Amilia Stapelfeldt är ny slöseriombudsman

The news is out! ? Jag är Sveriges nya Slöseriombudsman, och kommer efter påsk att börja jobba heltid med opinionsbildning – något som jag knappt hade vårat föreställa mig för ett halvår sen!
Jag ska granska, uppmärksamma och förklara på mitt sätt hur så många miljarder, som hade kunnat gå till välfärden, slösas. Det här är ett brett ämne, som påverkar oss alla, men som vi pratar på tok för lite om. Det vill jag ändra på, och det är jag så himla himla himla taggad och glad över att jag nu ska få göra! ???? // Amilia Stapelfeldt

Sverige har fått en ny Slöseriombudsman. Hon heter Amilia Stapelfeldt och beskriver sig som polfluencer – ett begrepp som den politik­ och samhälls­ intresserade influencern uppfunnit själv. Ett mål med uppdraget är att få fler unga kvinnor att bli intresserade av samhällsekonomi och reflektera över hur våra skattepengar egentligen används.

Så skriver Skattebetalarna.se om Amilia Stapelfeldts tillträde som ny SlösO i mitten av april.
Skattebetalarnas vd Christian Ekström säger i artikeln att Amilia kombinerar engagemang och kunskap i slöserifrågan med stor förståelse för pedagogik och sociala medier. Det gör att trogna följare kommer att känna igen sig, samtidigt som jag tror att vi kan nå ut till ännu fler slöseritrötta medborgare.
Amilia själv säger att hon ser fram emot att i SlösO­rollen få fördjupa sina kunskaper och hoppas att få fler att intressera sig för vad skattepengar går till.
Enligt henne slösar politikerna bort 18 miljarder av skattepengar årligen, och det ska hon alltså försöka belysa i rollen som Sveriges nya Slöeriombudsman, där hon kommer ersätta Josefin Utas.

56 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Var tvungen att kolla datumet, om det verkligen inte är 1a april

      Hahaha jag också

      Exakt samma här!!

        Jag tycker det var super, haha.

        Låter ju astöntigt men det är uppenbart att det behövs, viktigt att det tas upp och diskuteras offentligt också, så makthavare i vart fall inte utan kritik kan välja att blunda i dylika rapporter år ut och år in och slarva med medel som skulle gå till den gemensamma välfärden.

    Jag tycker det är viktigt att skattepengar inte slösas bort, men man vet ju tyvärr att slösos lösning på allt är ”låt oss betala mindre skatt så finns det mindre att slösa!”.

      Ja, tycker det är bra att det granskas var skattepengar går men det här är mer opinionsbildning från högerhåll och de har historiskt varit ganska partiska i vad de klassar som slöseri. Betyder inte att de aldrig har rätt, vänstern slösar skattepengar också men det är i det stora hela rätt vinklat.

        Ja, Amilia har ju inte visat prov på någon form av neutralitet tidigare. Och neutral behöver hon förstås inte vara i sina personliga åtsikter, men det innebär att jag inte har något som helst förtroende för henne i en utredande roll – Det är givetvis bara högerpropaganda det kommer att handla om.

          Hon behöver inte vara neutral i den här rollen heller, det är opinionsbildning och det är okej. Problemet med Slöso är att de är partiska men försöker klä ut sig till objektiva, några som bara vill stoppa slöseriet när det egentligen är subjektivt och vinklat. Hade de bara varit mer öppna med syftet hade det inte varit något problem.

        Deras chefsekonom är ju Erik Bengtzbo som skrev sig hos morsan för att få ut extra ersättning från riksdagen så det visar bara hu seriösa den föreningen är…

    Är det ett riktigt jobb var min första reaktion. Om hon kan få politikerna att slösa mindre pengar så är ju det bra.

    Hon kan ju börja med att granska sin egen anställning. Där har vi slöseri.

      Min lön är inte skattefinansierad, så den är lika lite ett slöseri med skattebetalarnas pengar som dina egna utgifter skulle anses vara det.

        Får jag fråga hur din lön finansieras? ? Hade nog kunnat ta reda på det själv, men hinner/orkar inte just nu. Tack på förhand!

          Jag kan svara:
          Skattebetalarna är en allmännyttig ideell förening med 40 000 medlemmar och deras medlemsavgift betalar de anställdas löner.

    JG blir såååååå trött på Gynnings kroppshets.

    Hon vill bara visa en bild på sin mage och kan inte ens stava rätt.

    Hon t.o.m. skrev att hon skulle resa till Cancoon (cancun)

      Men titta inte på hennes bilder då?

