Saker jag inte förstår

1. Hur Iza och Elle kan ha 6 500 000 följare på Tiktok. Hur är det möjligt, när deras innehåll är så tråkigt och oengagerande att klockorna stannar?

2. Hur dessa groteska stövlar för $350 ens kommit till. Jag såg en kopia på Shein och höll på att skratta ihjäl mig, innan jag insåg att det rörde sig om just en kopia och att dessa ”stövlar” faktiskt finns på marknaden som en designervara.

Hur någon enda människa kan tycka att det är negativt att alkoholmonopolet utmanas, och då dricker jag själv inte ens alkohol längre.
Jag kände samma sak när folk klagade över riskerna med att vissa receptfria läkemedel skulle börja säljas i mataffärer mm.

146 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Dom röda bootsen är faktiskt Gammelsmurfens!

    OT men vad sysslar Jelena M med? Hur många gånger har hon och Marcus gjort slut och blivit ihop senaste året? Varje gång gråtkalas och att hon aaaaaldrig ska låta någon kille påverka henne, nu ska hon vara singel! Jag hoppas hon håller sina barn utanför den här gången. Jag tror verkligen hon behöver hjälp att bryta det här mönstret.

      Hon verkar bara vara lycklig i ett förhållande. O hennes adhd är helt galen. Lagt ut så mycket filmer under resan till Norge. Pratar som en bäbis, nä mycket värre

        Men oj, hade aldrig hört talas om Iza och Elle så jag besökte redas sida.
        Jeeee, vad händer? Varför har de så många följare?
        Förutom att vara tvillingar, blonda, smala, väna, väldigt unga,färglösa, noll intressant innehåll, försöker se sexigt lättklädda ut på varje bild.
        VAD HÄNDE?
        Köpta följare? Så många frågor – eller inte.

          De blev stora på musical.ly. De härmade ett tyskt tvillingpar, Lisa & Lena.
          De är bara stora i Tyskland. De har inga svenska följare utan bara tyska. Tyskar älskar tvillingar.

          Är det verkligen så svårt att förstå… blonda små tvillingar som precis fyllt 18 som dansar sexigt i små korta kjolar? Det finnas garanterat mer än 6 miljoner k*ta gubbar i världen.

            vadå sexigt? bara du som har fel i hjärnan, om du tänker allt så sexualiserat… idiotiskt

          ehhhh….. förlåt???? antingen är du bara inkompetent eller har du ingen smak what so ever. folk som har ett öga för stil och klass vet varför de har så många följare. tycker synd om dig som sitter och hatar på två 18-åringar!!!! Samma går till du som publicerade detta. Iza och Elle inspirerar så många. De försöker inte alls se sexiga ut? De är ju hur fina och klass som helst. SVENSKA AVUNDSJUKA!N!!!!! SPPPPPYYYYYYYR. Anonym är du till på köpet…..

      Det gör hon inte. Hon och M umgås tillsammans med barnen på barnveckorna.

    Nu är jag väldigt oinsatt men vad menar man är negativt med alkoholmonopolet?

      Att det är svårt för små producenter tex småbryggerier att sälja sina produkter för de måste säljas på Systembolaget. Man får inte ha gårdsförsäljning tex

        Sälja direkt till konsument alltså.

      Jag tycker att det negativa ligger i attityden att staten alltid har rätt, i allt. Och har dom inte rätt enligt domstol, så ändrar dom bara lagen. Så man kan liksom inte vinna mot staten. Jag förstår inte varför staten ens ska beblanda sig med den fria marknaden överhuvudtaget med egna bolag, för det blir helt snedvridet.

        Haha ja den fria marknaden fungerar som bekant riktigt bra och är inte alls en tickande bomb som förstör våra basala behov som utbildning bostad och en planet att bo på! Finns inget löjligare än folk som är emot systemet. Hitta nåt vettigt att brinna för.

          Jag säger inte att fria marknaden fungerar bra. Jag säger att staten kan inte både leka ”fri marknad” och själva sätta spelreglerna i det, och ändra på spelreglerna under lekens gång för att bäst gynna sig själv. Samhall är ett till exempel där staten har eget bolag som konkurrerar med statliga pengar mot privata bolag. Man kan ju undra vad det är för löner som anställda där får, om dom lyckas vinna upphandlingar gång på gång, med tanke på att dom som gör grovgörat i det bolaget inte ens är självgående individer utan behöver en massa handledare för att kunna arbeta.

