Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

642 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    LDs rant fortsätter på IG stories.. Förstår inte hur man orkar hålla på? Feminism får ett väldigt dåligt rykte då dessa kvinnor bara tjafsar med varandra nonstop.

      Nej det får det inte. Bara folk som är ointresserade av feminism från början som säger så

        Jag är intresserad av feminism, men inte av sånthär dravel och tjafs. De framstår som grälsjuka och småsinta, dessutom blir det synligt hur mycket dötid de sitter på Instagram. De har haft tid att älta detta i 24 h.

          I min feminism ingår att kvinnor får vara bråkiga, tråkiga, småsinta, arga, mediokra, tjafsiga, babbliga, dravliga.
          Att kvinnor kan vara människor utan att behöva anpassa sig till hur kvinnor borde vara ger feminismen BRA rykte.

            Men vad har det med feminism att göra? Alla människor kan vara tråkiga osv.

              ”Feminism får ett väldigt dåligt rykte då dessa kvinnor bara tjafsar med varandra nonstop.”
              Har det med att göra.

                Ja dessa kvinnor som är offentliga feminister och tjafsar om sina internbråk offentligt visar ju bara hur irrelevanta de är för den seriösa feminismen. Ska vi andra kvinnor anse att detta är bra alltså? För att de visar att kvinnor också kan vara idioter? Spoiler: det vet alla redan

                  Jag tycker deras bråk är ointressanta men alla rörelser och alla ideologier har sina bråkstakar, ”diskussioner” som egentligen bara är tjafs osv. Det är inget unikt för varken kvinnor eller feminism, men bara inom feminism blir det prat om att det ser dåligt ut, att nu tas vi inte på allvar. Vi lägger en annan ribba för hur kvinnliga feminister ska bete sig än andra och det är ett problem om det blir för lågt i tak.

                    Helt fel. Typisk offermentalitet ”bara vi kvinnor buhu”. Kolla på bråket på fysik-och astronomifakulteten påLunds universitet. Alla kön är inblandade i ett megatjafs och forskare världen över tar avstånd och ser fakulteten som oseriös, de har till och med beslutat att stänga hela fakulteten! Män och kvinnor i det tjafset!

                      Att du jämför ett instagramtjafs mellan feminister med en arbetsplats där det under längre tid pågått kränkningar och mobbing från högre uppsatta, till den grad att folk slutat eller blivit sjukskrivna för att de mått så dåligt förstärker bara min poäng om att vi dömer feminister hårdare.

                      Instagramtjafset är ju dock en storm i ett litet vattenglas. Om folk på riktigt brydde sig skulle väl feminister som
                      LD och Wallin åtminstone förlora inkomstkällor… eller vänta nu, de har inga jobb… varifrån var det deras pengar kom nu igen…? Host!

                  Gissar på att några av alla som här läst skärmdumparna om ”tjafset” ändå har lärt sig något idag.

                    Att avfölja instafeministerna

        Jag håller med. Trött på dagens feminister.
        Överdriver, raljerar, generaliserande.

        Ja, jag drog alla över en kam. För jag ser inte dem som är för lika rättigheter som feminister så som samhället ser ut idag.

      Snart inne på ett helt dygn nu av hårklyveri med denna ”Rebecca” som uppenbarligen helt saknar läsförståelse. Fattar inte att LD 1) Orkar 2) Tror att hon når fram till någon kritiker med detta käbbel.

        LD skriver till alla i hela världen ”är det någon som har ändrat åsikt om mig …”
        Men snälla sluta bry dig om vad andra tror och tycker!

      Extra roligt att hon lyfter sitt engagemang för Lovettes insamling till Libyen när det ligger en hund begraven i den härvan. Pengar som försvunnit, Hon var aldrig ens inne i landet och gjort sig ovän med alla andra inblandade…

        Ja vad är det ens? LD börjar ranta om välgörenhet hon gjort? Crazy Rebecca är snål eller vad är anledningen?

          Rebeccas konto är privat, någon som vet om hon håller på likadant i sina stories?

            hon verkar mest backtracka i sina stories, Rebecca alltså

      Verkar vara en personlig fight mellan dessa två? Någon som vet hur det började?

      LD är dessutom ute och cyklar så långt att hon lämnat stan, ungefär. Helt vrickad. Önskar att hon kunde inse att hon har fel för en gångs skull.

        Hon kan inte sluta posta, snälla kan någon stänga av hennes internet!

        Jag har läst allt och håller inte med. Natascha är saklig och bemöter påståendena systematiskt. Rebecca däremot viftar åt alla håll och förflyttar fokus när hon får mothugg. Dessutom använder sig Rebecca av väldigt mycket härskartekniker. Jag fattar verkligen att Natascha försvarar sig, det hade jag också gjort om jag var i hennes skor.

          Men varför? Det är väl en klick på 100 pers max som överhuvudtaget har orkat läsa allt, och Rebecca är väl en absolut nobody vad jag kan förstå. Jobbar som socionom etc men är helt okänd på Instagram. De är ju verksamma på helt olika områden, varför skulle Rebecca vara ett hot?

          Nä, hon är inte saklig. Hon försöker att sopa undan sina egna påståenden, för hon inser att hon sagt emot sig själv hundra gånger nu, och vägrar inse att hon har fel i detta nu, trots screenshots. Hur är hon saklig som gör sparade stories om denna Rebecka? Och tar bilder från när hon är liten, och klipper ihop med sånt hon ej sagt? Det är inte att vara saklig, tycker jag. Det är att mobbas.

            Ja tre sparade händelser eller vad det heter, typ ett och ett halvt dygns postande om enbart Rebecca, hon har tappat det helt! Det har antagligen Rebecca också men det kontot är privat så jag ser bara LD:s galenskaper.

              Kan ha med adhd-medicinerna att göra. Hon verkar helt manisk.

            Hon postar mycket, men jag tycker definitivt att hon är saklig. Hon har brutit ned alla påståenden och bemöter dem del för del. Det är tydligt att hon är upprörd och därför lägger mycket energi och tid på det, men det är allvarliga anklagelser så det är inte så konstigt. Att försvara sig är inte mobbing.

            Såg nu att jag stavat fel på hennes namn, sorry!!

      Jävlar vad manisk hon är. Tror hon nått maxgräns för antal stories. Vem håller på så där när man är 40 år eller vad nu LD är? Varför bryr hon sig så mycket om vad den där Rebecca säger?

      Har inga problem att tro att Rebecca är helt dum i huvudet och ljuger, men är hon statsminister eller varför väger hennes ord så tungt?

        Vet inte men kan det möjligen vara att Rebecca är så mycket yngre och har skaffat sig en utbildning och har ett jobb? Hon är tydligen socionom. Att hon liksom gör saker på riktigt, utanför Instagram kanske triggar igång LD? Att det är därför hon bara måste ha rätt och sitter ett helt dygn och postar stories. Mindervärdeskomplex eller något. LD är mycket äldre och har ingen utbildning etc.

          Hej Rebecca!

            Nej jag är inte Rebecca och visste inte vem hon var ens tills i förrgår eller när ranten satte igång, men LD har ju skrivit hennes hela namn så det var snabbt gjort att hitta info om vad hon gör.

              Det kanske är ett pr-trick

            Man behöver inte vara Rebecca för att konstatera något som går att hitta på en minut på internet, att hon är 20 år yngre än LD och har en socionomutbildning.

    Häromdagen hände något märkligt med mina ögon, ett blixtrande sicksackmönster syntes, nästan som att jag stirrat in i en stark lampa fast i rörelse. Det pågick i nästan en halvtimme och följdes sedan av en huvudvärk vid ögonen. Någon här inne som varit med om något liknande? Är det migrän?

      Migrän med aura låter det som 🙂

        Tack för svar. Måste man gå till vc?

          Vad tycker du själv? Tänk om det är något annat än vad någon på Bloggbevakning tror?

      Låter som migrän! Kallas väl aura när man ser mönster/ljus/fläckar i ögonen i samband med migrän. Ingenting farligt, men kan ju vara väldigt jobbigt.

        Ok tack för svar! Vad kan man göra för att få bort det?

          Vila! Gå till läkaren och fråga efter zomig nässpray

            Tack! Ska göra det 🙂

        Jag ser ibland ”droppar” som faller/rinner ner framför ögonen (ibland är kanske fel ord, händer sällan men har hänt några enstaka gånger) Är det av samma anledning?

          Kallas Floaters/glaskroppsgrumlingar. Helt ofarligt. /optikern

        Äter du kombinerade p-piller kan det faktiskt vara farligt med aura-migrän. Lönar sig att kolla upp i så fall, och kolla vad du kan få istället. Minipiller fungerar även med aura-migrän. Hade denna diskussion senast jag träffade min gynekolog i och med att jag hade haft en del huvudvärk. Hon sade att om jag får minsta tecken på aura-symptom så måste jag byta bort mina nuvarande p-piller direkt.

      Ja, troligen ögonmigrän. Är vanligt och inte farligt. Har det själv emellanåt. Stress vanligaste orsaken

        Har varit väldigt stressad det senaste. Tack.

      Låter precis som när jag får ögonmigrän! För mig blev det bättre med glasögon när jag anstränger ögonen och stressa mindre.

        Tack 🙂

      Tar du p-piller eller liknande? Fick själv migrän med aura några gånger per år och det slutade så snart jag slutade med p-piller, aldrig haft det sen dess. Ser att folk skrivit här att det är ofarligt osv men skulle nog inte påstå att det är helt bra heller beroende på vad som orsakar det, om hormonellt så medför det ökad risk för stroke t.ex.

        Nej jag äter inga p-piller.. för min del är det nog bara stress.

        Blev du inte tillsagd av din gynekolog att sluta med p-piller om du får aura-migrän? Kombinationen p-piller och aura-migrän kan ju ge ökad risk för stroke, så i det fallet är det faktiskt farligt.

      Men gud! Exakt samma sak hände mig förra veckan! Trodde jag blivit bländad, för jag såg ingenting på ett bra tag efteråt. Börjad se det blixtrande mönstret efter ett tag, men hade ingen huvudvärk. Riktigt obehagligt!

      Googla ögonmigrän. Läskigt första gången, går över efter 20-30 minuter.

        Jag har ögonmigrän i timmar så det är uppenbarligen olika hur länge det håller i sig..

      Det är mest sannolikt migrän med aura. Får du det oftare så kan du gå till läkaren och få det bekräftat. De gör dock sällan något. Men då kan du få medicin utskrivet om du behöver. Annars finns receptfria att köpa på apoteket.:)

      Min svåger såg blixtar och det visade sig vara näthinneavlossning, han väntade flera dagar innan han sökte och ser inte på det ögat längre. Så sök hellre en gång för mycket.

        Kan även vara en stroke!

        Du har så rätt. Problem med ögonen/synen behöver kollas upp snabbt.

      Ögonmigrän!

    Så, vad heter Gabjossposs och adidasmannens bebis?

      Ska vi gissa? Jag gissar Kilian eller Collin.

        Kollin?

          Kent

            Haha! Hoppas!!

              Kenta

                Kenta Kofot

      Kingston

        Mycket möjligt, tyvärr.

        Jason, Jolie och Kingston?

      Kevin

      Kian

        Karl

        Kid

        Kit

        Know

        Kelvin

        Kalvin

        Krille

        Kalle

        Knut

      Varför är det här ett diskussionsämne varje dag? Undrar verkligen varför det är så engagerande vad det här barnet ska heta

        Tydligen är det tillräckligt intressant för att du ska kommentera.

        Tror inte folk är seriösa ? det är ingenting man går runt och tänker på dagligen, men folk gillar väl att skämta lite ibland ?

      Kelian

      Heter Fridas unge Donna på riktigt?
      Hörde henne tilltala henne så i nån video.

        Ja? Jättefint ju

          Nej. Inte fint.

      Jamie eller Jack kanske? Eller något på P om det ska matcha efternamnet?

    Tips på god vegansk efterrätt…. go!

      vegansk pavlova!

      Gino är alltid en succé , med veganvänlig choklad såklart

      Pannacotta med vit choklad, använd gelésocker. Servera med valfria bär.

        Vit choklad baseras på mjölkpulver, ej veganskt

          Finns vegansk vit choklad!

      Fruktsallad med vegoglass eller vegogrädde.
      🙂

      Vegansk chokladmousse, kokosgrädde, passionsfrukt & kanderade nötter ?

        Lätt bästa förslaget!

      Jävligt bra fråga du

    Någon som har erfarenhet av kk-förhållande typ eller liknande? Vad tycker ni känns okej att man gör tillsammans förutom att ha sex? Alltså vart går gränsen i en sån typ v relation? Hur länge kan man ha det så enligt er? Hur håller man bäst borta känslor? Vet såklart att det är olika för alla, men vill gärna ha lite inputs och olika erfarenheter. Jag har det nu, älskar sexet och killen är snäll och bra. Känns dock i nuläget som typ en vän rent känslomässigt, men är rädd att jag ska känna mer framåt. Sexet är sjukt bra så är inte redo att släppa, men känns också lite risky. Har ingen erfarenhet av detta sen tidigare så känns så himla ovant, men ändå kul

      Tror oftast någon blir kär.

      Jag har haft ett KK-förhållande förut, detta var till och från under säkert 7 år. Under dessa år träffades vi de perioder båda var singlar, däremellan ingen kontakt alls när någon befann sig i relation. När vi hade kontakt så var det bara sex. Vi hördes bara för att bestämma tid och plats, sågs, hade sex (ibland sov vi över) och sedan hejdå. Vi hade också myset före och efter men vi hittade aldrig på något utanför sexet. Någon gång hände väl att vi var på samma fest och vi visste ju typ att krisar det någon gång så kan man ju alltid ringa, som när jag hade missat sista bussen hem så kom han och hämtade mig. Sånna saker. Men vi blev aldrig personliga med varandra, pratade aldrig om andra dejter, om familjer, vänner, intressen osv. Så det blev aldrig några känslor inblandade.
      Tror att det funkade så pass bra för att vi egentligen inte klickade som personer men sexet var det bästa jag någonsin haft.

        Måste man inte vara rätt snygg för att göra så? Jag menar, som småful skulle jag aldrig vilja vara intim med någon som inte såg på mig med förälskade ögon.

          Haha vilken rolig vinkel. Sant att jag som ful brukar trösta mig med att min partner ser på mig med ett filter av förälskelse.

          Givetvis var vi attraherade av varandra till utseendet. Hade inte heller kunnat vara intim med någon jag inte tyckte såg bra ut.

        Hade nästan exakt en sån här kk-relation när jag var yngre haha. Vi hördes, jag stack till honom, vi låg och pratade om inget annat än typ ”hur är det, har du haft en bra kväll”. Jag visste typ inget om honom och var inte intresserad av att veta.
        Han var nog rätt olik de killar jag brukar bli kär i. Men jag tyckte han var skitsnygg ändå och vi hade riktigt bra sex. Han bodde dessutom bara ett kvarter bort. Saknar det upplägget!

        Varför vill man ha sex med någon som man inte ”klickar” med?

          Man kan ju tycka att sexet är bra även om man inte klickar personlighetsmässigt ??‍♀️ Det är väl den optimala kk-relationen egentligen, ingen behöver bli sårad

            Man klickar inte personlighetsmässigt, men man går hem och har sex?
            Märkligt beteende.

              Va, varför? Alla är inte som du. Man kanske är attraherade av varann och har kemi. Att man inte passar ihop som par betyder inte att den andra är en dålig person. Sex och känslor måste inte alltid gå hand i hand för många.

          Attraktion? Bra sex? Kemi?

      Har sambo sen 4 år och ett gemensamt barn med sambon.
      Tänker fortfarande på kkn jag hade till och från under cirka 10 år. Mest till egentligen. Hade kontakt hela tiden men bodde i perioder långt ifrån.
      Hördes i stort sett varje dag under många av de åren. Men sågs inte så ofta mer än i vissa perioder då vi bodde nära. Annars kanske vi sågs 2-3 ggr om året.
      Trots det, saknar honom och älskade honom.
      Skulle inte rekommendera.

        Jag har precis blivit ”lämnad” av min kk som jag skulle beskriva på exakt samma sätt. Jag älskade honom och han träffade nu en tjej som han älskar. Skulle inte heller rekommendera.

