Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

617 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag köpte hudvård från ett mindre företag, varorna dök aldrig upp och hon sa att jag skulle få en återbetalning i slutet på november, en återbetalning har ännu inte dykt upp och hon har nu slutat svara helt och hållet. Kan jag vända mig någonstans för att få tillbaka mina pengar eller är det kört?

      Anmäl för bedrägeri, tänker jag?

      Konsumentverket

      Polisen.

      Hur betalade du? Tex klarna och många kreditkort har ju skydd.

      Kolla om din kommun har en konsumentvägledare. Annars finns hallåkonsument som kan vägleda dig rätt (och även medla om det behövs i något steg).

      Kontakta banken

      ”Har företaget sagt att de ska göra en återbetalning, är det viktigt att du kan visa det. Om du har skriftligt underlag på att du ska få en återbetalning, men företaget ändå inte återbetalar dig, kan du vända dig till Kronofogden.

      Via Kronofogden kan du ansöka om ett så kallat betalningsföreläggande, det kostar 300 kronor. Avgiften betalas av dig som ansöker, men du kan kräva att företaget ersätter dig för kostnaden i efterhand.”

        https://www.hallakonsument.se/konsumentratt-process/forsenad-leverans-vara/

        Här har du lättare text och bra förklarat så slipper du leta i lagtexten ?

      Tack snälla för alla tips! Ska kolla igenom dem. ??
      Betalade via swish.

        Du har väldigt många rättigheter när du är konsument bara så du vet ? så gå vidare med det om du tycker det är värt.

    Jag har haft ont i mitt ena bröst i typ 2 veckor nu, och det är en knöl i det. Jag tror att knölen varit där länge. Har lite ont i andra också men inte alls lika mycket. Är inte gravid, och förstår att det antagligen beror på hormoner, och att farliga knölar inte brukar göra ont. Men att ha så pass on som jag har i 2 veckor börjar bli drygt. Vad hade ni gjort?

      Gå till vården och eventuellt få remiss för mammografi.

      Bokat en läkartid.

      Min husläkare sa att om man hittar en knöl ska man vänta en menccykel och se om knölen försvinner. Om inte, ska man till läkaren.

        Skulle aldrig vänta en månad. Om jag har en knöl så vill jag få det bekräftat att det inte är cancer.

          Inte en månad. En menscykel. Alltså 1-3 veckor.

            Va? En menscykel på en vecka? Cykeln är ju hela vägen från en mens till en annan, hur menar du?

              Ja, det beror ju helt enkelt på när knölen upptäcks? Rådet (som även jag har fått) är då att vänta in nästa mens och se om knölen förändras och/eller försvinner.

                Ah! Ja, det är ju något annat: vänta tills du är inne i nästa menscykel.

      ring bröstcentum Asap. mammografi proto. sådant väntar man inte med. bor du i sthlm kontaktar du ks via 1177.

        Eller bröstcentrum vid SÖS (mottagningen ligger vid Stockholms Södra).

      Vill bara lugna dig med att det skulle kunna vara en ofarlig cysta som dom enkelt tömmer inom sjukvården. Jag hade själv en knöl som gjorde ont som visade sig vara en sån cysta. Jag sa till om den när jag var på mammografi och fick remiss därifrån.

      Tack för alla svar!

        Med största sannolikhet är det inget farligt, men när det kommer till sådant skulle jag aldrig råda någon att agera på annat sätt än som man gjort vid värsta tänkbara scenario. Dvs. kontakta vården direkt. Hoppas verkligen att det inte är någon fara. <3

        Har haft många knölar och ingen har varit farlig. En gång var det godartade tumörer som jag inte behövde operera bort, men ville det ändå eftersom dom gjorde ont. Fibroadenom heter det som jag hade.

    Har ni provat HelloFresh? Är det så bra som det verkar? Fördelar? Nackdelar?

      Det är helt okej, ett tag iallafall, sedan blir det lite tröttsamt, mycket samma ingredienser i allt upplever jag.

        Samma här. Enkelt, snabbt och helt okej gott. Absolut fräscht. Men väldigt tröttsamt snabbt. Inget man vill ha varje vecka, men väldigt skönt som avlastning när man har lite körigt.

      Blandat… Det är skönt att slippa planera sina middagar själv och gillar att det är mycket sallad. Minuspoäng för att många rätter är ganska lika varandra (mycket lime, mynta och majonnäs) och för att de skryter om att de stöttar lokalproducerar. Inte sant då jag fått bacon från Danmark och ärtor från typ Argentina. :/

      Tyckte också det var bra utifrån att det för mig blev lite nya recept och smaker, men sen blev det väldigt tjatigt och ända lite samma. Men går ju lätt att hoppa över veckor och avsluta så är smidigt att prova

      Mitt svat fastnade i modd pga. länkar men jag skulle aldrig beställa nåt från HelloFresh pga. arbetsförhållanden de har. Bara att läsa senaste dagars rapportering om dom.

      Skulle aldrig falla mig in efter all skit som har kommit fram. Speciellt om aporna i Thailand de tar på kedjor för att plocka kokosnötter.

        Hellre det än att de säljer sina barn till bordeller.

          Är du dum i huvudet? Djur skall inte utnyttjas och barn skall inte utnyttjas. De kan röra på arslet och plocka sina egna jävla kokosnötter!

          Fast det där var väl inte riktigt genomtänkt?!
          Det ena utesluter väl inte det andra?
          Man KAN vara snäll mot djur och samtidigt inte göra hemska saker mot barn!

      Samma typ av rätter, varje vecka saknas det ingredienser. Precis bytt till linas matkasse. Stora kartonger man måste slänga sen också.

      Bra med exakt mängd ingredienser så inget blir över men mycket fler nackdelar än fördelar.

      Lite överhypad. Var väl ok men förväntade mig bättre så blev lite besviken. Tycker Linas är bättre.

      Har haft det under 2v (5 måltider /vecka barn o vuxna i hushållet) ÄLSKADE maten ! Supergod.

    Jag ska föda mitt första barn till sommaren och har gått med i lite fac3bookgrupper med andra gravida. Det slår mig hur fruktansvärt dåligt alla skriver – det är särskrivningar, fel på grammatiken etc. Utöver det är majoriteten – ursäkta uttrycket – white trash. De är så många som har 4-5+ barn redan och nu ska få en ytterligare, många som inte förstår hur kost, kroppen och vården fungerar och några som funderar på abort pga illamående. Jag bara tycker det är så sorligt och hemskt samtidigt att det är så många som verkar ha så dålig koll och som förefaller vara så outbildade.

      Härligt när man förstår att det där är framtiden ?

        Du förstår väl att de som väljer att vara aktiva i facebookgrupper inte är representativa för hela vår befolkning va?

        Dessutom, som fler skrivit – Hade hellre haft snälla, lite dumma föräldrar än elaka, dömande och elitistiska.

      De där grupperna ska man hålla sig så långt ifrån som man bara kan!

      Haha känner samma. Rätt underhållande ändå med de som är 20 år och väntar nr 3? eller de som väntar Nr 5-6? Varför ska man ha så många?

      Samt folk som är i typ vecka 14 och ska stoltsera med sin redan ”stora” mage fast själva barnet inte är större än ett lillfinger då. Cringe.

        Oj.. Momshaming hellooooo ?

          ❄️?

            ?

          Tror inte momshaming means what you think it means

        Fast livmodern är ju ofta stor i vecka 14, även om barnet är litet. Så många får faktiskt gravidmage då!

          Det mesta är dock luft eftersom hormonerna gör tarmrörelserna långsammare ??

            Det är ju fortfarande orsakat av graviditet? Haha LÅT FOLK. Herregud. Det är väl det största som händer för många blivande mammor, varenda millimeter i omkrets kan väl kännas som ett mirakel och LÅT DET. 😀

              Menar alltså att vara gravid är det största, dvs att man faktiskt bär på sitt kommande barn. Största saken i livet för många.

        Men haha låt dom. Kul med folk som är glada!

      Jag klarar inte av såna grupper. Är gravid i vecka 34 och har klarat mig utmärkt från såna. Vet också hur mkt folk förstorar/förminskar och beter sig märkligt i olika grupper. Men tänker att de som beter sig så kan få hålla sig där, jag klarar dock inte av det ?

      Håller mig till barnmorskan, min magkänsla, kollegor/vänner och förlossningen (vid behov).

      Det säger en del om de som är med i sådana grupper. Inte om gravida per se.

        Perse = röv på finska ?

      På tal om hur dåligt det skrivs i din facebookgrupp, så heter det sorgligt och inte sorligt. ?

        Jag skrev för snabbt helt enkelt ??‍♀️

          Det kanske de också gör? ?‍♀️

            Lite skillnad på att missa en bokstav jämfört med ”ere fler som oxå blöder efter varje samlag med fäst mannen o vad hade ni gjort då”

              ”Fäst mannen” verkar vara ett bra tips!

      Avskyr såna grupper. Testade ett kort tag under båda mina graviditeter men gick ur snabbt. Blev galen på alla drama queens. Så fort någon skrev om en liten blödning eller lite oro så kom flera och gastade om att de ”MÅSTE SKRIVA TW” för de var SÅ känsliga och hade så mycket hormoner att de inte klarade av såna inlägg. Brann av på några av dessa prinsessor som hoppade på en ledsen tjej som precis fått konstaterat missfall och gick sen ur gruppen.

        Läste lite hastigt, trodde du hoppat på en tjej som nyss fått missfall och att du sen gick ur gruppen… lite magstarlt kände jag! Somm tur hade jag lite mer tilltro till kommentatörerna här än så, så jag läste om kommentaren och fick ett bättre slut!

          Haha läste jag med! Trodde MA flippat helt på alla gravida.

            Haha, kul att vi råkade vara två som hastade igenom kommentarerna. Det är lätt att skapa lite extra dramatik, läs lite slarvigt bara!

      Vilket dömande inlägg. Din grammatik var ju inte heller toppen.

        Jaså? På vilket sätt? Jag tar gärna emot lite konstruktiv kritik.

          Jag är inte anonym ovan men ett litet grammatiskt tips i all välmening: det heter inte ”skriver dåligt” utan ”skriver illa”. Dåligt är ett adjektiv och bör alltså inte användas som ett adverb, dvs för att beskriva på vilket sätt något utförs, utan för att beskriva saker (eller personer, typ ”han är dålig på att skriva”).
          För övrigt håller jag med om att det är sorgligt med kasst språkbruk (även om jag inte har tittat på just de Fb-grupper du nämner).

            Tack för tips!

            Varför skulle dåligt vara ett adjektiv, men illa ett adverb?

              Därför att de är det…? Jag kan inte redogöra för all språkhistorisk utveckling som har lett fram till dessa ords klassificering men faktum är att ”dålig,-t” hör till ordklassen adjektiv och ”illa” hör till ordklassen adverb. Slå upp dem på svenska.se om du inte tror mig.

                Spännande. Slog upp orden på svenska.se, men jag tycker att det står att ”dåligt” är ett adverb?

                Däremot är ”dålig” ett adjektiv

            ”Dåligt” går utmärkt att använda som adverbial.
            Svensk ordbok tar upp exemplen ”se dåligt” och ”höra dåligt”.
            https://svenska.se/tre/?sok=d%C3%A5lig&pz=1

        Men kära nån alla förstod väl vad hen menade? Måste allt vara nationella proven i svenska?

          Är det nationellt prov i svenska i en Facebookgrupp då?

          LOL! Du skriver hEn när du mycket väl vet att det handlar om en hOn, hon skrev ju faktiskt ”Jag ska föda mitt första barn till sommaren”. ?

            Om vi ska vara såna så kanske hOn inte per automatik identifierar sig som en hOn bara för att hOn ska föda barn ?

              OM så är fallet så bör hon söka hjälp hos en hjärndoktor, för allt står uppenbarligen inte rätt till om HON är med barn men inte identifierar som en HON, för det är vad hon ÄR och inget annat. Så det så…

                Icke-binära och transpersoner existerar, de är ofta extremt utsatts för trakasserier och våld på grund av den dom är, bara cirka 15% vågar leva helt öppet med sin identitet och pga det är självmordstalen är skyhöga. Känner du ett behov av att sparka på och inte respektera den gruppen så är det nog snarare du som behöver lite hjälp.

          Hon är en kvinna som ska föda barn. Ingen hen. De flesta identifierar sig som könet de föddes till, därmed är det väldigt onödigt att skriva ”hen”. Jag som kvinna vill verkligen inte bli kallad vare sig ”hen” eller ”livmoderbärare” eller dylikt.

            Eller hur. Hade typ känt mig kränkt om nån kallade mig det.

      Jag håller med!! Är med i gruppen ”Mat-tips för barn & Bebisar❤️”. Känner bara att herregud, ska de här människorna hjälpa och stödja sina barn genom skolgång när de inte ens kan få ihop en mening.

      Att funder på abort pga illamående är inte något märkligt. Jag har jobbat på en mottagning för gravida och det kommer en hel del som mår fruktansvärt pga illamående.
      Tips, man brukar inte skriva ”och” flera gånger i samma mening, börja istället en ny. Med tanke på din avsky för de som skriver dåligt.

        Du, ta en pepparkaka va. Ditt tips behövs inte.

        Nej man hade kunnat använda samt.

        Jag gjorde abort efter 2 ve kor pga gravidillamående. Har mått extremt illa mina tidigare 2 graviditeter och insåg att jag inte kunde ta hand om mina 2 äldre barn och må så dåligt. Fruktansvärt att vara sängliggande i mer eller mindre 9 månader fast man tar medicin.

        Skönt att höra att det finns förståelse, jag har varit gravid inte mindre än 8 gånger och har idag 3 levande barn. Jag har mått sanslöst illa tills dagen jag fött genom ALLA graviditeter. Blev tom inlagd vid ett tillfälle. Som en nästan 1 års bakfylla med varje barn.

      Oj. Ser hellre en snäll person med dålig grammatik som en förebild för barn än en med din elitistiska och elaka människosyn. Skäms.

      Jag har märkt samma i gruppen jag är med i. Men är inte det FB överlag? Ser jag till min vänlista är de som kommenterar och gör mest inlägg de som började jobba efter gymnasiet. Ser väldigt sällan mina vänner som har eftergymnasial utbildning kommentera/ göra inlägg på fb.
      Jag brukar dock tänka att de som gör inlägg och diskuterar osv inte är representativa för hela samhället. Det känns skönt!

      Har själv svårt att läsa om hur ont det är om pengar, hur illa relationer vissa har och den okunskap vissa föräldrar besitter och kommer föra vidare. Något jag har insett är hur otroligt olika förutsättningar vi föds in i.

      Har varit gravid tre gånger och alltså medlem i tre olika BF grupper under en 8 års-period. Började märka ett mönster när jag väntade mitt tredje barn:
      – någon som blottar hela sitt liv i typ gravidvecka 6 inför massvis av okända människor
      – flera som separerar under graviditeten och outar pappan till barnet (till det negativa) inför gruppmedlemmarna
      – någon som blir typ som en ”chef” inne i gruppen och är aktiv 24/7 med svar på tal till allt och lite till
      – diskussioner kring att det inte är bättre att amma än att mata sitt barn på något annat sätt

      Sen sorgliga saker som:
      – några som får sent missfall
      – någon som föder alldeles för tidigt
      – någon som blir bostadslös/har svårt med boende
      – ekonomiproblem där man kan undra varför de ens tagit beslutet att bli gravid

      Någon som kommer på något mer?

