Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.

OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt i moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

587 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Förskollärare!
    Vilka frågor ungefär har ni fått på jobbintervju?

      Väldigt olika, på vissa ställen frågar de knappt nånting medan andra grillar en. Tex, hur skulle du agera i en konflikt mellan kollegor ? Vad gör du på fritiden? Det kan vara högt eller det kan vara lågt

        Tack! Är det vanligt att det är flera med? Alltså inte gruppintervju men att de är flera som är med och intervjuar.

          Ja, skulle jag säga. Chef-chefer,någon från facket, någon från avdelningen

            Men usch. Blir det inte väldigt mycket förhörsstämning av det då?

            Varför är någon från facket med? Undrar genuint. Aldrig hört om det i min ”jobbvärld” nämligen.

              Förekommer i min jobbvärld som är en helt annan än förskolevärlden. Fackliga representanten representerar arbetstagarna till skillnad från cheferna.

          En blivande chef/ev. chefens chef och HR skulle jag säga. Och de flesta arbetsgivare jobbar med kompetensbaserad rekrytering där intervjun är mer case-baserad där frågor vävs in i konversationen och du ska svara hur du hade reagerat/löst/hanterat olika situationer. Gå igenom dina tidigare arbetsgivare, feedback du fått och reflektera hur du trivs på jobbet. Var sig själv och våga ta plats och ställ frågor!

      Vad gör du om en förälder kallar dig dagisfröken?

        Ja jag vrålar i dubbelstrupe och kastar barnet på dom, vad annars.

    Vem stör ni er på i flunsvärlden just nu och varför?

      Victoria Törnegren. Alltid. För att inget av det hon visar speglar deras verklighet och för att allt är vitt.

        Det mest ängsliga flödet ever. Fattar inte varför folk följer henne.

        Ja hon känns verkligen bajsnödig

        Är det hennes man som tar alla foton på resor osv?

      Kenza för Hon reser Utomlands lika ofta som jag är på Ica typ. Åh HT för de är så uppenbart att hon köper följare

        Hur är det uppenbart att hon köper följare? Nyfiken!

          Kolla socialblade det är nya Jeanette Svedberg

          Hon har ökat med +9000 följare senaste 30 dagarna. Senast i onsdags ramlade det in prick 800st nya följare. Vissa dagar över 1000 nya följare. Väldigt tydligt köpta följare.

            Oj jäklar. Minns när hon fick 5 och 10k följare och var sååå glad och firade. Strax under 60k nu känns väldigt mkt

            Iom att hon själv sagt att hon inte vill ha ett vanligt jobb utan vill va influenser så tror jag hon passar på att köpa följare nu. Man ser en trend i ökade följare vid varje ivf och jag antar att hon försöker få det att verka organiskt så att hon vid en antingen lyckad/icke lyckad graviditet har ett stort antal följare och kan locka till sig större samarbeten.

            Kanske inte så konstigt om hon tas upp här på typ alla ÖS den senaste tiden. Man blir nyfiken och går in och kollar.

              Men shit, inte tänkt på! Kan det vara köpta alltså?

                Klart de är köpta. Folk är så naiva asså ?

                Nej vad tror du?

              En tillväxt på nästan 900% på en månad enbart för att hon diskuteras här ett par kvällar i veckan är inte rimligt. Det skulle betyda att hon är påväg att bli en av Sveriges största influensers inom det närmsta halvåret?

              Glöm inte jur otroligt billigt och lätt det är att köpa följare och likes idag.

            Fast jag har en vän som fått nya följare på helt vanligt vis och genom att det kom många nya följare från länk från facebook tex. Behöver inte alltid vara köpta bara för att man får mkt nya på en och samma dag

              Det är inte omöjligt men det är orimligt. HT ”jobbar” heltid med Instagram och har varit öppen med att hon inte vill ha ett vanligt jobb. Det verkar därför väldigt viktigt för henne att lyckas som nån sorts influenser nu.

              Att öka i följarantal behöver inte vara svårt via exponering och förståelse för algoritmer men ett konstant ökande för en så pass liten, nischad och i mina ögon en rätt platt person är inte en slump.

                Jag tror nog ändå det är så folk ökar på insta, att helt plötsligt ha ganska liten följarskara till att öka väldigt mycket i perioder.
                Om folk går in o tittar på hennes storys utan att följa henne så kommer ju algoritmerna iaf ändras.
                Vet inte vad hon skulle tjäna på att köpa följare, men jag har inte följt henne alls så har ingen koll

              Det är inte omöjligt men orimligt. Lägga tid på exponering och lära sig algoritmer och ett intressant innehåll så kan du öka i följarantal, men hon har en konstant tillväxt med följare vilket är orimligt för en sån liten, nischad och rätt platt (i mina ögon) influenser.

              Hon jobbar heltid med Instagram och vill inte ha ett vanligt jobb så det verkar vara väldigt viktigt just nu att bli en stor influenser.

            Fast alltså givet vad hon går igenom just nu är det väl inte konstigt att intresset ökat?

            Fast hon har rätt stort engagemang på sina inlägg. Många kommentarer o likes. Tror faktiskt inte att hon köper följare.

              Fast var det inte någon som kollade upp antal fakeföljare hon hade och hon hade tydligen väldigt högt antal köpta följare? Engagemanget på hennes IVF inlägg får ju såklart alltid mest engagemang för sånt engagerar riktiga följare att gilla och kommentera. Men tittar man p övriga inlägg hon gör får hon knappt en femtedel av all engagemang även fast hon även där ber om engagemang

              Så jo. Köpta följare har hon insett stort antal.

          Fast det fattar jag inte, för vi har ju fått förklarat av oss på ÖS t.o.m. av de som jobbar med sånt att man inte tittar på följare egentligen utan engagemang. Så varför lägga pengar på att köpa följare om antalet ändå inte motsvarar engagemang vilket förtagen tittar på?

            Hon har ganska högt engagemang redan, både HT och FD kör ofta lives, ber om likes och kommentarer för att engagera.

            Men engagemang går inte att köpa och om detta är hennes chans att slippa ett vanligt jobb så är det en billig quickfix för att få sitt konto att verka större än vad det är och locka till sig samarbeten på sikt.

            HT har idag ca 58 tusen följare och varit aktiv i nåt år medan ex Sandra B har ca 48tusen och varit aktiv i +10 år med en stark följarskara.

        vem är HT?

        Varje inlägg = mängder med åsikter kring Hanna Theroin.

        Jag tror att den främsta anledningen till att sååå många upplever att de ”inte förstår sig på henne” är just att ingen (få i kommentarsfältet) gått igenom samma sak som hon har gjort.

        Man upplever henne som ”konstig”, men jag kan lova att jag också hade uppfattats som det om jag hade samma erfarenheter som Hanna.

          Jag började följa HT under en del av min tid som barnlös, då hade hon knappt 1000 följare. Jag har förståelse för vad de går igenom och skulle själv aldrig exponera mig själv/mitt liv på det viset som HT eller FD gör.
          Att gå igenom en sådan enorm kris tar enormt mycket energi och tid att bearbeta. Att ha ett liv vid sidan om barnlösheten är något även klinikerna råder om och att man inte ska fastna i beteenden som testa för tidigt/ofta, googla symptom, använda osäkra källor som stärker din egna tes mm för att inte fastna i identiteten barnlös.

            Min poäng är att det är tydligt att dessa två inte mår bra och det är vad som lockar då det är ett relarbart ämne för många men de hanterar det väldigt öppet och ibland osmakligt och verkar leva instängda i sina barnlösa liv.

          Tycker det är helt otroligt att det finns så mycket att störa sig på? Jag ser bara en helt vanlig tjej (som förvisso är ganska privat på sociala medier)
          Hon verkar ha varit med om mycket jobbiga händelser på kort tid. Hennes pappa har gått bort, hon förlorade sitt barn, mamman har haft cancer, de har haft upprepade missfall… Det är händelser som många inte ens upplever under en hel livstid. Många kommentarer här är så okänsliga och rentav elaka. Folk skriver nedsättande saker om hennes utseende, om pojkvännen, osv. Tycker det gått för långt. Hon skadar ju absolut ingen med det hon lägger upp på sociala medier.

          HT har gjort barnlösheten till en grej. Utan den vore hon totalt ointressant. VEM bryr sig om vad hon handlar på rusta t ex?! Jag har genomgått ivf och ovissheten kring processen är fruktansvärd. Genomgick 3 landstingsfinansierade behandlingar som misslyckades och fick till slut vända oss privat och bekosta själva. Tack och lov lyckades det på första försöket på den privata men innan det fick jag dessutom genomgå hysteroskopier m.m. Hade själv absolut kunnat lägga ut allt på insta för att skapa mer förståelse kring processen osv men då hade jag gjort det på ett mer smakfullt sätt. Det är så tydligt att hon endast gör det för pengarnas skull och dessutom på ett väldigt trashigt sätt.

      Hanna t
      Så otroligt töntiga hon och killen. Känns som ett sådant par som tycker att de är ”crazy” när de gör något de inte brukar. Stör mig på att de typ inte gör nått annat än äter skräpmat, handlar på rusta eller Ullared och kollar film.
      Stör mig på att jag stör mig ?

        Stör mig också! Tycker dock FD är värre med sina gråtbilder, dansreels, och önskelistor från hennes systerbarn till graven…0

          Ja FD är värst, HT jämför inte sin sorg med andras. FD skriver till mammor som alltså förlorat sina fullgångna barn, föräldrar som förlorat sitt barn i cancer. Med hennes egna sorg att hon förstår, hennes ”barn” va ju aldrig livsdugligt utanför magen för att det va så ”tidigt”.

            FD mår uppenbarligen inte bra.

            Kan vi förresten prata om att hon jämt och ständigt ska släppa iväg ballonger vid sin sons grav? Det är väl olagligt att släppa ballonger?!? Särskilt folieballonger MED snören eftersom dessa kan hamna i både hav och skog/ställen där djur kan få i sig dem…

              Ja en riktig miljöförstörare, då ska man inte ens börja tänka på alla digitala test hon tar stup i kvarten för content.

              Vem är fd? Instagram?

                fannidays

            fast det har Hanna gjort många gånger också. Vidrigt

          Vem är FD?

          Skräll att du stör dig. Har du inget positivt att säga någonsin?

        Eller hur! Aldrig sett henne laga något från grunden?! Fryst schnitzel räknas inte!

          Märkligt och obehagligt fenomen att bry sig om andras matvanor…

          Håller med ang kosten. Förstår inte att man inte vill försöka optimera sin hälsa om man nu haft mycket problem med fertilitet, missfall, havandeskapsförgiftning osv. Sen betyder inte det att endast äta broccoli och kyckling utan såklart det är en psykosomatisk helhet av att också unna sig – men att iaf köpa vettiga råvaror och laga mat från grunden då och då tycker jag alla borde orka med, särskilt om man vill prioritera sin hälsa för en graviditet. Det kanske är skammande men det är ju bevisligen bättre för kroppen att äta varierad, näringsrik mat och har knappt sett en vitamin i närheten av henne. Obs jag tror inte att man kan framkalla ett missfall pga dålig kost utan att det är självklart mycket mer komplext än så, men varför inte vilja må så bra själv och ge sitt embryo så mycket näring som möjligt?

            Ännu mer förstår jag inte hur man kan äta så mycket skräp efter att ha gjort en gastric bypass man själv bekostat…

              Dessutom gnäller hon över hur dåliga tänder hon fått efter operationen men har ändå reels där hon och sambon provsmakar , godis, kakor osv.

                Hennes dåliga tänder är väl folktandvårdens fel?

                  Näe… det har att göra med hennes operation som hon gjorde. Tydligen kan en GBP göra att man får problem med tänderna

                    Var ironisk sorry. Jobbar på folktandvården och vi beskylls för mycket. Lite för bitter ?

                      Jaha haha!? tänkte att det kanske var någon som inte visste?

                    Jaså? Vad är det som orsakar det?

                      Killgissar : man får sämre näringsupptag

                      Att man måste äta oftare tror jag, med följden att det startas syraattacker konstant på tänderna.

                Ja fyfan för att gnälla och ändå äta kakor ?

                Eftersom hon beklagar sig så borde hon aldrig någonsin äta en endaste kaka!

            För att vi människor inte alltid är rationella helt enkelt. Inte svårare än så.

        Tycker M Höglin med Fästman hoppar in under kategorin tönt-par också, dom ska vara så check och fräck men det slutar bara med att det känns tillgjort? Han är vresig och hon är typ hetsig med grov utseendefixering.

          Ja mimi känns ganska fejk på något sätt

          Håller med 100%. M vill vara så aktuell och i ropet, men ingen är intresserad? Hon höll såååå hårt i att hon fick ”kritik” (det va väl max tre pers) för att hon gick i skidspåret, och fortsatte med storys flera dagar efter det och ba ”Kan vi förlåta Mimi” man ba ingen bryr sig?

          Eller den gången hon frågade om folk ville köpa merch från henne salong och alla svarade nej…

          Och alla foton i spegeln där hon vrider sig till vad som ser ut som både ryggskott och nackspärr för att se smal ut. Nej fy. Det är så synd att se när någon vill vara så aktuell i en värld som är så skev?

      Kenza. Fattar inte hur man kan vara så självcentrerad. Och hennes försök till att vara rolig och relaterbar faller platt för mig.

        Håller med. Hon skrev på instastory att hennes barn ska inte bli bortskämda osv. Jag tror det blir svårt att inte skämma bort barnen när familjen åker på lyxresor, lever i lyxlägenhet mitt i Stockholm och har en ett jättestort sommarställe som ska lyxrenoveras.

          Hahahaha årets skämt att hennes barn inte ska bli bortskämda ?

            Fast sådär blir det ju automatiskt om man lever i en familj med mycket pengar. Men är ju skillnad på att vara bortskämd och bortskämd. Hon menar väl att hon inte kommer ge dem allt de pekar på osv.

          Hon skrev ju i och för sig att det kommer bli väldigt svårt pga deras livsstil men att de inte kommer ge massa pengar osv.

        Kenza är så extremt självupptagen. Snälla vi har sett hela jordens bikinis på dig i samma trötta pose och plutande läppar nu. Snark. Samma jävla gravidbilder på Maldiverna. Snark. Samma fejkade ”oj jag vaknade upp såhär” bilder. ”Morgonkaffe i solen idag i en helt orimlig jävla outfit när det är snorkallt”. Klyschornas största klyscha. Och garanterat att hon vet könet på sitt barn. Det är en pojke och hon mår skit över det.
        Kenza, om du läser detta: Du kan köpa en dotter också! Går att göra i Cypern och USA bland annat. Lycka till.

