351 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hej!
    Nästa månad kommer jag att börja studera på distans. Jag behöver köpa en data och jag har en budget på 5000kr. Kan ni ge mig tips på en bra bärbar data?

      Vad ska du använda datorn till? ”Bara” webb, mail, och Office (Word, Excel, Powerpoint)? Bildredigering eller design? Videoredigering? Har du tänkt spela något på datorn?

      Hur ska du använda datorn? Mest på samma ställe, ungefär samma ställe (i hemmet), eller flytta runt den mycket och mellan olika platser?

        @M

        Jag har tänkt använda webb, mail, och Office (Word, Excel, Powerpoint), bildredigering och design och videoredigering.
        Jag planerar flytta runt den mycket och mellan olika platser.
        Vilken dator behöver jag köpa?

          Hm…helt ärligt, om du behöver kunna göra allt det med den och flytta runt mycket, kommer det bli svårt att hitta något bra för max 5000 kr. Bildredigering och design kräver rätt bra provessor, även videoredigering kräver detta men ställer också högre krav på grafikkort. Både en bra process och ett bra grafikkort kostar, det kostar ännu mer om det ska vara i en dator som är lätt att flytta runt.

          Hittar du en som klarar allt detta för max 5k så kommer du med största sannolikhet inte kunna köra något annat program samtidigt. T.ex. använder du videoredigerare som Premiere Pro så kan du endast köra denna och inte något annat (inte ens Word, som faktiskt kräver en del själv).

          Så frågan är, behöver du verkligen allt detta eller hur mycket är önskelista vs. vad du verkligen behöver?

          Skrev en kommentar som fastande i modd, denna kanske också fastnar. Men ett tillägg till min kommentar jag nyss skrev.

          Om du hittar en dator du vill veta om det kommer fungera med de program du behöver använda, så kan du knappa in datorns modell och sedan vilket progrem för att se om datorn kommer klara av att köra programmet och hur väl den klarar det: https://www.systemrequirementslab.com/cyri

            Länken ovan kom jag på är för datorn du använder. Men det finns flera liknande sidor där du kan plugga in specifikationerna på datorn du är intresserad av. Googla t.ex. ”can I run it” för att få upp fler, exempelvis: https://www.pcgamebenchmark.com/

          Mer tips: googla system requirements för program du vill använda och jämför med datorer du är intresserad av.

            @M
            Tack för info

      En dator.

        … Flera datorer.

        Anonym 18:28 tönt

          Fast data och dator är två helt vitt skilda ting som många i Sverige blandat ihop.
          Det är väl bra om TS får reda på det innan hen börjar plugga och råkar säga fel då?

          Oj vad arg man kan bli. Data och dator är olika saker.

          Det är inte alls töntigt. Har träffat många som inte ens tänker på att det heter dator och inte data.

            Fast faktum kvarstår att det ÄR två helt olika saker.

              Precis, och därför är det inte töntigt att påpeka det.

                Förlåt, jag missförstod nog din kommentar (läste lite slarvigt). Vi tycks vara eniga ?

        @anonym 18:28
        Jag har hela tiden sagt data när jag har menat dator ?.
        Tack för korrigeringen.?

          Varsågod!

        Alla fattar. Ge dig.

          Hen var tacksam så ge dig själv.

        Chromebook, så är man väldigt begränsad enligt säljaren när jag skulle köpa. Köpte en Acer för 3500 inför skolan, svinnöjd

          Nja. Eftersom allt sparas på Google drive så ha roman alltid tillgång till det också. Väldigt smidigt också. Särskilt om datorn lägger av. Perfekt för att skriva på. Det man blir begränsad av är att inte kunna installera program på datorn. Det är i princip en Google-enhet som man kan ladda hem appar till.

            Om man vill ha den funktionen skulle jag isåfall rekommendera att koppla One Drive till datorn och aktivera att alla dokument i Word/Excel osv. sparas automatiskt till OneDrive.

              Ok. Jag är i alla fall supernöjd med min Chromebook.

      Elgigantens outlet, där köpte jag min. Går att hitta riktigt bra priser!

      en macbook air M16

    Vart ska jag resa i sensommar?
    Jag hade att för första gången bege mig utomlands på egen hand i sensommar/höst. Jag har länge drömt om Island och skulle så gärna vilja upptäcka naturen där. Valet föll också på Island då det känns som ett tryggt land att resa till själv för första gången, både att det är nästintill ingen kriminalitet, smidig resa, inte så stort osv.
    Nu har jag dock på grund av hälsoskäl fått rekommendation till att inte flyga och jag är förkrossad. (I-lands problem och yada yada men jag skulle äntligen ta mig mod att flyga själv och dessutom första gången på 10(!) år).
    Vart ska jag resa istället? Vad finns det för kul att upptäcka med tåg/båt och som dessutom är tryggt att resa på själv? Inte Norge/Finland då jag upptäckt mycket av det senaste åren.

      Tyskland? England?

        Tänkte med England. Tyvärr går det inga båtar direkt från Sverige dit längge.
        Men ska du åka bort mer än en vecka så gör det ju inte så mycket att resan dit och hem tar lite längre tid.

          Ta tåget till Paris och sen Eurostar-tåget till England ??

      Vandra på gotland ? också fin miljö!

      Jag hade kollat på en bussresa med typ Scandorama eller Rolfs flyg & buss, finns massvis med destinationer att välja mellan.
      Har inte testat själv ännu men planerar att åka på något nästa år.

        Kan verkligen rekommendera bussresa. Använde mig själv av Flixbus när jag bussade mig igenom delar av östra Europa (Prag-Wien-Bratislava-Budapest). En av mina absoluta toppresor ?

      Berlin eller Prag med Interrail.

      Jag är sugen på att åka tåg. Men vet inte vart. Kanske Frankrike. Älskar tågresor.

      Tyskland! Så otroligt vackert i typ Schleswig-Holstein/Niedersachsen så fort du kommer ut lite på landet, och tar du dig ner mot München och söderut har du bayerska alperna, där bl.a Neuschwanstein (slottet som Disney tagit inspiration ifrån) är en FANTASTISK dagstur!

      Irland har underbar natur!!

        Förlåt. Missade det med flyg.

          Tåg till Cherbourg i Frankrike sen båt över till Rosslare 🙂

      Frankrike? Schweiz? Italien? Kroatien? Tjeckien? Storbritannien? Jag hoppas att det blir fin resa i alla fall om du bestämmer dig för att resa bort! ♥️

      Snälltåget till Berlin kanske?

      Lofoten i Norge

        Hon skrev inte Norge/ Finland

          Fast man kan ju alltid gå utanför ramarna och alla ska väl inte ut i Europa? Norge är ett fantastiskt vackert land och perfekt om man vill öhoppa?

      Interrail genom Europa?

      England! Tåg till Amsterdam och båt över till norra England ?

      Frankrike!

    Jag och en nära mig har haft en konflikt, det slutade med hen läser mitt meddelande (efter personens hade bett om ursäkt frågade jag om allt var lugnt då mellan oss) och svarar aldrig. Detta precis i början av månaden, nu ska vi ses för middag med flera andra + några dagar till. Hur hade ni betett er? Konfronterat? Ignorerat?

      Jag är tjej, men tänker oftast som en kille och jag skulle aldrig konfrontera någon så.

      Det går oftast bra att umgås i samma kretsar ändå. Personen har ju ändå visat vad hen står genom sitt agerande med meddelandet.

        Och jag som trodde killar vara sådana som alltid konfronterade varandra med raka rör. Eventuellt t.o.m. med en smäll på käften, så är det bra sen.

          Nej dom pratar i princip aldrig om någonting som RÖR deras vänskap. Dom bara finns där.

            Aha. Sådana där ”jag är som en kille”-tjejer brukar annars säga att det sköna med killar är att det är raka rör som gäller och att alla konflikter går att lösa med en smäll. Men det kanske finns olika typer av killar.

              Killar HAR aldrig några konflikter att lösa sinsemellan.

              Där är skillnaden.

              Fråga vem som helst om dom någonsin haft någon dramatik med någon av deras vänner.

                Klart de har ??‍♀️

                Vilket jävla skitsnack ? Vi män har självklart konflikter. Sen må vi vara emotionellt handikappade när det kommer till att lösa dem, men det är en helt annan fråga…

                  Nej det har vi inte.

                    Sa anonym kvinna som bara vill tjafsa på nätet.

                      Men snälla?

                      Vad är det du undrar?

                      Tönt.

                Vad lever du i för parallellvärld? Klart män också har konflikter och precis som för kvinnor är de mer eller mindre bra på att lösa dem.

                Det sjukaste jag läst. Har du överhuvudtaget män i din familj eller umgängeskrets? Läser du tidningen eller tittar på tevenyheterna ibland?

          Haha, exakt. Det är ju sådant skräp man fått inpräntat sedan man var 4 år – ”Tjejer är baaaara draaaama”, ”Flickor kan aldrig leka fler än två”, ”Killar är raka och reder ut direkt” etc.

