Kroppar, kroppar, kroppar

Ni är vissa som skriver att jag borde sluta skriva om kroppar.
Jag undrar mest hur ni tänker att det ska fungera, med tanke på att jag skriver om det som händer på sociala medier, och en av sakerna som allra mest vanligt förekommande hos influener är just kroppar.
Kroppar som ska opereras, ändras på, visas upp från morgon till kväll. Kroppar med insugna magar, kroppar som står på tå, sprättben, vinklar, kroppar med filter, retuscherade kroppar mm mm mm.
Det är det vi matas med från morgon till kväll och så länge det är det så kommer jag fortsätta ta upp detta aktuella ämne.
Om det är vad influencers tycker är det absolut viktigaste, så kommer jag fortsätta lyfta det på mängder av olika sätt.
Så är det bara….

Men med det sagt så månste jag erkänna att man blir smått dum i huvudet av att matas med detta – influencers kroppar alltså – och när jag läste Michaela Fornis inlägg så fick det mig att tänka på en sak jag reflekterade över när jag var på stranden i Halmstad i helgen. Vi var på en av alla Halmstads stränder, och just den här är kanske ingen strand som någon influencer någonsin skulle besöka för att skapa content.
Det som slog mig där jag halvlåg i min brassestol, var hur många olika och helt vanliga kroppar som jag var omgiven av. Det är som att jag korvstoppats med så mycket ”influencerkroppar” att jag nästan glömt bort att de faktiskt inte är normen, vilket man kan tro om man skrollar igenom vilka jag följer via Bloggbevaknings Instagramkonto.
Det var SÅ befriande!
Min egen självbild påverkas inte av det jag ser i mitt jobb, men just att komma på att ”javisst ja, det är ju för bövelen så här folk ser ut” var lite av ett wakeup-call och varför jag tycker det är viktigt att fortsätta lyfta upp det orimliga i den typ av kroppar som vi matas med på sociala medier och som influencers i mångt och mycket bidrar till.
Jag ser dem eftersom det är del av mitt jobb, annars hade jag inte följt någon av de som jag tycker är absolut mest bidragande till den kollektivt skeva kroppsuppfattning som deras innehåll bidrar till.

Jag älskade att läsa Michaela Fornis inlägg, för hon har ju så rätt och därför vill jag dela det med er.

85 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Är det verkligen folk som skriver till dig och ber dig skriva om kroppar?

      ”SLUTA skriva om”, ska det givetvis vara. Tack.

        Vill ändå inflika att jag tycker det är väldigt skönt och befriande när du skriver öppet om det! Jag tror jag påverkas mer än vad jag liksom är aktivt medveten om.

      En liten parapraxis, eftersom blogginnehavaren *vill* skriva och granska andras kroppar! (De är ett skött sätt att få in kommentarer, precis som alla Bianca Ingrosso-inläggen.)

    Det ställe på internet som ger mig absolut mest kroppsångest är utan tvekan den här bloggen, inklusive kommentarsfältet. Ja, jag vet att jag har ett eget ansvar och ofta läser jag inte kommentarsfält som jag vet kommer vara på ett visst sätt. Och ja, oftast så gillar jag bloggen, men ibland blir det alldeles för mycket ”kroppskådning.”

      Fast man håller sig väl ifrån sådant som man vet skadar en, jag sitter inte och dreglar över kakrecept om jag vet att jag inte ska äta kakor. Eget ansvar var det, för vi kan inte införa censur på kroppar, bebisar, mat, husdjur, hus, snygga bilar m.m för att någon inte klarar att titta på det och gärna vill ha.
      Jag mår inte dåligt du mår dåligt, du får sluta att titta här och jag kan läsa vidare.

        Läste du mer än första meningen?

          Fast du skriver ändå att du mår får kroppsångest av den här bloggen.
          Sluta bara läs så slipper du det.
          Fattar inte vad du klagar på.

            Jag kan bara be dig läsa resten av kommentaren igen. Jag är inte här för att bråka med någon, vet inte varför du hugger så väldigt.

            Jag är klar här, du får fortsätta bäst du vill.

