Louise och Julia poddar om djurparker

Julia Wiberg och Louise Edlund Winblad driver podden ”Louise och Julia poddar” – som för övrigt vann TRE priser i Guldpodden, grattis till det! – och poddar som av en händelse om djurparker i det här avsnittet.
Med anledning av de apor som rymde från Furuviks djurpark, och som sedan sköts ihjäl, så vill jag ta upp detta.
Jag själv skrev ”Zoo-djuren gör revolution” på Instagram som ett skämt, men inser när jag lyssnar på podden att det faktiskt inte alls är kul. Vilda djur hör inte hemma i fångenskap, och Julia – som även har programmet ”Djur med Julia” på SVT – pratar så bra om det i den här podden, utan att för fem öre skamma föräldrar som tar med sina barn till djurparker.
Hon berättar även om sätt man kan prata om och uppleva vilda djur tillsammans med barn, utan att för den sakens skull gå till en djurpark.
Väldigt bra, informativt och förstående, utan att skamma föräldrar eller andra vuxna som besökt eller besöker djurparker i underhållningssyfte.

17 minuter in i podden pratar Julia om det här, och du hittar den här på Spotify. 

106 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag har inte besökt en djurpark på 15 år och skulle aldrig ta med mina barn dit.

    Människor har idag för dålig koll på vad det gör med vilda djur som är instängda. Det är inte deras naturliga miljö.

    Läs mer här om ni är intresserade:
    https://www.djurensratt.se/djur-som-underhallning/djurparker

      Jg håller med men är samtidigt kluven för i så fall borde vi faktiskt inte ha tamdjur över huvud taget

        Ja och nej. Vissa tamdjur vi har hemma är ju ”domesticated” sen otroligt länge på ett sätt som djur på zoo absolut inte är. Dessa tamdjur mer eller mindre behöver leva med människor för de klarar sig inte särskilt bra själva.

        Sen kan man tycka att det ändå inte gör det rätt att ha djur hemma, att man borde sluta avla fram djur för att ha i hemmet. Är till viss del benägen att hålla med om det, men ser inte att det är något som kommer få ett slut i nära tid. Dock tycker jag att man absolut hellre ska adoptera ett djur än att köpa ett.

        Och som tillägg på kommentaren ovan, två fel gör inte ett rätt. Även om man tycker så, så behöver man ju inte vara kluven kring zoo pga det. Man kan tycka zoo är illa och t.o.m. värre. Att minska lidande är alltid bättre än att inte minska lidande alls.

        Fast nej. Du kan inte jämföra tamdjur sedan 5000 år som tex hund med vilda djur som apor och fåglar.

          Varför inte, varför har vi rätt att ha hund och katt men inte vilda djur? De är alla djur

            För att hundar och katter som blir väl omhändertagna och är friska mår bra. De är avlade för att leva med oss. Vilda djur i bur mår inte bra.

        Konstigt att du ens tar upp domesticerade djur när vi pratar om vilda djur i fångeskap.

          Är det ett vilt djur om det inte är fött i det vilda?

            Ja.

          Domesticerade djur är också djur i fångenskap

        Vad menar du är liknelsen? Vad har ett vilt djur i fångenskap gemensamt med ett domesticerat på bondgården, alltså varför tänker du kossan inte ska bo i ladugården om schimpanser lever fria?

          Vi har ju gjort kossan domesticerad genom att fånga vilda djur från början. Där är liknelsen

    INGA djur hör hemma i fångenskap. Tycker det är jättebra att folk reagerar så starkt på djurparker just nu och gör motstånd. Men dom som påstår sig vara djurälskare eller bara älskar av en viss typ av djur, som tex hundar och tillskriver dessa alla de egenskaper som djuren verkligen besitter men inte förstår att alla andra djur också känner smärta, trygghet, sorg, rädsla osv har verkligen inte tänkt hela varvet runt. 200 miljoner djur slaktas varje dag på jorden och då är inte ens havets alla djur inräknade. Den industrialiserade köttindustrin skapar mer lidande än alla djurparker tillsammans flera gånger om.

