Brist på skolbibliotek

Jag blev bestört när jag fick höra att bara 4 av 10 elever har tillgång till ett skolbibliotek. Och allra sämst tillgång på bibliotek är det på friskolorna. Jag tycker att det borde vara lag på att skolor har bibliotek för barnen som går där!

Jag minns mitt eget skolbibliotek med så mycket kärlek och värme. Vi hade en fantastisk bibliotekarie som hette Ingrid och som verkligen såg mig. Hon rekommenderade titlar hon trodde att jag skulle gilla och som passade för den fas jag var i just då. Ingrid introducerade mig för Maria Gripe, för Ingrid Kullenbergs underbara böcker om Magdalena på Stjärneholm. Hon plockade fram Kram och Puss-böckerna när jag kom i tonåren och sedan Peter Pohls underbara litteratur. På rasterna i mellanstadiet brukade jag och några andra tjejer vara där och hjälpa till. Sortera böcker eller bara sitta och bläddra.
[…]

Skolbiblioteken har en sån otroligt viktigt roll i barns utveckling. Barn förtjänar bibliotek och engagerade bibliotekarier som kan vara med och väcka läslusten. // Underbara Clara

Enligt Underbara Claras blogginlägg så har vara 4 av 10 elever tillgång till ett skolbibliotek.
Det är en chockerande låg siffra! Jag trodde alla skolor hade ett bibliotek, på samma vis som alla skolor måste ge sina elever tillgång till elevhälsan, men det var tydligen helt fel.
Förväntas eleverna googla sig till sina litterära upplevelser på sina telefoner?
Igår var det FNs Läskunnighetsdag, där man uppmuntrade läsning mellan klockan 19-20, vilket var anledningen till Claras inlägg, men jag tänker så här.
Att inspirera människor till att läsa mer, vilken dag på året det än rör sig om, är uteslutande positivt så därför postar jag det här inlägget idag.

Så här avslutar Clara sitt inlägg:

Idag den 8e september är det FNs Läskunnighetsdag. Då ordnar FöreningenLäsrörelsen Read Hour Sverige. Mellan 19-20 läser vi böcker och inspirerar andra att göra samma sak. Var gärna med och uppmärksamma detta! Och kom ihåg att det bästa sättet att få barn att läsa är att läsa för dem, tillsammans med dem – eller bara sitta bredvid varandra och läsa i varsin bok. Läsning smittar. Om du läser för ditt barn (det räcker med tio minuter om dagen) kommer hen vid 17 års ålder kunna 50 000 ord. Om du inte läser kommer hen istället kunna omkring 15 000.

Har dina barn tillgång till ett skolbibliotek?

76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Skolinspektionen har riktlinjer för skolbibliotek. Mina barn har gått på friskola utan skolbibliotek men har sedan förskoleklass till åk 9 besökt stadens bibliotek varje vecka. Det ligger bara några hundra meter från skolan.
    Den kommunala skola jag jobbar på har ett eget bibliotek men utan bibliotekarie mer ett scanna själv system.

    Så länge friskolor finns så kan vi inte förvänta oss hög standard, tyvärr.

      Det finns bra friskolor också! Jag jobbar på en friskola och där vi satsar mycket på böcker. Vårt skolbibliotek är tyvärr väldigt litet men vi har ett nära samarbete med stadens bibliotek. Jag har även fått i uppgift att köpa en flera klassuppsättningar med böcker till varje årskurs. Sedan har vi läskvällar då vi både läser noveller som eleverna har skrivit och bjuder in andra som berättar olika historier 🙂 Men, vi är visserligen en liten friskola med en rektor som startade skolan eftersom han brann för utbildning och ungdomar.

        Absolut finns det bra friskolor! Men systemet suger pengar ur det gemensamma. Det är inte en fråga om att friskolor inte kan vara bra skolor, utan om det är värt priset.

      Jag gick i friskola och vi hade ett jättefint och bra bibliotek.

    Med tanke på hur sinnessjukt dålig läsförståelsen är idag, baserat på hur folk beter sig på internet, så borde varenda människa få ett eget bibliotek.

    Åh! Maria Gripe! Älskade Tordyveln flyger!

