Om jag var ett djur…

Uppdatering:
Jag googlade en del på ”hamsterförsäkring” när jag höll på med det här inlägget, och vad får jag nu upp som riktad reklam?

Hamstertofflor, that’s what. 😁



Bildkälla: Therese Lindgren Instastory

 

Då hade jag velat hamna hos Therese Lindgren. 
Nej men hon gör det så fint. Hon skriver om ett litet marsvin kanin som ska opereras. Helt ärligt så är den lilla snackslåda som Therese gjort till kaninen att ha på uppvaket finare än alla frukost på sängen jag någonsin fått. Betydligt finare än den bricka man får på BB. Bara titta på den…
Titta på den lilla sorteringen, maskrosbladen som alla är vända åt samma håll?
Men så fint…

Jag skulle inte ha någonting emot att bo i en bur hemma hos Therese Lindgren, om det är den här markservicen som ingår. Som ett litet litet All inclusivehotell, fast i burformat. 
Men seriöst… hon ser verkligen djur och livet i varje djur, som jämbördiga. Okej, kanske inte den där vandrande pinnen som kremerades live, men ut över det kanske.
Fint!
Jag undrar hur många föräldrar där ute som ljugit och sagt att barnens hamster är död – pga sjukdom givetvis – och inte för att någon nackade den bakom cykelförrådet eftersom man inte är intresserad av de utgifter det eventuellt kan innebära att försöka ta reda på vad som är fel på hamstern, och sen..försöka få den frisk igen.
This is a safe space, so how many? Hand up!

Jag undrar hur stor självrisken är på en hamster eller marsvinförsäkring, och vad den kostar? Och vad den täcker? Och om det är många som tecknar det?

89 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det där ser mer ut som en kanin!

      Det är en kanin.

      Det är en kanin

    Inte speciellt svårt att googla på agrias smådjursförsäkring. 🫠🫠

    Samt Milo är en kanin. ….

    Sorry men sånt här önskar man att veterinärerer inte ägnade sig åt. Snacka om att prioritera helt galet när det råder en extrem brist på veterinärer i Sverige och helst nu i semestertider.
    Gillar inte den här trenden att djursjukhus och veterinärer pleasar djurägare genom att göra ”allt de kan” istället för att helt krasst se till djurens bästa. Det är även en tydlig koppling till djurförsäkringsbranschen som är synnerligen lukrativ.
    Och nej jag är varken oempatisk el kall utan är själv en erfaren djurägare av både små och stora djur sedan länge. Jag skulle bli fruktansvärt ledsen arg om jag visste att min akut sjuka,hund,katt el häst inte fick vård el kan avlivas pga att man är upptagen med att operera ett marsvin ,råtta el höna typ. Har haft både marsvin,råtta och kaniner och har höns just nu och blir såna här små gynnare sjuka så är det regnbågsbron som gäller för mig.

      Håller med, nu ska man förlänga djurens liv till varje pris istället för att se till att de lider så lite som möjligt.

        Alltför många ser till sig själva och inte djurens bästa. Och ger djuren mänskliga känslor de inte har

          Fast djur har mycket mer känslor änn vad många tror. Kommer nog snart komma fram i forskning. Sen är det människor som kommer närmare djur och känner mer av deras känslor. Och det är underbart. 😊

          Vad är det för mänskliga känslor du anser att djur inte har?

          Eh, jo, det har dem. Du kan inte bara påstå något som sanning. Du kanske skulle slå på Our Planet för en crash course i djurs beteende och inre känsloliv. Det är minst lika stort som vårt.

      Håller helt klart med. Jag kan på riktigt bli förbannad när jag ser en hund på 3 ben eller som går som om den vore 36 och hade behövt avlivats för länge sedan. Fattar inte att fler lever efter devisen ”ett djur har den lyckan att den slipper lida som vi människor kan få göra”.

        För att inte tala om hundar med ”rullstolar”. Det är inte ett värdigt liv för hunden!

          Fast djur är precis som vi olika. Finns hundar som har rullstol för bakbenen funkar inte och dom njuter av livet. Men ont ska inte ett djur inte behöva ha.

          Som att man skulle avliva en människa vars ben inte är gå-bara!
          Du är ju inte klok!

            Tack, äntligen en vettig människa.

            En människa kan berätta om den har ont osv det kan inte en hund

        Hundar lever jättebra liv på 3 ben och får inte överbelastningsskador även vid väldigt aktiva liv. Till och med gamla hundar kan leva jättebra utan ett av sina 4 ben. I veterinärcirklar skojar vi ofta om att hundar har 3 ben och ett i reserv. Synd om du behöver bli arg för att du ser en amputerad hund menar jag.