          Gå på valfri herrfotbollsmatch för att få den teorin bekräftad, säger jag.

            På mitt jobb är det männen som står för all drama. Vi har till och med en extern konsult inte nu för att förbättra arbetsmiljön som är usel pga män som inte kan samarbeta.

      Jag hade ignorerat. Om jag uppfattat det rätt gjorde hen något som hen sedan bad om ursäkt för. Du skickar sms för att dubbelkolla att allt är ok men får inget svar. Du sträckte ut en hand men fick ingen respons. Endera tycker personen att det är överspelat och allt är som vanligt eller så kommer du märka när ni ses att det inte är det. Om det inte är det, släpp det då och njut av middagen. Fundera sen på hur du vill hantera det

        Du uppfattar helt rätt, grejen är att i julas hände samma sak att personen ignorerade sms för att hen blev sur för att jag satte ner foten. Har berättat för hen hur jag känner kring att se att någon läser sms men sen ignorerar. Bra tips, ska känna vilken stämning det är.

          Du har visat var din gräns går. Hen blir sur och verkar ha svårt att acceptera. Vill man vara en del av någons liv så respekterar man varandras gränser. Ibland råkar man gå över gränsen och ber då om ursäkt. Klarar man inte av det så är det inte mycket att hålla fast vid. Att försöka påverka någon att respektera en tror jag är svårt. Jag tror jag börjar bli gammal men orkar liksom inte längre med att lägga energi på människor som inte ger något tillbaka ?

            Haha känner exakt likadant, ömsesidig respekt är det enda alternativet 🙂

    Igår var jag på massage. Hon masserade bl.a. nacke och hals. Idag har jag haft svindel, mått illa och haft svårt att hålla mig upprätt. Kan det bero på massagen? Är det något som jag borde vara uppmärksam på?

      Kontakta 1177.

      Kristallsjuka?

      Kanske en nerv om hamnat i kläm? Jag hade kollat upp det om jag var du.

      När dina nackmuskler manipulerats genom exempelvis massage kan det bli fel i hur din hjärna upplever din kropp. Tror det är lugnt, men kolla med 1177.

      Jag blir ofta yr när jag masserat min nacke och axlar. För mig beror det på att jag är så extremt spänd och så när man löser upp det så blir iaf jag yr. Gör därför det ytterst sällan nuförtiden då jag inte tycker det är värt det. Brukar bli bättre efter ett par dagar för mig, hoppas samma för dig ❤️‍?

      Har varit hos en sjukgymnast pga yrsel. Behandlingen var massage av nacke och axlar. Han sa att man kunde få värre yrsel efter massagen pga att det är så mycket nerver som går upp i huvudet genom nacken. Så det blev värre i början av behandlingen. Men sen blev det bättre allt eftersom. Nu är det helt borta. Så tror det är normalt även ifall man inte haft problem med yrsel förut. Men det är ju aldrig fel att ringa 1177 för rådgivning :).

      Nej du kan vara lugn. En vanlig reaktion. Redan imorgon kommer det kännas bättre.

      Sådär får jag dagen efter jag lyft något tungt, typ burit hem tunga kassar från affären. Men nån dag är det så gott som bra. Försök vara uppe och röra dig fast du är yr, det är inte farligt.

      Tack för alla svar! Jag chattade med 1177 och de sa ungefär samma sak som ni. Avvaktar till imorgon och om det fortfarande inte har blivit bättre så får jag ta tag i det då. Godnatt alla fina människor där ute!

    Ignorera, personen vill tydligen inte ha kontakt.

    Vad innebär det när folk säger att de lagar all mat från grunden?
    Jag har funderat över detta då jag tycker det har blivit så vanligt med folk som minsann lagar allt från grunden.
    Maler de sin egen köttfärs? Kokar egen tomatsås? Gör all pasta själva? m.m. eller är det mer att dom inte köper typ Pyttipanna i frysdisken, köttfärssås på konserv?

      Jag funderar på samma sak haha! Men tror från grunden är att de lagar sin egen lasagne till exempel och inte köper färdig lasagne på ICA.

      Det betyder att man köper råvaror och lagar maten av den. Alltså undviker helfabrikat och halvfabrikat.

        Tror de flesta dock även använder halvfabrikat när de säger att de lagar mat från grunden. Typ mjöl, ris, pasta, korv är ju halvfabrikat.

          Skulle vilja säga att mjöl och ris är förädlat, medans korv är processat, hel/halvfabrikat i min värld. Jag lagar främst från grunden men köper ris, vetemjöl etc. Kokar ibland egen fond men den tar slut snabbt. Säger man att man lagar ALL mat från grunden så kokar man nog fan sin egna fond, egen pasta etc. men tror inte folk generellt är medvetna om hur mycket det kräver och vad det egentligen innebär.

            Pasta, ris, mjöl verkar vara listat som halvfabrikat på de flesta ställen jag läst, men kan hålla med om att t.ex. pasta och mjöl är ju inte riktigt samma. Pasta blir ju ett steg längre isåfall i (den väldigt stora?) kategorin halvfabrikat.

            Men min poäng var mest att jag tror att de flesta som slänger sig med ”jag lagar all mat från grunden” egentligen använder halvfabrikat som t.ex. pasta. Tror de flesta som säger så mestadels menar att de inte köper helfabrikat. De köper inte färdig pizza eller färdig pizzadeg/tomatsås. Utan de gör en egen pizzadeg (men inte mjölet själv förstås) och tomatsås, men köper ost och skinka eller vad de nu har på.

        Och det är så mycket godare och nyttigare. Mer näring om man lagar maten själv.

      Att laga mat från grunden (enligt mig) är att ta råvaror och tillaga en maträtt. Det behöver nödvändigtvis inte vara på den nivån att man kokar, flår och mixar egna passerade tomater till köttfärssåsen men du fattar. Att laga mat från grunden innefattar inte hel eller halvfabrikat för mig.

        Men köttfärs är ju halvfabrikat…

          Verkligen? Då tror jag du har fått det om bakfoten vad halvfabrikat egentligen är. Köttfärs innehåller så vitt jag vet bara malet kött.

            Det verkar vara du som fått något om bakfoten. Halvfabrikat betyder inte att produkten innehåller flera råvaror. Havregryn är ju t.ex. också ett halvfabrikat, men det innehåller bara havregryn.

          Köttfärs är inte halvfabrikat.

          Helt efterbliven? Vart hittar ni er information? Sjukaste jag hört..

            Efterbliven?

            Halvfabrikat är råvaror som bearbetats industriellt. Köttfärs du köper i affär har bearbetats industriellt. Om du fortfarande är osäker så föreslår jag att du googlar saken.

            Det är ju intressant att vara så jävla otrevlig när man dessutom har fel. Använd Google du också.

              Tonen.

                Min ton verkligen?

        Precis. Gör man majonäs så pressar man förmodligen inte oljan själv, men man blandar ihop alla ingredienser till en färdig produkt. Själv gör jag egen tomatsås ”från grunden”, alltså jag sår tomaterna och kryddorna i växthuset och sedan tillverkar jag såsen. Samma med sylt osv. Pasta är det faktiskt enkelt att göra själv, men jag köper mjölet i butik. Äggen får jag av en familjemedlem som har höns 🙂

          Tillägg: jag använder alltså vissa halvfabrikat, men anser att jag lagar min mat från grunden så gott det går.

            Jag tror du tillhör 1 % av de som hävdar att de ”lagar allt från grunden”. De flesta menar att de inte köper färdiga fiskpinnar/ köttbullar i frysdisken. Dvs att de undviker helfabrikat.

      Om det ingår att man hackar en lök så är det matlagning från grunden.

        Jag tycker man lagat maten från grunden om man trycker på knappen till micron själv.

      De säger så för det låter bra. De flesta som säger så har inte odlat sina egna tomater och gjort sin egen pasta. Eller malt köttfärsen själv.

    Jag var och fixade mina ögonbryn igår. Helt plötsligt säger kvinnan ”jag ser på din hud att du behöver ansiktsbehandling. Du har stora porer. Jag skulle rekommendera portömning”. Jag är övertygad om att detta är en kulturell fråga och säker på att hennes intention inte var att mena något illa, men samtidigt blir jag irriterad? Vad är det för oönskad kommentar när jag är där och fixar mina ögonbryn? Okej om jag var där på en ansiktsbehandling och hon analyserade min hud osv, men detta? Jag blev ställd men önskar så att jag svarat något typ, markerande men trevligt? Vad hade ni svarat?

      Hade sagt ”Tack för ditt förslag” och sen bokat portömning eller inte beroende på om jag håller med henne.

      Äsch. Det är ju bara merförsäljning?

      Jag skulle inte tagit illa upp. Hon ville kanske bara tipsa dej.

        Antagligen ville hon sälja ännu en tjänst.

      Hade jag inte uppskattat hennes kommentar, velat svara men ändå inte diskuterat saken hade jag svarat ”är det så” o inte sagt något mer.

      Alla har porer! Försök glöm det o lev livet! ?

