Old school is back!


Jag dokumenterar ju vårt liv med mobilen men Pontus gör det riktiga jobbet och fotar med sin gamla Contax T2. Riktiga analoga bilder som han framkallar. Jag tycker så mycket om hans öga och blir alltid varm inombords när jag ser bilderna. I sommar har ju jag köpt två engångskameror att dokumentera med så vi får se om det kommer i närheten av Pontus fina bilder. Troligtvis inte men kul ändå! Dessutom får ju han vara med då också. <3 // Elsa Billgren

Trenden att fotografera med en ”riktig” kamera i stället för med en digital fortsätter. Att behöva framkalla och vänta på att se bilderna framställs som häftigt retro, och som någonting att testa.
Spontant känner jag att, 1. det här är nog bara någonting som influencers och eventuella fotografer tycker är häftigt, och 2, av den kategorin så tror jag att alla influencers som är pepp på det här analoga sättet att ta bilder inte genomlevt tiden före digitalkamerans intåg.
Jag som erfarit en tid där man antingen hade ynka 24 eller 36 bilder på en rulle, och tvingades vänta flera dagar efter att man kommit hem från exempelvis en resa, och det skulle aldrig falla mig in att köpa en engångskamera att förstöra ponentiellt fina bilder med.

Elsas man Pontus fotar med en gammal Contax T2, som ändå är en gammal, men fullt fungerande kamera, men att Elsa köpt engångskameror för samma ändamål känns lite som att köpa en bil utan servostyrning, bara för att det känns häftigt och lite retro.
Tack men nej tack till engångskameror för mig. Tant är för gammal för sån skit. 😉

38 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Minns när jag åkte till Gotland och hade en engångskamera med mig, slösade alla foton på en fågekfamilj bredvid där vi bodde haha

      Skansen varje sommar för mig. Fotade slut på fåglar i den första dammen ovanför trapporna vid entrén. ??

      Tvärtom, han kommer ju försöka jobba ännu hårdare för att dra in pengar nu, aldrig att han frivilligt skulle stänga ner sina kanaler.

      Känner bara om man har ett företag och drar in mycket pengar, då kanske man ska se till att skaffa juridisk hjälp alternativ revisor etc. för att säkerställa att allting blir korrekt.

      Även att man tar reda på hur man driver företag, vad man ska tänka på etc. Det finns jättebra info om man använder google.

        Men det har han sagt att han har.
        Både redovisningshjälp och ett juridiskt team förutom sin egen juristutbildning. Det var väl juristutbildning? (Ironisk)

      Hans ”försvar” till SKV var det dummaste jag någonsin läst.

        Om han är så ung att han inte förstår hur man driver ett företag med allt som hör till så borde han inte ha ett företag. Löjlig ursäkt

          Tänkte samma sak. Såg det på expressen och gick direkt in hit för att se om någon tagit upp det.
          Hur lyckas man ge en sån fantastiskt dålig ursäkt?
          Han borde nästan få medalj för den.

          Verkligen, läste att han är 25 år.

        Jättebäbis syndromet..

    Använder gärna analoga kameror som ett komplement till mobilkameran! ??‍♀️Det är just väntan och exklusiviteten som gör det roligt att använda analoga kameror. Ett litet, litet personligt uppror mot den moderna tidens tempo och enorma valmöjligheter (jfr att ta 27 bilder av samma motiv bara för att kunna välja och vraka för att få den perfekta bilden, och därtill redigera den med filter, ljus etc). Några av mina absoluta favoritbilder är dokumenterade med analoga kameror och sitter uppe på kylskåpet.

    Notera att det är ett komplement och ersätter inte mobil-/digitlkameran.

      Håller helt med! I mitt fall fotar min man med mobilen och jag kör med min analoga. Bilderna blir helt fantastiska. Älskar känslan.

    Åh den besvikelsen när man kom hem och framkallat rullarna och 80% av alla bilder är suddiga, men blundar, gör en konstig grimas eller på annat vis misslyckade. Den tiden vill man inte tillbaka till 🙂

    Min bonusdotter på 17 år önskade sig en engångskamera i julklapp. Vet inte hur det har gått, om hon använt den ännu och om hon blev nöjd med resultatet.

    Hoppas och tror denna fluga försvinner ganska fort igen.

      Fråga henne 🙂 eller ni kanske inte bor ihop/har regelbunden kontakt

        Har inte haft tillfälle att fråga henne.
        Jag och hennes pappa är särbos och bor ganska långt ifrån varandra. Träffas mest när vi inte har våra barn.

      Varför hoppas du att ”denna fluga” försvinner fort? Det är ju superroligt att fota analogt. Jag är uppvuxen med en mamma som fotade precis allt, vi har sååå många fotoalbum och än idag samlas vi syskon och bläddrar i dom i timmar. Otroliga minnen! Även om någon blundar eller bilden är grumlig.

