Företag som tar ansvar när det blir fel

Proteinbolagets grundare Mårten Åkeson och Adam Gillberg.

Jag fick en bild skickad till mig, på ett reklaminlägg för Proteinbolagen som föreställde en produkt från märket Gaam.
Produkten hölls av en mikroinfluencer och bilden föreställde hennes kropp (inget huvud eller ansikte) som var extremt mager på ett sätt som jag inte sett någon annanstans än när det kommer till människor med långt gången anorexi.
Det här var inte en smal människa, utan en extremt mager människa som var klädd i träningskläder som tydligt visade hur revben, höft och bäckenben stack ut.

Det här var alltså ett reklaminlägg, där influencern skrev att hon alltid startar dagen med en av Proteinbolagets energidrycker.
Det var så himla mycket i det här inlägget så var problematiskt, så jag kontaktade Proteinbolaget för att ställa en fråga om det här reklaminlägget och huruvida de tycker att det här är någonting som de står för som företag.
Med hela Gina Tricot-situationen i färskt minne så vill återigen förtydliga att jag ställer frågan till företaget, det handlar i första hand om den – och inte om en enskild mikroinfluencer.
Därför kommer jag heller inte bifoga några bilder eller länkar till vederbörande, eftersom fokuset här handlar om hur företaget ställer sig till att marknadsföra sig på det här sättet.
Jag skulle uppskatta om ni respekterar det.

Jag kontaktade personen som är ansvarig för företagets reklam via influencers, men fick istället snabbt svar från deras grundare och VD.
Så här lät mitt mail:

Hej XXXXX!
Mitt namn är Camilla Gervide och jag driver sidan Bloggbevakning där jag bland annat granskar sociala medier och influencer marketing.
Jag har en fråga om ett reklaminlägg som gjorts för Proteinbolaget och Gaam Nutrition, nämligen det här:
[Skärmdump på reklaminlägget]
Personen på bilden är extremt utmärglad och för tankarna mot anorexi. Tycker ni att det här är bra reklam för ert företag?
Är detta sammanhang som ni vill förekomma i och förknippas med? Den kroppsbild ni vill att era produkter ska se ut att användas för?
Mycket tacksam för svar.

Så här lät svaret jag fick från företagets VD.

Hej Camilla,

Tack för ditt mail och för att du uppmärksammar oss på bilden. Både Proteinbolaget och GAAM står för, och uppmanar till, en hälsosam livsstil. För oss är kosttillskott ett komplement till vanlig kost och träning. Utan att döma personen i fråga så speglar tyvärr inte denna reklampost vårt varumärke, precis som du är inne på. När vårt influenser-marketing team planerar samarbeten utgår de ifrån olika parametrar. Dessa skiljer sig åt beroende på om det är ett långvarigt samarbete eller, som i detta fall, ett enstaka samarbete. När vi väljer ut våra influencersamarbeten utgår vi från aspekter som räckvidd, content och intresse för en aktiv livsstil, i den mån som det går att identifiera. Vår vision är, och har alltid varit, att göra hälsosamma livsstilar tillgängliga för alla.

Vi kommer att se över våra rutiner för hur vi letar influencers och säkerställa att vi i framtiden samarbetar med personer som lever vår vision. Återigen, tack för upplysningen och att du kontaktar oss gällande detta.

Best Regards,

Mårten Åkeson
Founder / CEO

Anledningen till att jag tar upp det här är för att visa att det faktiskt finns företag som tar den här problematiken på allvar, och tar ansvar för när det blivit fel.
Till skillnad från Gina Tricot så tar företagets VD fullt ansvar för att det blivit fel – vilket det kan bli – särskilt som den här reklambilden var den första helkroppsbild som mikroinfluencern postat. Det har kanke inte gått för företaget att se just hur mager den här personen faktiskt är, förrän nu i efterhand.
Eftersom jag ofta får höra att jag bara letar fel och kritiserar så tänker jag ta tillfället i akt att lyfta fram Proteinbolaget och deras bemötande och snabba svar.
Både proffsigt och förtroendeingivande!

58 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det var ett bra svar av företaget, jag håller med. Skillnaden är väl att företaget i fråga också slipper att slingra sig då influencern inte är Sveriges största influencer (typ som Bianca). Därmed behöver inte företaget heller ta hänsyn till huruvida de slänger sin samarbetspartner under bussen och påskynda drev genom efterkloksamma uttalanden med en specifik individ i fokus. Det finns ju en anledning till att du väljer att inte bemämna henne vid namn vilket de flesta nog håller med om är bäst. Men det är också det som skiljer sig mellan det här och situationen med Gina Tricot.