          Haha ? gud så elakt rått. Men håller med – klart att hon vet könet Och klart hon DRÖMDE om en tjej som hon kan klä ut (hrm förlåt.. upp) till en mini Kenza och få rosa hjärtan och kommentarer till!

            Hade det varit en tjej hade hon gjort världens största rosa gender reveal.
            Åh så jävla lööööjligt ?. Ber om ursäkt för mitt råa inlägg. Men ärligt, hon kanske inte vet om det. Man kan ju välja kön i vissa länder. Klart hon kommer älska sin lilla pojke! Inte det jag säger. Men hade också varit lite besviken över 3 barn av samma kön innerst inne. Även om man trots det inte hade velat ha det annorlunda.

              Du hade ”också varit lite besviken”?

              Vadå också? Hon har ju sagt att hon är jätteglad för bebisen oavsett kön. Men bra att du erkänner att detta endast är dina egna besvikelser som du projicerar på Kenza.

                Hon har sagt att hon vill ha en flicka också, så det stämmer inte.
                Tror snarare att du projicerar din sorg över dina tre barn av samma kön på mig som du inte vågar erkänna.

          Varför skulle hon må skit över att få en son? Ni som skriver sådant projicerar ju å det grövsta, är liksom inget normalt antagande.

            Hon har snart 3. Hon hade nog varit besviken över 3 döttrar också. Många som blir det och gärna vill uppleva båda könen. Kenza har även sagt det tidigare att hon vill ha en dotter också.

              Du hade ”också varit lite besviken”?

              Vadå också? Hon har ju sagt att hon är jätteglad för bebisen oavsett kön. Men bra att du erkänner att detta endast är dina egna besvikelser som du projicerar på Kenza.

                Samma svar som ovan. Var god se mitt svar ?

      Paula! Hennes blogginlägg med konversationen mellan henne och Hugo. Så bajsnödig.

        Plus att hon delar alla hans stories om henne, so boooring. Ibland känns han skämt mot henne rätt taskiga? Hade aldrig accepterat att någon betedde sig så mot mig och sen l ut till allmän beskådan

      Till att hon köper hem och äter så mkt skit?

        Det är väl upp till var och en. Störde mig mer på att hon inte äter sallad som hon köpt för att det endast va 1 eller 2 dagar kvar till utgånget datum så hon väljer att hellre äta snabbnudlar. Varför inte bara göra egen sallad om man ska vara så petig med hur fräsch den ska vara?

          Som gravid ska man inte äta sådan sallad ALLS.

            Du kan äta sån sallad om den är nypacketerad. Det är såklart svårt att kontrollera men man bör alltid lukta smaka och titta och såklart använda sunt förnuft innan man äter.

            Jag åt sån sallad flera gånger som gravid och mitt barn är då livs levande…

              Ja men det är just det, mamma vet inte hur länge den legat där. Vi vet ju att butiker fuskar med förpackningsdatum…

              Mm men det har jag hört folk säga om att dricka alkohol och röka under graviditeten med. En risk innebär inte att något garanterat händer.

      Orangea*

        Orange mena jag såklart haha

      Varför varför varför smackar hon på med massa kemisk skit preciiiis när lilla loppan flyttat in? Lashlift, brow-lift, naglar, färgar hår osv osv. Varlfr inte bara vänta typ 9 månader eller iaf efter den första känsliga trimestern? Så ofattbart

        Det undrar verkligen jag också!! Härligt att hon kan vara så avslappnad eller kanske bara dumt? Blir märkligt när hon typ inte vågar röra sig från soffan för att inte skada loppan men att ge sin kropp typ farliga ämnen det går bra.
        Har varit preggo två gånger, båda gångerna pausade jag faktiskt med alla starkare produkter.. kändes mest naturligt ?‍♀️

          ”Kändes”…? När min syster var gravid var hon helt övertygad om att sex var farligt för fostret och att en orgasm skulle göra att det stöttes ut. Det kändes mest rimligt för henne. Det betyder INTE att hon hade rätt…

            Varför jämför du sex med kemikalier?

              För att vården inte avråder från varken det ena eller andra under graviditet?
              Det är ni här som brukar tycka nagellack och arsenik är jämförbara…

        Men herregud. Låt henne leva? Tycker det känns sunt att hon verkar aktivera sig och pyssla om sig. Tycker generellt sett att folk är så hårda mot henne. Förstår inte hur man kan störa sig så mycket…

        För att det inte finns belägg för att det skadar? Tror ni på allvar man får missfall av nagellack och foundation? Då hade Gab Joss haft 0 barn…

          Inte missfall men det kan fan inte va nyttigt för växande celler

            Vad baserar du det på?

              Studier.

                Vilka då?

          Finns väl inte belägg för att det inte skadar heller iofs. Men nu gällde det väl inte nagellack och foundation utan starkare kemikalier? Det är väl allmänt inte så bra att använda ( finns väl anledning till att det används plasthandskar och att varningstext finnes på hårfärg lixom). Är bara märkligt att någon som försökt så länge och testat allt inte slutat med sånt som inte är bra för egna kroppen. Nu kanske inte hon går på salong och gör naglarna men där jag går vill jag instinktivt stänga munnen pga all stark lukt?

          Det finns ju inga positiva effekter av det iallafall så varför inte undvika det som en försiktighetsåtgärd? Med all skit vi ändå får i oss genom mat, kläder och andra saker vår omgivning så är det nog klokt generellt att försöka minska ned på så mycket kemikalier som man bara kan, gravid eller inte.

        Loppan? ?

      Fannidays. Tror hon skulle behöva lägga fokus på sitt mående och inte sociala medier..

        Heter hon så på instagram? Kan inte hitta

        Ja herregud den människan är inte frisk

      Men inte denna fråga igen

      Håller ej med att hon ser ojämnt brun ut, hon ser helt enkelt bara skitig ut. Skitig och kakig i hela ansiktet trots hon knappt (?) har smink på sig. Alltså förlåt. Men det gör hon faktiskt.

      Kan det bero på all medicin osv hon äter i och med IVF? Absolut, men snälla människa skippa BUS:en för 1) det ser inte bra ut och 2) det ser verkligen inte bra ut.

        Hon har sagt innan att hon har färgen ”tan” på sin cc-cream och att hon vet att den är för mörk men skiter i det typ.

          Haha människan måste se galen ut i verkligheten….

      Att inte Margaux inte fattar att hon ska lägga ner och göra annat istället.

        Tankeverksamheten hos den människan sträcker sig ungefär så långt som avståndet mellan skinkorna så vet inte vad vi riktigt kan begära av henne då.

      Josephine Qvist. GNÄLLIGARE människa får man leta efter. Och alla 7000000 stories med fjärils filtret eller alla quotes om kärlek ???????

      Alla flunsor som konsumerar så in i helvete….

    Vilka slags ljud lyssnar ni på för att kunna sova eller komma ned i varv?

    Behöver lite inspiration. Har provat regn, skogsljud, fågelkvitter, snöstorm, fläkt (?), fotsteg, öppen eld. Måste finnas fler? ”Udda” som lite mer självklara?
    Tipsaaaaa gärnaaaaa

      Olive grove!

      Podden Somna med Henrik ❤️

        +1 på Somna med Henrik

      Havet? Eller white noise

      Ett tag somnade jag väldigt bra till storstadsljud eller vad man ska kalla det. Bilar, steg, någon polisbil, röster osv.

      Dåligt på att förklara så ett exempel på youtube ”open window New York city soundscape at night (Midtown Manhattan city sound) 4k”.

      Aldrig varit i en sån storstad ens men tyckte det var väldigt mysigt och kändes tryggt på något vis?

        Jag bor centralt i min hemstad. Njuter varje kväll/natt av bilar som kör förbi, människor som hörs utanför, gnisslandet från tåget som kommer in, polisens ljus som skiner in i mitt sovrum.. Jag älskar det!

      Min kollega tipsade om brown noise, hade aldrig hört talas om. Gillade inte det själv men hon somnar alltid till det tydligen.

        Black noise.

      Seriemördarpodden!

      Lyssnar på Astrid Lindgrens sagor, dom hon läst in själv. Otroligt mysigt.

        Var lyssnar du på dom? ?

          Spotify ?

            Gjorde en lista med alla jag hittade där hon läser, fy vad mysigt röst hon hade ? det ska jag somna till ikväll! Glad jag såg detta tipset.

            Måste ta och kolla på några filmer någon dag, länge sen jah såg.

              Men vad glad jag blir! Kul att kunna dela med sig. Lyssna, njut & sov! ?

        Samma här!
        Trots att jag är 35+ innebär Astrid Lindgren trygghet för mig. Om jag är ledsen, orolig, har ångest eller bara inte kan sova hjälper hennes röst.
        Brukar alternera mellan Lotta på Bråkmakargatan, Alla vi barn i Bullerbyn och Emil i Lönneberga.

      Nothing much happens – bedtime stories for grown ups. Otroligt mysigt!

      Meditationer av olika slag. Mina favoriter är Jason Stephenson och…fan har glömt vad han heter. Återkommer.

        Michael Sealey!

        Var hittar du det förstnämnda?
        Jag har drömt hemska mardrömmar i över två veckor nu. Vore underbart att eventuellt få somna till ngt mer positivt. Kanske lindrar drömmarna.

          Spotify! Det är väldigt lugna, lite meningslösa små berättelser. Hon har väldigt trevlig röst. Först berättas den en gång, senad en gång till fast långsammare. Låter töntigt, men är jättemysigt enligt mig.

      Kroppsscanning

      Ett program som heter ”meditation Self” på Spotify, är flera olika ”avsnitt”. Somnar ALLTID inom 30 min när jag spelar dom. Brukar sätta insomningstimer och har alltid däckat innan den slutat.

      Lyssnar oftast på ljudböcker. Innan jag blev med sambo för 7 år sen så hade jag ”Kometen kommer”-filmen igång varje kväll i säkert 2 år?

      Kan den filmen än idag helt utantill! Varför det blev just den vet jag inte, är något extra mysigt med att lyssna på Muminserien ?

      Creepypodden ?

      Nördigt podcast. Lyssnat på dem i snart 400 avsnitt så de känns som mina kompisar. Känns tryggt vilket gör att jag somnar.

      Jag tycker om att lyssna på något från Tracks To Relax, deras ”nap” meditations är en personlig favorit.

      Podden språket i p1.
      Men lyssnar på avsnitt jag redan lyssnat på.

      Podden ”Somna med Henrik”

      Har en nattnyckelpiga till min son jag kallar äckelpigan. Låter som massa läskiga sjungande präster i kör. Somnar varje gång ?

        Vad är en nattnyckelpiga!?

      Somna med Dan hörning

      Eller egentligen vilken som helst av hans poddar.

        Ja, potatisavsnittet är det bästa att somna till tycker jag. ?

      Häromnatten hittade jag tåg-ljud på Spotify. Det där dunk-dunk av hjulen mot rälsen som att man sitter och slumrar på ett tåg. Mysigt.

      Somna med Dan Hörning, potatisavsnittet.

      Somnar otroligt bra till Margareta Grääs hysteriska pladder. Det är bara too much så hjärnan går i strejk och somnar.

      Spår är ytterligare en podd jag somnar bra till.

      Somna med Henrik eller sömnhypnos

    Ni som sett you s4, vad tyckte ni? Jag var så besviken… känns som en helomvändning från s1-3.

      Såg första halvan, vet inte om det andra har släppts än men har iaf inte sett. Säkert pga samma anledning du tyckte det var dåligt. Tror det bara är en sån serie som inte går att upprepa i oändlighet så till slut blir det bara lite gjort, fattar liksom att de bytte inriktning i säsong fyra för att ha en handling men tyckte inte det var så bra.

        Andra halvan släpps 9 mars tror jag men längtar inte..

      Den är ju inte lika sjuk och rå som dom andra säsongerna, så väldigt annorlunda, men jag gillade det verkligen ändå. Tror mycket av det jag gillar med serien är att höra hans tankar, att han tänker en sak men spelar med ändå.
      Tycker serien är väldigt speciell och inte som allt annat, så den fångar verkligen mig. Men i del 2 hoppas jag att han tappar det och det händer mycket sjukt?

      Jag är så dålig på att förklara..

      Tycker den nya säsongen är den bästa! Otrolig!

      Jag gillar säsong 4. Säsong 3 har varit sämst hittills tycker jag. Det blev lite kaka på kaka, samma sak om och om igen. Tycker säsong 4 är mycket bättre, nu händer nåt nytt ? Gillar också att sitta och detektiva med sambon och gissa vem av karaktärerna som jävlas med Joe.

      Absolut den bästa säsongen hittills! Tyckte säsong 3 var väldigt upprepande, trött och tråkig. Hoppas del 2 s4 blir lika bra som första!

      Jag tyckte den var sådär tills jag kom över en teori på youtube om att Rhys bara är en fantasi i Joes huvud. Att det är han själv som gjort allting men projicerar det på Rhys. Räknar nu ner dagarna till part 2…

    Vilken optikerkedja är bäst? (Synsam går bort direkt)

      Aoptik är jag väldigt nöjd med!

      Synoptik

      Varför går Synsam bort tycker du?

        För att den kontakt jag haft med dem varit väldig oprofessionell. Till exempel vill de bara sälja sina sk abonnemang utan att man ens behöver sakerna och så ger de sig inte.

          Tack för ditt svar. Jag har en annan upplevelse men det är ju så klart olika..

            Ja det skiljer sig säkert åt mellan olika orter. Men jag verkar inte vara den enda om man läser på nätet om dem heller.

                Jag har också bojkottat Synsam pga en säljare som försökte övertala mig att köpa abonnemang! Hon var så pushig och ville inte ge sig. Jag är konflikträdd så förstår inte hur jag kom därifrån med bara glasögonen ? Stel och otrevlig stämning när jag till slut fick betala och gå därifrån…

                Går heller aldrig in på Twilfit (Change) längre av nästan samma anledning. Man får aldrig titta i lugn och ro, blir ”påhoppad” av säljare som stressar fram ett köp. Fler som delar samma upplevelse?

