På tal om städning

Alexandra gör en lite fyndig reklam för städmedel. Kul och annorlunda helt enkelt. 
Men…det som den här reklamen fick mig att tänka på, är hur det finns två olika typer av människor när det kommer till städning.
De som har hyfsat städat hemma hela tiden, och de som bara städar om det ska komma någon på besök. Alternativ två är ingenting för den som ofta får spontanbesök, så som Alexandra får i sitt inlägg.
Jag vet att även Marika Carlsson och hennes fru Mia pratade om detta när de gästade Carina Bergfeldts tv-program.
Den ena av dem ville ha det städat alltid, och den andra tyckte det räckte med att röja upp när det kommer gäster.

Vilket av dessa två alternativ passar bäst in på er?

53 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag föredrar att det är städat och fräscht 24/7.
    Visst, lite skit i hörnen går bra, men jag vill inte ha det rotit överallt. Tycker inte heller det är trevligt och komma hem till en rot-maja / rot-lasse heller.
    .

      Rot?

        Menar nog rotavdrag för anlitad städfirma. Lasse-Majas storstäd AB.

          ??

        Grejer överallt, behöva rota runt bland saker. Så uppfattade jag de ?

      Bryr mig inte om någon jag kommer hem till inte har städat. Visst, inte kul om trosor ligger på golvet osv men så slappa är ingen jag hälsar på. Däremot om det är odiskat osv kunde jag inte bry mig mindre om.

        Sitter och har ångest över ett sådant besök i eftermiddag!
        Smutsigt, luktar illa, en toalett man inte kan gå på, disk i vasken- alltid- maskin finns.
        Smulig och skitigt på golven så strumpor på- som jag tar av innan skorna åker på då vi ska gå.
        Personen i fråga är erbjuden hjälp ett flertal gånger samt orosanmälan.
        Ja det är en nära anhörig så besök ett par gånger per år är en nödvändighet pga barn finns med i bilden som ska firas.
        Så ledsamt men som sagt inget problem för hen själv och bjuder själv in till kalas.
        Vissa släktingar klarar inte dessa besök.

          Anmäl igen och igen tills nåt händer! Så man måste göra. Om jag fattat rätt att det bor barn där?? Så ska de inte behöva ha det!
          Måste ju ligga nåt annat bakom också som gör att det blir så, som också kan påverka hur barnen sköts i övrigt.

          Har samma problematik inom familjen. Väldigt ledsamt. De har hjälp, men svårt att hjälpa fullt ut när grundproblemen kvarstår. Det är verkligen ångest i väggarna när man kliver innanför dörren. Ingen människa kan ju må bra av att leva så.

      Samma här. Städa av 1 gång/v och håll efter i veckan. Ksn inte njuta annars

    Har nästan alltid fint hemma pga djur som hårar dammsugs det varje dag en snabbis! ☺️
    .

    Reklammarkering behövs inte eller?

      Ett tydligt bevis på hur Instagrams egna funktion inte bör användas då den inte alltid följer med vid inbäddningar.

        Men det kan väl inte vara på hennes ansvar om någon tar reklamen från plattformen den är tänkt för och delar vidare? Eller är det? En seriös fråga alltså.

          Jo, det är det faktiskt. Det är hennes ansvar att det alltid framgår att det är reklam, och för vem.
          Det är av den här anledningen som Katrin Zytomierska riskerar höga böter, just för att den här funktionen inte alltid fungerat för mottagaren.

    Haha.. Jag är mer den som panikstädar till mitt stora förtret men försöker städa lite mer regelbundet, stod tex om några bra städtips i ett ÖS här för ett tag sen och marie kondo metoden är inte heller så dum.. 🙂

    Jag och barnen är rätt råddiga av oss med tex kläder här och där och leksaker kan ligga här som där MEN vi har inte smutsigt, dammsuger några gånger i veckan och torkar ytor alla dagar!

    Tycker det är skillnad på att ha städat och undanplockat. Har inget emot om folk har lite grejer lite utspritt men ändå ett fräscht hem (att man dammsuger regelbundet och dammar) än inte grejer utspritt men synligt damm osv när man kommer på besök. Jag dammsuger ofta men tvätten kan hamna några dagar på en stol och tidningar på köksbänken osv

    Vill ha kliniskt rent 24/7 typ. Men det är inte så. Längtar tills jag kan flytta och börja om mitt hem.