        Håller verkligen med! Har sett allt det där. Annat:
        – Folk som ska lägga upp ultraljudsbild från KUB och be de andra gissa/se vilket kön det är.
        – De som ska ”skryta” och göra sig roliga om hur elakt och ”galet” de beter sig pga hormoner och det är så kul när deras partners råkar ut för det.
        – Hypokondriker som vill göra ultraljud varje vecka för att inte oroa sig för att fostret är dött (och hejas på av andra att göra det)

          Spot on!

          Haha ja, hur kunde jag glömma det!!

          Har själv gjort flera ultraljud eftersom min förra grav slutade i ma. Den oron jag känt är något jag hoppas ni aldrig behöver uppleva, eller läsa dömande kommentarer om ens situation och känslor.
          Hoppas ni inte för vidare er rent ut sagt vidriga människosyn till era barn. Umgås hellre med snälla idioter än folk som dömer andra så hårt för att de inte kan stava, får barn i ung ålder, har trassliga förhållanden osv. Ni fattar att alla inte föds med samma förutsättningar och möjligheter?

            Inte samma förutsättningar kanske, men samma möjligheter. I Sverige har alla tillgång till gratis skola, tar man vara på den möjligheten kan man skaffa sig en bra utbildning och sen få ett bra jobb med bra lön och kan skapa sig ett bra liv.

              Men får alla barn samma läxhjälp hemma?

              Du tror att en 7-åring med stökig hemmamiljö tänker ”nu ska jag ta tillvara på den här fantastiska möjligheten med fri skolgång”?
              Du kan inte vara så naiv/verklighetsfrånvänd att du tror att alla har samma förutsättningar? Möjligheten till utbildning absolut, men för att kunna använda sin potential till max är det massor av andra faktorer som spelar roll.

            Jag fick också ma mellan mina två barn. Såklart man var mer orolig vid nästa graviditet men det betyder inte att man ska tjata och gnälla sig till fler ultraljud. Ett ultraljud är ju dessutom en färskvara, som visar att det är bra i just den stunden. Så det säger ju ingenting om hur det är om en dag eller en timme. Oro hör till när man är gravid och mår man så extremt dåligt får man ta hjälp eller samtalsstöd.

              Eller så kan man, för att stilla sin oro, ta hjälp av ett tidigt ultraljud. Absurt att döma någon för att de känner det behövet efter ma.

              Jag har inte tjatat mig till något. Jag har betalat och blivit erbjuden eftersom vården, till skillnad från dig, visar empati. Och jag hade noll barn så ma kändes som en undergång för mig.
              Tyvärr lever vi inte i en värld där du sätter reglerna för hur andra ska må och känna sig.

                F, jag känner med dig. <3 Har två missfall i bagaget. Det är så fult att många tror att man har TJATAT till sig tidiga ultraljud. Förstår inte varifrån den fördomen kommer? Jag har ringt in, förklarat att jag har blött lätt i ett antal dagar och frågat vad jag ska göra. De har frågat lite frågor och sedan sagt "Vi kan nog boka in ett ultraljud för säkerhets skull" och då har jag tackat ja. Just för att folk tror att man tjatat och gnäller så har jag liksom haft lite dåligt samvete för dessa tidiga ultraljud, typ "snor jag tid från de som verkligen behöver läkartiden?". Men så är det ju inte för det var ju faktiskt någonting fel hos mig. Om jag får missfall en tredje gång är jag jättetacksam för att ha fått uljtraljudsverifiera mina missfall och därmed kan få rätt till utredning. Hade jag suttit tyst och "snäll" hemma så hade läget sett annorlunda ut.

                  Är ju en helt annan sak om man har blödning, smärta eller liknande. Men att göra upprepade ultraljud för att inte oroa sig för att fostret inte lever är ju bara idiotiskt och kontraproduktivt. Ultraljudet visar enbart att allt är bra där och då. Så i så fall skulle man behöva springa på ultraljud varje dag om det är det enda som kan lugna en, vilket knappast är hållbart.

            Det handlar ju om att sen behöva skriva detta till en helt grupp av människor man inte ens känner? Att inte ha ett uns av integritet. Det handlar inte om bakgrunden till ultraljudet. Kan inte ens föreställa mig den oron.

          Då kan jag berätta både vad du missat och vad som komma skall.

          1, grupperna för ofrivilligt barnlösa, kvinnor 20-40 års åldern som efter 2 ligg inte är gravida, de har en sopsäck med ägglossningstest de blir kemiskt gravida nästan varje månad som GIVETVIS ger spööööökstreck på gravtest (de vågar dock inte ta ett digitalt eftersom det då kommer visa icke gravid” de får sen mf samma dag de förväntas få sin mens, dock är det INTE mens utan mf nästan varje gång.

          2, grupperna där man diskuterar o rådgör kring bilstolar för barn OMG säger jag bara JESUS rädda mig. Här sitter alla barn bakåt tills de är MINST 9 år, att kräkas eller få kramp är INTE jobbigt för barnen endast jobbigt för föräldrarna. Det tas ingen hänsyn till om du har ett barn som var 138 lång vid 7 års ålder SÄKERHETEN först och hellre åker man i 3 olika bilar när man ska 20 minuter bort till kusinerna så alla ens 0-11 åringar ändå får åka säkert bakvänt.

            Haha ja känner igen detta SÅ mycket!! Sen om någon lägger upp en bild på sin bilstol och vill ha hjälp med, tex om den sitter rätt (av helt okända, antagligen ej anställda av något företag som säljer bilbarnstolar) så sitter ju alla stolar fel och det ifrågasättanden kring hur MAN HAR KUNNAT KÖRT RUNT MED SITT BARN SÅDÄR!!??

            Sen ska vi inte glömma amningsgrupper. Där ammas ju SAMTLIGA barn tills de blir i skolåldern (typ). Det ska ammas fritt och det ska ammas vart som helst. Ju äldre barn som ammas desto bättre. Vill du öka din status i gruppen ska du även lägga ut maträtter där din bröstmjölk ingår som en del i receptet, och hela familjen äter med god aptit!

              Haha jag dör ! Sån igenkänning ?
              Bära i sjaaaaal (helst en unge på magen en på ryggen o en hängandes i skrevet).
              Frågar någon ang bilstol får hen omedelbart svaret att bilen som är nyköpt ska bytas ut, kosta vad det kosta vill. Morsorna skickar in käcka bilder på sig själva där de klättrar in mellan sina 12 åringar i maxicosi eftersom morsan offrar sig o sitter i mitten med 2 gigantiska horn i varje lår och ungarnas huvudstöd ger endast 10 cm utrymme för mamman men vill man så går det.

        I en grupp som jag är med I var det en mamma som blev socanmäld av en annan mamma i gruppen efter ett inlägg hon skrev.

        En annan kvinna skrev att hon ångrade sitt föräldraskap, för att någon vecka senare skriva att hon var gravid igen.

        Folk är fan inte kloka.

          Haha, i min kompis mammagrupp var det en ung mamma vars bebis ramlat ur sängen. Föräldrarna vaknade av att bebisen låg på golvet och skrek. Mamman var övertygad om att de var hemsökta av onda andar som placerat bebisen på golvet. De åkte in till akuten och blev anmälda av vårdpersonalen tack och lov ??

          Bf april 21??

            Nope, detta var i år. Har det hänt i en till grupp menar du? ?

        Ha,ha den där ”någon som blir typ som en ”chef”inne i gruppen och är aktiv 24/7 med svar på tal till allt och lite till” kan appliceras på många forum.

          Jag har en sån i gruppen jag är med I, hon är självutnämnd plockmatsguru dessutom. Hon har ett instagramkonto där hon filmar sitt halvnakna barn när hon äter och sätter i halsen och har panik. Noll integritet. Tycker så synd om barnet som kränker henne så, och dessutom alltid måste sitta med telefonen i handen eftersom hon svarar på precis allt dygnet runt.

            Herregud vad illa jag skriver. Skitsamma. Det är synd om barnet som har en mamma som sitter med telefonen 24/7 och dessutom postar kränkande filmer, bilder och information om henne.

      Håller med dig om mycket av det du skriver, det är ett visst typ av klientel i dessa grupper.

      Jag fick mitt första barn i somras och är med i en grupp BF augusti som tro det eller ej är mycket givande. Att alla har barn som är födda under samma månad gör att man nästan alltid har samma frågor, allt ifrån d-droppar, språng, första smaksensationerna, hur man ska tänka med babyskydd m.m. Skriver aldrig något själv i gruppen men har faktiskt lärt mig väldigt mycket då de flesta frågorna som ställs är relevanta eftersom alla bebisar är födda så nära varandra.

        Är det bara jag eller får man ALLTID som svar att det är ett språng om barnet sover dåligt äter dåligt grinar från morgon till kväll inte vill ta studenten inte kan knäppa jeansen osv ? Tycker alla svarar ”DET ÄR ETT SPRÅNG EXAKT DÅ” oavsett hur gammal ungev är och vilket problem en har ?

      ”Nattid” på instagram är just nu gravid och ”i Bali”…………

    Har inte internet blivit tråkigare sista månaderna? Finns ingenting spännande längre.

      Mycket beror på vart man hänger och i vilka kretsar man hänger.
      Har hänt mycket nu under de senaste dagarna!!!

        Vart har det hänt mycket? Jag har inte instagram, kanske därför jag tycker internet är tråkigt. Kollar in här, men tycker det varit tråkiga inlägg sista halvåret minst. Facebook har blivit jättetråkigt också. Tips på nån grupp på Facebook som kan roa mig?

          Du har youtube och där tar många upp allt drama som händer. Skådespelarskan dom spelar Katniss i the hunger games gick ut och sade. ” Innan min medverkan i the hungergames så var det inga tjejer som hade en ledande roll i actionfimer. Jag var först och banade vägen för andra” Det fick hon äta upp snabbt!! Jag skrattade och skakade på huvudet och tänkte direkt på Alien!

          Många skrev att hon inte ens var född när man spelade in Alien och Terminator 2. ?
          Haha snacka om att leva i en bubbla.

            Tänker liksom direkt på Angelina Jolie i Tomb raider som släpptes 20+ år sen…

            Hur kan Jennifer Lawrence veta så lite om branschen hon jobbar i? Skäms haha

              Sanna
              Japp flera tog upp det med.
              Vi har ju öven prinsessan Leia.
              Sen har vi flera serier som banade väg för kvinnor. Har för mig att fler tjejer ville jobba inom forskning efter att ga sett Scully i Arkiv X. Jag kan ha missförstå det helt så ta det med dn nypa salt.

            Är väl lätt att känna så när man utgår från sin egen subjektiva upplevelse.? Tycker man kan stöta på såna lite överallt att de tror att det är första gången något hänt för att just de var med om det. Typ som att man kan tro att man myntade ordet ”stödkorv” osv.

      lol, dagens ungdom
      på min tid hade vi aldrig tråkigt på internet

        Anonym 20:14
        Här hemma fick man klämma in allt man ville göra på nätet under 30 minuter pp kvällen.
        Det var även rysk roulette när man tankade hem låtar på limewire ?

        Så ungdomlig är jag inte!

      Vad är det med internet som var spännande förut som du menar inte är det längre?

        Det var mycket som skulle kollas igenom och varje grej är som en liten present för hjärnan som ska öppnas och belöningshormonerna sprutar. Facebook, den här bloggen, mejlen, zalando, inte vet jag vad jag brukade sysselsätta mig med. Men inget är längre intressant, är som att det är stiltje. Internet he saktat ner och mitt avverkande av webbens har kommit ikapp. Kommentarerna på den här bloggen är ju många färre t.ex. Förr hände jag inte med i tempot och det fanns alltid något här att läsa men nu är det inte så längre. Fanns nån grupp på Facebook också som jag gillade men den togs bort.

          Kanske din hjärna som vant sig och behöver mer och roligare, lite som en drogis.

            Eller som porr. De behöver konstigare och konstigare porr när de inte får kickarna längre och så sitter de där helt plötsligt patetiska som fan och drar den till tecknad hentai.

            Hade kanske kunnat vara en anledning men jag är fortfarande helt övertygad om att innehållet på internet blivit tunnare och tristare. Håller däremot med om att hjärnan är drogad och att det är en avtändning jag går igenom i detta internet-vakuum. ?

      Hittade en manga som är väldigt kul. Handlar om en tjej som försöker hämnas på sin otrogna kille & älskarinna.
      ”Revenge against the immoral” heter den.

      Annars finns några bra webtoons som ”Let’s play”

        Tack men det var inte min grej.?

      Jag tycker mest att olika sociala medier är bonkers med spamming av konstiga ”reels” och videor som ”rekommenderas för mig” medan de jag följer (på facebook, twitter t.ex) inte syns i flödet av skit. Är det för att folk inte postar inlägg längre eller är algoritmerna på storträning eller nåt?

        Håller med! Du är nog något på spåren. De där sabla reelsen är så otroligt meningslösa!! Hur kan folk ägna sig åt att producera sån skit? Och att titta på det. Jag skäms varje gång jag lockats att titta på något puckat och meningslöst i 13 sekunder och bara undrar vad ska någon ha för glädje av det här. Upptäckte igår att man kan dölja reelsen på Facebook så jag gjorde det. Min dag blev genast lite bättre.

      Du måste leta svindåligt. ChatGPT är ju typ det coolaste som hänt på Internet de senaste fem åren.

    Jag ska flytta till Stockholm (innanför eller utanför tullarna) och tar gärna emot tips på era favoritområden, plus om det är natur/vattennära och bra kommunikationer 🙂

      Hägersten

        +1 – Specifikt Midsommarkransen, Aspudden eller Hägerstensåsen skulle jag säga om man kan välja fritt, men hela Hägersten är fint. Småstadskänsla men väldigt nära still stan, tryggt och trevligt.

          Underbart att det är så många som tycker så – här bor ju JAG !!!

            Jag bodde i Hägersten. Saknar det såå mkt! Var verkligen mysigt och perfekt avstånd in till Söder/Stan.

      Nacka, Saltsjöbaden

        Allvarligt talat, UNDVIK hela Nacka om du måste jobba i stan. Slussenbygget och andra projekt för det så j-a meckigt att ta sig och det ska hålla på lääänge till. Måste finnas bättre ställen att bo på runt stan om man är tvungen att pendla. Ska du tex jobba hemifrån mkt är Nacka jättebra (Saltisstidan för där finns Erstavik, på Saltsjö-Boo sidan är det bara hus på hus… Värmdö är också bra. Lidingö är fint. Och stora delar av Enskede och Årsta. I övrigt har jag rätt dålig koll. Lycka till ?

      Hela innerstan är bra. Härligast med Kungsholmen och Söder om man gillar att promenera då man kan gå runt båda öarna. Utanför tullarna skulle jag leta mig mot Johanneshovsidan (Hammarbyhöjden, Årsta, Enskede mm) för närhet till Årstaviken och Nackareservatet.

      Ska du hyra eller köpa? Din budget?

