Influencers om den tragiska olyckan på Gröna Lund

Alexandra Nilsson, Erica Lindberg och Pernilla Wahlgren har alla tagit till Instagram för att uttrycka bestörtning över olyckan som inträffade på Gröna Lund igår där en kvinna i 35-årsåldern miste livet och många andra skadades.
Alexandra skriver att hon aldrig kommer våga åka någonting igen och Pernilla tar upp faktumet att de pratar om just detta i det senaste avsnittet av sin och Sofia Wistams podd – att hon inte vågar åka sådana här attraktioner av rädsla för att någonting ska gå fel.

Håll en respekfull ton om ni kommenterar, tack! ?

146 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag brukar alltid vara väldigt nervös i vanliga fall (brukar dock inte tänka att den ska gå sönder) men efter detta kommer jag verkligen inte våga åka något. För kommer bara sitta där och typ analysera minsta lill detalj och vara nervös och inte hinna njuta av åkturen.

      Samma. Förstår rent logiskt att risken förstås är väldigt liten, försvinnande liten i princip. Men var på Grönan i april och förra sommaren och hade stundtals enorm dödsångest varje gång i alla attraktioner med en viss höjd. Googlade till och med olycksfall på svenska nöjesfält för att försöka stilla min oro. Tror precis som du säger att nervositeten skulle ta över helt nu efter det här.

      Kan nog tänka mig åka barnkaruseller eller annat som håller sig till marken

        Och jag som älskade Jetline och tjatade sååå mycket på att åka till grönan just dessa dagar. Men syrran och killen pallade aldrig. Så sjukt.

    En hemsk olycka för alla inblandade.Blir lite trött på folk som skriver karusell och förvirrar folk.Detta var en Berg och dalbana och inget annat.

      Tror att många däribland jag själv refererar alla åkattraktioner som karuseller. Där jag kan kalla såväl tekopparna som berg-och-dalbanor.

        Det är nog dialektalt.Tänker att småbarnsföräldrar föräldrar kanske läser om en hemsk dödsolycka i en karusell och inte vågar låta sina barn åka en sådan.Varit många gånger på Liseberg och där är karusellerna just karuseller,eller man säger åkattraktionernas namn,tror ingen göteborgare skulle kalla en berg- och dalbana för karusell.

          Men herregud, folk får väl ta lite ansvar och kolla upp grejer.

            Ja, det gör ju folk!

          De flesta har nog koll vid det här laget.

        Då vet du inte vad karusell är. Den går runt runt runt.

      Förstår inte varför det skulle vara förvirrande att man kallar det karusell. Är så mycket bilder överallt så kan väl inte undgått någon att se vad det är för typ av attraktion

        Många ser kanske bara löpsedlarna utan bilder.Vet att man i småorterna i mälardalen,kanske Stockholm också felaktigt säger karuseller om alla åkatraktioner,men det är missvisande.

          Lite långt halmstrå att gripa efter här…

          Är man så ointresserad att man lyckats missa att olyckan skedde i en berg- och dalbana, då är man antagligen inte på väg till Gröna Lund inom den närmaste framtiden heller.

            De flesta vet nu att det var en olycka i en berg-och dalbana,så förstår inte varför det fortfarande på sina håll benämns karusell.

              Varför tänker du att det är viktigt med en distinktion mellan karusell och berg och dalbana? I sammanhanget låter det helt oväsentligt.

                Neej……. det är inte oväsentligt. Vi säger väl berg och dalbana för att det just är en berg och dalbana?

                  Det är en berg- och dalbana.

                Ja helt oväsentligt. Det finns karuseller på gröna Lund. Mycket att störa sig på.

              För att tex stockholmare kallar alla åkattraktioner för karuseller. Det kan vi tycka är fel, men det är så det är ä. Och många artiklar kommer från Stockholmsområdet

        Så varför ska det kallas karusell när det inte är en karusell?

    Snart åker folk igen som inget har hänt

      Vilket egentligen inte är så konstigt. Folk åker bil och flyg och buss och går över gatan varje dag trots att det ibland händer olyckor med dödlig utgång i alla dessa fall. Om man tänker på hur många gånger den där bergochdalbanan har åkt utan att det hänt något så är det ju ovanligt, om än olyckligt, att det sker.