      Den diskussionen kan vi ha en annan gång. Nu diskuteras djurparker.

      För att inte tala om alla djur som dödas pga vegoindustrin.

        Utveckla gärna! Är genuint nyfiken.

        ”För att inte tala om alla djur som dödas pga vegoindustrin.” Va? Om jag tolkar dig välvilligt så antar jag att du menar djuren som far illa av att vi brukar mark överlag och odlar. Men då kan jag berätta att 77% av all brukbar mark på jorden används till djurindustrin, när endast 18% av alla kalorier den totala befolkningen av människor på jorden får i sig kommer från den. Det är orimligt för både naturen, människorna och djuren. Skulle vi istället odla grödor som människor direkt kan konsumera istället för att först göda andra djur med dom skulle vi minska på totalen av odlingsbar mark vi behöver använda och låta det växa mer skog tex. Veganism handlar om att minska lidandet när det är möjligt, men om ens överlevnad hänger på att konsumera djur är det inget som står i ens väg. Men så är inte situationen i Sverige. Vår överlevnad hänger inte på att tvångsinseminera, föda upp och slakta djur i generation efter generation. Industrin är istället skadlig för oss som art i det långa loppet.

        ps Inte heller förstörelsen av amazonas och sojaodlingarna har något med veganer att göra då det är soja man producerar som foder till djur. Sojan vi äter i sverige kommer från europa och om du tänker på transporterna så räknar man tex sällan in transporten av djuren och fodret till dem i analysen i dess miljöpåverkan tex. Så nej att människor äter en avokado eller en banan som skeppats runt jorden har ÄNDÅ inte samma miljöpåverkan som en svensk ko. På Ourworldindata punkt com som sammanställer statistik och forskning kan den som är intresserad av läsa mer.

      Exakt!
      /???

    Blev så otroligt illa berörd. En av mina släktingar har arbetat med schimpanser i snart 40 år i Afrika och ägnat sitt liv åt att försöka rädda dem ur illegal handel. Jag minns när jag hälsat på henne, träffat schimpanser och hon berättat om hur otroligt intelligenta och fantastiska djur det är, och hur nära besläktade vi faktiskt är med dem. Vi är som kopior av dem i så mycket. När jag läste om nyheten igår bara kom tårarna, jag kan inte ens föreställa mig skräcken och sorgen dessa fina individer upplevt och upplever just nu när deras familjemedlemmar mördats. Hade man kallat dig ansvarig skötare som kände dem så hade det här antagligen aldrig hänt. ?

      Läs om schimpansen Travis så förstår du varför det enda rimliga var att skjuta ihjäl dessa rymlingar.
      Tycker också det är oerhört tragiskt men dessa är potentiellt livsfarliga djur som är flerfalt starkare än en människa.
      Sen är det inte så enkelt att bara stänga djurparker. I till exempel schimpansernas hemländer äts de upp av lokalbefolkningen och är generellt utrotningshotade. Djurparker gör väldigt mycket viktigt arbete inom artbevarande men det kan ifrågasättas hur mycket de ska satsa på att underhålla allmänheten.

        Men lägg av 😀 människan har resurser åka till månen, kriga i Ukraina och bygga kärnkraftverk. Inte fan är det nödvändigt skjuta fem schimpanser i Gävle utan anstränger man sig lite ska det nog gå att fånga in dem i ett land med 10 milj pers. Hur korkat är inte det här argumentet?

          Vad har Sveriges befolkningsmängd och månresor med saken att göra?
          Du behöver inte hålla med men den här tonen alltså ? folk på den här bloggen behöver verkligen få mer kuk.

            Höll med dig till sista meningen. Ungefär allt i livet skulle lösa sig om man slapp en majoritet av människor med den kroppsdelen.

              Två länder i Europa utmärker sig med att ha ett stort överskott av kvinnor. Ryssland o Ukraina, jag vet inte om de är så exeptionellt bra?

                Påstår vi att det är kvinnor som bestämmer i Ryssland?