      Älvsjö, Solberga, Kungsholmen, Gröndal, Liljeholmen, Hökarängen, Råsunda

        Råsunda ♥️

        Solberga? Trodde det var stökigt

          Bor i Älvsjö på gränsen till Solberga, det är verkligen inte stökigt, känns lugnt som vilket standardbostadsområde som helst. Om jag ska kritisera Älvsjö/Solberga så är det inte tryggheten utan mer att det känns lite själlöst, det är inte lika mkt karaktär som i t ex midsommarkransen eller aspudden..

            Ingen tunnelbana heller! Vilket iofs inte är ett problem för alla men värt att nämna – Hade personligen inte valt en plats utan tunnelbana.

              Ska väl komma TB till älvsjö? Eller var det spårvagn?

        Intressanta spridda skurar här! Hade inte valt Liljeholmen, iaf inte runt centrum och gallerian. Rätt stökigt där. Många gillar ju Liljeholmskajen dock, men jag har lite svårt för det också… Bra läge, men tycker verkligen att de har misslyckats med att göra området det minsta mysigt. Solberga är ganska off. Hökarängen, Råsunda och Gröndal – Supermysiga områden!

      Södermalm alla dagar i veckan! Vattennära ja med mycket bra kommunikationer.

      Fredhäll/Kristineberg ?

      Vasastan, Odenplan, Hammarby Sjöstad ?

      Fittja <3

      Skarpnäck 128

      Mellan t-banestationerna Thorildsplan och Abrahamsberg!

    Någon annan som också känner sig trött hela tiden? Är jämt på lägsta energi nivån och kommer inte ens ihåg hur det känns att vara pigg. Men på VC får man ingen hjälp, alla prover ser jämt så bra ut ? frustrerande när jag själv känner att något inte är okej

      Om du undersökts och alla prover ser bra ut gissar jag att eventuella sjukdomar och näringsbrister har uteslutits? I så fall är det bästa jag kan tipsa om att äta regelbundet och varierat, få in fysisk aktivitet och frisk luft var dag (behöver inte vara träning, en promenad fungerar utmärkt), minska på stress samt att prioritera ungefär 8 timmars sammanhängande sömn. Håll svalt och mörkt i sovrummet, varva ner på kvällen och undvik skärmtid innan läggdags.

      Sedan kan man lätt bli tröttare den här tiden på året eftersom det är mörkt just hela tiden. Det skulle inte kunna vara någon form av depression eller nedstämdhet?

        Känt så i stort sett året om i kanske 3-4 år, kanske till och med längre, att vara trött har liksom blivit mitt habitualtillstånd och jag vet inget annat än detta, vissa dagar är bättre än andra.
        Upplever inte att vc hjälper och man vill mest bli av med mig ?

          Du börjar inte bara bli gammal då?

            När blir man gammal?

              Vid 43…
              Sedan går det oftast bara utför!
              Men åldrandet börjar oftast redan när man föds… ?

          Har du testat akupunktur. Jag hade något liknande, fast hade inte gått med det lika länge som du, och nålarna hjälpte. Hade jag aldrig trott men nu är jag helt frälst för det hjälpte verkligen, typ på stört (inom ett dygn eller så efter andra behandlingen). Funkar det inte är ingen skada skedd så kanske värt att testa? ?

          Det vill vårdcentralerna alltid oavsett vad man kommer dit med för besvär, tyvärr.

          Har VC uteslutit utmattning, depression eller liknande? Har de tagit prov på dvitamin? Det är en separat blankett så missas ofta tyvärr.

      Är det så alltid eller bara så här års?

        Alltid :/

      Enligt min läkare var alla prover ”normala” men sen när jag tittade själv på 1177 låg jag visserligen inom ramen för normalt men väldigt nära gränsen för D-vitamin. Började käka de starkaste tabletterna som finns receptfria och mår så mycket bättre.

        Vad heter tabletterna? Vilket märke? 🙂

          D-vitamin ska tas tilsammans med fett. Rekomenderar tex Thorne eller Holistic.

      Får du ordentligt med fysisk motion? Annars, börja träna!

      Mitt tips är att testa alternativ hälsa/vård som ex Ayurveda, Ljusterapi, Healing, kinesologi, och liknande. Oklart om det är placeboeffekt men det är vad som hjälpt mig iallafall, tyvärr blir det inte billigt dock.

        Jag skulle vilja prova ljusterapi. Alltså man sitter i ett ljust rum. Blir så trött av detta mörker.

          Köp en ljusterapilampa! Finns på Clas Ohlson. Jag var kroniskt utmattad i tio år och hade problem med sömnen. Lamporna sägs vara flera gånger mer effektiva än antidepressiva och det håller jag med om. Jag fyrdubblade min energi och rättade till sömnen på nolltid! Ligger man åt det maniska hållet eller är bipolär kan man utlösa en manisk episod, tycker det säger en hel del om ljusterapins effekt. Körde den varje morgon 20 -30 min.

      Vården är skit när det gäller sånt här. Om du ligger precis över nedre referens i prover, så säger de att provet är utan anmärkning. Det finns inge n som helst förståelse för att vi fungerar olika. Någon kan ligga till synes lågt i järn t.ex. utan symtom, någon annan högre och ändå må dåligt pga det.

      Dessutom måste det ju i min mening spela roll om en ligger strax över nedre referens i flera prover. Om en ligger lite lågt i järn kanske man klarar sig, men när det är knappt tillräckligt i både järn, D-vitamin och B12 är det cäl inte konstigt att det börjar bli jobbigt? Nope, inga problem tkr vården för du ligger ju inom referens ?

      Du måste tyvärr börja läsa på själv, oavsett vad det gäller. Jag har fått hjälp för mina sköldkörteldiagnoser först när jag vänt mig till privat läkare. Finns enormt mycket kunskap i Facebookgrupper, även om man såklart behöver ha i åtanke att folk där kan vara extrema, eller följa någon hokuspokusperson och dela deras uttalanden. Men allt som allt är det genom de jag kommit framåt i mitt mående. Vet inte var jag varit annars faktiskt.

        Det här är mitt i prick. Min dotter hade huvudvärk och andfåddhet nästan varje dag. Hon är aktiv inom flera sporter. Testet visade att hon låg inom normala järnvärden och vården uteslöt den orsaken. Inget fel hittades och de menade på dålig sömn och hormoner. Min mamma som är ssk sa att jag skulle ge henne extra järn ändå för värdet var något åt det lägre hållet och symptomerna försvann. Hon behöver alltså ligga högt med järn för att må bra.

        Jag är inte ts men det här gav mig typ en push att kolla upp igen för egen räkning. ”Allt ser bra ut” på proverna fick jag höra men är så evinnerligt trött och liksom på sparlåga. Så ska ta tag och boka tid, har en privat försäkring via jobbet så ska ju inte ens vara ett stort steg att ta.

          Hb kan vara normal men ferritin lågt tex, det hade jag. Ett slags järnvärde. B12 ska oxå ligga ganska högt.

            Ja de gillar att ta hb och tro att det säger tillräckligt, vilket det absolut inte gör. Kan vara en indikation men inte hela svaret.

          Ja hejja! Grattis till försäkring via jobbet, är så avundsjuk på det ?

          Jag var 14 när jag var hos endokrinolog pga svajiga sköldkörtelvärden. Fick ta prov igen några veckor senare. Allt jag fick veta var att det såg bra ut igen, men hade jag svårt att bli gravid senare skulle jag ta upp sköldkörteln.

          Har läst de journalerna 15 år senare, beställde dem till ett försäkringsärende. Där står det att proverna (de första och de uppföljande) förmodligen är starten på den autoimmuna sjukdom jag har nu. Jag har haft så många symtom. Jag har gått från att träna 12-15 h i veckan till att enbart klara promenader. Gått på antidepp i tolv år. Undrat om jag varit bipolär. Allt är pga diagnosen som finns journalförd, men inte kommunicerats varken till mig eller föräldrar.

          Får du en stroke, hjärtproblem eller andra mer akuta diagnoser det finns nationellt vårdprogram för, så är stor del av svenska vården fantastisk. Men med många många diagnoser får en slåss med näbbar och klor för att ens blir lyssnad på, få rätt information, och rätt behandling. Du behöver ha förmåga att argumentera för dig, och kunna leta och sålla bland information själv. Ett stabilt nätverk med stöd runtomkring dig så att du orkar. Vill inte tänka på hur många som inte får den hjälp de har rätt till för att de saknar något av ovanstående.

            Emma. Det där låter som jag. Vill du berätta vilken autoimmun sjukdom du har fått diagnos på?

      Antar att sköldkörteln är kontrollerad?

    Tråkigt att ligga hemma sjuk men hur perfekt är det inte att ligga hemma sjuk samma vecka som Musikhjälpen?! Har hjälpt mig att genomlida många långa tråkiga timmar samtidigt som jag hostar lungorna ur mig.

      Musikhjälpen är decembers höjdpunkt ❤️ Krya på dig!

        Hur går det för Klas egentligen? Han har ju knappt varit inne och sänt något ?

          Han körde ju i natt. Och kört nu i dag. Just nu rimmar han med Nisse Hallberg.

            Oh vad skönt! Kollade en sväng sent igår och då var han inte där. Sen kollat på fm och då har han inte heller varit där. Blev orolig att han blivit sjuk eller dyl. Gillar honom skarpt ♥️

            Nä han körde aldrig inatt för han hade bara lyckats få två timmars sömn. Så Assia hoppade in och körde med Torbjörn. Nu har han varit inne hela kvällen och ska sitta till midnatt 🙂

      Vad är musikhjälpen egentligen och vad går det ut på? Jag har ingen aning för jag bor utomlands.

        Förlåt men varför googlar du inte? ”I en vecka blir tre kända programledare inlåsta i en glasbur på ett torg i en svensk stad. Programmet sänds direkt dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play och går ut på att uppmärksamma och samla in pengar till en undangömd katastrof genom att engagera lyssnare och tittare. Musikhjälpen äger rum i december och har ett nytt aktuellt tema varje år.”

          Man skänker pengar genom att önska låtar eller skänka till digitala insamlingsbössor eller olika auktioner. Det kommer gäster till buren, tex kändisar, artister och andra kopplat till temat

          Vad är googlar?

          Detta är ett forum för frågor och diskussion

        Jag bor inte uto lands men förstår inte poängen alls. Varför vill någon se instängda programledare spela musik? ??‍♀️

          För det är gäster och artister som kommer dit, de intervjuar folk. Det händer saker hela tiden så det är liksom inte baraprogramledare som bara sitter och spelar musik.

            Låter som en vanlig dag på vilken radiostation som helst!
            Eller vad har jag missat?

          Förstår inte heller. Det var lite mysigt på den tiden jag jobbade natt, framförallt då jag hade 1h resväg och ibland slutade vid 03. Då var det som ett mysigt sällskap i bilen. Men tycker det har dött ut lite, eller förut tyckte jag att alla pratade om det överallt och det fanns i alla mina sociala medier, nu har jag inte sett nånting om det.

        Förlåt men var ”utomlands”?
        Har du inga kontakter med Sverige längre? Eller möjlighet att kolla internet? Inte ens någon typ av media?
        Ovanligt…
        Måste kännas oerhört ensamt, tänker jag.

      Jag har verkligen försökt titta/lyssna på Musikhjälpen de senaste åren, men orkar inte med det i längden p.g.a. all dålig jävla musik som spelas.
      Mycket lite musik som producerats efter 2010 är lyssningsbar öht.

        Håller med. Syftet är givetvis jättebra och bra att folk skänker osv men jag orkar inte titta/lyssna på det själv. Upplägget är Så rörigt, gapigt, stressigt osv. Plus att det ekar tomt bland alla bra p3 poddprogram när jag som bäst behöver dom i kalla mörka december ?

          Är detta ett tecken på att vi blivit gamla? ?

    Finalveckan i Bachelorette! Så känslosamt, Simon, sen Rasmus och sista rosen…

      Sån actionfylld vecka! Tycker annars att finalveckan i dessa program brukar vara rätt sega.. Tack Simon för uppseendeväckande avsked, tack Olivia för oväntad dumpning och tack igen Olivia för oväntat val i finalen.

        Vem valde hon?

          Kolla https://www.instagram.com/bachelornationse/, vill inte spoila 🙂

      Spännande att se ”Hur gick det sen?” i morgon ,? Tror ni att de fortfarande är ett par?

        Åh hoppas det ändå!! Men man vet ju aldrig.. trodde och hoppades på Christoffer o Alicia ju så höll det inte ens en helg eller vad vare

      Tror ni Rasmus blir ny Bachelor?

        HOPPAS!

        Jag tycker att svenska Bachelor/Bachelorette borde göra mer som amerikanska versionerna gällande denna aspekt; ta deltagare från tidigare säsonger! Som man som tittare ”fått lära känna”. Vore kul!

          Det kommer! Eller spelas in just nu. Elin och Matilda från Bachelor kommer vara med där iallafall ?

            Kommer bli så kul! 😀 Men tänkte mer på att den som blir Bachelor/Bachelorette borde vara någon från en tidigare säsong.

            *Spoiler* Har sett kvällens avsnitt av Efter sista rosen, och äntligen har de gjort så. 😉

              Avsnittet finns alltså redan nu på CMore/TV4 Play. 🙂

    Smittar magsjuka innan det bryter ut? Träffade en person i fredags som sedan blev sjuk i söndags, och är nu nojig över att ha smittats. ?

      Tror det går ganska fort så om du inte kräks än så är du nog okej.

      Tror nog att du borde ha fått symptom redan nu om du skulle ha blivit smittad

      Du är helt safe.

    Tänkte göra en eller två sorters julgodis, men så svårt att välja! Vilket ska jag laga? ?

      Gör båda så slipper du välja.

      Rocky road gör jag varje år. Och det går alltid år först. Så den och lite vanlig knäck kanske?

      Camilla Hamids salt kolafudge! Godaste julgodiset ever, inte svårt att lyckas med heller ??

      Nigella Lawsons pistachio fudge daaamn vad gott

    Någon som hunnit se dagens Bachelorette? Vad tycks om Olivias val? Jag kände att det va givet efter att Rasmus åkte vem som skulle få sista rosen men hejade på den andra.

      Hade också en känsla av att det skulle bli han som fick rosen. Tror inte de är ett par idag. Hejade också på den andre även om han egentligen mer kändes som en underbar killkompis..

        Nä tror samma, dom är inte ett par idah. Eventuellt har hon tagit upp kontakt med Rasmus?

          Det hade vart en grym twist!! 🙂

    Ni som läser era journaler, bryr ni er om det är skrivet med felstavningar och särskrivningar samt förkortningar?

      Haha jag är medicinsk sekreterare och får panik när jag ser det dåliga språket i vissa anteckningar (när ssk eller en läkare själv har skrivit alltså). 😉

        En till medicinsk sekreterare här! Riktigt pinsamt hur dåliga vissa läkare är, eller rättare sagt hur obrydda vissa är och bara slarvar ihop journalen ? och då menar jag speciellt läkare med svenska som modersmål. Pinsamt dåliga.

          Också medicinsk sekreterare! Tycker många läkare är allmänt nonchalanta. ?

            Ja en del, men sjuksköterskor är värst tycker jag ???

              Varför? :=)

                Oftast otroligt dryga och inte så trevliga, gäller inte alla men en övervägande del. Knappt att man får ett hej tillbaka många gånger.