      Jag ville en gång i tiden gilla henne. Tänkte att hon ändå var lite ”cool”, en frisk fläkt o.s.v. Men så är hon bara så korkad så jag på riktigt undrar om hon råkat ut för något skalltrauma en gång i tiden? Såg ett äldre avsnitt av Bianca och Gynning verkade knappt hänga med i det simpla samtal de hade där… :/

      Det heter Cancoon på skånska.

      Jag har blockat Gynning, orkar inte med hennes uppenbara egenkärlek och bekräftelsebehov. Skönt att slippa se det mera. 🙂

    Vad har hänt mellan Hanna Friberg och hennes kille nu? Har de gjort slut pga otrohet igen? Såg hennes instagramstory där hon skrev att hela Sthlm visste om detta på två röda.

      Kan det vara ”once a cheater, always a cheater”?
      Och varför går hon ut med det sådär, säkert många som inte ens visste om det?

      Exonph skrev väldigt mycket om otrohet igår så kan va att hon hintade

        Jag hittar inga stories på det kontot fast jag följer det? kan hon ha tagit bort det?

          Hon har två olika som hon uppdaterar turvis, kanske du bara följer ena?

      Jaa undrar också!! Bor i Sthlm och brukar höra skvaller innan det når ut till exonph/bb då jag umgås med folk i kretsarna men verkligen inte hört något alls om detta. Känns nästan lite som hon försöker låta mer relevant än hon är

        Fast det räcker väl med att man får ett gäng DMs från folk man inte känner som frågar om det för att man ska uppleva det som att ”hela stockholm vet”, tycker inte det är så konstigt. Inte heller konstigt att då välja att skriva om det och be om utrymme i en förhoppning om att inte få fler frågor.

    Bra att vansinnet med att slösa bort svenska skattebetalarnas pengar på diverse mumbojumbo-projekt belyses.

    Kan även rekommendera folk att gå in på skattenytta.se för att läsa hur illa ställt det är och hur oeffektivt man använder pengarna på många håll idag. ”Kommissionen för Skattenytta” initierades av Leif ”va fan får jag för pengarna” Östling. Kommissionen består bla av nationalekonomer men även tidigare generaldirektör på FK.

      Så rätt partisk sida alltså?

        Ja, Leif Östling är inte engagerad för att han är upprörd över slöseri eller för att han vill frigöra resurser för att öka undersköterskors löner. Han vill sänka skatter så att han och hans rika kompisar kan samla på sig mer pengar. Det är de glasögonen som man ska ha på sig när man läser deras rapporter. Läste för i övrigt den senaste och hade jag inte vetat vilka som stod bakom så hade jag kunnat gissa på gymnasieelever, så full av hål, antaganden ”här kan vi anta att vi kan spara 66 miljarder” utan någon som helst specificering på hur eller varför man kan anta det, luddiga formuleringar. Det är rätt tom opinionsbildning.

    Jag ser inte direkt nyttan med en slöseriombudsman (madame). Vem ska lyssna på henne? Visst det är jättebra att slöseri med skattemedel belyses, men folk glömmer det när nästa nyhet presenteras. Jag gissar att politiker som slösat, kommuner och regioner … ingen kommer att stå till svars, utan upptäckten av deras slöseri kommer att glömmas bort när nästa CAIA-produkt släpps (okej, jag raljerar, men ni förstår nog vad jag menar).

    Vilket trams,hennes lön är slöseri med pengar om något. Vilka politiker bryr sig el lyssnar på henne tror ni? Alla politiker oavsett parti kör sin egen agenda rakt in i kaklet. Huvudsaken är att de själva får en fet lön och kan gå i pension när de är 50år.
    Läste detta häromdagen-De 349 ledamöterna i riksdagen får sina arvoden höjda med 1 500 kronor i månaden retroaktivt från årsskiftet. Det innebär att de nu tjänar 73 000 i månaden.

      1500 kr på en sån lön är lägre än industrins märke. Menar du att de inte förtjänar en årlig löneförhöjning trots den ansvarsfulla position som de har där de även är tillgänglig glida 24/7? Tycker ändå att det var en måttfull höjning…

      73k i månaden för det ansvar och den arbetsbelastning en riksdagsledamot har känns väl inte orimligt

      Fast nu är Skattebetalarnas förening en politiskt obunden Förening som alltså inte finansieras med skattemedel utan av medlemsavgifter och frivilliga donationer. Hur kan det då anses vara slöseri med skattemedel?