            1) Anonym 1:s poäng var att om man kan sätta människor på månen så kan man sätta tillbaka ett gäng schimpanser i sitt hägn. Det begrep du också så sluta larva dig.
            2) Med din smakfulla kuk-kommentar har du precis kvalat in i det absoluta bottenskiktet vad gäller både god ton och sakargument. Snyggt jobbat.

          Personalen gjorde väl bedömningen att det inte är värt apornas liv att de kanske sliter någon förbipasserande i stycken men visst, du vet säkert bättre ??‍♀️

          Jovisst men om dom tog sig utanför parken, hur kul vore det om aporna dragit iväg till tätbebyggt område, finns ju mycket där runt om. Tagit sig in på en förskolegård tex, och blivit trängda och därmed farliga. I vissa situationer måste man jobba förebyggande.

        Går ju att ha reservat, eller djurpark om det krävs för bevarandearbete, i länder där djuren hör hemma. En schimpans hör inte hemma i Sverige. Blir tårögd när jag ser djur som hör hemma i Afrika vistas i små inhägnader i Sverige. Har sett dem i deras naturliga klimat, fria, och det är så de ska upplevas, om alls.

        Bara för att schimpanser är otroligt starka och kan vara livsfarliga innebär det inte att parken gjorde rätt som sköt ihjäl dem. Först och främst ska inte rymningar kunna ske överhuvudtaget, men om det ändå sker så måste man ha en plan och för i helvete tillräckligt med bedövningsmedel för att kunna däcka djuren, inte skjuta skarpt mot dem.

        Ska djurparkers eviga argument om att de minsann hjälper till att bevara hotade arter och lär människor om naturen hålla kan man inte agera på det här fruktansvärda sättet. Låta ett helt gäng människoapor rymma och sen leka high chaparall och skjuta ihjäl dem ute i parken.

    Är ju ändå en väldig skillnad på att ha en hund eller katt som en familjemedlem (om man tar hand om dem bra) än att stänga in rovdjur på för liten yta och ta bort allt som är meningen med livet för dem. Lägg på hög ljudvolym från besökare….
    Andra husdjur bör också få mycket större yta och är de flockdjur inte sitta själva, som marsvin och kaniner.

      Hundar är också rovdjur, dock domesticerade.

    Älskar deras podd! Igenkänning, humor och allvarliga ämnen! /föräldraledig mamma som promotar podden så att den aldrig ska sluta ?

    Inget med aporna att göra ( dock tycker jag det är hemskt och hatar Zoo/Djurparker ), men Johanna Bladh, jag gillar henes konto.
    Följt det länge.
    Men börjar bli lite fundersam sista tiden….
    Att hon ”akut/nöd/”ammar ja det är väl inte konstigt och hon ska då lägga ut det för att visa att det är så småbarnslivet är osv ( som ju så många gör nu, verkar lite inne det )… MIN fundering i det hela:
    1. Hon hinner alltså dra fram mobilen, placera den och lte aupp inspelning och trycka rec…när hon ska nöd/akutamma?
    2. Om nu det är pojkvännen säger hon till honom i den akuta tiden -Fram med mobilen och filma nu ?

    Och varför kan inte mannen ha bebisen när hon sitter på toa? Gör det något om bebisen skriker några minuter så mamma hinner bajsa/kissa klart? Och dessutom fota/filma även detta… eller är det kanske en teater för att kunna visa det sen..kanske jag som missuppfattat?

    Jag är nog konstig som ens funderar på detta….hahahaha
    Mamma till tre

      Jag kan och kunde absolut inte bajsa om mitt barn skriker där utanför, i någon annans famn eller hamrandes på badrumsdörren.

    Jag älskar djur, verkligen. Och går på djurpark. För mig är uppleva djur i verkligheten precis som det är att resa till utlandet istället för att titta på en resedokumentär hemma. Vi människor vill se och känna och klämma saker i verkligheten. Det är så vi lär oss och skapar intresse för någonting. Att tycka om djur och vara intresserad av dom är en förutsättning för att vi ska vilja skydda dom och deras livsmiljöer i det vilda.
    Samtidigt så är jag verkligen kluven till att ha primater i fångenskap, då dom är så intelligenta. Dom vet förmodligen att det finns en värld utanför deras hägn som dom inte får se och uppleva, men som vi får. Kan man lära schimpanser att tala med oss med teckenspråk eller skärmteknologi, så känns det inhumant att ha dom bakom galler och plexi.

