310 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vad är grejen med svenska influencers som ska flexa sin knackiga engelska? Bianca som klagar på att hon är så mycket bättre på engelska för att i nästa stund fråga sin anställda vad nyans är på engelska, Lucas som endast kan prata om Anis pärlor om han får ta det på egelska, eller varför inte allas vår popular therapist Jeanette Svedberg med sitt hudvårdsföretag. Har man en huvudsakligen internationell publik så förstår jag att man kommunicerar på engelska på sina sociala kanaler. Men när personer med svenska som modersmål från en svensktalande familj bosatt i ett svensktalande land ska klaga på sin dåliga svenska.. varför?

      Hm. Har läst vid 3-4 tillfällen hur du klagar på att folk i kommentarsfältet insinuerar saker om din autism, och folk kommenterar på dina sådana inlägg att de aldrig ser dig skriva något elakt om andra människor utan ”lyfter andra”. Men det är okej för dig att vara spydig om främlingars språkkunskaper?

        Men det här är väl om något en bra fråga?
        Är det för att Bianca tas som exempel som du hugger på detta?

        Vad har något av det där att göra med ovanståendes kommentar? Absolut ingenting. Ta upp det där när det är relevant, det är det inte här. Delta i ämnet eller inte, men släng inte OT.

        Också, det är sådant här som får folk (inklusive mig själv) att sluta använda samma nick och istället kör på anonym.

          Voff voff voff! Buss bara!

            Är du 6 år eller?

              Mjau! Fräs!

                Herregud. Logga ut.

                  Piip piip!

                    Nu fick jag ”What does the fox say” i huvudet ?

                      ?

                      ding ding ding

          Antar att hen pekar på att Belle framställer sig som ett offer när folk hugger om hennes autism, och att andra försvarar henne och säger att hon inte skriver något elakt om andra, men i själva verket gör det?

            Men inget av det här har med kommentaren som startade ämnet att göra. Jag har inte följt kommentarerna tillräckligt för att veta vad ni snackar om. Min poäng är att det är irrelevant till ämnet. Ämnet är svenska influencers i Sverige med huvudsakligen en svensk publik som envisas prata knacklig engelska av någon anledning, varför?

            Vad OP skrivit för kommentarer tidigare har väl inget med det här att göra?

              Knacklig haha, knagglig antar jag det heter. Till mitt försvar har jag nyss flyttat tillbaka till Sverige efter 11 år utomlands och pratat engelska eller franska 85% av min vakna tid.

                Wow ???

                Så duktig du är, vill du ha en applåd eller en high five?

                  haha man har problem om man reagerar såhär, köp dig några terapitimmar hörru ?

              Ska man dra en lång historia kort så är det en anonym sedan drygt ett halvår tillbaka ha som största hobby att kommentera min autismdiagnos ur negativ kontext. Jag förstår inte heller riktigt vad det har med saken att göra, men kanske borde jag bara gå och räkna mina 246 tandpetare.

                Tror INTE det är en anonym, tror det är flera. Och tror inte det är seriöst menat.

                  Jag är övertygad om att det är samma person/-er som gick på en annan som namngav sig och kommenterade med granar efter en julaftons-ÖS. Den/de gör sitt bästa för att få folk att sluta kommentera med smeknamn

            Tycker man det där är elakt, bör man logga ut och gå ut i det verkliga livet.

              Tycker du kan göra det och börja bete dig trevligt mot andra.

        Så under det dryga år jag kommenterat här har du sett mig nämna autism drygt tre gånger samt sett folk svara att jag lyfter andra. Det tycker jag är fint av dig att notera, för det har jag inte ens gjort själv. Mig veterligen har det inte med vad jag skrev att göra, men jag tackar ödmjukast för din fina omtanke.

          Dryg är du också i ditt svar 🙂 men ja, du talar illa om främlingar medan andra försvarar dig och skriver att du aldrig skriver illa om någon. Nåt mer du undrar?

            Vad är det för problem med dig idag?
            Mår du bättre av att trycka till andra?

              Trycker inte till – skriver en observation!

              Till skillnad från att trycka ner exempelvis Bianca eller Jeanette?! Eller är det bara helt vanlig kritik?

                Det är en kommentar kring vad många influencers gör. Så du är en av de som reagerar argt så fort BI nämns? Tack för infon.

                  Tycker bara att det är lite lustigt vad som anses vara nedtryckande.

                  Vad du tror att jag skrivit och inte om bianca får du fantisera fritt om.

                  Trevlig start på öppet spår.

                  Orkar inte med tjafs om allt ikväll. God natt alla muntergökar.

            Menar du bortsett från frågan som jag ursprungligen ställde innan du valde att avvika från ämnet?

              ?

      Jag har ingen aning om dessa personers följare men de ser väl själva sin statistik. Vill man nå utanför landets gränser så är väl engelska att föredra framför svenska…
      Sen hur vi svenskar lyckats få en sådan hög svansföring runt engelska, kan man fråga sig.
      Jag jobbar med kunder från flera länder. De kan sitt språk, lite engelska, lite svenska och en satans massa kroppsspråk. Vi kommer alltid fram till någon lösning.
      Om jag böjer ord fel, bygger meningar lite bakvänt eller väljer ord som är fel men förstås av kontexten. Varför skall det förlöjligas?
      Vad hjälper det någon, att överhuvudtaget våga uttrycka sig, när det står folk i kö för att ondgöra sig, över andras brytning, ordval och okunskap.
      Gör du så mot folk som bryter på svenska också?
      Lägg av!

        Håller med i varenda ord!!!

        Fast nu har jag ju inte klankat ner på att folk inte pratar perfekt engelska, tvärtom har jag precis likt du nämner skrivit att jag förstår om man kommunicerar på engelska mot en huvudsakligen internationell publik. Min fundering är, precis som jag skrivit, varför det blivit en grej att klaga på att man har svårt för svenska och pratar mycket bättre engelska när man har svenska som modersmål och primärt talspråk.

          Ahhh. Sorry då missförstod jag dig. Jag kanske också har svårt för svenska då?
          Fö vidhåller jag varje ord!

          Jättefint.
          Men man pratar inte ett språk, man talar det..

        Det är en jättestor skillnad med det du beskriver, att jobba med internationella kunder där det gemensamma arbetsspråket är engelska. Fullt godtagbart och helt rimligt att folks engelska inte är felfri i sådana sammanhang.

        Det går inte att jämföra med influencers riktigt som inte har ett behov av det. En svensk influencer i Sverige med en nästan uteslutande svensk publik, det finns liksom inte riktigt något behov av att köra på engelska. Så det blir lite krystat typ. Och en engelska med mycket fel blir mycket mer tydlig på något sätt när det inte finns ett riktigt behov av att använda sig av engelska.

        Hade den svenska influencern använt engelska för att den har en signifikant följarskara som inte förstår svenska, så blir det annan sak kan jag tycka. T.ex. Kenza kör ju ibland vloggar och stories på engelska som inte är helt korrekt. Men det blir inte krystat på samma sätt, för man ser från hennes följares engagemeng att såpass många inte talar svenska att det blir rimligt att Kenza använder engelska ändå.

    Funderar över Linn Herbertsson. Är det slut med Trozan? Alltså Mattias trotzig? Vem är pappan till barnet? För visst är hon gravid? Kan någon upplysa mig tack!

      Ja det är han riskkapitalisten. Ny snubbe!

        Fascinerande hur vissa alltid lyckas bli kära i rika män ?

          Och fascinerande hur vissa aldrig lyckas bli kär i uteliggare utan tänder.

            Inga nyanser där emellan nej ?

      Rickard setterwall, hon taggar ju honom hela tiden i sina storys.

        Är inte han gift med någon annan? Som han bor ihop med?

      Har hon annan insta? Den jag hittar är inte uppdaterad sen 2021…

        Hon postar bara storys, därav är det sista inlägget 2021

    Vilken stor utomhusfest det var i Huddinge. Ca 2000 personer. Någon som var där?. I så fall var? läste vid en skog.

      Utanför Vidja/Ågesta. Rave varje år i samma skog.

    Vi har inget planerat nån resa på semestern men skulle vilja åka iväg och sova borta i alla fall en natt. Tips på barnvänligt och mysigt resmål för två vuxna och en tvååring? Utgår från Eskilstuna.

      Rättviks camping. Supernära stranden och gångavstånd till centrum. Tomteland och Leksands sommarland inom köravstånd.

      Järvsö.

      Kolmården och Bamses Värld.

        Fräscht med djur i bur ??

      Astrid Lindgrens värld!

      Marholmen!

    Jag var med om en ganska obehaglig händelse för några dagar sedan, eller så överreagerar jag, vet inte. Men låg i min loungesoffa jag har på balkongen och kollade i mobilen, ligger jag ner så ser ingen mig då jag bor högst upp. Låg i klänning och med benen upp men fötterna ner mot dynan, hör ett brummande ljud men reagerade inte på de, tänkte nån granne höll på men sen kollar jag och då har jag en drönare snett ovanför mig som står helt still och som efter nån minut kör iväg och sen kommer tillbaka och kör precis ovanför min balkong. Det är kanske ingenting men tyckte det kändes olustigt och låg dessutom i klänning 🙁

      Ush vad obehagligt! Gillar verkligen inte drönare av bland annat den anledningen.
      De där snuskisarna som tidigare använde kikare för att kolla på solbadare när nu ännu längre

        Men verkligen .. också att den stod still så länge, hörde ljudet ett tag innan jag tittade. Fick direkt obehagskänsla i magen

      Vid min bostad flyger polisdrönare regelbundet. Kan det ha varit en sån du såg?