          Jag menar inte att marknaden fungerar bra. Jag tycker bara inte att det är statens uppgift att äga en massa bolag som konkurrerar på den fria marknaden mot privata bolag. Vissa saker ska absolut vara statliga, dvs icke vinstdrivande, enligt mig.

        Ja stackars oss i Sverige som har en sån hemsk stat buhuu

        Känner mig personligen lite kluven. Men om man jämför med länder där det inte finns ett alkoholmonopol, har Sverige ett inte lika utbrett problem med alkoholberoende. Tänk hur det var innan i Sverige, när tonåringar knallade ner till mataffären och köpte öl med 4,5 % alkohol. Den lätta tillgången gjorde att många fick problem med sin alkoholkonsumtion. Om man bortgår från byråkratin i det hela och ser till konsumtionen, går det lite in i problematiken som man även märkte uppstod med billigt lådvin. Fri/lättare tillgång är oftast förrädisk eftersom alkoholberoendet/-missbruket smyger sig på hos många. Se bara tillbaka några få generationer och de äldre hade inte alls den höga alkoholkonsumtionen, som de har idag och sjukvården har rapporterat om ökade följdsjukdomar hos äldre och detta helt kopplat till den ökade alkoholkonsumtionen. Det är mycket mer än bara ”mindre företag får det svårare att sälja och det stryper även gårdsförsäljningen”. Tillgången, om marknaden öppnas kommer utan tvekan påverka vår välfärd och är vi som samhälle beredda att gå in i det till förmån för några mindre företagare som vill in på marknaden mycket lättare? Jag skulle nog oroa mig för det långsiktiga resultatet om man ser till hur många andra länder har fått det som ej har ett statligt monopol. Vissa saker behöver kanske regleras? Sen dricker jag inte alkohol själv men det kan kvitta, men jag funderar på konsekvensen av att minderåriga kommer ha enkel tillgång till alkohol när det blir lättare att köpa ut eller butiksägare som ser hellre ser till sin finansiella vinst än ungas välmående. Sen att staten tjänar multum på t.ex. spel och alkohol, vilket är saker som förstör mångas liv är lite dubbelmoral minst sagt. Det är med andra ord ett stort och knepigt ämne.

          Jag är absolut inte emot reglering, utan just dubbelmoralen och snedvriden konkurrens som uppstår när staten både ska reglera en marknad men ändå leka bolag på samma marknad.

          Helt rätt, bra skrivet!
          De som är för lättnader i alkoholförsäljning har inte koll på historien, anser jag. Det räcker att gå tillbaka till mellanölstiden på 70-talet och se vilket elände det var med ungdomsfylleriet. Många som vittnar om hur de söp bort skolan och lider av det än. Motbok och Systembolaget infördes av en anledning, svenska folket höll på att på riktigt supa ihjäl sig.

            Var det inte snarare ett problem med kunskap kring alkoholskador och beroenden? Det fanns ett helt annat romantiserande och supande på den tiden.
            Alkohol är bara ett samtal bort idag för dom flesta ungdomarna, och det var även så på min tid. Då hade vi inte ens ett systembolag på orten.
            Just nu verkar bara Systembolaget skydda statens inkomster.

      Att bara en butik har rätt att sälja och har snäva öppettider? Lite ”pappa staten vet bäst för dig”.

        Ffa varför behöver just Sverige ett monopol för alkohol? Man kan diskutera om det blir bättre eller sämre om man luckrar upp det, men 99.9% av världens länder har det INTE.

        När vi ändå håller på kan vi ta död på tjatet om att restnoterade läkemedel beror på att apoteken privatiserats. Man kan läsa här för mer information: https://www.lakemedelsverket.se/sv/nyheter/effekter-av-sanktionsavgifter-far-genomslag-pa-restanmalningar – senaste nytt.

        Om man har problem med att man bara kan köpa alkohol på snäva öppettider ja då har man verkligen problem

          Hahaha nej. Bara problem med att det är så snävt och att planera min tid ?

          Det är ju inte så svårt att planera, om man inte har problem att man ändå dricker upp allt på lördagen så man inte får sin återatällare på söndagen

      Jag tycker systembolagets monopol är fantastiskt! Det kontrolleras så att unga inte köper alkohol, vi har ett fantastiskt och jämställt sortiment (hela landet har tillgång till samma varor) och priserna på bra vin är lägre än i många andra länder (pga att systemet är världens största inköpare). Heja Systembolaget!!!