      Jag vet inte vad jag hade svarat, men till skillnad från alla Gandhis här i kommentarsfältet hade jag blivit sårad + lack. Om jag inte har bett om en utvärdering om min hud, så ska en person inte göra en utvärdering av min hud. Och ah, hade antagligen inte köpt några fler tjänster av den personen.

        Upplever att det här är väldigt vanligt på skönhetssalonger. Att de kan sälja mer genom att spela på andras osäkerhet. Tycker det är så oetiskt. En vän till mig var för att få botox mot migrän och fick flera kommentarer om andra grejer med hennes ansikte hon ”borde fixa”, vilket ledde till att hon efteråt blev väldigt medveten om just de ”defekterna”. Inte ok.

        Är folk så känsliga nu för tiden? Tycker ni att det är värt att lägga så mycket känslor på en kommentar? Vad säger ni själva som andra kan uppfatta negativt? Ibland när jag läser på kommentarsfälten blir jag allvarligt oroad för framtida möten mellan människor. Jag hoppas att ni trollar när ni skriver så upprörda svar för så små saker eller så har folk väldigt små liv numera.

          Obs! Svar till xx och inte Bn. I Bn:s fall var det mer ok att inte få den kommentaren från utföraren.

      Jag gick in på ett ställe och skulle köpa en ögonskugga. Jag visste vilken jag ville ha, jag behövde bara hjälp med att hitta den och det var den enda hjälpen jag behövde.
      Ändå skulle hon påpeka hur dåligt sminkad jag var och med heeelt feeel färger (rosa på rosa ?) och ”mina ögonbryn var det första hon såg jag när jag kom in” = mina ögonbryn är tydligen så fula att det syns på flera meters avstånd.

      Hon började sminka mig och jag blev så ställd att jag inte kunde säga nej. Hon sminkade dessutom olika på på sidorna och gjorde mina ögonbryn mer än dubbelt så tjocka så jag såg ut som jag vet inte vad när jag gick därifrån. Fick försöka torka bort det värsta med en servett, men mitt ansikte var förstört.
      Det var i centrala Stockholm och jag och min man hade vår första barnfria kväll ihop, så det var inte riktigt då jag kände för att se ut som en clown i ansiktet.

      Jag blir sällan kränkt, men att den här kvinnan tog sig friheten att såga mig vid fotknölarna och sminka sönder mitt ansikte när jag inte hade någon chans att göra något åt det, det var fan hemskt. Och jag blev som sagt så ställd att jag inte förmådde mig att göra något åt situationen.

        Då får du skylla dig själv.

          Men suuuuuuuck ???

          På vilket sätt då? Ska jag skylla mig själv för att jag sminkar mig fult eller eller för att jag blev så ställd att jag inte vågade säga nej efter att hon förolämpat mig?

            Alltså jag förstår dig och hade lätt kunnat råka ut för samma själv. Men ska man vara ärlig så är det ju ens eget fel om man inte klarar av att säga nej.

    Min kompis har börjat på ett nytt jobb där tydligen en av hans kollegor är negativ nästan hela tiden, i alla möten, ser inget positiv i någonting alls på jobbet, klagar över allt som händer osv. Jag ser hur det tär på honom. Finns det något ja kan säga för att stötta honom i att inte bli dränerad i kollegans negativa energi? Vad hade ni sagt?

      Har också haft en sån kollega, blev nästan komiskt till slut när ALLT var så negativt. Säg att han ska börja säga en positiv sak (kan handla om samma sak) varje gång kollegan säger något negativt. Så kanske han/hon fattar att han/hon är otroligt negativ. Kan funka ?

        Haha smart. Jag sa åt han att säga till chefen att kollegan förstör hela gruppens stämning, men han ville inte va så hård när han va ny så han har bara hintat lite. Men det är otroligt vad en enda negativ människa kan påverka så många? Jag blir irriterad på hen bara han berättar om kollegan ?

          Ja, det är faktiskt sjukt hur mycket det kan påverka. Den här kollegan kom in en morgon innan midsommar (flera år sen nu) och hörde att vi pratade om hur härligt det var att fåglarna kvittrar på morgonen. Direkt slog hon ner det positiva med att säga ”Passa på att njut, efter midsommar blir det tyst”. Vi visste inte om vi skulle skratta eller inte ?? Så jävla dystert tänk.

          Tyvärr hänger det mycket på vad man har för chef där. Vi har en liknande kollega som alla tycker det ofta är svårt att ha att göra med. Noll självinsikt, bitter, osv. Men jättetrevlig i vissa, få stunder.
          Vi har pratat med chefen som svarar ”men det är ju så hen är” och då ifrågasatt varför en person ska få dra ner en hel arbetsplats. Lite nervöst fnitter till svar. Chefen själv kan ibland berätta om saker som hänt kollegan och hur hen reagerat, med ett skratt. För det är så hen är.

            Tråkigt att du har en konflikträdd chef.

            Är själv chef och respekterar att alla är olika men det betyder inte att alla beteenden är ok på arbetsplatsen för det

          Jag har också en sådan kollega och undviker personen i det mån det går. Det är så dränerande att arbeta med energitjuvar!

      Tänker att personen måste vara väldigt bitter och leva ett jobbigt liv. Säger inte att det ursäktar på något vis alls, men kan vara lättare ibland att bortse och ignorera det negativa den spyr ut eftersom att hen säkert har ett ensamt, hemskt, bittert liv. Sen borde han fortsätta ta upp det med chefen, chefen lär ju inte ha missat negativiteten och jobbar förhoppningsvis på det redan.

    Någon som har sett filmen ”En dag kommer allt det här bli ditt”?
    Är den värd att se?

      Sååå dålig, blev väldigt besviken ?

      Gillade inte filmen. Seg, tyckte jag. Fin natur dock.

    Läser den här rubriken på Aftonbladet: ”1-2 glas vin per dag bara bra efter 40 egentligen”.

    Det får det att låta som att det är nyttigt. Såna rubriker kan vara förödande för personer i riskzonen tror jag, då får de liksom en anledning att ta ett glas varje dag.

    Någon som håller med?

      Jag håller med om att det kan vara problematiskt. Tror dessutom föga på forskning som antyder det.

      Mycket dumt.

      I veckan kom de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) och enligt dem finns det ingen nedre gräns för när alkohol är skadligt.

      ”Av råden att döma ska man dricka minimalt med alkohol, eller?
      – I dag finns en klar evidens för att det inte finns någon nedre gräns för när alkohol börjar bli skadligt. Tidigare trodde man att en liten mängd kunde vara bra för hälsan, men så är det inte. Redan vid små mängder ökar risken för exempelvis cancer.”

      Alkohol har ju viss blodförtunnande effekt vilket kan vara gynnsamt.
      Intressant är dock att NNR (som ger ut nordiska näringsrekommendationerna) i veckan tagit bort sin rekommendation om maxintag (för att det tidigare stöttade sig på forskning kring just detta och dess positiva effekter) och nu istället rekommenderar noll intag. Någonstans på vägen har alltså forskningen tappat sitt värde.

        Det handlar ju inte om att ”forskningen tappat sitt värde”, men hur man väljer att tolka forskningen och hur man väljer att applicera den tolkningen på ett större sammanhang.

        T.ex. NNR ger ju rekommendationer för i princip hel befolkning. Så de har tolkat och applicerat forskning kring alkohol baserat på deras utgångspunkt, därav deras hållning att det finns ingen säker nedre gräns.

      Allt som uppmuntrar till alkohol tycker jag är fel. Som du också skriver, nån i riskzonen behöver inte mer för att trilla dit. Bättre att lyfta andra sätt som har samma effekt, men det skulle locka betydligt färre läsare.

      Vin kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, men det är negativt sett till flertalet andra aspekter. Vill man minska risken för dessa sjukdomar finns betydligt bättre att pallra sig ut och jogga.

        Det låter som att du syftar på antioxidanten reservatrol, som finns naturligt i skalet på röda vindruvor och flera rödblå bär. I övrigt finns inga av dessa positiva effekter i alkoholen i sig.

          Att vin kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom men är negativt ur flera andra aspekter är ju bokstavligen vad jag skrivit?

    Orimligt nyfiken på om hon från onsdagens ÖS som blev kallad orm!! på sin väns babyshower har fått en förklaring ??⁉️

      Jag med!!!

      Det vore bra med en uppdatering!

      Jaaa jag har tänkt på detta under dagen! Så sjuk händelse. Vill ha uppdatering!

      Jag har ännu inte konfronterat henne.. men ju mer jag tänker på det desto mer illa mår jag av händelsen. Vill som sagt helst fråga face2face för att undvika fler missförstånd, så att man kan lösa av tonläge och kroppsspråk och det har inte blivit tillfälle att ses.

        Blir intressant och veta hur det gick, förstår att du vill ta det face2face, alternativ är ju typ telefon/videosamtal men är det face2face så är det svårare att slingra sig undan.
        Kör på det du känner är bäst, uppdatera oss gärna här efter.

        Hur har tonen mellan er varit på sociala medier/chatt efter det?

