Instagraminlägg angående incident på flygplan

Jag delade det här inlägget på Instagram igår men tycker att innehållet är så pass uppseendeväckande och problematiskt att jag vill dela det även här.
Det får inte gå till så här!
En stor eloge till alla som gjorde vad de kunde för att hjälpa den lille pojken.

Tack för tips!

126 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Varför är man fortfarande tvungen att uppdatera sidan för att komma till senaste inlägget? Få fler sidvisningar?

      Det är cachen på din dator. Jag kommer till senaste inlägget oavsett.

        Har mobil.

          Du har cache där också…

      Hur menar du?

        Går jag in typ 15.10 för att läsa 15-inlägget ligger fortfarande 12-inlägget överst. Klickar på din header så det uppdateras och då kommer det fram. Fler har skrivit om detta.

          När jag går in via mobil och läser ett inlägg/kollar kommentarerna på det inlägget och sedan backar ur så hamnar jag på gårdagens eller flera inlägg bak.
          Vart så flera veckor nu. För att komma tillbaka till startsidan så måste jag skriva om adressen och ”börja om” 🙂

            +1 på båda

    Vad bra att du uppmärksammar detta Camilla!

    Fan alltså. Nu sitter jag och gråter. Stackars stackars barn.

      Ja, fy vad hemskt!! Stackars, stackars liten! ?Och framförallt hur har han det nu???
      Hjärtat går sönder! ?

    På tal om saker som får en att börja gråta..

    Hoppas att hon inte lämnade över barnet till någon annan än Socialtjänsten. Nu vet jag inte hur droger funkar men kan det vara så att de inte var så påverkade i stege än innan eller att de tog ngt på toa innan de gick på planet?

      Hon fick inte tag på barnet. Pappan hann försvinna iväg med honom.

        Lämnade hon tillbaka barnet till föräldern? Varför!

          Det är ju inte hennes barn. Vad ska hon göra? Hon är inte polis eller socialtjänst och kan inte hindra föräldrarna att ta med sitt eget barn.

      Läste du hela inlägget? Vittnen hade sett dem tappa barnet på parkeringen. Pappan gick iväg med barnet och den skrivande kvinnan sprang efter …

      De åkte från Sverige till ett annat land, så svensk socialtjänst är tyvärr inte inblandad

      Du läste mao inte hela inlägget, för då hade du vetat vad som hände.

    Hemskt. Knark är verkligen ett jävla skit. Förstör och river upp familjer och barn som alltid far illa.

      Precis, knark är skit. Sen kan alla jävla dårar som vill legalisera droger fatta hur illa det blir. Istället för att tänka på sitt eget partyfestande och vilja ha droger legalt kan de ju titta på barn som växer upp med knarkande föräldrar.
      Eller prata med föräldrar till barn som knarkar halvt ihjäl sig/knarkat ihjäl sig.

        Det handlar inte om att vilja ha sitt partyfestande. Droger är gängkriminellas största och främsta inkomstkälla. Genom att avkriminalisera (inte samma sak som att legalisera) blir det en helt annan spelplan. Dessutom är Sveriges narkotikapolitik under all kritik då den bygger på tanken om att straff ska bota beroendesjukdom. Det funkar inte så och är totalt inhumant och ett ineffektivt sätt att komma åt de problem samhället har idag.

          Att avkriminalisera hjälper inte. De kommer bara börja handla med tyngre droger och vapen.

          Inte så att gängen inte kommer hitta nya sätt att tjäna pengar på.

            Fast jag hade i alla fall gärna betalat mer för ekologiskt, närodlat gräs..

            Jag tror absolut det hjälper att avkriminalisera. Efterfrågan på tyngre droger är inte alls lika stor som på de droger som handlas mycket med idag.

            Jag skulle aldrig ta droger själv och önskar att ska minska eller helst nollas. Men jag tycker ändå det finns ganska många goda argument för att avkriminalisera vissa droger. Bland annat att det torligtvis skulle förbättra möjligheterna för drogberoende att få hjälp, och öka sannolikheten att de söker hjälp.

            Jämför med att man inte nödvändigtvis måste bruka alkohol själv, eller vara för att andra gör det, för att tro att det är en bra att ide att alkohol är tillåtet.

            Jag har vänner som förlorat barn i missbruk, och som är starka förespråkare av att man ska legalisera. Tror knappast det är för att man gillar droger eller inte förstår att droger är farligt…..

          Lyssna på narkotikapolisen som jobbar med detta. De förklarar bra varför avkriminalisering är en dålig idé. Och att kriminella bara kommer slåss om tyngre droger eller vapen istället.

