Ska barn få bestämma?

Nu bor vi i Sverige där jag och alla andra föräldrar/vårdnadshavare väljer hur barnen ska synas. Det finns ingenting som säger att barn mår dåligt av att synas i sociala medier (eller i andra sammanhang så som gammelreklam, teve, tidningar eller liknande). Tvärtom tror jag barn kan tycka att det är väldigt roligt att få synas, uppleva och få vara med. Jag vet att jag hade älskat det som barn. Sen handlar det ju inte om att tjäna pengar på barnen utan att de syns i kommersiella sammanhang, men det har barn gjort i alla tider ytan att ta större skada av det.
Önskar dig och alla andra anonyma en fin kväll. 🙂 // John Valencia från @pappapappadotter under det här inlägget

”Det finns ingenting som säger att barn mår dåligt av att synas i sociala medier.” skriver John Valencia från Instagramkontot @pappapappadotter som svar på kritik om hans och maken Johans exponering av sina döttrar.
Jag tycker det låter världsfrånvänt och ignorant.
Jag kan på rak arm rabbla upp minst fem saker som jag tyckte var svinkul som barn, men som mina föräldrar ändå sa stopp till eftersom jag var ett BARN med sämre konsekvenstänk än Emil i Lönneberga.
Ska de skylla på barnen sen då, om det visar sig att forskning över längre tid kommit fram till att barn skadas extremt mycket av att exploateras av sina föräldrar på sociala medier?
”Ni tyckte ju det var kul så det är ju inte vårt fel att ni är skadade för resten av livet….”

Hur kan man resonera så?
Så länge det inte fanns någon forskning på de skadliga effekterna av tobak så tyckle de flesta att det var toppenkul att röka, och det är lite av den retoriken som John använder sig av när han bemöter kritiken.
Med att barnen tycker att det är kul, och att John gärna hade blivit exponerad på sociala medier som liten? Som att det är barnen ska fatta det här beslutet åt sina vuxna föräldrar? Barn kanske tycker det är kul att stå upp i baksätet utan bälte i 200 kr/timmen, men inte fan får de göra det idag. Varför inte? Jo, för att man kan dö då. Vem förstår det? Det lilla barnet, eller den vuxne föräldern?
Herregud, jag har känt så här oavsett vad det är man som låter barnet fatta ett beslut, som borde vara helt upp till en vuxen vårdnadshavare att avgöra.

Att exploatera barn på sociala medier är en ny företeelse, så någon längre forskning att tala om finns ännu inte, så ha det i åtanke. Det som däremot finns är mängder av studier och undersökningar om vilka negativa effekter sociala medier har på barn i stort – alltså barn som bara använder sociala medier, utan influencerkoppling, och det tycker jag är väldigt talande i sig. Om äldre barns negativa upplevelser av sociala medier har kunnat samlas in och sammanställas och peka på tydliga mönster, så undrar jag om vi kommer få höra ungefär samma saker från de influencerexponerade barn som idag är för små för att kunnaförstå eller uttrycka sig om den verklighet de lever i för tillfället? Bara en tanke hos mig….

Anitha Clemence uttalar sig, om sina känslor efter att hennes och Calle Schulmans dotter blivit lite av en kändis i unga år, i en artikel i DN:

Vi hamnade i en situation där min dotter Penny inte ville vara med längre. Hon släppte en låt som blev en megasuccé och folk blev tokiga i henne, sprang fram till henne på gatan och glömde bort att hon var en femåring, säger hon.

Hon hade suttit inne på sitt flickrum och lagt några rader i ett röstmeddelande, som vi skickade till ett skivbolag. Det blev en megahit och jag kände att det blev hemskt.

Vad tycker ni om det här? 

111 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Man kan väl ha en åsikt även om man är anonym, tror inte det är någon han känner ändå 🤦🏻‍♀️

      Och var ju dessutom skrivet på denna bloggen, ett kommentarsfält, där det är helt normalt att man inte har sina kontaktuppgifter i.

      Den värsta attityden är iaf ”vi är föräldrar och gör därför vad vi vill” eller folk som uttrycker ”alla föräldrar vet vad som är bäst för sina barn”
      NEJ, inget av detta stämmer!

        Att föräldrarna gör vad de vill stämmer väl dock? Eller vad menar du?

          Barnkonventionen reglerar barns rättigheter, du kan inte göra vad du vill, eller vad menar du?

      Vad är de här pappapappadotter kända för egentligen?

      Varför åker de på massa sponsresor od? Varför följer folk dem?

      Jag ogillar starkt deras exponeringar av fosterbarnen ( som de ev adopterat).

      Vad är intressant på deras i instagramklnto?
      Jag tycker bara att de är för mycket.

        Att dom är minoritet= gay med barn

          Fan. Vi är ett samkönat par med tvillingar, betyder det att vi också kan bli kända nu? 🥹

        Instämmer i allt. Läskiga. Obegripligt hur de kan få fortsätta tillåtas exponera fosterbarnen.

          Båda barnen är adopterade.

    När allt man vill är att bli känd så spelar det ingen roll vilka man kastar under bussen tydligen.

    Tycker det är sjukt resonemang av honom och blir förbannad. Ja det är fantastiskt att de har ett konto som visar upp livet med två pappor, men man behöver inte exponera barnen hela tiden för det. Att folk aldrig lär sig.