        Dessutom har vi bästa sortimentet i hela Europa. Bra så alkohol inte säljs till ungdomar och inga vinster. Kanonbra

          Finland har mycket bättre

            Inte alls. Kolla på viner i prisklassen 300+. Överlägset bäst sortiment och överlägset bäst pris i hela världen vill jag påstå. Man kan också beställa hem till sitt lokala bolag om man vill ha något särskilt.

          Nej det har vi inte för guds skull! Systembolaget styr ju för fan bara över ordinarie sortiment, och det är inte samma i alla butiker. I övrigt är det leverantörer själva som lagerhåller och väljer vad som ska finnas i beställningssortiment.

        Utöver de positiva effekter som du listat i ditt inlägg så skulle jag vilja addera ytterligare en grej som jag tycker är jättebra med systembolaget och det är all kunnig personal! Jag ber ofte om rekommendationer när jag ska ha en middag hemma, ex vad skulle passa till en lammgryta med någon specifik kryddning och varje gång blir det en fullträff. Tror inte att jag hade fått lika fin/kompetent service i min lokala ICA, Lidl eller liknande. Självklart skulle även en del personali de butikena kunna svara på frågor men det ingår inte i deras roll på samma sätt som för personalen på systembolaget.
        Heja Systembolaget säger jag också!

    Fan vilka snygga stövlar! Kul att folk vågar vara annorlunda. Skoja. Ser ju fan inte klokt ut.

      Jag tyckte de var lite söta helt ärligt. Men eventuellt för att jag jobbar på förskola och har fått helt skev bild av verkligheten och vad människor i allmänhet har på sig.

      Tycker de är mer iögonfallande än många andra och de utstrålar personlighet. Jag märker inte alls vad andra har för skor till vardags.

      Smurfstövlar! Säkert jättesöta i stl 40, som jag har ?

      Ser ut som smurf fötter

      Fulaste/roligaste jag sett ?? Skulle inte köpa dessa.

    Tänker systembolaget bör ha monopol pga riskerna. Fast bäst vore om allt blev ersatt med alkoholfritt. Eller att alla ungdomar slutar göra dumma saker.

      Jag tycker det är jättebra att det inte sälj så mycket alkohol i livsmedelsaffärer som det tex gör utomlands. Sen kan jag förstå att de som gör alkoholhaltiga drycker vill att kunder ska kunna köpa hem om de tex varit där på ölprovning eller kunna ha egen butik men jag tycker monopolet ska vara kvar.

        Skulle vara ett eget inlägg, sorry

        Hoppas på tvärtom, att det öppnas upp nu. Tror vi klarar av det faktiskt. Så smidigt utomlands.

          Problemet är att alla klarar verkligen inte av att ha alkohol lättillgängligt. Jag har väl egentligen inga starkare känslor kring alkoholmonopolet men att skrota det kommer leda till en högre konsumtion och att fler har ett risk/missbruk. Frågan är om vi tycker det är värt det för bekvämligheten att kunna köpa vin på ICA.

            Fast det är inte sant. Sverige har inte lägre alkoholkonsumtion än de länder (dvs nästan alla) som inte har statligt monopol på alkoholförsäljning.

              Det stämmer inte, svenskar konsumerar mindre alkohol än de flesta andra länder i Europa enligt WHO (länkar till en nyhetssida för deras statistik är i pdf-format men det går att kolla där också) och i deras studier har de kommit fram till att tre saker som staten kan göra för att minska drickandet är minska tillgängligheten, skatter och förbjuda/kraftigt begränsa marknadsföring.

              https://www.euronews.com/next/2023/06/30/so-long-dry-january-which-country-drinks-the-most-alcohol-in-europe

                I den här länken kan man också se att i EU är det främst äldre som dricker. Kanske det finns hopp om att en yngre generation klarar att leva i en värld utan alkohol?

                  Utan monopol, inte utan alkohol

                    Kanske, eller så är det en trend, sådana här saker går ofta upp och ner beroende på tidsandan så bara tiden kan visa det. Tror väl tyvärr att det är en rätt stor risk att nästa generation har en annan inställning.

                  Men snälla, lite vin då och då är ingen fara, varför hålla på sådär?

            De flesta klarar av det. Man kan inte anpassa allt efter minoriteten.