        Jag flyger nästan aldrig längre heller, gillar inte åks bil heller, blir stressad över alla idioter. Lika så när jag ser folk gå över vägen utan att vända på huvet o stirrar ner i tlf. Detta tänker jag på hela tiden, faktiskt . Väldigt noga med o få ögonkontakt med bilist innan jag ska över vägen

          Då har du problem

            Ok, vi säger så.

              Å jag med! ?

              Nej, alltså förlåt men det här låter faktiskt inte hälsosamt. Fattar folk som inte vill åka berg-och-dalbana igen men det du beskriver låter ju som att det går ut över ditt vardagliga liv.

                Vissa hatar o flyga, inte mer med det. Ksc bdh inte flyga för o må bra och att folk är idioter i trafiken är inte mitt fel

                  Så då går du… ingenstans? Rimligt.

            Nej det har hen inte.

          Ja om du blir stressad i trafiken är det nog lika bra att du inte kör bil.

            Jag kör inte heller

              Nej och det är kanske för väl ? värsta som finns är osäkra förare i trafiken

          Fast du representerar nog inte gemene man.

          Jag är likadan. Det är inget konstigt att vilja vara rädd om sitt liv! Två jag känner har flugit 10 meter upp i luften pga att dom inte orkade titta efter bilar när dom korsade trafikerad gata.

            Då är det ju rimligare att titta var man går istället för att sluta gå helt ?

        Mjae, är väl en viss skillnad. Att åka bil, flyg, buss och gå över gatan är ju något du oftast behöver göra för att kunna leva ditt vardagliga liv eller ta dig till ställen som har stor betydelse i ditt liv. Du får ut en annan nytta och det finns ett annat ”måste” kring det som liksom gör att de flesta inte kan fundera över hur farligt det är.

        Medan att åka attraktioner på nöjesfält inte har någon direkt påverkan på ditt liv överhuvudtaget. Finns massvis med andra aktiviteter man kan göra. Om man verkligen tycker det är jättekul och värt att göra, då kommer man nog inte fundera så mycket. Men någon som oroar sig, blir inte riktigt samma som att oroa sig över de tidigare nämnda iom att du inte behöver åka karuseller och berg- och dalbanor på samma sätt.

        Ja precis är väl typ 500 som dör varje år i trafiken ändå
        Kör man bil. Men olyckor med berg och dalbanor ska inte ske är helt klart slarv

          Beror inte olyckor i trafiken mestadels på slarv också?

      Tittade på Lotta på Liseberg och folk verkar åka som vanligt i bakgrunden.

        Ja varför inte?

          Jag svarade på kommentaren ”Snart åker folk igen som inget har hänt” och menar bara att folk åker redan nu.

        Det är väl inte den allra första olyckan i en bergodalbana? En genuin fråga alltså.

    Det är en hemsk och tragisk olycka och jag lider med anhöriga och de som skadas men jag kommer absolut fortsätta åka berg-och-dalbanor, karuseller och olika attraktioner precis om att jag kommer fortsätta åka bil eller flygplan (trots att jag är rädd för att flyga).

    Antalet döda på nöjesfält i Sverige är 5 stycken sedan 1997, antalet döda i flygkatastrofer i Sverige är 14 sedan 2012 (små plan som kraschat) medan antalet döda i trafiken i Sverige bara i år är 80 personer. Så jo jag kommer fortsätta besöka nöjesfält.

      Samma här. Nu åker jag förvisso extremt sällan men det här hade inte avskräckt mig. Gissningsvis kommer just Grönan nu vara synas under lupp och extra säkerhetsåtgärder sättas in, så jag hade personligen inte oroat mig.

      Jag längtar på riktigt så sjukt mkt efter att få åka Helix på Liseberg senare i sommar,jag hoppas att inte alla nöjesfält får fnatt och lägger ner alla roliga attraktioner

      Det är en fruktansvärd olycka. Jag skulle faktiskt kalla det vårdslöst av Gröna Lund.