          Ja för att inte tala om alla konstiga förkortningar de själva hittar på!

            Verkligen ? men vi har en läkare som rätt ut sagt ”jag skriver inte för patienten, jag tänker inte ett dugg på patienten när jag skriver och att han/hon ska förstå” han skriver endast för sina kollegor ?

              Fast journalen är ju i första hand till för andra inom vården, inte för patienten.

                Patienten har absolut rätt att kunna förstå sin vård och vara delaktig och då måste man förstå sin journal. Läkare måste tänka mycket mer på patienten enligt mig. Läkare på akuten jag jobbar på skriver som krattor, det är katastrof hur dåligt vissa skriver och det är knappt så vi medicinska sekreterare förstår.

                1177: ”Anteckningarna i patientjournalen ska vara skrivna på svenska. De ska vara tydliga och så långt som möjligt gå att förstå även för dig som inte är medicinskt kunnig.”

          Jag är sjuksköterska och min man är läkare. Min man säger att alla medicinska sekreterare är så lata som gnäller över långa diktat, när han bara vill ta en noggrann anamnes…
          Själv stöter jag aldrig på er medicinska sekreterare ??‍♀️. Men om jag gör det i framtiden lovar jag att vara trevlig ?

            Oj vad tråkig kommentar från din man. På akuten på min ort vet jag att de har en regel som säger att diktat inte får vara längre än 3 minuter. Det säger sig självt att det blir orimligt om en eller flera läkare då ska diktera i 13 minuter, med tanke på att högprioriterade diktat på en akutmottagning absolut inte kan ligga hur länge som helst. Det är ju knappast så att det finns i budgeten att anställa några extra sekreterare för att läkarna vill vara ”noggranna”, så då är det nog bättre att läkarna lär sig diktera bättre. 😉 Jag har själv varit med om att skriva för en läkare som dikterade i 20-30 minuter (!) och drog upp saker som lägenhetsförsäljning, färg på bilen, mormors relationsproblem… Det går inte att jobba på det viset – journaler får inte innehålla hur mycket skräp som helst. :/

            Det handlar ju inte om lata sekreterare..herregud..Utan att det ska vara så effektivt och relevant som möjligt. Är det dessutom otydligt dikterat kan det ta en evighet att skriva.

      Nja.. Men ofta beror det på diktafonen som stavar fel. De skriver ju inte alltid utan dikterar och då blir en del fel. Mitt namn har stavats fel många ggr ?

        Hur menar du nu? Vad jag vet har man inte börjat med taligenkänning än? Eller vilken region pratar vi om? 🙂

          Region Jönköping har börjat med TIK på vissa avdelningar på Ryhov.

          Finns flera regioner som använder sig av det.

        Dåligt! Namn ska inte stå i journalen. Blir merjobb vid behov av avidentifiering.

      Inte så länge sakinnehålllet är korrekt. Vilket det sällan är, t ex min husläkare skriver alltid fel och saker som jag inte ens sagt. Hur svårt kan det vara att LYSSNA på vad folk säger?

        Där har du rätt. Sjukt irriterande.

        Samma.
        Min läkare skrev att jag skulle en medicin två dagar, under besöket sa hen 2 veckor. Under samma besök, en annan medicin, stod det att jag skulle ta den 14 dagar. Apotekschefen blev ganska sur över att läkaren skrev så bristfälligt angående dosering.

          Läkare skriver ingenting, dom dikterar och Vårdadministratörerna skriver. Ibland är det skvatt omöjligt att höra vad dom dikterar och dom vägrar svara på Messenger ?

            Min läkare skriver allt under besöket??‍♀️

              Min med.

              På papper möjligtvis inte i journalen.

      Förkortningar har jag fått lära mig ska användas för att inte göra journaler längre än nödvändigt?

        Förkortningar ska inte användas så länge dom inte är vedertagna eller om förkortningen är mer känd än när ordet är utskrivet.

        Bara vedertagna förkortningar som patienten också kan förstå 🙂

      Förkortningar har jag inget emot, men jag själv medicin och förstår förkortningarna vilket nog bidrar. Stör mig dock enormt på slarviga och otydliga journalanteckningar. Har anteckningar som ”näsa” i min journal, vad ska det betyda liksom.

        själv studerar*

        ”Näsa” eller egentligen NESA är en vedertagen förkortning för Nostra Esanctuarta, d.v.s. ett äpple om dagen är bra för magen.

      Nja. Har förståelse för att inte alla är så sugna på administrativt arbete när man utbildar sig för att behandla människor. Hellre en läkare som kan sin sak som läkare än som skriver bra i en journal hehe.

        Är ju bland annat därför vi medicinska sekreterare finns, men vissa läkare envisas med att skriva själva ändå ?

      Jag tänkte först plugga till journalist då jag tycker mycket om att skriva. Men sedan utbildade jag mig till undersköterska vilket jag trivs så bra med. Jag är extremt noggrann när jag dokumenterar i journal. Jag har alltid i huvudet att patienten eller t ex en anhörig när som helst kan begära ut hela journalen. Varje ord väger jag noggrant innan jag skriver samt att allt ska vara korrekt. Korrekt dokumentation tycker jag är lika viktigt som allt annat vårdarbete.

        Du måste ha mycket tid på jobbet. Man hör mest om de som inte hinner äta eller gå på toa.

          Nej det har jag verkligen inte. Jobbar ute inom hemtjänsten, får ofta dokumentera på min rast. Men jag anser som sagt att dokumentationen är lika viktigt som allt annat så går inte att skippa eller skriva slarvigt. Många vårdanställda har dock väldigt bristfällig kunskap om hur man dokumenterar.

      Försöker låta bli att läsa några journaler. Har en nära släkting som är läkare och hen tyckte det var kass att journalen nu är tillgänglig för patienten. Att det hindrar hens arbete. (Dessutom läste jag lite nån gång och blev så nedstämd.)

        Varför tycker din släkting det? ?

        Hur hindrar det ens arbete? Tack och lov att man kan kolla i sin journal, man är inte alltid helt klar i skallen under besöket. Då är det guld att kunna läsa även om man inte fattar sllt.

      Skäms när jag läser dom. Läk skriver som de gick på lågstadiet och då är det intyg som ska in ….

      Någon som vet varför vissa saker syns i journalen och andra inte? Alltså på 1177, det man kan se själv.

        Du kan välja att visa allt, vad är det som inte syns?

        Allting ska synas, till och med psykjournaler. Men det kan spela roll om du går till privat klinik ibland. Vissa privata kliniker använder journalsystem som ej är kopplade till 1177 och då måste man be dem skriva ut ens journal om man vill läsa den.

          Alla sjukhus och avdelningar lägger inte ut journalerna på 1177.
          Det kommer säkert i framtiden men inte ännu.

          Personligen skulle jag heller aldrig läsa min journal. Den är säkerligen flera 100 sidor lång och antalet detaljer jag upplever annorlunda än läkarna är nog lika många.
          Dessvärre kan man ju inte påverka ngt som står där så då finns det i mina ögon ingen anledning att läsa.
          Det som står där kommer att stå där oavsett mina åsikter!
          Så jag hoppar över den risken för att bli upprörd och/eller besviken.

    Visst är inte Chanel en del av Kering group?

      Nej!

        Tack, läste att de inte var det men så påstod någon det ändå. Vill gärna fortsätta köpa deras smink och parfymer! Tänker faktiskt bojkotta Kering.

          Varför bojkottar du Kering, vad har dom gjort?

            Kikade på deras roll i Balenciagas ageranden och att problemet förmodligen är större än jag trodde.

      Chanel är familjeägt. Tror även Versace och Hermes är det. Alla andra i den kategori är LVMH och Kering. Kommer iaf på rak arm inte på fler som är oberoende.

        Versace ägs av Capri Holdings, som är Michael Kors och Jimmy Choo.

          Whoot? Hade ingen aning. Ligger efter. Ägarbytet skedde visst 2018 ?

        Tror även Prada? Men att de har licenser för parfym och solglasögon.

    VIVE LA FRANCE!! ??

    Någon mer som blev lite illa till mods av jargongen i tanbyklaras onsdagsvlogg idag?? ?

      Vad hände? Har inte sett

      Berätta mer?

      Ja, hon är faktiskt vedervärdig. Hur kan hon prata sådär till sin pojkvän? Kallar honom för ”fucking äcklig” inför alla sina följare. Och så hon låter, svär helt sjukt mycket.

      Nej fy alltså.

        Neeeeej men VA? Vill inte ge henne trafik å titta men det låter hemskt ?

        Tycker överlag inte hon är rolig alls dock, hon är bara väldigt högljudd

        Vissa tycker att det där är roligt… Hängde med ett tjejgäng ett tag som hade smama typ av jargong, de tyckte det var kul att håna varandra (alltså inte småretas då, utan typ ”haha du är så fucking korkad” om någon typ råkade häva ur sig något), pikade och tryckte på varandras ömma punkter, bråkade och hade sig. Alla i 30-årsåldern. Som sagt, vissa gillar väl det där… Men jag blev inte långvarit kan jag säga.

        Ja! Kände bara: inte undra på att människan varit singel så länge om det där är hennes love language…
        Det är en sak om han hade haft samma hårda jargong tillbaka i videon, men det hade han ej. Får hoppas att hon gjorde ”sig till” och försökte vara rolig för att det filmades till youtube och att hon faktiskt inte pratar så mot honom hahah..

      Kan inte se hur hennes kille med sitt lugn kommer orka vara kvar i relationen över tid, nu är de väldigt kära men han pratar redan om att hon är ”hetsig”.

      Hon har en otroligt irriterande personlighet. Skrikig, tjatig och tror att hon är rolig. Har aldrig klarat av den typen av tjejer.

    Jag var utsatt för övergrepp under min uppväxt och har pga det aldrig velat ha en relation eller barn. För 1.5 år sedan träffade jag han som förändrade allt, var 37.5 då. Nu försöker vi skaffa barn men inget händer. Har gjort en ”grundkoll” inom sjukvården och de hittar inget fel på någon av oss. Har nyss fyllt 39 och är så jävla stressad över min situation. Min pappa har förstört stora delar av mitt liv och jag kan inte låta bli att tänka ”har jag inte blivit straffad nog?”. Jag är så rädd för att jag är för gammal för att bli mamma ? Finns det någon lite äldre här inne som lyckats??

      Beklagar det du varit med om. 🙁 Men vad fint du funnit kärleken!
      Hur länge har ni försökt? Även för yngre kan det ibland ta lång tid, längre än ett år. Jag har själv lite besvär på fertilitetsplanet men min mamma fick mig när hon var 36, moster fick barn när hon var 40, en kusin fick barn när hon var 41, och jag känner flera andra som fått barn runt 40-44 års ålder på naturlig väg. Det är inte lätt att ha tålamod men efter ett års försök har ni möjlighet att få en fertilitetsutredning. Håller tummarna för er!

      Hur länge har ni försökt? Har ni varit på en riktig fertilitetsklinik eller bara gynekolog? Finns många som lyckas kring 40 men man kanske behöver hjälp på traven.

        Och vad fint att du trots allt du varit med om kunnat hitta din person ❤️ jag hoppas det löser sig för er.

      Beklagar verkligen! ❤️ Jag var 36 och 39 när jag blev gravid med mina barn. Om ni har ekonomi för det så finns det ju alltid hjälp att få. Håller tummarna för er!

      Jag vet flera i fyrtioårsåldern som oplanerat blivit gravida. Var säkert vanligare förr i tiden också.

      Om man är 39 bör man endast försöka i ca 6 månader innan man söker hjälp. Vet ej vad du menar med ”grundkoll” men du bör göra en fertilitetsutredning.

      Mamma fick min lillebror när hon var 43. Barnet innan brorsan var 11 år när han föddes, jag var helt chockad när hon berättade att hon var gravid,jag var tolv. Hon hade ju tidigare tio barn o ett så långt uppehåll. Det var en av de bästa händelserna i mitt liv. En syster hade svårt att få barn o blev gravid m hjälp första kom med hjälp av hormonsprutor o den andra provrörsbefruktning. Hoppas att du får barn!

        Härligt positivt inlägg.

      fick barn när jag var 36.5 år och precis innan 39 år. i min mammagrupp var dom andra 40,42,43 är.
      håller tummarna för er ?✨

      Jag var 38 när jag fick barn och känner flera som var över 40. Ta hjälp om ni behöver, tar det tid kan det lika gärna vara din partner som svårigheten ligger i. Som jag förstått så lyckas det bli ett barn till slut i de allra flesta fall, det kan bara ta lite mer tid och behövas hjälp på traven!

      Fick barn som 35 och 39-åring. Blev gravid vid första försöket med båda. Ge inte upp!

    Bästa mössan för nyfödda i januari? Är en djungel! Och jag vet inte vad vi ska köpa för mössa ?

      Ruskovillas/Solius babymössa i silke.

      En tunnare mössa i ull, sån klassisk hjälmmodell med snören att knyta undrar hakan! ? Sen har overallen ju ofta en luva som man kan dra på om det är riktigt kallt ute och man är ute ?

        Håller helt med! Polarn har en jättebra hjälmmössa som jag använt till båda mina barn.

      Tunn ull-balaklava från typ PoP eller Dilling 🙂

      Gugguu eller Metsola s

    Jag har bipolär och borderline, och jag har ett stort problem. Jag har under senaste åren utvecklat ett shoppingberoende där jag huvudsakligen köper kläder. Mitt problem är att jag inte vet själv vem jag är. Jag har svårt att förstå mina känslor och jag vet inte vem jag vill vara. I en period så kan jag älska rosa, blommor och annat som är mer feminint, men sen så ändras det och jag tycker om mörka och pösiga kläder. Jag har en grund som jag utgår ifrån, men eftersom att det skiftar så mycket så vill jag hela tiden ha nytt för att ändra mig själv. Jag har fått höra från psykolog att detta troligtvis är något jag kommer att få brottas med resten av livet, även om det med tiden kommer bli bättre. Jag blir lätt påverkad av andra och tar efter hur andra klär sig, vad andra gör osv.
    Jag undrar om det är någon som känner igen sig och har tips på vad jag kan göra för att det ska bli bättre, eller bara tips i allmänhet. Och om någon har bra tips för att sluta shoppa och istället börja spara pengar.
    (Kan tillägga att jag medicinerar för bipolär och har gått dbt för borderline. Är 26 år).

      Hei!
      En till med borderline här. Känner igen mig i mycket av det du skriver. Jag har under större delen av min uppväxt konstant bytt stil, musiksmak och ibland också personlighet då jag aldrig inte riktigt vetat vem jag är. Shoppar också alltför mycket. Det jag har gjort som har hjälpt mig är att avbeställa alla nyhetsbrev som kommer på mejl/ telefon och att inte följa företag (inom mode) på sociala medier. Då blir jag inte lika frestad när det är erbjudanden.

      Jag alltid varit väldigt tom inombords men nu börjar det bli bättre, är 31 år och känner att jag har någorlunda kolla på vad jag gillar osv och vem jag är. Det låter kanske fånigt men meditation (Echart Tolle på youtube) har hjälpt mig att komma i kontakt med mig själv och inte vela så mycket fram och tillbaka med identitet.

