Hat mot blåröster?

Isabella Löwengrip om hatet mot de som röstat blått. 
Isabella, som själv gjort en helomvändning tidigare och officiellt ”lämnat det gamla mörkblå Moderaterna” för Centerpartiet.
Är det någonting hon borde nämna i sammanhanget?

Eller är det inte relevant? 
Ni som röstat blått och gått ut med det – har ni fått en massa hat?

Tack för tips!

402 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Räcker ju att skriva något positivt om M och man är helt plötsligt rasist. Oavsett om man ens röstat på de eller ej.

      Efter det här valet har det spårat totalt. På sociala medier OCH ute i verkligheten heter det att man är ”rasist, nazist, populist, homotransfobist….” och allsköns fånigheter så fort man inte röstat på S eller MP.
      En arbetskamrats man hade sagt till henne dagen efter valet när dom gick i matbutiken: ”Älskling, var fjärde person vi ser nu är nazist!”. På fullaste allvar. Det här är en skrämmande utveckling.

        Och inte kunde den där mannen räkna heller. När blev 20% en fjärdedel?

        Och vem vinner mest på att det har blivit så här?

        Helt otroligt. En stor del svenskar är verkligen marinerade i ett visst tänk. Märker det i min egna släkt också. Alltså människor du växt upp med, lekt med som barn, som du egentligen älskar kallar du nu nazist bara för att media lärt dig det språket?

        I deras kommun kanske de fick 25%?

        Själv tycker jag att det är en skrämmande utveckling när vi röstar fram ett parti till landets näst största, som vill begränsa media, skapa klyftor mellan medborgare och som struntar fullständigt i miljön ?‍♀️

        18-21 åringar röstar så att M o SD får 48 procent tillsammans. Tyvärr kanske detta bara är början. Yngre är ju oftast män ….

      Kolla bara på Timbuktu vad han skrev på Instagram.

        Känns som att en person med svensk mamma som skriver så bör ta det med en psykolog.

          Lite så!

        Vad skrev han då? Berätta gärna!

          Du kan gå in och kolla men han triggade igång hat och skrev att bruna och svarta nu måste akta sig. Inte vara rädda men vara försiktiga för ingen vet vad som gömmer sig i den polariserande tiden vi lever i.

          Han behöver hjälp.

            Jag förstår honom, Sverige har blivit mer rasistiskt medan SD har ökat.

              Eller så har folk börjat inse problemen i sverige och vill ha en förändring som vänstersidan inte har lyckats med på 8 år

              Så du tror att folk röstar på sd för att de ogillar mörkhyade???

                Japp! 100% så. Och om inte på ett medvetet plan så absolut något som ligger oreflekterat och pyr och sen kommer ut i kommentarer som din egen.

                Varför skulle man annars rösta på ett parti som är öppet främlingsfientligt?

                  För att man bryr sig om sitt egna land?

            Men what? ?

              Alltså att han skrev så

            Är du svart? Du kanske inte bör uttala dig om en verklighet du inte vet något om.
            När Trump kom till makten i Usa ökade hatbrotten. Så dra dina egna slutsatser om hur politikers retorik påverkar människor, kanske framför allt SD-väljare som inte direkt är några krutuppfinnare.

              Sluta med ert tolkningsföreträde. Alla har rätt att uttrycka sin åsikt. Jag är svart (båda mina föräldrar också) och jag håller med. 50% av mina vänner röstar höger och resten vänster. Alla som röstar höger har vettiga anledningar till det. Ingen av de jag känner som röstar höger är främlingsfientlig.

            tyvärr har han hållt på så i många år. han är ju känd för att hata S*
            trist för vi lever i en demokrati o alla får rösta på vad som vill, hur svårt ska det vara ….

        han har alltid varit en pk-gap hals…

      FYI Det är inte alls relevant att Isabella har röstat på C förut. C har alltid varit blå tills nyligen…. Många som har röstat tidigare för C har nu gått och röstat för M

        Det är klart det är relevant, eftersom hon bytte just för att Moderaterna ändrade inriktning. Till det de är…nu.

        Lite faktakoll hade varit trevligt, men tyvärr verkar det som om högersidan inte jobbar med det längre.
        Centerpartiet är fortfarande ett borgligt parti och inget annat, och hade gärna sett ett fortsatt samarbete med Alliansen. Tro inget annat. Att man sen valt att samarbeta med Socialdemokraterna var ju för att 1. man vill inte ge makt åt SD 2. Moderaterna stängde dörren.
        Visst har Centern tappat en del till Moderaterna, men lika många Moderater har gått till Centern så det det där är ett nollsummespel. Centerns största tapp är till Socialdemokraterna.

          Eller hur. Jag har röstat c så länge jag kan minnas men övervägde för första gången i mitt liv s. Jag gillar Magdalena och vill inte se en brun framtid, oavsett hur blå en del tror man kan göra den. Men insåg att c gjorde något väldigt modigt förra mandatperioden så rösta på dem trots Federley problemet. Alla partier har ju något och för mig var det viktigare att visa stöd till de som vågade bryta med sina kompisar pga att de blev brunfläckiga. Ingen annan har vågat.

      Dock få ju de som säger att de är röda precis lika mycket skit från SD och blågänget. Lika illa vilket som… sosse har jag ju sett som skällsord fler gånger än jag sett moderat bli använt som det

      Annie Lööf avgick bland annat pga dödshot och mordförsök som har fått utså, men Bella är det riktiga offret för att hon förlorar följare.

      Hur många högerväljare har inte hotat och hatat på vänsterväljare och anklagat vänsterfolk för att rösta FÖR gruppvåldtäkt, kvinnomisshandel, gängkriminalitet, sharialagar osv? Samma högerväljare snackar så mycket om vikten av yttrandefrihet men vill inte lyssna på någon kritik för att de känner sig kränkta. Bara att se hur dessa högerlutande offerkoftor beter sig på bland annat Twitter.

      (Obs: Bella har egentligen förlorat följare varje månad i flera år för att hon är passé som influencer)

        Annie Lööf avgick för att hon har gjort ett katastrofalt val, i princip hela Centerpartiets väljarbas har bytts ut och numera röstar kvinnor i storstäder på C och dessa väljare är väldigt ombytliga. Hon håller på att förgöra hela centerpartiet. Blir inte kul för den som ska ta över efter henne och rädda skutan.

          Jag skrev att hon BLAND ANNAT avgick pga hotbilden mot sig själv. Det har hon själv erkänt. Och hon fick upp siffrorna från precis under spärren enligt opinionsiffrorna när hon tog över partiet till dubbelt så mycket på valet. Det var inte bra nog men inte en katastrof. Katastrof är när var fjärde svensk röstar på ett parti vars partiledare gick med i partiet när det fortfarande var öppet nazistiskt.

          Återigen: Annie avgick bland annat pga hur det gick med valet men också pga hotbilden från högerextremister.

            Åklagaren i det fallet sa bara att Annie EV kunde vara det egentliga tilltänkta offret och ingenting annat. Men klart de använde det direkt som ett möjligt scenario för att få sympatier till partiets fördel. Vilket tydligen inte räckte.

              Fräscht att vifta bort hotbilden mot Annie genom att påstå att det var för att få sympatier.

              (Du vet väl att det var två mordförsök på henne?)

                Vad för mordförsök har det varit på henne? Har helt flugit mig förbi, eller har du missuppfattat vad mordförsök faktiskt innebär?

            Jag tror inte du förstår hur allvarligt det är för Cs del att de har förlorat sin väljarbas. De har förlorat sin identitet.

            Tror du Annie skulle avgå 4 dagar efter valet om de hade vunnit? Varför tror du att Annie direkt när det stod klart på valnatten att det skulle bli maktskifte började prata igen om C skulle styra tillsammans med S och M, men sen föll även det på att S+M tillsammans har egen majoritet så även hör blev C överflödiga. C ska nu alltså gå i opposition mot en borgerlig regering.

    Det är nog ”hat” från båda sidorna. I många sammanhang vågar jag inte säga att jag röstar V.

      Jag upplever nog att det blivit mer accepterat att rösta på V i det här valet. Särskilt då många influencers gått ut med öppet att de röstade V. Jag röstade M i riksdagsvalet men V i regionvalet då jag tycker Svenonius kan dra dit pepparn växer :’)

        Svenonius och Helldén är nog de två mest hatade personerna i Stockholm

          Vad är det Svenonius gjort som gör att alla stockholmare hatar henne så mycket? Stockholms region är en av de med bäst sjukvård och minst köer i hela Sverige och tar till och med emot patienter från andra regioner eftersom de är en av de få som faktiskt har operationstider över? Känns som sjukvården har brister i hela Sverige men jämför man med övriga regioner har ju Stockholm det väldigt bra?

            Det är ju kaozzz på akuten och i förlossningsvården

              Då kan jag berätta hur det ser ut i Region Västerbotten som är en S+V+MP-styrd region. Där sa 1/3 av barnmorskorna upp sig i höstas pga arbetsmiljön. Förlossningen i Lycksele har behövt stänga flera veckor under jul/nyår och nu senast under sommaren pga personalbrist. Dessutom var region Västerbotten den region som behövde stänga ned flest vårdplatser under sommaren. Dessutom har man minskat antalet vårdplatser med nästan 15% de senaste 3 åren. Något som är intressant är att regionpolitikerna i Västerbotten är bland de bäst betalad i landet och har ett arvode som är högre än riksdagsarvodet.
              S passade även på att lägga ned förlossningen i Sollefteå förra mandatperioden när de styrde Region Västernorrland. Det är ”kaozzz” i sjukvården, det gäller hela landet oavsett region eller styre.

            Sjukvården är bra, så länge du får den vården på ett sjukhus där det också bedrivs forskning. Forskningsbidragen finansierar mycket på andra avdelningar på sjukhuset.
            Nu är det tur att Stockholm har tre sådana sjukhus.

            Men så fort du behöver få vård utanför dessa sjukhus så är det fruktansvärt och värdelöst.

              Fast det är ju på dessa sjukhus som det är där Stockholm brister? Med för få platser på avdelningarna så det hopar sig på akuten med långa väntetider osv.
              Övriga vården i Stockholm ligger ju i topp jämfört med övriga regioner.

                  Du länkar till en artikel från en socialdemokratisk tidning och tycker att det är en trovärdig källa. Och Göran Hägglund avgick väl dessutom för snart 10 år sedan, så hur är det ens relevant nu?

            Hon har varit jävig bland annat, hennes man hade ett finger med i spelet vid byggandet av karolinska.

        Håller med. Gjorde precis likadant

        Jag röstade också av i regionvalet i år just för att få bort Svenonius. Människan är en vandrande katastrof. Först drar man ner på BUP (sammanslagningar som i själva verket är en täckmantel för neddragna tjänster), sedan går människan och lägger ett av de sjukaste förslagen på 2000-talet: att ADHD-screena alla barn i utsatta områden som ett sätt att motverka gängkriminalitet. Förutom att förslaget är vidrigt funkofobiskt och klassföraktande så undrar jag vem som ska göra alla dessa utredningar när mottagningar läggs ned? När köerna till BUP redan är milslånga? Att screena har noll effekt om man inte bygger ut i andra änden också och bekostar utredningar.

        Sedan ska vi inte gå in på Nya Karolinska…

      Det går inte ens jämföra antalet uthängda på vänster respektive högerfalangen. Herregud, S Sceriges största parti, samarbetar och sponsrar ju vissa autonoma grupper genom abf osv, som inte gör annat än kartlägger högern och hänger ut.

        Du är medveten som att ABFär ett studieförbund som Mest bedriver typ kurser i i typ konsthantverk, Design och olika språk.

        Sedan kan man ju även söka bidrag i att anordna egna studiecirklar i sådant som intresserar en typ skapa ett band och ha råd med replokalshyran. Ja rena rama stalinfasoner

          Flera anställda ledare på studieförbund visade ju sig ha autonoma uppdrag också på arbetstid, med sossarnas goda minne? Vid konfrontation om detta så stängde de dörren tvärt och vägrade svara på frågor . Ja detta är Stalinmetoder.

            Gud ge mig en bättre källa än högerextrimistsidan Avmaskerat.

            De kallar ju för fan bokmässan för vänsterextrema. Verkligen en grogrund för revolutionära tankar som pågår där under Läckbergs signeringar och på SVDs talarscen.

              Ha,ha, ja är det inte lustigt. Bokmässan som är knökfull med blå förnäma pseudoförfattare som mest är intresserade av att sitta på Elite Parkbaren och sippa på nån Châteauneuf-du-pape, (allt medans de poängterar att förlaget minsann skall stå för notan, trots överfulla bankkonton.) Dessa kallar de t.o.m vänsterextrema. Ur led är världen.