            Ett annat tips om man vill ta del av andra sidans åsikter är boken Knark – en svensk historia. Väldigt intressant.

            Eller hur! De kommer ju inte börja jobba med nåt hederligt… Men så länge nyligen dömda kokainister får synas i tv och höga chefer på myndigheter slipper åtal så missbruk glorifieras kommer langare av kokain och andra tunga droger att finnas. Glorifiera inte partydroger och sätt dit ”party”-användare hårt är ett sätt att komma åt problemet. Inga köpare = inga langare.

              Hjälp, vilken hemsk kommentar från dig Lotta. Jag undrar vad det är du vill åt? Ni vill inte ha kriminella. Såhär är det, att när du ”sätter dit någon hårt” försvårar du oerhört för den personen att ta sig in i det hederliga samhället igen. Absolut att ens handlignar får konsekvenser – men straff utdöms i form av böter/fängelse. Att dubbelbestraffas genom de mycket försvårande omständigheterna med att exempelvis få ett jobb som prickad i registret gynnar INGEN och det hoppas jag att du och andra som tycker som du förstår. Alla behöver försörja sig, får man inget jobb finns två vägar att gå, bidrag eller kriminalitet. Såväl samhället som individen i fråga förlorar på det. Som sagt – SLUTA tro att hårda straff skulle göra folk mer benägna att ta tag i sin missbruksproblematik.

                Jag pratar om de som redan är i det så kallade hederliga samhället. De som inte behöver vård eller hjälp av samhället utan de som tror de är coola som partyknarkar. De som tas med kokain och andra tunga droger som absolut inte borde kallas partydroger utan hellre droger som bidrar till gängkrig och skjutningar. Man ska inte behöva se dem på tv på bästa sändningstid som läget är nu! Eller ha dem som höga chefer på svenska myndigheter! De medverkar till att avdramatisera droganvändande. DE borde inte få komma undan så lätt!

                Men det är lättare för etablissemanget att sparka på de som ligger ner… De som borde få hjälp med att komma ur sitt missbruk. De som inte blir hjälpta av straff. Jag är helt emot ”dubbelbestraffning” och vet att hårdare straff inte är eller har någonsin varit avskräckande.

                De som vill lämna gängen samt de som vill ur sitt missbruk ska få hjälp/vård, men fy fasiken för ”etablerade personer” som bidrar till att glorifiera knarkande samt bidrar till gängens finansiering och indirekt bidrar till mördande. Både här i Sverige och i andra länder, i flera led.

    Usch, fy fan vad fruktansvärt!!! Vad fantastiskt att de grep in i situationen. Jag var en gång i en matbutik och bevittnade en kanske 12årig pojke som kom och ledde in sin mamma. Hon var så full att hon inte kunde gå själv. Stank sprit, och man såg även att hon var uppenbart smutsig och med trasiga kläder. Högljudd och helt borta. Den här stackars killen gick bara med armen om henne och man hörde honom mumla ”mamma snälla kom igen nu” medans han desperat gick och plockade på sig bröd och smör och nödvändigheter. Ingen gjorde något. Vid slutet av kassan så ropar mamman över hela butiken ”ska du inte ha glass” och man ser hur tårarna bara strömmar på den här lilla stackars killen som skäms och bara vill handla klart så fort så möjligt. Jag var tyvärr bara 18 och visste inte hur jag skulle hantera en aktiv konfrontation så jag följde efter, låtsades att jag bodde i deras port och noterade namnen på dörren. Gjorde därefter en socanmälan där jag berättade vad jag sett. Hoppas hoppas än idag att det gav effekt och att den lilla killen har det bättre nu. Är såna upplevelser som verkligen bränner sig fast i minnet.

      Bra gjort! Hoppas

      Det här! Wow vad bra gjort, trots din då ringa ålder! Appropå gårdagens inlägg om att gråta, sånt här får mina ögon att tåras. Civilkurage!?

      Jag tyckte det var bra gjort!

      Vad bör man göra, egentligen? Vad är smartast? Konfrontera? (Men blir det inte mest jobbigt för barnet, vad leder det till?) Ringa 112?

      På sätt och vis kanske smartast som du gjorde att följa med hem så man får adressen. Fast oftast kanske man inte får exakt adress ändå om de går in i en port…. Jag skulle vilja ha en plan om det hände mig.

        Kanske följa efter, se var de bor och därefter ringa 112? Om det är pågående liksom, utan chans att föräldern är nykter innan polisen kommer.