    Men det känns som om att de drar något minoritets kort och då kan man komma undan med vad som helst typ. ”Hej se på oss som är två pappor och fått våra barn på speciella sätt, vi blir till och med kontaktade till att adoptera barn. Vi är så fantastiska och grymma så vi gör precis vad vi vill med våra döttrar för vi är deras föräldrar och ingen får lov att kritisera oss för vi är faktiskt normbrytare och försöker bara slåss underifrån”

    Mina barn älskar när jag tar kort eller filmar dem. Ibland vill de dock inte och det respekteras. Men jag lägger inte ut något på barnen. Det filmas för privatbruk och kan möjligtvis skickas till mormor. Tror absolut inte mina barn hade uppskattat om de delades med flera tusen följare jag inte kände. Och tycker inte man kan jämföra traditionell reklam med reklam som så kallade influenser gör. I traditionell reklam exponeras inte barnen dagligen i livet. Du vet absolut ingenting om barnen och minns inte barnen. Vissa influenserbarn har ju inget skyddsnät då föräldrarna exponera allt kring barnen.

    Nej nu blir det väldigt osammanhängande här. Tycker de gör fel helt klart!

      Väl talat!!!

    Jag tänker på alla barnstjärnor i tex USA och hur illa det gick för många av dem, droger, självmord mm.

    De kanske inte tycker det är samma sak med sociala medier och göra tv/film/musik, men ibland undrar jag om inte sociala medier kommer bli VÄRRE.

    De unga barnstjärnorna gjorde ju roller medan barnen i sociala medier vräks ut vilka de är på riktigt.

    Det kan ju hända att barnen inte kommer ha något emot det när de är vuxna men problemet är ju om de HAR något emot det eftersom det inte kan göras ogjort.

    Ett annat problem är ju när vuxna säger ”nä men jaaaag hade älskat detta som barn” för de lan omöjligt veta hur det hade varit och hur de hade känt det idag, eftersom de inte upplevt det.

      Exakt vad jag också tänkte! Det finns gott om exempel på barn som exploaterats som barnstjärnor och som mådde PISS av detta senare.. Så jäv-a världsfrånvänt och ignorant att inte tänka mer på barnen..

    Jag har svårt för föräldrar som gör business på sina ungar generellt. När jag växte upp var det Brooke Shields som struttade runt i den Blå lagunen helt näck och har med åren gått ut med att det kanske inte var vad hon på pricken ville, och då var hon ändå betydligt äldre än flickorna som inlägget ovan syftar till. Och ja, jag gör en rakt av jämförelse medvetet så ingen behöver jaga upp sig.

    Så nej, jag känner mig kritisk till Pappapappadotter och har svårt för hur de på alla plan publicerar bilder på sina barn för att gynna sitt konto. Har slutat följa dem just därför.

    En del barn kanske tycker att det är kul, Underbara Claras barn tycker tex att det är roligt att så mycket finns dokumenterat vad gäller deras barndom. Men jag tänker ändå att det är skillnad på att dokumentera vardagen jämfört med att på olika sätt använda barnen för att kränga produkter. Jag tror inte att jag som barn skulle velat vara en reklampelare för att mina föräldrar ska tjäna pengar.

      Man kan dokumentera ganska mycket utan att lägga ut det på internet. Jag har tagit omkring 28 000 kort sedan mitt första barn föddes för 5 år sedan. Skriver lite dagbok till varje barn om hur de är vid olika åldrar. Skriver små anekdoter som är roliga. Inget utav detta finns på sociala medier. Jag delar med mig till familj och vissa vänner men inget hamnar på sociala medier.

        Ja det håller jag med om att man kan. Det var bara ett exempel på barn som ändå verkar vara okej med att finnas på sociala medier. Sen kan man ju diskutera om de verkligen förstår hur många människor som varje dag läser hennes blogg. Kan vara svårt att föreställa sig, iallafall för de mindre barnen. Jag tycker dock att hennes vardagsskildringar med bilder är väldigt fina att läsa. Gillar verkligen hennes blogg och det fokus som ändå finns på att inte använda barnen som några reklampelare. Känns ändå mer sunt än det vi ser hos dessa influencerföräldrar som inlägget handlade om-

          Jag har väldigt svårt att se hur exempelvis Claras 3-åring själv kan bedöma huruvida det är roligt eller inte att hon gör content av hans uppväxr genom att dela bilder, citat osv av honom. Det är ju Clara själv som bedömer att ”det inte är någon fara”… hon har gjort jämförelsen med att barn som växer upp på en gård med lantbruk/djur hjälper till hemma. Men kom inte säg att en 3-åring går in i detta med öppna ögon och kan göra en bedömning.

            Nej det är klart att han inte kan. Men det skriver jag ju också?

            Nej men det tycker jag väl ändå är rimligt resonerat, att det är hon själv som bedömer att det inte är någon fara.

            Det finns ju många som bedömer att en blygsam exponering, typ att ens unge skulle vara med i någon enstaka reklam eller så, inte är någon fara. Men är det rimligt att göra bedömningen att det inte är något fara att ens barn i praktiken blir kändis?

            Och är det rätt att föräldrar själva är de som gör den bedömningen när det börjar bli väldigt mycket intäkter inblandade, eller finns det risker med det? T ex har det ju visat sig bli väldigt fel där förädlar tjänat stora pengar på att deras barn blir tevestjärnor, då man inte låtit barnens behov komma först.

        gör samma. la inte ut en nedan bild innan barnen var runt 4 och 6 år. sen började jag lägga ut still bilder på ett litet insta med 40 följare vilket är släkt och vänner. lägger aldrig upp filmer. har dokumenterat massor. album varje år, dagböcker, fotoböcker med olika anekdoter och fina ord /minnen. aldrig delat detta. barnen älskar att titta i album. hållt på nu i 12 år. men det känns helt privat.

      Hennes barn förstår ju inte innebörden heller

        Det är verkligen något som man kan diskutera, särskilt de mindre barnen kanske inte förstår omfattningen av hur många som läser varje dag.