    Det är precis så.

    Nej, det är inte relevant att hon röstat på ett annat parti tidigare.

      Anser heller inte att det är en ”helomvändning” att gå från Moderaterna till Centern, när hon gjorde det tillhörde ju båda partier alliansen (alltså blått). Det är ju snarare Annie Lööf som gjort en helomvändning med sitt parti och gått ihop med den röda sidan istället för att vara på den blå. Därmed är det inte konstigt att byta från Centern till något annat borgligt parti.

        Annie har alltid varit emot rasism och kvinnofientlighet som SD står för. Det är de andra fd blåa som gjort en helomvändning till att bli bruna. Då finns det inte så mycket kvar för c att göra liksom när de själva diskvalificerat sig.

      Dessutom har ju redan nämnt varför hon röstat olika. Det skrev hon ju om innan valet.

    Jag har alltid röstat på Moderaterna så även i år. Tidigare är det knappt någon som höjt på ögonbrynen eller haft någon som helst åsikt om det men i år så har jag fått höra att jag är rasist och har en unken människosyn.
    Det stämmer inte. Varken det ena eller det andra.

      Fast det har i många år varit ”fult” att rösta rött. Hatet och drevet mot Stefan tex va helt sjukt. Under en lång tid har om man är röd få höra att man är ett fattigt vänsterpack osv osv. Moderaterna vill till varje pris ha makten och Ulf är villig att ta ett rasistiskt parti i handen för att låta det ske. Alla som röstat vet detta. Stödjer man M, stödjer man indirekt SDs åsikter. Sen kan man försöka förneka det hur mycket man vill.

        Dessutom, ang. skällsord ang.att man var röd förr, i det röda blocket är V och har varit så en längre tid, ett förhållandevis litet parti med inflytande därefter, medans det blå blocket nu ser helt annorlunda ut, med ett extremparti som är störst..

          På vilket sätt är SD ett extremparti?

            Nej, jag fattar att du inte förstår det om du tycker att ett parti sprunget ur nazism och med en främlingsfientlighet politik är att föredra. Med tex. en partimedlem som passar på att göra en nazihälsning på valvakan..

              ?

              Det du syftar på är ”Rebecka fallenquist”, och hon gjorde absolut INTE en nazi hälsning. Hon sa helg Seger och sedan efter Seger helg. Atr du och andra åsnor väljer att misstolka detta så Grove får mig att tappa hopp på mänskligheten. Du och ditt äckliga PK tänk är vad som har förstört detta land. Tack för alla dödskjutningad som ni åsnor har skapat…

                Okej……

                Ruskigt omoget och obildat svar, med skygglapparna på, men är tyvärr inte förvånad, verkar vara så hos många som röstat SD.

                Som sagt, hatet går both ways

        Och Vänstern kan förneka hur mycket de vill om att de en gång stod på Stalins sida.

          Förnekar de detta? Jag är gammal nog att minnas när vänsterpartiet kommunisterna uttalade vurm för de forna sovjetiska ledarna.

            Och idag är det PKK som får deras vurmande. Mysigt.

          Fortfarande ett litet parti som sagt och jag som röstade S hade definitivt uttryck min oro om V blivit större el t.o.m blivit störst i det röda blocket. Konstigt nog hör man ingen från de blåröstande Moderater uttrycka ngn som helst oro över att ett extremparti nu är störst i deras block..

          Du säger det som att det skulle få sd att se bättre ut? Att det finns ett till extremistparti ändrar inte att det första också är extremister.

            Hört talas om inflytande vs storlek?

              Ja? Men vad är kopplingen inflytande vs storlek till din kommentar om att v förnekar att de stod på Stalins sida? Du måste tappar bort dig någonstans…

              Och som alltid har vi majoritetsstyre i Sverige. Dvs 1 parti kan få 49,9 % av alla röster men ändå helt sakna makt mot 10 mindre partier. Det är inte brist på respekt/någon annan SD-retorik som det beror på utan systemet är byggt så. Det brukar läras ut om detta i samhällskunskapen på högstadiet.

        Och du är kommunist? Lika mycket som du är kommunist är jag nazist och rasist. Suck. Vet du vad som är läskigast? Att leva i ett samhälle där 50 procent av Sveriges befolkning har skygglappar och tycker att dom är mer ädla och godhjärtade än resterande 50. Att dom är SÅ för en demokrati och ALLAS lika värde. Förutom andra halvan som röstat BLÅTT! Hyckleri och hyckleraaaa! ? Är liiiite nyfiken. Du som är V kanske kan svara. Vad händer när en invandrare röstat blått? Eller på SD ?? Vad kallar ni en sån person??? Också rasist och nazist?

          Jag jobbar på ett stort städföretag i Stockholm med många utlandsfödda kvinnor. ALLA (ok, 95% av min mycket väl genomförda och strukturerade undersökning) av dem röstar SD.

            Exakt, det jag menar. ? Är dom också rasister och nazister pga att dom önskar strama åt Sveriges extremt generösa migration? Eller är det bara vita SDare som är det? Men det är klart. SD har ju historia av rasism och nazism. Notera ordet HISTORIA.
            Förflutet alltså.

              Ja, deras valvaka 2022 har ju faktiskt snart en hel vecka på nacken. Historia.

            18:56 varför??

              Vem tror du lider mest av den invandring vi haft? alla skjutningar och osäkerhet? Utrikersfödda såklart

                Nja, visst lider de också! Men det är svenskarna som får sitt land förstört främst.

                Det är ju fattigdom och utanförskap som skapar kriminalitet av den här typen. Högerpolitik är ju motsatsen till att hantera det problemet – ökade klyftor leder knappast till bättre förutsättningar för de mest utsatta.

                  Nej det stämmer inte.

            Det är samma fenomen som i USA. New York och städerna på kusten röstat på demokraterna och städerna/regionerna där det är sämre ställt röstar republikanskt/Trump.

            Det är enkel retorik och enkla lösningar på komplexa problem som lockar. Att de inte alls är förankrade i verkligheten spelar mindre roll.

            Att vinna politiska poäng på att prata om att låsa in alla kriminella är inte speciellt svårt. Däremot att prata om hur vi behöver sätta in extra resurser i utanförskapsområden och hur vi behöver jobba emot segregation är mer komplext.

            Att prata skattesänkningar är också väldigt konkret istället för att belysa problemet med att våra barn på grund av de skattesänkningar som redan skett saknar resurser i form av såväl läromedel som lärare.

            Det är så tråkigt att prata om långsiktiga politiska lösningar. Så osexigt med reformer som tar flera år och så enkelt att säga att bara vi kastar ut lite invandrare eller ger svenskarna några hundra kronor mer i lönekuvertet så kommer allt lösa sig. Tyvärr är det nog inte sanningen utan endast populism…

              (Svar till ”E”)

              Nämn några långsiktiga reformer som S har gjort som du tycker är värda att lyfta fram?

                De har bland annat sett till att vi alla har rätt till fri sjukvård, betald utbildning med studielån till väldigt låg ränta, att vi är ett av världens mest jämställda länder, att vi har minst 25 dagars semester, rätt till föräldraledighet att du kan lämna in dina barn på dagis utan att betala speciellt mycket… Det är så lätt att glömma bort hur bra vi har det men högern har liksom aldrig jobbat för att du som är född med arbetarföräldrar ska ha rätt till universitetsutbildning. Eller att du ska ha bra anställningsvillkor.

                Enligt min åsikt, och det är verkligen bara min åsikt så är det ego att rösta blått (så som de blåa ser ut idag) om du har det bra och mycket pengar. Att rösta blått eller SD om du inte har det så bra är väldigt märkligt då de är helt ointresserade av att jobba för att du ska få det bättre.

            eller så vågar de inte säga vad de röstar på…
            Om de nu röstar på SD, berättade du då att det nu kommer vara noll chans att de kan få återförenas i Sverige med sina familjemedlemmar (Ja det är ett av SD vallöften)

              1. Va, vad menar du skulle vara mer oaccepterat än SD att säga att man röstar på?
              2. Nej de har sina familjer här redan. Eller vad menar du

          Nej bara för att röstat rött så tycker man inte allt det där. Precis som alla som rösta blått eller t.o.m. brunt är rasister.

        Precis. Det har varit fult erkänna att man röstar rött. Och allt hat mot Löfven, fula öknamn.

          Vänsterbliven är ju väldigt poppis slänga sig med. Nej, det är inte synd om de blå…

            Hade ju hellre blivit kallad för vänsterbliven än rasse och nasse 🙂

              Rösta vänster istället för på rasisterna då

          Ja sosse är ju ett skällsord nu mer, dock från SD-anhängare skulle jag tro.
          Så alla de som klankar på blåa är säker ungefär lika stor del av folket som de mest högljudda Sd-are.
          Alla som röstar SD är ju inte öppna med det

        Och lägger man en röst på S så är det indirekt en röst på kommunism och jihadism.

        Exakt så!
        Om man nu har röstat blått så får man helt enkelt stå för det- att du indirekt har hjälpt sd att få makten. Alla som förnekar att sd är rasistiskt eller nazistiskt för den delen måste ha bott under en sten de senaste åren. Dom hade 200(!) personer med koppling till nazism på deras valsedlar.

          En valsedel rymmer ungefär 70 namn.

          Däremot fanns dessa 200 i partiet ja.

          Men skall man rösta rött bara för att vara mot SD även om man inte alls tror på den ”sidan”?

        Det är din åsikt. Mer än hälften av landet håller inte med.

      Det är ju för i år släpper de fram SD. I alla val innan har M sagt att det är helt otänkbart att släppa fram ett parti grundat i nazism. Men nu är det inte det längre, och de som r öl stat på M tycker väl också att det är en bra idé att släppa fram SD. Det är därför folk kallar dig rasist först detta val. Själv skulle jag väl inte kalla nån som röstar M rasist, men kanske medlöpare?

        Lika rimligt som att kalla de som röstat på S för kommunister då. Eller vad säger du?

          Det är väl inget nytt? Högern har väl skrikit kommunism sen alltid? När det plötsligt blir en tillbakakaka så ska det grinas ut i media.

            Så allt handlar egentligen om någon slags sandlådehämnd?! Men doooom började!!!

              Presenterar bara fakta. Sedan typ alltid har hatet från högern flödat åt vänstern. Man har alltid skrikit kommunism, Palmehatet, dreven mot stefan, ”grisen Pärsson”, monas toblerone. I år har M i gått ett samarbete med ett rasistiskt parti och det har fått folk att reagera starkt. För förta gången i mitt liv ser jag en motoffensiv mot högern för vad de faktiskt sysslar med.

                Har du kollat på något mer Göran Persson? Större mobbare får man leta efter. Minns du kanske när han vikthånade Maud? Och han var vår statsminster, man skäms ju.

          1. Vänsterpartiet har knappt 7%, inte så mycket inflytande medan SD har lett 20%
          2. Jag är verkligen inte kommunist men hela det här att jämföra kommunism med nazism är ett skämt. Ideologierna är helt olika, kommunism talar om allas lika värde och att alla ska ha samma möjligheter i livet. Nazism som ideologi är ond, där vissa människor har ett högre värde än andra.

            Men röstar man på s så är man medveten om att V kräver ministerpost för att stödja en S-ledd regering. Precis som att man vet att M är öppen för samarbete med SD om man röstar på M.

              Och jag undrar inget om att jämföra ideologier utan bara varför de som röstar m kan kallas rasister på grund av detta men de som röstar på s ska inte kallas kommunister. Thats all.

                Socialdemokraterna ( från början Socialdemokratiska arbetarepartiet) har aldrig varit kommunister på det sätt som man använder ordet idag. Även om de grundade sina tankar på marxism valde redan från början den reformistiska vägen, det vill säga att de ville förändra samhället med hjälp av reformer och lagar. Det finns däremot andra marxistiska inriktningar som vill förändra samhället med revolution.
                Hoppas att du fick svar på din fråga 🙂

                Källa: Karlsson, Lars – Olof (2011) Arena 123 – Samhällskunskap för gymnasiet

                  Poängen flög över dig.

            Kommunismen har mångfalt fler döda människor och förstörda länder på kontot jämfört med nazismen.
            Det är ingen god ideologi. Den är alltigenom ond, hatisk och dödlig.

              Skilj på diktatorerna som missbrukat och misstolkat ideologin och ideologin i sig tack.

                Ge ett enda exempel där den ideologin har fungerat i praktiken. Jag väntar.

                  Det enda jag säger är att kommunism som ideologi inte var tänkt att användas på det sätt som galna diktatorer gjorde. Massmord och koncentrationsläger var liksom inte tanken när idén tog form.