      Är det kk tänker jag att det bara är sex, gör man något utöver sex vill jag nog kalla det ”friends with benefits”, eller är jag ute och cyklar?

      För jag har haft båda. Den ena var bara sex, den andra, där sågs vi och gjorde sånt som vänner gör men hade också sex, myste, sov över, lagade mat ihop etc. Inte varje gång vi sågs men ganska ofta ändå.

        Tänker att det är samma sak, kk är svenska för friends with benefits.

          Mm kanske, men vad är en man bara ligger med då? Har alltid gjort skillnad på de olika sexrelationerna det sättet och ingen har sagt emot så trodde det var vanligt.

          Nej kk är svenska för fuck buddies.

      När känslor blir inblandad är kk-tiden snart över.
      Det ska vara sex och kanske en kaffe för eller efter. När man börjar ”mysa” till en film eller träffas utan att ha sex är det inte längre ett kk-förhållande.

      Jag har en kk-relation som varat i flera år från och till. Sju år är vi nog uppe i snart. Herregud. Vi hörs av ibland, snackar om allt möjligt över sms men inte sådär personligt och djupt utan mer bara hur det är lite random sådär. Sen ses vi, ligger och myser. Ibland sover vi över och ibland blir det en film efter eller före. Sen går vi hem till oss, hörs inte av alls på ett tag, sen är det någon som vill ses igen och då ses vi. Inte mer komplicerat än så.

      Men på något konstigt sätt så bryr vi oss om varandra. Jag vet att han ställer upp om jag skulle behöva någon gång. Och samma tillbaka. Han hörde av sig när han var sjuk och behövde lite hjälp med att handla, sådana saker. Vi är båda ensamma och har inte mycket till skyddsnät när det kommer till såna saker så ändå skönt att veta att han finns där. Ibland ?

      Vi har ett muntligt ”avtal” att så länge vi är aktiva med varandra så är det ingen annan som ligger med oss. Och om vi träffar någon seriös som vi vill satsa på så berättar vi det för varandra för att slippa överraskningar och så. Vi har blivit lite småkära i varandra i omgångar både han och jag med vi påminner varandra om att det aldrig skulle funka och så tar vi en paus ifrån varandra.

      Låter säkert sjukt i andras öron men för oss funkar det.

        Vet inte om KK är rätt titel för vår relation men hittar inget bättre. Kanske ska tillägga också att det går ibland veckor mellan att vi hörs av

      Vore det inte bättre att du träffar en kille som du är intresserad av och har sex med honom? Du börjar ju i fel ende liksom.

        Det är väl inte fel ände om hon bara vill ha sex?

      Har haft flera olika men den som var mest ”udda” som kk-relation var också den som gick bäst och ingen fick känslor. Jag jobbade på en ort där jag inte kände någon och skulle endast vara där i några månader. Träffade honom på jobbet och när båda var lediga hängde jag hos honom. När jag flyttat hem igen tog vi en sista minuten och iom att han bodde en bit från flygplatsen sov han hos mig som då bodde hos min mamma både på ditvägen och hemvägen. Vi var 1 v utomlands på solsemester och sen var det liksom över. Jag skulle flytta till en annan stad igen och tror ärligt vi båda insåg efter 1 v semester ihop ett vi aldrig skulle bli något mer alls.

      Tycker som många andra här: gränsen går vid att man inte umgås utan sex. Med mina kk:s kunde vi fortfarande klicka och prata om allt, särskilt efteråt när man myser. Men vi sågs liksom aldrig på middag på restaurang eller så, bara hemma hos varann. Och hade uttalat att det var allt det skulle bli. En av killarna fick känslor och fiskade efter att jag skulle hänga med på nån grillning och träffa hans vänner, eller om han kunde bo hos mig några dagar när en kompis var på besök och lånade hans lägenhet. Då bröt jag/lät det rinna ut i sanden. En annan kk blev det helt perfekt med, och jag tror nyckeln där var att vi hade en uttalad deadline eftersom jag skulle flytta utomlands. Vi klickade så pass bra att vi säkert hade kunnat börja dejta under andra förutsättningar så det blev väldigt bra och enkelt att vi båda visste att det inte kunde bli och bara hade det jävligt nice ihop tills avresedatum.

    Era bästa tips under spädbarnstiden? Kan vara allt från tips för att förenkla vardagen till sådant ni önskar ni gjort eller är glad att ni gjorde. ☺️

      Samsova och liggamma för att maximera sömnen (om man ammar då såklart).
      Bära i bärsjal/sele för att få saker gjort hemma + nöjd bebis som får vara nära och kan somna.
      Babysitter, babygym ??
      Att vila/chilla när bebisen sover och försöka göra hushållssysslor när bebisen är vaken. Det mesta går att göra då. Laga mat när bebisen tittar på i babysitter, dammsuga med bebisen i sjal/sele… Man måste inte underhålla och leka hela tiden, ofta är barnet nöjt med att bara hänga med eller hjälpa till när det blivit större ?

        Jag lägger till: att försöka acceptera läget. Du kanske är fast i soffan med bebisen sovandes på dig och den kanske vill äta jämt… Det är sjukt påfrestande ibland men det är bara en kort period av ditt liv ?

          Precis vad jag tänkte skriva. Försök påminna dig själv om att det är så kort tid av livet som det är så här. Det är svårt att se det när man är uppe i det men sen en vacker dag så blickar man tillbaka och ser hur kort den är.

        Tänk dock på plötslig spädbarnsdöd vid samsovning

          Ja man får läsa på om säker samsovning!

          Som jag har förstått det när jag har läst om detta så finns det inga fall (alltså inga) där ett spädbarn/barn dött vid samsovning där föräldern har varit nykter. I samtliga av de ändå få fall som funnits så har föräldern varit onykter. Nu är det förvisso något år sedan jag läste om detta men har det ändrats sedan dess?

            Jag tror det är väldigt, väldigt ovanligt att bebisar dör i PSD pga. samsovning under rätt förutsättningar. I studiernas som visar på ökad risk för PSD vid samsover räknar man in föräldrar som är påverkade (som du nämner), röker, sover sittandes i fåtölj etc. Tycker det är synd att föräldrar skräms/avråds för att sova med barnet då det egentligen är det naturliga för oss. Vilka andra däggdjur sover inte med sina ungar liksom? Och så får föräldrarna dåligt samvete för att de gör något ”farligt” när de sover med bebisen, som kanske vägrar allt annat. OBS föräldrar får såklart låta barnet sova själv också, jag dömer inte.

      Om möjligt: skit i att lägga pengar på massa bebisprylar (köp billigaste möjliga begagnat eller avstå) och lägg istället pengarna på att vara hemma tillsammans ett par veckor extra i början, eller så länge ni nu har råd.

        Bästa tipset <3

      Alla barn är olika så tycker det är svårt med riktigt allmängiltiga råd, och man är så olika som förälder också. Men för oss var det guld att ha mycket mat i frysen, och att min man kunde jobba hemifrån första veckorna efter de tio dagarna. Han jobbade såklart men kunde hjälpa till mellan möten, på lunchen osv.

      Vill man inte ha besök kan man säga nej.

      Man behöver inte så många prylar, men för oss var en bärsele fantastisk.

        Och för oss var bärselen överflödig. Så jag håller med, svårt att ge råd när det kan vara så himla olika!

        Alltså ja!!! Känn efter vad du/ni VILL när det gäller besök. Folk har ingen ”rättighet” att besöka bara för att de vill. Jättekul att folk vill, ja, men ta det i er takt.

      Det bästa vi gjorde var att dela mest möjligt av ledigheten i halvdagar. Byttes av på lunch. Det bästa av två världar.

      Mitt bästa tips är att skaffa prylar som hjälper en i vardagen. Det bästa vi köpte var Babybjörn babysitter och Najell babynest med handtag. Jag ångrar väldigt mycket att vi inte köpte en bärsjal, vi var i princip fastparkerade i soffan i tre månader vilket gav mig extremt mycket ångest.
      Och ett mantra som jag fått höra i efterhand som jag önskar att jag visste då var ”det här går över, det är inte för evigt” . Speciellt när sömnbristen var som värst och man kunde inte se något ljus så är det bara tillfälligt, det kommer bli bra sen.
      Ett sista tips är att preppa massa matlådor!!!! Du kommer tacka dig själv, för orken och tiden för att fixa mat kommer förmodligen inte att finnas.

      Att pappan också är föräldraledig. Det har varit det absolut viktigaste både för vår relation och för våra relationer till barnen. Jag var ledig knappt ett år och han ett halvår med varje barn.

        Hur kommer det sig att ni inte delade rakt av bara? Om det var viktigt att han var hemma känns det konstigt att dela så ojämställt.

          Inte kommentar till ovan men utifrån erfarenhet i min omgivning så verkar 3 månader ledig pappa betyda att man ”har varit pappaledig” och ledig i 6 månader att man ”delat på pappaledigheten” ?

            *”delat på föräldraledigheten”

      Förutsatt att ni är två föräldrar: millimeterrättvisa. Helt seriöst. Börja där och håll fast vid det tills det är helt tydligt för båda hur mycket jobb det är och vad ”dela lika” faktiskt innebär. Lika mycket tid till blöjbyten, bad, natta, uppvak, trösta, bära, leka, inköp, egentid…
      Om mamman ammar, fundera ihop på vad som kan motsvara den delen av insatsen. Det är faktiskt en ganska liten del av allt man gör med en bebis/barn på ett dygn.
      Och självklart dela helt lika på föräldraledigheten. För oss och många andra var det guld med en 50/50-period mitt i där vi jobbade varannan dag. Man fick det bästa av båda världarna och både längtade till kollegorna på jobbet och njöt av tiden hemma med barnet.

      Och köp inte så mycket saker! ?

      Alla spädbarn och familjer är ju olika. Men våra bästa tips som förenklade vår vardag: thule cheetah (vagn för två barn som går att göra till cykelvagn (passar ej i storstad och kollektivtrafik pga stor men vi bor utanför och promenerar mest. Rullar i djupsnö som ingenting med joggingkitet!), babynest med handtag, babybrezza (hade problem med amningen i början), samsovning.

    Något som jag aldrig trodde skulle hända har hänt. Jag har vunnit på triss, 250.000kr. Lotten fick jag av min sambos mamma och ni är jag i valet och kvalet i hur jag ska dela denna vinst. Det känns självklart att även hon ska få ta del av pengarna.
    MEN, jag och sambon är precis i skedet att flytta isär vilket gör att dessa pengar kommer väldigt väl till pass, jag behöver verkligen dessa pengar till en kontantinsats för att kunna flytta till något eget.
    Hur mycket hade ni gett till sambons mamma? Hur mycket hade ni gett till sambon?
    Helst hade jag ju velat dela det på tre för att vara schysst, men jag behöver verkligen pengarna själv. Vill samtidigt inte verka snål och ge ”för lite” i förhållande till vinsten..

      Du fick lotten. Köp blommor till mamman och tänk på dig själv.

      Du fick lotten, alltså vann du pengarna❤️

      Va?
      Du har ingen skyldighet att ge någon annan pengar som du vunnit… allt är ditt.

      Grattis!
      Pengarna är dina! Däremot kan du kanske köpa en flaska bubbel och en blomma som tack? 🙂

      Behåll allt. I slutänden måste man tänka på sig själv först o främst, ingen annan gör det.

      Om ni inte haft någon deal om att dela på något sätt tidigare i familjen, så var det en gåva till dig. Om det blir reaktioner handlar det om deras tysta förväntningar, inte om dig.

      Behåll allt, säg inget.

        Håller med. Känner de inte till det, så säg inget.

        Håller med. Behåll pengarna och säg att du vann en hundring. Det hade jag gjort.

      Vadå dela?

      Du fick lotten i gåva, självfallet är hela summan din.
      Är man så (fölåt) dum att man ger någon lotter i present, kan man ju knappast förvänta sig något utav eventuell vinst.
      Hade köpt en bukett blommor av de lyxigare slaget som tack, på sin höjd.

      Om jag var i din situation hade jag sagt att jag vann 30kr och behållt allt själv, de behöver inte veta att du vann så mycket. Grattis?

      Vet dom om att du vann? Jag hade nog personligen inte ens sagt något om jag befann mig i den situationen ?

      Ger man bort en lott i present så är man OK med att mottagaren får hela vinsten. Hade hon inte lagt 30 sek på en lott hade hon väl lagt 30 sek på en blomma eller något istället.

      Vill man ha ev vinst får man köpa lotten till sig själv.

      I din sits kan man fundera på om du ens behöver berätta för sambon/ sambons mamma vilken lott du vann på.

      Du ”delar” ju med sambon om ni köper ett boende ihop.
      Jag hade faktiskt inte sagt nått till mamman ?

        de ska ju gå isär skriver hon

          Sorry, ströläste.
          Då hade jag absolut inte sagt något till någon av dom.

        Inte TS, men visst borde hon kunna vänta med att lösa in lotten till efter bodelningen? Särskilt om sambon inte vet

          Pengar ingår inte i samboegendom sä det spelar ingen roll när hon löser in lotten

            Ja men precis. Man måste väl inte dela med sig av halva bankkontot bara för att man är sambos ?

        De flyttar isär, inte ihop.

      Hade inte gett ett öre! Det är lite så det är när man ger någon en lott. Lycka till ♥️

      Va? Jag har aldrig fattat det här med att man ska dela vinsten om man vinner. DU har fått lotten=DINA pengar.
      Så tycker jag☺️

      inget till mamman, inget till sambon!! behåll allt och köp ditt boende, du kommer tacka dig själv sen ??

      Nej det är ju dina pengar. Håller du och partnern på att flytta isär så desto mindre anledning att ge bort pengarna eftersom du behöver pengarna själv.

      Hade inte berättat om pengarna. Behåll alltihop med gott samvete. Det är dina pengar.

      Det beror på ert förhållande och hur din mamma + sambo har det ställt, tycker jag. Hade det varit min mamma som jag vet har det lite knapert, så hade jag givit henne en del av pengarna oavsett hur jag hade vunnit dem. Jag håller dock med övriga om att du inte är skyldig något bara för att du fick lotten i present. Men jag tycker kanske 10000 var till dem låter rimligt, och resten till dig. Så hade jag nog tyckt känts bra för mig att göra. Om de inte har det så gott ställt att 10000 är kaffepengar, då ska du såklart behålla allt själv.

        Sorry jag missuppfattade. Men om jag hade tyckt om min sambos mamma och haft ett bra förhållande med min sambo hade jag nog ändå tyckt att det hade känts bra att ge dem 10,000 var. Om det inte varit så att de var mycket rikare än jag. Men du är såklart inte skyldig dem något.

          Fast de ska ju gå isär, så de är ju inte tillsammans längre. Men klart det är en annan sak om man är ett par

            Jo men jag menar att om de haft ett bra förhållande tills de bestämde sig för att separera. Om det är en väldig oenighet mellan dem eller sambon betett sig illa, så hade jag såklart inte velat ge något. Men det finns ju gånger man separerar på ett bra sätt och tycker om varandra även fortsättningsvis, men på ett annat sätt. Men som sagt, jag tycker inte TS är skyldig att ge något. Men om jag var i en likande situation med min ex-sambo hade jag nog velat dela med mig lite, men det är ju bara min känsla.

          10.000 var?! Och så har lottvinnaren själv bara 5000 kvar?

            Haha förlåt, läste 25.000 – håller med dig. Av 250k hade jag nog också gett dem 10 lax var

      Fint av dig att tänka på dom. Jag hade nog känt samma. Hade kanske gett mellan 25-50k till mamman och om jag fortfarande hade en god relation till sambon (t.ex om han är pappa till era barn) lika mycket till honom. Alternativet annars är att inte säga något alls om denna vinst.

      Ge en liten tackpresent till sambons mamma. Hur du ska lösa det med sambon vet jag inte, det beror ju på hur ni ser på principer för bodelning vid separation.

      Du behöver inte dela alls, arv och lotterivinst ingår inte i bodelning som sambos. Grattis, du kan kanske bjuda ex svärmor på en spaweekend.

      Märkliga svar du fått. Jag vill tänka att jag hade delat lika mellan mig och svärmodern men sedan vet man ju aldrig förrän man ställs inför ett sådant val.