          Tycker man kan vara uppriktig och säga att de inte förstår. Inte ”kanske inte förstår”.

            Och jag tycker inte att man behöver märka ord. Du fattar väl vad jag menar?

              Nja, det är ju en nyansskillnad så det är klart jag inte var helt säker på vad du menade.

      Tycker att Underbara Clara är rätt harmlös och verkar stå för sunda ideal och har fått till ett välfungerande familjeliv.
      Tycker fortfarande att det Clara gör är knepigt. Dels tjänar hon pengar på att göra content med sina barn, dels vet hon inte hur barnen kommer att reagera på att deras vardag gjorts offentlig när de blir tonåringar och vuxna. Det går liksom inte backa bandet och få allt ogjort.

        Vad har vad du banömner som ”ett välfungerande familjeliv” med saken att göra? (Hur man nu kan utlösa det från en välfriserad blogg.)

          Det var därför jag skrev ”verkar” som gäller både sunda ideal och det välfungerande familjelivet. Helt rätt så är det en bedömning, som jag är säker på att många gör. Jag kunde istället ha skrivit att hennes sociala kanaler är en uppvisning i tillrättalagd präktighet som tagen ur en amerikans sitcom från tidigt 70-tal à-la Partridge Family.
          Är det inte bättre att fokusera på det hon faktiskt gör, att tjäna pengar på content som involverar hennes barn och att hon inte har en aning om hur hennes barn kommer att reagera på att de varit del av hennes storytelling när de blir vuxna?
          Mitt svar var riktad till en person som uppenbarligen gilla Clara. Därför sunda ideal och välfungerande familjeliv. Du som inte verkar lika tagen av Clara läs då istället; En uppvisning i tillrättalagd präktighet som tagen ur en amerikans sitcom från tidigt 70-tal à-la Partridge Family.

            Det jag inte förstod var hur ”välfungerande familjeliv” påverkar exponering av barns skada eller icke skada/vara eller icke vara.

      hon känns jätte präktig o hennes barn är ju små i kan inte heller bedöma
      vill dom tex va klädda som små, pojkar på 40 talet?det är hon som vill att deras hem o bilder o kläder ska se så, där gammal dax lantligt ut.. känns väldigt mkt content…

      Men de är stöttepelare i bloggen. Får de pengar för det – det tycker jag absolut de borde ha, så ofta som de syns och så mycket som de bidrar. Och vi måste alltid ta i beräkningen vad vi inte vet. Med hjälp av AI finns ju tyvärr oändliga möjligheter att kapa deras identiteter eftersom det finns så många bilder och faktiskt också personlighetsskildringar. Utifrån det skulle jag tro att yngsta sonen kommer slå bakut, flytta till New York och köpa Ferrari. Hata den där gamla tråkbloggen. Jag bloggade ett tag som ganska nybliven mamma (nästan utan barnbilder, men med en del beskrivningar och min unge vill inte veta av bloggen. „Nä, fy, säkert jättetråkig.“
      En annan mer sorglig sak är att vi aldrig vet vilka vändningar vårt liv eller politiken tar. Skulle tex. inte tvivla på att äldste sonen är/blir klimataktivist utifrån skildringarna. Men det kanske är känslig information en vacker dag. Och om livet plötsligt blir väldigt tungt eller konfliktfyllt, hur blir det då med den trevliga ytan? Hur känns det för barnen? Sofi Fahrman har tex. en så opersonlig blogg att ett för tidigt fött barn knappt märktes. Men nu vet ändå hela Sverige att sonen föddes för tidigt. Känslig hälsoinformation, inte ok.

    Barnen förstår ju inte att det hamnar ute på nätet så att alla kan se, gud vilket korkat svar från honom .

    Det låter som att de är ytterst olämpliga som föräldrar.

    Pappa pappa dotter gör ”karriär” på minoritetskortet. Då får man fläka ut sina barn hursomhelst. Säger ingenting om Margaux men jävlar vad hon fick kritik när hon använde sig av sin son överallt. Men när det är två homosexuella killar med unge då är det gulligt och grönt ljus. NEJ inte okej! Barn ska få vara anonyma barn och hållas borta från att exploateras sociala medier. Kan ni inte göra succé själva så ska inte barn användas. Det gäller ALLA oavsett om man är röd, grön, gul, sexualitet, osv.

      Det finns inget ”minoritetskort”. Lägg ner. Är så tröttsamt med sådana föreställningar. Därmed inte sagt att det är okej att exploatera sina barn.

        Fast de är ju inte majoritet och tillhör inte normen. Vad är det då om inte minoritet?

          Det finns inget minoritetskort bara för att det finns minoriteter.

            Klart det finns minoritetskort, vilket används i olika syften. Men alla syften är inte bra som i fallet pappa, pappa, dotter. Att dra minoritetskortet för att rätta till en skev maktbalans och göra sin röst hörd är en sak. Men när det gäller pappa, pappa, dotter är det så uppenbart att det handlar om att tjäna pengar. Hade de valt ett oladdat och neutralt namn på sin kanal då kan jag lova att de haft mindre trafik.

              Mariette och hennes familj är en annan familj som drar minoritetskortet. Jag kan till viss del köpa att mindre artister behöver göra annat för att kunna försörja sig men inte genom att försörja sig genom barnen. Och när någon säger det minsta negativa om att inte barnen har pappor (för att ta ett exempel) så ältar hon sitt ”att det är betydligt bättre att ha två mammor som älskar en än pappor som inte tar sitt ansvar och att tar man inte sitt ansvar är man inte värd att kallas förälder”. Hon påstår alltså att majoriteten pappor är dåliga. Så otroligt märkligt när hon själv haft/har bra föräldrar. Det verkar mest som att hon tycker det är en jobbigt insikt att barnen kanske kommer att sakna en ”verklig” pappa.