                  Är helt enig ang. Twilfit, finns inget värre än pushiga försäljare. När det gäller optikerkedjor med butiker tycker jag de flesta har tråkiga bågar och kassa säljare, ofta ingen koll på vad som passar vem osv. Om man vet sina styrkor på glas så kan jag tipsa om att köpa bågar på nätet ist. Mkt större urval, du får hemskickat bågar att testa i lugn & ro. Supersmidigt och mkt lägre priser dessutom. Svenska optikerkedjor med butiker har ockerpriser på glasögon jämfört med många andra länder.

                    Men kan man göra en synundersökning och få ett recept utan att köpa glasögon på samma ställe?

                      Sorry för sent svar. Där jag köper mina får man, om man behöver göra synundersökning, gå till en optiker nätföretaget anlitar, göra en undersökning som de sen drar av på totalkostnaden för glasögonen. Du kan alltså inte välja optiker själv, utan måste gå till någon nätföretaget samarbeter med, men betalar inget för undersökningen. Funkar kanon.

                Får man inte säga upp abonnemanget utan att bli av med glasögonen?

                  Man hyr ju bara glasögonen av dem. Får alltså inte behålla dem när abonnemanget går ut utan då kan man få köpa ut dem till en kostnad.
                  Men ja säljarna är orimligt pushiga, de försöker med varenda kund som kommer in.

                    Betalar man inte av dom och får betala det som är kvar om man säger upp abonnemanget? Så uppfattar jag det.

                    Även om jag ångrar abonnemanget.
                    Å då är jag gammal synsammare själv.
                    Har blivit en riktig skitkedja.

                      Jo kanske. Men man får inte behålla glasögonen när abonnemanget är slut, trots att man inte avslutat det i förväg. Vill man ha glasögonen får man betala ännu mer.

                      Nej man betalar inte av. Du hyr glasögonen och sen får du välja att köpa ut dom när abonnemanget löpt ut. Det blir sjukt mycket dyrare med abonnemang.

            Såklart det är olika, det finns ju flera synsam-butiker.

      Varför går synsam bort? Bara nyfiken då det är dem jag brukar gå till

        Nu bor ju antagligen inte i samma stad, så om du är nöjd med just din butik så behöver du ju inte oroa dig 🙂

      Smart eyes är bra för glasögon tycker jag 🙂

    Ok saker som är WT!

    Att gå i tights utan att träna

    Att ha för lång nagelförlängning

    Att ge sina barn för mycket socker

    Att röka

    Att ha sönderfärgat hår

    Att namnge sina barn Nova, luna , Belle, lionel etc och tycka det är töntigt med gamla svenska namn

      Ankläppar

      Tatueringar

      Kan vi inte bara sluta döma andra människor?

      Fransförlängning.

      Hårförlängning, fransförlängning, för orange nyans av foundation.

      4+ barn…

      Att hänga i gallerior på helgen
      Att Inte vara intresserad av kultur

      Jag har druckit två glas cava och klarar inte av att lista ut vad WT är? ??

        White trash ?❤️??

        Wow Thoughts

          ???

      Synliga extensions, dålig BUS, dåligt smink (typ mycket men inte bra blendat). Illasittande (för små) kläder

      Flera barn med olika partners när barnen är små.

      Rökning (typ inte feströkning men att röka dagligen)
      tatuera in sin partners namn
      Amerikanska namn på barn utan amerikansk anknytning (typ Jason,Liam)
      ha en kamphund endast för att verka tuff (speciellt om den heter typ killer)
      Barn med 2+ olika pappor
      För långa lösnaglar
      Mjukisbyxor (utanför hemmet)
      Crocs
      Endast mata barnen med halvfabrikat och massa socker
      Resa till Aiya Napa (väldigt bonnigt iallafall)

        Vad äter du ens om du inte äter halvfabrikat?

          Vart skrev jag att jag inte äter halvfabrikat? Jag skrev jag ju endast äter halvfabrikat

            Ah, så vart går gränsen för vad som gör det wt eller inte då?

              Som jag skrev, att inte äta något annat än halvfabrikat, hur är läsförståelsen?

                Det är inget problem med min läsförståelse, jag förstår bara inte definitionen. Om jag äter en bit gurka till min billys panpizza, klarar jag mig då? Eller krävs det liksom en hel sallad? Till varje måltid eller räcker en gång i veckan?

          Vadå? Man kan väl äta ekologiskt kött, grönsaker, rotfrukter, baljväxter etc.

            Till anonym 20:25 alltså tihi

              Ja jag läste lite snabbt, menade bara att halvfabrikat är svårt att komma ifrån bara, särskilt med barn.

                Inte alls svårt att komma undan halvfabrikat med barn. Jag tillagar alltid mat från grunden och inget halvfabrikat köps hem (förutom ris och pasta ibland).

                Tror inte personen menade halvfabrikat i form av ris och pasta, utan snarare i form av färdiga köttbullar eller för all del helfabrikat. Men frukt, grönsaker, smörgås, köttfärs, kyckling och fisk är ju annars vanliga i maträtter som många barn uppskattar och tycker om.

                  Sen när är ris halvfabrikat?

                    Enligt min snabbgoogling nu så räknas ris, mjöl (och alltså smörgåsen) och köttfärs till halvfabrikat så.

                    Skulle inte heller räkna ris som halvfabrikat men tydligen inräknas all mat som har behandlats (industriellt) och behöver upphettas/tillagas igen halvfabrikat ? (som tydligen köttfärs då).

          Haha, svårt att tänka mig något mindre WT än att feströka. ?

          Och till alla mammor vars förhållande med pappan/papporna till era barn inte fungerat, ni är inte WT för att ni ger barnet syskon i ett, eller flera, senare förhållanden.

          Man styr inte ensam över relationer och ingen kvinna (eller man för den delen) ska behöva skämmas över att hon skaffar fler barn, eller avstå från att göra det, bara för att relationen/relationerna med tidigare barns pappa/pappor inte höll. Så WT att tycka det.

            Menar såklart MER wt. Godnatt, haha!

        Haha, svårt att tänka mig något mindre WT än att feströka. ?

        Och till alla mammor vars förhållande med pappan/papporna till era barn inte fungerat, ni är inte WT för att ni ger barnet syskon i ett, eller flera, senare förhållanden.

        Man styr inte ensam över relationer och ingen kvinna (eller man för den delen) ska behöva skämmas över att hon skaffar fler barn, eller avstå från att göra det, bara för att relationen/relationerna med tidigare barns pappa/pappor inte höll. Så WT att tycka det.

      Energidryck/läsk

      Dåligt färgad utväxt

      Luktar gammal kattlåda

        Luktar gammal kattlåda? ?? va?

          Speciellt doft som i princip bara återfinns hemma hos WTs som aldrig orkar fixa med kattlådan

          Dom som vet dom vet, varit hemma hos sånna på jobb och ja det är en egen doft

      • Lägenhet/hus som luktar kattpiss
      • Röka under köksfläkten
      • Fisa på offentliga platser, gärna högljutt och sedan skratta åt det
      • Tribaltatuering för killar, svanken för tjejer
      • Långa lösnaglar, gärna i rosa
      • Skrika, svära mycket och vara högljudd på offentliga platser. Glo surt på alla runtomkring som reagerar
      • Ha en deprimerad hund med hälsoproblem som man skriker åt i tid och otid
      • Supa tillsammans med morsan och bråka högljutt över saker som hänt under uppväxten
      • Tigga pengar på sociala medier till veterinärbesök eller hyran
      • Sno toalettpapper hos soc, psykiatrin eller nåt sjukhus
      • Sno en glass-clown på fyllan som sen får stå i köket
      • Dricka lidl-cola till allt
      • Plufsig skinnsoffa i vardagsrummet och glasbord med en delfin undertill som fot
      • Gapa och skrika åt myndighetspersoner
      • Sno kläder ur lådor för klädinsamling

        Så specifikt haha?

      Det iaf jag tycker utmärker en wt person är hur hen pratar och uppför sig.

      Systrarna Graaf

        Laila Bagge. Öht alla med löshår, där det ligger två ”gardiner” på axlarna och övriga håret likdom är mycket tunnare. Lösögonfransar som ser ut som två täta, helt jämna svarta mattfransar över ögonen och lösnaglar på det.

        Lady Dahmer. Brevväxling med psykopater. Vit men vill spela minoritet. Ser ohälsosam ut och pratar lite för mycket. Går på psykofarmaka och kan inte behålla eller slutföra ett arbete. Bara fluffar runt.

          Är det WT att äta medicin alltså?

            Tillsammans med alla andra faktorer, ja.

      Att snusa velo.

        Vad är det ens?

      Att inte använda skiljetecken där man ska göra det.

      Sån där diamant under ögat.

      Skäms inte överhuvudtaget för att jag går runt i träningstights utan att träna.

      Jobbar på förskola och det är enligt mig det bästa plagget att ha då! Stretchiga och passar till allt om man som jag bara använder svarta. Enkelt att få bort fläckar efter snor eller mat. Sitter bra utan att halka ner så man behöver dra upp hela tiden som man ser kollegorna som använder andra byxor får göra stup i kvarten. Behöver aldrig bekymra mig över att byxorna spricker om jag böjer mig eller sätter mig ner…. Får PANIK när jag ser folk som jobbar inom förskola och använder typ jeans?! Så obekvämt med tanke på det jobb vi gör…

    tips på platser för små barn i Lissabon? Lekparker, museum, andra aktiviteter? Barnen är 3 och 4år och gillar att röra på sig, så parker med mkt plats är kul! Tack!

      Finns ett stort akvarium som är väldigt fint ordnat, besökte det för typ 5 år sedan. Dock rimligt om man inte vill stödja sådan verksamhet. :/

    Tips på rouge utan glitter?

      Idun

      Mac

    Tips på retinolserum/kräm och bha-syra (serum eller kräm eller toner/rengöring)? Är nybörjare och har lite rosacea-liknande hy ibland (röd runt näsan och ibland lite ojämn på kinderna) samt vill bli av med ojämnheter och minska porer. Tack!

      The Ordinary är bra och prisvärt om du vill börja testa där, de har även olika styrkor på retinolen så du kan börja med svagare och sen gradvis öka.

      L300!

      Retinol- Verso, BHA – Paulas choice.

      Paulas Choice BHA är bäst!

    Jag fattar att sån här ”TikTok-reklam” för grejer är som typ tv-shop och att det mesta är skit. Är det några grejor som ni sett och beställt som varit bra? Typ det där klistret man sätter på naglarna i stället för nagellack.. funkar det? Eller den där ögonbrynsdutten..?

      Min kompis fick nagelsvamp av sånt ”nagellack”.

      Testade nagellacket. Det såg verkligen ut som att du klistrat på lappar på naglarna. Såg bedrövligt ut och jag tog bort på en gång.

    Hade fyra grejer på lager att skriva om i öppet spår denna fredag men har glömt bort allihopa.

      Jag minns mina grejer jag skulle skriva om men är för trött. Önskar Öppet spår började kl 18 eller 19 en gång i veckan ? förr var jag uppe sent varje kväll/natt, nu är jag tydligen gammal??

        Du får skriva dina kommentarer i öppet spår imorgon bitti.?

      Samma här

    Vad är grejen med Wahlgrens värld? När andra kändisar haft reality-tv har det varit några få säsonger och man har fått inblick i deras vardag och ibland lite gäster (typ Parneviks) Men det här bara harvar på, år efter år. Varför är det så intressant att se just Pernillas vardag så länge? Jag tittade lite de första två säsongerna men nu går det ju bara runt, runt.

      Jag tycker det är roligt, skrattar ofta flera gånger under avsnittet ? det är ju inte det mest intressanta program jag sett, men för mig är det typ ”feel good”-tv.

      Jag älskar hur Pernilla w har sådan självdistans, hur hon brister ut i asgarv mitt i något som hon kommer på blir jättedumt eller fel. Hennes otroligt röriga men snabba hjärna ?. Alltid sen, glömmer saker..Så uppenbart adhd, haha känner igen mig otroligt mycket och det är ganska befriande tycker jag. Älskar att ha på programmet i bakgrunden när jag flänger runt och gör andra saker.

      Ja fy fasen. Att höra på det där ”höga c fnittret”, helst åt sina egna skämt, om och om och om igen. Hur kan någon tycka det är kul alltså? Fattar inte heller. Enligt PW själv, är hon ju som gjord för reality-TV, det säger väl det mesta. Hela klanen har hybris de luxe och gör allt för att synas & höras, de är så totalt uppe i sig själva, så när någon annan pratar lyssnar/hör de inte, eller avbryter konstant. (Lyssnade en kortis på Wistam/PW podden, men fick stänga ner, för PW avbröt konstant och allt handlade om henne, hennes familj och henne igen osv.och när Wistam försökte säga nåt, avbröt PW konstant och pratade om sig själv…igen)

        Förstår inte heller hur någon kan tycka det är roligt. Men som mitt barn säger så kan man ju faktiskt tycka olika.

    Hur länge går det som längst utan kontakt om ni träffat en kille några månader? Pratar ni dagligen?

      Pratar absolut dagligen. Går väl max några timmar utan kontakt, främst när vi jobbar. Annars hörs vi lite hela tiden (messar mest)

        Blir det en grej om det skulle gå några dagar utan kontakt eller fortsätter ni som vanligt?

        Orkar inte skriva varje dag men vill inte skapa drama…vet att alla är olika men intressant att höra hur andra tänker!

          Aldrig varit med om att någon man dejtar seriöst inte svarar/skriver på flera dagar. Jag hade nog blivit orolig om man inte kontakt med personen på flera dagar

            Fick kontakt*

          Absolut skulle det bli en grej.. Men vi har alltid haft kontakt dagligen så jag skulle bli väldigt orolig om den uteblev helt nån dag.

            Låter stressigt att ha press på att höras varje dag.

              Varför? har man dejtat antal månader så är det väl inte konstigt att man hörs någon/några gånger om dagen. Ingenting jag skulle bli stressad av, tvärtom ?

                Det är ju inte som att man skriver 24/7. Men har man dejtat flera månader så är det ju ganska seriöst och då blir man antagligen inte stressad av att skicka ett litet meddelande till honom ?

        Skulle få panik om en kille ville höras så mycket.

          Varför? Har ni dejtat flera månader så är det väl inte konstigt om man hörs någon gång under dygnets 24 timmar

      Hade nog tyckt det hade varit konstigt att inte prata varje dag.

        Såpass konstigt att du tagit upp det med hen?

          Ja!