        Kanske, men varför stod den still så länge snett ovanför mig. Har svårt få ihop det då det inte finns något direkt att ”titta” på utanför min balkong. Men absolut kan ha varit det. Måste det inte vara märkt på vis då? Typ som att det står polis under deras helikoptrar.

        Tänkte också på det. Jag bor högst upp i mitt hus och har ofta polisens drönare vid mitt bostadshus, det är lite jobbigt och undrar hur pass de får flyga med sina? För ens balkong är ju ändå något som tillhör ens eget space.

      Förstår det kändes otrevligt. Får man ens flyga hur som helst med drönare? (Förutom vid skyddsobjekt och naturreservat då där det ej är tillåtet).

        Det undrar jag också? Känns väldigt integritetskränkande.

      Tycker också det är obehagligt med den ökande mängden drönare. Är man på sin balkong och vet att det inte är någon ”vanlig” insyn vill man ju kunna slappna av och göra vad man vill. Ligga, peta näsan, sitta naken eller vad som. Inte så kul att bli filmad hux flux…

      Snart får man se till att glasa in balkongen och täcka den med insynsskydd eller något, men tycker inte att det ska behövas. Räcker med alla mobiltelefoner som avlyssnar allt man säger.

        Jag vägrar glasa inn balkongen. Vill ha frisk luft. Och komma nära naturen.

          Jag vill inte heller glass in min balkong men om antalet drönare fortsätter öka är ju det typ enda sättet att kunna förhindra insyn.

      Skaffa sprayfärg och slangbella. Eller en håv… Var beredd nästa gång.

    Vad är grejen mellan Pernilla Wahlgren och Charlotte Perrelli? Från att ha varit bästisar, firat jul ihop, semestrat ihop och allt (deras barn är väl också kusiner?) till att ha sagt upp bekantskapen vad det verkar. Är det pga att Charlotte har det infekterat med sin exman? (Är noll insatt i deras skilsmässa men har förstått att den inte var smidig) Verkar väldigt märkligt alltihopa. Precis som Pernillas inlägg om skolavslutningar och separerade föräldrar…

      Varför tycker du det inlägget var märkligt?

      Under pandemin var det ju såååå bra vänner när de hånade alla som tyckte att rekommendationerna skulle följas.

      Skulle inte falla mig in att se allsång med Pernilla som hon hånade folk. Eller se när Perrelli sjunger, av samma anledning.

      Även om det är över den här gången så visade de vad de gick för.

        *var de så bra vänner

      Pernilla står på Nicolas sida vad det gäller den hemska vårdnadstvisten.

        Lyssnade nyligen på poddserien med Nicola – gav ju en helt annan bild av henne än vad jag hade innan. Jag trodde han sket i barnen men så verkade det ju inte…

          Barnen är vuxna och vill av någon anledning inte träffa honom. Det skyller han på Charlotte.

            Vad heter podden?

              Under Ytan.

                Är det den med pappan som inte får träffa sina barn? Å dem som heter skammen är det Mona??

      Tycker det är lite märkligt det där med skolavslutningen som hon pushar på så mycket med inlägg på insta och prat i hennes podd. Det är ju super kul att hon och T pappa umgås och går tillsammans fast det har väl inte alltid varit bra mellan dom? Så hon borde kanske va lite mer ödmjuk inför att det inte går så bra för alla skilda att hålla ihop, men att det kan bli bättre med tiden.

      Pernilla har försökt medla skriver Nicola på din insta, som svar på en kommentar. Den där medlingen verkar inte ha gått så bra, kanske för att Pernilla uppenbarligen står på Nicolas sida.

    Har ni några konkreta mål jobbmässigt? Jag har absolut noll mål utom att trivas med arbetsuppgifter och ha ok lön. Hatar att få den frågan på arbetsintervju för kan liksom inte svara mer än typ ”vill fortsätta lära mig och utvecklas”

      Fast det brukar jag svara också. Jag jobbar inom akademin som är ganska … ja.. hierarkisk. Jag är docent men drivs inte alls av att klättra på den akademiska stegen. Att bli doktor, docent, professor är inget som i sig driver mig vilket jag också har svarat på intervjuer. Det som driver mig är att ta på mig nya utmaningar, lära mig ännu mer om det jag är intresserad av, osv. Sen kommer meriteringen lite som något på köpet ser jag det som och själva titeln bryr jag mig faktiskt inte om så länge jag får nya spännande projekt och utmaningar på mitt bord.

      Jag jobbar för att ha råd med ett privatliv så jag har egentligen inga andra ambitioner än att trivas. Är nyanställd men tänker inte ens slösa bort liv på att jobba 100% så fort det känns socialt accepterat att gå ner i tid.

        Det trodde jag att de redan var ?

          Ja men jag började nytt jobb för tre veckor sedan haha. Känns inte acceptabelt att gå ner i tid förrän om åtminstone kanske ett halvår känner jag, då jag rekryterades för en heltid.

            Ah då förstår jag ??

            En nyfiken fråga: tror du att du kommer få igenom att gå ner i tid? För det är väl ingen rättighet (iaf inte om man inte har barn under en viss ålder). Funderar med på möjligheten att gå ner i tid men tror inte det är något min organisation kommer att bevilja.

      Ta certifiering som Scrum Master och utvecklas till Projektledare eller Tech Lead.

      Samma här. Alltid lite obekväm på kompetenssamtalen då det verkar självklart att vilja utvecklas och klättra i karriären.
      Äh, nej. Jag är nöjd där jag är tack.

      Att bli förstelärare ??

        Varför vill du bli det? Är nyexad ämneslärare och ser ingen större mening med att bli förstelärare. Borde jag kanske göra det?

          I vår kommun får man 5000 extra i lön, det är ju trevligt! Sen tycker nog många som jobbat länge att det är utvecklande och kul med en utmaning ?

          För att få arbeta med att utveckla arbetsplatsen inom ett specifikt område! Jag blev klar 2020 och arbetat sedan dess, har sett vissa områden som behöver utvecklas till det bättre så ska sikta på att få göra det ☺️

      Jag blir av med mitt jobb pga övertalighet i en omorganisation. Suger att bli av med jobbet när man inte har gjort ngt fel som skulle kunna vara anledning till uppsägning.

      Absolut! Är väldigt driven och blir pushad bra av vår ledarskapsmodell där vi hela tiden har samtal med våra chefer och följer upp målsättning och prestation. Mina mål är:
      – Bidra mer till vårt sälj
      – Effektivisera våra processer
      – Få ner alla våra arbetssätt på pränt, då mycket sitter i några individers huvuden
      – Lära upp juniorer
      – Jobba mer i en viss typ av projekt
      – Lära mig mer och distribuera ut kunskapen i organisationen genom att hålla workshops och föreläsningar för kollegor
      – Samt genom alla ovanstående punkter, bli befordrad och få högre lön

    Trodde aldrig jag skulle vara här med familjelivsfråga haha. Men har en fråga om bebis-/barngrejer. Känns så himla onödigt och slöseri att köpa allt till en bebis helt nytt, prismässigt men framförallt hållbarhetsmässigt iom att det mesta används så kort tid. Babyskydd har jag förstått är vettigt att köpa nytt för att säkerställa att det inte är skadat. Men utöver det, går det mesta annat att köpa begagnat? Eller finns det något mer som man ”borde” köpa nytt? T.ex. vagn, slits de så mycket per barn/familj att det är ovärt att köpa begagnat eller går det alldeles utmärkt? Tackar ödmjukast på förhand!

      Nej, jag tycker du kan köpa allt begagnat! Har du några vänner/bekanta med barn kan du kanske köpa babyskydd begagnat av någon också? ?

        Ja det är kanske möjligt att vi har faktiskt, vissa kanske planerar att spara tills (möjliga) ytterligare barn, men värt att höra ?

          Se till att det inte är för gammalt bara. Det finns bäst före datum för plasten håller inte hur länge som helst

      Vi har köpt typ allt utom babyskydd begagnat. Tycker det är särskilt värt att köpa vagn begagnat. Skönt att inte vara så rädd om den! De är ju sjukt dyra nya

      Vi köpte nästan allt begagnat förutom babyskydd, så absolut! Gör det. Blir ju jättedyrt annars!

      Ja, det mesta, ja typ allt går att köpa I andrahand. Det är smart att göra det. Bra för miljön och även för plånboken. Finns så mycket fint begagnat!

      Köper du en begagnad vagn av bra kvalité går det finfint. Billiga märken vet jag faktiskt inte hur väl de håller för flera barn. Se också till att sufflett osv är fräscha och inte har mögelprickar för mögel är svårt att få bort.

        Tack så mycket! Till er allihop ovan som kommenterat, vill inte spamma med samma svar till alla, men tack så jättemycket. ? blir absolut att jaga begagnat då!

        Ah, tack för tips om sufflett och mögel! Vi måste sätta oss ner och läsa om vagnar, verkar ju vara en hel djungel. Så många olika med olika prisklasser och detaljer, men för mitt ovana öga ser allt mer eller mindre detsamma ut haha. Så tips som detta kring att hålla utkik för är tacksamt ?

          Och i byrån längst ner drar du ut lådan så är sängplatsen till bebben fixad. Nä skojar bara. ?

