vad vi hade gjort sexuellt men drog tillbaka att vi hade haft penetrerande sex. Det var hemskt att bli tvingad att berätta såna saker för sitt barns pappa för han pressar en att säga allt annars jävlar kommer han göra mitt liv till ett levande helvete.

    Tre månader senare stod jag inte ut längre och jag fick ingen hjälp nånstans så jag bad honom om en ny chans. Kan ni fatta det? JAG BAD HONOM OM EN NY CHANS och bad om och om igen om ursäkt för vad jag hade gjort. Jag ville bara få slut på eländet och ge min dotter en dräglig barndom. Tillägger att han aldrig slagit mig men att det är psykisk misshandel han håller på med, jag vet. Hans svar var att han ska tänka på saken men att han inte ens kan tänka sig ta i mig med tång just nu. Han kom med en lista på saker jag skulle stå ut med om jag och han skulle börja dejta igen vilka var bland annat att han skulle få fortsätta dejta andra men jag skulle inte få göra det, han skulle få fri tillgång till min telefon när helst han ville det m.m. Jag gick med på detta, det var bra i 2 veckor sedan insåg jag att detta inte är ett liv jag vill leva. Jag gjorde slut och han verkade obrydd.

    2-3 veckor senare plussar jag på stickan och under dessa 2-3 veckor hade de elaka smsen återgått till sitt vanliga från honom, inget var förändrat. Men jag var gravid nu, jag var jätteglad över det och likaså han för vi har velat ha ett till barn till vår dotter. Han bönade och bad om en ny chans för han ville plötsligt bli en familj igen efter mycket övertalan gick jag med på det. Det har varit bra nu i några månader med undantag för några utbrott och skrik från honom och att han använt några saker emot mig igen, men så helt plötsligt gör han slut med mig mitt i graviditeten och lämnar mig ensam i detta. När han hämtade sina saker från mig skrek han som vanligt på mig och kallade mig allt möjligt trots att det är han som lämnat mig! Förstår inte hans ilska. Han skrek så pass mycket att vår dotter på 3 år ställde sig mellan oss och skrek tillbaka på sin pappa att sluta skrika på mamma nu!! Jag bröt ihop och tog henne in i ett annat rum och hon torkar mina tårar och säger ”såja mamma det är ingen fara mamma” vilket krossar mitt hjärta att hon ska behöva göra. Hon ska aldrig behöva känna att hon måste försvara sin mamma mot sin pappa. Efter detta har jag samtalat med familjerådgivningen och är tillbaka på kriscentrum igen.

    Att bli lämnad under en graviditet har varit så jävla tufft och trots det smsar han mig (på ett nu respektfullt sätt) att han vill vara delaktig så mycket som möjligt i graviditeten och vill vara med på förlossningen men att han förstår om jag inte vill ha med honom på förlossningen. Jag vill verkligen distansera mig från honom nu och aldrig mer gå tillbaka i en relation med honom. Jag vet att jag är dum i huvudet som gått tillbaka så många gånger men det har också haft sina goda anledningar.
    Hur ska jag tänka nu? Vad ska jag göra? Jag har sett till så att min mamma lämnar och hämtar vår dotter så jag slipper träffa honom, jag har sagt till honom att inte höra av sig till mig mer annat än vad gäller vår dotter. Är det fel av mig att inte dela med mig utav graviditeten eller inte låta honom vara med på förlossningen? Vill killar dejta tjejer som har en bebis på 6 månader sedan? Jag har alltid haft ett bra självförtroende och en bra självkänsla men just nu är den på botten. Jag vill heller inte framstå som bitter eller förbannad inför honom för det gör honom bara glad att se mig ledsen så jag har alltid försökt ta the high road.

    Snälla snälla, hjälp mig.

      Oj.. har egentligen inget bra råd sådär kring det stora. Har så svårt att ens tänka mig in i hur du kunde gå tillbaka till honom och tom bli gravid igen med en så obehaglig människa. Men en spontan tanke jag ändå fick på slutet; Tänk inte så mycket på ifall killar ”vill dejta någon med en 6 månaders bebis”. Mitt råd är att bara fokusera på ditt välmående + att ta hand om de två små barnen. Om några år när du landat i dig själv och allt är mer stabilt kan du ju fundera över dejting och killar men just nu låter det bara onödigt att lägga till en pojkvän i denna röra.

      Män är som mest våldsamma mot kvinnor när de är gravida. Ta hand om dig och ta hjälp.

      Känn dig inte dum för att du gått tillbaka till honom flera gånger. Det är tyvärr så misshandel funkar, det fuckar upp ens hjärna så man inte kan resonera som man annars skulle göra.

      Det finns ett tydligt mönster i det du berättar, nämligen att han lockar tillbaka dig genom att be om en ny chans, intyga att det blir bra denna gång samt försöker få dig att få dåligt samvete. Sedan återgår det till misshandelsfall igen och så håller det på. Det är typiskt för våld i nära relation.

      Du ska INTE gå dåligt samvete över att du inte vill dela något om graviditeten eller ha med honom på förlossningen. Han har förbrukat förtroendet att få vara del av det för länge sedan.

      Tycker du ska ta med en telefon och trycka på record varje gång ni tvingas att ses. Börjar han bete sig illa har du bevis. Att han kränker dig och verbalt hotar och misshandlar dig inför ett barn kan utföra ett brott även mot barnet. Det är svårt att få enskild vårdnad så samla dina bevis så du kan skydda barnen.

        Det galna är att det är JAG som bett om en ny chans alltid tidigare. Han har aldrig bett mig om ursäkt och bett om en ny chans förrän jag plussade denna gången, trots det lämnade han ju mig i slutändan ändå. Jag har tidigare bett om nya chanser bara för att få slut på eländet min dotter behöver vara med om vid alla lämningar som sagt. Men tack för era svar, jag behöver verkligen läsa om andras perspektiv på min text därför är det så skönt att läsa era svar för det ger mig bekräftelse på något sätt att detta inte är friskt av en människa.