            Om hen då förklarar att hen inte är så mycket för chattande och messande då, hade det varit okej för dig?

              Inte för mig. Jag vill ha en partner som vill höras med mig varje dag (även om det bara är ett litet sms), skulle kännas jättekonstigt att bli ignorerad flera dagar. Så det hade inte varit okej, inte om vi dejtar på ett seriöst plan och tanken är att det ska bli något mellan oss.

              För egen del behövs det absolut inte chattas över hela dagen. Men jag vill på något vis prata med den personen varje dag. Vissa dagar kan innebära mer, andra mindre. Brukar tex följa sig naturligt att man hörs lite mindre tex på onsdagen om man setts på tisdag till onsdag. Men man kan ju alltid ringa ett kort samtal, fråga ”hur var din dag?” eller ”gick det bra med xx?” osv. Det ska ju så klart inte bli en konversation som bara är bara för att. Men skulle nog inte vara intresserad av en person som inte är intresserad av att höras vid – på något sätt – dagligen 🙂

        Varför är det konstigt? Uppriktigt nyfiken.

          Man vill väl ha någon som är genuint intresserad, om personen slutar svara i flera dagar eller ignorerar det man skrivit så är vi inte på samma plan. Vill hitta någon som åtminstone tycker om mig så pass mycket att hen kan lägga åtminstone någon/några minuter på mig varje dag. Annars hade jag nog tappat intresset om personen bara skrev lite då och då och kunde gå flera dagar utan att höra av sig.

            Man kan väl dock vara intresserad utan att ha behov av att höras varje dag?

              Ja men som sagt, det matchar inte mig och mina behov 🙂 jag har aldrig varit med om att någon jag dejtat flera månader inte svarar på flera dagar. Sen förstår jag att folk är olika. Men för min del hade det inte funkat att dejta någon som bara försvann i flera dagar.

    Är det farligt för fostret om man dricker alkohol mellan ägglossning och plusset? Förutsatt att ägget fäster. Men om man inom de två veckorna från ägglossning till plusset dricker lite alkohol, hur mycket påverkar det ett eventuellt foster?

      Va? Du kan inte skada ett embryo som inte finns?? Man rekommenderar avstå alkohol när man testat positivt för graviditet däremot.

        Man rekommenderar att avstå från att man börjar försöka.

          Nej, nix, nicht, nope; NEJ. Jag har själv varit ofrivilligt barnlös i flera år och aldrig någonsin hört det rådet. Sen ska man inte ha fylleslag kanske men det ska man väl aldrig så sett. Ett glas vin då o då, några drinkar på helgen etc är INTE farligt då man försöker bli gravid. Du är ju inte gravid; utan försöker.

            Det står ju exv. på 1177 och diverse andra siter att man ska sluta dricka alkohol då man försöker bli gravid.

            Du har fel. Jag jobbar som läkare och det är ett offentligt råd. Vsg https://lakartidningen.se/wp-content/uploads/OldWebArticlePdf/1/12235/LKT0924s1628_1629.pdf

              Du är medveten om att det finns väldigt många läkare som inte har så bra koll på typ… nånting? Förstår inte varför ”jag är läkare” skulle ge någon slags övertygande status? Du kan ju vara läkare och typ jobba med fotvårtor hela dagarna? Eller läkare på en vårdcentral. Har de någonsin rätt om någonting?

                Haha ”typ läkare på en vårdcentral”. Dom är ju inte mindre utbildade för att dom jobbar på VC? Likväl som om en läkare som jobbar på barnavdelning har specialiserat på barnmedicin så har VC-läkaren istället specialiserat sig på allmänmedicin. Både läkarna läser först 7 år, sen 3 år som AT, sen ska dom randa sig och göra ST-tjänstgöring…

                Haha, sant ändå. Nä men jag tror väl att det är bäst att inte bli skitfull varje helg medans man försöker, men jag har inte ångest för att jag drack något glas vin innan jag testade positivt.
                Den här artikeln är också från 2009 och forskningen som refereras till är från 1997 (26 år sedan?).

                Oavsett om du jobbar med fotvårtor eller något annat som läkare har du fortfarande genomgått sex års studier och två års AT där man måste läsa om varierande saker och praktiskt arbeta på flera olika avdelningar. Någonting som också lärs ut vilket är otroligt relevant i sammanhanget är att man lär sig hur man hittar och tolkar kvalitetssäkrade forskningsresultat, någonting gemene man är extremt dålig på. Även om det finns skitläkare så måste du ju ändå förstå att det ger en viss legitimitet till sådana här frågor att vara läkare? Fattar att det är extremt tröttsamt att bli ifrågasatt av gemene man för att de tror/känner/har hört/anser/har läst någonting annat när de inte ens har försökt läsa riktiga vetenskapliga artiklar och nya forskningsresultat.

      Ingenting är min hobbygissning. Fostret är ju knappt en cell då.

      Nej. Första veckorna av graviditeten får fostret näring från gulesäcken innan moderkakan tar över. Således påverkas inte fostret av vad mamman äter och dricker. Finns ju dem som druckit rejält med alkohol precis innan de fått veta att de är gravida och mått dåligt över det. Men ingen anledning till oro.

        Det här är en myt. Alkohol passerar över till fostret lika lätt som det passerar BBB till hjärnan och gör oss alkoholpåverkade. Tyvärr är det så med alla fettlösliga substanser.

          Men man delar väl inte blodomlopp innan moderkakan finns?

            Allohol sprider sig via diffusion över cellmembran, och kommer sig därför fram utan blodomlopp.

        Ny studie ute nu. Alkohol i små mängder i ett väldigt tidigt stadie kan skada.

          Med tanke på att en studie på ett foster bör anses hyfsat oetiskt så kan man nog ta den studien med en nypa salt.
          Säger inte att man behöver supa sig full. Men tänk vad många kvinnor som inte ens vet om att de är gravid och som dricker alkohol. Föds alla dessa barn med skador?? Hade det varit fallet hade man i princip gjort alkohol olagligt för kvinnor ???

      Det finns flera studier som visar att ju tidigare fostret exponeras för alkohol desto värre är det antagligen. Det är också logiskt eftersom DNA-skada som uppstår tidigt sprider sig till alla efterkommande celler i den nya kroppen, om man lyckas skada den första cellen så kommer 100% av barnets celler få DNA-skadan. Det är därför man rekommenderar så starkt att avstå från alkohol redan när man börjar försöka.

      Det är en myt att alkohol inte når fostret pga att det inte finns en moderkaka, alkohol är fettlösligt och når hela kroppen och alla celler. Det är därför hjärnan blir påverkad och man blir full, även om den är vårt bäst beskyddade organ.

      Vi hade en forskare som specialiserade just på detta område som föreläsare på läkarstudierna och han var tydlig nog att den på samhällsnivå största belastningen av alkoholskada på foster antagligen kommer från just den perioden som du pratar om, för att så extremt många dricker alkohol då. Det blir antagligen oftast mindre tydliga skador än hos alkoholister, men du skadar fortfarande ditt barn.

      Ps. Om man har gjort det redan är det gjort, och det går bra med de flesta, men om du funderar på om du borde hålla dig borta så gör det!

        Lite dumt att skriva ”men du skadar fortfarande ditt barn”. Det är som att incenuera att alla barn vars mammor drack ett glas innan positivt grav.test är skadade

          Nej, det betyder att alla som blev utsatt för alkohol tidigt i graviditeten blev utsatt för den typ av skada som alkohol medför. Precis som jag skrev är det ofta(st) det går väldigt bra ändå.

          Varför har folk så svårt att förhålla sig till verkligheten? Det är skadligt. Man bör veta det så att man kan ta bra val för sig och sina barn.

          Ps min mamma drack alkohol när hon var gravid med mig om det får dig att må bättre. Det gick bra med mig, jag jobbar nu som läkare men slutade dock själv att dricka innan jag blev gravid. Hade jag druckit en enstaka gång hade jag inte varit bekymrad dock. Det går att förhålla sig till fakta utan att bli kränkt över faktan.

            Jag personligen är inte ett dugg ”kränkt”. Tyckte bara det var lite slarvigt formulerat. Det är ändå ett ämne som kan göra många extremt oroliga och stressade.

              Ja, såklart det kan. Men många i detta kommentarfältet sprider myter som är skadliga, och det är synd att de upprätthålls. Ja, det är viktigt att vara lika tydlig på att 1. ja det går antagligen jättebra med ditt barn även om du druckit men 2. det bästa för ditt barn är utan den minsta tvekan att du inte gör det.

              Folk måste tåla att höra att deras alkoholkonsumtion inte är helt obetydlig bara för att det lugnar deras känslor att inbilla sig det. Newsflash är att rökning också skadar barnet, så nu kan ni hoppa på mig för det också

              Men folk måste ju få veta? Det kan inte hjälpas att en del blir stressade.

                Fast jag tror alla här inne vet att man ska undvika alkohol när man är gravid. Finns liksom ingen anledning att propagera med ”det kan vara skadligt bla bla” till någon som råkat ta något glas innan de visste att de var gravida.

                  Jo för många tror det är helt ok. Man bör sprida det faktumet att det inte är fallet, så framtida mödrar vet. Den stora massans väl och ve går över någon enstaka individ när det gäller viktig samhällsinformation. När dessutom flunsor bloggar om hur de dricker som nygravida så kan det vara läge att basunera ut fakta.

            Jag tror inte på att du är läkare.

              Du är välkommen att tro precis vad du vill. Här har du andra läkare som upplyser om samma sak:

              https://lakartidningen.se/wp-content/uploads/OldWebArticlePdf/1/12235/LKT0924s1628_1629.pdf

          ”Mindre skador än hos alkoholister”, alltså man kan vara alkoholist men utan att ha druckit under graviditeten, det finns liksom ingen gräns för hur många glas en *alkoholist* dricker, finns de som dricker extrema mängder, andra är nyktra alkoholister. ”Du skadar fortfarande ditt barn” – exakt hur då?

            Ok förlåt, än de alkoholister som dricker under hela sin graviditet. Hoppas det känns bättre för dig nu ??

              Typiskt läkare att vara så bitska och ha så svårt att bli ifrågasatta. Klassiker verkligen.

                ?

        Hela det här inlägget känns väldigt motsägelsefullt? Extremt många dricker alkohol i början av graviditeten och orsakar skada på 100% av fostrets celler men om du råkat dricka då går det bra ändå för de flesta? Vad menas med går bra? Ingen FAS? Att ens celler är ok? Hur vet man det? Och studier som visar att antagligen är det värre i början, vad menas med antagningen ens?

          Ofta kan nog de fall med mest DNA-skada leda till spontanabort. Sen är det nog beroende ac grad av exponering också. Milda grader av FAS, lägre IQ än barnet skulle haft utan exponering osv. Ja, så är det ofta med forskning, många antaganden ut från olika data. Det är bara att ge sig ut på pubmed och läsa uppdaterade reviews. När forskningen är tillräckligt enad för att myndigheter ska avråda folk från att dricka före de plussar betyder det dock att det är ganska solid forskning, eftersom forskning med tydliga gråzoner sällan leder till så starka rekommendationer.

      Jag drack alkohol innan jag visste att jag var gravid och hade jättedåligt samvete över det sen så jag pratade mycket med min BM om det. Hon sa att i början får barnet inte näring från moderkakan ändå. Utan det ”riskfyllda” med att dricka innan man plusar är att alkohol kan bidra till att ägget inte fäster och sånt. Alltså att man får missfall som man tror är mens. Så har du tex passerat vecka 12 och kanske tom sett bebisen på UL så har alkoholen före pluset inte påverkat.

        Det där med moderkakan…

        OK så om barnet inte får näring från moderkakan (vilket stämmer), vart får den då näring ifrån? Ingen som ifrågasätter det? Och om det är via diffusion, varför skulle inte alkohol kunna diffundera till barnet? Och vi VET att skadan alkoholen gör är mer än risk för spontanabort. Spontanabort kommer ju också ofta efter DNA-skada och inte bara att ägget inte fäster sig.

        En sak är att säga att det är lugnt om man har råkat göra det, och det går bra ändå. En helt annan sak är att sitta och killgissa och ge skadliga medicinska råd till främlingar på internet. Uppskattar inte

          Gulesäcken är ju något slags ”fristående” organ som hör till fostret. Men kvaliteten kanske kan påverkas av det kvinnan ätit och druckit tidigare, det vore väl inte helt orimligt. obs: killgissning ?

            Ja gulesäcken är ett magiskt organ som uppstår från tomma intet i likhet med big bang. Det är ett mirakel faktiskt!

            ”Så har du tex passerat vecka 12 och kanske tom sett bebisen på UL så har alkoholen före pluset inte påverkat.” – det var denna linje här jag kände extra stark ouppskattning för. Du låter säkrare på det än du har grundlag att vara! Men absolut, hoppas verkligen folk har vett nog att inte lyssna på råd ifrån öppet spår utan söka säkrare källor

              Asså… om man druckit ett glas vin någon gång mellan sexet och pluset och sedan fortlöper allt fint och man ser ett friskt (så långt man kan se) foster i vecka 12 så bör man kunna landa i att allt är väl och att det kommer gå bra.

              Är du såhär nedlåtande och översittare mot alla dina patienter?

                Nej tar ut det på anonyma i ÖS ?

              Men va?? Svarar du ens på min kommentar nu? Jag skrev ju inte att den ”magiskt uppstår” utan menar ju att den skapas av kvinnans kropp = borde kunna påverkas av kvinnans hälsa.

                Hahah nej missuppfattade ditt svar!

                Men tycker det är roligt med alla som tror att gulesäcken skyddar barnet mot alkohol. Vart tror dom gulesäcken kommer ifrån? Att den skjuts in tillsammans med spermien?

                  Det är nog ingen som tror det. Men jag tror flera tvivlar på att det föreligger en stor risk att bebisen (typ… cellen?) skulle ta skada av det extremt lilla mängd alkohol som kommer in i embryot om mamman dricker något glas vin strax efter ligget… att påstå det på det påstridiga sätt du gör här sprider bara onödig stress och ångest. Du verkar ha väldigt svårt att sätta saker i perspektiv och så.

              ???? alltså moderkakan är ett magiskt organ som uppstår från tomma intet så varför skulle inte gulesäcken finnas?

              Gulesäcken skapas i samband mellan att ägget blir befruktat av spermien. Celler börja dela på sig. Gulesäcken skapar och skyddar. Ägget fäster i livmodern. Omkring v 8-10? Börjar fostret få näring från moderkakan. Det enda organ som inte alltid finns i kroppen utan endast i samband med en graviditet.