      Du stödjer fångenskap genom att gå till en djurpark. Res till en nationalpark istället eller se djuren på tv. Vill du sitta i en bur hela dagen för att någon ska göra narr av dig på andra sidan?

        Jag kan omöjligen resa överallt för att i det vilda se alla djur som man kan se i en djurpark. Så mycket pengar har jag inte, och en resa till en nationalpark är knappast en garanti för att få se djur. Jag gör inte narr av djuren i djurparker. Däremot kan jag titta på dom väldigt länge, se vad dom gör och läsa på om dom i tavlorna som är uppsatta. Ibland har jag fått helt fantastiska stunder när det varit få besökare på plats, eller precis innan stängning, och djuren har kommit riktigt nära och visat intresse för mig. Små tamariner har kommit fram och klättrat på mig, en annars skygg dvärgsilkesapa kom fram till plexi och lekte ikapp med mina fingrar. Man kan vara tyst och lugnt när man tittar på djur också, så får man dessutom mer tillbaka.

          Du kan säga vad du vill men du stödjer fortfarande djurparker och tycker det är helt okej med djur i bur. Tycker du så om Sea World också?

            Jag har inte varit på Sea World och planerar inte att besöka. Inte varit på delfinariums heller. Jag är emot att djuren behöver göra konster för oss. Det känns liksom mer som cirkus då. Men jag har sett fiskar och mindre hajar i stora akvarier.

              Tragiskt hur du kan gå på djurparker och påstå att du värnar om djur. Det gör du INTE.

                Jag håller med. Det är väldigt mycket om vad du tycker är fint och bra, Henrietta. Kanske borde du tänka ett varv till över vad som faktiskt är bra för djuren.

              Har du sett dokumentären.. åh vad hette den? Någon måste hjälpa mig… den om späckhuggare på sea World? Har du sett den och vad tyckte du om den?

                Du menar Blackfish? Värsta jag har sett i hela mitt liv. Har ännu inte återhämtat mig och det var flera år sedan.

          Det är heller ingen mänsklig rättighet att kunna åka till en nationalpark i Afrika och se vilda djur. Du behöver inte se dem live. Finns otroliga naturdokumentärer att ta del av som väcker nyfikenhet och empati. Att mena att vi bryr oss om djur bara om vi får uppleva dem live är befängt. Hur kan man titta ett djur i fångenskap i ögonen? De utstrålar enbart depp.

          Det är väl just det som är grejen? Att det INTE är en garanti att se djur när de strövar runt i det fria. Djuren har liksom inget att ”leverera” till oss människor. De ska inte göra konster, komma nära eller närvara bara för att vi vill det. Det är ju precis därför det är så mäktigt att se djur i det fria, i sina naturliga miljöer och med sina naturliga beteenden. Att lyckas få en liten glimt.. ♥️

          Människan har tyvärr noll respekt för djur…

      Jag älskar också djur men skulle av just den anledningen inte besöka en djurpark. Tycker det är fruktansvärt att spärra in djur på så otroligt små ytor och där de inte får leva ut sina naturliga instinkter eller vara fria.

      Jag tror inte att man måste se saker i verkligheten för att engagera sig eller skapa intresse. Finns massor av länder jag aldrig besökt eller saker/djur jag aldrig sett annat än på teve men som jag ändå engagera mig i (tex kriget i Ukraina, hungersnöden i Yemen etc).

      Jag ser hellre dokumentärer där man får följa vilda djur i deras naturliga habitat, och för mig ökar det intresset för att engagera mig i både klimatfrågor och djurfrågor av att se hur djuren lever i det vilda. Att se dem i bur/inhägnader gör mig bara otroligt ledsen och upprörd.

