Greta Thunbergs bokprojekt och framtidsplaner

Greta Thunberg tar sitt Instagramkonto för att berätta om sina framtidsplaner – en bok – som hon spenderat de senaste 1,5 åren med att ta fram.

Enligt Expressen har hon också fattat beslutet att lämna över mikrofonen i kampen för miljön. 
Så här skriver Expressen om den tyska intervjun som Greta gjort nyligen:

Det är i en stor intervju med det tyska magasinet Brigitte Be Green, som Aftonbladet uppmärksammar, som Greta Thunberg talar ut om framtiden. Magasinet konstaterar att det har varit tyst kring den svenska klimataktivisten en längre tid. Orsaken: Hon vill låta de som drabbas mest av klimatkrisen ta plats i stället för att synas själv.
– Jag gör fortfarande mycket men jag syns inte så mycket i media längre. För det finns människor som förtjänar att höras mer – de som är starkast påverkade av klimatkrisen, som länder i den globala södern. Det är dags att lämna över mikrofonen, säger hon.

Jag är säker på att vi kommer höra massor av mer från Greta Thunberg i framtiden, men det kan kanske vara smart att låta kampen för miljön vara viktigare än att lägga mycket av fokuset på en enda person?

62 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    IL är säkerligen en självskriven bidragsgivare i denna bok! Alt 2 Marisol om hur man blev lurad på konfekten. Vad tror ni?

      Allt handlar inte om Bella.

        +100 på den

    Greta❤

      Greta ?

      Greta ??‍♀️

      Greta?

      Hon skulle kunna sälja cornflakes

      Grrreata

      ?????

    Dags att lämna över mikrofonen när man som vuxen kan hållas mer ansvarig för vad man säger och gör, och frågorna blir mer komplicerade.

      För frågorna var verkligen så mycket mindre komplicerade för 3-4 år sen och ingen höll Greta ”ansvarig”? Knappast va.

      Är det något specifikt som hon uttalat och som du anser att hon skall hållas ansvarig för?

      Berätta gärna!

      Hon är mer kunnig än genomsnittet på planeten, underskatta inte henne.

      Hennes återkommande mantra har varit ”lyssna på vetenskapen”. Det är väl fortfarande giltigt?

        Som forskare (ja faktiskt) så vågar jag säga att det inte är så enkelt som att lyssna på vetenskapen och forskarna. Vilka forskare är det hon tycker att vi ska lyssna på? Ja, de flesta (men inte alla) är överens om vad problemet är. Hur det ska lösas däremot är inte helt solklart.

          Det brukliga är då att lyssna på vad majoriteten av forskarna säger. Mig veterligen så existerar inte koncensus inom någon gren ändå.

            Men igen, vilka forskare? En miljövetare ser en annan lösning än en nationalekonom som ser en annan lösning än en biolog osv.

              Du får ha på dig ganska stora skygglappar om du ska missa att majoriteten av forskare inom klimat är överens om att det är klimatförändringar som är påverkade av mänskligheten.

              Jag är inte någon forskare men civilingenjör med 15års erfarenhet av arbete med hur branschen, stora infrastrukturprojekt, påverkar klimatet. Det finns en hel del intelligenta människor där också faktiskt. Även en hel del som doktorerat.

              Du får leta med ljus och lykta om du ska hitta någon som kan räknas som ”klimatförnekare” kan jag lova dig. Vi ser konsekvenserna.

                Jag pratar inte om att hitta forskare som är klimatförnekare eller förnekar att det beror på oss människor. Som jag sa strax ovanför så är de allra flesta forskare överens om vad problemet är. Däremot är de sällan lika överens om hur problemet ska lösas, och vad som bör prioriteras när problemet löses. Både inom samma ämnesfält men framförallt mellan fälten.

                  Fast nu är ju den stora massan av forskare överens hur klimatförändringarna ska bromsas in så vad menar du?

                  Minska utsläpp en växthusgaser.

                    Och hur är de överens om att koldioxidutsläppen ska minskas? Och vilka sätt ska prioriteras?