      Tänkte samma. Det blev på ett så uppenbart sätt personligt när det gällde Gina Tricot eftersom de just då hade en stor kampanj med Bianca. Här handlar det bara om någon mindre influencer som gör ett samarbete och därför bara blir en i mängden på ett sätt som en kändis aldrig kan vara.

      Huruvida det är personligt eller inte ligger i betraktarens ögon, som har svårt att skilja på sak och person. Utifrån den personen det berör blir det lika mycket att bli slängd under bussen oavsett om du är känd eller inte. Eller tycker du Bianca är mer värd än en mikroinfluenser?

    Var inte speciellt svårt att hitta bilden.

      Okej.

      Hoppas att hon mår bättre snart!

      Då måste de ha lyssnat och plockat ner den för jag hittar inget. De flesta modellerna jag ser verkar inte utmärglade alls.

        Nej, den är kvar. Det är en liten influencer som gör ett reklaminlägg. Jag behövde leta lite, men man vet när man hittar den. Det är inte någon som är lite smal bara.

          Men ligger den under deras egna uppladdade bilder??

            Nej

      jag hittar inte den 😛

        Inte jag heller. Har synat hela deras Instagram och hittar ingenting haha

      Vart då? Jag hittar ingen heller.

        Den är borta nu, vet inte om tjejen själv tog bort den eller om den blev anmäld på nåt vis.

          Vd heter hon?

      Vad heter hon?

      Är det hon som står framför sitt kylskåp? Där revbenen tydligt sticker ut?

    Hur kan en person som har 23 inlägg på instagram ha så många följare och få samarbeten? 23 inlägg… Alla kommentarer är ju bara ”åh wow, eldemoji” så även om hon får ett gäng kommentarerär det ju helt meningslösa sådanna. Kan det verkligen vara värt att använda ett sånt konto för marknadsföring?

      Personen kan ha raderat bilder. Vet många som tar bort allt och börjar om, och då är ju följarna kvar men bilderna noll.

    Hon och Fanni och deras mjölkande av barnlöshet och sorg och missfall osv är så fruktansvärt smaklöst. Båda två borde stänga sina konton och söka hjälp på annat håll istället.

    Tänkte detsamma när jag såg det. Märkligt att både hon och Fanni gör någon slags ”cliffhangers” så fort de varit hos läkare eller tagit prover. Men det är väl det konstiga med att man kan bli influencer med hjälp av vad som helst idag? Jag tycker också det är otroligt konstigt att Jane Marina gick från ett vanligt jobb till att bli influencer och göra samarbeten med Cervera när hennes dotter blivit dödssjuk…? Jag lider med dessa tre kvinnor och fattar att de går igenom enorma utmaningar – men tycker hela fenomenet är MÄRKLIGT.

    Jag lyssnade på systrarna Olssons podd idag där ena systern berättar ett hon smular ner antidepressiva i hennes killes dricka så han ska bli gladare? Detta är det absolut sjukaste jag hört?

      VA?! Det måste ju vara ett skämt…? Eller? Annars är det ju ett enormt övergrepp att medicinera någon mot dennes vilja.

        Asså jag väntade hela avsnittet på att de skulle säga att det var ett skämt men de har det verkligen som ”tips” för att ens kille ska vara glad och tillfreds..

          Men var inte det ett uppenbart skämt då? Eller menar du att man måste ha med en disclaimer i slutet vad som är på skämt och vad som är på allvar?

            Har du lyssnat på avsnittet eller uttalar du dig om något du inte ens hört?

            Det var som veckans tips och hon köpte pillren i Spanien

              Ja jag har lyssnat på avsnittet och tolkade det som ett skämt, men som du ser i min kommentar så var jag frågande och menar inte att min tolkning är sanning.

              Om det var ett skämt eller inte, så är det ju uppenbart inte ett tips att ta efter i alla fall. Där kan vi nog vara överens: )

              Klart det är ett skämt. Du måste äta antidepressiva i flera veckor för att de ska ha effekt, det är ingen engångsgrej. Möjligen att du får bieffekter typ megaångest av att ta de en gång.

                de skrev på sin ig att det är ett skämt, lugna ner dig

      Det måste väl vara på skoj? Man blir ju för det första inte gladare av antidepp, dessutom är det farligt, väldigt omoraliskt (olagligt?) och jättekonstigt. Antidepp kan ju ha helt galna biverkningar!