      Om du älskar djur så ska du inte besöka djurparker. Du värnar inte om djurens välmående.

      Vi behöver inte alls känna och klämma på saker i verkligheten för att bli intresserade.
      Hade det varit så hade ingen blivit intresserade av dinosaurier. Naturhistoriska museer är väl ändå ett bevis på att man inte behöver spärra in levande djur för att få något att bli intressant?
      Och om du är helt ärlig, hur mycket kläm och känn får man på riktiga djur när man besöker djurparker?

      Det är ju inte bara primater som plågas av att vara inspärrade på en pytteliten yta.
      Alla djur som tar och vandrar hundratals mil i det fria behöver ju också egentligen den stora miljön i djurparker också.
      Så länge djuret inte kan bete sig 100% naturligt och får utlopp för alla sina behov på en naturlig väg så ska man inte förvara dem på djurparker. Så är det bara. Det oavsett hur smarta de anses vara.
      En vandrande pinne som bara får vara i sand ska man t.ex. inte heller förvara.

        Museer är väl bevis på att folk vill uppleva saker och ting på plats istället för att bara titta på en film om dessa saker? För annars kan vi lägga ner allt fysiskt och bara skapa digitala djurparker och museer och resedestinationer till folk. Om dinosaurier fanns att se på zoo så skulle folk gå titta på dom där. Vem vet, om
        Jag vet inte varför jag tycker det är intressant att gå på Vasamuseet, Naturhistoriska, Kungliga myntkabinetten eller djurparker. Jag får ju varken gå ombord på Vasa, pilla på gamla mynt eller klappa på lejon, men jag vill ändå påstå att mina upplevelser på dessa ställen skiljer sig markant från det jag får av att titta på dokumentärer om dessa.

          Nu var inte frågan om att uppleva på plats vs titta på film. Frågan var om man behöver titta på levande djur för att lära oss och få ett intresse för någonting. Du hävdade att man till och med behövde klämma och känna på något för att kunna lära.
          Vilket man bevisat inte behöver.

          Jag är helt för att bygga attraktioner och komplex för att lära, rädda utrotningshotade djur etc. Men jag är emot att låsa in djur. Det ena utesluter inte det andra. Det GÅR att väcka intresse och lärande utan levande djur.

            Hur ska dessa komplex för utrotningshotade djur se ut då om man inte får låsa in dom? Alltså djuren behöver mat och vård och kan inte springa vilt i skogen, så någon form av inlåsning är rätt nödvändigt.

              Det absolut bästa för djuren borde väl ändå vara att de till så att de får vara ifred i den miljön de bor i?
              Se till så att de faktiskt får utrymme och möjlighet att fortplanta sig i deras naturliga habitat?
              Ta bort den mänskliga faktorn som gjort att de behöver hjälp att äta och vårdas från första början?

              Det finns liksom ingen logik i att en djurpark i Norge ska försöka para två orangutanger från helt olika stammar tvärs över Sumatra. Det finns ingen logik i att låsa in sibiriska tigrar i en bur i Japan.

      För mig går inte kärleken till djur ihop med att besöka en djurpark. Jag älskar också djur och blir gråtfärdig när jag tänker på de små stackars schimpanserna och hur rädda de måste ha varit innan de dödades. Små, oskyldiga levande varelser som hålls inspärrade för att vi människor ska få vår underhållning. De få gånger som jag har besökt djurparker som yngre har djuren bara suttit och hängt med huvudet i ett hörn och sett ledsna ut. Börjar nästan gråta nu när jag tänker på det och kommer självklart aldrig mer att sätta min fot i en djurpark. För mig är det så långt bort från respekten och kärleken till djur som man kan komma.

        Jag börjar gråta av din kommentar. Helt fruktansvärt och kärleken till djur går – som du säger – verkligen inte ihop med besök på en djurpark. Och inte circus heller för den delen.