          Fy fan för alla stackare som inte bor i storstäderna, de kommer få ett katastrofalt dåligt utbud om Systembolagets monopol avvecklades. Systembolaget är världens största importör av alkohol, man kan i princip få allt från dem via privatimport, det kommer bli ett rent helvete utan monopolet. Utbudet i butikerna utomlands är ju inget att hänga i granen direkt så det kan jag gärna vara utan.

            This!! Har typ aldrig hittat nån butik utomlands som varit lika välsorterad som systemet. Vin är dessutom förhållandevis väl prissatt här.

            Förlåt men har du besökt en butik i ett mindre samhälle? Är man dryckesintresserad är utbudet minst sagt skralt. Privatimporten och systembolagets beställningssortiment är ju inte systembolagets egna sortiment. Beställningen är sånt som leverantör lagerhåller och själva beslutar att upplåta i BS. Om
            Marknaden skulle öppnas hade det givetvis funnits goda möjligheter att beställa allt detta! Och inte med det besvärliga verktyget ”privatimport”.

            Nu är jag inte emot Systembolaget i sig, BS och små partier samt de mer välsorterade butikerna i min närhet ger ganska goda möjligheter. Den vanligaste vanföreställningen är att bolaget är dyrt men har bra utbud när det egentligen är precis tvärtom. Öppettiderna ser jag inga problem med. Men givetvis kommer möjligheten att beställa vin och övrig dryck knappast att minska om det avvecklades eller inskränktes. Sent på tråden men det behövde verkligen sägas.

              Tror du verkligen att privata aktörer skulle satsa på att sälja dyra fina viner på småorter i Sverige? Nej, alla utanför storstäderna hade fått nöja sig med öl och 50kr vin…

                Som nu då ungefär…

            Så mkt positivt med vårt monopol. För att minska riskerna för alla som har problem med sitt drickande, för att det innebär att det finns butiker med ett väldigt utvecklat sortiment över hela landet, inte bara i storstäderna. Uppenbarligen en hel del som inte kan hantera sitt drickande och att då kunna gå in på en matbutik/ närbutik som har öppet till 22-23 gynnar inte den gruppen, och ibland är det inte så dumt att kollektivet tänker på individen. Så svårt är det inte att hinna till bolaget sex dagar i veckan.

        När det egentligen ( numera) bara handlar om ALKOHOLSKATTEN! Statlig inkomst=staten är fet. Och ful.

          Fast samtidigt med tanke på hur mycket pengar alkoholen beräknas kosta samhället (t ex sjukvårdens kostnader pga alkohol ca 7 miljarder och det är bara en liten del av totalen) , så är det väl rätt rimligt att vi som konsumerar den är med och tar den notan?

    Du dricker inte alkohol längre för att du är alkoholist.

      Exakt, och jag växte även upp med en och tycker fortfarande att monopolet borde slopas.

        Skulle du kunna göra ett separat inlägg om alkoholmonopolet, Camilla? Det skulle vara intressant att se det lite mer nyanserat (inlägg samt kommentarer).

        Det är väl absolut det dummaste att göra för allas skull! Blir förvånad att du tycker så bara..

        Jag har levt med en alkoholist. Han hade mer eller mindre fri tillgång på alkohol då han var i Danmark varje dag. Inga problem för honom att skaffa alkohol när han så önskade, nästan vilken tid han önskade. Det var ett mycket destruktivt förhållande. Hade han haft minsta lilla svårare att få tillgång till alkohol så kanske jag hade sluppit utsättas för det jag råkade ut för. Man kanske inte ser den sidan när man själv är/varit alkoholist, men vi som tar emot orden och slagen sen den.

    1. För att de är söta. Är väl därför majoriteten av alla influencers är kända?

      2. för att dom är söta, skulle jag säga. 1. för att dom är identiska tvillingar! folk fascineras av det

        Jo fast min etta syftade till att det var listat som nr 1 i inlägget och det jag svarade på ?

        Enäggstvillingar, inte identiska tvillingar ?

    Drömmar. Jag tror att en hel del människor bara gillar att scrolla och drömma.

    Jag också, fast jag tittar på BRAVO och det utmanar inte min tillvaro, inga filosofiska problem, inga matematiska problem, ingen översättning mellan språk eller skapande av text.