          Psykisk misshandel kan få en att göra ologiska saker. Han verkar ha ett typiskt hot-cold-beteende och det är väldigt förvirrande och beroendeframkallande för hjärnan. Inte så förvånande att du bett honom om att få komma tillbaka eftersom han verkar väldigt duktig på att manipulera.

          Det du beskriver är oerhört långt ifrån vad ett normalt förhållande innebär. Redan att han klagade på att HAN kände sig oattraktiv när du var gravid, att du hade sex när du inte ville osv är enorma varningsklockor.

          För perspektiv: när jag var gravid fick jag massage varje kväll av min man, han tog hand om all städning och när vår son var född var det han som tröstade på natten så jag kunde få sova. DET är det minsta man kan förvänta sig av en partner då det ditt ex ”erbjöd” är långt ifrån det normala.

          Hoppas du klarar att bryta sig loss. Det tror jag att du kommer att göra för dina barns skull. Du verkar vara en fin och omtänksam mamma! Ta all hjälp och stöd du kan få.

          Hej, googla och läs om ”normaliseringsprocess våld i nära relation”, det du beskriver är helt normalt i en onormal situation, och allt du gjort och känt har en förklaring. Att lämna är oerhört svårt och många måste försöka flera gånger innan de lyckas. Jag vet att du känner skam, det kan också förklaras dels av hur vårt överlevnadssystem fungerar och av hur det blir i våld i nära relation. Och det är inte ditt fel, den som gör fel igen och igen är han.

      Mitt enda svar på ditt tragiska öde är att aldrig mer ha kontakt med honom, söka hjälp och försök få ensam vårdnad för båda barnen.
      Tänk på dina barn, de kan bli ärrade för livet om dom tvingas höra på hans hemska ord och nedbrytning av deras mamma. Inget barn och speciellt inte en treåring ska någonsin behöva ställa sig mellan sina föräldrar och be pappan sluta skrika på sin mamma. Usch vad jag fick ont i magen av ditt öde, men nu är det dags att lämna den idioten för gott för han förtjänar varken dig eller hans barn…

      Lösningen för dig borde vara att hålla distans till mannen så mycket du bara kan. Sök någon att prata med/någon som stöttar och som har varit med om samma sak. Han kan inte kräva något av dig mer utan det är helt upp till dig hur närvarande han får vara i graviditeten. Distansen är till för att han inte ska kunna manipulera dig eller behandla dig illa. Det går att bli fri. Dina barn behöver en stark mamma! ?

      Det gör ont i hela mig av att läsa det här. Försök hålla dig stark och försök tänka att det bästa för dina barn INTE är att vara tillsammans med honom. Har du familj (du nämner din mamma)/vänner som kan stötta dig i att hålla honom borta från dig? Jag hoppas det för din skull och önskar jag hade kunnat hjälpa dig på något sätt. Stor kram.❤️

      Helt sjukt att du inte får hjälp av soc eller familjerätten, du borde få egen vårdnad. Samla bevis på allt han gör och försök igen.

        Socialtjänsten har dock inget att göra med om hon har ensam vårdnad av barnn eller inte. Däremot borde hon kunna få hjäp med samtalsstöd utifrån våld i nära relation via Socialtjänsten.

      Fyfan för honom! Blir så fruktansvärt ledsen när jag läser det här! Jag har själv varit i ett fruktansvärt destruktiva förhållande med pappan till mitt barn. Vad du än gör, klandra inte dig själv för att du gick tillbaka. Du har utstått psykisk misshandel i flera år och det får en att tänka och bete sig helt annorlunda mot hur man brukade vara.

      Hade gärna hjälpt men vet inte hur 🙁 det enda jag kan säga är att det bästa som har hänt dig och din dotter och bebisen i magen är att han lämnade dig. Tack Gud för det. Självklart kommer det finnas riktiga män, SNÄLLA och GODA män som kommer vilja dejta dig.

      Stor kram ❤️

      Tips är att inte prata alls, om något, för det kan alltid leda tillbaka till att han försöker något.

      Kan din mamma följa med på förlossningen? Känns inte bra för dig att ha med någon som inte vill dig väl där, och du måste kunna få känna dig trygg.

      Vad gäller din dotter så gör du så gott du kan! Din dotter är säkert otroligt tacksam att hon iallafall har dig.

        Tack underbara ni för era svar. Min mamma vill gärna vara med på förlossningen, så den biten är det inga problem med. Har bara såna problem med att jag snabbt får dåligt samvete för att jag valt att utesluta honom helt från graviditeten och förlossningen nu, men det var ju ett beslut han själv tog när han lämnade mig under graviditeten och behandlat mig såhär.. försöker jobba emot dåliga samvetet för jag vet att den har fel.

        Till kommentaren om att dejta helvita män: han är ”en svensk helvit man”. Inte för att det helt ärligt spelar någon roll,’har träffat helvita och icke helvita och båda har behandlat mig illa (alla har varit högutbildade dessutom). Så det kanske ligger hos mig att jag väljer rötäggen.

        Jag är iallafall tacksam för era svar, dom gav mig lite mer av en känsla att jag gör helt rätt i att distansera mig helt och bestämt mig för att inte ha något med honom alls att göra utöver vad gäller vår dotter.