          ❤️

    Förlåt om jag är korkad men varför i hela världen sköts dem? Det kan ju knappast vara omöjligt fånga dem levande för människor med sjukt mycket resurser (nät, mat, bedövning osv). Eller? Är jag dum i huvudet? Om det vore helt omöjligt fånga en apa utan att skjuta ihjäl den hade den väl öht inte existerat på djurparker.

      De hade slut på bedövningsmedel.

        Seriöst? Åk och hämta någon annanstans, ring veterinären och betala för det, bara lös det? Det låter helt absurt, är djurparken världens snålaste?

          Ja, det stämmer.

          ”I en första intervju, som syns i klippet, säger Annika Troselius att djurparken inte haft bedövning till alla individer, och att utredningen får visa om avlivning var rätt väg att gå. Senare under kvällen har hon själv fått mer information, och meddelar att sövning inte varit något alternativ, med hänsyn till människor, och att de agerat enligt risk- och handlingsplanen.”

          https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/schimpansexpertens-kritik-valdigt-oprofessionellt-gjort

            Så otroligt hjärtlöst och hjärndött…. ”vi sköt dem, så får vi se sen om det var rätt eller fel”…. så mycket var några djurliv värda ?

        De har dementerat att det var orsaken (i radio p1) . Troligen missförstånd av situationen hos den pressansvarige.

        Så sjukt!!
        Tror att det döljer saker och ljuger.

      Jättetragiskt. Däremot så fattar jag att situationen blev snabbt väldigt akut då 5st rymde samtidigt. Dom är stora och potentiellt helt livsfarliga djur. Kan dom ta sig ur sitt hägn ut i parken så kan dom också ta sig ut ur parken, då dom klättrar otroligt smidigt, springer snabbt, och hoppar långt. Vill man fånga en schimpans så planerar man för det och gör noggranna förberedelser, men nu har man göra med plötsligt 5 apor som kan springa var som helst utan kontroll i en stor park.

        Vems fel är det att aporna lyckades rymma? Djurparken. De kunde ännu en gång kontaktat deras gamla skötare som bodde runt hörnet istället för att omringa fem apor med hysterisk personal och poliser.

          Vems fel det var och varför de valde att skjuta dem är två separata frågor. Jag kan förstå att de valde att skjuta med tanke på hur extremt farliga dessa apor kan vara. Hur tror du att det hade låtit om de valde att invänta sövningsmedel eller tidigare arbetare och under tiden hade någon människa skadats eller dödats av en apa. Den risken förstår jag att man inte vågar ta när beslut måste fattas snabbt. Med fem schimpanser på rymmen finns inte direkt tid att sätta sig ner och göra en riskanalys.

            Och en schimpans som är svårt skottskadad och de har fortfarande inte fått tag på resten av aporna. Så kom inte och försvara parken och deras agerande.

              Jag försvarar inte djurparker. Läs vad jag skriver i stället.

          Djurparker är uppriktigt sagt skit. Detta är bara ett exempel av många. Det har bl.a. gjorts en jättebra podcast serie om delfinariet på Kolmården. Värt att lyssna på innan man överväger att besöka en sådan plats som har noll intresse för djuren men massor för att tjäna pengar.

        Finns ju en extremt enkel lösning för att slippa förrymda vilda djur; ge fan i att låsa in dem från första början.

        Agerandet är helt och hållet oförsvarbart.

          Men nu är det så att om man bedömer att människors liv är i fara, så får man skjuta ihjäl djur. Man kan inte låta dom springa runt, skapa kaos, rymma ut ur parken in i skogarna eller i värsta fall mänskliga samhällen. I den bedömningen påverkar inte faktorn att dom rymmer från fångenskap. Kan man fånga in dom – super, men i det här fallet har man gjort en annan bedömning. En utredning får senare visa om bedömningen var korrekt.

            Men en förrymd fånge får du inte skjuta ihjäl som kan vara livsfarlig för andra människor.

              Djur och människor är inte lika för lagen. Detta bör inte komma som en överraskning?

                Vilket de borde vara då djur är fan mer värda än människor.