      Vet inte om detta är till någon hjälp men du är i alla fall inte ensam om det här. Var inte för hård mot dig själv heller, det kommer bli bättre. <3

      Hade det funkat att ha en god man som styr upp ekonomin och ser till att du inte överspenderar för mycket eller för fort i maniska perioder? ❤️

      Kanske lyssna på Kelly Brogan lite? Hon är inte sparexpert utan psykiater men har lite djupare idéer om vad beteenden betyder, hur man kan bryta dom etc. Hon har också extremt bra patienutfall. Extremt bra. Om det inte är vad du söker kan du söka på ”frugality”, ”why frugal” och liknande på YT. Då får du upp massa vanliga människor som är toppen på att spara som tipsar om allt möjligt (metoder, motiverande mål osv osv). Välj någon/några som känns bra för dig och ”gå med i gänget” ? Och vet du, jag tror att det kommer bli bra för dig. Det tror jag verkligen. Oavsett vad du får höra från din psykolog. ❤️

      Hei! Jag skrev en kommentar men tror inte att den blev publicerad. Jag har också Borderline och känner igen mig i mycket av det du skriver. Jag har under större delen av min uppväxt konstant bytt stilar, musiksmak och personlighet då jag aldrig vetat riktigt vem jag är och har också inspirerats lätt av andra människors stil osv. Det har lett till en del shopping genom åren och det jag har gjort som funkar är att avbeställa alla nyhetsbrev som kommer på mejl/sms och avfölja alla butiker på sociala medier. På så sätt har jag inte frestats när det är erbjudanden etc.

      Jag har alltid varit väldigt tom inombords och det är först nu (är 31) som jag känner att jag har kommit i mer kontakt med mig själv. Det låter kanske fånigt men meditation (Echart Tolle på youtube) har hjälpt mig mycket.

      Sen ska du veta att du är inte ensam om det här och även om det är extremt jobbigt så blir det bättre. Var inte hård mot dig själv ❤️

    Hallå! Jag skulle behöva tips på ett mysigt och bra lunch-ställe i Göteborg för större sällskap. Ska vara:
    * centralt
    * ha olika typer av maträtter
    * alkoholtillstånd
    * allmänt mysigt liksom.

    Priset ska vara medel. Man ska kunna boka bord – inte drop in.

    Tack =)

      Moon Thai!

      Posthotellet.

      Sjöbaren i Haga
      Da vinci i linne.

        Älskar sjöbaren!

      Salut i Saluhallen
      Bar Etzy

    P-spr*ta! (antar att jag hamnar i mod om det inte censureras lol)

    Någon här som tagit det? Tar redan provera sen innan men vill inte behöva tänka på p*ller mer, är dock rejält nervös över sticket och allt det? Hur har ni mått efteråt? Tar man i armen? Kan man få biverkningar som ont i armen (om det nu är där) och feber och sånt?? Har noll koll

      Läs på ordentligt. Det är det starkaste preventivmedlet man kan ta. T.ex. avråda man från det om man är under 25 år då risken för benskörhet är så stor. :/

        Tar redan provera som är samma som p-spruta fast i tablettform. Har endometrios och det är det enda som funkat för mig, pest eller kolera med allt i mitt fall tyvärr?

      man tar i skinkans övre del. går fort o som myggstick. det bästa preventivmedel enligt mig ?

      Man tar i rumpan och det känns knappt. Jag mådde så sjukt bra på p-spruta. Det är absolut inte som en vaccinspruta, man får inte ont eller feber. Jag tyckte det var toppen!

      Jag blödde varje dag i ett halvår..

      enda som funkar mot min endo är depo-provera, så nöjd med den! slappna av i rumpan så känns sticket inte alls typ.

    Letar efter ett par snygga OCH sköna partyskor. Gärna platå, inte för hög klack men ändå festliga liksom. Och inte flera tusen… hjälp! Tips?

      Jag köpte mina från Tamaris i höstas!! Grisnöjd! Minns inte vad de heter men googlade och de hade flera snygga nu såg jag. Betalade runt 1200-1300 för mina

        Åh tack! Ska genast googla ?

    Jag är hundvakt och blir lite stressad över att hu den ska ha tråkigt. Det är verkligen ingen intensiv hund. Jättestor och sex år gammal. Men jag oroar mig över att han är understimulerad och har dödstråkigt hela tiden.

      Hur länge har du varit hundvakt?

        Sedan i början av december.

          Då är det ingen fara alls.
          Träna mental träning, klickträning och sånt. Då kommer hunden definitivt inte bli understimulerad

            Vi övar på lite olika kommandon och trick varje dag. Går minst fyra promenader om dagen, där han får nosa och undersöka, vi övar på att gå fint, kliva upp på saker osv. Aktiv promenad liksom.

            Han älskar att ligga ute i trädgården, så det får han göra med jämna mellanrum.
            Jag gosar och prata med honom så klart. Jag gör även godisgömmor varje dag. Typ varannan dag springer han läs irastgården.

            Men jag får typ dåligt samvete om han inte är asglad och aktiv varje sekund.

              Då skulle jag inte oroa mig. Och du, hundar behöver sova/vila ca 16h per dag så det är inte meningen att de ska vara glada och igång hela tiden. De kan bli överstimulerade och stressade precis som vi

                Tack. Jag vet ju egentligen att han har det bra, men jag blir ändå nojig. Man vill ju inte att stackaren lider eller är konstant uttråkad.

                Om han hade fått bestämma hade han nog varit nöjd med att bara ligga i trädgården och äta snö 24/7.

                Jag ska sluta oroa mig. Tack för hjälpen 🙂

                  Du hade nog märkt tydligt om den haft tråkigt. Då hittar de ofta på saker. Typ tuggar på möbler, biter i kuddar, plockar ibland grejer – sysselsätter sig själva helt enkelt.
                  Men att stimulera hjärnan gör dem trötta! Om hunden får torrfoder så prova att gömma lite på olika platser och låta den lukta sig fram och hitta det. Eller packa in lite foder i en tom toalettrulle som hunden får försöka öppna. Lägg till lite sök-övningar på promenaden. Kanske med ett lite längre koppel så den kan gå lite längre bort men ändå vara kopplad.
                  Dessa hjärnövningar ger ofta lika mycket eller mer ”motion” än en lång promenad och brukar garantera att hunden är trött när ni kommer hem igen och sover säkert!
                  Men olika hundraser kräver olika mycket sysselsättning!
                  Vi har en golden och den är väldigt bra på att anpassa sig efter ägaren. Är man – som jag – sängbunden stora delar av dygnet är den relativt nöjd med att bara få ha/vara sällskap.
                  Vi håller mycket på med hämta/lämna saker. Det gillar hon! Känner säkert att hon gör något viktigt när hon plockar upp saker från golvet och ger till mig.
                  En perfekt hund för vår del! Det hade varit svårare med en hund som kräver mer aktivitet eller längre promenader än vi kan erbjuda. 3km är min personliga gräns just nu och det fungerar för henne.
                  Dessutom går hon och simmar på hundsimmet en gång i veckan. Också bra för henne inbillar jag mig. Dessvärre är det en stor kostnad så detta får vi kanske se över i framtiden.

      Hur blev du hundvakt? Är själv sugen nämligen men var letar hundägare hundvakter? 🙂

        Haha, min bror är bortrest så jag passar hans hund. Så jag har tyvärr inga bra tips på hur man blir hundvakt. Jag bara blev det, liksom.

        Jag personligen lämnar bara till vänner och bekanta – haha och inte vilken vän eller bekant som helst, är extremt noggrann med vem jag litar på. Men andra anlitar ju hunddagis eller – om man bara behöver betala för hundvakt enstaka tillfällen – så finns det en sån sajt, minns inte vad den heter (dogbuddy eller nåt sånt?) där man kan lista sig som hundvakt och hundägare kan välja ut en

        Kommer Rover!

          *Kolla

        Jag har en liten mops och då jag vill ha hundvakt så söker jag i mopsgrupper men kollar även med andra som köpt mops via min uppfödare. Jag får alltid napp där.

    Vill också höra pepphistorier! Är i samma sits minus din bakgrund!

    Så sorgligt att twitch dött ? man vet verkligen aldrig hur folk mår egentligen…

      Holy shit. Jag visste inte innan din kommentar. Sociala medier ger en så skev bild av verkligheten. <3
      Twitch verkade vara så härlig!

      Satt precis och tänkte på det! Att vissa med psykiska problem verkligen inte går att rädda.
      Nu har jag ju ingen aning om hur mycket hjälp han sökte/fick/tog emot, men man tänker ju att en person som ändå har alla resurser för att bli bättre i sitt psykiska mående ändå hamnar i den situationen att de inte ser någon annan väg ut än suicid.
      Så tragiskt.

        Depression och liknande försvinner inte bara för att man är känd eller har pengar. Se bara på Robin Williams eller Avicii.

        Tyvärr är män överrepresenterade i självmordsstatistiken, för att de inte är lika belägna att söka hjälp och deras psykiska mående tas inte på samma allvar.

          Nej, det är klart. Men jag tänkte inte bara på pengarna utan även på att tWitch hade familj, kärlek och dansen PLUS resurserna ekonomiskt att få all tänkbar hjälp.
          Igen, jag vet ju inte alls om han ens sökte hjälp, men det får en ändå att tänka på hur man faktiskt inte kan rädda alla från sina psykiska problem.

          De använder också mer definitiva metoder som hängning och att skjuta sig själv medan kvinnor rent statistiskt gör fler självmordsförsök. De använder dock oftare förgiftning dvs överdos, svårare att lyckas. Men ja, män är överrepresenterade i antalet lyckade försök.

      Verkligen så hemskt ??

    Har precis köpt en mobil I julklapp till pojkvännen, närmare 9000 kr. Nu undrar han om vi inte kan strunta klapparna i år haha! Fast han är värd klappen så bryr mig inte egentligen.

      Haha, jag hade bara sagt ”jag har köpt en jättefin julklapp till dig” och förväntat mig en tillbaka ?

      Ajaj… han lär känna sig rätt dum om han inte köper ngt till dig! ?

        Jo tror också det. ?Jag får säga att det är hans födelsedagspresent också (fyller nära inpå jul)

          Men varför vill man köpa en present som kostar 9000:- till en kille som är så sjukt nonchalant?

            Bara för att man föreslår att inte ge julklappar så är man inte automatiskt nonchalant. Jag och min sambo har sagt samma sak till varandra något år och det är ingen big deal. Man kanske inte önskar sig något, inte ska fira ihop, inte lägger så stor vikt vid klappar och/eller känner sig stressad kring julen.

              Men går en av er och köper en klapp till den andra för 10k då?

                Men det visste han ju inte om ?

                Jag föreslog själv till min sambo att vi inte skulle ge ca en vecka före julafton ett år, så det är ju inte så konstigt om den andre redan hunnit köpa då… det är ju bara att säga som det är och så får man fixa julklapp ändå. Som sagt, ingen big deal.

                  Den kan ju lämna tillbaka julklappen som den köpt.

                  Lite fult att föreslå det en vecka innan jul också. Då vet man ju typ att den andra fixat något men man slipper själv.

            Varför vill man köpa en present för 9000 oavsett?
            Det om något är ju inte normalt, speciellt inte om man anser att man ska få något tillbaka, och absolut inte i samma prisklass

              Priset har väl ändå inte med saken att göra? Hittar jag nåt jag vill ge min kille för 10.000 så kan jag ju inte förvänta mig att han ger för lika mkt. Det är ju jag som valt att köpa för den summan. Hon skriver ju att han är värd den med, så fint!

              Presenter/julklappar är ju något man ger för att man vill ge, för att mottagaren ska bli glad och känna sig uppskattad inte för att man förväntar sig något i exakt samma prisklass tillbaka? Med den synen på saken kan man ju lika gärna swisha varandra 500 kronor så är det jämt så.

              Varför inte normalt? Alla är olika, för vissa är det inget konstigt.

              Din syn på livet låter fan inte normal!

            Va, vadå nonchalant? Vi struntar också i att ge varandra, för det är onödigt helt enkelt. Hittar man nåt msn verkligen vill ge den andra så varsågod. Men inget tvång liksom.

      Haha han kommer säkert med en godispåse ifrån närmsta mack köpt dagen innan julafton till dig… pga så brukar de låta från män som inte vill/orkar engagera sig att hitta en bra present.. om han inte ger dig något vettigt så. Behåll telefonen själv, se till att få öppna din julklapp först på julafton hahaha

        Men hon vill ju ge hnm det ändå ? Shot vad bittra ni låter här? Han kom med ett förslag, hon har redan köpt. Hon anser att han är värd den ändå, det är ju hur fint som helst. Att köpa nåt man vill, inte för att man måste.

          Inte lika fint ät man engagerar sig i någon som inte engagerar sig tillbaks..

            Det vet ju inte du? TS pojkvän kanske har varit underbar och ställt upp väldigt mycket för henne, funnits där och uppskattat henne och nu vill hon ge honom en dyr julklapp även om han föreslagit att de hoppar över det i år (vilket är ett extremt vanligt förslag, vet många i förhållanden som inte ger något på jul). Ni låter så bittra.

            Det är inte alls konstigt att föreslå att man inte ger varandra julklappar – min man och jag bestämde det för många år sedan. Vi fokar på födelsedagar och till jul köper vi något till hemmet tillsammans istället.

            Nu hade ju hon redan hunnit köpa hans julklapp, men det visste ju inte han när han föreslog det. Uppenbarligen är han en fin pojkvän eftersom hon ändå tycker han förtjänar en så fin julklapp.

      Fattar inte hur folk har råd med sånt…

        Aldrig köpt så dyr julklapp tidigare men han har haft det tufft på sistone att jag känner att jag vill ge det. Har sparat.

        Gör du inte? Två personer som är sambo med heltidsjobb på 30 000 kr per person, hyra på 10 000 kr… De har ju råd med en present på 9000 kr om de vill ge det, utan problem?

          Det är ju inte bara hyra som kostar.
          Det är el, mat, kläder, bil/bilar, bensin.
          Försäkringar, telefon, presenter till andra. Nöjen, restaurangbesök.
          lite inredningsprylar osv osv osv.

            Ja men hyran brukar äta upp en stor del av inkomsten, därför tog jag det som exempel. Men även med allt annat som kostar så prioriterar vissa kanske presenter? Min man tycker det är kul att ge bort teknik och för några år sedan gav han mig en ny Mac-dator i julklapp. Supersnällt och för honom var det ingen enorm summa. Beror helt på vad man har för inkomster och utgifter. Men ny mobil eller dator är det många som kan köpa vare sig den ska till en själv eller partnern. Det var inte en yacht det rörde sig om? 😮

              9000 är mkt för vissa, det är bara så drt är 🙂

                Men självklart, alla har olika förutsättningar. Kommentaren jag svarade på var dock ”jag fattar inte hur folk har råd” vilket är rätt märkligt att inte förstå. Inte som att genomsnittslönen i Sverige är typ 10 000 kr/månad. Finns hur många DINKS med välbetalda jobb som helst som kan strössla dyra presenter omkring sig. Knappast en nyhet. Jaja jag menade inte att vara grinig men blev paff av kommentaren.

                  Fast det är ju väldigt många som inte får ut 30k efter skatt..

                    Ja men vad spelar det för roll? Många får det. Man kan ju inte bara utgå från sin egen situation eller de som har det sämre? Vad är det att inte fatta liksom, alla har olika ekonomiska förutsättningar.