    Glitter, ögonfransar upp till hårfästet, juver som är rent enorma, konstiga uttalandet och trippande på styltskor, och intrigerna är helt obegripliga. Jag tror det är mest det, konstiga uttalande och obegripliga intriger. För alla de som scrollar i flöden och de som tittar på BRAVO eller selling sunshine och shahs of sunset.

    Och genom att det är konstigt och obegripligt så kan man ägna sig åt sina drömmar medan man ser vad de här människorna i blickfånget har för sig och säger. Det är sövande.

    Så är det!

      ?

    Vem vill gå omkring i Gammelsmurfens röda boots, lixom..!?

    Visste inte att läckberg fixat sin näsa och läppar. Lyssnade på en podd där de söger att hon har varit öppen med det men att det varit av hälsoskäl. Aldrig hört ialf

      Näsan visste jag med läpparna? Opererat dom alltså? Inte bara fyllt dom?

      Formen ändras ej vid septimdiv, så tror hon kryddat den historian en del.

      Vad kan det finnas för hälsoskäl till att fixa läpparna..?

        Kanske lättare att äta bananer då. Apor har ju stora läppar och gillar nyttiga bananer. ?

          Eh va?

    ” Hur Iza och Elle kan ha 6 500 000 följare på Tiktok. Hur är det möjligt, när deras innehåll är så tråkigt och oengagerande att klockorna stannar?”

    Och du som aldrig är dryg mot någon visar exempel på det här haha ditt eget content är inte speciellt roligt du lever ju bara av andras content. Jag har ingen aning om vilka dessa influensers är men jag tycker bara kommentaren var dryg ?

      Ok.

        Varför skriver du ”ok” för att visa hur obrydd du är eller? Det är ett kommentarsfält alltså så får man uttrycka sina åsikter:)

    Systemet finns för att Sverige höll på att supa ihjäl sig innan alkoholmonopolet…

    Tycker det finns många bra grejer med det, främst folkhälsan. Tills svenskarna lär sig att dricka med måtta och inte supa så fort tillfälle ges, tycker jag det ska vara kvar.

      Det vill säga för evigt.

      Tänk att övriga världen klarar sig utmärkt utan ett statligt monopol.

        Gör de?

        Deras sjukvård kanske inte finansieras via skattsedeln heller. Billigare att bara glömma bort fyllona.

        Absolut, går super för t ex ryssland, polen och övriga baltländer med liknande dryckeskultur som den som rått i Sverige

    Nån högerdebattör skrev en krönika nyligen om att svensken i snitt bunkar alkohol så det räcker för 35 pers (hur de nu räknade ut det) och tyckte att det var ett argument för att monopolet är verkanslöst. Det är ju snarare ett argument för att det fungerar? Snittsvensken klarar av att planera sina alkoholköp så de inte står torra medan alkoholister (som antagligen INTE klarar av att bunkra alkohol hemma på samma sätt) inte kan gå och spontanköpa. Win win.

      Sen tycker jag man kan vara öppna för att kika på frågan om gårdsförsäljning, stor skillnad på att ha nåt slags undantag för det och att släppa marknaden fri.

        Alltså, man kan ju köpa vin/öl/sprit från lokala producenter ändå, Systembolaget är superbra på privatimport, tycker det oftast är producenterna som är besvärliga i det sammanhanget. Har försökt köpa ett vin från Arilds vingård i två år och Systembolaget har försökt hjälpa till, Arilds vingård har sagt blankt nej. Nu finns den flaskan tack och lov via dryckes butikens så förhoppningsvis går det bra i år.

          För att det Systembolaget är kostsamt och ofördelaktigt för producenter. Fler svenska producenter har valt att ta bort sitt sortiment från beställningssortimentet då det är omöjligt att göra det utan förlust. Som monopolet fungerar nu är det sjukt ohållbart för våra svenska producenter och de har få alternativ inom Sverige. Många satsar ist på marknader utanför
          Sverige och det känns sjukt tråkigt att monopolet hämmar den svenska marknaden.

      När jag hade problem med mitt drickande hade jag aldrig något hemma utan köpte vid behov. Och alltid var det sista gången.. vet inte hur många gånger jag suttit väntat på att bolaget skulle stänga så jag kunde andas ut. Det skulle bli en nykter kväll.
      Idag när jag inte längre dricker (suget bara försvann) har jag lite av varje hemma. Lite rött, lite vitt, några öl. Handlat i en butik med bra sortiment. Behövs en flaska finns det.
      Jag hoppas det går bra den dagen monopolet försvinner men samtidigt känns det som folk mer än någonsin känner lust berusa sig och fly undan verkligheten. Flaskan på Ica gör att det blir enklare ta sig ett rus, fast man lovat sig själv inte handla något den dagen.