      Man bedömde att faran de utgjort om de tog sig ut från djurparken (vilket de tydligen var påväg att göra) var större än skälen att inte skjuta dom. Sedan ville väl inte djurparken ta ansvar för att någon i personalen kunde skadas under ett eventuellt infångnade.

      Jag tycker att det mest upprörande är att de kunde rymma överhuvudtaget, det ska bara inte vara möjligt. Det är ett svek mot aporna att låta det hända och att det gick gå så långt att de var tvungna att skjutas.

        Håller med. Man undrar ju när deras hägn senast blev besiktad, eller om det var slarv från någon i personalen som gjorde rymningen möjlig. Man har att göra med intelligenta, stora djur, som kan vara otroligt aggressiva och hämndlystna om dom känner sig felbehandlade. 5 lösa schimpanser som arbetar tillsammans mot ett mål är förmodligen långt farligare för människan är en björn t.ex.

    Efter att jag besökte Ölands djurpark för ca 4,5 år sen så sa jag ALDRIG MER till djurparker. Det var fruktansvärt att se djur bakom glas.

      Usch då ? Bra att det fick dig att ta ställning.
      Mina föräldrar tog mig till SeaWorld år 2004. Minns att mamman inte ville komma ut för att hon inte ville lämna sin unge. Tillslut kom hon ut, och jag kan bara föreställa mig vad de gjorde med henne bakom scen som gjorde att hon lämnade ungen för att uppträda. Gör ont i magen att tänka på än idag.

        Usch! ?

      Den ”djurparken” är UNDER ALL KRITIK.

        Ja… det märktes.

      Dock rätt stor skillnad på Ölands och andra

        Inte tillräckligt stor skillnad för att gå på djurparker överlag.

    Djur hör inte hemma i fångenskap. Djur är inte underhållning. Djur ska vara fria och må bra – människan är så jävla ond mot djur så jag vill kräkas.

    djur har sin instinkt och är vilda djur, därför agerar dom ju helt naturligt i sitt beteende.
    fel på människan som ska ta dom ur sitt naturliga och låsa in dom.
    när tex ett lejon går till attack så kan man inte vara arg på lejonet, den agerar ju naturligt
    sedan att det såklart är tragiskt att ett tex lejon har ihjäl en människa.. men ff har djuret agerat naturligt

    och oftast när det gäller hundar som blir aggressiva är det oftast själv ägaren som inte klarar av eller inte lyckats med hunden
    fel person , tex missbrukare väljer oftast samma ras o då får rasen ett felaktigt rykte när det egentligen är fel ägare…
    En hund kan också vara sjuk eller ha ont eller annat som gör att den plötsligt attackerar.

    Man avlivar snabbt en hund som går till attack ( kanske rätt i vissa sammanhang ) men jag kan inte låta bli attt änka: Alla sexmördare, pedofiler osv de avlivas inte, de får behandling o en ny chans… kanske dålig liknelse men ni fattar

      Håller med dig helt.

    Jag har varit så fruktansvärt naiv vad det gäller djurparker. Gick på sån vargnära upplevelse i Kolmården 1 månad innan dödsolyckan var.
    De försökte verkligen försköna hur vargar var tämjda. Har nog aldrig varit så rädd när jag insåg i varghägnet hur dessa vargar försökte leva sitt naturliga beteende kring en massa besökare. Vi hade ett tillbud med ledarvargen i gruppen. Och eftersom jag vet att det var samma gäng med vargar som dödade den anställde så är jag inte förvånad.

    Sedan skedde dödsolyckan med det gänget av vargar vi träffade.

    Sedan uppdagades alla hemliga tillbud som varit med vargarna så det är hemskt att de har utsatt alla besökare och anställda för detta. Och vi besökare så naiva att inte söka efter info om hur vilda djur faktiskt är i instängd miljö.

    Jag har full respekt för de människor som jobbar för att bevara olika djurarter så de inte dör ut på vår jord.
    Men att fortsätta ha djuren för besökare nöjes skull borde förbjudas!

      Men du har lärt dig av dina misstag ❤️ Många gör inte ens det utan kör på som aldrig förr.

      Vad var det för tillbud?