                    Fast Marx beskriver hur ideologin ska födas genom konflikter och söndring?

                      Nja, ” omstörtning av all hittillsvarande samhällsordning” – inte massfolkmord och koncentrationsläger.

                      Men krig och död är en automatisk utgång av att sätta grupper mot grupper i konflikt? Det är ju uttalat.

                  Det kan ju bero på att ideologin inte har använts på det sättet som den en gång var avsedd? Är ju ganska tröttsamt att människor, år 2022 när information och fakta är så otroligt lätt tillgängligt fortfarande går på gamla floskler istället för att faktiskt söka rätt på fakta.

                    Lägg av med härskarteknikerna och svara på frågan. Jag väntar vidare.

                    Den har använts exakt så som den var tänkt. Det är utgången av allt trauma som är tänkt att bli en utopi, enligt Marx. När allt motstånd är utdött så ska samhället blomstra.

                      Marxismen var verkligen INTE tänkt att användas för folkmassmord. Det är ju galningar som har tolkat manifestet så. Karl Marx hade inte alls folkmassmord i åtanke när han skrev manifestet, nej.

                      Men då är den ju ändå mer korkad än tidigare sagt? Förstår man inte konsekvensen av konfliktsökande mellan grupper så är man inkompetent.

              Du kanske vill läsa in dig lite på skillnaden om kommunism och stalinism samt andra liknande inriktningar. Det är stor skillnad på att en diktator som ex Stalin kallar kommunism, jämfört med vad Marx och Engels tankar är, ett tips är att läsa exempelvis det kommunistiska manifestet eller kapitalet för skapa en bättre förståelse för detta.
              Så det går nog knappt att säga att vi har haft kommunism i praktiken i något land 🙂

              Alla ideologier har problem vid genomförandet, det är nästan omöjligt att få kommunistiskt idealsamhälle som vi i historien har sett, utan att det är en enskild person som sedan har tagit makten. Jag har också svårt att se att Adam Smiths tanke var att liberalism skulle utnyttja människor låglöneländer för att exportera till rikare länder.
              Problemet kanske är att människan inte är god och förnuftig som han menar?

            Säg ett land som är kommunistiskt som är ett underbart land att bo i.

            De länder jag tänker på när jag hör kommunism är:
            Nordkorea
            Kina
            Kuba
            Tidigare Sovjetunionen

            Den som säger att dessa länder står för yttrandefrihet och allas lika värde borde nog ta sig en ny funderare alternativt sätta sig i skolbänken igen.

              Vem har sagt det menar du? (Ingen) Det är alltid sverigedemokrater som vill diskutera kommunism när diskussionen gäller något helt annat, det är ganska tröttsamt fokusförflyttande.

                Anonym 19:15 skrev ju ordagrant här uppe ” Ideologierna är helt olika, kommunism talar om allas lika värde och att alla ska ha samma möjligheter i livet.”

                  Kommunism som IDEOLOGI ja. Ingen har däremot påstått att Sovjet stod för yttrandefrihet och allas lika värde?

            Oj du får nog läsa på om kommunismen och vad den står för . Allas lika värde? Snarare massfolkmord. Stödjer absolut inte nazismen men att blunda för den ideologin som kommunismen står för är väldigt naivt.

              Läs på själv. Att sinnessjuka diktatorer begått massfolkmord under kommuniststyre förändrar inte vad själva ideologin i sig står för.

              ”Kommunism (från franskan: communisme och ytterst av latin: communis, gemensam) är en grupp närbesläktade idéer om att produktionsmedlen i ett samhälle är gemensamt ägda och där sociala klasser, pengar, samt staten inte längre finns.”

                Säg mig då hur kapitalisterna skulle besegras enligt Marx?

                Och vad var inte hitler om ”en sinnessjuk diktator”. Han byggde ju också sin värld på en ideologi.

            Och MP hade 4% och fick ändå sitta i regeringen och fått igenom mycket av sin politik. Uppenbarligen handlar det inte alltid om storleken på partiet som avgör makten.

          Inte för att vara så men Socialdemokraterna (Socialdemokratiska arbetarepartiet) har aldrig varit kommunister på det sätt som man använder ordet idag. Även om de grundade sina tankar på marxism valde redan från början den reformistiska vägen, det vill säga att de ville förändra samhället med hjälp av reformer och lagar. Det finns däremot andra marxistiska inriktningar som vill förändra samhället med revolution.

          Källa: Karlsson, Lars – Olof (2011) Arena 123 – Samhällskunskap för gymnasiet

            Nä men de samarbetar med kommunister. Precis som m samarbetar med rasister. Så sossar är kommunister och moderater är rasister.

              V är ju inte ett kommunistiskt parti…

              ” Stora delar av högern fortsätter angripa en politisk motståndare som inte längre finns. En kommunfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet kan få Stalin nedkörd i halsen om den vill ta bort avgifterna i kollektivtrafiken eller bygga en ny parklek.”

              https://arbetet.se/2021/02/15/bara-hogerpopulister-tycks-sakna-kommunismen/

                V är absolut ett kommunistiskt parti.

                  (Och då röstade jag själv på sossarna innan du kallar mig för höger)

                  På vilket sätt menar då? De har ju tagit aktivt avstånd från kommunism i 30 år och de har röstat i riksdagen därefter.

        M tar stöd av SD i budgeten, i frågor där de tycker lika. Sossarna var förövrigt det första partiet som tog stöd av SD för att få genom förslag i riksdagen.

    Ot om youtuber. Har någon lyssnat på poddavsnittet ”barnidolen och skandalerna”? Jag har inte följt youtubern eller skandalerna kring honom men mycket intressant poddavsnitt tycker jag.

      Ja! Helt sjukt. Förstår inte hur man kan hålla på sådär, och mamman verkar ju vara helt galen.

    Världens minsta fiol spelar, inte ens ett ”bra” försök. Finns däremot bra kommentarer på hennes insta om hennes priviligerade utgångsläge.

    Skillnaden nu med M & Co är ju att SD släpps in.

    Är det en helomvändning att gå från c i förra valet till M i detta? Mycket har ju hänt dessa fyra år, inte minst när det kommer till vilken sida C främst håller till på.

      Isabella skrev sin text 2015.

        Då blir det väl ännu mindre en helomvändning? Hade hon skrivit texten 2021/2022 hade det varit en annan sak. Men mycket händer i politiken på 7 år, även ens värderingar och livssituationer kan ändras!

          Bra, bra! Det var ju det jag undrade. ?

        Hon har ju redan skrivit om varför hon bytt?

      (Förlåt menade åt andra hållet. Men poängen kvarstår)

    Mina vänner röstar åt alla håll. Ingen dömer någon baserat på det utan vi har ganska intressanta diskussioner som ibland hettar till men inget som förstör någon vänskap. Bara kul med nya synsätt. Så bland vänner har ingen blivit aggressiv för att jag gått från S till M detta val.

      Du har riktiga vänner. 🙂

    Men att kalla nån rabiesfeminist är helt ok?

      Nej, det är det ingen som påstått heller

        Kanske bara Isabella som tycker det är ok då?

          Varför skulle hon tycka det?

    Alla som röstat M i år har ju varit medvetna om att det blir samarbete med SD. Därmed inte sagt att alla som röstat blått är rasister. Lika lite som alla som röstar rött är kommunister.

      Men här bakar du in exakt vad hon pratar in.

        Vad menar du? Vi måste väl kunna enas kring att M och KD varit tydliga med att de är öppna för samarbete med SD? Det sa ju Ulf och Ebba i alla utfrågningar och debatter nu innan valet.

        L och C (och de rödgröna) har varit tydliga med att de inte vill samarbeta med SD.

          Nej de samarbetar hellre med PKK-vurmande kommunister. Det här valet kändes helt ärligt som pest eller kolera. Fy åt bägge håll.

          Den där breda mitten börjar kännas som den enda vettiga vägen snart.

            Nu bytte du fokus.

            Kan du besvara min fråga: vad menar du med att jag ”bakar in exakt vad hon pratar om”? M och KD sa ju innan valet att de är öppna för samarbete med SD.

              Ja det var tydligt. Som moderat/KD som jag är, så tyckte jag att det var både rimligt och demokratiskt då SD spåddes bli Sveriges näst största parti. Allt annat faller på sin egen orimlighet. ”Du tycker inte som jag, så därför vill jag inte samarbeta med dig”. Ehm… ok. Men kanske en flytt till Nordkorea skulle passa herrskapet bättre då? Lite diktatur.

                Njae alla partier måste ju sätta sina egna gränser. Det vore orimligt om tex V skulle vilja samarbeta med SD bara för demokratins skull? Det går ju emot deras värderingar.

                  I specifika sakfrågor bör alla partier kunna samarbeta. Särskilt inom sina egna block. I frågor där man tycker olika får man ibland förhandla och kompromissa. Att säga ”dig kommer jag aldrig kunna prata om något med för du är rasist” håller inte.

                    SD är inte i ett block dock. För det skulle både m och kd behöva blir rasister. Och där är vi väl ändå inte än? De ger makt till rasister ja, men det är inte samma som att de är det. Än. Så att samarbeta med sd är för alla nuvarande partier i riksdagen att gå utanför sitt block.

              Det var inte jag som skrev det, så det lämnar jag åt den andra anonym att svara på. Jag vet inte heller.

      Fast det är ju sagt att sd INTE ska ingå i regeringen, INTE få några ministerposter – det verkar många ha missat – så inflytandet kanske inte blir stort då riksdagen röstar om förslag. Samarbetet handlar ju bara om att diskutera i vissa frågor.

        Egentligen sjukt att Sveriges näst största parti inte får mer att säga till om?

          Ja, sjukt odemokratiskt. Sen kan man tycka vad man vill om SD.

            Odemokratiskt? Om en majoritet röstar nej till en regering med SD på ministerposter så är det väl precis demokrati. Eller? Har väl alltid varit så att regeringen måste ha stöd av majoriteten…?

              Det känns lite som att de ordningarna formades under en tid när politiker respekterade väljarnas röster.

                Hur menar du då?

                Annars skulle ju S kunna bilda egen regering då de är största partiet. Men de behöver ju ha med sig andra så att de är fler som stöder regeringen än är emot.
                Vore väl snarare odemokratiskt om 60% röstade nej till en S-regering men att den ändå går igenom för att 30% röstar för.

                  Jag tänker på hur liberalerna nu tänker försöka stänga ute SD. Varför liksom?

                    För att rasism går emot liberalernas värderingar.

                      De borde tänka mer på demokrati och väljarnas vilja.

                      Då borde de samarbeta med sossarna. Flest valde ändå dom. Ett parti måste inte samarbeta med ett annat parti bara för att de har fått röster.

                      Va? Varför skulle de behöva samarbeta med sd? Det är inte så vår demokrati fungerar.

                    Varför inte?

              Frågan är ju då varför så många skulle rösta nej när folket har sagt sitt. DET är odemokratiskt. Och jag röstade inte ens på dom.

                Det är ju fortfarande fler som har röstat på andra.

                Som sagt, med den ”demokratin” så är S störst och borde således få bilda regering. Eller?

                  Inom det blå blocket är SD störst.

                    Ja men de har inte majoritet i riksdagen.

                    Och en regering med sd inkluderat har inte stöd av majoriteten. en regering som bara har stöd av en minoritet är väl inte demokrati?

                    Jag förstår inte hur du menar att en minoritetsstödd regering skulle vara mer demokratisk än en majoritetstödd?

                      Hade Moderaterna blivit näst störst så hade detta varit en icke-fråga. Det är så jag menar.

                      Väldigt genomskinlig efterkonstruktion av ngt du uppenbarligen inte har koll på.

                      Förra valet var S störst i det röda blocket. Ändå tog det över hundra dagar att få till en regering. Varför? Jo för att regeringen behöver stöd av majoriteten. Om du tror att det är något nytt nu när sd har vuxit sig näst störst så har du fel. Regeringen har alltid behövt majoritetsstöd.

          Det är precis så de vill ha det. De vill inte sitta i regeringsställning för då behöver de ta ansvar.

          Deras kompetens är lika med noll när det inte kommer till att skrika och leva om hur fel allting är och hur det är invandrarna vi har att skylla det för.

          Jag är så besviken och chockad över hur 20% av svenskarna kan lägga sin röst på ett parti som kryllar av människor som gång på gång uttrycker sin vidriga människosyn. De gånger människor ur SD uttryckt sin avsky mot såväl muslimer som judar är knappast lätträknade.

          Att det ens är tänkbart för moderaterna att regera med stöd av ett sådant parti borde skrämma oss alla.

          Jag kan inte begripa hur vissa av er kan tycka att det är samma sak att rösta på Moderaterna i det här valet som i förra.