                Fast, jag kan förstå Mariette till en viss del där. Jag tror inte folk förstår hur kränkande och nedvärderande det är när man är i ett samkönat förhållande och har barn ihop och folk alltid ska dra ”Men barnet har ingen mamma/pappa”. Jag och min flickvän blir på riktigt ledsna över att höra att våra barn kommer ha en ”sämre” uppväxt en andra barn för att vi är två mammor och inte en mamma och en pappa.

            LÄGG NED! Verkligheten ska ALLTID förnekas när det handlar om minoriteter!!!!!!!

              Fast man måste kunna skilja på olika saker. Ja det är två pappor som går mot normen – BRA! Även om de kanske får kämpa lite extra mot normer och samhället. Men det ger dem inte rätten att exponera och utnyttja barnen för egen vinning. För det kommer komma en bortförklaring om att vi slår hål på dagens samhälle och måste använda barnen för att nå ut bullshit. Då använder man ett jävla minoritetskort för egen vinning. Man måste kunna hålla två saker i huvudet utan att det blir det ena eller andra. Fifty shades of grey liksom. Allt är inte svart vitt

    https://www.teenvogue.com/story/influencer-parents-children-social-media-impact

    Tror vi kommer få se fler historier som denna ju äldre influencerkidsen blir.

      Vilken välskriven artikel! Fler svenskar borde läsa den.

        Linnea, en väldigt bra artikel.

    Så grunt och och naivt svar. Att man som vuxen inte har någon integritet drabbar bara en själv men att inte ha det i åtanke för ens barns skull, är gräsligt. Hur fan kan man inte gissa sig till att ens barn (vid en eller annan tidpunkt) inte vill att andra tar del av sin familjs förehavanden?

    Men allt för att håva in pengar såklart.

    Jag tycker det är helt okej att fatta beslut över sina barn liv. Det gör alla, svårt att komma runt. Men inte vanvettiga beslut.

    Jag minns situationer från när jag var barn då jag kände mig kränkt, när jag gjort något och alla skrattade och gjorde sig lustiga. Från fem år tror jag. Harmlösa saker men trots allt något som satte sig.

    Tänk då att någon filmar det som hänt, du kanske står och gråter för att något hänt eller du gjort något dumt, och sen läggs det ut för tusentals att se.

    Så jo, jag tror det kan skada en människas möjlighet till att skapa ett ”jag” , en integritet, att äga sig själv så kallat- när det ligger utanför din egen kontroll

    Från en viss ålder och framåt

      Och jag hatade t.ex. att vara med på kort, inte fotogenisk alls i mitt tycke. När jag var tonåring satt jag och rev ut bilder från våra album, de ”fula” bilderna störde mig så ofantligt och då var de ändå helt privata inom familjen.

      Alla barn är liksom olika och de har ingen j-la aning hur det här kommer slå.

        Så himla viktigt det du skriver. Är det så himla svårt att fatta att barnjaget, tonårsjaget och vuxenjaget är helt olika personer som kan börja hata något de tidigare älskade?

    Kan säga så här… Det verkar som att andelen barnstjärnor som mår piss sen, både i USA och här, är exceptionellt hög. Det säger väl allt? Britney Spears, Oliver Loften, Corey Haim/Feldman, Macaulay Culkin, Håkan Bråkan, the list goes on. Har en son som jag tror skulle älska att vara med i film och som jag tror har det som krävs, men när jag tänker på hur det ofta går för barnen så väljer jag att avstå auditions.

    Minns att jag skrev om just detta på deras instagramkonto för ett bra tag sen,om detta med att de exploaterar sina barn så otroligt mkt,och verkar göra allt för att tjäna pengar på dem i alla situationer i reklam osv. (Annars skulle de ju inte med dem i reklamen)
    Jag blev blockad direkt & inlägget togs bort,låg bara ute några minuter 😂
    Jag skulle tro att de raskt raderar allt kritiskt.
    Bara ’Åh,vad fantastiska föräldrar ni är’ & gulligull får vara kvar. Handhjärta.
    Håller med om vad alla skriver här i inläggen ang dem. Rena vansinnet. Money & kändisskap lockar.
    Samma gäller ju alla som visar upp sina barn öppet på sociala medier som cirkusdjur.

    ”Megahit”

    Det kanske var att ta i ändå, Anitha.

    Man bör även tänka på att dessa två barn är EXTRA utsatta då båda är adopterade (vet ej om båda blivit det än) och det är ett livslångt trauma. Ett trauma som papporna har tjänat pengar på samt blottar ofta för alla som vill läsa. Med noll respekt för barnen eller barnens biologiska föräldrar. Vid internationella adoption är det många länder som kräver att de nya vårdnadshavarna inte får lägga upp barnen i sociala medier de första året. Men här kan man lägga in det i reklam. Och snacka om hur vackert det är. Kanske vackert för papporna men de andra involverade, vem bryr sig om dem.

      Håller med fullt ut!

    Borde bli förbud vill inte se barn på sociala medier,)!

    Barn kan inte ge medgivande. Det är definerat i lagen och det är hela poängen. De har inget utvecklat konsekvenstänk och kan inte ta den typen av beslut. Det är därför barn har vårdnadshavare som förväntas ta beslut åt dem i situationer de själva inte kan hantera. Att exponera sitt barn inför hundratusentals följare och därmed strunta i sitt barns rätt till integritet är således inte ett bra beslut. Barnkonventionen finns till av en anledning och det är lag på att den ska följas.