      Jetline har stannat många ggr sista tiden. Dvs indikerat att något är fel. Av de intervjuer som publicerats blir jag mörkrädd att så unga människor, utan djupare kunskap, får axla ett så stort ansvar. Först led jag med alla. Gröna lund, de som fick se det hända och de stackars människorna som blev skadade och till hon som avled.
      Men nu börjar jag bli förbannad på snålheten hos företag.
      Billig arbetskraft, åter igen. Absolut, ha sommarjobbare, men ha utbildade tekniker som kollar fel på attraktioner. Kunnig och utbildad VUXEN personal. Inte säsongsarbetare som ska lära sig allt på en dag och sen få byta tex hjul.
      De förlorar ca 50 miljoner på den här veckan när de håller stängt…Det känns som de har råd med fullt utbildad personal just på att se till att tekniken är 100% safe. Inget annat är ok.
      Det var ju en pappa som åkte med sina barn. Först var den inte igång, men sen när de skulle gå, så sa personalen att nu funkar den igen. Efter deras åk, dök personal ner under fronten på första vagnen och grejade med något, sen var den igång igen. Sen hände olyckan..
      Nej usch, det är fruktansvärt och jag lider med de ungdomar som jobbar på Gröna Lund. Vilken jäkla skuldkänsla att axla i sådan ung ålder.

        Läste artikeln i Aftonbladet om ”Lina”, fd anställd på en av P&R;s anläggningar. Här undrar man ju om det verkligen stämmer att en utbildning under en dag, om man inte är utbildad mekaniker, ger befogenhet att byta hjul på en attraktion? Låter ju helt ofattbart isf. Har svårt att tro på det faktisk. Ja, det måste vara fruktansvärt för alla inblandade, anställda som besökare som bevittnade det hela. Liknande olycka har ju hänt både i Mexico samt Tyskland, även om det var länge sen, där lossnade hjulen ungefär på samma vis. Grönan har, vad jag förstått, originalvagnar på attraktionen (alltså sen 80-talet), säger väl en del, även om man reparerar, så blir det ju slitage och en viss livslängd finns ju på allt.

    Men tror Erica att allt på bergochdalbanan är detsamma som 1999? Jag tror definitivt att vagnarna bytts ut och att saker fräschats upp osv. Det var vagnen som gick sönder, inte konstruktionen från 1999.

      Enligt artikel i Aftonbladet så hade Gröna Lund originalvagnarna. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/onxmLa/kolmarden-stanger-berg-och-dalbana

      ”Den andra anledningen menar Liseberg är att man 2019 investerade i Lisebergbanan och bland annat köpte fyra nya tåg.
      – Vi vet inte vad som hänt på Jetline men det verkar som att det är ett fel på tåget. Vi har fem år gamla tåg, de hade originaltåg, säger Andreas Andersen.
      Premiärturen för Jetline på Gröna Lund gick 1988 och renoverades senast år 2000.”

        Okey det är ju rätt wierd. Trodde verkligen att sånt byttes ut efter över 30 år

          Nä precis, så Erica verkade ha lite bättre koll än dig trots allt 🙂

            Och inte för att vara den som är den, men konstruktionen är inte från 1999 ?

              Jo så som den ser ut idag eftersom den gjordes om då

            En chans på miljonen att det skulle hända

              Snarare risk i detta sammanhanget.

        Liseberg känns betydligt mer seriösa..

      Det står i både Aftonbladet och Expressen att man fortfarande kör med orginaltågen.

        Ja det gör det men det står ingenstans att alla delar på tåget är originaldelar. Här sitter ett gäng och spekulerar till vilken nytta?

          Har jag påstått det? Ganska tydligt att jag skrev om tågen och inga andra delar eller själva konstruktionen.

            Du missar det väsentliga. Varför ens rapportera att vagnarna är från 1999? Jo för som den tabloid som Aftonbladet är handlar det om click. Haverikommissionens utredning och rapport ger förhoppningsvis svar. Sedan kan man ju fundera några vändor på varför Lisebergs VD kände ett behov av att berätta om åldern på deras vagnar och åldern på Grönland vagnar samt att Kolmården och en till park stängde samma berg och dalbanan enbart för pr poäng.