          Antar att vi får se politiker vi förtjänar och tittar vi på valresultatet så förtjänar vi uppenbarligen inte bättre än såhär.

          Jag tror det handlar om ignorans och att vi är bortskämda som bara 17 i det här landet. Vi räknar hundralappar i plånboken och låter en hel jäkla valkampanj få handla om brott.

          Ni som röstat på högerblocket på grund av kriminalitet, hur stort problem är gängkriminalitet egentligen där ni bor? Hur viktigt är det för er att skatta lite mindre?

          Är det värt att sälja av både ära och heder för?

          Jag tycker vi svenskar har råd att vara mindre ego och mer solidariska än såhär.

            Åh gud. Tycker du att din kommentar är unik? Har redan läst exakt samma kommentarer som din gång på gång. Om du verkligen är genuint intresserad av att veta, snälla fråga istället för att redogöra för andra hur otroligt godhjärtad du är och att alla andra röstar med plånboken. Då har du redan bestämt dig för hur andra är och dömt hela högerblocket. Jag personligen känner inte att jag orkar lägga ner tiden och energin på att förklara varför jag röstade på M/KD. Men varannan person är blå i samhället så det finns säkert någon i din närhet du kan fråga. Ett tips är att vara öppen och nyfiken, och inte så dömande när du frågar.

              Jag tror inte att jag är mer unik än någon annan och jag är ledsen om min kommentar tröttar ut dig.

              Kunde verkligen bara inte låta bli att skriva för att jag är så ledsen över att det har kunnat bli såhär. Känner mig maktlös och besviken.

              Angående människor i min närhet – känner så många som varit blåa och inte tänkt så mycket på det förrän nu. Blivit så genuint glad över hur bland annat min bror som är megablå valde bort dem i år och röstade på Centern. Han kunde bara inte med att rösta på ett parti som lierade sig med främlingsfientliga. Så det går att byta sida när den sidan som du en gång stått på gör en u-sväng och bland annat bryter löften till förintelseöverlevare…

                Jag förstår om du är besviken och att det inte var det du hade väntat dig. Har du läst SDs partiprogram A-Ö någon gång eller mest tittat på vänstervridna inlägg i sociala medier? Eller på SDare som skämt ut sig som cirkulerar runt? Har du frågat någon varför dom röstat blått?
                Jag vet att det går att byta sida, men för mig skulle jag aldrig kunna rösta på C då Annie varit tydlig med att hon är odemokratisk och inte kan samarbeta med andra. För mig är det läskigare än SDs historia. Alla partier har en historia… Även S och V, som inte är så charmig.
                Det är tyvärr naturligt att rasister dras till SD, då SD är det enda partiet som tagit tag i migrationsfrågan.
                Hur det har blivit såhär? Ja se dig omkring. Vi lever i en otrygg värld.

                  Det Annie Lööf sagt är att det finns saker som är viktigare än makten. Att om makten kommer till ett pris av att regera med människor som inte respekterar alla människors lika värde, ja, då får det helt enkelt va. Tycker det är starkt och fullkomligt demokratiskt.

                  Att allsköns människor med märkliga och rasistiska åsikter dras till ett visst parti säger väl en hel del om paritet och partiets förmåga att ha koll på vilka de knyter till sig.

                  Visst har alla en historia men hur många gånger har du hört om att S eller M för den delen behöver rensa ut rasister?

                  Vi kommer nog inte komma till ett läge där vi tycker lika men det är det som är bra med en demokrati. Att vi bägge får uttrycka vår åsikt. Jag får säga att jag tycker det är skrämmande att människor valt att rösta så att SD får mer makt och du får säga att du tycker det är bra.

                  Jag är inte naiv utan förstår mekanismerna bakom att människor kan välja ett missnöjesparti. Trodde bara att resten – som är mer priviligierade kunde rösta lite sjystare och lite smartare än såhär

                    Jag kan absolut inte se hur Sverige skulle kunna gå framåt med den regeringen vi har idag.
                    Det finns inget parti som inte ser till alla människors lika värde. Jag frågar dig igen: Har du läst SDs partiprogram?
                    Jag läser hela tiden om människor som säger att SD är emot homosexuella, abort, invandrare. Lika så KD. Kan inte se att det stämmer. Att SD är rasister: men är dom verkligen det? Eller är deras historia det? På vilket sätt är man rasistisk för att man behöver fokusera mer nu på integration och lägre migration? Hur kan det per automatik betyda att man är rasistisk? Att komma hit, bli slängd i någon lägenhet i Rinkeby och få lite pengar varje dag från migrationsverket gynnar inte någon. Vi måste få en bättre integration i det här landet, få människor att komma in i samhället, känna samhörighet med andra, lära sig språket, få ett jobb osv. Tycker röd politik totalt misslyckats med detta. Det har lett till utanförskap och kriminalitet. Om du inte känner att DU är en del av samhället, är det betydligt större risk att begå brott.
                    Röd/grön regering tycker att det ser bra ut på pappret att låta invandrare strömma in, men skiter i vad som händer sen. Det är dåligt för den som invandrar och för det svenska samhället.

                    Att SD kontinuerligt ”rensar ut” rasister och nazister ur partiet tycker jag tydligt visar att dom inte vill förknippas med det. Det borde väl vara något bra? Ser ofta att många tycker att detta skulle vara något dåligt? Finns andra partier som skulle behöva rensas lite också.

                    Om du var rasist så skulle du också söka dig till SD pga så långt åt höger. Det gör inte själva partiet rasistiskt.
                    Jag kan verkligen inte läsa mig till att SD är rasistiskt i dagsläget. Det står att islamister är ett hot mot svenska samhället. Islamister är inte vanliga hederliga muslimer, utan politiska extremister. Det betyder INTE att man vill ha ut muslimer ur Sverige.

                      Fast problemet är ju SD inte rensar ut nazister ur partiet. Bara nu under valet kom det ut att en SD-topp som hade varnat för nazister i partiet hade blivit avstängd. Dessutom kom det fram att över 200 personer på SDs vallistor har uttryckt sig rasistiskt eller nazistiskt. Det är 10 gånger fler än hos moderaterna eller socialdemokraterna
                      Det för mig tyder inte på att SD rensar inom partiet.

                    Tycker inte du verkar ett dugg naiv eller tröttsam och har ju fattat att man kan diskutera lugnt och sakligt utan versaler och skällsord, plus förstått just det att i en demokrati har man rätt att uttrycka sin åsikt!

                      Till ”A”19.35

                      Tack snälla 🙂

                      Har någon kallat A naiv eller tröttsam?

                      Nu svarade jag på ”A”:s kommentar där hon just använder de orden, men du kanske inte läser kommentarerna du själv svarar på?

            Tja. Inte många veckor sedan som någon blev skjuten vid min dotters förskola. Det var en hämnd för en annan skjutning som skedde vid min närmsta mataffär vid lunchtid. Som i sin tur var en hämnd för en bomb som smällde på en restaurang i stan för ett år sedan. Och då bor jag inte ens i ett utsatt område.

              Ja. Jag bor fem minuter från lekplatsen där två barn sköts förra året. Brukade vara där ofta med mina egna barn. Så otroligt naivt att anta att gängkriminaliteten inte är ett reellt problem?

            Ja jag bor i Biskopsgården så frågan om gängkriminalitet är extremt viktig. Tur för dig att du är så priviligerad att du slipper bo här. Många av oss är inte det.

              Jag bor också i Biskopsgården och delar inte din uppfattning.

            Jag tycker inte ”A” verkar ett dugg dömande utan ger uttryck för besvikelse. Däremot verkar du, av dina kommentarer att döma väldigt arg och jobbig att öht diskutera med. Du vet väl att argumentera i affekt sällan blir bra. Och som en brasklapp kan jag ju tillägga att i en demokrati som du ju nämner är väldigt viktigt för dig, så har alla rätt att uttrycka sin åsikt. Vi har fattat nu att du inte vill bli kallad rasist för att du röstade blått, ok.

              Du får tycka vad du vill! Är inte ett dugg arg. Intressant hur text kan tolkas så olika…

            Det du heller inte fattar är att det är 20% av Sveriges befolkning som vill något annat- som inte vill att muslimer kastar sten och attackerar polisen eller unga pojkar som mördar varandra fär att de aldrig kommit in i samhället. Istället för komkreta förslag från C, S, Mp, V så har man bara fokuserat på SDs bakgrund å utmålat dem som rasister. Men de fakto så vill folket se nånting hända, förändring, ja vad som helst hellre än samma förvärrade trend vi sett senaste 8 åren. Jag är inte rasist men jag tsm m hela blå blocket vägrar tro att det är bättre att klaga på SD än att låta bli göra något.

            Fan inget har gått åt rätt håll under senaste 8 åren. Att testa ”hårdare tag” likt våra nordiska grannar är jag för. Inte det minsta rasist för att jag fått nog.

            Det är ni rödröstande som är intoleranta mot förbättring och andra åsikter. Självrannsakan vore på sin plats!
            Ju mindre hänsyn till SDs politik desto större kommer de fortsätta bli, ju mer ni hatar desto större kommer VI bli.

              Jag tror inte att det kommer hjälpa med hårdare tag. All forskning motsäger det men jag och forskningen kan såklart ha fel.

              Men enligt min åsikt så stämmer klyschan att hat föder hat rätt bra. Vi kommer knappast fostra några bra människor i problemförorter genom att redan från början säga att de är en belastning för samhället.

              Jag har varken svar eller lösning på hur vi ska komma tillrätta med situationen som råder idag. Tyvärr tror jag inte heller att sverigedemokraterna sitter inne på den lösningen.

              Ingen skulle vara lyckligare än jag om det visar sig att jag har fel. Om det om fyra år visar sig att gängkriminalitet sjunkit, arbetslösheten är lägre och vårdköerna kortats. Om skolorna är bättre och utanförskapet mindre.

              Jag blir så sjukt glad om jag har fel. Forskningen får mig dock att tvivla…

                Men forskning på om långa straff hjälper kriminella att bli bättre, är inte samma som att säga att det är meningslöst? Jag bryr mig t.ex inte kriminella får vård, jag vill bara ha upprättelse åt offer och få bort dem från gatan, personligen, och där stöder forskning att ja, brottslingar begår mindre brott om de sitter inlåsta.

                Det du skriver om är ifall långa straff gynnar brottslingen eller inte. Nej, säkert inte. Och tydligen inte enligt forskning. Men det gynnar garanterat samhället och brottsoffret. Jag antar att du själv aldrig blivit utsatt för brott?
                Jag har personligen arbetat med kriminella och min personliga erfarenhet är att många inte ens vill bli bättre, även om det finns undantag. Brottsoffret är ofta orolig, mår psykiskt dåligt och mår bättre när den kriminella är inlåst (såklart) eftersom många ofta återfaller i brottslighet. Har du arbetat med kriminella? Jag förstår din solidariska människosyn och respekterar den. Men samtidigt tycker jag att den är svår att applicera på verkligheten utifrån mina egna erfarenheter.

                  Det handlar inte bara om solidaritet. Utan också vad som är hjälper brottsoffer. Är en superenkel lösning att säga att ”spärra bara in kriminella och släng bort nyckeln” så har vi löst allt.

                  Tror tyvärr det är mer komplext än så. Nya människor som upplever utanförskap kommer ta deras platser och så börjar allt bara om.

                  Jag antar att vi kan vara överens om att du inte föds kriminell? Det som gör dig kriminell är en känsla av hopplöshet. Människorna som ansluter sig till gäng sitter knappast och funderar över huruvida de ska välja att börja plugga till jurist eller gå med i dödspatrullen. För dem är en universitetsutbildning, en villa, en resa till Thailand etc inte ett val. För de har inte fått resurserna med närvarande föräldrar, en lugn skolgång, rutiner och så vidare från början.

                  Det borde väl du ändå ha sett om du jobbar med brottslingar?

                  När usa införde fri abort minskade brotten. Just för att barn inte behövde födas in i hopplöshet. Dödsstraff har däremot inte fått brott att minska.

                  När barn från förorterna slussades med bussar till fina skolor i New York höjdes skolresultaten för dessa barn och barnen som gick i de fina skolorna påverkades inte över huvudtaget.

                  Tror inte på högerns lösning angående kriminella. Inte för att jag vill mysa med brottslingar utan för att världen helt enkelt inte fungerar så. Vi måste få barn att sluta känna desperation och utanförskap. Visa att vi bryr oss och att det finns andra möjligheter än en karriär inom drogförsäljning.