    Jag fattar inte varför inte Camilla granskar UnderbaraClara. Varför gör du inte det, Camilla? Hon exponerar ju sina barn supermycket, även om det är inbäddat i en massa gulliga och tokiga anekdoter. Det blir liksom inte mer rätt för det. Vi lär känna stora delar av deras personligheter och även deras utseenden och jag tycker inte att det är sjyst mot barnen alls.

    Varför flyger hon under radarn? Jag fattar inte det.

      Men Camilla har väl inte ansvar av att granska alla influencers som använder sina barn i reklamsyfte.
      Skulle bli en evig tråd, tyvärr. Du kan ju själv göra en anmälan

        Anmäla till…?

          Anmäla var fel ord jag använde, sorry.

      Kanske för att det tar hus-i-helvete för den som inte stryker Clara medhårs och för att Clara är lite mer välformulerad än många av de bloggare C. skriver om. Man möts av tufft motstånd om man kritiserar Clara..

        Underbara Clara har hamnat i samma fack som Nio till fem Beijer. De har en lojal och trogen skara följare som kommer till deras försvar så fort någon ifrågasätter något så trivialt som mängden socker i ett kakrecept eller huruvida köket är barnvänligt.
        Vad gäller att Clara är välformulerad så håller jag inte med. Hon kallar sig både författare och journalist och då hade man åtminstone hoppats på att hon lärt sig något i det arbetet.

          Men visst är hon välformulerad? Jämför när Clara får kritik och när någon flunsa som Bianca får det. Clara argumenterar träffsäkert för sin sak och trycker ner det motstånd hon får utan problem medan de flesta övriga antingen raderar allt eller sitter och gråter över hur synd det är om dem.

    Jag tycker att det värsta med pappa pappa dotter är hur dom och den yngstas mamma inför alla gått ut med hur hon adopterades bort. Att mamman rent krasst ångrade sitt barn, såg papporna på instagram och tyckte att de verkade bra. Kontaktade dem och gav dem sin 6 månaders bebis. Det är helt sjukt obegripligt. Och alla som ska hylla detta ”osjälviska” och ”fantastiska” beslut. Stackars lilla tjej. Är säker på att de är jättefina föräldrar, men varför ska alla veta hur det gick till? Trodde inte man delade adoptionshistorier med respekt för barnet. Även mamman har typ blivit lite känd pga det här. Jag undrar så hur lilla den lilla tjejen kommer känna inför det här när hon växer upp.

      Alltså det är verkligen så sjukt? Dels hur allt gick till men också som du säger att dela det med flera hundra tusen människor.. min mamma är adopterad och hon vet om att hon var oönskad, men det är absolut inget hon går runt och pratar om. Tänk då att inte ens få välja det själv, utan att ens föräldrar samt hon som fött dig gör content av detta? Nej fy fan vad sorligt.

      Även den äldre dotterns historia finns ute. De säger saker om de biologiska föräldrarna men inga bilder/namn så man inte kan veta vilka det är. Men däremot lägger man upp bilder på barnets biologiska mormor. De som vet vem mormorn är vet ju definitivt vem föräldrarna är osv.

      Ja och att hon skrev ut att de var pga något av de äldre Barnen hade problem så då valde hon att adoptera bort lillasystern. Hon kom till via insemination utan fader ”och tänk att hon nu har två pappor” skrev hon. Som en lycklig saga men egentligen bara alldeles för mkt info. De barnens kompisar kommer alltid veta att de gjorde så att hennes mamma adopterade bort deras lillasyster. Oavsett vad som sägs till mamman rakt ut.

      Sen fattar jag inte grejen men att de jämnt ska med paddor. sitter med varsin padda, och varsitt program att se på. Inget fel med paddor, men att inte ens äta utan att ta med varsin till sina barn?

        Papporna tyckte det är bra att barnen har obegränsad tillgång till paddor. Även här har det missar x antal studier om hur skadligt det är med skärmar för små barn.

      Historian om yngsta dottern är verkligen märklig .. ..tycker dessutom att hon är väldigt lik en utav papporna.

        har för mig att mamman gjorde insemination i Danmark så tror inte någon av dessa är bio pappa

      ja jag fick ont i magen när jag läste… o ändå så gullas det när mamman kommer på besök och det står att hon alltid kommer vara hennes mamma.. men hon ville ju inte ha dottern… som hon ändå skaffa på egen hand… allt känns himla sorgligt 😢 hur kan man ångra ett barn.

      Det här är ju bara för sorgligt. Visst händer det att kvinnor ångrar ett barn, men det brukar ju vara helt andra omständigheter. Här ska ett barn växa upp och hela hennes historia är ute, bland alla, där hennes mamma till synes verkar ha gett bort henne som en.. Sak? Jag säger till synes, för jag förstår att det finns en annan historia bakom, men kollar man bara hennes Instagram lite snabbt så verkar det som naturligaste saken i världen. Att ge bort ett barn. Varför gör människor så här mot sina barn? Det här pappaparet verkar dessutom enbart vara kända för att de lägger ut bilder på sina barn? Sjukt. Stackars barn. Blir så ledsen.

    Tycker de är totalt olämpliga som familjehemsföräldrar faktiskt. Hade jag varit barnens handläggare hade jag sett till att få ett stopp för detta. / socialsekreterare

      Döttrarna är väl ändå adopterade

        Nu ja. Men i början var de fosterhems placerade. Men de startade kontot efter att dottern hade kommit till familjen. Så antar att det inte nämndes under utredningen. Men kontot startades efter och sen började de kommentera överallt för att få fler följare. Det var som om de redan hade en plan från början.

