Så blir du en fashionista utan att shoppa nytt

Bildkälla: Erika Kvarnlöf blogg.

Ingen har väl missat Aftonbladets granskning av hur kläder skeppas över halva världen för att dumpas på soptippar. Detta var tyvärr ingen nyhet för mig som ofta lyfter detta på mina föreläsningar om hållbart mode och vi har även pratat om det i Ecofashionistapodden. Men det gör mig inte mindre ledsen varje gång jag läser om det. För det är verkligen helt galet hur vi överkonsumerar kläder i dagsläget.

Jag hörde även nyligen att det finns så mycket kläder i omlopp att vi skulle klara oss utan att tillverka nytt i typ flera generationer framåt. Med andra ord tillverkas det i dagsläget alldeles för mycket och vi har en sjuk överkonsumtion. Med det sagt, vad kan vi som ändå gillar mode och kläder göra åt saken? Jo, en hel massa saker faktiskt.

Här har jag samlat länkar till inlägg som hjälper dig att bli en fashionista utan att köpa nytt. För kanske är det just du som kör ett shoppingfritt år i år, enbart kommer shoppa second hand eller helt enkelt vill anordna en klädbytardag. // Erika Kvarnlöf

”You had me at hello”, Erika Kvarnlöf. ”You had me at hello!”
I det här inlägget ger Erika Kvarnlöf flera konkreta tips på sätt att förnya sin garderob utan att köpa nyproducerade kläder.
Hennes inlägg innehåller exempelvis:
Byt kläder med varandra
Ordna en klädbytardag med andra som inte heller vill nykonsumera.
Hon ger åtta tips på hur du blir en fashionista utan att shoppa och även hur du shoppar bäst på second hand och vad du bör tänka på.

Ett toppeninlägg helt enkelt!
In, läs, byt eller 2:nd hand:a!

99 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Enkelt -köp ett nytt klädesplagg först när du har slitit ut ett av dina befintliga.

      .. och laga om det går innan du köper nytt 🙂

        Precis, att försöka sälja ett trasigt plagg är svårt och för en second hand-butik att laga lönar sig inte (om det inte är väldigt exklusiva plagg). Kläder man har hemma som är lite trasiga kan ofta användas ett tag till med lagning, noppborttagning etc men lämnar man in det är det ofta slutet för plagget.

          Att vara bra på att byta till slitna / urtvättade osv kläder när man t ex går ut i trädgården , har en städdag, hjälper en kompis flytta eller för den delen bara hänger i soffan, medan man har repsentsbla kläder när man träffar folk är ett jättebra sätt att spara på kläder. Även att skydda kläder t ex med förkläde när man jobbar i hemmet.

          Det är så man alltid gjort, innan vi började leva i överflöd för ett par generationer sedan.

            Jag vill känna mig fin även då jag är hemma eller hjälper en kompis mm Har inga barn så kör på detta med gott samvete!! ?

              Sy ett fint förkläde då av något gammalt trasig tjusigt plagg. Så kan du känna dig ”fin” hemma med. Tycker generellt inte att man som individ ska gå runt och känna sig alltför skyldig, vi alla bidrar självklart men det är svårt som individ att göra alla rätta val i det samhälle vi lever i. Däremot tycker jag det blir knepigt att tänka att man har rätt till någon kvot? ”Jag har inte barn så jag köper massa kläder” eller ” jag är vegan så jag kan flyga fem gånger om året”

                Om man vill känna sig fin drar man vanligtvis inte på sig ett hemmagjort förkläde av något trasigt gammalt plagg. Det är tillåtet att klä sig hur man vill, tack och lov.

                Vem använder ens förkläde? Inte som ens vanliga liv förstör ens kläder.

            Bra tips!

      Det här är jätteviktigt tänker jag. Många lämnar in kläder i mängder till second hand-butikerna som sedan har svårt att bli av med allt. Man blir inte automatiskt miljömedveten för att man donerar sina gamla kläder, i första hand måste man handla mindre nytt. (Så som det ser ut idag, ja, kanske kommer det en dag när begagnade kläder TAR SLUT för ”nån måste ju handla nytt för att andra ska kunna handla begagnat”. I teorin ja, men för närvarande är det inget problem, det råder obalans i tillgång/efterfrågan för begagnat).
      Och ta hand om de kläder du har, om du verkligen inte kan använda plagget längre (om det inte passar etc) så lämna in det så snart som möjligt i fint skick så ökar iaf chansen att det kan användas av någon annan.