      Förstår och respekterar din ståndpunkt, men personligen skulle jag inte vilja att en kaninexpert opererar min katt. Förutsätter att den där kaninen opereras på en klinik med kunniga kaninveterinärer.

        Förlåt men tror du verkligen att det finns speciella kaninveterinärer? 😂😂

          Det finns specialiserade smådjursveterinärer. Inte många, men de finns.

            Jo men de kan operera katter likväl. Finns knappast någon som enbart opererar kaniner

          Ja det finns det. Min kanin har opererats på en sån klinik i Stockholm. Det är jättevanligt att veterinärer har ett specialområde.

            Som inte skulle kunna operera en katt?

        Det finns inga kaninexperter…visst att vissa läst lite fler kurser om vissa arter och kan något mer men en smådjursveterinär opererar främst katt och hund eftersom det är majoriteten av patienterna på smådjur

          Evidensia i Roslagstull specilserar sig på kaniner och andra exotiska djur. Har låtit operera min kanin där. Jag anar att Therese är där med kaninen Milo.

          Jag har låtit operera min kanin på en klinik som specialiserar sig på kaniner och andra exotiska djur. Det är jättevanligt att veterinärer har ett specialområde nuförtiden.

            Jo men de veterinärerna kan operera katter också. Personen skrev ju att den inte skulle låta en ”kaninveterinär” operera en katt

        Man utbildar sig inte till ”kaninveterinär”

          Okunskapen här inne var skattretlig idag. Det gör man visst.

            Aha berätta gärna vilken utbildning och skola som gör mig till enbart kaninveteinär

          Man utbildar sig till veterinär, sedan kan man specialisera sig på smådjur och om man vill snäva in ännu mer så kan man välja att jobba med en specifik art. Inte helt ovanligt på djursjukhus i städer. Sen om man kallar den personen för kaninveterinär eller ”veterinär med kanin som specialområde” är ju mer bara semantik.

            Kaniner är trots sin storlek väldigt komplexa djur och det är mer vanligt än man tror att vända sig till veterinärer som är utbildade inom just kanin, än en generell veterinär 🙂 Finns absolut! Okunskap är inte skrattretande, men hånande uttalanden baserat på okunskap är det.

            Fast majoriteten jobbar ändå med alla smådjur och kan operera katt och hund

              Ja, men nu handlade det om att det ”inte finns” 🙂

      Marsvin blir 5-7 år. Haft ett marsvin som till och med fylla 9 🙂 Finns hundraser som sällan blir äldre än 10. Självklart ska man inte dra ut på ett lidande, men kan finns gott om skäl för att också operera smådjur – i synnerhet om de är unga och förhoppningsvis har ett långt liv framför sig. Att ”operera” betyder inte nödvändigtvis en komplicerad hjärtoperation utan kan vara mindre rutiningrepp för att säkerställa marsvinets välmående. Jag är åtminstone mycket glad att ett av de marsvin jag hade i min barndom fick opereras. Vi hade sedan åtta fina år tillsammans och jag älskade henne djupt. Problematiken är snarare folk som slentrianmässigt köper smådjur de varken kan eller vill ta hand om.
      //Tidigare marsvinsägare och idag hundägare

        Vad kul att ditt marsvin levde så länge! Håller med, om ens djur har chans till ett långt friskt liv så ser jag inte heller några problem med operation/behandlingar oavsett art. Min kanin opererades för några år sedan och är nu ca 9 år gammal och mår bra. Hade varit trist och onödigt att låta avliva honom istället för operation.

        Hundtjej
        Jag älskar dig.

          Jag också! Hundtjej (och fellow f d marsvinsägare), du formulerade exakt mina tankar!

      Att ta bort stenar ur näsan kan väl knappast komma i vägen från en akut operation?
      Eller? Är det så att man som djurägare kan bli nekad i dörren med ett döende djur bara för att alla veterinärer på kliniken är upptagna med att göra nosjobb på marsvin och råttor?

        Man kan nekas både akut vård samt avlivning om det inte finns någon ledig veterinär .

          På grund av att alla veterinärer gör näsjobb?

        Fungerar nog olika på olika kliniker. En mindre (och ej akut) operation på min hund bokades en gång om pga personalbrist. Det fungerar säkert likadant för smådjur.

        Det största problemet med veterinärbristen är under jourtider. 8/10 (!) hundägare som besöker veterinären under jourtider har inte ärenden som är akuta. Dessa konkurrerar i sin tur ut de hundar som faktiskt har ett akut behov av vård. Med andra ord, ska vi skuldbelägga smådjursägare som är måna om sina djurs välmående kan vi lika gärna också skuldbelägga hundägare som inte kan skilja på akuta eller icke-akuta besvär.