        Dela lika? Delar du alla gåvor du får med givaren? Märkligt svar.

        Eller hur, jag är faktiskt chockad över att alla skulle behålla allt själva haha.

          Men det är ju en gåva och hennes vinst? Dessutom ska de ju flytta isär…

          Förväntar man sig att få del av vinsten när.man ger bort en trisslott bör man nog tydliggöra det redan när man ger bort den. Eller helst kanske välja andra presenter.

      Tänk på att du kommer behöva skatta på vinsten innan du lovar bort några pengar!

        Man skattar inte på vinster som handlar om tur.

    Hej! Är det någon av er som har haft magsår orsakat av H bakterien? Hur lång tid tog det tills ni fick behandling och hur mådde ni under och efter behandlingen?
    Jag börjar blir desperat av att må så här men hoppas samtidigt på att ingen annan har nått svar för ni alla har sluppit detta?

      Får jag fråga hur du kollade upp detta? Har haft mina känningar att jag har magsår.
      Hur mår du och vad är det för behandling du ska få? Hoppas du mår bättre snart

        Hej! Började med en massa magproblem som jag sökte vård för men fick höra IBs. Blev dock bara värre och värre. Jag tog självtest för att kolla om jag hade bakterie och den visade positiv . Nu har det gått ca 6 mån sen allt började. Väntar fortfarande på gastroskopi tid.
        Jag har gått ner 12 kilo( va redan smal innan)
        Väldigt ont i magen
        Mår ständigt väldigt illa
        Ont mellan bröstet, halsbränna
        Kan inte böja mig, ligga på sidan och massa andra symptom
        Vad har du för symptom?

          Helt sjukt dåligt av vården där du bor?! Min mamma fick komma in snabbt för att kika i magen och antibiotika direkt på det. Hon blev helt bra direkt nästan. Kan du inte trycka på lite?

            Jag har tryckt på så de till slut sa att det nog är i min hjärna och skev ut antidepressiva fast jag förklara att jag mår bra psykiskt men jag har ont. Efter självtest skickades en remiss men där tog man inte med hur länge jag har gått med detta , viktminskning Där ligger en bra bit under osv. Börjat bli jätte orolig att jag ska bli mycket värre innan tid. Bor i Skåne .

              Men jag blir helt bedrövad att läsa detta! Otroligt dåligt av vården. Du ska inte behöva gå med detta så pass länge. Om du orkar så tycker jag du ska söka kontakt igen och påpeka att lång tid gått och att du lider.

          Kan du ha bråck. Jag har det och i perioder är det jobbigt Syns på röntgen.

      Min kompis hade. Det var några veckor antibiotika har jag för mig, och sedan upprepad behandling efter en viss tid.

      Min mamma hade det, fick behandling med antibiotika så fort man konstaterat att hon hade det. Besvären försvann en kort tid efter behandlingen. Efter en tid fick hon lämna prover igen för att se om bakterien var borta och det var den. Var snart ett år sedan och hon har inga besvär längre

        Gud va skönt att höra att det finns hopp efter detta! Jag har ringt konstant och varit på. De säger bara det verkar inte som att du blöder så det är ingen fara . Men jag känner att min kropp inte orkar mer. Jag ser ut som en vandrande skelett som bara mår illa.

          Även fast man inte blöder så orsakar bakterien lidande och sämre livskvalitet. Nästan läge att anmäla deras hantering av detta.

          Om du gått ner 12 kg ska du utredas mycket snabbare. Sök vård igen, antingen akut (om det är så att du verkligen mår dåligt) eller på VC. Du ska absolut ha en tid inom ett par veckor nu. Mvh snart färdig läkare.

      Tar du omeprazol?

        Skitmedicin med ruskiga biverkningar.

          Som vadå?

    Hittade nyss flashbacktråden om bloggbevakning. Tips!

      Kan du dela med dig av något spännande du läst där?

      Flashbacks ”skvallertrådar” är inte värda att läsa. Det är så mycket sexism och elakheter i dem.

        Jag brukar läsa allt möjligt för jag vill ha den bredden och så stöder jag den typen av frihet.

          Jag stöder också frihet. Men att vara elak och skriva ohyggliga saker stöttar jag inte.
          Man kan tycka saker utan att nedvärdera andra. Många skriver så brutala saker att man blir rädd om de har förhållanden.

            Alla inlägg och trådar där är dock inte elaka.

            Till skillnad från kommentarer här som alltid är kärleksfulla och snälla…

              Det är dom verkligen inte men det finns i alla fall gränser. I en flashbacktråd omnämns en kompis till mig (inte känd för allmänhet men i hyfsat känd en krets som är intresserad av ett ämne) som h**a, det är helt gränslösa och sinnessjuka hittepåsaker om hennes sexliv, män som skriver vad de skulle göra med henne sexuellt osv.

                Här inne kallades Bella också för h-ra på den tiden det kommenterades som mest om henne.

              kommentarerna här är milsvida från hur de ser ut på fb

                Kolla kommentarerna i inlägget om Julia Franzén.
                Snacka om att nervärdera en kvinna pga hennes utseende.
                Klart det finns skit på fb men beror helt vilken forumdel du besöker.

                  Har du ens varit på fb?
                  Det är ju inte som att de ordval som används nästan dagligen syns här.

                    Med pressfrihet och åsiktsfrihet så kommer en ocharmig sida. Men alla trådar är inte dåliga på fb.

                    Har ni sett tråden skapad av en som är cancersjuk och ska dö? Läs den och återkom om ni tycker att allt på Flashback är elakt och vidrigt. Kom också ihåg att Flashback vann ett journalistpris för deras gräv kring en naturfotograf som fuskade med sina prisade bilder. Bara två exempel av flera men Allt är inte skit där.

                      Har läst den med den cancersjuka. Vilken läsning!! Alla borde läsa den.

                    Dagligen, men inte skvallertrådarna, det har jag bloggbevakning till.

                    Finns givetvis skit på fb, men herregud det finns allt mellan himmel och jord på fb.
                    Strunta i skvalletrådarna så kanske även du får ut nått av fb.

                      Även skvallertrådarna har vettiga diskussioner ofta.

                  Men hon nedvärderas väl främst för att hon groomade småbarn? Men visst, hennes utseende är ju irrelevant.

      Tack för tipset men nejtack ? Skrivs så mycket skit där

    Jag lyssnade på systrarna Kjos senaste podavsnitt och reagerade på hur de talade om julklappar. De sa något i stil med att det är groteskt, och kritiserade överkonsumtionen kopplat till det osv. Det må så vara, MEN det skavde verkligen för mig då de båda jobbar/extraknäcker som influensers och därmed har ”julafton” varje dag, och får prylar skickade till sig som de aldrig kommer använda. Ida brukar vara bra på att se frågor ur flera perspektiv men här kände jag att hon totalt missade det..

      Dubbelmooooraaaaaal av de systrarna. Inte första gången det händer.

        Verkligen ? men man får inte kriteriers Elin verkar det som ?
        Minns hur hon la ut på story att hon äter veganskt för det är bäst för hennes kropp (vilket är helt okej!) och nästa dag gör hon reklam för hello fresh och en kycklingrätt. Några veckor senare babblar hon på om hur hon inte längre dricker kaffe för att det inte bidrar till något gott för henne. En vecka senare kommer reklam för en kaffemaskin om jag inte minns fel ? sedan började hon såklart dricka kaffe igen, ibland ?? allt för att tjäna pengar

          Nä här får man inte säga något kritiskt då kommer patrullen och ger en fingret!

      Men om det ändå må så vara så kan väl hon få tycka så?

        Det är klart hon får tycka så, och jag får tycka att det är dubbelmoral.

    Nån gravid som snusat? Min tjej höll upp 5 mån och sen börjat igen, 1-2 om dagen. Ibland återanvänder hon samma för att det känns ”bättre” och mindre farligt då. Stämmer det? Har ingen koll då jag inte snusar själv

    Vill ha svar från andra som snusat/har en partner som gjort det under graviditeten inte h a t tack

      Har inte gjort det själv, men alltså… det är klart att det finns massor av exempel på folk som snusat, rökt och druckit under graviditeten där det har gått bra. Men är du ute efter att bekräfta att det är ok? För det är det ju inte. Inget hat – det är såklart skitsvårt att sluta med nikotin. Men även väldigt små mängder nikotin är en risk för fostret. Att det ibland går bra ändå känns som en dålig anledning att chansa…

      Det är alltid farligt att snusa och din partner bör söka hjälp om hon inte kan sluta på egen hand. Barnet får i sig tobak och nikotin dagligen vilket kan ge skador. Prata med er barnmorska på mvc.

        Riskerna med nikotin under graviditeten är att fostret blir tillväxthämmat, dvs att det växer sämre.
        Det är ju därför jättesvårt att dra slutsatser på individuella plan. Foster kan ju växa dåligt av en mängd orsaker och foster kan växa bra trots att mamman använder nikotin. Men på gruppnivå är ju just risken att fostret växer dåligt. Därför är det ju alldeles meningslöst att be om individuella upplevelser…
        Jag hade rökt i 20 år när jag blev gravid och försökt sluta upprepade ggr utan att lyckas. Men vid graviditeten aå lyckades jag. Nu vet jag inte hur långt in i graviditeten hon är? Men jag tror ändå att de allra flesta som väljer att bli gravida mår väldigt dåligt av tanken på att skada sitt barn.
        Är det tidigt i graviditeten så finns det kanske en chans att hon förstår allvaret i sitt beteende längre fram. Att sluta snusa är ju det bästa för barnet, och det är ju ett bra val när som helst under graviditeten. Dvs det ger ju positiva effekter att sluta även om hon snusat en bit in i graviditeten. Bättre sent än aldrig är liksom sant i detta fallet.
        Jag vet hur pissigt det är. Gick upp 36 kilo under graviditeten vilket garanterat va mlt pga att jag slutade röka.
        Nu två år efter är jag cirka 7 kilo tyngre än innan graviditeten. Men fortfarande rökfri (snart 3 år nu då).
        Självklart är det din flickväns ansvar vad hon gör under graviditeten men du har ett ansvar att iaf inte gå med henne i sitt rättfärdigande av det.

      Så hon medvetet skadar ert barn i magen? Hur kan det ens vara en fråga? En graviditet varar i ca 9 månader. Man bara undviker allt som är skadligt för fostret. Svårare än så är det inte! Hur kan man på riktigt vilja utsätta ett ofött barn för skada? Blir fan förbannad.

        Ja. Hon slutade med alkohol när vi bestämde oss för att satsa på barn och familjeliv, tvättar allt parfymfritt, bytt ut schampon och rengöringsmedel till parfymfritt osv. Allt hon/vi läst på ska vara det bästa för bebisen. Inget sköljmedel, inga mediciner i onödan (inte ens alvedon alltså), endast hemgjord deodorant, börjat äta mer ”nyttigt”/sånt som ska vara hälsosamt osv osv

        Och så plötsligt att hon började snusa igen. Berättade inte för mig på en gång. Är verkligen besviken och ledsen, och orolig för barnet såklart! 🙁 Önskar jag kunde få henne att sluta men kan inte övervaka 24/7.

        Kommer aldrig kunna förlåta om något händer

          Parfymer i schampo når inte bebisen, däremot nikotin. Vill hon verkligen att bebisen ska vara nikotinberoende när den föds?

      Nikotin under graviditet ökar risken markant för SIDS både under graviditeten och utanför magen. Hur kan man våga riskera sitt barns liv för snus? Din tjej får skärpa sig punkt. Sätt hårt mot hårt och kräv att hon slutar. Det är väl ditt barn också?

        Fast nej?
        Nikotin (främst rökning) ökar risken för plötslig spädbarnsdöd men inte för att barnet ska dö i magen.

          Sids är även om barnet dör i magen i slutet av graviditeten.

            Jag vet. Men nikotin ökar inte risken för att barnet dör i sids i magen utan det ökar risken att barnet inte växer ordentligt

              Vill dock tillägga att nikotin ökar risken för för tidig födsel vilket i sig ökar risken för sids.

      Jag snusade min andra graviditet. Dock inte bara 1-2 om dagen. Han föddes stor och fin och verkar inte ha några men. Det är väl främst låg vikt man är orolig för vid snusning.

        https://www.healthline.com/health-news/low-levels-tobacco-alcohol-during-pregnancy-impact-infant-brain-development

        Barn som föds till mödrar som använt tobak under graviditeten, även väldigt lite tobak, har lägre IQ.

          Anonym/00.29

          Tack snälla för länken! Samlar på mig allt ni tipsar om nu och ska sätta mig och prata med henne sedan.

          Beror den lägre iqn verkligen på snuset i sig eller att barnet råkar ha föräldrar med riktigt jäkla låg iq..?
          Är själv gravid just nu och skulle aldrig aldrig få för mig att göra något som jag vet är dåligt/farligt för barnet.

        Ja alltså, när tillväxten/vikten är dålig på ett foster så kan det även gälla invärtes tillväxt dvs hjärna och andra organ OM dålig tillväxt beror på en störning in utero. Alltså inte bara att barnet är liten till växten genetiskt.

        Hade han inte nikotinabstinens efter förlossningen?

      Tack för svaren. När vi blev gravida så slutade hon och häll upp 5 månader. Sen fick hennes mamma cancer och hon började ta en snus lite då o då och nu är det uppe i 1-2 snusar dagligen. Hon säger varje dag att hon vill sluta men ändå händer inget…

        Kan hon inte snusa något nikotin och tobaksfritt då? Onico eller qvitt? Jag personligen föredrog qvitt för att det smakade mer som riktig snus än onico ?

          Ska köpa hem det till henne! Tack! Och visa henne svaren här också såklart:)

            En snusare här som också hade det kämpigt genom båda mina graviditeter men som fixade 9 mån utan. Jag gillar inte Onico men om jag förstått rätt är det enda sorten som är okej under graviditet. Gillar Qvitt men många nikotinfria snusar innehåller ginseng som är big no för gravida. Så kom ihåg att läsa innehållsförteckningen 🙂
            Peppa henne, testa med ingefära under läppen, tugga tuggummi.. Gör en nedräkningskalender, köp med en dosa snus till BB-väskan (förutsatt att hon inte tänkt amma såklart).
            Kämpa på och som sagt peppa!

        Även små mängder alkohol eller tobak kan skada hjärnan hos ofödda barn.

          Jag snusade i en månad innan jag upptäckte att jag var gravid ? Har jag skadat mitt barn för alltid nu???

            Det är jättevanligt att röka/snusa och dricka alkohol i början innan man ens vet att man är gravid. Fostret är så pass skyddat precis i början att det inte är någon fara generellt sätt.

              Det är inte vad ny forskning säger. Även tidigt i graviditeten finns risker med alkohol och nikotin.

                Ja, det finns självklart risker. Men i den allra första början av graviditeten så ligger fostret i och får näring av guesäcken, inte av moderkakan. Gulesäcken får inte näring eller blod av mamman.

            Alltid lika roligt med er ”fast jag gjorde det, vi mår bra”
            VAD SKÖNT.
            Då borde vi ta bort alla rekommendationer för det gick bra för A.
            ………. Jösses.

      Inte ok, skulle aldrig accepterat det! Hon kan skada ett barn!

        Ert.
        Låter inte lovande för föräldraskapet att hon inte bryr sig tillräckligt för att låta bli.

          Fast hon bryr sig, annars hade hon inte uttryckt hur dåligt hon mår och att hon inte lyckas bryta det.

          Kanske var otydlig i mitt första inlägg men hon berättade för mig för att få hjälp att bryta mönstret. Innan graviditeten snusade hon 1 dosa om dagen och slutade direkt när hon plussade men pga att hon mått väldigt dåligt psykiskt började hon lite smått igen för några veckor sedan

          (Nej, ingen ursäkt men en förklaring)

            Hon bryr sig inte tillräckligt nej, då hade hon slutat. Eller sökt hjälp aktivt.

      Vill bara uppdatera er att vi pratat och läst upp alla era svar nu på morgonen. Hon har lovat att göra allt hon kan för att motstå snus och varit iväg och köpt onico (tobaks- och nikotinfritt snus).