            Haha ”sluta bara läs”😅 var ju precis den lösningen hon själv skrev att hon tog till😅

            Och om vi nu ska prata hur influencers påverkar vår syn på våra kroppar, varför är det så förbjudet att nämna hur den här bloggen påverkar?! Är väl ändå inte att klaga när det är precis på ämnet. Eller är den här bloggen fredad från minsta kritik?

            Det är nog dags för dig att äta lunch nu

      Samma här.

    Känner mest GÄSP på alla influensers med normativa kroppar/utseenden som ska tjata om att alla duger som dom är.

      Är det bara tjockisar som får skriva om kroppar?

        Man får lov att tycka att det är tröttsamt att människor med fullt fungerande kroppar sitter och gnäller! Hur fixar de här individerna motgångar i livet när de nästintill kollapsar mentalt av en fungerande kropp? De ligger inte ens utanför normkroppen ens med ”gravidkilon”.

        Varför måste andra behöva bekräfta en sån individ i tid och otid? Sådana inlägg genererar en uppsjö validerande kommentarer. Man måste lära sig att reglera sina tankar och emotioner på egen hand, annars blir livet outhärdligt.

        Nej men det är så tröttsamt med de som ”känner” sig tjocka. Der betyder inte att man är tjock. Eller som typ Peg Parnevik o Johanna Bladh som tvingar fram en liten valk o ba KOLLA PÅ MIG JAG HAR EN VALK!!! Jaha. Där var en cm valk, grattis till din smala kropp som du nu kapitaliserar på genom att ”känna” dig tjock.

    M.F skriver om att ”hemma har hon bara sin kropp i spegeln”. Hon glömmer alla perfekta kroppar på socialamedier ur perfekta vinklar. Jag blir påverkad av detta (även allt som lyfts här) att jag blivit överraskad av alla olika typer av normala kroppar jag sett på stranden.

      Missade du den delen av inlägget?

      Läs hela meningen, som lyder: ”hemma det jag bara en kropp i spegeln på kvällen, min egen, sen skrollar jag på instagram där jag ser perfekta kroppar”

    Jag gillar Michaela, tycker hon verkar vettig och klok . Däremot tycker jag det är 1000% tydligt att hon skriver sina egna frågor när hon har spontan frågestund på instagram.

      Det gör de flesta flunsor. ”Många som frågar vilka strumpor jag använder så här kommer en adlink…”

        Jomen absolut men jag tycker det ibland känns som steget längre med Michaela än bara vad använder du för fotkräm. Att hon skriver egna frågor där hon kan framstå som vis och djup i sina svar och intelligent.

        Hatar dessa adlinks! Framförallt på tiktok då jag inte följer några andra än folk jag känner på Instagram (och de jag känner har inte adlinks) och det är verkligen bara ”länk i bio”. Jag klickar mig aldrig vidare genom länkarna utan bildgooglar då jag tar en screenshot. Kan de inte ens tala om varifrån något är så ska de fan inte ha mina klick heller, haha. Det var faktiskt hos en häromdagen där typ hela kommentarsfältet frågade ”varifrån är klänningen?” Och tiktokaren svarade på alla ”länk i bio!”. Några började då fråga ”men kan du inte bara svara på var den kommer från?!”, då gjorde hon det med ett ”asos! Har länkat”. Och det tycker jag är ett mycket trevligare svar.

    Ja, människor blir påverkade. Detta är välkänt. Det är därför det alls finns reklam och influencers. Ändå påstår folk här att det bara är föräldrars ansvar att göra barn så trygga i sig själva att de aldrig kommer påverkas av andra.

    Själv var jag obekväm med att åka på spa, men insåg att det gjorde mig gott att uppleva blandningen av gamla och unga med olika kroppsformer. Nu åker jag gärna på spa.

      Ja den tramsiga kommentaren om att föräldraansvaret är att göra sina barn trygga så kommer de att älska sin kropp och inte påverkas av influensers skeva ideal. Vilket skitsnack.

        Vems är ansvaret då?