      Absolut inte fel att inte dela med dig av olika händelser under graviditeten eller vad som helst. Distansera dig så mkt du kan. Var stark, heja dig!!! ❤️❤️

      [Raderad kommentar]

    Jag har en dejt imorgon. För första gången på 6 år. Jag har varit djupt deprimerad m.m. och levt i misär i åratal, och jag gör det fortfarande. Han vet ingenting om detta. Dock så såg han ju hur jag såg ut ute på gatan (han kom fram till mig utomhus för 1 vecka sen). Då såg jag ju ut som sju svåra år. Jag har trasiga tänder, trasiga kläder, trasigt hår osv, och jag kan inte ta hem honom till min lägenhet (den är vidrig). Men jag tänkte faktiskt ändå gå på dejten. Jag har som sagt inte varit på dejt/haft närkontakt med en kille på 6 år. Tänkte ta på mig de mest hela kläderna som jag har och sen tänkte jag gå till Åhléns innan och spruta på mig parfym och ta krämer och smink och sånt på mig (de har så att man kan prova där), har nämligen inget sånt hemma och inte råd att köpa heller. Nu till frågan, hur mycket av min misär ska jag berätta om för honom imorgon? Vi har pratat i telefon varje dag och han lever tvärtom, han lever väldigt stabilt. Det kommer ju funka att dölja det imorgon, men jag kan ju inte dölja det hur länge som helst och jag kan ju inte springa till Åhléns varje gång sen om vi skulle fortsätta dejta. Han pratar om förhållande, till och med giftermål, om
    vi skulle funka tillsammans. Han är helt fantastisk! Och väldigt normal, ingen lovebombing, inget sexsnack.

      Oj. Gå osminkad om du ändå är osminkad annars. Sen ja, han lär ju förstå rätt snabbt. Berätta, det är ju så du lever. Får jag fråga varför/hur du lever i misär? Är det nåt du kan/vill få hjälp med? Du behöver självklart inte svara.

        Varför är du sån? Låter skumt att han kom fram till dig om du nu är så ”trasig”. Låt dig inte bli utnyttjas…

      Lite obehagligt att han pratar om äktenskap när ni inte ens dejtat än, var försiktig.

      Stora varningsklockor ringer. GÅ INTE DIT.
      Snälla, ta allt förstånd du har och undvik honom. Berätta inte vart du bor. Blocka honom helt.
      Prata m giftemål osv efter några få dagar. Han försöker invagga dig i nån falsk trygghet. Du kommer bli utnyttjad på något vis.
      För din egen skull, sök hjälp och försök komma till rätta med ditt liv. Och sluta genast att ha kontakt med honom. När du är i det skick du är är du väldigt lätt att manipulera.

        Men va, vänta ? Har ni aldrig pratat EVENTUELL framtid med nån? Tycker ni tar i med att han skulle vara ett as ? Att prata om vad man vill ha ut av ett förhållande är ju rätt viktigt. Men då måste ju Lisa vara ärlig om sitt också.

          Läs det hon skriver. Han kom fram till henne för en vecka sen. En vecka. Ingen pratar framtid och giftermål med någon så snabbt. Dessutom var det uppenbart att hon var i dåligt skick (hennes egen beskrivning).
          Hon har all anledning att se upp. Han vet mycket väl att det är svårare få hjälpt snabbt när man är i en sån utsatt situation. Längre tid innan man saknas. Eller lättare att manipulera. Lättare att göra dumma beslut. Klart han såg på henne att hon inte mår bra.

      Du kan omöjligen veta att han är helt fantastisk utifrån nu har pratat i en vecka. Har du nån familj i närheten? Eller nån vän som kan hjälpa dig så du orkar ta tag i ditt liv? Vänd dig till kommunen annars. Nånstans där du kan få hjälp med ditt liv, dina tänder och kläder. Nån som kan hjälpa dig med din lägenhet. Låter fruktansvärt att ha det som du har.

    Hur mycket sover ni? Är det osunt att sova för mycket? Jag och min sambo sover lätt 10-12 timmar per natt. Älskar att sova och lägger oss ofta tidigt. Börjat fundera på hur bra det egentligen är att sova så mycket. I perioder när jag jobbar mer sover jag mindre men går ändå och lägger mig 20.30-21 (går upp i ottan då). Har alltid haft ett stort behov av sömn men känns som orimligt många timmar. Men kan knappt hålla mig vaken efter 20 (kämpar medan jag skriver detta haha!). Är 30 år.

      Gud vad härligt att kunna sova så. Mvh sömnproblem sedan jag var 7 år gammal

      Har det lika, alltid haft. Om jag inte ställer ett alarm eller blir väckt så kan jag lätt sova till 13:00 om dagarna även om jag skulle lägga mig senast 00:00 typ ? och det spelar ingen roll hur tidigt jag lägger mig i princip, jag vill sova sova sova. Älskar att sova och lägger gärna omkull mig en stund på lunchen om dagarna osv

    Hon tog ju en Instagram paus för några dagar sedan och skrev massa stories om det och skrev ”ses om några dagar”. Men hon var inte ens utloggad en halv dag utan fortsatte lägga upp massa stories hela tiden. Så tvekar starkt på att hon verkligen inaktiverar. Vilket hon borde. Bara koppla ner internet och var i nuet med din familj. Förberedd dig för förlossningen och skit i sociala medier och folk som snackar. Jobbar hon som Influencer så får hon ta att folk kommer fråga vem hon är, undra över saker och skriva inlägg. Det görs ju om alla. Det var en som skrev i öppet spår och undra om reklam länkarna var hennes jobb. Det var tydligen har och nu har hon varje dag skrivit om bloggbevakning. Hon har fått flera tusen nya följare på det och det är hon som gör att folk snackar mer. Annars vet ju typ ingen vem hon är.

    Hon startar en anonym insamling och ber folk swisha hennes egna nummer. Sen swishar hon detta till den andra personen, men utan att redovisa hur mycket hon egentligen fick in. Misstror inte henne men ska folk ha insamlingar, snälla sköt det snyggt och redovisa ordentligt. Folk borde inte ge sina pengar så lätt utan vara mer försiktiga. Och då pratar jag generellt. Snälla människor, skänk dit du vet att pengarna verkligen hjälper.

    Orkar inte med min mans lögner om sitt uppenbara alkoholmissbruk längre. Han gömmer grejer, och det är inte ens bra gömställen så det känns nästan förolämpande mot mig, tror han att jag inte fattar liksom? Jag har känt sympati och försökt hjälpa honom på femtioelva sätt, har hittat länkar och tagit fram nummer till honom osv. Men jag är så less på det. Och det är alltid ursäkter och diverse anledningar hit och dit. Det var hans förra jobb som gjorde honom så deppig. Ni har han ett nytt! Har han slutat? Nej. Orkar inte mer.