        Tycker många second hand-butiker har helt galna priser (förstår att de kanske måste ha det då det kostar att driva dem). ”Ingen köper h&m second hand”. Nä, inte när ni vill ha 75 kr för ett basic linne som kostar typ samma nytt. Skulle gärna handla h&m second hand, men inte till nypris!

          Älskar även marketplace där folk vill ha nästan nypris för sina slitna saker. Igår såg jag även en som la upp kläder men lapparna kvar och att man kunde då tydligt se att hon ville ha 50 % mer per plagg än hon faktiskt köpt dem för…

          Loppis är billigt, ofta! Och även Vinted ofta, eller Tradera där man får buda.

            Utomhusloppis med privat personer är ofta billigt ja. Men hjälporganisationer till vilka folk donerar kläder tar ofta skamliga priser för kläderna – utan undantag. Är extremt tveksam till huruvida det är motiverat för att täcka omkostnader etc.

              Det vet jag inte om jag håller med om. Här i stan är både erikshjälpen och röda korset oftast betydligt billigare än nypris. Men jag bor i en mindre stad, när jag rest så upplever jag att second hand i storstäder är mycket dyrare.

              Ja. Choklad hur stadsmissionen höjer priser online. Tyvärr kommer mycket mindre kunder att handla från dom.

                Chockad skulle det stå. Fått värmeslag ?

            Vinted är toppen!! Där är det ordning och reda och billigt på riktigt!
            Har redan köpt så många plagg och inte ett enda har kostat över 100 kr.
            Äntligen rimlig secondhand online.

            Älskar även Beyond Retros onlineshop men det kostar lite mer.
            Det är verkligen HELT orimligt att köpa ny-nya kläder även om jag förstår att det lockar. Men oddsen är extremt höga att någon annan rent köpt plagget och tröttnat.

        Ja det stämmer, vi köper bara en bråkdel second hand jämfört med vad vi lämnar in (vilket innebär att bara en liten del av inlämnade kläde stannar i Sverige).

        För att vara miljövänlig är utmaningen att handla second hand, inte att köpa.

        Och även att minska konsumtionen genom att t ex sköta de kläder man har.

    Tack snälla för ditt fina blogginlägg Camilla! Det är ju lite utav mitt mission i livet att få fler att få upp ögonen för hållbart mode och att det går utmärkt att vara en fashionista utan att tära på jordens resurser. Jag har bloggat och poddat om detta i många år och hoppas verkligen att vi börjar se en vändning nu. Får sådan panik på Influencers som shoppar som galningar och konstant visar upp nytt, nytt, nytt och hetsar till konsumtion. Men som sagt, det går att göra bättre.

      Heja dig Erika! Jag tror många verkligen fått upp ögonen nu efter Aftonbladets reportage, hoppas det kan få positiva effekter.

    Och ni bloggare – designa inga kollektioner ät Ellos.

      Eller någon annan kedja för den delen.

        Men sluta vad sugen jag blev på pepsi max

    Har köpt säkert 80% av alla barnkläder begagnat och slås konstant över hur extremt mycket kläder i fint skick som måste finnas i omlopp.

      Ja bäbiskläder exempelvis hinner ju många gånger inte användas jättemycket innan de växer ur dem

        Bebis-saker rent generellt brukar hinna slitas väldigt lite. Skulle jag få barn idag skulle jag verkligen försöka hitta allt som barnvagn till kläder på andrahandsmarknaden, man sparar fruktansvärt mycket pengar på det och kan hitta saker i princip i nyskick. Vagnar t ex brukar vara svåra allt få sålda (varför?!), så där kan du hitta en fin vagn för 1500:- istället för att betala uppåt 10 000:- för en ny.

          Väntar mitt första barn och är i typ chock att folk betalar 20k för barnvagn tex eller köper allt nytt. Helt sinnes när det är typ ett halvt bohag som ”behövs” till en liten. Sen ska man vara föräldraledig på det och också ha råd med omkostnader till sig själv, hushåll och barn.
          Har kollat på marketplace och det finns ju hur mycket fint som helst för en bråkdel av priset. Men antar vi vanliga dödliga köper secondhand och influencers drar till med allt nytt haha

            Vi köpte nästan allt begagnat till första barnet, allt från kläder till babyskydd, vagn – tillochmed helt nya flaskor hittade vi på begagnatmarknaden som inte kommit till användning hos de som köpt dem innan. Det enda vi inte hittade begagnat var den precisa babymonitorn vi ville ha så den köpte vi nyproducerad. Vi hade inte heller turen att kunna ärva något från varken vänner eller släkt, så allt behövde liksom köpas in. Får jag gissa så la vi inte mer än 15K på inköp till första barnet de två första åren.