          Vilket ansvar? Skulle jag nu kunna fråga med tanke på hur du ställer frågan.
          Föräldrar har ett ansvar att få sina barn att känna sig trygga. Ingen lever i ett vakuum vilket skulle krävas om det enbart är föräldrarnas måttstock som ligger till grund för självbilden. Jag kan känna mig hur trygg som helst. Tycka om vem jag är och ha koll på vad jag är bra på, men om jag dagligen blir bombarderad med hur samhället tycker att jag borde se ut, vem tror du vinner i den duellen, mina föräldrar som älskar mig för den jag är och givit mig en massa bra verktyg eller alla andra som säger att jag ska se si eller så ut?

          Dom som dömer dig!

    Får mer ångest över att forni skriver att hon hade ångest över resan, för då känner jag som är betydligt större att jag definitivt inte platsar på en strand om forni som har en normkropp är orolig för att bli dömd.

      Ja lite som när ens nästintill underviktiga vän beklagar sig över att hon blivit rund om magen och ”behöver gå ner 3 kg” när man själv bär på 25 kg övervikt. Så konstigt att inte förstå skevheten. Som att beklaga sig till en hemlös att ens hyra har gått upp med 300 kr i år…

        👍

        Men din nästintill underviktiga vän har väl också rätt till sina känslor? Så konstigt argument, alltid finns det ju någon som he det värre än en själv, men det betyder ju inte att man har sina egna demoner.

          Men man kan ju tänka på vad man säger. Känna av rummet och visa lite omtanke. Det har aldrig skadat.

            Det skadar ju inte åt andra hållet heller. Om din mycket smala vän har ångest över lite mage är antagligen hennes demoner väldigt stora. Du skulle ju kunna visa henne lite omtanke, det har aldrig skadat.

              Ja, omtanke går åt alla håll. Men med det sagt så skulle inte jag klaga över träningsvärk åt min nyamputerade vän direkt.

                Dock en helt annan sak, det går inte att jämföra. Kroppsångest kan alla ha, det är liksom därför någon som är sjuk i anorexia fortsätter vara sjuk trots att hen är smal som en sticka. Träningsvärk är inte ens ett problem så om man gnäller över det till sin nyamputetade kompis är man inte annat än empatistörd.

                  3 kilo på en ”nästintill underviktig” är inte heller ett problem om vi nu ska vara sådana.

                    Jo, det kan verkligen vara ett stort problem. Det är inte kilona utan vad som ligger bakom. Förstår du verkligen inte eller låtsas du bara för att få en anledning att vara nedlåtande?

                      Poängen är densamma. Vill du inte förstå så behöver du inte.

                Märklig kommentar. Din vän är väl förhoppningsvis inte helt amputerad? Man kan ha träningsverk överallt.

                  Swoooosh

          Det handlar om att ta hänsyn till den man pratar med. Jag säger just VÄN eftersom jag dörväntar mig att vänner känner varandra. Om min vän är infertil så beklagar jag mig inte för hur jobbiga mina barn är till henne. Om min vän har blivit arbetslös klagar jag inte på att mitt jobb har dragit in fruktkorgen på måndagar. Normala människor har empati och anpassar sig efter sin vän anser jag. Man ger och tar, och man fattar att allt inte behöver ventileras till specifika personer.

        Där håller jag inte med. Varje individ har sin egna utgångspunkt. Och om en tränar 2 ggr i veckan och den andra 5, kan hen med 5 ggr. Träning bli ”stressad” över att ”bara” ha tränat 3 ggr. Denna vecka.

        Jag håller med! Och var med om exakt detta. Bad t.o.m kompisen att inte prata om ämnet för att det var väldigt känsligt för mig och triggande. Var tydlig med dock att jag gärna stöttar i andra saker men inte just detta. Jag förstod såklart att hon också hade sina hjärnspöken men jag hade en egen fight och kunde inte hjälpa henne med sin.

          Då låter som en väldigt oskön vän om hon inte ens kan få prata med dig utan att du blir triggad. Det är ju därför man har vänner för att man ska kunna få vara avslappad öppet med sina egna känslor och tankar. Hoppas hon vänder sig till nån annan än dig helt ärligt.

            En riktig vän kan väl också förstå att ett ämne är för jobbigt att prata om. Om min vän säger att hon inte orkar prata om vikt, barnlösheten, ett trauma eller vad som helst så respekterar man väl det? Och ja, man får då hoppas att den vännen kan vända sig till någon annan med just det problemet. Eller menar ni på allvar att ni kräver att få prata om tex bantning med en vän som uttryckligen sagt att det är för jobbigt för den att prata om?! Vem är den osköna vännen då?