                      (Jag är alltså inte ute efter att bråka utan är öppen för en seriös diskussion)

                      Nu var det inte det jag sa. Dvs att alla är överens om hur det ska lösas. Jag sa att vetenskapen säger att den växthusgaserna måste minska.

                      Det är lite som att säga att vetenskapen inte tycker att vi ska söka efter bot mot cancer för det finns inte koncensus om hur bot ska tas fram.

                      Ja men då pratar vi om två olika saker.

                      Men att bara säga att vi ska söka svar på frågan om klimathotet säger ju heller inte så mycket. Det är ju som sagt de flesta överens om redan. Många har ju också svar, men de svaren är inte alltid rätt svar om man frågar någon annan.

                      Kan ta mitt eget arbete som exempel. Jag och mina kollegor har tagit fram en metod för att energieffektivisera bättre i svensk industri. Men den metoden kostar i dagsläget betydligt mer än de metoder som redan finns. Därför är den inte intressant att satsa på från regionerna. Från vårt synsätt får energieffektivering kosta, men från andra synsätt så ska det klara vissa krav på återbetalning eller rymmas i en regions budget osv. Med andra ögon så är andra faktorer avgörande för om det är en rimlig lösning.

                      (För att metoden ska bli applicerbar i praktiken måste vi därför hitta sätt att få ner kostnaden, annars är den inte intressant att satsa på. Trots att den är en del av den stora lösningen på klimathotet enligt oss)

          Med tanke på vad vissa politiker just nu står och säger om miljön så känns ”lyssna på forskarna” mer aktuellt än någonsin.

            Elsa Widding är en forskare.

              Nej det är hon inte. Hon har en civilingenjörsexamen från Chalmers i väg- och vattenbyggnad.

          Det är ju det som är budskapet med ”lyssna på forskarna”. Att det inte finns en enkel sanning man kan proklamera ut, men att vi kan börja låta politiken, debatten och vårt eget agerande utgå från vad som debatteras inom vetenskapen, isf att som idag stoppa huvudet i sanden när det kommer till klimatfrågan och lådsas att problemet kommer lösa sig själv (jo visst det är en del snack, men väääldigt lite verkstad).

            Men mycket utgår redan från forskningen. Mina kollegor på universitetet ger råd åt olika utskott, är med i utredningar som blir underlag, samarbetar med tex energimyndigheten osv.

      Vad menar du med hållas ansvarig? Greta har fått kritik och skit från alla möjliga håll, t.o.m. från Trump när han var president, och hon har hanterat det förbaskat bra.

    SOL klart

    Menar ni på riktigt att människor inte förstått än att hon bara är en puppet för globalister? ?

      Dags att begränsa skärmtiden mormor! <3

        Mormor? Jag är 33 och du verkar vara hjärntvättad.
        Du får nog vakna upp så att allt inte kommer som en chock sen. ?

      Hon är släkt med bankers familj Rothchilds… vilken sammanträffande!

        Källa på det?

    Men snälla, hur sovande är folk? När ska de stora massorna syna denna globala mediabluff? ? ??

    Jag orkar inte se mer av Greta. Har haft svårt för hennes attityd från start, men i början var hon ett barn och man hade överseende, även om föräldrarna i bakgrunden skapade frågetecken kring vem som egentligen styrde.
    Men nu känns hon och industrin kring henne bara för mycket.
    Miljön är viktig och just därför är jag negativ till stora enfrågerörelser som Greta, hon verkar avskräckande på de flesta.

      Jag känner tvärtom faktiskt. Hon har fått många att vakna

      Verkligen avskräckande!

    Nu lär jag väl få halva bloggbevakning emot mig, men jag gillar Greta. Hon ger verkligen 110% för något hon är passionerad kring och lägger sin själ i att åstadkomma något hon tror på. Allt där omkring tycks inte vara så relevant. Med 14.5 miljoner följare på instagram skulle hon med lätthet kunna tjäna stora pengar på att bli influencer. Ändå använder hon sin plattform till att förmedla ett viktigt budskap istället för att sälja sin röst till något sketet fast fashion-företag med dålig moral. Känns lite som antidotet till dagens influencerera. Må så vara att Greta inte är den bästa talaren men man får inte glömma att hon är autistisk, det sociala är långt ifrån lätt.