        Eller är det egentligen ett brott att vara full med sitt barn?

          Om inte är du iaf en skitkass förälder

        Det är socialtjänstens uppdrag att hantera dessa fall. 112 ska man bara ringa om en person är i livsfara just NU (den beskrivna situationen är hemsk men barnet var inte i livsfara och inte heller mamman, sjukvården och polisen hade ju inte kunnat göra något vettigt för dem). Man bör kunna ringa kommunens växel och be om att få tala med jouren på socialtjänsten. Därefter är det deras ansvar att göra en bedömning, om någon bör besöka den berusade mamman samma dag eller ta kontakt via telefon eller liknande.

        Tycker det var otroligt bra gjort av E.W.! Många hade bara struntat i det.

          Förstår hur du tänker, men samtidigt så finns det ju ofta inget sätt att få tag på personuppgifter, och då är det svårt att kontakta kommunen.

          Kan också tillägga att ibland är det så att utanför arbetstid så kan man ringa 112 för att bli kopplad till socialjouren om man inte har/hittar nummer dit. Så det är inte helt fel att ringa 112.

          Njae, behöver inte vara livsfara för att man ska ringa 112. Dit ringer man om det är ett pågående brott

    Eh. Övriga människor kunde ha ingripit också? ?

    Det är så klart jättehemskt det som hänt, men det är ju inte förbjudet att vara full på semestern. Man vet ju inte heller om föräldrarna verkade nyktra och opåverkade den lilla stunden de var i kontakt med personalen. Vet inte om jag tycker att Arlanda är att skylla här, faktiskt.

      Fast nu är det ju en otrolig skillnad på att ha tagit nån drink eller två eller att vara full. Om två föräldrar med ett litet barn som framstår uppenbart fulla utan någon annan nykter vuxen i sällskapet, jo, då är det förbjudet och någon bör gripa in.

        Ja, men om personalen trodde att föräldrarna var lite drinklulliga så har de ju faktiskt inte gjort fel i att inte ingripa.

        E.W. vad menar du att det är ”förbjudet”, vad exakt är det som är förbjudet enligt dig? Även om det inte är något att föredra så är det INTE förbjudet för föräldrar att vara fulla.

      Om barnet tappades på parkeringen innan flyget gick vad tror du?
      Och mig veterligen är det inte tillåtet vara så drogpåverkad att du inte kan ta hand om din bebis.
      Vad naiv du är, tror du att de drack sig full på planet? Fast hon höll på att dö av nån drog hon stoppat i sig.

        Men såg arlandapersonal att barnet tappades? Det här handlar ju om personalens ingripande/icke-ingripande.

          Svarade på frågan ifall att föräldrarna blivit påverkade efter incheckning

      Wtf? Det är aldrig ok att vara full/drogad om du har ansvar för ett barn.

        Givetvis inte, men jag säger att det inte är förbjudet och att Arlandas personal inte kan ringa socialen så fort de ser någon som verkar lite påverkad eller full.

          De kan ringa socialen så snart de ser någon som uppenbart är en fara för ett barn. Oavsett grad av nykterhet.

          Lite påverkad? Tappar man sitt barn på parkeringen. Är helt borta och sen nästan dör av nån överdos.
          Då är man betydligt mer än lullig.

      Eh, va?

      Att vara så redlös (eller nedrogad) att man somnar ifrån sitt barn, inte kan trösta det och tappar det på parkeringen är absolut både förbjudet och inte förenligt med föräldraskap.

      Medmänniskor bör reagera och personal har en särskilt maktposition, lättare för personalen på flyget t ex att se till att tillkalla även polis.

        T i vilken lag står det att det är förbjudet för föräldrar att vara fulla/drogade? Självklart tycker jag ju inte att de skall vara det, men det är inte på något sätt förbjudet.

      Man är knappast ”full på semester” om man blir blå om läpparna, medvetslös med svag puls

      Blir du så full att sjukvårdspersonal måste tillkallas? Om så är fallet så hoppas jag att du inte har ansvar för ett litet barn samtidigt.

      ”men det är ju inte förbjudet att vara full på semestern”
      Läste du inlägget ? Blir mörkrädd. Sluta normalisera påverkade föräldrar.

        Jag läste hela inlägget. Om föräldrarna kunde skärpa till sig den korta stunden man interagerar med personal så framstod de förmodligen endast lite lullig. Då är det ju inte personalens fel. De kan inte ta barnet eller ringa socialen för att någon framstår som lite semesterfull.

        Ni läser min kommentar som fan läser bibeln.