            Ja och en del har råd med det och dyra presenter. Beror ju på inkomst. Inget konstigt.

        Bra jobb? Inte så svårt att fatta.

      Haha varför gör man så? Genuin fråga, har aldrig haft pojkvän att köpa klapp till runt jul och har inte det i år heller hehe.

        Gör vad? Köper dyr present eller struntar i presenter?

        Jag och min sambo åker på skidresa varje mellandagar/nyår. Det kostar ju en del pengar så vi köper aldrig julklappar utan ser resan som vår julklapp till varandra.

      Går väl att lämna tillbaka den. Hade inte gett en så dyr present om han inte vill att ni ska ge presenter. Han är värd hit och han är värd dit. Du är inte värd en julklapp enligt honom i alla fall.

      Mvh bitter grinsch

        Han tycker nog hon är värd allt i världen. Men man kanske känner att man prioriterar olika, eller att man bara ger olika. Tycker detvär fint av ts!

          Ja, en ger en mobil för nio papp, den andra ger en kram ?

            Han vet ju inte att han ska få en så dyr mobil. Jag och min pojkvän köper inte julklappar till varandra, men det betyder ju inte att vi tycker att den andra är helt värdelös ?

    Någon som fött barn på Nya Karolinska i Solna? Hur var det? Alltså inte Karolinska Huddinge.

      Ja, men inte på BB. Var dock ett fantastiskt sjukhus och vi fick allra bästa tänkbara vård, allt var toppmodernt och helt otroligt skicklig personal.

        Skönt att höra! ?

          Ja, sen har vi varit där i andra ärenden också, och superbra vård alltid, så hoppas du ska bli nöjd och att allt går bra ?

    Ngn mer som har covid nu?
    *host*host*

      Hade för två veckor sedan ?

      Jag ??‍♀️ Det är första gången jag har covid. Känner mig döende. (Men det hade ju antagligen varit mycket värre utan vaccinet såklart.) För er andra som har haft covid – efter hur lång tid blev ni friska igen?

        Låg i 14 dagar, sen satt hostan i lääääänge.

        3 dagar, inget vaccin.

        Var lite snorig och hade ont i huvudet i tre dagar. Ovaccinerad hittills.

      Vet ej. Sjuk men inte testat exakt vilket virus det är.

      Blev precis helt symtomfri ?

    Ska bli spännande att se hur marockanerna och de övriga orcherna som deltar i kravallerna i bland annat Paris beter sig efter kvällens match mot Frankrike ?

      Det här vm:et har tydligjort hur en grupp människor verkligen inte gillar sina nya hemländer.

        ”Nya” hemländer?
        Marocko är en gammal fransk koloni..

          Ja men inte längre? Vi lever i nutiden. Annars kanske jämtar ska kalla sig Norrmän?

            Fortfarande, nu i nutid tar Frankrike och kvoterar in arbetskraftsinvandrare från deras fd kolonier.

              Ja, men det är inget de måste göra och Marockaner har de facto sina egna länder där de knappast skulle tolerera om vi kom och trashade. Forna kolonier behöver inte behandlas som menlösa barn längre.

          Vet du varför Marocko koloniserades? Sök på Barbary Coast.

    Vad är era bästa glow up-tips? Är inne i en fulperiod och efterlyser alla tips, högt och lågt! Min lista hittills:
    – lashlift och fixa brynen
    – sova minst 7 timmar per natt
    – tandblekning
    – hudvårdsrutin med mycket fukt, någon som har tips på mirakelprodukt?
    – träna regelbundet
    – äta mer grönt och skippa snabbmat
    – dricka mycket vatten
    – shellac
    – klippa topparna och använda hårinpackning regelbundet, tips på bra inpackning?

      Gå på ansiktsbehandling

      Vara utomhus varje dag. Ger kvalitetssömn på ett annat vis.

      Haha aw tack! Jag känner mig som ett litet troll idag, ska få mens imorgon och är såå blek, glåmig, svullen och har fått två stora finnar på ryggen. Bortsett från min dipp utseendemässigt idag så skulle jag lägga till på din lista;
      – Frisk luft
      – Body scrub eller torrborstning
      – Mitt absolut bästa: små rakblad som tar bort all peach fuzz i ansiktet. Mitt smink blir jämnare, porerna känns mindre och inget hår på överläppen.

      Paulas choice 2% BHA, ACO ansiktsolja och Origins Drink Up Intensive Overnight Mask är bra för fukt och glow

      Kan tipsa om BUS-mist för ansiktet. Det är väldigt svag BUS men tillräckligt för att man ska känna sig lite mer ”levande” ???
      Utöver det: fint nagellack

      Bra, cruelty free inpackning för ett superpris:Garnier banan hair food. Den är riktigt bra!

    Ingen gran-gate i år?

      Släpp det.

    Får ni julklappar och födelsedagspresenter i vuxen ålder? Undrar mest hur vanligt det är. Har själv inte fått något av detta på hur länge som helst, inte ens av mina föräldrar (är visserligen över 30 så förväntar mig inte nåt heller såklart). Men de skickar ett sms när jag fyller år, presenter/julklappar ger de till sina barnbarn (och varandra). Hur har ni andra det?

      Jag får en födelsedagspresent av min man och en liten present från min svärmor. Inga julklappar brukar jag få. Ingen av mina föräldrar har ringt eller skrivit till mig på min födelsedag på ganska många år.

        Vi ger presenter till barnen och till föräldrar och syskon. Vi ringer våra föräldrar och grattar dem, samt ger dem någon form av presenter som presentkort, upplevelse etc. Bjuder hem dem på middag. Vi får liknande presenter tillbaka, inte prylar utan en blombukett och ett presentkort eller en biobiljett, typ, och blir bjudna på fika eller middag.

        Jag gratulerar och firar mina vänner också. Vi kanske går ut ihop för att fira, eller äter middag ihop.

        Julen firar vi enkelt men med samvaro och några köpta julrätter så att ingen behöver känna press att typ göra sill och baka lussebullar:)
        Jag förstår inte varför man inte vill uppmärksamma andra på deras födelsedagar och på julen?

          I min familj (jag som skrev frågan) är det lite olika också. Mina styvsyskon som är äldre än mig får från min styvmor, men för min pappa verkar det inte vara så viktigt bara tror jag. Har blivit lite märkligt vissa jular när alla suttit med massa paket och jag inget ? Men nu firar jag ensam (pga jobb och långa avstånd, och ingen partner eller barn) så det spelar ju ingen roll ändå. Är mest nyfiken hur andra har det. Ger presenter till mina föräldrar när de fyller jämnt, och nåt litet om jag träffar dem på julen.

            Ingenting. Varken på jul eller födelsedag. Inte av någon. Jag gillar inte prylar (har nog av dom minst sagt ?) och vi är rörande överens om att vi vill slippa paket i min allra närmaste familj. Om jag har fest eller så och vet att folk säkert kommer komma med presenter så ber jag redan i inbjudan om att folk kommer tomhänta eller med något ätbart. Förstår ju att presenter inte bara är till för den som får utan också den som ger och jag njuter själv av att ge bort något genomtänkt ibland. Så jag förbjuder inte folk att komma med gåvor, bara gåvor i form av prylar. Det funkat rätt bra ? Ingen I familjen ringer mig när jag fyller år men jag brukar ringa min mamma och min mormor när dom fyller år. Men har också i ärlighetens namn glömt många gånger. Glömde tex när mamma fylde 60. Kom på det ett halvår senare ? Hon sade inte ett pip om det men jag bjöd henne på en resa till Paris den hösten (så fort jag kom ihåg… ) Det blev jättebra ?

      Jag får julklappar och födelsedagspresenter av mina föräldrar. Är 44 och har egna barn. ?

      Jag är närmare 30 jag och jag brukar få något litet i födelsedagspresent och julklapp av mamma. Sen brukar mina syskonbarn ge mig något litet hemmagjort i julklapp. Och jag är mer än nöjd med det. Jag har redan så mycket saker och om det är något jag behöver så köper jag det själv för det mesta

      Ja jag får både julklappar o födelsedagspresenter. Alltså jag älskar paket (handlar ej om pengar mer om omtanke) och tycker att man ska fira det som firas bör!
      Jag o min man köper massa julklappar åt varandra (både jobbar heltid och vi har råd med det) och vi köper även åt alla andra i familjen. Kan inte tänka mig något värre än en julafton utan julklappar eller födelsedag utan paket.

        Ja det är lite mysigt med paket, även att handla dem såklart. Är ju roligt att få välja något som någon annan kan få uppskatta. Och blev tyvärr blev lite besviken när vi inte fick nån julklapp från jobbet i år, har tydligen sett fram emot det märkte jag ?

        Vuxit upp med en mamma som resonerar lika ytligt och barnsligt som du och har noll positiva minnen av det. Nu när jag är vuxen tar det emot enormt att köpa nåt till henne. När hon fyllde 50 åkte hon och pappa iväg på en weekend på tu man hand. Jag och min bror hade gemensamt köpt en kaffemaskin till henne men leveransen var försenad. På födelsedagen pratade vi ihop oss och ringde henne exakt samtidigt, jag till hennes telefon och han till pappas och så fick hon hålla båda telefonerna medan vi sjöng i kör för henne. Vi sa sen att presenten är på väg och kommer förhoppningsvis om nån vecka. Några dagar senare när vi var hemma hos dem var hon på allmänt dåligt humör. När vi frågade vad det var så sa hon att hon var ledsen och besviken över att vi inte gett henne nån present än. Sedan dess anstränger jag mig noll för hennes skull, köper på sin höjd en bok. Att vuxna människor kan värdera det materiella så högt är så patetiskt och sorgligt.

          Vad i Tess kommentar var ”ytligt och barnsligt”? ? Hon skriver ju att omtanken är det viktigaste. Känns som att du läste in lite för mycket av ditt egna liv där…

            ”Kan inte tänka mig nåt värre än en julafton eller födelsedag utan paket”

              Fast ett paket kan ju innehålla vad som helst? Något hembakat, en teckning, ”presentkort” på en promenad tillsammans eller vad som helst. Behöver ju inte vara något materiellt på det viset bara det är i form av ett paket.

              Hon kan nog tänka sig bra mycket värre saker, det är en överdrift ungefär som när man säger ”ingen har någonsin varit så kall som jag är nu”, det är inte menat att tas bokstavligen.

          Herregud, det din mor gör är ju ändå fullständigt bisarrt. Känns inte som att det är en bra jämförelse med någon som älskar paket och ge saker till varandra. Andra klarar det nog med ett mer balanserat psyke.

      Det har dött ut lite alltså.. och det tycker jag är så jäkla skönt. Främst för att det är så svårt att veta vad man ska ge till någon ?

      Mina föräldrar ger mig fortfarande en traditionsenlig ”peng” varje jul och födelsedag, fast jag är 30 ?

      Firar vi tillsammans så blir det enklare julklappar, typ praktiska saker, för att det ska finnas paket att öppna typ. Finns inga barnbarn ännu så kanske blir ändring ifall det kommer sånna.

      Jag är 30. Får födelsedagspresenter från närmsta familjen, typ min man, mina föräldrar, min mans föräldrar ibland och min bror. Julklappar beror lite på hur många vi firar med men brukar ”minst” vara så att jag & min man får något gemensamt från både mina föräldrar och hans. Jag ger också tillbaka till alla dessa. Gillar idén med att uppvakta och ge. Varför sluta med det bara för att man inte är barn längre – om man har möjlighet? ?

      Ja vi har i närmsta familjen alltid gett presenter. Tror vi alla älskar att ge presenter. Jul och födelsedagar. Brukar bli runt 500 kr per person. Dock har min sambos familj tyckt vi ska sluta med julklappar. De är mer ”man köper när man ser att något behövs och ger då”. Eftersom vi firar ihop i år så sa vi att vi bara köper till de yngsta (vilket är småbarnen). Känns faktiskt väldigt skönt. Aldrig känt mig så stressfri faktiskt. Dock kommer jag sakna känslan att sitta pirrig innan man lämnar över ett paket som man tycker man har varit väldigt underfundig med.

      Det har fasats ut mellan 25-35 för oss och det är väldigt skönt. Ibland ger vi julklappar, men det är bara om vi har några solklara och genuina tankar på vad vi vill ge varandra.

      Är 28 år och får fortfarande födelsedagspresenter och julklappar av mina föräldrar, och byter julklappar med mina syskon. Brukar generellt få fysiska presenter av mamma och pengar av pappa (de är skilda). Känns alltid lite konstigt att ta emot pengar, men det är pappas sätt att visa omtanke så jag undviker att påpeka att det inte behövs. Kan kanske lägga till att varken jag eller mina syskon har fått barn än, räknar ändå med att vi slutar få egna julklappar/födelsedagspresenter då.

      Ja, jag brukar få födelsedagspresenter av min sambo och hans föräldrar. Hade mina föräldrar levt så hade jag säkerligen fått av dom också. Samma vid jul. Vi älskar att ge julklappar. Men vi köper inte massa krimskrams utan försöker vara lyhörda för vad man önskar eller tycker om. Älskar speciellt att ge mina barn julklappar, att se dom lysa upp när dom öppnar nåt dom önskar sig.
      Och mina svärföräldrar ger jag gärna för att visa uppskattning då dom ger oss så mycket i livet. ?

      Haha, jag är 36 och får fortfarande massor av presenter vid födelsedagar och jul av mina föräldrar. De efterfrågar önskelistor varje gång. Och ja, de får lika ”stora” presenter tillbaka och efterfrågas också önskelistor. Samma sak med partner.

      Ja, förstår inte varför man ska ta bort presenter i vuxen ålder? Det gör ju livet lite roligare. Både ger och får till vuxna.

        Tycker mest det verkar stressa folk. ”Vad ska jag köpa till min pappa/sambo/moster/whatever??????”

      Ja. Och mina föräldrar liksom ”kräver” önskelistor. Många tycker att det är pinsamt med vuxna som får julklappar eller ens har önskelistor men om ens föräldrar tycker om att skämma bort en, det är inte mitt fel. Jag skämmer bort tillbaka. I år blir de extra bortskämda t.o.m. De är värda allt och det är så de ser på oss också, så vill de ge oss vuxna barn paket så får de göra det.

    Antonija Mandir har skrivit på sin insta story ”Hur jag blev Sveriges största youtuber” ööhh say whaaat?

      Hyyyyyyyybriiiiiiis.

      hon har det bästa leendet av alla iallafall

        Hej Antonija.

    Besök med anhörig på häktet idag. Roligaste med besöken förutom att få se min familjemedlem är att se kriminalvårdarna i rummet försöka hålla sig för skratt när man säger något roligt. Fick en av de gamla ragatorna med stenansikte men också en ung kille som verkligen inte kunde hålla det tillbaka stundvis. Gör upplevelsen mycket trevligare när man får se det är faktiska människor i rummet och inte någon typ av harry potter dementor sekunder från att suga ut din själ

      Herregud… De är inte där för att få dig att känna dig bra.

        Väldigt långsökt och negativ tolkning av TS ?

        Men chilla. Dom måste väl också få skratta.