              DU missar det väsentliga. Vet du vad den här bloggen och dess kommentarsfält är till för?

      Även om man inte byter ut så servar man ju attraktioner. Precis som med en bil. En bil är ju inte livsfarlig för att den är från 1950 om den är regelbundet servad. När jag jobbade på gröna Lund för länge sen fans ett helt team som jobbade med det, själva attraktionerna alltså och driften. Dom var där jämt. Sen vet jag såklart ingenting om hur det funkar och om det här är pga slarv men hennes logik i att nått är gammal å därmed livsfarligt köper jag inte.

    Appropå den första screenshotten: ”Detta är min åsikt.” Låter det inte märkligt? En åsikt är ju något man tycker (eller inte tycker). Att något känns på ett visst sätt är ju inte riktigt en åsikt, även om en åsikt kan vara byggd på en känsla. Skulle säga att det är en känsla eller en tro hon har snarare än att det är hennes åsikt? Reagerat på liknande förut när folk säger ”det är min åsikt” men de egentligen inte riktigt uttrycker åsikter utan snarare känslor eller tro. Eller kanske bara är hårklyveri jag sysslar med här, och spelar väl egentligen ingen roll kanske.

      Synonymer till åsikt- mening, uppfattning, tanke, betraktelsesätt, idé, tro, ståndpunkt, omdöme, synpunkt, ställningstagande, värdering, opinion, förmenande, inställning, position, syn på saken, tyckande

      Det jag kan tycka är lite märkligt är hur många som har åsikter runt vad som hänt, och hur det kunde undvikas. Trots att ingen riktigt vet. Utredningen startade väl i dag?

      FB var ju helt galet under några timmar i går, nu är tråden uppstädad men det var riktigt illa.
      Har sett på kommentarer att många hämtar sina ”sanningar” därifrån

        Synonymer är ju ord som är liknande och skulle kunna ha samma innebörd. Men kontexten spelar ju roll. Det är ju en viss skillnad mellan alla de orden ändå, om än en subtil skillnad i vissa fall.

        Ja, större händelser lockar alltid fram folk utan någon som helst insikt eller kunskap som ändå ska leka att de vet och komma med åsikter baserade på sina egna föreställningar.

    Vill bara be om ursäkt för min tidigare kommentar angående detta. Det kom ut helt fel än tänkt och min avsikt var inte att provocera. Jag förstår att folk blev upprörda och hoppas ni kan förlåta det, såhär i efterhand förstår jag hur fel det blev. Mina tankar går till dom drabbade och deras anhöriga.

      Hur ska vi veta vilken tidigare kommentar du refererar till om du skriver som Anonym?

        Om du inte känner igen det så kanske kommentaren inte heller var riktad till dig?

          Känner igen vadå? Finns väl flera hen skulle kunna referera till?

            Den som vet den vet

              Ingen vet.

                Jodå. Vi vet.

                  Ja, du vet .Dom som ursäkten är riktad till vet precis vilka dom är. Har man ingen aning om vad detta gäller så har man inget med händelsen att göra. Jag kommer inte kommentera med nick då jag är hemskt ledsen för hur fel det blev och inte vill dra upp ytterligare diskussion. Min enda intention är att be om ursäkt.

                    Det viktigaste är att du har förstått vad det var som blev fel. Ursäkten är godtagen så nu går vi vidare.

                    Jag tycker det är snyggt av dig att be om ursäkt!
                    Ibland blir det fel, vi är inte mer än människor. Hoppas du vågar fortsätta kommentera under andra ämnen, uppskattar dina inlägg, speciellt de som är inom ditt område.

                Jo vi som vet vi vet. Ni andra behöver inte fundera på det.

        Var det en seriös kommentar? Jag läste in eventuell ironi och tänkte att det ändå skulle ge ett par likes.

          Tror den var seriös.

      Jag skrev med dig igår. Ibland blir det fel och det är ok. Nu släpper vi det.

    Tänkte på igår (och idag) att fru reinhold hade reklam för Liseberg med idylliska filmer, bilder osv att det var liiite oflyt.. Hade jag varit henne så hade jag flyttat fram ett sådant samarbete faktiskt. Många drabbades igår direkt och indirekt och kanske inte vill se just den typen av marknadsföring samma dag.