        Nosjobb 😂

      Så en hund är värd att opereras men inte en kanin? Kristna är värda operationer men inte judar? Vem fan är du som ska bestämma vilka liv som är värda vård och ett bra liv? Fattar du hur jäkla sjukt och egoistisk det är att tänka som du gör??

        Generation snöflinga el uppäxt i stan ??

          Jag är uppväxt på landet och är ca lika trött på folk som håller djur vid liv för länge och de som är ”uppväxt med djur på landet” och nästan skryter om hur lätt de avlivar sina djur och kritiserar alla som tar sina djur på fullt rimliga veterinärbesök/behandlingar.

            Det är gränsen för rimlighet som jag ifrågasätter i det här fallet och många andra. Gränserna tänjs hela tiden på ett sätt som inte alla ggr är för djurets bästa och kostar mer än vad det smakar.

          Nej, på lantgård med djur av många sorter. Men du tror alltså att det är ett samband mellan förmågan att känna empati med sjuka djur och deras ägare och var man bor? Då undrar jag vilken hemsk håla du kommer från som har gett dig så skeva värderingar. Var går gränsen för vilka djur som ska få vård, är det per kilo du mäter hur mycket ett liv är värd? En miniatyrhund är mindre än många kaniner så då borde de ju inte få vård. Eller är det inköpspriset som avgör? En kanin är ofta gratis så bara att vrida nacken av den och skaffa en ny? Din syn på djur är båda moralisk och etisk förkastlig. Dessutom verkar du helt sakna medkänsla med andra djurägare och förståelse för att någon kan älska en kanin, marsvin, ödla eller fågel precis lika mycket som en hund!

            Empati, nej men lidande och livets gång samt när det är rimligt eller orimligt att försöka rädda ett djur till varje pris

          Sluta använda ordet snöflinga om allt i tid och otid, det är bara larvigt.

        Någonstans går väl ändå gränsen, var går gränsen för dig? Genuin fråga. Skalbagge? Eller är det bara sällskapsdjur det gäller? Jag vet inte själv exakt var gränsen går för mig personligen men har inga djur så har inte direkt funderat så mycket, men ska man tex ta in en vild mus till veterinär om man hittar den, göra de operationer som behövs?

      Själv tycker jag folk avlivdar alldeles för lätt för folk är korkade och inte har försäkring! Det borde vara krav på det annars ha inte djur!! Hur många katter avlivas inte onödan?! Sjukt.

        Avlivar” 😅

        Ja men där hjälper katthem till när pengar finns. Stötta gärna kattkommando syd. Man kan skänka dom en 10:a om man vill. Finns många katter i nöd där. Tack. 😻

      Håller definitivt med dig i att djur bör avlivas om dom inte har möjlighet att återgå till ett värdigt liv. Den här kaninen verkar ju dock ha ett relativt litet ingrepp framför sig. Att avliva en kanin för snuva som går att lindra är makabert i mina ögon. Att det råder brist på veterinärer är tragiskt, men inte ska en kanin avlivas för att det eventuellt kommer komma in en akut sjuk hund till djurkliniken.

      Tror bara att du tillhör en generation som avlivar djur vid minsta lilla besvär. Det verkar vara ert svar på allt. ”Slippa lidande” innebär nästan alltid död för er, min mammas generation. Inte att faktiskt behandla sjukdomen så att djuret kan få ett långt lyckligt liv efteråt.

    Vi hade försäkring på vår lilla hamster och behövde åka två vändor till veterinären med det lilla livet (allergisk mot spånet kom det fram), har för mig att det gick på ca 6-7 tusen och självrisken kanske 2 tusen. Hade bara haft hamstern lite mer än ett halvår så kändes självklart att ta det. ❤️ sen mådde den prima!

      Älskar dig 💕

    Avancerat djurplågeri.

      Intressant. Har du samma inställning till operationer på människor?

    Båda mina hamstrar som jag hade som barn levde i två hela år och dog av sjukdom/ålder, ovanligt nog haha!

      Ovanligt nog?

        Syftar såklart på skämtet om att alla hamstrar dör av konstiga orsaker.

    Det råder akut brist på veterinärer som vill jobba med stordjur, dvs häst och lantbruksdjur. Att Therese kanin blir opererad påverkar inte detta eftersom den veterinären varken vill eller kan hjälpa en svårt sjuk häst eller en kalv som sitter fast. Det finns massor av veterinärer och kliniker för smådjur. Lösningen på veterinärbristen är att kvotera utbildningen och att erbjuda vettiga arbetsvillkor och incentiver för stordjursveterinärer som har jour. Det måste löna sig att ha jour, dvs att Jordbruksverket måste erbjuda högre lön.
    Att hata människor som tycker att alla liv är värdefulla, även små kaniner, är helt missriktat. Rikta kritiken mot Jordbruksverket, det är de som är ansvariga för att Sveriges djur skall få veterinärvård enligt djurskyddslagen.