              Men att gulesäcken kommer från tomma intet är knäppt?

          Gulesäcken?

          Lol. ”Uppskattar inte”. Jag skriver ju att jag återberättar vad min BM sa till mig när jag ställde frågan. Om man vill vara säker på att få ett svar från någon som är kunnig på området ska man nog inte slänga ut frågan i ÖS. Här svarar ju privatpersoner hej vilt utifrån vad de tror/tycker/vill.

        Varför är det så viktigt att tala om att du är läkare? Du länkar till en artikel så det är väl artikelns trovärdighet som är relevant?

          För att folk ska fatta att jag har mer grundlag bakom mina uttalanden. Men du har rätt, det verkade väl onödigt där. Dock om en snickare hade rekommenderat något om byggnadsteknik hade jag uppskattat om dom märkte ut sina tips och länkar med att de var snickare, så man vet att det är lite kvalitetssäkrat.

          Varför skulle jag inte skriva det?

            Så du menar på att om du är en läkare inom thorax så har legitim kunskap kring barncancer? Två vitt skilda specialist områden där den ena för övrigt är vuxen och den andra barn, där du som läkare vet att barn sjukvård är betydligt mer komplicerat än vuxen då det finns betydligt fler parametrar att tänk på.

            Eller vem vet, du kanske är tandläkare? ? du är ju ändå läkare så att säga

          Läs ovan så fattar du: ”PS min mamma drack alkohol när hon var gravid med mig om det får dig att må bättre. Det gick bra med mig, jag jobbar nu som läkare”….

            Men förlorade alla mina sociala antenner ?

            Jag säger ju det, alkohol är farligare än man tror!

              HAHAHHAA älskar.

              ??

          Det är ALLTID relevant för läkare att berätta att de är LÄKARE!

          JaG Är LÄkArE!

      Fostret är som mest känsligt under dom första veckorna. Därmed inte sagt att alkohol kommer påverka fostret, men risken finns absolut. Ett foster är känsligt för alkohol under hela graviditeten eftersom det passerar över placenta och fostret inte har förmågan att metabolisera etanolen på samma effektiva sätt som ”vi vuxna”. I början av graviditeten handlar det om missfall som risk, senare i graviditeten kan fostret utveckla syndromet FAS.

      M v h apotekarstudent eftersom detta verkar vara väldigt viktigt att poängtera ut i denna tråd (???varför)

        Det var lite det jag menade… alltså att om man dricker tidigt i graviditeten kan det orsaka missfall lmom man har otur. Men om sedan allt fortskridit väl och man ser ett friskt barn på ultraljud (i den mån man kan se) många veckor senare så finns liksom ingen anledning att gå runt och oroa sig för att det där vinglaset tre dagar efter sexet ska orsaka att barnet uppvisar koncentrationssvårigheter när det är 7,5 år gammalt, eller vad det nu stod i den där artikeln. Som sagt: proportioner är viktiga….

          Precis. Sedan är det såklart inte hugget i sten att avvikelser och skador innan vecka 12 alltid leder till missfall. Men risken är betydligt högre i graviditetens första stadium.

    Hur kan Hanna Ts följarantal öka så fort? Har ens Bianca Ingrosso en så snabb ökning? Något känns skumt.

      Vem är Hanna T?

      Fattar inte att man följer henne . Jag har hamnat där några gånger och dör varje gång , är som ett tvång att gå in och störa mig. många här inne som stör sig, men följer de henne?

      Kanske för att hon precis gjort en återföring i ivf:en, och folk är nyfikna på uppdateringar om graviditeten kommer fortsätta? Jag skuggföljer henne men ska erkänna att jag är inne betydligt oftare nu än vad jag brukar pga nyfikenhet? hon må göra många saker som man kan fråga sig varför (typ all skräpmat och all shopping) men jag hoppas genuint att det går vägen för dom med den här graviditeten så att hon kan som ”gå vidare” i sitt liv.

        Hon köper ju följare så sjukt uppenbart,

        Mm känns som att hon kommer behöva någon typ av terapi sen när barnet kommit, måste vara väldigt stor omställning att ha haft ett stort konto som bara handlat om hela barnlösheten och sen helt plötsligt inte vara känd som barnlös längre. Hoppas det går vägen !

      Skrivs ju om henne här hela tiden.. visste inte vem hon var innan det stod om henne i varje inlägg… klart det ökar då ?

        Okej om folk går in och kollar men alla börjar väl inte aktivt följa så fort man hör talas om någon?

          Jo tror nog att hon växer på det sättet ? jag tror iaf inte det är köpta men har ju ingen aning eg

          Det står om henne på 3 olika ställen i bara detta inlägg ? så jo, jag tror folk följer henne pga att man har hört talas om henne

            Tror faktiskt också bloggbevakningshatet (ja, en del inlägg om henne skulle jag kalla hat) göder henne. Lite ironiskt när hon var så pass liten innan.

            Börjar hon tjäna mer pengar på sina sociala medier slutar hon nog handla på Rusta och börjar shoppa som rika influencers, ska ni se. Då blir väl folk här glada?

      Undrar också. Det har liksom ökat med 2-3k bara ikväll på några timmar?

    Har någon av er lyssnat på Sveriges Radios program Söndagsintervjun med Margaux Dietz? Den släpptes i appen idag.

      Japp, har lyssnat, Tyvärr lever dessa sk influencer i en verklighetsfrånvänd värld.. Suck. Allt för content.

    Sitter som på nålar angående Filippa Toremo. Hon har inte uppdaterat på ett tag, så antagligen har väl sonen kommit nu. Vet att det inte är första gången någon får barn men… tycker bara det är så beundransvärt hur hon har hanterat sin situation, det verkar som att hon genomgått en enorm personlig utveckling under dessa veckor. Hoppas att allt går bra nu ❤️

      Hon har inte fött än ?

        Såg hennes story precis! Vafan ??

      Jag håller verkligen med! Det här är första gången jag genuint följt en influencers graviditet. Filippa har bara haft några enstaka månader att bli redo, och hon har tacklat situationen så bra. Hon verkar vara en så genuin och fin person.

        Det går verkligen inflation i ordet genuint. Får folk betalt för varje gång de använder ordet eller vad har jag missat? Är det en influens från alla dokusåpor a la paradise hotel?

          Det är ett vanligt svenskt ord.

          Ja, jag får 10 kr varje gång jag skriver det.

    Jag är strax över 30 och vill börja med mer aktiva produkter i min hudvårdsrutin. Vart ska jag börja läsa på? Finns det något bra ställe att lära sig grunderna på?

      Jag gillar gothamista på youtube!

      Elvira hudterapeut på Youtube har bra info!

        Hon är jättebra!

        Elvira tipsar om hudvård som inte innehåller parfym – viktigt för mig – och har koll på ingredienserna. Kolla där för bra tips om vad som är lönt att satsa på. Hon tipsade bl a om en jättebra solkräm; nu vill jag inte ha nån annan. Den heter Beauty of Joseon Relief Sun spf 50.

      Leyglow (insta) för att förstå grunder, kunna utveckla och hitta rätt i djungeln.
      Glowaddictions (insta) för gedigna produkttest och info på djupet!

      Skonhetsdjungeln på instagram

      Tack för alla svar! Nu ska jag dricka morgonkaffe och lära mig hudvård

    Läste en kommentar igår om att en influencer som hade ätit skaldjur och druckit champagne mitt i veckan borde känna sig dum när hon fick en kommentar från en vanlis att den personen knappt hade råd med elräkningen, och därför inte hade råd med champagne mitt i veckan. Håller ni med? Jag tycker det är mycket man kan irritera sig över på influencers men att de lever den livsstil de har råd med är väl inte mer än vad vem som helst av oss skulle göra. Jag måste erkänna att jag blir lite provocerad av att folk förväntar sig att andra ska ta hänsyn till att de har dålig ekonomi

      Skulle inte lägga så mycket vikt vid en sådan kommentar, är nog skriven av någon som inte riktigt är 100% med

    Är det någon här som har erfarenhet om att arbeta som handläggare på en a-kassa? Hur är arbetet? Förstår att det kan vara ansträngde då man beslutar om andra människors liv på ett sätt, men är det värt det? Hur är lönen kontra arbetsbördan? Annat man bör tänka på?

      Nu har jag inte arbetat som handläggare i den mening att jag beslutat om bifall eller avslag i ansökan om a-kassa, men har arbetat som handläggare för en annan del av försäkringen och känner en hel del som arbetar med bifall/avslag. Så inte helt det du söker, men tänker att jag kan försöka svara ändå då du inte fått något annat svar ?.

      Kan börja med lönen som är helt OK, där jag arbetade tjänade man mellan 25-30 kanske? Obs dock för att det var ett tag sedan och att det kan skilja sig mellan a-kassor osv osv. Så ta det med en nypa salt! Det jag kunde känna med lönen var att den var något låg med tanke på det ansvar man har (ha stor kännedom till lagverk samt kunna applicera och tolka det i enskilda fall etc.). Men alla håller nog inte med mig där ??‍♀️. Man brukar dock ha många bra förmåner!

      Arbetet kan vara krävande och man möter som du själv är inne på många människor i utsatta situationer. Samtidigt är det ganska varierat just i och med att varje fall är (mer eller mindre) unikt, och där jag arbetade fanns det många möjligheter att utvecklas. Arbetsbördan står ju lite i förhållande till antalet ansökningar/handläggningstid så det är lite svårt att uttala sig om.

      Hm vad mer. Tror egentligen att det bästa är att söka om du har lust och om du får en intervju (eller redan fått en) ställa alla frågor du önskar få svar på där! Får du en intervju hade jag tagit upp lön (såklart hehe men det kan skilja sig så mycket!), utvecklingsmöjligheter (t ex finns det möjlighet att bli handläggare i annan del av försäkringen om du hade önskat det efter ett tag), hur de hanterar ökad arbetsmängd/läget nu/prognosen (exempelvis förväntas du arbeta övertid och hur ser det ut), vilken utbildning/typ av stöd du får av dem och när du förväntas vara självgående.

      Ah, nu blev det här svaret en lång radda floskler kanske. Men så svårt att råda! Känner liksom de som verkligen avskytt att arbeta på a-kassa, de som älskat det och allt däremellan. Önskar dig lycka till i alla fall!

        Stort tack för utförligt svar!!!! ♥️

    Har ni någon gång tagit en paus från en kompis? Hur gjorde ni, och återupptog ni vänskapen senare eller tog den slut?

      Jag har en vän som jag haft en 2 år lång paus ifrån. Vi har känt varandra sen tonåren men för ett par år sedan blev hon väldigt bitter, negativ och jobbig att umgås med.
      Jag bröt med henne då för att jag alltid kände mig dränerad på energi efter att vi hade setts/hörts och det tog ganska precis 2 år innan vi hördes igen.
      Vi är absolut vänner nu! Hon har jobbat med de problem som hon hade och är nu mer den människan hon var innan sin ”jobbiga” period.

        Om jag hade varit henne hade inte jag varit din kompis nu. Fy fan för ”vänner” som lämnar sina kompisar i sticket när de har en jobbig period i sitt liv för att de ”tar energi”.

        Vart har det tagit vägen att man ska hjälpa, stötta och finnas där för varandra i både bra och dåliga tider? Det är vänskap för mig.

          Du har ingen aning om vad som hände eller hur mycket tid jag la ner på henne och vår vänskap innan jag till slut inte orkade mer. Det är hon mycket väl medveten om och det är anledningen till att vi ”hittat tillbaka” till vår vänskap igen.
          Lätt att döma när man inte har nån som helst jävla aning om vad som har hänt.

      Mitt dilemma är att jag inte längre känner samma band med en av mina bästa vänner medan hon gör det. För mig tar hon mer energi i perioder och vi har liksom inte alls samma relation och utbyte. Medan hon verkligen inte känner så och är livrädd att ”jag ska göra slut”. Jag vill absolut inte göra någon grej av det, tänker att livet är såhär ibland med vissa personer. Man växer ifrån varandra och ibland växer man ihop igen. MEN hon känner ju verkligen inte samma och vill ju inte såra henne. Det är också en vän som förväntas sig att prata minst 2ggr i veckan och ses frekvent…

        Det här kanske är ett omodernt svar, för nu för tiden ska man ju enligt allmän jargong ”göra sig av med energitjuvar” för att ”bli mitt bästa jag” osv. Men jag undrar om du verkligen måste bryta med henne, om du inte kan vara vän med henne delvis för hennes skull även om det kanske inte ger dig så mycket?

        Det är lätt att bli av med vänner, och ibland nästan omöjligt att då nya som vuxen.

        Sen att ses 2 ggr k veckan låter kanske lite krävande för er. Kanske kan du prata med henne och vara bestämd med att du faktiskt inte har tid att ses så ofta?

    Kul att dejta Paow i några veckor, för att åka på att skjutsa henne hela vägen till Köpenhamn för att hämta upp grejer hon lämnat hos sitt ex och inte hämtat på typ 1 år :))

    Hänger ni här på mobilen eller datorn mest? 🙂

    Blir oftast mobilen för mig. Tänkte jag skulle köra datorn ikväll men mobilen är så nära till hands, jag är tydligen väldigt lat?

      Mobilen

      Jag HATAR datorn. Jag vet egentligen inte varför. Jag öppnar den helst inte alls och har inte gjort det de senaste 10 åren. Jag tycker det är jobbigt och ansträngande av nån lustig anledning.
      Har köpt en surfplatta nu men använder mest telefonen ändå

      Dator då jag har både studier och jobb där. Men i min fritid är det definitivt mobilen.

      Mobil. Har ingen dator (förutom jobbdatorn men den använder jag till jobb).

    Relationsproblem! Vad har ni för några i eran relation? Berätta gärna så kanske vi kan hjälpas åt med lösningar.

      Knäpp svärmor.

    Har en ensam helg utan man och barn. Har sett fram emot tid för mig själv och att få sova ut, men typ sekunden som de åkte kände jag enorm ”fomo”.

    Har ni lätt att få fomo? Så töntigt ord haha. Men sådär att man nästan alltid är rädd att missa nåt om man inte är med?

      Känner verkligen igen mig ? Drömmer om egentid men när min man ska hitta på något roligt med barnen vill jag så gärna följa med också ? Vill typ bara att han ska ta med dem till skogen eller något annat jag tycker är tråkigt ?