        Äldsta är vårdnasöverflyttad, så de är hennes vårdnadshavare, men inte föräldrar. Hon ärver inte dem tex. Annars typ som adopterad.
        Men det är fruktansvärt hur de berättar om Barnens bakgrunder och ytterst privata trauman. Det handlar ju inte bara om bilder och deras vardag utan om hur deras föräldrar inte kunde ta hand om den äldre och inte ville ha den yngre. Stackars barn som inte ens får äga sin egen historia.

      Ja med första barnet så lade de ut massor innan de hade adopterar den. Har aldrig förstått hur socialtjänsten kunde godkänna det

    OT nen någon som har hängt med på Lady Dhamers senaste inlägg?

    Han är ju nästan komisk i sin okunskap ”inget barn har tagit skada av det”.
    Finns ju verkligen drööööser med kändisbarn , barn som vräkts ut offentligt på olika sätt, som mått och mår skitkasst.

    Var det inte rätt nyligen som det spreds rykten på internet om att de stulit sin dotter?
    De har ju varit mitt i den stormen och ändå kör de på med ungarna främst i mediatåget.

    Att säga att det inte finns bevis för att barn far illa av det är också fel… Det finns ju en hel drös med ungar som berättar om hur dåligt de mått över vad deras föräldrar delat med sig av och konsekvenserna det blivit av det (främst från USA såklart).
    På tiktok finns mom.uncharted som har ett helt konto där hon tar upp det här med barn i sociala medier och hur de inte hör hemma där.

    Rätt nyligen delade Marc Zuckerberg ett foto på sin familj och han dolde barnens ansikten. Så tom skaparen av Facebook vill inte ha sina ungars ansikten på internet…

    På Instagram kan man ju inte se hur någon annans bild/video har sparats eller använts men det kan man på tiktok och det är sjukt obehagligt hur videos på små barn sparas av tusentals människor… kan tänka mig att det är samma, om inte värre, på Instagram…

      Följer också mom.uncharted
      Hon finns även på Instagram. Kolla in det kontot. Hon tar upp många bra ”fall” av att utnyttja dina barn online

    Säger bara The Swedish Family. Föräldrarna lever ju på att exploatera sina barn, som aldrig har eller kan ge samtycke till att växa upp på Youtube.

      glömmer aldrig the swedish familj som var v
      Besvikna över att de inte fick filma vid simskolan. ”Tyvärr så får vi inte filma här” Nej tack och lov för det liksom.

        Haha, eller Joanna som undrar varför man inte får filma vid flygplansincheckningen. Deras äldsta barn är otroligt lillgammal och följer sina föräldrar i hur de pratar och deras yngsta som aldrig levt utanför kameran.

          Har reagerat flera gånger på saker i videos från swedish family.
          I en video är dem på flygplatsen yngsta barnet lämnar familjen 2-3 gånger utan att någon av föräldrarna reagerar istället för äldsta dottern springa och hämta lillasyster medans föräldrarna har fullt fokus på att filma. I en annan video är mamman och döttrarna på Ikea även här får storasystern springa och hämta lillasyster medans mamman går runt med kameran i högsta högg när yngsta tar söder ett paket på Ikea svarar mamman bara med att hon är helt omöjlig och fortsätter filma medans äldsta försöker ta hand om lillasystern och hålla koll på henne.
          Samtalet om filma i säkerhetskontrollen har varit uppe i flera videos och inte i någon av videorna förstår mamman varför hon inte får filma där. I flera videor har dem även fått tillsägelse av personal på flygplatsen att dem inte får filma där så man tycker de borde lärt sig nu.
          I senaste videon säger ju pappan något i stil med att det kan ju finnas folk som inte vill vara med på film i säkerhetskontrollen något mamman inte heller verkar kunna förstå att det skulle finnas folk som inte vill synas på youtube verkade på henne helt obegripligt.
          Allt på barnen läggs ju dessutom upp allt från när dem är sjuka, ledsna, problem etc.

      De är de absolut värsta i sverige på explotering av barn. Deras barn jobbar. De har ingen barndom, allt är content som ska presenteras på ett visst sätt. Man ser att barnen vet hur de ska vara framför kameran. Undra om de någonsin kollar varandra i ögonen eller bara i kameran bredvid.

      Det märks ganska väl efter ett tag att det är mamman Joanna som är drivande. Hon är till 95% alltid med i bild, när hon pratar med barnen så filmar hon även sig själv. Jämt. Och gapskrattar varannan mening.

        Joanna är tv-producent så inte så märkligt på så sätt.

    Men nog är det skillnad på att visa kränkande och förnedrande bilder på sina barn (tänker Margaux) och att visa sitt vardagsliv?
    Att Brooke Shields struttade näck när hon var 15 i den blå lagunen är en sak och en litet barn i fin sommarklänning som knackar på en färjeruta en helt annan.
    Men, ok, inga barn får finnas på bilder på reklam eller på film eller på något media överhuvudtaget. Får det finnas att de faktiskt existerar?

      En stor skillnad på ett anonymt barn på blöjpaketet och ett av pappapappadotters barn. Vi vet så mycket om dessa barn. Det är inte bara en bild på ett barn i klänning, det är bakgrund om adoption, info om blöjeksem, toavanor, bikinibilder osv osv. Kan nog hitta vart de går i förskola. Vi vet vilka butiker de handlar i. Vi kan hitta dessa barn ganska snabbt med hjälp av information vårdnadshavarna lägger ut. Vi vet allt om dessa barn. Utan att barnen själva kan ge samtycke.

      Angående margaux sa inte hennes ex man att det stod folk utanför barnets förskola och väntade? Hur jävla livsfarligt är inte det. Tror knappas h&ms modell barn blir stalkade.