      Du sätter ord på exakt det jag också tänker. Tack!

      Det finns verkligen inte en massa kliniker för smådjur om du inte bor i en större stad.
      Dessutom är det endast de större djursjukhusen som tar emot akut och du kan bli nekad akut hjälp pga brist på vet.

        Ja, det är ett annat problem också såklart. Men just i detta fall så är det en kanin, som idag räknas som ett exotiskt djur och kan därför inte buntas ihop med andra smådjur på samma sätt.

          Kanin räknas definitivt som smådjur om du inte bor i någon av Sveriges största städer.

            I det stora hela absolut. Men det är exotiska djur, punkt. Hardjur, om någon nu behöver förtydliga det också.

      Applåd!!

    Är det verkligen så svårt att föreställa sig att olika veterinärer specialiserar sig på olika djurslag? Om du undrar finns det även veterinärer som är specialister på t.ex. hud eller mag- och tarmsjukdomar.

      Jo men en utbildad veterinär som kan mer om kaniner kan fortfarande operera en katt och det var det frågan handlade om

        Veterinärer är absolut veterinärer i grunden precis som att läkarna läser samma grundutbildning, men specialisering gör mycket därtill. Jag hade inte velat bli hjärtopererad av en psykiatriker, och på samma sätt har jag svårt att se hur en smådjursveterinär på ett bra sätt skulle kunna genomföra en operation på ko. Det är en helt annan anatomi.

          Fast jag jämförde inte veterinär för stordjur och smådjur?

          exakt inte jag heller.

      Men om det är nog business att operera smådjur och det blir vanligare med försäkringar och större efterfrågan så kommer det väl leda till att fler vill just operera smådjur och specialiserar sig på det. Måste ju vara rätt trevligt jobb som veterinär.

    Mitt ena marsvin fick sig en fantastisk ögoninfektion i våras. Jag är så glad att jag faktiskt försäkrat mina djur. Den faktiska veterinärkostnaden slutade på drygt 9500 kronor. Självrisk 800 med rörlig ränta på 25% på beloppet hos Agria. Stockholms bästa veterinär på exotiska djur kunde rädda ögat, och han har synen kvar.
    Årsavgiften är 610:- plus 91:- kr för medicin för två av mina svin. Den tredje som är av den vildare sorten har superdrulle och kostar därför 1219:- plus 91:- i medicin. Räknar med att han kommer äta upp den där försäkringen. .

    Jag är en sådan ”djurdummie” att jag inte ser något konkret djur på bilden. 😂 Möjligen en katt sidledes (det svarta är kattens ögon) med sin svans som en snabel framför ansiktet.
    🐈🐘

      Jag har haft kaniner, marsvin, hamstrar och alla möjliga djur men jag kan inte se vad det är på bilden. Snacka om dålig bild.

    Om jag hade varit ett djur hade jag varit ett ordentligt rovdjur som hade sökt upp alla djurplågare och svalt de levande.

      Du är vegan alltså?

    Det här hade min vän (som tyvärr inte lever längre) blivit glad av att få se. Hon värnade om minsta lilla myra och brann för att alla djur ska få ha det bra och få den vård de behöver. Fint att se som omväxling, och jag hoppas att vi får se mer av sånt här i framtiden. Det är dags att börja ge djur och deras liv den respekt och omtanke de förtjänar.

    Nej BB-brickan kanske inte är sociala medier material men sin ostmacka på ljust bröd och saft och kaffe till men herregud det är den absolut godaste macka jag någonsin ätit. Var så trött hungrig efter förlossningen och då var detta det bästa.

    Vuxna kvinnor som deltar med djur som bebisar. 😂 Det nya infantila Sverige. Tur att hon inte tänker yngla av sig.

      hoppas du inte ynglar av dig heller 🫶🏽

    Hur kan människor vara så negativa?
    Fattiga människor är avundsjuka för att dom inte kan ge sina djur värdiga liv (ni borde inte ha djur).
    Människor med pengar som hjälper djur ser värdet i djurets liv.

    Dom alla skriver i kommentarsfältet ”det råder yttrandefrihet” vilket räven sjukt sunkig mening.
    Men jag får ha min åsikt, människor som gnäller på människor som hjälper andra liv är nog det äckligaste som finns! 💯

      märks att du gillar trampa på fattiga skaffa dig ett liv. i stället för vara elak mot andra som inte har pengar skaffa dig empati

    Vet iallafall att Gynning gjort det när hon trampade ihjäl, var det Alicias, hamster. Det sa hon själv i nåt avsnitt när hon hälsade på Carina och Erik ute på ön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.