      Tack för all hjälp, även dom ”hårda” kommentarerna. Kanske blir lättare att ta till sig när det kommer utifrån och svårare att förtränga verkligheten… För hon vet ju egentligen allt det här säger hon

        Be om hjälp att sluta via MVC istället. Inte säker på att allt skuldbeläggande här är den mest effektiva metoden att faktiskt sluta.

        Det finns en app som jag använde när jag slutade för två år sen, den är delvis självhypnos och mkt visualisering och det hjälpte mig mkt. Heter sluta snusa! Och kostade 250kr men verkligen värt det. Tror inte jag hade slutat utan den.
        Så tips! Men tänk på att verkligen avsätta ngr timmar och göra det väldigt fokuserat, inte lyssna lite halvt.

    Har ni några mål inför 2023?
    Jag tänkte försöka lära mig springa en mil, läsa 52 böcker och komma över mitt ex på riktigt.

    Ge mig gärna inspiration vad era mål er ?

      Några mål som jag har skrivit upp är:

      Gå promenader ofta.
      Träna lite styrka och så hemma. (eller träna på gym)
      Jobba extra och/eller jobba sommar
      Städa ofta
      Dricka mer vatten

      🙂

      Ska ha minst en miljon på sparkontot och så ska vi renovera klart huset. Måste betala all renovering kontant då vi inte vill låna så runt 600 000 ? men det kan faktiskt gå både att betala detta samt spara (och jobba, mer än heltid) ihop det som fattas för att ha en miljon på kontot. Jag tänker såhär, även om vi inte får ihop allt så är vi på god väg.

      Blir gravid och få en bebis. Usch varför skrev jag så i denna pms-dimma, började böla nu. 🙁 Det är andra julen jag hoppades på att få vara gravid eller ha fått barn precis men nix pix.

      Jaja med det sagt så tänkte jag 1. Förbättra min hälsa (fertilitet också då) och livsstil. Äta sundare, gå ner lite i vikt, röra mig mer, meditera mer, prioritera att långsiktigt må bättre både fysiskt och mentalt. 2. Fördjupa min andlighet, prioritera den men det går lite in i att meditera mer. 🙂 3. Göra mitt bästa på jobbet med ett nytt projekt jag precis fått. Har mycket prestationsångest men försöker se det som en rolig utmaning. 4. Läsa mer. Var så deppig i år så hade svårt att läsa i perioder. Men ska prioritera det och försöka lägga bort telefonen och läsa mer istället.
      Hoppas innerligt att 2023 blir ett härligt år.

        Kommer att hålla tummarna för att du/ni får er bebis ❤️

          Tack! ❤

        åh exakt samma här ? 2020 sa jag ”detta är sista julen utan barn” och 2021 blev det ”nu är det VERKLIGEN sista julen utan barn”, och nu sitter vi här snart 2023 och fortfarande inga barn ? så det är mitt största mål också, bli gravid eller helst föda ett barn nästa år! hoppas det slår in för oss båda ❤️

          Visst känns det för jävla trist? 🙁 Jsg har haft missfall två gånger i år och särskilt den första graviditeten fastnade i hjärtat på något vis. Tänker ofta ”nu hade bebisen varit x veckor…” Det är så jävla orättvist. 🙁
          Håller tummarna stenhårt för oss, Hanna!

            Samma här! Både på dina mål och om missfall ❤️ Tänker på dig och hoppas att vi blir gravida nästa år ❤️

        Åh, jag håller tummarna för att nästa år blir ditt! Jag satt också förra julen och hoppades och grät, för andra året i rad. I år har jag en fantastisk fin och frisk liten bebis som föddes i oktober. Ge inte upp!!

      Söka nytt jobb (föräldraledighet slutar i augusti)
      Minska köttkonsumtionen till en dag i veckan

      Åh de två första har jag med! Vet inte riktigt hur jag ska välja böcker. Milen ska gå bra om jag får hålla mig skadefri.

      Mitt mål är att må bra i min vardag och att ha ett vardagsliv som jag tycker om.

      Spara mer pengar och fortsätta gå ner i vikt på ett hållbart sätt. Vill gärna börja rida igen i år också nu när jag äntligen kommit ner till viktgränsen många har!

      Att bli någorlunda hel efter att jag upptäckt för två veckor sedan, att min man varit otrogen.
      När jag läkt, ska jag ta ett beslut om jag ska lämna eller ej.
      Har alltid varit kategorisk när det kommit till denna frågan, och tänkt att det bara är att lämna.
      Men det var visst inte så bara.

        ❤️

        På vilket sätt har han varit otrogen? Längre tid? En gång? Har ni barn?
        Jag beklagar verkligen. Måste kännas fruktansvärt! ❤️

          Fick veta någon månad sedan att han hade känslor för en kvinna, men att det var slut, och han lovade dyrt och heligt att det var mig han ville ha och att han aldrig skulle ha kontakt med henne. Gav det en chans, men två veckor sen hittade jag deras sexchatt och nakenbilder och hur de planerat ett liv tillsammans. De har inte haft sex men ”bara” detta är beyond vad jag kan hantera. Han grinar och ångrar sig. Men hur ska jag någonsin kunna lita på honom igen? Inga barn..

            Nä men kanske du ska försöka lämna iaf? Ni har ju inga barn att ta hänsyn till. Att han grinar och är ångerfull kanske bara är för att han blivit påkommen och inte för att han genuint ångrar sig? Jag är så skeptisk till personer som beter sig så.

            Hade jag varit du så hade jag lämnat. Finns barn med i bilden ser situationen annorlunda ut och det kan finnas andra orsaker bakom en sådan otrohet. Med barn med i bilden har man automatiskt mindre tid för varandra och därmed riskerar man att den andre letar sig till andra partners.
            I ditt fall – Var glad att ni aldrig skaffade barn. Givetvis har dom haft sex. Säger han annat så ljuger han.
            Detta låter hårt, men se inte tillbaka. Bara bestäm dig för att det inte fungerar. Ha självrespekt. Jag lovar och svär att du kommer att tacka dig själv senare i livet. Du kommer träffa någon annan och du slipper försöka ”reparera” ert förhållande.
            Du kommer aldrig kunna lita på honom till hundra procent igen. Bespar dig allt detta. Ni hade en fin tid ihop, uppskatta den, och gå vidare.
            Skickar dig världens fetaste kram och pepp! Du klarar detta ❤️

            Dra!!! Du kommer aldrig ångra att du drog men du kommer ångra att du stannade

            Lämna.

        Skickar en kram ❤️ Min reflektion: om du ska stanna kvar måste du till 100 % kunna släppa det. Kan du inte det är risken att du blir bitter. Jag har inte blivit bedragen genom otrohet men förd bakom ljuset på andra sätt som varit över min gräns, men ändå stannat i hopp om att det ska bli bättre eller något. Jag har inte kunnat släppa det, vill nog lämna men det blir verkligen inte enklare med tiden, och känslan av att ha slösat sådan tid och energi är inte rolig, framför allt när man kunnat undvika det om jag lyssnat på magkänslan från början. Du ska såklart göra det du tror blir bäst för dig, men jag hade nog själv behövt höra att ibland måste man ta ett steg som gör fruktansvärt ont, och att det kan bli bra igen efter det. Lycka till hur du än gör!

          Tack ❤️

            Du har redan gett honom en chans och han svek dig. Varför ska du ge honom en chans till? Och klart att dom haft sex, tro inget annat.

        Ursäkta men hur ska du kunna läka innan du bestämt om du ska lämna eller inte?

      Mina mål för 2023
      – Minska på sockret, äter nästan dagligen just nu.
      – Spara pengar och inte köpa saker i onödan!
      – Unna mig träning på lunchrasten.

      100% egoistiska mål men tänker att en gladare och piggare person är en gladare och piggare mamma och partner också ?

      – Träningsmål och viktnedgång. Jag ska fira genomförd halvmara i världens snyggaste byxor. Jag har dem redan, men de är typ 5 storlekar för små. Jag SKA komma i dem, vill känna mig bekväm i min kropp igen.

      – flytta

      – plugga

      – hitta kärleken

      – skaffa en massa nya vänner

      – spara pengar

      – få in rutiner i mitt liv igen då mitt liv legat på paus i nästan två år pga anledning

      – ska inte spontanköpa en massa saker, gillar kläder men eftersom jag vill gå ner i vikt så vill jag inte köpa kläder utan endast kunna använda de jag redan har men som nu är för små.

      – Alla köp jag gör bör vara genomtänkta och snarare så att jag ska ha klarat något för att förtjäna att köpa dem. T.ex efter en godkänd tenta så får jag ge mig en present istället.
      Och det känns som att jag kommer kunna klara detta då jag också tänkt skriva ner alla köp jag gör för då blir det mer tydligt att jag slösat pengar.

      – Få ordning på relationen med min partner (vi jobbar på det tillsammans)
      – Träna varje dag (minst 20 minuter). Kommer bli en variation av löpning, yoga, crossfit
      – Läsa en högskolekurs vid sidan av jobbet
      – Springa ett par roliga lopp (är redan anmäld till ett och har minst två till i åtanke)
      – Läsa minst 10 skönlitterära böcker
      – Köpa vår drömgård och flytta dit
      – Prioritera min egna hälsa ffa med fokus på sömn och kost

      – Flytta till en ny lägenhet.
      – Ha min första utställning.
      – Hitta ett jobb jag trivs med.
      – Bli fri från sömnapné och prediabetes.

      Läsa 52 böcker
      Få in en träningsrutin med två pass i veckan
      Kunna simma 100 meter frisim
      Måla 6 tavlor

      Onanera mera! ???

      – Få in en kortare löprunda som en daglig rutin
      – Hålla i den träningsintensiteten jag fått in
      – Sjunga i kör igen
      – Flytta
      – Komma över killen som ghostade

        Asch, den killen glömmer du nu ikväll!
        Bara klipp definitivt mentalt. Tänk en stor sax som klipper av ett band som snubben är fäst vid, se sedan killen virvla ut i en stor rymd för att tillslut bara bli en liten prick som försvinner för gott.

          Bästa mentala hacket.

      -Spara mer pengar.
      -Promenera oftare utan hörlurar.
      -Köpa mer hållbara kläder.

      Sluta med mina sabla nikotintuggummi..

      Lösa två böcker per månad
      Vegetarisk månad
      Vitt månad
      Låta mitt hår växa
      Boka en tatueringstid
      Dricka mer vatten
      Bli gravid

      Springa en mil
      Hålla mig från att bli gravid ( hua )
      Lära mig ett nytt språk

    Nyårslöften 2023?

    Är det någon som vet om Rustas blinkande jultröjor går att tvätta? Isf hur?

      Nej. Eldrivna saker går ej att tvätta.

      Det går, man tar isär lampsladden innan tvätt. Står också i tröjan.

    Hej, någon som har tips på hur man köpa bostadsrätt utan kontantinsats? Vet att det är krav på 15 procent kontantinsats, men vet någon om man kan låna hela eller delar av kontantinsatsen också? Eller tips på hur man kan få hyresrätt i centrala Stockholm? Är i behov av snabbt boende och hittar inte någon hyresrätt trots flera år i kön och har inte så mycket sparpengar till bostadsrätt. Tacksam för svar.

      Man kan låna till kontantinsats men det är otroligt dyra lån då tyvärr.

        Jag förstår det 🙁 Är i en knepig situation då jag måste flytta snart.

          Bor du i andra hand idag? Eller kan du flytta in hos någon vän om du är i en knepig sits? Hoppas det löser sig för dig snarast

            Jag är inneboende just nu. Tack snälla du!! 🙂

          Men du måste ju också kunna betala av det du lånar?

      Är det bara centrala Stockholm som funkar för dig?

        Nej det går bra med andra områden i stockholm också, men jag vill helst bo i centralt pga jobbet 🙂

          Dream on ? Utan (tillräckligt med) pengar eller kontakter i något privat fastighetsbolag är det bara att glömma ett snabbt (förstahands)boende i innerstaden.

            Känner en som lyckades få det i vasastan via en en egen kö på en sida så det är inte omöjligt 🙂 Jag håller koll på den sidan, men det är sällan det läggs upp. Därför jag skriver här också för att höra om någon känner till en privat hyresvärd eller har något tips.

              Ja, Wåhlins finns ju exempelvis. De lottar ut. Finns ju också sjukt många privata hyresvärdar som inte är offentliga, det är bara att börja gå runt i stan och kolla fastighetsbeteckningar och kontakta ? Lycka till! (På allvar)

      Asså blanco kan man väl ta men du får räkna med fet ränta. Åh i dessa tider är det ju inte fördelaktigt att låna mer än nödvändigt

      Varför behöver du bo i centrala Stockholm? Otroligt svårt att få hyresrätt där – om du har kötid som räcker till en lägenhet i en förort, ta den och lägg upp på lägenhetsbyte direkt. Jag har bytt mig från Hässelby till en fin lägenhet innanför tullarna på ungefär 4 år.

        Nej jag måste inte bo centralt borde ha förtydligat det, men jag vill helst det pga jobbet och undrar mest om någon känner till en privat hyresvärd där. Okej tack för tips. Var det enkelt att byta lägenhet? 🙂

          Ah, jag förstår! Jo men jag skulle säga att det har varit ganska lätt, men krävt en del engagemang. Jag jag flyttat flera gånger och gjort strategiska byten snarare än det jag kanske egentligen helst velat ha för att nästa byte ska bli lättare. Är man beredd att lägga lite tid och energi på det så kan man få en toppenlägenhet den vägen 🙂

      Om du behöver snabbt boende är det kanske genom att ringa runt till olika hyresvärdar? Svårt att få det fixat snabbt tyvärr tror jag.
      Bostadskön annars genom att ta en lägenhet längre ut från Sthlm o pendla till jobbet

        Tack för tips 🙂 Jag är med i bostadskön, men jag har dock inte stått så många år.
        Jag kan tänka mig att ringa till olika hyresvärdar, men lite svårt att hitta kontaktuppgifter till dessa.

          Korttidskontrakt finns genom Bostadsförmedlingen. Då får du iallafall lite betänketid att skaffa en långsiktig bostad. Jag skulle satsa på en liten bostadsrätt inom pendlingsavstånd. Finns det någon som kan låna ut pengar till kontantinsatsen?

      SBAB är en bra mellanväg för dig om det är panik och du inte lyckas ordna andrahandsboende eller egen hyresrätt. Är det kris så kan du gå in med enbart 5% hos SBAB. 10% blir ett inbakat lån med högre ränta. Har du inte ens dom där 5% så kanske du kan kolla på privatlån på annat håll också, är du medlem i ett fackförbund som har medlemslån eller liknande? Annars testa Homeq, Heimstaden och Wåhlins. Lycka till!

        Jag tror du får tänka bort det här med centralt boende, låter väldigt kräset. Jag jobbar mitt i city men bor i Haninge (Förstahand) med 25 minuters pendeltåg in. Från många delar av t.ex. Haninge och Tyresö går ju bussar till både Gullmars och tc. Är väl inte så farligt med lite pendling? Du får nog drömma vidare kring centralt boende. Mvh har 8 år i bostadskön och 2000+ hos både Homeq och Heimstaden :)))

      Bo i andrahand? Gör de flesta i din situation.

    Hur ser era nyårsmenyer ut?
    Våran är:
    Förrätt: Gravad rådjurs carpaccio
    Varmrätt: Torskrygg med pressad potatis
    Efterrätt: Vit chokladmousse med bär
    Snacks: Salta chips med en dip på färskost, rödlök och rom.

      Jag kör samma som mamma alltid lagade under uppväxten, d.v.s. fläskfilégratäng med hasselbackspotatis. Fruktsallad med glass till efterätt.

        Så fint på något sätt när man följer traditionen. Jag gör också precis lika, inte med middagen men allt annat runtomkring.

      Helvete vad gott!!

      Toast skagen
      Ryggbiff med potatisklyftor och chili-bea
      Chokladmousse med jordnötter och vaniljglass

      Känns som en ”tråkig” meny men det är vad vi är sugna på. 🙂

      Vi ska äta tacos med vänner bara. Cheesy bread som plockmat innan, och känner jag värden rätt så har hon gjort nån tårta eller nåt till efterrätt. Ska bli så mysigt och prestationslöst! Älskar sånt.