      Det är ett jävla slit. Medberoendet äter upp ens liv och person. Den enda som kan förändra är din man och bara om han verkligen vill.
      Du kan tjata, böna, be och hota men vill han inte så finns det inget du kan göra.
      Ta dig därifrån sluta skydda, skyla och vakta.
      Du är så mycket värd och har ett eget liv att leva. Ta till vara på det!

      Jag är inte en av dom som säger ”dumpa honom” när det är nåt. Men här känner jag bara – ta dig därifrån ??

      Jag beklagar verkligen din situation.

      Jag kommer säkert låta hård nu, men utifrån min erfarenhet av missbruk/alkoholism så finns det ingenting man kan göra. De är mästare på att dölja/manipulera/ljuga och ursäkta.

      Det låter klyschigt, men det ligger verkligen något i talesättet: ”Du kan inte hjälpa någon som inte vill ta emot hjälp”.

      Jag önskar dig all lycka, men glöm aldrig bort dig själv ❤️ ibland måste man släppa taget.

      Kanske föreslå att separera på prov? Så fattar han att du menar allvar och att det på riktigt är ett ultimatum. Antingen så tar han tag i problem och behandling under tiden ni bor isär, eller så fortsätter ni bo isär och skiljer er på riktigt.

      Ledsen o säga det men du lär aldrig vinna den kampen. Lägg benen på ryggen o dra i fejsa smärtan.
      Sen börjar livet kännas ljusare lite i taget – jag lovar!

      Tack för era svar. Jag vet att ni har rätt i vad ni säger, men det är bara svårt att göra det på riktigt. Jag vill ju vara med honom, eller rättare sagt, den han var innan allt drickande, och den han är när han inte har druckit. Det är så jävla jobbigt. Kan människan inte bara skärpa sig?! Fattar att det inte är så enkelt, såklart. Nej jag vet inte. Han beter sig inte illa i alla fall. Bara mot sig själv. Men jag står inte ut mer. Kollar aktivt på lägenheter just nu.

        Finns det någon utanför familjen som kan prata med honom? Det ”tar” oftast bättre att bli konfronterad av en lite längre bort än en nära anhörig som är medberoende. Försök på alla sätt och vis att få in honom på behandling, en sjuk hjärna vill inte bli frisk så man måste pushas in i behandling av utomstående. Därifrån kan man långsamt få egen vilja att bli frisk när man kan tänka klarare. Även bra med miljöombyte. Ta kontakt med din kommun, det finns oftast bra hjälp att få och de kan skicka honom vidare till behandlingshem. Ta hand om dig men ge inte upp, det väntar ett fint liv med din man när han lyckats bli frisk?

    Ni som har kreativa yrken – hur gör ni i svackor? Just nu känner jag mig bara helt jäkla värdelös, får inte in tillräckligt många kunder för att ta ut en vettig lön nästa månad som det ser ut nu och överallt där jag kikar så ser jag andra som är så duktiga. Sett två tidigare kunder som gått till andra istället för till mig, som gett mig en törn också just nu.

      Du vill inte ta en vanlig anställning istället? Inom det kreativa du gör. Jag är skribent och med fast anställning slipper man ju hela biten med att skaffa uppdrag, behålla kunder osv.

    Kan någon förklara för mig hur NÅGON normalt funtad människa kan sympatisera med det vidriga partiet Alternativ för Sverige? Människosynen i deras partiprogram är vidrig och verklighetsuppfattningen och allmänbildningen lika med noll.
    Hoppas av hela mitt hjärta att dessa dårar inte får mycket stöd 11 september!

      Finns tyvärr människor som är genuint osympatiska.

      fick deras reklam i brevlådan trots ”ingen reklam”

        Hade den din adress på? Jag fick reklam från både S och V inför 1a maj en gång och jag har också en ej reklam-skylt, men då stod min adress på baksidan.

        Och jag röstar inte på dem så det är inte jag som anmält att jag vill ha deras reklam.

      Själv är jag mer rädd för Vänsterpartiet som samlar nästan 10% av väljarna trots att ungdomsförbundet (Ung vänster) vill införa ett kommunistiskt samhälle. Här har man tydligen inte lärt något av historien.

        Ja och det där parti nyans som vill islamisera Sverige. Farligt som sjutton.

        Mja, röstar inte på V själv men tycker nog inte man ska kolla på egentligen något partis ungdomsförbund och dra några slutsatser om de faktiska partierna eller dess väljare.

        Ungdomsförbund är generellt mycket radikalare/extremare än de faktiska partier de säger sig tillhöra. Ibland kan de till och med gå tvärt emot vad partiet tycker/står för i vissa frågor. Vilket inte är konstigt på något sätt. Ungdomar är, på gott och ont, mer idealistiska och naiva för att de saknar livserfarenhet och mognad. Det är fantastiskt på vissa sätt, då unga tack vare detta kan ha en större passion och driva engagemeng och utveckling framåt. Sen är det mindre bra när detta leder till ideer och intiativ som saknar en fullständig förståelse och analys av situationen. Men de något mindre bra grejerna brukar ändå inte få något större genomslag då vuxenvärlden sätter stopp.

      Afs är det enda partiet som bryr sig om svenskarna. ?‍♀️

    Någon som vet om det är Sven Hagströmer Calle Schulman bråkat med i sin snart fd trapp, och isf varför? Bara sett på Calles stories att han flyttar pga bråk med någon granne vid namn Sven.

      Varför skulle det vara just Hagströmer?

      Ja det är Hagströmer/Frisell.

    Pga olämpligt att spekulera och sprida rykten.

    Cam brukar plocka bort sådant som rör rättsfall och domar.

      Jaha! Visst inte att det var off limits. Camilla- kan inte du klargöra så man vet för framtiden?

    Men har det inte tjatats nog om den människan här? Jag har aldrig gått in på hennes insta och vet ändå att hon är en tiggare av rang pga alla trådar här om henne.

    ?? ”Roliga kommentarer-tråd” ??