          Min kompis har köpt allt begagnat förutom bilbarnstol. Kläder finns jättefina på loppis för 25-30 spänn om man har tur, som dessutom går att sälja vidare för samma summa. Sen har dom inte köpt allt man verkas förväntas köpa. Finns så mycket barngrejer som knappt blir använda. De köper det dom absolut behöver men inget utöver och ungen mår finfint. Barnvagn är ju pissdyrt om man ska ha det senaste . Sen har jag en annan kompis med en snobb- sambo men även hon har börjat handla begagnat och ärva saker från familj och vänner. Inget barn har behov av de nyaste och senaste . Bättre för miljön också

          Tips angående vagn är att läsa bloggen ombarnvagnar som recenserar (tror jag) alla vagnar, använde den sajten innan vi köpte vagn. Gjorde ordentligt med research och frågade kompisar som lever liknande liv som vi. Det är sån skillnad om man t.ex bor i storstad i lägenhet utan trappor och vill ha en liten smidig vagn som får plats i tunnelbanans hiss eller om man vill ha ordentliga hjul som klarar grusväg och terräng och måste få plats i bilen . Vi provkörde i butik och la sen en bevakning på blocket och köpte vagnen för en bråkdel av vad den kostar ny.

            Tipsar om barnvagnsgalen på instagram ??????????

      Kolla Hyber, ett uthyrningsföretag för gravid och barngrejer/kläder, med hållbarhetsfokus! Jättebra märken till bra hyrpris ????

        Åh tack så mycket för tipset! Ska kolla in det genast!

      Alltså köp begagnat! Jag tex säljer färdiga klädpaket – en påse för en liten summa.

      Dyra kläder är onödigt, pyjamaser är LIVET! Eller hela dressar liksom. Hade jag gjort om första tiden hade jag köpt typ sex olika pyjamaser och nåt plagg som är omlottbody/byxor.

        Ja kläder var redan planerat att köpa andra hand, köper mina egna kläder enbart andra hand (förutom underkläder då) sen några år tillbaka. Tycker det är roligare och känns bättre, och billigare! Win, win, win!

        Kan passa på att tipsa andra som gillar kläder i andra hand att testa Vinted om ni inte gjort det än, mitt favoritsätt att handla andra hand ?

          När ska ni få bebisen? 🙂 Vi ska köpa ny bilstol om npgra månader, då säljer vi babyskyddet ?

        Ska man ha 6 pyjamasar för varje storlek?
        Annan gravid förstagångare här.

          Ja eller det beror på hur ofta ni tänker tvätta! Vi kör tvättstuga 1 eller ibland 2 ggr i veckan och tycker det är bra att ha typ minst 7 pyjamaser att varva. Men i varje storlek kanske är onödigt, för ofta kan de ju ha flera storlekar! Vi har tex nu plockat fram kläderna i strl 80 men inte plockat undan 74. Allt passar! Men du lär märka hur mycket just nu behöver, ni behöver ju inte köpa allt innan barnet kommer utan kan ju fylla på efterhand 🙂

          Jag (21:00) fick barn i januari, vi hade inget i 44 men vår dotter va nästan fullgången men liten. Så fick akutköpa i strl 50, ångrar att jag inte hade något i 44. Typ nåt liggandes man kan lämna tillbaka. Men ja, typ sex pyjamaser upp till strl 62 ? Nu är hon 5 månader men vi går i olika pyjamaser än ? Bästa!

          Har ni tvättmaskin så räcker typ fyra, men vi har inte det så vill ha minst en om dagen.

            Skulle säga att mängden kläder man behöver beror på en massa saker, får man en kräkbebis så behövs det betydligt mer tex, även om man har tvättmaskin.

      Vi köpte allt nytt till första barnet men vi visste att vi ville ha syskon. Nu har tre barn använt allt! Vem vet om det blir fler barn ? men så sätt har kostnaden varit värt det för oss. Önskar jag var bekväm med att köpa begagnat men är inte det.

        Så ytligt och idiotiskt!

          Vilken intressant observation av dig utifrån hur bekväm jag är med att köpa begagnat eller inte. Du har ju absolut ingen aning om hur ofta jag köper kläder eller vilka mängder kläder jag har. Du har ingen aning om hur mycket eller lite pengar jag skänker till välgörenhet eller hur mycket volontärarbete jag utför. Hur ofta eller sällan jag reser. Hur mycket eller lite jag källsorterar. Men att jag valde köpa nytt när vi fick vårt första barn då vi visste att det skulle användas igen är ytligt och idiotiskt ?? vilken bra människokännare du är ?

      Vi köpte vagn och spjälsäng nytt med bidrag från våra föräldrar. Babyskydd och babysitter fick vi låna av sambons syster och skötbord samt bärsele köpte vi begagnat.

      Ett tips är att inte köpa på sig för mycket saker innan bebis är här och man då vet mer vad den har för behov och köpa efter det. Sambons systers barn hatade vagnen tills han var typ 1 år så de använde selen hela tiden medan vi inte använt vår alls

      Vi har köpt allt begagnat, inkl. babyskydd, för det fick vi i ett paket med vagnen. Så himla värt, har sparat så många tusen kronor på det! Håller med de som skriver att man kan vänta med en hel del köp, tills man vet vilken typ av bebis man får ? våra bästa köp (utöver vagn) har varit babynest, babysitter och ett babyskydd som går att sätta på vagnen (vi kör rätt mycket bil). Bedside crib blev en favorit efter ett tag, där har bebis sovit sen hen var tre veckor. Resten har vi kunnat fixa allt eftersom, som tex en antilop-stol och liknande, när behovet uppstått och vi hittat en bra deal begagnat.

      Vi har köpt typ allt begagnat och vissa saker har vi till och med fått gratis. Även om vi har råd att köpa nytt lägger vi hellre pengar på roligare saker plus att det känns vidrigt ur miljösynpunkt att köpa allt nytt när det finns så mycket begagnat i bra skick.

      Jag tycker verkligen att babyskydd och framtida bilbarnstolar är det enda man måste köpa nytt. Men jag kände även att nappar/nappflaskor var något jag aldrig skulle köpa begagnat.
      Resten kan man köpa begagnat.

      Beroende på var du bor kan man oftast hyra babyskydd JÄTTEBILLIGT via NTF i nio månader. Hur bra som helst och då vet man också att de är kontrollerade och säkra.
      Var bor du? I gbg kan man tex hyra direkt på östra sjukhuset innan du åker hem med bebisen. Googla bara babyskydd hyra NTF så får du info ??

      Vet inte om du läser här inne idag. Men mitt tips när det gäller barnvagn, om du vill köpa begagnad, är att åka till en barnvagnsaffär i din närhet och provköra vagnar. Vi gjorde så och det var sååå värt!! Trodde jag ville ha en sorts vagn för att ”den såg fin ut” men valde en helt annan som passade oss mycket bättre. Testade, kollade och valde vad vi tyckte var viktigt och sen letade vi efter den vagnen på begagnatmarknaden ?
      Obs. Kolla så vagnen går in i bilen med ?

    Finns det någon här som bor på Åland? Vi är en liten barnfamilj som funderar på att flytta dit. Har ni några tips att dela med er av? Skulle ni rekommendera att bo där? Jobb är inga problem och vi har hyfsad ekonomi, men är inte rika. Vi är helt vanliga medelsvenssons som vill ha ett lugnt liv.

      Man får inte köpa bostad på Åland om man inte är medborgare där, men det kanske någon av er är? Isåfall, tveka inte, det är underbart.

        Jo det finns hus som är byggda för icke medborgare.

      Jag har bott på Åland och om ni är en lugn barnfamilj kan jag verkligen rekommendera det.
      Vissa kommuner premierad inflytt av barnfamiljer och ger bra förmåner till dessa.
      För att trivas där behöver man tänka på att människors intressen gärna involverar, jakt, fiske och naturliv.
      När svenska toppchefer golfar eller åker på konferens är ålänningar i bastun eller löparspåret.

    Är ensamstående med två barn på 4 och 1 år. Vår sommar kommer bli väldigt lugn och ospektakulär (om det ens är ett ord…) Vara i sommarstugan, ta dagen som den kommer, leka, bada, ha picknick. Jag trivs bra med vår tillvaro men kan likväl inte komma ifrån att det känns som en tråkig sommar jämfört med många andra. Blir själv arg för att jag tänker så och att jag låter mig påverkas av vad andra gör. Varför kan jag inte bara landa i att vår tillvaro är bra och fullt tillräcklig?
    Någon som känner igen sig?

      Jag växte upp med en ensamstående mamma som inte hade det överdrivet gott ställt. Jag brukar tänka tillbaka på somrarna när jag själv var barn. Vi gjorde absolut inget spektakulärt, åkte till stranden, gick på 4H-gården, var hos mormor och morfar osv. Jag minns ändå somrarna som underbara ? vad minns du själv som fint från din barndoms somrar? Kanske var det inte heller så spektakulärt fast än det var bra ändå.

        Eller..jag kanske missförstod. Trodde du menade att det kändes tråkigt från barnens perspektiv men du kanske menade ditt eget. Oavsett så behöver det inte vara så speciellt för att vara bra ?

        Förstår precis hur du menar. Och ja, det är helt och hållet mina egna tankar och känslor, inte barnens. Och du har rätt, det man minns mest själv är att bara vara tillsammans.❤️

      Låter som en toppsommar tycker jag! Skit i andra. Man kan vara lycklig med en tom kalender eller ha ångest på fest.