            Nu till andra barnet (vi har sålt vidare alla saker från första) så har vi samma tanke. Tänkte också skriva ned vad alla saker kostat oss denna gång, för att kunna jämföra ungefär vad det hade kostat nytt.

            Jag köpte en barnvagn för typ 11 000 från Holland och sålde den för typ samma 2 år senare. Den kostade 16 000 i butik i sverige då

      Har du köpt något begagnat till dig också eller bara till barnen?

        Fast det är extremt mycket lättare att hitta fina saker i nyskick till en bebis än till en vuxen. Gisningsvis för att en bebis hinner använda ett plagg typ 3 ggr innan det är utväxt, samt inte rör sig så mycket.

        Om man sparar de pengarna till familjekassan så kan man göra saker som barnen har mer nytta av, t ex jobba mindre. Eller spara på barnets sparkonto. Eller köpa ett fint nytt klädesplagg när barnet blivit i den åldern att de bryr sig om vad de har på sig.

        Fina bebiskläder är liksom inte för bebisens skull? (Dessutom finns det som sagt maaaassoe av fint 2 hand till bebisar).

          Det är faktiskt inte svårt alls att hitta kanonplagg till vuxna heller. Bara man har tålamod.

            Men man kanske inte har tid och möjlighet att gå på secondhand flera dagar i veckan och hoppas på att en bra vinterjacka kommer in innan det blir kallt. Jag går på second hand för att jag tycker att det är kul, men jag har å andra sidan inga barn, djur, hus osv.

              Fast det går ypperligt att ha bevakning på tex Tradera, Sellpy eller blocket efter sånt man behöver ha. Som nu kan man börja kika efter höst- och vinterkläder om man vet med sig att man behöver nytt av det.

                Är ju alltid ett helvete att köpa av privatpersoner. Tyvärr.

                  Varför? Jag köper i princip alla mina kläder via tradera marketplace lwl eller coc och har verkligen aldrig upplevt problem

            Om det inte vore svårt hade man inte behövt ha tålamod.

        Till barn är det ju extra bra att köpa begagnat eftersom de växer så fort, de flesta vuxna byter inte storlek flera gånger per år såsom en bebis gör. Liksom mycket av det man behöver av prylar, det används Max ett par år.

        Nu handlar jag själv mest begagnat till mig själv också men håller med om att vissa saker verkligen är jättesvårt, tex vinterjacka. Svårt att hitta någon man gillar och som fortfarande är fräscht och helt. Antar att de som köpt en bra vinterjacka använder den tills den är rätt slut.

        Har inte shoppat till mig själv på cirka 3 år, om man inte räknar trosor, men där går min gräns för att handla begagnat 🙂 fick mina gravidkläder av en kollega som turligt nog hade samma storlek.

    Sjukt hur man bränner kläder istället för att sälja dem. Kan inte kedjor som tex HM ha specifika butiker där de säljer kläder som skickats tillbaka och som då säljs lite billigare?

      HM (och många med dem) har knappt råd att ha sina vanliga butiker öppna.

      Det gäller ju fortfarande INTE returnerade kläder pga felköp, t.ex. Det gäller kläder/textil man kan lämna in på fysisk HM butik så att textilierna, alltså själva materialet, ska kunna återanvändas.

        Fast tyvärr har det ju dock varit tidigare avslöjanden om att en stor del av kläderna som returneras slänga. Läs t ex rapporten som länkas i denna artikel.

        Detta då det ofta är billgare at reproducera nytt än att hantera returer. Så jo, räkna med en överhängande risk att kläder fu returnerar särskilt från billiga kedjor kommer slängas.

        https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rldOva/forskaren-rakna-med-att-plaggen-du-skickar-tillbaka-slangs

        Jag har t ex en bekant som jobbar med att återvinna (dvs slänga) returnerade produkter från Wish.