    Vilken är den roligaste kommentaren ni minns och har läst, här på Bloggbevakning? Den behöver så klart ordagrant, men beskriv så gott ni minns ?

    Jag kan börja- jag skrattade högt åt ”Marielle” och hennes kommentar, för cirka en månad sedan, när hon beskrev en kvinna som skröt om vilken god människa hon var pga delat med sig om tips om svampställe.

    Sen hade hon suttit och varit rörd över sin egen godhet och generositet och avslutet hela utlägget med ett: ”Sån är jag ❤️”.

    Tyckte det var en så rolig story, och det var inte bra själva händelsen, utan Marielles sätt att återge som gjorde det så otroligt roligt ?

      Åh gud så krattigt jag skriver – ”Den behöver så klart inte återges ordagrant” skulle det stå ?

      Jag tyckte att det var väldigt roligt när någon skulle skriva Samir Badran och det autokorrektade till Samir Badrum.

        Hahaha detta hade inte jag sett, men skrattar orimligt mycket år det nu. Extra roligt då han är mäklare ju?

      Någon tråd där alla svar var något i stil med ”Gräddfil och creme fraishe” eller något. Så kul! Vill så gärna hitta det inlägget.

      Den om vattenkannan i badrummet!

      Älskar white trash-trådarna haha barn som inte har vantar (eller om de har vantar?) när det är kallt är wt ??????

      Haha när någon försökte skylla bloggaren Dagnys död på covid-vaccinet och hur farligt det är (”till och med unga män och pojkar faller ihop”). Någon svarade: ”.. nu var ju Dagny varken ung eller man, vart vill du komma?”

    Vad får du ut av att vara så besatt av henne? Ett tips: om du ägnade all den tid du gör på Aisha på ditt eget liv istället så ska du se att det ljusnar snart ?

    Hälften av alla jag följer på Instagram har varit i Lofoten nu i sommar. Har någon märkt av samma?

      Nej, mina kompisar körde Lofoten förra och förrförra sommaren när pandemin gjorde att man reste dit man trodde att inte alla andra skulle resa. I år verkar samma personer återgå till storstadssemester och/eller Italien, Spanien, Grekland och Kroatien.

    Bortsprungna katter.

    Dessa bortsprungna katter. De efterlyses på lappar, i facebookgrupper osv osv. Överallt, hela tiden. Känns som ett besvärligt husdjur därmed, opålitlig? Eller varför försvinner så många katter?

      För att folk har dem löst springande utomhus. Då får man nästan räkna med det, eller att de blir påkörda. Katter ska egentligen inte lämnas utan uppsikt, och helst inomhus/kopplade/inhägnade. Unpopular opinion…

        Ja det verkar konstigt att man gör det när de försvinner gång på gång. Måste vara frustrerande.. och stackars djur som kanske blir påkörd eller förlorar sitt hem.

      Känns som många katter blir tagna också.
      Läser så ofta folk som skriver ”Någon som vet vem som äger denna katten? Såg den gå runt i villakvarteret nu vid 20 tiden så jag tog in den tills ägaren hittas”..

      Alltså ser man en katt ofta, som inte mår bra osv så självklart hjälp den. Men utekatter är ju en grej, man kan inte bara plocka med en katt för man ser den en gång.

      Tycker inte man borde ha sina katter lösa, dels för det finns folk som är hemska mot katter, kan bli påkörda, tagna av någon större djur, tar massa småfåglar, kaninungar, ekorrar osv. Innekatt som har tillgång till inhägnad balkong/uteplats eller får gå i koppen har ett bra liv. Men många känner väldigt starkt för det och tycker att det är djurplågeri att en katt inte får gå som den vill.
      Att det är deras naturliga beteende och instinkt att få jaga fritt och gå in och ut som dom vill.

        Menar att alla har inte facebook och då är det svårt att säga att katten tillhör en när någon tagit in den.

      Alltså katter är ju inte direkt som människor som man kan förklara ”kom hem till middag kl 19:15 tack!” för… De är djur. Djur har instinkter och egen vilja. Därav ”opålitliga”… Förstår inte varför man får ha dem lösa och utan uppsikt. Det är helt andra regler för hästar, hundar, tamkaniner… Jag skulle aldrig släppa min katt utomhus vind för våg. Har sett för många stackars katter som blivit påkörda och lidit i dagar innan de gått bort. 🙁

    Jag och mitt ex kommer fortf bra överens och är även överens om att vi ska flytta isär och köpa eget på varsitt håll. Dock har ingen hittat något än och därför har vi bestämt att bo ihop under 5-6 månader tills den frågan blivit löst. Jag hoppas det ska funka och det känns så, men undrar om nån annan har erfarenhet av detta?

      Mitt starka råd är: GÖR DET INTE! Jag och pappan till mina barn bodde ihop i tre månader efter att vi gjort slut. Kände som du, att vi är så överens, det kommer gå så bra. På slutet ville jag klösa ögonen ur honom. Är verkligen ledsen över att vi gjorde på det sättet, hade varit så mycket bättre om vi inte bott ihop. Men vi måste ju ha en relation livet ut på grund av barnen, det behöver ju inte ni. Förlåt för negativ, ville bara ge min bild.

        Oj okej, det lät inte så bra. I vårt fall kommer vi bra överens, vi umgås även på fritiden och är mer som vänner, det är därför jag tror det kommer funka. Men vem vet… Blir ju iaf omöjligt att träffa nån ny under denna tid.

          Jaa så var det för oss med. Var i chock när jag häromdagen läste sms från första tiden efter att vi gjort slut där vi båda skriver att vi älskar varandra och alltid ska finnas där för varandra. Nu vill vi knappt se varandra, haha. Svårt också att på riktigt gå vidare om man bor ihop, men förstår såklart boendesituationen. Testa kanske och se om det funkar?

      För oss fungerade det bra. Men vi kom överens om att inte aktivt dejta så länge vi bor ihop för att undvika onödiga konflikter. Fungerade toppen och sen när vi flyttade isär började vi leva våra egna liv på riktigt.