      Såg ingen reklammarkering på hennes. Men tänkte ändå att det var sjukt osmaklig att pumpa ut Lisebergsinlägg just igår…

      Är ju inte alltid man bara kan flytta fram samarbeten, de har ju antagligen redan kommit överens när det ska publiceras osv

    Fast om vagnarna bytts ut varför hände det? Ja det är hemskt. Åker gärna annat men inga bergodalbanor. Är höjdrädd.

      Tydligen har dom inte bytts ut

    Intressant att de reagerar på detta medan de är knäpptysta gällande alla skjutningar och gängkriminalitet när flera oskyldiga dött/skadats den senaste tiden.

      Men snälla, vad är intressant med det? De har ju ingenting med varandra att göra, är ju inte som att det är någon slags dubbelmoral att lyfta det ena men inte det andra. Helt olika slags händelser.

        Att oskyldiga barn skjuts ihjäl med automatvapen? Du har rätt, vad är intressant med det..

          Är det inte att det varit och fortsätter vara så vanligt det blivit normaliserat och folk har blivit blasé fast ingen trodde det var möjligt? Det går inte hålla räkningen längre och folk vet inte vad de ska göra åt problemet så det läggs åt sidan?

          Det syftade på att personen skrev ”Intressant att de reagerar på detta…”, att varför är det intressant.

          Du kanske ska läsa igenom din egen kommentar först? DU skrev ”Intressant att de reagerar på detta medan de är knäpptysta…”. Så svaret med ”vad är intressant med det?” handlar alltså om intressant i den bemärkningen DU använde det. Inte ett ifrågasättande om varför det skulle vara intressant med gängvåld som drabbar oskyldiga. Fånigt att försöka vända om det till något som aldrig sades, brist på argument gissar jag.

      Vanligt att något som ligger dig nära i hjärta, avstånd, nostagli etc påverkar dig mer än något som känns långt bort för dig. De flesta som har vuxit upp i Stockholm har x antal gånger varit på Gröna Lund och åkt jetline flertal gånger samt eventuellt har barn idag som hänger mycket på ”grönan” och därför blir ”tänk om det jag/mitt barn” känslan väldigt nära.
      Förutsatt att de inte personligen känner någon som har blivit skjuten eller riskerar att bli pga kriminell, eller bor i ett område där de/någon de känner riskerar att skjutas av misstag – så kommer du troligtvis inte att få mycket till reaktion, tyvärr.

      Hur kan du ens jämföra gängkriminalitet med detta? De flesta av oss har ingen koppling till det, medans väldigt många av oss har varit på nöjesfält och åkt bergochdalbanor och därför blir man chockad på ett annat sätt.

        Det är såklart tragiskt med gängkriminalitet men det är två helt olika saker. Man får lov att prata om denna olycka och tycka det är hemskt utan att behöva kompensera med massa snack om gängkriminalitet.

      Va? Självklart skriva det om detta, det är en stor nyhet. Samtidigt ser jag skjutningar och gängkriminalitet i tidningarna varje dag så de skriver om det också vet du.

        I tidningarna ja men nu var det fråga om influencers.

          Är ganska ointresserad av att läsa influencers analys kring gängkriminalitet och våld tbh.

      De vågar inte skriva ett ord om det. Det skulle bli storm i kommentarerna och tidningarna skulle förstora upp det. Helt plötsligt är de rasister och nynazister för de vill utvisa kriminella invandrare. Osv osv

      De skulle tappa följare och samarbeten. Såna getingbon ger de sig inte in i.

        Är säker på att det finns fler analyser om gängkriminalitet än din egen. Många influencers undviker nog politik överlag pga okunskap/passar inte deras varumärke/risk för negativa konsekvenser (oavsett om man anses vara en korkad rasist/idiotisk vänster-anhängare som är de typiska stämplingarna i detta forum iaf).

          Då kan man ju hålla på i evighet. Jaha att kommentera gängkriminalitet går bra men inte kriget i…jaha att kommentera kriget i går bra men inte översvämningen i…jaha att kommentera osv. Det ena utesluter väl inte det andra men nu skrev de om olyckan. Skriv själv om gängkriminalitet på ett konto.