        Nej lol, men det gör det ju hela trevligare för alla inblandade om de faktiskt är lite mänskliga. Jag som anhörig har ju inte gjort någontign så vet inte varför man ska behandla de anhöriga som skit. Du får mindre bråk från intagna också om du inte behandlar de som skit heller, en win-win att vara trevlig helt enkelt

          Vilket dravel. Om en anhörig sitter och talar om fångvaktare som dementorer som suger ut folk så förstår jag varför de har kriminella anlag i familjen.

            Det hade du också gjort om de skrek på dig oprovocerat, sabboterade för dig och din familj, med flit inte lämnar in hemställan så din anhörige inte kan få in nödvändiga saker, drar bort telefontillstånd från ingenstans för att ”någon klagade på attd te var orättvist att ni fick prata men inte dme så nu får ingen prata i telefon”.

            Det finsn guld kriminalvårdare där som genuint gör ett så bra jobb de kan i det systemet de är i, men de finns också riktiga häxor som gör allt för att sabbotera för både intagna och anhöriga. Om du inte varit i den sittsen själv så tror jag du har väldigt svårt att förstå.

            Kriminalvårdare har själva sagt till mig att det häktet min anhöriga sitter på är riktigt dåligt, hört från andra som också jobbar att några av deras arbetskollegor verkligen inet borde jobba med människor. Tänk lite

              Kanske bra att undvika hamna där då?

                Jag har aldrig ens så lite som varit misstänkt för ett brott, inte ens fått en böter. Jag är bara anhörig, vad familjemdelemmar hamnar har inte emd mig att göra. Jag är där för att stötta och förhoppningsvis att de inte hamnar där.

                Lätt att säga om man inte har familj som åker in och ut/med missbruk. Kriminalvårdarnas jobb är inte att straffa anhöriga. Ja, att våra anhöriga blir straffade för saker de dömts för är ju en ensak, men de saker som de enligt lagen ska få tillgång till, så som sjukvård och kontakt med nära anhöriga, är saker jag inte accepterar ruckas med. Bete dig som en människa, gör ditt jobb, följ lagen, och du hör mig inte klaga.

            Som tillägg till min kommentar ovan: Jag har alltid bemött kriminalvårdarna med respekt när jag väl träffat dem, men efter flera år av att få skit kastat på sig så tycker jag inte det är så illa att i privata sammanhang benämna dåliga kriminalvårdare för vad de är, dåliga kriminalvårdare. De borde inte jobba med människor, knappt livlösa föremål för den delen.

      Vad tråkigt att man gör ett inlägg om att man är glad, positiva erfarenheter från kriminalvårdare i tuffa stunder när familjemedlemar sitter i häkten och anstalter. Men ändå ska bitterkärringar komma in och dra ner stämningen. Ni verkar ju vara mer deprimerade än vad jag är, sök hjälp, ni behöver det

      TS

        Du benämnde kriminalvårdare som ragator och dementorer, vad trodde du att du skulle få för respons?

          Om du hade träffat på sjuksköterskor eller läkare som behandlade dig riktigt illa och bröt mot lagen, då hade många kallat de för de ena och de andra. Men eftersom det handlar om en anhörig som dömts för brott så är spelplanen plötsligt utan regler.

          Jag nämnde aldrig att alla kriminalvårdare var hemska, eller ens så mycket som majoriteten, jag nämne att några av dem var och det var skönta att slippa dem.

            Nej den är inte utan regler? Om du anser att någon har brutit mot lagen i sitt arbete så bör du anmäla detta till ansvarig chef. Har du gjort det? Det låter mest som du bär på massa bitterhet.

              Ja det har jag flertalet gånger 🙂 Många andra som jag känner till med, då även handlat om allvarligare. Men det är ingenting som sker. Samma sak som med varje myndighet när det inte går rätt till. Extremt sällan någontign faktiskt sker

                Du vill bara bråka lite i kommentarsfältet å få ut aggressioner.

                Kanske en kopp te eller en promenad?

                  Inte jag som började bråka :p

            Men i ditt första inlägg skrev du inte att de gjort sånt utan kallade dem bara glåpord, inte konstigt att folk reagerar.

    Någon annan som beställt julklappar från Åhléns men fortfarande väntar på de och nu börjar bli orolig att de inte hinner komma innan jul 🙂 ?

    Förlåt för klyschig fråga men behöver lite guidning…. Är så evigt tacksam för alla svar!! Hur kommer man över ett krossat hjärta? Har så dåligt samvete och känner att jag felat honom, inte alltid såg honom och kanske var lite för hård mot honom. Jag är 27 år gammal och har varit i långa förhållanden innan som tagit slut, men aldrig har det tagit såhär hårt på mig. Ser hans namn överallt, ser en bil som hans och hoppas att det är han som sitter i… i ärlighetens namn så drömmer jag om honom också. Känns som en energi över mig som inte vill släppa. Han finns liksom med mig vart jag än är i tankarna, kan inte springa ifrån. Jag distraherar och avleder mig. Anledningen till att jag kunde vara lite hård mot honom är för att han alltid ”Pushade” mig att gå utanför bekvämlighetszonen. Där och då bedömde jag det som påfrestande att jag alltid skulle befinna mig där men inser i efterhand att han bara ville mig väl. Nu till det värsta: efter mellan 1-2 mån flyttade han ihop med en helt ny tjej.

    Kändes som mitt hjärta krossades i 1000 bitar, känner mig så fånig som lägger så mycket tid på någon som inte älskar mig mer.

    Självklart önskar jag honom lycka, den felande länken var ju trots allt jag. Vet bara inte hur jag ska ta mig igenom, är mitt uppe i tentaperioder och examensarbete… måste hålla fokus. Har inte tid att spendera timmar att tänka på något som inte finns mer. Jag gör bara illa mig själv..

    Nu till frågan, hur gjorde ni? Hur tog ni er igenom? Alla tips uppskattas! Gärna mer än ”vila och tänk inte på det”. Utgå från er själva. Är SÅÅÅ desperat!

    Önskar er alla en trevlig kväll- hejja er!!!

      Jag har varit med om samma sak, och har just börjat känna att det blivit bättre fast vi gjorde slut för ett halvår sedan. För mig släppte det först för någon vecka sedan då vi hördes och hade ett långt samtal om varför vi gjorde slut etc. Jag hade förberett frågor/tankar som jag ville prata om redan innan. Fundera typ över: var det så schysst av honom att alltid pusha? Om han hade backat lite oftare, hur hade du känt och agerat då?

      Plus: gör allt det som är i din bekvämlighetszon, nu när ingen hindrar dig. Man får det! Jag kan njuta av att äta fil till middag eller ligga en hel dag i soffan – för nu är det bara mitt beslut som gäller. Att utmana sig kan man alltid göra sen, men först måste man få vara ledsen färdigt.

      Låt dig var riktigt ledsen och besviken lch låt det ta tid. Känslorna behöver kännas ordentligt för att sedan avta och försvinna. Prata prata med vänner, älta tills du faktiskt inte behöver älta mer.

    Julklappar: ett berg av klappar hela uppväxten (sjukt mycket) men sedan massa barn kom i i bilden ger de vuxna ingenting till varandra, det är bara fokus på barnen. De vuxna får endast paket i julklappsleken (2X400 kr). Det är så skönt att slippa stressen med julklappsköp även till vuxna, vi köper till sex barn.

    Födelsedagspresenter: har slutat ge till och från syskon pga att alla bor i olika städer, jag får endast från föräldrar (som också bor i en annan stad).

      Men åh, det här var ett svar på personen som frågade vad folk ger varandra i julklapp.

      Köper ni för 800kr till julklappsspelet? ?

        Vi har en gräns på max 50 spänn i julklappsspelet. 400 per klapp låter galet. Så mycket spenderar jag inte ens på ”riktiga” julklappar.

        Då får man väl åtminstone något mer vettigt än random krafs för en femtiolapp.

        Fast köper man inga andra julklappar är ju det rimligt. Hellre det än en massa krimskrams som ingen vill ha.

          Inte rimligt i min värld ?

            Så jäkla galet var det väl ändå inte? Inte 800 000 direkt.

            Om man köper en present totalt så är det inte helt orimligt att kunna lägga 800 på den tycker jag. Alla tömmer inte fickorna inför jul heller.

              Eller ja, två gånger fyrahundra då.

            Alla har olika världar så…

          Värre att köpa saker för 400kr/paket och man inte vill ha det ?

            Fast för den summan är det ju mycket lättare att hitta något bra och vettigt än för 50 spänn. Då blir det ju verkligen bara krafs. Sen får man väl utgå från att man ändå känner de man ska umgås med på jul så att man har en känsla för vad som landar bra i det gänget. Eller?

    Hej
    Ber om ursäkt i förväg för TMI… MEN någon som fått borttaget hudflikar i rumpan efter hemorrojder? Hur var operation,blev det bra? Torkar mig som en dåre efter #2 men det blir fan aldrig rent då jag ser ut som en jäkla ros i rumpan?. Var vänder man sig? Vårdcentralen?
    Sorry för tmi

      Yes, du kontaktar VC ?

      Åh jag undrar samma sak! Så jobbigt med dessa flikar, ett toabesök tar typ 100 år om det ska bli hygieniskt.

    Jag har dejtat en kille ett tag och avslutade det idag pga många röda flaggor och att det inte fungerade. Han svarade med att han skulle ta livet av sig. Suttit i telefon med polisen och fick tag i hans föräldrar som skulle åka till honom. Hur går man vidare från något sånt här

      Tycker du har gjort ditt plus att du försökt se till att hans välbefinnande. Det är en till röd flagg att någon beter sig så. Försök lämna det bakom dig nu.

      Gå bara vidare. Ingen mer kontakt. Alls.

      Du gjorde rätt val. Det går inte att vara tillsammans med någon som hotar med att ta livet av sig så fort han inte har kontrollen över dig. Ytterligare en röd flagg till högen. Du har gjort det du kunnat! <3

      Hans hälsa är inte ditt ansvar nu. Kom ihåg det.

      Vad bra att du kontaktade polisen! Du har gjort det bästa av situationen. <3

      Beklagar, usch vad jobbigt :/ Jag tänker att det är jättebra att du avslutade nu, och inte om flera år eller inte alls. Lätt att fastna i den typen av förhållande, oavsett om han agerade manipulativt eller utifrån psykisk ohälsa.
      Det var inte ditt fel, och det var jättebra att du kontaktade polis och föräldrar. Det är allt du kunde göra.

      Bra jobbat! ? Du bryter all kontakt och låter hans föräldrar ta över. Du har gjort allt rätt och är inte ansvarig för honom. Ha verkligen ingen kontakt med honom alls. Du kommer sugas in på ett eller annat sätt och hamna i en sits där du känner dig ansvarig.

        Har själv haft ett äktenskap med någon som mått psykiskt dåligt men också använt självmord som manipulation. Get out!

    Dramat inom Polisen. Tycker det är så spännande ? Bättre än alla säsonger PH, Bachelor osv!!

      Haha ja verkligen. Blir nästan lite chockad att så mycket hetta och passion finns mitt bland svenskar.

      Vad är det för drama inom polisen?

        Det är ju typ den största nyheten denna vecka som toppat alla rubriker

        Finns många artiklar på expressen, (de främst inblandade är Linda Staaf och Mats Löving om du väljer att googla) det är ett helt drama som blir svårt att sammanfatta i en kommentar.

    Jag har förvandlars till en flaxande pingvin. Skulle gå under en viadukt. En kille går förbi och säger: se upp det finns isfläckar. Ok tänker jag och tar det försiktigt. Plötsligt hörs ett illskrik mitt alltså. Jävla isfläck. Försökte hålla balansen med att flaxa med armarna. Och så hör jag killen ropa : jag sa ju det ?

      Hahaha vilken go kille som ropade tillbaka!

      Hahaha bästa kommentaren.

    Schimpanserna som rymde och sköts till döds iag för att det inte fanns tillräckligt med sövande medel. Får ont i hjärtat.

      Hatar djurparker så innerligt. Stackars stackars djur.

        Att den fjärde endast blev skadad vid skottet och fortfarande lever känns helt oacceptabelt. ”Enligt polisen befinner den fjärde schimpansen sig på en plats där man inte kan kontrollera hur den mår” enligt lokaltidningen. Antingen gör man allt för att hjälpa den eller så avlivar man den, punkt.

        Tänk dig mannen som lät sina boskapsdjur plågas till döds utan att ens försöka hjälpa dem eller kontakta någon som kunde hjälpt dem.

          Vad är det för boskapsdjur som plågats till döds? När och var?

            Typ dagligen världen över.

            Nu menar dock personen Mister Åberg.

      Det är hemskt! Samtidigt förstår jag paniken, om de lyckas ta sig utanför djurparken blir det ju en farlig situation för allmänheten. Men nog bordade ha tillräckligt mycket sömnmedel kan man tycka…

        Ja, i situationen där tillräckligt med sömnmedel inte finns så finns det inte så många alternativ. Det är ju inte säkert att aporna attackerar någon, men jag förstår att man inte kan ta den risken. Dock ska ju situationen inte från början uppstå, en djurpark ska ha beredning för smitning kan jag tycka.

        De kunde ringt djurskötaren som bara bodde runt hörnet. Istället ringde de polisen och all polis och personal omringade aporna i 16 minusgrader. Hur tror du de mår då?

      Helt fruktansvärt. Läste om den tidigare djurskötaren som hade tagit hand om schimpanserna i över tio år och hon var helt förkrossad. Är så arg djurparker SKA förbjudas oavsett vad idioter säger.

        Håller med. Jag skäms så ibland över hur vi människor beter oss och vilka friheter vi tar oss. Framförallt mot andra arter. Helt oskyldiga djur..

          Jag med kolla bara i Asien gör så jag mår illa.

      Ja, och den dödsångest/skräck som de övriga aporna ska ha känt efter att den första apan blev skjuten. Det måste bli kännbara konsekvenser av det här för ledningen, annars tappar jag hoppet om mänskligheten. Helt oacceptabelt.

        Jag med ???

    Fler ”So you think you can dance”-fans här? Så hemskt att höra om Twitch självmord. Jag älskade hans och hans frus små söta dansvideos som de brukade posta på Instagram.

      Finns en tråd lite längre upp om tWitch ❤️ så tragiskt.

    En genuin fråga.
    Jag följer tex Anty på IG. Hon lägger upp kanske 2 story i månade, reklam för något. Hur kan hon fortfarande ha massa följare och kallas influenser? Likadant med många på IG, de lägger aldrig upp något, förutom samarbeten, hur kan företag ens vilja samarbeta med dem då? Eller räknas bara antal följare när det gäller samarbeten? Förstår typ Camilla Hamid, hon har ju ett yrke och gör mycket andra jobb, men rena IG-influensers typ. Hur kan de försörja dig utan att posta något?

      Har funderat på samma! Hon uppdatera youtube lite oftare nu, men innan hon flyttade till Umeå var det i princip aldrig..

      Kör de inte allt annat genom youtube numera då? Jag kollar inte på vloggar så vet inte men det verkar ju konstigt att få göra reklam om man inte har såmycket aktivitet och interaktion på instagram

      För att idioter som du följer henne?!