    Älskar att ha det rent. Trivs inte hemma när det är skitigt. Men kör alltid en snabbstädning om någon ska komma över, typ torka av handfat, plocka bort något klädesplagg från soffan osv.

    Jag är en sån som får dunderpanik och vill städa allt ORDENTLIGT innan folk kommer på besök, men det ”räcker” oftast med en halvtimmas heads up, så är allt fixat sen ? (huscpå 160m²). Sen att man har två yrväder till barn gör inte saken bättre, även om vi är rätt duktiga på att hålla deras leksaker på deras rum..
    Robotdammsugare som kör varje dag, så smutisgt har vi det väldigt sällan. Men stökigt blir det på 10 min! Och disk. Vi ska inte ens nämna disk …

    Jag vill ha städat, undan plockat och väldoftande – ALLTID! Resten av familjen – inte så mycket.
    Så vi har fått jämka lite allihopa. Dom som inte bryr sig städar 1 gång i veckan medan jag försöker slappna av lite och kanske ta en promenad istället för att ligga med tandborste och ”skura” golvlister.

      ?? känmer igen mig!

      Haha samma här ?

    Behöver absolut inte vara superstädat varken hos mig eller den jag besöker, men iaf någorlunda städat. Var på besök hos en bekant häromdagen och det var riktigt skitigt, alltså fine att inte ha plockat undan all disk men var smulor och skit över bordet där vi skulle sitta, grejer öööverallt och kändes inte som de städat toan på minst en månad.. tycker det är ofräscht :/

      En vän till mig valde ett tag att ha kattlådan bredvid, alltså precis bredvid, matbordet i köket… :/ En annan vän skulle jag hjälpa till med blomvattning när hon var utomlands och då låg det smutsig disk kvar i vasken när jag kom dit. Förstår inte hur man tänker då? Att det kommer vara fräscht när man kommer hem en vecka senare? Vissa är verkligen snuskiga av sig…

    Här hemma är alla gemensamma ytor minimalistiskt inredda så blir sällan stökigt. Barnen har sina grejer i sitt rum och där kan det ju vara kaos med jämna mellanrum men det får det vara! ?

    Var den personen som panikstädade förut och mådde alltid så dåligt över hur det såg ut hemma. Nu slipper jag det vilket har dragit ner stressnivån rejält ?

    Jag har ett skapligt rent hem, men ganska stökigt. Mest kläder och prylar som ligger på fel ställen. Så jag vill helst inte ha oväntat besök. Behöver nån timme att snygga till ?

    Jag har det alltid städat hemma. Flyttade hemifrån för några år sedan efter att ha levt med en mamma som varken städade eller rensade i hemmet. Det resulterade i en fullständigt kaotisk atmosfär med stök och saker överallt. Totalt omöjligt att komma till ro med läxor eller bara kunna varva ned. Som barn påtalade jag det flera gånger, att det helt enkelt är för stökigt för att man ska kunna trivas, men hon vägrade förstå det. Inte heller fick man på eget initiativ rensa eller städa hemma, för ”det ska vara som det är”. Nu när jag har flyttat hemifrån har jag verkligen förstått hur oreda och stök stjäl energi från en och orsakar underliggande stress. Är så tacksam att jag äntligen har ett hem som jag kan bestämma själv över, och som aldrig orsakar dåligt mående, utan bara trygghet och ro.

      ♡ fint att höra

    I början städar man ju som en galning och när man är ung, sen släpper det ???

      Nä, inte för alla. Tvärtom för mig.

      Städade verkligen inte som en galning som ung. Nu har jag städerska så det är aldrig skitigt hos mig men det kan vara saker och ren tvätt som ligger i högar som väntar på att sorteras in,

      Tvärtom för mig! Mina föräldrar städade alltid åt mig (ja jag var lite bortskämd) och när jag flyttade som 20-åring visste jag inte hur en tvättmaskin eller dammsugare funkar. Pinsamt… Så första året var det äckligt hos mig. Jag var liksom lite lost i hur ofta man behöver städa. Efter det blev jag typ äckald av mig själv och efter 22 började vännerna kalla mig pedant. 😛 Så det svängde lite ja…

      Helt tvärtom för mig! Var en slusk när jag flyttade hemifrån. Nu, 15 år senare, är jag nästan lika pedantisk som min mamma ?