      Jag har en nära vän som bor i samma hus som sitt ex och barnen även om de har egna rum och har varit separerade över ett år. Det funkar bra nu men ingen av dem har intresse att introducera nån ny partner till barnen. Kanske hjälper.

      Vi bodde ihop ett halvår, funkade bra. Vi har barn så kanske därför det funkade. Har bra relation även idag några år senare.

    Någon som har tips på hur en kan uppmuntra sin partner till förändring? Känns som om jag bara klagar och pikar HELA tiden och det gör ju verkligen INGEN glad. Och söker tips på hur en kan hindra sig själv från att komma med syrliga kommentarer.

    Jag önskar t ex att min partner skulle lägga ifrån sig sin tfn och ta större ansvar/mer initiativ till att umgås Med vårt barn (snart ett år). Känns som att jag fastnat i en loop där han tar för givet att jag alltid tar barnet och att han förväntar sig att jag ska säga till när jag behöver avlastning. Det gör mig både irriterad och ledsen.

      Har du sagt det till honom? På ett inte argt sätt? Ni kanske behöver ha ett ”familjemöte”? ☺️

        Ja, vi har pratat om det så många gånger. Han påpekar hela tiden ”vikten av kommunikation” och att jag berättar när jag vill ha avlastning men det jag vill komma ifrån är ju att jag är den som, by default, alltid Har barnet. Det är ju för deras skull som jag vill att de ska ha en stark relation, för jag börjar jobba snart. Detta har jag också sagt.

          Men gud, varför ska du ha ”avlastning”, det är ju inte bara ditt barn och ansvar?! Vilket synsätt från honom. Gör upp ett schema, låter konstigt kanske men behövs nåt drastiskt. Alltså när ni har ansvar för barnet och när ni har egentid.

          Kör tvärtom då. Säg att som utgångspunkt är han ansvarig och så får han säga till dig när han vill ha avlastning. Borde inte vara några problem för honom som är så bra på kommunikation 😉

      Väck honom imorgon bitti och säg glatt ”nu åker jag till xx (insert valfri person/aktivitet/ställe), vi ses ikväll!”. När han förvirrat frågar varför du inte sagt nåt tidigare så säg ”ja men det sa jag ju förra veckan när du satt i soffan och kollade på telefonen”. Sen går du och kommer inte tillbaka förrens på kvällen eller nästa dag. Åk och gör nåt du gillar så får han ta hand om ert barn.

      Sluta fråga honom om avlastning och börja ta för givet att han tar hand om barnet.

      Ibland behöver man vara övertydlig och verkligen säga vad man vill när man vill det. Så bara säg det där och då, det kommer ta så jävla mycket mindre energi från dig jämfört med att vänta på hans egna initiativ och irritera dig på att han inte kan/vill läsa dina tankar. Att pysa ut ditt missnöje i efterhand är bara destruktivt. Ta ansvar för dina behov genom att kommunicera dem.
      Det låter också som att han kanske behöver vara ensam med barnet lite oftare. Är du iväg på egen hand ibland?

    Hur fan kan det vara lagligt att tåg får stå igång i timmar? Bilar får ju inte stå på tomgång.
    Bor mittemot en järnväg och ett tåg står sill men är igång, så otroligt störigt ljud och ibland luktar det tåg.

    Ville bara klaga lite?
    För att finna något positivt så är månen väldigt fin iaf, så mysigt att sitta på balkongen med en filt om sig. Men jävla tåg..

      Bilar = avgaser

    För att det du skrev va bara fruktansvärt.

    Har lite halv panik. Efter dusch upptäckte jag en stor kal fläck uppe på huvudet. Bad min man titta igenom håret och vi upptäcker då en lite mindre kal fläck även baktill. Har nyligen haft covid, någon annan som upplevt något likande i samband med det? Jag har väldigt tjock och långt hår och tappar alltid mycket men inte på det här sättet, att det liksom sker fläckvis. Är frisk i övrigt och äter inga mediciner…

      Är en inte helt ovanlig bieffekt när man haft covid om jag förstått det rätt. Är det p.g.a. covid borde håret växa tillbaka om några månader, men under tiden kan det ju vara lämpligt att kika med en dermatolog så det inte är alopeica areata eller något annat.

        Jag stavar uppenbarligen överjävligt, men jag hoppas det är begripligt ändå.

          Jodå det gick att förstå alldeles utmärkt! Men du, så som jag fattat det så har folk tappat mycket hår med liksom inte fläckvis, samma med stress och hormonförändringar. Har panik då jag ÄLSKAR mitt hår och om det är nåt jag identifierar mig själv med så är det håret. Livrädd för alopecia ? kan inte gå runt såhär heller för det ser ut som att nån ryckt bort en stor bit, kan inte ha mössa på jobbet heller. Ja ja kanske får gå till Vc till å börja med men man får ju aldrig nån hjälp där.

      Det hände min son, och då visade det sig att han hade fått ringorm! Fick en salva för det, och inom några veckor började det växa ut hår igen.

        Whaaat, tror jag spyr! Hur kan nåt låta så äckligt… säkert det jag har bara för det. Skönt att din son blev bättre!

          Men ringorm, då bör du ha varit i kontakt med djur, typ hästar och så. Har du det? Annars låter det mer som biverkningar av covid alternativt alopecia eller någon vitaminbrist. Ordna tid på vc så du kan få lite hjälp! Och OM du är rädd för alopecia så se genast till att stressa ner (jo jag, svårt!). Men stress driver alopecia.

            Nej det behöver ej komma från djur. Vi är ALDRIG i kontakt med djur, men ungen fick det ändå.

    Ska på dejt för första gången på mer eller mindre 35 år och jag är så nervös. Kommer säkerligen sabba min egen dejt (är som JD i Scrubs) men vad kan vi hitta på? Han kommer ner till mig i Göteborg så tycker att vi kan göra något roligare än att bara promenera runt men kan verkligen inte hitta något roligt i Göteborg alls just nu.

      Gå på restaurang och ät och drick gott!