        Ja det är ju så rätt. Och jag är som sagt själv arg på mig själv att det är så lätt att jämföra sig med andra. Men jag har faktiskt loggat ut helt från Instagram i sommar. För att inte fastna i andras bilder och börja jämföra och för att vara mer närvarande med barnen. Om det är något jag vill att de ska minnas av sin barndom så är det att jag var närvarande.

      Det där låter helt perfekt med så små barn. Vi gjorde aldrig mer än så när våra barn var små, nu när de är lite större kanske vi gör nån resa eller så. Men med en fyraåring och en ettåring är en lugn sommar med små utflykter perfekt, tycker jag.

      Ja du, var ska jag börja. Du vet väl att det finns ensamstående försäkrar som bor i lägenhet och tillbringar semestern och har knappt råd att gå på Grönan med sina barn?
      Var glad och tacksam att du har ett sommarställe du och dina barn kan tillbringa en hel sommar på!
      En liten tanke bara…

        *föräldrar hehe

      Jag känner igen mig till viss del. Men jag tror att barnen är helt nöjda med det, det sitter nog mer i ditt huvud. Här är det jag som blir lite rastlös, vill hitta på lite ”större” utflykter/resor osv. Men barnen är lika nöjda med de små sakerna. Mina barn är ungefär lika gamla som dina, kanske äldre barn förväntar sig mer..

      du har ett lantställe ?mkt värt. känn inte att det inte är tillräckligt. för det är det. är ensamstående men vi är på mina föräldrars lantställe, och gör någon liten mini resa i Sverige några dagar annar hänger i stugan och badar äter gott läser och hoppar studsmatta. dina barn är supersmå så dom är ju helnöjda. ed bad och picknick ?

      Frågar du mig så låter det som en oerhört mysig sommar. Sådana där saker gjorde jag alltid med in mormor då jag var hos henne som barn, och det slog alla utlandsresor i världen. Det fina ligger inte i vad ni gör utan att du tar dig tiden för dina barn. Är övertygad om att ni kommer få en toppenfin sommar!

        Barnen är ju glada för närhet och att man gör saker tillsammans även om det är att göra egen glass eller göra en utflykt med saft och fika och sen se härliga filmer eller serier.

        Att man som vuxen önskar mer kan ju vara trist men om ens barn är glada för att vara med en så har man ändå högsta vinsten. Och det är ju en investering då man får starka band till varandra. För att ha bra kontakt med sina barn slår ju det mesta.

        Dessutom är barnen så små att de knappast lär uppskatta utlandsresor. Bättre att satsa på sommarstugan, som väl kommer att bli som ett andra hem för dem.

      Idag gjorde jag en skattkarta till dotterns lördagsgodis. Hon va så taggad och glad. Njut av det lilla. Ju äldre barnen blir desto mer kräver de tänker jag.

        Men vad fint med skattkartan! Tror jag snor den idén. Alla såna där små guldkorn i vardagen är underbara.

      När jag var barn spenderade vi mer eller mindre hela sommarloven i vår sommarstuga och jag minns mina barndoms somrar med sådan värme. Insåg i efterhand att det inte var en självklarhet att ha en sommarstuga att åka till varje sommar. Det är fantastiskt att du kan ge dina barn det!

        Ja det är jag verkligen så tacksam över. Och som en klok vän sa vid tillfälle: barn stavar kärlek i tid. ❤️

      Tillbringade varje sommar som barn i sommarstugan. Har bara fina minnen från den tiden. Tänkte förstås inte på det då men jämfört med dagens barn, som växer upp i en väldigt uppstyrd tillvaro där många föräldrar verkar tro att barn konstant behöver aktiveras, var friheten att ta dagen som den kommer underbar. Dina barn kommer ha en fin sommar!

      Känner igen mig! Är inte ensamstående men vi sparar pengar för att i framtiden köpa större boende och är inte överdrivet intresserade av att resa.
      Våra somrar är generellt utflykter i stor Stockholm (bor 20 min från city) och hänga i sommarstugan. Har en 5,5åring.
      Kan absolut känna att man borde dra två veckor till Mallis eller Grekland bara för att, eller bo på vildmarkshotellet. Men mitt barn är alltid nöjdast och lyckligast när vi är på landet eller i skogen och det är fritt att röra sig och upptäcka omgivningen.

    Jag är så sugen på att köpa ett hus i skogen. Vill ha tystnad, naturen precis utanför dörren och slippa allt det jobbiga med att bo i lägenhet och centralt.

    Men sen blir jag typ orolig att jag inte kommer våga vara själv i ett hus i skogen på natten ?
    Hur stor risk är det att någon bryter sig in i ett hus på landet när man är hemma? Tänk om någon står utanför fönstret på kvällen? Tänk om något händer och inga grannar finns som kan höra mig skrika ?

    Okej, det var lite överdrivet. Eller mycket. Men tänk om man köper ett hus och inte känner sig trygg hemma?
    Men tänk att sitta på altanen och höra fåglarna, tänk att få besök av ett rådjur i trädgården, fixa i trädgården och odla.
    Eller så är det bara någon idé jag fått senaste månaderna för alla ljud börjat störa mig mer. Billigare och bättre att köpa bra öronproppar kanske. Fast jag älskar verkligen naturen, får ett sånt lugn. Kan sitta hos min mormor som bor i skogen och titta i timmar på fåglarna hon matar på vintern, så mysigt!

    Och nu bara babblar jag på. Vet inte vad jag vill ha sagt eller vad jag förväntar mig att någon ska säga ens ?

      Är uppväxt djupt i de småländska skogarna. Två kilometer till närmsta granne, tre mil till affären. Du fattar. Har aldrig varit varken rädd eller med om något. Inbrott är ovanligt, i min erfarenhet. Tjuvarna väljer sommarstugor eller uthusen. Det är ofta verktyg, bensin och gräsklippare de vill åt när de gör inbrott på landet.

        Beror på hur nära du bor en storstad och flyktmöjligheterna för tjuvarna skulle jag säga. Vi har haft inbrott i närområdet flera gånger här och det har varit i boningshusen (inte sommarstugor) men när folk inte varit hemma

        Du kan ha bevakning på huset så du ser vad som händer när du inte är där. Och även ha larm kring fönster och dörrar. Och en inspelning av en eller flera arga blodtörstiga skällande hundar som du kan sätta igång om du ser något när du inte är hemma och när du är hemma är det bara att sätta igång hundarna, kanske en arg mansröst som skriker och slår i saker.

        Ja, jag är paranoid.

      Låter mysigt!

      På landet finns ju många byar där du kan ha ditt eget hus utan insyn men ändå grannar ett stenkast bort. Det kanske skulle vara ett alternativ?
      Jag bor så och älskar det. Det är så befriande att inte behöva vara i någons blickfång hela tiden, utan kunna gå och skrota utan att någon ser en.
      Dricka sitt morgonkaffe på trappan helt i tystnad eller tända en kvällsbrasa utan att ett helt kvarter ligger i rökdimma.
      Jag känner mig aldrig otrygg, i byn brukar folk hålla koll åt varandra och hjälpas åt när det behövs.

      Det är exakt så som du beskriver det. Denna veckan har jag haft besök av älgtjur, tjädehöna med ett gäng duniga ungar, rådjur studsade över tomten igår.
      Jag tänker att tjuvar orkar nog inte åka så långt ut i skogen för att kanske hitta något?
      Sen är vi ju väldigt vakna på landsbygden. Bilar och folk som inte hör hit kollas upp, grannar snackar med varandra, ja man räknas som granne flera km bort! Man är mycket mer osynlig i samhällen och städer.

        Och jag bor i ett ”äldre” villaområde och har liknande upplevelser ofta. Bor i och för sig med en äng och skog nedanför huset på ena sidan.
        Har rådjur, rävar, grävling, älgar utanför vårt hus. Hela hösten har vi älgmamman och kalvar sovandes under äppelträdet (vill inte ha de så nära egentligen).
        Och väldigt lugnt, kan sitta på altanen och vara ifred och lyssna på fågelsång. Men barnen har ändå nära skolan och det är bara 2-3 km till närmsta affär.

        Så du TS kanske kan hitta ett lugnare bostadsområde liknande där jag bor? Bor i norra delen av Sverige, vet inte var du bor. Ifall du ändå vill ha grannar i närheten.

          Åh vad mysigt med så många olika djur! Lite dumt med älgarna kanske, tänker mest att man läst älgar som blivit skjutna när dom håller till i villaområde :/

          Hur lugna bostadsområdena än är så känns det inte som man kommer undan hög musik, tonåringar i EPA, barn som skriker och sånt. Vilket jag helst vill slippa ?
          Finns lite mysiga hus i utkanten av byn där jag bor som har mycket natur runt sig och säkert lugnare, men måste leta längre ifrån för kommer aldrig ha råd med husen här. Men ut en bit på landet fast där det inte är flera kilometer till grannar skulle kanske kännas tryggare åtminstone.

        Åh, fy så mysigt! Blir alltid så glad när jag ser rådjur, nu med kid oclså, harar, räv osv när jag kör/åker bil. Hade varit helt magiskt att ha dom så man ser från sitt fönster ?

        Vet inte varför jag känner mig rädd. Aldrig hänt något hos dom jag känner som bor på landet, så vet inte varför dom tankarna dyker upp ens ?