                  Hur vi gör det vet jag inte, tänkte att politikerna kunde få lista ut det men nu kommer de gå på din linje så vi får väl hoppas att det är jag som har fel i den här diskussionen…

                    Är det inte så man har tacklat kriminalitet ett bra tag? Så som du beskriver? Jag innerligt trött på ett samhälle dom daltar med kriminella och kan kräkas på uttrycket ”Ingen föds kriminell”. Jag är på brottsoffrets sida. Absolut bör hårda och långa straff kombineras med rehabilitering av olika slag. Ingen föds till Sverigedemokrat heller vet du…

              Tror upploppen under påsken var droppen för de flesta. Här i Linköping eldades det polisbilar och kastades sten utan dess like. Folk som bodde i Skäggetorp vågade inte ta sig hem efter jobbet för att det var så fruktansvärt oroligt. Ska det vara så?

        Det där kommer att ha förändrats inom en vecka.

          Varför tror folk att M bara vill ha sänkt skatt för att få mer pengar på banken?!?!
          Jag tror såhär = sänkt skatt = mer pengar att förfoga över själv = jag kan själv avgöra vart mina pengar går.

          Tar ett exempel härifrån min by:
          Kommunen vill inte lägga pengar på att rusta upp parken här och klippa gräset runt Folkets hus. Resultat= ser för jävligt ut

          Om fler har mer pengar i plånboken kan ju vi som bor här gå ihop och fixa upprustningen själva med material och arbetskraft! Det är väl inte egoistiskt?!

            Jag vill se sänkta skatter för arbetsgivare och småföretagare. Ser hur min chef kämpar med det lilla företag hon försöker bygga upp och tänker att sänkta skatter ger henne chansen att anställa fler.

            Problemet blir väl just att du rustar upp parken i ditt närområde när det som eventuellt skulle hjälpa mer är att rusta upp en park i ett område som är utsatt.

            Vill vi ha ett USA där vi förlitar oss på människor välvilja? Där sjukhus och skolor drivs med hjälp av donationer eller vill vi ha ett samhälle där alla människor har så lika möjligheter som det bara går?

            Alla kan inte ha det lika bra men vi kan göra allt som står i vår makt för att ingen ska födas in i känslan av hopplöshet.

            För det är den känslan som föder utanförskap och kriminalitet.

            Du kanske är så god så att du med mer pengar i lön skulle donera pengar till just sådana insatser men alla är inte så godhjärtade eller orkar kanske bara helt enkelt inte sätta sig in i vilka projekt de ska donera pengar till. Kärvs en hel del research för att veta var pengarna gör mest nytta. Därav nice med politiker som kan jobba för ett jämställt samhälle.

            Inte att alla ska ha det lika utan att alla ska ha en chans att få det bra. Oavsett ursprung.

            Såhär, iom sänkt skatt och ”mer pengar att förfoga över själv=jag kan själv avgöra vart mina pengar går”, vart tror du då vi skall ta pengar till att förbättra tex sjukvård, skola, försvar, polisen? Eller skall vi finansiera det med våra egna pengar efter tycke och smak oxå? Privatägd sjukvård och skola, där tex nivån på utbildning som ges beror på hur mkt pengar en individ har att lägga. Hur tror du då samhället i stort utvecklas om bara vissa har tillgång till bra undervisning? Det blir lite som att gå tillbaka i tiden, där få hade råd med högre utbildning och enbart de med förmögenhet kunde bli välutbildade. Då kommer vi som land bla halka efter rejält, mindre utbildad personal överallt, kompetensbrist, mer segregation osv osv. Höga skatter behövs för att finansiera vårt samhälle att drivas framåt och inte minst trygghet för alla, även de som har mindre pengar.

    Nej jag har inte fått hat. Enda stället där folk kommenterar negativt om ens politiska åsikt är på internet. Och kanske inte till mig personligen, men t.ex här eller olika Facebookgrupper ”Alla ni som röstar på blått blablabla…”, och där ingår man ju, i ”alla”.

    Tycker vissa partiledare borde fundera på vad de har gjort för att bidra till den stämning som är i politiken just nu. Att ständigt kalla de borgerliga för blåbruna och SD för nazister eldar bara på hatet som är mellan blocken. Men Märta och Annie verkar inte se något fel alls i hur de uttrycker sig mot andra människor.

      Annie är verkligen värst. Hon skulle ha städat framför den egna porten.

      Du har helt rätt.

      Märta och Annie är ju helt dumma i huvudet.

        Tycker båda två verkar intelligenta. Märta är en väldigt bra talare tycker jag.

      Varför pratar folk som att det är VÄRRE att kalla någon rasist än att vara en?

        Du vet att man kan klandra invandringen och inte invandrarna va?

          Precis. Det är inte personligt eller individnivå.

        Varför pratar folk som att pedofiler och islamister inte är ett problem alls?

          För att inte alla invandrare är islamister. För att 2014 var det helt andra förutsättningar – att inte ha insett då vad som borde ha gjorts är inte samma sak som att man nu inte är bäst lämpad att lösa problemet. Tänk själv när du tar ett dåligt beslut. Betyder det att du aldrig ska få ta sådana beslut igen? Eller lär du dig och gör annorlunda? S har ändrat politik, lärt sig och rättat. Det är rätt dumdristigt att döma dem baserat på tidigare misstag. Ännu mer idiotiskt att tro att ett gäng incel män (ja, sd:are är arga män som inte fått det de ville…) ska kunna styra och göra det bättre för andra än sig själva.

            Låter lite som ”inte alla män”.

    Men nu räcker det väl. Nu spär ju du på hatet så det bara fortsätter. Så onödigt. Bara för att Isabella nu Igen röstar på M, och i ett tidigare val röstade på centern när C då också var ett parti på den blåa sidan, så betyder inte det att hon är rasist. Att hon nu röstar på M – trots att de samarbetar med SD för att vinna röster – så är det ju så att förutsättningar har ändrats, samhället har förändrats drastiskt sedan dess med skjutningar osv. Både S och M vill minska invandring, skärpa straff och få bort gängkriminalitet – det handlar om att få ett tryggare samhälle och Isabella tycker väl, som många andra, att S inte gjort tillräckligt. Det betyder INTE att hon är emot människor med invandrarbakgrund. Moderaterna har sagt att SD inte ska ingå i regeringen dessutom. Hemska kommentarer på Isabellas instagram, helt sjuka saker folk skriver, vissa beter sig helt galet så man blir mörkrädd, och nu lär det fortsätta här. Så onödigt och faktiskt lågt. Man har rätt att byta parti och sida också, det betyder inte att man är hycklare eller en dålig hemsk person. Isabella hycklar i alla fall inte som vissa andra.

      Faktacheck – C är lika blått som innan. Inte deras fel att övriga blåa partier hellre vill samarbeta med de bruna än de röda.

    Men buhu, gud så jobbigt att nån skriver en taskig kommentar på ens insta! Jämför det med att bli utsatt för rasism.

      Nu är ju svenskar mer offer för hatbrott inom den kriminella världen men ok.

        Eh nej?! Det är extremt få som blir direkt utsatta av den kriminella världen.

          Eeeh vi alla utsätts. Du vet om att gängen styr hela städer med egna trafikkontroller och id-koll på oss vanliga, de styr rättsystemet, infiltrerar banker, försäkringsbolag osv. För att inte tala om otryggheten de skapar med alla våldsdåd.

          Sluta påstå att det bara är direkt utsatthet genom att själv bli skjuten som räknas. Hela samhället drabbas när gäng tar över.

            Styr hela städer, nu får ni väl ändå lugna ner er…helt skev bild av verkligheten.

              God morgon! Redan 2016 slogs det larm om att gängen har etablerat sig så hårt i vissa städer att de helt styrs av den undre världen. Det var då främst så kallade arbetarstäder med hög arbetslöshet som var drabbade. De som är insatta menar på att vi vanliga har absolut ingen aning om hur starkt etablerade gängen är, via rättsväsendet, banker, skolor osv. Dags att vakna upp kanske.

              Skönt att leva i en verklighet där man tror att ingen i samhället påverkas av gängen för de ”skjuter ju ändå bara varandra”.

          Men av de som blir det så är etniska svenskar mer utsatta och profilerade som offer.

      Finns värre saker att utsättas för än rasism också. Typ att ens lilla barn hamnar i skottlinjen när den leker på en lekplats. Men varför ska man hela tiden hålla på att jämföra och påstå att bara den som har det allra värst får tycka att det är jobbigt vad de utsätts för?!

        Men alltså det är ju en oerhört liten risk att det ska hända. Jämfört med något tusentals människor blir utsatta för varje dag.

          Men det är ändå värre. Och det finns värre saker än det också. Vem har det värst? Kan vi utse det en gång för alla tack?!

          Säg det till mamman till de två barnen som blev skjutna fem minuter från där jag bor, i en lekplats jag har varit i flera gånger med mina barn. (I flemingsberg). Bara en gång är en gång för mycket.

          Hur stor ska risken vara innan någon sätter stopp?

          Men gäsp. Invandrare visade i en undersökning sig vara nöjdare med sitt liv än etniska svenskar!

          Säg det till Adrianas mamma.

      Whataboutism är ju vänsterns mest populära ord. Så tänkte använda det här!!! Whataboutism!!!

      Är ganska säker på att hon inte menar just enstaka kommentarer utan rent allmänt stämningen just nu. Dvs att folk tillskriver en åsikter som man absolut inte har baserat på att man röstar på ett parti som inte heller uttryckt dessa åsikter. Tycker inte man kan förvänta sig av en person att helt byta ideologi för att partiet man röstar på eventuellt kan komma att bilda regering med SD (även om det såklart är ok att byta pga det också). Dessutom blir ingen människa automatiskt god baserat på vad den röstar på. God blir man av sina handlingar.

        Äntligen en vettig kommentar ??

    När man är så priviligierad att man inte vet om det själv…

    Jag längtar tills inläggen här inte längre handlar om politik.

      Jag med.

      JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!
      Jag med!

      Jag med. Orkar inte se eller höra skiten mer nu.

        Ja gärna lite nytt tex vad händer på instagram. ?

      Ja här och bland alla man följer på instagram. Så tröttsamt

    Offerkoftan klär er inte. Stå för de unkna åsikter ni har.

      Vad är det som gör just dina åsikter till de enda rätta?

      Tur att du är så ädel och fin. Du verkar vara en så godhjärtad människa, som älskar alla.
      Förutom halva Sveriges befolkning.

    Ja jag drar mig för att säga att jag röstat M, just pga detta. Jag vill liksom inte gå ifrån hela min ideologi och rösta på något jag inte tror på bara för att eventuellt minska SDs inflytande? Tror helt enkelt inte att SD kommer ställa till med några omvälvande drastiska negativa förändringar, oavsett hur många nötter som partiet visar sig bestå av (de flesta som det blir skandaler kring får väl gå ändå).

    Alla andra nordiska länders motsvarighet till SD har redan haft eller har inflytande på samma nivå i regeringen. Det är inget tredje världskrig eller nu förintelse som skett i dessa länder.

      Nej det är ju nästan som folk tror att SD kommer skapa någon form av Gulag och skicka alla invandrare dit. Herregud.

        Fast jag hoppas vi i Sverige kan ta efter Danmarks röda och upprätta humana läger i Afrika för flyktingar.

        Nej, men de vill till exempel att invandrare ska ha tillfälliga uppehållstillstånd i tio, innan de kan bli medborgare, och att diverse statliga stöd och ersättningar endast ska gå till medborgare. Tror du att detta kommer att gynna integrationen, och få människor att vilja bidra till allmännyttan? Varför ska man jobba och betala skatt när man inte anses vara värd att vara en del av samhället?

          Vill du vara en del av samhället får du bevisa att du är det. Inte svårare än så.

          Hur naiv är man om förväntar sig komma till ett nytt land och bli behandlad lika som en som byggt landet?

          Det är ju iofs noll procent rimligt att åka till ett land och bara börja plocka ut bidrag? Så funkar det ju inte. Bidrag ska gå till medborgarna. Annars kan jag flytta till Spanien och bara leva på bidrag för att jag inte kan spanska och inte får jobb pga det.

            Du jämför att en somalier flyr till Sverige med att du flyttar till Spanien? Hur verklighetsfrånvänd är du?

              4 av 5 flyktingar i Sverige åker till sina hemländer på semester.

                Källa på det, tack.

              Du är den första i den här tråden som nämnt somalier. Jag pratar om invandring i stort.

                Jag är invandrare. Får jag lyfta bidrag om jag blir arbetslös? Får jag åka till mitt ursprungsland på semester? Vad har du för regler?

      Jag tror ingen tror SD kommer dra ihop ett världskrig. Men de står för ett invandrarhat, kvinnohat, censur osv. De har en större agenda än att stoppa invandringen. När dessa åsikter blir normaliserade kommer hatet i samhället bli legitimerat och människor kommer i större utsträckning får det jobbigt.