              Men eller hur?

            Det är inte jag som var den osköna i den vänskapsrelationen, just saying. Jag har sagt upp kontakten, men jag fick stå ut med mycket. Så att jag till slut satte ner foten gällande en sak jag mådde dåligt över gör inte mig till den osköna vännen. Det finns gränser för hur mycket vi alla kan ta, min gräns nåddes. Hon tryckte ner mig och var nedlåtande, nästan elak ibland, i flera år. Men det kanske är värre att säga ifrån när något är jobbigt att prata om, man är tydligen oskön då.

            – anta inte när du inte vet.

      Bra poäng. Behöver hon verkligen dela med sig av de här tankarna? Alltså, ”dömd” – på riktigt? Har hon blivit dömd för sin kropp tidigare? Hur skulle ens folk som ser henne kunna veta att hon födde för exakt tre månader sen och tror hon på riktigt att folk tänker att hennes spädbarn är så gammalt att hon borde vara i toppform? Tror de flesta av oss faktiskt inte ens tänker att vi skulle bli dömda efter hur många veckor ens bebis är, de flesta människor dömer ju inte oavsett bebis eller ej. En sak att känna sig obekväm i sin kropp av olika orsaker, men dömd?

      Men så dumt du tänker. Om hon känner så, betyder det inte att det ÄR så.
      Det är väl inget att bry sig om. Fattar inte hur man kan bli så påverkad av vad en människa man inte känner, tycker.

    Dagens kroppsideal är en viktig fråga att diskutera, men, att ha ett ensidigt fokus på hur kroppen ser ut tror jag inte är rätt väg. Det finns en risk att det snare förstärker dagens kroppsideal än att bryta sönder det. Dels tror jag att det behövs fler journalister som adresserar och exponerar skönhetsindustrin. Vilka som ligger bakom, hur mycket de tjänar och hur de cyniskt exploaterar och påverkar unga kvinnor att tro att de inte duger som de är. Den andra diskussionen handlar om att förstå vad/vilka som triggar kvinnor att tro att de måste följa dessa osunda kroppsideal. Många tror att influensers bär ett stort ansvar. Det är en gissning och antagligen påverkar det men i vilken utsträckning. Risken är att man missar andra mycket viktigare källor.

      Ah precis, om Aftonbladet bara avslöjar vad folk som driver företag inom skönhet tjänar, dååå kommer folk sluta vilja vara smala 🥹

      Smalhetsnormen är betydligt större än svenska influencers. Och sorry to say men denna norm ser inte ut att försvinna. Tycker texten i inlägget är väldigt generaliserande då det finns määäängder med influencers i Sverige som inte är smala. Tror kropp är exakt lika ”viktigt” hos vanlisar också, om det nu är så folk ens går runt och tänker.

        Orkade du inte läsa mer än första meningen? Hade nog tänkt mig mer seriösa källor än aftonbladet och expressen.

        ”Den andra diskussionen handlar om att förstå vad/vilka som triggar kvinnor att tro att de måste följa dessa osunda kroppsideal. Många tror att influensers bär ett stort ansvar. Det är en gissning och antagligen påverkar det men i vilken utsträckning. Risken är att man missar andra mycket viktigare källor.”

        Mental not; Kom ihåg att inte skriva mer än max två meningar i varje kommentar.

          Veckorevyn har påverkat många generationer negativt, ända tillbaka till 1980-talet när Hanna&Amandas farmor tog över. Jag tror också mycket skuld kan läggas på mammor som inte kan visa att man som kvinna får njuta av god mat. Och kanske till och med tjatar om att man ska vara smal/smalare, som min gjorde.

    Forni har ju en snygg kropp så vad klagar hon på

      Enkla poänger. Nu är det ”inne” att vara kroppspositiv. Lite som företag som nu använder större modeller för att det ger pluspoäng på deras image. Men de skulle aldrig ha gjort det när heroin chic var det hetaste.

        Nu är det så att smaaaal är det hetaste. Igen.