          Tycker du verkligen det är ok att vara lite lullig när man åker på familjesemester med små barn?

            Men vad JAG tycker spelar väl ingen roll? Inlägget handlar ju om personalens handlande var rätt eller fel.

            Har Arlandas personal laglig rätt att ingripa vid fulla föräldrar? Har dom ett ansvar? Det är ju DET som diskuteras.

              Jag tycker absolut att personal (och andra) ska ingripa när en vuxen med barn är så onykter att den blir medvetslös. Allt annat är skandal.

                Men har dom laglig rätt? Vad du själv tycker spelar ingen roll.

                  De har absolut rätt att inte låta en passagerare gå ombord planet eller till och med avlägsna dem från planet för att de anser att passageraren verkar påverkad eller på något annat sätt inte lämplig att flyga (sjuk, aggressiv, störig, inte lyssnar på instruktioner etc.). Det är med andra ord väldigt subjektivt och de har rätt att göra det trots rätt svaga anledningar. Det är liksom ingen laglig rätt att få resa i flygplan. Det de inte får göra är att avvisa någon baserat på grunder som gör det till diskriminering eller använda övervåld, förstås.

                  Varför skulle de inte ha laglig rätt att ringa polis, soc, neka att gå ombord?

          Troll.

          Kan de ta barnet när någon är så påverkad att de tappar medvetandet? Vet inte var du får lite lullig ifrån. Däckad och blå om läpparna och medvetslös, inte lite lullig. Fattar att du bara trollar men sådana som du provocerar mig något jävulskt alltså. Det är inget skämt det här, det är ett litet barn vars liv är i händerna på vuxna som inte är kapabla att ta det ansvar det faktiskt innebär. Att du ens försöker rättfärdiga detta gör mig vansinnig!

            Men herregud, jag trollar inte eller provocerar. Jag säger att man kanske inte kan lägga allt ansvar på personalen ifråga. OM föräldrarna verkade nyktra eller lite lullig inför personalen, vilket är fullt möjligt eftersom det tar tre sekunder att gå igenom säkerhetskontrollen, så kan man ju inte säga att det är Arlandas fel?
            Jag tycker att det är fruktansvärt det som hände, det gör väl alla. Men jag vet inte om jag tycker att man ska börja dreva mot Arlandas personal.

            Antingen uttrycker jag mig väldigt oklart och dåligt, eller så tycker alla här att man ska lyncha Arlanda. Man kan ju diskutera saker utan att skriva ”åh stackars barn, jag gråter och kräks, dödsstraff få såna föräldrar ????”

              Rätt uppenbart så behöver deras rutiner ändras eftersom att en sådan här sak kunde ske. Vem som vill lyncha och hänga ut personal vet jag inte.

              Du är inte otydlig. Jag håller helt med i ditt resonemang.

      Trollar du?

        Hoppas det. Annars är det en klockren idiot.

        Jag trollar för att jag inte nödvändigtvis tycker att man ska hänga Arlandas personal?
        Jo, absolut.

      Ja, detta är en möjlig ”ursäkt” för personalen på landvetter (där de åkte från), självklart är det inte heller okej att vara full när man har ansvar över en bebis, nu var ju inte det fallet men de kan ju ha varit därför ingen ingrepp tidigare. Alltså att personalen tänkte att de var fulla. DÄREMOT var det ju tydligt att man visste att de var drogpåverkade när de sedan landade på Arlanda. Man borde sett till att polis var på plats eller inte minst att ordningsvakter var uppdaterade på läget, så att man kunde se till att de inte försvann med barnet.

        Detta!! ?

        Rutinerna har brustit när ett barn kan lämna med så pass påverkade föräldrar.

      Ryan air borde uppmärksammat markpersonal på Arlanda om vad som hänt så att man inte tillåtit familjen att boarda nästa flyg. De kunde ha tillkallat vakter som tagit hand om familjen direkt vid gaten vid avstigning, och vakterna hade kunnat tillkalla soc. Någonstans har det brustit när man låter en avsvimmad och en påverkad förälder flyga vidare med ett litet barn.