    Är inte folk fett sura över att elpristaket inte är säkrat så som det tydligen är säkrat i resten av EU?

        Så, DI försvarar regeringen för att det ”bara” var 600 miljoner kronor i extra elräkning som hushållen behövde betala. Och att elpriserna ändå inte blev så höga. Och att det är ”giftig vänsterlogik” att tycka att konsumenter ska få ta del av företags vinster, även om det är extrema övervinster så som nu. Dessutom är det ju faktiskt inte ALLA andra EU länder som begärt pristak, för Estland har minsann inte heller gjort det.

        Nej det var inget jättebra försvar av att Sveriges uteblivna pristak…. Kan typ sammanfattas med ”Äsch betala era elräkningar utan att gnälla, bolag har faktiskt rätt till sin vinst”.

    Jag har den senaste veckan haft galet ont över min urinblåsa. Upplever även att jag haft värre urinträngningar än vanligt (alltid tänkt att jag har liten blåsa för jag har kissat typ 1 gång i timmen förutom på nätterna i typ 20 år). Men det har varit lite värre helt klart. Haft massa urinvägsinfektioner innan och kissat taggtråd – nu svider det inte alls att kissa. Gick ändå till en läkare och fick lämna up där de inte hittade någon infektion. Jag tjatade mig ändå till penicillin men tycker inte det har hjälp. Smärtan jag känner över blåsan är lite molande men kan också hugga till som faan helt plötsligt. Gör ont att trycka på blåsan. Känner mig lite svullen över magen men är inte det enligt måttbandet. Googlar man får man upp äggstockscancer eller urinblåsecancer alt cysta, myom osv. Har någon här inne haft symptom som mina? Om så, vad var fel?

      Jag vill inte skrämma dig på något sätt men det där bör du kolla upp. Kan vara en ofarlig cysta men bör kollas upp. Kontakta din vårdcentral på måndag.

      Klamydia?

      Uretrit kan också va en grej man kan ha, be om en cystoskopi och Gyn så har man kollat allt i området

      Antibiotika är inget du ska ta i onödan, det slår ut normalfloran (även om förstahandsvalen vid okomplicerad UVI är väldigt snäva) och ökar risken för att du drabbas av andra infektioner. Att din läkare skrev ut antibiotika trots att bakterieinfektion uteslutits är ren idioti. Svullnadskänslan du beskriver skulle kunna vara en biverkning av antibiotika eftersom det ofta gör en dålig i magen. Jag tycker att du ska söka en (ny) läkare som kan kolla upp dina besvär.

      Googla Interstitiell Cystit och se om du känner igen dig.

      Jag har haft samma problem sedan jag kom in i förklimakteriet.

    Bara jag som tycker Sanna Bråding är superjobbigt självuppoffrande och samtidigt sååå mån om att berätta att hon är tröttaste mamin i stan – som ändå gör hysteriskt mycket saker hela tiden med sina ungar. Och så detta att vara svettig efter träning och inte duscha när hon springer till jobbet – bläää

      Bläää på dig snarare

      Hahah exakt mina tankar om henne!

    Vad gör man med en chef som förminskar en? Gick till min idag och tänkte berätta om en händelse där jag sagt ifrån till en kollega som gör saker som gränsar till mobbing, och sånt är ju inte ok på en arbetsplats. Brukar inte berätta sånt för chefen men i detta fallet så tyckte jag att h*n behövde känna till det. Det jag får tillbaka är att jag överreagerar och så drar h*n upp saker som hänt för flera år sedan (dessutom helt orelaterat till detta) som exempel på att jag minsann inte heller är någon perfekt person. Självklart vet jag väl det…. Men gick därifrån och kände mig så himla liten.

      Prata med chefens chef ?

        Ja…. fast jag blir ju också så himla osäker på om chefen kanske har rätt. Jag kanske överreagerar och är ”känslig”. Tvekar jättemycket nu på om jag kanske ändå har fel.

          Det får du aldrig veta om du inte pratar med nån annan ? du kommer att gå och tänka på det hela tiden. Och istället för att tänka att du överreagerar- tänk att du reagerar normalt! Att du reagerar är ju du bevis på att du upplevt nåt som du anser är fel, då bör du ta upp det för att kunna släppa det. Du gör dig själv en tjänst. Det är dig själv du ska bry dig om och vara snäll mot – inte din chef.

          Du är inte känslig, chefen är kass!
          Min erfarenhet från en sådan chef är att den aldrig kunde förändra sig – så jag valde att sluta. Vi är värda mer!
          Dessutom kan inte en annan bestämma vad man blir ledsen över. Man får säga att JAG blir ledsen av det som händer. Och ring facket för stöd också! Kanske säg till chefen att du gärna tar ett möte med facken och chefen ihop 🙂

        Som att det hjälper. Chefer håller varandra om ryggen in i absurdum

      Funderar på om det verkligen är värt att vara kvar på en sån arbetsplats med en sån chef.

      Din chef beter sig som en idiot. Är också chef och skulle aldrig säga så till någon av mina medarbetare, inte ens om jag tyckte att de överreagerade. Det handlar ju inte om vad jag tycker utan om hur personen känner. Som chef uppskattar jag när jag får veta om något inte är bra så att jag kan hjälpa till och lösa situationen.

      Är du med i facket so prata med dem om din situation med kollegan och med chefen. Har ni HR som är bra så prata med någon av dem.

      Jobbar du på en VC ? Med en nära på näslösa chef? Låter så grymt likt en vidrig chef som jag känner till.

      Jobbar du på en VC?

        Nej.

      Din chef både bryter mot lagen och beter sig som en röv.
      Trakasserier, kränkande beteende och mobbning får inte förekomma på en arbetsplats och din chef ska följa företagets riktlinjer när det gäller detta .
      Nu vet jag väldigt lite om ditt jobb. Men kika på Arbetsmiljöverkets föreskriften 2015:4.

      Men som hjälp till dig: gå vidare . Prata med skyddsombud om du litar på den personen, annars chefens chef, kolla även vad företagets rutiner är när det gäller detta
      Lycka till!

    Ni som haft/har perioral dermatit, hur blev ni av med den?
    Använder otroligt mild hudvård, endast tvätt från avéne och smörjer med la roche posays cicaplast baume. Använder smink otroligt sällan. Kör nollmetoden när utslagen blommar ut. Trots detta kommer min pd tillbaka gång på gång (varit såhär i 7 år nu). Börjar bli så jävla less! Vill ha tips på ALLT.
    Inväntar sulfactil från Elixirpharma men den är slut överallt just nu.. någon som testat den?

      Undrar också. När kommer din tillbaks? Jag får det på hösten och sen blir det något bättre vid våren för att sedan försvinna under sommaren.

      Har du testat antibiotika?

      Har haft problem med PD kring fem år då jag fick ett större utbrott. Har inte fått något större utbrott sedan dess. För mig hjälpte nollmetoden och inotyol för att ta bort det värsta och hålla det till någon slags ok nivå, tex när jag börjar få ett utslag (de vita vätskefyllda). Men kämpar fortfarande med att få bort det röda kring näsvingarna och att huden liksom inte ska kännas ”stressad” och vara så reaktiv.

      Min hud gillar inte alls Cicaplast, utan föredrar Cicalfate från Avène. Har testat sulfactil, men blev tyvärr inte så imponerad och tror dessutom inte att man hud gillade den alls (som en brännande känsla där jag har pd-problem). Hoppas att den fungerar bra för dig
      och att vi får bra tips här! Ville främst skriva och säga att du inte är ensam ?

        Jag upplevde att man inte skulle använda den lika mycket som rådgivaren sa plus fuktgivande ovanpå. Då funkade det. Blev supertorrt i några dagar, sen var det bra.

        Vet inte om jag kan använda min sulfactil nu som gravid och har ett utbrott sen.. jag vet inte längre.. så jag tar ju gärna emot tips också

      Undrar också! Har haft mitt sedan årsskiftet över ena sidan av munnen, nu börjar det komma till den andra också. Försöker undvika stress och använder inga produkter alls på området. Tycker det blivit något bättre, förut hade jag små utslag men nu är det bara rött. Fortfarande otroligt frustrerande förstås!

      Jag använder Sulfactil-krämen från Elixir cosmaceuticals 2 gånger i veckan på drabbade områden. Det torkar ut så man måste ha fuktgivande kräm ovanpå. Dyr men väldigt dryg och effektiv så värd det. NK har ibland drives då deras Niactilkräm går för typ halva priset (finns på hemsidan) o då har jag köpt den för att smörja ovanpå.
      Obs inte de som kör influencerreklam med piller.

      Man lägger på den på kvällen. Luktar lite skogsbrand, vilket är ovant i början sen rätt rogivande. Man blir som ett litet doftljus ?

        Gud vad dum jag känner mig som tipsade om en kräm du redan letade efter…skyller på min virrighet sedan jag började kämpa mot graviditetsillamåendet typ dygnet runt.

        Men har du kollat på NKs hemsida? Kostar inget att bli medlem och då får du gratis frakt. Man kan handla med både kort och Klarna

      Jag fick tetracyklider utskrivna. Allt försvann direkt. Varit mer varsam med min hud/stress/ mat efter det och inte fått tillbaka den. Peppar peppar.

      Det enda som hjälpt för mig är antibiotika (teratrysal) och inte använda några produkter alls! Smörjer enbart in utslagen med propyderm efter tvätt/dusch. Den är lite antibakteriell. Har precis haft ett skov och det börjar sakta försvinna. Lycka till! Otroligt jobbigt med utslag i ansiktet ?

    Återigen kommit över den för gifta kollegan men sen är han fantastisk och jag är så kär. Kan jag ta upp det med honom?

      Varför vill du göra det?

        Jag måste få höra från honom att han inte alls är intresserad för att gå vidare. Dock inte säker på att jag kommer få just det svaret.

          Då bjuder in honom till att vara otrogen? Eller hur tänker du?

            Mer upplägget jag är förälskad i dig men önskar att jag inte vara det. Snälla säg att du inte känner samma så kan jag gå vidare.

              Men om han säger att han är förälskad i dig också då?

                Då har jag problem… Jag hoppas att jag bara läser in massa i hans beteende för att jag känner som jag gör. Skulle säg att det är 50/50 om han känner samma eller inte.

                  Det är inte värt det. Tänk på frugan ?

                    Jag tänker massor på henne men det hade varit så mycket enklare att bara släppa allt om jag fick det bekräftat att han inte känner samma.

                      Varför det? Någon annans agerande ska väl inte behövas för att du ska kunna släppa saker? Ibland får man inte det avslut man vill ha.

                      Fast det spelar ingen roll. Om han vill lämna henne, låt honom göra det på sina initiativ, för att han vill lämna henne oavsett.
                      Min man var otrogen mot mig några månader sen, jag har valt att stanna och gå vidare. Men så mycket smärta som en otrohetsaffär orsakar: låt folk med partners vara tills de är singlar.

                      Kan inte svara på medan kommentarer tyvärr. Jag kan ju vänta tills han eventuellt väljer att lämna men vill ju egentligen komma över honom så snart som möjligt men när han hela tiden visar att han är intresserad blir det ju sjukt svårt att släppa honom.

                      Alltså M, tänk scenariot att ifall han är kapabel till att vara otrogen mot sin fru med dig. Kan han lika gärna vara otrogen mot dig med en annan.

                      Släpp det bara. Varför vill man vara med någon som är otrogen mot någon annan? Varför vill man ens ha den bekräftelsen? Vad försöker du bevisa för honom, hans fru och främst dig själv?

                      Men jag tänker inte att någon ska vara otrogen. I sådana fall får han ju komma sin fru innan det händer något.

          Han är ju gift så det säger väl sig självt att han redan har en kvinna?

          Övertala dig själv istället att han inte är det. Låtsas att han har svarat. För är han det tillbaka blir det komplicerat om du berättar. Är han inte det blir det väldigt awkward om du berättar…

      Men vad fan sluta irra runt gifta individer. Var smart nu.

      Du har kommit över honom men är kär? Du har ju knappast kommit över honom.

      Nej

    Någon som har en familjemedlem som är kriminell/sitter i fängelse? Hur hanterar man sorgen?

      Det är jättetufft. Och man hanterar inte, man står mest ut. För brottsoffer och anhöriga finns ett gett annat stöd, men som anhörig till en person som är dömd till fängelse kan det känns så ensamt, att inte ha någon att vända sig till. Jag kunde också känna skam, fast det egentligen inte är min skam att bära.

        Hej! Det finns några ställen man kan vända sig till som anhörig till en dömd också;

        https://www.kriminalvarden.se/for-familj-och-vanner/ekonomi-och-stod/

        /jobbar i Kriminalvården

    ÖGONLASER
    Hej! Är det nån som har gjort linsbyte eller FS-lasik? Vilken klinik valde ni och varför? Är ni nöjda?

      Jag har gjort lasik hos Memira, typ 7 år sen nu men var och är väldigt nöjd ?

        Ok tack för svar!

      Gjorde lasik hos memira 2011. Inte ångrat mig en sekund. Lite sveda och jobbigt första dagen och sen lite torra ögon i ca en vecka. Efter det inga problem alls. Värt varenda krona.

        Tusen tack för svaret!

      Jag har också gjort hos Memira, för 7-8år sen, supernöjd!

        Åh, kul att höra! Och enligt alla likes på den första personen som kommenterade så verkar många vara nöjda. Jag känner mig övertygad att köra!

    Vad landar kostnader för el och värme på hos er som har kallhyra och bor i lägenhet? Samt hur många kvadrat är det och vilket typ av hus?

      Och gärna om ni vet vad det är för typ av uppvärmning

      Denna månaden blev det 3000kr. Bor på 75 kvm med direktverkande el och i ett gammalt hus från början av 1900-talet.

        Tack för svar! Har du gjort något för att spara el då?

          Har sänkt temperaturen, har typ 18-19 grader inne just nu.

      Bor i lägenhet i ett hus med fjärrvärme. Uppvärmningen ingår i månadsavgiften men hushållselen går på 350kr just nu.

        Då har du inte kallhyra

    Hur ofta sminkar ni er? Och hur mycket smink lägger ni vid olika sorters tillfällen?

      När jag jobbar så typ 5 dagar i veckan och kör på en och samma sminkrutin oavsett tillfälle. Kanske kan sträcka mig till någon annan ögonskugga för att festa till det ibland.

