Sånger man brukade sjunga högt

Jag såg det här inlägget av Isabella Löwengrip igår och igenkänningen var total. Både låten och själva känslan…
Hur många av er har sjungit med i låtar vars text ni inte insett betydelsen av, förrän långt senare?Samtidigt så beskriver den här låten ett samhällsproblem, precis som ”The story of Beauty” av Destiny’s Child, vars text kanske inte heller är superrolig men ändå viktig.

Hellre den här typen av musik, än vapenglorifierande rapmusik, eller tvärt om?
Vad säger ni?

57 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vartenda barn på alla förskolor i sverige: ”banan, melon, kiwi och citron…”

      SLUTA! Jag hörde den på After ski i helgen, och kan inte få ut den ur huvudet!!! GAAAAAAHHH!

      Om någon undrar vad detta är: https://open.spotify.com/track/2ZfaBbRMcEgSF8JnJIaEBP?si=ac6cda9645824a68

      Men nä, det var ju förra sommarens hit. ?

      Skulle mer säga att de sjunger om luder, dalahästar och mamacitas 😉

      Och i Svenskfinland ??‍♀️?

    Jag hade Björn Rosenströms ”pojkarna som busar” som ringsignal på tidigt 00-tal (på den tiden man kunde beställa ringsignaler via sms…). Mina föräldrar var väl inte jätteimpade över dotter 16 år.

      Min pappa hade den som ringsignal när jag var 16. ? Han är finne och inte så bra på svenska men gillade melodin. ?

    Ska Nicole sälja lägenheten i Stockholm? Hon verkar sälja samtliga möbler iallafall.

      Vem?

        Falciani

    Att sjunga om sexköp (om det är vad låten handlar om, hör inte så noga) på ett glatt sätt i en svängig upptempolåt är väl lite olämpligt, det blir ju nästan som glorifiering av det. När jag var liten sjöng jag högt på en Lena PH-låt ”Kom och ta mig, kom du av dig….” utan att tänka på innebörden, och det är ju väääldigt vanligt med sex och sexreferenser i låtar, som barn sjunger. Gangsterrap borde ha varit förbjuden i öppna offentliga medier/kanaler, är övertygad om att den gjort att kriminalitet ökat likaså pga gangsterfilmer och serier som exempelvis snabba cash.

      Nej men kolla upp låten ordentligt! Den beskriver hur verkligheten ser ut för många fattiga i USA. En kille kritiserar en tjej som strippar och hon undrar hur han hade löst situationen om han hade ett litet hungrigt barn utan stöd från pappan som stuckit. Den handlar i slutändan om hur vi människor har en stark överlevnadsinstinkt och ibland tvingas göra sånt vi inte vill göra, för att klara dagen och kunna ge vår familj trygghet. Och hur de som haft mer flyt i livet dömer sådant de inte förstår. Det må vara en poplåt men alla poplåtar måste väl inte vara gulligull? De kan också få ha lite djup och mörker tänker jag. Tycker för övrigt Bella tar upp ett dumt exempel och det finns massa andra låtar från början av 2000-talet som barn nynnade på som var högst opassande (Spice Girls-låtar tex!)

        Ojdå så klart är det Bella som är dum, korkad och hemsk… och jag tydligen, men du tror du alla lyssnar så noga på hela låttexten eller bara hör något eller en liten del av det? Vad heter låten? Vem sjunger den? Visst finns det grövre texter men vissa texter är mer tydliga liksom fast ändå grövre. Det är oavsett helt sjukt med vissa låttexter som barn går och sjunger på.

          Men årets överreaktion eller?! Var någonstans kallade jag Bella hemsk och korkad? Jag sa bara att just den låten hon tog upp var ”ett dumt exempel”.

          City High heter gruppen och låten heter What Would You Do?

            Tycker att din reaktion var det ”men kolla upp låten ordentligt” och sen ett utropstecken. Din ton insinuerar att Bella är fel som kallar låten olämplig eller inappropiate för den är ju bara sorglig som du skriver som svar till någon annan. Tycker inte heller det var ett dumt exempel för hon sjunger med i en trallvänlig låt och lyssnar sen till texten och kommer liksom på vad hon sjunger – den insikten eller vad man ska säga. Sånt man inte alltid tänker på annars ju. Med din logik så är gangsterrap också bra då för den beskriver verklighet för många. Destinys child-låten är inte jämförbar tycker jag väl inte, inte riktigt samma sak om jag förstår rätt vad den handlar om.