          Har jag sagt annat? Jag tog ett exempel. Är dock övertygad om att majoriteten vill utvisa fler kriminella.

          Hade jag varit influencer hade jag också hållit mig utanför politik och gängkriminalitet.

            Hur dålig koll har du? De flesta som är döms för inblandning i i gängvåld är svenska medborgare. Du kan inte utvisa en medborgare eller ta av dem sitt medborgarskap.

              Det borde ändras i grundlagen, så att svenskt medborgarskap kan rivas upp!

                Och var har du tänkt att de ska skickas efter det?

            Herregud vad du ser så svart vit på saken. Du kan inte vara helt försäkrad att när man utvisar de så kommer de aldrig in till sverige igen. De länderna de flesta kriminella kommer ifrån, eller rättare sagt deras föräldrar kommer ifrån har inte samma lagar och regler som här kanske. det är korruption och krig, Hur vet du att när de väl utvisas så kommer de sitta i fängelse där i många år? De kan komma in till sverige igen med en annan identitet.

            Är ju väl bättre att de fängslas här och får rätt behandling.

      Det här är bland de värsta kommentarer jag vet. De kommer alltid oavsett ämne. Så fort någon visar sitt stöd/empati för en sak är det ”fel” för de borde visa stöd/empati för något annat OCKSÅ/ISTÄLLET.

    Och anna book skrev också om det. Med aig själv i fokus men ändå.

    Oerhört tragiskt och stor medkänsla för alla berörda. Men det är så patetiskt när kändisar och influencers ska hålla på och använda tragiska händelser såhär. Som när notre dam brann ner och alla skulle rota fram nån gammal bild därifrån och skiva några känslosamma ord. Ja detta är en fruktansvärd händelse och bra om de nu håller stängt ett tag för att verkligen utreda vad som skett och vilka åtgärder som ska vidtas. Men sen kommer det att öppna igen och de allra flesta, liksom jag själv, kommer absolut åka attraktioner som vanligt. (Även om jag gissar på att just Jetline kommer vara stängd resten av säsongen). Förstår att många blir berörda, men lite sinne för proportioner skadar inte.

    Jag har stor tilltro till Nöjesparkerna, och är övertygad om att de aldrig skulle tumma på säkerheten om de misstänkte att något inte stod rätt till. Vissa saker går helt enkelt inte att förutse, och en olycka kan hända var som helst.
    Självklart ska inte sådana här saker få hända, men tar man beslutet att sätta sig i en åkattraktion, på ett flygplan, i en bil eller vad det nu må vara, måste man ändå någonstans vara riskmedveten och förstå att det kan hända en olycka, om det vill sig riktigt illa.

    Själv har jag inte åkt någon attraktion på många år. Senaste gången var för 10 år sedan då jag besökte Six flags i NJ och åkte Kingda Ka, världens då högsta berg- och dalbana. Det mättade mig lite och har inte varit sugen sedan dess.

      Så kan man ju inte tänka? Överallt där den mänskliga faktorn är inblandad begås fel eller tas felbeslut ibland. Sen vet man ju inte vad som hänt just här, det får ju förundersökningen utvisa. Men generellt går det ju inte att basunerar ut ”absolut inga fel har begåtts” lika lite som ”fel har begåtts”, det är väl alldeles för tidigt för endera.

      Alltså ja rent tekniskt sett finns risker med allt, men riktigt så enkelt är det inte. När du är utomhus under tidig vår kan du få en istapp i huvudet, men risken kan minimeras genom att ta bort hängande istappar. När man åker karusell kan vagnen gå sönder, men risken kan minimeras genom att inte använda vagnar från föregående årtionde. Här hade Gröna Lund bevisligen kunnat göra mer, för att karusellen spontant faller sönder tyder tydligt på att den inte är intakt. Sluta skuldbelägg dom drabbade för att dom åkte.

    Helvete folket, vi måste skärpa oss med att vara så jävla otrevliga mot varandra.

      Håller med. Tröttsam nivå.