      Jag vill också bo så. Men jag är inte rädd. Händer mer otäckt i stan här. Och tror det är sällan något skulle hända. Djur och natur är det bästa. ?

      Jag (och min sambo, så är ju inte själv) flyttade från stan till landet för ett halvår sedan. Det bästa jag gjort! Det är så lugnt och skönt här! Vacker natur och massa djur, ugglor, rävar, harar, dovhjortar, rådjur (och vildsvin, möss och grävling haha). Det är en sådan frihetskänsla här! Jag kände mig instängd i stan. Känner mig tryggare här trots att närmaste granne är en kilometer bort, än vad jag gjorde i stan.

        Men nej, vad mysigt med alla djur?
        och vilken underbar känsla att känna så. Låter verkligen som att du hittat hem?

        Hur långt in till stan är det? Har ni jobb där så ni måste köra?
        Just nu tar det 3 minuter för mig att gå till mitt jobb, funderar på hur jobbigt det kommer vara att ha 20-30 min bilresa till jobbet. 20 min är såklart inte så länge egentligen, men blir ändå en stor skillnad från nu. Har blivit bortskämd med att bo så nära jobbet?
        Fast man vänjer sig väl snabbt, och ha naturen utanför dörren skulle ge så mycket så skulle förmodligen vara värt det.

          30-40 minuter till jobbet. Helt klart värt det!
          Framför allt tystnaden. Visst man kan höra någon traktor, motorsåg eller folk som skriker när de är nere och badar men annars är det bara naturen och djuren som hörs.
          Har man varit ledig några dagar och kommer in till stan så är det som en ljudvägg som slår emot en.

      Tack för alla era fina svar på mitt babbel❤️

      Är så trött så lär slockna när som, så orkar inte svara mer tyvärr. Men jag blev mer pepp på att köpa hus, eller se om man hittar ett att hyra. Måste ju orka ta hand om ett hus med, sköta allt, orka köra till jobbet, klippa gräs, osv osv. Rädd jag inte klarar det, men vill samtidigt inte hyra ett hus för tänk om man blir helt kär i det men inte kan bo kvar där för alltid eftersom man inte äger det?
      Eller får jag börja köra ut i skogen någon timme varje dag så överlever jag kanske i lägenheten ??‍♀️ jag vet ingenting ?

      Ju mindre folk desto mindre risk att råka ut för något men förstår som stadsbo absolut din känsla. Jag skulle gärna bo i skogen men hade satt upp larmsystem en bra bit från boningshuset och kameror och typ inrett ett panic room ? Toppat med en linbana att fly med eller tunnel under huset hehe.

    Vad är den längsta tiden ni har haft kärlighetssorg? Jag börjar äntligen efter ett år kunna släppa en kille jag var i ett slags förhållande med, det tog slut i slutet av förra sommaren. Är det vanligt att vara ledsen över en kille så länge?
    Jag vill inte ha honom igen men det är lite tungt att tänka på hur mycket han sårade mig, kanske det som gör mest ont. Att han var en douche mot mig. Och det gör mig lite rädd att försöka hitta någon ny för jag vet inte om jag orkar bli så sårad igen ?

      10 månader and counting.

      Strunta i vad som är vanligt. Du går vidare när du är redo. Var snäll mot dig själv. Kram

      Det är inte konstigt alls.
      Mitt senaste ex sårade mig otroligt, det är snart fyra år sen men jag kan fortfarande bli riktigt ledsen över hur det blev.. har försökt dejta efter det, men lyckas springa på den ena värre än den andra. Vilket såklart gör att alla känslor kommer åter. Jag vet inte ibland om det är en person man fokuserar på, blir ledsen över, utan om det egentligen är blandningen av att det inte blir som man vill. Men jag tror på att allt händer av en anledning och snart kommer vi få det som är menat för oss ❤️

      Jag kan känna sådan otrolig sorg för mitt 16-åriga jag som fick hjärtat krossat. Det är 29 år sedan och det är inte killen jag sörjer utan min förtvivlade sorg när han dumpade mig. Tänker på det ibland och vill bara gå tillbaka i tiden och krama om mig själv. Gör ont när jag tänker på hur ledsen jag var men killen sörjer hag inte nåt.

      Mitt ex hade en relation på sidan av länge och jag blev så satans bedragen alltså. Det tog nog fem år innan jag helt gick vidare, gick in i en ny relation helhjärtat och sket fullständigt i det förgångna.
      Rekommenderas inte att vältra sig i sorg och bitterhet, ta hjälp om det skaver för länge. Jag gick i terapi sista åren för att hitta tillbaka till mig själv och få ett hum om vilken typ av relation jag skulle må bra av.

      ”Kärlighetssorg” – vilket vackert ord❤️‍?

    Hur lär man känna andra par (med barn) i vuxen ålder som man kan börja umgås med, äta middagar ihop osv? Vi har en bebis på 7 mån och det börjar kännas rätt ensamt att det bara är vi tre hela tiden, även om jag älskar det också. Alla våra vänner är 35+ men lever singelliv deluxe där fest och dejtande är det som gäller. Det enklaste är väl att lära känna vänners vänner men det finns liksom inga där heller (har åtminstone inte träffat några). Känns svårt att lära känna helt nya personer bara sådär, som man dessutom ska klicka med.

      Öppna förskolan? Hänga i lekparker? Grupper för föräldralediga? Babysim? Lättast är att träffas ”via barnen” tycker jag.

      Vi har blivit rätt bra kompisar med en del av barnens föreskolekompisars föräldrar. Inte bästa bästa vänner men så att man kan hitta på nåt med barnen eller käka middag två familjer tillsammans eller så. Så enligt min erfarenhet blir det lättare att lära känna folk med barn när barnen är lite större och får ett eget sammanhang.

      Oj du kan få byta vänner med mig! Sen de fick barn verkar de nästan rädda för alla som inte har barn och pratar tvångsmässigt enbart om sina kids.

      Mammagrupper/föräldragrupper på Facebook är ett hett tips. Att börja prata med folk på öppna förskolan och i lekparken kan såklart också gå om man ”vågar” men det kan vara lättare att ta första steget och även lättare att ”dejta runt” med olika föräldrar tills man klickar med någon om man går via Facebook.

      Undrar också och undrat detta flera år. Vi söker också nya vänner i vuxen ålder som vill hänga och göra saker ihop. Men som du säger är det extremt svårt. Jag upplever att svenskar överlag är rätt svåra att lära känna pga de flesta är typ så – vet inte hur jag ska förklara – så tråkiga/instängda/osociala/rädda att prata om saker/introverta. Låter ju drygt när jag förklarar det så men vet inte hur bättre förklara det. Jag och min sambo har sökt nya vänner flera år men vi har ärligt inte stött på några som är särskilt intresserade av att umgås (vi är 38,45 och två barn). Börjar tro det är oss det är fel på. Många har redan sina vänner och är absolut inte intresserade av nya.

    Tror ni Hanna inte firade midsommar hos Lojsan pga Tully? Vad tror ni egentligen hänt mellan Tully och Hanna? Är det bara podden om Filippa tror ni?

      Jag tror podden blev lite spiken i kistan för Hanna, tror hon rensade ut vänner som gav henne ”dålig energi”. Hon har sagt några gånger att hon börjat göra det numera med vänner som bara ger henne negativitet och Tully är ju väldigt olik Hanna i det.

      Garanterat därför och nej det är nog något mer bakom.

      Jobbade inte dem ihop?

    Har gjort en garderobsrensning och vill försöka sälja av lite. Fina och antingen knappt använda, ett fåtal har prislappen kvar.

    Vilken sida är bäst att försöka sälja på? Har inte Facebook så där kan jag inte sälja något.

    Och hur går tankarna kring secondhand-träningskläder? Jag är kluven där. Har så mycket träningskläder så det jag vill försöka bli av med är antingen oanvänt eller knappt använt=bra skick.

      Jag brukar lämna in mina kläder till Reningsborg eller Erikshjälpen om jag inte längre vill ha dem. Dyrare kläder säljer jag på Tradera.

        Vissa kläder lämnar jag också in, eller det är en butik som säljer ens kläder och så får man en viss %, det som inte säljs går till en kvinnojour. Andra kläder ger jag bort till folk jag känner.?

        Brukar du få sålt på tradera?

          Japp! Men där säljer jag gamla designerkläder/väskor som jag inte längre vill ha. Har fått sålt alla mina sådana grejer 🙂 Och billiga kläder skänker jag precis som du.

            Smart, kör du budgivning då??

      Köper ofta träningskläder begagnat, man ser ju på plagget om det är i skapligt skick. Tradera är väl bra eller Sellpy (eller liknande, finns väl fler numera) om man inte orkar fixa.

      Vinted eller tradera!

      Använder alltid sellpy, du kanske får några kronor mer om du säljer via tradera men för mig är det verkligen inte värt det… Skicka in, ”glöm bort” och så trillar lite slantar in efter några månader. Jag gör om mina till credits och köper annat för hehe.

      Köpt typ alla mina kläder inklusive träningskläder second hand, är väl inte äckligare än vanliga kläder tänker jag. Second hand är ju lite lite snuskigt men sånt glömmer jag lätt bort när jag jämför hur mkt jag fått för pengarna vs köpa grejer till nypris.