      I skymningen! ??

      Den ska filmatiseras nu läste jag. Som teveserie.

    På min dotters skola har kommunbiblioteket en filial som är öppen för eleverna under skoltid. Dottern älskar att hänga där och är bästis med bibliotekarien som alltid lyckas hitta perfekta böcker till dottern. Skulle eleverna ha önskemål på böcker som inte finns inne beställer de in böckerna antingen från stora biblioteket eller från ett annat bibliotek i länet.
    Förskolan i området är på biblioteket minst en gång i månaden och har sagostund och lånar böcker. Det är fantastiskt att ha det nära och att det används på ett så bra sätt.

    Friskolors syfte är att gå med vinst. Då är skolbibliotek bortprioriterat, trots att de ska finnas i skolan. Likväl som skolgård och gymnastiksal, men det är det långt ifrån alla skolor som har.

      Och matsal..

    Glad för att våra barn har haft skolbibliotek på varje skola de gått. Läskunnigheten går utför – av massor av olika saker. Personligen tror jag att man på sikt kommer se hur ljudböckerna försvagat läskunnigheten också för att folk blivit för slöa för att läsa.

    Glad att minstingen läser det han kommer över glatt, just det är väl utmaningen som pedagogerna i skolan, personal på bibliotek/ skolbibliotek och vi föräldrar måste ta oss an. Hur får vi dem att hitta läslusten? Hur presenterar vi olika slags böcker så att de hittar någon genre som lockar dem.

    Sen apropå den stora bristen vad gäller bibliotek på friskolor. Personligen, som fd högstadielärare så skulle jag för barnens skull vilja se skolan förstatligas. Tillåt ett antal väl fungerande friskolor. Finns ingen anledning att stänga de som faktiskt driver bra verksamhet. Det finns bra friskolor däremot så är det som förenar de usla exemplen just avsaknaden på saker som bibliotek, salar för praktiska ämnen som gymnastik, hemkunskap, slöjd, men också skolgård, skolsyster och kurator.

      Frågan är väl om folk lyssnar på ljudböcker istället för att läsa, eller om man t ex lyssnar på en ljudbok istället för att lyssna på en podd eller kanske kolla på film?

      Jag tror inte ljudböckerna i sig är problemet, utan bristen på de fysiska, vanlig böcker. Men jag tror boven i dramat är skärmar generellt snarare än ljudböcker. Tror det enda som händer om man t ex begränsar sina barns tillgång till ljudböcker är att det blir mindre böcker generellt, inte att de börjar läsa mer vanligt.

      T ex högläsning har ju aldrig konkurrerat ut barns egen läsning, utan tvärt om brukar man rekommendera att fortsätta högläsa över för läskunniga barn.

    Sveriges är enda land i världen som tillåter friskolor som gör vinst på skattemedel! Enda landet i världen alltså!!
    HUR f-n hamnade vi här??
    Skattemedel till skolan ska såklart gynna elever och inte riskkapitalister!

      97% av lärarna är emot vinster inom skolan men ändå jobbar KD och andra blåa partier stenhårt för att riskkapitalisterna ska få ännu tjockare plånbok 🙁

        Synd man inte kan rösta på vänsterpartiet av andra anledningar

          Det kan man, men att just DU inte vill det är en annan sak.

            Nää, visste du inte. Helt omöjligt för alla faktiskt.

              Sluta fjanta dig och inse att man kan ha olika åsikter.

                Trodde inte man behövde en disclaimer att ”man” inte innebär 100% av befolkningen. (Du kan såklart tycka fel om du känner för det)

        Den som vurmar mest för friskolor är väl Centern tyvärr, men även de övriga blå. Så uselt!

          Ja C, KD, M och SD vill hellre se att pengarna går till riskkapitalisternas plånböcker.

    Ja, men det betyder inte att min åttaåring får tillgång till det för det är tamejfan alltid personalbrist och låg prio att ta med kidsen till skolans bibliotek ?

      Handlar ju om säkerhet. Är vi i personalen sjuka så kan vi inte vara en på 20 elever och ta de till biblioteket. Säkerheten går före.