      Hjärnspöken har man oavsett kroppstyp. De kommer liksom inte på köpet av en viss kropp. DETTA gör att det blir skevt. Så kan man säga i all oändlighet isf

    Att folk tror att inhen kollar in en på stranden el gymmet är ju bara löjligt..det gör alla, dömmer gör dom i tystnad. Alltid varit så. Tro inget annat. Det gäller bara att en själv inte faller dit. Man måste själv ha en völdigt bra självkänsla.

      Vem fan har tid att titta på någon annan.

        Du ser alltså inte folk runtomkring dig? Imponerande ändå.

          Jo men dömer dem knappast?? Och jag TITTAR ju inte, man ser dem men lägger knappast märke till dem på så vis att jag hinner tänka något om dem. Det är människor som passerar.

            Det gör jag lol

              Fy fan.

            Det där låter precis som ”jag ser inte färg!!”

              haha exakt. typisk kommentar fr en chef. jag ser bara människan inte färgen…

              Det säger ju en del om er om ni dömer andra efter deras kroppar i så fall.

    Jag känner mer att Fornis inlägg är precis som alla andra inlägg skrivna av normsmala profiler. Såklart kan vi alla ha komplex, fullt medveten om det, men det är ändå något med inlägg som dessa som gör mig frustrerad.

    Ängslan – det ord som beskriver fröken Forni bäst.

    Titta inte på Instagram kroppar, se er om kring i verkligheten så minskar ångesten. Alla ser olika ut och få är perfekta.

      Alla är skitsnygga och…I’m not😅 ser bara de med den kroppen jag drömmer om.

        Haha känner samma. På stan, stranden, badhuset… alla är långt mycket snyggare än jag 😫

          Så känner nog många. Tror inte att det är så många människor som går runt och tänker ”wow, jag är helt klart snyggast här!”. Det vore ju väldigt märkligt.

    Det är märkligt egentligen hur mycket man nojar över vad andra ska tänka. Vad andra tänker inuti sitt eget huvud påverkar ju inte mig? Och om man går till sig själv så tänker man ju inte särskilt vidriga saker om andra. Satt och fikade och tittade på folk häromdagen och de tankar som fladdrar förbi är ju typ ”vad lång han är. Fint hår hon har. Snygg blus. Tänk om man kunde gå i såna skor” etc.
    Även om någon såg mig och tänkte ”oj, hon är ful” så spelar det ju verkligen ingen roll? Egentligen.

    Är det bara jag som börjar fullständigt misstro allt som influencers skriver och lägger upp? Mår hon så på riktigt eller lägger hon upp saker för likes? Allt är så fake när det är deras jobb.

      Nej här är en till tänkande individ!

    Det jag reagerar över är hur många influensers som varit gravida skriver att deras kropp ”duger” och är ”vacker” pga att den burit ett barn. Allas kroppar duger väl, oavsett om den burit på barn eller inte..?

      word 👍

    Jag tycker att det skulle vara väldigt bra om du slutade skriva om kroppar. Markera att det är inte ok att kommentera kroppar oavsett hur kroppar ser ut. Jag tycker också att det skulle vara bra om normalisering av fetma togs bort. Min personliga åsikt!

    Vi måste inse att andra människor inte tänker på andra kroppar. Utan på sina egna, precis som vi gör. Så man har inget att vara ”orolig” över för egentligen bryr sig ingen random person om hur just DU ser ut? 😂

      EXAKT!

      Så varför diskuteras andras kroppar så mycket då? Tex här inne..

    Tycker jämförandet av kroppar är ganska viktigt, speciellt himlakroppar. Eller newtons första lag om kroppars rörelse. Eller att förkroppsliga abstrakta resonemang genom att jämföra.

    Är så jäla trött på det här. När ska vi kvinnor ta tillbaka rätten till oss själva? Sluta värdera, glo och jämföra? Släpp ut kroppen och andas för fn.
    Skulle aldrig följa en flunsa. Maken till ångestfyllda och ängsliga människor får man leta efter. Skapar et liv efter hur allmänheten ska betygsätta dem. Stört.

    Normalisera är inne nu
    Det normaliseras sönder
    Saker man fan inte ens tänkt på innan ens
    Och så ska folk applådera åt alla normaliserande flunsor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.