    Jag har upptäckt en knöl i mitt bröst en ca 1,5 cm hård knöl. Jag är så orolig. Finns det någon här som haft bröstcancer som kan berätta om mer symptom fanns än knölen?

      Upptäckte en knöl jag också men undersökningar i form av ultraljud, röntgen och biopsi visade sig vara en körtel som svullnat. Försvann helt sen❤️

        Tack! Ja det kan det såklart vara. Brukar få knutar innan mens osv men de är då ömma och stora. Denna känns helt annorlunda. Så jag hoppas det inte är något..

          Min gjorde inte ont alls vill jag bara säga.. jag antog det värsta men visade sig vara ofarligt. Hoppas det även är så för dig❤️

      Du bokar tid direkt på måndag på vårdcentralen så skickar dom remiss så du får kolla dina bröst. Haft bröstcancer var 38år bara. Ta detta seriöst!

        Ja det ska jag absolut göra. Jag tycker det är så jobbigt. Hade du fler symptom? Hur snabbt gick det från att du kontaktade vården till att du fick din undersökning och diagnos?

      90 pers kommer skriva ”1177 eller ring VC!” Jag är en av dem. Kan lika gärna vara en godartad knöl eller knuta, värt att koll upp (som du vet och säkert ska). Försök att inte låta paniken stegra. Men jag förstår att du söker andras upplevelser för att få någon slags svar.

        Söker väl kontakt och andras erfarenheter.

      Sök vårdcentralen på måndag men kom också ihåg att väldigt många knölar INTE är cancer. Det är hemskt art vänta svar på vad en knöl är för något men håll ut! Finns många godartade knölar.

      ring bröstcentrum i din stad el vc. det behöver inte va cancer ? känner många som haft cystor knölar mm som inte är farliga men det är klart du ska kolla upp det. om vc inte tar dej på allvar så sätt dig på gyn akuten el vanliga akuten och överdriv att du har jätteont och en knöl då måste dom ta hand om dej. har mkt förtroende för vc men kräv remiss och överdriv så kan du sen ringa till bröstenheten och be om återbudstid så du får en tid snabbare och slipper gå hela sommaren och oroa dej. ?

      Fy så obehagligt, att känna oro är inte konstigt i en sådan situation. Boka en tid för att kolla upp det och försök påminna dig själv att majoriteten av alla knölar inte är cancer utan är godartade. Kram!

      Jag hade inga symptom av min bröstcancer, förutom en knöl i bröstet. Då var min cancer aggressiv och i stadie 3.

      Boka in besök pp HC omgående och be om remiss för trippeldiagnostik (mammografi, ultraljud och biopsi). Lyssna inte på eventuella läkare som anser att yngre inte kan få bröstcancer och att trippeldiagnostik inte är nödvändigt. Önskar dig lycka till!

        Jag hade tur och blev inbokad för trippeldiagnostik strax efter besök på HC. Fick diagnosen snabbt svar därefter. Vet dock andra som fått vänta länge och inte blivit tagna på allvar. Kräv den hjälp du har rätt till. Var ”jobbig” och spela in eventuella läkarsamtal för att bli tagen på större allvar.

          Tack snälla för dina svar. Ska kräva en trippeldiagnostik på måndag. ? är du frisk idag?

            Jag har svåra biverkningar av behandlingarna och är sjukskriven men är färdigbehandlad sedan länge. Jag fick den typ av bröstcancer man definitivt inte vill ha (bröstcancer är inte enbart en typ av cancer). Jag var ung och trodde inte att behandlingarna skulle vara så invasiva som de var. Innan jag fick cancer trodde jag behandlingarna skulle innebära illamående på sin höjd, men så var det inte i mitt fall. Men cytostatika dödar inte bara cancerceller utan kroppens friska celler också, så det är ju egentligen inte så konstigt att behandlingarna lämnar spår även om de avslutats.

              ❤️

          Vill inte skrämma upp dig, men om jag fått vänta bara veckor längre hade min cancer spridit sig och klassificerats som stadie 4. Tiden är en avgörande faktor när det kommer till cancer, även om jag såklart hoppas att din knöl är benign.

      Jag hittade en hård knöl som en ärta ca 15 år sen, visade sig vara en ofarlig vätskefylld blåsa.

        En läkare på bröstcentrum sa till mig: Knyt handen och känn på en av knogarna. 9/10 bröstcancrar känns så. Vet inte om det stämmer men det sa hon till mig.

          I så fall är det illa. Är exakt så.

            ❤️

      Jag upptäckte också en knöl förra veckan, 0,5 cm och rund som en ärta. Fick tid hos VC snabbt trots semestertider osv tack vare en underbar sköterska som tog mig på allvar! Läkaren tyckte att knölen kändes ”snäll”, så mitt ärende blev inte inte akut utan jag får vänta några veckor på mammografi. Känns lite tungt, men jag försöker släppa det och njuta av sommaren. Men det ligger och gror och det känns självklart väldigt jobbigt. Vi får hålla tummarna för oss båda! ❤️

        Men usch, det är vad jag är rädd för. Att hamna på nån väntelista för de har semester nu.. tack snälla och håller tummarna för dej❣️

          Vet inte om det är ett bra råd men kanske, med en sjukvårdsförsäkring (inte sjukförsäkring utan sjukvårdsförsäkring) går det mycket snabbare. Du kanske kan skaffa nu innan du fått vård och när man har den ska man få träffa en specialist inom en vecka och få en operation inom tre veckor.

      Hej, har du fått någon tid via din vårdcentral? För en månad sedan upptäckte jag en knöl i mitt bröst. Fick tid hos vc inom 48 timmar, via VC fick jag remiss för mammografi och ultraljud, det blev även biopsi med grov nål. Fick precis besked i tisdags att det inte är cancer utan fibroadenom samt phyllodes humör. Har fått tid för operation i september. Måste säga att det gick väldigt fort från det jag hittade knölen till att jag fick komma till undersökningen. Är 31 år. Min bild är att vården tar det på stort ansvar om man hitta knöl i bröstet och jag fick väldigt bra och snabb vård, bor i Stockholm.

        Kan tillägga att min knöl (knölar) var flera cm stor. Du skriver att du tidigare har fått knölar i dina bröst vid mens, med största sannolikhet samma sak här. Fick den frågan nämligen. Om man har ”knöliga” bröst

        Tack snälla för ditt svar! Låter fint att du fick snabb hjälp. Så du måste ta bort den ändå? Hur gör de då?

          Ja det känns väldigt skönt. Operation, de lägger ett snitt runt bröstvårtan och går in under och tar bort den

    Någon som börjat känna sig alltmer ”awkward” socialt ju äldre ni blir? Jag har alltid tyckt att jag varit bra socialt. Ni vet, en sån som kommer bra överens med alla, passar in i alla sammanhang osv. Men nu senaste åren upplever jag att jag blivit sämre socialt. Och nu tänker jag på det så ofta att det i sig gör att jag övertänker vilket gör att jag säger ännu konstigare saker. Det har gått så långt att jag börjar fundera på om jag har nån slags lindrigare form av autism. Jag överanalyserar mig själv alldeles för mycket inser jag… Är 40 + med bra jobb, man, barn men väldigt begränsat socialt nätverk i övrigt.

      jag! känner att jag inte orkar lära känna nytt folk och knappt orkar umgås med dom få vänner jag har. är liksom trött. ensamstående 48 år. har ingen avlastning av pappan och har allt ansvar för barnen och jobbar heltid. så jag tror det är orken som, inte finns för jag har alltid sett mig som social och pratglad förut..

      Jag kan känna så ibland MEN jag tror inte det är åldern utan efter pandemin. Är inte alls tillbaka på samma sociala nivåer som innan varken privat eller jobbmässigt. 90% av alla möten sker nu på Skype och inte alls lika mycket middagar/häng med familj och vänner som innan. Tror detta gör att mina sociala färdigheter tagit stryk!

        Ja sant, jag känner igen att pandemin gjorde nåt med mig. Jobbade hemma på heltid i ca 2 år.

      Jag är autistisk men jag utvecklade även social fobi under pandemin och det är det väääldigt många som gjort. Tror verkligen inte du har en ”lindrigare” form av autism (visst det är ett spektrum men det funkar inte riktigt så) för att du nu tycker att det är lite svårare med det sociala.

      Blir det för jobbigt så ta kontakt med vården! Kbt för social ångest är fantastiskt

        Tack för tips. Har ganska nyligen förstått att vissa saker jag upplever nog är ångest. Aldrig fattat det förut men kom över en text där mycket stämde överens med hur jag fungerar. Nej jag tror nog egentligen inte att jag har autism.

          Ångestsyndom är verkligen så otroligt vanligt, speciellt nu efter pandemin. Det bästa man kan göra är att exponera sig för det som triggar ens ångest, då lär sig hjärnan att det inte är farligt❤️

      Pandemin har nog gjort många lite mer awkward socialt. Det är bara att träna upp det sociala igen!

      Ja!! Känner igen mig helt. Ibland pratar jag bara för att fylla tystnaden och då kan det bli så jävla dumma grejer som kommer ut… jag vet det typ innan men kan inte stoppa det.

      För min del är det nog åren av barnlöshet när jag drog mig undan från allt och alla och tappade många sociala kontakter som gjort att jag blivit så obekväm.