    Vem har tillsatt den tjänsten?

    Tre saker vi inte behöver slösa våra skattepengar på:
    1. Draperad Poesi i Borlänge
    2. Se på material så som troll skulle göra
    3. Polfluencers

    Men ja, vad ska vi med bra vård och utbildning till egentligen.

      Jag är inte finansierad av några skattepengar heller. Varken nu eller tidigare. I övrigt håller jag med dig, men testa läs artikeln innan du rantar.

        Jag kan inte läsa ditt namn någonstans i kommentaren. Testa läs kommentaren innan du rantar. Slutsatser får man dra, men det får stå för dig.

          Hur många polfluencers anser du att vi har och hur många av dem slösar vi skattepengar på?

          Har du provat att framföra sina åsikter sakligt och trevligt någon gång?

        Svårt att ta någon seriöst som använder ordet (?) ”rantar”.

        Men kanske är det jag som är gammal som uppskattar korrekt svenska när det är i skriven form och skall förmedlas av någon som representerar en seriös aktör.

        MEN jag är kanske fel på det, det är såklart viktigt att följa samtiden och nå ut till de som är framtiden.

          Mitt åt, ”rantar” verkar vara allmänt vedertaget- det är jag som har fel.

    Lite tröttsamt att ”allt” numera ska ha syftet att få unga kvinnor att intressera sig för X och Y.
    I övrigt kan jag se nyttan med en slöseriombudsman, men det beror ju lite på vilket mandat man har osv.

    Hur mycket vin gillar man om man nämner det under ”Gillar: Inredning, populärkultur och vin”. Fattar inte det! Gäller inte bara henne. Är många som svarar att de gillar just vin? BIG WTF om det är det man kommer på när någon frågar vad man gillar.

      Varför är det ett big wtf? Handlar väl kanske inte bara om att dricka en billig flaska tills man blir full utan om att lära sig mer om viner, druvor, osv. Matcha med maten, lära sig känna de olika smakerna, dofterna i vinet osv. Varför är det konstigare att gilla än att gilla konst eller mat eller musik?

        Håller ej med. Det var ju så poppis för ett tag sen att dricka rött vin så tror det handlar mer om det. Oftast stannar det vid att man gillar ”att dricka vin”. Har aldrig hört någon vidareutveckla, precis som inte hon tex. använder ordet ”vinprovning” istället. Så därför blir jag så förundrad.

          Håller ej med. Man svarar väl att man gillar vin just för att man gillar vin. Det är inget wtf öht, utan ett intresse precis som vilket som helst. Det betyder inte att man tycker om att dricka sig redlös på vin.

      Exakt ?

      Anställningsintervju:
      Vad har du för hobbies/vad gillar du?
      -Vin, i huvudsak vin ?

      (Raljerar, förstår att det inte var en anställningsintervju)

        Min kollega svarade just så, hon är sommelier på fritiden och håller i vinprovningar, reser till vingårdar och matchar vin med mat. Hon fick jobbet.

          …Hon kanske vidareutvecklade sitt svar lite… ?

        Haha jag svarade på min anställningsintervju att vin är ett av mina största intressen och sen pratade vi vin en stund 🙂 Fick jobbet

    ”knappt hade vårat föreställa mig.”
    Vårat, som och vårat? Jag förstår att det är ett stavfel men…

    Jag vill ha en stavningskontrollombudsman.

    Snälla! Seriöst. Kontrollera innan utläggning i sociala medier.

    Jättebra!

    Jag är finländare och bor i Finland. Var till Sverige med bil för några månader sedan och fick nyligen en pappersfaktura på posten. Var skyldig Trafikverket 80 cent (9 sek) för att ha kört över en bro. Hur mycket har det kostat att skicka denna pappersfaktura till Finland? Helt säkert mycket mera än så.

    tror tyvärr inte det hjälper

    så länge politiker kan starta projekt som nks eller västlänken som blir deras barn & ger de hållhake mot att bli avsatta så kommer de göra det. typ ”avtalet är redan uppgjort och signerat, om ni avsätter oss blir det bara krångligare för er då vi drar i alla trådar”

    enda sättet är att döma de för tjänstefel & dela ut skadestånd + samhällstjänst så de får leva på existensminimum livet ut

    18 miljarder är nog lågt räknat. Det är otroligt mycket pengar som svinnas bort varje år. Det är jättebra att detta granskas.

    Hon kanske kan börja med att uppmärksamma alla skattepengar som hamnar på Caymanöarna efter att ha passerat diverse skolkoncerner och vårdbolag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.