      Men volontärarbeta gärna! Du kanske fixar en klass på bibblan, jag gör det inte själv.

      Och! Personalbristen beror ju inte på att ingen vill jobba eller är lat. Utan pga sjukdomar.

        Att det alltid är personalbrist beror knappast på sjukdomar utan på att man har för låg bemanning (och/ eller dålig arbetsmiljö).

        Föräldrar ska inte behöva ställa upp som volontärer för att skolbarn ska komma iväg till biblioteket ibland, det är barnens rättighet och vi ska resursätta skolan så att det är genomförbart. Fungerar inte det, ja då är vi skyldiga våra barn att klaga. På politiken och kommunen då alltså, inte på enskilda lärare.

        Personalbristen beror på att det är för få personal.

    Friskolor kan outsourcea typ exakt allt och ändå få bedriva skolverksamhet, så de kan gå med så mycket vinst som möjligt. Finns små friskolor i innerstan som inte har en eller flera av dessa: Matsal, gympasal, omklädningsrum, slöjdsal, bibliotek, skolhälsovård, SYV, utrustning för NO-ämnen (att hyra in sig några enstaka dagar på ett ställe, gärna en kommunal skola, med labbutrustning räcker väl?).

    När jag arbetade på en av Stockholms största kommunala gymnasieskolor så var besökare under öppet hus förvånade att vi hade så många ”lyxiga” saker, så som skolmatsal med mat lagad på plats, flera skolsystrar, skolkuratorer, ett bibliotek och håll i hatten, kursböcker i kurser, och inte bara utskrivna papper.

    På mitt gym är det elever från minst ett gymnasium som får ett gymkort istället för idrottsundervisning på skolan de går på.

    Vill man lära sig mer om hur friskolor får samma ersättning per elev utan att behöva leva upp till samma krav som kommunala skolor kan man kika på skolinkvisitionen på Twitter.

      Vi bor bredvid en av Stockholms parker och där är det alltid fullt av friskolor som har idrott där för att de saknar gympasal. Och alla förskolor är där för att de saknar gård.

    Mitt barns ”bibliotek” är ett litet rum på skolan där de tryckt in ett gäng gamla böcker. De har under alla år aldrig besökt tex stadsbiblioteket som annars ligger fem minuter bort, trots att jag försökt trycka på om det. Lärarna läser mest gamla favoriter som de själva minns från sin egen barndom för barnen. Inte fel nån gång ibland men det kommer ut ett par tusen nya barn-och ungdomsböcker varje år så det är synd att missa dessa. Många är jättebra som högläsningsböcker för att främja läslust och prata om intressanta och aktuella ämnen.

    Jag själv arbetar som folk-och skolbibliotekarie i en annan kommun och ser vilken skillnad det är. Vilka fördelar de barn som har ett bibliotek nära tillhands får. Det finns så mycket kopplat till läsning och tillgång till böcker. Tyvärr märker jag att inte ens vissa lärare där jag jobbar fattar det utan prioriterar bort tiden hos oss.

      Tyvärr ser jag samma som förskollärare. Vi har en väldigt bra och engagerad bibliotekarie på kommunens bibliotek som tex erbjuder sig att komma runt till alla förskolor med jämna mellanrum med olika bokpåsar, och har alltid bra förslag på böcker utifrån olika teman. Tyvärr är det VÄLDIGT få av förskolorna som tackar ja till detta, vilket jag verkligen inte förstår. Det är gratis, och jätteviktigt, tacka och ta emot bara.

        Kan tänka mig det…. Personalen på min dotters förskola säger att det bara är hon av alla barnen som är intresserad av böcker, men när jag läste för henne på inskolningen så kom alla barnen och lyssnade. Tror det är svårare för dem att högläsa på ett lockande sätt eftersom 2/3 av personalen inte har svenska som modersmål och pratar ganska stakigt. Jag högläser inte särskilt spännande på engelska heller, de är verkligen mycket lättare på ens modersmål.

        Trist eftersom det ju är alla barn som inte har svenska föräldrar som hade behövt bli lästa för på svenska på förskolan.

        Visst att det är föräldrarnas ansvar, men samhället har nytta av om skolan och förskolan täcker upp just för de barn som får mindre av vad de behöver hemifrån.