      Jag sminkar mig nog 5-6 dagar i veckan. Alltid om jag ska iväg på något och oftast inte om jag är hemma hela dagen men det händer att jag gör det även då. För mig är det en mysig stund att få sitta och lyssna på podd eller ljudbok och smink mig.

      Till vardags använder jag en färgad dagkräm, concealer, kräm- bronzer och rouge. Svart kajal på övre fransraden och mascara, fyller i bryn och borstar till dem med en gelé. Läppbalsam på läpparna.

      Kvällssminkning brukar jag använda en mer täckande foundation och addera contour, ögonskugga och något läppstift eller glans.

      Till jobbet: mascara och lite sån genomskinlig ögonbrynsgel.

      Till fest/extra: foundation, puder, mascara, ögonskugga, ögonbrynsgel.

      Sminkar mig alla dagar jag jobbar
      .Som minst med Mascara.
      Som mest med läppstift, kajal, eyeliner, rouge , bronser ,highlighter och brynen. Gillar färg!

      Är för dålig på foundation så har aldrig typ bas? ?

      Nu för tiden typ 3 dagar i veckan. Sminkar mig inte när jag jobbar hemifrån och inte direkt ska hitta på något. Ska jag till kontoret eller träffa någon på stan sminkar jag mig rätt mycket jämfört med de flesta. 🙂 Tycker om ögonskugga mycket och mycket ögonsmink överlag. Lägger gärna lite tid på att få det snyggt.

        Allt smink jag har på i denna ordning: Foundation, puder, rouge, brynpenna, ögonskugga, eyeliner, maskara, setting sprej. 🙂

      Alla dagar, ca 2 kg/gång?

      Full face om jag ska iväg på något, annars mascara dagligen bara.

    Vad händer med näthatare när de dör? Åker de raka vägen hit eller dit? Jag menar allvar med min fråga. Givetvis inga bra energier som omgärdar en sådan person.

      Äh näthat verkar vara allt från vanlig kritik/ifrågasättande till att uttrycka en politisk åsikt i en otacksam miljö, till att verkligen hata.

    Ok alla ni som är här inne, 2 frågor !

    Varför är ni här inne ikväll?

    Vad jobbar ni med ? ( jobb, plugg )

      För att ställa en fråga ?

      Är röntgensjuksköterska.

        1. Tidsfördriv

        2. Copywriter

      1. Är ensam hemma och tycker det är lite roande att läsa

      2. Maskinoperatör i textilbranschen

      1.Tycker om att göra något samtidigt som jag slökollar på TV
      2. Lärare ?

      Hänger lite här inne innan jag och sambon ska dra igång en film.

      Pluggar till civilekonom.

      – Prokrastinerar
      – Läser till civilingenjör

      Narkos
      Kul att läsa allas hetsiga kommentarer ?

      1. För trött för att gå lägga mig.
      2. Tingsfiskal

      1. Brukar läsa i Öppet Spår och ibland även skriva här om jag undrar nåt, men ikväll läser jag mest för att bli trött.

      2. Jobbar som 112-operatör.

        Vilket spännande jobb!☺️Hur är det? Bästa? Sämsta? Är det inte läskigt ibland? Du måste känna sån otrolig press!

          Jag älskar mitt jobb. Att få hjälpa folk i deras kanske värsta stunder känns så oerhört bra men det är stundtals tuffa samtal, tex när barn är svårt sjuka eller vid situationer där anhöriga är väldigt skärrade. Men samtligt har man en känsla att man gjort allt man kan genom att så snabbt och smidigt som möjligt skicka ut rätt resurser.
          Det bästa måste absolut vara att man känner att man hjälper andra, det värsta är när man inser under samtalet att det förmodligen redan är för sent, tex vid hjärtstopp.
          Brukar inte känna nån direkt press så att det påverkar mig negativt men jag tänker helt klart ibland på att det är lite overkligt med tanke på den typen av samtal jag har varje dag och att man har så mycket ansvar. Men jag skulle inte byta mitt jobb mot nåt annat. ?

            Alltså jag hoppas att det här når dig – du är så viktig!! Jag tänker ofta på den kvinnan på 112 som lotsade mig när jag var så utsatt och var mitt i det absolut jävligaste man kan tänka sig. Jag var helt ärligt nära på att hoppa från balkongen för att få stopp på smärtan. Tack för att såna som du finns. Tack många många gånger om! ❤️❤️

              Tusen tack, det betyder massor att få höra sånt här. Det ger oss mer energi att fortsätta hjälpa nästa person som ringer. Hoppas du mår mycket bättre nu. ❤️

      Kul med öppet spår, alltid något intressant att läsa.

      Arbetar som utredare på myndighet

      Slösurfar. Läser kommentarer.

      Föräldraledig. Annars lokförare.

      För att jag är för rastlös för att bara kolla på tv.

      Som verksamhetsledare för barn i ett kulturhus.

      1. För att ställa lite frågor och fördriva tid

      2. timmis på förskola

      1. Är trött i huvudet efter veckan och maken tittar på teknikvideos på YT. Då är det lite skoj att hänga här. 🙂
      2. Är vårdadministratör.

      Ensam hemma, varvar vin, film, tvättstuga och öppet spår

      Mäklarassistent

      1. Slöscroll
      2. Föräldraledig, annars läkare

      1. Tidsfördriv
      2. Studerar till apotekare. Samt ”jobbar” som anteckningsstöd via mitt universitet.

      1. Gillar skvaller!
      2. Konstnär

    Alltså varför ska man ens kommentera att en kvinna som är svårt sjuk i cancer har gått ner i vikt?! Enligt podden och instagram så kämpar Elin dagligen med svåra smärtor, feber, minskad aptit och trötthet. Hon kämpar bokstavligt talat för sitt liv och du kommenterar hennes vikt? Tycker att du borde skämmas som ens kommenterar hur hennes kropp ser ut!

      Tolkar det som en oro för hur hon mår

        Hon har ju cancer så givetvis har hon blivit smalare och mår kanske inte toppen?

          Många med cancer går upp i vikt så nej ej givet!

            Man går inte upp i vikt av cancer ?? du samlar vätska pga behandlingen

      Att hon blivit väldigt smal är väl ett av alla symptom på hennes sjukdom. Hej skrev ju inget värderande om Elins smalhet ens. Slut vara så himla bajsnödig

      Det är nog du som är så viktfokuserad här att du tror att man aldrig i några sammanhang får säga att en kvinna gått ner i vikt. Följer inte själv Elin men om hon har gått ner i vikt skulle det kunna vara tecken på att hon mår sämre och att sjukdomen blir värre. Viktnedgång handlar knappast om utseende i det här fallet utan är ett tecken på att kroppen kämpar och börjar förlora kraft.

      Allt gott till Elin. ❤️

        Elin är ju helt öppen med att hon försämrats i sin cancer så varför ska man över huvud taget sitta och leta ”tecken” på det? Personer som är sjuka i cancer kan också få gulaktig hy, mycket blåmärken och svullna upp pga läkemedel, ska vi kommentera det också tycker du? Har flera släktingar som drabbats av cancer och skulle må illa om folk satt på internet och kommenterade hur cancern förändrat deras utseende. ?

          Ja, inte får det den sjuke att känna sig bättre heller. Kan tycka det finns ngt väldigt olustigt generellt över att människor följer sjuka och deras progress i sjukdomen, på sociala medier.

          Det är precis samma sak som att vi skulle börja gorma om att DU ENS HAR MAGE ATT KOMMENTERA EN KVINNAS APTIT!!!! Och varför nämner du ens att en kvinna kan svullna upp av läkemedel??? Skäms du inte?

          Elin delar ju med sig av sin historia och är känd för det? Det är väl ingen som gottar sig i att sitta och ”leta efter tecken” på att cancern förvärrats. Dessutom verkligen inte samma sak att oroa sig för eller prata om Elins cancer eftersom hon ju delar med sig av sin kamp som att sitta och spekulera i sjukdomar som folk inte är öppna med på sociala medier.

            Det är ju skillnad på att säga att man kan svullna upp av läkemedel och att kommentera en specifik tjejs kropp.

              Varför? Båda är väl konsekvenser av sjukdom och medicinering.

    Förlåt, men ditmålade/tatuerade lite fyrkantiga ögonbryn som ser identiska ut, jag tycker verkligen inte det är snyggt. Kanske beror på att det ser hårt ut, onaturligt.

      Jag tycker inte att några ögonbrynstatueringar är snygga. Jag tycker att naturliga där man ansat bort det som ”sticker ut” och bara fyllt i med typ ögonbrynspenna är snyggast. Inget hårt och onaturligt.

        Håller med er båda!

      Det är bara snyggt om personen som bär det har en sådan lite edgy street-stil överlag. Då kan iaf jag se och uppskatta uttrycket de söker.

    Vilken hemsk dag ? Fick åka akut till veterinären med min hund då han har sådana problem med sin hud. Visade sig att han hade fått en svår Hotspot-infektion blandat med rävskabb. Han fick sövas under undersökningen men vaknade till och skriket av smärtan var det värsta jag har hört. Trodde hjärtat skulle gå av på mitten. Han blev rakad över huvudet och öronen och har fått sex olika mediciner. Är så ledsen över hur dåligt han mår ?

      ???????
      Det är så himla fruktansvärt när ens djur mår dåligt och har ont. Man får verkligen fysiskt ont i hela sin själ. Hoppas att din hund mår bättre snart igen!!

      Men fy vad hemskt! Kramar till dig ??❤️❤️‍?

        Tack för den fina omtanken – och kram tillbaka ❤️

      Hoppas han mår bättre snart ❤️

        Hoppas jag med – tack för den fina omtanken ❤️

      Var det du som skrev häromdagen om din gulliga hund?

        Ja där folk fick för sig att jag inte har gått till veterinären. Har sprungit till AniCura en gång i månaden men de avfärdade bara alla bekymmer med att han hade öroninflammation och skrev ut massa droppar. Gick till en privat hudspecialist den här gången i en annan stad och fick äntligen rätt hjälp ?

    Någon här som läser till sjuksköterska, nyss blivit klar med utbildning eller jobbar som ssk? Är inne på termin 3 och känner att motivationen verkligen tryter. Tycker allt känns så övermäktigt, stressande och allt är bara väldigt mycket. Någon som har några tips på hur man kan tänka för att inte hoppa av utbildningen mitt i? Försöker fokusera på här och nu men det är SÅ mycket information som ska in på kort tid att jag knappt hinner andas?

      Nu studerar inte jag till sjuksköterska utan apotekare, men vill ändå peppa dig. Vårdutbildningarna är krävande och stundvis svåra, men någonstans fyller ju det en viktig funktion. Inom vården behövs gedigen kunskap, och den tuffa utbildningen är något du kommer ha sådan nytta av väl i arbetslivet. Och tro mig, det går undan! Jag är inne på min sjunde termin av tio, och det känns som att jag började studera alldeles nyss.

      Jag vet inte om di varit ut på praktik än? Något som är riktigt motiverande är att komma ut i arbetslivet och faktiskt få tillämpa sina kunskaper på riktigt.

        Tack! Vi har bara varit ute på en kort praktik inom äldrevården, sjukhuspraktik kommer först i termin 4. Men just nu känns det inte som man överlever dit. Tycker allt är så förvirrande och vet knappt ut eller in?

          Jodå, det här klarar du! Google, dina kursare och föreläsningarna är dina bästa vänner. Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite. Ta för vana att alltid kolla upp begrepp du inte förstår och beskriva dom i dina egna ord samt att spalta upp processer (t.ex TCA) på ett sätt som blir logiskt för dig. Personligen tycker jag tydlig struktur med punktlistor är det bästa, men jag vet att många tycker om att rita.

            Tack för stöttning!? får försöka ta en timma och en dag i taget och inte sväva iväg till tentorna?

    Någon fler än jag som stör sig på de som kallar sig för influensers när de följer typ dubbelt så många personer än som följer dem? Eller följer typ nästan identiskt lika många som de har följare?

    Då är man inte en influenser lilla gumman. Eller vad tycker ni?

      Någon mer än jag som tycker att du borde gå vidare och sluta manisk stalka en/fler person du uppenbarligen inte tål? Du kommer må så mycket bättre då. Lilla gumman. Eller gubben <3

        Nej för Guds skull, sluta inte maniskt stalka personer och störa er! Öppet Spår (eller Bloggbevakning för den delen) skulle bli SÅÅÅ tråkigt! Det är mänskligt och normalt att stalka sådana man inte tål för att kunna störa sig <3

          Det låter så otroligt sorgligt att hålla på så. Förstår varför folk mår dåligt och är bittra. Även om det är mänskligt är det högst ohälsosamt och som sagt…. Sorgligt.

          Eller hur ! Flashback har incelsmännen och co och kommentarer där är inte nådiga ju. Vi behöver den här kanalen :p

            För att engagera sig i nedlåtande och hatiska kommentarer? Helt ärligt, se över era liv. Jag kan säga detta för ett par år sedan mådde jag verkligen sk1t och jag var så missnöjd. Jag stalkade folk och fä på instagram och bloggar och hatade dom, störde mig på vissa så mkt att det gjorde mig arg.
            Någonstans tog jag tag i mig själv och idag mår jag bra och är nöjd med mig själv och mitt liv. Jag stör mig inte på någon längre för jag tänker inte lägga den lilla lilla tid jag har på jorden på det. Ta tillvara på er tid på rätt sätt. Skapa er ett värdigt liv.
            Just sayin.

              Bara för att det finns forum där man kan hata och diskutera folk på ett nedlåtande sätt betyder det inte att det är okej. Eller liksom… normalt. Det är inte normalt för människor som har ngn typ av självrespekt.
              Så, nu ska jag sova. Hoppas en endaste person ser över sina tankar och sitt sätt att se på folk. Då har jag f4n gjort underverk idag. <3

                Emma du verkar ju sitta och stalka och diskutera och hata vad andra sitter och ”stalkar” och diskuterar på detta forum så du är ju inte bättre än någon annan av oss?

                  Va? Haha. Otrolig stor analys av tre inlägg. Ibland går jag in här för att de finns intressanta diskussioner om livet i det stora hela. När sådana här kommentarer dyker upp kan jag inte alltid hålla mig för jag är så less på klimatet online.Du är faktiskt helt ute och cyklar. Ingen är bättre än ngn haha, alla är lika bra. Vi är alla människor med olika förutsättningar och bagage 🙂

    Error: the Captcha didn’t verify

    Kul att hänga här ikväll Camilla.