    Killen som bröt tummen hade redan v innan tyckt det ryckte mer än vanligt men åkte ändå igen

      Ja för man vill ju tro att man kan lita på säkerheten.

      Vad är din poäng? Pojken du skriver om är 15 år. Viktigt att lägga skulden på rätt personer och det är inte på barn som i god tro åker åkattraktioner på en svensk etablerad nöjespark.

        Hade han, eller någon annan för den delen, verkligen misstänkt att något var allvarligt fel så blir det ju också konstigt att bara ”jag ska inte åka igen, tror den är trasig”, man bör väl informera parken direkt om man är orolig. Klart han åkte igen och klart att det är först i efterhand man verkligen lägger ihop ett och ett.

        Lägger inte skuld på någon men hade jag kännt nåt sånt som han själv kände av o berättar hade jag inte åkt igen

          Det där är att skuldbelägga och en väldigt onödig kommentar.

        Och vem hade tagit honom på allvar, förmodligen ingen.

    Undra om Gröna Lund kommer att behålla eller ta bort berg- och dalbanan. Vill någon åka den i framtiden även om den är superkontrollerad och uppdaterad med ”det senaste”? Jag skulle nog oundvikligen tänka på olyckan innan jag åkte och därför inte vilja åka

    Dock vet man ju att minnet ofta är kort.

      Att ta bort den är det enda rätta om du frågar mig. Parks & Resorts tog ju dock in röda pandor till parken precis efter schimpanstragedin, så det skulle inte förvåna mig om dom sätter inkomst i första hand.

      Jag är övertygad om att den fått köra sitt sista åk.

    Spännande att de får detta att handla om dem själva!

      Anna Book var ändå vinnaren i att få detta hända om henne

        Killen som bröt tummen hade redan v innan tyckt det ryckte mer än vanligt men åkte ändå igen vad skrev hon?

          Va?

      Skulle inte förvåna mig om dom gör samarbeten med Gröna Lund så snart parken behöver exponering för att öka besökarantalet igen.

    Det var längesen jag åkte jetline nu men den är väldigt skakig och ryckig och inte så ”smooth” att åka, har alltid tyckt att den känns obehaglig att åka pga det.. Sen jämfört med tex Bergbanan på Liseberg så är det mycket mer buskar omkring Bergbanan och den följer mer bergets lutning, på grönan är det ju bara asfalt så personen föll ju verkligen ur mot sin död, så hemskt. 🙁 Jag har svårt att se att de öppnar den igen, tippar att den står kvar säsongen ut och demonteras inför nästa. Känns bisarrt om de skulle öppna den i år.

      Exakt, den har varit väldigt ryckig och inbromsningen sker väldigt hastigt och hårt när jag tänker efter. Det var några år sen jag åkte den, men det har alltid varit min favorit på Grönan ? fy vad hemskt att uppleva någonting sånt, inte bara för inblandade utan för alla runtomkring såklart.

    ”Jag, jag jag jag jag” ? Att flunsor är självupptagna rent generellt visste man ju. Men att på riktigt skriva om hur rädd man själv varit och nu är för åkattraktioner i en sån här situation… Jadu. Beklaga bara offret, offrets anhöriga och övriga skadade. Det räcker så…

    Nu följer inte Molly och Ross varandra längre, han har även tagit bort bilden på sonen när han var nyfödd…

      Det där är någon som arbetade på någon park, inte specifikt Gröna Lund. Man ska också ta en enda anonym tidigare anställds berättelse med en viss nypa salt… har läst en annan person som står öppet med sitt namn och att han är mekaniker som speciferat att han tidigare arbetat på Gröna Lund och gett en helt annnan bild. Känns något mer trovärdigt.

        Tror du har en rätt naiv inställning.

          Varför? För att jag säger att en anonym person som inte ens arbetade på Gröna Lund men på en annan park inte har bättre insyn än person som är öppen med sitt namn och sitt jobb som mekaniker som tidigare jobbat på Gröna Lund som mekaniker?

