“Hållbara Sara” om Sellpys green washing

”Hållbara Sara” tar upp företaget Sellpy, och faktumet att second hand-butiken säljer mängder med kläder i nyskick från företagets delägare H&M. 
Istället för att vara ett företag för medvetna människor som vill göra hållbara val genom sina inköp, så har Sellpy istället blivit en outletbutik för ”fast fashion”.

Enligt Sara är Sellpy anmälda för ”green washing”, någonting hon stöttar då hon känner sig både besviken och lurad över att företaget blivit en outlet för modeindustrins överproduktion och osålda varor.
Var står ni i frågan?

56 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Säljer inte Sellpy bara massa skräp? Vinstmarginalen måste ju vara enorm på det som väl blir sålt.

      Det jag skickat in är inte skräp ialf!

        Tycker det är synd att man får en så liten andel tillbaka. Sellpy sålde mina kläder för totalt 1195 kr och min vinst blev 398 kr… :/

      Jag har köpt massor med jättefina saker på Sellpy, har flera gånger tänkt att säljaren måste bli förbannad för att ngt fint säljs så billigt – alltså privatpersoner som säljer. De nya HM-grejerna säljs knappt eller gör ingenting alls då vinsten minus kostnad för hantering tror jag är så där. Får hoppas att HM slutar överproducera och blir bättre på att analysera vad kunderna vill ha. Deras collabs verkar alltid sälja slut direkt och få saker säljs direkt vidare. Känns varje gång som att de skulle kunna fyrtrippla de varorna och fortfarande sälja slut, få nöjda kunder som dessutom vill ha kvar kläderna längre en 3 månader.

        Väldigt vettig analys! HM får lyssna bättre på sina kunder och sluta med all polyester de smugit in i plaggen senaste åren.

      Nä. Jag har köpt en skjorta i nyskick.

    Var anmäler man sånt?

    Det är ju bättre att H&M:s gamla kläder säljs istället för att kastas. Någon vill säkert ha dem.
    Samtidigt tycker man ju att det ska vara mer transparent isåfall att det är H&M:s lager man rear ut.

    Jag personligen tycker inte om Sellpy särskilt mycket. De kan ibland sälja gamla utslitna Dr Martens som man högst hade betalat 200kr för, för hutlösa priser upp till över 1000kr. Det finns andra kläder och saker de har satt rediga saftiga priser på som är typ noppriga, nästintill trasiga och utslitna. Dessutom kan jag inte låta bli att störa mig på deras bilder, ser ut som att ingen putsat linsen på kameran på flera år ?

      Och det är som att någon blind kastat plagget över skyltdockan från fem meters avstånd också. Går knappt att se om det är en tröja eller byxa ibland.

      Såg en gång en haklapp med armar som de försökte sälja som regnjack ? för ett högre pris än nypris. Dom som jobbar där måste ha noll koll..

        Det är ju dock AI som analyserar vilken typ av plagg, märke osv och prissätter efter det.

      Håller med om att utgångspriserna i många fall är väldigt höga men de flesta plagg har ett prissänkningsschema, så om man sparar ett plagg som favorit får man mail när priset sänks. Det jag köpt där, köper jag efter flera sänkningar.

      De lägger ju ut allt av samma sort till samma pris men säljs det inte blir grejerna billigare och billigare. Sorterar du t ex Dr. Martens efter lägsta pris kommer de översta vara riktig sopig kvalitet och sen blir det bättre ju dyrare det blir just för att folk hinner köpa dem innan. Jag köpte deras vanligaste modell (som det sällan är rea på) för 900, det är ungefär halva priset och de var som nya. Man får lära sig trick för att se om plagg är utslitna eller inte när man kollar bilderna.

      Jag ser att de anger att smycken är från Caroline svedbom och sätter pris därefter men det kan vara vilket billigt krafs som helst. Har också sett felaktiga prissättningar där en ett smycke från CS sätta högre än nypriset.?
      Men har trots allt köpt sjukt mycket fint där från ett visst populärt märke. Saker som i butik kostar 8000 kan jag köpa för 400 i grymt skick. Har en gång fått tag på en riktig godbit från den internationella catwalken som i butik kostade 50.000 men jag betalade 1200 för helt felfritt plagg. Att den där AI:n som sätter priserna och beskrivningar inte vet vad den håller på med kan man ibland tjäna på så jag klagar egentligen inte.

    Hittade en begagnad tunika från Ullared för 300 kr mer än nypriset, det var enda och sista gången jag klickade in där.

    Hur skulle man känna som tonåring efter att få veta att ens förälder lagt ut för 18tusen pers att man badat i sitt eget bajs? Är det här normalt som content på familjekonton? Jag har inte barn och kontot i fråga är det enda såna jag följer eftersom jag tycker om personen. Överreagerar jag som inte ens har barn och blir kränkt?

      Elsas konto bygger ju på att berätta om barnens liv, har du inte märkt det förrän nu?
      Hon gör det legit genom att ”aldrig ha med barnen i betald reklam”… ser inte skillnaden mot inkomsten varje månad på ungarna.