    Fruktansvärt! De har redan sabbat denne lille pojkes anknytning och trygghet – liv… hoppas verkligen det blir åtgärder och pojken får ro nån annanstans 🙁

    Jag förstår att hon är upprörd och antagligen i chock. Ja personalen på flygplatsen borde ha uppmärksammat situationen att båda föräldrarna var drogpåverkade. Det borde ha fångats upp först vid säkerhetskontrollen och sedan vid incheckningen. Men det som förvånar mig mest och som Aida inte nämner är att kabinpersonalen överhuvudtaget släpper på familjen. Föräldrarna i sitt tillstånd är inte enbart en fara för sitt eget barn utan för samtliga passagerare. Uppfattar att det är en Ryan Air flygning.
    Men detta borde ha uppmärksammats redan vid säkerhetskontrollen och polis borde tillkallats. Sverige har blivit ett samhälle där individens frihet alltid prioriteras över individens trygghet. Det är en balans mellan de två men ett barns trygghet måste alltid prioriteras över föräldrarnas frihet att leva sitt liv som de vill när föräldrarna så uppenbart visar att barnets trygghet inte är viktig för dem.

      Ja helt ofattbart de släpps ombord. Tyvärr är det ju så att är det ung personal som tex står vid gaten så har de kanske inte alltid erfarenhet & kompetens att tyda signalerna på att ngn är drogad, eller helt enkelt inte vågar stoppa passagerare. Ryan Air har ofta väldigt ung personal generellt. Sen har det ju helt klart brustit på flera plan, tidigare, än vid just gaten.

        Ser att alla taggat swedavia på hennes inlägg och hon skriver Arlanda. Går inte Ryanairs flyg från Skavsta?

          Numera från Arlanda.

            Jasså ok! Det visste jag inte. Tack

    När ska det införas barn-körkort?! Varför får vem som helst skaffa barn. Det är så sjukt. Så fort man blir gravid ska den människan utredas av socialtjänsten, oavsett vem det är, ALLA ska utredas, under graviditeten, och sen så skall barnet tas ifrån dem vid födseln som inte klarade utredningen.

      Vad gör man då om en gravid inte går igenom utredningen? Abort? Eller tvångsomhändertagande?

      Då är det väl bättre att förebygga en graviditet överhuvudtaget? Gör en vasektomi på alla nyfödda pojkar. När de vill bli föräldrar så görs en utredning. Först när utredningen går igenom så är det insemination eller IVF som gäller.
      Det skulle lösa väldigt många problem.

        Jag hoppas du är sarkastisk, men om inte – såklart det inte går att göra så. Förebygga graviditer, absolut, men det måste ske med att ge bra information och se till att preventivmedel finns att få lätt och billigt. Såklart man inte kan göra ingrepp på folk utan deras medgivande, varken barn eller vuxna. Därtill finns det ingen som helst garanti att en vasektomi kan ogöras. Är en graviditet ett faktum och föräldrarna är olämpliga finns det bara att sätta in stödresurser eller tvångsomhändetagande.

      Socialtjänsten har ju inte ens tid med de familjer som behöver och vill ha hjälp. Börja med att förbättra deras resurser gånger hundra så är vi betydligt närmare målet.

      Visst att man kan ”utreda alla” men det låter då som att problemet är att upptäcka bristande föräldraskap, när det snarare är så att man inte hinner agera på alla indikationer på bristande föräldraskap man får in.

      Jag håller med egentligen, men i praktiken blir det väldigt svårt att genomföras. Dels blir det rätt enorm kostnad om alla som blir gravida ska utredas, och en rätt onödig kostnad då de allra allra flesta inte skulle behöva det ändå. Sen är det också frågan om det är etiskt rätt att göra så – och vad bedömer man på för grunder som inte rikserar diskriminera?

      Även om vi bortser från kostnaden och den etiska delen, så kvarstår problemet kring vad socialtjänsten har laglig rätt att göra samt redan har brist på resurser på många håll. I många fall där det gått snett är ju ofta problemen kopplade till detta, att rent lagligt kunde inte socialtjänsen göra något med det uppdrag och de riktlinjer de har att förhålla sig till. Tror det är där man snarare behöver fokusera, att kolla på hur man kan ge socialtjänsten ökade befogenheter eller mer flexibilitet, utan att rucka på befolkningens rättigheter. Samt ge socialtjänsten mer resurser att kunna hantera alla fall. Tror det skulle ge mer reell effekt och i längden kosta mindre än att alla som blir gravida ska utredas.

    Växte upp med en mamma som var missbrukare. Det är sjukt jobbigt att se en människa i ett sånt tillstånd där man ramlar ihop. Var ett flertal gånger då hon fick krampanfall och föll i golvet, riktigt obehagligt att se när man växer upp…

      Hur gick det sen?

        Hon tog sitt liv när jag var 20

          Beklagar allt du varit med om!