        Exakt.

        Dessutom kan man, isåfall, köpa alkohol även på helgerna; vanliga söndagar liksom långhelger. Alkohol finns i princip alltid tillgängligt att köpa, många butiker har ju öppet till 22. Min pappa var alkoholist och kunde aldrig spara nåt till helgen, så söndagarna var en ljuv fridag då han var nykter (med abstinens mot slutet dock, vilket var ett annat helvete…).

        Det känns osannolikt att försäljningen av alkohol skulle bli helt oreglerad. Det finns givetvis möjlighet att reglera tider för när försäljning får ske, som i andra länder.

          Jag känner tvärtom, en självklarhet att det är på väg bort.

    Att apoteksmonopolet har försvunnit är ju kass. Apoteken har nu solkräm, sexleksaker och vitaminer, men om man vill få tag på en lite ovanligare och receptbelagd medicin så är det ett jädra meck.

    Hjärtat ser inte vad Lloyds har. De ser inte Kronans, som inte ser Apotekets sortiment. Sälj Alvedon på Ica, jag bryr mig inte, men snälla sluta göra vinster på oss som behöver medicin.

      Alla är väl knutna till FASS? Där går det att se lagersaldo.

      Tycker att medicin är slut oftare öht, och att de inte ens har substitut inne? Verkar inte finnas något krav på garanterad tillgång till medicin heller?

      Ja det är en helt annan sak! Handlar bara på riktiga apoteket för att stötta dem.

      Fast just Alvedon (500 mg) fick man sluta att sälja i butik då förgiftningarna ökade. Folk tror redan att receptfritt är ofarligt och att kunna köpa läkemedlet på Ica stärker den missinformationen. Sen om man nu är ute efter att ta sitt liv med paracetamol så var det förut enkelt att åka runt i några butiker och köpa på sig den mängd som krävs. Det är bökigare/bättre om det bara säljs på apotek.

    Jag älskar när man är utomlands och kan spontanköpa en kall flaska vin på kvällen och sätta sig på en filt och dricka. Jag dricker väldigt lite hemma, men jag ogillar verkligen svenska monopolet.

      Att ibland känna för att spontanköpa en flaska vin efter kl 17 bör inte väga tyngre än alla de som lever i familjer med en missbrukare. Tänk hur många som drabbas till det sämre ifall monopolet hävs. Är det värt det?

        17! Bolaget har väl ändå ganska generösa öppettider nu? Just försäljningstider bör man kunna reglera fortsatt.

          Generösa?. Stängt söndagar och öppet några timmar en lördag? Kass

        De behöver ju annan hjälp,
        Det kommer man inte tillrätta med med snåla öppettider för majoriteten som är normal.

      Lustigt att folk är så besatta av att man måste ha alkohol för att det ska vara lite festligare

        Egentligen är det inte så konstigt med tanke på hur det påverkar hjärnan. Sen kan man klart tycka att det är lite ledsamt när en del inte riktigt kan njuta av livet fullt ut även i nyktert tillstånd.

        Men snälla, det är väl inget konstigt? Klart man kan ha kul utan alkohol men på fest hjälper det ju verkligen till. Och vin till maten är gott och mysigt.

      Ska vin verkligen vara kallt?

        Vitt vin ja.

    Jag älskar systembolaget och alkoholmonopolet. Fördelarna det har för folkhälsan väger alltid upp att man ibland blir lite irriterad för att det inte går att köpa en flaska vin klockan 17 en lördag eller vad man nu vill gnälla över. Förstår inte hur NÅGON kan vara emot monopolet. Att alkohol skulle få börja säljas i vanliga butiker, med kampanjer och erbjudanden etc hade varit förödande för så många människor och inte minst barn.

      Herregud, är det så svårt att förstå att nån har en annan åsikt än en själv? ?

    Jag tycker monopolet ska försvinna. Världen ser inte ut som den gjorde när det skapades, lite ansvar får man ta själv och se till att man dricker med måtta.

    De finns de som har problem med rökning, snus, fetma men där har det inte införts restriktioner på samma sätt, i dagens samhälle, varför tycker ni det ska finnas monopol på alkohol men inte de andra sakerna?