    Jag har en sladdis lillebror i tonåren som jag hitintills alltid köpt julklapp samt födelsedagspresent till. I år tänker jag inte köpa någon julklapp men är osäker på hur jag ska lägga upp det till vår gemensamma förälder då jag vet att denne förväntar sig att jag ska ge en julklapp till min lillebror. Min lillebror önskar sig uteslutande dyra saker och vår gemensamma förälder är flitig på att skämma bort så att komma med något symboliskt skulle aldrig uppskattas. Kan tillägga att jag själv har familj med 4 barn samt är föräldraledig. Hur lägger jag upp det utan att bli ”anklagad” för att vara snål exempelvis? Personligen tycker jag det är konstigt att öht förvänta sig att syskon ska ge varandra presenter, ger tillexempel inte min storebror något och har aldrig gjort.

      Jag hade köpt typ presentkort på bio, slagit in fint med snacks och godis. Man får inte alltid exakt det som står på önskelistan. Och man ger efter förmåga. Men jag hade hellre gett något litet än inget alls.

      Hade antingen inte sagt ngt, eller bara sagt att det inte blir ngt i år.

    Linda Blom verkar ha blivit singel efter en heeel del festande den senaste tiden. Inte oväntat alls då hon tog av sin förlovningsring för ett tag sedan. Har regelbundet gått in på hennes sambos instagram där hennes namn har stått med ett hjärta i bion. Ikväll när jag gick in var det borta.

      Jadå hon är helt klart singel. Tror småbarnsåren tog hårt på dem tyvärr…

      Och varje dag en massa selfies i storys. Hände aldrig förut ?

    Börjar det känns stramt i privatekonomin ännu? Fattar inte hur folk ska överleva när mat och elpriser vara ökar och ökar.

      Man får väl rätta sig efter hur läget ser ut. Göra en budget och leva efter den så gott det går. Och att ha ett lån utan marginal för ökade räntor är ju bara dumt. Själv klarar jag en ränta på 15%, vilket känns oerhört bra just nu. Band även elpriset precis innan det steg, vilket också känns bra.

        Ja självklart rättar sig folk efter läget ?‍♀️ Frågan var väl om folk har det kämpigt.

          Nja, vissa tror ju att de kan leva som förut och sen klagar de över hur jobbigt det är.

            Vad var det för fel på att leva som förut? Varför ska svenskar frysa och inte ha råd med välstånd menar du?

              Hört talas om krig, elbrist, lågkonjuktur, inflation och annat i världsläget som (överraskning eller) påverkar också Sverige och svenskarna. Som inträffar med ojämna mellanrum. Kan rekommendera dig att stoppa näsan i en dagstidning eller se en nyhetssändning på SVT.

                Stroppigt. Ts menade ju att man får klaga och varför skulle man inte få det?

      Svar nej. Har inga barn, bara sambo o katt.
      Lever precis som vanligt.

        Samma här ? Dincs ftw!

          Double income no cids 😀

            ?

            Haha oops, slant. Dinks ska det va såklart ?❤️

      Vi har bundit elen som TUR är, men maten…. herregud vad dyrt allt är!!! Köpte en stor créme fraîche som hann bli dålig innan jag ens öppnat den, kändes hemskt att behöva slänga den pga hur dyr den var ?

      Min privatekonomi är alltid stram, tajt och anspänd. Märker så klart skillnad, men jag tackar gudarna för att jag bytte jobb och inte längre behöver pendla. Bensinpengarna går numera till mat istället.

      Tack och lov fick jag utökad tjänst from 2022, det är enda skälet till att jag inte har panik.

      Klarar mig bra hittills. Flyttade från Sthlm för ett par år sedan, så har inte särskilt mkt lån, låga fasta kostnader. Så även fast sambon är fl-ledig kan vi lägga undan 10-15k/mån. När han jobbar brukar det blir det dubbla. Tacksam för det.

      Jag ska flytta in till nybyggt hus snart och börja plugga heltid i januari. Faktiskt inte orolig ändå… har alltid lyckats klara mig på mina inkomster och lyckats spara.

      Tror det beror på att folk köpt saker de inte behöver och rest bara för att de har råd. Har själv inte rest eller köpt några kläder på 10 år så har en buffert + investeringar.

        Bs.

        Inte konstigt att resa för att man har råd? Det är ju då det är vettigt att göra det ?

      I Norrland har det blivit riktigt kämpigt för en del familjer och ensamstående. Hörde från en familjemedlem som arbetar på soc och läste att handlare börjat sälja utgången mat för billigt. Det är kärvt för många.

      Nej det är lugnt. Tråkigt att det blir dyrare men inte mer än så, har marginaler.

    Hanna Fribergs ”lilla” julkalender till sin pojkvän…? Helt sjukt över styr ?

      Hon verkar over the top överlag när det gäller honom. Så fort nån överdriver med hur bra som har tror jag det är dåligt

      Hon känner väl att hon måste ”bevisa” att hon är en bra flickvän och att han inte ska springa runt och vara otrogen igen. Sorgligt!

        Undrar om hon fått en julkalender av honom?

    P a n i k!! Satt kvar sist på kontoret idag och tror jag glömde stänga av mitt extra värmeelememt som jag har bredvid min stol. Har ni panik över att dom ska ringa och säga att jag eldat upp stället nu. Hur stor är chansen att ett sådan tuttar på? Det har varit igång hela dagen då vi har det så kallt just nu…

      Beror väl på om det står nära något som kan bli för varmt och ta eld. Hoppas inte att du lagt något över det. Själv skulle jag åka tillbaks och stänga av det…

        Ingenting ligger över. Det står kanske ca 50 cm från min stol… Hade gjort det om jag inte var ensam med barn som ligger och sover.

          Be någon annan att göra det. De ska inte stå obevakade om något skulle hända. Kan t.ex. finnas damm i som kan ta sig vid extrem otur.

          Gud! Åk och kolla. Better safe than sorry.

            Jag kan inte då jag har sovande barn och kontoret ligger 1 timme bort med tåg för mig.. den kollega som bor relativt nära som jag har numret till svarade inte.

            Tröstar mig med att att denna modell har överhettningsskydd. Kan vara så att jag stängt av det, men har bara inget minne av det. Som när man blir osäker om man stängt sin av plattång hemma.

      Jag är för nojig för att kunna sova om det vore jag. Hade åkt tillbaka.

      Det finns ingen väktare som patrullerar?

      hur många watt är det på? skulle inte oroa mig alls om värmen kan sprida sig

      Sover med ett sånt på alltid. Så länge inget är övetär det absolut ingen fara.

        Men då är du ju hemma och märker om något händer.

    Någon mer som hängde på Spray’s chatt i början av 2000-talet? Temat var nån slags båt vill jag minnas? Fick sån otrolig nostalgi. Hängde där jämt ?

      Japp! Men min favoritsajt som tonåring var Dobedo ???

      Var nog lite senare, men minns att jag och mina kompisar brukade hänga på passagen som vi egentligen var för unga för haha

      Haha ja faktiskt. Brukade skriva med en kille som var pilot minns jag. Vi bodde i olika städer. Sen en nyårsafton så stötte vi på varandra i krogkön i Idre av alla ställen, utan att nån av oss sagt att man skulle befinna sig där då. Var lite skumt såhär innan dejtingappar och den typen av dejting existerade. ?

    Att Elin Kjos knappt uppdaterar längre.. Nån bild här och var.
    Men inga videos på story längre, om det inte är samarbeten som är inspelade sen tidigare då hon var piggare… ?

      Hon uppdaterade häromdagen att hon var på röntgen. Hon mår ju ganska dåligt just nu, de pratade om det i podden. Så kanske inte så konstigt att hon inte uppdaterar som förut.

    Finns det något bra sätt att hålla kontakten med någon där alla försök till kommunikation verkar för jobbigt eller störande för personen i fråga? Eller ska man ta det som en hint att man inte är en uppskattad närvaro?

      Det beror väl på vad du får ut av situationen som den är? Om ingenting ändras, trivs du med hur kontakten ser ut så fortsätt som du gör. Blir du sårad eller känner dig oönskad så ge upp?

        Den är rätt ensidig och jag är mest frustrerad och irriterad, speciellt eftersom personen skulle ringt mig förra månaden men aldrig gjorde det. Gissar att hon lovade lite för mycket och fick panik/dåligt mående, igen. Hade hoppas på att få lite svar kring oss och om hon ens vill ha nån kontakt med mig för det känns ju inte riktigt som det med tanke på hur bra det gått senaste tiden.. Och tack för att du tog dig tid att svara, uppskattat =)

          Oj, hon kanske mår dåligt och behöver att du ringer? Eller så bara släpp det ?

          Frustrerad och irriterad är ju inte roliga känslor att ha och inget man ska behöva ha i längden på grund av en person. Samtidigt kan personer med ”panik/dåligt mående” vilja ha kontakt men inte riktigt klara av det på ett bra sätt. Har du provat att skicka ett sms (eller det kontaktsätt som fungerat bäst) och fråga rakt ut med en enkel ja eller nej fråga? Inget aggressivt utan bara att du undrar och väldigt gärna skulle veta hur det låg till.

      Tänker att det bästa är att fråga – Skriv ett sms och förklara hur du känner och att du vill veta om personen faktiskt inte vill ha kontakt, för i så fall kan du släppa det och sluta försöka. Man vet ju aldrig vad sånt beror på. Har en vän som gjorde så ett tag och när jag konfronterade henne så berättade hon om dåligt mående som jag inte haft en aning om, vi kunde reparera det och jag kunde ge henne utrymme utan att det tärde på vår relation.

      Alltid bäst att bara fråga rakt ut! 🙂

    Hur kan jag hjälpa en familjemedlem som har problem med att samla/hoarda. Menar jag personligen, när jag ska försöka lägga fram förslag på att rensa lite. Vad ska jag säga/inte säga?

      Hur illa är samlandet? Och tycker personen själv att den har problem?

        Jag vet inte hur jag ska svara på din första fråga, jag känner mig så elak om du förstår? Men jag har inte låtit någon jag känner komma in där på många år. Nu har hon uttryckt lite ångest över hur det ser ut i ett rum (hon kan inte gå in där själv, alltså rent fysiskt) och jag ska hjälpa till. Jag vet ju att hon och jag inte är på samma nivå gällande att rensa och jag vill inte skrämma iväg henne så att hon aldrig ber mig om hjälp igen.

          Jag skulle vara ganska försiktig och ta det i små steg. Det verkar ju vara ett gott tecken ändå att personen vill rensa i ett rum, och har den insikten. Skulle i det skedet hjälpa till med det som hon vill ha gjort och inte pusha så mycket mer, men uppmuntra till att det som görs just nu är jättebra. Förhoppningsvis är det första steget, och så kan det fortsätta med fler saker framöver. Men gör inte din standard till hennes, ni har förmodligen extremt olika syn på vad ett rensat rum är, och det måste du nog acceptera just nu.

      Läs här så kanske du kan få lite mer info: https://ocdforbundet.se/2020/06/24/samlande-och-samlarsyndrom/

        Tack så mycket!

    Har ni några tips på något man kan göra när man känner att en förkylning är på g? Så man kanske undviker att bli förkyld alltså

      Ha alltid Kan Jang hemma

      Coldzyme!

        Coldzyme har stoppat flera förkylningar för mig, tycker det fungerar.

      Finns tyvärr inget botemedel eller något som kan förhindra en förkylning, antingen har du tur och klarar dig eller så har du otur och blir förkyld. Alla ”naturläkemedel” /huskurer har noll effekt på om du blir förkyld och har max en symptomlindrande verkan när du väl är förkyld (t ex dricka varmt honungste är behagligt vid halsont men botar inget)

    Är det fel att bli arg på sin pojkvän för att han ger mig julklapp för mindre pengar än vad han ger till sin svägerska?

      Nja, beror lite på själva gåvan? Men ja lite konstigt är det ju.

      Ja

      Ja det tycker jag.

      Nej. Det är tanken som räknas. Din present kanske är mer personligt.

      Ganska barnsligt också att jämföra värdet på presenterna.

        Blev en tankevurpa hos mig men ja, jag tycker att det är fel att bli arg över det.

        Kanske ska du byta pojkvän med hon ovanför, som ger mobil och inte får något tillbaka ? där är folk rörande överens om att värdet inte spelar roll i alla fall.

      Arg får du ju alltid bli, men det kanske inte är lämpligt att ta ut det över sambon om det inte finns någon mer anledning än det du skriver. Men det beror ju lite på kontexten såklart, så varför blir du arg? ?

        Pojkvännen*

      Jag tycker det är konstigt litegrann faktiskt. Jag skulle nog säga något. Jag tycker man kan ge de mest påkostade presenterna utefter närhetsgrad.

      Har inte sagt något och lägger band på mig själv för att inte göra det. Känns bara konstigt att få en present som är värd mindre än vad han ger till sin svägerska.

      Beror ju på. Om hon får en något fint, dyrt och genomtänkt och du får en trisslott – Ja, då är det rimligt. Om ni båda får genomtänka och personliga presenter och hennes råkar kosta lite mer – Nope, då är det inte rimligt.

    Jag vet att Foodora är ett omtvistat ämne men hursom så beställde vi därifrån ikväll. Maten kom aldrig trots att den stod som levererad i appen. Jag kontaktade därför foodora och dom fick ej tag i budet men gjorde ett återköp.
    Testade då att beställa på nytt men från en annan restaurang. Samma där. Maten kom aldrig.
    Vi har beställt därifrån många många gånger senaste 2 åren och vi bor inte konstigt till eller så.
    Varför meddelar dom inte att dom inte kan leverera istället för att typ lura en så man slipper sitta i timmar och vänta. Jag förstår att det kan vara fördröjning pga vädret men nu står det ju att allt levererats på vår adress.
    Blev bara lite besviken för dottern hade sett framemot hämtmat idag.

    Slut på rant. ?

      Men gud vad dåligt! Förstår att du blir irriterad, man betalar ju för en tjänst/vara som man inte får.

      Ja det är riktigt kasst.

    Tips på svenska filmklassiker sökes! Jag är sugen på att se massa gamla svenska filmer (typ 80tal till tidigt 00-tal). Tex sällskapsresan, Yrrol, Fxxxing Åmål, Eva&Adam. Hit me! Tack!

      Såg Drömkåken igen häromdagen, lika mysig fortfarande!

    Hej alla fina ni!

    Ni som har två små barn (eller fler) och lever i en relation, hur ofta ligger ni? ?

      5 på morgonen när barnen sover innan gubben åker till jobbet ?

    Tips på svenska klassiska filmer? Jag tänker i stil med Eva&Adam, Yrrol, Sällskapsresan, F…ing Åmål etc. Tack!

    Jag gjorde alltid brasiliansk vaxning för några år sedan och nu har jag problem med inåtväxande hårstrån, det blir ibland stora bölder av det och man ser inte hårstråna. Vad fan ska jag göra? ibland blir huden ovanpå bölden typ slät? Och det går inte att klämma något. Dom gör riktigt ont beroende på var dom sitter ?

      Mm jag har fått HS av att vaxa. Det är en bieffekt som kan uppstå av vaxning. Infektioner i hårsäckarna.

        Vad kan man göra?

      Exfoliera flera ggr i veckan med en ansiktsexfoliering/scrub. Eller testa sockring (en mildare vaxningsvariant där vaxet är en sockerblandning som man drar medhårs istället för mothårs, motverkar inåtväxta hår och har andra fördelar), googla om det finns nån salong nära dig som gör det och testa!

        Tack!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.