        Anonym 17:49. Håller med dig 100%

    Jag såg Emilia och Marcelos dotter på ett ställe och kände igen henne direkt trots att hon var med troligtvis mor/farföräldrar och att jag bara följer Emilia lite löst.

    Det gjorde att jag faktiskt tänkte till att vad obehagligt det kan bli om fel person känner igen ett barn.

      Verkligen obehagligt. Det barnet kommer även sen att ha lärare, klasskamrater och kompisars föräldrar som redan har massa åsikter om både henne och hennes föräldrar som påverkar hur de behandlar henne. Stackarn.

    Rekommendera rapporten på nedan länk avseende just ”sharenting” för alla som publicerar bilder på sina barn i sociala medier – oavsett om man gör det kommersiellt och som influencer eller som vanlig privatperson. Finns även exempel med rättsfall från andra europeiska länder där barn stämt sina föräldrar för att de exponerat dem under deras uppväxt, samt ett svenskt rättsfall som kom nyligen där en pappa fälldes för att ha lagt ut en film på sin son (då 9 år) när han grät och bedömdes befinna sig i en integritetskänslig situation – detta trots att sonen (som var 12 när filmen lades ut) samtyckte till publiceringen. Rätten menade att en 12åring inte rimligen kan förstå vad han samtycker till i det avseendet. Så att hävda att ”barnen tycker det är kul att vara med” är alltså inget som håller rent juridiskt, särskilt inte om du är influencer, kändis eller innehållet får stor spridning alt är integritetskänsligt (barnet gråter, är sjukt etc).

    https://www.statensmedierad.se/download/18.2f03f08a17dc2503a362228/1640179306129/Juridiken%20bakom%20sharenting.pdf

      Tack. Har inte sett denna rapport. Väldigt intressant och välskriven. Det finns hopp att ärenden prövas och att man skaffar nya prejudikat och täpper igen eventuella hål i lagstiftningen.

    Tänkte häromdagen hur skönt jag tycker att det är att inget av mina halv-vuxna barn (20 å 22) har behov av att lägga ut inlägg på sociala medier. Fb och IG är helt klart ”vi äldres” arena. Jag har blygsamma 300 följare år får en bra dag 70-80 likes. Lägger ut sparsamt nuförtiden då det blir via händelser mestadels. Bara vid större händelser det blir ett inlägg. Känns på ngt girigt att lägga ut ett inlägg o förvänta sig likes. Via händelser känns det mer bjussigt och kravlöst.

    Men återigen, det e skönt att barnen struntar i att dokumentera sitt liv o känslor så som vi gör. Jag vill veta direkt från dem hur de har det å inte via ett inlägg. Vi kan lära oss mer av våra ungdomar.

    Säkert fin familj men helt grotesk exponering av barnen. Har typ low key ångest att nån dåre ska ha koll på oss och min dotter, veta vart hon går i förskola osv och jag är en helt jävla vanlis.
    Såg en influencers son på promenad med sin förskolegrupp kände igen honom direkt från IG sen ropade nån pedgog hans namn så visste 100%, kändes ändå lite sjukt och fatta hur många som följer papporna och deras döttrar.

      Det kan ju även skapa problem för förskolan tex om de har barn med skyddad identitet, vågar man då gå ut med gruppen med risk att någon ska tex fota för att de känner igen barnet och då sprider bilderna.

        Alltså känner igen influenser barnet.

    Jag tycker deras vänskap med Tingelinn är lite ”konstig”? Varför vill vuxna män vara vän med en liten flicka? Dom som ändå är insatta i det här med föräldrarskap borde väl kunna prata henne lite till rätta att det hon håller på med, introducera nya killar till hennes små flickor hela tiden kan vara skadligt för dom.

      Jag tror inte de har mycket över för henne mer än att dom vill åt hennes följare och vice versa.

      Om dom var goda vänner på riktigt hade dom aldrig låtit henne skämma ut sig själv i deras hemska disney-duetter lol

    Det finns hur mycket som helst man kan googla sig fram om VARFÖR man bör tänka sig för både en och två gånger innan barn postas på sociala medier. Hur det kan gå över huvudet på människor, det begriper inte jag.

    NSPCC (national society for the prevention of cruelty to children) uppmanar föräldrar att noggrannt överväga om de verkligen ska posta bilder på sina barn på sociala medier. Så fort en bild är online, så är den inte till 100% i din kontroll igen.
    Det ökar risken för att någon stjäl ditt barns identitet, och att pedofiler använder bilder på barn.

    Jag läste att vid någon slags kontroll så var över hälften av bilderna på pedofilsidor från föräldrars sociala medier.
    VEM vill riskera att det händer? Bara tanken på ATT det kan hamna såpass fel, borde få väldigt många fler att tänka till och tänka om.

    Bilder på barn som är nakna, iklädda endast blöja, när de sitter på pottan, i badet eller i baddräkt kan ni FRAMKALLA och ha hemma. Men snälla, inte på era sociala medier. Läste att om de tex sätter ett hjärta framför, så kan det enkelt redigeras och bytas ut mot den kroppsdelen av förövare – och då har de en ”komplett bild”.

    Jag postar delar från ”What predators look for when you post photos of your children online – Pilar Mitchelld, 2017. Hittas på kidspot.com.au”

    “There is one photo in particular that I remember which causes me pain daily – a six-month-old in just a nappy with the most beautiful, angelic smile laying on a bed, and a naked man entering the baby’s bedroom,” she writes.

    Erin cautions parents of young kids to think carefully about what they post online. Photos of kids in underwear, bathers or in the bath should obviously not be posted online. But predators can manufacture a lewd or pornographic photo out of the most unlikely scene.