    Lätt att säga i efterhand men VEM SOM HELST hade kunnat och skulle ha kontaktat polisen som i sin tur kontaktat socialtjänsten. Pekar inte något finger här men en påminnelse om att det är bättre att göra först och tänka sen i sådana här situationer. Jobbar inom socialtjänsten med just barn och ett exempel på när sådant här sker är när ex skolpersonal och rektor är oense om en orosanmälan ska göras – rutinen må vara att det alltid är rektor som ska stå på en orosanmälan men som skolpersonal OCH som privatperson har man skyldighet och absolut rättighet att orosanmäla när det gäller barn. På det där flyget vore det ju kanonbra om det funnits rutiner för sådana här situationer men vi får inte fastna i det heller då vi som människor har en tendens att ”låsa oss” från att göra saker som är obekväma/jobbiga när vi känner oss osäkra.

    Känner du dig orolig för ett barn, oavsett om du vet säkert att oron är befogad eller inte, kontakta myndigheterna så att de får göra den bedömningen!

    Hoppas verkligen pojken får hjälp, förstod det som att kvinnan som gjort inlägget lyckades få reda på familjens identiteter och vänt sig till myndigheterna i efterhand.

      Myndigheterna gör absolut ingenting. Ni startar i 9 fall av 10 inte ens en utredning. Det enda som ni gör när någon blir anmäld är att ni ringer ett endaste samtal till den anmälda personen. Om personen låter trevlig och allting låter bra i telefon (!) så går ni inte vidare med någonting. För att ni skall starta en utredning så krävs det att personen har blivit anmäld flera gånger och att barnet då i princip är döende.

        Oj, vad tråkigt att du har den uppfattningen. Jag vet ju inte vad du har för erfarenheter som ger dig den så det är ingenting jag kan kommentera mer än att min uppfattning som någon som arbetar inom socialtjänsten är totalt annorlunda, jag kan dock medge att det ibland finns situationer då lagen gör det svårt att agera så mycket och så tidigt som man kanske skulle önska.

        I det här fallet dock, utifrån hur det beskrivs, så vågar jag lova att socialtjänsten hade ingripit.

          Men specificera när det är ”svårt” att agera? Om barn far illa är det väl bättre att agera för mycket än för lite?

          Kom ner från dina otydliga flummiga hästar och tala i klarspråk till oss på marken, som vill veta exakt varför socialtjänsten hela tiden skyller på allt som hindrar dom från att rädda individer från att bli trasiga när alla bevis finns där. Jag hör alltid vara massa floskler i sådana situationer från alla typer av myndighetspersoner. Är så trött och ledsen på sånt. Det gör ont i själen.

            Precis som jag skriver, när jag som person skulle vilja agera men lagen inte ger mig rätt att göra det. Eller när vi agerar, som du skriver, hellre en gång för mycket än för lite och sedan faller vårt beslut i rätten och beslutet återkallas.
            Det är en svår balansgång då det inte heller är bra att göra för mycket för tidigt, barn ska ju allra helst vara med sina föräldrar. (Vill dock poängtera att det här barnet, utifrån situationen som den beskrivs, såklart inte borde vara det).

            Socialtjänsten består av människor och jobbar under lagar skrivna av människor. Jag och mina kollegor vill göra rätt, vi vill hjälpa. Det är ofta skitjobbigt att känna att man skulle vilja göra mer och såklart är det ännu jobbigare för de barn som far illa och de familjer som påverkas.

            Anledningen att jag tvungen skriver i ”floskler” är att jag såklart inte kan bemöta kommentaren om att vi inte skulle göra någonting, jag vet ju inte vilka specifika situationen personen syftar på.

              Tack för ett bra svar ?

        Det är jätteledsamt att du har de erfarenheterna med soc och jag betvivlar inte ett dugg att det är många fler än du som varit med om liknande. Jag har iallafall mött både bra och dåliga utredningar och handläggare. Men det är klart att jag anmäler om jag misstänker att ett barn far illa,

      Det står ju att hon ringde polisen. Det hjälpte inte, eftersom de hänvisade till att ambulanspersonal redan var på plats. Pappan kunde ändå gå iväg med barnet helt nerknarkad.

      Grejen är den att om man som privatperson reagerar och myndighetens bara hänvisar till att ”fel” person reagerar kommer det inte hända något oavsett hur mycket civilkurage man har.

    Men om hon såg familjen innan de gick på planet, varför gjorde hon inget då? Om hon såg att pappan gick iväg och hon sprang så fort hon kunde, men hann ändå inte ifatt dem?
    Känns otroligt märkligt att allt detta hände och att ingen gjorde något utom hon. Som egentligen inte ens heller gjorde något för barnet, trots att hon såg att något var fel redan i på flygplatsen i Göteborg.
    Sorgligt. Men om det är så illa som hon skriver så är det ganska osannolikt att de inte har kontakt med socialtjänsten redan, när de är så öppet påverkade tillsammans med barnet.