      Förrätt: Parmesankorgar med rökt lax
      Huvudrätt: Lammfilé med karljohanssky och jordärtskockpuré med tryffelsmak
      Efterrätt: Tiramisu

      Ska ha 9 personer här och är väl inte världens bästa kock så blir ett projekt. Men men, i värsta fall har vi gott om vin.

        Håll dig till mat du klarar av när du ska bjuda folk på mat. Ingen vill ha matöverraskningar för att kocken inte klarat av att laga maten ordentligt som ska serveras

          Tråkig inställning. Har man bra vänner kan det väl vara roligt att få prova lite mer avancerade rätter? Kan ju bli en fullträff. Förväntar man sig perfekt lagad mat tycker jag man går till en fin restaurang och betalar för sig, eller håller i middagen själv.

            Nja, man vill väl ha vällagad mat om man är bortbjuden? Inte sitta och pina i sig nåt som inte blev bra?

              Vill och vill. Var glad om du har vänner som vill bjuda dig på middag öht. Med den där snofsinställningen kanske du inte har så många år kvar av det

                Håller helt med! Är väl bara kul att nån vågar testa nytt. Och att folk vill bjuda hem är man bara tacksam över. Läste nån tråd på familjeliv för några år sen om ett par som varit hembjudna till vänner på nyår och det serverades oxfilé. Värdinnan var gravid och hade därmed genomstekt oxfilén. Och det här paret som var gäster var nu så missnöjda med deras värdskap. Jag hoppas deras vänner aldrig bjöd hem dem igen.

                  Om man klarar av det ja. Inte så kul att ha oätlig mat, fel tillfälle att testa nytt..

                    ”Oätlig” behöver den väl inte vara för att man inte lyckades helt perfekt? Och i så fall kan du väl ta en macka när du kommer hem, om det inte finns en enda del av hela måltiden som du kan stoppa i dig. Herregud.

                Är väl inget ”snofs” i att inte vilja äta dåligt lagad mat? Mina vänner lagar mat på en nivå de klarar av, blir gott.

                  Skönt att du hittat sånna vänner då. Hoppas du inte råkar träffa några som inte är som du,

          Det sista var alltså lite på skämt. Det stämmer att jag inte är världens bästa kock (har en pojkvän som är duktig däremot) och det blir ett rätt stort projekt men vi har lagat det här innan och det kommer bli bra. Vi kommer såklart inte att riskera att bjuda våra gäster på enbart vin.

            Man går aldrig fel med en riktigt bra Tiramisu, då är alla ev.fadäser med för eller varmrätt glömda sen.

          Tänker på Bridget Jones och det blå snöret! ?
          Håller med, låter som en stor press, VM lödigt stressande, i onödan.

      Dotter 5 år
      Förrätt: pannkakor
      Varmrätt: tacos
      Efterrätt: kladdkaka eller glass

      Jag 34 år
      Förrätt: toast skagen
      Varmrätt: krutonger, grillad lax och beasås
      Efterrätt: kladdkaka

      Mannen 37 år
      Förrätt: toast skagen
      Varmrätt: bakad potatis, kött och beasås
      Efterrätt: kladdkaka

      Vi kör på devisen att man får äta sin älsklingsmat. Min favorit är dock mackor men känner att jag får iaf äta något mer än bröd och pålägg.

        Dotterns mat?

          Tror dock hon önskar ”kladdkaka OCH glass”?

        Ambitiöst att köra tacos för en person. Fast hon kanske kör bröd, ost och majs enkom som tillbehör?

      Vad gott. Det ända jag vet är att jag ska köpa ostbågar och grillchips Sedan vet jag inte alls. ?

      Smördegsinbakad västerbottenost med serranoskinka till förrätt, oxfilė med potatisgratäng och trattkantarellsås till middag och banoffeepaj till efterrätt. Kanske lite chips till champagnen vid 12 slaget???

        Haha snackade just med min engelska man om hur långa ord vi har i svenskan då vi inte särskriver. Han sliter sitt hår stackarn. Gott förresten!

          Haha, tack?

          Varför skriver du det med j?

      Har inte kommit på någon bra förrätt än! I alla fall är det jag, sambon och hunden. Vi däckar nog innan tolvslaget. Varmrätt blir ryggbiff tror jag, kanske oxfilé men känns så dyrt. Stekt med vitlök och kommer ha hasselbackspotatis, rödvinssås och sallad på tomat/roman/parmesan. Efterrätt blir créme brûlée och sen som drink efteråt till snackset (chips antar jag?) blir det APOs Thai Basil.

        Entrecote, mörare än ryggbiff, billigare än oxfilé.

    Har någon tips på nyårsmiddag för en själv om man ska bo på hotell på nyår och rummet inte har kyl?
    Har en bra kylväska att ta med.
    Det enda jag kan komma på är en macka med skagenröra. Har ni ngt mer kreativt förslag?

      Ät middag i hotellets restaurang? ?

        De har endast en meny på 600kr tyvärr. Bokade o betalade detta innan ekonomin blev sämre (sjukskriven från o till plötsligt) så jag försöker dra ner på nöjeskostnader.

          Aha, jag förstår!

          Något som funkar i kylväska som jag gillar och tycker är lite lyxigt är chark och ostbricka med kex. Eller bara färdig rostbiff och potatissallad, så gott!

            Det lät gott! Tack!

          Finns det inga andra restauranger i närheten? Hade nog avbokat annars, låter bökigt och tråkigt.

            Jag har som sagt redan betalat och det går inte att avboka. Jag har inte råd med restaurang och det är ok för mig, men vill ju äta ngt fint ändå

              Skulle ändå strunta i det, eller varför ska du på hotell? Känns som man får det trevligare hemma än kall mat ensam på ett hotellrum?

      Tapas? Köp lite ostar, chark, soltorkade tomater, kex, chips, oliver eller vad du gillar ?

        Att jag inte tänkte på det. Toppenidé! Tack!

        Finns även många goda rökta korvar/skinka o ostar som inte behöver vara kylda.

      Räkor, gott bröd, sallad, aioli. Bubbel.

        Åh ja! Räkor ? tack!

          Inte en jättebra idé på ett hotellrum dock…

      Sushi!

        Det lät ju också gott! Typ ett halvår sen det blev sushi ? tack!

          Hoppas du får det härligt!

    Förskollärare!

    Hur skulle ni beskriva undervisning och utbildning i förskolan, alltså vad är vad och liksom skillnaden i begreppen?

      Utbildning är förskolan i sig, förskolan ger barnen en utbildning. Undervisning är det vi bedriver, förankrat i styrdokument, läroplan etc.

    Min kompis som bor i Stockholm är gravid med sitt första barn. Jag skulle vilja skicka en present från Finland där jag bor. Kan ni som bor i Stockholm berätta för mig om ni har Muminblöjor i era affärer? Så jag inte skickar nåt som hon kan köpa själv. Skulle vara så tacksam om någon vet!

      Inte i vanliga livsmedelsaffärer vad jag vet.

      Ja, jag har sett att dom finns i vissa affärer.

      Sett de på nåt ställe men de är inte vanliga

      Dom finns på city gross att köpa. Så dom fimns att få tag på. Men inte jättevanliga.

      Vet inte varför men blev orimligt glad av det här inlägget! Så gulligt av dig ❤️

    Fråga ang försäkring.
    Anmälde till Länsförsäkringar december 2020 för skada/sjukdom. Ärendet är fortfarande under handläggning. Enligt min handläggare så väntar de på handlingar, vilket börjar bli en dålig ursäkt nu. Någon som vet om försäkringsärende brukar ta över 2 år att utreda eller vad som sker?

      Har de sagt vilka handlingar som de saknar så att du kan ligga på den instansen?

        Handlingar från sjukvården. Men tycker att allt borde vara inne nu. Kan handläggare välja att dra ut på tiden om de inte vet hur de ska hantera ärendet?

          Du kan själv ta ut journaler etc från 1177, så be om mer exakt information om vad de behöver för att se om det är något du själv kan ta fram. Be annars att få namn på avdelningens chef. Om inte det hjälper kontakta försäkringsbolagets kundombudsman.

          Det låter konstigt med så lång tid. Sjukvården får inte vänta så där mycket innan de lämnar ut handlingar. Undrar om försäkringsbolagets begäran försvunnit på vägen och din handläggare inte har legat på. Gör som ovan, be dem specificera vad som saknas och vad som gjorts i ärendet.

          Känner med dig!

      Vad är det för handlingar de väntar på? Om det är handlingar från sjukvården (tex journaler) så är det under all kritik. All begäran ska hanteras skyndsamt och är lagstadgat.

      Jag anmälde en skada till afa och fick ersättning inom ca 2 månader. Jag skickade in kompletterande papper och foton och de begärde ut papper från sjukvården under de två månaderna.
      Känns som det är nåt som inte stämmer i ditt fall… Du kan logga in på 1177 och se i din journal om de lämnat ut intyg/papper till försäkringsbolag.

    Min man har fått ett jobb där han kommer tjäna 200.000 i månaden. Är så jävla glad. Jag tjänar 40. Ville bara säga det. Vi har gemensam ekonomi alltså. Har varit så ”fattiga” under lång tid pga föräldraledigt och att han pluggat.
    Okej, var glada för min skull? ?

      Åh min man är usas president!

        Det låter otroligt, men det är sant. Som bemanningsläkare på en mindre ort.
        Är typ chockad över att man kan få så mycket… men så är det. Och är fett jävla glad för vår familjs skull!

          Att han får så mycket beror antagligen på att enheten har extremt svårt att rekrytera personal, och detta faktum finns det antagligen flera goda anledningar till. Med andra ord är det läge att se upp för extrem arbetsbelastning.

            Aaa absolut är det så. Främst beror det nog på att orten han fått jobb på, inte anses vara särskilt attraktiv 🙂 men vi bor i en medelstor stad med pendlingsavstånd dit, så för oss funkar det ??‍♀️!

        Biden är ett kap! Grattis!

          Hua!

          Du menar ett vrak.

          Tack känner mig riktigt nöjd! Min sugarDaddy ??

            Haha! ?

              Synd att han är så dålig på att
              Cykla, men det kompenserar han med privata flygplanet! Säkerheten går ju först! ?

                Kan din man anställa min man för säg… 400.000 kr i månaden istället? Han kan jobba som Bidens personliga läkare. Fråga honom ok?

                  Givet! Du får 500k i ett nafs oss böoggbevakare emellan! ?

                    Tack! Så himla gulligt. Och grattis till Biden återigen. Han verkar vara en riktig pärla ?

      Första jobbet efter utbildning och 200 000 kr i månadslön? Har han hittat en ny oljekälla?

        Han har pluggat till läkare, sen gjort AT och då tjänar man inte särskilt mycket kan jag meddela. Och jag har varit föräldraledig i över 3 år.

          Som ni måste vara lyckliga nu! Grattis! Fattade inte att såna löner fanns så kort efter färdig utbildning

            Inte jag heller… men läkarnas löner inom bemanning ligger ju kanske runt 130-150 i storstäder tror jag. Blev chockad och trodde inte att det var sant!
            Tack ❤️

      Jätteglad för din mans skull?

        Jag med! Han har slitigt och kämpat ?

      Vad är det för jobb?

        Hyrläkare/bemanningsläkare på en mindre ort i Sverige.

          Ska han jobba i Olofström? I Blekinge?

            Nej, kan man tjäna så mycket där också? ?

            Hahaha vi hade verkligen behövt en läkare här, omöjligt att få läkartid på vårdcentralen eller Olofströmskliniken ?

              Verkligen, det är inte många läkare som vill stanna. Jag fattar inte varför, för det borde vara en bra arbetsplats.

          Omoraliskt att bidra till ett vedervärdigt system som havererar regionernas vård.

            Fast stället han ska arbeta på, behöver ju fortfarande läkare. Om ingen läkare vill arbeta där så får ju inte invånarna där vård heller. Så omoraliskt vet jag inte. Däremot håller jag med om att systemet behöver förbättras och förändras både avseende arbetsmiljö och löner för vårdpersonal. För allas skull.

      Är det vad han ska fakturera eller vad han får i lön?

        Det är vad han får i lön. Han är inte egenföretagare, utan anställd av ett bemanningsföretag. Så 200.000 före skatt blir det med den timlönen han blivit erbjuden!

          Ok ? det var en bra lön!!

          Glad för din man och förstår att han tar en arbete med 200k i månaden ?

          Men fyfan vad systemet med hyrpersonal kostar. Och de som får betala högsta priset är ju de som behöver vård..

            Håller med. Jobbar själv inom vården och kan också arbeta inom bemanning… och få kanske 70. Nu gör inte jag det, men det som egentligen behövs är ju att man höjer allas löner och villkor. Men nu sker ju aldrig det och då måste man ju ta tillvara på sig själv ?

              Tillvara på sig själv?

                Se om sitt eget hem, sina barn, sin familj. Så jag menade 🙂 Helt enkelt prioritera sina egna behov.

            Håller med. Glad för er skull, men blir ledsen för hela systemet. Inte konstigt att pengarna inte räcker känner man ju..

              Verkligen! Det är helt sjukt… man får 500 spänn i lönelyft varje år ? någon enstaka gång har jag fått 1500. Men så har dom råd med min man eller typ bemanningssjuksköterskor… Håller verkligen med. Även om jag är glad ..och chokad.

            Jaaa så himla svårt att förstå varför man inte bara kan lägga alla dessa pengar på att öka på den ordinarie personalens lön istället. Är ju dessutom mycket mer än 200 K eftersom bemanningsföreraget också tar pengar emellan.

              Ja exakt! Har själv väldigt stressigt och slitit på mitt jobb. Hade behövts fler sjuksköterskor. Fattas aaallltid!

              Och arbetsgivaravgifter etc är ju procentuellt så det absoluta beloppet blir ju mycket högre dessutom

      Blir väldigt glad för din skull och avundsjuk haha, håller tummarna att min man når dit han med. Vad jobbar din man med?

        Vad jobbar din man med?
        Min man är legitimerad läkare nu. Sen när han kommer göra sin ST kommer han kanske tjäna 55 eller något. Men han vill jobba ett tag nu som bemannings/hyrläkare för att dra in pengar först. Hoppas att din man (eller du) också kan det en dag.
        För mig är detta fantasisummor helt ärligt.

      Stort Grattis till er! Hans månadslön är vad jag tjänar på två år lol…

        Önskar dig mer pengar i framtiden. Även om pengar inte är allt så blir livet ofta enklare och mer bekvämt. Har också haft så ”lite”… långa perioder i livet ❤️

      Antagligen UO, men tycker det är rätt äckligt faktiskt om jag ska vara ärlig.

      Förstår att du är glad, men det är ju fel på hela systemet när en person kan tjäna så mycket pengar. Den lönen hade kunnat bekosta fler läkare, och på så sätt avhjälpt mer i vårdköer o.s.v.

        Ja så är det, men läkare får så kass lön under AT med det ansvaret, och tycker även ST läkare tjänar dåligt i förhållande till arbetsuppgifter och ansvar… Så förstår honom. Förstår att han vill jobba så ett tag faktiskt. Sen kommer han att bli en ”vanlig” läkare igen :).

          Asså jag tycker ju absolut att läkare ska ha en bra lön. Men bara tyst om hur dåligt at-läkare tjänar när de sen kan casha in 200k i månaden. De tjänar liksom en helt normalbra lön som at-läkare. Inte direkt existensminimum. Ja lågt för yrket men att prata om att man är fattig för att man hsr en at-läkarlön är ju verklighetsfrånvänt

            Fast ATläkare har väldigt låga löner med ett brutalt ansvar över människoliv. Ofta bara med en jour att ringa om det krisar. Främst inom tex psyk, men även på akuten.

            Allt beror säkert på hur man lever. Men vi har bolån och räntor som stigit samt flera barn, där jag varit föräldraledig en längre tid. Det har gjort att vi precis gått runt och inte kunnat spara så mycket.
            Absolut blir man inte ”fattig” så. Är så tacksam över allt jag kunnat ge mina barn även under våra tuffare år. Därför jag skrev fattig inom citationstecken.

            Har full förståelse över att andra kan ha det sämre och lider otroligt mycket med andra för det.