        Sen verkar förskolor inte ha någon särskilt generös budget för att köpa in böcker heller? Brukar köpa böcker till dem ”present till avdelningen” ibland.

          Känner verkligen igen det där! Hos oss pratar alla pedagoger visserligen svenska men pga tidsbrist typ så faller läsningen bort. Och kan jag tänka mig för att en större del av personalen själva inte läst eller läser. De är ovana också.

      Blir tokig på lärare/andra vuxna som bara vill läsa favoriter från sin egen barndom! Inte fel nån gång ibland som du säger, men att inte alls intressera sig för det moderna? Jobbar på bokförlag och det kommer ut så många bra barnböcker varje år. Sen finns det klassiker som också är jättebra såklart (Astrid Lindgren, Maria Gripe osv) men känns otroligt mossigt att bara läsa såna böcker?

    Jobbar på friskola och där har vi ett jättefint bibliotek som är öppet hela skoldagen och bemannat en begränsad tid varje dag ? nyttjas av elever och lärare dagligen. Det är inte bara illa med friskolor ur den aspekten.

      Förutom att de tar ut vinsten till sina riskkapitalister då, har färre legitimerade lärare, färre undervisningstimmar och sätter glädjebetyg osv……

        samt lägre löner till personalen och större barngrupper.

          Är det inte oftast tvärt om? Högre lön och mindre klasser/barngrupper? Det är min uppfattning.

            Nej, men dom är bra på marknadsföring. Friskolor har mycket lägre andel behöriga lärare, troligtvis därför som genomsnittslönen är lägre.

        Alla friskolor gör ju dock inte det. Finns friskolor som drivs i icke-vinstdrivande syfta också. Som drivs av förening kring t.ex. en viss pedagogisk filosofi eller en viss fokus (som Franska Skolan t.ex.). Friskolor i sig är inget problem, så länge de håller standarden och inte är vinstdrivande.

          Friskolor i sig är ett problem i Sverige pga hur vi fördelar skolpengen. Visst är vinstutdelning stöttande och en princip fråga om man ska kunna ta skattepengar till vinst på det sättet – men det som sabbar är hur de kommunala verksamheterna sugs ut.

    I skollagen finns det en paragraf om skolbibliotek där det är bestämt att ”eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska ha tillgång till skolbibliotek.” Det är alltså inte ens en riktlinje utan starkare än så.

    Men många regioner och kommuner bortprioriterar kulturpolitik i stort, finansiering av bibliotek finns inte i budget.
    Över 435 bibliotek har lagts ner på 22 år, 35 försvann så sent som 2020.
    Problemet är också att det i lagen inte är formulerat vad ett skolbibliotek är, vissa skolor nöjer sig med en Billy-bokhylla i ett gammalt förråd.

    Jag har haft turen att ha haft fantastiska skolbibliotek med utbildade bibliotekarier när jag gick på mellanstadiet och gymnasiet.
    Under högstadiet stängdes biblioteket ner för att göras om till klassrum då barnkullsrna var så stora och skolytan för liten. Detta var dock innan paragrafen om skolbibliotek reglerades.

    Ebba Busch verkar skita i litteratur iaf. Åtminstone var hon pinsamt okunnig när hon fick frågan i Aktuellt om kända författare och deras böcker.
    Men så har hon också sin utbildning från Livets ords skola. ?

    https://youtu.be/yAwCjeQ3mYw

      Haha men hon tyckte ju det var så viktigt att alla elever skulle läsa specifika böcker – kulturkanon i skolan??

        Ja, hon missade att allmänutbilda sig själv först! ?

        Jaa det var ju det som blev så kul och pinsamt, tror att det var KD och L som tjatade om ett nationellt litteraturkanon i förra valrörelsen just för att dagens elever inte kan sina klassiker. Och Ebba då ?

          Och Johan Pehrson visste inte vem Michel Houellebecq efter att ha påstått sig läsa väldigt mycket ?

            ?

      Och inte verkar hon gilla äldre heller! ?
      https://youtu.be/m9JA5HDgnGY

        Ingen som har kollat Magdalena Anderssons eller Annika Strandhälls läsvanor? Vad tror ni om deras allmänbildning?