          Har du läst artikeln ens? Det är alltså någon ”Lina”, såklart inte hennes riktiga namn, som inte jobbat på Gröna Lund men en annan park, som ”efter gårdagens dödsolycka i Jetline kände…att det fick vara nog”. Men vi vet inte vilken park, vi vet inte när hon jobbade med detta (snackar vi nutid eller 15+ år sedan? Har saker förändrats?), vi vet ingenting om hur trovärdig hon är – är hon bara någon som är förbannad på sin tidigare arbetsgivare? Det kanske är fullt sant det hon säger, men om hon väljer att stå som anonym och är ensam med att säga detta (hittils), så ja – ta det med en nypa salt.

          Det hon säger om Gröna Lund är ”När hon besökte Gröna Lund såg hon samma beteende som hon varnat för på sin arbetsplats. Ouppmärksam personal som bland annat inte kollade byglarna och inte var tillräckligt uppmärksamma.”. Vilket är ju jättekonstigt, eftersom som besökare skulle hon ju inte kunna se de säkerhetskontroller av attraktionerna som sker när parken är stängd eller under off-season (vilket är vad som diskuterades tidigare).

    Jag tänker så mycket på familjen till den kvinnan som dog. Vilken otrolig chock och panik. Alla tankar åt deras håll!
    Personligen har jag varit i kontakt med Liseberg sedan igår då min son ska vara där hela dagen i morgon och de har en attraktion av samma tillverkare som Jetline, deras Lisebergsbana, men de kommer låta den köra för de har fyra ”nya” (från 2018) tåg men de kör fem tåg så undrar om det femte är så jäkla säkert. Eller är det ens tågvagnarna? Kan det vara rälsen som börjar svaja efter typ 30 år? Furuvik och Kolmården stängde sina attraktioner från den tillverkaren. Har sagt big NO att sonen får åka den i morgon.

      Hade Lisebergsbanan varit en risk hade den varit avstängd. Den största olycksrisken imorgon för din son är när han ska ta sig till parken bland trafikanterna.

      Förlåt men är du seriös? Jetline har kört sedan 1988. Den har förmodligen kört flera miljoner besökare. EN dog. Jämför det med hur många som dör i trafiken och tänk en vända till. Det är större sannolikhet att din son dör till och från Liseberg. Folk blir så hysteriska…

        Ja jösses, ”varit i kontakt med” ?. Samma med alla som belastar 1177 för minsta lilla.. Förstår dock att man inte vill åka, det hade nog inte jag heller gjort såhär tätt inpå. Det är bara att låta bli!

    Alltså det är slarv från gröna lunds sida såna här olyckor händer inte. Det ska inte hända heller inte med bra kontroller.

    En kvinna gick på berg och dalbanan och tänkte det bara skulle vara någon.åktur sedan så hinner hon väl bara tänka några sista tankar innan hon slår ner i marken, förstår ni hur sjukt det är? Sånt ska inte hända och det är extremt ovanligt med berg och dalbanor

    Tänker på den svårt skadade systen på sjukhus som kanske redan har fått – eller kommer att få veta – om sin systers död. Vilken mardröm ?

    Tänker det är omöjligt att göra något 100% säkert. Om man tror eller hävdar att något är 100% säkert så har man inte varit kritisk nog. Det handlar om hur långt man går i riskanalysen och vad man är beredd på att investera för säkerhetens skull.

    Jag och några vänner fastnade i Fritt fall på Grönan för några år sedan och har själv inte åkt en endaste j*vla meter på nån karusell efter den gången. Det är helt enkelt inte värt det, att kanske dö eller få men för livet för några sekunder/minuter av adrenalin! Den där skräcken när man satt där och dinglade högt upp och inte visste om bygeln också skulle gå sönder, det önskar jag inte någon! De som inte blev skadade fysiskt häromdagen kommer att bära med sig den här fruktansvärda upplevelsen på Gröna Lund från den här sommaren. Vill seriöst inte höra en till presskontakts mediaträningsmening om hur deras ”rutiner ska ses över”. Människor är mer värda än så och ägarna som prioriterat finansiell profit framför säkerhet är skamlösa! Det tragiska är att snart är det glömt och parken är på fötter igen. Möjligtvis att skrangelhögen som stått där sedan 80-talet monteras ner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.