              Jag skrev som sagt att jqg anser att läkare ska ha bra löner. Och at-läkarlöner är låga för arbetet de utför.
              Men som du själv skriver nu så är man ju inte direkt fattig på en sån lön.
              Fattar att löneökningen kommer göra skillnad för er och det är såklart kul för er.
              Men håller nog ändå fast vid att kalla det verklighetsfrånvänt oavsett om du skriver med citationstecken. Bolån och att äga sitt boende är liksom ett val man gör. Och det är ett val man har möjlighet att göra för att man inte är fattig…
              En at-läkare tjänar i snitt 34-36k.
              Så ja det är kul för er att ni kommer att få en bra ekonomi. Men thats it.
              Lägg inte upp det som att ni har varit fattiga och kämpat och nu plötsligt vänder det.
              Man får va glad ändå. Ni va inte fattiga innan och nu blir ni höginkomsttagare. Det blir gött.

                Fast med all respekt så vet du ändå väldigt lite om vårt liv. Om man tjänar 34.000 får man ut ca 25 efter skatt. En bra månad utan vabb eller sjukdom (vilket man alltid har med flera småbarn). Jag i min tur har 0 kr i inkomst eftersom jag skitit i min sgi pga vill vara hemma med barnen. Det är absolut ett val jag gjort för mina barns skull. Boendet har vi ägt under en längre tid då jag arbetade.
                Så tillsammans uppgår våra inkomster då till 25.000 på 5 pers. Kallar du det mycket seriöst?
                Som sagt, vi går precis runt i dagsläget med inflation, räntor och lån.
                Som jag skrev förstår jag att jag inte varit fattig. Känns som att du väljer att fultolka lite nu.

                  Men vad tror du att alla andra får ut under åren som föräldralediga?

                    Dom flesta får väl ändå ut föräldrapenning i början? Det fick jag också. Men valde att vara hemma längre än jag har dagar. Så nu har jag alltså 0 kr in. Det känns 🙂 Haft så en längre tid.
                    Detta är ingen tävling om vem som är ”fattigast”. Bara konstaterar att vi inte kunnat göra saker som kostar pengar som förgyller livet, på många år.
                    Det ser jag fram mot att kunna göra!

                  Men ni är inte fattiga eller ”har det tufft”.
                  /annan anonym, inte heller fattig

                    Men jag skriver ju att jag inte är fattig. Men man lever inte direkt flott på 25.000 totalt i månaden, ellerhur?

                  Varför skaffa då många barn då i en sån situation??

                    För att vi uppenbarligen går runt och inte går minus. Dessutom visste vi ju att vi båda snart kan börja arbeta :).
                    Som alla skriver så är ju inte vi fattiga. Jag skrev ”fattig” inom citationstecken för att man skulle förstå att jag inte svälter men heller inte kunnat resa till Thailand under julen.

                  Om du är hemma med barnen kan väl knappast din man behöva ta ut vabb.

                    Jo, när partnern är sjuk och inte kan ta hand om barnen. Vab betyder vård av barn, inte vård av sjukt barn. Jag blir nästan alltid svinsjuk när mina barn är sjuka. Har även hälsoproblem med astma som gör mig dålig. Så jo, han får vara hemma med våra barn när jag är så sjuk ?

      Hoppas ni sparar en del av den lönen till hans pension, eventuell sjuklön m.m. då han förmodligen inte omfattas av kollektivavtal. Många som söker jobb som hyrpersonal i vården missar helt enkelt dessa saker som sker automatiskt vid en anställning i regionen. Samtidigt fattar jag att man lockas av lönen, bättre arbetstider och större frihet…

        Ja absolut. Man kan förhandla till sig hyfsade villkor beroende på uppdrag. Och såklart måste man spara själv också. Finns försäkringar att teckna om sjukdom inträffar som ger rätt till viss procent av lönen också. Men absolut superviktigt att tänka på!

      Så kul! Jag kommer också tjäna bra. Inte riktigt så bra men kanske 100-150.000 i månaden när jag pluggat klart. Kommer bli så skönt, har också dålig ekonomi nu med föräldrarledighet, höga räntor och dyr el. Kommer verkligen bli kul att leva igen!

        Stort grattis till dig! Är verkligen en sjukt bra lön. Får jag fråga vad du kommer att jobba med? ?

          Japp. Men svårt att säga exakt vad lönen blir. Beror ju lite på hur man jobbar med helger, kvällar nätter. Men däromkring vad jag hört från folk i branschen. Flygledare är yrket ?

            Wow kul! Grattis igen ? Och tack för att du bidrar med så mycket skatt till vårt samhälle. Helt ärligt. Min text låter ironisk, men jag är seriös.

      Läkare är inte alls värda de pengarna, i 9 fall av 10 är läkare helt ointresserade av patienten, lyssnar knappt, osv. Läkare verkar jobba som läkare helt och hållet för sin egen skull. Läkare har oftast ingen servicekänsla, omtanke för patienten och såna saker alls, så som andra vårdpersonal som sjuksköterskor och undersköterskor alltid brukar ha. Det är sköterskorna som förtjänar 200.000 kr i månaden, de är de som tar hand om patienterna. Läkare däremot.. jag vet faktiskt inte riktigt vad de gör för något. De sitter mest bara och mumlar något som inte går att förstå, skriver ut mediciner och krafsar ihop något i sjukintyget (som en 10-åring hade kunnat skrivit bättre).

        Vad tråkigt att du känner så inför läkare. Det låter som att du har dåliga erfarenheter. Jag tycker att min man är en väldigt bra läkare. Har själv arbetat med honom (innan han blev helt färdig visserligen) men jag är kanske partisk ??

          Lisa är ett troll, eller ett avdankat troll kanske man ska säg ? Vet inte riktigt vad hon vill ha ut längre, men dom flesta har fattat att hon bara försöker starta upp något, vilket hon sällan lyckas med numera

            Haha jaha, har helt missat det ?? Tack för infon!

            Fast många läkare är oempatiska och slarviga, iallafall på vårdcentraler. Men finns ju bra också såklart.

          Men ärligt, du har jobbat med din man och tycker att han är väldigt bra. Men du vet ju inte hur hans patienter uppfattat honom? Eller satt du med i rummet när din man träffade sina patienter?

            Jag känner min man och vet hur han är som person. Oftast blir man inte en helt annan person bara för att man jobbar :).
            Dessutom är väl den diskussionen ganska irrelevant? Om han är kass och sämst lär du aldrig få veta det ändå.

              Jag vet inte hur det är med er andra men mitt jobb-jag och hemma-jag är inte samma person?

        Hej Lisa, vad tråkigt att du har den upplevelsen. Jag har en läkare på psykiatrin som råkar vara hyrläkare. Hon är egentligen över pensionsåldern men extraknäcker genom att vara hyrläkare. Det är den mest lyhörda och måna personen jag hade kunnat drömma om att ha som patientansvarig läkare. Hon noterar alla mina frågor och önskemål, eskalerar alltid frågor utifrån mitt behov (testa ny medicin, börja i terapi, ha tätare besök med henne och min sjuksköterska, träffa arbetsterapeut) etc.

        Det samma gäller min husläkare på vårdcentralen. Barsk tant men hon vet vad hon gör och är alltid så korrekt och klok! Mina hjältinnor!

      Är han bara legitimerad läkare eller ST läkare? Grymt ju! Vart i Sverige är det om man får fråga? Krävdes någon vik tid innan? Är det på vårdcentral?

        Det är på vårdcentral! Han tog examen för 3 år sen så det räknas som erfarenheten han har. Vill inte skriva ut exakt var, men i mellansverige ?
        Han är alltså bara legitimerad och inte specialist ??! Dock har han bra referenser om det kanske gjort någon skillnad, ingen aning. Trodde själv inte att den lönen var möjlig som enbart legitimerad.

          Tänker han specialisera sig inom allmänmedicinen sedan? Annars ser det ju bara märkligt ut om han tagit en tjänst bara för pengarnas skull. Har flera läkare i familjen och de har alla haft en strategi för att nå sina mål eftersom det är väldigt stor konkurrens om ST tjänster, iallafall i Stockholm.

            Vi bor inte i Stockholm och det är inte svårt att få ST 🙂
            Jobbar du själv inom vården? Det är nämligen väldigt vanligt att byta jobb för att få upp lönen. Sen att det ser märkligt ut har jag aldrig hört i vår bransch.
            Tvärtom ses det som positivt med erfarenhet inom många olika områden 🙂

              Nej, det ses inte som positivt eftersom läkare blir mer specialiserade ju mer erfarna de blir. Byta jobb kan man förstås göra, men inom samma område.

                Är du läkare eller arbetar inom vården? Vi har inte samma uppfattning. Och nej, det är inte negativt att jobba inom bemanning oavsett vad man nu vill vidareutbilda sig som.
                Och kan han nu inte få ST får han väl facea sitt hemska öde som hyrläkare för 200.000 i månaden I guess ??‍♀️. Men tack för din genuina oro för min mans situation.

        Jobbar du på vc Maria?

      Gud vad härligt! Grattis!

      Det tjänar min sambo, stafett. Minst.
      Men vänta du när Skatteverket dimper ned i brevinkastet 😉

    Är gravid och plötsligt fått märkliga känslor kring min man. Han är toppen – engagerar sig fullt ut i graviditeten och det kommande barnet, är omtänksam, lyhörd och kärleksfull. Vi har verkligen inga fnurror på tråden i vår relation och till och med pirr i magen kvar. Men så typ 12-14 veckor in i graviditeten började jag plötsligt så känslor av att han typ är en främling. Känns som att jag inte känner honom och som världens sjukaste grej att vi ska gå barn ihop. När han pratar med bebisen (magen) får jag nästan obehagskänslor. I övrigt är relationen liksom som vanligt men när han pratats om barnet och att han ska bli pappa slår de här känslorna av overklighet till. Någon som känner igen det? Börjar få lite lätt panik för att det känns… ”off” på något sätt.

      Jag är lika långt gången, men en oroare så jag har kollat upp flera sidor om hur de närmsta veckorna ser ut. Såg där att det är vanligt att man som gravid kan känna annorlunda kring sin partner, oavsett hur han är. Det verkar vara helt naturligt.

      Vill inte skrämma dig nu. Men tycker du ska söka vård, för det låter som att du eventuellt kan ha drabbats av någon form av psykos ❤️. Utan att vara utbildad för att kunna ställa diagnoser.
      Hade åtminstone pratat med min barnmorska på mvc.

        Det var väldigt skrämmande… Har men ensamma tid med mvc i nästa vecka, får ta upp det då. Vill förtydliga att det inte är hela tiden det känns så här – jag känner alltså inte alltid att maken är främmande. Utan slås liksom lite då och då av den känslan och sen går det över ganska snabbt. Tänkte att det liksom har att göra med att jag har svårt att förstå att vi ska få ett barn… Men det är ju en märklig, obehaglig känsla så det är nog kanske en bra idé att prata med mvc som du säger.

          Förstår det! Tycker att du är modig och stark som söker vård. Låter skönt att du inte känner så jämt. Det är också ett bra tecken att du förstår att känslan du känner inte är ”på riktigt”? Håller tummarna för dig!

          Det är jättebra att du pratar med MVC men spekulationen kring psykos hade jag tagit med en stor dos salt. Men som sagt, jättebra att prata med MVC.

            Som sagt så kan jag inte ställa en sådan diagnos. Var bara min första tanke! Så hoppas TS inte tar det som sanning ?

            Nejdå, läser det inte som en sanning men tar åt mig av uppmaningen att prata med mvc om det. Tack för stöttande råd! ?

              Jättebra! Ber om ursäkt för att jag bara slängde ur mig ordet ”psykos”. Du borde absolut ta det jag sa med en nypa salt. Var verkligen min första tanke när jag läste din text om ”overklighetskänslor” osv.
              Ta hand om dig ❤️ Och grattis till bebis

                Tusen tack ❤️

      När jag är gravid så stöter jag bort min make lite, blir lite irriterad på honom och tycker nästan illa om hans kroppslukt fast jag i normalt tillstånd älskar att lukta på hans nacke. Tror det är hormonerna.

        Det som ni skriver som svar här låter normalt, men skulle säga att det trådskaparen beskriver inte riktigt är normalt och att hon bör söka vård för att prata med någon.
        Det är absolut inget fel eller något att skämmas över. En graviditet kan göra mycket med en.

      Tyvärr inte sådär, men jag var SÄKER på att min man bedrog mig och hade annan familj när jag var gravid och just från ca v16–>… Stackarn hade det tungt.. drömde ofta om det också osv.. men fick förklara för mig själv att det var gravid hormonerna … ?

        Jag kände inte liknande under graviditeten men under spädbarnstiden kunde jag ha obehagskänsla när sambon höll barnet(eller vem som helst). Tror det handlar framförallt om beskyddarkänsla (modersinstikt) i kombination med hormoner. Att du känner att du är gravid och att har barnet inne i magen men att det ju är knepigt när partnern pratar till magen/bebisen pga hur sla han kunna fatta osv osv. Att din upplevelse av graviditeten skapar liksom en distans mellan er pga att upplevelsen inte är delad, det är du som känner och går igenom det.

    Söker tips på YouTubers att följa inom kategorin lifestyle, familjeliv och renovering/hemmafix. Tex Helen Torsgården eller Miami Höglin. Tips på fler? ?

      Gillar Moa Westöö starkt ?

    Hade ni flyttat från en stad ni inte trivs i men har 30min till jobbet, till en stad ni trivs i men får 1h till jobbet?

    Skulle såklart söka jobb i nya staden också, men inte än då jag är nyanställd.

    Känner lika många personer i båda städerna (0), men nya staden har mer möjligheter till ett rikare socialt liv.

      Absolut! Marginell skillnad i pendling för att få så många fördelar ju.

        Tack för svar! Känner också så, bara att jag tänker lite på ökade bränslekostnader och att jag behöver gå upp mycket tidigare på morgonen (börjar redan onormalt tidigt pga skift). Nu kommer jag ju inte kunna flytta på direkten ändå, men jag har stått i kö länge och har tillräckligt med poäng för att få en lägenhet så det ligger inom en realistisk framtid i alla fall.
        Men läget med lågkonjunkturen osv gör ju att jag inte heller vill säga upp en fastanställning så skulle bli kvar där lite längre än jag egentligen tänkt.
        Men i det stora hela är det kanske värt som du säger.?

      Pendlar du en halvtimme kan du väl lika gärna pendla en timme och bo kvar och trivas.

        Jag ska nog dricka lite kaffe nu för jag läser med röven. Sorry.

          Ta hand om röven????

          Tack för svar. Varför blir det så mycket klarare när andra bara ”ja”? du har ju så rätt! Jag tänker väl mycket bara på att det blir tidigare uppstigning på morgonen och dyrare bränslekostnader, att åka kollektivt går nämligen inte.

      Ja, det hade jag om inte min livssituation i övrigt påverkas av mitt beslut, tänker då på exempelvis familj och barn.

        Tack! Nej det påverkas inte, singel och utan barn?

      Ja absolut! Jag pendlar 1,5 timme dörr till dörr för ett jobb med drömkollegor och världens finaste chef. Har valt att jobba 90 % för att kunna ha det jobbet. Har du råd att gå ned något i tid rekommenderas det. Kan ju räcka med 95% för att tex kunna sluta tidigare på fredagar 🙂

      Vad spelar det för roll vad folk i kommentarsfältet skulle ha gjort? Ärligt?

        Snacka om att du är trög.

          Ok…..

            Ja…..

    TANDLÄKARE OCH TANDLÄKARSKRÄCK, GÖTEBORG? ?

    Någon som har tips på snäll och bra tandläkare eller mottagning i Göteborg om man är rädd? Är så sjukt rädd, men vill verkligen ta tag i det.

    Tipsa gärna, extra tacksamt om du också är rädd och hittat någon trygg ?

      Gå till Romana på Aqua Dental vid Östra Hamngatan. Hon är fantastisk! Är tandläkarrädd men hon var så mjuk och snäll att det gick bra. Opererade ut 3 visdomständer hos henne med lugnande. Var aldrig några diskussioner om lugnande utan det fick jag direkt, så värt!

      Linnékliniken?