      Jo jag med.
      Kom en granne gåendes förbi när jag satt ute idag och det vanliga artighetsfraserna ville inte komma på ett naturligt sätt.
      Jag orkar inte träffa vänner pch släkt längre så som jag gjorde förr. Har ingen ork eller lust samtidigt som jag känner mig ensam och synd om barnen som inte får öva sina sociala skills heller.
      Upplever att det bara blir värre med åren, är 43.
      Ändå är jag mer harmonisk i livet nu än då jag var ung och ångestfylld. Mer säker och obrydd vad andra tycker och tänker.
      Men ändå så obekväm i sociala sammanhang.

      Jag har ett ganska aktivt socialt liv med vänner och så. Men på jobbet kan jag relatera. I mitt fall handlar det väl om att jag blivit småbitter samt gammal i gemmet. Jobbar inom vården och är ibland så deppigt att lära upp nya nyexade 22-åringar och sen delta i meningslöst kallprat…orkar inte prata om lets dance, renoveringar eller surfresor i Portugal en enda minut till.
      Pratar och umgås gärna men just småprat och sånt har jag fått svårare för både med ålderna men kanske också yrkesskada pga Jobbar inom psykiatrin och ofta är det ju inte direkt småprat man har med patienterna.

    Vad har hänt mellan Felice Jankell och Julia Lyskova? Visst var inte Julias på Felices midsommarfest igår?

      Måste man vara med samma vänner varje midsommar?

    Sandra Beijer ger dålig reklam på sin blogg om luftdiet. Kvinnan har ett ansvar.

      Reklam är väl att ta i, hon tog en screenshot för att hon tyckte det var galet

        Ändå.

          ?

          Ändå vad? Utveckla gärna din kritik.

      Var väl ingen reklam? Jag gillar inte Sandra men tolkade skärmdumpen som något hon tyckte var helgalet.

      Reklam för luftdiet? Och vem betalar för den reklamen? LOL

      Vad du överdriver.

        Nej. Hon är smal och fin i kroppen – hon vet det, hon har själv sagt att hon tränar för att vara snygg. Hon ska undvika att tipsa om ”helgalna” dieter då man som ätstörd gå långt. Riktigt långt. Heltalet eller ej.

          På tal om helgalet, sök hjälp.

            Anna anakonda anonym sök hjälp själv, psykfall

          Men med det resonemanget så kan du ju ge dig på han Henrik som lägger upp gamla vikthets-artiklar från 90-talet?

          Du vill bara kasta skit på sandra. Lägg ner.

            Och han Henrik är känd?

    Hur mycket betalade du för din bröllopsklänning?

      12000

      3000 kr.

      800 kr. Ingen typisk brudklänning dock utan en vit klänning jag tyckte var fin på zalando. Gifte mig under pandemin och eftersom vi hade noll gäster kändes det inte lönt att spendera för mycket.

      4500 kr på Bröllopsbruket (begagnade klänningar)

      1000:- på marketplace. Den var oanvänd och nypris ca 4000:-. Hade enkelt bröllop!

      75 kr Sellpy

      11.000sek på rabatterat pris

      23000 inklusive de justeringar som behövde göras för att klänningen skulle passa mig. Från Abby waits. Helt klart värt varenda krona, aldrig känt mig så vacker!

      300usd på en utförsäljning. Hade kostat 2800usd.

      5000 kr. Ej vit, så jag kunde använda den mer än en gång. Har den iaf tre gånger per år och myser varje gång av minnet.

      100 kr

    Nyfiken.. vad har hänt med Ida Warg och Sofia Handen, de hängde ju ihop men Ida följer inte Sofia längre. Whats up?

    Såg precis klart på Beau is very afraid. Absolut konstigaste filmen jag sett någonsin.

      Haha. Kollade trailern och blev ändå lite sugen. Va den bara konstig eller också lite bra?

        Hmm. 95% av den var bara konstig! 😛 Sedan är Joaquin en riktigt bra skådis iaf.

      Kolla Gummo, där snackar vi tappa-hakan-konstigt djupdyk

    Tips på slott med övernattning som även erbjuder spökvandring. Har googlat men hittar bara i Stockholm o vi bor i Småland.

      Bäckaskogs slott utanför Kristianstad. Tror att de fortfarande har spökvandring. ?

    Brukar älska midsommar, men just denna är jag så jävla glad över att det är slut nu.

    Jag var och firade i min hemstad, som brukar vara trevligt. Denna gång blev saker inte som tänkt . Jag slungades tillbaka till10 år sedan under studenten och min gamla ungdomskärlek. Det blev aldrig vi, och jag sörjer inte honom så utan mera att VI inte blev något mer . Han har nu familj, och jag har har inte tänkt på honom på år. Igår brast det helt plötsligt, och jag grät som om jag var 18 och olyckligt kär igen. Gjorde så oerhört ont. Orkar inte ta detta med någon vän eller så, så jag skriver här. Haha .

    Midsommar är över men känner mig socialt bakfull, är umgänge med andra människor en längre tid tröttar ut mig.

    Hade en bra dag igår vi firade med familjen och en annan familj men blir trött av att umgås med dem för deras barn är så gnälliga och får precis som dem vill… Det stör mig för jag tror inte på och låter inte mina barn få som de vill bara för att de gnäller. Vet inte riktigt vart jag vill komma med detta inlägg förutom att ”kräka ” av mig lite och undrar om fler känner likadant?

      Blir också helt slut efter att ha umgåtts med folk och ”tvingats” vara social.
      Sedan att känna av eventuell spänning i luften kan verkligen vara dränerande för mig. Jag tar in för mycket och sönderanalyserar. Kan inte inte bry mig.

      Sedan hur andra uppfostrar sina barn kan man ju definitivt ha åsikter om. Dock brukar jag tänka att många barn beter sig på ett visst sätt hos andra för de vet att föräldrarna inte vågar/vill säga till på skarpen inför andra och därav kan barnen leva rövare.

      Är också socialt baktill idag. Jag o syrran anordnade midsommar igår, med 5-kamp, skattjakt och godisaffär för alla barn, midsommar-quiz, hålla koll på vad alla skulle ha med sig osv. Jag drack inte en droppe alkohol, höll energin och humöret uppe. Alla hade verkligen en toppendag, både de små och de äldsta som var 70+.
      Idag, omg. Helt socialt bakis. Hade velat vara själv hela dagen. Men vi sov över hos syrran, städade undan allt på morgonen, fixade frukost till alla, såg till att vi kom till stranden, handlade och efter middagen Kl 18 så kände jag att nu har jag 0% energi till att ens orka vara trevlig mot nån haha. Så du är inte ensam om att vara socialt bakis!

      Jag är också ganska ”hård” mot mina barn och skulle aldrig belöna eller ge efter för tjat eller gnäll, men blir absolut mer slapp med regler och dylikt när vi umgås med andra. Så bara för att det ser ut som att de ger efter för deras gnäll vid tillställningarna ni ses vid betyder inte att de gör det hemma också. Bara ett litet inflik hehe

    Min 80-åriga pappa hade ändtarmscancer för 3.5 år sedan, fick strålning, cellgifter, operation och tillfällig stomi och sedan lades tarmen tillbaka för att bli av med stomin. Inga metastaser någonstans. Han går på årliga kontroller/röntgen sedan dess. Ikväll ringde han mig och sa att han den senaste tiden gått ner ca 4-5 kilo i vikt och att han är orolig att cancern är tillbaka. Han har inga övriga symptom (förra gången hade han konstig avföring som luktade väldigt illa och var väldigt gasig). Han gjorde en röntgen nyligen (2 veckor sedan på måndag) men har inte hört något från sjukhuset sedan dess. Kan viktnedgång vara enda symptomet på återfall? Jag tänker att det är varmt, han har grejat mycket i trädgården och spelat golf flera dagar i veckan men blir ju orolig såklart… Vågar någon här killgissa? Jag har någon fördom om att sjukhus hör av sig snabbt (typ inom några dagar) om en röntgen visar något illavarslande men det kanske inte är så?

      Det kan dröja även med negativt besked tyvärr. Dock kan man ju alltid ringa och fråga om svar är skickat eller liknande!

      Men viktnedgång pga den typen av cancer känns väl inte som första symptomet? Äter han lika mycket och rör sig likvärdigt som tidigare?

        Förstår, attans. När han fick sitt cancerbesked för 3.5 år sedan så gick det på typ 5 dagar om jag minns rätt och han har väntat 12 dagar hittills denna gång så jag hoppades att det betydde något bra.
        Han äter ungefär samma säger han men har rört sig mer då han varit ute och jobbat i trädgården ett antal timmar per dag senaste tiden då vädret varit så fint.

    Nu hör man ju mycket om det här med ”ick”. Typ jag gillar inte killar som kan ta dagar på att svara på ett meddelande men man ser
    honom aktiv hela tiden på tex messenger, och när man träffar honom har han mobilen i handen hela tiden, det är ett ick för mig.
    Vilka ”icks” har ni?

      Killar med långa naglar, som pussar sina hundar och som dedikerar ett långt instagraminlägg till ”den fantastiska kvinnokroppen” när dom blivit pappa.

      Dåligt bordsskick, hygien och uppfostran…

      Folk som använder ”ick”

      Tjejer som aldrig initierar något samtalsämne utan sitter med mobilen istället. Efter 3 samtalsämnen från min sida satt vi bara tysta i 45 minuter lol.

      Och det var hon som bjöd mig på kaffe.

    Vaxa muffen hur ont gör det??