        Låter som en bra plan. Så himla udda gjort av henne. Inte konstigt att du (och halva ÖS) vill ha en förklaring.

        Varför ringer du inte?

      När jag nattade vårt barn ikväll fick jag ett foto skickat till mig på WhatsApp från min man. Jag kunde inte se preview av bilden men såg meddelandet han hade skickat: ”?”

      Det första jag tänkte på var inlägget du refererar till ?

        Det här kommer engagera oss tills vi får en förklaring ??

    Det var någon som skrev om AIP-kost och endometrios förut, men jag undrar om någon testat detta mot hypotyreos? Eller på något annat sätt ändrat kosten för att mildra symtomen?

      Kom hit för att fråga samma sak! Så himla sjukt att jag inte slutat tänka på det sen i onsdags. ?

      Finns inga studier på att det skulle fungera, men för all del, prata med en dietist och se vad de säger? Onödigt att utesluta näringstäta livsmedel när det kan finnas mycket enklare sätt. Tex att bygga kosten på fullkorn, grönsaker och baljväxter. Obs ingen aning om detta skulle vara gynnsamt el korrelera med AIP men det är generella och väldokumenterade kostråd.

        Hittade en studie på AIP och hypotyreos fast den var bara på 16 personer och bara förbättring i ”upplevd hälsa”, ingen skillnad i hormonvärden.

      Jag har ätit strikt AIP mot andra autoimmuna sjukdomar, efter tre månader kunde jag chockera min reumatolog med precis alla provsvar, det gick inte ens att mäta inflammation i min kropp och då har jag haft väldigt aktiva sjukdomar i 20 år med väldigt dåliga provsvar.
      Det är individuellt och man måste även här pröva sig fram. Jag gick all in via paleoteket och deras podd. Så otroligt värt ett seriöst försök.

        Är det dyrt att äta den kosten?

          Det är allt annat än dyrt, däremot tyckte jag, som inte gillar matlagning, att det inte var särskilt gott. Idag äter jag en light-variant av AIP vilket ger mig mer smaker men också mer sjukdom. Ändå bättre i måendet idag än innan jag prövade. Kunde även sluta med alla mina mediciner.

            Har du tips på hemsidor eller böcker för inspiration? Känner mig så lost o vad jag ska äta. Är van med pasta och massa mejeriprodukter.

              Googla Karl Hultén och paleoteket. De har en fantastisk podd.

        Oj! Vilket resultat! Nu är jag väldigt opåläst om hur man mäter inflammation så fick googla, stämmer det att det är CRP man mäter? Kan man be om att få kolla sitt CRP när man tar blodprov?
        Utesluter du allt på förbjudet-listan fortfarande eller har du kunnat introducera något livsmedel igen?

          Hm, jag har aldrig frågat men vet de tar sänkan som ett av blodproven, samt urinprov…

          Jag höll mig 100% strikt i ett halvår ungefär, sedan började jag addera ägg, alla slags kryddor….och just, kaffe vägrade jag helt sluta med så det drack jag hela tiden.

          Idag är jag främst noga med att välja bort gluten och mejeriprodukter, och kämpar med att titt som tätt falla i sockerfällan (är en stor känsloätare). Övrigt tillåter jag mig det mesta övriga och kan stå ut med nivån av sjukdom idag. Man blir ju inte frisk men man kan få bort symptomen och det är väl det viktigaste för oss. Det jag aldrig helt fick bort var min fastighet, men skov och värk och feberkänsla mm fick jag bort med det strikta och de är hanterbart idag på icke strikt.

            Fastighet = fatique

              Tack för svaret ?

          Sänka (SR) mäter inflammation inte crp de mäter infektion

            Både sänka och CRP mäter inflammation

            Mvh reumatolog

            (Vi rekommenderar inte AIP mot inflammationssjukdomar pga otillräcklig evidens att det funkar i studier men man kan ju prova som ett experiment)

            Både SR och CRP kan vara förhöjda vid både inflammation och infektion. Det beror helt på var tillståndet är lokaliserat samt oftast även allvarlighetsgraden

      mina smärtor (endometrios) försvann med fodmap-kost (plus hormonell behandling). Tarmarna är retade när man har endo så för mig hjälpte det jättemycket.

    Kom hit för att fråga samma sak! Så himla sjukt att jag inte slutat tänka på det sen i onsdags. ?

    Sitter hemma själv ikväll och funderar på att se en romantisk komedi, utan dödsinslag (jag ser på dig ”4 bröllop och en begravning”).
    Har någon tips?
    Kör på med viaplay och discovery plus utöver de självklara streamingtjänsterna som tv4 och SVT har.

      50 first dates. Sett den många gånger men tycker den är bra ?

        Just det! Den var längesen

      Vet inte vad som finns på vilka streamingtjänster, men Crazy, Stupid, Love – om du inte sett den.

      Midnight in Paris är en av mina topp mysigaste filmer någonsin.
      Silver Linings Playbook har ett liiiitet dödsinslag (ingen spoiler, men en av karaktärerna är änka), men det är verkligen inte fokuset av filmen.

        Lägger till Forgetting Sarah Marshall också!

          Filmen om en änka slår lite too close to home, kollar gärna på de andra tre! Midnight in Paris var längesen! Hoppas de finns på någon streaming som jag har

      Mer komedi än romantik (men lite romantik är med) – bridesmaids!! Roligaste filmen! Annars är min favorit Love actually och typ alla Hugh Grant-filmer (särskilt Notting hill).

        Love actually❤️ tack!

    Var är Sara Bolay?

      Har varit med i flera säsonger av svenska Ex on the beach, va väl med en snabbvisit i BB för några år sen, sen vet jag inte om hon gjort så mycket mer

        ”VAR är…” ?

      Tror jag läste på exonphspoiler att hon spelar in kompani Svan eller dylikt?

    Kul med ångest såhär två dagar innan man går på semester. Fuck det här. Tack och hej.

      Snart snart är du fri från jobbet åtminstone!
      Hatar sån ångest som kommer innan man blir ledig. Avis på de som kan slappna av innan semestern.
      Känner med dig❤️

        Ångesten beror på att jag gör ett så fruktansvärt dåligt jobb så det är pinsamt. Och för att allt i min kropp skriker efter vila.
        Ja, jag är också så jävla avis på folk som kan slappna av innan semestern.
        Tack ❤️ för din omtanke.

          Nu får du ursäkta att jag tolkar dig utifrån mig själv, men kan det inte vara så att du kan vara lite för hård mot dig själv? Du vet hur man ibland kan känna att snart kommer de på en?
          Jag tror inte att du gör ett dåligt jobb, för då hade en chef sagt det till dig. Tänker att känslorna säkert har byggts upp för att du som du säger behöver vila. Kanske utarbetad?
          Förstår om det är svårt att hålla ångesten i schack, men försök för din skull❤️
          I 99 fall av 100 är det ju ändå man själv som är den hårdaste domaren över end egen insats

            Precis vad jag behövde läsa just nu. Tack ❤️

            Grejen är den att jag har mått fruktansvärt dåligt i höstas och vintras. Jag har haft riktigt mörka tankar och inte hittat något ljus ur tunneln. Känslan av att ingen bryr sig har bara varit så jävla stor, har alltid bara fått lyssna på alla andras problem. Så kom våren och ljuset och jag tänkte att äntligen, snart blir jag glad igen. Men så blev jag dålig i magen istället. Så var på jobbet ändå pga chefen. Sen kom sommaren och jag tänkte äntligen, snart får jag må bättre igen. Men det blir aldrig bättre. Det är fortfarande ett konstant jävla mörker jag famlar i vilket resulterar i saker som gjorde att en kollega skrev upp 20 min mindre jobbtid i tisdags. Vilket gjorde att det totalt brast för mej igår och jag grät på jobbet när ingen såg och igen så brydde sej igen. Ska dock prata med kollegan så jag kanske kan få lite andrum och slippa må skit över semestern åtminstone. Och sen kanske ta tag i mitt mående innan hösten och vintern kommer igen.
            Men igen, ingen som bryr sej om hur jag mår och ingen kommer att göra det heller. Så förstår inte grejen med att jag ska fläka ut mig här av alla ställen heller, men här är samtidigt den enda platsen som några få faktiskt lyssnar på vad jag har att säga.

              Din plan verkar bra. Säkert att du inte ska utnyttja möjligheten yill samtalsterapi inom vc redan nu så att du kan njuta mer av semestern?
              Du behöver få vila fullt ut ?
              Du gör rätt som pratar ut även här. Ibland är folk extremt hårda, men det finns mycket att hämta av ÖS. Det är ju därför det finns ?
              Önskar dig en mysig midsommardag

                Hade gärna gjort det men känns så skamligt plus så många som har semester som en själv. Har otroligt mycket som jag skulle behöva prata om men en terapeut men det tar liksom stopp vid tanken.
                Tack ❤️❤️❤️ hoppas du får en mysig midsommardag också ❤️

    Någon som vill dela med sig sina historier och kanske knep på att överleva bo i olidligt varma lägenheter/hus? Själv lyckades jag flytta in en vindslgh som är över 30 i temp och finns noll möjligheter att göra något åt det mer än hoppas det blir vinter och svalt snart igen ?