      Tandläkare Johanna Andersson på Fridkullagatan.

      Dagnelidkliniken! Är själv tandläkarrädd och det är specialiserade på det.

    Någon som köpt Olgas senaste bok? Minns inte vad den heter nu, lifeplanner tror jag?

      Yes! Tycker den är asbra. Lite lite plats att skriva på men kompletterar med en anteckningsbok vid sidan av..

    Fler som är hemma och sjuka? ? hur mår ni?

      1 vecka med feber och hosta för hela familjen. Börjar se ljuset i tunneln..

        ??‍♀️ En vecka ungefär. Negativt C-test. Ingen energi, hosta, ont i halsen och feber. Inget ljus i tunneln, men jag hoppas att jag ser det snart för usch vad man blir utmattad av att inte kunna sova ordentligt.

          Vidrigt!! Viruset från Mordor har vi konstaterat att det är.

      Hostat i 3-4 veckor. Hostar så jag kiknar. Fyller år idag och skulle åkt på spa. Bara avboka. Fått tid på vårdcentralen imorgon, hoppas jag kan få någon medicin som hjälper. Provat det mesta receptfria som finns och en receptbelagd hostmedicin. Krya på oss!

      Glöm inte att sjukanmäla er om ni har semester dessa mellandagar så ni kan ta ut era semesterdagar sen när ni är friska istället. Man ska inte vara sjuk på semestern ?

      Japp! Dunderförkyld och höggravid med foglossning från helvetet. Livet är en fest för tillfället?

    Lyxproblem här!!!
    Men tips på lyxigare nyårsmiddag för 6 personer?

      Gratinerad hummer, oxfilé och chokladfondant ?

        ?????????
        Tack! De lät mycket gott!

    Vilken är en rimlig ålder på barn för en första mobiltelefon? När kan dom anses mogna att hålla reda på den men samtidigt inte för gamla så att dom hamnar efter i den tekniska utvecklingen då kompisar börjar ha telefoner osv.

      Ingen aning.
      Kanske kan du börja med en telefon som inte är smartphone… vid kanske 7-9-årsålder.. beror ju på hur långt hem barnet har och så.
      Men de flesta som går i skolan kan ju vilja ringa hem, eller så vill föräldrar kunna ringa…

      Tror jag själv fick min första när jag var 11… men samhället känns mindre säkert nu…

        Ja jag håller med. Tänkte först vänta till kring 9-10 år men majoriteten av klasskompisar och vänner har redan telefon så jag tänker att vi borde överväga att ge en redan nu vid 8 år…fast jag egentligen tycker att det är gränsfall tidigt?

          Köp en sort utan tillgång internet till en början så är det nog inte för tidigt… 🙂
          Det viktiga är ju att kunna sms:a och ringa, men att det inte ska bli ett mobiltelefonsberoende från tidig ålder…

          Tänker att det är en himla skillnad på att få en egen smartphone och en telefon man bara kan ringa/ sms:a med.

            Tror dock inte att de ”hänger med” kompisarna genom att ha en telefon man bara kan ringa och sms:a med. Alltså kommunicerar de i klassen med vanliga sms tex? Som någon skrev här under så är det enklast att varken vara först eller sist. Skulle också tippa på att det är enklare att införa regler kring telefonen, tex att inte ha den i sovrummet etc, om barnet får telefonen nu än om ni väntar in i det längsta. Lite ”vi hade egentligen tänkt vänta, men om du kan förhålla dig till x och y så kan vi prova att du har en telefon nu”.

      Mitt barn har en xplora-klocka. Hon är 6 år. Tänker att det får duga i några år, minst

      Det enkla svaret utifrån det du skriver är väl, kolla kompisarna och var inte först eller sist så blir det varken bättre eller sämre än nån annan och hoppa grubblandet.

      Vår sexåring har en Xplora-klocka. Funkar utmärkt.

      Nioåringen fick sin första telefon (pappans gamla iPhone) i höstas. Vi har dock tagit bort Safari, så han har bara de appar han använder (olika spel, musik, Storytel etc) samt möjlighet att messa och ringa. Han har inte med den i skolan än, utan använder också Xplora där. Känns som en bra kompromiss som vi alla är nöjda med just nu.

    Upptäckte precis Ida Östling – men blev så förvånad när jag hörde hennes röst. Vad är hennes story? 🙂 Så vacker!!

      Hon föddes som kille väl??

        Oj förlåt. Jag läste Isa Östling. Ida vet jag inte vem det är?

          Oj, jag som skrev fel! Isa menade jag såklart. 🙂

      Du menar Isa väl?

      Fast varför lämna ut någons adress?

        Men ellerhur, så onödigt. Speciellt med tanke att någon redan svarat att hon föddes som kille från början (ganska säker på att det är därför du delade länken)

      Hon föddes med fel kropp☺️

        Hur föds man med fel kropp?

          Jag förstår inte heller här riktigt? Hur blir det fel menar du?

            Fattar inte heller men det menas väl att nån kanske föds som pojke men det känns fel för egentligen är man en tjej. Eller nåt.

    Jag vill lyfta min stil ett snäpp. Vill ha bättre material och kvalitet. Ingen mer polyestertröja som inte andas och blir nopprig efter en säsong. Framförallt söker jag tidlösa basplagg men gärna lite trendigt också. Brukar handla på Vero Moda, Lindex, H&M, Gina osv men vad är liksom nästa nivå? Inte svindyrt men kanske 600-1000 för en tröja istället för 200-500. Fysiska butiker eller online. Ibland kan man ju hitta bra material hos kedjorna men tipsa gärna om andra märken 🙂 har kollat lite på Stockholm (MQ) och Arket.

      Jag har gjort exakt samma resa i min garderob. Gillar Stockholm och Arket som du nämner, även Carin Wester och delvis & other stories. Filippa K är en prisklass upp, liksom Rodebjer. Totême ytterligare en men med otroliga grejer.

      Tips om du vill byta upp din garderob lite på alla plan är att testa sellpy. Tar lite övning men när jag väl fick in knycken med att syna bilder och använda filter har jag gjort både helt sjuka fynd och bara billigare vardagskläder där.

      Åhléns!!

      Arket och COS? Arket är helt klart min favorit. Gjorde samma ”resa” för ca 2 år sen och älskar min garderob nu.
      Även begagnat via tradera (unnar mig dyrare typ toteme, Stylein osv).

      Rekommenderar verkligen sellpy! Jag har en hel garderob därifrån numera, de flesta plagg i ull eller viskos, mycket i nyskick från uniqlo. Även en del från mq:s märke Stockh lm, t ex tre hela kostymer i ull. Kanske har betalat 150 kr per kostym i nyskick. Jag har handlat på sellpy via tradera

    Såg Emilio Ingrossos instastory, där han lagt upp bilder från sin senaste nya restaurang. En rätt ser på riktigt ut som kattbajskorvar! ????

      Hahaha!! Var tvungen att gå in och kolla också och ja, man har ju sett aptitligare rätter! ?

        Visst såg det mindre aptitligt ut! ?‍⬛ ?

      Det kanske är det. Han har skaffat massa katter och kommit på en ny maträtt ?

        ?
        Återvinning!! ??????

      Det är för övrigt inte hans restaurang.

    Är det någon som har mer information om Egoina och hennes mamma? Något har ju hänt men frågan är vad.

      Tror väl knappast hennes nära och kära skulle sitta här och berätta det för dig. Eller vad hade du väntat dig ?

      Det kommer nog inte att komma fram några särskilda detaljer om inte Egoina själv väljer att tala ut om det så det är nog bara att släppa. Jag tror det kan pågå mycket bakom kulisserna som inte kan se enbart på foton och blogginlägg.

    Vilken influencer är det hanapee INTE vill vara lik men är lik enligt någon följare? (Togs upp i surret men förstod inte vem de var)

    Har ångest och känner mig som den sämsta människan i världen. Har väntat 100 år på en läkarundersökning som har blivit flyttad på flera gånger (av vården).

    Idag var det äntligen dags för undersökningen. Är dessvärre förkyld sedan fyra dagar tillbaka, hostig och lite snorig. Beslutar att gå till undersökningen då jag ändå är pigg och inte har ett påverkat allmäntillstånd. Hade munskydd på mig under besöket. Träffar där den underbaraste läkaren man kan tänka sig, läkaren är äldre.

    Nu på kvällen är min hosta värre och hittar ett covidtest hemma som jag tar. Syns en svag linje som vid positivt test. Känner mig så himla himla taskig som eventuellt smittat denna trevliga gamla läkaren 🙁 vet att covid inte längre räknas som samhällsfarlig sjukdom men man ska ju vara hemma vid symtom. Vet att jag gjort fel och vill mest skriva av mig. 🙁

      Du ska inte gå efter Sveriges sätt att räkna om det är samhällsfarligt eller inte.
      Vissa experter anser att det fortfarande är det, andra inte.

      Men det kan du inte göra något åt nu… han överlever nog…

        Nä exakt. Ignorera vad myndigheterna går ut med och lyssna till anonyma personer på bloggbevakning istället.

      Om det är någon som vet att vaccinera sig och behandla alla möten med patient i förkylningstider som om dom vore smittade är det äldre läkare, men det var dumt det du gjorde. Så, nu är det sagt. Gå vidare.

        Ja jag hoppas verkligen han är fullvaccinerad. Han hade dock inte munskydd och visir….

        Som sagt är jag mycket medveten om att det var jättedumt det jag gjorde. Är bara sån som person att jag har jättesvårt att släppa och gå vidare efter ett sånt misstag. Kommer ha dåligt samvete jättelänge och tänker igenom alla hemska konsekvenser som kan drabba honom. Vet dock att det nu redan är gjort och kan inte förändra det förutom att göra annorlunda nästa gång.

          Tycker på riktigt att du ska ha dåligt samvete jättelänge. Hur kan man vara så egoistisk?

            Nu lugnar vi ner oss. Det var såklart fel, men vem har aldrig någonsin varit i närheten av en annan människa samtidigt som den varit förkyld? Det var såklart inte optimalt gjort av ts, men dåligt samvete ”jättelänge”? ?

            Ja jag håller med dig om det. Jobbar själv inom vården dessutom och hade, trots att jag inte är i riskgrupp, blivit irriterad om en patient kom förkyld till ett öppenvårdsbesök. Så yes jag är fullt medveten om att jag både har dubbelmoral och att jag var egoistisk.

            Tycker på riktigt att du ska ha dåligt samvete som skriver taskiga kommentarer till en människa som redan mår uppenbart dåligt. Men det lär du aldrig få, eftersom du inte verkar vara vidare empatisk…

              Så pass empatisk, så jag är rädd om folks liv. Att helt medvetet riskera folks hälsa tycker jag är mer oempatiskt. Dessutom står det överallt att om man är förkyld så ska man inte komma. Man blir mörkrädd när man hör om folk som fortfarande inte fattar eller bryr sig.

                Men herregud att dig i båten. ”Rädd om folks liv”. Hon var lite snorig. Vem är INTE lite snorig mitt i vintern?

                  Hostar och snorar, förkyld skrev hen. Tydligt sjuk.

                    Nu läste jag här igen ändå. Nu får du chilla anonym ( anonym som skriver hen. Är ganska tydligt att det är samma person).

                    Nej det var inte rätt att göra som jag gjorde. Jag har mått dåligt hela dagen och inatt legat sömnlös. Jag har insett mitt misstag. Jag kommer göra annorlunda nästa gång. Varför fortsätter du? Jag gjorde ett oempatiskt, egoistiskt och dåligt val. Men jag har inte medvetet varit elak eller velat smitta någon annan. Du har inte heller någon aning om vad det var för läkarbesök. Jag hade en lätt förkylning som blev värre och som sedan visade sig vara covid. Vad föreslår du att jag ska göra åt saken nu? Snälla berätta. Uppenbarligen vill du att jag ska fortsätta må mer dåligt. Vad mer ska jag göra? Du verkar själv ha svårigheter med empatin som njuter av att plåga någon som redan mår dåligt. Spelar ingen roll om det jag gjorde var värre.

          Jag ska vara lite hård nu. Är det första gången du är ansvarslös? Om inte, kan det vara på sin plats att du istället för att tänka på ditt handlande efter du gjort något börjar göra det INNAN du fattar dina beslut.

            Ja det var hårt skrivet. Jag har ca 30 sjukdagar på ett år för att jag är nitisk med att inte smitta andra (varken patienter eller kollegor) vid minsta symtom. Självklart är det inte första gången jag är ansvarslös i livet. Däremot är det första gången jag är oförsiktig när det kommer till förkylningssymtom och jag är otroligt ledsen att jag gjorde som jag gjorde.

            Nu ska jag nog sluta läsa svaren här. Jag får skylla mig själv som gjorde ett inlägg. Sökte inte enbart sympati. Är tacksam för de nyanserande kommentarerna men håller ju med er som är kritiska med eftersom jag är minst lika kritisk själv men får försöka gå vidare. Ha det fint!

      Ha inte ångest. Förstår dig… Ibland måste man göra det man måste. Han träffar garanterat massor av Covidpatienter varje vecka. Många har ju inte ens symtom. Han är mest troligt fullt vaccinerad också.
      Må bra nu och ha en trevlig kväll. Att du ens har ångest betyder att du är en bra och empatisk människa.

        Tack det var snällt skrivet ❤️

        Nej, empatiska människor tänker på andra INNAN de agerar, och ansvarsfulla människor agerar utifrån konsekvenser.

        Beteendet TS visar upp tyder på att det inte är första gången hen agerar ansvarslöst. Hen söker sympati här på ett sätt som gör att man misstänker att det ansvarslösa beteendet kommer fortsätta, om än i en annan situation nästa gång.

        Bekräfta inte ett sådant beteende.

      Om man ska vänta med exakt allt så länge man har lätta förkylningssymptom som lite hosta och snuva kommer ju typ ingen kunna göra något under typ september-maj. Lite lätt snorig tex är man ju jämt. Otur att det var covid, absolut. Men… ja. Behövde du gå till läkaren så var det så.

      Det är ju exakt därför som man inte ska träffa folk när man är förkyld. Har du verkligen inte förstått det?

        Kan lova dig att du träffat massor av folk samtidigt som du är snuvig/förkyld ?

          Det kan du skratta åt om du vill men jag har inte varit förkyld sen covid-19 kom hit. Skulle aldrig gå utanför dörren med en förkylning, och medvetet riskera att smitta en annan människa.

            Du kanske ska gå till en psykolog. Ditt beteende låter inte hälsosamt.

              Hahaha tänkte samma. Herregud.

      Jag hade gjort precis likadant som du! Dopar mig ofta med alvedon och nässpray när jag är förkyld, och så går jag till jobbet som vanligt. The show must go on. Har ett jobb som jag inte kan vara sjuk från stup i kvarten.

        Egoist javisst! ? och skyller på jobbet ? klassiskt!

        Kan/vill dina kollegor vara sjuka stup i kvarten då? Eller andra du möter på vägen dit? Ego.

      Och inte bara smittat läkaren utan möjligen hens andra patienter… ?

    Men alltså hjälp ;’( killen jag dejtar har så mycket känslor för mig . Hur dumpar man snällt? Denna tråden finns säkert redan men jag behöver alla tips. Jag är dels utbränd av mitt jobb, o tjatet ”kom och sov med mig” gör mig endast stressad . Hade jag varit kär så hade jag ju velat sova med honom .. blä måste göra detta hemma hos honom på fredag , för vi kan inte gå in ett nytt år och han ska behöva hoppas och tro på att vi är på g med varandra. Ju tidigare jag säger ju snällare men det gör så ont att behöva såra. Några kloka råd? Har ingen vän i samma sits så det är svårt att be dem om råd .

      Var rak på sak bara, säg att du inte känner samma sak. Det är jobbigt men han kommer gå vidare. Har ni inte träffats speciellt länge så är hans känslor nog inte ens så starka som han tror.

        Tack❤️

      Det snällaste är att vara rak och ärlig, att du inte känner samma sak som honom och inte ser att det här kommer leda någonstans. Han kommer bli ledsen men det är oundvikligt och det blir lättare för honom om det är ett tydligt avslut. Fall inte in i att säga ”det är bara inte rätt för mig just nu” eller något annat som kan ge honom förhoppningar om att bara du t ex är mindre stressad så kommer du tillbaka.