      T ex kan man tappa bort någon, även om man springer fort? Och att man tänker att man ska prata med personalen snarare än direkt kommer på att man ska ringa 112 i kön till gaten är väl inte särskilt konstigt.

      Skulle vara intressant att se vad du själv skulle bidragit med för vettigt agerande. Hon gjorde uppenbarligen allt hon kunde komma på där och då, och klandrar sig själv för att det inte räckte.

      Känns så märkligt att så mkt fallerat. Och att pappan kunde försvinna i sitt tillstånd. Å andra sidan hamnade väl kvinnan på sjukhus så identiteten är väl känd på barnet den vägen.

      Det räcker uppenbarligen inte med kontakt med socialtjänsten om två stenade vuxna kan ha ansvar över ett litet barn. Då måste det till mer än ”kontakt med socialen”.

        De kanske hade umgänge?

          Verkar det stödet räcka tycker du?

            Jag menar att det skulle kunna vara så att barnet är placerat och att de hade ett planerat umgänge med barnet. Umgängesbegränsning är väldigt svårt att få igenom. Kanske har de varit nyktra så pass länge att de inte har övervakat umgänge och att de nu tog återfall. Kanske har de aldrig haft övervakat umgänge, kanske har de ingen kontakt med soc alls. Det är det ingen som vet här inne. Men det verkar osannolikt att de inte har någon kontakt alls med soc.
            Och var skrev jag att jag tyckte det stödet räckte? Vilket stöd menar du?

    Vilken bra kommentar från ngn som har aktuell erfarenhet! Vi alla behöver nog tänka till lite, våga lägga sig i lite mer, ha mer civilkurage, tänka lite utanför din egna sfär. Bättre att göra en orosanmälan, som bedöms av ngn med kompetens en gång för mkt än att det hela får fruktansvärda konsekvenser för ett barn.

    Det är ju otroligt tydligt att många runtomkring fallerat, alltså rent personalmässigt på flygplats och flyg. Men! Vi har ju alla ett ansvar också att agera när vi ser sådana här saker. Om man hela tiden tänker att någon annan ska ringa polisen osv är det nog lätt hänt att inget händer. Ex personerna som ser att föräldrarna är drogpåverkade och tappar barnet. De går alltså förbi denna situation? Jag förstår att man kanske inte vågar gå fram. Men man kan ringa 112.

    Tjejen som bloggar, gjorde ju en fin insats men personligen hade jag ringt polis och 112 efter en sådan här upplevelse. De har ju åtminstone koll på att en ambulans skickats upp och då kan de ju hitta barnet via mamman? Så att barnet bara går upp i rök behöver ju inte liksom bli sanningen.

    Ja, jag ringer polisen när jag ser barn och djur som far illa. Jag tycker det är alla vårt ansvar att göra det. Inte bara personal i butiker eller ordningsvakter (även om det såklart borde vara en total självklarhet att de sistnämnda gör det). Kvinnan som grät på planet? Ringde hon? Sjuksköterskan som hjälpte till på planet? Ringde hon. Man ringer ju hellre 10 gånger för mkt än ingen alls.

    Så jag tycker denna historia är sorglig på fler än ett sätt. Barnet. Hur samhället sviker hen. Hur folk bevittnar runtomkring att det tappas, saknar hår och är utom sig och varken personal eller civila bemödar sig att ringa 112 eller polis. Skämmes på alla!

      Hon skrev ju att hon ringde polis men att de hänvisade till ambulansen som var på plats. Varför dömer du och skriker ”skämmes” när du inte ens läst allt?

      Härligt att känna att teman själv minsann hade gjort mer och att de två inte behövt hända. Men som tydligt och klart framgår av texten ringde hon 112, och de gjorde inget.

        Ok men då litar hon inte på polisen eller? Missade det och ber om ursäkt men om polisen har kontakt med ambulans så har de ju koll på familjen får man anta? Hon skriver ju som att barnet försvinner plötsligt och att hon inte vet om det blir omhändertaget? Vilket inte då verkar stämma?

        Hur framgår det att polisen inte gjorde något? Det är ju hennes tolkning? Liksom bara för att swedavia ni misslyckats så antar vi att även polis och ambulans och deras samverkan misslyckat?