        Returnerade kläder slängs hela tiden. Det var så man kom på detta första gången, också då med en airtag. https://www.bbcearth.com/news/your-brand-new-returns-end-up-in-landfill

    Kan vi inte bara sluta vara så trendkänsliga? Folk bygger ju hus som sen ska renoveras efter ett par år när det visar sig att vitt vitt vitt vist inte var för evigt. Just nu går alla trender alldeles för snabbt och trendkänsligheten är så fruktansvärt pinsam!

    Jag har börjat med enkla grejer. Typ köpa hållbara plagg… Lite dyrare ja, men är bättre kvalitet = håller längre. Sen försöker jag tänka strategiskt och skriva upp vad det är jag verkligen behöver, då undviker man spontanshopping. Funkar också bra att bygga ”outfits” kring nyckelplagg som passar till mycket, typ baströjor i neutrala färger.

      Samma här. Köper färre men dyrare plagg som håller längre. Har en basgarderob med nyckelplagg som går att kombinera i många olika konstellationer.

      Samma här. Samt i bättre kvalitet som gör att de inte behöver tvättas lika ofta, blir mindre slitage. Kläder i naturmaterial börjar inte lukta svett på samma svett som syntet och kan ofta luftas.

    Försöker oxå att köpa det mesta via Marketplace, Blocket och Labels We Love (FB-grupp) både till mig och barnen. Tror att det viktigaste är att vi alla gör en liten skillnad. Brukar du köpa 10 fabriksnya plagg per år, köp fem och resten vintage. Och sluta följ konsumtionshetsande influensers.

      Brukar också göra detta. Men ibland bekymrar det mig att det känns som man indirekt stöttar helt sjuka shoppningbeteenden som många som säljer i dessa grupper verkar ha….

        Förstår hur du tänker, men har landat i att köpa begagnat ändå är så mkt bättre än att köpa fabriksnytt och ser det som att ett första steg från mig är från bad to good. Nästa steg får vara från good to great men där är jag inte än. Men ger inte upp!

    Jag letar efter ett par Gia Borghini rosie boots? Någon som har såna och vill sälja eller kan tipsa om andra sidor förutom vesitiare collective (finns ej där) 🙂

    Ot, alltså så nyfiken på vilken lunch Anitha var på med alla som tröttnat på sina män.. vet att jag såg på story men minns inte… vet nu vilka var där ?

    Ot – men vilka var med på lunchen som Anitha c pratar om när hon pratar om kvinnorna som tröttnat på sina män?
    Vet att jag såg det på story men minns inte vilka som var med förutom typ cissi w, vet ni?

      Vafan sorry ,dubbelpost pga bad gateway ?.

    Engla P en yngre Nanne Grönwall
    UnderbaraClara en yngre Kicki Danielsson.
    Kommer ni på fler som liknar varandra

    Kan det verkligen ses som nått nytt och inspirerande med klädbytardagar och att handla på second hand?
    Jag menar att det har nog vi vanlisar gjort de senaste tio åren, men det har kanske gått upp får vissa flunsor att det ligger rätt i tiden nu och då skapa content av något som alla redan gör (mer eller mindre).

    Känns lite som när de 70 influensers uppmanade till att inte flyga och de visade sig vid en granskning att dom själva flög jorden runt.
    Det ger en viss fadd smak i munnen.

      Ha ha, exakt! Jag och min mamma har gått på loppisar i många år, innan det blev en ”ny” trend!

      Nu är väl iofs inte ”Erika Kvarnlöf – din guide till ett hållbart liv” ritkigt at tjämförs med typ Bianca Ingrosso. Hon handlade nog också second hand för 10 år sedan.

      Sen så behöver vi uppenbarligen handla mycket, mycket mindre nytt om vi ska leva hållbart, så ämnet är ju helt klart aktuellt. En väldigt liten andel av kläderna idag köps begagnat, tyvärr. Skillnad på att ha handlat en grej på loppis en gång och att sluta handla nytt helt.

      T ex köpfritt (och budfritt…) år som det skrivs om här skulle vara intressant att se influencers testa.

      Tänkte också på det när jag läste inlägget. Visst, det är jättebra att någon belyser möjligheterna men för många av oss är det knappast något nytt att man kan vända sig till secondhand marknaden för det mesta. Tror dock inte att detta kommer påverka de värsta bovarna (i detta fallet influensers) eftersom secondhand fortfarande dras med en stämpel av att vara lite sämre.