        Hon sa att hon köpte pillren i Spanien så det lät verkligen inte som ett skämt

          Men HJÄLP om det är sant?!?! Men jag tänkter om dom berättar det i en podd som han säkert lyssnar på kan det ju inte va sant?

            Han pratar inte svenska och ingen vet vem han är

        Absolut kan du få biverkningar men nog blev jag gladare och mer tillfreds på citalopram.

          Ok? Jag mådde sämre på Citalopram.

          Själva poängen är ju att man ska bli mindre deppig, men en frisk person blir ju inte gladare. Det är inte endorfiner eller typ knark.

      Herregud vilken idioti. Vet hon ens vad det är som hon ger honom om pillren är köpta över disk i Spanien? Har hon sett till att trappa in dosen? Och är det för den delen en rimlig dos? Killen hennes lär ju mer än något annat drabbas av svåra biverkningar så som magproblem, muntorrhet och att må sämre. Eventuellt riskera serotonergt syndrom också. Den lär bli rolig för henne att förklara om situationen slutar på sjukhus.

      Dessutom brukar antidepressiva vara delbara vid brytskåran, därmed inte sagt att dom kan smulas utan att effekten påverkas. Vidare är det depression som läkemedlen har effekt på, det är inte direkt ecstasy vi pratar om.

      Jag lyssnade också och kunde verkligen inte förstå om det var ett skämt eller ej då de båda två är ganska så ytliga och väldigt rädda att bli lämnade/ vara singlar osv. Tror inte att hon drogar sin kille men tror absolut att detta är något som finns.

    Finns det ens någon som bryr sig om hur många befruktade ägg hon har? Det är ju jättesjukt i så fall. Vem vill veta det och vad ska dom göra med informationen?!

    På tal om Bianca, ingen som ska reagera på hennes senaste post på Instagram? Så långa ben har hon inte. Hon har dragit ut på benen något enormt…och nej, det är inte själva poserna som gör att benen ser långa ut, finns hur många appar som helst som gör detta åt en på 2 sekunder.

      Jag reagerade mest på reklamen med intimissi. Är en inte också något att ta upp när man pratar om reklam som blir fel

      Det är när man fotar med senaste iPhone o väljer större bild, då blir iaf alltid benen långa på mina bilder eller grejer i bilden lite mer utdragna.
      Men jag tyckte dessa bilder var helt normala

      Så extremt långa såg de väl inte ut?! Hög midja på byxan, uppdragen tröja (kortar av överkroppen), spetsiga skor. Klassiska knep för att ge illusionen av längre ben.

        Kolla hur skev bakgrunden blev

          Jag är väl boomer och blind men jag ser inte det skeva. Nåja, kanske är de förlängda då. Jag ska inte hävda att jag har rätt, var bara min spontana reaktion.

          Det är ju med iPhones kamera det blir så. Om man tar 0,5 bild istället för 1

      Vem har talat om Bianca?

      Vilken bild menar du? Den med jeans och tröja? Tycker inte hennes ben ser långa ut alls.

      Tänkte mest på att hon stavar “listen” “litzen”… förstår inte varför hon gör vissa inlägg på engelska när det blir fel så himla ofta

        Det är ett skämt herrejisses

      Så har hon gjort flera gånger. Benen är dubbelt så långa som överkroppen.

    Proffsigt!

    Hade varit så underbart om alla bara kunde sluta följa dessa ätstörda människor.
    Mina tjejer är 10 o 12 och jag försöker alltid prata med dem om att dessa tjejer mår dåligt och har sjukdom. Men på andra sidan har vi feta influenser. Som räknas som body positive. Nej jag vill inte att mina tjejer ska bli feta. Nummer ett dödsorsak i Sverige är hjärt och kärl problem.

      Orsakat av fetma kanske jag borde skrivit

      Med tanke på hur hög dödligheten är för anorexi så är jag mer orolig för det, jämfört med att dö i hjärt- kärlsjukdom när man är typ 80+.

      Här måste du dock förstå att det inte handlar om ”ätstörd eller fet”. Kroppsstorlek säger egentligen ingenting om huruvida någon har en ätstörning eller inte, för man kan vara ätstörd oavsett kroppsform. Just precis anorexi innebär alltid undervikt då det är ett av diagnoskriterierna, men anorexi är inte den enda ätstörningen.

        Nej, avmagring är ett mycket vanligt symtom men inte ett ”krav” för att diagnoseras. Håller dock verkligen med om att det är långt ifrån så svartvitt som kommentaren ovan verkar uppfatta det.

    De allra flesta tjejerna som gör reklam för proteinbolaget är ju så pinnsmala att revbenen syns…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.