        För mig är det viktigaste att bevara Sverige så svenskt som möjligt. Allt annat är sekundärt för mig. Det kan vi tjafsa om senare. Jag vill ha en svensk majoritetsbefolkning där man kan uttrycka kritik mot religion, inte bli skjuten när man går ut med hunden.

          Du bekräftar precis det alla från M/SD försöker förneka. Rena rasistiska åsikter.

            Nej. Då har du omdefinierat ordet rasism. Jag tycker inte illa om andra raser bara för att jag vill bevara Sverige svenskt.:)

              Att definiera människor enligt raser är exakt det Hitler gjorde. Sorry men baserat på vad du skriver har du ett rasistiskt tankesätt.

                Men varför använder du då ordet ”rasism”?

              En rasist tycker aldrig att den själv är rasist. Du är ett praktexempel på det. Om du inte är rasist… Vem är det då? Du delar upp människor i ”raser” och vill ”bevara Sverige svenskt”. Det är rasistiskt. Var skulle gränsen för svenskhet dras? Och av vem? Språket? Blod? I så fall är hela Skånes befolkning inte Svenskar eftersom skåningar härstammar från Danskar och inte Svearna. Din rasism kommer aldrig att lösa några samhällsfrågor och definitivt inte göra att du mår bättre i Sverige. Sveriges välfärdsstat är uppbyggd av arbetskraftsinvandring. Vår befolkningspyramid kräver invandring. Det är en sak att vilja förbättra invandringspolitiken och skapa mindre segregation. Det är en helt annan att vara rasistisk.

                Sverige är framförallt byggt av Svenskar och Finnar. Finns statistisk på arbetskrafinvandringen. Varför använder du termen ”rasistisk” om den är null och invalid enligt dig?
                Varför var Sverige lugnare innan massinvandringen, om invandring löser alla problem. Varför får V:s partiledare värna om sitt folk och deras rätt till ett land? Så många frågor..

                  Det är säkert DU som är rasistisk mot svenskar när dagen är slut.

                  Svara på mina frågor så svarar jag på dina.

                    Ja, alltså, mina retoriska frågor var svar på dina frågor. Du behöver inte besvara dem.

                      Du svarade aldrig på mina frågor. Det här var frågorna jag ville ha svar på: Om du inte är en rasist, vem är det då? Var ska gränsen för svenskhet dras? Och av vem?

                      Mitt svar låg i att du redan använder ”raser” som en referensram men stör dig på att jag använder termen på samma sätt. Det är underförstått vad jag menar i mitt inlägg.

                      Jag använder inte raser som en referensram. Jag skrev att du är en rasist som delar in människor i raser. Jag skulle aldrig använda den termen eftersom det är rasistiskt. Det är inte alls underförstått vad du menar i ditt inlägg. Du undviker att svara på mina frågor. Jag frågar igen. Om du inte är en rasist, vem är det då? Var ska gränsen för svenskhet dras? Och av vem?

                      Den ska dras på samma gränser som kurder I Sverige kallar sig kurder.

          Du har inte koll på vad SD tycker om vår urbefolkning och deras rättigheter men du vill bevara Sverige svenskt ?

            Vet du vilka urbefolkningen I Norden är?! Läs Boijes bok om svenskarnas förfäder så får du svar på det. Den svenska etniciteten är alltså både äldre och tidigare än samernas etnicitet.

              Nej, svenska etniciteten är inte äldre eller tidigare än samerna. Forskning och internationell lag bevisar motsatsen. Samerna är dessutom erkänd ursprungsbefolkning. Svenska nationalister vill inte att Samerna ska vara urbefolkningen i Sverige för det förminskar och tillintetgör deras nationalism. Svenska nationalister är nationalister över mark de inte ens är infödda i och erkänner man det blir nationalismen plötsligt tillintetgjord. Den betyder ingenting för den har ingen grund.

                Visa mig den forskningen. Jag har också några peer reviewed forskningspapper som visar att de är en nyare etnicitet. De har felaktigt fått den status de hsr för att man tidigare trodde annorlunda. Jag kan dela länkar till mina papper.

                  Här ser du att DNA-forskning visar att den samiska etniciteten skapades iom Sibiriska migrationer för 3500 år sedan. Den svenska etniciteten är närmare 5000 år gammal.

        Det har inte blivit någon katastrof i vare sig Norge, Danmark eller Finland. Tvärtom gick SD-motsvarigheterna i Danmark och Norge starkt bakåt efter en mandatperiod.

          Fast Finland har väl knappt några invandrare? ?

            Nej och de kan skatta sig lyckliga för det

              ni påstår att ni inte är rasister…

                Vilken befolkning i världen vill bytas ut?

        Det tror dock inte jag. Man kan ha åsikter om invandring men inte vara emot invandrare. Majoriteten av mina vänner är invandrare men jag vill fortfarande ha en stramare invandringspolitik. Jag vill kunna känna mig trygg när jag går ut och inte vara rädd för att råka ut för en dödsskjutning.

          Tror du på riktigt att det största problemet vi har i Sverige är att oskyldiga blir skjutna? Och tror du att lösningen är hårdare straff och minskad invandring? Är du så enkelspårig?

            Men snälla upplys oss om hur du skulle göra!

              Berätta för mig hur hårdare straff ska råda bot på gängkriminalitet.

              Brotten klaras inte ens upp eftersom ingen vittnar. Och ingen kommer börja vittna bara sådär huxflux, inte heller genom införandet av anonyma vittnen (har inte funkat utomlands, oavsett vad Jimmie står och säger på en scen). Och ett hårt straff skrämmer inte folk till att sluta vara kriminella – titta på Usa.
              Roten till det onda löses dels genom reformer inom rättsväsendet, men dels genom sociala reformer. Den blåbruna sidan tror på allvar att gängkriminalitet löses genom att slänga någon i fängelse och ta deras klockor. Och integration löses tydligen genom att strypa invandringen. Hur de ska hjälpa folk som redan är här finns det ingen plan för.
              Att Jimmie Åkesson på riktigt sitter i tv och säger att det inte finns rasism på arbetsmarknaden är så urbota jävla dumt att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Hur kan två av tio svenskar rösta på det här rikspuckot?!

                Det är ju Magda som babblar om att ta de kriminellas klockor.

                Finns det något parti som har en tydlig plan för att lösa integrationen? Utöver att bussa barn fram och tillbaka.

        Precis och kan tycka det är så otroligt naivt att inte se det, eller att välja att blunda för det uppenbara. Redan valnatten fick se prov på en medlem som på fyllan ställer sig och brölar en nazisthälsning.

          Hoppas du kan överleva den åsynen. Måste ha varit traumatiskt. Själv så dog jag nästan när Greta bar en antifa-tisha.

      Men stämningen svenskar emellan har ju blivit sämre. Blått mot röda. Det har SD bidragit med. ?

        Fast sammanhållningen mellan svenskar ökar? Fler röstar på sverigevänliga partier och bland de yngre väljarna är de sverigevänliga den största gruppen?

    Nej ger bara givande diskussioner!

    Isabella trodde ju att SD skulle vinna förra valet. Minns att hon skrev att det inte spelarroll om SD vinner på sin blogg.

    https://nyheter24.se/amp/maktkamp24/909480-isabella-lowengrip-tror-att-sd-blir-storst-i-valet-gor-det-inte-sa-mycket-for-mig

      Nej hon skrev att hon trodde de skulle bli största parti, trodde alltså inte önskade. De har ju blivit större också så helt fel hade hon ju inte MEN observera att hon TRODDE det och INTE att hon VILLE det. Nej hon hoppades inte på att SD skulle bli stora men hon trodde det skulle bli så, det är två olika saker. Hon menade att det spelar ingen roll för henne för de skulle ändå inte få majoritet.

    Är väl i och för sig inget konstigt att man tar avstånd från vänner om man tänker att politik = värderingar och om man tycker att det är viktigt att man har en samsyn.

      Jag kan inte låta bli att tycka att det är så onyanserat och ointelligent resonemang att vänstern = goda värderingar och högern = onda och egoistiska värderingar

        Moderaterna är ju ett parti som tycker att människor ska klara sig själv i större utsträckning. Man ska få leva friare eftersom individen är i fokus.

        Socialdemokratin innebär att kollektivet är i fokus, dvs staten ska ha större ansvar och produktionsresultatet ska fördelas rättvist.

        Utifrån detta så är ju högern mer egoistiska, men det behöver såklart inte vara negativt. Det beror på vad man själv har för värderingar och ideologisk övertygelse.

          Liberala och konservativa värderingar handlar inte om egoism utan om frihet. Många moderater vill ha en stark men smalare stat. Medan sossarna vill ha en bred stat som lägger sig i precis allt.

        Vem har sagt någonting om att det andra skulle vara rätt och det andra fel? Det handlar vilket som för många om olika värderingar. Folk slutar väl vara vän med folk av betydligt löjligare saker än så. Man har alltid rätt att avsluta eller ta avstånd ifrån en relation. Man vet själv vad man mår bäst av.

          Vem har sagt det? Typ alla vänstermänniskor i Isabellas kommentarsfält för att ge ett exempel ?

      Det beror väl på vilka värderingar det handlar om? Man kan ju ha samma människosyn men olika tankar om hur resurser ska fördelas osv, som Isabella skriver – olika vägar mot samma mål.

    Ni som röstar höger, är solidaritet en grundläggande princip för er?

      Absolut! Är moderat.

        Hur går det ihop med de blåas ideologi – dvs individen i fokus och minskat inflytande av staten?

          Det är ju inte svart-vitt. Är glad att vi har en välfärdsstat, och att man får hjälp om man behöver det, men tror på att alla som kan jobba ska jobba.

          Jätteviktigt. Staten ska i första hand fokusera på grundläggande delar; trygghet, skola, sjukvård, omsorg, klimat, försvar (för att nämna några exempel). Sen när det funkar kan man fundera på om det är värt det att be om mer skatt, från ett folk som redan betalar otroligt mycket skatt, för att betala för familjevecka, kommunpoeter och annat.
          Jag känner ingen som röstar höger för sin egen skull. Utan för att de/vi vill ha ett tryggt och bra samhälle för alla.
          Man behöver inte hålla med om att detta är rätt väg men självklart tänker vi också solidariskt.

          Tex bidrag gör ofta att personer blir beroende av dem på lång sikt vilket är förödande för deras liv. Om man vänjer sig vid bidrag, tappar lusten och bara går hemma får man ett skitliv. Men samtidigt måste såklart bidragen finnas men inte så att man kan välja vara hemma på sikt. Det har ju tex påverkat integrationen eftersom den till största del sker på arbetsplatsen. Klarar man sig på en eller ingen lön så blir det alltså ingen integration för många… Högst osolidariskt att låta det ske. Jämför tex med barn som vill äta bakelser varje dag. Vore det verkligen solidariskt mot dem att låta dem göra det? Eller är det mer solidariskt att sätta en gräns för deras egna skull?

            Och ja, vuxna är inte så jävla olika från barn alla gånger. De som har en inre drivkraft kommer ju inte fastna på bidrag oavsett, men för de vars drivkraft fick sig en törn när de blev arbetslösa eller inte fick ett första jobb direkt efter plugget för deras skull måste vi se till att det inte går att vara för bekväm på bidrag.

      Ja det skulle jag absolut påstå att det är. Har alltid röstat på S i riksdagsvalet men röstade på M i söndags.

      Men marknadshyror och sänkt a-kassa är solidaritet? Sparka på sjukskrivna för att rika ska få mer pengar själva.

      Göra folk hemlösa för att få mer i egen plånbok? Låta friskolor tjäna sjukt mycket pengar trots dålig undervisning? Låter superbra.

        Ja det är exakt det som driver mig! Min största hjärtefråga är att folk ska bli hemlösa, så länge jag får lite extra cash ?

    ’Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig’ – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige”, sa Åkesson i debatten inför valet 2018.

    Detta är väl ändå definitionen av rasism? Lägg till att SD grundades av personer från högerextrema och rasistiska partier.

    I den statliga utredningen ”Utredningen om ett effektivare arbete mot främlingsfientlighet” betecknades partiet 2012 som främlingsfientligt och att det även ger uttryck för en etnopluralistisk hållning.

    Innan någon börja gorma om kommunism så klistrar jag in detta:

    ” Om vänstern är kommunister, då är det väl inte så farligt att SD är rasister och att Sverigedemokrater delar nazistpropaganda?