      Gardiner som inte släpper igenom ljuset gör väldigt mycket. En dags solljus mot fönsterrutorna höjer temperaturen med många grader.

      Portabel AC.

      Nån möjlighet måste ju finnas!

      Markiser ska vara bra att stänga ute värme med. Men är så himla dyrt ☹️ Kan du inte köpa en AC? Vi har numera 2 st i vår varma icke-vindslägenhet men undviker just nu delen av lghten som är som varmast kl 17-19 varje dag ??? där solen ligger på under em… Kan du göra korsdrag i din lägenhet?

      Öppna takfläktarna. Frys in petflaskor med vatten och placera på handdukar eller i behållare och ställ gärna framför en fläkt som vispar runt den svalare luften. Ha en hink eller större kärl med isvatten och ha en handduk och doppa och lägg runt nacke och axlar. Ta en gammal tröja och klipp av ärmarna och ta ärmstumparna i isvattnet. Det finns att köpa särskilda mössor som man kyler/fryser ner för att ha på huvudet, de ska hålla i 6-8 timmar och man blir inte blöt av dessa. Finns också västar att använda med den funktionen. Man kan ha inte ett drypande vått badlakan men ett fuktigt. Ha några bredvid sängen för byte så man inte behöver gå upp utan kan få hyfsad nattvila. Om man har svårt att andas kan man lägga en blöt sval handduk över mun och näsa. Och vänta på bättre tider.

      Jag bor likadant. Har köpt värmeavvisande rullgardiner på Hemtex och provat det mesta i fläkt/luftkylarväg men insett att det enda som funkar är en ac. Köp en sån på hjul som man ställer vid ett fönster, kyler verkligen ner hemma så man står ut. Mitt bästa köp någonsin, skulle inte klara en sommar utan den.

      Brukar stryka lite försiktigt över handleder och hals med kylklamp när det är olidligt varmt.

      Gå in i duschen då och då och spola benen med det kallaste vattnet som går, kylan håller i sig ett bra tag då i kroppen.

        Det är faktiskt precis tvärtom. Ta varma/heta duschar i värmen så svalkar det gött efteråt. Ännu bättre är att basta i värmen. Känns svalt sen!

      Jag bor i en lägenhet med en takhöjd på 4 m med enorma fönsterpartier i söderläge, kan alltså inte få tvärdrag. Här är med ca 30 gr inomhus men har nu lärt mig (efter 5 år) att det enda är att göra som man gör i utlandet – mörkläggning hela dagarna i kombo med riktigt bra mörkläggande gardiner i två lager o några bra golvfläktar som man riktar uppåt. Om jag hatar värmen inomhus? Japp, OCH sommaren överlag för den delen.

        Instämmer i detta! Mörkläggning är A och O. Sova med kylklampar vid fötterna är också skönt. En vattenspruta är också bra att ha nära, gärna i kombination med fläkt, så kan du enkelt kyla armar och ben en stund.
        Jag bodde i 5 år i världens varmaste lägenhet, och innan dess i 2 år i den näst varmaste, så jag vet hur jobbigt det är! Till slut fick vi nog och min man köpte en portabel AC. Tyvärr är såna lite klena men den gjorde att tempen gick från 31 till 27 grader och det var ändå mer uthärdligt.

      Köp en AC på Elgiganten och lämna tbx efter 3 månader och säg att du var missnöjd med den. De har öppet köp i 3 månader.

        Gäller oanvända varor.

        Haha lycka till ?

      Köp en kylmatta för hundar och lägg under lakanet vid fötterna på natten.

    Jag skulle vilja ha några såna kameror för att kunna hålla koll på min katt när jag inte är hemma. Tips på vilka man bör satsa på?

    Vill kunna se henne live främst, men fått ett meddelande/notis när hon rör på sig skulle vara bra också ?

      Rekommenderar Tapo! 🙂 billig men så bra!

      Utan tvekan Tapo! Billig och riktigt bra. Om jag inte missminner har den även två-vägskommunikation. 🙂

      Kör Tapo för min hund, funkar bra tycker jag och bra pris

    Var är det egentligen Bianca syftar på i sin senaste vlogg? Hon säger att hon blir mobbad i bloggbevaknings podd, att influencers har sådant enormt ansvar på sig medan yrkesgrupper som journalister kan göra som dom vill . Absolut att hon tagits upp i podden men någon mobbning har jag aldrig hört, och influencers om några går väl under radarn för ansvar? Hur många influencers har inte gjort dumma uttalanden offentligt och brutit mot diverse lagar utan att något händer. Det känns som att hon drog på sig sin största offerkofta för att.. ja jag vet inte.

      Jag blir mer och mer säker på att hon inte är helt stabil, utan att säga det på ett nedlåtande sätt. Jag tycker verkligen om henne (som en lillasyster som man vill hjälpa och uppmuntra), men hon blir ursinnig när det pratas om henne eller hennes märken på ett sätt som inte är att höja det till skyarna. Det görs miner, grimaser och pratas om Camilla och poddkollegorna som att de bara bevakar henne, vilket inte alls stämmer. Även vid Emelies hembesök skulle hon svära åt Camilla och tala illa. Känns nästan som att hon själv har en obsession med att följa allt som skrivs och sägs om henne?

        Hon är väl i någon grad narcissistisk och då blir det väl så att man blir besatt att följa allt som sägs om en. Och även att man blir förbannad om man inte höjs till skyarna. Kanske hon gör så med de hon umgås med, höjer de inte så blir det en utskällning och kanske det blir tack och hej. Har ingen koll på det men det verkar inte som om hon har så många vänner?

        Hon är kanske som sin pappa?

        Fast det är väl helt naturligt? Skulle du inte läsa om någon skrev om dig? Och säg inte att det är skillnad, alla är vi bara människor.

          Finns otroligt många offentliga människor som aldrig läser om sig själv. Finns ingen mening med det liksom.
          Däremot, hennes svans, som höjer henne överdrivet gränslöst, det är inte vettigt.

          Det ÄR skillnad. De vill synas och höras. En annan vill knappt vara med på ett kort. Det är deras jobb att synas. Inte att bli hatade men att få kritik. Är väl inte konstigt folk reagerar på saker.

        Håller med; får känslan/uppfattningen att B inte är helt stabil. Absolut ingen (förutom anonyma på sociala medier) utmanar, tycker olika, ger någon konstruktiv kritik till B. Alla säger ja och precis allt hyllas. Inte endast av hennes entourage utan även av all typ av media och/eller andra officiella människor. Känns som att enda kanalen som ifrågasätter är Bloggbevakning, och det tas emot med sådan orimligt vrede.

        Fast det gör mig ledsen för henne (Bianca) att hon mår som hon mår. Samtidigt som jag fortsatt undrar när Biancas manager känner att hon själv har tillräckligt med våningar, sommarhus, märkeskläder/möbler/skor/smycken och lyxiga resor så hon kan chilla lite och börja bry sig om människan Bianca.

      Ja verkligen, influensers gör väl precis som de vill? Samt så tror jag inte hon vet hur mycket hat och hot journalister får utstå.

      Bianca har noll koll här, det finns ingen podd som heter Bloggbevakningspodden ens?
      Konstigt att hon får panikattacker osv iom att hon är mallen för sundheten själv?

        Panikattacker och ”sundhet” har inget med varandra att göra.

          Eh jo

            Nej

            Självklart inte! Även om du lever det liv du vill leva, äter rätt och tränar så kan du få panikattacker. Depression och panikattacker/ångest kan drabba ALLA.

              Det kan drabba alla människor ja, men det kan särskilt drabba människor som väljer ett liv av hyperexponering och bekräftelsebehov.

              Skulle Bianca må lite bättre om hon skruvade ner den sociala närvaron och därmed beroendet av andra människors tankar om henne? Antagligen.

              Sund betyder frisk. Det är inte friskt att vara psykiskt sjuk.

          Det har det ju dock. Självklart kan psykisk ohälsa drabba även den som lever ett sunt liv, det kan drabba vem som helst. Men att leva osunt så som att inte sova tillräckligt, inte få i sig tillräckligt med näring, vara för stillasittande eller dricka för mycket alkohol ökar risken för psykisk ohälsa.

          Så du menar att panikattacker inte har ett dugg att göra med spritintag var och varannan dag?

      Hon tyckte väl det var mobbing när hon åkte bil utan bälte och folk reagerade.

    Vill bara se rysare i kväll. Tycker utbudet på tv just på helger är ganska dåligt. Får väll leta fram några egna filmer.

      Kan tipsa om Pontus Rasmussons videos.

      Du skriver alltid sånt här. Du måste börja streama…

        Men har så många kanaler och betalar dyrt. Och så ska man börja streama med ? vet ej hur det blir.