    The more photos posted and the more coverage the images gain, the more likely they are to come to the attention to paedophile groups and be subjected to their monstrous conversations and attentions,” Erin says.

    ”No one wants to get into the mind of a paedophile,” Erin says.

    But if you can manage to think a little like them, you might see how that photo you posted to Instagram of your kids cuddling on the bunk bed could be thought of as not so innocent by a sick, dysfunctional mind.

    Just det där om att ju mer bilder som delas, så kommer de bli mer omtalade hos förövare… usch. Men något som vissa influncer konton verkligen borde reflektera över. Egentligen tycker jag att alla föräldrar borde reflektera kring detta. Kanske kan BVC vara en del och öppna upp diskussioner och tankeställningar hos föräldrar redan från start? Likaväl som att de informerar om skärmtid/kost/motion.

    Sen att använda sina barn i reklam och mena på att så har det varit i alla tider…
    Ja du John.
    Influencers är relativt nytt, och ”vi” har inte sett konsekvensen av det fullt ut ännu.
    De inkomster som dras in när barnen är med i reklam – jag hoppas att de går in på ett överförmyndarspärrat konto i barnens namn?. För någon rättighet borde de ju ha till inkomsterna (och inte bara kläder/resor/mat/upplevelser). Och om svaret skulle vara ”men vi sparar ju”, så har ni inte läst ordentligt. Vad som sparas är ointressant. Jag hoppas att det kommer någon lag på att barn som används i reklam, måste uppfylla särskilda kriterier och att pengar kommer till deras konton som har en överförmyndare.

    Barnens livshistorier finns ute för alla att ta del av! Tänk i framtiden om de önskar få berätta för folk själva, men alla redan vet ”jag såg dig på din pappas/mammas Instagram när du var nyfödd”. Nej fy. Detta kanske blev rörigt, men förhoppningsvis når lite av min poäng fram. Snälla, tänk er för nu medan ni faktiskt har chansen.

    Att det här är något nytt är ju inte riktigt sant egentligen, mer att det blivit mycket mer exponering av barn och unga nu. Tänk för ca 20 år sen när reality-tv kom. Såg tidigast idag ett inslag om hur det gått för barnen i Jon and Kate plus8 och ingen solskenshistoria precis. Och så har vi alla show-biz ungar som exponerats ända sedan stumfilmen. Borde väl finnas en hel del forskning inom detta? Oavsett borde ju en föräldrar med hjärna och sunt förnuft vilja sitt barn bäst och därmed ta reda på hur mycket exponeringen påverkar dem.

    Är så himla trött överlag på föräldrar som ser sina barn som ägodelar. De är människor som kommer att växa upp och leva med den exponering som de faktiskt inte har gett samtycke till. (nej barn kan inte ge samtycke till något de inte förstår innebörden av. Bara för att de säger att det är kul nu betyder inte att det gör dem gott, det är fan ens ansvar som förälder att avgöra).

    Japp. Detta ämne engagerar mig. Som ni märker. 🙃

    Min mamma la ut väldigt mycket om mig när jag var mindre (och även ibland fortfarande som jag får säga åt henne att ta bort), alltid positiva grejer där jag blev höjd till skyarna, men det fick mig att må så himla dåligt för att jag kände att jag själv aldrig fick chansen att berätta eller visa någonting innan hon skulle vara där och berätta det först.
    Då var ändå detta till typ 300 vänner på hennes Facebook med en stängd profil. Kan inte ens tänka mig hur det hade känts att bli exponerad av influencerföräldrar.

    Det är en så vidrigt och se hur John och Johan hänger ut deras döttrar. Flickorna har inget privatliv. Man klär upp dom i finkläder jämt, man berättar för alla vad flickorna sagt, berättat, toavanor, tankar, vad dom tycker etc. Dessa två männen skiter fullständigt i flickornas integritet. Dom berättar allt och flickorna har inget privatliv. Traumatiserande hur man i minsta lilla detalj berättar hur flickornas mammor inte vill ha dom. Hur dom kom in som hjältar. John och Johan har NOLL självinsikt och NOLL förståelse för vad dom utsätter flickorna för. Istället fokuserar man och kommenterar att någon kommenterat anonymt. Jisses. Snacka om noll självrannsakan. Blir så äcklad av detta. Påpekar dom man detta så åker gay/pappa kortet fram. Flickorna har sedan dom var bebisar blivit uppklädda och uthängda. Får sådana vibbar från flickan som for illa där föräldrarna exploaterade henne i modell tävlingar. Minns ej hennes namn. John och Johan är är beräknade och visste om att dom skulle få ännu fler följare när dom skaffade flickorna och hänger ut dom. Det är sådana föräldrar som inte kommer ta till sig ett dugg av hur dom kränker flickornas integritet. Pengar går före allt.

    Så otroligt verklighetsfrånvänt att säga att inget barn tagit skada. Att exploatera och tjäna pengar på sina barn är inte gulligt eller roligt, det är dåligt föräldraskap. Hur stor del av intäkterna sparas till barnen?

    Hur hanterar de om ett barn säger stopp, jag vill inte. Eller hur hanterar de om deras barn inte kan/vågar sätta sina egna gränser. Det är ju deras ansvar som föräldrar, men de är ju samtidigt de som utnyttjar sina barn. Otroligt naivt att tro att det dem gör inte kan skada deras barn.

    Det värsta med pappornas sociala medier är inte att barnen syns i reklam för produkter och ställen, utan att de har en särskild bakgrund som redan från början i princip delats för hela världen att läsa och detta innan barnen själva kan ta in den. Den bakgrunden tycker jag ”tillhör” barnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.