              Jag tolkar inte alls Anonym på det sättet. Det är uppenbart att hen svarar TS och nämner(!) att IL kunde ha valt ett bättre exempel. Det är inte ens kritik, utan ett sätt att säga att det finns ännu värre låtar.
              Varför känner du ett behov av att försvara IL så hårt så fort ngn ens nämner henne? Det är du som överreagerar.

                Men herregud där kom det ja det vanliga ”varför försvarar du IL så hårt?” Snälla du, jag nämnde inte IL och min kommentar (jag är ts) handlade inte om att försvara IL på något sätt utan jag belyste problemet med att sjunga grova texter, besvarade frågan. Behövde IL försvaras alltså? Hmm. Du 15:22 bevisade just att DU överreagerar så fort du tolkar att någon försvarar IL, då ska det hackas, det har man sett förr. Varför känner du ett behov av det, varför ett behov av att så hårt hoppa på andra? IL kunde valt ett bättre exempel skriver du MEN det kanske var så att hon lyssnade på just denna låt och inte planerat innan att göra ett specifikt inlägg om opassande låt-texter. Din kommentar 15:22 säger exakt allt… Suck.

                  Tack för beviset av vem du är

                Och en sak till, det var inte jag som skrev att Jasmin kämpar så hårt, även om jag är av samma åsikt som den anonym.

        Tycker Bella tar upp ett bra exempel. Låten är trallvänlig och hon stannar upp när hon faktiskt lyssnar på texten.

          Den är dock inte ”inappropriate” utan snarare sorglig.

            Och? Det är fortfarande en trallvänlig låt och hon hajar till när hon inser vad låten handlar om. Alltså, varför kämpar du så hårt?

              ”Hajar till när hon inser”…du hajar väl att det inte är en äkta reaktion i realtid när hon spelade in videon?

    Hahaha, jag tänkte på samma sak för något år sedan! Razor tongue med mendez var min favorit..

    Jag var visserligen 19 när Lollipop av Lil Wayne kom, men reflekterade liksom inte över texten. Den är liksom svängig, så jag lyssnade och sjöng med. Den har bland annat textrader som

    She licks me like a lollipop
    Och
    Call me, so I can make it juicy for ya

    … ?

      Och Kiss-låten ”Lick me up” som barn inte förstår är något sexuellt och opassande att gå omkring och sjunga på. Finns massor, ” give it to me” och ”Give me more” är det ju i nästan varje låt typ, och nuförtiden är det väl mycket ”hoe”, ”Pussy” och sånt i låtar.

        Kiss låten heter ”Lick IT up” och är inte sexuell alls, låten handlar om att lick up life alltså suga till sig allt livet har att erbjuda. Kolla upp texten.

      Va älskar den låten men inte tänkt på sex alls ?

        Skulle vara under 13:31!

      Den är ett väldigt bra exempel på en snuskig låt som blir ganska opassande när ett barn sjunger på den. 😛

      Jag kommer med Veronica Maggio, alltså hur sjukt när den sjungs som allsång i tv på Lotta på Liseberg och alla sitter och sjunger det, ”Ja jag vet att hon är söt men håll tillbaka för jag kommer jag kommer…jag är nästan där, så du håll uuut för jag kommer…” men inte alla som tänker på eller fattar vad det är de egentligen sjunger om.

        Fast den har väl en dubbel betydelse?

    Hahaha jag tanker pa ”Jag kommer” med Veronica Maggio – vet inte ens om den faktiskt skulle handla om sex men jag gjorde alltid den anknytningen !