    Om vänsterpartister som vill ha sex timmars arbetsdag och inför fria glasögon för barn kan likställas med Sverigedemokrater som åker på camp Auschwitz och hyllar Orbans auktoritära styre, då finns nya möjligheter.
    Nya möjligheter för moderater och kristdemokrater att regera på rasisternas nåder. Det är därför de dammat av kommunistspöket.

    Högerns ointresse för, och okunskap om, dagens faktiska vänster gör den svagare i debatten, om debatten handlar om verkligheten.”
    https://arbetet.se/2021/02/15/bara-hogerpopulister-tycks-sakna-kommunismen/

    Med detta sagt: alla som röstat M eller KD har varit införstådda med att det blir samarbete med SD eftersom både Ebba och Ulf varit tydliga med detta. Är man rasist för det? Nej, inte nödvändigtvis.

      Men det finns ju studier på att folk är mest benägna att dra sitt strå till stacken när de är en del av stacken, så att säga. Väldigt diversifierade befolkningar drar i olika riktningar. Det är inte alls klassificerat som rasism att säga sådant. Det är socialkunskap.

      Man måste kanske inse hur läget är om man ska kunna göra en förändring. Om invandrade har svårare att få jobb jämfört med svenskar trots likvärdig utbildning och erfarenhet så finns det väl ingen annan förklaring än att de är just invandrare. Sen kan man börja bena ut det, är det språksvårigheter, kulturella skillnader, att de saknar kontaktnät eller helt enkelt rasism. Därefter kan man börja åtgärda problemet. Om det inte hänt ännu att de får jobb i samma utsträckning som svenskar så kan man ju inte köra på i gamla fotspår, man kan inte prata luddigt om att det ”tyvärr” är som det är utan att ha kontroll på problematiken.

      Tror de flesta faktiskt också vill höra som det är – att invandrare som grupp inte passar in, att man inte fick jobbet pga ålder, att man får lägre lön för samma arbete pga kvinnligt kön. Att det inte är personligt. Först då kan förändring ske och folk behöver inte sitta ensamma och fundera vad som är fel på en och känna att man själv bär någon slags skuld.

    Jag känner att det hatas från typ alla håll. Speciellt på Miljöpartiet och deras väljare. Iallafall uppe i norra Sverige.

      Gick det ändå inte riktigt jäkla jättebra för MP i Jokkmokk (eller har jag drömt)?

      Är ju inte svårt att förstå varför

        Varför?

      Ja det är väl miljöpartiets väljare som får mest hat, om det nu ska va en tävling

    Jag känner mest att SD:s framväxt visar hur missnöjda svenska folket är med styrena som varit de senaste decennierna. SD:s framväxt är för mig en tydlig signal på att man misslyckats, både från de rödas och de blåas håll.

    Jag känner till flera som för några år sedan aldrig hade kunnat rösta SD men som gjort en rejäl u-sväng inför årets val.

      Ja och det är just det som gör SD till framför allt ett missnöjesparti.

      Ja precis. Bland de unga är SD otroligt stort. Unga lever ju i samhället på ett helt annat sätt än äldre i villa i skyddade kvarter.

        Verkligen. Liksom bara bostadsmarknaden – hur ska man leva om man inte ens kan få en bostad?

    Problemet är att andra partier inte vågat diskutera invandringsfrågan av rädsla för rasiststämpeln.

    Ett annat problem är att det inte går att diskutera vad SD är för ett parti eftersom man bara bemöts med ”men SOSSARNA på 40-talet då!!!” eller ”men KOMMMUNISTPARTIET vänstern dååå”

    Tredje problemet: folk låtsas ha missat den lilla detaljen att M och KD öppnade upp för samarbete med SD långt innan valet.

    Skrämmande hot mot demokratin. Jag har inte berättat för en enda person att jag röstat på KD, förutom sambon. Allra mindre att jag har 100% förståelse för de som röstar SD. Pga missnöje, ej för att man är rasist. Inget annat parti som vill ta itu med många av de stora problem som finns. Vägrar oavsett prata politik med någon alls med rädsla för att bli sedd som en känslokall nazist. Har inte gett en enda kommentar till de som röstat rött och tänker inte göra det heller, för alla vår rösta som de vill.

    (Under mina tre valår har jag röstat MP – C – KD. Man förändras, växer, världen ändras, man får andra prioriteringar. Nästa gång kanske jag röstar S, vem vet?)

      Jag hoppas verkligen du röstar S nästa val. Jag håller alla tummar och tår för dej. Du kan ändras till det bättre. ?

        Åh du med! ?

      Inget annar parti vill ta itu med många av de stora problem som finns? Okej, men det största problemet av dem alla då, som hotar allas välbefinnande, klimatfrågan och andra miljöproblem? Snacka om att ”inte vilja ta itu” med problem!! Men du kanske också tycker att Sverige är bäst i världen redan på detta område. Förutom då att jorden redan gått under om alla konsumerade och levde som vi.

        I år fanns det tyvärr andra viktigare saker som jag (och majoriteten av röstarna) tyckte var mer viktigt än miljön. Som uppvuxen i en av de ”värsta” förorterna till Göteborg så har jag sett förfallet, och jag är less på det.

        När vi har personer med bristande respekt mot vår blåljusverksamhet som kastar sten för att en nisse vill elda en bok ligger nog fokuset på att lösa det problemet först.

    I år visste ju alla att en röst på m är en röst på sd. Och tvärtom.

      Nej, en röst på m är en röst på m ?

      Fast nej.

    Jag tycker att ”moderater” är egoistiska och enbart tror att socialdemokraternas politik handlar om bidrag. Sen tycker jag att ”sd:are” är lågbegåvade rasistiska idioter.

      Det är vi inte men tack ändå ?

      Jag tycker rödingar är rädda för att jobba,luktar unket,har någon form av diagnos alt störning.

      ? Det var bittra tårar.

      Jag tror att ”sossar” är lata jävlar som helst vill plocka ut bidrag och låta andra jobba och betala.

        Jag är ”sosse”, jobbat hela livet (41 år), aldrig gått på bidrag och tjänar 540 000kr om året. Anser att mår inte samhället och alla människor i det bra så mår inte jag heller bra. Stolt Sosse for life ✊?

    Okej, men se det på det här sättet. Vad riskerar ni ”blå” att personligen förlora på att vänsterblocket (som inte är särskilt vänster, ärligt talat) vinner? Att ni måste betala lite mer i skatt? Att RUT försvinner?

    Och så ser vi det från andra hållet. Människor är rädda att bli av med sin sjukpenning. Att bli utvisad. Att inte kunna få medborgarskap och därmed inte få rösta och heller inte få rätt till saker som barnbidrag, garantipension och annat på TIO år trots att man jobbar och betalar skatt som alla andra (sistnämnda gäller tex för min man, om SD får sin vilja igenom).

    Förstår ni verkligen inte varför ”hatet” mot blå väljare är lite starkare än tvärtom? Människor är rädda, känner sig ovälkomna, och orättvist behandlade, av de förslag (kanske nu verklighet) som högern och särskilt SD står bakom.

      Men lägg av nu. Betala lite mer i skatt? Nu finns det ju personer som till exempel är ensamstående och sjukpensionärer och som inte har det så lätt. Ovälkomna my ass de som känner sig ovälkomna har orsakat det själva genom att inte lära sig språket eller enbart leva på bidrag och skylla på att de är gäster i Sverige.

      Men visst fortsätt du stötta de partier som vill öka invandringen och inte bry sig ett skit om skjutningar och rån och fanskap.

        Kan vi inte höja nivån och hålla oss till fakta?

        Regeringen la ju fram ett förslag som skulle öka pensionen för de med lägst pension. De har även höjt andra bidrag under tiden de har suttit, a-kassan tex som alliansen sänkte.

        De bryr sig naturligtvis också om skjutningar eftersom de gjort den största satsningen på polisen någonsin samt aktivt arbetar mot segregationen genom att tex vara emot marknadshyror.

        Fråga, hur kommer högerblocket få bort skjutningarna?
        Vad är deras plan?
        Förutom att från 15 år så ska de i gängen få hårdare straff.
        Finns ju stor risk att de bara använder sig av en 10 årig lillebror istället, vilket straff ska då införas för 10 åringen.
        I Usa är det ju 10-12 åringar som är springpojkarna.
        Där har de ju mycket hårdare straff överlag och polisen får göra så mycket mer än i Sverige, trots det så ökar bara våldet i USA. Inte ens dödstraff avskräcker. ( sen att de i USA inte har koll på om den som avrättas verkligen till 100% är skyldig ör ju en annan sak )

        Eftersom de borgerliga tidigare avvecklat mer o mer i skola o vården ( och i dagsläget i de kommuner med högerparti är skolan katastrofal liksom sjukvården) så kan man ju undra vart de ska satsa för att få bukt på gängkriminaliteten? Resurserna borde sättas in tidigt, i skolan tex och att sätta alla invandrare/flyktingar i ett område gör ju inte att det blir bättre, tvärtom. Som S ville så var det att sprida ut invandrare/flyktingar överallt för att öka samhörighet, språkutveckling osv vilket bidrar till att avsevärt minska gängbildning.

        Frågar UTAN hat och med en genuin undran för jag har inte hört högern förklara vad de tänker, bara att de ska ta i med hårdhandskarna typ o strängare straff o adhd-testa småbarn ( utvalda barn i utvalda områden )

        Som om adhd/autism är lika med gängkriminalitet.
        Varför bildar inte svenska killar med adhd o autism tungt kriminella gäng då

      Om du inte fattar konceptet med olika ideologier kommer du nog inte lära dig det av ett kommentarsfält heller.

      Jag avskyr sd och allt de står för. Men absolut inte för argument om pengar, det känns rätt futilt. Självklart är det idiotiskt att man får pension på samma villkor oavsett hur man bidragit till den. Självklart ska de som begår brott här och inte är svenska medborgare utvisas. Självklart ska det ta längre tid att bli medborgare så vi slipper problemet med att inte kunna utvisa för de nyss blivit medborgare. De sakerna fungerade när det var krigsflyktingar vi fick. Inte när det blev ekonomiska migranter (ja, alla från tex Syrien är ekonomiska migranter. Annars hade de inte kommit hela vägen hit (undantaget kvotflyktingarna via fn).).

      Däremot är SD ett gäng incels som är riktigt obehagliga. Inte kan tänka längre än näsan räcker och inte ens vet hur Sverige ska styras. Inte ens efter att de fått utbildning av ett annat parti vet de hur lagar stiftas. Vad gör man i riksdagen? Ja, alltså man stiftar lagar så rätt B att ha ett gäng där som inte vet hur man gör det…. Som dessutom agerar utifrån rädsla för att den vita mannen ska få det sämre än innan. Och ja, vit man. Inte vit kvinna. För jämställdhet är inte något de vill bidra till heller. Det får hända av sig självt enligt dem. Händer det inte så händer det inte, vad gör det liksom? Hur lurad måste man vara att som kvinna rösta på det…

    Sossar har ju alltid blivit hånade och förminskade som några som ”bara vill ha bidrag”. ”Stoppa sosseriet” där sosseri tydligen är ett skällsord. Vi är bara parasiterande bidragstagare oavsett hur mycket vi sliter på tex fabriker eller inom vården. Glöm inte bort allt hat mot Löfven och Palme heller.

    Moderater har däremot alltid ansetts lite finare och driftigare. Att kalla er för nazister är självklart fel men däremot måste ni kunna stå för att ni stöttar SD när ni röstat M eller KD i detta val.

      Jag har röstat SD och skäms inte över huvud taget. Palme var en känd skitstövel och under lövets regeringstid gick allt utför.

        Men du. Det hörs vilken fantastisk kunskap du sitter på. Inte det minsta känslostyrd.

          ?

    Jag blev från 16 års ålder utkastad hemifrån i perioder, men strax före det att jag fyllde 18 år så blev jag permanent utkastad. Tack vare socialbidrag fick jag tak över huvudet och pengar till att leva, och tack vare detta kunde jag läsa färdigt gymnasiet istället för att behöva hoppa av och jobba istället. Med en gymnasieexamen i ryggen kunde jag senare få jobb och istället bidra till samhället samt tjäna mina egna pengar. Utan utbildning hade risken för arbetslöshet och därmed en längre tid med bidrag varit betydligt högre.

    Idag är jag lie längre än halvvägs genom en 5-årig utbildning på universitetet och kommer komma ut till en bred arbetsmarknad med många jobb och bra löner. Jag hade aldrig stått där jag står idag om det inte vore för Sveriges bidragssystem. Att människor i min tidigare sits inte ska få samma möjlighet till ett bättre liv är en av mina största farhågor gällande ett blått styre. Även det fattigaste och mest utsatta samhällsskiktet förtjänar en gedigen chans till ett bättre liv. Att skärpa det redan ansträngda läget för dom mest utsatta samtidigt som man finputsar på samhällets toppskikt är inte rätt väg att gå för ett starkt svenskt samhälle.