    Hur tar man steget från att vilja lämna sin partner (dvs tänka tanken), till att faktiskt göra det?

    Varit i förhållande sen jag var tonåring, och bor nu för första gången ihop med en partner. Har 0 erfarenhet av att vara singel, och speciellt av att bo själv. Gick från att bo hemma till att flytta ihop med partner direkt. Har aldrig mellanlandat själv, och det är väl egentligen det som skrämmer mig när jag tänker på allt som ett avslut innebär.

      Är i samma sits…?‍?

      Jag tror man får tänka på att det är fel mot partnern att låta dom leva i en lögn. Sedan säger du bara exakt vad du sagt här.

      Jag var i exakt samma sits, fram till att jag bröt med honom för snart en månad sen. Vi hade varit tillsammans i 5 år, aldrig bott själva, lägenhet tsm osv… Jag gick och tänkte på det så länge och hur jag någonsin skulle kunna ta mig ur (han har av psykisk ohälsa och ADHD, och är en riktig bekvämis). Det finns inget enkelt sätt såklart, man måste bara ta tag i det. Men lättnaden som kommer efter är oslagbar. Nu sitter jag här och det är gjort. Det är dags att du börjar leva för dig själv och lär dig vara ensam. Det är jätteskrämmande men livsnödvändigt! Önskar dig all lycka till <3

      Hur gammal är du? Är du olycklig med din partner?

      Jag har lämnat tidigare partners vänskapligt, pratat igenom beslutet med dem och har alltid gemensamt kommit fram till att separation är rätt väg. Tycker det har varit väldigt bra, blir ledsen för alla som bara blir dumpade/utslängda utan ordentlig förklaring, det måste vara så mycket svårare att gå vidare.

      För att lösa det praktiskt har jag en gång bott ihop fortsatt i några månader innan jag fick eget boende (rekommenderas ej, men var nödvändigt…) en annan gång flyttade jag hem till en kompis. (Jag har ingen familj i staden jag bott de senaste 15 åren).

      Jag trivs väldigt bra att bo själv och leva ensam, men har trots det ”alltid” varit ihop med någon/bott ihop. Mina singelperioder har alltid väldigt snabbt svängt till att jag dejtat någon, är antagligen väldigt par-kompatibel ?

      Första steget för mig har alltid varit att prata om det högt med någon. Helst partners själv. Det blir som på riktigt så snart det lämnar huvudet och kommer ut i luften.

    Alltså Hanna T… hon försöker imitera nån men jag kommer inte på vem? Sättet hon pratar på, lite som Johanna Nordström. Tex ska hon låtsas vara ”galen” ”tokig” för att hon filmade sig själv och inte hade mycket att säga och sen asgarva åt sig själv för att hon är så ”tokig”. Ja jag har avföljt henne!

      ?
      Skulle va kul att veta varför folk följer henne ? Kommer följare försvinna när barnet kommit ?
      Kul är hon ju inte, eller hon är ju inte speciell annat än nischen ”skaffa barn.”

      I början härmade hon mycket Bianca Ingrossos manér från wahlgrens värld.

      Kammi

      Bianca och Ribecka på insta. Med hur hon pratar, håller händerna vid ansiktet osv

    Ni som flyttat in i nyproduktion någon gång… Hur var er upplevelse? Var allting färdigt och fint från första dagen?

    Jag flyttade i oktober och är så fruktansvärt trött på att allting ska bli klart. Senast igår var en vvs-snubbe här och kontrollerade grejer. Konstant byggjobbare i trapphuset, besiktningar, innergården är inte färdig, en kökslucka ska bytas ut, balkongen blev färdig först i början av januari… Är så less och vill bara att allting äntligen ska bli helt klart. Brukar det vara såhär? Eller har jag haft otur bara? Förväntade mig inte sådant krångel och förseningar. :/

      Har haft en jättebra upplevelse och en katastrofal. Den som var dålig ledde tyvärr till att vi kände att vi behövde flytta därifrån. Allt gick sönder, var taffligt byggt och höll låg standard. Huset i sig var dessutom inte klart och det borrades och byggdes fram tills att vi lämnade – då hade vi bott där i ett år. Vi hade inte balkong när vi flyttade in heller. Men som sagt, det första nybygget vi bodde i var fantastiskt bra. Jag känner dock själv att jag aldrig mer tänker flytta in i en nybyggd lägenhet. Bor i en 50-talslägenhet idag och trivs 100 gånger bättre. Hoppas att det ordnar sig snart för dig!

        Tack! Överlag älskar vi lägenheten och det är fin kvalitet, men det har verkligen förvånat mig att så mycket inte varit färdigt när vi flyttade in. Flera familjer var tvungna att bo på hotell då deras boenden inte alls gick att leva i. Verkligen undrat vad som är ”normalt” när man köper nyproduktion… Enda fördelen med denna röra är väl att få kompensation utbetalt nu när räntorna är som de är. 😛 Känner också att jag inte hade rekommenderat nyproduktion till någon i nuläget…

    Vilken är den sorgligaste låten ni vet? Jag behöver gråta lite ikväll.

      Rid mig som en dalahäst- fröken snusk.

      Skoja, hoppas det känns bättre snart <3

      My immortal, evanescence

      ”Angie” The Rolling Stones

      Tori Amos – Hey Jupiter
      Lana del Rey – Hope is a dangerous thing
      Amy Winehouse – Wake up alone
      Florence and the Machine – Wish that you were here
      Taylor Swift – Hoax
      Johnny Cash – Hurt

      Sök ”sad piano song old man” på YouTube – koala på den animerade kortfilmen med mannen och pianot till. Kan aldrig gråta i vanliga fall, bara till den och Titanic RIP </3

      Into the Night – Motorhomes tror jag de heter. Kommer för alltid vara den värsta låten jag någonsin har hört och musikvideon gör inte saken bättre. Och Unchained Melody.

      Iris – The Goo Goo Dolls

      In the arms of an angel – Nicholas McDonald. Den spelades på min bästa kompis begravning.
      Och ”Ängeln i rummet” med Eva Dahlgren. Den kan jag inte ens lyssna på såhär 16 år efter mammas begravning.

      Berlin- RY X
      From afar- vance joy
      Ghosts that we knew- Mumford and sons
      What of love- Rhodes
      Lyssnade mycket på dom förut 🙂

      Aerosmith – dont wanna miss a thing
      Celine Dion – my heart will go on
      Och låten från Pearl Harbor som jag glömt vad den heter.

      Six feet under ?

      Into the Night med Motorhomes.

      One more light av Linkin Park.

      Kanske inte sorglig så men gråter direkt när jag hör sade – by your side. Varenda gång.

      Tycker också att money brother – blow him back into my arms är sorglig.

      Och wiehes sång till afzelius ”den jag kunde va”, men mest för att man vet historien bakom den.

        Och just det. Robbie Williams – baby girls window

      Mother – Ina Wroldsen
      För att jag saknar min mamma så mycket ?️

      I en sal på lasarettet…

      Jag är 40-talist.

        Håller med?Men jag är född 89

      Lightning crashes – Live. Den blev ännu sorgligare när jag läste om varför den skrevs ❤️

      Låter kanske löjligt men barnsången “Stjärnorna” med Humlan Dojj är så sjukt sorglig. Fin men sorglig då den handlar om de som inte finns mer och att man saknar dem. Den är sjukt tung att lyssna på om man förlorat någon.

        Så känner jag med?

        Haha åh har precis fått barn och har nyligen börjat lyssna på godnattvisor. Grät när jag hörde den första gången. Så fin och sorglig.

      The Corrs ”Everybody Hurts”

    10 pumpar foundation i ansiktet. Utan att ta vårt överflödet.

    Det har snart gått fyra år och jag tror fortfarande inte att jag kommit över min tonårskärlek. Känns bara som att jag aldrig kommer bli så lycklig igen och älska någon så villkorslöst. Har träffat andra killar sen dess, men ingen och inget kan mäta sig med honom och det vi hade. Känner mig otroligt barnslig men hur mycket jag än försöker gå vidare landar jag i saknaden om och om igen.

      Varför tog det slut då?

        Vi var båda oerfarna och gick för fort fram. När han upplevde att det började mattas av lite trodde han att det inte var rätt och gjorde då slut. Men vi har haft kontakt till och från sedan dess och ibland varit lite flörtiga med varandra. Någonstans har det alltså ändå aldrig kommit till punkt, vilket gör att något inom mig inte kan sluta hoppas.

          Bjud ut honom och se vad som händer?

      Man blir kär i någon i sitt eget huvud. Chansen är stor att du börjat underhålla din drömskapelse i fantasin, fått en fixering och inte kan riktigt släppa den. Det är någon slags kick du får av bilden i ditt huvud så du förstärker den undermedvetet.

      Kände samma med min tonårskärlek och vi var 3 år isär. Nu har vi varit ihop i 5 år. Vi fick växa på varsitt håll och idag är vi starkare än någonsin. Vi båda träffade andra men det slutade bara med att man jämförde med det vi hade. Vi var nog helt enkelt för unga när vi träffades första gången..

    Hade en fling för typ 10 år sedan med en då vi låg dåligt till med sambon, på paus men bodde tillsammans. Vi, jag och flinget, hade inte s*x, men flörtade på jobbet, fritiden, dansade nära osv. Nu kan jag ännu 10 år efter tänka what if, trots 6år gift med mannen (då sambon). Vad om vi skulle stöta på varandra på baren nu, vad skulle vi göra osv.. varför måste det finnas what ifs i huvudet? ??‍♀️?

    Har inte Apan satt i granen nåt aktivt Instagram konto längre?

      Jo men hon har bytt namn. Men jag minns inte till vad nu så det här var ju ett värdelöst svar ?

      barfotamagi tror jag hon heter!

    Smal har hon ju alltid varit men senaste inlägget jag såg var hon uppe på benen utan kryckor, vilket jag blev så glad för och dessutom kände sig piggare då hon endast gått 50 steg under veckan!
    Hoppas ändå hon har långt kvar men upp för åreskutan blir det nog inte. Är det någon som arbetar med palliativ vård här inne? Beundransvärda människor iallafall som orkar vårda stötta och trösta så svårt sjuka människor.

      Håller med. De är hjältar, måste vara oerhört tungt. Men hör/läser även ibland om de som jobbar med den typen av vård, att det oxå kan vara väldigt fint och givande. Ännu oftare hör man av anhöriga hur fint och värdig den typen av vård upplevdes. Så en verbal hyllning till alla er som jobbar med palliativ vård!

      Jag arbetar inom den pallitativa vården och skulle inte kunna tänka mig ett annat jobb. Jag möter mycket sorg, men också många otroligt fina möten och mycket tacksamhet. Vår uppgift är att lindra, vi möter inte patienter som går att bota (iallafall inte på den nivån jag jobbar). Jag arbetar mest i hemmiljö. Känner aldrig stress i mitt jobb, det är lugnt och jag har tid att möta både patient och anhörig och ta den tid som behövs.

    Hatar hatar hatar manliga elever. De har så svårt med auktoritära kvinnor, dvs kvinnliga lärare. Röt ifrån idag mot en elev som har extrema attitydproblem. Tror fan det är första gången han blivit tillsagd med tanke på hans reaktion. Fattar verkligen varför det är lärarbrist idag. Vem fan orkar rodda med killar som dessa hela tiden? Gud förbannat.

      Kände att det lät som att jag är lastgammal nu men nej. Ung kvinnlig lärare som behövde vädra lite bara.

        Känner exakt samma sak!

      Att dra alla manliga elever över en kam känns ju inte helt rättvist.

        ”inte alla manliga elever”….

        Nej men dom det handlar om ställer väl till problem gissar jag

      börja lär ut på högskola istället, jag har aldrig varit med om bråkiga studenter

      grundskolan & gymnasiet är tyvärr ett dagis

        Barn i FÖRSKOLAN beter sig vettigare i jämförelse med ungdomar i högstadiet och gymnasiet….

      Jag gick i högstadiet för 10 år sedan, grabbarna låste då ut en kvinnlig lärare ut klassrummet. Helt sjukt vad lite pli lärarna har på eleverna (oftast killar) i svenska skolan. Det är eleverna som styr.

      Har finsk släkt och jag hör att det är helt annat där. Man respekterar lärarna, lyssnar på vad dem säger. Man får inte ha tillgång till mobilen under hela dagen, utan den är inlåst i skåpet.

      I Sverige pratar eleverna över lärarna utan att skämmas. Det finns ingen respekt för lärarna. Det är eleverna som styr, så ska det inte vara.

    Pojkar från vissa kulturer har ju svårare än andra att lyssna på en kvinna.

      Ja bla pojkar/unga män från den svenska kulturen. Av de barn/unga jag jobbar med så är det söndercurlade/bortskämda barn från just den kulturen som ställer till det. Barn från övriga kulturer är ofta trevliga, frågar hur andra mår, springer och håller upp dörren när jag kommer osv.

    SNACKS ?????

    Vilket är ditt go to snack? Det där som du i princip inte kan leva utan ? Berätta gärna om specifik produkt/märke av godis, choklad, glas, chips, osv. Jag älskar lösgodis och vill vidga mina vyer.

    Vill veta era erfarenheter från att separera från en partner som har barn från ett tidigare förhållande. Alltså, känns ju piss att inte ha ”rätt till” någon relation till barnen när det tar slut.

      Har två erfarenheter: när min pappa separerade från sin sambo sen många år som jag hade en fin relation till. Vi fortsatte att hålla kontakten och ses fortfarande ibland (alltså ca en gång vart tredje år men ändå) och det har nu gått tjugo år sedan dom separerade. Så man KAN fortsätta att hålla kontakten om man vill! Sen har jag en erfarenhet från mitt eget förhållande men den är annorlunda: om jag och min nuvarande sambo separerade så skulle jag nog inte ha någon kontakt med hans tonårsson längre. Tyvärr. Trots att vi har bott ihop varannan helg i sex år så känns det som om jag knappt känner honom. Så kan det också vara.

    Nu läggs det in in följare i rasande fart på Hanna T:s konto.
    Flera tusen på bara några dagar. Hon måste ha valt ”stora paketet” när hon köpte tjänsten.
    Bläddrar man nedåt i hennes följarlista så ser man en del av de konton som företaget lägger in. Konton som saknar bild och har 0 följare ökar kraftigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.