      Om du aldrig gjort det, och har ganska tät behåring så gör det ONT. Men du kommer att överleva.

      Inte ont. Alltså det är ju inte direkt behagligt men tycker inte att det gör ont. Men går på salong. Skulle aldrig våga göra själv, skulle vara rädd att jag skulle fega ur och så sitter det där ?

        haha ja hur förklarar man det för en lover om man hittar någon. Det är ett anteckningsblock.

      Det gör ont, let’s be honest. Det positiva är att det går över väldigt snabbt. Bit ihop bara!

        Tack får ta en shot och då dit och tänka yolo?

    Familjelivsfråga

    Min man propsar hårt på att farmor och farfar ska ha fast dag de hämtar från förskola. Jag har sagt flera gånger att jag är inte intresserad av det då jag vill kunna vara mer spontan med våra barn och inte behöva ringa och meddela farmor och farfar att tyvärr just i morgon behöver ni inte hämta för jag har lite att göra på jobbet och vill gå och bada på badhuset med mina barn (exempel). Speciellt farmor skulle bli besviken varje gång och det orkar jag inte. Plus att då måste vi ju ge mormor och morfar en egen dag att hämta. Jag tycker det är bättre att ringa när vi behöver hjälp alternativt att de ringer om de blir sugna på att hämta någon dag. Hur gör ni andra? Toppen med fasta dagar eller skönt att kunna bestämma själva över era veckor?

      Vi har inga mor-eller farföräldrar i samma stad, bor flera timmar bort. Så nej. Inte ens när min man va med om en olycka och va praktiskt taget sängliggande i rtt halvår kunde någon annan än jag hämta barnen.
      Blir lite provocerad av den otroliga otacksamhet du uppvisar. Om du vill ha deras hjälp så får ni ju anpassa er efter dem också. De kanske har behov av att planera och lägga upp sina veckor. Och det innebär ju inte att ni måste göra exakt likadant med dina föräldrar. Det kan ju ni komma överens om.

      Va! Det är min dröm nu när min pappa går i pension – att han och min dotter får en dag ihop (plus mamma då) ? Och vill farmor o farfar så VARSÅGODA! De är tyvärr inte jätteintresserade av vårt barn. Men. Sååå mysigt! Känns som du ogillar svärmor o svärfar kanske? ?

      ”Bättre att ringa när vi behöver hjälp” – här har du en farmor o farfar som VILL ses. Inte bara hjälpa till vid behov ?

      Min mamma har hämtat en fast dag i veckan. Det har varit otrooooligt skönt. Och vårt barn älskar det och ser fram emot det varje vecka. Nästa steg är att ha en stående övernattning. Förstår ärligt talat inte ditt problem – du kan väl vara flexibel sjölv och åka till badhuset dagen efter t ex? Passa på medan föräldrarna kan hjälpa till. Kanske kan farmor o farfar ha en dag varannan vecka och mormor o morfar den andra veckan om du är orolig för det.

      Jag fattar att jag har ”fel” när jag läser era kommentarer. Vi är oerhört noga med att det ska vara lika för mormor och morfar och farmor och farfar. Typ millimeterrättvisa (med rätta). Så man kan inte ge en dag till en familj men inte den andra. Jag gillar farmor och farfar men jag gillar också att vara med våra barn. Vi träffar båda familjerna minst 1 gång i veckan vardera. Jag har ett jobb som gör att jag ibland jobbar skift, så jag kan inte vara såå flexibel. Om vi har gett varje tisdag till farmor och farfar och varje torsdag till mormor och morfar kan det slumpa sig så att jag inte får träffa barnen den veckan typ.

        Okej. Men om du jobbar skift så har du ju ett schema? Då kan du ju utgå ifrån det? Det spelar kanske ingen roll om det inte blir exakt tisdag varje vecka. Kanske kan va tisdag ena veckan och torsdag andra typ om det mest är framförhållning och planering farföräldrarna behöver. Och då kan du ju dessutom passa på att planera in det när du ändå jobbar så blir det win win? Sen kqn man väl också umgås allihopa? Dvs morföräldrar eller farföräldrar måste ju liksom inte va själva med barnen?
        Sen kanske passa på att maxa tiden om de är hos farmor; typ gör storkok, städa, tvätta håret typ. Så hinns kanske fler utflykter med när du är med barnen.

          Så har vi det redan.

            Så de hämtar redan en gång i veckan?
            Eller vad menar du?
            För det framgår ju inte i ditt ursprungliga inlägg. Då fattar jag inte resonemanget om att morföräldrar behöver ha en dag isf?
            Det är ju rimligt att ha en överenskommelse som passar ert schema också såklart!

              Vi har inte hjälp varje vecka från båda. Vissa veckor kan mormor och morfar hämta en tisdag och veckan efter kanske farmor och farfar en fredag och sen hämtar de onsdagen efter det igen. För att de vill, inte för att vi behöver hjälp. Jag kanske var otydlig men frågan var hämtning på fast dag eller lite flytande. Min man vill att farmor och farfar ska få varje tisdag varenda vecka hela terminen. Idag hämtar de på olika dagar och nån vecka blir det inte alls. De står inte standby heller utan det bestäms ju i tid.

      Är väl lite taskigt att de måste vara stand-by varje dag i veckan istället för att veta i förväg vilken dag de ska hämta.

        Så är det naturligtvis inte. Vi hörs av en eller par veckor i förväg och bestämmer vilken dag som passar.

    Jag har ett kompisgäng som hängt ihop i några år nu och vi alla 5 har blivit väldigt nära vänner. Senaste halvåret har jag och den ena tjejen som är lika gammal som mig (E) blivit väldigt tajta och umgåtts lite på egen hand. Igår firade vi allihop midsommar tillsammans och jag och den äldre kvinnan i gruppen (A) gick ut för att ta lite luft medan E hjälpte en kompis som fått lite för mycket att dricka. Helt plötsligt börjar A snacka skit om vår vän?! Jag blev så himla ställd. Den här kvinnan är expert på att gnälla och döma andra och har väldigt svårt för tjejer som ”vill visa upp sig” (hennes ord), och lite manipulativ så på något vis får hon en att typ hålla med. Hon ansåg då att E hjälpte den här killkompisen för att hon ville ligga med honom trots att hon är lyckligt gift. Jag höll med om att hon gillar att visa upp sig men givetvis tycker ju de allra flesta kvinnor att det är kul att bli uppskattad och höra att man är fin liksom, jag ser inget fel i det så länge man inte agerar på det och alla parter är okej med det. Hennes man kom ut och skulle hjälpa henne med deras killkompis och då säger A ”hoppas verkligen han inte går in i något som pågår där nu”, syftade alltså på att de skulle ligga i skogen?! Jag blev så otroligt ställd så jag bara gapade. Sa ifrån så gott jag kunde när jag fann mig och sa att jag inte trodde hon skulle göra nåt sånt, jag har högre tankar om henne. Berättade det här för E sedan när jag skulle gå hem vad A hade sagt som givetvis blev skitarg, och berättade då att A snackat skit om mig och min partner tidigare. HUR konfronterar vi henne om det här på bästa sätt utan att förstöra vänskapen? Hon är snäll och rolig när man umgås men det här förstörde det roliga, lättsamma vi haft innan. På ett sätt vill jag bara lämna det bakom oss men i och med att det här tydligt är något som pågått hela tiden vi känt varandra och pågår ännu känns det som att vi behöver ta upp det här på ett bra sätt. Trodde verkligen att sånt här lämnades i skolan men tydligen håller även medelålders kvinnor på med sånt här också ?

    Alltså HUR töntig är Mikael Ymer?? Varför tror han att han är jämförbar med Zlatan? Och även om, varför den attityden? Hoppas tennis-Sverige slutar fjäska för honom snart!

      Topp 63 har stigit honom åt huvudet.

      Ja inte är han någon förebild direkt.

    Har endometrios så är van vid kaosig mage. Men fick nyligen barn, och efter förlossningen så är min mage KAOS vid ägglossning. Svullen som bara den, gasig (?) osv. Dricker inte koffein, undviker socker. Har massa läkarkontakt, men efterlyser nån hemmakur ?

      Ät glutenfritt!

        Gör jag också ?

      ät enligt fodmap, tog bort alla mina endosmärtor!

    HJÄLP!!!
    Jag orkar inte ringa 1177 så behöver den gamla goda vad-tror-ni-leken?
    Jag är utomlands och har bilat i 2 dagar ungefär för att komma hit, här är det jävligt varmt och kvavt (tillägg, bilat utan stopp) halvvägs i bilen upptäckte jag att jag har supersvullna anklar/fötter, det svider, trycker, och är svullet, inget mer med det, det var ungefär 2 dagar sen, svullnaden kanske har blivit lite bättre nu, minimalt, men nu är mitt lillfinger svullet istället? Det svullnade upp idag?? What is going on? Ska jag söka läkare? Tips? What to do???????

      Ingen aning om varför lillfingret svullnat upp, annars hade jag bara tänkt på det de säger om att resa länge, att man bör ha stödstrumpor.

      Ut o rör på dig!

    Foki/Fokis – är det nån som vet vad som har hänt med henne? Hon har inte bloggat sen 2021, och av vad jag har förstått så är inte hon och Bill tillsammans längre. Nån som vet mer?

      Har du tittat på hennes Instagram? Där berättar hon om psykist ohälsa.

    Har du tittat på hennes Instagram? Där berättar hon om psykist ohälsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.