        Nej han gillar äventyr och vill göra något roligt och du får inte in mig på en restaurang på en dejt. Ger mig ångest så jag spyr.

      Liseberg?

      Åk Paddan haha
      Universeum
      Shuffleboard
      Minigolf
      Gå på fotboll
      ?‍♀️?‍♀️?‍♀️

      Om han gillar äventyr/friluftsliv så kanske ni kan paddla kanot eller kajak? Eller åka och klättra på typ klätterdomen? Eller testa nån höghöjdsbana (finns i Skatåsområdet till exempel). Kul att göra nåt aktivt så blir det inte så stelt tänker jag. Frisbeegolf är också kul!

        Ja jag funderar på det! Lär dock ramla ner då jag är sämst på klättring men ??

    Hur lång tid tog det att komma tillbaka för er efter sjukskrivning? är där nu och vill inget annat än att komma tillbaka på jobbet men jag tror jag har en bit kvar..

    tar gladeligen emot tips också 🙁 <3

      Beror på anledning kanske. Mem 2 år för mig nu, pga endometrios och behandlingar som förstörde mig totalt.

      Jag blev sjukskriven i oktober förra året pga depression. Jag har varit hemma i sammanlagt fem månader och utöver det tre månader på en klink (där jag fick yttarligare diagnoser). Jag är tillbaka på jobbet sen ca. en månad men jag är fortfarande sjukskriven. Jag har en slags plan via min sjukförsäkring (jag bor inte i Sverige) där jag långsamt slussas in i jobbet igen. Jag började jobba 2h/dag. Nu är jag uppe i 5h/dag. Jag vill inget hellre än att vara helt återställd och kunna jobba som vanligt men jag låter det ta sin tid. Försöker lära mig att ta det lugnt och att vissa dagar är sämre än andra. Dessutom har jag terapier tre gånger i veckan vilket också tar på krafterna utöver jobbet.
      Jag vet inte vad din anledning är, men det enda jag kan råda är att låta det ta sin tid och se till att få den hjälp du behöver. Utan hjälp hade jag varit på ruta ett än idag. <3

    Någon annan som reagerat på vissa influensers alkoholvanor? Jag tänker på Stephanie strauch till exempel som har tre små barn men det intas vin till luncher och middagar väldigt ofta..

    Har själv småbarn och kanske därför jag reagerar?

      Tänk på att ett foto inte speglar hur mycket man äter eller dricker. Eller om det ens är vin i glaset? Du kanske dömer någon som dricker alkoholfri dryck eller delar ett glas med sin partner eller helt enkelt inte ”känner av” ett litet glas vin. Hur tänker du att ett glas vin till maten skulle vara ett problem bland småbarn? Med det sagt så vet jag ingenting om den person du nämner – men har märkt att många mammor älskar att hoppa på främmande personers alkoholvanor baserat på några random foton…

        Har inga problem med att någon dricker ett glas till maten fast barnen är med. Men det är ju inte konstigt att man reagerar på vissa personers vanor ibland. Just för att det är så ofta, och ibland även under större delen av dagen. Tror det är lätt att det blir så när man har det trevligt, ungås med folk, äter fina luncher och middagar, bjuder hem och bjuds bort. Ett glas vin eller två, kanske någon drink, det är gott och trevligt och alla dricker = inget konstigt. Hade någon däremot tagit ett par folköl på eftermiddagen när man är ensam med barnen hemma hade det ju sett betydligt värre ut i mångas ögon, även om det ju inte är värre. Men visst. Kan ju vara alkoholfritt.

          Hade abslut inte tyckt att det var konstigt om någon drack en folköl efter jobbet när barnen är hemma?

          Många människor har inga problem med alkohol och kan stanna vid ett glas vin eller EN drink utan att bli aggressiva eller obehagliga.

    När ni ska på en arbetsintervju, och ska nämna 3 positiva saker samt 3 negativa saker om er själv, vad säger ni då?
    Tycker det är så jäkla svårt då man vill hålla en finfin balans ? Har hittat ett jobb jag JÄTTE gärna vill söka (annons ligger ute just nu) men jag uppfyller inte alla kraven dom önskar i annonsen… borde jag slänga iväg en ansökan ändå? Tycker det typ känns pinsamt om dom tycker jag är heeelt ute o cyklar?

      Klart du ska söka! Var positiv och framhåll vad du kan/är bra på/har erfarenhet av samt tryck på att du är intresserad och villig att lära dig resterande. Tre bra saker – fundera på vem du är och vad du har för egenskaper, fråga någon närstående om du har svårt att komma på. Tänk på att det helst ska vara saker som kan kopplas till arbetet, men som faktiskt är sanna om dig (ex du kanske är noggrann, pålitlig och prestigelös, om det är saker som är bra för tjänsten du söker). Tre dåliga saker – även dessa ska vara sanna och fråga någon även här om du inte kommmer på själv. Berätta inte om dina mörkaste sidor utan ”lagom” dåliga saker, gärna med en efterföljande mening om hur du jobbar med/hanterar det (ex, du kanske är lite slarvig och vill att saker ska gå fort, men eftersom du är medveten om det kollar du alltid igenom dokument/mail en extra gång innan du skickar). Lycka till!

      Av erfarenhet så får man oftare komma på Intervju på de jobb man inte riktigt har erfarenheten för, men när man söker något för ansökan verkligen verkar skriven för en själv så hör man inget. Då undrar man lite om de tror att man helt anpassat cv-t efter det jobbet och de tror att man ljuger ?

        Jag tror jag aldrig kommit till just negativa

      Jag sökte ett jobb 6mån innan min utb var klar. De sökte någon med minst några års erfarenhet i branschen dessutom. Jag fick jobbet och har nu världens bästa jobb ?

    Ni som följer Hanna Schönberg (?) på instagram- varför??

    Aisha snackar ju så mkt om att det skrivs så mkt skit om henne men var skrivs det? Hittar inget?

      Skrevs om henne innan ikväll men det är borttaget.