    är student, städar typ när det är så dammigt att jag inte kan sova

      Vad har det med att vara student att göra? Genuin fråga, är också student 🙂

        för jag tror riktiga vuxna som studerat klart är mer ansvariga, medan jag levt som en tonåring till 30

          Jag är 33 och har 1,5 år studier kvar. Perfekt! Dröjer tills jag blir en riktig vuxen ?

    Har man är det att dammsugavarannan dag

    Och inte ställa saker på golvet ? så ”bös” hopar sej.

    På dass är det gött att ha engångs rengöringstrasor, gärna sådana för golv de är större, bara fram med en torka handfat och sen toan ofta så håller det sig fräscht mellan grovstäd.

      Har man HUND ska det ju stå….

    Här hemma är det så skitigt och stökigt att jag skäms för att öppna dörren om nån knackar på ? har en partner som inte alls har ont av det, och har en längre tid haft problem med bla. utmattning så jag orkar inte se till att det blir ordning (tillsammans).
    Hade jag levt ensam hade jag nog varit snudd på pedant, så vi kompletterar varandra egentligen. En höjer sin nivå och en sänker sin ?

    Känner där emot en där det är sanitär olägenhet. Vi går alltid med skor inomhus, jag sitter inte på toaletten utan står typ hukad (kvinna), bestick mm blir aldrig rent i diskmaskinen, det är rent av vidrigt ? men personen har inte ont av det, skäms inte när det kommer folk för ”såhär har jag det, take it or leave it” typ. Usch!

    Jag försöker hålla en lagom nivå, men det är inte alltid presentabelt. Ogillar den svenska traditionen att komma tidigare än väntat, dvs ca 30-40 min tidigare.

    Men seriöst,har problem med beläggning i toastolen efter att ha haft gravidillamående i flera månader. Känner mig dum för vad jag än gör o skrubbar försvinner inte det. Är rädd att folk ska tro att jag aldrig städar. Någon som har ett husmorstips?

      Jobba bort vattnet med toaborsten, alltså stöt /pressa borsten fram och tillbaka så vattnet pressas upp i cisternern.
      Sen sprutar jag på massa kalkosan och skrubbar loss med blå svamp med vit skrubbyta. Man låt medlet verka ngn halvtimme först

        Tack!!

      Ättika funkar hos mig. Häller ner ngn deciliter och låter det stå ca en timme. Sen skrubbar jag med toaborsten, spolar – klart!

        Tack! Det kan jag pröva redan ikväll

    Omg Alexandra är sååå unik.

    *Host… https://www.tiktok.com/@connordewolfe/video/7134343780131425579 …. host*

      Pinsamt att hon tackar för all cred hon får också… ”åååh Alexandra du är så kreativ och duktig på att göra samarbeten”

    Smart tips så man får det uppstädat för visst städar man innan man får besök, det gör jag iaf även om jag alltid vill ha det fint fast det har jag inte, blir lätt och fort stökigt men när man ska få besök då måste man städa hehe så då blir det gjort.

    Städar ofta men njuter av det. Det är även mitt yrke. Mår bra i själen att ha det rent, att städa för mig är som terapi.

    Har städhjälp varannan vecka och veckorna emellan ”småstädar” vi, dvs. dammsuger av golven, torkar av handfaten på toaletterna, skrubbar toalettstolen etc. Var hemma hos en ny bekantskap för ett tag sedan och blev förvånad över hur smutsigt en del har det hemma ? Det var på en nivå jag aldrig upplevt, tror det är någon form av diagnos personerna har som gör att de inte fixar att hålla ordning. Synd om deras barn att behöva växa upp i den dammiga röran.

      Eller så är de deprimerade/har sorg. Man vet inte hur folk mår genom att bara se på utsidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.