      Så synd att det samhället utnyttjats och missanvänts så till den milda grad att folk inte längre vill ha det. Lider med de svenskar som förlorat sitt land där hög tillit och solidaritet med landsmän och kvinnor fanns ännu. Öppna gränser och EU-politik har urholkat detta. Nu får all skikt lida, ja, inte det politiska skiktet och världsbanken så klart.

      Hade det inte varit bättre om insatser sats in redan innan det blev så allvarligt att du blev utkastad som 16 åring?

        Tänker jag också. Familjen är så viktig. Mer stöd för föräldrar från socialtjänst och skola! En 16-åring ska inte bli utkastad.

        J självklart, i en drömvärld så hade även jag fått växa upp i en trygg kärleksfull familj. Men nu var inte fallet sådant och socialbidrag blev då en möjlighet för mig att faktiskt börja bygga upp ett värdigt liv vilket är ovärderligt tacksam för. Utsatta barn ligger tyvärr inte enbart på politisk nivå, det handlar även mycket om den vuxna omgivningens förmåga till att agera när ett barn far illa. Vilket få gör, tyvärr.

      Ingen vill ta bort bidragssystemet, lägg av nu

        Nej men man vill strama åt det mer än vad som i min mening är rimligt. Missförstå mig inte, jag tycker inte att någon som är arbetsför ska glida räkmacka och gå hemma med bidrag. Alla som kan ska bidra till samhället. Men till exempel begära att man ska flytta dit jobb erbjuds kommer bli ohållbart. Ponera en uppbruten familj där ena föräldern helt plötsligt måste flytta tvärs över Sverige för att inte stå inkomstlöst när ett jobb plötsligt erbjuds där. Med ens lär barnen behöva välja var dom ska bo och kunna träffa den ena föräldern enbart ibland, vilket kommer bana väg för psykisk ohälsa. Det i sin tur leder till ökade vårdnadskostnader och ökad risk för att hamna snett i exempelvis kriminalitet. Det blir en ond cirkel där man inte löser problemet utan snarare skapar ett nytt.

          Det var mig ett riktigt dramatiskt uppmålat worst case scenario.

          Jag tycker att det är fullt rimligt att vara villig att flytta för att få jobb. Tror inte det är ett reellt problem att familjer kommer behöva brytas upp pga detta.

            Eller hur. Skaffa inte barn ni inte kan betala för… Problem solved. Gör man det ändå får man ta att det kan bli jobbiga perioder för att få ihop det.

          Har man delad vårdnad så får inte den ena föräldern flytta till annan kommun utan den andres tillåtelse. Det är reglerat enligt föräldrabalken.
          Så ingen kommer att behöva flytta från sina barn. För har man inte delad vårdnad betyder ju det att barnen inte bor hos föräldern från första början.

            Vårdnad har inget med umgänge/boende att göra. Föräldrar för flytta fritt – men inte barnen om inte alla vårdnadshavare kommer överens om det. Så många fel.

    Tycker det är märkligt att så många röstade på röd-gröna blocket för deras kvinnosyn!
    Detta med hedersmord och ungefär 250K kvinnor som lever ofrivilligt i hederskultur. De röd-gröna har inte på något sätt stoppat detta med hedersmord, utan tvärtom har det ökat kraftigt senaste åren. Och har man inte aktivt stoppat något så vidrigt som hederskultur ja då är man ju för.
    Hur försvarar man sån kvinnosyn?

      Fel.

      ” Hedersförtryck har inte någon plats i Sverige. S-regeringen går nu fram med ett lagförslag om att göra hedersförtryck till ett särskilt brott. Redan idag utgör hedersmotiv en straffskärpningsgrund och barnäktenskapsbrott blev ett nytt brott 2020. Att också göra hedersbrott till ett särskilt brott är ytterligare ett viktig steg på vägen för att bekämpa hedersförtryck.”

        Det där ju bara ord och inte handling. Spelar väl ingen roll vad nån politiker säger och lovar för de kvinnor som faktiskt lever under hedersförtryck. Varför har det ens blivit ett problem i Sverige? Ett importerat problem som en röd regering inte lyckats stoppa. Det är inte bra kvinnosyn i mina ögon, det är bara tomma löften.

          Riksdagen kan inte handla annat genom att stifta lagar. Det är liksom emot vår grundlag om de skulle börja göra annat.

    Kan informera Isabella och alla andra att det är samma sak på andra hållet – dvs borgerliga som är oerhört hatiska och använder härskartekniker mot de som röstar rött.

    Jag håller inte på så mot någon. Jag saknar mognad i politiska och offentliga samtal. Och jag uppskattar demokratin och våra åsiktsfrihet

    Har röstat blått (M) tre senaste valen. Ingen har sagt något negativt, inte ens mina S-vänner. Röstade C i år, då fick jag 1-2 ”varför?!”-kommentarer från två blå vänner. ?

    Problemet är att Belsabub inte är röstberättigad efter sina elchocker.
    Weee!

    Jag har inte fått någon kritik/ ”hat” från mina kompisar trots att de alla vet att jag röstat på KD. Men samtidigt är de flesta jag pratar politik med borgerliga/ blå också.

    Däremot ser jag väldigt mycket på Instagram och TikTok där folk målar upp en bild av de blå partierna som onda och omänskliga partier. Det leder såklart till att jag inte vill prata om politik med dem.

    Jag har röstat på en sida som sammanvägt prioriterar sjukvård, skola, äldreomsorg, premierar hårt arbete, vill hindra barn från att umgås med fruktansvärda mördare och överlag ställer höga förväntningar och mål för befolkningen. Som vill göra livet enklare för alla medborgare i Sverige och inte bara storstadsbor.

    Tyvärr kommer samarbete med SD på köpet, men jag tror att får vi bukt med problemen med invandringen/ integrationen så kommer det inte finnas anledning att rösta på dem längre.

    Men ja, jag tycker att det nästan är lite ”tabu” att rösta blått på sociala medier om man är en person som uppfattas som snäll. Flera av mina snälla, omtänksamma vänner som håller med.

      Om du istället skrev att du röstar rött på sociala medier kommer du att få hot och hat där folk påstår att du är för gruppvåldtäkter, sharialagar osv.

        Vilket naturligtvis inte stämmer. Helt fel av de som säger så att uttrycka sig på det viset. Det finns så konstiga människor på båda sidorna, och det är tråkigt att det är de som hörs mest. Inga normala. Allt är så hetsigt och extremt i onödan. Låt folk rösta på det de vill, rött eller blått, och ifrågasätt gärna men på ett moget sätt.

    Varför tror folk att M bara vill ha sänkt skatt för att få mer pengar på banken?!?!
    Jag tror såhär = sänkt skatt = mer pengar att förfoga över själv = jag kan själv avgöra vart mina pengar går.

    Tar ett exempel härifrån min by:
    Kommunen vill inte lägga pengar på att rusta upp parken här och klippa gräset runt Folkets hus. Resultat= ser för jävligt ut

    Om fler har mer pengar i plånboken kan ju vi som bor här gå ihop och fixa upprustningen själva med material och arbetskraft! Det är väl inte egoistiskt?! Jag tror på civilsamhället och ideella krafter!!! Inte att kommunen ska mata oss med allting.

      … Varför tror ni folk i bostadsrättsföreningar är mer aktsamma över gemensamma ytor, än hyreshus? Jo, för att man bryr sig mer om man känner att det är ”sitt”. Många hyreshus ser för jäkliga ut… Ogräs, skräp, klotter, söndersparkade dörrar. Medan BR har mysiga innergårdar och välrensade rabatter. Generellt alltså, finns alltid undantag! Men folk har inte respekt för allmännyttan längre… Framförallt inte folk från MENA tråkigt nog. Kanske var så på sjuttiotalet men inte nu…

    Politikbevakning…?

    Helt fruktansvärt hur röda sidan sprider hat! Inte ok i en demokrati. Eva Röse med flera sprider hat och beter sig så illa.
    Det är kanske dags för en förändring efter 8 år och Sverige ser ut som det gör.
    Vill vi ha det så här? Jag vill inte att mina barn ska få växa upp i detta kriminella, rasistiska samhälle.
    Kanske dags för lite ordning och kärlek.
    Alla partier kämpar för detta är jag helt säker på men vi kanske får gå en annan väg när det aldrig blir nån bättring.
    Men respektera varandras åsikt och sprid inte mer hat!

      Inte bara övriga offentliga personer som sprider dynga. Se bara Magdalena Anderssons såkallade ”grattishälsning” till Ulf Kristersson VS hans egna anförande där han tackade Andersson för god match och pratade om tillsammans faktor. Detta igår ikväll. Så obehagligt bidragande till splittring i Sverige!! Andersson och vänstern alltså….

    Sverige – landet där vi stoltserar med yttrandefrihet och rätten att tycka vad vi vill, men gud nåde dig om du inte tycker precis som alla andra ?

    Är så himla nöjd över att slippa de röda ?? och Magdalena Andersson totalt inkapabel som statsminister, som Löfven var. Hur kan folk på riktigt tycka de har gjort någonting bra för Sverige de senaste åtta åren?! De har ju kört vårt land i totalt botten….

      Gud nåde om du är röd och får höra högerfolk låtsas som att yttrandefriheten är viktig för dem samtidigt som de hotar/hatar på vänsterväljare och där högerpolitiker twittrar om hur de vill styra innehållet på public service, konst och andra offentliga rum där yttrandefriheten ska vara skyddad. Cancel culture, motstånd mot yttrandefriheten, hot mot folk tycker annorlunda osv är precis lika vanligt från högern.

    Det som skrämmer mig mest är partiet Nyans som har kopplingar till bl.a. sharialagar. Hur de flyger under radarn och mobiliserar sig i utsatta områden. Tror att de kommer att bli starkare och starkare, speciellt i framtiden när deras röstares alla barn också får börja rösta. Läskigt på riktigt.

      Exakt. Vart är socialdemokraternas presskonferans om hur Nyans är ett hot mot demokratin?
      Juste, de är för upptagna med att peka fingrar åt SD.

        varför har inte SD M KD L ,EN PRESSKONFERENS ANGÅENDE NYANS?

          För DÅ ÄR DE RASISTER såklart!

            hoppas någon har mycket garn till en enda stor gigantisk offerkofta till alla lättkränkta, självömkare i blått som inte själv är ett dugg bättre än rött.

            Gör mig en tjänst bespara en motattackskommentar på detta. Vi lämnar det här.

              Lol

    Hej!
    Då kan jag meddela att under väldigt MÅNGA år har man som socialdemokrat INTE kunnat säga att man är det.
    Inte ens när man gick i skola och inte nu på min arbetsplats. Ordet SOSSE har i många år varit ett skällsord, och man har hånats och kallats fattiglapp pga att man är Socialdemokrat. Min barn ( jag har 3 mellan, hög och gymn ) där mina barn väldigt ofta hör hur andra elever kallar folk för ”jävla sosse”.
    Detta är inget unikt för mig eller mina barn. Så här är det för väldigt många i min kommun som till största del består av SD och M.

    Jag jobbar i en annan kommun, Vellinge kommun.
    Där är Sossejävel vardagsord. Här är ju i princip de flesta Moderater, annars SD:are.
    Man är inte värd ett ruttet lingon ens i elevernas ögon om man är Socialdemokrat.
    Enormt sossehat.

    Med detta sagt så kanske man ska tänka på hur många ICKE moderater haft/har det i väldigt många år.

    MEN jag tycker absolut INTE att det är ok att hata på Moderater.
    Var och en röstar och valet är fritt.
    Det är demokrati.

    sedan kan man inte sitta och hata tillbaka heller för då sjunker man lika lågt.
    Jag upplever att det faktiskt är lika mycket ”hat” från båda håll på sociala medier.

    Och det är också demokrati att få yttra vad man tycker på ett eller annat håll i olika frågor. Eller uttrycka rädsla/oro. Men man kan göra det vuxet och proffsigt och utan att kräka ut hat.

    Önskar ALLA en fin torsdag.

    Att ignorera och utesluta SD har ju uppenbarligen inte fungerat. Nu får vi istället se vad de går för. Blir det någon förändring? Om inte så lär de inte vara lika höga nästa valår.
    Att var femte svensk röstar på SD är helt enkelt för att man fått nog av daltandet med kriminella, att man är less på gängkriminaliteten och den brutalt dåligt skötta integrationen som bara lett till större klyftor i samhället. Det är människor precis som de som röstar på S, M, C osv osv som bara vill landet väl. De är inga rasister eller nazister, bara rädda människor som vill se en förändring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.