    Jag vet inte riktigt vart jag står i frågan då det är TON med kläder som slängs varje dag världen över. En del av mig tycker att det är bättre att de bränns så att folk får ta del av energin som blir. En annan del av mig ser bara ett berg som aldrig kommer att bli mindre. Det berget kommer bara att bli större och större.

      Om det ens var så att kläderna eldades upp i värmeverk, men nej, en stor del av dom hamnar i landfills nånstans i fattiga länder. Berg efter berg av billiga kläder från HM bl.a.

        Japp och många länder har ingen sortering som vi har utan dumpas lite hejvilt. Vill inte veta hur många råttor och andra gnagare som gömmer sig bland kläderna.

      det var på uppdrag granskning 2017 att HM brände kläder, gissningsvis för att bibehålla efterfrågan istället för att sälja de under rea-priset

      impulsköparna bryr sig inte, HM bryr sig inte, och u-länderna som tillverkar bomullen bryr sig inte förrän de blir klimatflyktingar

    Nu är jag inte alls insatt hur det funkar men är det som när H&M sålde osålda kläder på Galne Gunnar förut fast nu gör de det online?

      Åhhh Galne Gunnar!!

        Jaa, Galne Gunnar ändå!?Köpte en tjocktröja i ull/kashmir där för typ 30 spänn, har kvar den på landet än, fortf hel!!

          Och jag köpte Kenzo-skor! Galne Gunnar kunde man lita på?

    Vad är alternativet? Att kläderna slängs? I så fall är det väl det bättre så här.

    Har köpt enstaka plagg från sellpy och varit nöjd. Köper ju inget som är ute för överpris. Men många privata vill ju ha nypris för deras begagnade saker också men då lär de få ha kvar det antar jag.

      Förslag
      * Ge till kyrkor dom kan dela ut till hemlösa och folk med lite pengar.

      * Ge till skolan som sedan delar ut till familjer som inte har råd.
      * Ge till folk som arbetar med hemlösa.
      * Ge till kommunen som sedan delar ut klädena två gånger per är till föräldrar som har lite med pengar.
      * Skänk till organisationer som åker till skolor och barnhem utomlands.

        Men hm är väl ingen välgörenhetsorganisation?

          Anonym 16:07
          Jag gav förslag på vad de kan göra istället för att dumpa klädena i en hög på tippen.

            Jo men varför skulle det vara ett alternativ för hm?

              Anonym 17:05
              Vad är dina förslag på vad de ska göra?
              De kan inte sälja tillbaka kläderna. De kan försöka återvinna kläderna så att de får tyg till nya plagg. De som gör kläderna får ingenting betalt och deras arbetsvillkor är hemska. De måste jobba utan skydd och tonvis med orenat vatten dumpas ut. Det är inte en tillfällighet som många barn föds med missbildningar där det är mycket förorenat vatten.

              Det är arbetarna som är de stora förlorarna som sliter dag och natt för att se sitt arbete dumpas pga att ingen köper kläderna. Många kläder slängs när en säsong är slut och de tar in nästa säsong.

              Man måste börja någonstans för att få ner berg med kläder som växer för varje år.

                Jag är helt med dig på att arbetsförhållandena är under all kritik. Men det är de även om de skänker allt till välgörenhet eller inte. Givetvis vill hm göra vinst på sina kläder. Och att sälja på outlet och liknande är enligt mig bättre än att slänga.

                Men ja, vi behöver konsumera mindre och mer medvetet. Där är vi överens.

                  Anonym 17:57
                  Du säjer att sälja på outlet och liknande är bättre än att slänga, men varför är inte Flundras (16:05) förslag bättre än att slänga? Är det bara sälja på outlet och liknande som är bättre än att slänga? Donera är inte bra utan då är slänga bättre?

              Bra för varumärket!

      Jag tittar runt ibland. Hittar ex fina klänningar för 100 st. Tycker det finns mycket bra att hitta där. ?

      Ett rimligt steg är ju att H&M producerar färre plagg och slutar pumpa ut nya kollektioner hela tiden.

      Fast det kommer ju inte hända.

        Eller att de sparar kläderna till säsongen nästa år.

          Då ska ju vi konsumenter vara villiga att köpa årets kläder nästa säsong också. Alla är tyvärr inte det.

    Som säljare så godkänner man alla priser, och kan ändra, så inte alltid Sellpys fel när priserna är galna… även säljarnas. Folk vill ha alldeles för mycket för sina gamla grejer.

      Det märks ibland på Facebook.

      Håller med. Gamla äckliga, slitna skor som säljs för flera hundra. Eller när nån lägger ut slitna underkläder, t shirts & collegetröjor för typ halva nypriset..Sen får de ju inte sålt grejerna heller.

    Jag har hittat massor av prisvärda saker på sellpy som nästan alltid har varit den kvalitet jag önskat. Köper aldrig nytt längre, bara där och då inte dussinvaror utan märkeskläder och material av hög kvalitet. Tror som en del redan sagt att det är säljarna själva som är greedy ofta eller ändrar till nyskick osv. Fast fashion borde inte ens finnas på sellpy

    Men alltså, blir så less på detta. Tog upp det senast den här teorin kom upp.