          Om du byter mobilleverantör till tele2 ingår viaplay och för mig som avskyr skräck tycker jag att det verkar komma nya såna till deras tjänst för jämnan

          Säg upp dem och ha filmtjänster istället. Eller hyr på sf tex.

        Haha känner du igen kommentarerna?

          Yep. Ämnet och sättet hen skriver på.

      Finns det folk under 65 som fortfarande kör kanal-TV?

        ??‍♀️
        /80-talist som kompletterar tele2plays kanaler med viaplay

        Ja varför skulle det inte finnas det?

        Vi är 28 och 24 och kollar fortfarande på kanal-tv ?

        Älskar kanal-tv. Streaming är så långtråkigt förutom att se en film man önskar eller serie. Men kanal-tv kan man ju halka in på något man inte skulle ha sett annars eller ens vetat om fanns att se

    Ni som har ett samboförhållande, hur ser era vardagar och helger ut? Dv.s har ni gemensamma intressen eller umgås ni mest på varsitt håll och ses först vid till exempel middagen? 🙂

      Vardagarna ses vi tillsammans efter jobb/skola. Äter ihop med barnen, sen är vi oftast tillsammans allihopa och gör något. Sen tar en nattning av båda barnen och den andra gör vad den vill under tiden. Sen kanske man gör något ihop när barnen sover eller något var för sig. Oftast är vi iväg var för sig olika kvällar någon dag i veckan. På helgerna är vi tillsammans allihopa, sen händer det att någon ska iväg på något ibland en kväll, en hel dag eller en helg. Alltså väldigt olika både gällande dagarna och helgerna. Det gemensamma intresset att göra IHOP innefattar bland annat vårat hus. Att träffa kompisar eller träna (utan den andra) är ett annat gemensamt intresse.

      Både och, har egna intressen och vänner och gör saker tillsammans. Bra mix.

      Vi har varit ihop i åtta år, lever som sambos i villa med barn. Vi umgås typ hela helgerna. Äter frukost ihop, softar, vi brukar turas om att träna. Lagar mat ihop, städar om det behövs, bastar brukar vi göra varje helg. Ibland åker den ena iväg på nåt och den andra är hemma. Typ åker iväg och träffar en kompis eller handlar. Ibland hänger vi med grannarna. Men oftast lugna helger bara vi.

      Vi gör i princip inget tillsammans – barnen är tonåringar så ibland är vi på något hockey/fotbollsmatch tillsammans. I övrigt fixar han med sitt och jag med mitt (vi jobbar mkt båda två) och så ”ses vi i soffan på kvällen”?

        Har blivit så mer för oss när barnen blivit tonåringar.

        Jobbar och Oskar våra egna intressen, tränar, padel osv.

        Gör kanske något ihop på helgen och ibland med barnen.

    Just nu pluggar jag till ett yrke som kommer innebära att sitta mycket framför datorn. Jag är nöjd över mitt yrkesval och det känns som att jag kommer tycka om det, men något gnager i mig att jag skulle vilja ha ett yrke där jag verkligen kan göra skillnad och vara viktig för något/någon. Jag älskar verkligen barn men tror att jag är för ”blödig” för att kunna vara en professionell pedagog. Möjligtvis större barn, men nuförtiden verkar det inte finnas någon enklare fritidspedagodutbildning? Utöver det, har ni något tips på ett yrke som känns väldigt meningsfullt där man kan göra skillnad? (Vill dock inte jobba inom vård! Helst barn/ungdomar som sagt).

      Socionom? eller behandlingspedagog?

      Socialpedagog? Vet inte hur arbetsmarknaden ser ut men är väl lite åt det hållet. Är själv mellanstadielärare och älskar mitt jobb. Slitigt ibland men kul, utvecklande och meningsfullt.

      Fritidsledare är kortare tid och lättare än fritidspedagog.

      Tack för tipsen! ❤️ Ska kolla upp!

    HHC ?

    Jobbat idag och kom hem vid 19-tiden, sedan dess suttit på balkongen i kvällssolen och dricker mousserande vin och äter jordgubbar och lite linsbågar med cheddarost, alltså så mysigt! Blev okej dag/kväll ändå även fast jag är ensam ☺️

    Vad gör ni?

      Har sovit bort dagen och drömt att jag var tillsammans med mina föräldrar (som är döda). Det var fint ?

        ❤️

      Ligger i ett airbnb utanför Innsbruck och planerar morgondagens rutt mot Italien ?

        Men spännande! Vart i Italien bär det av?

          Siktar på området runt Parma. Vin, mat och lugn och ro i en vecka.

        Åh så härligt!

      Har käkat med familjen i dag och nu hemma för att ta det bara lugnt. Ska bara njuta av tillvaron nu och göra lite av varje av helt oplanerade saker. Kanske ska ta upp sista säsongen av Vanderpump rules. Fast jag har slutat gilla nästan alla. Mest ogillar jag Lala Kent. Men vill fortsätta se hur de tacklar det här kring Scandovals otrohet. Lala är ju som alltid självrättfärdig.

        Själv har jag fastnat i the Kardashians, är inte direkt intresserad av någon av systrarna men kollar på serien ändå ? lite underhållande

        Som du har jag också slutat gilla nästan alla. Men kunde inte hålla mig borta från sista avsnitten från senaste säsongen. ?

      Kompisarna cyklade precis hem efter att ha varit här sen lunch. Trodde de skulle stanna hela kvällen kanske till och med över natten, men nu blev det så. Nästa gång får vi vara tydliga båda sällskapen om hur vi tänker oss dagen & kvällen. Det är såklart lugnt att de drog, med vettig anledning men hade velat ha de kvar längre.

        Tråkigt när man har kul och trevligt och det avbryts eller man haft en tanke om hur det skulle bli och det inte blir så, förstår känslan!

        Förstår känslan precis, har varit med om samma fast jag hade skrivit i inbjudan att det var grillning på kvällen och gästerna åkte innan för att gå på en annan fest…

          Men jösses! Dem skulle jag inte bjuda igen.

      Har firat med mina föräldrar. Nu leker jag med min hund

      Äter chips och funderar på om jag ska starta tinder igen eller fortsätta försöka vara singel och lycklig ?

        Ge tinder en chans! Jag hade tinder i några omgångar och gav upp för det kändes hopplöst men sen sista gången så hittade jag världens underbaraste kille och vi blir snart sambos ? så glad för att jag skaffade tinder igen den där gången haha!

        Stanna singel! Så jäkla skönt att slippa ha nån ??

      Vad härligt det låter. Bra att kvällen blev bra. Jag har varit ute på långpromenad i solen. Sen bara tagit det lugnt. Som en vanlig ledig dag. Det var ok. Men saknar nog att ha en tradition för högtiden ändå, om jag ska vara ärlig.

    Kanske en dum fråga men går det att se på någons reel när den är postad? Under vanliga inlägg kan man ju se datumet. På insta alltså.

      Undrar också!

      Jag tror att du behöver spara reel:en. När du sedan går in på den under ”Sparat”, och öppnar kommentarerna så kan du se hur många veckor sedan det var som reel:en postades.

        Hmm ok, lät lite för omständigt. Ofta är jag mest bara nyfiken om den är ny eller inte när jag scrollar runt bland random reels. Eller om det ska finnas en part 2 så vet jag aldrig om det ligger långt bak eller högt upp i deras flöde.

    Tycker verkligen om midsommar i vanliga fall men i år är jag ensam med min tonåring som är sitt suraste nånsin. Underbart midsommarväder för att kunna sitta ute och prata och skratta tills natten blir sen. Känns så tråkigt inte ha någon självklar tillhörighet dagar som denna. Har verkligen försökt att bjuda in själv och så men alla verkar redan ha sitt. Hur firar ni midsommar? Och ni som har traditioner, hur blev det så?

      Är också ensam med min son (bortsett från när vi åt med min mamma, han är dock 10 år. Tycker det är lite trist att Inte ha något sammanhang men mest lider jag med min son, förra året sa han att han också ville på fester.. i år har han hängt med en kompis som inte direkt heller firade så han verkar ändå nöjd och sa att det var skönt att ta det lugnt.

        Tror även många traditioner hänger kvar sedan gammalt och man är med sina barndomsvänner.
        Vår familj hade aldrig några direkta traditioner och och hänger inte med några barndomsvänner. Inga av mina vänner har barn/bortresta/flyttat så därav firar jag lugnt med sonen oftast.

      Som du har inte jag någon självklart tillhörighet för den här högtiden (eller några andra). Tycker nog att det är jobbigare än jag knappt erkänner för mig själv. Känns som att alla runtomkring har sina satta tillhörigheter redan.

        Är fler än man tror ♥️ men sociala medier trycker på det extra.

      Jag har för första gången känt mig riktigt ensam trots att jag varit det i många år och är van vid ensamma högtider. Tonåringen har socialiserat och vi har ätit ihop men jag har absolut gråtit i duschen idag det har jag.

        ❤️❤️❤️

        Själv grät jag bakom mina solglasögon. Klyschigaste nånsin haha! Men att känna sig ensam suger verkligen.