    Du borde ju skriva ut texten till låten så man fattar 🙂

    Min första OT här någonsin.
    Måste bara, då jag själv tyckte att det här poddavsnittet var jätteintressant. Omnämner flera av de som det pratas om härinne så kanske är någon annan intresserad: https://sverigesradio.se/dystopia

    Macarena haha som handlar om att kn*lla Macarena och inte dansen

      Tänker på Amy Diamond som sjöng what’s in it for me när hon var typ 10. Väldigt olämplig text. ”I’m more than a hit and run…”

    Jag älskade Another Levels ”Freak me” och alla(!) sexreferenser gick mig över huvudet trots den explicita videon (seriöst värd en titt för hur tidstypisk den är för sent 90-tal):
    https://youtu.be/q3qDESAvzh0

    Sen spelade jag Puff Daddys (nu P.Diddy väl?) ”Satisfy you”… alltså.. jag skäms:
    ”/…/Touch you right, do it like a man’s suppose to
    Knew you was the one, that’s why I chose you
    Cause you get down for yours and ride like a soldier/…/”?

    Jag har studerat på universitet i England, så min engelska är rätt bra, men när jag hör engelskspråkiga låtar är det som att jag bara hör musiken, medan texten blir oviktig. Jag kan hur många låtar som helst utantill där jag inte har en aning om vad låten handlar om. Så jag är absolut en person som sjunger med i opassande låtar.

    ”Fyra sekunder” med Magnus Uggla var ju en favorit när man var barn

      BROLIIIIN! ??

    Växte upp med Björn Rosenström och Magnus Uggla och det var ju inte direkt rumsrent haha, men det blev folk av oss också. Såg en artikel med nån som tycker det är helt förkastligt att barn sjunger med i Hoojas låtar men de förstår ju ändå inte innebörden så det skadar ju ingen direkt. Musik är bara musik. 🙂

      Sophie
      Björn Rosenström sjunger jag på än i dag.?

    Tror ni att det håller på och ta slut mellan Isabella och Paul? Han verkar inte vilja komma hem från Thailand.. Och sättet hon beskrev hur de kysstes på innan hon åkte hem var precis som hon skrev att hon och Odd hånglade när det krisade mellan dem..dvs fake

      Han har kännts mer som en skön kompis när man läser hennes inlägg.

      Hahaha skrattar högt åt att det är någon mer än jag som minns det där inlägget om hur hon och Odd ”låg och grovhånglade som tonåringar i soffan”???

    When two become one med Spice girls, och Barbie girl med Aqua ? /80-talist

    Appropå ”sexiga” låtar så kommer jag direkt att tänka på Zara Larssons ruin my life….

      Vad är det för sexigt med den? Hon sjunger väl om uppbrott och att hon saknar hen? För att hon sjunger ordet fuck?

        Googlade texten efter jag skrivit kommentaren och inser att jag sjungit lite fel….. 😛

    Älskade (älskar fortfarande) Prince som barn och speciellt en låt som hette ’Head’, tror vi alla fattar vad det handlade om… Skäms ögonen av mig att jag uppträdde låten på en talangtävling i skolan som typ 8 åring och hela koreografin gick ut på att jag skakade huvudet varje gång han sa just ’Head’ med stolta (icke engelsktalande!!!) arabföräldrar som satt längst fram och härmade min lilla dans.
    Kommer aldrig stämma upp som statsminister för då lär det väl komma fram filmmaterial från den tävlingen ?

    ”Delilah” med Tom Jones. Handlar om ett kvinnomord.

      Ja den hade man nynnat många gången och först för två år sen HÖRDE jag och blev arg och illamående…

      En kvinna som träffat en annan och då får man mörda henne. Vidrig låt!!!!
      ”She stood there laughing
      I felt the knife in my hand and she laughed no more”

    Ähh tycker mest Bella ser ut som nån av tjejerna i white chicks..

      Det där var väl onödigt hårt när inlägget handlar om låtar?

    Jag fick Roxettes Crash! Boom! Bang! när jag fyllde 9 eller 10 år, studsade glatt runt och sjöng med i ”sleeping in my car, I will undress you” ?

    Som treåring skrålade jag gladeligen med i Lars Demians Man får va glad att man inte är död: ”Det är dåligt väder och dålig smak, dåliga flickor på ett sjaskigt gammalt hak, dåliga vanor och ett dåligt humör, man får va glad att man inte bara faller ner och dör”. Noll procent barnvänligt, hundra procent trallvänligt. Tack kära mamma för den musikaliska introduktionen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.