    Jag jobbade på H&M när Sellpy Re-sell utvecklades för H&M. Det ENDA som diskuterades internt var att H&M vill använda detta för att hitta en mer cirkulär revenue stream, dvs tjäna pengar på att sälja begagnade plagg och inte endast på nyproduktion. H&M har redan AFOUND som outlet för sina kläder.

    Förklaringarna jag ser är 2:
    – Det är en teknisk bugg, dvs det ser ut som att det är fler plagg till salu än vad det är
    – Det belyser vår konsumtionshets i samhället, eftersom de oanvända plaggen är köpta av privatpersoner som aldrig använder dem…

      Om du sökte på samma säljare så kom det upp en lång lång radda av exakt samma tröja.. kan knappast varit en slump.

    OT. Finns det någon mer ängslig influenser än Forni? Känns också som att hon alltid är så ”speciell” och har ett behov av att berätta om det för att få sympatier. Är det inte foglossning så är hon stressad eller någonting annat. Bestämde mig nu för att sluta läsa hennes blogg som hon ändå uppdaterar så sällan. Det är bara gnäll och jag-är-den-enda-i-världen-med-det-här-problemet-inlägg ?

    OT: Är det någon som vet vart Linn Herbertsson tog vägen? Hon bara försvann helt plötsligt?

      Bara att googla ? Hon verkar bo på Östermalm i en liten tvåa, fortf VD för Organista (som dock går med förlust)

      Hon och Mattias har separerat

    Sellpy säljer sk.outletvaror från fler företag än HM, har sett helt nya plagg i större antal från andra stora märken. De kanske köper in restparti. Det var ju lite så Ullared startade, man köpte in containrar med restsortiment och sålde billigt. Blir ju onekligen greenwashing och fel forum för försäljningen imo, dessutom betydligt svårare för vanliga säljare på Tradera att konkurrera.

      Gick in på sellpy för att hitta gravidkläder då jag tänkte att det kommer användas så kort tid. Mkt gamla gravidtajts från hm som är fläckiga och urtvättade till i princip samma pris som nya.. njaaa tycker nog att de kan se över sina priser. Vore det mer som en loppis typ gamla lätt slitna plagg för 30-50 kr tror jag att jag hade nappat mer

        Fast de ska inte godkänna slitna, smutsiga varor. Blev själv nekad en vara som att den var sliten men looken var sån på den varan. Skulle aldrig få för mig att skicka in skit

        Dom få gångerna jag köpt plagg som sedan visat sig ha en fläck har jag fått full återbetalning för direkt.

        Köpte typ alla mina gravid- och amningsplagg på sellpy för 30-50kr styck. De flesta i jättefint skick.

        Man måste lära sig hur man filtrerar bara

    Skickat in till sellpy en gång och det är en gång för mycket. Man får knappt en krona för sålda saker, de har noll koll på kläder och skor. Lämnade in ett par klackar som dragkedjan var omsydd lite på pga ena fotleden är 2 cm större än den andre. Nä de kallade varan defekt, linnen som ska vara i sliten stil för trasigt. Damtröja vart herrtröja osv.

    Blir tradera nästa gång jag rensar garderoberna

    Jag tycker att Sellpy är toppen, jag handlar majoriteten av mina kläder där. Visst, jag ser också alla konstiga priser de sätter ibland men då scrollar jag glatt vidare. Gillar att tröskeln för någon som är van vid fast fashion är låg, det är enkelt att sälja och handla. För någon som mig som tycker om att gå runt i secondhandbutiker och jaga fynd är det väl inget större problem men de flesta av mina vänner skulle aldrig tänka tanken att bryta sitt konsumtionsmönster om ingen gjorde det enkelt för dom. En vän till mig som shoppar jättemycket slängde regelbundet stora mängder felfria kläder och nu skickar hon de istället dit, vilket är bättre. En annan som aldrig köpt något secondhand har det nu som hobby att leta fynd på Sellpy.
    Jag handlar mycket av dom och har bara en gång fått ett plagg med hål i, och det var inga problem att få tillbaka pengar. Allt jag har köpt annars har varit i jättegott skick och billigt, ingen skulle tro att det är i andra hand om det inte var för att de doftar som någon annans tvättmedel.

    Jag skulle kanske aldrig skicka in något riktigt dyrt dit med ambitionen att tjäna pengar men här får du ett par kronor tillbaka utan någon särskild ansträngning och det räcker bra för mig. Det med H&M är ju en besvikelse men jag kommer fortsätta använda Sellpy som vanligt paralllellt med tradera/blocket/marketplace tills något bättre kommer.

    Följde Sara ett tag men fick nog, maken till självförhärligande och dömande människa är nog svår att hitta! Hon är så emot konsumtion samtidigt som hon handlar massor av kläder och heminredning, visserligen mycket second hand men influerar ju ändå till shopping. Inför valet förra året handlade allt om Miljöpartiet och hur alla som tänkte rösta på nåt annat var idioter (fast utan att använda ordet…) Sånt pekpinnefolk går helt bort för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.