      Exakt så känner jag också. Och att hon inte bryr sig ett skit om att makthavare över hela världen vill skaka hand med henne och se bra ut på bild. Hon skiter i att Leonardo DiCaprio följer henne på insta eller att folk pratar om henne. Hon vill bara att vi ska börja bry oss om klimatet. Hon ser ner på mäktiga människor som reser världen runt i privatjets för att ha konferenser om klimatet. Hon är GRYM och hon är en ung kvinna som inte tar skit.

      Jo men kanske inte världen ska ledas av ”smala” väldigt entusiastiska över en grej-typen av människor? Typ Bill Gates också. Deras specifika talanger gör att de blir blinda för annat.

        Grejen med klimatfrågan är att den utgör ett existentiellt hot. Det kanske inte finns så mycket ”annat” att bry sig om den om vi inte tar tag i det här. Den välfärd vi inte vill nagga i kanten nu riskerar att försvinna helt om vi slutar att kunna försörja jordens befolkning med mat t ex.

          Förstår du lidandet när allt kollapsar för att man skyndar på ett system som är omoget ännu?

    Kampen MOT miljön?

      Ett utmärkt exempel på varför det är viktigt med korrekturläsning.

      Ja helt tokigt ju…skribent eller inte. Men korrekturläsning skulle behövas. Verkligen

    känt bara hur jobbigt all hysteri kring henne är. Behöver inte bara lugn o ro o foka på plugget

    och nej jag orkar inte bryr om miljön faktiskt
    förstår inte dom som står & gråter i tv över miljön?‍♀️
    över miljön.. herregud.

      Idag beboeliga områden kommer bli obeboeliga, skördar kommer bli sämre och leda till ökad svält, vattenbristen kommer öka varpå konsekvensen kommer bli ökad dödlighet. Extremväder så som massiva bränder orsakade av hög värme och torka kommer bränna ned stora områden och leda till både plåga och död. Vår biologiska mångfald kommer påverkas negativt när arter inte längre kan leva i det förändrade klimatet. Och lite sånt. Men det är väl inget att hänga läpp för.

      En ren miljö är en helt annan grej än klimathysterin de tvingar på oss. En bra ren miljö med hållbara fundament är bara bra men att tro att ökade skatter ska ändra något som hur våran planet sitter i kosmos och interagerar med andra rymkroppar är fullkomligt vansinnigt.

        Tur att ingen tror det då.

        Tydligen nyheter för dig, men tesen är alltså att koldioxidhalten påverkar klimatet. Inte helt orimligt, om man kan svälja det faktum att vår atmosfär är en stor del av vilket klimat vi har här nere på jorden. Men det kanske du inte tror på det heller?

      Ok boomer

      Anna Persson. Det är sånna som du som förstör vår planet. Du ”orkar” inte bry dig? Eh… wow. Hur ignorant och verklighetsfrånvänd kan man vara?

    Så har alltid skett och de flesta bränderna i t.ex USA beror på människans oförsiktighet eller att man rubbat cirklar genom internationalism. Man har råkat importera ett mer lättantändligt gräs i nordvästra usa tex, det ursprungliga gräset brann inte på samma sätt. I olika projekt så försöker man nu sprida det gamla gräset men motarbetas av demokrater som inte vill se sin klimsthysteriska politik hotas.

      Vilka demokrater är det som motverkar det?

        J. Inslee bland annat.

        Så länge det finns människor som stör sig på Greta så behövs Greta.

          Skulle inte ha varit ett svar här, utan en fristående kommentar.

    Det här kommentarsfältet är bevis på att det är mestadels högerextrema losers som hänger här inne. Usch

    bryr mig noll. gå till skolan va tonåring. bye bye. lägg ner miljön

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.