    M.G skapar skönhetskontent men kan inte bemöda sig att noppa bort sina hårstrån hon har i leverfläcken över läppen ? Och hennes vän som är med på vloggresan till Jordanien har de hemskaste lösögonfransarna en kan tänka sig. Skönhet, nja.

      För dom är det ju uppenbarligen det vilket är det viktigaste.

      Magdalena Graaf?

        Nej, Margareta Grääs.

      Wow! Exakt vad behöver man mer göra enligt sig för att få jobba med skönhetskontent?

      Är så trött på människor som har så negativ energi som du uppvisar i din kommentar

      Skönhetens vara eller icke vara sitter inte i några hårstrån. Det hoppas jag att du lär dig någon gång i livet.

      Alltid undrat varför folk inte tar bort sånadär ansiktsvårtor.

        Mest för att man inte vill ha ett stort ärr i ansiktet, för mig iaf. Orkar inte lägga tid och energi (och pengar) på något som blir fult.

        Ni som har tips på vad som inte ger ärr får gärna skriva det, hehe.

          Jag menar inte att hon ska ta bort leverfläcken men håren i den. Känns inte så fräscht.

          En skicklig kirurg

        Jag tar inte bort det för att min inte stör mig. Den dagen den stör mig tar jag bort den. Kommer däremot inte ta bort den för att någon annan stör sig på den. Tog bort ett vid byxlinningen pga skav på den och fick ett fult ärr. Inte värt det i ansiktet då.

        Live and let live.

          Klart alla får göra som de vill. Men tänker på vissa som fixar plastpattar, fillers i läpparna, men ändå har kvar stora födelsemärken i ansiktet. Konstigt man bryr sig om perfekta läppar men inte ser annat som andra nog lägger mycket mer märke till (vi behöver inte låtsas att man gör estetiska ingrepp för sin egen skull hehe).
          Inom vården är det skillnad på de som tar bort födelsemärken i ansiktet och på kroppen. De ska använda större precision och ge mycket hårdare regler för patienten att följa. Jag har två olika vänner som tagit bort födelsemärken i ansiktet (pga melanomisstanke!) och de har fått tejpa och dutta med ärren i flera månader efteråt, just för att slippa ärr. Så fort huden exponeras för sol så blir ärret värre när det är nygjort.

        För att alla kanske inte tycker att det är fult? Tycker Margaretas fläck är väldigt fin på henne.

          Säger inget om leverfläcken. Däremot håren i den, känns inte så fräscht.

      Skulle gärna se en bild på hur du själv ser ut?

      Själv tycker jag att det är väldigt uppfriskande med ett så stort skönhetskonto där hon ser ut som vem som helst. Leverfläckar, någon rynka, ingen bbl eller opererade bröst. Måste allt vara stöpt i precis samma form och utjämnat med botox och filter för att få kallas skönhet?

        Inte leverfläcken jag poängterar utan håren i den.

          Poängen är dock densamma.

    Så bra!! Inspirerande!

    Tänker på alla halvstora influencers som visar nytt mest hela tiden , som tex Matplatsen, massor från cellbes, ellos mm. Tror knappast de köpt detta om det inte var samarbeten, men det uppmuntrar ju till konsumtion då folk köper likadant.

    Även småbloggare som big ass fashion som beställer hem enkom för att visa i bloggen och ha klickbara länkar och sedan skickas nog det mesta tillbaka.

    Själv känner jag inte så många och inte som har samma storlek som jag, men annars låter ju klädbytardagar intressant. Är det någon som provat och hur gjorde ni då? Är det ett plagg för ett plagg, eller har man något slags system utifrån ursprungspriset? Jag har själv ganska mkt plagg som inte är det dyraste men ändå lite mer pricey än det billigaste, som tex Filippa K, inwear, peak, Boomerang, Ralph L, osv, och då känns det lite konstigt att byta rakt av mot en tröja från HM.

      Spelar det egentligen så stor roll vad plaggen har kostat? Jag menar.. du har köpt dem, förmodligen använt dem och haft nytta av dem. Om du sedan hittar en tröja från H&M som du verkligen gillar, kan då inte tidigare pris få stå åt sidan?

      Det här gör ju att ”formella” klädbytardagar alltid blir så krångliga, man ska betala inträde, växla in ett antal plagg, få polletter för att byta in osv, dock vet man ju inte ens om man hittar något. Tror det är enklast att köra med några få personer man känner och tänka att det bara är kul om man själv eller någon annan hittar något att byta.