      Fast cigaretter och snus är väl reglerade med skyhög skatt för att minska attraktivitet.

      Att reglera mat är inte rimligt, tror bara du raljerade om det iofs.

      Däremot är det ingen som behöver alkohol för att överleva. Det är ingenting som gör någonting positivt (rent fysiskt) med kroppen. Det gör mycket skada i samhället.

        För alla som kan hantera alkohol så finns det positiva saker så klart. Precis som att läsk inte heller har en positiv påverkan på kroppen men ändå är ett alternativ. Annars skulle väl alla dricka vatten hela tiden.

          Positivt fysiskt skrev jag. Alkohol har ingen positiv effekt på din kropp.
          Den har dock negativ effekt, fysiskt.

          För folk i trafiken av att vi dricker läsk? Misshandlar folk varandra när de dricker läsk? Skämmer folk ut sig när de dricker läsk? Blir du personlighetsförändrad av att dricka läsk?

            Spot on. Hur kan man ens få för sig att jämföra läsk med alkohol…

            Men lägg av! Det handlar ju om att staten kontrollerar vissa saker men inte andra. Vart drar du gränsen?
            Är det verkligen rätt att alla ska få ta del av ett monopol för att vissa inte kan kontrollera sitt intag?

        Hög skatt spelar ingen roll det handlar ju tillgänglighet.

        Fetma är dock ett växande problem, vi behöver inte socker i form av godis och läsk heller men ändå finns det tillgängligt på ICA.

        Mitt problem i diskussionen kring Systembolaget är att man erkänner och försöker reglera ett problem men inte andra med argumentet att alkohol är mer skadligt. För en individ som inte kan reglera sitt intag av socker/alkohol/tobak är alla dessa skadliga.
        För att ta ett exempel, röker någon och får cancer är det individens fel. Dricker någon och blir alkoholist är det samhällets problem och ska regleras med monopol. Logiken i det?

          Fast sällan rökare sätter sig i bilen o kör ihjäl folk. Om det bara vore de som drack som drabbades av missbruket vore det en annan sak.

        Ingen behöver godis, chips, kakor och läsk för att överleva heller.
        Dämpar precis dom alkohol ångest för en kort stund och ger njutning.

          Folk brukar dock inte misshandla och ha ihjäl varandra och sina fruar för att de ätit för mycket kakor.

            Men du måste ju ta lite eget ansvar! De är också farligt för kvinnor att vara ute och springa vid 19 på kvällen, ska staten kanske reglera när män får vara ute? Vart drar du gränsen?

    Monopolet ska vara kvar för att: tillgång till sprit 24/7 och möjligheten att välja mellan 711.000 olika produkter väger INTE tyngre än alla de barn och familjer som lever med en missbrukare. Hävs monopolet visar människan tydligt att alkohol är viktigare än nästintill allt. Vi bör röra oss BORT från att normalisera alkohol, inte tvärtom.

    Som liten och med en far som var missbrukare hade man iallafall söndagar där man visste att det kunde vara någorlunda lugnt i hemmet för en gångs skull. Visserligen kunde han åka till hamnen för att köpa svart, men det tillhörde inte vanligheterna. Söndagarna var ändå lite som en tillflyktsort.

    Vi kan redan köpa sprit 6 av 7 dagar i veckan.
    Räcker inte det? Mitt hjärta går sönder av att detta ens är en debatt.

    Alkohol är ju skadligt för hela kroppen. Tror inte Sverige är redo att det kan köpas på flera ställen.

      Varför skulle inte just Sverige vara redo för det?

        För att vi super som fan och skapar traditioner där huvudfokus är förtäring av alkohol.

          Inte längre.

        För att följderna skulle kosta för mycket?

    Hur många sorter öl finns det på bolaget?

      Öl: 4 343 sorter på deras hemsida. Vilket är för lite tydligt.

      Man kan också beställa öl via systembolaget som inte ingår i ordinarie sortimentet. Vet ej hur många sorter, men jag har beställt från små bryggerier

      Som beställningsvara – 4500 sorter.

    Man kan också beställa öl via systembolaget som inte ingår i ordinarie sortimentet. Vet ej hur många sorter, men jag har beställt från små bryggerier

    Arbetar man med att lappa ihop människor så förstår man också hur alkohol påverkar samhället.

    Och laget före jaget kanske kan vara värt att fundera på.