        Menar hon inte trenden med engångskameror?
        Analogt kan ju ge bilder i bra kvalitet, chansen för det är lägre för engångskameror

          Precis 🙂

    När jag var tonåring brukade jag sucka åt min mamma som suckade åt trender som kom igen, trender som hon redan genomlevt. Jag tyckte hon var tråkig och omodern.
    Och nu är jag där. Allt detta 90-tal får mig att… sucka. Vi har gjort det där redan! Vi har klarat av låga jeans, spagettiklänningar, läpp-penna och engångskamera.
    SJUKT osugen på det igen.
    Och nu känner jag… förlåt mamma! 🙂

    När vi gifte oss så hade vi en stor skål med engångskameror som gästerna fotade med under kvällen. Blev fantastiskt lyckat!
    Kvällen blev förevigad ur många olika perspektiv och jag är så glad för att vi gjorde det.
    Vi hade en fotograf som tog de ”vanliga” bilderna också.

      Så kommer jag oxå göra den dagen jag gifter mig.

      Skulle man kunna göra det för ett dop också? Eller är det overkill?
      Jag tror inte att jag kommer få gifta mig (självstående) och skulle vilja fira dopet lite extra då.

        Om det är något du känner att du vill göra så kör! Du bestämmer själv hur stort firande du vill ha och hur du vill föreviga det.

          Ja och det funkar ju även med få gäster. Kommer ”bara” föräldrar och syskon så köp varsin engångskamera åt dom och låt de fota vad de vill under dagen. En fin idé tycker jag. Kanske göra ett fint album till barnet av bilderna sen också.

        Klart du kan!

      Vi ska ha ett gäng engångskameror på vårt bröllop i sommar då vi fått det rekommenderat. Kul att ni tyckte det var lyckat!

      Vi hade en halvbillig kamera (inte engångs) på en piedistal som vi uppmanade gästerna att fota med och sedan lägga tillbaka. Många superfina bilder och några totalt urspårade från framåt natten, haha. Väldigt roligt.

    jag tycker det är jättekul med engångskamera vid speciella tillfällen!
    För mig blir det iallafall att jag ofta knäpper med mobilen, sen blir de aldrig något av ibland superfina foton!
    Mer engångskamera åt folket 😀

    Jag känner direkt att jag vill dementera ditt påstående om att det bara är influencers som tycker det är kul med analogt. Jag läste en kurs med fotografi på folkhögskola i 2 år och där experimenterade vi mycket med analogt. Jag fick farfars gamla kamera, plus mina föräldrars analoga kameror som de hade när jag var barn. Vi fick framkalla själva och det var riktigt spännande, färg som svartvitt och allt från stor-, mellan-, och småformat på film. Analoga bilder som är kopierade ger ju ett helt pixelfritt djup som du inte kan uppnå med vanlig digital kamera.

    Tips på fotograf som fortfarande fotar analogt är Thron Ullberg. Kolla gärna in hans profil på Instagram. ☺️

    Sen att det blivit trendigt med ”point-and-shoot”-stilen även på mobiler är väl på grund av den rådande 90-00 trenden. Det går snart över.

    Fått en kamera som är för avancerad för mej. Så kommer nog sälja den. Kan tycka det är kul med engångskamera. Typ vid utflykter m m. ?

    Hade älskat att fota med engångskamera men tycker att de är dyra 🙁

    Tyvärr har det blivit så dyrt med film och framkallning för att kunna fota analogt. Engångskameror går bort då kameran är så dålig, blir för mycket pengar med tanke på vad man får. Kan vara en kul grej på typ bröllop!

    Jag är fotointresserad och jobbade som fotograf för ett antal år sedan. Det finns numera många situationer då jag hellre fotar analogt. Har jag min vanliga utrustning med mig så fastnar jag direkt i fotograferandet. Jag tar hundratals bilder när en hade räckt och efteråt ägnar jag timmar åt att redigera bilderna i Lightroom. Jag kan liksom inte låta bli. Det påverkar alltså både hur jag upplever stunden (när jag fotar) och min relation till bilderna i efterhand (magin försvinner lite när man studerat dem så noggrant under redigeringsprocessen). Kanske känner dessa influencers något liknande.

    Med tanke på att Elsa är 37 och inte 17 så har hon antagligen hunnit vara med om den analoga tiden också, även om hon var ung när det begav sig.

      Samma med Sandra. Hon brukar väl ha en engångskamera per år eller sommar om jag inte minns helt fel

    Om all influencers hade fotat analog, kanske vi hade sluppit alla matbilder och annat drett som läggs upp

    Fotograf här??‍♀️ Analogt har varit väääldigt trendigt i många år nu (kom väl tillbaka lite med instax-kamerorna runt 2014 antar jag) och det är väldigt uppskattat! Däremot är det svindyrt att framkalla film idag haha

    Köper alltid en rulle film eller en engångskamera om jag ska iväg på något speciellt. Inget slår dom bilderna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.