        Men spelar det egentligen så stor roll om du inte hittar exakt lika många plagg som du lämnat in? Du lämnade väl ändå in dom för att du inte använder dom längre.

          Beror väl på vad man lämnat in, om man dessutom tagit sig tiden att tvätta och stryka och sådär så känns det ju enklare att bara gå in i en second hand-butik och kolla runt.

          Klart det gör. Iaf för mig. Vill inte alls lämna in 3 tjocka ganni mohair och inte hitta något att få med mig hem. Då säljer jag de hellre på tradera för 1500 st

      Kolla om det finns Naturskyddsföreningen finns i din närhet, där ordnas det klädbytardag som inte kostar något. Har gjort många fynd där.

      Jag har bara varit på en klädbytardag. Man fick under en period innan lämna in kläder. Ett plagg = en biljett. När dagen kom så kunde man köpa ett plagg för en biljett. Det som inte köptes skänktes vidare till något som jag glömt nu. Detta var när jag var student så det var anordnat av en studentförening på campus. Var riktigt lyckat tyckte jag.

        Och minns jag rätt så kunde man köpa biljetter under dagen också för typ 20 kronor styck eller så.

    Här har våra influencer en makaber möjlighet att påverka på riktigt. Skulle såååå gärna se att de som lever på att influera tar ett ansvar. Vore så häftigt om de som idag hetsar till konsumtion vänder skutan å ser vilken positiv effekt ett hållbart influerande skulle kunna få för effekter.
    Johanna toftby
    My martens
    Isabella löwengrip
    Kenza
    För att nämna några.

      Rent krasst är det följarna som har makten. Skulle alla shoppingtokiga sluta läsa skulle de inte tjäna på samarbeten med Ellos. Men det är bara att jämföra, de flesta återvinningsbloggar är oerhört mycket mindre än konsumtionsbloggarna så det finns inget incitamentet för exempelvis Matplatsen att byta inriktning på sin blogg. Samarbeten är det hon tjänar pengar på, hon skulle med andra ord inte längre kunna leva på sin blogg.

      Språkpolisen misstänker att makaber inte var ordet du sökte här; makaber = som väcker obehagliga, skräck­blandade känslor särsk. genom att an­spela på döden.

    Vi köpte nästan allt begagnat till första barnet, allt från kläder till babyskydd, vagn – tillochmed helt nya flaskor hittade vi på begagnatmarknaden som inte kommit till användning hos de som köpt dem innan. Det enda vi inte hittade begagnat var den precisa babymonitorn vi ville ha så den köpte vi nyproducerad. Vi hade inte heller turen att kunna ärva något från varken vänner eller släkt, så allt behövde liksom köpas in.

    Nu till andra barnet (vi har sålt vidare alla saker från första) så har vi samma tanke. Tänkte också skriva ned vad alla saker kostat oss denna gång, för att kunna jämföra ungefär vad det hade kostat nytt.

    Tycker faktiskt att Sandra Beijer är en förebild här. Visst, hon köper nytt också, men verkar vara sällan och då köper hon något av god kvalitet. Hon använder sina kläder i typ 20 år om man kollar bakåt i bloggen. Hon tar hand om sina vinterkappor så att de håller ett decennium. Syr in kläder och går till skräddare. Önskar jag tog hand om mina kläder så men är tyvärr klumpig så saker pajar. ?

    PS. Hur länge ska man sitta i modd för att man skrev något snällt om Isabella någon gång?

      Du kommer aldrig bli förlåten!

      Hon köper i och för sig också en väldig massa nytt. Men visst, bra att visa gammalt också.

    Pontus R upptaxeras och hans ursäkter…Hahahaha!

      Men han e ju så liiten… han förstår inte skatteverkets regler sörru… Bäst han låter legal team ta över.

    Finns många inspirerande konton på Instagram att följa , som fokuserar på hållbart levende.

    Tex hållbarasara, pengarellerpyssel, plånbokssmart, budgetella, sparsamt och många många fler.

    Vår familj har som regel att alltid kolla FB Marketplace, Tradera och Blocket för en begagnad variant innan vi köper något. Främst av ekonomiska skäl ska erkännas. Ofta finansieras inköp genom att sälja av något vi har och inte använder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.