    Skrev i ett ÖS för några veckor sen om min fyraårige son som vid flertalet tillfällen blivit knuffad och slagen av ett jämnårigt barn på förskolan. Detta har fortsatt och jag har även observerat vid hämtning och lämning att det sker mot flera barn. Förskolan upprepar bara att de har en tydlig handlingsplan och föräldrarna har berättat att han ska utredas för adhd men annars bemöter de allt med ”ja han har så svårt med sin impulskontroll”. Jag har försökt ha överseende, försökt förstå båda sidor, aldrig sagt ett negativt ord om barnet inför mitt eget barn. Men nu börjar jag känna att det är ohållbart. Hur mycket ska ”skyllas” på diagnos? Och hur mycket ska vara acceptabelt? Sista dagen innan sommarlovet så blev min son båda omkullknuffad och sparkad. Och det kokar i mig! Jag förstår att det säkert är jättetufft att ha ett barn med diagnos. Men detta är inte okej! Nu har vi sommarlov och semester i sex veckor, men sen vet jag inte hur vi ska gå vidare med detta.
    Så himla ledsamt att hämta hem en så ledsen pojke sista dagen på terminen. Har varit så nöjd med vår förskola i alla år och min son också. Men nu känns det bara jobbigt.

      Låter riktigt jobbigt att se sitt barn bli utsatt på förskolan!
      Men tycker att du ska lägga skulden där den hör hemma – på förskolan! Du pratar om ett barn i förskoleålder med särskilda behov och som behöver en utredning. Föräldrarna är troligen fullt medvetna om problemet eftersom de också berättat att barnet ska utredas.
      Det förskolan behöver göra är ju att ha en handlingsplan som förhindrar att barnet utsätter andra barn. Det barnet behöver ju extra mycket stöd.
      För en typ 4-åring med bristande impulskontroll/adhd är utagerande beteende väldigt vanligt. Det kan såklart bli bättre med åldern oavsett diagnos, men barnet behöver hjälp med detta.
      Det är inte barnets eller föräldrarnas fel att det blir såhär. Jag tror du gör dig själv en stor tjänst genom att inte lägga för mkt skuld på ett litet barn.
      Hoppas dock för alla att förskolan hittar sätt att jobba med det här.

        Oavsett vad så kan jag omöjligt acceptera den här situationen. Detta barn gör så att mitt barn (och flera andra) inte känner sig trygga på förskolan. Jag har haft samtal med både pedagoger och rektorn och nu påtalat att jag förväntar mig en förändring i handlingsplanen efter sommaren. För som det är nu så fungerar det uppenbarligen inte. Jag kan absolut tänka mig att det är en tuff situation för barnet och föräldrarna också. Men samtidigt börjar det stå mig upp i halsen med detta ”gullande” att barnet har såna problem och det är så svårt och jobbigt för honom. Ja så är det kanske, men just nu känner jag att det är ohållbart. Hur tufft detta barn än har det så kan jag omöjligt acceptera att mitt barn blir behandlad såhär. Att en fyraåring knuffar omkull ett annat barn och sen sparkar honom när han ligger ner gör mig illamående av vanmakt.

          Jag skrev inte heller att du skulle acceptera det. Jag skrev bara att du skulle lägga skulden där den hör hemma och det är inte på en 4-åring.
          Om du inte upplever att förskolan gör ngt så situationen blir bättre så får du gå till rektorn, därefter rektorns chef och sist skolinspektionen.
          Självklart ska ditt barn va trygg på förskolan.
          Men det som du upplever som gullande med ett barn är ju en ögonblicksbild. Du ser inte de 100 ggr pedagogerna säger till barnet. Att de inte diskuterar ett specifikt barn ytterligare med dig är ju bra. Det ska dem inte. Dela utifrån sekretess men också bara allmänt rent professionellt. Hade du själv velat att förskolan diskuterade ditt barn med andra föräldrar?

          Prata med förskolechefen, pedagogerna gör nog så gott de kan men har inga resurser… Eller lär ditt barn ge igen så hen får va ifred.

          Bara inse att det är så i dagens samhälle. Alla ska inkluderas. Pojken kommer kanske gå i samma klass som ditt barn i nio år. Eller så kommer ett annat barn med samma problematik. Det går inte att plocka bort ett barn och sätta på ”specialskola” som vissa tror. Däremot kan man ju önska att rätt person anställs som resurs. Och att specialpedagog sätts in.

          Välkommen till verkligheten.

            Var bättre på min tid då barn sattes på ”särskola”. Mycket lugnare i klassen efter det. Och barn med problem fick den hjälp de behövde.

          Ja så är det ju. Barn med problem är det synd om och allt ska anpassas efter det barnet. Men att resten av barnen far illa av det särbehandlade barnet bryr sig ingen om.

        Fast ibland behöver även adhd-ungar en ordentlig tillsägelse på skarpen!

          Men tro mig. Adhd-ungar kommer få 100-tals fler på skarpen tillsägelser än andra barn.
          Och ts har ju ingen aning om huruvida både föräldrar och personal ”säger till pp skarpen”

            Tro mig så fungerar det inte alls överallt. Värsta pojken i mitt barns klass får bete sig hur som helst. Han slår andra eleverna, han stör hela lektionerna. Många i klassen är rädda för honom, mitt barn kom hem en dag och var ledsen för han hade slagit mitt barn i huvudet med en bok. Han slår andra elever med tillhyggen. Och som belöning slipper han vissa lektioner och får ha ämnen med äldre elever som han gillar (tex slöjd). Hans föräldrar skattar åt hans beteende och säger att de var likadana själva när de var liten.

      Vår dotter var utsatt för liknande på lågstadiet.
      Efter första tillfället påtalade jag att vi inte accepterar att vårt barn blir utsatt för våldsbrott i skolan och att vi polisanmäler nästa tillfälle.
      Nästa gång så polisanmälde vi.
      Det blev ingen tredje gång.

      Kom ihåg att I stort sett all mobbing utgör brott. Ofredande, hot, misshandel, stöld osv. Det finns ingen anledning att låta sina barn bli utsatt för det.

        Vad tänker du att du uppnår genom att polisanmäla ett barn som går på lågstadiet?
        Tänker du, tvärtemot vad forskning visar, att skrämseltaktik är framgångsrikt för att korrigera problematiska beteenden?

          Jag uppnådde att beteendet upphörde. Det räcker för mig. Jag bryr mig inte ens lite om den andra ungen eller vad forskning visar. Mitt enda mål var att stoppa honom från att mobba mitt barn och det funkade jättebra.
          Polisen var jättebra, de pratade med skolan och tyckte det var bra att vi anmälde.

            Bra gjort av dig tycker jag!

              Helt meningslöst att polisen ska behöva lägga resurser på sånt som uppenbart bör hanteras inom skolan.
              Polisen har nog att göra utan att behöva utreda om en 8-åring slagit ngn på skolan
              Sen att de va trevliga och sa till dig att det var bra va väl fint av dem
              Kan nästan lova dig att de inte älskar att hantera den typen av anmälningar.

                Meningslöst, du hade tyckt annorlunda om ditt barn var utsatt.
                Min dotter blev utsatt av en kille i mellanstadiet, jag som förälder hade samtal med lärare, rektorer och andra berörda men det bara fortsatte.
                Dom sa bara att pojkar är busiga och att hon skulle hålla sig i utkanten av skolgården för att inte provocera honom.
                Den lille”pojken” blev en kriminell som har suttit i fängelse för diverse brott, bl.a för att nästan ha dödat en annan människa. Så nej man ska inte låta bli att anmäla, ingen vuxen hade accepterat att vara rädd och slagen och sparkad på på jobbet, det ska inte barn heller göra.

                  Många verkar inte förstå att pojkar tillslut blir män. Avvikande beteenden i barndomen som ursäktas kommer bli än värre i vuxen ålder.

                  Personer som är våldsamma behöver hjälp oavsett om de är barn eller vuxna.

                Poliser finns till för att hjälpa alla som behöver det i samhället. Inte bara jaga knarklangare och utreda mord.

                /polisaspirant

        Polisanmäla ett barn?

        Är det inte bättre att anmäla skolan till skolinspektionen?

          Det gjorde vi också.

            Anmälan går väl vidare till soc och soc tog hand om familjen?

              Ja precis. Polisen gör inte ett skit med en polisanmälan på en 8-åring. Men de skickar vidare den till soc. Om man nu envetet vill anmäla tilö myndigheter så kan man lika bra anmäla till soc direkt och spara på polisens resurser.
              Sen kan ju det va så att socialtjänsten utgår från att förskolor och skolor fullgör sin anmälningsplikt till soc så de kanske inte ser det som högsta prioritet om en annan förälder ringer.

                Du har ju helt fel. Du har uppenbarligen ingen aning om hur polisen jobbar så varför fortsätter du hävda det i kommentar efter kommentar?