        Ok varför togs det bort? Ska inte allt om blondinbella också bort?

          Nä varför det? Beror väl på vad som skrivs.

          Handlar troligen inte om vad som skrivs, utan ibland tas det bort för att det skrivs för mycket om samma person

      Håller med! Dock poängterar hon ofta att det snackas i ”den hemska skvallerbloggens kommentarsfält” och tydligen i vissa fb grupper… har dock aldrig sett hennes namn nämnas i någon fb grupp.

    Jag och sambon vill
    gifta oss nästa sommar. Däremot vill vi inte ha ett stort bröllop. Vi kan tänka oss att gifta oss ensamma + dottern på 1,5 år. Eventuellt får närmsta familj vara med på 8 pers.
    Men vi vill ändå ha en mysig/speciell dag. Här står vi och stampar lite dock…
    Någon som har gift sig på detta sätt och kan berätta om dagen? Eller någon som har tips?

      Hade litet bröllop med närmsta familjen och två vänner. Gifte oss borgerligt på ett gammalt café med sjöutsikt, åkte sen nåt till en finrestaurang och åt där. Sen åkte vi till ett spahotell och gästerna hem. Var supernöjda.

        Åkte båt ska det stå.

    Vilken känds person har snyggast lägenhet engligt dig? Jag älskar verkligen margaux alltså!

      Hemska Margaux.

      skalman

    Microneedling hemma, hur gör man? Tips på bästa skinrollern?

      Tror inte det är en så bra idé, risken är stor att man skadar hyn. Bättre att gå till salong.

    Är det klokt att köpa hus idag? Har en bostadsrätt som jag kan sälja och därmed använda vinsten att köpa ett hus för, men är det klokt i och med räntorna idag? Vad tycker ni? Vad är smartast om man köper? Rörlig eller bunden ränta? Vilka erbjuder bäst ränta? Hur har ni gjort?

      Ska du bo där länge? Ja
      Köper du för att bo kort och göra vinst? Nej

        Det är tänkt som det boende vi ska bo i tills vi storknar så långsiktigt är det, ja ?

      Om du köper hus så glöm inte att kolla hur det värms upp. Vissa talar om elräkningar på 50.000+ i månaden den kommande vintern.

        Absolut! Tack för tips!

    Vet inte hur jag ska börja detta eller hur jag ska formulera mig för det finns så mycket jag vill spy ur mig på en och samma gång. Men skitsamma, såhär är det: Jag har panik. Förstår ni? Inte panik över en specifik grej utan panik över livet. Allt. Blev som 13-åring deprimerad och fick ett par år senare anorexia. Har även en ADD-diagnos, och allt detta tillsammans ledde till att jag aldrig gick ut gymnasiet trots 3 försök(hann inte ens få betyg). Nu, många år senare klandrar jag mig själv så extremt för att jag är så efter alla andra. Har varit så vilsen och nu kommer jag inte vara klar med min utbildning förrän jag är minst 30. Samtidigt som jag är väldigt ensam, trots sambo. Vill bara börja om mitt liv. Göra rätt. Vara frisk. Ingen jävla historik av psykisk ohälsa. Jag var ju så himla ambitiös innan livet kom och ströp livet ur mig. Nu vill jag ju så mycket, men det känns oändligt långt tills dess. Någon som känner igen sig?

      Allt kommer bli bra. Ta inte livet på för stort allvar, gör saker även fast det kanske inte känns jättekul, hitta andra än din sambo som du känner trygghet i, ha inte för höga krav. Jag tror på dig!

      Jg känner igen mig i den hopplösa känslan, även om min erfarenhet inte är precis som din.
      Jag satte mig själv i en väldigt dåligt ekonomisk sits när jag var runt 20. I flera år levde jag på så extremt lite pengar, hade knappt näsan över vattenytan osv. En dag fick jag nog och bestämde mig för att ta hjälp och ordna upp det en gång för alla, vilket jag tyckte var jättesvårt och jobbigt pga skam och för att det kändes så himla stort och svårt. Men, jag försökte ha målet i sikte, jag tänkte också att åren går ändå ganska fort och vips så kommer jag vara ur svackan och må bra.
      Det är svårt att vända skutan, och det ÄR jobbigt. Men 30 är fortfarande ungt, och tänk vad stolt du kommer vara över dig själv när du är klar med din utbildning! Det går ju inte att ändra det förflutna, men det går att styra om livet faktiskt. Försök att sluta älta de felaktiga livsval du har gjort, det blev som det blev och nu är du här.
      När det gäller din ensamhet är det såklart lite svårt. Du kanske kan träffa lite nytt umgänge om du pluggar? När du börjar jobba sen kommer du säkert få lite kollegor, och förhoppningsvis någon/några som du gillar och kanske kan umgås med?
      Jag tror på dig, du fixar det! KBK!!

      Kan känna igen mig lite. Har inte allt man ”borde” ha i min ålder och önskar ibland att jag kunde gå tillbaks och göra vissa saker annorlunda. Sedan påminner jag mig själv att alla har sin egen väg att vandra.

      Du har erfarenheter många andra inte har. Du har försökt att nå dina mål flera gånger, misslyckats men nu försöker du igen. Det visar på att det bor en styrka i dig. 30 är heller ingen ålder. Livet har knappt börjat då och du har massor med möjligheter att få ett fint liv.

      Du har resten av livet på dig att ordna upp det du vill ändra på. /40-åring som vet ❤️?

    Jag fattar inte en sak, på insta ser man många influensers som förlorat ett ”barn”- Hannatheorin, fannidays, carmaliv och hundratals till. Först när jag kom in på deras konton och det stod änglamamma så tänkte jag att de förlorat ett barn som de kände, hade relation till, som de dött, matat osv..men visade sig att det va typ 22 veckor gammalt. Fattar att det är tråkigt, men det är inget barn i min mening. Är själv gravid i vecka 18 och det som är i magen är ett foster. Barn skapar man relation till. Hur tänker ni?

      håller med, det är säkert en sorg såklart men inte som att förlora ett barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.