    De som kan hantera alkohol borde ha förståelse för att inte alla kan. Och effekterna i hem, krog, trafik med mera kan bli dödliga.

      Finns ju inget som påverkar så många andra som alkoholen. En dricker, men många runt om som drabbas negativt.

    Lite Super Mario över det hela!

    Crocs goes heltäckande & vattentäta.. fula så det förslår, men ändå inte i närheten av fisktofflorna härom året måste jag ändå säga.?

    Läste Saker jag inte förstår – och personer jag inte gillar för längesen, så jag kommer inte ihåg exakt vad hennes argument för att behålla alkoholmonopolet var. Men jag kommer ihåg att det stod att alkoholismen i Sverige ökade när systembolaget började få ha öppet även på lördagar.

    Alkoholmonopol= socialistiskt förmyndarskap.
    Tänk att vi i Sverige har blivit så hjärntvättade att vi på allvar tror att vi ”behöver” det för att annars så super vi ihjäl oss.
    Finns så många olika destruktiva beroendenframkallande substanser att välja på för de som vill missbruka ,alkohol är bara en droppe i havet. Idag väljer ungdomar att stoppa i sig sig olika lättåtkomliga piller istället som de inte har en aning om vad de innehåller istället för att berusa sig på alkoholhaltiga drycker.

      Tror du på allvar det skulle bli bättre av att samma ungdomar dessutom har tillgång till alkohol 24/7?

      Är böjd att hålla med faktiskt. Har man problem med alkohol så spelar nog ökad tillgänglighet bara in som en väldigt liten faktor, i något helt annat, som till syvende & sist handlar om att man själv verkligen vill sluta, tar hjälp för sitt beroende, sjukdomen osv. Om det så är Systemet eller ICA som säljer produkten eller NÄR & VAR det finns tillgängligt är eg.ganska irrelevant ur det perspektivet, är man alkoholist skaffar man nog fram alkohol på ngt sätt, oavsett. Det ÄR överförmyderi att ha ett systembolag ur det perspektivet, i mitt tycke. Det kanske blir en ökad konsumtion bland befolkningen generellt i början, nyhetens behag sas, det lär dock lägga sig efter ett tag, som med allt annat.

    De flesta i södra Sverige kör väll ändå till Bordershop o bunkrar. Jag dricker inte dom mängderna så hade väll kunnat handla mitt vin på systemet. Men skulle man bli sugen på en kall öl en söndag eller en lördag kl 16 så är det kört. Mer öppettiderna jag stör mig på. 10-20 alla dagar hade varit välkommet.

    Hur kan en enda människa tycka att alkoholmonopolet bör utmanas alls. Om monopolet betyder att EN ENDA kvinna eller man slipper att bli misshandlad så är jag FÖR monopol varje dag i veckan. Det lidande som alkohol medför för de som blir utsatta för den är ingen liten sak, vare sig det är alkoholisten själv eller en partner eller vän. Monopolet bör stanna hälsar hon som levt med en alkoholist. En fruktansvärd upplevelse, glad jag klarade mig så hel som jag gjorde. Ser man inte problemet med friare tillgång på alkohol så bör man tänka ett varv till. Det är inte alla som kan hantera alkohol och det är för dem vi har monopolet.

      Ja huuur kan man tycka annorlunda? Vi tycker väl att folk ska hjälpas på andra sätt, att allt inte kan anpassas för den minoritet som är alkisar?

    Nej, jag har inga anhöriga el andra nära som har den problematiken och därför ej sett eller upplevt det på nära håll som du. Dock förstår jag faktiskt fortfarande inte argumentet att det skulle bli mer slag eller misshandel för att monopolet skippas? Utveckla gärna, för jag tänker att en alkoholist fixar ju spriten oavsett monopol eller inte. Systembolaget har öppet 6 dagar i veckan med ganska generösa tider, det ligger dessutom ofta (åtminstone i storstäder) Systembolag hyfsat tätt i stan. Skulle det, om det såldes tex.vin på Hemköp och om man gör som tex i Norge (som inte har monopolet) inte säljer alkohol på söndagar i butiker, göra att alkoholisten dricker mer, misshandlar mer osv? Denne kan ju f.ö bara gå på krogen och få i sig som det är nu, när Systemet är stängt. Nu bryr jag mig inte så mkt på ett personligt plan, då det fungerar utmärkt för mig & min familj med att handla på Systemet när det är aktuellt, däremot har jag svårt för förmynderi rent allmänt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.