      Det låter hårt men det är det bästa du kan göra, både för dig och honom.

    Hitta dig själv kurs med K Z, vad tror vi om det??

      Vill inte bli hittad av henne.

      Ånej, kan vara den obehagligaste kursledaren någonsin!

    Socionomstudent köpte c-uppsats, blev kuggad och anmälde företaget som sålt uppsatsen till Allmänna reklamationsnämnden. Haha, hur kommer man ens på att göra en sådan sak?!

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9zbxMw/kuggades-pa-kopt-c-uppsats-arn-provar-inte-fallet

      Fräck var bara förnamnet! ?

        Dumihuvudet var efternamnet.

    Sandra B verkar ha svårt att umgås med sin pojkväns familj – en råd tråd i tidigare relationer. Björn drog till Göteborg själv och Sandra är tjusig i Stockholms stad. Björn skrev även en krönika i SvD om hur han kommer sakna Göteborg och hur osäker han är över viljan att lämna.

      Haha men alltså!! Att folk spekulerar så. Kollade flashbacktråden om henne och detta verkar vara ett hett ämne. Ingen vet ju egentligen ett skvatt. Svärmor kanske är sjuk men B tyckte det var värt att åka? Svärmor kanske inte gillar Sandra? Sandra kanske inte gillar svärmor. Eller så ville de bara ha lite egentid på varsitt håll. Det är inte så märkligt faktiskt men för att komma till poängen kan man ju spekulera hur mkt som helst men vi vet inte hur det faktiskt ligger till.

        FB-tråden om Sandra är helt otrolig! Folk spekulerar hejvilt. Någon skriver ”man ser sällan svärmor på foton och bloggen?” och efter en sida har det förvandlats till en sanning att Sandra och svärmor avskyr varandra. 😀

      ? men det får man inte nämna här.

      Så för att han gillar att laga mat så är det en uppgift som tar slut på alla hans krafter och han kan absolut inte göra något annat? Herregud människor ge er ???

        Ni Sandra-fans är så förutsägbara??

          För de som hatar Sandra är inte det? Ni verkar sönderanalysera exakt allt ni ser på hennes blogg.

    En vit jul verkar inte gälla hela familjen Bingo – Julia …

      Men de firade väl inte ens jul ihop eller vad menar du?

      Känns som en fnurra på tråden mellan KZ och Julia… ang julfirandet. Utan att veta ett skit

    Fråga om vintersemester för ovan barnfamilj: jag är medelålders, räddhågad, för sent att lära mig åka skidor. Pappan medelålders, modigare, kan absolut inte åka skidor men säger inte definitivt nej. Barn 1 är snart 8, knappt sett snö i sitt liv. Åkte pulka sist för 2 eller 3 år sen. Barn 2 är 1,5 år och vet ingenting om vinter och snö. Vi har fått ledigt en vecka i vinter och funderar på att åka dit det finns snö, men är osäkra på var det skulle vara och vad vi ska göra där. Alperna verkar totalt onödigt men svenska fjällen? Typ Sälen? Jag tänker mest på att uppleva vinter en vecka, åka pulka och gå promenad. Barn 2 kan larva i snön och trilla på rumpan. Barn 1 tänker på skidskola eller lära sig åka skridsko. Mannen försöker vara fleksibel för allas skull. Har ni nåt råd åt oss stackars krakar?

      Låter som att Sälen uppfyller eran syfte med resan, t ex Lindvallen har barnvänliga backar, skidskola och aktiviteter. Detsamma gäller t ex Vemdalen/Björnrike och Åre. De är alla populära och har rätt mycket besökare, är man lite mer intresserad av ”genuint” finns såklart fler alternativ men då lite med bekostnad på barnvänligheten. Utrustning finns att hyra på plats om ni inte har det (rekommenderar att kolla upp priser på det+liftkort ibland är det billigare att göra i förväg, det kan finnas erbjudanden osv). Sedan, om det passar budgeten är det skönt att ha en stuga relativt nära, gärna på skidavstånd från backarna. Det är ett rätt stort bestyr att packa in allt, speciellt när man har barn, och dra iväg med bilen.

    En klassiker. Förlovad, sambo, nytt boende på gång och det mesta är toppen. Sen är den andra mannen som jag har känt under en längre tid och som jag har känslor för. Tror starkt på att de är besvade. Vill inte såra min kille. Vill inte bryta upp den andra mannens förhållande och familj. Varför blir det såhär. Varför kan det inte bara vara bra. Ville bara skriva av mig lite.

      Varför tror du att känslorna är besvarade och att han skulle bryta upp sin familj pga dig? (Genuint nyfiken alltså)

        Sättet han söker kontakt på. Är ”såklart” (typiskt) en kollega, vi jobbar ej nära men åker ihop. Pratar alltid om högt och lågt, väljer att prata med mig före mina kollegor, bryr sig om hur jag mår, bjuder mig på saker. Vi gör även en aktivitet utanför jobbet som han bjöd in mig till. Det gör också att vi syns mer på fritiden, utöver aktiviteten. Umgås mest med varann på jobbfester, som på julfesten då vi satt själva i över en timma och hade deep-talk. Är bästa vänner på snap och han lyfter upp mig från marken när vi kramas bara vi två. Med mera.

        Formulerade mig nog fel där. Skulle jag berätta hur jag känner och han skulle besvara könslorna och lämna sin fru så känns det som jag är en del av ”problemet” och på det sättet känns det jobbigt. Fast jag vet egentligen att vi båda är ansvariga över våra egna val. Tror det är ytterst mänsligt att känna så men har aldrig varit i en sådan här sits innan.

          Han skulle inte lämna sin fru med största sannolikhet. Det är oerhört sällan de verkligen gör det. Om det tar slut mellan dem på grund av dig så är det för att frugan lämnar honom.

          Älskar du din sambo också? I såna fall, välj honom, minska kontakten med den andra.

          En genuin person agerar inte som han gör. Tro mig, det här är ett beteende han har och kommer fortsätta med. Just nu är du en av dem han riktar det mot, det finns säkerligen flera, för han fyller sitt tomma hål inombords på det sättet. Det finns bara energidränage och sorg att hämta i den här situationen för dig. Jag vet att det är svårt att se det när man är inne i en sådan här situation, men gör dig själv en tjänst och distansera dig från honom. Han är bad news!

      Jag bröt upp med min sambo som jag hade mindre känslor för, blev tillsammans med min kollega som då också hade sambo, som han bröt med. Vi är fortfarande väldigt kära och har flera barn.
      Det började så som du beskriver.
      Sen kan det ju alltid gå åt helvete också, och man bör skilja på en flört, och på äkta känslor. I en lång relation är det normalt att tända på andra och tycka att andra är attraktiva och åtråvärda. Bara du vet ju gränsen och om du är kär på riktigt.
      Livet är för kort för att ha det halvdant. Om 100 år är alla döda ??‍♀️
      Lev bara… tänk inte för mycket

        Jobbigt med styvbarn dock och en fd partner som blivit lämnad på detta sätt. Splittra en familj. Tänk efter noga.

          Ska man ev leva olyckligt istället?

            Man kan komma över saker med tiden . En personlig lycka är inte alltid värt att splittra en familj för.

            Kommer hon leva olyckligt bara för att hon inte fick EN perosn hon var lite kär i?

    Jag tror du behöver välja? Antingen stannar du med din sambo och då behöver du minimera kontakten med din kollega, sluta umgås på fritiden, samåka, ha deeptalks och annat som föder förälskelsen och se om det får det hela att svalna. Eller avsluta ditt förhållande och sedan vara ärlig med din kollega om dina känslor men inte inleda något om han inte lämnar sin partner. (Vilket många män inte vill göra, det bara verkar så tills det ställs inför ett val)

      Tack för svaren, innerst inne vet jag att jag måste göra ett val. Det är bara så lätt att ge andra råd men när det kommer till en själv så blir man helt stum. Som jag skrev så ville jag bara skriva av mig lite. Ni alla får ha en fortsatt bra natt ?

    Bauer har friat till Pernilla o hon sa såklart Ja. Inte för att va sån men ringen? Köpt på samma ställe som Graafs?

      ”Inte för att vara sån”?? Men du är ju precis SÅN – missunnsam och bitter.

        Är du medveten om vilken blogg vi är på??

          Nej ingen aning.

        Ikke bitter, har allt man kan önska sig o jag är glad för alla som hittar kärleken osv. Men precis som du, din lilla härskare, så tycker jag som jag tycker.

          Vad är det du tycker med ditt inlägg? Att du är glad för deras skull? Knappast det du utrycker.

      Vad var det för fel på den ringen?

        Inget fel på den vad jag kan se, den ser hel ut.

          Vad ville du säga med ditt inlägg då?

    Biverkningar av SSR/antidepp?

    Jag har mått väldigt dåligt i större delen av mitt liv. Nu har jag äntligen orkat skaffa hjälp, även om det är lite segstartat. Just nu under dagarna kan jag oftast inte förmå mig att gå utanför mitt sovrum, om ens upp ur sängen. Är otroligt limiterad i vad jag orkar göra. Som tur är har jag familj som hjälper mig i allt, verkligen allt, men så kan jag inte leva längre. Det är en pina och jag orkar inte längre. Läkaren jag träffade skrev ut ”vid-behovs”-medicin för ångest och vill att jag ska börja på antidepp. Rent teoretiskt ”måste” jag börja på dem, tror att jag lär dö annars. Mitt problem där är dock att jag är väldigt hypokondrisk men framförallt har såpass svår emetofobi att jag inte ens kan prata om den. Jag är jättejätterädd för att må illa och allt det ondskefulla som förknippas med det. En av de vanligare biverkningarna av antidepp är just illamående, och det håller mig från att våga börja med dem. Det, och att man kan må mycket sämre i början av behandling, får mig att tacka nej. Skulle jag känna av det minsta lilla illamående, vilket jag ju troligen lär göra endast som placebo av mina egna fördomar, lär jag sluta behandling på en gång. Det skulle jag inte klara av, jag har insett det. Jag kommer dö om jag inte medicineras, för inget annat har hjälpt, men den tröskeln är så otroligt skrämmande och emetofobin gör mig på riktigt handikappad (i allt egentligen, men detta känns väldigt kritiskt).

    Min fråga är om ni har några erfarenheter av biverkningar, särskilt illamående och liknande, samt om man kan göra något åt det? Kan man ta typ ”åksjuke-piller” eller annat som är menat för att minska ev illamående, eller kan man be om liknande från läkare? Mottager gärna även generella tips hur man ska förmå sig att bara orka leva i depression när man inte sett något annat så länge man kan minnas.

      SSRI* ska det stå

      Nu vet jag inte vilka antidepp det gäller men med sertralin mådde jag endast illa om jag tog dem precis efter att jag ätit. Det var meningen att jag skulle ta dem på fastande mage eller helst en liten stund innan jag åt. Men det kunde hända att jag glömde och tog dem efter frukosten men det slutade jag med kvickt. Annars mådde jag verkligen aldrig illa av dem. Antidepp hjälpte mig sjukt mycket!

      Ledsen för din skull att du mår så dåligt ❤️ måste vara så jobbigt. Önskar dig välmående och glädje i livet.
      När jag åt fluoxetin för många år sen mådde jag inte illa. Det finns ett flertal läkemedel mot illamående som man kan få utskrivet i så fall, så som primperan tex.
      Om jag tolkar din text rätt så är detta med illamåendet nästan som ”tvångstankar” eller liksom extremt ångestfyllda tankar.
      Om du tar SSRI är ju chanserna goda att dessa tankar inte får lika stort fokus hos dig, även om du faktiskt skulle må fysiskt illa.
      Som sagt, må väl och önskar dig allt gott i framtiden! Jag håller tummarna för att behandlingen går bra för dig.

      Ätit både det ena och det andra SSRI-preparatet och aldrig mått illa. Bara mått bättre ❤️

      Jag tog Brintellix som är känd för att ge illamående, men inga andra biverkningar. Började på barndos och stannade där i ett halvår. Tog tabletten efter en måltid. Tog jag på tom mage mådde jag väldigt dåligt. Ett tips gällande medicin som ger illamående är att ta dem på kvällen så sover man bort illamåendet.

    Mina barn (12,13 och 18) vill inprickat aldrig umgås med oss längre – de hänger inne på sin rum eller med kompisar och kommer bara ut för att äta typ.

    De följer såklart med om vi ska ut och leta, shoppa eller på bio men aldrig hemma – tycker knappt de svarar när man frågar ngt eller så svarar de surt…

    Normalt?
    Tips?

      Låter som helt vanligt tonårsbeteende, tycker jag.

      Fullkomligt normalt när jag hör andra prata om sina tonåringar. Men jag fattar inte varför mina inte vill hänga med mig!?

      Alltså min ena förälder skuldbela mig ofta nät jag under mina tonår ville göra något utanför hemmet, typ ”varför är du inte hemma med oss och kollar på film istället”. Vet inte vad jag vill få sagt riktigt, men jag tror att det är väldigt viktigt att låta en tonåring upptäcka sig själv och vad den gillar att göra.

      Tack snälla för svar❤️
      Känns som jag ser och hör kompisar till dom (inte till 18åringen då) som älskar att hänga med familjerna, myser i soffan medan mina barn knappt vill ha en kram på födelsedagen? men det är säkert olika utveckling i den åldern (och olika från barn till barn såklart)….sen är det ju aldrig hela sanningen man hör heller – vi ger dom ju sitt utrymme och de får göra det de vill (som är rimligt vill säga)…
      Men som sagt, Tack❤️
      Ibland känner man sig som ett misslyckande?

    Nån annan som jobbar på fritids nu? Jag öppnade kl 6 och det är fortfarande inga barn här?

      Kom det några barn sedan? Sådant slöseri med skattepengar och personalresurser att anmäla behov av fritids och sedan ändå inte skicka dit barnen. ?

    Kanske försent för att skriva nu men chanser ändå. Vill veta vad ni har för syn på saken. Jag hade en vad trodde var min kompis men det visade sig att kanske inte var så snäll ändå. Hon blev ihop med killen som hon visste att jag är intresserad av.
    Jag och killen hade haft en grej innan.
    Och jag är helt okej med att de kanske är en bättre match och har det bättre ihop. Jag blev bara ledsen då jag gillade honom.
    Men hon var typ helt oförstående till att jag blev ledsen.

    Men nu lägger hon upp så mycket med honom på sociala medier. Jag mår lite dåligt av att se dem ihop. Borde jag bara sluta kolla vad hon lägger upp eller förnekar jag allt då och är barnslig genom att ’ignorera” vad hon lägger upp?

      Helt normalt att må dåligt över det där. Hade det hänt mig hade jag nog brutit kontakten med den ”kompisen”, iaf till en början. Hade absolut tagit bort på soc med osv. För din egen skull o ditt mående!

      Inte ok, så gör inte en kompis. Hon skiter i dig. Dumpa!

      Alltså på riktigt, sånt hände när man var 15 och hjärnan var outvecklad. Vuxna ska ha mer empati än så.

      Ignorera. Att värna om sin egen balans och harmoni är inte barnsligt. Hon var aldrig din vän och du gör bäst i att hålla hennes ”spel” och dåliga energi på avstånd.

      Lita på din magkänsla även om du inte kan sätta fingret på vad det är som framkallar känslan.

    https://www.thessan.se/ smygreklam på bloggen med en massa bilder på Stenströmsoffical kläder som vanligt obrydd om göra smygreklam.

    Tar emot kläder till ett värde av 5598 sek.

    Undrar vad som hänt med Ann Söderlunds ansikte?
    Jo,jag fattar att hon botoxat mm men hon ser ju sned ut när hon pratar?
    Är det slät till varje pris som gäller?

      Omg jag reagerade med. Wtf hon ser ju inte klok ut.

      Såg nästan ut som om hon fått en stroke.

      Så synd. Blir det som ett beroende? Man provar lite botox och/eller fillers med önskat resultat. Sedan blir det bara mer och mer till man tappat kontrollen och inte längre ser det vi andra ser.

    Ni som har värdegrund och mot rasism, varning för butiken WASON i Sala I Västmanland. Say No Moore…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.