          Den är garanterat 100% obefintlig! Partiprogrammet och möjligtvis breven från kronofogden??

          Ja du läs på om Magdalena Anderssons ”allmänbildning”!! Finns inte någon partiledare eller statsminister som har så gedigen utbildning som hon har! Hon nämner det Aldrig men hur många har gått på Harvard

          De har ju heller inte föreslagit en läskanon eller språkkrav…

          Magdalena Andersson är ju civilekonom från handels, har läst på Harvard och påbörjat forskarutbildning. Hon är nog beläst. Och bildad.

    Älskar bibliotek! ?

    Jag gick på en liten byskola från årskurs ett till årskurs sex. Det fanns inget bibliotek men däremot kom Bokbussen varannan vecka med en snäll bibliotekarie. Man kunde beställa böcker som de tog med sig nästa gång. Min farmor som bodde i samma by for alltid till skolan då bokbussen. Älskade Bokbussen!

      Gud vad gulligt det lät! ♥️

      Ååh bokbussen minns jag med glädje ❤️

    Mer böcker åt alla barn och vuxna, värna om språket.

    Vi hade bibliotek i byn där jag bodde och gick i skolan, det låg i samma byggnad som skolan och var både skolbibbla och allmänt bibliotek.

    Mina barn går i lågstadiet och har ingen bibbla. Däremot går de regelbundet till närmsta bibliotek och lånar böcker. Verkar fungera bra.

    Lika chockad som Clara blev att alla inte hade tillgång till skolbibliotek blev jag när jag upptäckte att det inte är så vanligt att skolor har simhall. Invår kommun finns inte ens simhall i kommunen, jag har ingen aning om hur de gör med simundervisning. Man kanske inte hr det i skolan längre? Vi simmade 1 gång i veckan hela grundskolan.

      Numera ska skolan kontrollera simkunnigheten dvs någon gång per termin är man på badet och ska då visa att man kan simma. I de lägre åldrarna brukar det innebära att om man inte kan det de ska så blir det simning med lärare/fritids några veckor.
      Också van vid simning en gång i veckan med skolan men idag tror jag en stark orsak är ekonomi. Arbetade på en skola i Sthlm. Ett besök till närmsta simhall var 40kr/elev vilket då var ungefär 1/3 av gympalärarens budget/elev.

        Simning ingår i idrotten och man har det i årskurs två. Då går/åker man till en simhall och eleverna får undervisningen av personalen där. Har aldrig sett en skola med egen simhall??

          Nä vilken skola har det. Väldigt vanligt, i alla fall förr, att på mindre orter där man har korta avstånd mellan idrottshallar och skola så simmade man väsentligt mer än vad många får göra med skolan idag.
          Där jag växte upp har de fortfarande samma upplägg. Två idrottslektioner per vecka varav en är i simhallen alt ishallen. Men det funkar ju för båda är två min bort och kommunen kräver ingen ersättning för hallhyra. Finns säkert fler som har det så däremot så som vi bor nu i Sthlm så är det Max en gång per termin.

    Älskade biblioteken i min skolgång! Särskilt i gymnasiet där alla 3 bibliotekarien verkligen såg mig och antagligen mejlade mig tips eller kom med böcker när de såg mig. Bästa var ändå böckerna de själva skulle läsa men gav till mig först.

    Åh Peter Pohl ❤️ så otroligt bra böcker om svåra ämnen. Döden. Övergrepp. Måste se om de finns att köpa, inte läst på säkert 25 år.

      Regnbågen har bara åtta färger❤️

    Jag jobbar på en friskola (icke-vinstdrivande) och vi har ett fantastiskt skolbibliotek som är bemannat av bibliotekarien mån-fre ❤️❤️?

    Yes, skolbibliotek med en toppen bibliotikarie. Friskola som ej är vinstdrivande.

    Tror inte vi hade skolbibliotek när jag gick i mellanstadiet (kommunal skola) vi hade bokbuss. I högstadiet extraknäckte ”biblioteket” som lektionssal, tror inte det fanns nån bibliotikarie. Så tråkigt att det inte prioriterades först i gymnasiet hade vi ett riktigt skolbibliotek som jag gillade. Så det kan inte va ett nytt problem? Eller så gick jag på dåliga skolor ?