                  Jag har inte fel överhuvudtaget. Hur tror du att polisen jobbar? Tror du att de tar in barnet på förhör bara sådär?
                  Polisen utreder enbart brott där den misstänkta är under 15 enligt LUL 31. En sådan utredning görs antingen om socialtjänsten begär det eller om det är ett allvarlig brott.
                  Polisen lägger inte oändliga resurser på att utreda vad som händer på lågstadieskolor.
                  Anledningen att jag fortsätter att hävda det är för att det verkar vara många i det här kommentarsfältet som inte vet hur polis och socialtjänst arbetar och hur lagstiftningen för unga lagöverträdare. Jag kommenterar för att vuxna ska agera på ett effektivt sätt och lägga fokus på de instanser som kan påverka barnets skolmiljö. Jag säger inte på något sätt att man sla acceptera att ett barn blir utsatt i skolan. Tvärtemot tycker jag att man ska blanda in exempelvis skolinspektionen om inte skolan gör det de ska.
                  Bara för att du önskar att saker och ting fungerade på ett visst sätt så betyder det inte att det gör det.

        Bra gjort. Man ska inte tåla att ens barn far illa för att nåt barn har någon diagnos. Det ska ju inte få ut över andra barn för det.

      Förskolan måste arbeta med detta. Kan du inte höra av dig till rektorn ifråga? Blir så olyckligt för alla inblandade… ?

        De har garanterat en hel massa om barnet redan, men pga sekretess så är det inget man kan prata med andra om.

          Nä såklart. Helt i sin ordning tycker jag.. Men det är deras förbannade plikt och skyldighet att jobba med dessa barn. För att utagerande barn med diagnos kan det vara helt avgörande att få stöd i tid. Tyvärr viftas detta bort allt för ofta, och man skyller på resursbrist i förskola/skola….

      Låter hemskt. Kan kanske skolinspektionen hjälpa? För det brister ju hos skolan och det känns ju som att de skulle vilja kolla hur den skolan arbetar.

      Förstår båda sidor, men vissa av kommentarerna här gör mig så irriterad. Om barnet har en npf-diagnos räcker det inte att ”säga till på skarpen”, det kan tvärtom eskalera beteendet ytterligare. Ni och TS har INGEN aning om vad pedagogerna har för samtal med det berörda barnets föräldrar, om andra myndigheter är inblandade, vad barnet har för andra svårigheter osv. Om hen är under utredning är det ju bra, tyvärr är ju väntetiderna för att få en npf-utredning för långa, föräldrarna kanske också upplever en stress, maktlöshet och desperation som ni inte känner till. Jag jobbar som lärare och idag ska så många elever inkluderas i klassrummet, oavsett förutsättningar. Till och med nyanlända elever som inte kan ett ord svenska ska direkt in i klassrummet med 24 andra barn. Givetvis en kostnadsfråga som döljs under begreppet ”inkludering”. Har haft en elev med tre kombinerade diagnoser som kunde sitta och skrika ”h*ra h*ra h*ra” rakt ut (som ett ticks), spelade ingen roll vad vi sa till hen eller föräldrarna, det fortsatte varje gång hen hamnade i en stressad miljö som klassrummet är. Enda lösningen blev att ta ut eleven från klassrummet och låta hen jobba enskilt med en elevassistent. Så om ett barn slår andra barn och ingenting i handlingsplanen fungerar är det ju till slut en fråga om resurser. Barnet behöver kanske en vuxen som ständigt iakttar denne, för jag kan tänka mig att pedagogerna gör allt de kan utifrån resurserna som finns tillgängliga. Samtidigt självklart inte ok att bli utsatt för kränkningar upprepade gånger. Skulle ta detta samtal vidare med rektorn.

    Jag brukar klicka på kommentersymbolen. Om det finns kommenterar på den så brukar jag kolla när kommenterarna blev postad. Då brukar jag få ett hum iaf ?

      Den här skulle till den som undrade hur man kan se när en reel blev postad

      Den här skulle till den som undrade hur man kan se när en reel blivit postad

    Tredje festen på kort tid som man har anordnat och gästerna går tidigt. Nu midsommar och gästerna går kl 20. Vad gör man för fel?

      När började festen då?

        Kl 15

          De kanske är trötta/inga kvällsmänniskor? 15.. Då har ni hållt på fem timmar, kan va mer än tillräckligt för många. Börja senare?

      Tråkigt.. hade ni kommit överens om att ha sen fest osv?
      Vi kom nyss hem med barn och man (som drack öl, så jag körde) , började 11 och nu hem, men vi hade planerat innan att hålla på så länge barnen orkar och sen köra hem..

      Vi började 14 och slutade 21. Alla var trötta ?

      Jag skulle ärligt talat gått tidigt också om det börjat redan 15. Tanken på att få varva ner lite hemma, bok, film etc. innan läggdags lockar mer än att stanna på en fest för att det är midsommar och så ”ska” man göra.
      Vi är ju alla olika och en del kanske var trötta efter jobbveckan också.

    HT länkade till en fellow infertilitets-influencer häromdagen som ”äntligen” är gravid (igen). Jag gick in och tittade och blev helt paff. Denna kvinna hade valt att bli gravid bara några veckor efter att hon gjort en gastric bypass?! Jag kan inte fatta att man väljer att gå emot alla råd som säger att man ska vänta minst ett år med graviditet. I början äter man otroligt lite mat och rasar i vikt. Varför struntar man i detta när ens bebis kan bli lidande? Ibland tror jag desperationen efter att bli gravid är så stor att den helt tar över bland dessa kvinnor och de glömmer bort sunt förnuft och logik.

      Det är ju inte sunt. Att riskera eller utsätta sitt barn för näringsbrist är ju barnmisshandel. Men när det är ett foster så är det inget brott. Hon borde få näringsdropp direkt. Vad är det för fel? Vet inte vem det är.

        Ja det är tragiskt. Lite som hon med så många barn som blir dödssjuk när hon är gravid så sist förlorade hon bebisen och var själv en hårsmån från att dö. Varför tvinga kroppen till fler graviditeter när den inte klarar det och man redan har en drös med barn? 🙁

          Vem???

            Tror bara det tas bort om det skrivs ut… Namnet börjar på P. Plutläppar. Målar en del.

              Jaha, hon ja. Håller helt med. Vansinne!

      Kan ingen som är medlem på Flashback bara skapa en tråd för infertilitetsinfluencer allmänt! Det hade varit så mkt lättare

        Haha vore faktiskt bra!

      Vem är det som gjort gp och är gravid?

    Vem är trekantskvinnan som nämns i podden Ursäkta?? Orimligt nyfiken
    S

      Jag hade ett namn som döck upp direkt i mitt huvud när jag hörde detta i podden, sen har det typ ”bekräftats” på ex spoiler kontot vad jag tar som hintar… men är inte 100% säker än

      Exonphspoiler hintar en hel del om Bianca

        Paret Guidetti + Bianca?

          Är paret Guidetti?
          Och ryktet (som förnekades av kvinnan i relationen) är att det är Bianca som de varit med?

            Under kvällen la exonph ut en bild på storys på Bianca med John Guidetti låten i bakgrunden..

    Hade sparat en glass som jag hade tänkt äta när jag inte längre står ut med värmen, gick till frysen för att ta den nu men någon annan hade redan ätit upp den 🙁 det var inte ens en smak som de andra i hushållet gillar!

      If you snooze, you lose.

      Haha visst driver du

      Mitt tips, göm glass i ”fel” låda i frysen, jag har åt mig gömt under spenat och ärter 1-2 glassar alltid ??

    Nu när många influencers har fått barn i samma veva slår det mig hur mycket jag stör mig på att typ alla hade såna snabba, härliga och relativt enkla förlossningar. Rimligt? Nä.. Är nog mest bitter för att jag själv hade en sån långdragen och extremt smärtsam förlossning när man tydligen kan klämma ut en unge på ett par värkar och sen gå ut på stan samma dag och se lika fräsch ut som innan. Själv kände man sig totalt överkörd i minst en vecka efteråt och såg ut som sju svåra år haha.

      Mina två förlossningar var väldigt snabba och relativt enkla utan större komplikationer efter men inte fan orkar man gå ut på stan och träffa massa folk direkt efteråt ?
      Känns som att det mesta har med content att göra, det liksom måste bevisas att man verkligen inte ”bara” ska ligga hemma efter man fött barn, livet tar inte slut typ.

        Tror också man kanske inte riktigt vet hur livet som förälder är, så man kör på.

        Med risk att man kanske blir väldigt mycket tröttare. Man kanske knyter an sämre till barnet osv.

        Men sen… det är sommar, de har pengar och kan snabbt gå ner på stan och äta något ute och slippa disk osv. Kanske enklare alternativet ändå.

      Tycker att man anar på Kenza dock att hon inte är lika pigg och mån om att skapa content som med tidigare 2 barn. Uppskattar att hon då och då uppdaterat att hon håller på att landa osv. Sen är allt självklart content.

    Tror ni Tully självmant tog ner storysarna när Lucas lekte med hennes barn och drack vin samtidigt, man hörde också hur folk i bakgrunden skrattade.

    Nej men Philippe håller om en ny tjej på sin story?

      Okej ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.