    Bra att detta lyfts allt mer.

    Men vad är detta… ? är det inte sir vääs så är det ugglor på rymmen o nu schimpanser

      Det luktar PR- trick, kanske ett sätt att försöka öka kassorna efter pandemin…..

        Och vi är i pandemin än. Och tyvärr känns det som det ökar på rejält igen ?

    Men snäääällaaaaaa. Bara för att en förälder är en känd person betyder inte det att resten av dens familj hör hemma i någon form av offentliga sammanhang. Låt deras privata relationer vara privata.

    Brukade älska djurparker förr men den glädjen är helt borta sedan jag fick lära mig att friska djur avlivas systematiskt varje år.

    Jag kan inte gå på t. ex Skansen och se björnungar när jag vet att de kommer vara döda när säsongen är slut.

    Många kontrar med att man flyttar djuren till en annan djurpark bara pga platsbrist, men tänk efter. ALLA djurparker säger att de ”flyttar”. Så var tar djuren egentligen vägen? En del flyttar säkert men de flesta dödas.

    Vuxna djur kastreras inte och det försvaras med att de måste få leva ett så naturligt liv som möjligt. Men jag tror det bara är ett sätt att distrahera och ljuga, vem som helst kan räkna ut att söta djurungar drar in publik och cash.

    Ni som gillar djurparker och försvarar er med att man lär sig om djur på det sättet….. Fick det er att bidra till att skydda vilda djur på något sätt? Om inte så ljuger ni bara för er själva, djurparker är bara ännu ett sätt för er att roa er.

      ?

      Källa på detta ?

        Men sluta kan du seriöst inte Googla? Så trött på er latmaskar som inte får tummen ur själva.

          Precis, helt sjukt ? Må djuren aldrig förlåta oss människor för hur vi behandlar dessa älskade, fina varelser. Mår illa.

      Minns ni djurparken som granskades i typ Kalla Fakta eller UG för några år sen? Kan för mitt liv inte minnas vilken djurpark det var. De dräpte djur efter djur efter djur och ljög att de flyttat. Sen visade en anställd reportrarna hur döda djur låg nedfrysta i frysboxar och förråd inne på området. Så jävla vidrigt.

        Parken zoo har jag för mig ?

    Nu har jag inte lyssnat på podden, vilket jag förmodligen borde göra innan jag uttalar mig, men att hon själv har ett barnprogram i 3 säsonger för barn där själva idén är att hon besöker diverse djurparker är inte ett problem eller?

    Och James Cameron frontar nya Avatar på delfinarium I Mexico. Förstår inte hur man kan njuta av att se djur i fångenskap!

    Fast nä, jag älskar verkligen Julia och är en trogen lyssnare av deras podd, men hela hennes brandtal i detta avsnitt kändes så sjukt falskt!
    Hon har ju byggt hela sin karriär på att BESÖKA DJURPARKER. Jag låter liksom inte mina barn kolla på djur med Julia just för att det är inspelat på djurparker med plågade djur och det är inget jag vill stödja eller att mina barn ska ta del av.

    Julia har gjort en fantastisk djurpodd, skrivit flera härliga böcker om djur och natur MEN hon har byggt sin karriär på plågade djur i djurparker så hon är fan den sista som ska sitta på nån hög häst och se ner på föräldrar som tar med sina barn på zoo. Barnen vill ju dit eftersom deras idol Julia visat att det är ok med djurparker! ?

    Hade hon pratat om att hon tänkte annorlunda då men har hajat grejen nu hade det varit en annan sak men hon verkar ju gå på samma trista narrativ som alla andra djurplågare. Att det är ok för henne att spela in sina program i djurparken (och göra reklam för dessa) för att det är det enda sättet att lära barn nåt om djur. Konstigt nog SÄGER hon helt tvärtemot i podden. Där heter helt plötsligt att man inte alls måste vara i en djurpark för att kunna prata om djur. Superskenheligt!!

    Och supertrist för jag gillar verkligen Julia i alla aspekter utom just hennes filmade djurparksbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.