        Varför taggar vi då inte polisen i alla inlägg? Och är jättearga på dessa? Ne för det är hennes antagande och magkänsla och inget vi vet? Personligen väljer jag att lita på polis och ambulansförare. Man kan ju välja att inte göra det såklart. Men man kanske inte ska göra det till ens sanning utan att de facto veta att det är så!

    Och här sitter jag med min lille pojke vaggandes, 1 år gammal, och kramar han lite extra. Jag blir så förkrossad att så många barn far illa ?

    Sinnessjukt! Fy fan! ?

    Jag jobbade i resebranschen när jag var ung. Fy fan vad man såg. Folk som tappar bort sina barn i andra länder för att de är för fulla. Folk som inte har pass till barnen men tänker att de kan väl få åka så kan barnet vänta på Arlanda tills random släkting kommer och hämtar (1,5 åring). Folk som slår sina barn, barn som är hungriga. Ångesten hos barnen dubblerad för att de är utomlands och inte har ens tryggheten i skola/dagis och extra rädda för polisen osv osv.
    Och då pratar vi ändå människor med så pass ekonomiska förutsättningar att de hade råd med charter. Usch vad det finns barn som lider i det dolda…

      Jag hoppas verkligen att du kontaktade socialtjänsten i berörda kommuner, annars svek ju du barnen nästan lika illa som föräldrarna!
      Usch för personer som förfasar sig men bara ser på utan att ingripa.

        +1

        Sluta

          Sluta med vad? Om man ser barn fara så illa som Jan beskriver så tittar man väl inte bara på utan agerar.

    Det är i sista hand kaptenen på planet som avgör om en passagerare får gå ombord eller inte.

      Haha nej? Inte som att PILOTEN lämnar cockpit för att kontrollera en resenär? ?

        Kaptenen behöver inte lämna cockpit för att fatta ett beslut. Sedan flyger inte kaptenen ensam planet, det finns en andrepilot plus autopilot. Precis som på ett fartyg är det kaptenen som har sista ordet.

        Jo såklart, är alltid minst två i piloter i cockpit och om det är ett uppenbart problem med en passagerare (full, hög, aggressiv etc.) så är det alltid kaptenens beslut om passageraren ska få åka med eller inte alternativt om det sker i luften om man ska nödlanda för att ta av passageraren. Kaptenen kan då lämna cockpit för att utvärdera situationen och styrman tar över flygandet.

        Hela den här situationen är ju såklart helt fruktansvärd men jag förstår inte riktigt varför kritiken så starkt vänds mot Swedavia. Flygplatspersonal har inte mer anmälningsplikt än gemene man, visst tycker man att de borde reagerat men många missbrukare är också oerhört skickliga på att dölja sitt tillstånd. Låter ju också som att de tog något precis innan avgång alternativt på planet med tanke på att mamman blev medvetslös på planet, vilket kanske gjort att de verkat ok vid incheckning och i security. Kritiken borde väl riktas mot polis som enligt inlägget inte ens kom ut samt ambulans som släppte iväg pappan med barnet och mamman när hon kvicknat till. Både polis och sjukvård har anmälningsplikt enligt lag, det är här man kan utkräva ansvar inte av Swedavia.
        Sen förstår jag inte varför hon som skrivit inlägget inte sa något till kabinpersonalen innan start? Om hon på flygplatsen uppmärksammat att föräldrarna var påverkade och sen inser att de är på samma plan som hon? Det rör ju både barnet som uppenbart far illa och också säkerheten ombord.

    Tvek på att det här inte bara handlar om att bli viral, inte sett något som stärker hennes inlägg. Ropa inte hej innan fler vittnen ger sig till känna.

      Det har det gjort

        Var är de då?

    Alltid när det kommer såna här historier, där ingen ser eller agerar förutom personen som skriver inlägget, då blir jag alltid lite källkritisk.
    Finns tyvärr många som hittar på historier där dem är ”hjälten” för att få likes och uppmärksamhet :/

    Det här får mig att tänka på en granne jag hade med Parkinson. Han tog ofta hand om deras barn men folk anmälde honom hit och dit och ringde polisen. Han såg ju väldigt full ut pga sin sjukdom. Som att han liksom va rejält packad (vilket han inte var). Det fina är tycker jag att han tog det väldigt bra och alltid va tacksam över att folk frågade. Kom fram. Eller ringde polis. Det måste ju såklart varit otroligt frustrerande för honom som hade problem med gång och tal men som va en superfin förälder. Men han pratade ofta om hur fint det är när andra lägger sig i. Hellre ringa en gång för mkt än att bara gå därifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.