    Och så ska ni veta att skolor som ”har ett skolbibliotek” har många gånger en liten skrubb nånstans med en klassuppsättning Tigerjakten och en trave halvslitna hästböcker från 82.

    Ja, vår skola har ett skolbibliotek.

    Sen tycker jag det är tragiskt att föräldrar gnäller när säkert 90% aldrig går till vanliga bibliotelet med sina barn i vanliga fall ändå.

    Jag är på biblioteket minst en gång i veckan pga av arbetstelaterade orsaker och barn äver 5 år år en ytterst ovanlig syn,
    Sett till hur många barn det finns i läskunnig ålder.

    ”Allt finns på nätet” svarar föräldrarna, och visst är det så.
    Men läsförståelse och läsförmågan Blir allt sämre bland våra unga idag. Kanske säger en hel del.

    I Umeå fanns det friskolor som prioriterat bort elevhälsan och istället uppmanade eleverna att gå till ungdomsmottagningen. Så du hade nog rätt i att de fungerar ungefär på samma sätt. Inte alls på sina håll.

    vi hade bokbussen istället på lågstadiet, och från den lånade två av klassens killar cultfilmen adam & eva. från 7 år tydligen, och den visades på fritids trots att det är sexscener i den

    det lär ha gått livligt till på nästa föräldramöte

    När jag var liten hade vi inte råd med böcker så jag praktiskt taget bodde i skolbiblioteket. 20 år har gått men kommer aldrig glömma när skolbibliotekarien lät mig stå först i reserveringskön för att låna den senaste Harry Potter-boken som belöning för att jag alltid

    Alltså det finns en lag som säger att man måste ha, men skolorna följer inte den. Deppigt som fan.

    Samtidigt är valet mellan skolbibliotek eller att barnen får ha en lärare i ett ämne är ju valet lätt. När man har insyn är det deppigt.

    Skolan behöver förstatligas. På en friskola jag jobbade på för några år sedan låg skolpengen på mellan 39k per barn i en kommun och år upp till 78k i en annan. Det är ju självklart att man inte kan ge samma kvalitet till eleverna. Sen kan man passa på att lägga ner systemet med friskolor. Inte för att någon av de friskolor jag jobbat på varit direkt dåliga, mer att det är obscent att pengar från skatten går till vinster… Bra skolor hade helt enkelt kunnat bli ännu bättre om pengarna återinvesterades. Exempelvis har ingen av de friskolor jag jobbar på haft ett bibliotek. Den kommunala jag jobbar på har ett bibliotek, men det är underfinansierat och saknar utb bibliotikarie.

    Det är sorgligt att inte alla barn inte har tillgång till böcker och bibliotek. Som barn var det böcker som delvis räddade mitt liv, att försvinna in i en annan värld utan mobbing var så skönt. Jag fick ett bra ordförråd och läsförståelse på köpet.

    Mina barn går på förskolan och de har ett bibliotek, VV kommer också bokbussen dit.

    Jobbar på en gymnasieskola och vi har lyxen att ha ett riktigt stort skolbibliotek. Det är nog bara huvudbiblioteket och ett bibliotek på landsorten som är större. Vi har dessutom heltidsanställd, mycket kompetent och utbildad, bibliotekarie som är stor tillgång för både oss i personalen och för eleverna. Jag må vara partisk eftersom hen också är en av mina närmaste vänner men hen är verkligen fantastisk på sitt jobb. Två dagar i veckan har vi även en bibliotekarie från huvudbiblioteket på plats. Vi har omkring 1200 elever. Friskolan lite längre upp på gatan (grundskola) har varken bibliotek, matsal (de går till en närliggande resturang) eller tillgång till elevhälsa alla dagar i veckan. Deras SYV är till exempel på plats en gång i veckan. Inte konstigt de sedan väljer fel till gymnasiet och behöver byta. Den andra gymnasieskolan i kommunen (också kommunal) har inget bibliotek, de går till huvudbiblioteket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.